Drumul presei în 3 spoturi

Nu doar branduri. Publicitatea e o lupta pentru imaginatia lumii. Cind privesti campaniile in succesiunea lor, ajung la tine oamenii acelui timp, prin gusturile, ideile si temerile lor.

vineri, 15 mai 2009, 11:13

Nu doar branduri. Publicitatea e o lupta pentru imaginatia lumii. Cind privesti campaniile in succesiunea lor, ajung la tine oamenii acelui timp, prin gusturile, ideile si temerile lor.

Astazi, Gazeta lanseaza oficial campania de imagine „Ne pasa de sport. Poate prea mult”. E a treia, dupa cea din 2003 si cea din 2006. O prima observatie. Cele trei spoturi tv principale ale campaniilor spun, intr-un fel, povestea presei. Nu doar a presei din Romania. E traseul framintarilor si solutiilor, niciodata definitive.

In 2003, era vremea entuziasmului, din care nu lipseau provocarea, vanitatea si increderea. Headvertising a cistigat cu aceasta campanie Golden Drum la Portoroz. Era primul Golden Drum pentru campanie cistigat de Romania.
In 2006, cind ziarele incepeau sa se converteasca de la broadsheet la formatul compact, era timpul adaptarii, mai degraba fortate, la gustul publicului. Headvertising si gsp au cistigat cu aceasta campanie Grand Effie in Romania. Era prima oara cind media cistiga Marele Premiu.
In 2009, ne gasim in zodia pe care un cititor o numea: „deziluzia impatimitilor”.

Iata cele trei spoturi:

2003 Entuziasmul orgolios

2006 Ne modernizam si doare

2009 Furia impatimitilor

scrisoare-dragomir

Campania „Ne pasa de sport. Poate prea mult” a plecat de la realitatea ca sportul romanesc este in criza si ca trebuie facut ceva pentru schimbarea sa. „E in criza pentru ca are prea putin bani, dar si prea multi. E in criza din lipsa de educatie si de motivare”, cum ii place sa spuna lui Serban Alexandrescu, seful creatiei de la Head si omul care a pus in linie creatia gsp din 2003 si pina azi.

Campania a inceput printr-un teasing neobisnuit, luni dimineata, conceput de marketingul gsp. Ea a folosit epicentrul de personalitati si de interes nascut din Centenarul FRF si din organizarea Comitetul Executiv al UEFA, primul din istoria Romaniei. Dumitru Dragomir si Mircea Sandu au primit cite o scrisoare anonima (foto), compusa din litere decupate din ziarele acelei zile.

2newsin

Desi era politicoasa si neagresiva, cei doi au tratat-o drept ostila. Dragomir a iesit din Adunarea generala si, in fata camerelor de luat vederi adunate pentru evenimentul federal, a spus: „M-au amenintat cu moartea! Probabil ca sint suporterii”. Cornel Dinu a adaugat: „S-a ajuns prea departe!”.

Din acel moment, forta de penetrare a stirii a dus mesajul cu forta unui buzz. In citeva minute, agentia newsin (foto), siteurile realitatea.net, sport.ro, ziare.com, adevarul.ro, click.ro, prosport.ro, onlinesport.ro si gsp.ro au gazduit declaratiile lui Dragomir, reactiile lui Sandu si ale celorlalti. Cu citeva exceptii, nici jurnalistii gsp nu au stiut ca e vorba de un teasing.

Imediat, televiziunile au preluat mesajul „Ne pasa de sport. Poate prea mult”. Au urmat dezbateri pe tot parcursul zilei. Seara, ProTV si-a deschis buletinul de stiri sportive cu literele decupate din ziare. Antena 1, care n-a stiut nici ea nimic, a difuzat stirea.

A doua zi, marti, ProSport scria despre „Scrisoriada„. Gazeta de marti observa pe tolo.ro ca nu e vorba despre o amenintare si a cerut publicului sa spuna cine crede ca sint autorii anonimi ai scrisorii. „Puneti-ma pe mine in capul listei!”, a fost reactia standard a oamenilor.

