Protestele sunt legitime și utile societății. Ce nu fac bine sunt tăcerea președintelui Iohannis și frica oamenilor politici

Miile de oameni care manifestează în toată țara exprimă poziția a milioane de cetățeni. Alte milioane sunt de altă opinie. Indiferent însă de părerea oricui, epidemia va evolua în continuare, iar anul care a trecut ne arată că doar vaccinarea și restricțiile funcționează. Are cineva dintre oamenii politici curajul să spună asta și să dea oamenilor un termen rezonabil?

marți, 30 martie 2021, 2:29

„Totul stă să explodeze!”, crede scriitorul Vasile Ernu. Demonstrațiile din ultimele seri nu pot fi diminuate prin raportarea strictă la numărul miilor de oameni din piețe. Ei vorbesc în numele ostilității a milioane care-s împotriva prelungirilor restricțiilor. După cum există o altă parte uriașă a societății care acceptă măsurile. Și acești oameni, egali în drepturi cu primii, sunt nemulțumiți.

În fond, suntem cele două aripi de nedezlipit ale aceleiași păsări închise. Toți suntem iritați cu viața pusă în paranteze vreme de un an. Ce e de făcut?

Responsabilitatea este, în primul rând, la cei aleși de către oameni. La politicieni. PNL, USR și UDMR sunt în favoarea măsurilor, AUR și PSD, împotrivă.

Așa cum observă Ernu făcând o paralelă cu Pogromul de la Chișinău, nu pentru că demonstrațiile ar fi în sine periculoase, ele sunt democratice și utile societății, ci pentru că radicalismul, dezinformările, etosul dihoniei și extragerea autorității sunt vizibile peste tot. Situația poate degenera în absența implicării curajoase a celor responsabili.

În primul rând e nevoie de dialog. Căci explicațiile, termenele clare pentru ieșirea din restricții și asumările unor oameni concreți, ministrul Vlad Voiculescu unde e?, sunt fundația care ne lipsește.

Mai multe țări europene au dat cetățenilor un orizont clar, ceea ce tot solicită și la noi specialiști precum profesorul clujean Cherecheș. Pe care nu-i aude nimeni din Guvern.

În loc să-și asume vestea proastă și clară a unor luni în care va fi mai rău înainte de a fi mai bine, actuala coaliție guvernează ca și cum ar vrea să câștige perpetuu alegerile pe Facebook.

Guvernul Cîțu și președintele Iohannis sunt în căutarea unei înșelătoare „majorități zilnice”. Într-o astfel de situație de criză, nu ai cum să mulțumești pe toată lumea. Iar pandemia nu va dispărea decât după vaccinare și după reducerea curbei pe cale statistică, nu prin plebiscit.

Putem vota în fiecare zi: „Pleacă, Covid!” și el va fi tot acolo dacă nu luăm măsurile pe care știința și istoria propriei suferințe colective din ultimul an ni le arată ca fiind corecte. Să faci ce știi că e necesar și să o faci sacrificând imaginea e o treabă de om de stat. Populismul duce pe drumul dureros al Braziliei, care și-a afectat nu doar țesutul social, familiile care au pierdut sute de mii de morți, ci și economia, altădată un reper.

Acum 240 de ani, filozoful și politicianul Edmund Burke era ales de cetățenii din Bristol să le protejeze interesele în Parlamentul britanic. Relația sa cu oamenii care i-au dat votul a fost una lipsită de obediență. Tocmai de aceea, a marcat istoria democrației reprezentative. Burke le-a scris alegătorilor că nu va face mereu ce vor ei pentru simplul motiv că „m-ați ales nu doar pentru hărnicia mea, ci și pentru discernământul meu”.

„Politicianul care își sacrifică judecata în favoarea opiniei voastre vă trădează, în loc să vă slujească” Edmund Burke către alegătorii săi

Care este discernământul politicienilor noștri acum? Unii sunt în piață, alții pe televizor și aproape toți pe Facebook. Dar numai cei care măsoară acum realitățile, estimează consecințele și au curajul să vorbească pentru toți oamenii, fără să le cerșească aplauzele, aceia își merită votul.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Amalia H  •  30 martie 2021, 18:22

Gata? A venit textul? Atata puteti compune bai securistilor? Doar vaccinarea si restrictiile functioneaza? Ai na, serios? Cine zice? Superiorii superiorilor tai? Am o veste proasta ptr ei si ptr tine. Marea Resetare s-a impotmolit. Nu e suficient ca niste *** miliardari sa vrea, e necesar ca si noi sa acceptam. Ori asta nu se intampla, nu accepta. Recomandarea mea e sa intorci vesta cat mai ai timp. Ce a fost in 89 e nimic pe langa ce veti pati curand. Hai succesuri si spor la cenzura politico-medical-corecta.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Eugen H  •  30 martie 2021, 18:25

Ce faci ba, ai bagat nivelul superior de cenzura? Intai trebuie sa dai comentariile la analiza? Asa speriati sunteti bai securistilor? E bine, e f bine.

