Jurnalistica pe fir scurt

De zeci de ori am scris despre sport.ro în această rubrică. Nici o favoare. Au produs lucruri de valoare, subiecte, dispute. Le-am consemnat.

marți, 9 octombrie 2007, 4:41

De zeci de ori am scris despre sport.ro în această rubrică. Nici o favoare. Au produs lucruri de valoare, subiecte, dispute. Le-am consemnat.

Sport.ro a difuzat în direct conferinţa de presă a cîtorva jucători rapidişti care au spus că dau în judecată Gazeta Sporturilor. E dreptul fotbaliştilor. Şi e norma unei televiziuni să difuzeze aşa ceva.

Anomalia a început o dată cu finalul conferinţei. Cînd sport.ro a comentat evenimentul cu jurnalişti de oriunde, numai de la Gazetă, nu! Publicul a auzit un punct de vedere, dar a fost privat de cealaltă poziţie dintr-un motiv care în Pro a ajuns politică de companie.

Pe scurt. Interdicţia apariţiei poziţiei de la gsp pe sport.ro şi pe ProTV a fost fixată din raţiuni de marketing şi de pr. Iată cum agenda editorială a media ajunge să fie restricţionată de departamente noneditoriale.

Am tot respectul faţă de Costi Mocanu, de Felix Drăghici, de Mihai Mironică, de Costin Ştucan şi de mulţi alţi oameni de acolo. Pe unii îi cunosc de peste 15 ani şi nu voi deconstrui relaţiile umane doar pentru că responsabili cu imaginea din Pro au impresia că pot bloca circulaţia ideilor sau pot reinventa jurnalistica. Conţinut după dictare, ca să fie clar despre ce vorbim.

Meseria asta se face într-un anume fel de sute de ani şi dacă ajungem s-o practicăm cu urechea la telefonul roşu al marketingului sau al patronului mai bine ne lăsăm şi ne apucăm de altceva. Eventual, de o terasă cu mici şi bere, variantă de rezervă pentru cîţiva studenţi care încercau să se facă jurnalişti la începutul anilor ’90 şi care se gîndeau cu spaimă că n-o să le iasă. Dar ne-a ieşit.

Comentarii (144)Adaugă comentariu

deci  •  9 octombrie 2007, 19:02

Tolo

Care este pozitia gsp, nedifuzata la sport.ro?
Am vrea si noi sa stim. Altfel, articolul nu are rost. E mai degraba o plangere, dar care nu trebuie adresata cititorilor.

Radu  •  9 octombrie 2007, 19:03

Am sa intreb chiar acum :

Cu cine tineti ba ?

manneken  •  9 octombrie 2007, 19:04

te rog sa fi mai clar cu ce v-a iesit…ati ars micii, berea s-a rasuflat iar ziaristi capabili nu o sa vedem curand in Romania.

bink  •  9 octombrie 2007, 19:05

Sunt de acord cu tine, tolo, in afara de ultimul paragraf. De ce ai considerat ca trebuie sa faci morala metodelor jurnalistice?

genomu viorel  •  9 octombrie 2007, 19:15

domnule CATALIN TOLONTAN
Respect ceea ce faceti dar, luati ,probabil, de valul nebuniei din sportul romanesc si politica, ati uitat ca astazi este ziua unuia dintre cei mai mari fotbalisti romani, GICA POPESCU (care implineste 40 de ani).
cu stima

abudabi212  •  9 octombrie 2007, 19:16

@Radu
Tara arde si Radu se piaptana…

abudabi212  •  9 octombrie 2007, 19:18

oricum … neacordarea dreptului la replica nu e nici pe departe la fel de grav ca si neverificarea unei stiri atat de grave inainte de a se publica

CARLSBERG  •  9 octombrie 2007, 19:19

Intr-o lume perfect occidentala as avea weekend-ul liber sa merg pe stadion.As manca hotdog dar nu am de unde asa ca imi cumpar seminte.As merge marti la meciurile Stelei din Liga Campionilor dar intru la munca la 7 dimineata si ies la 12 noaptea. Codu muncii … te stergi cu el la fund , eu am program „flexibil”. O ora ma mai uit la TV si apoi ma culc. O vad pe Andreea Spataru cu Boschete la o emisiune TV , il vad pe Becali ca-si face banca … noapte buna. Luna viitoare am interviu la o firma din strainatate , am nevoie de 2000 de euro , ma duc la banca nu-mi da imprumut ca am intarziat la ratele pentru masina. Acum pe TVR e o emisiune despre mizeriile din fotbalul nostru … invitat o mizerie din politica , Bogdan Olteanu.
Tolo ma doare-n cot de GSP , ProSport , Fanatik si altele.

