Numărătoare inversă nervoasă

De sîmbătă, RCS a scos Telesport şi Money Channel din grilă şi a introdus gspTV, care deocamdată emite doar un semnal tehnic şi pe care se vor putea vedea meciurile Ligii 1. Vântu a luat foc, bănuind că e opera războiului cu Voiculescu!

luni, 14 iulie 2008, 12:32

De sîmbătă, RCS a scos Telesport şi Money Channel din grilă şi a introdus gspTV, care deocamdată emite doar un semnal tehnic şi pe care se vor putea vedea meciurile Ligii 1. Vântu a luat foc, bănuind că e opera războiului cu Voiculescu!

Împreună, afacerile lor însumează 4,6 miliarde de euro. Vântu, Teszari, Voiculescu, în ordinea din Top Capital. Dar nu sînt împreună. Sînt împotrivă.

Preludiu scurt, conflict lung
Împotrivă e puţin spus. Pe 31 martie, drepturile tv pentru Liga 1 s-au decis în favoarea consorţiului A1 – RCS, pentru 27 de milioane de euro net pe an. Licitaţia a durat 6 minute şi a fost cel mai scurt preludiu, obicei masculin!, al celui mai lung război.

„Vreau să cumpăr RCS!”
În acea seară, furios pentru că a pierdut, Vântu l-a sunat pe Teszari, patronul RCS-RDS. „Stimate domn, vreau să vă cumpăr compania!’. Teszari a mărturisit colaboratorilor, uimit, că SOV nu glumea. A fost refuzat. Chiar şi după ratarea listării la Bursa de la Londra, RCS-RDS valorează, probabil, 3 miliarde de euro. Mai mult decît orice televiziune, radio, ziar sau trust media din România.

Cluburile au ajuns să ia de la A1 – RCS de 4 ori mai mult decît plătea Telesport şi pentru că licitaţia a căpătat o notă de orgoliu personal. Rivali ireductibili, Voiculescu şi Vântu şi-au pus ambiţia la bătaie

Invizibil în Cipru
Imediat, Dumitru Dragomir s-a mişcat. „Totul în favoarea Realitatea TV, cea care a cumpărat Telesport, post de care şeful Ligii a fost extrem de legat şi care acum a ajuns la Vântu”, susţin surse din A1 – RCS.

„Vedeţi cîţi bani a scos Dragomir din canalul care a deţinut pînă acum drepturile TV!”, avertizează Florin Prunea. Răspunsul relaţiei Dragomir – Telesport se află în anonimatul prosper al unui off-shore din Cipru. Ambele surse sînt, evident, ostile lui Dragomir. „Prostii şi minciuni!”, zice şeful Ligii.

Cererea zace în fax
Pentru prima oară în ultimii ani, meciurile Ligii 1 au fost programate doar sîmbăta şi duminica. Pînă acum, se adăugau zilele de vineri şi chiar de luni.

Consorţiul a contactat oficial Liga. Iată dialogul cu Valentin Alexandru:
– Vă rugăm să schimbaţi programarea primelor etape!
– Adesaţi-ne o cerere în scris!
– Sigur, v-am trimis-o.
– Pe fax o dorim.
– Da, o aveţi pe fax.
– O vom analiza, dar Liga e în concediu general pînă pe 17 iulie.

Scoşi în cablu
„OK, dacă joacă aşa, atunci vom riposta!”, şi-au spus cei din consorţiul cîştigător. Pentru ei, Liga e Dragomir, iar Dragomir acţionează aşa pentru că vrea să facă orice ca să dea contractul către RTV. La ideea RCS, meciurile se vor vedea simultan pe patru canale.

„Pentru asta, ne-au scos Telesport şi Money Channel din cablu!”, au constat sîmbătă cei de la Realitatea. Vântu ştia de ceva vreme ce se pregăteşte, dar interesul comercial al RCS e foarte puternic.

Unde se vor vedea meciurile
Situaţia la zi. Abonaţii RCS şi DigiTV au pierdut Money Channel şi Telesport, care va difuza, printre altele, campionatul de handbal şi unele meciuri din Liga a II-a de fotbal. Aceiaşi abonaţi au cîştigat gspTV şi variantele sale, unde vor putea urmări meciurile de Liga 1.

