Sorin Lavric, ideolog și senator AUR, persistă în misoginismul său: „Nu pot să spun că femeia excelează prin gândire logică”

Proaspătul politician susține că femeile nu au o capacitate deosebită de rațiune sistematică. În același timp, liderul AUR consideră pandemia de coronavirus o „fantasmagorie”. Ce se întâmplă însă când cele două realități, femeia și pandemia, se întâlnesc?

sâmbătă, 12 decembrie 2020, 5:23

Sorin Lavric este absolvent de medicină și filozofie și traducător al lui Heidegger, trei munci intelectuale admirabile. Lavric are, dincolo de orice dubiu, proprietatea termenilor.

A doua zi după alegeri, jurnalista Diana Meseșan de la Libertatea a adus în fața oamenilor felul în care gândește Sorin Lavric. Reportera a citat mai vechi observații expuse pe site-ul Scena 9 și alte intervenții publice ale liderului AUR.

Ales senator în urma scrutinului din 6 decembrie, Lavric și-a explicat poziția într-un interviu pentru Digi 24. El a susținut că expresiile au fost ”scoase din context”. Dar a insistat că e un om sincer.

„Vreți acum să mint și să închin elogii ipocrite femeii spunând că ceea ce contează, în primul rând, în ochii bărbaților este erudiția? Foarte bine! Eu nu pot să fac așa ceva!” Sorin Lavric, senator AUR

Sorin Lavric, senator AUR

Ce contează în ochii bărbaților la o femeie, spune politicianul? Aspectul fizic. Și a continuat.

”Nu pot să spun că femeia excelează prin gândire logică, mai ales prin aptitudini filosofice. Îmi pare rău!”, a adăugat Sorin Lavric.

Răspunsul pentru politician ar putea fi această modestă contribuție feminină la logica lumii:

Hannah Arendt – politolog și filosof, unanim apreciată drept una dintre cele mai strălucite, curajoase și influente minți ale secolului XX. Civilizația îi datorează explicația ”banalității răului” și unele dintre explicațiile nașterii totalitarismului.

Ayn Rand – scriitor și filosof, creatoarea curentului obiectivist, din care s-a hrănit cel mai puternic filon ale dreptei și conservatorismului occidental contemporan. Inclusiv președintele Donald Trump, modelul politic asumat de partidul AUR, este un admirator declarat al operei lui Ayn Rand.

Rachel Carson – biolog, femeia a cărei operă și activitate publică sunt creditate ca fundamente pentru primele inițiative de intervenție statală de protecție a mediului. Până la ea, nimeni nu reușise să convingă guvernele, în această manieră globală, de un lucru care azi ni se pare atât de logic: dacă otrăvim solul, oceanele și aerul vom distruge planeta și pe noi, ca specie.

Populiștii care ne salvează

Lista poate continua la infinit, cred unii oamenii, mergând către miliarde și miliarde dintre femeile cunoscute și necunoscute ale lumii. Sau, potrivit lui Sorin Lavric, lista puterii gândirii logice e mult mai scurtă și se bazează pe sexul gânditorului.

Cu cât va continua pandemia, cu atât va crește radicalismul și atracția oamenilor pentru astfel de salvatori.

Să sperăm că vaccinul vine, totuși, la timp, astfel încât suferința generală și riscul pentru formele grave ale coronavirusului, care la bărbați este triplu, să primească, în fine, un răspuns pe măsură din partea inteligenței, empatiei și organizării umane.

Putem fi recunoscători.

”Vrei să cercetăm un vaccin împotriva coronavirusului?” / ”Bineînțeles”

Când, la începutul anului, Ugur Sahin, fondatorul companiei BioNTech, a sunat la divizia de vaccinuri de la gigantul Pfizer, cunoștea acolo un cercetător care se ocupa de 36 de ani de dezvoltarea de medicamente și de 20 de ani de inovația de vaccinuri.

Acesta era, cum îl intitulează presa internațională, ”science rock star, head of vaccine research and development at Pfizer”.

Dincolo de calitatea sa de reputat om de știință, specialistul se antrenase în lupta publică mocnită cu cinismul general și în cea, la fel de consumatoare, de a îmbina profesiile și temperamentele colegilor valoroși cu care lucra.

Cercetătorul condusese, în două companii diferite, colective multidisciplinare. Împreună, ei au creat două dintre cele mai importante vaccinuri ale timpului nostru: cel contra virusului papiloma uman (HPV) și cel împotriva meningitei. Împotriva tuturor curentelor negaționiste, reușiseră.

La întrebarea din februarie, ”Vrei să cercetăm un vaccin împotriva coronavirusului?”, a răspuns simplu: ”Bineînțeles”.

I s-a oferit sarcina de a conduce o echipă de peste 650 de oameni, răspândiți pe mai multe continente și fuse orare, ca să creeze ceva ce nimeni nu mai reușise vreodată: un vaccin sigur și eficient, în mai puțin de un an. În scepticismul general și justificat, și-a văzut de treabă.

În văzul lumii, pe Internet

Șefii săi au stat liniștiți, cât de liniștit poate sta cineva într-o cursă pentru salvarea lumii. Calmul, au spus ei, s-a bazat pe faptul că liderul acestui colectiv fără precedent ”e genul de om care nu sacrifică niciodată adevărul științei în numele rapidității”.

Vineri, FDA, instituția americană socotită drept cea mai exigentă și transparentă agenție a acreditării medicamentelor din lume, a decis să dea verde vaccinării în Statele Unite.

