Noaptea când lumea și-a pierdut mirosul și gustul și n-a simțit câte voturi îi vor da oamenii lui Trump

De Cătălin Tolontan

miercuri, 4 noiembrie 2020, 10:07

De Cătălin Tolontan

Indiferent de rezultatul alegerilor din SUA, care mai poate întârzia și poate fi contestat în justiție, un lucru e clar: după 4 ani de turbulențe, chiar dacă Joe Biden susține că e pe drumul de a câștiga alegerile, americanii i-au acordat mai multă încredere lui Trump decât se credea. Bărbatul egolatru de la Casa Albă nu doar că n-a pierdut cursa de departe, cum credeau mulți democrați, ci dimineața din Europa îl găsește pe președinte cu mai multe opțiuni și combinații de calcule de a-și adjudeca victoria.

După o noapte epuizantă, care continuă încă, Donald Trump are prima șansă pe tablele colorate ale televiziunilor pentru a ajunge la 270 de voturi ale electorilor.

Întâi, a fost șocul valului hispanic pro Trump din Miami.

Chiar și analiștii din echipa lui Biden, citați de CNN sau de FOX, unde Chris Wallace și ceilalți au fost niște profesioniști impecabili, au tresărit nu pentru că Biden a pierdut Florida, ci pentru că a făcut-o prin participarea însemnată a comunității cubaneze din Miami, care a votat masiv cu Trump.

Da, votanții veniți din Havana sunt, în mod tradițional, republicani, dar nimeni nu se aștepta la un asemenea scor.

Însă părea cu adevărat implauzibil ca performanța lui Trump printre alegătorii latino din Miami să fie mai bună în 2020 decât în 2016.

Apoi, Trump a revenit în North Carolina și Ohio, unde Biden începuse bine, pentru că inițial s-au centralizat voturile prin poștă sau în avans, predominant democratice. Georgia și Texas nu și-au confirmat schimbarea pe care miza Biden și au rămas în roșu. Până la această oră, doar cu Arizona a reușit Biden un break, singura schimbare față de acum 4 ani, cel puțin până acum.

“Două Românii” n-a fost o vorbă doar pentru noi. Harta Statelor Unite e azi împărțită între marile aglomerări urbane albastre și restul teritoriului, în roșu.

Aici intră și suburbiile, 50% dintre locuitorii Americii locuiesc în ele, unde fotografia lui Trump e pe bordul truck-urilor a căror oglindă retrovizoare e, uneori, cât un televizor de pe vremea când ne uitam la fotbal la bulgari.

Între orașele ideilor, cum le place locuitorilor lor să le numească, și populația care a ieșit în număr imens pentru Donald Trump se vorbește ca despre două constelații. Și poate că sunt. Dar nu întotdeauna în direcția simplă. În Michigan sau Pennsylvania, cele două state care au rămas cruciale, se muncește de se rupe, sunt ardelenii noștri, oameni care își iau, în afară de concediu, două, trei zile libere. Pe an.

Ceva li s-a părut nedrept, ceva poate că i-a speriat în lumea întrezărită. Și au ieșit să voteze, chiar mai mult decât acum 4 ani și, deloc puțini dintre ei, l-au votat pe Trump.

E de văzut, pentru că primele cifre demografice arată că mobilizarea a fost mai degrabă la cei vârstnici, dacă orașele universitare, de care sunt pline statele americane, s-au străduit la rându-le. Sau au făcut ca la noi, în 2016, când tinerii au stat acasă.

Ce e aproape sigur e că Donald Trump a convins, la votul popular, mai mulți oameni decât în 2016.

Mai e ceva. Formidabilă a fost mobilizarea administratorilor votului și a voluntarilor. Fie ei republicani sau democrați, să centralizezi 90% din voturi în Florida în două ore e uluitor, căci vorbim despre 10 milioane de voturi numai în acest stat, mai mult decât am avut noi la alegerile prezidențiale din 2019.

Acest imens aparat electoral, camera de panică a democrației, n-a avut timp să-și piardă mirosul, gustul și speranța că și mâine va fi o zi, indiferent cine va fi ales președinte.

