Interviu Mircea Geoană: „Schimb procurorul general!”

_CP_0028Jawohl!”. Ecranul telefonului se luminează. E unu noaptea şi Mircea Geoană  confirmă prin sms interviul.

joi, 3 decembrie 2009, 2:54

_CP_0028Jawohl!”. Ecranul telefonului se luminează. E unu noaptea şi Mircea Geoană  confirmă prin sms interviul.

Peste cîteva zile, tot unu noaptea. „Scuze, avem o schimbare în program. Îl poţi face mîine dimineaţă, înainte ca domnul Geoană să plece la Iaşi?”. De data asta a sunat Ionuţ Vulpescu, fostul consilier al lui Ion Iliescu pe cultură şi culte, azi în echipa lui Mircea Geoană.

Ieri. Spre deosebire de sediul de campanie al lui Traian Băsescu, unde televizorul principal stă pe Realitatea, în Kiseleff numărul 10, clădirea PSD, cutia colorată din anticameră e fixată pe Antena 3. „Aici a fost sediul Uniunii Scriitorilor şi al Şcolii de Literatură din anii ’50. Radu Cosaşu îmi aminteşte cum lua bătaie la tenis de masă de la Gheorghe Tomozei”, povesteşte Vulpescu. „Da, Tomozei era campionul şcolii. Sus, la mansardă, locuiau Labiş şi cei din provincie”, confirmă Cosaşu.

Geoană refuză biroul, pe vremuri al lui Zaharia Stancu, şi intră în încăperea staffului. Full de tineri. Se pregăteşte dezbaterea de azi de la televiziuni. Ia un buchet de trandafiri şi pupă o fată. „E ziua ei”. Tresare. „Dar trandafiri roşii nu mai sînt?”. Rîsete. Se pune la unul dintre birouri. Fără foi în faţă. „Sînt cel mai pregătit dintre candidaţi”. Mdaa, hai! Vorba lui Sadoveanu, citat tot de Cosaşu: „Din clădirea asta, nu poţi să ieşi mai talentat decît ai intrat”.

[tab:Partea 1]

„Malefic”

Geoană spune că s-a întîlnit „de două, trei ori” cu Sorin Ovidiu Vântu, că nu-i place deloc, dar că a vorbit pentru că „se pare că se pricepe”

_CP_9883

Reporter: „Despre ce aţi vorbit cu Sorin Ovidiu Vântu?”
Geoană: „Despre sistemul financiar-bancar”.
Reporter: „Aţi discutat asta cu un om condamnat de fals într-un dosar bancar?!”
Geoană: „Recunosc că nu-mi place domnul Vântu. E malefic”

– Domnule Geoană, felicitări, marţi a apărut un element-surpriză! Pe Realitatea TV, Doina Cornea a declarat că susţine proiectul dumneavoastră. Ce calităţi umane găsiţi în doamna Cornea?
DOINA CORNEA - ORDIN - LEGIUNEA DE ONOARE– În primul rînd CURAJUL. Să fii înainte de 1989 împotriva lui Ceauşescu înseamnă foarte mult curaj. După ’89 au apărut foarte mulţi viteji. CURAJUL ŞI TĂRIA DE A SPUNE LUCRURILOR PE NUME. Inclusiv lucruri care nu ne-au convenit nouă, celor de la PSD. Doamna Cornea a fost un ardent adversar al partidului nostru pe vremea cînd domnul Iliescu era preşedinte. Dar faptul că oameni din această zonă înţeleg că Traian Băsescu reprezintă un dezbinator şi un provocator de deziluzii nu este meritul meu. Meritul meu şi al lui Crin Antonescu este acela de a trece peste nişte falii vechi şi profunde în societate, peste un adevărat complex istoric, care datează de 20 de ani.

– OK, s-au terminat felicitările şi mi-aţi dat răspunsul care-mi ajută întrebarea următoare. Cu acelaşi CURAJ şi cu aceeaşi ONESTITATE DE SPUNE LUCRURI, dezvăluiţi-i doamnei Cornea ce aţi vorbit cu Sorin Ovidiu Vântu înainte de campania electorală!
– Nimic despre politică!

„Am vorbit ca să capitalizăm economia românească”
– Despre ce, nu despre ce nu, domnule Geoană.
– Am vorbit cu Vântu despre sistemul financiar-bancar din România, despre modul în care putem găsi resurse inclusiv pe piaţa de capital pentru a putea să capitalizăm economia românească, atît de deşertificată de lipsa de capital şi de creditare. Asta am vorbit. Şi asta am vorbit şi cu domnul Patriciu, şi cu domnul Păunescu, care prin B1TV îl sprijină pe domnul Băsescu. Nu trebuie să-ţi placă cineva sau să fii fan al acestor oameni care au averi puţin cam mari pentru gustul meu pentru a le putea recunoaşte o mică competenţă.