Autorizarea a venit în urma studiilor și a recomandării panelului său de experți, care i-au audiat pe creatorii vaccinului în ședință publică pe internet. Marea Britanie și Canada aprobaseră deja vaccinul, dar autorizarea în SUA este decisivă pentru viitorul imunizării.

Copilul din Germania de Est

Cînd audierea s-a terminat, o fetiță născută în Erfurt, un oraș din fosta Germanie de Est, a zâmbit. Trecută peste Zidul Berlinului de unchiul său pe când avea doar doi ani, fetița a devenit o elevă cam bolnăvicioasă, curioasă și amarnic de încăpățînată în a explica logic lucrurile din jurul ei.

Când a crescut, a avut de ales între a fi medic și cercetător, dar ceea ce i-a lipsit în medicină, spune ea, a fost ”lipsa modelelor de femei în profesie” și atitudinea autoritară a medicilor de sex masculin, ”care credeau că știu totul”.

Până în 1977, femeile căsătorite din Germania de Vest, unde ajunsese fata din Erfurt, nu puteau lucra fără permisiunea soților. A ales cercetarea științifică.

Răspunsul

Un medic, angajat al unei companii de farmaceutice, la care se afla într-o vizită cu alte colege, le-a aruncat că „ar fi o pierdere de timp, că oricum vom deveni gospodine și nu vom lucra niciodată ca oamenii de știință, să ne luăm un doctorat”.

„Eram înnebunită ca naiba, dar prea uimită ca să am un răspuns ca lumea în acel moment”, își amintește ea.

S-ar zice că a reușit să dea răspunsul.

Kathrin Jansen

Numele său este Kathrin Jansen, 62 de ani, liderul echipei de 650 de specialiști care a dezvoltat primul vaccin contra COVID-19.

Comentarii (51)Adaugă comentariu

doilaunu  •  12 decembrie 2020, 17:55

hai sa nu mai avem idei, ganduri, opinii ca se supara Tolonton

Ervin  •  12 decembrie 2020, 17:57

Baaaaaaaam!!!! Cât de tare..... 😁😁😁😁 Dar f faina alăturarea în poze 😂😂😂😂😂😂 Zi ceva domnul senator Ceva inteligent, logic și masculin 🤣🤣🤣

dan  •  12 decembrie 2020, 18:02

Voi astia cu feminismul si corectitudinea politica uitati intotdeauna un mic amanunt: dreptul si libertatea de a te exprima ! Daca el asa crede, trebuie lasat sa vorbeasca ! Exemplele gasite de voi sint doar niste "virfuri" care sint nesemnificative procentual cu marea masa a femeilor - mare parte dintre ele le gasiti pe instagram..

Adrian  •  12 decembrie 2020, 19:01

Imi pare rau domnule Tolontan, dar cel care nu cunoaste logica elementara sunteti dvs. Individul nu a spus decat ca, in ceea ce il priveste pe dumnealui (a se citi parere personala) femeile nu au aptitudini logico-filosofice. La fel, a mai spus ca, in general, in ochii barbatilor, aspectul fizic conteaza cel mai mult la o femeie. Nu a spus ca desconsidera femeile sau ca acestea sunt inferioare in vreun fel. Iar exceptiile, confirma, de regula, regulile.

Crimson Veritas  •  12 decembrie 2020, 19:13

In loc sa incerci sa infierezi lumea ... impotriva unui partid ... care nu a mai facut politica pana acum ... si care are un biet 9% in Parlament ... mai bine te-ar interesa ... declaratile aiuritoare ... ale membrilor USR ... care sunt astazi la guvernare ... despre ... desfiintarea proprietatii private, revenirea la un mod de viata tribal ... ce vanatori si culegatori, prin desfiintarea agriculturii, proiectul fara penali ... in functii publice ... prin care parlamentarul userist ... vrea sa se substituie autoritatii judecatoresti ... si pune in aceeasi oala de un condamnat penal ... indiferent de gravitatea faptei, prejudiciu, forma de vinovatie, caliatea, varsta, circumstante, etc ... si alte astfel de initiative ... exotice ...:))

Tibi Tibor  •  12 decembrie 2020, 19:17

Acoperitilor vii frică de AUR? Oare de ce?

Toader  •  12 decembrie 2020, 19:38

Numai că nici un vaccin nu ne apără de boli, dimpotrivă. Poate că pilda cu femeia cu injecțiile a fost cu bună ştiință aleasă şi n-am priceput eu. Mai bine ne spuneți care-i treaba cu anti-rasismul şi celelalte ... politicăl căurect din zilele acestea.

catarad  •  12 decembrie 2020, 20:05

sa compari un ... nici n-am cuvinte, cu o , efectiv , zana buna a vremurilor noastre, nu merita...

Man  •  12 decembrie 2020, 20:11

Tolontane, n-ai inteles nimic. ***. Până la urmă, niște lucrări din astea ce pot fi apreciate „la grămadă”, după gusturi subiective, e ușor. Tu ai putea să observi, în schimb, pentru ce sunt bărbații recunoscuți în istorie, pentru ce invenții, pentru ce teorii și nu pentru pace, literatură sau creme de la L.Oreal. Cât despre misoginism, cred că nu ai tu proprietatea termenilor. Când omul spune că un bărbat se uită în primul rând la fizicul femeii, poate fi acuzat de sinceritate sau sexism, nu de misoginism.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Liviu  •  12 decembrie 2020, 20:32

Mai avem dreptul la opinii, altele decât cele acceptate de progresisti? Mai exista libertate de exprimare fără ca așa zișii ziariști să nu sară în sus? ***. ***. Nu văd însă de ce trebuie atacat doar pentru faptul că reprezintă un partid pe care nu îl agreez.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristian VAVURE  •  12 decembrie 2020, 20:41

Au iesit unii din rind si deranjeaza ? Sunt interesati unii sa faca treaba fara sa fie aplecati spre spaga si sinecuri ? De aproape o saptamina astia de AUR sunt tocati in toata media, la toate televiziunile si in toate ziarele ! Deci inteleg ca dl Tolontan s a indragostit (doar) de inteligenta unei femei iar partea fizica NU A CONTAT ? Foarte bine dar eu stiu ca majoritatea barbatilor gindesc altfel !

