31 martie

Culisele zilei care a schimbat piaţa media din România

miercuri, 2 aprilie 2008, 12:03

Culisele zilei care a schimbat piaţa media din România

Poveste cu 130 de milioane de euro. Poveste cu oameni, trusturi şi decizii. Poveste despre urcări şi căderi. Poveste despre definitivul care durează o zi. Povestea acestei zile.

De cîteva săptămîni, Cătălin Tolontan a vorbit cu zeci de insideri şi cu oficiali din trusturile media concurente. Ca jurnalist, el a intrat în posesia unor date pe care pe parcursul derulării licitaţiei le-a ţinut secrete, inclusiv faţă de părţile în cauză.

Azi, el oferă cititorilor Gazetei reconstituirea unică prin minuţia documentării şi prin detaliile spectaculoase care sînt scoase la lumină. Niciodată, în istoria televiziunilor din România, nu s-a purtat o asemenea luptă a coloşilor. Niciodată, publicul n-a avut acces la asemenea culise.

Cu 48 de ore în urmă, lucrurile stăteau cu totul altfel. Trustul Pro cumulase 28.9% din audienţa all urban 18-49 a televiziunilor din România pe primul trimestru 2008.

Achiziţia MTV a dus cota de piaţă aproape de limita de 30% admisă de Consiliul Concurenţei, dar cine mai are inconştienţa să pună o astfel de întrebare? Canalele Pro au încasat, în 2007, aproximativ 140 de milioane de euro publicitate, din piaţa totală de 300 de milioane! Cum să deranjezi un trust care face profit de 61 de milioane de euro?!

OţelulCei din linia a doua
Pe partea cealaltă a Lunii, lucrurile merg anapoda. TVR se află în cea mai mare criză de audienţă şi reputaţie din ultimul deceniu. Canalul public adună mai multe procese interne între angajaţi şi instituţie decît puncte de rating.

Antena 1 gîfîie şi ea. „Ne putem transforma din urmăritorul ProTV în liderul plutonului televiziunilor mici”, avertizează Laurenţiu Ionete, cel care vinde publicitatea pentru Antene. A simţit-o pe pielea lui! La negocierile pentru 2008, tot mai multe agenţii şi clienţi ameninţă că sar Antenele şi alte televiziuni în beneficiul MPI, care e atît de mare încît nu poate fi ocolit.

Monopolul nerostit
Pro tratează de pe poziţii de forţă. Dar cu zîmbetul pe buze şi cu socoteli perfecte şi narcisiste. Un aparat de cercetare impecabil şi o atitudine neîndurătoare rezultată din cota de piaţă sufocantă, atuurile dintotdeauna ale trustului. Acum au ajuns la paroxismul dominaţiei. „Futu-i! Mi-a venit să mă ridic de la masă, dar agenţia mi-a zis că n-am soluţii”, a exclamat, întors în firmă, unul dintre şefii uneia dintre companiile din top 10 spenderi de publicitate.

Horaţiu NicolauÎntîlnirea SOV – Nicolau
Şi vine dimineaţa zilei de 31 martie. La LPF se licitează drepturile tv pentru Liga 1. Din Elveţia se aşteaptă răspunsul pentru Champions League.

Realitatea TV e favorită pentru Liga lui Mitică. A cumpărat şi Telesport. „Ştiu că nu am nici un avantaj concret, dar vreau să fiu corect cu tine, Horaţiu”, i-ar fi zis SOV lui Nicolau, patronul postului şi deţinătorul drepturilor de pînă atunci. Preţul Telesport trece de 5 milioane de euro. Nicolau şi-a luat o parte din bani înainte de licitaţie.

SOV e ţicnit de generos sau are un plan ascuns. Oricum ar fi, cine îl poate învinge pe Vîntu? Cheltuie bani o groază, succesul Realitatea îl dopează, iar managerii săi pregătesc dosarul de luni de zile.