Şi se mai întîmplă ceva, asta fără legătură cu războiul Vântu – Teszari + Vociulescu. Abonaţii celorlalte reţele de cablu, gen UPC, sau ai sistemelor Dolce, Boom şi altele nu vor putea prinde gspTV, ceea ce naşte un dublu efect. Întîi, presiune la adresa propriilor furnizori de programe, care n-au plătit cît au cerut A1 – RCS, ameninţarea că se vor muta la RCS sau îşi vor pune DigiTV, şi, pe de altă parte, nemulţumire la adresa gspTV, pe care nu o pot prinde.

Mai sînt 10 zile pînă la prima emisie a gspTV. În privinţa distribuţiei, probabil că nu se va schimba nimic pe termen scurt. Dar e greu de crezut că starea aceasta de echilibru instabil, în care freamătă mize de zeci de milioane de euro, se va menţine. Totul abia începe şi cel care a mişcat aceste forţe, deopotrivă uriaşe şi copilăreşti, este fotbalul.

Estimarea abonaţilor TV din două surse:

Studiu GFK – iunie 2008
4,7 mil abonaţi la cablu
1,5 mil abonaţi la DTH
6,2 total abonaţi din care
2,2 mil sînt abonaţi RCS şi Digi TV
4 mil nu vor vedea meciurile

Raport ANRCTI – mai 2008
3,55 mil abonaţi la cablu
1,7 mil abonaţi pe DTH
5,3 mil total abonaţi din care
1,85 mil sînt abonaţi RCS şi Digi TV
3,4 mil nu vor vedea meciurile

Studiul GFK a fost determinat prin metode statistice, iar raportul ANRTCI, care este autoritatea de reglementare, din cifre primite de la firmele care operează în domeniu.

În estimarea ANRCTI, care nu furnizează decît cifre globale, s-au folosit ponderile GFK: RCS are 27% din piaţa de cablu şi 51% din piaţa de DTH prin Digi TV.

E posibil ca diferenţa dintre cifrele la abonaţi la cablu să provină din faptul că unii cablişti mici subraportează abonaţii, iar unii dintre abonaţi fură semnal şi nu sînt înregistraţi în situaţia firmelor.

Precizare: chiar dacă nu se confundă şi nici nu conduce gspTV, ziarul este parte a proiectului noii televiziuni. Autorul face menţiunea pentru ca publicul să deţină toate informaţiile atunci cînd citeşte articolul.

Comentarii (213)Adaugă comentariu

cristi  •  22 iulie 2008, 13:13

dupa 17 ani sant dat deoparte ,nu mai am dreptul sa vad meciurile de fotbal,d-le Voiculescu va multumesc ca ,poate ,mia venit mintea la cap si in mod sigur nu mai pot sa votez coalitia PSD-PC ,eu stiu? poate tot raul e spre bine,oricum nu citese nimeni mesajale de aici,dar domnilor de la PSD vi sa copto din nou de acest personaj care va vandut si la alegerile trecute,Poate voi sta mai mult cu familia,de ce sa ma uit la meciuri,oricum e un fel de manipulare,sant extraordinar de dezamagit,blatistul nr 1 nea facuto din nou.

vali  •  26 iulie 2008, 18:32

Este o lipsa de respect fata de suporterii romani care nu vor mai putea vedea meciurile din liga 1. Pe mine nu ma intereseaza pt ca ma pasioneaza campionatele dinafara.Oricum vor putea cei de la tara sa vada Liga 1 pt ca am vazut multe antene digi prin satele din Romania.

edy  •  26 iulie 2008, 19:44

eu am o idee cei 4milioane de oameni sa nu mai cumparam ziarul gsp sai vedem dupa aia mergem cu prosportul si cu dragomir care nu le da voie sa programeze etapa decat s.d.

mitica de la  •  27 iulie 2008, 11:00

sa va fie rusine ca traiti in romania , magarilor !!!!!!!!