Sorin  •  12 decembrie 2020, 22:34

Părerea mea e că individul e foarte abil și nu neapărat spune ceea ce crede cu adevărat, mai degrabă exploatează, gâdilă sau incită misoginismul multor ***. Asta eu o văd ca o formă sublimă de manipulare a unor mase de oameni, evident niște ***, care se regăsesc în vorbele lui. Scopul e acela de a fi votat și susținut. Lavric caută să facă bani după urma proștilor și să-și trăiască viața, independent, după propria filozofie. Omul e un filozof. Vă invit să vizionați emisiunea Profesioniștii de pe TVR în care a fost invitat. Asta e doar părerea mea, nu e nevoie să intrați în polemică cu mine.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

kvw  •  12 decembrie 2020, 22:53

Tolontane, eşti un vierme stângel.

Cornel Vocan  •  12 decembrie 2020, 23:27

Vaccinarea: unde era industria farma acum 30 de ani, din punct de vedere comparativ al veniturilor versus eficienta tratamentelor? Acum conteaza mai intai banii, apoi oamenii, tratarea, in loc vindecarii. Multi medici disperati protesteaza, doar pentru a fi marginalizati, daca indraznesc sa iasa din frontul congreselor platite generos de industria farma. Este o mare diferenta intre vaccinurile produse in 1990 si cele din 2020: pret si eficienta. Restul este propaganda. Mama lui Lavric s-a bucurat de fiul ei? Dar sotia?

Radu  •  12 decembrie 2020, 23:49

Lasă Tolontane, că te ia madam Șoșoacă în primire...și o să vezi ce misogin o sa devii!

Laur  •  13 decembrie 2020, 8:21

Oricine exceleaza in ceea ce a cultivat de mic copil: fie fotbal, fie filosofie, fie gandire logica, fie ridicarea greutatilor, fie comunicare, etc Este foarte superficial sa crezi ca toate femeile sunt la fel, sau toti barbatii sunt la fel.

Laur  •  13 decembrie 2020, 8:26

Oricine exceleaza in ceea ce a cultivat de mic copil: fie fotbal, fie filosofie, fie gandire logica, fie ridicarea greutatilor, fie comunicare, etc Este foarte superficial sa crezi ca toate femeile sunt la fel, sau toti barbatii sunt la fel. Asta nu inseamna ca orice opinie a unui membru de partid formeaza doctrina partidului din care face parte. E o parere personala.

bogdan  •  13 decembrie 2020, 9:05

vai ce s'au activat antivaxxerii, cepefistii si traditionalistii. e nasol cand va ies femeile din bucatarie fara sa va ceara voie, nu???

barbarosa  •  13 decembrie 2020, 9:51

acest mare " filozof, scriitor, etc" dar oare ce opere nemuritoare a scris?! acest °AUR" privit de multi naivi ca" mesia"care va salva romania, nu-i decat o veritabila, zdranganitoare tinichia. mai toti viitorii sai parlamentari alesi ca sa-i reprezinte pe cei fara de sperante sunt rude intre ele, deci vom asista la o noua casta conducatoare care va avea in primul rand grija numai de ea.

Gintonic  •  13 decembrie 2020, 10:29

D-le Tolo, ar fi interesant sa investigați cazul directorului apolitic destituit de la Apele Romane Mureș, înlocuit cu un politician PNL total aerian pe domeniul apelor, fost agent de vânzări... Succes!

Nimeni  •  13 decembrie 2020, 12:44

Pentru cine are 9 minute libere, se poate uita la acest clip pe youtube (care nu e recomamndat deloc de youtube), de la o sedinta in senatul american despre tratamentele COVID19 in care un doctor vorbeste despre medicamente care exista si sunt eficiente impotriva COVID19: https://www.youtube.com/watch?v=YgOAaLmoa68 Toata sedinta poate fi urmarita aici:(https://www.pbs.org/newshour/politics/watch-live-senate-holds-second-hearing-on-covid-19-early-outpatient-treatment), pentru cei care sunt in dubii daca au incredere sau nu in vaccinul Pfizer. Ideea este, de ce ne este bagat pe gat vaccinul? 30 000 000 000 $ profit! P.S Toata lumea ar trebui sa inteleaga ca medicina privata nu are interesul de a vindeca boli, ci doar de a ti le trata ca sa ii platesti constant. Este un conflict de interese, ca daca trebuie sa faci profit sa poti lucra, atunci asta va fi scopul. Cate clinici/splitale de stat din toate tarile lucreaza pe plus? Imi imaginez ca nu multe, daca nu cumva 0, pentru ca sunt subventionate de stat, din taxele oamenilor, asa ca atunci cand iti calca pragul, vrei sa-i faci bine. Dar medicina privata pare ca-si baga coada si prin spitale, la anumiti doctori. La fel s-au bagat companiile farmaceutice si in domeniul medicilor de familie. Cati medici de familie 'recomanda' tratamente si medicamente de la firme specifice pentru boli. Ar trebui sa aiba halatele ca soferii de curse, cu ce sponsori au. La fel si politicienii si usor, usor si ziaristii.