„Ideea unui DTH care să grupeze drepturile de fotbal a avut-o Sorin Enache încă de cînd era la Antena 1. Toţi au rîs. Acum se va împlini cu siguranţă”
Manager din Realitatea înainte de licitaţie

Camelia VoiculescuFata-lui-Tata
Cu cîteva zile înainte s-a petrecut însă ceva. „S-a trezit un monstru”, după cum avea să spună mai tîrziu Horaţiu Nicolau, trecut în tabăra Realitatea. Monstrul nu s-a deşteptat de unul singur.

Mai întîi, cineva i-a bătut în uşă. Camelia Voiculescu e un nume care nu spune mare lucru. Pentru adversarii Antenei 1, e Fata-lui-Tata. Şi nu doar pentru adversari. Cînd a venit în fruntea postului, lumea a strîmbat din nas. „Am mai văzut noi din astea! Nu rezistă mai mult de două luni!”, au spus cei care făceau jocurile în canal.

Fata-lui-Tata a avut la început un birou mic şi o secretară. După doi ani, biroul a rămas mic, dar secretarele s-au înmulţit, pentru că nu făceau faţă programului prelungit 🙂

Monstrul pişcat
De cîteva ori, noua şefă a dat-o în bară. A ratat achiziţia lui Teo. A gestionat cu hopuri relaţia cu Mihaela Rădulescu. Dar au început şi succesele. Mai întîi a cumpărat meciurile echipei naţionale. „Scump, iraţional de scump!”, au zis cei care au pierdut.

Apoi, a făcut un calcul. Şi l-a păstrat secret. Cine sînt cei care pierd cel mai mult dacă Realitatea face un post pay tv? Cabliştii! Au început discuţiile cu Romtelecom, cu UPC, cu RCS. La cifra lor de afaceri, cabliştii s-au urnit greu.

Dar monstrul a primit informaţii care l-au pişcat. Realitatea angajase echipa lui Costi Druică, cel mai bun creator de DTH. Apoi, cabliştii au aflat că noul proiect închiriase spaţiu pe un satelit pe care lucra şi RCS. Upsssss! Plus echipamente de două milioane de euro, deja cumpărate!

10 milioane de euro costau cele două care de filmare ultramoderne, de standard Champions League, pe care oamenii lui Vântu le văzuseră deja la Florenţa

„Puteţi pierde abonaţi”
Teszari, miliardarul fără chip din Oradea, şi Oprea, „un tip care gîndeşte infinit mai mult decît vorbeşte”, şi-au calculat riscul. „La ce pasiuni mobilizează fotbalul, puteţi pierde cel puţin 200.000 de abonaţi într-un an de zile”, le-au confirmat cei din Antena 1. În acel moment s-au urnit.

A1 – RCS au semnat în ultima clipă
Vineri, 28 martie, cu o oră şi jumătate înainte de data limită a depunerii dosarelor la LPF, avocaţii A1 – RCS erau încă în clădirea Iridex de pe Bucureşti – Ploieşti. Oraşul se pregătea de summitul NATO. „Ar fi culmea să nu ajungem la sediul Ligii, care-i undeva lîngă Casa Poporului şi unde sînt restricţii ca naiba!”. Au ajuns.

Week-end-ul a fost de o tensiune sălbatică. Practic, totul stătea în limita scrisorilor de garanţie, dincolo de care participanţii nu mai puteau licita. Uniunea de ultim moment A1 – RCS i-a îngrijorat pe cei de la Realitatea. „Avem o problemă! Cabliştii vin din altă industrie, unde sumele sînt mult mai mari”, au spus ei. Dar nu mai aveau ce face. Dosarul se închisese.

Sorin Enache„Şanse sub 50%”
Cînd s-au aşezat luni în fotolii, pentru restul lumii Realitatea era favorită. Dar taberele ştiau. „Avem şanse sub 50%”, şi-au mărturisit între ei cei din RTV. Fata-lui-Tata mixase industriile şi asta a dat totul peste cap.

S-a pornit de la 54 de milioane de euro pentru trei ani. S-a licitat cu un milion la 12 secunde! Kanal D s-a oprit la 73 de milioane. Au rămas Realitatea şi A1 – RCS.