SORIN OVIDIU VANTU–  Dar nu e riscant să discutaţi ca potenţial preşedinte al României despre sistemul financiar-bancar cu un om ca domnul Vântu, condamnat la doi ani închisoare pentru fals în dosarul Băncii Internaţionale de Dezvoltare? În final, procesul s-a stopat pentru că fapta s-a prescris.
– Nu-mi place domnul Vântu. Aici sînt de acord cu domnul Băsescu. Nu-mi place Sorin Ovidiu Vântu. Mi se pare şi malefic, şi puţin cam turbulent. Dar asta nu înseamnă că nu poţi să-i recunoşti o mică competenţă într-o zonă profesională unde, pînă una-alta, se pare că se pricepe.

„Între discuţia mea cu patronii de presă şi relaţia cu jurnalistul român e o uriaşă distanţă. Am învăţat şi din greşelile trecutului. Inclusiv cei din PSD, pe vremea lui Adrian Năstase, au crezut că dacă pui presiune prin patron pe jurnalist poţi să influenţezi presa. O eroare!”

Ştie că banii publici se duc spre televiziuni
– Dar ştiaţi că SOV e malefic cînd v-aţi întîlnit. De cîte ori v-aţi întîlnit?
– De două sau de trei ori. Dar m-am întîlnit şi cu alţi patroni de presă. Cu domnul Ringier, căruia nu i-am cerut nici o favoare faţă de Evenimentul zilei, care are o tentă portocalie. M-am întîlnit şi cu Adrian Sârbu, pe care l-am cununat împreună cu Mihaela, şi căruia, de asemenea, nu i-am cerut nici o favoare din perspectiva trustului său, şi vedeţi cît de neutru a fost ProTV în această campanie.

– Cu domnul Vântu n-aţi discutat nimic despre Realitatea?
– Nimic.

– Dar ştiţi că partidele finanţează televiziunile cu bani publici, prin miniştri, ca să-şi asigure imagine pentru partide sau pentru oameni politici?
– Da, ştiu.

– Aceasta a fost esenţa cazului Ridzi, însă nu s-a întîmplat doar la PD-L, ci şi la PSD. Masiv în cazul guvernării Năstase.
– Practicile acestea vor înceta dacă voi ajunge preşedinte.

– Cum garantaţi?
– Prin domnul Johannis. Care e curat şi vine din afara acestor jocuri.

[tab:Partea 2]

„Mazăre a greşit enorm”

Mircea Geoană crede că e posibil ca dosarele lui Năstase să fi fost politizate, dar spune că nu se atinge de DNA şi că o va schimba doar pe Laura Kovessi

BILANT - ACTIVITATEA POLITIE ROMANE IN 2008

– În calitate de democrat social modern, cum singur vă numiţi, ce sentiment aţi avut văzîndu-l pe Radu Mazăre defilînd în uniformă nazistă alături de fiul său la o prezentare de modă?
– Am avut un sentiment de respingere. I-am spus că e o imensă greşeală şi m-a asigurat că e o uniformă a armatei germane de azi.

mazare-nazist– Cu zvastică pe ea?
– Eu am ştiut altceva. O imensă eroare!

– Vă relatez încă un episod. Eraţi la televizor şi Radu Mazăre a spus: „Vreau un preşedinte deschis, căruia să-i pot bate cu pumnul în masă la Cotroceni!”. Aţi tăcut.
– Mai bine să dai cu pumnul în masă decît să dai cu pumnul în altcineva!

– Ca replică sună cumva, dar v-aţi făcut campania tocmai pe ideea că nu mai e cazul să se dea cu pumnul în masă la Cotroceni. Şi, dacă tot e să lovească cineva în masă, să o facă preşedintele, nu un primar în faţa preşedintelui!
– Sper ca românii să-mi descopere, după 6 decembrie, calitatea de mînă de fier într-o mănuşă de catifea. Cînd e vorba de lucruri serioase, cuvîntul meu e ultimul, nu mă influenţează nimeni.

„Nimeni nu mă controlează”
– Băsescu vă acuză că veţi fi controlat.
– Eu ştiu ce senzaţie dau uneori. Aparenţa de artificial şi de nesinceritate venea din lipsa de experienţă. Am intrat abia în 2001 în politică. Dar între timp m-am schimbat. Cît despre ceea ce spune Băsescu, sînt replicile unui om învins. Cum să mă controleze oricine sau, de pildă, Dan Voiculescu? Este aliatul meu.

– Dar cum răspundeţi la ideea contracandidatului dumneavoastră că PSD + PC înseamnă, de fapt, PSD + Antena 3. Ce v-a adus PC ideologic sau ca voturi?
– În 2004, PUR-ul de atunci a făcut la alegerile locale spre 6%. Pot să vă spun că discuţiile cu domnul Voiculescu şi cu doamna Popa exclud în proporţie de 99% discuţiile referitoare la trustul Intact. Am învăţat din experienţa lui Adrian Năstase: dacă amesteci relaţia de politician cu patronul, eşti mort! Dumneavoastră nu vă poate impune nimic Voiculescu. Sînt aliatul lui şi totuşi m-aţi luat la 11 metri pentru că am fost la un meci cu Urziceniul şi comentatorul TVR a zis ceva de mine. Mi se pare corect cum aţi procedat! N-a fost eroarea mea, însă dacă poate fi interpretat momentul ca politizare a unui act sportiv, e dreptul dumneavoastră să mă criticaţi. Asta nu m-a făcut să renunţ la obiceiul de a citi prima oară Gazeta în fiecare dimineaţă, dintre toate ziarele. Şi nu doar pentru că îmi place sportul.

Despre cîştigurile de la stat
– E normal ca 2 oameni de la stat să cîştige în România cît 3 oameni de la privat?
– Dacă te uiţi la salariile mari din administraţia publică, răspunsul este „Nu”! Dacă mă uit la salariile mici din administraţie, răspunsul e, din păcate, diferit. Vă dau exemplul legii care bagă oamenii în concediu fără plată. De pildă, personalul din educaţie a ajuns să cîştige cu 15% mai puţin! A, sigur: nu e corect să existe multe firme de stat care pierd bani şi ai căror directori cîştigă mai mult decît un patron de firmă privată.

(Subit, se prăbuşeşte o hartă de pe perete, undeva în spate. Toată lumea întoarce capul. „A mai picat un judeţ PD-L, nu-i aşa?”, întreabă Geoană. „Cred că Suceava lui Flutur”, zîmbeşte, sigur pe el. Revine) Polonezii au avut tăria şi sper ca domnul Johannis să aibă tăria de a pune manageri profesionişti la stat pe care să-i judecăm la trimestru, aşa cum judecă proprietarii managerii dintr-o firmă privată.

– Vorbiţi despre ceea ce numeaţi în campanie „campionii economiei”.
– Exact. Vă dau un exemplu. Uitaţi-vă la Logan. Este un succes senzaţional! Logan e primul brand industrial al României. Lumea nu ştie, şi nici nu e important, că acolo statul francez deţine 60% din acţiuni.

„Am avut o presă ostilă, dar n-am presat jurnaliştii şi m-am gîndit că poate eu sînt de vină. Poate n-am arătat cine sînt cu adevărat”

12-logan– Reţin răspunsul dumneavoastră, însă vă dau un citat. Pentru că, parţial, vă contraziceţi. Pe 13 august 2009 aţi declarat la o întîlnire cu pensionarii, la Râmnicu-Vîlcea: „Nu e corect să spui de ce cîştigă unul care lucrează la stat mai mult decît cîştigă unul de la privat”. Se cîştigă cu 50% mai mult la stat!
– N-am nici o problemă să cîştige mai mult la stat dacă companiile sînt profitabile.

– Nu sînt.
– Aşa e, dar trebuie să reţinem talentele şi în domeniul public. Am citit în Ziarul Financiar că emigrează 3 medici pe zi. 3 pe zi!

31% pensionaţi pe caz de invaliditate!
– Tot apropo de întîlnirea dumneavoastră cu pensionarii. Ştiţi cît reprezintă în judeţul Vîlcea, e doar un exemplu, numărul pensionarilor cu dosar de invaliditate?
– Foarte mult.

– Enorm! 31%! Aproape unu din trei oameni s-a pensionat pe motiv de invaliditate. Şi sînt multe judeţe în aceeaşi situaţie, în timp ce la Galaţi sînt 8%, iar la Braşov 9%. Asta nu vorbeşte despre un sistem profund corupt?! De ce să întreţină cei activi toate aceste anomalii?
– Da, s-au întîmplat lucruri nesănătoase, dar nu le mai putem îndrepta decît printr-o prudenţă pe viitor. De pildă, vîrsta reală de pensionare este de 54 de ani la bărbaţi şi de 52,8 la femei. Într-adevăr, sîntem într-un moment în care avem o disproporţie între cei activi şi pensionari. Şi există, desigur, mulţi bolnavi închipuiţi în cifrele acestea.

Mesajul pentru minoritatea care ţine România
– Sînteţi de acord că există în România o minoritate care întreţine economia, bugetul şi PIB-ul? Pînă-n 4 milioane de oameni duc totul în spate. O spune şi comisia de la Cotroceni.
– Da şi aceşti oameni trebuie să primească recunoaşterea pe care o merită.

– Numai că, dacă ne uităm la demograficele votului dumneavoastră, ei nu prea v-au votat.
– Aşteptaţi turul 2! Eu le spun că sînt un democrat social progresist, influenţat decisiv în gîndirea mea economică şi ideologică de perioada Clinton şi perioada Blair. (Vorbeşte tare, dar dacă la televizor pare că recită, văzut de la un metru emite doar fermitate şi oboseală. Are două rînduri de cearcăne) Dacă nu ajutăm sectorul privat, nu reducem costul banului şi nu scădem inflaţia nu vom avea bani pentru zona socială, pe care n-o s-o abandonez niciodată. Eu sînt omul care să asigure un just echilibru între performanţă economică şi progres social.

Enigma Johannis
– Ştiţi ce nu înţeleg? De ce românii aud cifrele acestea de la dumneavoastră, şi nu de la domnul Johannis?
– Pentru că eu candidez.

– Dar ca preşedinte, nu ca premier! Domnul Johannis n-a expus nici o idee economică şi nici o cifră de două luni. Are conduita unui director de PR, nu a unui premier.
– Johannis tace pentru că este un om decent. Nu vrea să intre în jocul de comunicare publică de la Bucureşti. Nu se aruncă la nivel de soluţii înainte de a fi desemnat prim-ministru.

– Vorbeam despre cunoaştere, nu despre soluţii. El ştie, de pildă, că 26% din bugetul consolidat de stat se duce pe pensii? Senzaţia e că îi veţi duce programul scris.
– E un om pregătit. Nu-i vom impune nimic. O să vedeţi dacă voi cîştiga.

„Puşculiţa electorală a lui Băsescu”
– Apropo de firme private, cînd aţi spus că vreţi să introduceţi un singur…
– Da, firmele private din România vor avea un singur control pe an. E un sistem american.

– Aţi avut semnale că PD-L a încercat să stoarcă bani prin controale?
– Da. Acum e campanie şi patronii se tem. Dar după, probabil că vor vorbi. Şi în condiţiile în care statul datorează peste 2 miliarde de euro firmelor private, lucrări contractate sau TVA nerambursat, există semnale foarte clare din teritoriu că acest sistem a fost folosit pentru puşculiţa electorală a lui Băsescu.

„Nu dăm afară bugetari”
– Azi mergeţi la Iaşi. Conform statisticii, judeţul are 60.000 de angajaţi la stat şi 99.000 la privat. Le veţi spune şi că trebuie concediaţi dintre cei de la stat, aşa cum s-a făcut în mediul privat?
– Am să vă dau un răspuns economic şi social. Într-o recesiune, trimiterea oamenilor în şomaj nu e o soluţie economică. A trimite, aşa cum spune Traian Băsescu, 20% din oameni în şomaj acum e inconştienţă. Înseamnă consumatori mai puţini şi relansare mai tîrzie. E antieconomic.

– Dar nu aveţi bani în buget!
– În economia subterană a acestei ţări circulă 47 de miliarde de euro pe an…

– Nu poate fi atît.

– E o treime din PIB! Aici e prima sursă de bani suplimentari la buget. Ce se întîmplă cu traficul de ţigări, de petrol, în vama românească, uneori cu complicitatea structurilor, e de neacceptat.

– Fiţi clar, vă rog! Reduceţi din cei 1,7 milioane de bugetari?
– Acum, nu. Pentru că, dacă mai punem pe lîngă cei 650.000 de şomeri existenţi încă peste 300.000 de şomeri viitori de la stat, ajungem la o ghiulea de 1 milion de şomeri la picioarele economiei. A, sigur, pînă în 2014 ne vom achita obligaţiile faţă de Comisia Europeană şi Banca Mondială de a reduce cheltuielile de personal. Dar nu acum.

„DNA nu e jobul meu”
– Revenim la Adrian Năstase şi la dosarele lui de la DNA. Credeţi că au fost dosare politice, aşa cum susţine colegul dumneavoastră de partid?
– Posibil că da. Dar au ajuns în justiţie şi nu e treaba mea să mă pronunţ. A greşit Năstase, plăteşte în justiţie. Nu e treaba mea să urgentez dosarele. Nu este jobul meu. O ţară în care legea este capricioasă este o ţară nesigură, nedemocratică şi neatractivă economic.

CSM - PROCURORI– Şeful DNA, Daniel Morar, e contestat puternic din interiorul PSD. Îl veţi schimba dacă ajungeţi preşedinte?
– Nu îl schimb. Morar are un mandat. Nu am nici un fel de treabă cu Direcţia Naţională Anticorupţie. În schimb, procurorul general al Republicii este altă conversaţie. Doamna Kovessi a fost contestată de CSM. A fost pusă acolo cu forţarea regulii de desemnare a unui înalt demnitar.

– O veţi schimba?!

(Rămîne cu privirea fixată în cea a jurnalistului) Probabil că da. Da. Însă Daniel Morar este numit în regulă, nu m-am opus cînd a fost instalat. Instituţiile trebuie să funcţioneze şi politizarea justiţiei nu este bună pentru România. De asta a eşuat Băsescu în lupta împotriva corupţiei. Pentru că a numit el de trei ori mai mulţi procurori decît Iliescu şi Constantinescu la un loc. Eu o să cer resurse pentru justiţie. Dar nu mă amestec.

[tab:Partea 3]

„Sportul m-a făcut ce sînt”

Geoană explică de ce foloseşte un aparat de bruiat şi vorbeşte despre ruşinea de a fi ultimii la dotările din sport

OLYMPICS/

– De ce doriţi să deveniţi preşedinte într-o ţară în care al doilea om în stat, adică dumneavoastră, trebuie să discute uneori cu un aparat de bruiat lîngă el ca să nu fie ascultat? Lucrurile astea s-au făcut şi sub PSD, se întîmplă şi acum şi nu se schimbă uşor!
– Senzaţia de poliţie politică există.

– E corectă informaţia mea? Folosiţi un aparat de bruiat?
– Da, asta fac, pentru că strategiile electorale nu trebuie să fie pe masa lui Băsescu. Dar faptul că dumneavoastră, ca jurnalist independent, sau un cetăţean de pe stradă îşi lasă telefonul în maşină cînd vrea să discute cu cineva în privat, asta înseamnă că trăim într-un stat cu aspecte nedemocratice. Am fost şi împotriva directivei prin care firmele de telefonie mobilă trebuie să dea listingurile. Proliferarea de servicii de informaţii a dus aici. De ce trebuie la SPP serviciu de informaţii? De ce-i trebuie Ministerului Turismului serviciu de informaţii? Asta a făcut doamna Udrea. Să afle ce? Cu cine merge turistul la piscină?!

„Un capitalism demoralizant şi nedrept”
– Sînteţi înconjurat în aceste zile de figuri care atestă un „PSD frecventabil”. Dar cine garantează că în spate nu e vechea gardă?
– Să vă spun ceva. Eu cred că am încheiat cu toţii un ciclu. Şi că tinerii români vor deveni europeni de stînga, nu rîdeţi, lăsaţi-mă să termin, cred că ne vom sincroniza cu Occidentul dezvoltat. În Vest, tinerii sînt de stînga. Tinerii de azi din România nu mai au memoria comunismului, dar, în schimb, sînt revoltaţi de un capitalism demoralizant şi foarte nedrept. După plecarea mea, PSD va trebui să se adapteze acestui nou public al său. Intelectualii mai degrabă radicali, de stînga, tinerii, de stînga şi, pe măsură ce avansezi în viaţă, devii mai conservator şi votant al dreptei. Noi am pornit cu emisferele cerebrale inversate în post-comunism. După 20 de ani şi o generaţie, începe să se revină la normal. Provocarea pentru PSD, pe care l-am democratizat, spre deosebire de PD-L, este să cîştige aceşti oameni.

5% creştere economică în 2011?
– Nu m-aţi convins că nerestructurînd rapid costurile în stat veţi obţine bani ca să daţi o şansă tinerilor de care vorbiţi.
– Scopul meu numărul 1 în 2010 e să obţinem acel 1% creştere economică. Mugur Isărescu a spus recent la o conferinţă în Spania că dacă 2010 se derulează corect, vom putea avea 5% creştere în 2011. Cheia e în primele 6 luni ale anului viitor. Credeţi-mă că aici am o expertiză mai bună decît Pogea şi decît Boc, care au fost la prima lor încercare de acest gen.

„Nu e acceptabil să nu avem o sală modernă”
– Apropo de bani, vom avea şi pentru sport? De pildă, credeţi că e o nebunie să ne propunem ca în următorii 30 de ani să organizăm o Olimpiadă? Vorbeam recent despre asta cu Bogdan Enoiu.
– Aş răspunde cu un slogan de marketing: „Impossible is nothing”…

– Adidas…
– Să organizezi Olimpiada e o problemă de resursă şi de metodă. Se poate obţine absolut orice. Cu lobby internaţional, cu bani şi cu creiere… Dar pînă acolo ar trebui să avem o sală de sport în Bucureşti ca să jucăm Cupa Davis. Capitala României nu are astăzi o sală modernă. Nu este acceptabil ca măcar în cele 8 regiuni de dezvoltare să nu avem baze moderne, inclusiv pentru selecţie! A decăzut inclusiv sportul de performanţă. Aici Morariu de la COSR are dreptate.

Sportul, parte a educaţiei
– Ce e sportul pentru Mircea Geoană?
– Eu am făcut sport şi eu sînt format astăzi mai mult de sport decît de toate şcolile pe care le-am făcut. Şi am făcut şcoli în toate colţurile planetei. Sînt omul care sînt, relativ sănătos şi educat, pentru că am făcut foarte mult sport. Sportul trebuie să devină parte a educaţiei acestei naţiuni. Cred în asta şi nu o spun pentru că sînt în campanie. Sîntem pe ultimul loc în Europa la speranţa de viaţă.

– Da, trăim aproape cu un deceniu mai puţin decît media europeană. Dar ştiţi că multe dintre datele pe care am discutat sînt şi în concluziile comisiilor fondate de Traian Băsescu.
– Staţi puţin! Unele dintre lucrurile de acolo sînt interesante şi le voi folosi dacă voi fi ales. Am citit rapoartele, există puncte importante.

– Adică veţi uza de ceea ce politicienii vestici numesc „memorie instituţională”?
– Da, voi încerca să asigur continuitate în marile proiecte. Pentru că nu tot ceea ce a propus Băsescu a fost greşit. N-a avut capacitatea politică să le traducă în practică pentru că nu ştie să construiască echipe şi pare că vrea putere numai pentru el.

– Relatati un episod in cartea „Impreuna” pe care ati lansat-o de curind. Ati aniversat 50 de ani intr-o petrecere la care a concertat Phoenix, iar fata dumneavoastra Ana v-a emotionat cintind „I’m a big big girl in a big big world”…

– Da, Ana m-a topit pur si simplu. (Se intinde si ia cartea, de pe un birou vecin)

– … plecind de la Ana, exista un punct comun pe care l-am regasit atit in discursul dumneavoastra, cit si in cel al lui Traian Basescu. Amindoi sustineti ca doar 5% din copiii de la tara ajung la facultate. 19 din 20 dintre ei nu vor avea sansa de a intra, poate niciodata, „in a big, big world”. In interviu, Presedintele Basescu mi-a spus ca „E o inapoiere deliberata. Deliberata pentru ca o stim si nu facem nimic”.  

– Repet, nu tot ce spune Traian Basescu e gresit. Si eu cred ca putem rezolva aceasta problema. Dar, daca va uitati la termenele de realizare ale propunerilor din proiectele de la Cotroceni, e vorba de o perioada lunga si de o actiune concertata a tuturor. Altfel nu se poate! Va trebui sa muncim 10 ani pentru a creste acest 5%!

Vrea să angajeze un CEO expat de la o multinaţională
– Dacă veţi cîştiga, v-aţi gîndit în ce birou veţi sta la Cotroceni? Iliescu n-a vrut să stea în biroul lui Ceauşescu, apoi Băsescu a refuzat biroul lui Iliescu. O epopee imobiliară.
– Nu contează asta. (Nu vrea să repete situaţia lui Năstase, care planificase şi cum va arăta culoarea tapiţeriei în 2004, atunci cînd a fost întrecut in extremis de Băsescu)

– Dar o echipă v-aţi schiţat?
– Da. Şi vor fi cîteva surprize. Fac o ofertă unui CEO străin de la o mare companie din România pentru a fi consilier economic. Dar nu vă dau numele.

– Aveţi emoţii pentru dezbaterea directă de azi?
– Puţine emoţii normale, pentru că e ceva important.

– Credeţi că Băsescu e mai bun la dezbateri?
– Eu nu spun că sînt cel mai bun în această campanie. Dar sînt cel mai pregătit. Şi, apropo de dezbateri, a dispărut acel complex pe care l-am avut în 2004, la Capitală. Iar Băsescu de acum e o umbră palidă a lui Băsescu de acum 5 ani.

12884În cameră e cald. Întorci capul. În spate, pe un scaun, stă Liviu Dragnea. Imposibil să-ţi dai seama cînd a apărut, cît a ascultat sau ce crede. E impasibil şi în cameră e cald. Hotnews tocmai postează că Năstase sau Dragnea va ajunge la şefia PSD dacă Geoană cîştigă. Dragnea către ziarist: „Mai poţi?”.

Ieşi, în hol e lume multă, lumina pătrunde intirziata prin geamurile groase ale fostei Şcoli de Literatură. E ceva ciudat la Dragnea, dar îţi scapă. Nu poţi să pui degetul pe gînd, se deşiră. De pe scări se aude un pocnet plasticat. Parcă cineva joacă ping-pong sus, în mansardă, iar Dragnea, asta e!, are ceva din mustaţa lui Labiş. Hai c-am înnebunit de tot. „Nu mai pot, abia aştept să se termine!”.

Aici puteti citi interviul acordat dumneavoastra, publicul Gazetei si al blogului, de Traian Basescu.

