Cei uitaţi de Băsescu

Presedintele invitat azi la dialog pe presa.nu. Inregistrarea curge pe basescu.ro. Andrei Gheorghe e foarte bun. „O, Zeus!”, exclama el, cind Basescu scapa, nefericit: „Eu ingadui libertatea presei si o sa o ingadui si in urmatorul mandat”.

sâmbătă, 21 noiembrie 2009, 8:07

Presedintele invitat azi la dialog pe presa.nu. Inregistrarea curge pe basescu.ro. Andrei Gheorghe e foarte bun. „O, Zeus!”, exclama el, cind Basescu scapa, nefericit: „Eu ingadui libertatea presei si o sa o ingadui si in urmatorul mandat”.

Presedintele nu prinde toate nuantele moderatorului, dar e, oricum, mult mai relaxat. Stafful i-a gindit o campanie de umanizare. Buna idee. Acelasi staff pe care Traian Basescu il cearta, prin ricoseu, cind ii imputa „foarte proasta organizare a dezbaterii televizate de vineri seara”. Discutia ajunge la moguli. „Sarbu de la ProTV e mogulul bun?”, intreaba Gheorghe. „Sarbu e un proociidental”, raspunde invitatul. Adevarat!Sarbu a fost echidistant si s-a tinut departe de politica”, adauga presedintele. Fals!

E 12 decembrie 2004. Bucurestiul si celelalte orase mari au iesit in strada. In ultimul efort al manipularii favorabile lui Adrian Nastase, institutele de sondaje indica un rezultat egal al alegerilor: 50% – 50%. Lumea cloloteste. Nu s-a mai intimplat asta din 1996, cind oamenii s-au strins sub balconul Primariei, ca sa asculte, infiorati, discursul lui Emil Constantinescu. Cistigase! Asta simte multimea si acum, in pofida cifrelor afisate de toate televiziunile. „Basescu presedinte!”, striga Piata Universitatii, colorata in portocaliu. 

Televiziunile transmit live. Celelalte orase simt momentul si ies si ele. Se umplu pietele din Cluj, Timisoara, Iasi, Arad, Sibiu… Pina si Antena 1, televiziunea „mogululului brutal Voiculescu”, cum spune azi Basescu, tine camerele pe forfota umana care insoteste, pina tirziu, numaratoarea voturilor. Un singur post nu transmite: ProTV. Sunati de sus, cei din Pro aleg sa difuzeze Miss Univers . Angajatii lasa capul in jos. Poarta camasi, esarfe sau cravate portocalii, o rebeliune cromatica impotriva politicii explicite favorabile PSD si lui Adrian Nastase. ProTV face in acea seara un nanorating, 2 puncte de audienta, logic fata de optiunea de a evada din realitate si umilitor pentru prestigiul televiziunii care contribuise decisiv la democratizarea Romaniei. Dupa citeva zile, continua ocultarea victoriei lui Basescu. ProTV e singura televiziune care nu difuzeaza live primul discurs din Parlament al presedintelui ales.

Noaptea de 12 decembrie nu a fost decit apogeul ingenunchierii sistematice a postului. Ani de zile, statia fusese la dispozitia discreta sau fatisa a lui Nastase, parte a procesului aproape unanim de subordonare a presei prin cumparare cu publicitate de stat sau favoruri fiscale. In 2004, Teo ramasese masca atunci cind imagini din emisiunea sa de Craciun  de cu un an inainte cu familia Nastase ajunsesera in SPOTUL ELECTORAL AL CANDIDATULUI PSD+PC! Nastase batind la tobe in studioul ProTV, moment inserat in spotul politic, niciodata nu se mai intimplase asa ceva. Sau Sarbu participind din culise la lansarea candidaturii lui Mircea Geoana in cursa pentru Primaria Capitalei, tocmai impotriva lui Traian Basescu. Fara precedent. „Sarbu nu a facut propaganda”, zice Basescu acum.

A uitat presedintele? A uitat, alt exemplu ocultat tot de el, ca Ion Cristoiu, pe care l-a laudat vineri seara, intr-o alta emisiune buna la B1TV, „ati fost echilibrat in campania din 2004”, a uitat asadar ca Ion Cristoiu scria in noiembrie 2004 editoriale in ziarul vrincean al baronului PSD, Marian Oprisan. Editoriale in care explica de ce Nastase trebuie reales!

Povestea nu e despre Sarbu sau Cristoiu, doi oameni ale caror merite sint imprescriptibile in istoria presei. Povestea este despre cravatele si camasile portocalii ramase acum in dulap, despre oamenii care le-au imbracat in 2004, despre ziaristii  de la Evenimentul Zilei, Academia Catavencu si Gazeta Sporturilor, azi pare neverosimil, dar acesta e adevarul!, ramasi singuri atunci. Povestea e despre Costi Rogozanu, Mircea Dinescu, Doru Buscu, Stelian Tanase, Alina Mungiu, Andei Plesu, Mircea Toma, Cosmin Alexandru, Cristian Parvulescu, Alex Leo Serban – „Don’t cry for me, Argentina!”,  Adriana Saftoiu si multi altii. Sute de mii sau poate milioane de tineri, de intelectuali, de oameni care muncesc, nu dau vina pe stat pentru propriile  greutati si care n-au cerut si nu accepta ca libertatea sa le fie ingaduita de cineva!

Acesti oameni isi amintesc minute, cifre, documente si momente pe care Traian Basescu pare ca le-a uitat. Isi amintesc cum si-au riscat, la propriu, prestigiul, sanatatea, locurile de munca si siguranta, isi amintesc dupa-amiaza incordata de 12 decembrie 2004, vibrind de mailuri si sms-uri, de taximetristii cu ochii bulbucati, „nu se poate, dom’le hai la vot ca ne fura Nastase!”, pentru ca fara acea mobilizare digitala si emotionala a tineretului urban Traian Basescu nu ar fi ajuns niciodata presedintele Romaniei.

Si isi mai amintesc cum unii dintre cei pe care Basescu ii lauda acum isi frecau miinile asteptind sa iasa Nastase, implinire a mitului indesctructibil ca Romania va ramine o tara intirziata. 

Avem dovezi ca asa a fost. Le avem pe hirtie, pe net, in memorie si in orbitele ochilor. Si chiar daca aceste probe vor disparea, vor ramine esarfele si cravatele portocalii, povestindu-ne azi, cu citeva ore inaintea deschiderii urnelor, ca desi nu sintem adversarii lui Traian Basescu, ci doar oameni care avem alta parere decit el,  ne permitem delictul incurcat ca insasi indecizia votului de a zimbi cind el isi afiseaza lapsusul amar al celui care ne-a uitat.

Comentarii (137)Adaugă comentariu

Adrian  •  21 noiembrie 2009, 23:32

nu e deloc asa. acestia nu au luptat pentru un om. au luptat pentru ei. intamplator cel prin car el era mai bine atunci era acel candidat. plain and simple

Florin Iaru  •  21 noiembrie 2009, 23:42

Cătălin
Un singur cuvînt: CHAPEAU!

Pentru un om care l-a iubit şi apărat pe Băsescu ÎMPOTRIVA unui trust întreg, înfrîngerea ta personală (a alegerii tale) este cea mai bărbătească demonstraţie de intransigenţă morală. Ţine-o tot aşa. Poate n-ai să te îmbogăţeşti, dar ai să te poţi privi în oglindă fără să roşeşti niciodată.

Repet: CHAPEAU!

Ce nu stiu trusturile media despre Influenta | FocusBlog  •  21 noiembrie 2009, 23:44

[…] scris acest articol pornind de la 3 articole  foarte bune scrise de Mihnea Maruta, Catalin Tolontan si Costi Rogozanu, trei jurnalisti care reprezinta o speranta pentru evolutia mass-media in […]

Andrei  •  21 noiembrie 2009, 23:57

Foarte bun articol. Un singur amendament am, provocat de unul dintre comentariile de aici – primul drum făcut de Băsescu n-a fost la „Evenimentul Zilei”, ci la BBC. Culmea, la BBC-ul „vândut lui Năstase”, cel fără Traian Ungureanu.

dR3am3R  •  22 noiembrie 2009, 0:00

Cand a aparut articolul dumneavoastra – https://www.tolo.ro/2009/11/11/trei-si-toti-trei/ – pe http://www.gsp.ro m-am frecat la ochi, nu imi venea sa cred. Nu am fost la fel de surprins cand a disparut dupa cateva ceasuri de pe site-ul GSP si am vrut sa-mi exprim indignarea pe blogul dumneavoatra. Acolo, surpriza din nou: dumneavoastra sau persoana care se ocupa cu cenzura nu a permis postarea comentariului, desi am folosit un limbaj civilizat.

Nu am facut prea mare caz, m-am gandit ca fusese un accident aparitia pe site-ul unei publicatii sportive prin preluare de pe blogul dumneavoastra a unui articol care nu avea legatura cu sportul, situatia s-a remediat si comentariul meu arunca o lumina proasta fara sa fie cazul.

Se pare ca m-am inselat, GSP poate gazdui si comentarii politice, doar ca trebuie acordata o mai mare atentie tentei cu care sunt facute. In special in seara ce precede alegerile prezidentiale, nu-i asa ?

Probabil ca nici acest comentariu nu va trece de cenzura unei prese careia i se ingaduie libertatea dinspre “mogulul brutal Voiculescu”, dar ma simteam dator sa-l scriu. Despre integritatea si libertatea dumneavoastra ca jurnalist, ca sa nu fac aprecieri asupra caracterului, eu unul m-am lamurit.

Cătălin Tolontan  •  22 noiembrie 2009, 0:02

florin iaru: multumesc, florin, e mult ce spui tu, dar multumesc

maria  •  22 noiembrie 2009, 0:19

Imi amintesc de o intalnire la TVR1 in campania pentru referendumul de suspendare in care ati fost invitat ca sustinator al lui Basescu .Parca moderator era Liviu Mihaiu .Formatul era cu 2 jurnalisti pro si 2 contra .Nu retin exact dar am impresia ca la intalnirea aia ati trisat .V-ati dus pro si ati prestat contra .Gresesc ?

iuli  •  22 noiembrie 2009, 0:22

Domnule Catalin,
pe acest site nu este voie a se posta pareri anti felix? Aceasta este viziunea stapanilor dv . asupra Romaniei viitoare? (epoca geoanista). Nu am retinut cand o sa incepeti o ancheta de calibrul „ridzi”, despre hotia „loto 2”. sau ….

Alina  •  22 noiembrie 2009, 0:39

Nici macar acum, cu toate fortele media in sprijinul sau, cu toata armata partidului mobilizata prin tara, cu toate manevrele baronilor, cu toti consilerii si banii investiti, cu toate sondajele trucate, Geoana, doar la limita, desi nu bag mana-n foc, atinge scorul partidului. In aceste conditii, nu e pacat de toate aceste resurse, ce sunt risipite ptr. a impinge in fata un astfel de personaj ?
De ce oare? Poate pentru ca Geoana este cel care a promis tuturor celor interesati in a-l sprijini, tot ce acestia i-au cerut si anume functii, contracte, putere, orice, fara limita, fara oprelisti. Alta explicatie logica nu exista, nici macar invocand loialitatea de partid. Nu ai cum sa fii loial unuia ca Geoana, ce nu cunoaste el insusi acest termen si nu ai cum sa fii loial unui perdant, poti sa fii insa” loial” propriilor interese. Astfel, imi explic eu tot sprijinul urias pe care acesta l-a primit!

Third World Forever  •  22 noiembrie 2009, 0:40

Cred ca textul meu a fost civilizat si pertinent. Oricum, decât cenzura, poate ar fi meritat un raspuns.

Faptul ca ati preferat sa-l cenzurati va arata fragilitatea si îmi confirma câta dreptate am avut, atunci când v-am atras atentia ca faceti, de fapt, apologia clientelismului.

Sa traiti bine.

radu  •  22 noiembrie 2009, 0:44

dupa mine, basescu este deja istorie. o istorie scrisa cu sangele, rabdarea, nervii, si pe pielea romanilor, dar istorie.eu vreau sa uit de el si de tot neamul lui imbogatit pe spatele nostru.
crin?? un neingrijit, care acuza oamenii pentru castiguri salariale, uitand ca tre’ sa mearga la munca mai intai.nevasta-sa ce cauta pe liste cand el a fost ales presedinte de partid?asa ca hai sifon!!
votez geoana, pentru ca vreau sa vad romania intrata in occident.

vasim  •  22 noiembrie 2009, 0:51

Crin presedinte!
Basescu trebuie sa invetze regurile democratiei!

Ciprian  •  22 noiembrie 2009, 0:55

Respect, Tolo!

shpinck  •  22 noiembrie 2009, 1:00

Tolo,
Avem intotdeauna dreptul de a ne razgandi. Daca e sa ne luam dupa Sfintii Parinti, prima data e greseala, a doua oara e pacat. In cazul de fata nu exista insa dogma, sa stim sigur ca a-l sustine pe Base a fost o greseala. Nastase era mai bun?
Sunt dezamagit si eu de multe facute si nefacute de B. Articolul tau si altele, scrise de oameni cu capul pe umeri colporteaza insa acelasi viciu romanesc: votam cu entuziasm doar impotriva a ceva/cuiva, in 89 s-a iesit in strada impotriva a ceva/cuiva, pe Base l-am votat impotriva lui Nastase, pe Constantinescu impotriva lui Ion.
Comparatia nu e un argument. „Raul mai mic” e tot o comparatie. Trebuie sa redevenim afirmativi, oricat de jurnalistic periculos ar fi asta.
Stii si tu ca meciul pe contre e cel mai spectaculos, dar rezutatul unei asemena partide tine de hazard. AU trecut 20 de ani de contre si inca se mai joaca…

Revista presei despre presa | Reporter Virtual  •  22 noiembrie 2009, 1:00

[…] Tolontan: Basescu, contrazis cand spune ca “Adrian Sarbu nu a facut propaganda”. In cea mai recenta […]

Doctorul  •  22 noiembrie 2009, 1:11

Draga Tolo,

Stimabile,

Eu daca as stii ca Oprescu are sanse la Turul 2, as vota cu el. Dar Oprescu are un fel de candidatura preludiu.

As putea sa scriu pana dimineata dar voi incerca sa fiu scurt.

Voi vota pentru Crin Antonescu! El e este profesor. Basescu este „Profesorul” Cred ca asta spune tot ceea ce as fi putut scrie in comentariu.

O calitate primordiala a unui om de calitate este aceea de a avea puterea sa recunoasca ca s-a inselat. Ca sa completez ce spunea domnul de mai sus….

Fericit e cel ce oglinda nu-l scuipa.

Peace,
Doc

mircea  •  22 noiembrie 2009, 1:17

🙂
Tolo
Te pretuiesc prea mult ca sa nu-ti spun ca.. te inseli.
Acesta nu este meciul jurnalistilor corecti desi,poate, ar trebui ca sa fie (si stii prea bine dece).Pentru ca asa cum Marinaru` a dat un semnal cand a zis ca se va lupta cu sistemul ticalosit, prin puterea exemplului sau,a incercat sa impulsioneze toata societatea sa faca la fel.L-am ajutat o singura data,la referendumul cu suspendarea,dupa care l-am ajutat prea putin.L-am lasat singur,l-am lasat cu greselile lui,greseli pe care le-a facut,poate,chiar din cauza asta si care au cantarit mai mult,dupa anumite scari de valori,decat grozaviile facute de altii(inclusiv din pdl) pana la el sau,decat lucrurile bune pe care le-a facut,cel putin doua dintre ele chiar foarte bune.
Confruntarea dusa la „acel nivel” intre titanii puterii in stat ne-a atras privirile si incet dar sigur multi au uitat ce au de facut,au uitat cu cine trebuie sa lupte defapt.Au fost asimilati.
Nu ne-a uitat.Sunt sigur de asta.Poate ,e doar putin dezamagit ca nu am inteles-cei care trebuiau sa inteleaga- cu ce si cu cine se lupta.Si mai ales de ce si pentru cine.

mircione  •  22 noiembrie 2009, 1:33

Degeaba, tot basescu va fi presedinte.

mircea  •  22 noiembrie 2009, 1:40

La o scurta analiza a celor 5 ani cat a fost presedinte, nu a facut nimic pt tara..nu a facut nimic pt educatie, sanatate..nu a facut nimic pt nimeni decat pt el si familia lui..si a urmat propriile interese..e o alta manevra acest referendum..incearca sa calareasca 7 caii de o data..ii este teama ca oricum nu va mai castiga si incearca alte manevre..
P.S.si nu este vorba despre cei uitati..ci este vb ca pe acet individ nu l a interesat NICIODATA de tarisoara asts

vali  •  22 noiembrie 2009, 1:50

Rusine dle Tolontan, credeam ca sunteti jurnalist sportiv.

xoxox  •  22 noiembrie 2009, 1:51

Imediat dupa alegerile parlamentare din noiembrie 2008 au fost anuntate, oficial, primele concedieri la trustul Mediapro. Se zvonea atunci in trust ca, odata cu venirea la putere a PDL, urma un val de controale la proprietatile mediatice ale lui Sarbu…
Abia acum fac niste legaturi…

justme  •  22 noiembrie 2009, 1:51

Oare de ce te-ai intors impotriva lui? nu suntem Franta, nu suntem Italia, suntem un popor atipic, presa nu este majoritara si nici dreapta, daca aveati ceva impotriva lui ne convingeati domnilor, dar nu ati facut-o! PDL-ul are lideri, nu marionete! Azi e una din zilele pe care le-a asteptat de mult, sa cistige cei ce merita!

dragos  •  22 noiembrie 2009, 2:17

Oooo, Tolo, ce amintiri mi-ai trezit cu postul asta! Statusem 3 ore in ger in primul tur sa votez la Gara de Nord (pentru provicialii ca mine, care refuza sa-si cumpere o garsoniera in Bucuresti de teama ca nu cumva asta sa fie verigheta care te condamna la o pensie chinuita prin tramvaie in cautarea unei legaturi mai ieftine de patrunjel la 1 mai, desi garsoniera e in berceni, pentru provincialii astia, zic, atunci votul nu era posibil oriunde; ca si acum, de altfel:). In duminica turului 2 eram la munca (se intampla frecvent, lucram in Pro), nu aveam niciun impuls sa merg la vot, Adelu era deja prezindent – credeam eu. Dar am avut in ziua aia acces in timp real la exit poll-uri, vazusem trendul si, cu 2 ore inainte de inchiderea urnelor, mi-am dat seama ca se poate. Am mai sunat 5 prieteni si am mai inghetat vreme buna la coada (de data asta la Mihai Viteazu, primisem o concesie noi, astia, provincialii nenaturalizati). Am votat printre ultimii.
Si-acum pt Traian: stii cat de tare m-am imbatat cand te-au anuntat invingator? Nu mai bausem atat de cand intrasem la facultate.
Dupa 5 ani, cat de mult si de urat am imbatranit amandoi! Tu – mi-ai intors spatele, te-ai irosit aiurea si ai obosit rau; dar nu imi stranesti nici macar compasiune; eu – un batran libidinos care a ajuns sa se dea la fetita toanta Crin, cea care face glumitze proaste; si maine (de fapt, azi) o sa bat drumul pana in Grozavesti, sa ii dau votul; ea o sa creada ca m-a cucerit, io o sa sper doar ca va fi un pic mai fidela…
Iar in turul 2… daca va trebui sa dansezi cu Mircica…. sa fiu iertat, dar nici macar un batran libidinos ca mine nu poate suporta specia asta noua de film porno. Va las intre voi, ma retrag la manastire – macar acolo staretul e numit si nu mai esti nevoit sa faci alegeri:)

Simona  •  22 noiembrie 2009, 2:31

Foarte bine scris, Catalin! Din pacate, e doar un articol bun, iar cei uitati de Basescu vor trebui sa lupte in continuare indiferent cine castiga chiar cu neputintele proprii pentru a incerca sa o scoata cumva la capat. Am fost in Piata Universitatii, am simtit toata nebunia, toata exaltarea, toata bucuria pe care PSD si Nastase sau Geoana nu o vor putea intelege sau simti niciodata. Numai ca in acesti 5 ani, Basescu nu a facut altceva decat sa apere propriile grupuri de interese, sa inchida ochii, sa se joace de-a democratia si sa creada ca daca din cand in cand iese in public si pune punctul pe I fara sa faca nimic mai departe, o sa fie din nou votat. Sa arati cu degetul si sa spui unde gresesc ceilalti si ce e nedrept e un sport national in Romania acestor ani. Eu si noi suntem curati, ceilalti murdaresc, ceilalti nu vor reforma, ceilalti nu isi fac treaba etc…. Dar cum poti sa continui sa crezi intr-un presedinte care timp ce 5 ani nu a facut altceva decat sa arate cu degetul, sa imparta raul si binele in declaratii inteligente si sa fie in fond un jucator slab pentru ca nu la el era forta de a schimba raul in bine?! Iar in calitate de jurnalist ma jigneste ca seful statului sa imi spuna ca ingaduie libertatea presei… Ce-i face?!! O ingaduie?! Cum adica o ingaduie?! E incredibil! Adica ingaduie mai degraba mogulii nu libertatea presei. Basescu habar nu are ce inseamna libertatea presei, iar acum este o perioada in care nici jurnalistii nu mai au habar ce e asta decat asa in concept. Multi dintre ei s-au refugiat pe net! Acolo ii vei gasi @Leo si nu in ziare… moartea ziarelor e aproape! putine vor mai rezista pana la jumatatea lui 2010.

florin  •  22 noiembrie 2009, 2:43

un basescu care a reusit sa ni i faca simpatici pe Iliescu si psd.un alt complexat care nu stie sa piarda,sau poate isi apara libertatea.

Vlad Dracul  •  22 noiembrie 2009, 2:47

Mi-o plăcut articolul, da’ simt nevoia să te întreb ceva, Cătălin: Nu-i cumva o discretă tragere de mânecă a preşedintelui în perspectiva turului 2?
>;)

Florin Cojocariu  •  22 noiembrie 2009, 3:17

Emotionant. Pai sa votam Crin, nu? Eu cred ca ar fi cazul sa iesim din lamentarile astea nesfirsite. Fiecare deplinge ceva in tara asta, e deprimant. E si enervant, pentru ca e multa ipocrizie in tinguielile astea cu oamenii parasiti, uitati, jigniti de Basescu. De ce ipocrizie? Pentru ca ce depling majoritatea nu e decit faptul ca si-au pierdut influenta pe care o sperau vesnica. Tristetea ta e precum a tarancii care la groapa il cearta pe barbatu’ mort: „Cui m-ai lasat, nenorocitule?!” Nu el e problema, ea e importanta.

In fond, atunci cind sprijini un candidat o faci (sau ar trebui) pentru ca crezi in ce reprezinta el, nu neaparat in ce om este el. De altfel nici nu ai cum sa-l cunsoti suficient de bine, poti insa sa-i intelegi ideile. E un pic ca in iubire, dai fara sa astepti. De asta mi se pare ipocrit sa te tinguiesti ca ai fost uitat. Basescu nu si-a schimbat programul, nu vorbeste acum de alte prioritati decit in 2004! In mod normal, daca cei pe care ii amintesti nu si-au schimbat prioritatile, ar fi firesc sa-l voteze fara rezerve.

Intre tine si un votant obisnuit nu ar trebui sa fie nici o diferenta. Vecinei mele din Gurbanesti, Eufrosina, nu i-a trecut prin cap ca Basescu ar fi trebuit sa-i multumeasca la TV pentru votul din 2004. Si nici nu e suparata ca nu i-a spus lui Gheorghe despre ea.

Aaa, Adriana Saftoiu pe lista aia a ta e un pic ciudata. Sau e noul tau model de moralitate?

gica show  •  22 noiembrie 2009, 3:18

„Costi Rogozanu, Mircea Dinescu, Doru Buscu, Stelian Tanase, Alina Mungiu, Andei Plesu, Mircea Toma, Cosmin Alexandru, Cristian Parvulescu, Alex Leo Serban”

joaca cu nume, vrajeala modesta:
Ce cauta Plesu in seria asta? Il vedeti anti-basescian, tot asa cum il vedeti pe Tanase, de exemplu?
Cine e Cosmin Alexandru?
Urmariti emisiunea lui Stelica+Dinescu? — ca sa terminam discutia.
Costi Rogozanu.
Mircea Toma la ce categorie apare? La ong-ist in 15 locuri, toate anti-basescu?
Pirvulescu are nevasta acolo, pur si simplu, nu?

Procedati urit. Sinteti resentimentar de profesie. Chapeau ceva mai sus!

garcon  •  22 noiembrie 2009, 3:27

Ce puzderie de ,,portocalii” pe blog-ul domnului Tolontan.Cum apare numele Basescu, cum apar si gonacii presedintelui pentru a veni cu abureli impotriva ARGUMENTELOR.Sunt care posteaza si cu doua nume, pentru a parea mai multi.Daca trebuie sa caracterizez acest grotesc partid portocaliu, aduc ca argumente coruptia, aroganta, manariile, lipsa de rezultate economice ( pozitive, evident, caci negative sunt din plin ).Sa luam personaje ca Blaga ( campionul coruptiei ), Udrea, Ridzi, Videanu, Berceanu, Negoita, ca sa ne dam seama ce personaje il inconjoara pe prezident.Un om care a supus justitia, care a permis plecarea din tara a unui inculpat de terorism, care prin prezenta sa la Cotroceni si-a tinut promisiunea de ,,Sa traiti bine ” partenerilor sai.Nu la Grivco, ci la Golden Blitz.Mergeti si votati maine, romani, nu va lasati manipulati de vrajelile rosii sau portocalii, caci daca va iesi din nou Basescu, se va reface alianta PDL – PSD si drumul spre prapastie va continua!!!

val  •  22 noiembrie 2009, 4:19

Inafara faptului ca, haituit de aproape toata presa, Basescu s-a lasat mangaiat de Cristoiu, mama ranitilor, si ii este recunoscator lui Sarbu ca nu a intrat in razboiul mogulesc, nu e nimic nou. Nu este nicio noutate ca oamenii din acea lista nu-l mai sprijina pe Basescu. Acesti oameni, aproape toti, s-au indepartat de el si unii presteaza in tabara adversa. Vina ca i-a indepartat ii apartine. Dar i-ati spus-o la timp? I-au aratat ei la timp greselile, inclusiv uitarea cu care i-a tratat?

Nu vad ce v-a determinat, d-le Tolontan sa scrieti acum despre asta.
Oare, acum ca e la ananghie, vreti sa-i infingeti tiranului un cutit in spate, aratandu-i ce patesc nerecunoscatorii ?
Sa fie un act electoral, o incercare de a-i mobiliza pe cei din lista si pe admiratorii lor, sa voteze maine hotarat impotriva nerecunoscatorului?

