Meciul

Conducătorii au escaladat violenţa verbală. E timpul să se oprească!

miercuri, 30 aprilie 2008, 8:05

Conducătorii au escaladat violenţa verbală. E timpul să se oprească!

„Dacă Steaua bate cu gol din ofsaid, nu mai iese nimeni din stadion” (Borcea) şi „Poate îţi bate eu ţie galeria aia de papagali” (Becali) sînt cele două declaraţii pe care le publicăm cu corp mic, mic, ca să le citească puţină lume.

Doar inconştienţa celor doi conducători explică incitările la violenţă. Să te joci înainte de Dinamo – Steaua cu declaraţii instabile psihic face parte din autoportretul celor doi. Becali, care a fost provocat, să admitem, evoluează nonşalant între sînge şi mască. El a  anunţat că, dacă Bistriţa încurcă CFR, atunci se va simţi ca la o piesă de teatru. Nu e nevoie să detalieze, e clar că toată viaţa lui s-a hrănit cu Pirandello şi Mazilu.

Dar nu asta contează. Dinamo – Steaua nu va avea niciodată relaxarea pe care şi-o imaginează Becali că o transmite teatrul. Au existat cîteva încercări, infime şi ca număr, şi ca efect istoric. Dar să-l defineşti ca pe un „joc strategic”, după cum a intervenit, involuntar amuzant, Turcu, e riscant şi incorect.

Derbyul etern e un meci, cel mai aprig şi promiţător din cîte şi-a imaginat fotbalul nostru. El trebuie respectat şi ferit de propriile viscere. De exagerări, violenţă şi mistificare prin aducerea tensiunii din loje în teren şi prin propulsarea mizei sub formă de pietre aruncate înapoi în tribună.

Borcea şi Becali să se potolească! Au merite, defecte, însă un lucru nu deţin: Meciul.

Comentarii (151)Adaugă comentariu

rapidb  •  30 aprilie 2008, 21:50

Un derby al clonelor comuniste!!!
De ce clone? De ce CSKA? Stim cu totii? Haideti sa mai vedem odata filmul.

La Moskova e frig. Ninge al dracului de mult. Dar e si ceva bun in asta. Ai toate conditiile sa inveti sa skiezi.
In 1901, un Mare Duce – ministru adjunct (intamplator de interne), semneaza actul de nastere al Societatii de Ski Amator (sau ceva de genul asta) – OLLS in limba rusa. Se vede treaba ca rusii inca de la inceputul secolului trecut erau foarte tari la initiale…
In 1911 in cadul OLLS ia fiinta si sectia de fotbal. Culori – tricou albastru navy, sorturi albe.
Intre timp, in 1918 are loc revolutia rosie. Comunistii vin la putere, nu doar in politica, ci si in sport. In 1923 OLLS este preluat de armata, schimbandu-si si numele in OPPV (v-am spus ca rusii au o slabiciune pentru initiale…) – organizatia centrala de sport a armatei rosii. Culorile raman aceleasi.

In 1928 armata rosie implineste 10 ani. Pentru ca evenimentul sa nu treaca neobservat, prin ordin special al comisarului poporului (!) ia fiinta Casa Centrala a armatei rosii (CDKA). Toate echipele fostei OPPV preiau acest nou nume, inclusiv echipa de fotbal.
Casa Centrala a Armatei…rosii – va suna cumva cunoscut?

In 1939 rusii au o revelatie. Ia stai, tovarase…adica noi suntem echipa armatei rosii, ma-ntelegi..rosii…si jucam in albastru-alb?!?!? Le-au fost necesari 21 de ani, dar s-au prins. Astfel, din acel an de gratie, tricourile au devenit (evident) rosii, iar sorturile albastre.
La loc de cinste, pe tricou, a aparut si steaua ca emblema. Exact steaua de pe epoletii armatei sovietice. Pentagrama care reprezenta gradele ofiterilor. Imaginatia este la ea acasa.

1951. O noua schimbare de nume. Casa Centrala a Armatei rosii se transforma in Casa Centrala a Armatei Sovietelor – CDSA. Numitor comun exista, nu va speriati – Casa Centrala a Armatei. Ne grabim sa ajungem in zilele noastre, In fond, nu despre acest CSKA vrem sa povestim…

1957. Denumirea se schimba din nou – clubul sportiv cental al ministerului apararii – CSK MO.
In fine, in 1960, ostasii rusi isi gasesc linistea si aleg sa-si numeasca echipa simplu si tandru: clubul sportiv central al armatei – CSKA. Fara soviete, fara rosii, fara nimic…in fond, toata lumea stia despre ce era vorba.

Sa ne intoarcem in micul Paris. Incepand din vara lui ’44, Romania a inceput sa intre in ghearele hidrei bolsevice. Pe ecranele patriei a inceput sa ruleze filmul prost pe care rusii il priveau din ‘918. Doar ca la Bucuresti cadrele rulau mult mai repede; deja exista now-how, deja existau specialisti care sa faca totul posibil. Modelul sovietic a fost importat si in sport.

1947. Ia fiinta Asociatia Sportiva Armata Bucuresti. ASA. Asa cum ii sta bine unui bastard cu tata suspus, ASA este inscrisa direct in prima liga, beneficiind de desfiintarea echipei Carmen (a industriasului Mociornita) de catre autoritatile comuniste ale vremii. Salvat de la retrogradare prin metode specifice (acel ASA nu avea valoare de prima liga), copilul din flori al sportului comunist este rebotezat. Astfel, incepand cu anul urmator – 1948 – echipa se numeste … CSCA – Clubul Sportiv al Armatei. Culorile? rosu si albastru. Stema? Steaua sovietica.

Ati mai auzit undeva numele asta? Cateva paragarafe mai sus. Ca sa glumim putin, se pare ca nu Steaua este clona lui CSKA, ci CSKA este clona Stelei, din moment ce rusii s-au numit CSKA abia in 1960, in timp ce pe Dambovita era deja un CSCA inca din 1948.

Steaua are toate, dar absolut toate elementele care definesc o clona. Nu e vorba despre o asemanare a chipului, ci de o coincidenta a ADN-ului.
Aceeasi paternitate (armata comunista), acelasi nume (CSCA/CDKA), aceleasi culori, aceeasi stema. Culmea, rusii au o fila nepatata in istoria lor. Echipa de fotbal, formata in 1911, in democratie, a intrat in mod fair in competitiile vremii. Clona din Bucuresti a pus din prima secunda de viata bocancul in gura principiului de competitie sportiva, intrand direct in prima liga. Mai mult, folosindu-se de metode ce se vor dovedi in timp specifice, clonele vor evita retrogradarea pentru a-si continua monstruoasa existenta in sportul romanesc.

Sa revenim la geneza CSKA-ului romanesc. Am inteles cine sunt parintii spirituali. Totusi, cui a apartinut mana din care a fost zamislita CSCA? Da, exact…cine a semnat actul de nastere, recunoscand bastardul?

Ne raspunde ganditorul mm stoica. Facut (presedinte) la apelul bocancilor, mm se simte dator sa repereze onoarea Stelei, inventandu-i o noua istorie. Ma rog, sluga stie pe ce se bazeaza, si anume pe nivelul de cultura negativ al populatiei steliste, dispusa sa imbratiseze orice teorie mai mult sau mai putin evolutionista din care sa lipseasca maimuta (bolsevismul). Citatul este aproximativ, insa pastreaza ideea marelui intelectual stelist. Zice asta asa:
„Steaua a fost infiintata de ofiteri romani fara legatura cu regimul comunist, ofiteri ai armatei regale cu studii la Londra”
Dupa ce ne revenim din soc, luam la bani marunti elucubratiile istoricului de langa cimitir.

In 1947 nici un ofiter roman nu putea avea studii la Moscova; era prea devreme.
Cel care a semnat certificatul de nastere al Stelei se numeste Mihail Lascar. General, militar de cariera.
Lascar este una dintre figurile constroversate ale Armatei Romane. A luptat pe frontul de est contra rusilor pana in noiembrie 1942, moment in care a cazut prizonier. Desi se stie despre el ca a luptat impotriva armatei rosii pana in momentul capturarii, Lascar s-a intors in Romania in calitate de comandant al diviziei Horia, Closca si Crisan. Ca si divizia Tudor Vladimirescu, aceasta unitate era alcatuita din soldati romani cazuti in prizonierat rusesc.
Ambele unitati au fost folosite ca si instrumente armate de sustinere a guvernului Petru Groza, guvern marioneta impus de sovietici la 6 martie 1945.
Datorita acestui fapt, Mihail Lascar a fost numit mistru de razboi, calitate din care a semnat infiintarea Stelei.
Acesta este ofiterul fara nici o legatura cu regimul comunist care a facut-o pe Steaua. Cu mana lui. Dar nu prin propria vointa, pentru ca, desigur, Lascar nu avea nici o treaba cu fotbalul. Lascar l-a recunoscut pe micul CSCA. Adevaratul sau tata este generalul (cam multi generali in povestea asta, nu?) Susaikov, reprezentantul URSS in comisia aliata de control instituita in Romania dupa ’45. Daca reprezentatii aliatilor in aceasta comisie s-au roit repede, lasandu-ne (conform intelegerii) pe mana rusilor, Susaikov a ramas doi ani, pana in octombrie ’47.
Elocvent este discursul tatalui lu’ CSCA la plecarea sa din Romania: „Plecand de aici, purtam in inima noastra increderea ca poporul roman, popor frate poporului rus, va pastra in veci prietenia si recunostinta marelui popor sovietic”.

Nu stiu de ce ii urati voi, eu insa ii urasc pentru tot ce au reprezentat in sportul romanesc de la infiintare si pana acum.
In plus, acum ii urasc pentru ca ei nu sunt altceva decat barometrul starii de sanatate a societatii noastre. Si pentru ca acum aceasta reprezinta un mediu propice, parazitii s-au inmultit exagerat si periculos.
Mai mult ca oricand este datoria noastra de rapidisti sa le cunoastem adevarata istorie si sa le-o promovam. Pentru ca numai astfel vom putea stopa propagarea molimei.

