De ce finala Champions League nu se joacă la Sparta?

Pentru că Atena, şi nu Sparta, este capitala Greciei. Pentru că după un meci care a durat 90 de minute şi încă 3.000 de ani de prelungire, istoria a decis aşa.

joi, 3 mai 2007, 12:43

Pentru că Atena, şi nu Sparta, este capitala Greciei. Pentru că după un meci care a durat 90 de minute şi încă 3.000 de ani de prelungire, istoria a decis aşa.

Pentru că, în ciuda efectelor hollywoodiene şi cunoştinţelor de dată recentă ale lui Cristi Borcea, oamenii se înfioară cînd ascultă povestea eroică a regelui Leonidas, însă au ales să-şi organizeze oraşele, gîndirea şi viaţa după Pericle, Socrate sau Sofocle. Îşi duc copiii la liceul născocit de Aristotel sau la Academiile imaginate de Platon. Merg la teatru şi cred în democraţie, o idee fragilă, pe care ai impresia că o s-o risipească primii zori, dar care rezistă de peste două milenii şi jumătate. Toate acestea au început la Atena.

Ceea ce i se întîmplă lui Dinamo este amar. Chiar şi rivalii ar trebui să-şi cenzureze satisfacţia. Împreună cu campioana, pierde fotbalul românesc.
Dar Dinamo plăteşte propria decizie. În ultimii cinci ani, conducătorii au vrut să vîndă jucători, unii dintre ei s-au îmbogăţit, echipa a jucat prost în cupele europene şi a strîns un coeficient UEFA de doar 34,255. Rapid are 40,255, iar Steaua, 55,255.

În mod clar, fotbalul european nu e organizat după principiul spartan. Poţi să dai lovitura un an, să fii brav un sezon, să strigi „Aughh! Aughh! Aughh!”, dar asta nu-ţi garantează participarea la un sistem cumulativ, care răsplăteşte perseverenţa şi gîndirea pe termen lung.

Dacă se va apuca, dezamăgită, să facă din nou o afacere rapidă, aşa se aude!, transferîndu-şi jucătorii tineri şi valoroşi, Dinamo va rămîne prizoniera favorizării propriului nenoroc.

Champions League e o formă de civilizaţie sportivă fondată pe încrederea de a investi, ştiind că rezultatul fotbalistic şi cel financiar vor veni în timp. În locul unei bătălii dramatice, unice, cum nu s-a mai pomenit, „Acum sau niciodată!”, Liga instaurează o întrecere umană care o ia de la capăt în fiecare an. Iar in locul strigătelor de luptă se aud capacele de bere.

Cu siguranţă că e niţel plictisitor şi istoriceşte banal, însă de aceea Milan – Liverpool se va juca pe 23 mai la Atena, în timp ce un oraş agricol, în sudul încîntător al Peloponezului, aşteaptă preţul la măsline. Se numeşte Sparta şi are de 20.000 de locuitori. Cît Marghita.

Comentarii (550)Adaugă comentariu

alex_poli-tim  •  4 mai 2007, 9:56

ce idioti astia de la dinamo!
ii certau de zor pe astia de la manchester ca au jucat prost..
acuma trebuia manchester sa joace pt dinamo..

Regulamentul zice ca DOAR campiona de pe locul 9 din clas coeficientilor se califica direct in liga. un loc este rezevat castigatoarei ligii. acesta se poate elibera pt campioana locului 10 in caz ca detinatoarea ligii se califica direct si prin campionat.

dinamo trb sa se pregateasca de la inceput pt preeliminarii si sa zica saru’ mana daca se califica direct!

Catalin  •  4 mai 2007, 9:57

Totlontan, sa ma sugi la cuc.

Laur Dog  •  4 mai 2007, 10:14

pt. alex_puli-tim,haliuta?Va pun si eu o intrebare tuturor:In 2008-2009 campioana va intra direct in Liga indiferent de situatie,deci oare cine va castiga campionatul? DIN NOU!!!!

alecu  •  4 mai 2007, 10:17

Categoric, toate s-au intors impotriva lui Dinamo. Manchester a zdrobit Roma lui Chivu, in conditiile in care victoria italienilor (aflati pe locul 2 si calificati direct din campionat in LC) ar fi calificat echipa „cainilor rosii” aproape matematic in grupele ligii. Apoi, Milanul, aflat la o distanta mare in urma Romei in „calcio”, a umilit pe Manchester, desi de data asta victoria englezilor ar fi trimis iarasi pe Dinamo in LC. Cand e sa se aleaga praful…Acuma, ca tot suntem cei mai priceputi la smenuri, Borcea ar trebui sa renunte la planul B.(ecali) Sh.(Shakira) si sa-l convinga pe noul sau prieten din Ghencea sa mai umble cu verzisorii sai dupa jucatorii Romei sa-i convinga sa se lase batuti in toate cele patru meciuri ramase, iar pe adversarii lui Milan asisderea

dinamovistul de mures  •  4 mai 2007, 10:18

borcea daca nu dati meciul cfr-ului esti un prost urmareste interesul echipei si lasa chestia cum ca santem profesionisti adevaratul profesionist e acela care face orice pentru binele echipei FORTA DINAMO SA VINA ORICINE NU NE E TEAMA

Laur Dog  •  4 mai 2007, 10:32

N-as vrea sa fim la fel de „profesionisti” ca dobitocii aia de olteni.Crapidistii „stie”!

Laur Dog  •  4 mai 2007, 10:35

Am uitat, alex_puli.Eme,Omo sau Mansi iti spun ceva?Bonus pLESAN

io…  •  4 mai 2007, 10:44

super analogie

aaxel_poli-tim  •  4 mai 2007, 10:47

Laur Dog Says:

sigur, steaua sau poate chiar rapid vor castiga titlu anul viitor si vor juca direct in grupe..
voi ati luat tzeapa!

ce bine e ca am convenit cu totii ( chiar si dinamovistii) ca nu prea sunt sanse ca dinamo sa treaca de preeliminarii

aaxel_poli-tim  •  4 mai 2007, 10:49

eu zic sa-i cheme mitica pe cei de la manchester la comisie si sa-i suspende ca nu si-au aparat corect sansele la milano

ce, ei nu stiu cine-i dinamo?? s-au pus cu dinamo si acuma o sa platesca 🙂

aaxel_poli-tim  •  4 mai 2007, 10:52

rednic? ce penibil! se apuca el sa-i „comenteze” pe cei de la manchester..

in loc sa zica: „mai bine ca jucam in preeliminarii, ca avem sansa sa demonstram ca meritam in liga” omul vroia calificare directa..

pai cu tactica lui „moderna” ce i-o fi atat de frica, in fond e mare antrenor..
mai ca n-a zis ca daca era el in locul lui ferguson.. 🙂

Laur Dog  •  4 mai 2007, 10:53

pai parca la anu’ trebuia sa il luati voi! HAHAHA! La modul serios,voi chiar credeti ca Borcea e prost ca oierul incult sau viermele chelios de sub pod? Nu pe final se fac „treburile” cand toata lumea e cu ochii pe tine.Daca nu era pe mana cu dRAGOMIR , oierul trebuia sa fie deja la parnaie pt. ce a facut in ultimii 3 ani!

andy_d_skit  •  4 mai 2007, 10:54

@R.P.

SUPER TARE EXERCITIUL TAU DE IMAGINATIE…!!!

numai ca un Kaka nu ajunge prea curand la nici o echipa din Romania, poate doar un Elton(prea mic pentru cluburile din vest), un Fernandez(pentru care cea mai mare realizare fotbalistica a fost sa retrogradeze cu Southampton-vezi wikipedia si care a jucat numai la echipe de mana a 2-a), un Apoula(prea nesigur) sau vreun portughez expirat sau inca prea tanar ca sa il vada lumea(genul celor de la Cluj)….p.s. jucatorii nominalizati sunt pur intamplatori si nu am vrut sa-i jignesc prin introducerea lor in acest text. In locul lor puteau fi foarte bine altii, ca avem destui veniti in campionatul nostru.

mujotutun  •  4 mai 2007, 11:16

Ar fi frumos sa fie cum spuneti dvoastra, dle Tolontan, dar nu e! Democratia ateniana si hegemonia Atenei, nu ar fi fost posibile fara sacrificiul, stupid la urma urmelor, al acelor spartani. Cat despre societatea impartita in hopliti, iloti si sclavi, daca priviti cu atentie, exact acesta este modelul actual, grijuliu drapat, de dragul aparentelor, in kitonul democratiei. Nu uitati ca primul mare legiuitor a fost Licurg, un spartan: sta cocotat pe frontonul facultatii de drept, vecin cu Solon. De Solomon, nici vorba si cu atat mai putin de somon fumee. Caviar to the general! Nu generalul Leonidas, of course! Iar cronologia ne poate juca feste; nu uitati ca aceeasi finala s-a disputat acum doi ani la Istambul. Ori sa-i spun Constantinopole? Vorba lu’ Residents: „Here I came, Consantinopole!”
Sigur, si eu as fi preferat modelul atenian pentru Dinamo, dar ideologiile se opresc la portile palestrelor. Cat despre ce fac tiranii, ori strategii, ori areopagul, tare ne e greu sa vedem diferentele!
Archimede statea pe o plaja din Syracusa in momentul invaziei romane si desena niste forme geometrice. De el s-a apropiat, probabil respectos, dupa cum fusese instruit, un centurion – din pacate, om cam iute la manie.
Asezat in fata savantului, militarul isi arunca, fara voie, umbra peste desenele acestuia, ceea ce l-a facut pe grec sa exclame manios celebrele vorbe; la care, romanul, simtindu-se vexat, i-a infipt un fier inter coaste, luandu-i viata (a la guerre…). V-am repovestit aceasta istorioara pe care desigur ca o cunoasteti, pentru a va intreba unde se afla gazetarul ce a consemnat ultimele cuvinte ale marelui om. Ce parere aveti?

ratatu  •  4 mai 2007, 11:17

nu mai vine shakira in romania:))

Laur Dog  •  4 mai 2007, 11:20

cum iti zice tie?

al doilea stelist vesel  •  4 mai 2007, 11:21

Paolo s-ar putea ca aceasta pierdere a lui Dinamo in meciul cu CFR sa-i fie fatala, adica sa se rasfranga impotriva ei, in sensul ca e de ajuns sa te crezi, mare si tare, pentru ca nu dupa mult timp sa constati, ca esecurile atat pe plan intern cat si extern se rasfrang impotriva ta. E o chestie legata de psihologia jocului si a jucatorilor. E de ajuns un simplu soc, de asemenea natura si totul decurge perfect in sens negativ, ca si cum ai distruge baza unei cladiri.
Asa ca fiti foarte atenti la jocul cu CFR Cluj si nu va imbatati cu o partida pierduta, pentru ca aveti snase mari sa se rasfranga acest meci asa zis CORECT, impotriva voastra si atunci va fi prea tarziu.
Te-ai bucurat anul trecut, ca Steaua a pierdut finala, ai racnit pe strazi de bucurie, dar asta te-a costat acum. Daca atunci intra Steaua in finala, acum si voi mergeati direct in C.L. fara sa mai fiti la mana lui Manchester si Chelsa.
Deci mai termina cu aranajmentele CFR-ului, ca dezamagirea-ti va fi incomparabil mai mare cu Dinamo de aceasta data, in sensul ca nu va mai vedea nici grupele lui UEFA.
Fi destept si invata din greselile tale din trecut.

un stelist  •  4 mai 2007, 11:22

pentru suporterii civilizati ai lui dinamo imi pare sincer rau.pt domnul borcea numai cand va ajunge cu piciorele pe pamant si va fi obiectiv.nu e bine sa te dai mare in mocirla lui mitica

porcea  •  4 mai 2007, 11:30

„aduceti ne echipe….in tara nu mai avem cu cine sa jucam…..”
arsenal,real,milan,liverpool,bayern etc…..
da ne doamne pe astea…..
hau,mrt,prtz….

porcea  •  4 mai 2007, 11:36

profesorul rednic e un mare nesimtit…vrea pomana,asa l a invatat tac su mircea….pai cate puncte ati facut profesore in europa?
apropo de tactica cine era pe banca la rapid in meciul de la bruxelles?
in loc de hau hau hau mai bine cantati altceva
„i love you boroooooooooooo la,la la la la la”
culmea umilintzei…..

R.P.  •  4 mai 2007, 11:36

@andy_d_skit
Cum ziceam docamdata doar un exercitiu de imaginatie. Merci 🙂

melcu  •  4 mai 2007, 11:44

suporterii lui dinamo :

– aughh! aughh! aughh! (credeau ca intra in CL moca)
– au! au! au! (au aflat ca joaca turul 3)
– miau! miau! miau! (dupa ce se va juca turul3)

red-tico  •  4 mai 2007, 11:44

@al doilea stelist gay
deja ti-e frica de meciu cu CFR ? nu mai prinde steluta 2-u si se alege prafu de toate blaturile lui jiji

red-tico  •  4 mai 2007, 11:46

@melcu
suporteri stelei din 89′ incoace:
BEHEHEHEHEHEHEHHEHEHEHEHE

melcu  •  4 mai 2007, 11:48

mda, am mai dat de o potaita frustrata….

red-tico  •  4 mai 2007, 11:50

intra pe blogu la intrebarea daca trece dinamo de tur si numara-ti oitele frustrate

Laur Dog  •  4 mai 2007, 11:54

Frati caini,uitati-va la oile astea care cred ca fac misto,dar traiesc cea mai mare umilinta din viata lor:se roaga de noi sa jucam pe bune cu CFR,ca sa ajunga si ei in turul 2! Vazandu-le zbaterea,mai ca imi trece supararea dupa semifinalele CL.Nu-i asa ca va place? Mie imi place al dracului de mult. FERICIREA NOASTRA ESTE DE FAPT FRUSTRAREA VOASTRA. Remember gardul din ghena!

red-tico  •  4 mai 2007, 11:57

@Laur Dog
stai sa vezi in ziua meciului cata frustrare o sa acumuleze Jiji in el

MAMULOS  •  4 mai 2007, 12:00

Nici nu stiu cum e mai bine: sa jucam in Cupa UEFA cu toate cele 4 echipe si atunci putem sa adunam cu siguranta mai multe puncte ptr. coeficientul UEFA sau sa jucam in CL cu una sau 2 echipe si sa nu adunam puncte ??? Poate sa imi raspunda cineva ???

porcea  •  4 mai 2007, 12:02

lasa ti ne sa ne pregatim de c.l………
„si la anul ne vedeti la pro tv…..”

al doilea stelist vesel  •  4 mai 2007, 12:04

No problem! Paolo

Si Copos era sigur pana in urma cu vreo 3 saptamani ca Rapidul merge bine. Deja a ajuns sa mearga ca un personal.
Nici Dinamo nu e departe.
Preliminarile C.L o sa va aduca alte echipe – dupa dorintele voastre – de teapa voastra, doar ca umilirea voastra se va aprofunda.
Experienta competitionala-si spune cuvantul.
Ma indoiesc ca Dinamo sa se identifice cu celebra buturuga mica, atata timp cat nu cunoaste termenul modestie.

porcea  •  4 mai 2007, 12:04

liga campioniloooooooooooooooooor
interzisa cainilorrrrrrrrrrrr
liga campioniloooooooooooooooooor
interzisa ciorilorrrrrrrrrrrrrrr

Laur Dog  •  4 mai 2007, 12:05

la pro tv la Jugaru?

Laur Dog  •  4 mai 2007, 12:07

cu o(aie)laroiu in frunte, veti avea victorii multe! HAHAHAHAHA! ursiii.

porcea  •  4 mai 2007, 12:10

danseaza nebunu de borcea in loja la calderon
in turul 3…….
au,au,au
lupiiiiiiiiiiii ma

porcea  •  4 mai 2007, 12:11

apropo,de ce sunt baietii asa de suparati?
vroiau pomana?
sa vedem cum se scoate borcea la fraierii aia de actionari carora le a promis bani din lg daca baga bani in blaturi…..
in god we trust

Laur Dog  •  4 mai 2007, 12:15

Si daca bursucul nu vrea sa stea capra(ai dracu’ zoofili),il asteptam pirtanos,pardon,principe in PCH la meciul cu CFR sa incurajeze campioana!

Laur Dog  •  4 mai 2007, 12:16

@porcea,nu vorbi de funie(blaturi),in casa spanzuratului(ghena)

porcea  •  4 mai 2007, 12:23

sa vina netzoiu,adevarat conducator
„deci o sa va duc in liga”deci
rednic( definitia degradarii umane) ii cearta pe mourinho si pe sir alex….
nu vi se pare ,totusi,ca s a ajuns prea departe?

alecu  •  4 mai 2007, 12:28

Milan a demonstrat ca valoarea n-are a face cu numarul de puncte care te despart de primele doua locuri din clasamentul intern, ceea ce conteaza mai mult este modul in care joci pe teren, nu „combinatiile” din culise, iar aceasta valoare iese la suprafata la „momentul adevarului” din competitiile internationale.

Laur Dog  •  4 mai 2007, 12:32

@porcea,ai dreptate s-a ajuns cam departe.Atat de departe incat niste inculti,frustrati si imbecili de pe aici ne judeca pe noi.
DINAMO-shtoia 2v 0e 0i 5-2
DINAMO crrrapid 2v 0e 0i 7-2
HAI PA!

Laur Dog  •  4 mai 2007, 12:35

@porcea,apropos daca vrei sa stii niste lucruri super reale despre o(aie)laroiu sau jiji, spune-mi aici iti dau mail-ul meu si pe urma luam legatura.crede-ma ca iti schimbi total pct. de vedere.

sin bulan de la milan  •  4 mai 2007, 12:35

valoarea are si ea o demnitate a ei, vorba ceea

Basarabia alb-visinie  •  4 mai 2007, 12:54

Your comment is awaiting moderation
o fi insemnand cumva… cenusa?

L F C Bucharest  •  4 mai 2007, 13:00

See you in Athens !

YNWA

al doilea stelist vesel  •  4 mai 2007, 13:08

Pt. Paolo!

Exista in practica o lege a compensarii. Faci rau, mai devreme sau mai tarziu, te alegi cu rau.
Ea functioneaza de cand e lumea.
Omnes agens agit propter finem, spune principiul scopului cf. Aristotel. De multe ori acest „finem”, este extrem de dureros pentru cel care are ca scop un interes lipsit de corectitudine.
Intotdeauna succesele concrete in plan international, se apropie mai mult de corectitudine, fata de cele nationale, si le inchid gura multor „destepti” mai ales cand este vorba de footbal.

geo  •  4 mai 2007, 13:09

Forza Milan

Laur Dog  •  4 mai 2007, 13:34

bai veselie,sa inteleg ca halul in care ati ajuns,se datoreaza supunerii aceleiasi legi?Daca nu,explica-ne tu ca esti prea subtil.
PS.Pe viitor ori scrii”fotbal”, ori”football”,nicidecum”footbal”
hai pa!

al doilea stelist vesel  •  4 mai 2007, 13:48

No problem!
Multe perfectionari s-au facut in urma corectarii unor greseli.

Explicatia succeselor concrete e simpla:
Sa castigi un trofeu international daca nu poti o „Cupa Campionilor”, macar Cupa UEFA.

Apoi poti sa dai cu presupusul in nestire.

sin bulan de la milan  •  4 mai 2007, 15:11

Basarabie visinie,
ai intuit perfect, probabil i-a deranjat ceva; vorba ceea, democratie, democratie, da ia sa-ti mai bagam noi pumnu in gura, asa, pe englezeste, ca sa priceapa tot spartanu

Comentează