Comentarii (57)Adaugă comentariu

Razvan Campean  •  4 noiembrie 2020, 10:20

Pentru toti cei care nu-l vreti pe Trump:va doresc sa locuiti o zi in orientul mijlociu din era bush-clinton-obama su dup-aia sa va vad!!!

anonim  •  4 noiembrie 2020, 10:45

Sincer ma așteptam la o victorie mai categorica a lui Trump. Pentru ca tot veni vorba de gust și miros e incredibil cum presa progresista s-a chinuit sa îl facă digerabil pe insipidul (și decrepitul) biden. Indiferent ce își doresc progresistii Trump a dovedit încă o data ca poate câștiga în ciuda tuturor piedicilor. În 2016 toată lumea râdea de el. Apoi 4 ani la casa alba a fost ținut la foc mocnit de presa și de democrați ca niciun alt președinte de la Nixon încoace. Uite ca e pe cale sa câștige. Fără imixtiune din Rusia sau China. Asa cum arata lucrurile acum o victorie a lui biden e puțin probabila și extrem de contestabila. Departe de valul albastru anticipat de presa progresist. Ceea ce ar pune sub un mare semn de întrebare nu neapărat legitimitatea lui biden cât imaginea lui de simbol al reconcilierii. Americanii care nu au fost întărâtati de ura patologica fata de Trump au văzut însă diferenta: un presedinte care deși bolnav a continuat sa muncească și un pensionar care s-a baricadat 6 luni și mai bine la subsolul casei. Asta doar ca un exemplu

Frenemy  •  4 noiembrie 2020, 10:51

Coastele de est si vest (marile aglomerari urbane si fiefurile intelighentiei) era clar ca vor vota (din frustrarea neconsumata in 2016) cu Biden. Ce ma surprinde e ca marile zone agricole din SUA raman rosii, in pofida politicilor agricole indoielnice ale presedintelui Trump: "With American agriculture caught in the middle of Trump’s trade wars, the sector has predictably suffered. Farm bankruptcies are soaring as farmers lose market access abroad ..." Nici macar in Valea Jiului si americana (West Virginia si celelalte zone miniere) nu inteleg incapatanarea asta prosteasca de a vota cu Trump, dupa promisiunea neonorata de a redeschide minele ... (cat de prost sa fii, sa crezi asa ceva?)

groparulclown  •  4 noiembrie 2020, 11:12

Salutare Catalin, bun articol. O mntiune: doar naivii ar fi crezut ca "the latinos" vor vota Democrat. Frecvent se comite eroarea de a crede ca toate minoritatile vor vota impotriva lui Trump. Exista un studiu, facut acum cativa ani, care arata ca o comunitate odata ajunsa si stabilita intr-o tara straina, nu are nici un interes ca alti memebrii ai comunitatii sa ajunga in aceeasi tara. Ar crea concurenta si nu e in interesul lor. Exemplu: un mexican/portorican/cubanez care a reusit sa aiba cetatenia americana, nu are nici un interes economic ca un alt mexican sa fie lasat sa intre in SUA. Va vota deci pentru Marele Blond care vrea sa contruiasca un zid. Republicanii au facut o treaba grozava zugravindu-l pe Biden ca si socialist. Cubanezii care au fugit de Castro, cum crezi ca voteaza? Florida pentru mine nu e o surpriza.

Frenemy  •  4 noiembrie 2020, 11:54

Am prieteni si cunostinte care au emigrat in SUA in ultimii 10-15 ani si toti, dar absolut toti, il lauda pe Trump. Ii intreb de ce si ei imi raspund evaziv si imi livreaza pareri de la oameni care au suferit sub o forma sau alta efectele crizei globale sau citate din ziare (cum am facut si eu mai sus, dar eu nu am alte surse de informare). Nu exista popor mai destept si perspicace ca noi, romanii :)

Frenemy  •  4 noiembrie 2020, 12:04

Votes are still being counted ... This is something that President Trump overlooks deliberately.

Frenemy  •  4 noiembrie 2020, 12:11

@Razvan Campean: si-acum domneste concordia occident-orient in acele zone? Nu inteleg, te rog argumenteaza.

pawn  •  4 noiembrie 2020, 12:19

@Frenemy. asa este, tot pe care-i cunosc de acolo...dar lasa asta. sora-mea a fost in texas anul trecut si mi-a descris americanilor cu care aveau de face la intrebarea "cu cine votati?" personal, eu sunt adanc dezamagit (ca sa glumesc amar, am si pariat semnificativ pe biden), dar nu e asta. pe de alta parte, titularul blogului si fanii lui poate inteleg acum depresia si neintelegerea din noptile-dimineti de plumb, in care...basescu (ca mi s-ar cenzura altfel mesajul) revenea ca rasputin si-i depasea pe nastase si geoana.

Cricri  •  4 noiembrie 2020, 12:29

AViitorul omenirii este Dictatura Lumea a luato razna de tot!!!!!In Romanica USERIST haosul este URIAS!!!!

Martin  •  4 noiembrie 2020, 12:31

Antifa, BLM, "gender is a social construct", "white supremacy", post modernism, etc.; nicio mirare că lumea votează cu Trump. Nu-l pot suferi pe bufonul ăsta, dar sper să cîștige.

Ilie  •  4 noiembrie 2020, 12:54

Hispanicii sunt atașați de valorile creștine și de aceea au refuzat să voteze pe ***. Tu le spui progresiști, dar cum progresează omenirea dacă nu se poate reproduce? Definiția normală este " desfrânați".

