Jurnalistica pe fir scurt

De zeci de ori am scris despre sport.ro în această rubrică. Nici o favoare. Au produs lucruri de valoare, subiecte, dispute. Le-am consemnat.

marți, 9 octombrie 2007, 4:41

De zeci de ori am scris despre sport.ro în această rubrică. Nici o favoare. Au produs lucruri de valoare, subiecte, dispute. Le-am consemnat.

Sport.ro a difuzat în direct conferinţa de presă a cîtorva jucători rapidişti care au spus că dau în judecată Gazeta Sporturilor. E dreptul fotbaliştilor. Şi e norma unei televiziuni să difuzeze aşa ceva.

Anomalia a început o dată cu finalul conferinţei. Cînd sport.ro a comentat evenimentul cu jurnalişti de oriunde, numai de la Gazetă, nu! Publicul a auzit un punct de vedere, dar a fost privat de cealaltă poziţie dintr-un motiv care în Pro a ajuns politică de companie.

Pe scurt. Interdicţia apariţiei poziţiei de la gsp pe sport.ro şi pe ProTV a fost fixată din raţiuni de marketing şi de pr. Iată cum agenda editorială a media ajunge să fie restricţionată de departamente noneditoriale.

Am tot respectul faţă de Costi Mocanu, de Felix Drăghici, de Mihai Mironică, de Costin Ştucan şi de mulţi alţi oameni de acolo. Pe unii îi cunosc de peste 15 ani şi nu voi deconstrui relaţiile umane doar pentru că responsabili cu imaginea din Pro au impresia că pot bloca circulaţia ideilor sau pot reinventa jurnalistica. Conţinut după dictare, ca să fie clar despre ce vorbim.

Meseria asta se face într-un anume fel de sute de ani şi dacă ajungem s-o practicăm cu urechea la telefonul roşu al marketingului sau al patronului mai bine ne lăsăm şi ne apucăm de altceva. Eventual, de o terasă cu mici şi bere, variantă de rezervă pentru cîţiva studenţi care încercau să se facă jurnalişti la începutul anilor ’90 şi care se gîndeau cu spaimă că n-o să le iasă. Dar ne-a ieşit.

Comentarii (144)Adaugă comentariu

nastyb0y  •  9 octombrie 2007, 16:48

Primul !

Parpala  •  9 octombrie 2007, 16:48

Ne puteti spune care e sursa pentru „trupa de comando” a lui Dani Coman, sau e confidentiala?

Parpala  •  9 octombrie 2007, 16:48

Nastyboy, no way! 🙂

geovanni  •  9 octombrie 2007, 16:50

🙂

nastyb0y  •  9 octombrie 2007, 16:52

Acum ,trebuie sa mergeti la tribunal.Nu o sa fiti nici primii,nici ultimii.Capul sus !Riscurile meseriei !Mai rau este ca s-a modificat Codul Penal.Acum ,poate fi intentat un proces penal si unei persoane juridice.Asadar ,glumind,Gazeta Sporturilor ar putea fi condamnata la inchisoare.Lol !Asta va mai trebuie.Puneti si voi niste gratii pe prima pagina,un an,sau cat va da.

Mihai  •  9 octombrie 2007, 16:52

Am refuzat sa cred ca sunteti hoti. Asta pana acum…
In materialul despre Coroian se mentioneaza despre „crima” lui Todea. Aveti si poze … toate bune si frumoase.
DAR la Arad salvarea la luat direct de pe teren pe Chita. Faza la care laios da galben dupa ce vede gravitatea atacului.
Despre umilinta la care au fost supusi jucatori aradului nu vorbiti nimic ? gol anulat aiurea si tusier cu steagu sus TOT meciu. Din capitala sa vazut alceva ?

MOTANUL FELIX  •  9 octombrie 2007, 16:53

Pai ar trebui sa-i da-ti si voi in judecata pe Copos si Zotta pt port ilegal de creier.

17 elfsborg  •  9 octombrie 2007, 16:53

de parca voi sunteti mai breji….

juve_MERDA  •  9 octombrie 2007, 16:57

o fi adevarat ceea ce zici tu, nu zic nu, chiar daca sunt absolut sigur ca si voi procedati la fel. dar articolul tau nu e altceva decat un mod de a dribla ceea ce s-a spus si s-au spus lucruri grave in conferinta de presa a rapidului despre gazeta si modul in care dezinformati. cat despre faza cu studentii, nu stiu daca in momentul in care ai scris asta, iq-ul tau il depasea pe cel al unui cioban. jenant.