Anticomunistul  •  22 noiembrie 2009, 4:26

Crin antonescu rebuie ajutat sa ajunga in turul 2.Nu-i lasati pe comunisti sa fraudeze alegerile.Vor sa ne fure la sate.Sa iesim la vot.
Este ne voie de un act de vointa din parte noastra.
Basescu 35,9
Geoana 24,8
ANTONESCU 23,3
Oprescu 7
Vadim Tudor 4
Kelemen Hunor3
Gigi 1

komartin  •  22 noiembrie 2009, 5:09

felicitări, cătălin tolontan, aţi scris unul dintre cele mai decente, mai coerente şi mai corecte articole din aceste zile. detectez, fireşte, tonul dezamăgit, care ia locul patimii destructive a acestor ani, şi-l îmbrăţişez pe autorul acestui text, ca pe un om drept şi eliberat de resentimente.

emg  •  22 noiembrie 2009, 5:53

tot basescu iese

Tavi  •  22 noiembrie 2009, 6:46

Superb!

xray  •  22 noiembrie 2009, 7:47

Sa incep si eu ca Baselu in acea tragi-comedie:
Draga, Tolo!(el a spus Stolo)

Pacatul presei si al intelectualilor formatori de opinie pro Basescu in 2004 (Dinescu, Plesu, etc.) nu este azi fata de Carmaci, ci fata de romani. In fata lor ar trebui sa-si puna cenusa in cap si sa-si ceara scuze pentru ca i-au manipulat decizia cat sa dea cu votu’n gard a doua oara.

Prima a fost in ’96, cand acelasi cor de clarvazatori nationali a adus la putere Conventia si pe Constantinescu, iar dupa scurt timp s-au lepadat de ei ca de … DA si Basescu.

Si in ’96 si in 2004 s-a ajuns la putere prin frauda morala si prostirea pe fata cu mana presei si intelectualilor de bine. Piscul monumental al fraudei morale a fost pretinsa frauda electorala, care i-a suflat marinarului un nesperat vant in pupa spre Cotroceni. Ca si in ’96, l-au urmat aceleasi cohorte de apostoli ai democratiei si ai competentei, cu pungile goale sub sutana, dar cu baierele larg deschise, gata la primire …

Niciunul din cei „afurisiti” acum de Basescu nu i-a cerut demisia atunci, cand s-a dovedit ca a fost doar o minciuna pentru prostimea votanta. Toti au tacut, in culpa, scuipand in san ca au scapat de diavolul Nastase doar cu tamaia minciunii fabricata de Basescu si pomovata de ei.

Ca in viata, ce pe degeaba vine, pe degeaba se duce! Si presedentia, dar si coloana vertebrala a profetilor electorali, facatorii de clone Maica Tereza din bordeluri politice. Minciuna e si ea ca ulciorul …

Oricum, ne-am scos ieftin. Din cele 18 tzepe promise de Basescu, tara a luat doar … tzeapa marinarului! 🙂

zaitev  •  22 noiembrie 2009, 8:10

37
zaitev Says:
Cătălin Tolontan Says:
November 21st, 2009 at 9:44 pm
zaitev: dar cd facea campanie pt nastase se tinea departe de politica?

Am vorbit doar de situatie prezentata de tine in articol deoarece nu mai tin minte exact ce televiziune sustinea pe cine in campania din 2004….

Exemplul folosit de tine nu este foarte bine ales pentru ca nu e un contrargument al afirmatiei lui Basescu ….

saviarri  •  22 noiembrie 2009, 8:28

„Fara acea mobilizare digitala si emotionala a tineretului urban Traian Basescu nu ar fi ajuns niciodata presedintele Romaniei.”
Realitatea este clara. Dar Domnule Catalin Tolontan, fara acea mobilizare emotionala a tineretului urban din Timisoara lui 1989, nu ai fi ajuns niciodata ziaristul de astazi, ci ai fi ramas un simplu om cu meseria ta de gat, atarnand ca o piatra de moara si cantand osanale celebrului cuplu. Sa fii sanatos !

paraipan  •  22 noiembrie 2009, 8:54

Frumos articol! Patimas, dar asta arata cat de mult va pasa, si Dumnezeu stie cata nevoie avem de oameni carora le pasa!
Nu sunt absolut de acord cu dvstra dar va respect parerea.
Un singur lucru v-as cere sa luati in considerare:
Comunistii cu sigla PSD sau cu alte sigle sunt si au fost la putere in tara noastra de foarte mult timp. Structurile, relatiile nu s-au schimbat prea mult. De oameni ce sa mai zicem, ei si ai lor.
Cum naiba ar fi putut face Basescu mai mult in asa conditii? Nu zic ca nu a gresit de multe ori, dar cand a gresit el nu au murit mii de oameni (ca sub tata Ilici care e maestrul papusar din spatele lui Geoana).
Ce sansa ar fi avut Basescu daca nu ar fi fost strict? Si gandeste-te la sacalii comunisti din jurul lui, si la toti securistii maestrii in manipulari.
Nu poti castiga o partida daca nu cunosti deloc jocul respectiv. Iar politician curat nu cred ca vom trai noi sa vedem.
Inca o data, multumesc ptr articol, si ptr atitudine. Tineti-o tot asa!

Amnezia preşedintelui. Vor fi încurcături cu referendumul « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET  •  22 noiembrie 2009, 9:29

[…] Costi Rogozanu azi la 08:27 comenteaza acum 2 vizualizari.Într-un text de o logică impecabilă, Tolontan îi reaminteşte preşedintelui că a ajuns să ridice în slăvi jurnalişti sau patorni care nu au […]