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Frenemy  •  4 noiembrie 2020, 12:54

Ideea este urmatoarea: "Votes are still being counted ... This is something that President Trump overlooks deliberately ..."

Frenemy  •  4 noiembrie 2020, 13:07

@Ilie: hispanicii catolici te impusca inainte si apoi se duc in biserica sa faca penitenta (pe bani) pentru rascumpararea pacatului. Da, adevarate valori crestine, ce sa zic!

Elf  •  4 noiembrie 2020, 13:17

Sorry, Cataline, dar habar Nu ai de politica americană. Presa de stânga gen CNN si NYT sunt Antenele de fapt. Ei au mințit de luni de zile ca decrepitul Biden e câștigător detașat. Si e clar ca nu e așa. Dar gândește cu capul tau nu cu ce zice CNNul lui Gâdea. Trump a reușit sa aibă cea mai buba economie in 45 de ani cu cel n-ai mic șomaj pana a început virusul chinezesc. Money talks, shi t walks, if you know what I mean.

Adi  •  4 noiembrie 2020, 13:23

Măi Catalin, atunci când folosești apelativul ,,egolatru,, să nu te mai miri că Trump sau PSD au încă mulți adepți.

Dan  •  4 noiembrie 2020, 14:20

@ELF: Esti intr-o grava eroare, Antenele l-au sustinut pe Trump inca din 2006, din campania precedenta, chiar daca CNN-ul este clar pro Biden. Motivul acestei sustineri imi scapa, nu se aliniaza cu restul politicilor pe care le promoveaza, dar este un fapt.

adi_stelistul  •  4 noiembrie 2020, 14:23

Democratii si-au ales de fiecare data contracandidatii potriviti pentru Trump. Oameni din sistem, huliti de populatie, ba acum au adus unul chiar mai batran decat Trump. De ce au facut-o, nu stiu! Trump bate moneda pe faptul ca nu e din "sistem" (si din cel politic categoric nu e) si castiga pe tema asta. E vedeta, e nelipsit de pe Twitter, tine legatura strans cu oamenii. Clinton in 2016 si Biden acum sunt orice numai capabili sa starneasca emotii pozitive nu. Nici Trump nu starneste emotii pozitive, in schimb e neintrecut in a starni emotii negative la adresa celorlalti. Si atunci sa alegi doi candidati pentru care tot ce spune Trump pare credibil e un pic de sinucidere din partea democratilor. Dar asta e... Marturisesc ca eram sigur ca vor avea un candidat de tipul Andrew Cuomo, care a atras atentia cu felul in care a gestionat criza COVID in primavara in NY, dar nu... A fost Biden, un om de 77 de ani! In conditiile in care cel mai batran presedinte american din istorie este... Trump, care avea 70 de ani la momentul alegerii (recordul ii va fi evident depasit acum - ditamai gerontocratia la Washington). Oricum, inca se joaca, dar lui Trump democratii i-au si usurat munca, asta vreau sa zic.

Fane  •  4 noiembrie 2020, 14:25

Uite ca a ajuns si USA sa voteze intre Iliescu si Vadim.Probabil ca putini isi imaginau o asemenea probabilitate.Daca mai au un dram de minte va castiga Trump.Meleagurile noastre oricum sunt pierdute din lipsa totala a minimei educatii.

adi_stelistul  •  4 noiembrie 2020, 14:29

Ronald Reagan avea aproape 74 de ani cand a fost ales pentru a doua oara, in 1984. El e de fapt cel mai batran presedinte ales, Trump e al doilea. Dar recordul lui Reagan va fi depasit anul acesta, indiferent cine iese presedinte.

Gicu  •  4 noiembrie 2020, 15:24

@ elf nu stiu la care CNN te uiti tu dar la fel ca si cel pe care îl susții, mințiți și dezimformați. CNN nu a spus niciodată că Biden e castigator. Si chestia cu economia. Trump al tau a preluat o economie beton de la Obama si a făcut-o praf in 4 ani. Dar probabil tu iti iei informațiile de site-urile QAnon-ului. Este incredibil cum acest individ fan al dezbinării, rasist, susținător al Miliției si hoț care nu a plătit taxe de zeci de ani de zile, a ajuns președintele SUA. Spălare de creier, dezinformare și minciuni. Ăsta este Trump.

gilos  •  4 noiembrie 2020, 15:42

Trump nu avea cum sa piarda aceste alegeri. Candidatul democratilor este un personaj sters, batran si fara niciun fel de carisma. Apoi, democratii s-au pozitionat gresit luand in brate fara rezerve miscarea Black Lives Matter, nu au stiut sa se disocieze de protestele anarhice, vandalisme si talhariile care au urmat. Trump, in schimb, a promis ca restaureaza ordinea. A asigurat atat populatia civila cat si fortele de ordine ca este in control si stie sa gestioneze situatia. Daca nu era criza Covid si pandemia, Trump lua fluierand al doilea mandat, dar chiar si asa tot va castiga la o diferenta clara.