Mihai  •  9 octombrie 2007, 16:58

Deapre un articol in care sa va corectati ereorea nu poate fi vorba, nu ? Doar asa, de dragul lucrului bine facut.

valentin71  •  9 octombrie 2007, 17:03

„”CE TEAPA ATI LUAT””ori divulgati sursa ori pierdeti.sau o dati la „”pace”cu copos!!!

nastyb0y  •  9 octombrie 2007, 17:13

Nu ii plangeti voi pe cei de la gsp.Exista „metode specifice” si in munca de jurnalist,mai ales la nivelul unei astfel de gazete,prin care se pot influenta anumite pozitii.Sa nu fim naivi si sa credem ca painea si cutitul sunt numai in mana celor de la Rapid.

andrei  •  9 octombrie 2007, 17:13

hai sa ne gandim asa…rednic vrea la rapid.. el e prieten cu un redactor de la voi..acesta pune mana pe demisie si isi ajuta prietenul sa ajunga la rapid. cum e ?

monads  •  9 octombrie 2007, 17:14

Tolo cere deseara la TVR, 5 min ptr. a clarifica aceasta problema

emil mihai 1923  •  9 octombrie 2007, 17:16

cu ” se parte ” si ” se spune ” nu se face jurnalism!!!!
si conferinta era acasa la rapid..prin urmare puteau invita pe cine doreau…doar pe cine doreau…

nu conteaza  •  9 octombrie 2007, 17:16

sursa e zotta

Manfred  •  9 octombrie 2007, 17:18

Catalin, este politica PRO-ului. Asa se face ca la stirile sportive PRO TV este citat mereu ziarul „Prosport”, idem SPORT.RO. Asta cu taote ca este clar, fara dubii, ca cei de la GSP sunt primii, atat prin numarul de cititori, cat si prin calitatea articolelor (BRAT, Trafic.ro etc).
Din ce imi aduc aminte, Antena 1 a primit interdictie de a mai prezenta stiri din GSP, ceea ce nu e valabil si pt PRO TV, cu Prosport.
Sper sa il faceti pe sarbu sa arunce 6 mil Euro pe geam (e sigur ca Media Pro a cumparat Prosport). Si puteti, sunt sigur. Bafta!

p.s. rusine celor de la Prosport ca bat campii cu aceasta stire. Cei de la GSP poate ca au fost indusi in eroare, nu trebuie condamnati. poate ca si GSP daca va rectifica stirea, se va intra in normalitate, asta daca nu e adevarat complotul.

jo  •  9 octombrie 2007, 17:19

sunt 100% alaturi de gsp!!! cel mai bun ziar din Romania ….si cel mai bun site ..daca au scris ceva gresit trebuie iertat…………………………………………………

leo  •  9 octombrie 2007, 17:19

draga tolo,

n-are legatura cu subiectul, vreau doar sa-ti spun un lucru, desi stiu ca tu n-ai ce face in privinta asta: mi-am permis sa comentez, pe forumul ziarului concurent, faptul ca voi ati dat primii stirea de azi cu rednic la rapid. am fost ultra-decent, insa era o replica la dorin chiotea, care data trecuta, cind au dat ei stirea cu zenga la dinamo inaintea voastra, se umfla in pene pe forum, intr-un mod absolut jenant. asta am si spus, cu aproximatie in formularea de mai sus. repet, fara nimic obscen, nu-mi sta in fire. acum descopar ca sint banat. mi-ati cauzat neplaceri, care va sa zica :). nu va cer despagubiri, mi-e de ajuns faptul ca ma faceti sa va citesc cu placere. voiam doar sa va spun cele de mai sus, ca o noua dovada de iubire a concurentilor: daca nici macar un mesaj minor, anonim, de pe un forum nu pot suporta cind e vorba de laudat gazeta…

