Răspuns pentru un român din Olanda

„Mă numesc Răzvan Condruc. Am 34 ani şi m-am stabilit în Olanda în urmă cu 6 ani. Tatăl meu, Ioan Condruc, a fost căpitanul echipei F.C. Baia Mare în perioada Viorel Mateianu. Bunicul meu m-a învăţat istorie şi iubesc România, dar am ajuns să-mi fie ruşine că sînt român.

luni, 10 octombrie 2011, 5:03

„Mă numesc Răzvan Condruc. Am 34 ani şi m-am stabilit în Olanda în urmă cu 6 ani. Tatăl meu, Ioan Condruc, a fost căpitanul echipei F.C. Baia Mare în perioada Viorel Mateianu. Bunicul meu m-a învăţat istorie şi iubesc România, dar am ajuns să-mi fie ruşine că sînt român.

Citesc ce s-a întîmplat cu baschetbalistul american de la Giurgiu. Mă uit în jurul meu, citesc presa româna şi olandeză. Aici nu este loc de «Butoane», numele clanului care conduce Giurgiu. La cea mai mică ameninţare a libertăţii sau siguranţei cetăţeanului, o plîngere la Poliţie, întemeiată, şi nu există „pardon” sau excepţie! Cu siguranţă, acte de violenţă există peste tot, dar nu clanuri care controlează străzile vreunui oraş. Statul olandez nu acceptă aşa ceva. De ce Statul roman acceptă, Cătălin?

Ştii că în Olanda, de exemplu, dacă eşti amestecat în vreun fel cu lumea criminală, afaceri nu tocmai legale şi aşa mai departe, oamenii te dau la o parte, chiar dacă conduci maşini luxoase? Asta pe lîngă faptul că aici trebuie să demonstrezi cu acte cum ai obţinut respectiva maşină. Şi dacă nu poţi demonstra de unde ai banii, problemă! Problemă care nu se rezolvă nici cu «butoane», nici cu relaţii de rudenie cu politicieni. De ce, Cătălin, în România interlopii conduc?”

Aşa e, Răzvan. Baschetbalistul american Hardy Chauncey a fost lovit vineri spre sîmbătă noapte cu pumnul de un interlop, într-o discotecă din Giurgiu. A căzut şi a rămas nemișcat. Nimeni n-a intervenit. Cînd a apărut ambulanţa de la SMURD, bodyguarzii clubului le-au spus medicilor doar că e băut. Motiv pentru care, deşi există cu siguranţă proceduri medicale clare și deși era fără cunoștință, sportivul a fost transportat şi pus doar pe perfuzii, fără analize detaliate ale capului.

Abia după 5 ore, în dimineaţa zilei de duminică, Chauncey a fost trimis la un spital din Bucureşti, unde i s-a făcut tomografie, dar a fost tîrziu. A murit. Scriu asta după ce i-am încurajat pe români să-şi doneze banii deductibili către SMURD. Mîine aş face la fel! Dar SMURD și spitalul din Giurgiu sînt datori cu o explicaţie pentru ceea ce s-a întîmplat. Şi nu, nu în faţa Ambasadei Statelor Unite, ci în faţa celor care le finanţează activitatea: cetăţenii români.

UPDATE: Raed Arafat, remarcabilul fondator al  SMURD și azi secretar de stat în Ministerul Sănătății, a ieșit în fața presei și a descris comportamentul greșit al medicilor de la Giurgiu față de baschetbalistul american.

Medicii din Giurgiu sînt doar o verigă în tot acest lanţ al fricii. Colegii lui Hardy au plecat, nimeni nu l-a însoţit la spital. În faţa Poliţiei, nimeni nu recunoaşte că a văzut momentul pumnului fatal.

Astfel încît, la întrebarea ta, dincolo de explicaţii istorice, economice, de sistem democratic şi de civilizaţie, toate netulburat aşezate în biblioteci care se întind de la Bucureşti la Haga, acum îmi trece prin cap un singur răspuns: de frică, Răzvan, de frică sîntem aşa!

Peste tot simți frica. Frica poliției, frica paznicilor cu tricouri negre care ar trebui să-i ocrotească pe ceilalți, frica autorităților, frica oamenilor obișnuiți, frica de zi și frica de noapte, frica privindu-te în ceafă atunci cînd ești în mașină și frica strecurată răcoros pe la glezne cînd mergi pe jos, frica la zile de sărbătoare și frica banală, de fiecare dimineață, frica politicienilor de oameni și frica oamenilor de Putere, frica tuturor, întinzîndu-se ca un vis spre marginile arse de teamă ale lumii.

Şi, continuînd să ne temem, aşa vom rămîne.

Îţi mulţumesc pentru mesaj!

Comentarii (165)Adaugă comentariu

Cătălin Tolontan  •  14 octombrie 2011, 17:33

calator: Exista o pagina intreaga, pagina 22.

fricosel  •  14 octombrie 2011, 20:09

frica de ce-i in jur nostru se trage din comunism. Dar va trece, incet, dar sigur. Faptul ca sintem destul de aproape de occident (in distanta ma refer) ne ajuta. Comparandu-ne cu cei mari, crestem si noi un pic.

lambada  •  14 octombrie 2011, 23:22

Razvane , tie macar ti-e rusine ca esti roman , mie mi-e…SILA !!!…SILA ca apartin unei natii in care tarfele si interlopii sunt vedete mondene !!!…SILA ca apartin unei natii conduse de politicieni infractori cu imunitate !!!…SILA ca apartin unei natii ai caror oameni mor cu zile in spitale !!!…Sila ca apartin unei natii care se comporta ca-n epoca primitiva , fiind la ani lumina distanta de civilizatia Europei !!!…SILA ca apartin unei natii cu politie , justitie si politicieni CORUPTI !!!…SILA ca nimeni nu face nimik pt tara asta in afara sa FURE ca pot mai mult !!!…SILA ca nu te baga nimeni in seama cand iti ceri DREPTATE !!!….Mi-e sincer SILA ca sunt roman !!!

Costi  •  15 octombrie 2011, 14:26

Haha..pentru cei plecati afar si carora nu le este(sau nici macar nu le-a fost)rusine ca sint romani,nici macar pt un moment..foarte probabil traiesc inconjurati de romani.Eu sint in Belgia dar in interes de serviciu ,o data la 2 sapt in Olanda.Antwerpen,multi arabi,marocani,criminalitate,dar frate politia nu e prietena cu interlopu ca in Romania!!
Nu are cum sa nu iti fie rusine ,macar uneori,mai ales pt ca lumea vorbeste cu tine despre situatia din romania,si sint foarte mirati cum este posibil asa ceva.da, daca stai cu romania,sau daca nu ai rusine,mda…
Ce sa spun ..cind Ministrul de Interne il demite pe seful IJP Giurgiu,pentru incalcarea a 34 de ordine,iar Curtea de Apel il repune in functie..??..
Vad multe comentarii cum ca este criminalitate peste tot..inteligentilor,chiar se spunea in articolul scris de Catalin,ea exista peste tot in Olanda Germania Romania..intrebarea este,la citi olandezi belgieni sau nemti le este frica sa depuna marturie intr-un asemenea caz???va zic io:la nici unu.asta era un punct de observat.
droguri(usoare)si prostitutie in Olanda:DA.Legalizate.Conduse sub STRICTA supraveghere a STATULUI.Se platesc IMPOZITE MARI.Ca sa aiba guvernu olandez bani,pe care ii foloseste inspre binele populatiei.
Acum citiva ani cel mai mare sex club din amsterdam YamYum a fost definitiv inchis, dupa ce s-a constatat ca avea legaturi cu crima organizata.
atacuri armate exista,ca peste tot.acuma citeva saptamini am citit ca au aruncat o grenada in judecatoria din amsterdam.dar frate nu asta e esenta:ci ca TOTI cei care au avut legaturi cu crima organizata sint arestati asap ,in momentul in care se confirma!Dar altfel,si belgienii olandezii francezii sint satui de criminalitatea in special venita de laa algerieni si marocani,dar automat ce fac:alo,politia?in 5 minute sint acolo si iau masuri impotriva lor!
Imi pare rau de baschtbalistul american.Citesc comentarii:,,pai ce,in alte parti nu se intimpla”??Aloo?SE INTIMPLA,DAR SE IAU MASURI!
Cele bune tuturor.

simplu_suporter  •  15 octombrie 2011, 14:29

si poate tot de frica unii au decis sa plece ca sa se mire de-acolo. nu putem face o revolutie sa dam jos interlopii cum am dat comunistii (daca i-am dat…?), dar putem face fiecare cate putin in fiecare zi, comportandu-ne civilizat intr-o tara nemernicita. si dupa cateva generatii de rusine de lege va disparea si frica si dominatia mafiotilor. sigur, noi nu vom mai fi, dar sa te intrebi dupa 50 de ani de comunism abrutizant de ce suntem brute e doar retoric(a).

Gica Duru  •  15 octombrie 2011, 15:12

Tanasoaia ar trebui exttradat in SUA si lasa sa le descurce FBI-ul firele. ca justitia romina nu e in stare sa rezolve decit furturile de oratanii din curtea vecinului si cam atit.

Seban  •  16 octombrie 2011, 2:22

E destul de comic ca tocmai unul din Olanda,fost roman,sa ridice problema criminalitatii interlope din Romania,sustinand ca in noua lui patrie raufacatorii sunt ostracizati.Amsterdamul este capitala europeana a drogurilor,iar Rotterdamul a prostitutiei.Si cu aceste „indeletniciri” se ocupa desigur „bunii cetateni ” batavi,nu?!
Nu trebuie sa-ti fie rusine sa fi roman,caci nu esti!Sa-ti fie rusine de ceea ce esti!

supermobila  •  16 octombrie 2011, 11:22

asa am fost si asa vom fi inca , ne vom bate de frica si nu din mandrie , vom da inconstienti foc la case cand vin dusmanii si ne vom ascunde in paduri (daca nu le taiem ) ca de fiecare data … nu suntem sarbi , turci , chinezi , mongoli , rusi sau altceva , suntem ROMANI in ROMANIA si ar fi trebuit sa ne obisnuim ca odata legati de acest pamant suntem lasi , fricosi , usor de manipulat si speriat .
Destepti suntem 🙂 , hoti suntem 🙂 , frumosi suntem 🙂 dar cand legatura roman- Roamania este facuta devenim stapanii/sclavii spatiului romanesc si ne transformam in forma ancestrala consacrata …

Gogu  •  16 octombrie 2011, 12:12

Pentru a schimba ceva trebuie sa ne schimbam perceptia asupra lui Dumnezeu.Invatatura bisericii nu este buna.Biserica ne invata sa ne temem si sa ascultam de cei care ne conduc.Dar frica, teama, mila sint fortele intunericului.Iubirea si compasiunea sint fortele binelui, luminii.Nimeni nu doreste adevarul pentru ca am ajuns ca toti sa traim din mici smecherii, nimeni nu traieste din salariu fiecare mai ciupeste ceva,chiar si citeva coli de la birou, tot furt se cheama, nu avem constiinta iar de constiinta trebuia sa se ocupe biserica.
CInd am fost in Thailanda cu citiva prieteni , printre care si o daneza, la plecare daneza era in dilema pentru ca avea 3kg in plus la bagaj si nu stia ce sa lase. I-am spus ca pentru 3kg. trebuie sa puna 10$ in pasaport la si se rezolva. Nu a putut , constiinta ei nu a suportat sa cumpere constiinta altuia cu bani. Noi romanii si italienii, am pus 20$ si am trecut cu 10kg in plus.Dar de atunci imi este mai greu sa dau spaga ca sa obtin ceva.Ma gindesc ca asa pervertesc un om la nemunca si contribui la distrugerea neamului romanesc, contribui la toate articolele defaimatoare la adresa Romaniei din presa straina.

Fanu  •  16 octombrie 2011, 23:30

http://fanu.wordpress.com/2011/10/16/corvinul-hunedoara-la-90-de-ani-de-glorie-universitatea-cluj-cea-mai-boema-imagine-a-fotbalului-romanesc/

school  •  17 octombrie 2011, 10:56

Prea multa frica!

Catalin  •  19 octombrie 2011, 15:16

Problema noastra este ca traim in ROMANIA. Aici totul este diferit!

Un alt raspuns pentru un roman din Olanda: frica de cuvinte | Cafeaua de noapte  •  21 octombrie 2011, 12:59

[…] pentru un roman din Olanda: frica de cuvinte Posted on October 21, 2011 by admin Stimate dle Razvan Condruc, Romanul si-a trait, isi traieste inca viata de zi cu zi sub frica “celui mai […]

Cafeaua de noapte  •  21 octombrie 2011, 13:24

[…] Stimate dle Razvan Condruc, […]

Iliev Viorel  •  13 august 2014, 2:22

Sunt mandru ca sunt Roman.
Cu stima
Reteaua SC-NET

Comentează