bg  •  13 decembrie 2020, 13:14

Mie mi se pare ca acest Sorin Lavric, absolvent de medicina, filozof, publicist si scriitor, si-a scos la "taraba nationala" ideile sale despre existenta si viata si incearca sa le vanda cat mai bine printr-un partid politic care la randul sau vinde niste ILUZII de bunastare si fericire virtuala. Este un tip cu un discurs plin de nuante, destul de abil, parsiv, ipocrit, las, incat daca iese prost, sa nu fie responsabil de nimic. Desi nu are barbatia sa recunoasca, misoginismul sau este evident in cartea "Decoct de femeie", dar abate subtil discutia catre domeniul unde se simte stapan, cel al filozofiei si al gandirii logice unde vede diferente indubitabile intre sexe. Aduce ca argument faptul ca, el a adus femeia in centrul preocuparilor sale de a descifra acest MISTER, iar in caz contrar {misogin} ar fi ignorat-o. Pe aceeasi linie a gandirii logice prin care spune ca exceleaza barbatii, ma intreb de ce domnul S. Lavric neaga cu vehementa ca ar fi influentat de idei legionare, nationalist-extremiste, desi este evident preocupat de ele avand carti publicate - "Noica si miscarea legionara" si traduceri din filozofi germani simpatizanti ai regimului nazist? De ce nu le-a ignorat, daca vrea sa para atat de dezinteresat? De ce nu s-a indreptat spre alti filozofi? Este stiut faptul ca filozofii fac parte dintr-o scoala de gandire, sunt discipolii unor inaintasi. Afirma ca ii este scarba de politica, dar ca a fost nevoit sa intre in ea. Ii doresc acelasi final politic cu al gen. Oprea care a candidat la rugamintea rezervistilor care nu l-au votat. Parerea mea.

gio  •  13 decembrie 2020, 15:05

Tolontan, acest ziarist premiant al corectitudinii politice, nu degeaba a umplut redactia GSP cu ziaristi de tip Theo Jumatate. Ok, Lavric este un "misogin", i-am pus deja eticheta, Coltescu un rasist sau macar un neinspirat, dar cand vii cu exemple de tentative de filozoafe de tip Arendt sau Rand nu faci decat sa-i dai dreptate lui Lavric. Eu zic Tolo sa mai scotocesti, poate reusesti sa-l contrazici pe Lavric cu exemple solide nu doar cu propaganda curentului corectitudinii politice. Si cat de ipocriti sunt barbatii care-l acuza pe lavric de misoginism, ipocriti si lasi..

gogu ideologu  •  13 decembrie 2020, 15:44

domn'e tolontan, eram sigur ca vlte pricepi si la ideologii... mai e voie domn'e sa zicem "marea neagra"? sau e mai corect "marea alb inchis"?

Joseph de Maistre  •  13 decembrie 2020, 16:42

"Ideolog" si "misogin", ethichete pe care orice intelectual rasat nu simte nevoia sa le foloseasca deoarece ele au un caracter manipulativ puternic indiferent de context sau daca se dovedesc a fi adevarate sau nu. Dar sunteti in "razboi" nu-i asa ! Ok ma asteptam ca domnul Tolontan sa ne specifice in mod clar cu ce ideologie se identifica domnul Sorin Lavric ! Domnul Tolontan pare sa aiva aceasta certitudine, nu ? Cu cea a partidului AUR ? pentru ca nu-i asa orice partid isi formuleaza o ideologie intr-o anumita masura ! Daca da nu cumva toti politicienii sunt atunci ideologi ? Sau la ce fel de ideologie politica sau sociala sau culturala sau economica incearca sa faca referire autorul ? Ok am sa ma opresc, nu e frumos ce fac dar interpretati interogarile mele ca pe un monolog interior si totusi daca tot ne permitem sa fim ieftini cu aruncarea termenului de "ideolog" in spatiul public haide sa ne uitam un pic la domnisoara Diana Mesesan si contribuitorii revistei/siteului Scena 9, ei ce fel de ideologie impartasesc ? Pun aceasta intrebare pentru ca personal am cunoscut 2 persoane din colaboratorii revistei/siteului Scena 9 printre care si Venera Dimulescu, o feminista radicala cu opinii radicale de stanga cand vine vorba de politici sociale si culturale, s-a intamplat sa fim colegi la Facultatea de Filosofie. Acum daca facem si noi exercitiul acesta al asocierii, ca voua jurnalistilor va place la nebunie, oare ce fel de orientari politice, culturale sau sociale are domnisoara Diana Mesesan ? Nu cumva articolul scris de dumneaei nu reprezinta decat o frustrare ideologica ? Poate e ca si cum l-ai pune pe Edgar Snow sa scrie un articol intitulat "Cine este imparatul Puyi !" (comparatia face referire la situatie si nu la personaje). Cat despre acuzatia de misoginism nu vreau sa intru in detalii pentru ca e inutil, nu sunt nici eu de acord cu opiniile PERSONALE ale dansului dar nici nu pot sustine ca trebuie sa-l punem la zid in spatiul public cum a si fost pus (parca am auzit ca si-a pierdut functiile detinute in Uniunea Scriitorilor si la revista Romania Literara) tocmai in scopul de a-l stigmatiza si de a-i desconsidera orice alta parere cu privire la orice alt subiect pe viitor pentru ca asta-i intentia voastra prin aceasta etichetare, sa-l transformati intr-un personaj negativ, intr-un "bau bau". D.p.d.v tehnic a fi misogin inseamna a avea ura fata de femei, dar cum traim intr-o epoca unde manipularea limbajului este din ce in ce mai complexa (it's all about power grabbing and relations) acesta s-a transformat si intr-o arma psihologica menita a controla exprimarea in agora. Incerc sa vad imaginea in ansamblu si daca aruncam o privire pe Google Books Ngram Viewer (https://books.google.com/ngrams) si scriem "mysogyny" si selectam intervalul 1600-2019, pentru ca la mijlocul sec. 17 a capatat intelesul pe care-l gasim in dex-ul de astazi, are o ascensiune imensa in folosire mai ales in ultimii 30-40 de ani si credeti-ma nu exista termen, cuvant cu implicatii morale si cu influente in emiterea judecatilor de valoare care sa aiva parte de o ascensiune pur intamplatoare, cel putin elitele unei societati sunt sau au fost constiente de acest aspect si nu este singurul termen - poate un exemplu si mai clar este acel termen penibil si recent ca aparitie - islamofobie - iar in ultimii ani ce-i interesant de observat este ca acest termen vine acum de regula insotit si cu implicita acuzatie de rasism sau cel putin asta se incearca.

Călina  •  13 decembrie 2020, 18:29

Tolontan, șeful corecților politici. Lavric are curaj, zice *** și NU e misoginism să spui că un bărbat se uită la altceva și nu la erudiția femeii. Heidegger s-a uitat la *** Hannei Arendt, credeți-mă, nu făcea filosofie in *** :))) Doamna Diana Meseșan, Lavric are pe fond : „filosoafele” pe care le menționați acolo sunt a 14-a roată la căruța filosofiei majore. Filosofie inseamnă Platon, Aristotel, Toma, Descartes, Leibniz, Kant, Schopenhauer sau Heidegger - nu Ayn Rand romancieră căzută in cap cu utopii politice sau ultimele 2 anonime. Dragi fani, corecții politici care-l linșează acum pe Lavric, cu dl Tolontan in frunte o să vă linșeze pe fiecare in parte așa cum se intamplă în America

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cornelia  •  13 decembrie 2020, 18:50

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Argus  •  13 decembrie 2020, 19:12

Una-i un partid, doctrina, credibilitate si cu totul altceva, un partid "resapat"! Asta, ca generalitate. La zi, discursul acestui Lavric, nu poate sa nu va aduca aminte de dicursul lui Vadim Tudor si/sau Funar. Intrebare-ai daca in agenda celor ce fac investigatii, nu ar fi interesant de investigat trecutul politic al "auristilor"! Nu de alta, dar este mai mult decat probabil ca sa ne dumirim intr-un fel, de ce sorginte, cata credibilitate au "reformatorii" acestui partid. Cred ca aici nu se pune in discutie "teza Ciolac" prin care trebuie respectat drepturile alegatorilor! Nu despre drepturile acestora vorbim ci doar despre dreptul acelorasi votanti, de societate in ansamblul ei, sa se apere de un eventual eventual(? mefistofelic spus) derapaj extremist. Altfel? Altfel multa sanatate celor ce au votat in 6 decembrie, cat despre minte, se pare ca aceasta este "cea de pe urma"! De pe "urma votului" o veni ea, dar trebuie sa mai treaca 4 ani ca sa se aiba efect. Salutari ehipei Libertatea, Sarbatori Fericite, in deplina sanatate!

Xenopol  •  13 decembrie 2020, 19:29

Consider ca politica si adevarul (care este unul singur) nu pot sta in aceiasi barca.*** dar unui politically correct i se pare ca daca spui asta e o dovada de ura. Lasati lumea asa cum a facut-o Dumnezeu dar cred ca asta va supara.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie  •  13 decembrie 2020, 20:04

Așa cum Cioloș îl are pe ***, a.k.a. Magnus Aurolsson , că guru, lucru de care nu s-a dezis niciodată, așa și Dl. Lavric își are opinia lui. Dl. Tolontan trebuie să își dea seama că a fi tolerant înseamnă să nu îl condamni pe celălalt. Interesant este faptul că Dl. Tolontan și Libertatea, ziar înființat de Ionel Moța și lăsat moștenire familiei, *** de zor , înainte de alegeri, niște fundații finanțate, transparent, de George Soros. Nu spun nici că e rău, nici că e bine. Dar să nu uităm că George Soros este unul dintre cei interesați de Roșia Montană Gold Corporation, companie pe care o promova tolo.ro în perioada când zeci de mii de oameni ieșeau seară de seară să protesteze împotriva ei. Iar , din ce observ, pe site-urile gsp.ro și Libertatea.ro femeile sunt promovate ***, nu de Tolontan.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie  •  13 decembrie 2020, 20:25

Tolo m-a cenzurat pentru că am arătat cum gsp.ro și Libertatea promovează inteligența femeilor. ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie  •  13 decembrie 2020, 21:26

Iar cenzura. Tolo uită că ,la Procesul Etapei , distinsul jurnalist de largă recunoaștere internațională Ovidiu Ioanițoaia aducea în stuudio, pe lângă ziariști ca Tolontan, Geambașu, Mironică sau Buzărin, si niște asistente care uimeau prun inteligență. Nu pentru că erau îmbrăcate sumar, ca fetele de pe gsp.ro.