Adrian F  •  9 octombrie 2007, 17:23

Domnul meu,nu v-ati saturat de atatea polemici,certuri,divergente,etc pornite pur si simplu din concurenta acerba dintre aceste 2 mari trusturi media in general, si intre cele 2 mari ziare de sport in special? Nu puteti sa lasati la o parte atacurile acestea,mai mult sau mai putin mascate si sa nu ni le mai prezentati fie in format online fie tiparit,noua,cititorilor,sub forma de stiri?Acum sincer,ce ma intereseaza pe mine toate problemele acestea?Domnule,scrie despre sport,despre activitatea in sine,nu despre nimicniciile si aberatiile care au loc in culise,chiar si in acest domeniu.Pentru ca iti spun sincer,pe mine,ca cititor,ca PUBLIC TINTA,ca cel care ar trebui sa primeasca o informatie CORECTA,OBIECTIVA,sincer,NU MA INTERESEAZA !!! Si ca veni vorba de corectitudine ,obiectivitate si informare corecta a publicului…Nu mai induceti lumea in eroare.Ati deraiat grav,voi,jurnalistii,de la acel curs pe care il urmau sitristii adevarati.Totul da intr-un mare scandal.Absolut tot,chiar si in sport.Scandalul in ziua de azi vinde,dar asta nu inseamna ca trebuie sa va conformati si sa produceti subiecte mai mult sa mai putin adevarate(exista cazuri).In ochii mei de cititor(si cred ca nu sunt singurul),ar iesi intotdeauna pe plus cel care relateaza adevarul asa cum e el,in forma sa bruta,decat cel care stilizeaza faptele in functie de anumite interese,sau in functie de ce vinde mai bine.Sa speram ca luati in considerare si ce am scris aici…Altfel inseamna ca am pierdut vreo 4 minute din viata mea degeaba.Si conteaza…

Optimus  •  9 octombrie 2007, 17:25

Intrebarea ar fi daca respectivii au primit vreo indicatie in acest sens, sau daca a functionat ceea ce pe vremea lui nea Nicu se chema autocenzura. Mai scarbosi decat aia care executa orbeste ordinele patronului, oricare ar fi el, sunt cei care incearca sa-i ghiceasca gandurile si dorintele, ca sa le vina in intampinare.

tankistu  •  9 octombrie 2007, 17:36

nastyboy
primu ??? nu si tu.

red baron  •  9 octombrie 2007, 17:42

apropo tolo te pot ruga si eu odata ceva in viata asta?roaga-i si tu pe aia la tvr sa dea un nr de tel sa poata intra si lumea in direct,ca in fond si pe noi ne priveste soarta fotbalului romanesc

manneken  •  9 octombrie 2007, 17:48

Nu am inteles nimic din articol pt nu sant la curent cu evenimentele care au produs acest „incident”…dar daca este vorba de terasa, mici, bere, anii ’90 si cariera in ziaristica totul devine clar.
(Vorbe)²,(vitejie)² si sperante spulberate….nu v-a iesit nimic baiete, si sa nu crezi ca ma bucura acest lucru. Mai multa modestie nu ar strica romanului, asta in toate domeniile. Daca te consoleaza cu ceva, afla ca nici mie nu mi-a iesit, dar din nefericire pt moralul meu eu sant constient de asta….anii ’90 imi amintesc doar de cei 20 de ani pe care Brucan i-a prezis poporului roman pt a se destepta(din somnul cel de veci)…ce diplomat Brucan asta, nu degeaba a fost ambasador in SUA, putea sa spuna linistit 200…chiar daca spunea 40 tot se insela, pt ca in curand nu vor mai fi romani in Romania….shintoki,paki, afri o sa ia locul lui Take, Ianke si Cadir.

adrian  •  9 octombrie 2007, 17:48

Nu ai comentat niciodata tentativa lui Sarbu de a pune sef la Prosport pe Ioanitoaia. Cati dintre voi vor pleca. Apropo tu de ce nu ai plecat la Vantu cand ai negociat?Si daca iubesti asa tare echipa, de ce ai negociat?

adrian  •  9 octombrie 2007, 17:49

Colegii tai stiu cati bani ai cerut pentru tine?

Cătălin Tolontan  •  9 octombrie 2007, 17:51

red baron: ti se va sterge un post… termina, te rog, cu insinuarile vulgare!!!

liparonu  •  9 octombrie 2007, 17:52

Total de acord cu Adrian F! nu ar fi mai bine mai tolo sa va reprosati personal aceste meskinarii?scoateti-va okii la telefon,pe mail sau la propriu,dar lasati-ne frate cu harjoneala asta gsp-pro! nu sunt cititor prosport(mai exact,nu MAI sunt),imi place cum scrieti,va citesc in fiecare zi,dar kiar nu am kef sa stiu de frecusurile dintre voi si concurenta! kiar,a mai scris cineva mai sus,ce ar fi sa o dai pe bune diseara la tvr,sa lamuresti situatia? ar fi de super k.k.t. sa nu fie adevarat ca jucatorii s-au dus la copos!!! ii bagati in gura suporterilor,presei etc si nu e fair!eu sunt stelist si cand am auzit ca s-au dus radoi si ceilalti la nesimtitul ala,ca mi-e si scarba sa-i pronunt numele,am ramas masca si nu mai vreau sa aud de ei si nu sunt singurul! Hai ROMANIA

red baron  •  9 octombrie 2007, 17:53

bine,bine m-ai ales ca ai fost amabil si ai anuntat,da imi sunt antipatici astia de la sport.ro,oricum eu te rog in continuare sa le propui,daca poti bineinteles,celor de la tvr sa lase lumea sa intre in direct

Cătălin Tolontan  •  9 octombrie 2007, 17:54

leo: nu-i apar pe colegii de la prosport, dar poate s-a sters din eroare. se mai intimpla si la noi.

Cătălin Tolontan  •  9 octombrie 2007, 17:55

liparonu: cind ai citit tu la noi frecusuri de concurenta? niciodata! nu e vb de concurenta, ci de amestecul altor domenii in continut

Cătălin Tolontan  •  9 octombrie 2007, 17:56

red barron: emisiunea are un format stabilit de moderator, o sa i spun, oricum si de ideea voastra

red baron  •  9 octombrie 2007, 17:58

multumesc,acu nu te mai retin, ca dup-aia, la cum se circula in Bucuresti, nu mai ajungi la emisiune :p scuze pt comentariul de mai sus,da nu m-am putut abtine,voiam sa rad odata s-odata si de cei de la sport.ro

abg  •  9 octombrie 2007, 18:02

auzi mai red baron, cite injuraturi i-ai dat lui tolo de-a lungul timpului, pe siteul asta… ia uite cum te apropie sport.ro de „dusman”.

blue  •  9 octombrie 2007, 18:03

Tolo, eu cred ca toata tarasenia a fost de fapt urmatoarea:in momentul in care bergodi a anuntat ca vrea sa demisioneze Copos a luat legatura cu Rednic iar cind italianul a renuntet la demisie C opos l-a dat afara deoarece se intelesese deja cu Rednic

Dan  •  9 octombrie 2007, 18:04

Foarte bine ca Tolo isi apara ziarul. Oricine ar face la fel. Prost e faptul ca gsp livreaza in mod constant tampenii si Tolo sau Vochin trebuie sa le repare. Vezi prestatiile celor care scriu despre fotbalul din vestul tarii, unde motoul este „o gherla la trei zile”. dar si pe acela il depasesc lejer… cu consecinte nefaste la capitolul vanzari.

Reddog  •  9 octombrie 2007, 18:07

prosport,sport.ro,cancerul fotbalului romanesc

red baron  •  9 octombrie 2007, 18:10

abg corect ce spui tu nu neg si probabil voi mai avea momente din astea si in viitor,da vezi tu tolo a mai scris odata un articol despre idiotenia legii care urma sa impiedice pe stadioane bannerele de orice tip,asta dupa ce il tot rugasem sa o faca(nu zic ca a scris-o ca l-am rugat io,da macar a luat in considerare si dorinta cititorilor),asa ca vezi el macar respecta acesti cititori,nu respecta deloc echipa pe care o sustin io si d-aia deseori scriu ce scriu,insa sport.ro este format din oameni care din punctul meu de vedere n-au facut nimic dar absolut nimic bun,nu cauta decat scandal barfe si cat mai multa mahala,ca si ivanovici si fanatiku lui,nici macar meciuri de calitate nu mai dau,toate campionatele puternici s-au mutat pe alte posturi

Cătălin Tolontan  •  9 octombrie 2007, 18:10

blue: da, asa, iti recomand articolul de miine al lui ioanitoaia

red baron  •  9 octombrie 2007, 18:12

@abg iti raspunsesem intr-un comentariu mai lung da e la moderatie,ideea e ca da,ai dreptate,am mai injurat si voi injura,pt ca ma supara deseori afirmatii facute la adresa echipei cu care tin dar cei de la sport.ro ca si ivanovici parerea mea ca nu fac decat rau fotbalului romanesc si suporterilor romani

REDDOG CT  •  9 octombrie 2007, 18:14

De ce Antena 1 nu face un site de sport precum cei de la protv????? M-am saturat de slugoii de acolo moraru,mocanu,stiucanu…

Diana  •  9 octombrie 2007, 18:17

Ceea ce mi se pare mie mai grav in toata povestea asta nu este pozitia sport.ro sau a Pro-ului sau a gsp ci adevarul. Daca stirea cum ca „cei 5” ar fi fost la Copos nu se verifica, atunci e foarte grav. Dezinformare cu rea vointa, extrem de grav. Nu sunt rapidista, dar nu era momentul de a lovi in acesti 5 jucatori si in aceasta echipa in general. Daca e adevarata atunci cei 5 joaca un teatru ieftin si merita ei „pedepsiti”.
Dreptul la replica trebuie sa existe si daca emisiunea respectiva pe care am vazut-o nu v-a dat-o, exista atatea alte posibilitati pe care le puteti folosi. De oricare parte ar fi dreptatea nu ar fi rau ca ea in sfarsit sa iasa la suprafata. Ca un exemplu ca ne-am saturat de ascuns mizeria sub pres.

cp09  •  9 octombrie 2007, 18:18

Nu va ascundeti in spatele sport.ro.vorbiti despre profesionalism dar nu i-ati in vazt pe colegii dumneavoastra ca o informatie pt a fi publicata trebuie sa fie confirmata din cel putin trei parti sau sa aveti declaratia.ce ati facut in legatura cu complotul lui bergodi tot marketing se numeste.de ce nu sunteti far-play si aruncati pisica in alta parte, recunoasteti ca s-a gresit.dar nu aveti cum, pacat

leo  •  9 octombrie 2007, 18:36

tolo, sigur ca, plin de bun simt fiind, nu puteai sa raspunzi altfel. nu, adevarul e ca mi-e interzis sa mai intru pe forumul lor. repet, numai pentru ca am indraznit sa sugerez ca laudarosenia de odinioara a celor de la prosport era gaunoasa, iar exclusivitatile trebuie ramarcate si comentate de cititori, fara un tam-tam atit de lipsit de modestie.
in fine, nu ma deranjeaza atit de mult ca nu mi se mai da acceptul sa postez acolo; de altfel, postez destul de rar si numai cind simt nevoia unui dialog de felul asta. cert e ca am un nou motiv, pe linga altele sute, sa apreciez mai mult gazeta. felicitari si bafta la iasi, cu prilejul lansarilor. stii despre ce vorbesc.

leo  •  9 octombrie 2007, 18:39

p.s. intr-un schimb de mesaje mai vechi, tot pe blogul tau, cineva mi-a preluat nick-ul (dar, fireste, nu si id-ul) scriindu-ti, mai apoi, tot felul de porcarii. sper ca ai sesizat ca nu puteam fi eu…

weks  •  9 octombrie 2007, 18:40

Oricum, sunteti un ziar de toata jena! Vreau sa va spun ca site-ul GSP-ului merge ca p…a! Cel al Prosportului merge mult mai repede iar stirile sunt structurate mult mai bine!
N-aveti bani sa va angajati un informatician ca lumea?

abudabi212  •  9 octombrie 2007, 18:53

eu am o intrebare…nimeni nu s-a sesizat la ce a zis Coman??? asta m-a socat la aia pe sport.ro si acuma nu vad nimica nici aici…la un momentdat a zis ca a vb cu Renzo si ca Renzo banuieste cine a dat stirea…apoi a adaugat: si noi banuim cine ar fii uitandu-se catre Zotta…nu zic ca e Zotta…dar deja era cu totul altceva…nu mai era GSP de vina…ci o persoana pe care ei o banuiesc…eu in situatzia asta as divulga sursa fara nici un risc…cine scoate asa ceva pe piata e doar un sobolan al societatii…imi aminteste de Becali…si cata dreptate are Dinu…de Ceausescu

adrian  •  9 octombrie 2007, 19:00

ghearele pisicii se vad prin pinza sacului, iar miciuna are picioare scurte. nici voi, nici aia de la prosport nu sinteti mai breji, iar presa este tot la nivelul de urechism. dovada ca mentalitatea de studenti care stau la mici si bere e identica cu cea din ’90. nu poti face presa fara ziaristi, iar in ambele ziare sint 2-3 nume care pot fi asociate cu meseria. din pacate si acelea nu au greutate fiind mereu puse in umbra de diferite dezvaluiri. amaritii aia doi care au semnat articolul nu au treba cu scandalul creat. nimic nu apare fara acordul redactorului sef. ceea ce ai scris tu e praf in ochi. explica efectele nu cauzele.

red-tico  •  9 octombrie 2007, 19:01

hopa se contureaza un razboi gsp – Becali TV ?

Radu  •  9 octombrie 2007, 19:01

Voi astia de la Gazeta aveati un sondaj de genul „care echipa are cei mai multi suporteri”. Steaua avea in momentul ala 150.000 de voturi iar Dinamo vreo 60.000. M-am dus la munca si m-am intors dupa vreo 10 ore si supriza erau aproape la egalitate. Hai las-o dracu de vrajeala. Voturile Stelei au stat pe loc iar ca sa vezi au intrat toti suporterii dinamovisti si au votat la greu in 10 ore. E de ajuns sa intreb 10 insi la intamplare cu cine tin , iar 8 dintre ei imi vor spune cu Steaua. Asa ca voi nu sunteti corecti.

Comentează