Abandonul şi sms-ul
Cînd Dragomir a spus „Cine dă 85 de milioane?”, Sorin Enache, directorul grupului Realitatea-Caţavencu şi omul care avusese viziunea canalului de sport, s-a lăsat pe spate în fotoliul cărămiziu şi a dat uşor din mîna dreaptă. Trecuseră fix 6 minute şi acel gest imperceptibil punea capăt unui proiect gîndit timp de cîţiva ani.

La patru scaune şi un culoar distanţă, Oprea a ridicat pentru ultima oară cartonul cu numărul 3. Avea aerul liniştit al omului care cumpărase un cuptor cu microunde, în timp ce în spatele său echipa Antenei tasta febril pe telefon: „Am cîştigat))))!!!”.

„Cosmin, e incredibil!”
În acel moment au pornit artificiile. Cei din Antene erau noul ProTV. Le luceau feţele de bucurie pe post. Un angajat al BoomTV, a cărui soţie lucrează în Antena 1, le-a mărturisit colegilor, pe jumătate amuzat, pe jumătate îngrijorat: „Băi, nevastă-mea nu-mi răspunde la telefon de cînd au aflat că au cîştigat! Te pomeneşti că de acum eu spăl vasele!”. 🙂

Kanal D„E incredibil! Am atîţia ani în business, dar nu înţeleg nimic! Vor pierde o groază de bani”, îi mărturisea pe scările Ligii şeful Dogan România lui Cosmin Băleanu. Turcul în costum se clătina pur şi simplu de uimire.

106 milioane era limita scrisorilor de garanţie ale A1-RCS, în timp ce Realitatea a avut doar 100 de milioane garanţie

„Ne retragem oferta”
Ziua nu se încheiase. Rămăsese în joc Liga Campionilor. Întorşi la sediu, şefii de la Realitatea au sunat în Elveţia. „Ne pare rău, ne retragem oferta, nu mai putem face acum canalul de sport DTH!”.

Celor de la UEFA le-a picat rău de tot. Realitatea trimisese cea mai bună ofertă. În 6 minute, totul se schimbase! Dacă ar fi avut 6 milioane în plus pe scrisoarea de garanţie pentru Liga 1, seara i-ar fi prins pe oamenii lui SOV cu cele mai bune programe de sport în portofoliu. Ar fi fost trataţi drept Stăpînii Lumii. „În loc să fim eroi, am pierdut şi avem o listă de probleme de rezolvat care seamănă cu un bilet one way la capătul lumii!”. Pe seară, postul a emis un comunicat în care-i felicita pe învingători.

Todan, leul bătrîn
Speranţele s-au mutat la Kanal D. „Am înţepenit lîngă telefon. Aştept”, spunea Cosmin Cernat, cel care îi convinsese cu un an în urmă pe turci să investească în fotbal. De la 1%, ratingul ajunsese la 15%.

„Vom da probabil răspunsul dimineaţă”, au informat cei de la UEFA televiziunile rămase în cursă. Era o încercare de a mai lua din presiunea instalată în România.

În ProTV oficial domnea siguranţa. Neoficial, Costi Mocanu şi Felix Drăghici simţiseră ceva. Dar nu le venea să creadă.
Doar cîţiva oameni din TVR ştiau ce se pregăteşte. La sfatul lui Todan, leul bătrîn şi rănit al achiziţiilor din România, postul public trimisese o ofertă de peste 30 de milioane de euro.

„Asta e, Moşule!”
Răspunsul de la Lucerna a sosit puţin înainte de 9 seara. „Am cîştigat”, i-a zis Todan lui Enăchescu.

Imediat, unda de şoc a lovit ProTV. Drăghici către Mocanu: „Asta e, Moşule, aşteptăm 2012 care vine acum!”. De fapt, era cea mai neagră zi din viaţa profesională a celor doi jurnalişti care au inventat ştirile spectaculoase în teveul românesc. De la ei s-au modificat şi buletinele generale şi standardele producţiilor. Astfel au urcat în organigrama corporaţiei şi din aceste poziţii corporatiste şi-au pregătit discursul pentru oamenii lor: „Aşa se vede calitatea, cînd n-avem drepturi!”.