Ionut  •  30 aprilie 2008, 21:51

Duel dintre ‘Michael Jackson’ si ‘Panjabi’ la emisiunea britanica Pop Idol/Megastar:D

http://bestvideosakin1985.blogspot.com/2008/04/pop-idol-michael-jackson-super.html

rapidb  •  30 aprilie 2008, 21:55

In data de 15.08.2007 Gazeta Sporturilor a publicat un material dedicat implinirii a 60 de ani de la primul joc din istoria Stelei, un amical cu Metalul Emil Costinescu din Sinaia (15 august 1947) prilej pentru a pregati terenul pentru asteptata victorie a Stelei in Champions League cu Bate Borisov. Incintat de demersul in istorie, autorul materialului Catalin Oprisan ne reaminteste si alte date calendaristice si nume de persoane:

Citat:
Bucureşti, 4 iunie 1947. În biroul în care se aflau generalii Dumitru Petrescu şi Oreste Alexandrescu, precum şi colonelul Ion Isăcescu, se ia decizia constituirii primului club sportiv militar. Pe 7 iunie, generalul Mihail Lascăr, Ministru de Răsboiu’, a promulgat „Ordinul de Înfiinţare al Clubului Armatei Române, Asociaţia Centrală a Armatei, ASCA”, cu şapte discipline sportive, prima dintre ele fiind „foot-ball-ul”.

Intrucit s-au adus in discutie parintii spirituali care au infiintat clubul Steaua ramine in continuare si de ridicat valul asupra identitatii acestora. Acest demers este necesar pentru ca asistam la denaturarea grosolana a istoriei (citez din site-ul fcsteaua ro in articolul Victorie aniversara: “La 60 de ani de la disputarea primului meci de catre clubul Armatei Regale Romane, Steaua face astazi primul pas […]”. Vom vedea daca personajele care au infiintat Steaua merita a fi pomenite sub acoperirea Armatei “Regale”.

De la inceput mentionez ca il voi lasa pe gen. Mihail Lascar pentru un viitor articol. Acest personaj asumat de o parte din suporterii stelei beneficiaza de un articol laudativ pe acelasi site fcsteaua.ro. E suficient in momentul acesta sa amintim de urmatoarele functii detinute la un moment dat: Comandant al Diviziei „Horia, Closca si Crisan” (12 aprilie – 12 septembrie 1945), al Armatei 4 (12 septembrie 1945 – 30 noiembrie 1946), ministru de razboi (1 decembrie 1946 29 decembrie 1947). Ori, daca mai trebuie reamintit acestui popor ce au reprezentat diviziile “Tudor Vladimirescu” si “Horia, Closca si Crisan”, se cuvine sa o facem de fiecare data. Alcatuite din prizonieri romani, atent selectionati si re-educati, aceste divizii au inaintat impreuna cu diviziile rusesti pe frontul de Est, avind si misiunea de a deschide focul la nevoie impotriva romanilor, impotriva autenticei Armate Regale Romane. Rolul major insa al acestor divizii era altul, ele reprezentau bratul inarmat al viitoarei puteri comuniste ce urma sa se instituie la Bucuresti, forta militara implantata care garanta inabusirea oricarei rebeliuni militare sau nemultumiri populare. Puteti gasi confirmarea afirmatiei de mai inainte in cartea lui Vladimir Tismaneanu Fantoma lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Si vorba aceea, daca pina si baiatul lui Tismenitki afirma asta ….

Personajul la care ne vom opri acum este “generalul” Dumitru Petrescu. Biografia lui vorbeste de la sine:

Dumitru Petrescu (1906-1969) a lucrat ca ucenic de la 12 ani. A început să facă politică la social-democraţi, trecand la un moment dat de la sindicatele acestora la cele „roşii”. Este menţionat oficial ca membru al PCdR din 1932, cind aceasta grupare era deja in ilegalitate. Organizator activ al grevelor de la Griviţa (mai târziu va fi criticat pentru a se fi „împăunat” cu porecla „Petrescu-Griviţa”), a fost condamnat la muncă silnică pe viaţă, pedeapsa care se dadea pentru acuzatia de tradare. A evadat în 1935 din închisoarea Craiova împreună cu alţi doi foşti lideri grevişti – Constantin Doncea şi Gheorghe Vasilichi – şi au emigrat în URSS trecind mai intai prin Cehoslovacia. Acolo a urmat Şcoala Leninistă de cadre. intre 1935 si 1938. A fost traducător şi redactor-şef la ziarul militar Grai Nou , ziarul prizonierilor români din URSS, înainte de a se fi înfiinţat Divizia „Tudor Vladimirescu” si la ziarul Înainte.
A revenit în ţară ca locţiitor politic al Diviziei „Horea, Cloşca şi Crişan”, în 1947 fiind înălţat la gradul de general de brigadă. De remarcat că Dumitru Petrescu a intrat în armată (armata pregatita de rusi impotriva romanilor!) la finele lui 1943 direct cu gradul de maior (!), iar în 1947 e deja general! Gradele şi funcţiile nu i s-au conferit pentru merite in lupte, ci ca responsabil cu propaganda comunistă printre ostaşi… Dumitru Petrescu a fost primul muncitor ajuns general.

Membru supleant şi plin al CC al PCR (din 1948), a ocupat funcţii însemnate (şef al Direcţiei Superioare Politice a Armatei, ministru al Finanţelor, vicepreşedinte al Guvernului) până în 1956, când a fost exclus din partid şi trecut pe „linie moartă”. Acuzat de „activitate nepartinică”, deoarece purtase „discuţii fracţioniste” cu alţi foşti ilegalişti, a fost readus printre cei de la putere abia după moartea lui Gheorghiu-Dej. După mărturia lui Paul Sfetcu, fostul şef de cabinet al lui Dej, când Dumitru Petrescu a fost sancţionat pentru „discuţii nepartinice”, i s-a propus un post de mai mică importanţă. El însă a vrut să fie pensionat. Când a constatat că pensia nu-i ajunge, a cerut să i se dea o slujbă şi a primit-o pe cea de director la Loto-Pronosport. Dumitru Petrescu (de fapt nici nu il chema asa, si-a asumat numele de Petrescu pentru ca acesta era numele sau de “urmarire” in evidenta Politiei figurand ca Gheorghe M. Dumitru, zis Gheorghe Dumitru Petrusin, zis Dumitru Petrescu, zis Gheorghe Petre.) isi va dedica ultimii ani luptei pentru reabilitarea sa, incercind sa demonstreze ca … nu a fost spion NKVD. In 22 inie 1964 ii scrie un memoriu de 21 de pagini lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Care insa nu avea de ce sa-l iubeasca prea mult deoarece in 1935 ar fi trebuit sa evadeze si el impreuna cu cei din 3.

În cele 21 de pagini-manuscris, fostul inspector general al armatei pentru Educaţie, Cultură şi Propagandă şi-a prezentat liderului PMR biografia sa de ilegalist, activităţile pe care le-a desfăşurat în URSS în perioada iunie 1935-noiembrie 1943 şi metodele folosite de NKVD pentru racolarea sa ca spion. De asemenea, Dumitru Petrescu a menţionat că a lucrat la secţiile române ale Editurii în limbi străine, postului de radio Moscova şi Direcţiei a VII-a a Direcţiei Superioare Politice a Armatei Roşii. Experienţa căpătată în ultima organizaţie menţionată – „care se ocupa cu activitatea de descompunere a armatei duşmane” (dusmane – adica tocmai Armata Regala Romana) – a fost folosită din plin în primii ani de după război, când, în calitate de politruc-şef al armatei române, generalul Dumitru Petrescu a promovat cu sârg modelul de comunizare învăţat la Moscova.
Totodată, se poate observa că fidelitatea acestuia faţă de şefii săi din Glavpurkka (Glavpurkka = Direcţia Superioară Politică a Armatei Roşii) a generat conflicte cu colonelul Eromin, reprezentantul NKVD-ului în cadrul Comisiei Aliate de Control, şi a condus la înlăturarea sa din funcţie în favoarea generalului-maior Valter Roman. Măsura luată de Secretariatul CC al PMR este interesantă deoarece Dumitru Petrescu nu a fost trimis „la munca de jos”, ci i s-a încredinţat funcţia de şef al Secţiei Organe Conducătoare a CC al PMR. Aceste fapte pot duce la concluzia că au existat într-adevăr presiuni ale NKVD-ului şi, în consecinţă, s-a încercat aplanarea tensiunilor prin înlăturarea lui Petrescu de la conducerea aparatului politic introdus în armata română.
Memoriul lui Dumitru Petrescu a fost văzut şi semnat de Gheorghe Gheorghiu-Dej în vara anului 1964, însă reabilitarea politică a fostului şef al Inspectoratului general pentru Educaţie, Cultură şi Propagandă a fost făcută de succesorul lui Dej la conducerea partidului şi statului, Nicolae Ceauşescu.

ia-ti masina!  •  30 aprilie 2008, 22:18

sa speram ca vom vedea un meci adevarat si nu unul incheiat ianinte de minutul 90!!!!***(spam publicitar)

diana_cluj_napoca  •  30 aprilie 2008, 22:32

Pirandello si Mazilu?Sunteti optimist d-le Tolontan,ar fi cazul sa scrieti o addenda la articol si sa ii explicati lui Gigel ca acesti doi indivizi nu sunt fotbalisti.

explorish  •  30 aprilie 2008, 22:40

ba mazilu-i fotbalist! 😀

Evan  •  30 aprilie 2008, 22:43

Tolo, ti-au invadat toti ratatii blogul. Unu e un frustrat iremediabil (rapidb) al doilea cred k e drogat (ala cu motocicletele). Ce legatura are ce au scris ei cu articolul tau? In fine, banuiesc k e bine pt voi cand se comenteaza pe blog chiar daca unii scriu doar tampenii.

www.romania-inedit..ro  •  30 aprilie 2008, 23:18

Atat gigi becali cat si borcea sunt doi prostalai care incita la violenta pentru ca LPF si FRF nu iau atitudine !

PENTRU AMOTOCICLEANU  •  30 aprilie 2008, 23:28

Ai un id de mess? Am sa-ti fac o propunere…. Nu glumesc…

fer  •  30 aprilie 2008, 23:28

rapidb

elucuberatiile tale sint patetice si nu tin cont de situatia internationala si respectiv de posibilitatile unei tari mici aflata la cheremul marilor puteri care au batut palma intre ele.pt noi este important ca am trecut si peste asta iar cluburile noastre sportive de frunte au fost infintate pina la urma de romani si oricit de dotat te-ai crede totusi nu ne poti confirma cu precizie la ce s-au gindit romanii respectivi atunci cind au infintat aceste cluburi.eu cred ca la tara si poporul lor.romanii s-au adaptat la situatii grele si au stiut ce au de facut pt a supravietui si mai departe.am ajuns sa traim si aceste zile si ne bucuram deasemenea ca marile noastre cluburi ne-au dat nenumarati campioni europeni,mondiali si olimpici de care sintem f mindrii.tu ce solutii ai fi avut in situatia data pt romania?ce s-ar fi ales printre altele de sportul romanesc care s-a ridicat pina la urma la un nivel extrem de ridicat pt o tara mica?norocul nostru ca s-au gasit oameni prin tara care n-au avut mintea ta extrem de ingusta!exemple ca cele insirate de tine de prin ziare care apartin cui stim noi ca apartin sint nule.du-te la culcare ca esti deja obosit.

BADEa  •  30 aprilie 2008, 23:32

suntem prea prosti ca fim bagati in seama de acest Tolontan…

dan  •  30 aprilie 2008, 23:43

Pt.@rapidb,omule esti dus cu pluta.Locul tau e la balaceanca.
nu vad insa unde vrei sa ajungi?
cluburile au fost infintate cum au fost asta sincer nu ma intereseaza,dar asta cu luat jucatorii cu japca e tare rau de tot.
prietene orice fotbalist ar fii dat orice sa joace la Steaua sau Dinamo si la fel e si azi.la nivel de Romania aceste doua echipe reprezinta MAXIMUL.numai un nebun ca tine poate spune altceva. si acum ceva despre Victoria:si aici mai ales dupa venirea lui Dragomir era inghesuiala mare de tot.sa iti spun eu in ce consta prima de instalare la vVictoria: apartament in Bucuresti si una sau doua aprobari de masina. cine era nebun sa refuze.si ca tot suntem la capitolul povestiri sa iti mai spun eu una:era dupa ce Victoria a eliminat in UEFA pe Dinamo Minsk. Inainte de plecare Dragomir a spus echipei ca nu prea sunt bani de prima dar ca daca vor pot sa opreasca la Istambul pt o zii pt cumparaturi.zis si facut a doua zii la intoarcere in tara toti stateau intr-o treime de avion restul era plin de cafea blugi si video.cel mai fraier jucator a facut 2sute de mii de lei atunci si iesiri din astea erau 3-4 pe an.Damaschin poate sa confirme ca el avea cei mai multi bani la vremea aia a facut la drumul asta un milion de lei!!!
Victori Steaua si Dinamo erau gaina cu oua de aur pt fotbqalisti,asa ca asta cu japca si fortatul sunt folclor sa impresioneze copii nu pe noi cei ce am prins acele vremuri.
acum hai sa spun totul am fost juniorul lui Dinamo am fost de 3-4 ori in cantonamentul de vara cu echipa mare era M.Lucescu antrenor atunci,la prima iesire am plecat cu 200$(aveam17 ani neimpliniti) si am facut 1500$ am fost trimis la Victoria si acolo chiar am inceput sa fac bani,mai nasol cu antrenatul,Halagian era antrenor,nu o sa uit niciodata tactica „baieti pt Victoria victorie” am stat 2 ani pina la 19 cind am preferat facultatea(si bine am facut)acum locuiesc in strainatate dar vremurile acelea nu le pot uita.
Si vii tu un neavenit un frustat sa povestesti din afara cit de rau era sa joci la aceste echipe.

Pt.C.Tolontan:de curiozitate de ce nu faceti un sondaj printre jucatorii care au evoluat la aceste echipe sa se lamureasca odata pt totdeauna lumea cu prostiile astea de genul vai ce rau a fost si ce greu am dus-o noi.
puneti intrebari ca:
ati fost luat cu forta la Steaua sau dinamo ati trait rau in acea perioada,si multe altele.
ar fii interesant si ati demonta si mitul despre inrolaraea fortata.

george  •  1 mai 2008, 0:04

pentru rapidb:
in primul rand nu ai o sectiune cu concluzii, sa stim si noi unde ai vrut sa ajungi. in al doilea rand, aici este vorba de fotbal, nu de istorie. daca tu ai scris asta din ‘stiinta’ ta, felicitari, insa mai ai de completat si trebuie postat pe un site de istorie. daca ai dat un amarat de copy-paste, ori nu era complet textul, ori nu ai copiat tot. in orice caz, concluzia e una singura:comentariul tau e fara sens si prea putin legat de fotbal ca sa fie postat pe un site sportiv

mihai  •  1 mai 2008, 0:10

Buna seara. Se poate macar voi cei din presa sau ziarul Gazeta Sporturilor sa titreze in ziua meciului :FARA VIOLENTA, vrem FOTBAL ?

un bucurestean  •  1 mai 2008, 0:25

Majoritatea pierdeti din vedere ceea ce articolul lui rapidb incearca sa arate. Sigur ca majoritatea jucatorilor tintea catre Victoria, Steaua si Dinamo, cine n-ar face asta cand vedea realitatea, cand vedea ca-ti era fain frumos in loturile lor? scapati din vedere insa modalitatea de convingere. Aici nu vorbim de libertate de alegere, de concurenta (nu c-am avea prea multa acuma…), de competitivitate. Mult mai mult era vorba de „pumn in gura si joc de glezne”, eu unul nu pot accepta asa ceva la fel cum nu accept ca Becali sa-si permita sa se oftice ca Otelul a „indraznit” sa ii stea in cale. Hai sa recunoastem ca recrutarile Stelei si ale lui Dinamo era decise totusi pe linie de partid – intr-adevar nimeni nu era nebun sa zica nu, dar asta nu face lucrurile sa capete o aura de legitimitate. Ce s-a intamplat inainte de revolutie in fotbal e un genocid insasi asupra ideii de sport, de competitie cinstita, iar jucatorii au mers in directia indicata pentru motive pur personale, pentru ca acolo le era cel mai bine. Respect echipele care au stiut sa isi creasca jucatorii, sau sa si-i aleaga neatingand sau rastalmacind regulile; ceea ce se intampla inainte de 89 la noi era o mascarada, practic aveam 2 selectionate ale Romaniei (Steaua si Dinamo, Romania A si B, indiferent de loc)care in strainatate se bateau cu cluburi care chiar respectau spiritul fotbalului. Nu ca noi! A, ca-i mai bateam, OK, la cata tara aveam, cred si eu ca se gaseau fotbalisti… ia sa fie acuma la Steaua si Mutu, si Chivu, si Coman, si ia sa-i fi vazut pe cei de la Milan cooptand toate (sau macar jumatate) din valorile de prima mana din Italia; pai mai castiga altcineva vreo cupa in afara de Milan? Dar nu, Italia a avut si un Milan, si un Roma,si un Juventus, si un Fiorentina…si altele. Oare de ce???
Si ca incheiere, ganditi-va la doua lucruri: 1. la echipa facuta de Lucescu la Hunedoara, Corvinul, si cum a fost impartita inspre Capitala si 2. de ce, imediat cum sistemul asta nenorocit a cazut, campioana a iesit Craiova?
Rog a va abtine de la insulte, injurii si ironii ieftine. Daca aveti ceva de argumentat, va rog s-o faceti intr-o maniera civilizata.

felix  •  1 mai 2008, 0:26

@rapid in b
PENTRU INFORMAREA TA CORECTA :
VENUS BUCURESTI:
– in 38-39, 39-40 cistiga campionatul
– in 42-43 iese pe 5
– in 43-44 iese ultima si RETROGRADEAZA, DUPA CARE DISPARE DEFINITIV
RIPENSIA TIMISOARA :
– in 37-38 cistiga campionatul
– in 38-39 iese pe 2
– in 39-40 iese pe 7
– in 42-43 nu mai exista in A
CARMEN BUCURESTI, „marea” echipa a lui mociornita:
– in 39-40 nu era in A,
– in 42-43 a iesit pe 10 din 12 echipe,
– in 43-44 pe 11 din 12 echipe (retrogradind),
– in 46-47. desi retrogradata in ultimul campionat, dupa razboi a jucat in A si a iesit pe 2, dupa care a disparut sezonul urmator
toate datele le-am luat de pe labtof.ro, de unde va puteti documenta despre tot ce am scris, si chiar din alte surse
CONCLUZII :
1. AI SCRIS „Teroarea instaurata in societatea romaneasca dupa 1945”, „La 7 iunie 1947 s-a infiintat la Bucuresti primul club militar din Romania, sub denumirea de ASA (Asociatia Sportiva Armata)”
PAI DACA STEAUA A FOST INFIINTATA PE 7 IUNIE 1947, SI COMUNISTII AU VENIT LA PUTERE IN 1945 … CUM AR FI PUTUT SA EXTERMINE IN 42 PE RIPENSIA SI IN 43 PE VENUS ????????????????
2. „EXCREMENTUL ZILEI” A DEZINFORMAT CITITORII CU PRIVIRE LA ADEVARATELE MOTIVE ALE DISPARITIEI CLUBURILOR VENUS BUCURESTI SI RIPENSIA TIMISOARA. SINGURELE MOTIVE DE INDOIALA AR FI ASUPRA LUI CARMEN, DAR , ODASTA CE AI MINTIT CU PRIVIRE LA CELE 2, TI-AI PIERDUT CREDIBILITATEA SI ASUPRA CELEI DE-A TREIA, CHIAR DACA AR FI ADEVARAT
3. ARTICOLUL RESPECTIV A FOST SCRIS DE UN RAPIDIST INRAIT, HOTARIT SA DESFIINTEZE PE STEAUA SI DINAMO FARA NICIUN FEL DE ARGUMENTE.
4. „Sindicatul CFR a infiintat „Asociatia Cultural Sportiva CFR” ca urmare a directiovei KOMINTERN (1919) din acelasi an care cerea partidelor comuniste din lumea intreaga sa infiinteze cluburi sportive ale sindicatelor pe care le controlau pentru „a lupta impotriva burgheziei si prin sport”. Cel putin doi dintre sefii Sindicatului CFR, Doncea si Ginczer (acesta din urma figurand si ca unul dintre cei care au „infiintat CFR-ul din Bucuresti-1923), fiind bolsevici de notorietate, de altfel Doncea a fost deseori arestat si a facut parte si dintre organizatorii grevei din 33 iar Ginczer s-a „refugiat” la Moscova. Dupa 23 august 1944 clubul CFR Bucuresti (Rapid) a luat parte la propaganda bolsevica, in octombrie si noiembrie 1946 purtand „soarele”, simbolul electoral bolsevic, pe tricouri in timpul meciurilor de fotbal. Este bine de adaugat aici si marturiile, chiar ale unora dintre fostii jucatori rapidisti, care ne-au edificat cum au ajuns vedetele Carmenului si ale Nationalei, V. Stanescu si Bazil Marian, la Rapid. Literalmente, cu pusca in spinare!!! Adusi de fruntasul bolsevic, mecanicul de la CFR Gheorghe Apostol. Acest club reprezinta rusinea Romaniei, nici macar clubul securist al MI-ului Dinamo, nu a fost in stare de asa ceva, bine, nici nu exista pe atunci.
EXEMPLIFICARE CU ECHIPE CFR: cfr bucuresti, cfr cluj (1907=kvsc, 0-23 in primul meci cu kkac-u cluj, din 1921=cfr), gloria cfr arad=’36-’38, acfr brasov=’38-’39, gloria cfr galati=’39-’40, cfr turnu severin=’42-’43, cfr timisoara=’46-’47, locomotiva tg mures=’49-’50, locomotiva constanta=’55), in total 9 echipe care au evoluat in divizia A de-a lungul timpului, fiind la un momentdat 3 in acelasi timp in campionat