Mimu  •  30 martie 2021, 20:37

Minciuna, fie și plătită de guvern, are picioare scurte, inclusiv în presa mituită, cu toți influensării propagandei băloase, de la cetepe la pseudo-medici și experți făcuți pe genunchi. Cifrele nu mint, majoritatea celor care răcesc, fac forme ușoare și medii, peste 80% din cazuri. Dintre cei spitalizați, majoritatea deceselor apare la cei cu comorbidități, media de vârstă a deceselor fiind peste speranța medie de viață, la 78 de ani, cumulat rata deceselor fiind de aproximtiv 2%, cu tot cu gripe, pneumonii, cancere, TBC și alte astfel de cazuri de deces, raportate la coronavirus. Tot așa, aceste vaccinuri, declarate sigure, au fost urmate de 89 de decese (recunoscute oficial, cine știe câte, real), dar cauzele au fost orice altceva, numai vaccinul nu... pentru propagandă. Dacă medicii s-au vaccinat primii, care mai este logica acestor costume de protecție și restricții din spitale? Nu accept răspunsul rizibil că „devin imuni, dar pot rămâne purtători", că vă trimit la vaccinurile de pojar, rubeolă, etc.

Ninel Corronavirusorian Rezist  •  31 martie 2021, 0:21

Aoleu Tolontan, nu gasesti chiar nici un comentariu pe ***? Nasol.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Traian  •  31 martie 2021, 5:10

Pai ce facuram Tolo, nimicuta despre *** VeVe ? Tztztz, tot Iohannis o fi ministrul Sanatatii in tabloidul -blog ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adi  •  31 martie 2021, 6:50

1.Edmund Burke era ales intr-un sistem uninominal ,acolo se voteaza omul nu lista unui partid.La noi degeaba ai cate un E.Burke in fiecare partid, daca acesta este se afla la subsolul listei . Asa ca slabe sperante sa ne conduca niste oameni corecti si competenti 2.Comparatia lui Ernu cu pogromul de la Chisinau este falsa.Acolo a fost politica de stat, iar oamenii in majoritatea lor erau needucati si usor de manipulat.In Rusia țaristă câți mujici erau ? 3/5 din populatie, 1/5 muncitori concentrati si aia in 2-3 orase mari si 1/5 reprezenta clasa mica, mijlocie si mare.

daniel  •  31 martie 2021, 15:29

Azi am aflat ca si Tolontan e AiURist! Cum sa spui ca e "legitim" ce protesteaza astia cu "asasinii", "Jos pandemia", "Jos masca" si alte prostii? Si nu numai din punct de vedere logic dar nici conform dictionarului nu e cuvantul potrivit "legitim" pentru ca ele incalca legea!

Paul S  •  2 aprilie 2021, 4:13

Caut și eu o caseta, ceva, sau vreo filnare pe YouTube în care se striga "Jos Pandemia" . Sau cu "Noi muncim, nu gândim" . La primele manifestații anti basiste râdeau aia din grupul de la Adevărul (Cartianu, Orcan, Ciocazanu) ca manifestanții ar spune ca ei îl susțin pe "Domnul Calafat". Dar nu am găsit nicio filmare în care sa vad eu pe cineva spunând domnul Calafat. În mod normal, toți care scandează asemenea sloganuri sunt niște prosti. Dar cine le aude fără sa le audă? Eu nu am reușit sa verific da *** și grupul de la Adevărul spun adevarul. Nici Jos Pandemia nu am reușit sa aud. Ma poate ajuta cineva cu un link către "jos pandemia" ? Sa vad și eu cum arata aia care striga asa ceva.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Klausy Schwabete  •  3 aprilie 2021, 16:24

Tolontan, ce faci fai civilule? Nu mai merge propaganda? Pai ce-or fi crezut superiorii vostri din vest? Ca romanii sunt tot niste *** ca occidentalii? Se duce de rapa Marea Resetare. ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează