I-AM GASIT! Bani pentru imaginea Ridzi+EBA via Voiculescu

eterna

[tab:Capitolul 1]

luni, 13 iulie 2009, 8:12

eterna

[tab:Capitolul 1]

CAPITOLUL 1 / „Vă garantez!”

12

„Vreau să ştiţi că un lucru extrem de important pe care România l-a pierdut în ultimul timp a fost libertatea presei”
TRAIAN BĂSESCU, 13 decembrie 2004, primul discurs ca preşedinte al României

fdDeşi cazul Ridzi e minor pentru preşedintele României, poate că libertatea presei nu e

Acţiunea începe luni. În altă zi de luni.
Pe 13 decembrie 2004, un bărbat sleit şi bucuros, îmbrăcat într-un costum închis şi cămaşă albastră, apare în faţa camerelor de luat vederi. Lîngă umărul drept, stau înfipte drapelele României, al UE şi un steag portocaliu.

La ora 11:30 l-a sunat Adrian Năstase: „Felicitări, aţi cîştigat!”. Iar acum, Traian Băsescu vorbeşte la prima sa conferinţă de presă ca preşedinte al României.

„Există port la Constanţa”
Liliana Ruse, astăzi ziaristă la Gândul, care acoperise campania electorală a lui Băsescu, îşi aminteşte: „În fiecare conferinţă prin ţară apăsase mult pe libertatea pierdută a presei. Spunea oamenilor că guvernul Năstase cumpără ştiri cu bani de la ministere. Se întorcea către mine şi zîmbea: «Uitaţi, doamna Ruse vă poate spune cum aflăm în fiecare zi din «Adevărul» că există port la Constanţa» 🙂 „.

Băsescu se referea la milioanele de euro din publicitate de stat care erau orientate către presă şi televiziuni pentru a le cumpăra bunăvoinţa.

basescu

În 2003-2004, se ajunsese în faza în care porturile, căile ferate, reţelele de distribuţie a gazului şi pînă şi fabricile de tancuri achiziţionau imagine pentru PSD şi pentru politicienii care conduceau ministerele

„Voi fi un preşedinte…”
Băsescu porneşte tare. Discursul său e privit în toate redacţiile din ţară. „Voi reda demnitatea românilor, voi lupta pentru o societate civilă puternică, voi fi un preşedinte care va scoate instituţiile statului de sub influenţa politicului”.
Apoi spune: „Vreau să ştiţi că un lucru important pe care România l-a pierdut în ultimul timp a fost libertatea presei!”.

Cînd s-a uscat mîncarea
În hala ştirilor de la Antena 1, un reporter simte broboane pe piele. Vede, cu coada ochiului, cum colegii săi privesc fix la televizor. Un hamburger pe jumătate mîncat se răceşte. La ProTV, în grupurile de montaj se exclamă: „Zi,tată!”.

Orice redacţie e un templu al distanţării reci. Emoţia pătrunde greu. Azi însă, e altfel. Ţigările aşteaptă, oamenii îşi freacă feţele, cîte un chips cade din punga de pe marginea mesei. „Am crezut fiecare cuvînt”.

MECANISMUL SE ÎNTOARCE
Luni, 13 iulie 2009. Azi.
Gazeta Sporturilor explică felul în care Guvernul României, prin semnătura ministrului tineretului şi sportului, a cumpărat imagine electorală pentru Monica Iacob-Ridzi şi Elena Băsescu, punînd la cale un mecanism prin care a vărsat 270.000 de euro unei firme din aria de afaceri a lui Dan Voiculescu.

Acest text spune povestea celor 270.000 de euro, a celor peste 300 de ştiri TV cu politicieni, difuzate în 48 de ore, şi a unei promisiuni încălcate.

[tab:Capitolul 2]

CAPITOLUL 2 / 2 Mai, scopul final: Imagine pe 270.000 de euro pentru Ridzi-EBA

„Vă garantez, în calitate de preşedinte al României, că, în România, presa va deveni liberă”
TRAIAN BĂSESCU, 13 decembrie 2004, primul discurs ca preşedinte al României

„Îmi voi face un titlu de onoare, ca preşedinte al ţării, din a garanta şi a susţine libertatea presei”
TRAIAN BĂSESCU, 13 decembrie 2004, primul discurs ca preşedinte al României

În spatele evenimentelor din 2 Mai a stat nevoia de imagine a ministrului şi a prietenei sale

MTS a plătit 730.000 de euro către Artisan şi Mark.
„De fapt, o singură firmă, ce Dumnezeu!”, după cum exclama deputatul PD-L Gelu Vişan. A fost membru al comisiei de anchetă, susţinător al lui Ridzi, dar, pînă la urmă, partizanatul se opreşte la graniţa evidenţelor.Încă o dată: MTS dă 730.000 către grupul Mark-Artisan. Toate sumele conţin TVA. Din aceşti bani, aproximativ 220.000 de euro reprezintă costurile de piaţă ale evenimentelor: scene, plata cîntăreţilor, tricouri, afişe, inclusiv munca organizatorilor. Un număr de aproape 15 furnizori au fost plătiţi de către Artisan.

Calculul corect: 20.000 de euro
În cei 220.000 de euro intră şi costul real al difuzării spoturilor TV de promovare. Ele au fost în număr total de 45:

23 de spoturi pe Realitatea
22 de spoturi pe Antena 3

Conform măsurătorilor oficiale de audienţă, spoturile au adunat un număr de 25 GRP-uri. Asta înseamnă, la preţurile acestui an, cel mult 10.000 de euro!

ProTV a difuzat şi el un număr de 7 reportaje publicitare, cotate maximal la încă 10.000 de euro.
Total: 20.000 de euro.

schemamica

SPOTURI POLITICE
Chiar şi aceste spoturi şi reportaje pur publicitare au fost considerate, prin decizia unanimă a CNA din 23 iunie, drept publicitate electorală în favoarea Monicăi Iacob Ridzi. Cu alte cuvinte, ministrul şi-a cumpărat spaţiu publicitar pentru propria persoană cu bani publici. Guvernul n-a răspuns nici azi, la 20 de zile după decizia CNA, acestei incompatibilităţi: are un ministru care şi-a plătit timp TV electoral cu bani de la buget.