Comentarii (202)Adaugă comentariu

fefe  •  4 decembrie 2009, 0:48

A inceput Vintu sa ofere servicii de relaxare canditatilor la Presedentie?..cata „daruire”!,
Eu cel putin m-am lamurit, daca pana astazi il simpatizam pe D-nul Geoana, acum, nici gand. NU poate el sa fie Presedintele Romaniei, nu are „coloana vertebrala”. Patetic!

marius  •  4 decembrie 2009, 0:59

Catalin, nu ai dreptate cu faza cu media si atacurile unora ca media manipuleaza. Faptul ca s-au dat acele imagini se poate explica. Variante 1. Se puteau pune pur si simplu fara aprobarea celui de sus, pur si simplu ca o fronda. 2. S-au pus cu stirea celui de sus, pt. a-i servi (interese). Ce s-a intamplat pe Realitatea in aceste doua saptamini a intrecut orice limita. Adica boicotul intentionat fata de Base ce a fost? Trunchierea stirilor, rastalmacirea imaginilor, ce reprezinta? De Antene, nu mai comentez, in seara asta parca se comenta o alta infruntare!!! Gresesti, te rog deci sa nu ne dezamagesti. Esti un ziarist vertical, la fel e si dna Culcer si multi altii. Insa imaginea mediei manipulatoare a dominat in aceste zile si asta a fost impresia PUBLICA. Si nu pt. ca Base a zis asta, ci pt. ca asta am vazut cu totii. Te rog sa publici acest post.

Sandu  •  4 decembrie 2009, 1:40

Geona asta ..- Cu domnul Vântu n-aţi discutat nimic despre Realitatea?
– Nimic.
asa si nimicul asta e doar atit: am fost la el la Spa la 01.00 si doar atit.
si sincer sa iti spun desteputul asta chiar ne ia de prosti!
din pacate la tara nu se uita multa lume la tv decit la antene si reliatatea.
asta e .merg mai departe cu marinaru’ decit cu „prostanacul”

Dani_stelistu`  •  4 decembrie 2009, 1:48

Yo ca stelist votez BASESCU, numai sa nu-i fac pe plac ciobanului de jiji becali !!! Indemn toti stelistii care il contesta pe becali, sa voteze cu Base …. Doamne ajuta, poate scapam odata de el (jiji) !!! Shi acum referitor la acest interviu sunt de acord cu majoritatea, nu e cam subtire dl Tolontan ??? Shi inca ceva, veniti la vot chiar dak nu vreti pe nici unu`, anulati votu`, dar veniti !!!! I love Romania.

Costin  •  4 decembrie 2009, 1:49

Pai bine mai Cataline, dar se poate sa-i faci una ca asta dmnului Geoana ?

L-ai ispitit pe mnealui sa spuna de domnu Vantu ca ar fi malefic. Ceea ce l-a ispitit pe domnul Vantu sa-l cheme la ordine. Si domnul Mircea, prostanac, cum ii e felul, nici macar n-a gasit o scuza buna, sa-l amane pana dupa dezbatere pe sefu. S-a dus ca un catelus cand aude fluierul stapanului.

Hai sa zicem ca Geoana nu-i nici subordonat, nici altfel indatorat lui Vantu. Dar prost, tot e.

Totul de la un inocent interviu pentru un ziar de sport.

Sic transit gloria mundi

cips  •  4 decembrie 2009, 2:54

ha ha ha…baiete..ce s-a ars in seara asta…SI TOTI pe langa geoana!Si „mirelle mathieu” si johannis(care era suspect de ganditor la confruntare) si mai ales…”realitationistii”Eticheta gen „antena 3” nu se sterge niciodata in presa!Tolo, ai respectul meu, dar tine-te departe de eticheta asta..

sergiu  •  4 decembrie 2009, 3:04

Jos palaria. Atata impartialitate este de apreciat.