Miercuri, Gazeta a publicat pe prima pagina fotografia masinii celui mai in voga fotbalist din Liga 1, Marius Niculae, care purta mesajul, vopsit cu graffiti! Stelea si Costin Lazar patisera acelasi lucru. Ei fusesera informati. Intre timp, pe siteuri aparuse o petitie on-line initiata de microbisti, care aderau la „Ne pasa de sport. Poate prea mult”. Iar siteul sport.ro isi invita cititorii sa participe la alcatuirea de noi slogane despre nevoia de curatenie a sportului

Joi, ziarul tiparea acelasi mesaj, trimis de o campioana olimpica anonima care anunta ca vineri va dezvalui cine sint autorii.

Tot joi, siteul gsp a cazut pentru 45 de minute, iar pe youtube a aparut un filmulet care arata o secventa in care citiva jurnalisti, in frunte cu Andrei Vochin, intra furiosi intr-un vestiar plin de fotbalisti manelisti. Hotnews, parte a jocului, a semnalat imediat caderea siteului si apoi a revenit cu un succint reveal. Bloggerii au inceput sa intuiasca provenienta, unii au ironizat-o, altii au remarcat ideea.

pagini11


Astazi, spotul TV incepe sa fie difuzat in derbyul Steaua – Rapid iar mesajul va fi vizibil pe rotativa stadionului. Revealul, critic sau doar constatativ, a fost asigurat de ziare aici sau aici. Campania se va derula pe 8 statii TV, 6 radiouri, in 21 de ziare si reviste si va avea mai multe executii BTL. Astazi, Gazeta gazduieste mesajul olograf a cinci mari campioni olimpici, care s-au alaturat campaniei si prima macheta de presa scrisa.

reclama-print



De regula, industriile publicitatii, media, marketing si comunicare sint curioase sa stie a cui e ideea. Cine a gindit asta sau cealalta. Nu avem un raspuns, ci citeva nume. In spatele companiilor si brandurilor sint oamenii. Carora le pasa de sport. Poate prea mult.

Marketing: Gazeta Sporturilor
Agentie de strategie de creatie si de creatie: Headvertising
Agentie de strategie de media si planning de media: Starcom
Regizor spot TV: Radu Muntean
Productie spot TV: MME

Comentarii (77)Adaugă comentariu

Epigonul  •  15 mai 2009, 13:26

Tolo, daca va pasa intr-adevar, incepeti prin a renunta la banda aia oribila de la meciuri. Merita sa-ti convingi colegii de trust. Trust me! 🙂

prodan  •  15 mai 2009, 13:41

da: dar GSP a mintit cu nerusinare o saptamana intreaga, mai ales pe print, mami ales cu ridicolul colaj de 3 fotografii cu masinile pictate -culmea! – ziua in amiaza mare, iar fotograful era fix pe faza, la fel ca proprietarul masinii.
iar incidentele au fost prezentate ca autentice.
deci, ATI MINTIT.
HUOO!

AlexP  •  15 mai 2009, 13:51

Felicitari, domnul Tolontan. Felicitari, Gazetei si nu in ultimul rand agentie Headvertising. Desi este doar incipitul campaniei, trebuie sa recunosc ca mi-a atras atentie abordarea, si acum odata cu aparitia spotului nu pot decat sa ma bucur pt atitudinea pe care ati adoptat-o. Domnule Tolontan, cei care va acuza de genul (Alin, etc) nu v-ati gandit poate ca lucreaza in publicitate, unde stiti prea bine exista un orgoliu si o invidie incotrolabila? Habar nu aveam ca agentie de strategie si creatie a GSP este Headvertising, dar nu pot decat sa ma bucur acum ca am aflat. Se vede mana domnului Alexandrescu. Dragi cititori, bloggeri si forumisti, inainte de a blama campania Gazetei ca avand doar obiective de marketing si vanzari, faceti o comparatie intre campania Prosportului (agentia Matasel&Arsenoaiei – care m-au dezamagit profund) ,,Stim ce inseamna sa fii suporter” cu spoturile acelea puerile si atitudinea pe care o ia Gazeta acum!