Culmea Neagra  •  22 noiembrie 2009, 9:42

De ce era nevoie azi, contrar legii si a bunei cuvinte, de aceasta dezbatere avandu-l ca tema pe Basescu cel negativ, d-le Tolontan? Vi s-a parut brusc ca timpul nu mai are rabdare si ca antenele d-lui Voiculescu nu si-au varsat toate si destulele laturi? De ca nu a-ti scris acest articol, in mod onest, in timpul campaniei electorale, sau dupa primul tur? Iar daca erati foarte constincios cu propria d-tra deontologie, de ce nu a-ti asteptat sa treaca si al doilea tur? Din grija nemarginita pentru mine, cetateanul turmentat? Dintr-o frematare mult prea profunda a eului d-tra? Din cauza insomniilor ucigatoare pe care vi le da grija tarisoarei?
Iertati-ma d-le Tolontan, dar daca articolul in sine aduce intr-un nou si mereu acelasi nou prim plan, unele „adevaruri” cunoscute, insa niciodata exploarate in esenta lor, clipa, momentul, modul de prezentare va aseaza, in mod cinic si pervers, alaturi de Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac. Bun, mijloacele, ca si lexicul, sunt altele, dar daca cele doua lepre ale gazetei romanesti incercau sa striveasca un om ( Presedintele ANI )prin santaj si amenintare, domnia vostra voiti a va aseza bocancul cu tinturi pe grumazul propriului popor cerandu-i in mod explicit: ori faci ca mine ori… am sa te toc marunt pana vei fierbe in suc propriu ca pe vremea lui Iliescu.
Sincer, d-le Tolontan, pe mine chiar ma ingrozeste ca d-tra, un baiat tanar, va uitati cu jind la acele vremi! Asta ma sperie cu adevarat.
Dar sa nu uit, de ce era nevoie de aceasta dezbatere cu „maleficul” Basescu in chiar ziua alegerilor? Din grija pentru mine si din profunda d-tra subjugare de catre deontologica meserie?
Daca subiectul acestui demers ar fi fost un oricare altul dintre subiectii acestei campanii, intrebarea s-ar fi mentinut in aceleasi coordonate, chiar daca un altul in locul meu ar fi formulat-o. Iar eu, un nimeni oarecare, o figura stearsa caruia domnia voastra nu se sfieste ai manca seminte in crestet, sunt extrem de trist ca in tara mea, eu si cei asemeni mie, nu mai existam. Exista doar ei, buldogii cei fara de pauza flamanzi, si domniile voastre, cei care le aduceti castronul cu mereu proaspata mancare. Cand se vor satura ei, cand veti obosi d-tra? nu stiu, e ca in vesnica intrebare fara raspuns: oul sau gaina? – buldogul sau servitorul?
Cu respect, al d-tra prea negru si prabusit in sine, Om al Nimanui

roth  •  22 noiembrie 2009, 9:49

Ziaristii „parasiti” au fost alaturi de Basescu, nu Basescu a fost alaturi de ei. A fost alegerea si optiunea lor politica. Acum sunt de fapt parasiti de remuneratiile generoase primite de la patroni si, ca orice categorie sociala aflata in dificultate, trebuie sa isi gaseasca un tap ispasitor.

Protvul are un mogul: Banul! El a dat si va da orientarea lor politica.

Capsunarul  •  22 noiembrie 2009, 9:51

Stau in Spania de trei ani..cand deschid calculatorul accesez doua adrese..gsp.ro si marca.com.Am doua formatii favorite: Rapid Bucuresti si Osasuna Pamplona.Din Marca nu prea citesc editoriale.Din GSP te citesc pe tine Cataline ,pe nenea Ovidiu si pe Fornade.Sunt apolitic!!!!Doar atat!!!

pepeman  •  22 noiembrie 2009, 9:54

Bună dimineaţa tuturor. Habar n-am de ce am simţit nevoia să vă salut, în general să salut pe cineva, dar am simţit.
Încă nu m-am hotărât pe cine pun ştampila, dar o revelaţie tot am avut: sunt viu şi mă frământă. Mulţumesc, Tolo!

c.ghevara  •  22 noiembrie 2009, 9:56

„Eu ingadui libertatea presei…”? Mare printz, mare pasha, mare caracter! Cei care il critica o pot face doar pentru ca dl presedinte le permite. In viziunea lui, libertatea de exprimare e data si poate fi luata dupa voia presedintelui? Nu stiu de unde le vine tuturor presedintilor chestia asta. Dupa ce ajung la putere, incep sa se razboiasca cu presa si percep criticile ca atacuri directionate de forte obscure. Nu accepta ca sunt criticati pentru ca gresesc. Daca ar fi existat presa asta, asa amarata si nenorocita cum e azi, Ceausescu nu ar fi evoluat niciodata in dictator. Tolo, adauga-l la lista si pe Emil Hurezeanu. Si mai sunt…

room  •  22 noiembrie 2009, 10:06

contra oferta mizerabila, asa ca tot la Base se va duce votul meu.

rapidist de cand ma stiu  •  22 noiembrie 2009, 10:10

Ma bucur ca sunt oameni de ,,toata isprava”cum va consider pe dumneavoastra,d-le Tolontan,care gandesc ca mine,unul care a luat o mare teapa in 2004[nu teapa de aia promisa de base]!Va spun sincer ca am strans atata ura incat cred c-o sa pun stampila pe buletinul de vot cu o mare,,putere”,apasat,ca si cum as pune-o pe fata ,,cuiva”!Sper sa scapam,dar va asigur ca in turul 2 ce a incercat sa faca Nastase in 2004 a fost ,,mizilic”! Trebuie sa iesim cati mai multi la vot ca sa nu poata fura cum sigur vor incerca s-o faca!

xray  •  22 noiembrie 2009, 10:55

@paraipan
Omiti esentialul.
1) Basescu e tot fost comunist, inavutit si inainte de ’89 si dupa. Nu sunt comunisti mai albi sau mai rosii. Sunt doar exceptii de oportunisti, care scuipa unde au mancat si lins, sa le para credibila naparlirea. Basescu e in capul listei. Cum a naparlit in ’89 a mai naparlit oportuist si dupa 2004, cand a virat de la stanga la drepta conform interesului si nu crezului, mintind electortul social-democrat care i-a dat votul in 2004 si infierand stanga pe care ne-a tot cantat-o si el din ’91.

