Interviu Mircea Geoană: „Schimb procurorul general!”

_CP_0028Jawohl!”. Ecranul telefonului se luminează. E unu noaptea şi Mircea Geoană  confirmă prin sms interviul.

joi, 3 decembrie 2009, 2:54

_CP_0028Jawohl!”. Ecranul telefonului se luminează. E unu noaptea şi Mircea Geoană  confirmă prin sms interviul.

Peste cîteva zile, tot unu noaptea. „Scuze, avem o schimbare în program. Îl poţi face mîine dimineaţă, înainte ca domnul Geoană să plece la Iaşi?”. De data asta a sunat Ionuţ Vulpescu, fostul consilier al lui Ion Iliescu pe cultură şi culte, azi în echipa lui Mircea Geoană.

Ieri. Spre deosebire de sediul de campanie al lui Traian Băsescu, unde televizorul principal stă pe Realitatea, în Kiseleff numărul 10, clădirea PSD, cutia colorată din anticameră e fixată pe Antena 3. „Aici a fost sediul Uniunii Scriitorilor şi al Şcolii de Literatură din anii ’50. Radu Cosaşu îmi aminteşte cum lua bătaie la tenis de masă de la Gheorghe Tomozei”, povesteşte Vulpescu. „Da, Tomozei era campionul şcolii. Sus, la mansardă, locuiau Labiş şi cei din provincie”, confirmă Cosaşu.

Geoană refuză biroul, pe vremuri al lui Zaharia Stancu, şi intră în încăperea staffului. Full de tineri. Se pregăteşte dezbaterea de azi de la televiziuni. Ia un buchet de trandafiri şi pupă o fată. „E ziua ei”. Tresare. „Dar trandafiri roşii nu mai sînt?”. Rîsete. Se pune la unul dintre birouri. Fără foi în faţă. „Sînt cel mai pregătit dintre candidaţi”. Mdaa, hai! Vorba lui Sadoveanu, citat tot de Cosaşu: „Din clădirea asta, nu poţi să ieşi mai talentat decît ai intrat”.

[tab:Partea 1]

„Malefic”

Geoană spune că s-a întîlnit „de două, trei ori” cu Sorin Ovidiu Vântu, că nu-i place deloc, dar că a vorbit pentru că „se pare că se pricepe”

_CP_9883

Reporter: „Despre ce aţi vorbit cu Sorin Ovidiu Vântu?”
Geoană: „Despre sistemul financiar-bancar”.
Reporter: „Aţi discutat asta cu un om condamnat de fals într-un dosar bancar?!”
Geoană: „Recunosc că nu-mi place domnul Vântu. E malefic”

– Domnule Geoană, felicitări, marţi a apărut un element-surpriză! Pe Realitatea TV, Doina Cornea a declarat că susţine proiectul dumneavoastră. Ce calităţi umane găsiţi în doamna Cornea?
DOINA CORNEA - ORDIN - LEGIUNEA DE ONOARE– În primul rînd CURAJUL. Să fii înainte de 1989 împotriva lui Ceauşescu înseamnă foarte mult curaj. După ’89 au apărut foarte mulţi viteji. CURAJUL ŞI TĂRIA DE A SPUNE LUCRURILOR PE NUME. Inclusiv lucruri care nu ne-au convenit nouă, celor de la PSD. Doamna Cornea a fost un ardent adversar al partidului nostru pe vremea cînd domnul Iliescu era preşedinte. Dar faptul că oameni din această zonă înţeleg că Traian Băsescu reprezintă un dezbinator şi un provocator de deziluzii nu este meritul meu. Meritul meu şi al lui Crin Antonescu este acela de a trece peste nişte falii vechi şi profunde în societate, peste un adevărat complex istoric, care datează de 20 de ani.

– OK, s-au terminat felicitările şi mi-aţi dat răspunsul care-mi ajută întrebarea următoare. Cu acelaşi CURAJ şi cu aceeaşi ONESTITATE DE SPUNE LUCRURI, dezvăluiţi-i doamnei Cornea ce aţi vorbit cu Sorin Ovidiu Vântu înainte de campania electorală!
– Nimic despre politică!

„Am vorbit ca să capitalizăm economia românească”
– Despre ce, nu despre ce nu, domnule Geoană.
– Am vorbit cu Vântu despre sistemul financiar-bancar din România, despre modul în care putem găsi resurse inclusiv pe piaţa de capital pentru a putea să capitalizăm economia românească, atît de deşertificată de lipsa de capital şi de creditare. Asta am vorbit. Şi asta am vorbit şi cu domnul Patriciu, şi cu domnul Păunescu, care prin B1TV îl sprijină pe domnul Băsescu. Nu trebuie să-ţi placă cineva sau să fii fan al acestor oameni care au averi puţin cam mari pentru gustul meu pentru a le putea recunoaşte o mică competenţă.

SORIN OVIDIU VANTU–  Dar nu e riscant să discutaţi ca potenţial preşedinte al României despre sistemul financiar-bancar cu un om ca domnul Vântu, condamnat la doi ani închisoare pentru fals în dosarul Băncii Internaţionale de Dezvoltare? În final, procesul s-a stopat pentru că fapta s-a prescris.
– Nu-mi place domnul Vântu. Aici sînt de acord cu domnul Băsescu. Nu-mi place Sorin Ovidiu Vântu. Mi se pare şi malefic, şi puţin cam turbulent. Dar asta nu înseamnă că nu poţi să-i recunoşti o mică competenţă într-o zonă profesională unde, pînă una-alta, se pare că se pricepe.

„Între discuţia mea cu patronii de presă şi relaţia cu jurnalistul român e o uriaşă distanţă. Am învăţat şi din greşelile trecutului. Inclusiv cei din PSD, pe vremea lui Adrian Năstase, au crezut că dacă pui presiune prin patron pe jurnalist poţi să influenţezi presa. O eroare!”

Ştie că banii publici se duc spre televiziuni
– Dar ştiaţi că SOV e malefic cînd v-aţi întîlnit. De cîte ori v-aţi întîlnit?
– De două sau de trei ori. Dar m-am întîlnit şi cu alţi patroni de presă. Cu domnul Ringier, căruia nu i-am cerut nici o favoare faţă de Evenimentul zilei, care are o tentă portocalie. M-am întîlnit şi cu Adrian Sârbu, pe care l-am cununat împreună cu Mihaela, şi căruia, de asemenea, nu i-am cerut nici o favoare din perspectiva trustului său, şi vedeţi cît de neutru a fost ProTV în această campanie.

– Cu domnul Vântu n-aţi discutat nimic despre Realitatea?
– Nimic.

– Dar ştiţi că partidele finanţează televiziunile cu bani publici, prin miniştri, ca să-şi asigure imagine pentru partide sau pentru oameni politici?
– Da, ştiu.

– Aceasta a fost esenţa cazului Ridzi, însă nu s-a întîmplat doar la PD-L, ci şi la PSD. Masiv în cazul guvernării Năstase.
– Practicile acestea vor înceta dacă voi ajunge preşedinte.

– Cum garantaţi?
– Prin domnul Johannis. Care e curat şi vine din afara acestor jocuri.

[tab:Partea 2]

„Mazăre a greşit enorm”

Mircea Geoană crede că e posibil ca dosarele lui Năstase să fi fost politizate, dar spune că nu se atinge de DNA şi că o va schimba doar pe Laura Kovessi

BILANT - ACTIVITATEA POLITIE ROMANE IN 2008

– În calitate de democrat social modern, cum singur vă numiţi, ce sentiment aţi avut văzîndu-l pe Radu Mazăre defilînd în uniformă nazistă alături de fiul său la o prezentare de modă?
– Am avut un sentiment de respingere. I-am spus că e o imensă greşeală şi m-a asigurat că e o uniformă a armatei germane de azi.

mazare-nazist– Cu zvastică pe ea?
– Eu am ştiut altceva. O imensă eroare!

– Vă relatez încă un episod. Eraţi la televizor şi Radu Mazăre a spus: „Vreau un preşedinte deschis, căruia să-i pot bate cu pumnul în masă la Cotroceni!”. Aţi tăcut.
– Mai bine să dai cu pumnul în masă decît să dai cu pumnul în altcineva!