Cătălin Tolontan  •  15 mai 2009, 13:52

epigonul: am criticat de doua ori in ziar banda, oamenii fac ce vor, nu avem nici o legatura cu managementul postului gsptv sau cu transmisiile de pe a1

Tolo despre campania GSP | Gusti Roman  •  15 mai 2009, 14:19

[…] cele trei spoturi: AICI Tags: […]

Epigonul  •  15 mai 2009, 14:32

@tolo
Stiu ca ai scris, tocmai de-aia sugeram sa-i si convingi direct, nu doar sa-ti exprimi dezprobarea in scris. Inteleg, deci, ca separatia puterilor in trust e mai puternica decat prietenia cu Naum.

mario  •  15 mai 2009, 15:18

voua nu va pasa de sport…. va pasa de fotbal

coditoiu nicusor  •  15 mai 2009, 15:23

sunt un abonat al gazetei.si urmaream cu interes subiectul „ne pasa de fotbal”. am vazut acolo un lucru interesant si anume faptul ca au semnat si campioane olompice,desi la inceput era promavata campania in jurul fotbalului. stiti care e diferenta dintre campioanele si fotbalistii de pe prima pagina pe care i-ati promovat??? dimensiunile pozelor sunt direct proportionale cu importanta pe care o dati altor sporturi (ma refer la prima pagina de luni si la poza minuscula cu fiecare campioana. toata poza e cam cat roata de la masina pictata). sunt microbist 100% poate si din cauza faptului ca pana acum vreo 2 ani am jucat fotbal,(in divizii inferioare),dar intamplarea a facut ca luni sa am drum in bucuresti si sa dau peste o adevarata comoara a sportului intr-un spital, probabil intr-o vizita la cineva. nu era urmarita de fotografi, nu era imbracata cu inseme mari de firme celebre sau laturi mari la gat, era chiar casual.acum fac referire la faptul ca un fotbalist de la steaua e urmarit si cand se duce la butic sa-si cumpere tigari. si aveam in fata o campioana si-n loc sa ii pup mana sa-i multumesc ca ne-a adus o medalie la olimpiada de anul trecut, cand a trecut pe langa mine ma intrebam daca era ea sau mi se pare. totusi cand l-am vazut pe mutu acu vreo 2 ani, consateanul meu din pitesti am sarit repede sa faca poza cu mine si oricum l-am recunoscut dupa atentia care i se dadea cand calca asfaltul. diferenta dintre cei doi o vedeti? problema era ca acest mutu care nu a castigat vreo medalie de aur are locul lui zilnic in ziar in timp ce desprea aceasta Alina Dumitru nu cred ca citesc mai des de 2 luni ceva,orice… si totusi dumneavostre spuneti ca va pasa de sport!!! nu dragii mei, va pasa de fotbal de scandaluri,de becali, penescu si arbitrii… m-am gandit sa va scriu pentru ca astazi cand am citit mesajul scris de mana si semnatura Alinei Dumitru m-au trecut fiorii prin tot corpul pentru ca am uitat sa va spun ca am asteptat pana cand aceasta a coborat si semnatura din ziarul dumneavoastra e si pe agenda prietenei mele… scrieti si voi mai mult despre adevaratii campioni si nu o sa mai fie atata mizerie in fiecare ziar ca de pana si de torje si de carnetul lui de conducere vorbiti mai mult.l-am vazut la televizor de fiecare data cand il opreste politia…
apropo, masina Alinei de ce nu ati vopsit-o cu mesajul vostru??? nu era jeep negru ca sa dea bine???

Mario  •  15 mai 2009, 15:24

dar de reclamele enervante de pe site cine se ocupa?de cand apare reclama centrala site-ul se incarca mult mai greu.stresanta chestie…

Cătălin Tolontan  •  15 mai 2009, 15:51

coditoiu nicusor : despre alina dumitru am scris de zeci de ori in ultima vreme. A aparut si o carte impreuna cu Gazeta despre performanta olimpicilor. O aveti?

Campania gsp … noutate in presa romaneasca! Le pasa de sport? « Al mai shucar si mai minunat blog!  •  15 mai 2009, 16:24

[…] a laudat campania respectiva … sau macar a incercat sa inteleaga oamenii care au facut; – blogul lu tolontan , care, normal, prezinta parerea partii implicate, aka gsp… Pe baza acestuia ma voi referi in […]

Schimbarea…  •  15 mai 2009, 16:28

„O noua atitudine pentru echipa nationala”
„Ne pasa de sport. Poate prea mult”

Directia e clara… trebuie schimbat ceva! Trebuie schimbate multe.
In politica, invatamant, justitie, economie, etc. Si in sport.
Nu e doar responsabilitatea jucatorilor, antrenorilor, conducatorilor de
club sau a sefilor fotbalului romanesc. Este responsabilitatea fiecaruia
dintre noi!

Sa fim mai civilizati, mai culti, mai cu bun gust, mai putini „huligani”…
Sa mai dam din putinii bani pe care ii avem pe o carte in loc sa-i irosim
pe 3 beri…

De ce ne incapatanam sa ramanem in urma cand e clar ca fiecare dintre noi
poate face cate putin pentru a progresa?

rares  •  15 mai 2009, 16:32

Felicitari pentru spot , de fapt ideea in sine este interesanta .Pentru mine ca iubitor de fotbal inseamna ceva , ca nu sunt singurul care vede ca fotbalul pe care il iubesc atat de mult se duce la vale .Sunt unul care urmareste toate meciurile difuzate de la tv , indiferent daca joaca echipa mea favorita sau nu , sportul asta imi place , il inteleg . Nu urmaresc doar cum alearga mingea inainte si inapoi .
D-le Tolontan , nu inteleg …presa este atat de puternica , dar DE CE nu reusiti sa ne scapati de cei care conduc de atatia ani fotbalul nostru . Trebuie sa existe o cale , chiar si mai neortodoxa . Nu stiu ce , poate o intelegere intre trusturi , intre televiziuni . Trebuie sa gasiti o modalitate . In vocile si pixul cu care scrieti zi de zi , se afla raspunsul .
Diseara avem meci , doresc succes echipei mele Steaua , fie ca cei mai buni sa castige !
P.S. ” Urasc ” cluburile de fotbal Rapid si Dinamo , doar dintr-un singur motiv : sunteti la fel de buni ca si noi , Steaua , atat ! Sper sa ma iertati …. .

ionnis  •  15 mai 2009, 16:37

E belea finalul… „ce are astia ba?”. va fii noul hit al verii dupa vechile hituri: nepoateeee si N-ai cu cine, niste tarani. foarte tare clipul. Marica e manelistul sef:))

Taz  •  15 mai 2009, 16:51

Eu şi tata
Tare asta cu Banciu si Naum… (ne pasa de ciclism)
De 11 ani mă uit impreună cu tatăl meu la eurosport la turul Franţei şi este singurul moment când ne simţim împreună în adevăratul sens al cuvântului. Ne simţim aproape unul de celălalt şi datorită comentariului considerat de noi „aparte” al celor doi. De 11 ani vedem Franţa din elicopter, de la nivelul ierbii, sau din goana rutierilor. De 11 ani suntem aproape de cei care ne-au oferit căţărari şi sprinturi. Pantani. Armstrong. Enumerarea poate continua la nesfârşit. Am văzut Franţa din sufrageria blocului comunist în care trăiesc şi din care evadez de fiecare dată atunci când văd asfaltul parcă turnat ieri al Hexagonului, iarba verde şi rulotele de pe margine. De fiecare dată apare ceva nou. De fiecare dată în cei 11 ani sunt ironizat de prieteni spunând că mai am să mă uit la şah şi devin un ciudat. Totuşi, este activitatea comună, cea care ne uneşte în preocupări, pe mine şi pe tatăl meu. Generaţii diferite cu o singură parte comună. Noi am găsit-o. Îmi este milă de cei care nu au făcut asta încă. De 11 ani asimilăm imaginile cu vocile celor doi comentatori. Buni, răi cum sunt ei. Nimeni nu este perfect. Recent am asimilat imaginea lui Banciu cu vocea. De atunci îl vânez şi la apariţiile televizate. Nu ştiam de ce. Îmi amintea de tur. Paralelă: când a murit Ayrton Senna am refuzat să ne mai uităm la F1. Nu mai avea farmec. Se năruise un soclu. Nu îi urc pe cei doi pe un soclu dar nu mă voi mai uita la tur. Era marilor campioni a apus. Comentatorii dispar odată cu eroii lor. Şi-au dorit atât să nu-l mai vadă pe Lance încât nu şi-au dat seama de legătura dintre ei. Au dispărut odată cu Lance. Ba nu. El mai aleargă, parcă pentru a le face în ciudă. 11 ani s-au scurs într-o clipă. Eu şi tatăl meu v-am urmarit în fiecare an. Pe Banciu o să-l urmăresc în continuare ca singură legătură cu turul Franţei.
Am uitat să precizez că tata a murit acum 7 ani.
Respect!