270.000 prevăzuţi pentru promovare
Dar ce e mai şocant abia acum începe! Conform informaţiilor gsp, cea mai mare sumă plătită de Artisan, 270.000 de euro, se duce către o mică firmă numită Loco, specializată în cumpărarea de spaţii publicitare pe TV.  Dar de ce ai da 270.000 de euro pentru spaţii TV care fac 20.000 de euro?

Răspunsul e unul singur şi triplu confirmat: scopul nu a fost cumpărarea de spoturi, ci cumpărarea de imagine prin ştiri şi reportaje. Controlul presei. Un act ilegal, un abuz la adresa libertăţii de opinie. „Monica Ridzi a reluat practicile lui Năstase la vedere”, scrie Alina Mungiu-Pippidi.

„Un guvern care a debutat cu discursuri despre virtutea publică a ajuns să plătească firme de apartament ca să aranjeze presa pe bani publici”
Alina Mungiu-Pippidi, România Liberă

Triplă probă
De unde se vede asta?

1. Din contracte: MTS cere şi Artisan se asigură să furnizeze sute de ştiri şi reportaje editoriale pe Antena 3, Realitatea TV, Antena 1, MTV şi ProTV.

2. În procesele verbale de recepţie: MTS spune că s-au vizionat ştirile şi e mulţumit, deci plăteşte.

3. În monitorizări: Măsurătorile intrate în posesia MTS şi cele achizionate de gsp de la institute independente arată că în perioada 1-4 mai au fost difuzate CEL PUŢIN 600 de ştiri despre evenimentele din 2 Mai. Mai mult de jumătate o conţin pe Monica Iacob Ridzi. Iar din parte de ştiri video, în număr de 76, 40% sînt despre Monica Ridzi şi 20% despre Elena Băsescu.

Contracte de imagine, nu de evenimente!
CONCLUZIE: Contractele dintre MTS şi Artisan-Mark au fost umflate la capitole gen scene, cîntăreţi, în schimb, la capitolul Asigurarea Notorietăţii Evenimentului, necotat financiar în acte!, a apărut, în plăţi, cea mai mare sumă din toate! De facto, acestea au fost contracte de imagine, nu de evenimente.

Dezvăluirile din gsp au blocat banii
Ce face Loco mai departe cu cei 270.000 de euro. Şi apoi vorbim şi despre cine este Loco. Deci ce face?

Alcătuieşte contracte cu televiziunile sau cu regiile care le deservesc. Sumele sînt: 120.000 de euro pentru Antena 3, 65.000 pentru Realitatea TV şi 35.000 pentru ProTV. TVA inclus. În total, 220.000 de euro. Probabil îşi gîndise un profit operaţional de 50.000. Numai că se întîmplă ceva!

Acum o lună, încep dezvăluirile Gazetei. Şi e greu de justificat de ce ai plăti asemenea sume doar pe 45 de spoturi publicitare şi 7 reportaje, cînd monitorizările sînt publice, cu număr de spoturi şi audienţe!

Restul a însemnat, e clar, acoperirea cu ştiri şi reportaje editoriale, dar care, acum, nu mai pot fi plătite, pentru că gsp le-a găsit în contracte, pentru că inclusiv Comisia parlamentară de anchetă le-a considerat ilegale. Şi pentru că televiziunile declară că nu au fost plătite pentru ştiri.

Poziţia televiziunilor
Dintre posturi, doar ProTV şi-a trimis în faţa comisiei de anchetă directorul general drept reprezentant. Au difuzat doar trei ştiri în 1-4 mai pe ProTV, au suma cea mai mică din contracte, singura plătită integral de Loco şi au dat senzaţia că n-au nimic de ascuns.

Antena 3 şi-a trimis avocatul, iar Realitatea n-a venit deloc. Toţi au susţinut însă, public şi repetat, că n-au vîndut ştiri.

Firma apropiată afacerilor Voiculescu
Înapoi la Loco. În loc să plătească 220.000 de euro, Loco a plătit doar 70.000 de euro. A luat 270.000 şi a achitat 70.000 către staţii. Super!

Loco este, formal, firma de publicitate a lui Şerban Barbato, şef pe de altă parte al diviziei de reviste din grupul Intact. Piaţa însă bănuieşte că în spatele Loco este Radu Tănăsescu, fost soţ al Cameliei Voiculescu şi partener în mai multe afaceri ale grupului.

Tănăsescu are acţiuni şi lucrează ca director şi la firma CLIR, cunoscută prin Laurenţiu Ionete, firmă prin care au trecut banii de la Loco către Antena 3.

„Cum se face de banii ajung tot la Vântu şi la Voiculescu?”, se întreba, în off, un deputat din comisie.

Intră în scenă Cruella
„Inginerie financiară Artisan – Loco”, au spus pedeliştii la conferinţa de presă. Traseul e mai lung.

Monica Ridzi o angajează pe Ioana Vârstă drept consilier personal la MTS. Se ocupă de PR şi de imaginea ministrului. Vârstă este soţia şi partenera de business a lui Horia Mihălcescu. Împreună, prin firma Red Apple Communication (RAC), au lansat-o pe Elena Udrea. Ani de zile, RAC a fost apropiată lui Vântu. Ca şi Udrea.

„Din diplomatul Cruellei a ieşit ideea”, spun oamenii din minister. Cruella este numele de alint al Ioanei Vârstă în MTS.

[tab:Capitolul 3]

CAPITOLUL 3 / Gata cu inocenţa!

Ministerul a iniţiat combinaţia cumpărării de ştiri

„Orice stat, orice politician care subordonează, pune sub control, libertatea presei, se pregăteşte pentru pasul următor: acela de a lua libertatea poporului”
Traian Băsescu, 13 decembrie 2004, primul discurs ca preşedinte al României

MTS-Artisan-Loco: o singură voinţă
Sub semnătura lui Ridzi, contractele au ajuns la Artisan-Mark. Fără licitaţie. Ambele firme sînt legate puternic de Loco. Au multe afaceri împreună. Promovează spoturile medicamentelor grupului Voiculescu. „Cîtă lactoferină?”.