– Ca replică sună cumva, dar v-aţi făcut campania tocmai pe ideea că nu mai e cazul să se dea cu pumnul în masă la Cotroceni. Şi, dacă tot e să lovească cineva în masă, să o facă preşedintele, nu un primar în faţa preşedintelui!
– Sper ca românii să-mi descopere, după 6 decembrie, calitatea de mînă de fier într-o mănuşă de catifea. Cînd e vorba de lucruri serioase, cuvîntul meu e ultimul, nu mă influenţează nimeni.

„Nimeni nu mă controlează”
– Băsescu vă acuză că veţi fi controlat.
– Eu ştiu ce senzaţie dau uneori. Aparenţa de artificial şi de nesinceritate venea din lipsa de experienţă. Am intrat abia în 2001 în politică. Dar între timp m-am schimbat. Cît despre ceea ce spune Băsescu, sînt replicile unui om învins. Cum să mă controleze oricine sau, de pildă, Dan Voiculescu? Este aliatul meu.

– Dar cum răspundeţi la ideea contracandidatului dumneavoastră că PSD + PC înseamnă, de fapt, PSD + Antena 3. Ce v-a adus PC ideologic sau ca voturi?
– În 2004, PUR-ul de atunci a făcut la alegerile locale spre 6%. Pot să vă spun că discuţiile cu domnul Voiculescu şi cu doamna Popa exclud în proporţie de 99% discuţiile referitoare la trustul Intact. Am învăţat din experienţa lui Adrian Năstase: dacă amesteci relaţia de politician cu patronul, eşti mort! Dumneavoastră nu vă poate impune nimic Voiculescu. Sînt aliatul lui şi totuşi m-aţi luat la 11 metri pentru că am fost la un meci cu Urziceniul şi comentatorul TVR a zis ceva de mine. Mi se pare corect cum aţi procedat! N-a fost eroarea mea, însă dacă poate fi interpretat momentul ca politizare a unui act sportiv, e dreptul dumneavoastră să mă criticaţi. Asta nu m-a făcut să renunţ la obiceiul de a citi prima oară Gazeta în fiecare dimineaţă, dintre toate ziarele. Şi nu doar pentru că îmi place sportul.

Despre cîştigurile de la stat
– E normal ca 2 oameni de la stat să cîştige în România cît 3 oameni de la privat?
– Dacă te uiţi la salariile mari din administraţia publică, răspunsul este „Nu”! Dacă mă uit la salariile mici din administraţie, răspunsul e, din păcate, diferit. Vă dau exemplul legii care bagă oamenii în concediu fără plată. De pildă, personalul din educaţie a ajuns să cîştige cu 15% mai puţin! A, sigur: nu e corect să existe multe firme de stat care pierd bani şi ai căror directori cîştigă mai mult decît un patron de firmă privată.

(Subit, se prăbuşeşte o hartă de pe perete, undeva în spate. Toată lumea întoarce capul. „A mai picat un judeţ PD-L, nu-i aşa?”, întreabă Geoană. „Cred că Suceava lui Flutur”, zîmbeşte, sigur pe el. Revine) Polonezii au avut tăria şi sper ca domnul Johannis să aibă tăria de a pune manageri profesionişti la stat pe care să-i judecăm la trimestru, aşa cum judecă proprietarii managerii dintr-o firmă privată.

– Vorbiţi despre ceea ce numeaţi în campanie „campionii economiei”.
– Exact. Vă dau un exemplu. Uitaţi-vă la Logan. Este un succes senzaţional! Logan e primul brand industrial al României. Lumea nu ştie, şi nici nu e important, că acolo statul francez deţine 60% din acţiuni.

„Am avut o presă ostilă, dar n-am presat jurnaliştii şi m-am gîndit că poate eu sînt de vină. Poate n-am arătat cine sînt cu adevărat”

12-logan– Reţin răspunsul dumneavoastră, însă vă dau un citat. Pentru că, parţial, vă contraziceţi. Pe 13 august 2009 aţi declarat la o întîlnire cu pensionarii, la Râmnicu-Vîlcea: „Nu e corect să spui de ce cîştigă unul care lucrează la stat mai mult decît cîştigă unul de la privat”. Se cîştigă cu 50% mai mult la stat!
– N-am nici o problemă să cîştige mai mult la stat dacă companiile sînt profitabile.