Luminile oraşului
Cu 12 de ore în urmă, deţineau cele mai audiate ştiri, cea mai bună televiziune de sport şi un ziar. Monopolul virtual. „Evident, la ProTV”, după cum spune vocea inconfundabilă a lui Cotimanis pe promourile din ultimele luni. Pe valul succesului, „Evident” înlocuise „Numai”. Dar, în lumea de azi, „Evident” şi „Numai” sînt volatile.

În partea cealaltă a oraşului, tipii de la Realitatea ieşiseră la o bere împreună. Ca echipele de fotbal turtite de rezultat. „Sărbătorim succesele viitoare, pentru că acum n-avem ce!” 🙂

În vestul Bucureştiului, lîngă Plaza România, cei de la Kanal D se uitau unii la alţii. Cernat răsfoia mecanic un dosar cu formate de emisiuni. „Ne întoarcem la divertisment, ce să facem?”.

Dragomir epuizat
Dumitru Dragomir Cluburile de fotbal au cîştigat o sumă fabuloasă. O echipă de mijlocul clasamentului va lua din drepturile 1,6-1,7 milioane de euro, adică aproape tot bugetul său anual! Şi totuşi, Dragomir (foto) a terminat la pat ziua triumfului său, care ar fi trebuit să fie şi ce a triumfului fostului său preferat, Telesport şi a noului său patron, Sorin Ovidiu Vântu. Şeful Ligii a anunţat „o criză de bilă”.

Cînd ziua se termină
Dincolo de ritualul televizat al victoriei, învingătorii nu sărbătoreau. Şefii din Antene erau băgaţi pînă la gît în hîrtiile înţelegerii rapide cu RCS. Nimic nu e setat definitiv. „Cum dăm meciurile? Jumătate noi, jumătate RCS? Sau altfel?”. O sumedenie de variante.

Laurenţiu Ionete ajunge acasă după 11 noaptea. Are telefonul plin de mesaje. Agenţiile de publicitate şi clienţii au început să-l caute. În fiecare zi a acestui an se cheltuieşte 1 milion de euro pe posturile tv din România. Unii dintre bani îşi vor schimba traseul. Solo spoturi, pachete speciale…

Vînzătorul Antenelor îşi ia o noapte de răgaz. Acum, el e cel aşteptat. Prelungeşte momentul pentru că ştie că fiecare secundă îl poartă, prin lucirea ploioasă a nopţii, spre o altă zi, unde nimic nu e sigur. 31 martie s-a terminat.

Alexandru Oprea şi Dan Matiescu

Comentarii (269)Adaugă comentariu

moromete  •  2 aprilie 2008, 10:24

felicitari pt articol; fa tare si intradevar documentat ;
sunt insa foarte curios daca si piata din romania via industria de advertising o sa poata sustine suma platita;
voi cei din gsp cum credeti ca o sa afecteze cifra asta planul vostru de incasari? eu sincer cred ca tv-ul nu-l poti evita si atunci or sa ajunga si mai [putini bani in presa scrisa;
noroc cu netul:-)))

zmetie  •  2 aprilie 2008, 10:28

Incredibil! Articolul asta transforma o agramata in geniu de business?! Complex, parol…

tandd  •  2 aprilie 2008, 10:29

fata lu’ tata a mishcat exceptional,daca asta e adevarul si nu l-ati ,,coafat,,voi fiica-sa lu voiculescu e mare de tot.Pana la urma fotbalul cred ca are cel mai mare impact social la noi in ro,aduce cea mai mare audienta iar campionatul cat ar spune lumea ca e de blatuit(cu toate ca nu prea cred ca-si mai permite cineva blaturi)este foarte urmarit ptr ca in primul rand e disputat

EU  •  2 aprilie 2008, 10:31

Sumele sunt exagerate! Piata a luat-o razna rau de tot si mai rau este ca nu se va opri aici. Si sincer sa fiu, nu mi se pare normal ca dintr-un razboi pe drepturi (pentru ca asta a fost, o licitatie manata de lacomie, unde s-a pierdut ratiunea) sa suferim noi. Nu stiu cator oameni le convine sa fie dati peste cap, sa incheie contracte cu o firma de cablu si sa semneze cu o alta, nu stiu cator oameni le convine acest pay-per-view.

Florin  •  2 aprilie 2008, 10:36

Felicitari.

mdeaaa  •  2 aprilie 2008, 10:36

Articolul este intradevar bun……. insa ce sa intamplat cu adev cu drepturile tv cred ca cei care vor avea cu adevarat de pierdut suntem noi telespectatorii…. poi chiar tu ai avut deja vreo 3 articole in care nu spuneai decat ce au ceilalti sa va dea inapoi pt banii astia si alte tampenii dar de fapt vom avea o transmisiune mediocra la niste meciuri mediocre si cu niste comentarii sub mediocre….. pacat sincer tot va laudati atat dar de fapt nu aveti nici un fel de plan despre ce veti face in continuare…… parerea mea ca pt cateva mil in minus realitatea erau de 20 de ori mai profesionisti si cu niste transmisiuni super si chiar de ar fi trebuit sa platim un post dar vedeam frate si champions league si liga 1 calumea asa ramanem in acelasi ….. pe care la inventat GSP adica gargara multa si in rest fotbal slab si comentatori care nu au nici o directie si treaba si care o sa comenteze fiecare la meciurile echipei cu care tin absolut prosteasca aceasta treaba…… oricum articolul dumneavoastra in care invitati toti oamenii din fotbal sa vorbeasca ca vai ati dat o groaza de bani pt spectacolul din spatele fotbalului e chiar jenant si pe fata si cata bucurie si dorinta de scandaluri…… mdea sunteti praf

iov  •  2 aprilie 2008, 10:36

Ce tenta de doi lei ai dat articolului, exact cat valoarea achizitiilor voastre si a banilor care iti veti scoate in urma lor, ideea e ca banii o sa i scoateti ca o sa „trageti pe noi” consumatorii ca sunteti niste jeguri de manageri dar tot nu o sa aveti imaginea Pro tv-ului( alta hiena), te rog sa nu mai scrii despre drepturi tv, deja exagerezi de vreo 3 sapt, incepi sa semeni cu ionitoaia si fiind baiat inteligent cred ca iti dai seama ca nu vrei asta.

eu  •  2 aprilie 2008, 10:37

nasol articol. daca nu faceai atata sluj in fata trustului mama era mai bine. oricum nu as fi dat pe liga 1 nici un milion de euro. o sa vedeti si voi curand de ce…

daniel  •  2 aprilie 2008, 10:38

bravo tolontan,de data asta mi-ai placut, iti dai tu cam multa importanta uneori dar de data sata tot respectul,un articol bine documantet si foarte interesant.felicitar.o sa-l mai citesc inca o data ca sa-i prind toate substratele

Daniel  •  2 aprilie 2008, 10:40

Tolo, Dragomir a spus luni seara la Nasu’ ca Realitatea avea scrisoarea de garantie bancara mai mare decit A1-RCS si ca putea licita mai mult decit A1. Dar ca a intervenit ceva si nici el nu a putut spune ce astfel incit Realitatea nu a mai continuat licitatia. Poate ne spui tu ceva legat de acest aspect. Multumesc!

EU  •  2 aprilie 2008, 10:44

Felicitari, Tolo, pentru articol, este exceptional! Si cum spuneam mai sus, eu nu as plati pentru meciuri. Vreau sa vad un meci, atunci merg la stadion. Daca joaca in deplasare, asta e, nu e un capat de tara. Plus ca in afara de Steaua, Dinamo, Rapid, CFR Cluj si echipa mea preferata din provincie, nu ma intereseaza nimic. Si sunt convins ca sunt multi in asentimentul meu.

EU  •  2 aprilie 2008, 10:45

Felicitari, Tolo, pentru articol, este exceptional! Si cum spuneam mai sus, eu nu as plati pentru meciuri. Vreau sa vad un meci, atunci merg la stadion. Daca joaca in deplasare, asta e, nu e un capat de tara. Plus ca in afara de Steaua, Dinamo, Rapid, CFR Cluj si echipa mea preferata din provincie, nu ma intereseaza nimic. Si sunt convins ca sunt multi in asentimentul meu. Numai bine!

crisy  •  2 aprilie 2008, 10:46

Acum realizez ..ca de mult il ajuta pe Dan Voiculescu politica..si pe Camelia Voiculescu in special
Are cunostinte peste tot..influenta ..pana si in TVR
Felicitari celor doi castigatori Antena1/RCS precum si Tvr-ului !!! Meritau victoriile astea !

Comentariu  •  2 aprilie 2008, 10:46

Felicitari, Tolo, pentru articol, este exceptional! Si cum spuneam mai sus, eu nu as plati pentru meciuri. Vreau sa vad un meci, atunci merg la stadion. Daca joaca in deplasare, asta e, nu e un capat de tara. Plus ca in afara de Steaua, Dinamo, Rapid, CFR Cluj si echipa mea preferata din provincie, nu ma intereseaza nimic. Si sunt convins ca sunt multi in asentimentul meu. O zi buna!

explorish  •  2 aprilie 2008, 10:46

poti sa te lasi pe spate in scaunul ergonomic si sa-ti iei cateva minute de ragaz. pentru a savura efectul acestui articol fenomenal. felicitari!

VOGEL  •  2 aprilie 2008, 10:53

BRAVO! NOTA 10!
O LECTIE PENTRU DEONTOLOGI.

ion  •  2 aprilie 2008, 10:55

promit sa nu platesc niciodat sa ma uit la ei

Someone  •  2 aprilie 2008, 11:06

Foarte bun, foarte bun! Brava Cătălin!

asmodee  •  2 aprilie 2008, 11:09

Trecand peste subiect, cantitatea de informatie, unghi de abordare…articolul este extraordinar…felicitari

afellow  •  2 aprilie 2008, 11:09

bun articol
nu le cantati prohodul celor de la PRO, ei nu transmit Liga I de ceva timp, singura lor pierdere este CL. La fel s-a spus si cand n-au mai transmis meciuri din Liga I si uite ca n-au suferit deloc.
Fotbalul a ajutat Canal D sa urce de la 2 la 15 dar Antena nu este Canal D, ea are deja o cota de piata aproaoe de 15.
De pierdut au facut-o sigur cei de la Realitatea si Canal D.
Vom trai si vom vedea

rugina irinel  •  2 aprilie 2008, 11:09

Un articol adevarat cu foarte multe informatii care de obicei nu se scriu sau nu se difuzeaza.
Felicitarii Tolo.

MM01DOG  •  2 aprilie 2008, 11:11

cam complicate treburile insa partea cu a1-rcs la liga1 nu imi place ca nu prea au ei fler de transmis meciuri de fotbal…tvr nu strica cu champions league au si cei mai buni comentatori dupa parerea mea, iar pro tv nu o sa piarda chiar atat de mult cum cred unii…………….PAREREA MEA

razvan  •  2 aprilie 2008, 11:11

desi ador sa urmaresc meciurile etapei pe gratis (asa cum se intampla in acest sezon), tb sa recunosc ca ideea transmiterii pe DTH ar putea sa revigoreze atmosfera de pe stadioane. exista mari sanse ca publicul altadata fidel al tv ului sa si miste fundul din fotoliu si vada meciul live. pana la urma poate iesim mai ieftin. nu cumva pretul meciului stelei va fi mai mare decat un bilet la peluza? 😀

marius  •  2 aprilie 2008, 11:12

sorry, dar antena 1 are cei mai slab comentatori din romania,degeaba l-au adus pe voghin ca tot asa sunt cei mai slabi; eu cred ca nu vor avea succes cu comentatorii astia.Pacat de cei de la PRO tv ca sunt foarte buni,dar cei mai tari sunt cei de la tvr.Oricum bafta sa aiba.

Tavi  •  2 aprilie 2008, 11:15

Impresionant! Parca am urmarit un sprint la suta de metri al lui Carl Lewis!

Cătălin Tolontan  •  2 aprilie 2008, 11:17

Daniel: stiu ce a spus dragomir, dar adevarul e ca scrisoarile celor de la rtl avea limita pe care din articol: 100 de milioane brut.

phrancezul  •  2 aprilie 2008, 11:17

din cate am inteles,RCS doreste sa infiinteze un canal special dedicat sportului..Arena tv..o alta optiune,cea mai dorita de iubitorii fotbalului de liga 1,ar fi aceea ca RCS si Antena1 sa vanda drepturi tv si altor televiziuni,iar aici sper ca Protv-ul sa stea pe aproape,pentru ca chiar se pricep sa transmita meciuri.Sper totusi ca RCSul sa se gandeasca la faptul ca nu vor avea audienta pe un post emis doar pe DIGI TV si sa de antenei 2-3 meciuri,iar restul sa ajunga l alte televiziuni cu experienta in transmiterea de meciuri live.Apropo de transmisia celui mai puternic campionat din lume..Catalin,stii cumva ce televiziune va transmite la anu Premier League?

razvan  •  2 aprilie 2008, 11:18

desi in place sa urmaresc toate meciurile ligi 1 (fie ca e vb de steaua , u cluj sau otelul etc) gratis, am senzatia ca transmiterea lor pe DTH ar putea sa revigoreze atmosfera de pe stadioane. vom asista la mai multe meciuri cu casa inchisa chiar si pe terenurile echipelor mai slabe. sloganul „ridica te din fotoliu” promovat de uefa se va materializa perfect la noi pt ca publicul altadata fidel tv ului isi va misca fundul la stadion sa vada meciul preferat live. nu cumva pretul meciului stelei va fi mai mare decat un bilet la peluza? 😀

Grig  •  2 aprilie 2008, 11:18

Excelent articol! Felicitari!

ultrasur  •  2 aprilie 2008, 11:19

superb articol. nu-mi aduc aminte cand(sau daca) am citit unul mai bun

Cătălin Tolontan  •  2 aprilie 2008, 11:20

daniel: rtv

Daniel  •  2 aprilie 2008, 11:26

Curios, Tolo, pentru ca Moraru la intrebat explicit si de mai multe ori pe Dragomir daca RTV putea continua licitatia si acesta a raspuns la fel de explicit ca da. Adevarul ca nici nu a dat o explicatie logica de ce s-au oprit…..

Marius D  •  2 aprilie 2008, 11:26

falicitari TOLO pentru aceasta analiza. Am citito cap-coada. :)) cred ca ii prima :))) bravo tie si celor din jurul tau.

Iar despre Antena ….sper ca io mai ramas ceva bani sa cumpere si niste comentatori buni ca cei de la Pro-TV.

bafta in continuare

fan  •  2 aprilie 2008, 11:26

nu cred ca asta a fost o licitatie corecta, atata timp cat a fost condusa de Dragomir,si totusi nu uitati ca traim in Romania si in plus au fost foarte multi bani pusi in joc.
Dar nu cred ca avea succes antena 1 cu meciurile din liga 1,fiindca asta nu e fotbal asta e circ si un campionat plin de blaturi(si oamenii sunt schirbiti de fotbalul de la noi,eventual TVR sa aiba succes cu CL(si cred ca vor avea,fiindca TVR au oameni, comentatori care stiu meserie).
Un articol foarte bun Cataline, FELICITARI ca le meriti.

fara  •  2 aprilie 2008, 11:27

Echipele primesc mai multi bani, automat impresarii o sa vanda mai scump jucatorii. Tot ei o sa sfatuiasca jucatorii sa ceara mariri de salariu. Daca pot sa scape fara aceste mariri salariale, cluburile pot castiga doar daca investesc in bazele sportive si in echipele de juniori.

traian  •  2 aprilie 2008, 11:29

Catalin interesant articol.Ai uitat sa spui un lucru foarte important.ProTV nu si-a mai dorit Liga Campionilor!ProTv a iesit in pierdere cu aceasta competitie si nu a vrut sa o mai cumpere!Alt lucru important pe care nu il mentionezi este ca licitatia pentru Liga I a fost cistigata de RCS si Nu de Antena 1!!! Ca merg impreuna este altceva dar licitatia a fost cistigata de RCS ,mare diferenta si foarte important.

Cătălin Tolontan  •  2 aprilie 2008, 11:29

fan: a fost o licitatie la vedere, nu stiu ce ar fi putut fi incorect. plafoanele de garantie le-au adus fiecare dintre televiziuni in ziua licitatiei. multumesc pt felicitari!

flo  •  2 aprilie 2008, 11:34

Draga Catalin, este pentru prima oara cand postez un comentariu pe blogul tau, desi iti citesc articolele de fiecare data cu placere. Te felicit (si)pentru acest articol! Il astept deja pe urmatorul!

dragosr  •  2 aprilie 2008, 11:36

E incredibila lumea asta a afacerilor, si modul in care s-au confruntat toti cei care se considera experti in domeniu. Sincere felicitari pt articol 🙂

Cătălin Tolontan  •  2 aprilie 2008, 11:36

flo: multumesc, nu ma asteptam ca un articol lung, uneori arid, cu multe date si pe o tema totusi in afara fotbalului prorpiu-zis sa stringa atitea reactii

Daniel  •  2 aprilie 2008, 11:37

Catalin, te rog modifica ceasul de pe site dupa ora de vara ca ma debusoleaza in urmarirea raspunsurilor. Multumesc!

eu  •  2 aprilie 2008, 11:39

foarte bun articolul, si ca date, si mai ales pentru stilul in care a fost scris, e mare lucru sa ai capacitatea de a-l tine pe cititor in fata unui articol lung, pe un monitor antipatic
din toata povestea, ma bucura numai faptul ca pro tv a pierdut liga. sunt unul dintre cei care isi doresc stiri SPORTIVE, cu SPORT, despre SPORT. prefer calitatea in detrimentul audientei, iar pt cine isi doreste circ cu jiji si borcea, sa-si ia bilet duminica la globus
problema este ca circul (a se citi ‘stirile muzicale, frumos ambalate, colorate si animate) nu va disparea, din contra, va aduce in continuare cele mai mari cifre de audienta. nu e o problema a romaniei, ci a intregii lumi
noi sa fim sanatosi si sper ca Liga I sa nu o fie o palarie prea mare pentru conservatori
ps – astept sa vad meciuri si pe arena tv, cand se va lansa?

utdmanchester  •  2 aprilie 2008, 11:41

citest, il recitesc,… ar trebui predat la facultate textul… un curs special…

utdmanchester  •  2 aprilie 2008, 11:43

si inca ceva… ma incearca aceeasi senzatie ca atunci cand il va pe cristiano ronaldo jucand … 🙂

Petrisor  •  2 aprilie 2008, 11:44

@Catalin Tolontan

Pana la urma Antena 1&RCS vor vinde drepturi de televizare pentru Telesport?

Speed Promotion » Blog Archive » tolo.ro – un super articol  •  2 aprilie 2008, 11:46

[…] https://www.tolo.ro/2008/04/02/31-martie/ […]

Kkk  •  2 aprilie 2008, 11:48

Pe astia ii intereseaza doar cat vor scoate profit si nimic mai mult. nu au nici o treaba cu fotbalul, nu ii intereseaza decat cum sa faca cat mai multi bani pe seama fraierilor. nu cred ca intereseaz pe cineva cat au dat, ci mai degraba cat scot……

romica  •  2 aprilie 2008, 11:49

si acuma vine intrebarea ce o sa faca abonatii Dolce, UPC care vor fotbal din Liga 1, se vor multumi cu un singur meci pe etapa transmis de Antena 1? cred ca de lucrul asta depinde si valoare abonamentului la RCS, de numarul de noi abonati pe care ii vor atrage. Oricum nu cred ca RCS le va da mai mult de un meci la abonatii celorlalte firme de cablu si platforme digitale din tzara.

dragosr  •  2 aprilie 2008, 11:51

Chiar, Tolo, am si eu o intrebare, mai exact o nelamurire: Ce aveau de fapt de pierdut cablistii daca Realitatea facea pay-tv? Pana la urma tot cablistii trebuiau sa-l bage in grila, ca altfel cine putea sa-l transmita?
Sau sugerezi ca-si faceau platforma digitala proprie, gen Boom cu Boom Sport?

Andrei  •  2 aprilie 2008, 11:51

FOARTE TARE ARTICOLUl.NOTA 11.BV

Comentează