Altă legătură. Bogdan Iacobescu, de pildă, este acţionar şi administrator la Artisan şi „director de media” la Loco, după declaraţia şefei acestei firme, Ioana Manea.

Iacobescu a negociat cu televiziunile dealurile pentru 2 Mai. El a fost văzut în staţii şi există probe materiale ale corespondenţelor dintre el şi posturile TV.

Interesant e şi altceva: potrivit cercetărilor gsp, MTS a ştiut tot timpul cum arată dealurile de TV, nu l-a lăsat de capul lui pe Iacobescu. Practic, MTS-Artisan-Loco au format un tot în privinţa achiziţiei de spaţii publicitare şi de ştiri pe TV.

Cade inocenţa „ministrului păcălit de vulpe”
În spatele a trei contracte de evenimente, MTS a gîndit o amplă operaţiune de imagine din bani publici pentru ministru şi pentru apropiata sa, Elena Băsescu. Acesta a fost efectul regăsit în statistica apariţiilor TV.

Încă nu s-a aflat dacă această înţelegere s-a oprit doar la zilele de 1-4 mai sau a prevăzut şi perioada campaniei electorale.

ridzi

Cîteva lucruri sînt certe:
1. De vreme ce toată înţelegerea a fost de 730.000 de euro şi 270.000 au mers numai pe imagine, fără ca suma să fie explicitată în contract, ci, dimpotrivă, mascată cu alte costuri absurde, vezi scena de 75.000 de euro de la Costineşti pe care a plătit-o MPP, cade varianta ignoranţei MTS şi a ministrului. Ei nu au fost păcăliţi de Artisan şi Loco, au ştiut de la bun început ce cumpără. Ministerul a fost cel care a cerut, a contractat şi a finanţat acest deal cinic de imagine care s-a transformat într-o odă pentru Ridzi şi EBA!

2. Banii sînt mai importanţi decît doctrina. Ridzi n-a avut nici o reţinere să ofere contractele către o filieră apropiată lui Dan Voiculescu. Probabil că Traian Băsescu şi Dan Voiculescu, duşmani declaraţi, habar n-au avut că fiica primului e beneficiara unei imagini aranjate de o firmă apropiată celuilalt. Poate că Ridzi a vrut să fie, pur şi simplu, recunoscătoare Elenei Băsescu, poate că apropiaţi ai lui Dan Voiculescu au făcut şi ei nişte bani neştuiţi de şef, clar e însă că filierele de transport ai banilor publici nu au culoare politică!

„În acest moment, ce aţi scris voi a blocat banii! De pildă, la Artisan în cont sînt aproximativ 250.000 de euro care, cine ştie, poate că erau dedicaţi cuiva! Loco n-a mai plătit la televiziuni şi tot aşa. I-aţi încurcat rău de tot”
sursă gsp

„Dincolo de miza demisiei lui Ridzi, care atîrnă greu pe umerii bietului Boc, mult mai important mi se pare acum pariul jurnalistului român cu el însuşi”, scria Robert Turcescu în „Cotidianul”.

Cele două Românii
Acum două zile, Traian Băsescu  a numit cazul Ridzi unul minor. E acelaşi om care acuza, just, imixtiunea guvernului Năstase în libertatea presei. E acelaşi om care a cîştigat alegerile datorită publicului educat şi exigent, după cum recunoştea şi contracandidatul său în 2004, cu francheţea pe care ţi-o dă înfrîngerea: „Sînt două Românii. România urbană, în creştere, cu o puternică componentă liberală, care aşteaptă de la stat mai degrabă şanse decît sprijin. Aceasta este România care l-a votat pe Traian Băsescu”.

Pusă în faţa unui caz limpede, probat cu documente, această Românie se uită după 5 ani, uluită şi frustrată, cum Puterea, cu toate componentele ei, de la guvern la preşedinte, s-a transformat în varianta portocalie a unui vechi model. Pentru cei care spun că Băsescu n-a făcut, amintiţi-vă: nici Iliescu n-o făcea. O permitea!

Întîi, cumperi cu bani publici libertatea presei şi apoi faci următorul pas: iei libertatea cetăţeanului.

„N-am nici o legătură cu Ioana Vârstă. De ce mă băgaţi în chestia cu Ridzi?”
Reacţia transmisă de SOV către gsp

„Libertatea presei e o grestie grozavă. Savuraţi-o! (cu trimitere pe tolo.ro)”
Singura reacţie a lui Dan Voiculescu după ce gsp a scris că banii au trecut prin Loco

6 organizaţii media îi cer explicaţii lui Boc
Asociaţia Jurnaliştilor din România, ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Convenţia Organizaţiilor Media, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind şi Asociaţia Patronală a Editorilor Locali au semnat ieri un comunicat prin care cer Guvernului şi Consiliului Naţional al Audiovizualului să ia măsuri în cazul ministrului Monica Iacob-Ridzi şi solicită explicaţii oficiale şi publice din partea premierului Emil Boc. Conform Raportului Comisiei parlamentare de anchetă, ministrul TS „a achiziţionat din fonduri bugetare ştiri în scop publicitar, prin intermediul co-contractanţilor săi, intervenind astfel în programul posturilor respective de televiziune”. „Guvernul a fost angajat, prin semnătura ministrului Ridzi, la încălcarea Articolului 6 din Legea Audiovizualului”, se arată în comunicat.

„Cazul Ridzi? Nu mă duceţi în subiecte minore pentru mine”
Traian Băsescu, 10 iulie 2009

Comentarii (145)Adaugă comentariu

Habakkuk  •  13 iulie 2009, 11:55

Felicitari domnule Tolontan, felicitari echipei care a probabil a muncit foarte mult pentru a ajunge la aceste rezultate. Sa speram ca rezultatele nu vor ramane doar pe hartie 🙂

Political advertising ought to be stopped. It’s the only really dishonest kind of advertising that’s left. (David M. Ogilvy)

?  •  13 iulie 2009, 11:55

Vad ca majoritatea celor care au comentat aceasta stire nu fac decat sa-l felicite pe dl Tolontan , meritat ,asteptand „urmatorul reportaj” . Chiar trecem cu vederea toate nesimtirile si bataile de joc a celor din conducerea tarii fata de oamenii de rand ? Chiar ii lasam sa-si bata joc de tara asta ?E a lor sau e a noastra ? Pana cand …

maria din Romania reala  •  13 iulie 2009, 11:58

Cazul ridzi:
Am comentat, m-am enervat m-am implicat emotional,am suferit alaturi de cei care cu greu au reusit sa dovedeasca evidentza, utopic, nu? adica Tolo & echipa si comisia parlamentara care a luptat din greu cu „colegii” din Pd cei ce s-au pus de-a curmezisul 100% din timpul lucrarilor de investigatie si audieri.

Daca nu era presa, am mai zis-o, comisia ar fi fost dizolvata de oamenii lui base din prima zi, asa se vede din Romania reala pd-listilor!

In final, acum cand s-a ajuns la saturatie ridzi, ramane totusi in memoria mea/poate a noastra acest scandal care s-a vrut acoperit de basescu prin cei apropiati lui si asta se va penaliza la vot.

Inca ma mai enervez si acum cand in al 12-lea ceas cei din PD pun aceeasi placa din prima zi,cum ca nu s-a intamplat nimic ilegal in cazul ridzi.
Sunt de-o nerusinare sfidatoare astia din Pd, cel putin Hoara, pe care nu stiu de ce toate tv-le il cheama, eu schimb canalul sau iau sonoru’, nu mai suport sa-l aud sau vad si nu e singurul.
Nu mai zic de presedinte, care ne demonstreaza cat este domnia sa de presedintele tuturor…..tuturor, da, ati ghicit, tuturor PD-listilor.

linkin77paul  •  13 iulie 2009, 12:00

simplu ca buna ziua:FELICITARI SI CONTINUATI

ovidiu  •  13 iulie 2009, 12:00

Sincer sa fiu nici nu stiu ce sa mai cred si pe cine sa mai cred atata timp cat in tara noastra de 2 lei majoritatea oamenilor sunt corupti.Nu stiu dak faci si tu jocurile cuiva din psd avand in vedere k o sa fie alegeri prezidentiale si asa ai discredita pe base.oricum,oricine va fi presedinte nimik nu se va schimba in tara atata timp cat totul se invarte in jurul banilor si a nepotismelor.i-ti scrie un roman plecat afara,dezamagit si umilit de nepotismele pe care le-a suportat in arbitraj si nu nu mai.cu stima,ovidiu

Micky Dutza  •  13 iulie 2009, 12:01

E destul sa parcugi comentariile de mai sus ca sa concluzionezi ca marea si singura realizare basesciana in „slujba” poporului este ca l-a scindat. Portia pe care si-a adjudecat-o este mult mai mica dar prejudiciul este urias.Apologetii sai il cocolosesc cu argumente prin ricoseu,absurde in ciuda evidentelor.Asta le desconspira calitatea abjecta ca si a mentorului lor.

Ritzi(poanca) de partid şi de stat | Blog valah  •  13 iulie 2009, 12:01

[…] Dumnealui e pus într-o poziţie ingrată: dacă se leapădă de doamna Ritzi, riscă să piardă sprijinul celor apropiaţi care îl vor acuza că îi sacrifică pe cei care l-au ajutat (mă rog, pe donişoara Elena Băsescu) la nevoie; dacă o susţine în continuare, riscă să piardă capital politic în faţa populaţiei, atât dânsul personal cât şi partidul de suflet! Iată dilema din care nu prea poate ieşi! Şi când te gândeşti că tot scndalul a pornit de la un ziarist din presa sportivă! Toată stima domnului Tolontan care fără patimă explică punctual cum au decurs lucrurile! […]

teacher 77  •  13 iulie 2009, 12:06

Felicitari TOLO!ITI STIAM VALOAREA DE JURNALIST,IMI AMINTESC DE ALTE INVESTIGATIII ALE TALE DIN TRECUT LA FEL DE VALOROAASE;DESPRE DOPING,COMPLEXUL PIATRA ARSA,URMARILE GIMNASTICII IN DEZV.FIZICA A FETELOR,DOSARUL TRANSFERURILOR PENALE DIN FOTBAL.DE 15 ANI TE CITESC CU ACELASI INTERES,MA BUCUR CA EXISTA JURNALISM DE INVESTIGATIE VALOROS SI IN ROMANIA.SUBIECTUL RIDZI ESTE DE AMPLOARE PT CA A ATINS SFERELE CELE MAI INALTE ALE STATULUI SI POLITICULUI.ACUM TOTUL E CLAR;MINISTRU RIDZI A FOLOSIT BANII SPORTULUI,BANI PUBLICI PT. IMAGINEA SA, A PRIETENEI SALE ELENA BASESCU,PT. CAMPANIA ELECTORALA A ACESTEIA SUB OBLADUIREA TATALUI TRAIAN BASESCU(APROPO;TOT CE A ZIS BASESCU DIN GURA IN ULTIMII 10 ANI AU FOST INFIRMATE DE FAPTE ULTERIOR,INCLUSIV CU LIBERTATEA PRESEI).INTR-O TARA NORMALA URMARILE AR FI FOST URMATOARELE;DEMITEREA MINISTRULUI,DOSAR PENAL PT RIDZI SI ELENA BASESCU CARE AU FOLOSIT BANI PUBLICI IN SCOPURI ELECTORALE,RETRAGEREA EBA DIN PE,DEMISIA LUI BASESCCU.

radu  •  13 iulie 2009, 12:09

Pentru mine, votul de la toamna depinde destul de mult de cum se va termina acest caz. Poate intr-adevar mediatizarea cazurilor de coruptie creste toleranta opiniei publice asa cum spune cineva mai sus. Dar asta se intampla in cazul in care justitia nu este ferma.
Felicitari pentru ancheta!

Cristina  •  13 iulie 2009, 12:18

@Micky Dutza: „E destul sa parcugi comentariile de mai sus ca sa concluzionezi ca marea si singura realizare basesciana in “slujba” poporului este ca l-a scindat.”
Poate ca, mai mult sau mai putin (in)voluntar s-a ghidat dupa principiul: „Divide et impera”. Poate ca, mai mult sau mai putin (in)voluntar a vrut sa abata atentia maselor de la problemele reale ale societatii.
Nu stiu daca cel care ar iesi victorios in alegerile din toamna s-ar comporta diferit de toti cei de pana acum. Poate ca avem conducatorii pe care ii meritam. Pentru ca sunt extrem de putini aceia care se implica in spunerea lucrurilor pe nume.

marius  •  13 iulie 2009, 12:19

tolo, sa nu taci. vezi ca ei au inceput sa nu mai riposteze, nu mai apar nici la tv, spera ca tu sa taci si lumea sa uite iar ridtzipoanca sa ramana in functie. dar tu sa nu taci tolo. in fiecare zi sa scrii cate un post de magaria lor … ca prea a fost mare nerusinarea!

emanuel  •  13 iulie 2009, 12:25

D-l Tolontan, ma intreb daca exista vreo legatura intre faptul ca Eba a avut cele mai multe voturi in jud. Hunedoara si faptul ca Ridzi vine din acelasi judet ??? Oare cati bani o „investit” Ridzi in HD?

ZachRocha  •  13 iulie 2009, 12:35

Ce dragut! La televizor se spurca intre ei, se cearta, recita ideologii de partid, pun la indoiala moralitatea „oponentilor”, promit si dau „solutii”, prezinta viziuni… Dar in realitate toti sunt legati intre ei printr-o retea cu suficient de multe intersectii incat doar o analiza atenta nu le poate pierde urma. In spatele ideologiilor de partid se ascund doar interese comune. Ei ne recita zilnic la TV doctrine, solutii, sperante in care nici ei nu mai cred si nici nu au crezut vreodata. Partidele sunt doar de aparenta, si oricum nimanui nu-i pasa de politica. Asta e doar un pretext pentru a putea sta acolo sus de unde pot impartii banul cat mai bine. Politica din Romania este monopolizata de aliantele din spatele partidelor si de „politicieni” oportunisti. Chiar nu conteaza cine iese, banii se vor impartii intre aceleasi persoane, poate doar directiile se vor schimba. Pentru ei parlamentul si guvernul este doar un fatada care trebuie mentinuta pentru a nu fura pe fata. Faptul ca s-a descoperit toata afacerea MTS este si un exemplu ca ei se simt deja relaxati, fura cu degajare, pentru ca, in mod normal, un astfel de scandal se poate acoperii cu o cearta aiurea la ProTV sau OTV, cu stiri despre un accident cu 10 de morti sau cu o inundatie, ceva… Si cate nu au fost pana acum! Asta in cazul in care se observa, pentru ca bani se fura si s-au furat in acest stil de ani de zile si nimeni nu a observa sau sunt extrem de greu de dovedit si te pierzi in haosul de acte. Iar ei iti rad si te sfideaza cu legea in fata, pentru ca si ea e special facuta sa fie rastalmacita si cu suficiente gaurele prin care sa scape. Acesta ancheta v-a schimba ceva, sunt convins. Daca in mare sau mica masura ramane de vazut. Dar in afara de clasa politica, de guvern, ce ar trebui sa schimbe aceasta ancheta ar fi mentalitatea si atitudinea oamenilor si a presei romane. Sa scoata din apatie pe cei care s-au resemnat haosul din tara si sa-i destepte pe cei care merg si voteaza pe promisiuni, 2 kile de zahar si un litru de ulei. Sa trezeasca presa care alearga dupa stiri „de senzatie” cu accidente, dezastre, stiri cu manelisti sau alte barfe si sa ia exemplu de jurnalism de la echipa d-lui Tolontan. E un semnal de alarma pentru noi ca sanctiunea prin vot nu mai e suficienta!

PussyCat  •  13 iulie 2009, 12:36

nu te lasa. adevarul trebuie sa iasa la suprafata

yoyo  •  13 iulie 2009, 12:52

astept reactiile lui ciutacu si badea!

mondialul  •  13 iulie 2009, 12:55

este suspect de ce dupa aceste dezvaluiri care pt mine sunt incredibile,uluitoare!!!!!!!!!!………la televiziuni in acest moment nu se spune nimic,zici ca nici nu a existat acest caz!!!!!!!!!! AI GRIJA TOLO(MA NELINISTESTE ACEASTA TACERE),POATE TI SE PREGATESTE CEVA………CARE SA PORNEASCA DE LA MOTANUL FELIX!!!!!!!!!!!!!

mitica  •  13 iulie 2009, 13:04

Era posibil ca Ridzi sa-si „puna in opera” planul fara participarea „interesata” a televiziunilor?Din citi oameni au fost implicati in producerea si difuzarea spoturilor nimeni nu si-a dat seama ca-i ilegal sa le difuzeze fara sa fie marcate ca publicitate? Aveau dovada clara ca un ministru vrea sa incalce legea.De ce au participat la ilegalitati?Ridzi e vinovata.Da’ de „complicii” din media de ce nu se cere la fel de hotarit eliminarea lor?

alexandru  •  13 iulie 2009, 13:06

am crezut candva ca in tara asta vom ajunge la normalitate, la deomocratie, la aprecierea valorilor reale … dar am ajuns sa imi doresc sa plec din tara caci nu mai cred in schimbarea in bine … cred doar in lanturi de interese, in smecherasi si smecherii, in coruptie … m-as mira, sincer, ca aceasta ancheta sa aiba un efect de trezire a acestui popor, dar mi-o doresc … poate e macar un inceput si tot as avea o raza de speranta …

Cristina  •  13 iulie 2009, 13:15

@alexandru: Cu totii visam asta, desi visul incepe sa semene tot mai mult cu o utopie. Probabil ca vom ajunge la normalitate, la democratie, dar… vor trece destul de multe generatii pe aici pana atunci. Va trebuis a se schimbe mentalitatile, numai ca mentalitatile astea intepenite se schimba cumplit de greu.
Ma intreb ce s-ar intampla daca am pleca din tara toti cei „destupati la minte” si ar ramane aici doar golanii, smecherii, hotii… S-ar fura intre ei?

alina  •  13 iulie 2009, 13:40

Din nefericire mentalitatea pitzipoancelor conform careia daca ai bani si pozitie iesi basma curata din orice este prezenta si in randul politicienilor tineri din Romania…caposenia madamei taie craca de sub picioarele PDL-ului.
Urmatorul pas pe care-l inlesneste prin incapatanarea cu care se tine de scaun este demonstrarea faptului ca EBA a fraudat alegerile parlamentare europene…

laur  •  13 iulie 2009, 13:41

tolo tata , atunci cand marinarul (asa cum ii spui tu ) i-a facut tonomate pe colegii tai de trust , te-ai suparat ca vezi doamne ataca libertatea presei . in fond a spus un mare adevar . la trustul intact bagi banul si tonomatul canta ceea ce vrei sa auzi . ce mare lucru ? asi fi vrut sa te fi vazut la fel de combativ si pana in 2004. atunci cand bombonel va asigura o „deplina libertate a presei” . sa fi facut si atunci dezvaluiri incendiare despre cheltuirea banilor publici . mucles , tolo tata . atunci colegul tau tuca ii aduna scamele de pe revere lui bombonel si tu saracu erai redus la un simplu gazetar sportiv. acum , cu panarama asta de marinar , tuca este extrem de acid si tie ti s-a trezit brusc spiritul civic si ochiul critic de gazetar . bravo tata , mai bine mai tarziu decat niciodata . da acum ca 200.000 de E au ajuns sub o forma sau alta in buzunarele lui :tuca , lui gadea , lui ciutacu , lui badea si de ce nu ale tale .mai scazi din totalul cheltuit de nesimtita de ritzi ? sau astia sant bani albi acum? ai luato inainte cu dezvaluirile ptr ca oricum se afla unde s-au dus banii de fapt. asteapta zilele urmatoare sa vezi ce aisberg va iesi la suprafata . nu stiu tu ale cui jocuri le-ai facut dar in orice caz trustul in care lucrezi va iesi varza din aceste dezvaluiri . imi place felul in care scrii despre sport in general . ca si principiu ai avut dreptate in tot ceea ce ai scris despre ritzi . dar nu uita ca ai facut toate astea in timp ce te aflai intr-o cloaca infecta . sper sa nu te fi infestat si tu de la putregaiul din jurul tau . tu si radu naum n-aveti ce cauta acolo , plecati acum cat puteti de repede .

Monica Davidescu  •  13 iulie 2009, 13:52

Foarte ciudat, televiziunile nu spun nimic. E rusinos ce se intampla, sa ai o astfel de ancheta si sa nu fie stirea zilei!
Nu ma asteptam de la Antena 3 su Realitatea.

Rusine!

gog  •  13 iulie 2009, 13:52

tolo, din doua una ; ori esti un don quijote si vrei sa te bati cu morile de vant ..un cavaler tomnatec …ori esti cel mai mare escroc si fatarnic . Ce te mana in lupta ? coincide in cazul asta interesul tau personal cu al nostru ? celor multi si apolitici ? daca ai sti ca te da afara voiculescu sau ti-ar taia din salariu te-ai mai lupta pt aceasta valoare (ideala – non materiala ) cinstea ? sau poate vrei sa fi adulat drept cavaler pe cal alb ? e interesant ce faceti voi acolo …

Cătălin Tolontan  •  13 iulie 2009, 13:53

Gicu Maracine : multumim
marius: nu vom tacea

GARDA VECHE,STIINTAe  •  13 iulie 2009, 13:53

Tolo!
Poate afli din ce conturi a platit A Nastase,satelitu NSS7,aproape un an de zile,sa transmita live in australia si NZ,posturi c a Realitatea,Etno,TVR1,TVR2,PRO-TV etc, si asta in perioada cind se pregatea de alegeri,in 2004…promisiunea a fost ca daca cistiga alegerile,costul unui abonament anual era de $500 au.Mai mult agentii sa i au reusit sa aboneze un numar de peste 2500 de persoane;bani platiti ‘up front’la un cost de $500,in final au disparut cu banii pt ca a cistigat Base.
Succes Tolo,nu te lasa suntem cu tine.

hct  •  13 iulie 2009, 13:56

este o investigatie foarte buna si cu rezultate pe masura insa cred ca s-a distantat prea mult de sport apropiandu-se de politic

Cătălin Tolontan  •  13 iulie 2009, 13:57

gog : astazi scriem ca banii de imagine au ajuns la firma apropiata lui voiculescu. Ce vezi tu complicat aici? Ce e in spate? Ce cavaler pe cal alb? 1. Nu sint singur, e o intreaga echipa care lucreaza la dosar. 2. Ne facem meseria si publicam ceea ce descoperim

Cătălin Tolontan  •  13 iulie 2009, 13:58

hct: nu e vina noastra ca politica foloseste banii publici ai sportului 🙂

cristina  •  13 iulie 2009, 13:59

@Cristina, comment 56: sunt sigura ca numai si numai voluntar face tot ce face acest presedinte! Altfel, ar trebui sa cadem in pasa lui Vadim Tudor si sa credem ca are vreo grava boala venerica sau de nervi.
De asemenea, niciodata nu cred ca a fost interesat sa abata atentia de la problemele tarii, ci doar sa obtina putere absoluta, fara sa conteze mijloacele. Si sa obtina avantaje pentru familie.
Si m-am saturat sa aud ca avem conducatorii pe care-i meritam! (Asta spuneam, recunosc, si eu pana nu demult). Refuz sa intru in aceeasi piele cu cel interesat doar de mititelul si berea electorala! Eu nu mi-am crescut copiii in spiritul asta nu pot sa spun ca ei au conducatorii pe care-i merita! Sau, in orice caz, m-am hotarat ca toate lozincile romanesti, gen „merge si asa”, „apa trece…”, „capul plecat …”, nu vor mai face parte din vocabularul meu.

Cristina  •  13 iulie 2009, 14:39

Si eu refuz sa intru in aceeasi oala cu „stupid people”. Si ma doare sa constat ca sunt din ce in ce mai putini cei care iau o atitudine care poate fi eficienta, iar glasul lor se face din ce in ce mai putin si din ce in ce mai greu auzit.
Din pacate, politica este, asa cum se spune adesea, o cu.rva si inca o c.urva extrem de versata. Rar am vazut vreun politician cazand altfel decat pisicile: in picioare si nevatamat; si asta abia dupa ce ghearele cu care se tinea zdravan de creanga de sus a puterii au cedat.
Sper sa nu se renunte la investigatiile incepute si sa se continue cu orice pret.

Superunknown  •  13 iulie 2009, 14:39

Cam dramatic tonul, dar esenta e corecta: daca Basescu a decis sa nu se distanteze de Ridzi, atunci trebuie sa plateasca si el consecintele. Prin dublul limbaj pe care l-a folosit in cazurile Atanasiu (ministrul Apararii pe care l-a pus la zid intr-un caz similar) si Ridzi (‘maruntisuri’), Basescu merita sa fie considerat complice moral si sa suporte costurile de imagine asociate cazului Ridzi.

Jacques  •  13 iulie 2009, 14:55

Catalin Tolontan, oameni ca tine ma fac sa fiu mandru ca sunt roman! Felicitari pentru demersul tau si al colegilor, l-am urmarit inca de la debut si o voi face in continuare cu acelasi interes. Este pentru prima oara cand, in sfarsit, am sentimentul ca se va face dreptate in tara asta. Ti-ai castigat increderea mea neconditionata prin ceea ce ai intreprins. Mult succes in continuare!

Cristina  •  13 iulie 2009, 14:56

Basescu nu avea de ce sa se distanteze de Ridzi atata vreme cat o parte din banii cheltuiti au fost virati spre campania electorala EBA (chiar daca nu se recunoaste acest lucru); oricat de independenta a fost candidatura Elenei Basescu, mi se pare normal sa fi fost sustinuta, fie si doar moral, de tatal ei.

Cătălin Tolontan  •  13 iulie 2009, 15:07

Superunknown: corect, noi sintem nitzel dramatici, dar ei sint foarte dusi 🙂

cristina  •  13 iulie 2009, 15:07

@Cristina: greseala suprema! Copiii lui Basescu nu aveau ce cauta in politica pe timpul mandatului sau, chiar de i-ar fi dat desteptaciunea afara din casa! Punct!

herdesm  •  13 iulie 2009, 15:09

Cred ca mai curand in locul sintagmei ” ministrului pacalit de vulpe” e mai aproape de adevar sintagma: „contibuabilii pacaliti de vulpea ministru al MTS” 😛

Cristina  •  13 iulie 2009, 15:16

@ Cristina, comentariul 82: Nu prea cred eu ca i-a dat desteptaciunea afara din casa. Mai degraba si-au facut calcule gresite, sub aripa obladuitoare a parintelui.
Lucrurile s-ar parea ca sunt destul de incalcite.

rada petrescu  •  13 iulie 2009, 15:38

am mai intrebat catalin si te rog asteptam cu totii raspuns

s-a vehiculat la un moment dat ca una din firmele din spatele afacerii este a unui tanar care frecventeaza bamboo-urile si cafenelele in comun cu EBA, una dintre masinile acestei firme fiind surprinsa ca o astepta pe EBA in campanie si o plimba de colo colo

s-a verificat informatia sau a fost o pista falsa? stiu ca sunteti atenti si nu publicati decat lucruri verificate si paraverificate insa macar spuneti „nu s-a verificat” sau „este in curs de investigare” nu ne lasati asa cu ochii in ultraviolete si fara crema protectoare ….. nu de alta dar vorba ta, astia sunt dusi rau nene si sunt si prosti daca au crezut ca o asemenea potlogarie poate ramane nedescoperita …. si ar fi fost atat de simplu sa fie asa …. la cate firme au, cati administratori necunoscuti puteau sa masluiasca totul insa ori le-a fost lene ori pur si simplu sunt atat de siguri ca pampers imparat manuieste DNA-ul ca pe o papusa barbie si nu ajunge nimeni la ei niciodata

maria  •  13 iulie 2009, 15:51

Dumitru Pardau,de la PD-l vis a vis de amanarea cazului ridzi pana in 27.07.2009 „a dat niste explicatii aiuritoare” presei,zice foarte bine Alina Pertaru. Deci Cataline, lupta cu coruptzia este grea de tot, cand e vorba de Pd-LEPRELE, se apara ca o haita;sau poate ca e bine asa, ce fac astia, sa vada opinia publica ce fel de oamenii sunt. Oare base pe ce se bazeaza, la presedentie, pentru care a inceput campania electorala,cand vede tot acest spectacol sinistru, „atac la poporul roman”? din nou spun. ca se bazeaza pe „ghiolbanimea” care-l va vota.

cristina  •  13 iulie 2009, 15:53

@Cristina, am ajuns sa conversam :). Parerea mea este ca nimic nu-i incalcit: bazandu-se pe acea eticheta (confirmata de altfel) de stupid people, presedintele stia exact ce face!. Iar pe cei care nu intra sub aceasta eticheta, persoane notabile din societatea civila, pe cei mai multi dintre ei, ii tine din scurt cu dosarele scoase la comanda etc. Putini sunt cei ce nu pot fi agatati, fie numai si pentru ca apar intr-o poza de pe vremuri, alaturi de cineva.
Ei bine, reluam: presedintele manipuleaza! Si stie bine ca face asta, la fel cum a stiut si Monica Ridzi ce face si amandoi au facut si fac tot ce fac, avand in minte ceva de genul a ceea ce aveau progeniturile lui Covei de la Craiova, despre intreg poporul roman. Spune-mi ceva mai umilitor pentru noi, ca natie: suntem manipulati cu buna stiinta de presedintele nostru, pentru interesele lui si ale familiei lui!

ion  •  13 iulie 2009, 16:07

intr-adevar fatuca EBA trebuia sa stea cuminte pe podium unde nu avea ocazia sa vorbeasca balarii, repurta numai succesuri.totusi mi se pare mica suma plecata prin MTS.Mai cauta Cataline,sigur paraul ajunge in marea cea mare.Da-le niste praf de stranutat, poate arunca tot ce s-a pierdut

oly  •  13 iulie 2009, 16:10

Nici nu-i de mirare ca beneficiarul final este Base cu fiica lui cea mica si frumoasa. Ma surprinde insa ca a apelat la Voiculescu. Sau poate ca tocmai aici e marea afacere, ca l-a folosit pe Voiculescu, om priceput, de altfel, in multe chestii (sau Voiculescu s-a folosit de el si „l-a turnat” la presa, cu riscurile de rigoare, ???). Si cum spuneam mai zilele trecute (scuze, atunci am amestecat Popoviciu cu Pitcovici…dar tot aia e, ca nu se mai aude nimic de ei), bineinteles ca totul se va incheia aici, doar n-o sa-ti inchipui ca va pati EBA ceva si se va duce la Bruxelles cu tinicheaua de coada, ce naiba. O sa te mai agiti tu putin, mai o emisiune, doua la tv, si gata subiectul, parlamentul intra in vacanta, alte subiecte (prime de vacanta pentru bugetari, deplasari in strainatate etc.). Sa auzim numai de bine.

Cristina  •  13 iulie 2009, 16:13

@Cristina: E umilitor ca suntem manipulati cu buna stiinta chiar de catre cei aflati in fruntea statului, si asta fara ca macar sa ne dam seama de asta; sau chiar daca ne dam seama, suntem prea slabi sa putem riposta. Ma gandesc insa cine ce are de castigat din toata tarasenia asta.
Cand spuneam „incalcit”, ma gandeam cati din cei sus pusi sunt implicati. Si cati (si cand) vor fi descoperiti, demascati…

speedy  •  13 iulie 2009, 16:17

>cristina (post 88). iti spun eu ceva si mai umilitor. nu numai ca suntem manipulati, mintiti, manjiti cu noroi. ce-i mai grav e ca se gasesc destui care sa le ia apararea si sa ne minta in fata (cum ca de fapt nu ar fi asa), si nu ma refer numai la cei direct interesati sa puna batista pe tambal, ci la acei care afirma ca se fac jocurile PSD si se incearca discreditarea baselului (post 54).
>ovidiu: poate ancheta d-lui tolontan nu e intrutotul dezinteresata, nu stiu si nu vreau sa fac nici un fel de afirmatii. totusi: esenta discreditarii inseamna MINCIUNA, spusa cu scopul de a submina pozitia cuiva. Ori aici nu e nici o minciuna. baselul s-a discreditat singur desemnand asemenea ministrii si acceptand (daca nu cumva chiar tuteland – pt. asta nu sunt dovezi deocamdata) asemenea actiuni ca a d-nei Ridzi (mi-e greu sa o mai numesc doamna, dar de…manierele astea de moda veche – cel putin incerc sa n-o preclesc „ministru”). Vorbea cineva pe aici de „stupid people”? 🙂 hai sa ne uitam in oglinda si sa repetam pe silabe: avem ceea ce meritam

avinn  •  13 iulie 2009, 16:18

Adica tu vrei sa spui ca Voiculescu i-a facut imagine „fetitelor” din jurul marinarului ??
Nu prea cred asta !
Si mai mult ..nici macar NU reiese dupa cum sunt tocate zilnic de tv -anteniste ..deci s-a dus dracu toata imaginea fetelor !!

Cătălin Tolontan  •  13 iulie 2009, 16:27

rada petrescu: verificam

SCANDAL  •  13 iulie 2009, 16:31

acum a facut un lucru bun tolontan asta ………..dar totusi sa nu uitam ca gsp e ziar de cancan si nu de sport asa ca nu il mai umflati pe asta asa zis ziarist

Popa SB  •  13 iulie 2009, 16:36

Daca ar avea vreo urma de respect si consideratie pt. oamenii care l-au ales presedinte,domnul Basescu si-ar indemna fiica sa iasa in fata lumii si sa-si justifice sumele cheltuite in campania electorala,sa demonstreze ca nu a beneficiat de banii MTS-ului,sa prezinte foarte clar sursa banilor din campanie care dupa cum se aude nu au fost deloc putini!!!Nu mi-a placut niciodata ca om Basescu,este mult prea ipocrit si populist pentru gustul meu,dar l-am considerat un tip relativ corect.Acum,vazand incapatanarea cu care o apara pe aceasta doamna,incep sa-mi dau seama de duplicitatea Domniei sale,si sunt convins ca banii disparuti au fost folositi in campania odraslei tratata cu Botox!!!Altfel ar fi luat atitudine,nu s-ar fi lasat tarat in tot soiul de speculatii!!E cel mai josnic si mai fara onoare presedinte de dupa ’89!!Ce e trist,ca nu vad nici o alternativa la viitoarele alegeri,si,in consecinta,eu din nou voi merge la iarba verde in ziua alegerilor prezidentiale,cateii vor vota din nou zambetul fermecator si privirea dreapta a IPOCRITULUI,si din nou nimic nu se va schimba!!!Viitorul suna bine……….

mironu  •  13 iulie 2009, 16:40

Cum naiba aceasta ancheta il implica si pe Motanul Felix? Gsp-ul nu e si al lui? Se razvratesc angajatii? Si e cam suspecta linistea asta!!! Daca era vorba de altul era pe toate canalele!!

D.Alin  •  13 iulie 2009, 16:45

D-na Ridzi a fost grav afectata de ancheta GSP-ului, de oprobiul opiniei publice , de criza mondiala, de nivelul de trai din Romania !!
Atit de mult incit……….de azi au inceput ,pe banii ministerului taberele studentesti , cu costuri duble fata de anii precedenti la aceleasi conditii si in aceleasi locatii !!
Un loc la liber in hotelurile achizitionate de MTS pentru tabere costa mai putin decit plata facuta prin contract!!??
Peste citeva zile la Mamaia MTS demareaza …pe bani grei! activitati de tip Scoala de Vara . la fel de scumpe , la fel de corect achizitionate ! Dupa „de 2 ori MAI tinar” ….urmeaza ” de 2 ori mai scump ” Felicitari !!!

Comentează