– Nu sînt.
– Aşa e, dar trebuie să reţinem talentele şi în domeniul public. Am citit în Ziarul Financiar că emigrează 3 medici pe zi. 3 pe zi!

31% pensionaţi pe caz de invaliditate!
– Tot apropo de întîlnirea dumneavoastră cu pensionarii. Ştiţi cît reprezintă în judeţul Vîlcea, e doar un exemplu, numărul pensionarilor cu dosar de invaliditate?
– Foarte mult.

– Enorm! 31%! Aproape unu din trei oameni s-a pensionat pe motiv de invaliditate. Şi sînt multe judeţe în aceeaşi situaţie, în timp ce la Galaţi sînt 8%, iar la Braşov 9%. Asta nu vorbeşte despre un sistem profund corupt?! De ce să întreţină cei activi toate aceste anomalii?
– Da, s-au întîmplat lucruri nesănătoase, dar nu le mai putem îndrepta decît printr-o prudenţă pe viitor. De pildă, vîrsta reală de pensionare este de 54 de ani la bărbaţi şi de 52,8 la femei. Într-adevăr, sîntem într-un moment în care avem o disproporţie între cei activi şi pensionari. Şi există, desigur, mulţi bolnavi închipuiţi în cifrele acestea.

Mesajul pentru minoritatea care ţine România
– Sînteţi de acord că există în România o minoritate care întreţine economia, bugetul şi PIB-ul? Pînă-n 4 milioane de oameni duc totul în spate. O spune şi comisia de la Cotroceni.
– Da şi aceşti oameni trebuie să primească recunoaşterea pe care o merită.

– Numai că, dacă ne uităm la demograficele votului dumneavoastră, ei nu prea v-au votat.
– Aşteptaţi turul 2! Eu le spun că sînt un democrat social progresist, influenţat decisiv în gîndirea mea economică şi ideologică de perioada Clinton şi perioada Blair. (Vorbeşte tare, dar dacă la televizor pare că recită, văzut de la un metru emite doar fermitate şi oboseală. Are două rînduri de cearcăne) Dacă nu ajutăm sectorul privat, nu reducem costul banului şi nu scădem inflaţia nu vom avea bani pentru zona socială, pe care n-o s-o abandonez niciodată. Eu sînt omul care să asigure un just echilibru între performanţă economică şi progres social.

Enigma Johannis
– Ştiţi ce nu înţeleg? De ce românii aud cifrele acestea de la dumneavoastră, şi nu de la domnul Johannis?
– Pentru că eu candidez.

– Dar ca preşedinte, nu ca premier! Domnul Johannis n-a expus nici o idee economică şi nici o cifră de două luni. Are conduita unui director de PR, nu a unui premier.
– Johannis tace pentru că este un om decent. Nu vrea să intre în jocul de comunicare publică de la Bucureşti. Nu se aruncă la nivel de soluţii înainte de a fi desemnat prim-ministru.

– Vorbeam despre cunoaştere, nu despre soluţii. El ştie, de pildă, că 26% din bugetul consolidat de stat se duce pe pensii? Senzaţia e că îi veţi duce programul scris.
– E un om pregătit. Nu-i vom impune nimic. O să vedeţi dacă voi cîştiga.

„Puşculiţa electorală a lui Băsescu”
– Apropo de firme private, cînd aţi spus că vreţi să introduceţi un singur…
– Da, firmele private din România vor avea un singur control pe an. E un sistem american.

– Aţi avut semnale că PD-L a încercat să stoarcă bani prin controale?
– Da. Acum e campanie şi patronii se tem. Dar după, probabil că vor vorbi. Şi în condiţiile în care statul datorează peste 2 miliarde de euro firmelor private, lucrări contractate sau TVA nerambursat, există semnale foarte clare din teritoriu că acest sistem a fost folosit pentru puşculiţa electorală a lui Băsescu.