laziobz  •  1 mai 2008, 0:31

pentru voi conteaza MECIUL..atat si nimic mai mult…pentru voi exista un singur meci in tot campionatul…meciul dintre conducatori…atat exista pentru presa romana…nu am vazut interviu cu deac,ionescu,balba,stan,hidisan,bornescu,goga etc – adica jucatori. Pentru tine tolontane si pentru altii ca tine : un campionat puternic exista cand o sa avem echipe „mici” puternice(suna ciudat).
Ziaristii stau toata ziua dupa gigi, borcea, netoiu, copos si mai nou turcu & taher in sperantza ca acestia mai spun o prostie pentru ca voi sa o dezvoltati. Atat va duce capul. De ce nu spuneti ca ceahlaul a castigat cel putin 25% din punctele sale din blaturi? De ce nu ascultati si opinia celor „mici” gen uta, mioveni, u cluj , buzau si iasi? In fiecare seara vad emisiuni dedicate fotbalului la tv dar cu invitati numai de la cluburile din bucuresti. Fotbalul trebuie promovat altfel si mai ales jucatorii si antrenorii merita mai mult respect pentru ca daca nu ar fi ei drepturile tv din liga 1 nu ar aduce atatia bani.

Lutzu  •  1 mai 2008, 0:34

Corect, Domnule Tolontan, acesti DOMNI ar cam trebui trasi in teapa (penita) din cand in cand, atunci cand magariile (turma) si cainosenia (tot turma) lor primeaza in declaratiile lor care incep sa raga sau sa latre! Si unul si altul, tot o turma! Lasati mioarele sa joace si sacrificati berbecii!
Traiasca fotbalul curat!

Istoria vorbeste  •  1 mai 2008, 0:42

@ rapid in b
Minciuni si mistificare, adevaruri partiale si injuraturi – adversarii Stelei au incercat tot timpul sa condamne modul in care clubul nostru ar fi fost adus pe tancurile rusesti. „Clone comuniste”, zbiara cei care aveau nu mai putin de 16 (!!!) clone in diviziile A si B in momentul aparitiei ASA-ului: CFR Timisoara, CFR Brasov, Grivita CFR Bucuresti, CFR Craiova, CFR Caracal, CFR T. Severin, CFR Buzau, Gloria CFR Galati, CFR Iasi, CFR Targoviste, CFR Arad, Locomotiva Resita, CFR Tg. Mures, CFR Simeria, CFR Turda, CFR Cluj… asta ca sa nu mai vorbim de alte „Lokomotive” de pe meleaguri straine… In cele ce urmeaza va voi prezenta o serie de articole din presa vremii, mai exact din ziarul „Sportul Romanesc”. Nu e cazul sa ne ascundem, respectivul ziar era unul comunist, si, in articolele scrise, „democrat” are sensul de „comunist” (ca in cazul „R.D.G.”).

Cei mai putin preocupati dintre noi nu au habar de modul in care a aparut AS Armata pe prima scena a fotbalului romanesc. Cei care s-au documentat macar un pic, stiu despre desfiintarea echipei Carmen, care nu corespundea noului regim. Ceea ce nu se stie insa e ca Steaua nu a aparut direct in Divizia A, ci a fost inscrisa in prima faza in Divizia B (adica ultima, in afara de diviziile regionale, si nu stiu cine isi poate inchipui ca ditamai asociatia Armatei ar fi putut evolua pe maidanele din vreo divizie sateasca). De asemenea, nu este cunoscut faptul ca Steaua a fost promovata in prima liga de-abia dupa ce Carmen a fost desfiintata, si nu invers, asa cum sustin anumite voci („Steaua a calcat pe mormantul Carmen-ului”, „ati desfiintat o echipa”, etc.). In acea perioada, toate cluburile anti-comuniste au fost desfiintate sau marginalizate, si clubul industriasului Mociornita nu putea fi o exceptie. Cu toate ca atat ASA cat si Carmen fusesera programate pentru intreg sezonul 1947-1948 in Divizia B, respectiv Divizia A, dupa ce s-a hotarat desfiintarea Carmen-ului, s-a hotarat ca locul vacant sa fie ocupat de ASA, locul ASA-ului din Seria I a Diviziei B sa fie ocupat de BNR, iar locul BNR-ului din Seria III, de catre AS Ferdinand Caransebes. Toate acestea se petreceau intr-o epoca zbuciumata, cand promovarile sau retrogradarile se faceau tinand cont atat de rezultatele din editia precedenta, cat si de importanta oraselor sau a institutiilor implicate.

21 Iulie 1947

Formula divizionara a fost hotarata pe 2 ani

In 1947-1948

Divizia A: 16 echipe
Divizia B: 4 serii a 14
Divizia C: desfiintata

In 1948-1949

Divizia A: 14 echipe
Divizia B: 2 serii a 14
Divizia C: 4 serii a 14

6 August 1947

Unirea Tricolor se antreneaza azi, Juventus Miercuri, Ciocanul Joi, CFR incepe la 12 August iar Ciocanul la 15 August.

[…]
Braun pleaca
Asadar, noul antrenor al CFR-ului este Ronnay dela Dermata, care a si venit Duminica in Capitala, pentru a se inapoia la Cluj si de acolo sa se duca la Predeal in vederea inceperii antrenamentelor. Ronnay a fost angajat in locul lui Braun, al carui contract expira la 22 August. De comun acord insa, CFR si Braun au convenit ca acest contract sa nu mai fie prelungit si sa fie expirat la 1 August. Astfel ca Braun este liber in prezent…

7 August 1947

ASCA, Asociatia Sportiva Centrala a Armatei a luat fiinta si a cerut sa fie introdusa in Divizia A
=Noua formatie va dispune de un lot numeros de jucatori divizionari=

Din viata noastra sportiva nu putea lipsi Armata si asa cum in alte tari – URSS, Jugoslavia, etc. – o echipa reprezentativa a Armatei ia parte activa in diverse campionate nationale (TDKA la Moscova si Partizanii la Belgrad), la noi a luat fiinta o asociatie similara care poarta numele de ASCA (Asociativa Sportiva Centrala a Armatei) club care va aborda toate ramurile sportive si care va avea o activitate din cele mai laborioase. Noua asociatie poli-sportiva se bucura de sprijinul nelimitat al d-lor generali Petrescu D. si Haput Mircea si are ca presedinte de onoare pe d. ministru de razboiu gen. Lascar Mihail. Desigur, ASCA va pune accentul pe toate ramurile sportive in egala masura, dar activitate speciala va avea echipa de football pentru a carei constituire (a fost afiliata, ca si celelalte sectii) se va proceda zilele acestea la transferarea urmatorilor jucatori: Lazareanu, Tr. Ionescu, Farmati, Demetern, Jivan, Panait, Tablonsky, Catana, Gica Popescu, P. Mihaiescu, Buiculescu, Kuhn, Gall, Astileanu, Colty Bernhardt, Ardeleanu, Fl. Marinescu, Fatu, etc.
Echipa – cu tricouri ros-galben si chiloti albastri – urmeaza sa joace in campionatul divizionar, in acest sens inaintandu-se un memoriu federatiei de football. Prin acest memoriu, ASCA are sa fie introdusa in Divizia Nationala A.

Dupa cum se va vedea totusi, acest demers este unul nereusit. ASCA nu este introdusa in Divizia A, ci in Divizia B. Promovarea are loc de-abia in urma desfiintarii echipei Carmen (si nu invers). Insa aceasta se va vedea prea bine in continuare.

10 August 1947

ULTIMA ORA: ASOCIATIA SPORTIVA CENTRALA A ARMATEI A FOST INTRODUSA IN DIVIZIA B

In cadrul unei sedinte a biroului federal, s’a hotarat introducerea echipei ASOCIATIEI SPORTIVE A ARMATEI (ASCA) in Divizia B seria I in locul Spartei din Bucuresti. Deasemeni, formatia STICLA din Tarnaveni a fost introdusa in locul VICTORIEI din Sighisoara, constatandu-se ca aceasta nu s’a clasat bine in campionat, iar STICLA fiind reprezentanta judetului Tarnava Mare.

10 August 1947

Primii sportivi ai Armatei au fost cantonati

Duminica dimineata a avut loc la ANEF prezentarea sportivilor din unitatile Armatei cari vor activa in noua formatie alcatuita a Asociatiei Sportive Centrale a Armatei. D-nii generali Oreste Alexandrescu, presedintele activ al Asociatiei si General Haupt M., Subinspector general al armatei pentru educatie au facut recomandarile necesare primilor jucatori de football ai noui asociatii.
In cadrul acestei festivitati a fost cooptat ca membru activ al Asociatiei, cunoscutul sportiv militar, d. Col. Isacescu Ion. Asociatia Sportiva Centrala a Armatei a trimis un prim lot de sportivi pentru antrenament si conditie fizica la Sinaia, sub conducerea lt. Septville, licentiat al ANEF, acestia fiind cantonati in frumosul nostru local de repaos, Sanatoriul Militar Sinaia.
Se porneste astfel la munca, cu entuziasm, incredere si hotarare pentruca ASCA sa fie printre primele asociatii sportive ale Armatei.
19 August 1947

Buletin de participare

1. Carmen – Dermata
2. Ciocanul – Unirea Tricolor
3. CFR (T) – Libertatea
4. Universitatea – Jiul
5. FC Ploiesti – Karres
6. Dermagant – CFR (B)
7. Otelul – Juventus
8. Sporting (Pit.) – Grivita CFR
9. FC Craiova – ASCA (Armata)
10. CAMT – BNR
11. Venus – Ripensia
12. Textila (Buh.) – Textila (Sf. Gh.)