Vali  •  9 octombrie 2007, 19:24

Tolo, adrian si manneken etc. au dreptate, nu poti ascunde la nesfarsit adevarul sub propaganda si mediocritatea sub covor. Valoarea a parasit de multisor gazeta, cu exceptia unor condeie excelente, ungureanu, paraschivescu sau georgescu. Norocul vsotru s-a numit prosport, iar daca v-ati comparat cuei, ati gresit, trebuia sa va comparati cu normele meseriei care va permit sa umpleti ziarul cu femei goale.
Cu respect.

soso  •  9 octombrie 2007, 19:36

Va bateti joc in cel mai josnic fel de clubul Rapid ,tot timpul creati scandaluri inexistente cu jucatori sau Copos sau cu nu stiu cine si pe cealalta parte aparati toate mizeriile Stelei si a lui Becali , probabil ca Becali da bani buni si Copos nimic

Raul bz  •  9 octombrie 2007, 19:41

Tolo… daca cei de la sport.ro sunt asa cum spui tu, noi astia din provincie pe ce scara, de la 1-10, ne incadram? Am tot respectul si toata consideratia pentru tine, ti-am citit aproape toate materialele, dar, sa iti pui colegii la „zid” nu mi se pare chiar o atitudine de profesionist…. Chiar daca tu reprezinti o culoare (galben sa zicem), iar alti alta…(verde)
Nota: Nu am nici cea mai mica legatura cu nimeni din acel trust de presa de care tu faci referinta

weks  •  9 octombrie 2007, 19:51

Ati imbulinat-o!! Va da Copos in judcata…are nevoie de ceva banuti, ca de la UEFA n-are cum sa mai capete…

papellitos  •  9 octombrie 2007, 19:59

bate seaua, sa priceapa adrian sirbu!
in acest articol , tu, tolo , de fapt vrei sa ii dai un avertisment „iugoslavului” care a preluat deja prosport pe citeva milioane de dolari.
vrei sa-i demonstrezi ca esti „prea scump” pt el? 🙂
restul sint amanunte de decor?
apropo, tolo, de ce nu le spui tu la cititori de ce nu mai calca nici un piciorus de decebalus..pe la specialele lu sport.ro?
explica tu de ce v-ati certat cu mocanii aia? 🙂

nicu  •  9 octombrie 2007, 20:14

Tolo,ma uit consternat cum Mitica de la liga te jigneste,te rog sa nu-ti pierzi vremea discutand cu un asemenea ins.
„Nu da frau liber agresivitatii din tine”, demonstreaza-ti talentul tau gazetaresc cu care ti-ai castigat prestigiul nostru al celor mici care in fiecare dimineata trecem pe la chiosc si simtim in plamani mirosul plumbului.

Jack Red  •  9 octombrie 2007, 20:22

Rapidistii apeleaza la instanta?

Adica Maftei, acest unu supra Banel Nicolita, ca si inteligenta, ca si fotbal…. ha, ha, ha

Optimus  •  9 octombrie 2007, 20:23

In presa romaneasca oricum jigodismul e, din pacate, o trasatura de caracter extrem de raspandita. Asa ca nu vad de ce te mira prea tare ca se intampla asemenea lucruri in relatiile inter-publicatii.

Jack Red  •  9 octombrie 2007, 20:25

Tolo

Ce zici de Maftei?

Dupa ce ne-a facut praf meciul cu bulgarii, le-a pus si nemtilor de la Nurnberg calificarea pe tava!