adi_stelistul  •  4 noiembrie 2020, 16:37

Pe site-ul CNN a aparut o rasturnare de situatie care s-ar putea dovedi decisiva: Biden a luat conducerea in Michigan (are cca 12000 de voturi in plus). Desi se spunea ca Detroit va vota cu Trump pentru ca le-a promis taxe mari pentru importurile de masini astfel incat industria din cetatea auto americana sa renasca. Daca nu se mai intoarce situatia din acest moment in niciun stat Biden face 270 sau 271 de voturi electorale (in functie de cate ii revin in Maine, 3 sau 4 - acolo si in Nebraska nu e regula "the winner takes it all") si castiga la limita. Ceea ce va duce la alte circuri.

Marius  •  4 noiembrie 2020, 17:43

Trump este inegalabil la o singura chestie: la a sadi discordie intre oameni. Doar uita-te prin comentarii aici, pe pagina; parerile sunt impartite si extrem de vehemente. Este exact ce-si doresc China si Rusia de la SUA: dezbinare, probleme interne, preferabil razboi civil. Cu un presedinte ca Trump, le-a iesit pana acum de minune, si de va fi sa fie inca patru ani, va fi vai si-amar! Probabil ca SUA va iesi si din celelalte cateva acorduri care inca au ramas in picioare (de ex. NATO), iar Rusia si China vor avea cale libera sa-si mai mareasca un pic teritoriile si influentele. Dar, se pare ca o mare parte din comentatori, asta isi doresc: un misogin rasist la Casa Alba, si comunistii castigand teren pe zi ce trece.

asa  •  4 noiembrie 2020, 17:51

Trump este cea mai buna optiune pentru SUA si pentru lume. Biden este *** si oricum de extrema stanga, ar demola america, de kamala no comment, este pe dinafara complet si a fost alease ca si token, doar pentru culoare pielii. TRUMP ESTE CEA MAI BUNA OPTIUNE PENTRU UMANITATE!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gicu  •  4 noiembrie 2020, 18:02

@Marius perfect adevarat ce spui. Trump este un maestru al divizării, diversiunii și manipulării. Dezbină și cucerește, asta e politica lui. Asa a câștigat acum 4 ani si asa încearcă din nou să câștige. Ca vorba aia prostime e destulă aici si el stie asta. Numai că de data asta este foarte posibil să piardă pentru că oamenii au început să realizeze ce au ales acum 4 ani.

Marius  •  4 noiembrie 2020, 18:02

Prezvad o victorie cu 271 la 267. In Maine 2nd District probabil castiga Biden, in Wi, Mi, Pa si Ga e incredibil de strans. Cine pune pariu?

Cosmin  •  4 noiembrie 2020, 18:05

Noroc ca americanii s-au trezit si nu voteaza de doua ori la rand acelasi prost spre deosebire de romani.De aia sunt o forta si noi o colonie.

Gicu  •  4 noiembrie 2020, 18:07

@Marius si inca un lucru. Cei care comentează aici pro Trump, ori nu locuiesc în state ori sunt niste troli nesemnificativi care nu caută altceva decât să intarâte lumea. Exact politica trumpiană.

Marius  •  4 noiembrie 2020, 18:22

@Gicu - pe cei care comenteaza pro Trump nu i-as numi nesemnificativi, din pacate. Numarul lor e chiar foarte relevant, si in SUA dar si aici, pe forum. Asa cum scriau mai multi editorialisti, egoismul si rasismul pe care le-am vazut atat de des in ultima vreme la americani nu au fost instaurate de Trump. Ele exista de foarte multa vreme, din timpurile coloniale, dar in ultimele decenii au fost ascunse; comportamentele asociale erau stigmatizate si marginalizate. Acum, dupa ultimii 4 ani sub comanda Liar in Chief, nimanui nu-i mai e rusine sa dezinformeze, sa minta sau sa fure; totul pleaca de la el. Oamenii nu se impart in rasisti si non-rasisti. Nu exista extreme, cu totii suntem intr-o mai mica sau mai mare masura (chiar daca multi nu stiu, sau nu o recunosc). Diferenta e ca, sub Trump, orice comportament deviant a devenit acceptabil. De-aia trebuie sa plece. Si nu stiu daca e adevarat ca oamenii au inceput sa realizeze ca e nevoie de-o schimbare. Pana acum, Biden are cu circa 3,2 Mil. voturi mai mult decat in 2016, Trump are cu 3,35 Mil. mai multe. Ecartul de la votul popular din 2016 de 2,9 Mil. in favoarea democratilor s-a redus (pana acum) la 2,7 Mil. Urmeaza numaratoarea voturilor prin posta, unde democratii vor castiga din nou teren, dar chiar si asa, diferenta nu e suficienta, dp meu dv. Astia suntem.