Din acest talon de concurs care contine 7 meciuri din Divizia A, respectiv 5 meciuri din Divizia B din prima etapa a sezonului 1947-1948, se pot trage cateva concluzii utile. Situatia se limpezise: Carmen continua in prima liga, iar ASCA urma sa dispute primul meci in compania formatiei FC Craiova. Nimeni nu banuia ca se va mai schimba ceva, de altfel ziarul anuntase importante premii pentru noul concurs de pronosticuri, concurs pe care a trebuit sa-l refaca inca din prima sa etapa in urma schimbarii survenite in structura primului esalon. Mai mult, in aceeasi zi, SR anunta:

Pregatiri febrile in Ardeal, liniste la Bucuresti, dar o liniste prevestitoare de furtuna

[…] Dupa cum se stie, CARMENUL a fost echipa despre care se spunea ca se… desfiinteaza ! Iata insa ca totul nu a fost decat un svon, pentruca astazi galbenii, si-au convocat jucatorii la antrenament. Ba mai mult chiar este posibil ca numai Stefan Ionescu sa fie acela care pleaca, pentruca Panait nu a primit aprobarea, iar Costica Marinescu desi a demisionat, se pare ca va reveni. […]

Articolul, mult mai lung, vorbea despre pregatirile principalelor echipe din Bucuresti (Venus, Juventus, Carmen, CFR), iar „furtuna” se referea la iminenta incepere a noului sezon competitional. Am selectionat partea care ne priveste, cea legata de Carmen.

20 August 1947

Programul jocurilor divizionare pentru Duminica 24 August 1947

Divizia Nationala A
Carmen – Dermata Cluj, la Bucuresti, arbitru d. Vartolomeu V., Constanta

[…]

Divizia Nationala B
Seria I

[…]

FC Craiova – ASCA Bucuresti, arbitru d. Copia Ioan, Sibiu

[…]

Insa inevitabilul se produce. Si nu oricum, ci anuntat cu litere de-o schioapa, pe prima pagina.

21 August 1947

EXCLUDEREA CARMENULUI DIN DIVIZIA NATIONALA A
FRFA A CERUT ORGANIZATIEI SPORTULUI POPULAR RADIEREA GRUPARII CARMEN DIN TOATE FEDERATIILE

Aseara a avut loc la FRFA o importanta sedinta la care au participat toti membrii Comitetului diriguitor al footballului romanesc. Dupa desbateri de 2 ore in care s’a studiat situatia actuala a footballului, s’a comunicat presei EXCLUDEREA GRUPARII CARMEN DIN CADRELE FRFA, CERANDU-SE OSP-ULUI SI RADIEREA SUSNUMITEI GRUPARI DIN ORGANIZATIA SPORTULUI POPULAR.
D. deputat Emilian Anghelu, presedintele FRFA a facut urmatoarea expunere de motive: <>
Nu odata am asistat la jocurile echipei Carmen cand reactiunea din tribune transforma arena sportiva in mijloc de incercare sa se reinvie un trecut dureros pentru poporul nostru.
De asemenea, muncitorul minier din Valea Jiului, batranul stimat si iubit de toti muncitorii din aceasta regiune va putea spune ca fiul lui FARCAS, in sfarsit va putea merge pe urmele lui.
Toti jucatorii din aceasta grupare incepand cu Iordache si terminand cu Gica Popescu, nu era zi prin care sa nu se incerce otravirea lor. Toti acestia sunt fii de muncitori sau tarani deci sunt ai poporului si de asta data ii vom ajuta pe toti ca astazi, talentul si puterea lor de munca sa o puna in slujba sportului si a poporului. Din oameni fara de vointa asa cum a vrut sa-i transforme conducatorii acestei echipe, din oameni ce ar fi fost aruncati ca inutili societatii, atunci cand picioarele lor nu ar mai fi produs arta, aceasta masura le va deschide perspective noi de a fi nu numai utili in sport dar utili si in vieata sociala a tarii.
Prin masura luata seara aceasta suntem convinsi ca vom reda sportului si vom reda societatii cu totul un alt om pe fiul muncitorului din Uioara care este Marian.
Toti jucatorii sunt deslegati din oficiu de orice obligatie fata de aceasta grupare si grija FRFA va fi de a le asigura viitorul corespunzator posibilitatilor fiecaruia.
Masura noastra nu se opreste aici si hotararea noastra este sa se inainteze OSP si Resortului Rural Urban o adresa prin care Comitetul FRFA cere radierea din randul echipelor sportive a acestui club.

Intr’o sedinta speciala care va avea loc asta seara Comitetul FRFA, dupa ce se va cunoaste si avizul OSP, va numi gruparea care inlocuieste Carmenul in Divizia Nationala A.

Pentru cei care nu stiu inca, Ciocanul, fost Maccabi, viitor Dinamo, era clubul evreilor. Nu au convenit declaratiile conducatorilor Carmenului care luptau rasial impotriva evreilor de la un Dinamo in stadiu embrionar si politic impotriva echipelor ceferiste, echipe agreate de noua putere comunista, reprezentate in primul si in primul rand prin CFR Bucuresti, viitoarea Rapid.
Asadar, Carmenul dispare subit. Si oare ce club ar fi putut umple cel mai bine golul lasat ?

Asa ca de ce ar trebui sa te cred pe tine(sau alt rapidist)

relunet  •  1 mai 2008, 0:43

fara comentarii!!!aceste declaratii ar trebui selectate si cantarite efectele lor inainte de a le publica!!!!nu cred ca ajuta pe cineva si nici la ceva!!!tuturor iubitorilor de fotbal le urez sa vada jocuri numai ca in champions league!!

Ionut  •  1 mai 2008, 0:43

Golurile din Chelsea – Liverpool
http://bestvideosakin1985.blogspot.com/2008/05/champions-league-chelsea-londra-fc.html
inclusiv golul anulat lui Essien!

Istoria vorbeste  •  1 mai 2008, 0:48

Fondata in Moscova la 23 Iunie 1921, Internationala Sportiva Rosie (Red Sport International – RSI), si-a definit misiunea ca fiind „crearea organizatiilor proletare revolutionare de sport si gimnastica in toate tarile lumii si transformarea lor in centre care sa ajute proletariatul in lupta de clasa”. Desfiintata in anul 1937 de catre Internationala Comunista care o finantase de-a lungul intregii sale existente, aceasta organizatie si-a atins partial scopul in multe din tarile in care a activat. In Romania existau putini comunisti la acea vreme, si tocmai din acest motiv s-a ales promovarea bolsevismului rusesc in cadrul muncitorimii de la Caile Ferate Romane. Astfel, in 1923, printr-o – nu-i asa – incredibila coincidenta cu anul infiintarii Lokomotivei sora de la Moscova, s-a nascut Lokomotiva autohtona: Rapid.

Desigur, suporterii giulesteni vor spune ca dupa informatiile pe care le au ei, comunistii au ajuns mult mai tarziu in Romania. Insa pana la momentul intoarcerii armelor impotriva Germaniei, propaganda pro-ruseasca s-a desfasurat constant in tara noastra, in marea parte a timpului in ilegalitate. Dovada incontestabila a orientarii politice ceferiste e celebra greva din 1933 de la Atelierele Grivita, ramasa in istorie sub numele de „Grivita Rosie”. Liderul sindicatului comunist era Gheorghe Gheorghiu-Dej, un etern apropiat al clubului „nascut din aburul locomotivei”. Iata insa ca bazandu-se pe cea mai proasta carte de fictiune a secolului XX, Glasul Rotilor de Tren, toata lumea si-a format o alta parere despre Rapid. „Diavoli visini” se cred fosti luptatori anti-comunisti, blamand Steaua pentru apartenenta sa la Armata Romana. Delirul lor ii cuprinde pe Stalin si Ana Pauker, insa istoria nu minte asa ca vor ramane pentru totdeauna vorbele celui care a infiintat Steaua, Generalul MIHAIL LASCAR: „Ce vor rusii ? Sa distrugem armata ? Sa distrugem scolile ? Ce vor ?”

Din pacate pentru noi, din fericire pentru Rapid, rusii au venit si au constatat ca Lascar „nu s-a vindecat niciodata” de eterna sa „boala”: antisovietismul. L-au inlaturat din conducerea Armatei, si l-au acuzat de crime de razboi. El s-a dus, insa va ramane vesnic STEAUA !

ARTICOL WIKIPEDIA DESPRE INTERNATIONALA COMUNISTA, CEA CARE A INFIINTAT CLUBUL RAPID

„In 1923 s-a nascut un mit”.S-o fi nascut,dar nu al lor.Pentru ca actualul Rapid Bucuresti nu provine din acel Rapid nascut in 1923,ci din CFR Bucuresti infiintat la 31.01.1937.Asa cum reiese de aici: http://www.labtof.ro/diviziaa/echipa/Rapid_Bucuresti/2

C.F.R. Bucuresti (1923-1937), F.C. Rapid Bucuresti (1937-1945), C.F.R. Bucuresti (1945-1950), Locomotiva Bucuresti (1950-1958), Rapid Bucuresti (1958-2004)

Dumitru Petrescu (1906-1969) a lucrat ca ucenic de la 12 ani. A început să facă politică la social-democraţi, trecerea de la sindicatele lor la cele „roşii” făcându-se în împrejurări neconsemnate. Este menţionat oficial ca membru al PCdR din 1932. Organizator activ al grevelor de la Griviţa (mai târziu va fi criticat pentru a se fi „împăunat” cu porecla „Petrescu-Griviţa”), a fost condamnat la muncă silnică pe viaţă. A evadat în 1935 din închisoarea Craiova împreună cu alţi doi foşti lideri grevişti – Constantin Doncea şi Gheorghe Vasilichi – şi au emigrat, de asemenea, în împrejurări „ceţoase” în URSS. A revenit în ţară ca locţiitor politic al Diviziei „Horea, Cloşca şi Crişan”, în 1947 fiind înălţat la gradul de general de brigadă. Membru supleant şi plin al CC al PCR (din 1948), a ocupat funcţii însemnate (şef al Direcţiei Superioare Politice a Armatei, ministru al Finanţelor, vicepreşedinte al Guvernului) până în 1956, când a fost exclus din partid şi trecut pe „linie moartă”. Acuzat de „activitate nepartinică”, deoarece purtase „discuţii fracţioniste” cu alţi foşti ilegalişti, a fost readus printre cei de la putere abia după moartea lui Gheorghiu-Dej.
http://64.233.183.104/search?q=cache:jsg615oGirUJ:old.jurnalul.ro/print.php%3Fid%3D78281+CFR+Grivi%C5%A3a+Ro%C5%9Fie+Bucure%C5%9Fti&hl=ro&ct=clnk&cd=33&gl=ro
Nu vreau sa incep iar discutia dar partidul comunist roman exista din 1921. Cauta si vezi ce era Internationala Sportiva.