Ciprian  •  15 mai 2009, 18:55

Daca va pasa de sport nu mai provocati polemici intre cluburi, nu-i mai bagati in seama atat de mult pe acestia. E strigator la cer ca inainte de meciul Steaua-Dinamo pe gsp.tv fie difuzate non-stop polemici dintre Argaseala si Turcu, fara a se lua macar 2-3 interviuri jucatorilor, caresunt adevratii protagonisti. Daca va pasa de sport, reduceti ponderea fotbalului de la 95% la cel mult 75%. Si nu mai inventati articole, gen Dan Udrea.

pbm  •  15 mai 2009, 19:59

@Paul
Nu e Marica, e un actor … :)))

Tontolan  •  15 mai 2009, 21:55

VOUA va pasa??? Si noua, cititorilor, ne pasa de jurnalism, cand vedem
JURNALISM la gsp??? Ne-am saturat sa luam un „ziar” facut din zvonuri si
scandaluri provocate de voi!

chelbea  •  15 mai 2009, 22:52

Felicitari Tolo, prosport ar trebui sa inceapa editia cu melodia
„bang bang i shot you down”

Ray  •  15 mai 2009, 22:58

Respect gsp.ro pt initiativa. Nota 10. Ideea de baza pe care o vad eu este ca ataca orgoliile sportivilor, si organele abilitate sa conduca sportul romanesc.

Cătălin Tolontan  •  16 mai 2009, 8:17

tontolan: domnule mircea sandu, stim k nu va convine ca am dezvaluit, impreuna cu alte ziare, curuptia din arbitraj. Astea sint scandalurile despre care vorbiti. Dar vinovati sin cei care le fac, nu cei care le aduc la lumina 🙂

PR-ul: subiectul saptamanii in blogosfera | FocusBlog  •  17 mai 2009, 20:14

[…] GSP a fost conceputa atat pentru mediul online cat si pentru offline. Tolontan rezuma intr-un post desfasurarea campaniei si reactiile create.  In blogosfera,  cel mai vehement este postul lui […]

Ne pasa de sport. Poate prea mult. Gazeta Sporturilor  •  18 mai 2009, 14:50

[…] https://www.tolo.ro/2009/05/15/drumul-presei-in-3-spoturi/ […]

“Noi nu putem să scriem despre sport dacă voi nu-l faceţi!” | blogul IQads  •  19 mai 2009, 13:44

[…] Tolo pe blog găsiţi întreaga poveste a […]

sorin  •  20 mai 2009, 2:03

Si credeti ca se va face ceva cu sportul romanesc? S-a facut ceva in ultimi 20 de ani in tara asta? Nu vad nimic notabil si sunt dezamagit ca am tot sperat…Sunt 20 de ani in care n-am vazut decat cum Romania se distruge

Roxana Luchianov: Gratuit, lecţii de PR despre “Bloggers Relations” | Basic Marketing » Blog Archive  •  26 mai 2009, 8:29

[…] Campania GSP descrisă de dl Tolontan includea o serie de întâmplări ciudate care te provoacă să le comentezi: scrisori de […]

George  •  9 iulie 2009, 15:52

Cand apare urmatoarea carte Ioan Chirila? Au trecut 6 saptamani de la aparitia ‘Lucescu’, urmatoarea?

Comentează