I-AM GASIT! Bani pentru imaginea Ridzi+EBA via Voiculescu

eterna

[tab:Capitolul 1]

luni, 13 iulie 2009, 8:12

eterna

[tab:Capitolul 1]

CAPITOLUL 1 / „Vă garantez!”

12

„Vreau să ştiţi că un lucru extrem de important pe care România l-a pierdut în ultimul timp a fost libertatea presei”
TRAIAN BĂSESCU, 13 decembrie 2004, primul discurs ca preşedinte al României

fdDeşi cazul Ridzi e minor pentru preşedintele României, poate că libertatea presei nu e

Acţiunea începe luni. În altă zi de luni.
Pe 13 decembrie 2004, un bărbat sleit şi bucuros, îmbrăcat într-un costum închis şi cămaşă albastră, apare în faţa camerelor de luat vederi. Lîngă umărul drept, stau înfipte drapelele României, al UE şi un steag portocaliu.

La ora 11:30 l-a sunat Adrian Năstase: „Felicitări, aţi cîştigat!”. Iar acum, Traian Băsescu vorbeşte la prima sa conferinţă de presă ca preşedinte al României.

„Există port la Constanţa”
Liliana Ruse, astăzi ziaristă la Gândul, care acoperise campania electorală a lui Băsescu, îşi aminteşte: „În fiecare conferinţă prin ţară apăsase mult pe libertatea pierdută a presei. Spunea oamenilor că guvernul Năstase cumpără ştiri cu bani de la ministere. Se întorcea către mine şi zîmbea: «Uitaţi, doamna Ruse vă poate spune cum aflăm în fiecare zi din «Adevărul» că există port la Constanţa» 🙂 „.

Băsescu se referea la milioanele de euro din publicitate de stat care erau orientate către presă şi televiziuni pentru a le cumpăra bunăvoinţa.

basescu

În 2003-2004, se ajunsese în faza în care porturile, căile ferate, reţelele de distribuţie a gazului şi pînă şi fabricile de tancuri achiziţionau imagine pentru PSD şi pentru politicienii care conduceau ministerele

„Voi fi un preşedinte…”
Băsescu porneşte tare. Discursul său e privit în toate redacţiile din ţară. „Voi reda demnitatea românilor, voi lupta pentru o societate civilă puternică, voi fi un preşedinte care va scoate instituţiile statului de sub influenţa politicului”.
Apoi spune: „Vreau să ştiţi că un lucru important pe care România l-a pierdut în ultimul timp a fost libertatea presei!”.

Cînd s-a uscat mîncarea
În hala ştirilor de la Antena 1, un reporter simte broboane pe piele. Vede, cu coada ochiului, cum colegii săi privesc fix la televizor. Un hamburger pe jumătate mîncat se răceşte. La ProTV, în grupurile de montaj se exclamă: „Zi,tată!”.

Orice redacţie e un templu al distanţării reci. Emoţia pătrunde greu. Azi însă, e altfel. Ţigările aşteaptă, oamenii îşi freacă feţele, cîte un chips cade din punga de pe marginea mesei. „Am crezut fiecare cuvînt”.

MECANISMUL SE ÎNTOARCE
Luni, 13 iulie 2009. Azi.
Gazeta Sporturilor explică felul în care Guvernul României, prin semnătura ministrului tineretului şi sportului, a cumpărat imagine electorală pentru Monica Iacob-Ridzi şi Elena Băsescu, punînd la cale un mecanism prin care a vărsat 270.000 de euro unei firme din aria de afaceri a lui Dan Voiculescu.

Acest text spune povestea celor 270.000 de euro, a celor peste 300 de ştiri TV cu politicieni, difuzate în 48 de ore, şi a unei promisiuni încălcate.

[tab:Capitolul 2]

CAPITOLUL 2 / 2 Mai, scopul final: Imagine pe 270.000 de euro pentru Ridzi-EBA

„Vă garantez, în calitate de preşedinte al României, că, în România, presa va deveni liberă”
TRAIAN BĂSESCU, 13 decembrie 2004, primul discurs ca preşedinte al României

„Îmi voi face un titlu de onoare, ca preşedinte al ţării, din a garanta şi a susţine libertatea presei”
TRAIAN BĂSESCU, 13 decembrie 2004, primul discurs ca preşedinte al României

În spatele evenimentelor din 2 Mai a stat nevoia de imagine a ministrului şi a prietenei sale

MTS a plătit 730.000 de euro către Artisan şi Mark.
„De fapt, o singură firmă, ce Dumnezeu!”, după cum exclama deputatul PD-L Gelu Vişan. A fost membru al comisiei de anchetă, susţinător al lui Ridzi, dar, pînă la urmă, partizanatul se opreşte la graniţa evidenţelor.Încă o dată: MTS dă 730.000 către grupul Mark-Artisan. Toate sumele conţin TVA. Din aceşti bani, aproximativ 220.000 de euro reprezintă costurile de piaţă ale evenimentelor: scene, plata cîntăreţilor, tricouri, afişe, inclusiv munca organizatorilor. Un număr de aproape 15 furnizori au fost plătiţi de către Artisan.

Calculul corect: 20.000 de euro
În cei 220.000 de euro intră şi costul real al difuzării spoturilor TV de promovare. Ele au fost în număr total de 45:

23 de spoturi pe Realitatea
22 de spoturi pe Antena 3

Conform măsurătorilor oficiale de audienţă, spoturile au adunat un număr de 25 GRP-uri. Asta înseamnă, la preţurile acestui an, cel mult 10.000 de euro!

ProTV a difuzat şi el un număr de 7 reportaje publicitare, cotate maximal la încă 10.000 de euro.
Total: 20.000 de euro.

schemamica

SPOTURI POLITICE
Chiar şi aceste spoturi şi reportaje pur publicitare au fost considerate, prin decizia unanimă a CNA din 23 iunie, drept publicitate electorală în favoarea Monicăi Iacob Ridzi. Cu alte cuvinte, ministrul şi-a cumpărat spaţiu publicitar pentru propria persoană cu bani publici. Guvernul n-a răspuns nici azi, la 20 de zile după decizia CNA, acestei incompatibilităţi: are un ministru care şi-a plătit timp TV electoral cu bani de la buget.

270.000 prevăzuţi pentru promovare
Dar ce e mai şocant abia acum începe! Conform informaţiilor gsp, cea mai mare sumă plătită de Artisan, 270.000 de euro, se duce către o mică firmă numită Loco, specializată în cumpărarea de spaţii publicitare pe TV.  Dar de ce ai da 270.000 de euro pentru spaţii TV care fac 20.000 de euro?

Răspunsul e unul singur şi triplu confirmat: scopul nu a fost cumpărarea de spoturi, ci cumpărarea de imagine prin ştiri şi reportaje. Controlul presei. Un act ilegal, un abuz la adresa libertăţii de opinie. „Monica Ridzi a reluat practicile lui Năstase la vedere”, scrie Alina Mungiu-Pippidi.

„Un guvern care a debutat cu discursuri despre virtutea publică a ajuns să plătească firme de apartament ca să aranjeze presa pe bani publici”
Alina Mungiu-Pippidi, România Liberă

Triplă probă
De unde se vede asta?

1. Din contracte: MTS cere şi Artisan se asigură să furnizeze sute de ştiri şi reportaje editoriale pe Antena 3, Realitatea TV, Antena 1, MTV şi ProTV.

2. În procesele verbale de recepţie: MTS spune că s-au vizionat ştirile şi e mulţumit, deci plăteşte.

3. În monitorizări: Măsurătorile intrate în posesia MTS şi cele achizionate de gsp de la institute independente arată că în perioada 1-4 mai au fost difuzate CEL PUŢIN 600 de ştiri despre evenimentele din 2 Mai. Mai mult de jumătate o conţin pe Monica Iacob Ridzi. Iar din parte de ştiri video, în număr de 76, 40% sînt despre Monica Ridzi şi 20% despre Elena Băsescu.

Contracte de imagine, nu de evenimente!
CONCLUZIE: Contractele dintre MTS şi Artisan-Mark au fost umflate la capitole gen scene, cîntăreţi, în schimb, la capitolul Asigurarea Notorietăţii Evenimentului, necotat financiar în acte!, a apărut, în plăţi, cea mai mare sumă din toate! De facto, acestea au fost contracte de imagine, nu de evenimente.

Dezvăluirile din gsp au blocat banii
Ce face Loco mai departe cu cei 270.000 de euro. Şi apoi vorbim şi despre cine este Loco. Deci ce face?

Alcătuieşte contracte cu televiziunile sau cu regiile care le deservesc. Sumele sînt: 120.000 de euro pentru Antena 3, 65.000 pentru Realitatea TV şi 35.000 pentru ProTV. TVA inclus. În total, 220.000 de euro. Probabil îşi gîndise un profit operaţional de 50.000. Numai că se întîmplă ceva!

Acum o lună, încep dezvăluirile Gazetei. Şi e greu de justificat de ce ai plăti asemenea sume doar pe 45 de spoturi publicitare şi 7 reportaje, cînd monitorizările sînt publice, cu număr de spoturi şi audienţe!

Restul a însemnat, e clar, acoperirea cu ştiri şi reportaje editoriale, dar care, acum, nu mai pot fi plătite, pentru că gsp le-a găsit în contracte, pentru că inclusiv Comisia parlamentară de anchetă le-a considerat ilegale. Şi pentru că televiziunile declară că nu au fost plătite pentru ştiri.

Poziţia televiziunilor
Dintre posturi, doar ProTV şi-a trimis în faţa comisiei de anchetă directorul general drept reprezentant. Au difuzat doar trei ştiri în 1-4 mai pe ProTV, au suma cea mai mică din contracte, singura plătită integral de Loco şi au dat senzaţia că n-au nimic de ascuns.

Antena 3 şi-a trimis avocatul, iar Realitatea n-a venit deloc. Toţi au susţinut însă, public şi repetat, că n-au vîndut ştiri.

Firma apropiată afacerilor Voiculescu
Înapoi la Loco. În loc să plătească 220.000 de euro, Loco a plătit doar 70.000 de euro. A luat 270.000 şi a achitat 70.000 către staţii. Super!

Loco este, formal, firma de publicitate a lui Şerban Barbato, şef pe de altă parte al diviziei de reviste din grupul Intact. Piaţa însă bănuieşte că în spatele Loco este Radu Tănăsescu, fost soţ al Cameliei Voiculescu şi partener în mai multe afaceri ale grupului.

Tănăsescu are acţiuni şi lucrează ca director şi la firma CLIR, cunoscută prin Laurenţiu Ionete, firmă prin care au trecut banii de la Loco către Antena 3.

„Cum se face de banii ajung tot la Vântu şi la Voiculescu?”, se întreba, în off, un deputat din comisie.

Intră în scenă Cruella
„Inginerie financiară Artisan – Loco”, au spus pedeliştii la conferinţa de presă. Traseul e mai lung.

Monica Ridzi o angajează pe Ioana Vârstă drept consilier personal la MTS. Se ocupă de PR şi de imaginea ministrului. Vârstă este soţia şi partenera de business a lui Horia Mihălcescu. Împreună, prin firma Red Apple Communication (RAC), au lansat-o pe Elena Udrea. Ani de zile, RAC a fost apropiată lui Vântu. Ca şi Udrea.

„Din diplomatul Cruellei a ieşit ideea”, spun oamenii din minister. Cruella este numele de alint al Ioanei Vârstă în MTS.

[tab:Capitolul 3]

CAPITOLUL 3 / Gata cu inocenţa!

Ministerul a iniţiat combinaţia cumpărării de ştiri

„Orice stat, orice politician care subordonează, pune sub control, libertatea presei, se pregăteşte pentru pasul următor: acela de a lua libertatea poporului”
Traian Băsescu, 13 decembrie 2004, primul discurs ca preşedinte al României

MTS-Artisan-Loco: o singură voinţă
Sub semnătura lui Ridzi, contractele au ajuns la Artisan-Mark. Fără licitaţie. Ambele firme sînt legate puternic de Loco. Au multe afaceri împreună. Promovează spoturile medicamentelor grupului Voiculescu. „Cîtă lactoferină?”.

Altă legătură. Bogdan Iacobescu, de pildă, este acţionar şi administrator la Artisan şi „director de media” la Loco, după declaraţia şefei acestei firme, Ioana Manea.

Iacobescu a negociat cu televiziunile dealurile pentru 2 Mai. El a fost văzut în staţii şi există probe materiale ale corespondenţelor dintre el şi posturile TV.

Interesant e şi altceva: potrivit cercetărilor gsp, MTS a ştiut tot timpul cum arată dealurile de TV, nu l-a lăsat de capul lui pe Iacobescu. Practic, MTS-Artisan-Loco au format un tot în privinţa achiziţiei de spaţii publicitare şi de ştiri pe TV.

Cade inocenţa „ministrului păcălit de vulpe”
În spatele a trei contracte de evenimente, MTS a gîndit o amplă operaţiune de imagine din bani publici pentru ministru şi pentru apropiata sa, Elena Băsescu. Acesta a fost efectul regăsit în statistica apariţiilor TV.

Încă nu s-a aflat dacă această înţelegere s-a oprit doar la zilele de 1-4 mai sau a prevăzut şi perioada campaniei electorale.

ridzi

Cîteva lucruri sînt certe:
1. De vreme ce toată înţelegerea a fost de 730.000 de euro şi 270.000 au mers numai pe imagine, fără ca suma să fie explicitată în contract, ci, dimpotrivă, mascată cu alte costuri absurde, vezi scena de 75.000 de euro de la Costineşti pe care a plătit-o MPP, cade varianta ignoranţei MTS şi a ministrului. Ei nu au fost păcăliţi de Artisan şi Loco, au ştiut de la bun început ce cumpără. Ministerul a fost cel care a cerut, a contractat şi a finanţat acest deal cinic de imagine care s-a transformat într-o odă pentru Ridzi şi EBA!

2. Banii sînt mai importanţi decît doctrina. Ridzi n-a avut nici o reţinere să ofere contractele către o filieră apropiată lui Dan Voiculescu. Probabil că Traian Băsescu şi Dan Voiculescu, duşmani declaraţi, habar n-au avut că fiica primului e beneficiara unei imagini aranjate de o firmă apropiată celuilalt. Poate că Ridzi a vrut să fie, pur şi simplu, recunoscătoare Elenei Băsescu, poate că apropiaţi ai lui Dan Voiculescu au făcut şi ei nişte bani neştuiţi de şef, clar e însă că filierele de transport ai banilor publici nu au culoare politică!

„În acest moment, ce aţi scris voi a blocat banii! De pildă, la Artisan în cont sînt aproximativ 250.000 de euro care, cine ştie, poate că erau dedicaţi cuiva! Loco n-a mai plătit la televiziuni şi tot aşa. I-aţi încurcat rău de tot”
sursă gsp

„Dincolo de miza demisiei lui Ridzi, care atîrnă greu pe umerii bietului Boc, mult mai important mi se pare acum pariul jurnalistului român cu el însuşi”, scria Robert Turcescu în „Cotidianul”.

Cele două Românii
Acum două zile, Traian Băsescu  a numit cazul Ridzi unul minor. E acelaşi om care acuza, just, imixtiunea guvernului Năstase în libertatea presei. E acelaşi om care a cîştigat alegerile datorită publicului educat şi exigent, după cum recunoştea şi contracandidatul său în 2004, cu francheţea pe care ţi-o dă înfrîngerea: „Sînt două Românii. România urbană, în creştere, cu o puternică componentă liberală, care aşteaptă de la stat mai degrabă şanse decît sprijin. Aceasta este România care l-a votat pe Traian Băsescu”.

Pusă în faţa unui caz limpede, probat cu documente, această Românie se uită după 5 ani, uluită şi frustrată, cum Puterea, cu toate componentele ei, de la guvern la preşedinte, s-a transformat în varianta portocalie a unui vechi model. Pentru cei care spun că Băsescu n-a făcut, amintiţi-vă: nici Iliescu n-o făcea. O permitea!

Întîi, cumperi cu bani publici libertatea presei şi apoi faci următorul pas: iei libertatea cetăţeanului.

„N-am nici o legătură cu Ioana Vârstă. De ce mă băgaţi în chestia cu Ridzi?”
Reacţia transmisă de SOV către gsp

„Libertatea presei e o grestie grozavă. Savuraţi-o! (cu trimitere pe tolo.ro)”
Singura reacţie a lui Dan Voiculescu după ce gsp a scris că banii au trecut prin Loco

6 organizaţii media îi cer explicaţii lui Boc
Asociaţia Jurnaliştilor din România, ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Convenţia Organizaţiilor Media, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind şi Asociaţia Patronală a Editorilor Locali au semnat ieri un comunicat prin care cer Guvernului şi Consiliului Naţional al Audiovizualului să ia măsuri în cazul ministrului Monica Iacob-Ridzi şi solicită explicaţii oficiale şi publice din partea premierului Emil Boc. Conform Raportului Comisiei parlamentare de anchetă, ministrul TS „a achiziţionat din fonduri bugetare ştiri în scop publicitar, prin intermediul co-contractanţilor săi, intervenind astfel în programul posturilor respective de televiziune”. „Guvernul a fost angajat, prin semnătura ministrului Ridzi, la încălcarea Articolului 6 din Legea Audiovizualului”, se arată în comunicat.

„Cazul Ridzi? Nu mă duceţi în subiecte minore pentru mine”
Traian Băsescu, 10 iulie 2009

Comentarii (145)Adaugă comentariu

ip  •  13 iulie 2009, 8:38

azi ii luni 13 iulie 😉

andrei  •  13 iulie 2009, 8:54

oare ?? vad bine ??

mihai  •  13 iulie 2009, 8:59

Tolo… ar fi frumos ca dupa toata povestea asta… cand se termina.. daca se termina sa ne spui si cateva lucruri din culise.

Aluzii subtile / presiuni etc.. care s-au facut asupra ta.

Una e chiar cunoscuta .. izbucnirea doamnei Ridzi cand a spus ca ti s-a promis un post de secretar de stat. Dezinformare de 2 lei.

E amuzant ca toti politicienii cand sunt prinsi recurg la aceeasi poezie. E O ANCHETA POLITICA. NU ARE TREABA CU MINE. DE FAPT STAI
SA VA SPUN EU DESPRE CE E VORBA…..

Numarul 2: Nu uita ca Ridzi a mintit in fata comisiei. Chestia asta
nu trebuie uitata si e penala.
Presupun ca sunt multe alte presiuni / jocuri de culise care nu sunt publice.

cristi  •  13 iulie 2009, 9:04

am gresit ziarul ???????

Revista presei despre presă | Reporter Virtual  •  13 iulie 2009, 9:06

[…] Tolo: I-am găsit! Bani pentru imaginea Ridzi + EBA via Voiculescu. Deşi cazul Ridzi e minor pentru preşedintele României, poate că libertatea presei nu e. […]

george84  •  13 iulie 2009, 9:12

ma mir cum ati dat publicitatii ca in spatele magariei astora se afla si boss-ul vostru felix voiculescu!!!!

nastyboy  •  13 iulie 2009, 9:13

OK. Eu te cred ca acest text ne spune adevarul despre bani, dar noi nu mai vrem sa cumparam ziarul. Uite asa, na !Ce-o sa ne faci, ne bagi si pe noi in ancheta ? 🙂

cristina  •  13 iulie 2009, 9:17

Am citit o chestie stupefianta pentru mine, azi dimineata, pe crawl Realitatea: Un studiu realizat cu ajutorul nustiucarei comitzii europene arata ca „mediatizarea unui caz de coruptie creste toleranta poporului fata de acest fenomen” si ca pentru romani, coruptia a devenit un mod de a te descurca in viata, cam asta era esenta, nu am retinut foarte exact textul . Nu pot sa cred! Oare se poate cobori mai mult de atat? Concluzia asta o fi valabila numai pentru Romania? Chiar atat de mult am involuat?
Orice aveti de gand voi la gsp de aici inainte, nu cred ca veti fi lasati (de noi, „masele”) in pace pana nu va iesi un soi de revolutie pe tema asta. Ati inceput, asta e, nu mai conteaza indemnurile patriotice „reveniti-va, sunteti ziar de sport”. Sincer, nu ma intereseaza banii lui Borcea sau Becali! Ma intereseaza Guvernul! Astept!

utzu  •  13 iulie 2009, 9:17

Daca ati gasit banii… luati-i! 😉

euu-tm  •  13 iulie 2009, 9:28

BRAVO TOLONTANE. IN SFIRSIT AI GASIT VINOVATUL. PE BASESCU. EU AFLASEM DEJA DE LA COLEGII TAI DE TRUST ALDE MIRCICA BADEA SAU RADU TUDOR MARELE ANALIST MILITAR CA BASESCU AR FI VINOVAT PT TOT CE SE INTIMPLA RAU IN ROMANIA SI MAI ALES PT CUTREMURUL DIN L’AQUILA DE ANUL ACESTA DAR SA FIE IMPLICAT SI IN AFACEREA RIDZI CHIAR NU MA GINDEAM. DAR IN SCHIMB PATRONUL TAU ZIS SI FELIX MOTANUL ISI VEDE LINISTIT DE BATRINETI NU? CE CONTEAZA CA SI-A TURNAT FAMILIA SI PE CINE A MAI APUCAT LA SECURITATE? IMPORTANT ESTE CA DIN BANII LUI NEA NICU SI-A FACU UN TRUST DE PRESA SI ACUM POATE FACE JOCURI POLITICE.

KLAINA  •  13 iulie 2009, 9:31

ba da base asta e un nesi daca face din astea
daca nu se iau masuri eu zic ca alaturi de noi oamenii de rand sa mai facem o revolutie si inca ceva
nu doar demisia lui ridzi si a lui eba,trebuie date in urmarire penala pentru ce au facut,asa o sa fie invatatura de minte pentru altii
apropo nu va opriti aici daca mai aflati alte marsavii ale c.a.c.a.n.a.r.i.l.o.r. care ne conduc facetile felul ca si vlad tepes nu ii slabiti deloc

Cătălin Tolontan  •  13 iulie 2009, 9:34

cristina : da, si pe noi ne intereseaza reactia guvernului. El a achizitionat stiri prin semnatura unui ministru al sau

bebe18nov  •  13 iulie 2009, 9:35

pe ei..pe ei..pe ei pe ……..

bojog  •  13 iulie 2009, 9:40

in sfarsit s-a dovedit ca banii au ajuns la voiculescu, si ce a zis base ca e un caz minor,**..tolo tine-o tot asa

PES ROMANIA  •  13 iulie 2009, 9:43

PES ROMANIA IS BACK!!!
DIN PLACERE PENTRU FOTBAL

Un stelist  •  13 iulie 2009, 9:45

Mda … am pus la indoiala corectitudinea domniei dvstra. acum cateva zile , dle Tolontan , se pare ca atunci , nu mi-ati raspuns la insinuari legate de proprietarul trustului Intact , dar acum ati venit si ati mentionat numele dansului in acest scandal , pt mine e suficient .. acum pot sa va felicit pt ancheta !

Cristea Adrian  •  13 iulie 2009, 9:46

Foarte bine domnule Tolontan..Foarte bine gsp..Dar si astia ca si comunistii ne-au dat dreacu’pana acum toti si-au ridicat vile si-omul de rand se lupta pt banii de intretinere..De ce isi bat joc de viata mea??Imi dau ei alta??Confort NU Bani NU Sperante mici,am enspe mii de motive sa zbor de-aici..Multa bafta in continuare

guru  •  13 iulie 2009, 9:47

in timp ce studentii institutiilor militare sunt trimisi pe acasa pe o solda lunara de 100 de lei, si fara dreptul de a-si gasi un loc de munca, pentru ca statul roman nu dispune de fonduri pentru a-i salariza, doamna Ridzi a cheltuit un sac de bani. Cu acesti bani ar fi fost acoperite salariile acelor studenti pe cele 3 luni…..halal tara..conducatori….

observator  •  13 iulie 2009, 9:48

Bravo d-le Tolontan.

Sly  •  13 iulie 2009, 9:49

Scoaterea la lumina a banilor publici cheltuiti de riti-piti si destinatia lor m-au lasat perplex.
Ceea ce facea Nasatase4case acum 5 ani e joaca de copii pe linga ingineria asta.
Avem tot ce se poate in „afacerea” asta : bani publici,politruci,oameni din mass-media,cetateni.Ultimii sint cei din „1984” si cei mai multi ca numar,controlati de un procent infim de cei care si-au arogat pirghiile puterii,printr-o pseudo-alegere democratica in care 65% nu se mai lasa pacaliti,dar ale caror destine le sint hotarite de citiva mafioti.

Cătălin Tolontan  •  13 iulie 2009, 9:54

un stelist: in timpul unei investigatii jurnalistice nu discutam inainte sa publicam. Cind ne-ati acuzat de partizanat noi aveam informatii, stringeam datele despre firma apropiata lui voiculescu. Dar nu va puteam raspunde atunci. Aveti raspunsul astazi in ziar.

Cătălin Tolontan  •  13 iulie 2009, 9:55

Sly: da, ati inteles exact mecanismul. De aceea noi consideram ancheta relevanta, chiar daca suma e mult mai mica decit altele. dar acum sintem in fata unei sume probate! multumuM!

vasile leordean  •  13 iulie 2009, 10:13

vad ca de cand a aparut si voiculescu pe baricada Ridzi, a-ti lasat-o mai moale. stiri scurte, idei frante, mergeti mai mult in trecut. NU MAI FITI SERVITORI, DACA VRETI SA FITI CREZUTI!

demostene  •  13 iulie 2009, 10:20

De-ar face toti ziaristii cate o ancheta d-asta serioasa…

Felicitari domnule Tolontan!

xorin  •  13 iulie 2009, 10:20

Trebuie sa recunosc ca esti un tip de CARACTER…iti doresc succes in continuare….
SUNT CURIOS cum te va lua in vizor COMANDOUL de la SINTEZA ZILEI.+Antena 1+3!!!!!.spre deosebire de ei..TU NU ESTI UN MERCENAR…..

BRAVO TOLONTANE… e MARE LUCRU SA DAI DOVADA DE ONESTITATE – MAI ALES CAND E VORBA DE POLITICIENI SI, CHIAR, ZIARISTI ( s-a cam viciat si breasla voastra)….

1q  •  13 iulie 2009, 10:29

de ce nu puneti si poza lui vantu ,langa a lui voiculescu ? iar chestia cu loco apropiata de voiculescu mi se pare fortata. piata banuieste…fostul sot al cameliei voiculescu…etc. poate firma e chiar a lui barbato.mie mi se pare ca pozezi in disident si vrei sa fortezi plecarea de la gsp. ai oferte mai apropiate de gustul tau.

Cătălin Tolontan  •  13 iulie 2009, 10:30

vasile leordean : „a-ti lasat-o mai moale”, zici tu. nu a-m 🙂 lasat-o deloc mai moale

Cristina  •  13 iulie 2009, 10:30

Cine stie cati alti vinovati se mai ascund in spatele acestei afaceri necurate. Daca ati persevera sa continuati investigatiile, mai mult ca sigur ati deranja pe multi… E un soi de starnire a unui rahat care pute, si inca pute cumplit de dezagreabil.

daniel  •  13 iulie 2009, 10:41

Daca lucrurile stau asa, si daca se vor dovedi, atunci vreau sa-i spun lui Tolo : Felicitari !

Mihai  •  13 iulie 2009, 10:42

JOS BASESCU JOS BASESCU JOS BASESCU JOS BASESCU JOS BASESCU JOS BASESCU JOS BASESCU JOS BASESCU JOS BASESCU Base ia-ti adio de la votu meu ma jur il votez pe Becali ala stiu macar cai cioban si a facut bani din munca cinstita nu ca voi HOTILOR hoooo hoooo hoooo undei FLOTA Basescule?

vasi20  •  13 iulie 2009, 10:42

Catalin trebuie sa mergi pana la capat…cu orice pret.Chiar daca pare mult spus…in tine regasim dreptate si speranta..prin care speram ca cei vinovati sa plateasca.Iar daca ei vor scapata din nou pt ca asa e in Romania…nu ne mai ramane decat sa plecam dracu toti din tara asta…sa-i lasam sa se fure unul pe altu!Nu te lasa Catalin..desi tiu iti iei bobarnacele …te asigur ca zeci de mii de oameni sunt in „spatele”tau

Doctorul  •  13 iulie 2009, 10:43

Problema la astia este urmatoarea:
Daca ii storci, daca ii intorci pe dos, daca ii intorci pe fata, constati ca au doua fete, ca o fata de masa. Asta apropo de mancarea care s-a uscat.

Stii ca in Elvetia daca scuturi fata de masa la geam si te vede vecinul, te trezesti cu o amenda?
GSP si-a permis sa scuture MTS-ul in vazul tuturor. Felicitari!

Sa vedem reactia comandantului de vas. Pana una alta, seful politiei a spus ca doar bomba atomica ne mai salveaza. Aveti incredere. Di siguranta. Sau invers. :))

Peace

bogdan  •  13 iulie 2009, 10:48

incep prin a transmite FELICITARI intregii echipe care a luat parte la aceasta investigatie.in acelasi timp imi pun si va pun urmatoarea intrebare :”oare,de astazi, cel tarziu maine, o sa mai fiti redactori, respectiv reporteri la trustul intact?” sa va spun o intamplare adevarata…doar pentru ca am avut „obraznicia” de a pleca din partid(banuiesc ca va dati seama din care) impreuna cu seful meu la acea vreme, domnul voiculescu a inchis o televiziune locala(ce-i drept emitea sub sigla antena1)doar pentru ca sotia mea era prezentator,iar patronul statiei nu a vrut sa o dea afara.iar acum acea televiziune e preluata de actualul presedinte al aceluiasi partid mai sus nementionat si sincer va spun e de rasul curcilor. cred ca se uita maxim familiile celor care lucreaza acolo.nu vreau sa laud fosta echipa redactionala, dar „spargeau topurile”.de altfel le sparg si acum dar sub alta sigla. multa bafta in continuare. as avea o propunere pentru dumneavoastra domnule tolontan. am vrea sa faceti o ancheta gazetareasca privind dosarul flota,afacerea bechtel s.a.m.d.

Cătălin Tolontan  •  13 iulie 2009, 10:49

cristina: deja sint multi deranjati. sa fie sanatosi 🙂

CernavodaBlog  •  13 iulie 2009, 10:55

Tot respectul mister! Asta poate fi semnalul revolutiei in presa romaneasca! Sau (suspicios cum sunt din fire) poate fi un enorm capital de imagine al trustului Intact… Dupa cum se vede, toata lumea este uimita ca este mentionat numele „motanului”, deci putem presupune ca toti care se arata uimiti de acest lucru sunt convinsi de slugarnicia trustului. In aceste conditii, mentionarea justitiara chiar si a patronului in ancheta ofera trustului un incredibil capital de credibilitate. In contextul viitoarelor alegeri (stiu ca Felix nu candideaza, dar mai stiu ca PC este in alianta cu PSD doar pentru canalele media pe care le detine, nu pentru electoratul de 0,3 % pe care il are) domnul Neocomunist pierde el putin la imaginea personala (care nu conteaza), dar uneltele sale castiga infinit mai mult. PS Recunosc ca este posibil sa fiu excesiv de suspicios… Dar daca am dreptate?

Antonescu  •  13 iulie 2009, 10:59

Tolo am cateva informatii care duc la cumpararea prin intermediari la suprapret a fier-betonului folosit la constructia noului stadion national! Cred ca merita investigat, daca te intereseaza iti pot da detalii!

… că avem şi ziarişti cu coloană. « Am Aflat Azi  •  13 iulie 2009, 11:00

[…] că avem şi ziarişti cu coloană. Cătălin Tolontan a scris pe blog despre cum au ajuns o parte din banii MTS la Voiculescu. […]

Gicu Maracine  •  13 iulie 2009, 11:00

Yes, you can!

Domnilor,
Marturisesc ca am asteptat cu sufletul la gura sa vad daca veti avea curajul/tupeul/demnitatea de a duce ancheta pana la capat si de a expune aceasta ultima „veriga” din episodul Ridzi al afacerii „bani pentru televiziuni”.
Marturisesc de asemenea ca nu am crezut ca se va intampla.. deh, nu sunt nascut chiar de ieri de azi si am vazut suficient de multe anchete in presa stinse brusc si dint-o data ;).

Vazand insa titlurile de azi, nu imi ramane decat sa imi scot palaria in fata dumneavoastra si sa va asigur de toata admiratia si de tot sprijinul (atat cat poate veni d ela un internaut inrait)!

Cu stima,
GM

pleau  •  13 iulie 2009, 11:03

Cataline, ai intrat ca bila intre popice!***.Acum explica-ne – cum cerea cineva mai sus – si dedesubturile acestor legaturi pe care le-ati descoperit.Ca se fac albie de porci in public si in particular sunt legati parazitaro-simbiotic, asta stim!Dar explica-ne mecanismul in general, nu doar in acest caz.Stim ca stii.

justme  •  13 iulie 2009, 11:04

Chiar te astepti la o reactie a guvernului? Nu prea cred… Deja lumea e saturata de subiect… Ti-am mai zis ca ei si-au impartit tara dar nu ma crezi. Crezi ca nu si-au impartit si banii publici? O mina spala pe alta. Esti optimist daca mai vrei si reactii.

Cristina  •  13 iulie 2009, 11:05

Sa fie sanatosi si cei care vor mai fi deranjati si de acum inainte…..

Ovidiu Miron  •  13 iulie 2009, 11:11

„Lucruri minore pentru mine?” – Traian Basescu

Probabil ca se refera la libertatea de exprimare a romanilor.

ICBM  •  13 iulie 2009, 11:13

Ok! Foarte bine! Felicitari!! .. si mai departe?! Asta cu 6 organizaţii media cer explicatii, .. ii pistol cu apa! Deci si daca il aduceti pe Roman -in pulover alb- si pe Dinescu, sa spuna pe toate posturile: MTS, firme, 730.000 de euro, campanie, bani publici, .. voiculescu, basescu, eba .. „FRATI ROMANI, ATI FOST FURATI, MINTITI, ..” NU O SA SE REVOLTE NICI DRACU! Romanii traiesc intr-o lehamite, si o nepasare, de ar putea guvernul si ministerul finantelor sa TRIPLEZE de AZI, taxele si impozitele, sa faca litrul de benzina cat gramul de aur, ca mai mult de 6 romani, nu o sa vedeti in strada!! Pentru ca astia suntem, si pentru ca asta ACCEPTAM sa fim! Pentru ca inca nu ne-a ajuns cutitul la oase, pentru ca NE DESCURCAM -cum ne place sa spunem- pt ca NU traim in frig, si bezna, si NU luam o coaja de paine neagra pe cartela! Sistemul comunist, pe care cu mandrie ne-am grabit sa-l condamnam, TRAIESTE .. BINE! UURAAAA!! UURAAAA!!

Ovidiu Miron  •  13 iulie 2009, 11:14

Tolo, probabil ca acum vor spune ca vrei sa pleci din trustul Intact sau tot felul de alte astfel de bazaconii 😀 .

Disperarea ii impinge spre delir. Lucruri minore, oricum.

Vlad Ionescu  •  13 iulie 2009, 11:19

Domnule Tolontan, se vede ca ati crezut si ati sperat. Ca si mine. De aceea dezamagirea este mai mare cand cel care credeai ca reprezinta aceleasi valori si aceleasi principii ca si tine se dezvaluie ca de fapt ti-a spus doar ceea ce stia ca vrei sa auzi si ca de fapt e la fel ca ceilalti. Eu ma simt inselat in modul cel mai personal de acest escroc. De aceea va felicit si va rog sa continuati sa ne aduceti aminte de acele vremuri. Poate ne vom intari si vom reactiona mai eficient.

Bogdan  •  13 iulie 2009, 11:25

Nu o simpatizez, dar nu cred in scenariu conform caruia asta a fost o miscare de imagine pentru EBA. S-a vrut crearea unei imagini pentru Ridzi, iar EBA s-a bagat in peisaj. Diferenta in 75% si 20% aparitii in materialele publice e foarte mare, mai ales ca era o perioada in care EBA era cautata intensiv de camerele TV. Sunt sigur ca daca ati face o monitorizare completa, mai apar si altii in 20% din stiri, sau macar in procente apropiate.

MANDRU CA’S OLTEAN  •  13 iulie 2009, 11:29

BRAVO TOLONTANE! Te felicit pentru aceasta ancheta si mai ales pentru curajul avut!Sunt convins ca au fost presiuni mari ca sa nu scrii aceste lucruri, insa ai dat dovada de caracter si curaj! Felicitari si ai tot respectul meu! Sa stii ca ar fi interesante si culisele acestei anchete…! Vad ca ar mai scris cineva mai jos legat de culise! Chiar ar fi un subiect interesant! Bafta pe viitor! Cu respect, un OLTEAN ADEVARAT!

Cristi  •  13 iulie 2009, 11:36

Imediat dupa alegeri, coana ridzi, atunci cand a fost intrebata daca a sponsorizat cu ceva campania buzatei, a recunoscut ca „a contribuit cu o suma nu foarte semnificativa”. In gandul ei, cred ca nenorocita isi spunea „ha ha ha, fraierilor, cu banii vostrii mi-am ajutat partidul si pe iubita mea prietena”.
Sa fim seriosi, trebuie sa ai „ochelari de cal” ca sa nu vezi ca nenorocitii astia si-au facut treburile cu banii nostrii, asa cum au facut toti in ultimii ani…psd-ul si pd-ul fiind profesori de combinatii cu banii p.r.ostimii. Nu a luat ridzi banii si asta ne-o arata partidul prin felul in care o sustine … e clar ca marioneta asta a furat pentru partid. Borfasii se au la mana unii pe altii si o sa fie extrem de greu sa-i dovedeasca cineva.

adela nistorescu  •  13 iulie 2009, 11:39

Felicitari pentru curaj, corectitudine si verticalitate.Din pacate, in acest greu imi este greu sa mai nominalizez un alt jurnalist ca tine.

Marturisesc ca am citit cu sufletul la gura in fiecare dimineata blogul tau.Tot respectul meu!

Ady Din Bucale  •  13 iulie 2009, 11:41

Bine, Bravo, Ai reusit.
OK.
Acum, sa trecem la oile noastre…
ASTEA cu televiziunile isi bat joc de noi, eu am cablu UPS si Boom. Acum nu mai pot sa vad pe spanioli deci trebuie sa MAI IAU un satelit, Digisport si eventual pe GSP pentru campionatul lui Mitica. La mine nu este chestie de bani, din fericire…DAR nu am loc pe bloc!
Nu crezi ca asta este o mare problema a microbistilor din Romania, nu numai a mea? CHIAR nu vezi oportunitatea de a-ti face nume si renume daca te implici sa organizezi CEVA sa rezolvam problema LOGIC, ceva demonstratii organizate de VOI la Parlament, la FRF, etc?
Te credeam Baiat Destept !
Fi o data SI in folosul maselor nu numai a partidelor! Ar fi timpul sa devi si un ziarist-pro-sport, ca DOAR VA PASA ! (Zau, dovedeste).
Ady
072.174.7277 In caz ca ai guts si vrei sa discutam la o cafea, nu de alta dar am 30 de ani traiti in America si poti afla si alte opinii…

Comentează