Cred ca e mai nociv decit Vali Nastase pt Dinamo… sau decit Chivu pt. Inter

Jack Red  •  9 octombrie 2007, 20:27

Pepellitos
Daca stii amanunte despre scandal toarna-le aici, frate!

Sa ne incingem nitel la comentarii, ca in ultimul timp aveam parte numai de subiecte spritz de vara

adrian  •  9 octombrie 2007, 20:27

sau decit to lon tan pentru presa din romania, lupul moralist hahahahahaha

dorel  •  9 octombrie 2007, 20:31

colectivul acestui ziar cu mici exceptii merita un proces in urma caruia cativa asa zisi ziarist sa fie nevoiti sa plateasca scump minciunile pe care le scot zi de zi.sper ca si suporterii RAPIDului sa i-a atitudine impotriva lui gsp adica sa nu mai cumpere ziarul lucrul pe care eu il fac de vreo 2 ani.oricum stiu ca nu veti da faliment deoarece aveti un sponsor (jiji)care nu va lasa la greu,poate asta este motivul plecarii voastre de la SPORTUL ROMANESC SI PROSPORT adica faptul ca scrieti la comanda diferitilor patroni de cluburi (aici il includ chiar si pe copos).cu toate ca nu prea am incredere in demersul lui copos sper ca jucatorii sa nu va lase in pace si cu ajutorul suporterilor sa luati o adevarata mama de bataie .acum inteleg de ce ioanitoaia nu a facut echipa cu IOAN CHIRILA, in timp ce dl chirila era un ziarist in slujba sportului romanesc ,actualul sef de la gsp scrie la cum comanda unii patroni din sport

Jack Red  •  9 octombrie 2007, 20:34

Pt Soso Rapidistu

Ia gindeste-te putin…

Bergodi incepuse sa caute niste fundasi centrali, iar genialul Maftei a simtit ca poate ajunge un fel de George Blay alb-visiniu, adica un negru pe banca de rezerve.
Nu s-o fi gindit si Mafteica asta ca mai sanatos ar fi sa-l ushcheasca pe italian? Sa-l cinte pe la Zotta, pe la Copos?

Jack Red  •  9 octombrie 2007, 20:39

A venit Nicolo Napoli la craiova!

Ahahaha, o sa creasca nr de spectatori cu 100 de pipitze amatoare de jeturi pentru o mostra de parfum gucci.

Ahahaha, ce hal de marketing

petre  •  9 octombrie 2007, 20:42

Pai dc inventati tot felul de lucruri!!!

adrian  •  9 octombrie 2007, 20:52

stai cuminte tata ca se pune acuma de o paranghelie si se pun batiste cu dolari pe tzambal

Sonny  •  9 octombrie 2007, 20:54

Apropo de regulile jurnalismului, pe care voi le incalcati flagrant, producand daune Pro-ului.

E fascinant sa citesti in GSP interviuri si declaratii dupa meciurile Stelei din Champions League, dar care, de fapt, au fost facute in exclusivitate pe Pro Tv.

Voi citati vreodata sursa, asa cum e corect si normal? Va spun eu ca NU! Asa ca nu vad ce ce ati avea pretentia sa vi se ceara punctul de vedere.

Ipocrizie la maxim!

Presa romaneasca :)))  •  9 octombrie 2007, 21:02

Cand va aud cu aceste frecusuri de 2 bani, 2 fituici de 2 bani,aruncati fratilor o privire la Gazzetta dello sport sau Marca, NU AVETI CUM SA FACETI O COMPARATIE intre gsp, prosport si cele 2 sau altele din occident, aveti net …intrati acolo si uitati-va si voi (italiana si spaniola nu sunt chiar grele pt. romani)
Acolo se vede ce inseamna un ziar ADEVARAT de sport, care acopera TOATE sporturile si se ocupa mai putin cu barfele si femeile goale.