voroneanu  •  27 iulie 2008, 12:43

Se pare ca cei care „cumpara” si „vand’ drepturile de transmisie a partidelor de fotbal din campionatul NATIONAL al ROMANIEI, nu se gandesc la toti oameni care ar trebui sa urmareasca aceste programe.
Chiar daca fotbalul a devenit o afacere particulara, in acest caz ar trebui sa intervina „PARLAMENTUL” sau „PRESEDENTIA”

neamtzuBR  •  27 iulie 2008, 21:28

****

NUME NECESAR?  •  28 iulie 2008, 15:32

Ma bucur nespus ca nu mai sunt martor al mizeriei din liga hotului mitica.
Dupa ani de zile de otrava, fotbal liga 1 fosta divizia a, ma simt purificat.
Pot citi, plimba, …. ma pot dezintoxica de fotbalul mitic romanesc.
Bravo Mitica!!!
M-ai scapat de otrava!

cea mai mare prostie  •  28 iulie 2008, 20:42

asta este cea mai mare prostie pe kre atzi putut-o sa o facetzi pt noi microbistii kre atunci knd veneau d la munca impreuna cu prietenii la o bere sa vedem un meci bun..voi credetzi k astfel o sa avetzi mai multi uitlizatori la digitv si rcs???statzi fratzilor linistitzi…atzi capatat tot dispretzul nostru…****i…rusine…va batetzi joc d fotbalul romanesc..uuuuuaaaaa!!!!!

Andrei  •  3 august 2008, 18:23

mitica esti un NESIMTIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

iulian  •  4 august 2008, 16:56

Acum totul a devenit SI MAI clar Campionatul National de FOTBAL adevenit un CAMPIONAT PARTICULAR de care ne-am convins inca o data ca primeaza interesul particular.Ceea ce vedem prin presa sau la TV. este totul o minciuna asa cum s-a intamplat tot timpul pana acum.Bai nesimntitilor care spuneti ca conduceti fotbalul romanesc si CEAUSESCU TRANSMITEA MECIURILE LA TV.,iar pe voi nu va intereseaza decat sa va umple-ti buzunarele proprii. NU UITATI CA SI DATORITA INTERESULUI NOSTRU, AL SUPORTERILOR A-TI AJUNS SA CONDUCETI FOTBALUL ROMANESC, CA ALTFEL DACA NU AVEA-TI DE CASTIGAT FUGEATI DE FOTBAL CA DE CIUMA.OARE IN ROMANIA FOTBALUL SE MAI POATE NUMI SPORTUL REGE SAU SPORTUL PARTICULAR????????SA VA FIE RUSINE DACA MAI AVETI ASA CEVA.

Johnny  •  9 august 2008, 13:43

Este cea mai mare gogomanie pe care am auzit-o vreodata
S-a spus k dupa revolutie oamenii vor avea cces liber la informatie
Asta este poate cea mai mare hotie de la revolutie pana in prezent.
Oare nu se gandeste nimeni k cei 4 milioane de suporteri reprezinta un sfert din populatia tarii?
Este lipsa de respect, lipsa de bun-simt, lipsa de ce vreti voi dar e lipsa…

Cristi  •  15 august 2008, 15:16

RCS – RDS, sunt convins ca va doriti cat mai multi abonati dar nu cred ca asa ii veti castiga, prin ceea ce faceti nu veti primii decat antipatia potentialilor clienti.
GSPTV – FRATILOR sa inteleg ca sunteti plini de bani, de nu va intereseaza audienta!!! Audienta = reclame (ca doar din asta traiti)= sponsori mai multi / emisiuni = bani multi FRAIERILOR.
S-ar parea ca managementul vostru e foarte slab.
Oricum sper ca Oficiul Concurentei sa-i sanctioneze pe RDS-RCS pentru concurenta neloiala.

monis  •  1 august 2010, 17:22

Cei de la RDS au vazut ca merge sa insele omul de rand prin diferite miscari de marketing, de aceea au ajuns probabil cel mai mare grup de media din tara. De exemplu, doar pentru taxa de 5 RON pe care au pus-o pentru telefonia fixa de la inceputul lui iunie (fara sa comunice acest lucru utilizatorilor) castiga anual cateva milioane bune de euro.

Comentează