Ilie David de 35 ani, nascut in Bucuresti, functionar, de nationalitate si origina etnica romana din parinti muncitori. A avut o copilarie grea. Tata a plecat cu atelierul CFR la Iasi, iar mama cu ceilalti 3 frati am ramas in Bucuresti, ducind tot greul rasboiului. Am dus o viata de lipsuri si greutati. Toti am fost bolnavi. Personal am fost grav bolnav de un picior, boala s-a agravat si se mentine si azi. Terminindu-se razboiul tata s-a intors acasa.
Toata munca familiei era indreptata pentru a ne intretine. Am urmat cursurile scolare si comerciale, sbatindu-ma cu tot felul de lipsuri, ca: carti, haine si chiar hrana. Am fost nevoit sa intrerup scoala pentru a veni in ajutor familiei. in anul 1930, am luat contact cu miscarea muncitoreasca. Am fost in Comitetul Blocului Muncitoresc si taranesc, luind parte la toate manifestatiile organizatiei. Am lucrat pe linia somerilor, reusind sa organizam si sa facem o demonstratie la Primaria de Verde. Am fost in com.sitetul – n.a.t somerilor impreuna cu tov. Petrescu (azi Maior in Div. Tudor Vladimirescu) sgrevist in 1933, la atelierele Grivita, condamnat si evadat din inchisoare, ajunge in URSS, de unde se intoarce odata cu Armta rosie dupa razboi – n.a.t. in 1932 cu ocazia unei raspindiri de manifeste comuniste, impreuna cu tov. Eugenia Herscovici, sotia tov. Moscu s*Kohn, alias Gheorghe Stoica, activist de lung termen al PCR – n.a.t. Am fost prinsi in fapt si trimisi la Circ. 36. inaintati de Prefectura de seful Comisar Savescu, care radia de bucurie, ca a arestat pe cel care de luni de zile impinzea cartierul. in biroul lui Ananiu am fost grav batut fara insa a putea smulge marturisirea ca eu a-si ssic!t fi facut raspindirea. Am fost dusi la Vacaresti si tinuti 14 zile.

in inchisoare era depus si Tov. Patrascanu. s*Lucretiu, arestat in 1932 si retinut doua saptamini in afacerea Gustav Arnoldi, prin care Kominternul trimitea fonduri pentru alimentarea PCR – n.a.t La proces, la micul parchet, am fost achitati din lipsa de dovezi. Imediat am fost atras in Partid si incadrat in celula cartierului. in 1933 am fost trimis sa dau sprijin moral si material in numele P. muncitorilor cizmari grevisti. in timpul luptelor de la Grivita eram in Org. M.O.P.R., si lucram impreuna cu toata familia mea pentru sustinerea eroicilor luptatori C.F.R.-isti. Fiind militar si intr-o permisie am fost nevoit sa ma prezint la Bazargic, unde faceam armata. Dupa represiune politia a venit sa ma aresteze si negasindu-ma pe mine l-au arestat pe fratele meu – Constantin David – si in felul acesta si fratele meu a luat contact cu miscarea la Jilava, devenind mai tirziu, unul din cei mai aprigi luptatori ai Partidului. Am fost martor in procesul C.F.R.-istilor Buc. si Craiova, s*procesele grevei de la Atelierele Grivita, 1933 si 1934 – n.a.t unde am spus cuvint hotarit pentru apararea lor. in 1934, cu ocazia comemorarii luptelor de la Grivita, am fost arestat si din nou batut de agentii Coman, Bucur s.a. Asupra mea s-a gasit un drapel rosu pe care scria: „Pentru comemorarea eroicilor luptatori ceferisti“, „Partidul Comunist“. La prefectura am declarat ca vreau sa pun pe sirma acest drapel pe Cal. Grivitei, in amintirea luptei din 1933. Am fost arestat cu alte 2 echipe cu aceleasi drapele.

http://209.85.135.104/search?q=cache:sI_4re6N4oAJ:www.observatorcultural.ro/informatiiarticol.phtml%3Fxid%3D17300%26print%3Dtrue+CFR+Grivi%C5%A3a+Ro%C5%9Fie+Bucure%C5%9Fti&hl=ro&ct=clnk&cd=51&gl=ro

Rapid CFR, clasa muncitoare e!
Fumul locomotivelor v-a intunecat mintile si ati uitat ca v-au infiintat bolsevicii de la CFR ca sa faceti propaganda in Romania. Sa va fie rusine, nesimtitilor, voi si tutorii vostri in frunte cu Dej si cu Stoica ati adus comunistii in Romania, jigodiilor! Le-ati facu campanie elecorala pe stadioane in 46, nemernicilor fara tara! Ati avut conducatori din orice neam, numai romani nu…

http://64.233.183.104/search?q=cache:7l5bZwww4HsJ:www.jurnalul.ro/articol_33701/_fascistii_romani_.html+Istorie+1921+cfr&hl=ro&ct=clnk&cd=69&gl=ro
……..La Iasi, in august 1919, a fost intemeiata o alta grupare de tip „fascist”, sub denumirea „Garda Constiintei Nationale”, sub conducerea muncitorului Constantin Pancu, ca reactie la tulburarile bolsevice din capitala Moldovei. Cea mai insemnata actiune a gruparii s-a consumat in noiembrie 1919, pe fondul grevelor coordonate de grupari comuniste la Atelierele CFR Nicolina. Atunci, un grup de activisti ai „Garzii Constiintei Nationale”, condusi de studentul Corneliu Zelea-Codreanu, a intrat cu forta in curtea Atelierelor, a dat jos drapelul rosu de pe un furnal si a arborat steagul tricolor. Dupa stingerea agitatiilor bolsevice organizatia a disparut, desi Corneliu Zelea-Codreanu incercase sa intemeieze in jurul acesteia un partid politic.

http://old.jurnalul.ro/articol_19529/complotul_kominternului.html
http://old.jurnalul.ro/articol_19404/istoria_comunismului_romanesc.html
http://old.jurnalul.ro/articol_19402/la__kilometrul_0__al_comunismului_romanesc.html

http://209.85.135.104/search?q=cache:DM9a4N2TvhgJ:neamulromanesc.wordpress.com/2007/03/27/istoria-sub-analiza-ghc-nistoroiu-bolsevizarea-romaniei-inceputa-de-carol-al-ii-lea/+istoria+bolsevismul+in+romania&hl=ro&ct=clnk&cd=3&gl=ro

http://209.85.135.104/search?q=cache:fP66G21kPkMJ:www.voceabasarabiei.com/Scoala_Basarabeana/Noua_Generatie/sacrificarea_tismaneana/sacrificarea_tismaneana.html+istoria+bolsevismul+in+romania&hl=ro&ct=clnk&cd=11&gl=ro

http://209.85.135.104/search?q=cache:VzNeGIwilq4J:ro.altermedia.info/opinii/radacinile-istorice-ale-corectitudinii-politice_1510.html+istoria+bolsevismul+in+romania&hl=ro&ct=clnk&cd=18&gl=ro

Mda  •  1 mai 2008, 0:50

ARTICOL WIKIPEDIA DESPRE INTERNATIONALA COMUNISTA, CEA CARE A INFIINTAT CLUBUL RAPID

„In 1923 s-a nascut un mit”.S-o fi nascut,dar nu al lor.Pentru ca actualul Rapid Bucuresti nu provine din acel Rapid nascut in 1923,ci din CFR Bucuresti infiintat la 31.01.1937.Asa cum reiese de aici: http://www.labtof.ro/diviziaa/echipa/Rapid_Bucuresti/2

C.F.R. Bucuresti (1923-1937), F.C. Rapid Bucuresti (1937-1945), C.F.R. Bucuresti (1945-1950), Locomotiva Bucuresti (1950-1958), Rapid Bucuresti (1958-2004)

Dumitru Petrescu (1906-1969) a lucrat ca ucenic de la 12 ani. A început să facă politică la social-democraţi, trecerea de la sindicatele lor la cele „roşii” făcându-se în împrejurări neconsemnate. Este menţionat oficial ca membru al PCdR din 1932. Organizator activ al grevelor de la Griviţa (mai târziu va fi criticat pentru a se fi „împăunat” cu porecla „Petrescu-Griviţa”), a fost condamnat la muncă silnică pe viaţă. A evadat în 1935 din închisoarea Craiova împreună cu alţi doi foşti lideri grevişti – Constantin Doncea şi Gheorghe Vasilichi – şi au emigrat, de asemenea, în împrejurări „ceţoase” în URSS. A revenit în ţară ca locţiitor politic al Diviziei „Horea, Cloşca şi Crişan”, în 1947 fiind înălţat la gradul de general de brigadă. Membru supleant şi plin al CC al PCR (din 1948), a ocupat funcţii însemnate (şef al Direcţiei Superioare Politice a Armatei, ministru al Finanţelor, vicepreşedinte al Guvernului) până în 1956, când a fost exclus din partid şi trecut pe „linie moartă”. Acuzat de „activitate nepartinică”, deoarece purtase „discuţii fracţioniste” cu alţi foşti ilegalişti, a fost readus printre cei de la putere abia după moartea lui Gheorghiu-Dej.

Mda  •  1 mai 2008, 0:51

……..La Iasi, in august 1919, a fost intemeiata o alta grupare de tip „fascist”, sub denumirea „Garda Constiintei Nationale”, sub conducerea muncitorului Constantin Pancu, ca reactie la tulburarile bolsevice din capitala Moldovei. Cea mai insemnata actiune a gruparii s-a consumat in noiembrie 1919, pe fondul grevelor coordonate de grupari comuniste la Atelierele CFR Nicolina. Atunci, un grup de activisti ai „Garzii Constiintei Nationale”, condusi de studentul Corneliu Zelea-Codreanu, a intrat cu forta in curtea Atelierelor, a dat jos drapelul rosu de pe un furnal si a arborat steagul tricolor. Dupa stingerea agitatiilor bolsevice organizatia a disparut, desi Corneliu Zelea-Codreanu incercase sa intemeieze in jurul acesteia un partid politic.

Mda  •  1 mai 2008, 0:52

Ilie David de 35 ani, nascut in Bucuresti, functionar, de nationalitate si origina etnica romana din parinti muncitori. A avut o copilarie grea. Tata a plecat cu atelierul CFR la Iasi, iar mama cu ceilalti 3 frati am ramas in Bucuresti, ducind tot greul rasboiului. Am dus o viata de lipsuri si greutati. Toti am fost bolnavi. Personal am fost grav bolnav de un picior, boala s-a agravat si se mentine si azi. Terminindu-se razboiul tata s-a intors acasa.
Toata munca familiei era indreptata pentru a ne intretine. Am urmat cursurile scolare si comerciale, sbatindu-ma cu tot felul de lipsuri, ca: carti, haine si chiar hrana. Am fost nevoit sa intrerup scoala pentru a veni in ajutor familiei. in anul 1930, am luat contact cu miscarea muncitoreasca. Am fost in Comitetul Blocului Muncitoresc si taranesc, luind parte la toate manifestatiile organizatiei. Am lucrat pe linia somerilor, reusind sa organizam si sa facem o demonstratie la Primaria de Verde. Am fost in com.sitetul – n.a.t somerilor impreuna cu tov. Petrescu (azi Maior in Div. Tudor Vladimirescu) sgrevist in 1933, la atelierele Grivita, condamnat si evadat din inchisoare, ajunge in URSS, de unde se intoarce odata cu Armta rosie dupa razboi – n.a.t. in 1932 cu ocazia unei raspindiri de manifeste comuniste, impreuna cu tov. Eugenia Herscovici, sotia tov. Moscu s*Kohn, alias Gheorghe Stoica, activist de lung termen al PCR – n.a.t. Am fost prinsi in fapt si trimisi la Circ. 36. inaintati de Prefectura de seful Comisar Savescu, care radia de bucurie, ca a arestat pe cel care de luni de zile impinzea cartierul. in biroul lui Ananiu am fost grav batut fara insa a putea smulge marturisirea ca eu a-si ssic!t fi facut raspindirea. Am fost dusi la Vacaresti si tinuti 14 zile.

in inchisoare era depus si Tov. Patrascanu. s*Lucretiu, arestat in 1932 si retinut doua saptamini in afacerea Gustav Arnoldi, prin care Kominternul trimitea fonduri pentru alimentarea PCR – n.a.t La proces, la micul parchet, am fost achitati din lipsa de dovezi. Imediat am fost atras in Partid si incadrat in celula cartierului. in 1933 am fost trimis sa dau sprijin moral si material in numele P. muncitorilor cizmari grevisti. in timpul luptelor de la Grivita eram in Org. M.O.P.R., si lucram impreuna cu toata familia mea pentru sustinerea eroicilor luptatori C.F.R.-isti. Fiind militar si intr-o permisie am fost nevoit sa ma prezint la Bazargic, unde faceam armata. Dupa represiune politia a venit sa ma aresteze si negasindu-ma pe mine l-au arestat pe fratele meu – Constantin David – si in felul acesta si fratele meu a luat contact cu miscarea la Jilava, devenind mai tirziu, unul din cei mai aprigi luptatori ai Partidului. Am fost martor in procesul C.F.R.-istilor Buc. si Craiova, s*procesele grevei de la Atelierele Grivita, 1933 si 1934 – n.a.t unde am spus cuvint hotarit pentru apararea lor. in 1934, cu ocazia comemorarii luptelor de la Grivita, am fost arestat si din nou batut de agentii Coman, Bucur s.a. Asupra mea s-a gasit un drapel rosu pe care scria: „Pentru comemorarea eroicilor luptatori ceferisti“, „Partidul Comunist“. La prefectura am declarat ca vreau sa pun pe sirma acest drapel pe Cal. Grivitei, in amintirea luptei din 1933. Am fost arestat cu alte 2 echipe cu aceleasi drapele.

andy  •  1 mai 2008, 1:41

„ditamai asociatia Armatei ar fi putut evolua pe maidanele din vreo divizie sateasca”
MI-E SCARBA DE VOI.
COPIII LUI STALIN
VALENTIN CEAUSESCU SI BECALI
SUNTETI O SPECIE SUBUMANA DE MISTIFICATORI BOLSEVICI

andy  •  1 mai 2008, 1:46

ISTORIA VORBESTE SINGURA
RAPIDUL A FOST INFIINTZAT DE NISTE OAMENI…
BUNI SAU RAI, ERAU OAMENI…
STEAUA SI DINAMO AU FOST INFIINTZATE DE UN SISTEM CRIMINAL
IN 1923 ERA DEMOCRATIE, IN 1047-’48 NU!!!

andy  •  1 mai 2008, 1:49

SI CA SA STITI, DEMAGOGILOR, DE UNDE VINE NUMELE DE RAPID:
„SK Rapid Wien was founded in 1898 as Erster Wiener Arbeiter-Fußball-Club (en:First Workers’ Football Club of Vienna). The team’s original colours were red and blue, which are still often used in away matches. On January 8, 1899 the club was re-named, taking on its present name of Sportklub Rapid Wien, following the example of Rapide Berlin”

Van Basten  •  1 mai 2008, 1:54

Mai Tolontane,
Cum poti spune ca aceste doua CANCERURI ale fotbalului romanesc au „si merite”, cind datorita lor, IN SPECIAL, fotbalul romanesc a devenit UN ADEVARAT WC DIN PUNCT DE VEDERE MORAL ?!?!?!?……

Cristi  •  1 mai 2008, 3:03

Au meritul de a fi distrus fotbalul romanesc 😉

abereanda  •  1 mai 2008, 3:44

ba bonlavilor numai de regimul comunist va luatzi dar toate campionatele ce au urmat dupa 90 leatzi uitat atzi uitat ca steaua a fost campioana de 6 ori la rand daca nu ma insel ???

Geo  •  1 mai 2008, 5:21

De ce trebuie ca de fiecare data cand citesc comentariile astea ridicole sa ma intreb daca sunt cu adevarat: bolsevic, mistificator, oaie, ***(cuvinte banate din cauza limbajului necivilizat) si mai stiu eu ce alte tampenii va trec voua prin minte? Suntem 6 000 000 de stelisti in tara asta. Chiar suntem toti asa? Daca tin cu Steaua inseamna ca nu pot avea mandrie, onoare, respect de sine si respect de la altii? Sunt un criminal ca vreau sa castige Steaua duminica? Sunt eu vinovat ca un animal care nu poate fi numit suporter a aruncat cu o bricheta si s-a luat o decizie de bun simt? Trebuie sa ne simtim prost ca tinem cu Steaua? Azi am fost intr-un bar in NY si am vazut semifinala Liverpool-Chelsea. Predominant fani ai Liverpool-ului. 3 suporteri ai lui Chelsea la o masa. Doar la golul trei am auzit un singur „Fuck off” la adresa bucuriei celor de la Chelsea. Si ei sunt celebri hooligans!!! De asta nu avem trei echipe in semifinalele CL. Pentru ca norocul se mai uita si la caracter. Si din comentariile de pe aceste siteuri dovedim un caracter predominant ROMANESC. Si nu o spun cu mandrie

andy  •  1 mai 2008, 6:19

pt Geo
erati 5 milioane inainte?!
suporteri nu aveti 100 de mii.
SI EU AM FOST INTR-EUN BAR IN CHICAGO LA MECIUL RAPID-STEAUA. SI SUPORTERII ERAU IMPARTITI 50 %.
DAR DUPA CE EROUL VOSTRU A OPRIT JOCUL NIMENI NU A FOST BUCUROS CA A CASTIGAT STEAUA!!!!!!
PATRONUL MI-A SPUS CA DE ATUNCI AU DE 10 ORI MAI PUTZIN CLIENTZI LA MECIURILE STELEI!!!
CRED CA ASA E PESTE TOT.
INTRADEVAR TREBUIE SA FII MACAR PUTZIN RETARDAT SA MAI TII CU ASA O ECHIPA !!!

mosh Califar  •  1 mai 2008, 7:46

Om vedea in preziua meciului ce face GAZETA SPORTURILOR pentru un meci fair-play. Pana una alta declaratiile celor doi idioti le gazduiti cu mare placere observ.

lucid  •  1 mai 2008, 8:23

Cele scrise sunt corecte.Numai ca sunt emisiuni
la TV(fanatik)care instiga la aceasta violenta.
Inconstient? Asa se pare.

rapidb  •  1 mai 2008, 8:31

Citat din cartea „Glasul rotilor de tren” de Ioan Chirila:

„Spuma de sampanie?

Povestea e lunga. Cate nu v-as spune daca as putea dicta… Dar un’ sa-ncapa toate astea? Mi s-a spus ca pot conta pe vreo doua sute si ceva de pagini. Dar eu cel putin o mie si una de nopti cu Rapidul. Si-atunci?
Imi dau seama ca totul e sa incep. Cum, insa? Am un prieten care ma sfatuieste sa incep cu Ujpestu-ul (Bucuresti, 3 iulie 1938, Rapid-Ujpest 4-0 in „Cupa Europei Centrale”). Ca la cinematograf. Cu o bomba pe generic. Un altul imi spune sa pun pe coperta o cupa de sampanie. Zice ca Rapid ar fi un fel de spuma de sampanie inca de la nastere, adica din ’23 si pana astazi.
Spuma de sampanie… Usor de spus…
Stiti dumneaviastra cum si cand s-a nascut Rapidul?
Intr-o dimineata de iunie 1923. Am si acte. Am procesul-verbal! Scris cu cerneala violeta. Cerneala cefereului. Pe prima fila sint cinci nume -Grigore Grigoriu, Geza Ginger, Tudor Petre, Dumitru Constantinescu si Franz Hladt, dar totul a pornit intr-o dimineata (n.r. -11 iunie), in atelierul de scularie de la Grivita, cu urmatoarele cuvinte:
–Ce zici, Geza, daca am face si noi o echipa de fotbal?
–Sa-ncercam, Grigore…
Cei doi strungari, Grigore si Geza, impreuna cu alti ceferisti, s-au intalnit dupa-amiaza „in localul Scoalei primare din cartierul Grivita”, iar peste doua saptamani, la 25 iunie, au infiintat Clubul sportiv C.F.R. Primul presedinte: maistrul Teofil Copaci, care mi-a si imprumutat registrul pentru aceste randuri de inceput.
… Ce rau imi pare ca n-am fost in dupa-amiaza aceea la Scoala primara din Grivita… Am scapat astfel patru luni din viata C.F.R.-ului, bunicul Rapidului meu de astazi. Au fost patru luni grele. Baietii au cumparat panza de tricouri din banii lor. O panza visinie, care avea sa ramana culoarea Rapidului, dar pe care nepotii de astazi au cam uitat-o.
Stiti de ce a fost panza visinie? Ia povesteste-ne nea Grigore:
„Pentru ca asa a vrut croitoreasa. Toate tricourile le-a cusut, cu mana ei. nevasta lui Geza. Si cum tot ea, saraca, avea sa le si spele, i-a rugat pe baieti sa nu vina cu alb, pentru ca albul aduna, mai ales in Triaj, funinginea pe franghie. Intamplarea a facut sa gasim o panza visinie. Asta-i tot”.
Spre toamna am vazut primul meci tare al Rapidului (n.r. -Bucuresti, 28 octombrie 1923). Am si acum fotografia dinainte de incepere. Primul din stanga e arbitrul Rolton. Al doilea e Rudy Wetzer, care jucase doua din cele patru meciuri de pana atunci ale „nationalei” noastre. Echipa lui Wetzer, „Unirea” din Timisoara, era vestita. Si am luat bataie cu 8-4, dar dupa ce condusesem cu 3-2 la pauza. Imi aduc aminte ca, in repriza a doua, baietii lui Ruda-baci, cat erau ei de artisti „de la Viana”, ne-au pus pe tusa vreo patru oameni, in frunte cu nea Grigore, capitanul.
Am uitat sa va spun ca meciul a fost pe CAB. Langa Arcul de Triumf, acolo unde sint astazi vilele cele frumoase, albastre si verzi, intre soseaua Kiseleff si calea care duce spre Piata Aviatorilor.
Al doilea meci s-a jucat peste zece zile cu Gloria Arad, si tot pe CAB. Am si fotografia asta. Nea Grigore isi trasese cureaua peste chiloti. Geza e in dreapta. Guler tare. Jiletca. Tine aratatorul in buzunarul de la ceas, ca neica Zaharia. In spatele portii se vede „vila arhitectului”. O vila de lemn. Un fel de pavilion de vanatoare. Azi nu mai e. Nu mai tin minte nici cum se numea arhitectul. Dar stiu ca am patimit mult de pe urma lui. Ori de cate ori cadea o minge in curtea vilei, omul nostru scotea briceagul si-i facea harakiri. Ca sa scape de noi. (Poate ca avea si el putina dreptate, dar de partea noastra era „mersul istoriei fotbalului”.) In orice caz, cand a ars CAB-ul, am simtit cu totii mana „castelanului”. Si-a vazut visul. (Era sa uit scorul. Am pierdut meciul cu Gloria, 2-1, per benevolentiam lui Onorica Nicolau, arbitrul care pusese ramasag cu Mitty Niculescu, sustinand ca noi, C.F.R.-ul, o sa ramanem doar o echipa de cartier cat o fi lumea si pamantul.)
Peste un an si ceva, prima noastra echipa s-a destramat. A plecat Truckenbrod, omul de la care nea Gigore Grigoriu invatase meseria de half centru. A plecat si Palco. Au venit cei tineri. Dar era greu. Procesul-verbal din 25 ianuarie 1925 vorbeste despre „excluderea echipei de categoria I din Campionatul regional, pentru ca nu s-a putut prezenta la meciuri.” Cauza? Lipsa echipamentului.
Si totusi, am jucat. Care cum a putut. Asa peticiti cum eram. Cu echipament sau fara. Am batut Val Vartejul, Unirea Obor, Prahova, C.F.R.-ul din Cluj. Am pierdut onorabil pe Valea Jiului si la Arad. Am jucat aproape 40 de meciuri in 1924. Atunci am inceput sa invat haltele si garile. Ziua– dupa fantana din fata, noaptea–dupa fereastra luminata prin care se uita nevasta sefului de gara.
Am jucat peste tot. Dar cu ce greutati!… N-o sa credeti ca bugetul echipei avea 95 000 de lei cheltuieli si doar 5 000 venituri. Iertati-ma ca va plictisesc cu cifre. Trebuie sa stiti, insa, ca n-a fost totul doar o cupa de sampanie.”

rapidb  •  1 mai 2008, 8:39

@abereanda – Vorbesti de ce s-a intamplat dupa ’89’…
In fotbal s-a intamplat exact acelasi lucru ca si in societatea romaneasca. Au proliferat lichelele si trepadusii fostului regim. dNHAMO si cska au intrat in „democratie” cu zecile de milioane de dolari obtinuti prin vanzarea a cate doua randuri de jucatori. Jucatori inregimentati cu japca in vechiul regim.
Poti pune semnul egal intre situatia clubului Rapid la inceputul lui’90 cu cea a clubului cska? Poti compara baza sportiva ghencea cu stadionul Giulesti?
Asta ca sa terminam cu mitul egalitatii de sanse de dupa ’90.

karlsberg_vs_ursus  •  1 mai 2008, 8:41

„….e clar că toată viaţa lui s-a hrănit cu Pirandello şi Mazilu.” Foarte tare,bravo domnule Tolontan!

ps.Iata definitia,pe care a dat-o scriitorul spaniol Pio Baroja,omului>>>”Omul? Un milimetru peste maimuta,cand nu este cu un centimetru sub porc.”

gilos  •  1 mai 2008, 9:04

Cred ca cei doi s-au speriat de anonimatul in care s-ar putea juca derby-ul asta ( dinamovistii sunt complet blazati, iar stelistii sunt convinsi ca nu mai pot scapa titlul, plus ca toata lumea se asteapta la un aranjament prin intermediul impresarilor) si vor sa mai incinga un pic atmosfera.

You’ll never walk alone  •  1 mai 2008, 9:07

Ati vazut ieri Chelsea – Liverpool? Parca este alt sport decat stim noi. Fara injuraturi, simulari, tavaleli, brichete in capul arbitrului. 2 ore de fotbal continuu. Suturi in vinclu, driblinguri, centrari, etc. Pe o ploaie frumoasa… De aceea eu m-am hotarat sa nu ma mai uit la bambiliciul din Romania. Ultimul meu mesaj pentru ziaristii, antrenorii, jucatorii, arbitrii, sponsorii din Romania: SA VA FIE RUSINE!

12  •  1 mai 2008, 9:16

buna idee .. cel cu nr 95..

nici eu nu ma voi mai uita ..

la stiri nu ma mai uit decat la eurosport ..

cipriano25  •  1 mai 2008, 9:17

Cine crede ca in acest meci se va face „blat” e naiv,iar cine confunda Steaua cu Becali la fel!Mi-au placut afirmatile d-lui Tolontan cu privire la incitarea suporterilor,lucru care dovedeste inca o data ce fel de oameni sunt acesti patroni si lucru care dovedeste ca nu au ce cauta in fotbalul romanesc!Meciul de duminica ar trebui sa fie un meci de orgolii si nu o bataie intre maimute si ciobani!

baba  •  1 mai 2008, 9:26

oare am sa traiesc sa vad meciuri cu asemenea miza, intre suporteri de la care sa inventat termenul „hooligans”,sa vad ziceam fara gard sau plasa ca la zbarna?nu cred!

Dany  •  1 mai 2008, 9:43

Ar trebui sa lasam vorbaria si sa vedem mai mult fotbal.

***(spam publicitar)

roby-dog  •  1 mai 2008, 9:46

6000000 de stelisti???????????5000000 din ei nu stiu sa enumere 10 jucatori din lot………o gramada de analfabeti,care „tin” cu steaua pt.ca e „misto”………….iar in ziua de azi,a fi stelist nu e o mandrie…………

roby-dog  •  1 mai 2008, 9:48

e chiar un inceput de rusinica………..

nelu-dinamo  •  1 mai 2008, 9:59

ma repet vinovati sunteti voi careii promovati pt. ca luati bani de la cioban

Flo G.  •  1 mai 2008, 10:00

Maestre tolo,rolul tau de aparator al floricelelor de mai si de luptator impotriva violentei a inceput cu episodul Tweety si s-a incheiat dupa meciul rapid-steaua cand ai fost aparatorul huliganilor din giulesti pentru o cauza ce ti se parea tie mai dreapta,astfel a te rog sa ramai la stadiul de comentator al declaratiilor lui jiji si porcea.Nu o sa raspunzi,dar eu as vrea sa te intreb de ce nu ati luat atitudine impotriva violentelor de la craiova de duminica?Nu se potrivea cu politica ziarului?
Articolul lui tolontan e banal ca de obicei,dar comentariile si discutiile de pe blog sunt foarte interesante,cei care fac aici o scurta istorie a fotbalului ar trebui sa ia in calcul si istoria de zi cu zi,si sa stie ca au fost mai multe etape in instaurarea comunismului,iar de cele mai multe ori comunistii timpurii,au platit cu viata,in fata urmatorului val.Cine a fost atent la o lectie de istorie stie ca cfr-ul a fost o zona din care Cominternul si-a recrutat numerosi adepti,in esenta,niste comunisti timpurii,Rapidul, a pierdut favorurile in in fata altor comunisti ,steaua si dinamo,daca erau asa anticomunisti rapidistii,erau de mult o amintire!

gogu  •  1 mai 2008, 10:04

Mazilu e ala care a jucat la Sportu?

sorin  •  1 mai 2008, 10:40

La ce te poti astepta de la un Borcea? Se mai plang ca dece este violenta pe stadioane. E clar ca oameni ca Borcea instiga la violenta. Am auzit si eu declaratiile. Mult m-as bucura ca Steaua sa le dea o mama de bataie cu 4-0 sa le scoata fotbalul din cap. Nu neg incorectitudinea cu care Steaua a castigat meciurile, dar sa instigi publicul la violenta spune multe.

Comentează