Gicu  •  4 noiembrie 2020, 18:23

In Ga este strâns dar nu cred ca Biden câștigă acolo. Maine, Wi si Mi le câștigă. In Pa are șanse foarte mari. Numărătoarea voturilor de ieri s-a terminat. Acum se numără cei care au votat prin poștă unde, marea majoritate sunt democrați. Iar Trump stie asta. De aceea a iesit azi noapte si a cerut ca numărătoarea sa fie oprită. Ii e cam teama.

Gicu  •  4 noiembrie 2020, 18:44

@Marius 1) am spus troli nesemnificativi. Stiu foarte bine ca suporteri lui Trump sunt numeroși. Locuiesc printre ei de 20 de ani. 2) sunt 100% de acord cu ce ai scris mai sus. Ceea ce se întâmplă acum a fost sădit cu muți ani înainte. Acum a iesit la suprafață pentru că acest presedinte permite astfel de lucruri. In orice caz, Trump nu știe să piardă. Ne e fairplay. Acest cuvant nu il are in vocabular. Va fi circ mare si va încerca să dezbine si sa faca mult rau in cazul in care va pierde. Si sper ca va pierde.

enoe  •  4 noiembrie 2020, 19:11

orice s-ar spune despre Trump nu poate fi pus in balanta cu senilitatea kui Biden care este o epava,in plus Trump este un om al pacii si nu este o marioneta.Ma mir cum de nu l-au omorat pana acum capii cartelelor de vanzari armament.

Kendo  •  4 noiembrie 2020, 19:24

La fel ca acum patru ani, democratii demonstreaza ca sunt total pe dinafara realitatii. Trump putea fi invins usor atunci, putea fi invins si acum. Dar cand tu vii cu contracandidati ca Hillary Clinton si Biden, nu inteleg ce asteptari ai. Nu sunt expert in politica americana, mai citesc si eu prin ziarele online, mai am prieteni plecati acolo, asa ca nu stiu cat de bun e Trump ca presedinte in realitate, dar mi se pare evident ca e un individ cu buba la cap, narcisist si care s-ar simti in largul lui in rol de dictator. Pe de alta parte, PC-ul a luat-o razna complet in America, unii oameni au simtit probabil nevoia unui dement ca Trump, ignorandu-i toate defectele sau iesirile, iar cu asemenea contracandidati, si o *** ar avea sanse sa devina presedinte.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Calin  •  4 noiembrie 2020, 19:25

@enoe om al pacii? Cred ca glumesti.A dezbinat America mai mult ca niciodata.Vorbeste mult si prost nu degeaba il cheama Donald ca pe celebru ratoi.Si o matura e mai buna decat el la Casa Alba.

unu din dispora  •  4 noiembrie 2020, 19:35

Cu alte cuvinte va castiga un om PATRIOT SI UN BUN CRESTIN. Cred ca este pentru prima data in istorie cand trebuie sa invatam ceva de la americani )

Marius  •  4 noiembrie 2020, 20:00

@unu - cu siguranta va castiga un alb trecut de 70 ani :-)

Gicu  •  4 noiembrie 2020, 20:02

@Kendo sa stam strâmb și să judecăm drept. Nici un om politic de pe acest mapamond nu e cinstit si curat 100%. Dar Biden e mult mai bun si cinstit ca Hillary. Comparativ cu Trump nici nu mai vorbesc. Ai dreptate însă că acum 4 ani democrații si-au facut-o cu mâna lor cand au nominalizat-o pe Hillary.

Cornel  •  4 noiembrie 2020, 21:12

Ma și mir cum de ai scris acest articol, domnule Tolontan. Prin "politica" pe care o promovezi prin scris, dumneata faci parte din ceea ce la ei se cheamă presa elitelor, care l-a sprijinit pe Biden și care ***, zise progresiste. Asa ca, nu fi cameleon!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Seba  •  4 noiembrie 2020, 21:19