„Nu dăm afară bugetari”
– Azi mergeţi la Iaşi. Conform statisticii, judeţul are 60.000 de angajaţi la stat şi 99.000 la privat. Le veţi spune şi că trebuie concediaţi dintre cei de la stat, aşa cum s-a făcut în mediul privat?
– Am să vă dau un răspuns economic şi social. Într-o recesiune, trimiterea oamenilor în şomaj nu e o soluţie economică. A trimite, aşa cum spune Traian Băsescu, 20% din oameni în şomaj acum e inconştienţă. Înseamnă consumatori mai puţini şi relansare mai tîrzie. E antieconomic.

– Dar nu aveţi bani în buget!
– În economia subterană a acestei ţări circulă 47 de miliarde de euro pe an…

– Nu poate fi atît.

– E o treime din PIB! Aici e prima sursă de bani suplimentari la buget. Ce se întîmplă cu traficul de ţigări, de petrol, în vama românească, uneori cu complicitatea structurilor, e de neacceptat.

– Fiţi clar, vă rog! Reduceţi din cei 1,7 milioane de bugetari?
– Acum, nu. Pentru că, dacă mai punem pe lîngă cei 650.000 de şomeri existenţi încă peste 300.000 de şomeri viitori de la stat, ajungem la o ghiulea de 1 milion de şomeri la picioarele economiei. A, sigur, pînă în 2014 ne vom achita obligaţiile faţă de Comisia Europeană şi Banca Mondială de a reduce cheltuielile de personal. Dar nu acum.

„DNA nu e jobul meu”
– Revenim la Adrian Năstase şi la dosarele lui de la DNA. Credeţi că au fost dosare politice, aşa cum susţine colegul dumneavoastră de partid?
– Posibil că da. Dar au ajuns în justiţie şi nu e treaba mea să mă pronunţ. A greşit Năstase, plăteşte în justiţie. Nu e treaba mea să urgentez dosarele. Nu este jobul meu. O ţară în care legea este capricioasă este o ţară nesigură, nedemocratică şi neatractivă economic.

CSM - PROCURORI– Şeful DNA, Daniel Morar, e contestat puternic din interiorul PSD. Îl veţi schimba dacă ajungeţi preşedinte?
– Nu îl schimb. Morar are un mandat. Nu am nici un fel de treabă cu Direcţia Naţională Anticorupţie. În schimb, procurorul general al Republicii este altă conversaţie. Doamna Kovessi a fost contestată de CSM. A fost pusă acolo cu forţarea regulii de desemnare a unui înalt demnitar.

– O veţi schimba?!

(Rămîne cu privirea fixată în cea a jurnalistului) Probabil că da. Da. Însă Daniel Morar este numit în regulă, nu m-am opus cînd a fost instalat. Instituţiile trebuie să funcţioneze şi politizarea justiţiei nu este bună pentru România. De asta a eşuat Băsescu în lupta împotriva corupţiei. Pentru că a numit el de trei ori mai mulţi procurori decît Iliescu şi Constantinescu la un loc. Eu o să cer resurse pentru justiţie. Dar nu mă amestec.

[tab:Partea 3]

„Sportul m-a făcut ce sînt”

Geoană explică de ce foloseşte un aparat de bruiat şi vorbeşte despre ruşinea de a fi ultimii la dotările din sport

OLYMPICS/

– De ce doriţi să deveniţi preşedinte într-o ţară în care al doilea om în stat, adică dumneavoastră, trebuie să discute uneori cu un aparat de bruiat lîngă el ca să nu fie ascultat? Lucrurile astea s-au făcut şi sub PSD, se întîmplă şi acum şi nu se schimbă uşor!
– Senzaţia de poliţie politică există.

– E corectă informaţia mea? Folosiţi un aparat de bruiat?
– Da, asta fac, pentru că strategiile electorale nu trebuie să fie pe masa lui Băsescu. Dar faptul că dumneavoastră, ca jurnalist independent, sau un cetăţean de pe stradă îşi lasă telefonul în maşină cînd vrea să discute cu cineva în privat, asta înseamnă că trăim într-un stat cu aspecte nedemocratice. Am fost şi împotriva directivei prin care firmele de telefonie mobilă trebuie să dea listingurile. Proliferarea de servicii de informaţii a dus aici. De ce trebuie la SPP serviciu de informaţii? De ce-i trebuie Ministerului Turismului serviciu de informaţii? Asta a făcut doamna Udrea. Să afle ce? Cu cine merge turistul la piscină?!