2) Si Basescu s-a perindat la putere din ’91 in diverse structuri, de stanga sau de dreapta!Fara pauza!!! Cand nu a fost in guvern a condus capitala(2000-2004), sub Iliescu!

3) Basescu si capii PD-L-ului de 18-19 ani fac parte din clasa politica pe care o arata cu degetul la reformare, cu ipocrizie si de ochii prostimii. Clameaza poporul, dar ii terfeleste in masa reprezentantii alesi uninominal ca el.

E un cabotin pe scena politica. Reformarea clasei politice trebuie sa inceapa cu el!

In fine …
Media trebuie sa caute oameni model in societate si sa ii supuna atentiei noastre pentru a alege ce vrem noi si nu din ce ne tot propun politicienii!

Din pacate, media cauta doar capabiliti de rating prin talk-show-isti sferto-docti sau smecherashi cu ciocul mare ca Becali, Basescu, Antonescu, etc. si nu oameni exceptionali, cu o carisma de barbat de stat, care sa impuna respect prin moralitate, expertiza, atitudine si nu prin caterinca, jigniri si bici!

andreea  •  22 noiembrie 2009, 11:19

Excelent articol.pRO -TV-UL a fost dintotdeauna implicat in politica prin omisiuni sau mediatizare excesiva iar Cristoiu cred ca s-a descalificat prin trecerea dintr-o tabara in alta, cu acelasi fanatism.
Felicitari ptr. curajul de a ramane vertical!

virgil a.  •  22 noiembrie 2009, 11:21

Domnule Tolontan,
candva, cu ani in urma, v-am reprosat intr-un comentariu ca ati facut statuie lui Gica Popescu (va amintiti, era momentul cand se descoperise o evaziune fiscala pt care nu a platit nici azi). Mi-ati raspuns onorant pt dvs. Acum vad ca, de fapt, sunteti recidivist. Cum, oare, nu vedeti bine? Ce va impiedica? De ce ati crezut atunci, in 2004, ca Basescu va fi un presedinte mai bun? Nu cunoasteti atributiile esentiale ale Presedintelui Romaniei? Daca le cunoasteti, cum ati putut crede ca Basescu e mai potrivit decat Nastase? Si de ce credeti ca tot poporul fremata atunci pentru Basescu? Nu ati vazut atunci ca Basescu ameninta sa transforme Romania intr-o Ucraina? Ce a fost in capul dvs si a altora? Sunt foarte uimit si nu pot sa inteleg incapacitatea de a vedea realitatea!

Alexandru Caruntu  •  22 noiembrie 2009, 11:28

Catalin,

Problema cu ziaristii care l-au sustinut pe Basescu in 2004 e alta: toti se asteapta sa primeasca multumiri infinite din partea lui, ca si cum singurul motiv pentru care au fost contra lui Nastase atunci a fost ca sa obtina acum avantajele pe care nu le-au avut pe vremea lui. Jalnic spectacolul lui Stelian Tanase si mai ales Mircea Dinescu (o continua dezamagire incepind de la prietenia cu Netoiu si pina acum), care se incapatineaza sa vada in Crin un om cu totul altceva decit este, sa ignore cu buna stiinta faptul ca imparatul este gol si ca in afara de verb nu exista nimic care sa il faca pe acesta mai bun decit Basescu. Jalnica din nou teza obosita care ne spune ca Antonescu e un om educat si ca de aceea ar trebui sa il votam. Si eu sunt intelectual, si eu am absolvit o facultate (deci am hirtia care sa imi permita sa emit o parere avizata aici :)) ), dar sincer ma doare mina sa pun stampila pe el, cu toate mitocaniile lui Basescu.

Dezamagitoare si Adriana Saftoiu, mai ales ea, pentru ca in cazul ei Base chiar a dat dovada de nepotism cind i-a dat functii si ei si sotului. Sincer unitatea de masura ar trebui sa fie la fel si pentru ea si pentru Udrea (ceea ce nu inseamna ca aprob comportamentul celei din urma), dar acum e bine sa ii luam ura fata de presedinte si sa o folosim in avantajul nostru ca tot e campanie electorala.

Revenind la presa, vreme de 5 ani de zile am fost tara care si-a injurat presedintele in prime time si l-am facut vinovat de toate cele. Da Tolo, ai scris contra lui Nastase desi erai la trustul lui Voiculescu si despre Ridzi si despre Udrea, dar tu nu ai impactul celor de la Antena 3, ba chiar da bine pentru patronul tau sa te dea ca exemplu minor de democratie in mica lui dictatura media. Ce spui de cei de la Cotidianul care au schimbat o echipa intreaga doar ca sa aiba cu cine sa il injure pe Basescu acum ca vin alegerile? Ce spui de Realitatea care se transforma intr-o mica Antena 3 mai putin vehementa? Ce spui de toti cei care, strinsi prin studiouri dupa fiecare dezbatere televizata din campania asta au fost preocupati doar de ceea ce Basescu nu a spus bine in discutii si au luat aproape fiecare gest al lui incercind sa il transforme in ceva nepotrivit? Nimic despre lipsa de consistenta a celorlalti doi.

Un presedinte nu trebuie sa isi aprecieze medicii, profesorii sau regizorii, ci mai degraba sa le creeze conditiile in care sa poata excela. Fie ca va place sau nu, el asta a facut si cu presa: nu v-a pus botnita, nu v-a legat cu contracte, v-a lasat sa scrieti ce vreti si cum vreti. Si asta ar fi trebuit sa va fie de ajuns…

Comentează