Hai sictir si spor la citit

Mihai  •  9 octombrie 2007, 21:06

Urat, dur si nelalocul lui este articolul tau de asta data!Ati gresit fata de un club, respectiv Rapid ati scris lucruri numai ca sa va vindeti fitzuica de ziar si acuma tot voi aveti tupeul sa va luati de cei care va critica si culmea nu va lasa si pe voi sa va spuneti punctul de vedere….rusinos…ce tupeu mai aveti…

monads  •  9 octombrie 2007, 21:40

Un răspuns pentru domnul Dragomir: 10 lucruri aleatoare care merg în Romania mai bine decât fotbalul:

– Handbalul feminin
– Publicitatea
– Industria de automobile
– Telefonia Mobila
– Construcţiile
– IT-ul
– Nu imi place sa o spun dar chiar si Politicul (am intrat in UE)
– Industria muzicala
– Transporturile
– Bancile

Iulian din StEtienne  •  9 octombrie 2007, 22:00

….multe merg in Romania 🙂
…de ce intre capitala Romaniei si aeroportul Otopeni nu exista transport adevarat in comun?
… asta ar trebui sa fie o intrebare pe agenda oricarui orice jurnalist
…cum se desfasoara acolo la Otopeni treaba
imi aduce aminte capitale din Asia sau America de Sud .

Cristi Mocanu  •  9 octombrie 2007, 22:04

Si noi te respectam pe tine!

Exact cum ne respecti si tu!

Dr@Gosh  •  9 octombrie 2007, 22:35

lasa tolo nu fi suparat ca oricum voi, astea de la gsp, ati impanzit toate posturile TV, aveti unde sa va sustineti cauza…

Daniel  •  9 octombrie 2007, 22:56

Cristi Mocanu, vezi ca e COSTI, Costi Mocanu. Nu de alta, dar poate se prinde cineva ca de fapt esti Alex Mironica, aaaa, Felix Stucan.

COSTI MoTanu  •  9 octombrie 2007, 23:08

@Daniel:ERA LA MISHTO CREIER DE GAINA!

gabi balint  •  9 octombrie 2007, 23:17

emil mihai 1923
te vreau
intra in tubu meu, iubitule

DADU  •  10 octombrie 2007, 0:04

MAGNIFICULE,ESTI DISPERAT!

NU-TI MAI AJUNGE „MODERATUL” SI STERGI COMMENT-URILE PUR SI SIMPLU!

CHIAR M-AM MIRAT CA A INTRAT!

BAIATUL DE LA MODERAT TREBUIE PENALIZAT!

DADU  •  10 octombrie 2007, 0:09

COPOS N-O SA VA CEARA BANI CI O SA TE PUNA PE TINE SA SCRII DUPA DICTAREA LUI!

…IAR TU VEI SCRIE!PUNEM PARIU?

Bogdan Anderko  •  10 octombrie 2007, 3:16

„Meseria asta se face într-un anume fel de sute de ani şi dacă ajungem s-o practicăm cu urechea la telefonul roşu al marketingului sau al patronului mai bine ne lăsăm şi ne apucăm de altceva.”

Ce caracterizare excelenta a GSP-ului. [a se vedea editiile virtuale zilnice]

Newman  •  10 octombrie 2007, 3:39

Da nesimtiti sunt astia de la „trustul Pro…”, sa nu i-a declaratii si de la jurnalistii de la Gazeta Sporturilor, sa nu le de-a dreptul la replica la „coloana vertebrala” a jurnalismului sportiv din Ro, la Gazeta Sporturilor, cel mai bun ziar , cu cei mai buni ziaristi, si intre noi sa fie vorba cu cele mai mari gafe. Ar trebuii sa-si puna cenusa in cap de fiecare data cand scriu de Gica Popescu, pe care l-au promovat pana in panzele albe ca cel mai cinstit cetatean, ok, pana s-a demonstrat ca s-au tzepit. Asa ca Tolo, stai linistit ca probabil ca cei de la ProTv o sa-si admita greseala ca nu v-au dat dreptul la replica si cu asta basta. Dar voi cei de la Gazeta Sporturilor a-ti facut o greseala mult mai mare promovand un infractor ca unul dintre cei mai cinstiti romani.

deefex  •  10 octombrie 2007, 6:30

Acum pe bune, ma astept la un material pe blog in care sa explici de ce si cum e treaba cu folbalistii aia… As vrea sa stiu ce vroiati sa spuneti la sport.ro… va invit eu, un cititor, la a spune adevarul…

andreea  •  10 octombrie 2007, 6:30

nimic nu e intimplator, si dumnezeu nu doarme. cind pozezi in aparator al dreptatii si in spatele mastii intinzi mina dupa doi arginti, poate ca lumea te va crede. o vreme. apoi oamenii se vor prinde si le va fi si mai mare scirba de tine. mai mare decit de mercenarul obisnuit. acum primesti ceea ce ai meritat. si sa nu te miri de ceea ce va urma. e inevitabil. fiecare doarme cum isi asterne iar tu ai ales demult sa traiesti in minciuna.

victor_bobo  •  10 octombrie 2007, 6:36

Singura solutie e ca oamenii sa va intoarca spatele. Nu doar Rapidul, nu doar jucatorii, nu doar patronii, ci in primul rind noi, spectatorii, noi cititorii.
Nu noi traim de pe urma vostra ci voi de pe a noatra. Noi inghitim minciunile voastre de laurari dupa ureche de ani de zile. Voi cintati dupa cum vi se toarna in pahare si noi trebuie sa acceptam mizeriile voastre.
Eu unul m-am sarutat de voi, si sper sa o faca cit mai multi. O lume fara voi va fi mai respirabila si mai buna, studenti care in 90 stateati la bere si mici.

Ovidel Fripturitoaia  •  10 octombrie 2007, 6:43

Ahoo, ahoo, copii si frati
Linga noi v-alaturati!
Adevarul e ca de obicei la mijloc. Pe de o parte Rapidul are dreptate sa se supere. Pe de alta nu e normal sa se supere pe noi. Pe Copos l-am sprijinit intotdeuna. Acuma e rindul sa ne sprijine si mai tare ca de obicei.
De fapt totul a fost un plan bine gindit dinainte, pentru a face o si mai strinsa legatura dintre presa si cluburi, ce nu v-ati prins?

Dan 72  •  10 octombrie 2007, 7:07

”Meseria asta se face într-un anume fel de sute de ani şi dacă ajungem s-o practicăm cu urechea la telefonul roşu al marketingului sau al patronului mai bine ne lăsăm şi ne apucăm de altceva.”:)))))))))))))))))))))))))
Si…la voi nu-i telefonul rosu!?!Dar ce culoare?:))))))Ce patetic ai putut fi…Aproape mi-au dat lacrimile!!:))))

Grigore fara Ureche  •  10 octombrie 2007, 7:16

Da corect, e momentul sa iti lasi „meseria” si sa te apuci de altceva, minunat „jurnalist” cum te pretinzi. Lumea fara tine va fi mai buna si mai curata!

Nicolae  •  10 octombrie 2007, 7:21

am citit bolboroseala fara nici o noima de mai sus. nu ne spui cum e cu adevarul, lasa-i in pace pe aia care nu v-au bagat in seama. cum e cu actiunile vostre, nu ale altora? cum e cu telefonul rosu, care – vezi-doamne – la voi nu exista in redactie. esti penibil, iar noua ne jignesti inteligenta.

Elena Ceausescu  •  10 octombrie 2007, 7:25

Lasati-l in pace ca e favoritul mieu! O sa-l decorez cu „Ordinul Muncii Jurnalistice”, Clasa I ca la orice final de an si toate criticile vor pieri.

dragosRED  •  10 octombrie 2007, 7:28

eu unul chiar ca m-as ascunde si m-as lasa dracului de meserie dupa toata porcaria asta, dar tu nu ai decenta sa faci asa ceva.

dragosRED  •  10 octombrie 2007, 7:30

si apropo nu iti mai scrie pe blog rinduri care te lauda, ca se prinde oricine ca tu ti le scrii singur, cum scria cineva mai inainte: nu ne jigni inteligenta!

cvaporu  •  10 octombrie 2007, 8:35

@nastyboy
sper ca „primul” ala e facut la misto ! 🙂

aciduzzu  •  10 octombrie 2007, 8:50

Ma gandeam ca iti ceri scuze fata de Rapid, nu ca ii acuzi pe cei care i-au ajutat sa spuna adevarul.

Comentează