Areta  •  13 decembrie 2020, 21:40

@bogdan: și alți gânditori de la Hamangia, vaccinul HPV a fost interis în mai multe țări civilizate -UK, Canada, Australia, Brazilia- din cauza efectelor secundare nocive, inclusiv decese. Asta nu e propagandă, e fapt. Delictul de opinie încă nu se sancționează. Logica spune că, dacă tu te vaccinezi, nu depinzi de decizia mea de a NU mă vaccina. Vae victis! Dacă după 31 de ani nu condamnăm criminalii de la Revoluție, nu-i vom condamna nici pe farma și guvernanții globali de acum, deși în 10 luni s-au îmbolnăvit mai puțin de 2% din populație, din care cel puțin 95% s-au vindecat. Dat deh, ontologic, vrem vaccin. Vae victis, zic...

rmos  •  13 decembrie 2020, 23:10

@Nimeni vreau sa-ti spun ca nu e nicio problema faptul ca nu intelegi nimic din domeniul medical, e normal si de fapt faci parte dintr-o categorie foarte larga de persoane. dar faptul ca incerci sa tragi concluzii intr-un domeniu cu care esti paralel e total gresit. dar asa sunt anumiti oameni ... specialisti in toate. omule, in primul rand e normal ca firmele implicate in domeniul medical sa caute sa faca profit. asa e in toate domeniile. in domeniul tau nu e asa? iar idei de genul "Toata lumea ar trebui sa inteleaga ca medicina privata nu are interesul de a vindeca boli, ci doar de a ti le trata ca sa ii platesti constant." sunt complet gresite! daca ai putea sa rationezi putin, ai intelege imediat de ce. sunt foarte multe motive. in primul rand nu te obliga nimeni sa folosesti anumite produse/servicii medicale private. e concurenta, sunt multe firme care investesc masiv in cercetare pe o anumita afectiune. daca una triseaza e eliminata imediat de pe piata. apoi, a "vindeca boala" e un termen foarte general si depinde foarte mult de ce afectiune este vorba. daca tot vorbesti de vaccin, sunt anumite tipuri de vaccin pentru anumiti patogeni care protejeaza pe viata, deci cade din start afirmatia ta. sunt si anumite tipuri de vaccin care trebuie facute sezonier, cum sunt cele gripale, dar asta din cauza ca deocamdata nu avem un vaccin care sa acopere toate mutatiile relevante. dar se lucreaza puternic aici si anul acesta au fost obtinute rezultate promitatoare, e posibil ca in urmatorii 10 ani sa avem vaccin antigripal care sa acopere o perioada de mai multi ani. deci, acei oameni sunt cam ***, nu? vor sa ramana fara profit, nu? in fine, as putea sa-ti dau sute de contraexemple in aceasta directie. acum, legat de interviul lui kory, omul ala braveaza constient. zice ca nu s-au folosit corticosteroizi dar e fals, s-au folosit, chiar si inainte de a aparea rezultatele studiului solidarity. si, e eficienta sau nu dexa? mor sau nu oamenii in continuare? mor la greu! sa folosesti termeni ca tratament miraculos denota ori prostie ori tupeu. ivermectin se foloseste masiv in asia si pe alte continente, sunt cateva studii facute dar rezultatele nu sunt spectaculoase. are o anumita eficienta dar sa afirmi ca stopeaza raspandirea e total fals! sunt foarte multe tratamente care au un anumit grad de eficienta, dar nu avem deocamdata nimic "spectaculos". sau faptul ca nu se folosesc tratamente existente e iar fals. se folosesc la greu, dar mai intai trebuie demonstrat daca sunt eficiente sau nu. sunt teste facute sau in derulare cu zeci de tratamente existente, majoritatea pe probleme de sistem imunitar, pentru ca sistemul imunitar te omoara, nu virusul.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Kendo  •  14 decembrie 2020, 10:47

Citesc comentariile si nu mai am nicio speranta pentru lumea asta, daca a ajuns unul ca Lavric si un partid ca AUR sa fie aparati cu atatea cuvinte... Nu vreau PC-ul jenant care iti interzice sa spui "negru", dar nici balega din care au aparut AUR si Lavric. @Crimson Veritas, inca n-ai invatat, ma, sa scrii normal? Tot cu sincope, si la scris, si la gandire. Mai citeste si tu o carte, doua, lasa dezbaterea unor lucruri care te depasesc. Vai de viata ta de PSD-ist amarat...

gintonic  •  14 decembrie 2020, 11:36

Da, sa avem opinii, avand libertate de exprimare, dar sa cautam sa nu ofensam nicio tabara! Personal, admir si pretuiesc femeia nu doar pentru frumusete, ci si pentru sacrificiu (nastere, crestere copii), pentru darzenie si pentru puterea de lupta in viata! Dar sa dam si Cezarului (masculului) ce este al lui! :) Am intrat un pic pe https://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_alfabetic%C4%83_de_filozofi, sa vad cate nume de barbati vs femei gasesc... Sunt in ordine alfabetica. M-am oprit pe la jumatatea listei (sunt zeci de pagini). Am notat, asa, cateva doar dintre cele mai cunoscute nume: Alcibiade, Aristotel, Arhimede, Alighieri (Dante), Camus, Confucius, Dionisie, Dalai Lama, Diogene, Euclid, Einstein, Homer, Hegel, Iustinian, etc Dintre Romani, imi apar pe lista Dimitrie Gusti, Nae Ionescu, Noica, Cioran, Eliade, Liiceanu, Plesu. Asta, ca s-a deschis subiectul despre filozofi barbati vs femei. Din pacate, nu prea gasesc pe lista nume de femei, cu tot respectul pt ele! Or avea si dansele cateva varfuri, insa, desi pe globul pamantesc statistica spune ca numeric sunt mai multe femei decat barbati, in majoritatea activitatilor prezente si trecute de pe glob (management, IT, medicina, avocatura, inginerie, arta (pictori, sculptori, muzicieni-compozitori) politica..., bucatarie, hair-styling, cismarie/marochinarie, creatori de moda, etc) totusi barbatii sunt mult mai bine cotati. Desigur, ramane valabila expresia care spune ca: "In spatele unui barbat de succes sta o femeie puternica!" ;)