Sunt curios daca cei care il faceti pe Trump rasist, conflictual, corupt sau in alte feluri ati vazut vreun interviu cu el sau vren discurs de-al lui. Va referiti la imagine pe care i-a creat-o presa. Daca intr-un interviu Trump spune 10 lucruri bune si unul discutabil CNN, MSNBC, The Guardian, Digi sau alte ziare/televiziuni il vor da mediatiza doar p-ala discutabil, vor scoate in evidenta parte care le convine si o vor amplifica. Vor pune si o poza in care se stramba nu stiu cum. Si nu vor spune niciodata despre lucrurile bune in legatura cu el. Procedand asa in fiecare zi, lumea crede. Trump nu e perfect, poate e infatuat uneori, obraznic alteori sau poate greseste alteori. Cert e ca tipul tine la oamenii lui, la americanul de rand, la tara lui, d-asta a intrat im politica, putea sa stea linistit. Omul e consecvent si irat de faptul cum oamnii politici americani si alte tari au profitat ani de zile de americanii de rand. Gasiti interciuri cu el pe net, omul e consecvent, spune aceleasi lucruri pe care le spunea si in anii '80. Plus ca a facut o buna parte din ce a promis in campania din 2016: a scazut taxele, a renegociat tratatele comerciale in care SUA era jecmanita (dar din care oameni politici si-au tras spagi imense) si daca nu-l credeti pe Trump, ascultati-l be Bernie, spune aceleasi lucruri despre tratatele comerciale. A crescut taxele la importuri ca sa protejeze muncitorii americani, a redus imigratia ilegala, a readus locuri de munca in tara, SUA a devenit independenta energetic, somaj la minime istorice mao ales pentru afro-ameriani, venituri mai mari mai ales pentru afro-americani, hispanici. Nu e nici pe departe rasist, asta e o idiotenie creata de presa. Sigur ca au fost si lucruri mai putin bune. Dar probabil e cel mai bun presedinte al lor din ultimii multi ani. Mi-ar placea sa avem un presedinte ca el. Una peste alta, americanii cred ca au luat o decizie in defavoarea lor si a tarii lor.

Seba  •  4 noiembrie 2020, 21:26

Si inca ceva referotor la presa si la felul cum indoctrineaza oamenii. M-a surprins pozitiv articolul de saptamana trecuta publicat in Libertatea (preluat din US) in care se scria despre afacerile lui Biden. Hunter sau Joe. Chiar nu ma asteptam de la o publicatie din Romania sa dea asta. Mai toate sunt pe principiul Orange Man bad.

Gicu  •  4 noiembrie 2020, 23:04

@sebi se pare ca esti un republican care privește Fox News zi si noapte. 9 vorbe din 10 pe care Trump le rosteste sunt minciuni. Acuză oameni fara nici o bază. Si daca CNN publică o poza mai strâmbă cu el ce, e interzis? Dar Trump are voie sa odihnească pe toată lumea la orice oră nu? Esti putin cam ipocrit aici. Ce locuri de muncă a adus Trump? Elaborează. El își are in continuare firmele împrăștiate prin toată lumea. A vrut să penalizeze companiile americane care au afaceri in alte tari dar si-a dat seama ca intra si el in aceeasi oala asa ca a renunțat. Ăsta a fost una din promisiunile lui electorale din 2016. Prietene, Trump este cel mai rau președinte din istoria Americii. Mai studiază putin istoria lui și apoi mai vorbim.

Gicu  •  4 noiembrie 2020, 23:06

Corecție..."Trump are voie să jigneasca pe toată lumea".

Filbert  •  5 noiembrie 2020, 0:23

@Cimpene, bati cimpii zicind ca in Orientu' Mijlociu e/a fost ca la Monte Carlo in vremea lui trompa/bush.

Filbert  •  5 noiembrie 2020, 0:30

Diviziunea dintre agrar/conservator/republican/needucat si urban/universitar/democat mereu a existat intotdeauna in America. Noutatea a fost votul muncitoresc pro-trompa din 2016 cu toate ca Obama a scos SUA din criza economica profunda si in care ajunsese 'multumita' lu' bush.

De peste ocean  •  5 noiembrie 2020, 5:41

Ma amuza sa vad pe aici comentariile unora despre Trump si SUA, facute de la distanta...Hai se dezbatem citeva dintre minciunele : 1. Economia a crescut cu Trump. Fals - Trump a preluat o economie functionala de la Obama (~ 4 % somaj), si a dus-o la ~ 3 % somaj. Care a fost pretul ? Sute si sute de miliarde de dolari in deficit public, mult peste deficitul din 2016. Omul asta a printat dolari la greu si i-a bagat in economie. Asta nu e magie. E golanie - oricare de aici poate da drumul la masina de printat dolari - dar cine plateste nota de plata, Trump sau noi ? 2. Trump a taiat taxele. Marea majoritatea a banilor din taieri de taxe s-au dus la cei super bogati. Pretul taierilor de taxe ? Inca o data - deficite uriase la buget. Ca si cum eu imprumut bani, imi iau o masina tare, si ma laud ca ce bine imi merge mie. Cine plateste acum datoriile facute cu taieri de taxe pentru cei bogati ? 3. Alta minciuna - ca pe Trump il urasc cei care fabrica arme. In timp de PACE, Trump a crescut bugetul de aparare, cu bani imprumutati (iarasi deficit public !). Iar armele astea se vind pe la alte tari autocractice - Arabia Saudita. 4. Nu mai vorbesc de trade war. Aia e de comedie. Trump iese din TPP, tratatul nasit de Obama, facut special ca sa tina China in friu. Deci Trump iese din TPP, si pune tarife la produsele importate din China, tarife platite de americanii de rind. Iar banii strinsi ii da la fermierii afectati de trade war - fermieri care voteaza cu Trump. Deci Trump face socialism - ne taxeaza pe toti, si trimite banii votantilor lui, afectati de trade war facut de el. Si lista continua...nu mai vorbesc de nebuneala omului care a calcat in picioare orice norma democratica pentru placerea lui si a familiei lui...Ma amuza obsesia lui Trump si a republicanilor cu socialismul, cind omul asta si partidul lui fac socialism pentru bogati : taieri de taxe la bogati, subventii catre firmele bogate. Pentru republicani, care fac un Robin Hood pe invers, socialismul e bun cind se ia de la saraci si se da la bogati. De exemplu compania Walmart, face profit si pentru ca multi angajati sint platiti prost. Angajatii platiti prost aplica pentru asistenta sociala, food stamps. Noi, americanii de rind, subventionam de fapt Walmart in felul asta - din taxele noastre, noi le dam food stamps angajatilor Walmart, platiti prost, ca sa faca Walmart profit. Situatia identica cu unii angajati de la Amazon. Asta e socialismul bun pentru republicani - bun cind se subventioneaza profiturile celor bogati. Nu mai vorbes ca acum 1-2 ani, Amazon, detinuta de cel mai bogat om al planetei, nu platea taxe pe profit in SUA. Sau Trump, in anul 2017, ca presedinte SUA, a platit 750 de dolari in taxe pe venit. Frumos socialismul pentru bogati !

De Peste Ocean  •  5 noiembrie 2020, 6:58

Ma amuza sa vad pe aici comentariile unora despre Trump si SUA, facute de la distanta. Hai se dezbatem citeva dintre minciuni : 1. Economia a crescut cu Trump. Fals - Trump a preluat o economie functionala de la Obama (~ 4 % somaj), si a dus-o la ~ 3 % somaj. Care a fost pretul ? Sute si sute de miliarde de dolari in deficit public, mult peste deficitul din 2016. Omul asta a printat dolari la greu si i-a bagat in economie. Asta nu e magie. E golanie - oricare de aici poate da drumul la masina de printat dolari - dar cine plateste nota de plata, Trump sau noi ? 2. Trump a taiat taxele. Marea majoritatea a banilor din taieri de taxe s-au dus la cei super bogati. Pretul taierilor de taxe ? Inca o data - deficite uriase la buget. Ca si cum eu imprumut bani, imi iau o masina tare, si ma laud ca ce bine imi merge mie. Cine plateste acum datoriile facute cu taieri de taxe pentru cei bogati ? 3. Alta minciuna - ca pe Trump il urasc cei care fabrica arme. In timp de PACE, Trump a crescut bugetul de aparare, cu bani imprumutati (iarasi deficit public !). Iar armele astea se vind pe la alte tari autocractice - Arabia Saudita. 4. Nu mai vorbesc de trade war. Aia e de comedie. Trump iese din TPP, tratatul nasit de Obama, facut special ca sa tina China in friu. Deci Trump iese din TPP, si pune tarife la produsele importate din China, tarife platite de americanii de rind. Iar banii strinsi ii da la fermierii afectati de trade war - fermieri care voteaza cu Trump. Deci Trump face socialism - ne taxeaza pe toti, si trimite banii votantilor lui, afectati de trade war facut de el. Si lista continua...nu mai vorbesc de nebuneala omului care a calcat in picioare orice norma democratica pentru placerea lui si a familiei lui...Ma amuza obsesia lui Trump si a republicanilor cu socialismul, cind omul asta si partidul lui fac socialism pentru bogati : taieri de taxe la bogati, subventii catre firmele bogate. Pentru republicani, care fac un Robin Hood pe invers, socialismul e bun cind se ia de la saraci si se da la bogati. De exemplu compania Walmart, face profit si pentru ca multi angajati sint platiti prost. Angajatii platiti prost aplica pentru asistenta sociala, food stamps. Noi, americanii de rind, subventionam de fapt Walmart in felul asta - din taxele noastre, noi le dam food stamps angajatilor Walmart, platiti prost, ca sa faca Walmart profit. Situatia identica cu unii angajati de la Amazon. Asta e socialismul bun pentru republicani - bun cind se subventioneaza profiturile celor bogati. Nu mai vorbes ca acum 1-2 ani, Amazon, detinuta de cel mai bogat om al planetei, nu platea taxe pe profit in SUA. Sau Trump, in anul 2017, ca presedinte SUA, a platit 750 de dolari in taxe pe venit. Frumos socialismul pentru bogati !

zapacila  •  5 noiembrie 2020, 9:57

E hazardat sa analizezi platformele electorale ale politicienilor americani dupa mentalitati europene!Mentalitati rezultate in urma revolutiei franceze si influentate si de revolutia bolsevica a lui Lenin!Exista cu adevarat politici asa zis de stanga in USA?In inteles european?Care sa fie stangismul democratilor-la origine marii latifundiari din statele sudiste?Singur Obama-creatie evreiasca- a incercat asa ceva-cu asigurari de sanatate si pentru populatia saraca-adica cea hispanica si cea de culoare-dar a fost repudiata prompt de wasp-(alb,american,protestant)-asa explicandu-se triumful lui Trump!Care a fost pe inima lor si cand a promis protectionism,construirea zidului la frontiera cu Mexic,aducerea inapoi a industriei usoare emigrata in China!Pe de alta parte cu totii am remarcat ca in politica externa Trump a fost agresiv doar in vorbe,dar in fapte nu a bombardat nici o tara-cum au facut ceilalti presedinti fie ca erau republicani,fie ca erau democrati!Buun!Dar care dintre partidele americane-republican sau democrat au avut o politica mai favorabila Romaniei?Atata cata au avut!Si constatam ca acela a fost...Partidul republican!Pe de o parte pentru ca a avut o politica mai dura fata de URSS,apoi Rusia si au vazut Romania ca pe un pion pe o tabla de sah,iar pe de alta parte pentru ca diaspora magyara din America-atat de influenta si dusmana neimpacata a Romaniei si a romanilor-nu detine atat de multe parghii ca in partidul democrat!Dar si republicanii si cu atat mai putin democratii,nu se indura sa investeasca in Romania!Exista o speranta cu Ford la Craiova!Chiar daca e prea putin,fata de nevoile acestei tari si de sperantele de generatii intregi ale romanilor!

Marius  •  5 noiembrie 2020, 10:17

Toata vara m-am mirat si m-am intrebat ce-o avea Trump cu votul prin corespondenta, de ce tipa atat de tare ca va fi un furt major. Pai, vorba aia, esti Commander in Chief, seful FBI e numit de tine, sefii Departamentelor de Stat si de Justitie asemenea, Postmaster (seful general al postei) e numit tot de tine, ai 2 milioane de subalterni in guvernul federal (fara a include aici angajatii postei), adica ai toate haturile in mana, si tot tu urli "hotii"? Cum vine asta? Cine sa fure, ca de inamici invizibili cred ca ne-am saturat cu totii. Daca stii cazuri concrete, cum de nu sunt luate in primire de autoritati, ca doar ai putere discretionara in domeniu? Abia acum am inteles: omul stia ca in multe state, voturile prin corespondenta (preponderent democrate) vor fi numarate la sfarsit (fiindca regulile erau facute cu mult inainte, de catre fiecare stat in parte), si isi pregatea terenul fix pentru situatia asta: dupa seara alegerilor, el va fi in avans in multe din state (dar, cu milioane de voturi prin corespondenta inca nenumarate). E vina mea, fiindca l-am crezut senil, cand el, perfidul de el, stia exact ce face. Din fericire, miorlaie ca un motan, ca nu-l asculta nimeni in afara de extremistii lui de dreapta.

Mircea  •  5 noiembrie 2020, 13:00

@anonim: cu ce ar fi nedrept sa castige Biden sau discutabil sau cum vrei sa ii spui tu? are cu cateva milioane de voturi peste Trump iar Trump poate castiga din punct de vedere democratic pe nedrept la fel cum a castigat si in 2016 avand mai putine voturi decat Clintoneasa. Esti dus cu capul? Daca se intampla asa in Romania tipai de nu mai puteai. GANDESTI si tu si restul!

Marius  •  5 noiembrie 2020, 13:30

@Mircea - n-as numi victoria lui Trump din 2016 nedemocratica. Nedreapta, da, dar nu nedemocratica. Sistemul colegiilor electorale functioneaza in SUA de aproape 200 ani (da, din 1824). De acord, e un sistem pagubos, care nu tine cont de vointa majoritatii, ci de vointa majoritatilor fiecarui stat in parte. Teoretic, un candidat poate avea si peste 60% din votul popular, si cu toate astea sa piarda votul electorilor. A fost o idee buna acum 200 ani, cand dpdv logistic era o sarcina imposibila sa numeri cateva zeci de milioane de voturi (la vremea aia). Da, e un sistem complet invechit si depasit, dar tot democratie se numeste.

Comentează