„Un capitalism demoralizant şi nedrept”
– Sînteţi înconjurat în aceste zile de figuri care atestă un „PSD frecventabil”. Dar cine garantează că în spate nu e vechea gardă?
– Să vă spun ceva. Eu cred că am încheiat cu toţii un ciclu. Şi că tinerii români vor deveni europeni de stînga, nu rîdeţi, lăsaţi-mă să termin, cred că ne vom sincroniza cu Occidentul dezvoltat. În Vest, tinerii sînt de stînga. Tinerii de azi din România nu mai au memoria comunismului, dar, în schimb, sînt revoltaţi de un capitalism demoralizant şi foarte nedrept. După plecarea mea, PSD va trebui să se adapteze acestui nou public al său. Intelectualii mai degrabă radicali, de stînga, tinerii, de stînga şi, pe măsură ce avansezi în viaţă, devii mai conservator şi votant al dreptei. Noi am pornit cu emisferele cerebrale inversate în post-comunism. După 20 de ani şi o generaţie, începe să se revină la normal. Provocarea pentru PSD, pe care l-am democratizat, spre deosebire de PD-L, este să cîştige aceşti oameni.

5% creştere economică în 2011?
– Nu m-aţi convins că nerestructurînd rapid costurile în stat veţi obţine bani ca să daţi o şansă tinerilor de care vorbiţi.
– Scopul meu numărul 1 în 2010 e să obţinem acel 1% creştere economică. Mugur Isărescu a spus recent la o conferinţă în Spania că dacă 2010 se derulează corect, vom putea avea 5% creştere în 2011. Cheia e în primele 6 luni ale anului viitor. Credeţi-mă că aici am o expertiză mai bună decît Pogea şi decît Boc, care au fost la prima lor încercare de acest gen.

„Nu e acceptabil să nu avem o sală modernă”
– Apropo de bani, vom avea şi pentru sport? De pildă, credeţi că e o nebunie să ne propunem ca în următorii 30 de ani să organizăm o Olimpiadă? Vorbeam recent despre asta cu Bogdan Enoiu.
– Aş răspunde cu un slogan de marketing: „Impossible is nothing”…

– Adidas…
– Să organizezi Olimpiada e o problemă de resursă şi de metodă. Se poate obţine absolut orice. Cu lobby internaţional, cu bani şi cu creiere… Dar pînă acolo ar trebui să avem o sală de sport în Bucureşti ca să jucăm Cupa Davis. Capitala României nu are astăzi o sală modernă. Nu este acceptabil ca măcar în cele 8 regiuni de dezvoltare să nu avem baze moderne, inclusiv pentru selecţie! A decăzut inclusiv sportul de performanţă. Aici Morariu de la COSR are dreptate.

Sportul, parte a educaţiei
– Ce e sportul pentru Mircea Geoană?
– Eu am făcut sport şi eu sînt format astăzi mai mult de sport decît de toate şcolile pe care le-am făcut. Şi am făcut şcoli în toate colţurile planetei. Sînt omul care sînt, relativ sănătos şi educat, pentru că am făcut foarte mult sport. Sportul trebuie să devină parte a educaţiei acestei naţiuni. Cred în asta şi nu o spun pentru că sînt în campanie. Sîntem pe ultimul loc în Europa la speranţa de viaţă.

– Da, trăim aproape cu un deceniu mai puţin decît media europeană. Dar ştiţi că multe dintre datele pe care am discutat sînt şi în concluziile comisiilor fondate de Traian Băsescu.
– Staţi puţin! Unele dintre lucrurile de acolo sînt interesante şi le voi folosi dacă voi fi ales. Am citit rapoartele, există puncte importante.

– Adică veţi uza de ceea ce politicienii vestici numesc „memorie instituţională”?
– Da, voi încerca să asigur continuitate în marile proiecte. Pentru că nu tot ceea ce a propus Băsescu a fost greşit. N-a avut capacitatea politică să le traducă în practică pentru că nu ştie să construiască echipe şi pare că vrea putere numai pentru el.

– Relatati un episod in cartea „Impreuna” pe care ati lansat-o de curind. Ati aniversat 50 de ani intr-o petrecere la care a concertat Phoenix, iar fata dumneavoastra Ana v-a emotionat cintind „I’m a big big girl in a big big world”…

– Da, Ana m-a topit pur si simplu. (Se intinde si ia cartea, de pe un birou vecin)

– … plecind de la Ana, exista un punct comun pe care l-am regasit atit in discursul dumneavoastra, cit si in cel al lui Traian Basescu. Amindoi sustineti ca doar 5% din copiii de la tara ajung la facultate. 19 din 20 dintre ei nu vor avea sansa de a intra, poate niciodata, „in a big, big world”. In interviu, Presedintele Basescu mi-a spus ca „E o inapoiere deliberata. Deliberata pentru ca o stim si nu facem nimic”.  

– Repet, nu tot ce spune Traian Basescu e gresit. Si eu cred ca putem rezolva aceasta problema. Dar, daca va uitati la termenele de realizare ale propunerilor din proiectele de la Cotroceni, e vorba de o perioada lunga si de o actiune concertata a tuturor. Altfel nu se poate! Va trebui sa muncim 10 ani pentru a creste acest 5%!

Vrea să angajeze un CEO expat de la o multinaţională
– Dacă veţi cîştiga, v-aţi gîndit în ce birou veţi sta la Cotroceni? Iliescu n-a vrut să stea în biroul lui Ceauşescu, apoi Băsescu a refuzat biroul lui Iliescu. O epopee imobiliară.
– Nu contează asta. (Nu vrea să repete situaţia lui Năstase, care planificase şi cum va arăta culoarea tapiţeriei în 2004, atunci cînd a fost întrecut in extremis de Băsescu)

– Dar o echipă v-aţi schiţat?
– Da. Şi vor fi cîteva surprize. Fac o ofertă unui CEO străin de la o mare companie din România pentru a fi consilier economic. Dar nu vă dau numele.

– Aveţi emoţii pentru dezbaterea directă de azi?
– Puţine emoţii normale, pentru că e ceva important.

– Credeţi că Băsescu e mai bun la dezbateri?
– Eu nu spun că sînt cel mai bun în această campanie. Dar sînt cel mai pregătit. Şi, apropo de dezbateri, a dispărut acel complex pe care l-am avut în 2004, la Capitală. Iar Băsescu de acum e o umbră palidă a lui Băsescu de acum 5 ani.

12884În cameră e cald. Întorci capul. În spate, pe un scaun, stă Liviu Dragnea. Imposibil să-ţi dai seama cînd a apărut, cît a ascultat sau ce crede. E impasibil şi în cameră e cald. Hotnews tocmai postează că Năstase sau Dragnea va ajunge la şefia PSD dacă Geoană cîştigă. Dragnea către ziarist: „Mai poţi?”.

Ieşi, în hol e lume multă, lumina pătrunde intirziata prin geamurile groase ale fostei Şcoli de Literatură. E ceva ciudat la Dragnea, dar îţi scapă. Nu poţi să pui degetul pe gînd, se deşiră. De pe scări se aude un pocnet plasticat. Parcă cineva joacă ping-pong sus, în mansardă, iar Dragnea, asta e!, are ceva din mustaţa lui Labiş. Hai c-am înnebunit de tot. „Nu mai pot, abia aştept să se termine!”.

Aici puteti citi interviul acordat dumneavoastra, publicul Gazetei si al blogului, de Traian Basescu.

Comentarii (202)Adaugă comentariu

Un pic de istorie de-a-ndoaselea | Curs de Jurnalism Non-linear  •  23 octombrie 2010, 14:08

[…] debusolat: “A fost un lucru decent, m-a sunat după interviul în care am spus că e malefic şi turbulent. (…) Nu am niciun fel de relaţie în afara lucrurilor cinstite. E o uriaşă minciună, e […]

Ieri noapte, Geoană l-a vizitat pe Malefic | Catavencu  •  26 octombrie 2010, 14:06

[…] după ce a declarat că Vîntu e un personaj "malefic", Mircea Geoană s-a dus în vizită fix la […]

Comentează