vicontele de ghencea  •  14 decembrie 2020, 11:50

"Trec la amorul profan: cred ca e, prin definitie, supus esecului; tocmai pentru ca ramine, inevitabil, in profan. Trebuie deci sa-l intimpinam fara iluzii, sperind mai curind intr-un cit mai mic rau decit intr-un cit mai mare bine. [...] Sint insa prea putine femei care accepta sa fie transparente, bijuterii prismatice prin care policromia lumii sa-si recupereze omogenitatea luminoasa a obirsiilor. Cele mai multe prefera sa cada ca o cortina grea intre noi si lume, intre noi si noi insine, intre noi si Dumnezeul nostru" (Epistolar - editat de Gabriel Liiceanu ; ed. II-a 1996, Humanitas, pg. 186: Andrei Plesu catre Andrei Pippidi, Heidelberg 19 martie 1984 ; ) Ia sa vedem acum exegeza scolii de securitate de presa globalista asupra filosofilor "lor" Plesu, Pippidi, Liiceanu... misogini, nu?

Paul  •  14 decembrie 2020, 12:03

cum ramane cu Bell's Palsly ? scapam de coronavirus, dar o dam pe steroizi...minunata treaba cu vaccinul asta produs in timp record

Ted  •  14 decembrie 2020, 17:41

Mie A.U.R. mi se pare un fel de aripa politica a organizației securisto-clericale B.O.R. 9% este puterea reala în societate a acestei "godporatii". In contradicție cu porunca creștină "iubeste-ti aproapele", telul lor este înscris în nume. Nu metalul Aur, ci verbul "a urî". Ei ii urăsc visceral pe cei care nu sunt cu ei. Se exprima violent, mulți au condamnări pentru fapte cu violenta. Mai corect numele lor se citește

bg  •  14 decembrie 2020, 21:14

@Ted. Buna observatia! Partidul asta si-a gresit numele. L-a pus pe A inainte in loc sa-l puna la coada. @gintonic. Imi permit sa fac o mica observatie. Cand evaluam performantele si pozitiile sociale ocupate de femei de-a lungul istoriei trebuie sa luam in considerare evolutia statutului ei in societate. Pana in secolul XIX, cand a inceput sa se vorbeasca despre drepturile femeilor, ele au supravietuit intr-o lume dominata de barbati, o lume razboinica, a fortei, fiind considerate slabe, deci inferioare lor. Femeile au fost discriminate permanent in toate societatile care s-au succedat. In Evul Mediu, barbatii le considerau creaturi ciudate, mult diferite de ei, menite sa aiba grija exclusiv de gospodarie si de copii. Femeia nu avea voie sa aiba dorinte, optiuni, idealuri, nu mai vorbim de dreptul de a munci, de vot, acces la educatie {sa nu uitam cand s-au deschis portile universitatilor pentru femei si ca anumite ocupatii erau rezervate exclusiv barbatilor...}. Foarte mult timp, dreptul asupra femeii era transferat de la tata la viitorul sot care putea administrara in mod discretionar zestrea miresei {considerata incapabila de acest lucru}. Femeia a avut de parcus un drum lung si anevoios in obtinerea unor drepturi apropiate de celeale ale sexul opus si sunt multe locuri pe glob in care ele continua sa fie discriminate. Ma opresc aici...si imi doresc un top al femeilor care au luptat pentru drepturile lor, au consumat multa energie, timp si uneori au platit cu viata. Inchei cu un citat din Mahatma Gandhi: "Femeia nu este sexul slab, e cel mai nobil din cele doua, prin puterea sa de sacrificiu, de suferinta, credinta si cunoastere".

rmos  •  15 decembrie 2020, 13:13

@paul vai ce surpriza, ai descoperit si tu ca exista efecte adverse :))))). copilas, asta este stadiul actual in medicina, majoritatea tratamentelor/procedurilor medicale au efecte adverse. stai sa vezi ce efecte adverse au tratamentele utilizate in terapia cancerului! ce facem, nu le mai folosim nu? spune-i asta unui bonav de cancer! daca nu-ti place, ce te opreste pe tine, geniule, sa revolutionezi domeniul si sa descoperi tratamente miraculoase, fara efecte adverse?! iar legat de dexa, ai vrut sa faci o remarca ironica dar a iesit de fapt una penibila. mai copilas, tu ai idee in cate afectiuni se folosesc "steroizii"? e foarte posibil sa fi folosit deja si tu, fara sa ai habar. majoritatea oamenilor folosesc de-a lungul vietii medicamente/tratamente bazate pe "steroizi". stiu ca in mintea ta "steroid" e echivalent cu dopajul sportivilor, dar asta se datoreaza analfabetismului. mai paul, e foarte usor sa nu ai habar de nimic si sa comentezi pe orice subiect cu care esti paralel, pentru ca nu ai altceva mai bun de facut. iar legat de majoritatea comentariilor in care se aduc argumente de genul ca au fost/sunt putine femei (comparativ cu barbatii) implicate in filosofie/diverse stiinte, acest lucru arata lipsa de cultura generala si analfabetism. culmea, milenii intregi barbatii au considerat femeile fiinte inferioare, le-au blocat accesul catre stiinte, le-au omorat atunci cand au avut idei geniale, etc. si vin acum si le reproseaza ca nu au fost implicate in stiinta, ca nu au gandire logica?! cu toate piedicile pe care barbatii le-au pus in calea femeilor, au fost foarte multe care au reusit sa contribuie fundamental la progresul omenirii. in toate domeniile stiintei. cum ar fi putut face asta fara "gandire logica"? dar sunt anumiti indivizi tristi, care in micimea si frustrarea lor, cauta cu disperare "fiinte inferioare" . au nevoie disperata sa creada ca nu sunt ei cei mai involuati. dar cauta in directia gresita.

Toader  •  15 decembrie 2020, 14:30

Pt rmos, în cinci ani, după chimioterapie și radiații, pt toate cancerele, speranța de viață crește cu 2,3 % în SUA. În Australia cu 2,1%. Studiu american. Placebo? Iar asta dacă credem statisticile oficiale. Nr mare al celor ce mor de cancer a crescut în ultimii zeci de ani odată cu noile tratamente, a se citii otrăviri.

Toader  •  15 decembrie 2020, 14:39

Oare dacă bărbatul n-ar fi asuprit mii de ani femeia la coada cratiței și a măturii am fi avut azi femei ce-ar fi ridicat, de la egal cu bărbații, haltere la stilul smuls și aruncat? ( măi apdataților, așa ne-a lăsat Dumnezeu pe fiecare, bărbat și femeie, cu anumite calități, de ce ne-am băga pe felia celuilalt?)

rmos  •  15 decembrie 2020, 14:48

@toader are sens sa incerc sa-ti dau un raspuns rational? eu zic ca nu, tu nu vrei un raspuns rational, tu vrei un raspuns care sa-ti confirme aberatiile. asa ca iti fac pe plac, te fac fericit. deci .. DA, tratamentele medicale existente sunt "otraviri", singurul lor scop e sa omoare oamenii. si mai am o veste buna, esti liber sa nu apelezi la medicina, poti sa apelezi la vrajitoare, la leacuri babesti, descantece, incantatii, etc.. si poti chiar sa te intorci in pestera, in habitatul tau natural si potrivit.

Ilie  •  15 decembrie 2020, 16:58

Ai articolul deasupra unei poze cu o doamnă dezbrăcată. Unde e respectul pentru inteligența femeilor? Ești un ipocrit!!! ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Filbert  •  16 decembrie 2020, 8:30

”Nu pot să spun că femeia excelează prin gândire logică, mai ales prin aptitudini filosofice. Îmi pare rău!”. De acord, dar sint si exceptii: Sosoaca mi se pare un monument de gindire logica si de aptitudini filosofice...Poate ca nu e femeie, ma gindesc.

Yorick  •  16 decembrie 2020, 8:31

Până la urmă Lavric e un autor, un intelectual autentic și un nume. Diferența de calibru. Una e sa faci o argumentație generala și alta e sa combați individualizând. Personal nu cred în egalitate ci in diferențe și nu într-un sens depreciativ. Cred că asta a fost și intenția lui Lavric. Mă enervează aceasta poliție a limbajului și a gândirii care strangulează libertatea autentică și impinge spre intoleranță in numele unei corectitudini dogmatice.

Adi  •  16 decembrie 2020, 21:19

Sunt foarte multi care se pare ca sunt anti-sistem. Da, eu cred ca AUR va ajunge la 30%. Din pacate. Pt ca stiu cati sunt cu mintea ingusta, oameni care in fata argumentelor raspund cu 'nu am inteles nimic din ce a scris d-l Tolontan'. A, sunt si unii care argumenteaza. Gen ca e libertate de exprimare si ca fiecare isi poate exprima propria parere. Da, din pacate acesta este argumentul suprem pt simpatizantii AUR. Acum vreo 20 de ani a fost singura data cand am votat psd. Era intr-o finala cu PRM. Eu sunt convins ca in 4 ani vom vota din nou masiv psd. Pt ca e un rau infinit mai mic decat acest partid nou infiintat. Si vor ajunge iar in finala. Pt ca stiu cum gandeste lumea. Pt ca emisiunile de pe la kanald, sau cele cu Bahmuteanca, Zavoranca sau Vulpita au avut mereu un rating urias.

Gorel Neștiutu’  •  17 decembrie 2020, 1:32

Faptul ca si tolo ii ataca pe AUR , imi arată spaima Sistemului. Când Parlamentul e plin de toti nenorocitii, agramații si ticăloșii veniti cu pluta pe Bistrița, tu faci analize semantice pe text. Sa admitem ca ai toată dreptatea. E ce iti spun de la inceput...nu e mai rău ca eruditul Năstase sau Becali sau Dolănescu ca deputatul Mitralieră , ca Seful Cametei Deputatilor Mihai Viteazu etc si samd. Cu articolul acesta devii ridicol. Si iti arăti micimea. Daca nu a caracterului,măcar a gandului. Ce vrei sa demonstrezi ? Cui vrei ?

Jack  •  17 decembrie 2020, 18:43

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează