Liniste! Sforaie majoritatea tacuta.

O sa va enerveze rau. Da’ rau de tot! De aceea, daca faceti parte din majoritatea tacuta, va recomand sa nu cititi acest post. La ce va trebuie? Oricum, inteleg din ceea ce ati facut, din ’89 si pina azi, ca nimic nu trebuie, nimic nu e musai, nimic nu e atit de important ca sa va urneasca.

luni, 26 noiembrie 2007, 12:36

O sa va enerveze rau. Da’ rau de tot! De aceea, daca faceti parte din majoritatea tacuta, va recomand sa nu cititi acest post. La ce va trebuie? Oricum, inteleg din ceea ce ati facut, din ’89 si pina azi, ca nimic nu trebuie, nimic nu e musai, nimic nu e atit de important ca sa va urneasca.

Fara exceptie, posturile TV vorbesc in aceasta seara de alegeri despre voi. Mereu a fost asa. „Majoritatea tacuta” e invocata de pierzatorii de la PIN, de studioul incins al Antenei 3, de benzile colorate care anunta la OTV ca „Elodia nu a votat si 70% dintre romani au facut la fel”. Ma rog, desigur ca o vom urma pe Elodia intr-o sectie de vot mai buna, dar poate mai tirziu.

Toti va duc dorul, toti se intreaba unde sinteti.  Parca imi amintesc.

Era in decembrie ’89. Citi dintre romani au iesit in strada inainte sa pice Ceausescu? 1% cel mult. Chiar si pe 22 decembrie dimineata abia citeva sute de mii protestau intr-o mina de orase. Sint antipatic, desigur. Dar milioanele au navalit abia spre seara, cind era clar ca revolutia invinsese.

Apoi a venit ianuarie ’90. Si marsurile studentesti care zguduiau ferestrele blocurilor de pe Magheru. Se striga „Nu mai stati in casa / Mortii nu va lasa!”. Acolo erati. Dupa perdele. Si nu e nimic rau in asta. Asa ati ales, nimeni nu trebuie judecat pentru stilul sau de viata. Doar ca, spre deosebire de toate televiziunile din aceasta seara, nu-mi lipsiti.    

Imi e dor de cetateni, nu de spectatori. Imi e dor de chinezul cu plasa in mina, asezat in fata tancului in Piata Tiananmen, de imaginile cu cehi scuturindu-si cheile si de inscriptiile naive de pe zidurile Universitatii, „Vrem alegeri libere!” – hai dom’le chiar crezi ca va fi asa ceva la noi?!

Va respect. Munciti, obositi si vreti sa va petreceti altfel timpul decit in dezbateri despre politica sau in drumuri o data la patru ani pina la o sectie de votare. V-ati saturat sa alegeti intre doua rele, numai ca viata, nu doar politica, este domeniul posibilului, nu proiectia idealului. Cind mincati, cind iubiti, cind va distrati, nu tot asta faceti: un slalom printre compromisuri?

In fine. Va inteleg. Dar nu-mi lipsiti. Nu cred ca veti veni data viitoare la vot, pentru ca n-ati fost decit rar. Daca ati fost vreodata. 

Dar nici nu e nevoie. Voi oricum conduceti. Uite cum. De fiecare data, spre noapte, printre estimari, analize, publicitate la detergenti si moderatori obositi, voi incepeti sa apareti in discutii, in justificari si in lamentari. Va insinuati, preluati conducerea mentalului colectiv si, printr-o inversiune miraculoasa, absenta voastra ii complexeaza pe cei prezenti. Din moment de 2 din 3 nu voteaza, omul care a votat devine oarecum suspect. Si neinteresant. N-are un mister al lui, o angoasa, asa cum aveti voi.  

Se vorbeste putin despre ce vor cei care vor si toata lumea e speriata sa ghiceasca ce vor cei care nu vor nimic

A trecut o jumatate de ora de miezul noptii. „Absentii v-au dat o palma” se spune in studioul Realitatea TV. Imi pare rau, nu simt nimic. Aud doar un sforait.

Comentarii (170)Adaugă comentariu

ghiuri  •  27 noiembrie 2007, 1:56

Te enerveaza totul in jurul tau? Citeste si scrie pe http://www.tengura.ro

endorama  •  27 noiembrie 2007, 3:04

mai Tolo, de ce naiba comentariile mele mai lungi de un paragraf ‘await moderation’ de fiecare data? nu am folosit nici un fel de injurii sau alte calomnii….

ce esti asa de comunist si tu? nu-ti convine cand cineva nu e de acord cu tine si il cenzurezi asa pe fata….

iusti  •  27 noiembrie 2007, 4:09

Dezinteres total ! Ne e scarba de toti politicienii astia… pe cine sa mai votezi? Mai bine stai acasa si iti vezi de treaba. La ce sa mai pierzi timpul degeaba?

Dan Cristinel  •  27 noiembrie 2007, 9:13

Se poate spune ca incercarea lui TOLO de a „confisca” REVOLUTIA a esuat. REVOLUTIA, pentru cine a trait-o, e altceva decat vrea TOLO s-o interpreteze.
Acelasi, Dan Cristinel.

breve  •  27 noiembrie 2007, 9:30

cristinel,ca de obicei,pe aratura.
mult timp mai ai de pierdut baietas.si nu mai da atatea sfaturi.mai studiaza putin.

breve  •  27 noiembrie 2007, 10:23

esti o confirmare :cu cat oamenii au mai putine de spus (scris,in cazul de fata),cu atat vorbesc mai mult.

George  •  27 noiembrie 2007, 12:52

Stimate dl Catalin :
Felicitari pentru curajul dv de a va exprima opiniile in public.
Multi dintre noi(cei mai multi) nu avem nici curajul sa ne spunem numele in public… in schimb suntem in stare va jignim mai mult sau mai putin la adapostul anonimatului.

Parerea mea personala este ca majoritatea poporului a tot incercat sa schimbe ceva in tara asta (PSD->PNTCD->PNL-PD ,etc) dar cred ca acum doar se intreaba :
– Cu ce partid ar trebui sa votez ?
– Ce partid in tara asta nu si-a aratat dispretul si indiferenta pentru mine care am votat pentru al aduce la putere ?

Banuiesc ca inca majoritatea mai asteapta inca un Vlad Tepes , chiar daca minoritatea l-ar numi dictator .

Am mers la vot dar fara nici un pic de speranta ca votul meu o sa schimbe ceva cit de putin .

milli  •  27 noiembrie 2007, 12:58

A aparut o problema si mai GRAVA din cauza neparticiparii romanilor la vot. Fara sa realizeze, romanii au ajutat la intrarea ungurilor in PE. UDMR+Tokes?! O incarcatura exploziva! Sa vedeti ce presiuni vor face in PE pt. AUTONOMIE.Sa speram ca nu vor reusi mare lucru pina in 2009, cind sint urmatoarele alegeri.

Stati acasa, dragi romani!In curind, UDMR va cistiga alegerile in Romania.

vlad  •  27 noiembrie 2007, 13:30

pana una alta si dvs si dl Vochin ati tras chiulul de la comentarea meciului Steaua – Dinamo – care a atras un numar de telespectatori apropiat de cel al votantilor:)

cosmin nistor  •  27 noiembrie 2007, 15:18

e prima data cind scriu un comentariu. Nu am fost si nu o sa mai merg niciodata la vot pentru ca sint satul de politicieni. Dupa 89 mereu isi aduc aminte de tine doar la alegeri, in rest nu le pasa. Ce m-a determinat sa „sforai”: intr-o zi in parlament s-a votat pt salariile nesatuilor. Sala era aproape plina. Dupa ce si-au dat salarul, urma sa voteze pentru alocatiile tinerelor mame. Au plecat mai bine de jumatate din „cei pe care ii alegi”. Rezultatul? Nu s-a mai votat pentru „mame”
asta a fort picatura care a umplut paharul meu.
Oricine va fi votat, uninominal sau „pulinominal”, de suferit tot cei de rind sufera. De cistigat tot „porcalamentarul” cistiga, indiferent din ce partid sau ce orientare face parte.
imi pare rau ca mai mult decit lene nu am ce sa le arat. E singura data cind pot sa ma revolt asupra lor, sa nu ma duc la vot. Imi e sila de ei.

cetateanu  •  27 noiembrie 2007, 15:56

vedeti daca stati acasa?
sunteti catalogati drept lenesi.
data viitoare mergeti si votati-i pe toti!
dupa ce vor avea 70% buletine de vot anulate vor intelege ca sunt la fel de „buni” cu totii – in definitiv asta voiati sa le transmiteti, nu?

rolo  •  27 noiembrie 2007, 17:30

neparticiparea respectiva se numesrte „nesupunere civica”. ar fi trebuit sa stii asta. si nu atat tu cat meseriasii care ne calauzesc.

andreanum  •  27 noiembrie 2007, 18:23

domnul tolontan, poate dumneata confunzi dreptul meu de a ma abtine de la vot cu lenea si sforaitul. Poate nu intelegeti democratia. Poate vreti sa venim la vot ca pe vremuri: minat cu batul de la spate?
eu am 30 de ani si nu am votat. nici la referendum nici la europarlamentare. sa va spun de ce? pentru ca nu m-a convins nici unul dintre candidati, iar eu nu ma duc sa stampilez o foaie doar ca sa ma aflu in treaba, dle tolontan, daca ma intelegeti.
iar referendumul lui basescu nu ma intereseaza, pentru ca prefer varianta de vot uninominal in doua tururi. Si la 12:30 noaptea eu nu sforaiam, ci ma uitam la prison break.

Cristina  •  27 noiembrie 2007, 19:01

Curios lucru,de cele mai multe ori tocmai cei care stau linistiti acasa,fara sa se implice in viata societatii,implicit sa mearga la vot,sunt cei mai acerbi protestatari,sunt cei care isi cer drepturile cu voce tare,sunt cei care „carcotesc” ipotriva autoritatilor.De ce oare?
Poate ca o cauza ar fi si lehamitea poporului vizavi de clasa noastra politica(daca mai este o clasa politica consistenta la noi).Practic,in conditiile de azi,nu prea mai ai de unde alege.

gerula  •  28 noiembrie 2007, 3:27

De remarcat:
– abuzul de “spirit civic” al celor de nationalitate romana a creat un culoar extrem de favorabil celor de nationalitate maghiara – mai putin marcati de duplicitarul si comodul “spirit civic”.

Mircea  •  28 noiembrie 2007, 11:30

Stupid… Cati dintre voi cred ca daca stau acasa sau se duc la bere vor schimba ceva? Pasivitate? Asta e raspunsul vostru? No stati si uitati-va la TV in timp ce va fura toti. Si dup-aia plangeti-va ca aveti salarii mici… Sigur prin pasivitate veti schimba ceva.

Poze tari  •  28 noiembrie 2007, 17:15

CALENDAR 2008 cu cele mai sexy fete
http://poze.outsdr.com

nu neaparat  •  30 noiembrie 2007, 13:31

Media azi se ocupa de 3 domenii majore:
– hotiile si nemernicia politicienilor pe care nu le sanctioneaza nici o institutie.
– promovarea unor analfabeti, curve si smenari pe post de elita economica si vedete certificate.
– elodia si un pumn de stiri de alaltaieri.
Daca la voturile anterioare parea ca exista alternativa si votul putea sa faca o diferenta, azi nu vad pe cine as vota. Si multi altii ca mine.
Absenteism = lipsa de alternativa in anul 2007.
Si problema nu e la „majoritatea sforaitoare” ci la cei putini si activi care ar putea schimba dar n-au cu ce.
In loc sa constate cu frustrare absenteismul, media ar trebui sa-si propuna scoaterea la lumina a unor valori care pot deveni alternative politice la urmatorul vot.
Si sa nu conteneasca sa critice hotii si nemernicii actuali pe care eu si altii ca mine nu i-am mai putut vota.

E simplu. Altfel in mahalaua noastra se va tot auzi sforaitul in pauzele de manele.

Tudor  •  2 decembrie 2007, 13:16

Nene Tolo,ai cam zbarcit-o cu articolul asta in care-i critici pe cei care nu s-au dus la vot!Mai intai ca in Romania votul nu e obligatoriu ca in alte parti.Nu stiu daca e bine sau rau,dar asta inseamna ca exista optiunea de a nu vota si ea trebuie totusi respectata!Apoi,nu doar dezgustul romanilor fata de politicienii incompetenti si corupti(si pusi pe liste de rahat de cele mai multe ori) si dezinteresul fata de politica,un fenomen general la nivel european,au determinat acest grad mare de absenteism!A mai fost si vremea deloc grozava de sfarsit de toamna(a contat foarte mult!) si faputl ca destui romani au avut si duminica anumite treburi de rezolvat care i-au impiedicat sa voteze!Asa ca lucrurile nu sunt albe sau negre,cum incerci sa le pictezi in articol,ci mai degraba gri!Iar cei care au ales sa nu voteze trebuie si ei intelesi!

Catalin  •  26 decembrie 2007, 22:18

Felicitari domnule pentru articolul acesta, felicitari pentru spiritul de care dai dovada. Sa stii ca noi toti gandim ca tine, insa tu ai curajul sa spui lucrurilor pe nume in timp ce altii isi ineaca amarul si esecurile proprii in vorbe de batjocura.

Iti doresc sa ramai acelasi si sa iti pastrezi coloana vertebrala si in viitor.

Comentează