Anna  •  4 decembrie 2009, 3:13

Domnule Tolontan
V-am urmarit interviurile si mi-a placut stilul dumneavoastra. V-am urmarit si in seara asta la Realitatea. Da Basescu a punctat cu Vintu si inca tare !!A mai facut o scamatorie ca si aceea cu ziaristii din Irak. Si-a pregatit munutios toata campania cu mogulii. Eu de 2 ani nu m-am mai uitat la Realitatea pentru ca era partinitor. Si dintr-o data s-a schimbat si ma intrebam de ce. Jos palaria pentru acest personaj malefic cu o strategie diabolica, care este Basescu. La fel e si Vintu. Ma miram cum de a fost arestat exact ieri colaboratorul dumnealui. Mda Vintu a preferat sa-l vinda pe Geoana, sau sa-l puna pe tava incinsa decit cu procese si catuse. Sau scenariul a fost facut impreuna cu cu Basescu ca sa aiba ce scoate din mineca.?-IEPURELE.-e diversiune curata. Asta ii va hotari pe multi PNL-isti sa nu mearga la vot.
Dar va spun asta cu inima amara . Cu ce fura,cu ce cumpara, cu cei care nu merg la vot, cu cei pe care i-au constrins sefii sa voteze Basescu ,( si nu vb. in necunostinta de cuza) altfel isi pierd locurile de munca, pentru ca toata administartia e a lor . va iesi Basescu presedinte. Mosu Iliescu nu a gresit prea mult cind l-a facut pe Geoana prostanac. Nu poate fi curva politica, pervers. Un om cinstit e usor de pacalit, mai ales ca Basescu a prostit o tara. Dar noi , ?? si nu suntem putini. noi cei carora ne e rusine si greata de ce se intimpla in tara asta. Am crezut intr-o minune, ca mai putem sa avem un om in fruntea tarii care sa ne reprezinte cu demnitate in exterior , cu liniste si pace in interior, fara razboaie romano-romane, si ridicarea hotiilor la rang de virtute.L-am trait pe Ceusescu si il vad in fiecare zi in Basescu. Voi tinerii nu stiti ce inseamna asta. Amar si greata , ani irositi. Va schimba si constitutia in favoarea lui si a clicii lui. Nu mai scapam inca 20 de ani si eu nu mai apuc ziua aia.
Poate o sa cititi dimineata. Este un strigat de ajutor !!!! Mai sunt putine ore pina la incheierea campaniei. Indemnati toti oamenii de bine sa mearga la vot. Vor sti cind o sa fie cu stampila in mina pe cine sa voteze. Sa ne ajute Dumnezeu !. Nu-s bisericoasa dar in afara de asta nu mai avem alternativa in viata publica.
Toata stima, si succes in continuare.

Geoană s-a relaxat în casa Maleficului | Puţină emoţie  •  4 decembrie 2009, 3:50

[…] nu la o bere cu băieţii, ci acasă la un mogul. Tocmai la Sorin Ovidiu Vântu, despre care declarase, cu doar o zi înainte, că este şi malefic, şi cam […]

l negre  •  4 decembrie 2009, 5:39

intrebarea logica acum e: ” de ce vreti sa schimbati procurorul general? ” si citeva care sa urmeze:
are legatura cu arestarea lui popa? posibila invinuire pentru vantu? posibila investigatie a lui ex- ministrului de externe m. geoana? hmmm. curios si incepe sa se lege evenimentele. dar asta nu se va dezbate pe larg in media. pacat. geoana va iesi presedinte, va fi liniste politicoasa si corupta. iliescu era reloaded.

l negre  •  4 decembrie 2009, 5:44

povestea cu „maleficul” … cred ca vantu insusi i-a sugerat termenul pe care sa-l zica despre el. dupa iesirea lui vantu pe ecran si explicatia clara a stratagemei, geoana pricepe in sfirsit adevaratul inteles de dictionar al termenului. sau poate nu.

rsss  •  4 decembrie 2009, 7:49

Ana. Daca iti place Giona inseamna ca ti-a povestit cineva de Ciasca.

Alexandru Jecu  •  4 decembrie 2009, 9:38

Dl Basescu a reusit sa transfere in piata paranoia personalitatii sale, facand din pericolul „mogul” tema pricipala a campaniei sale! In logica aberanta a d-sale, mogulii, in traducere, posesorii marilor averi, distorsioneaza viata politica, drept pentru care d-l Basescu le interzice adversarilor sai politici ori ce legatura cu acestia, sub sanctiunea suspiciunii de complot criminal impotriva poporului roman. Dl Basescu face din partea performanta a societatii romanesti (intamplator nefavorabila dsale) un dusman ocult pentru a exploata in beneficiu electoral starea de neliniste si insecuritate a populatiei, stare de care in mare masura este responsabil. Ramanand in logica aberanta a d-sale, dl Basescu uita sa ne spuna care au fost raporturile sale, in toata activitatea sa politica, cu acesti moguli, ce a intreprins in toti acesti ani pentru a diminua actiunea lor „malefica”. In logica normala dl Basescu nu reuseste sa inteleaga si sa accepte existenta acestei categorii sociale de cetateni bogati care rezulta din logica existentei capitaliste, dovada a gandiri sale politice rudimentar-comuniste! Nebunia este ca toata media a inceput sa joace in logica basesciana, totul culminand cu reprosul inept adresat dlui Geoana, acela de a-l fi vizitat pe dl Vantu! Nu stiu cat de inteligent si „puternic”( alta marota basesciana) este dl Geoana! Dar intuiesc ca va functiona in logica dialogului si a cooperarii, dupa proceduri europenesti, care va favoriza decizia rezultand din armonizarea punctelor de vedere ale unei majoritati, in logica pluralismului democratic!

priest  •  4 decembrie 2009, 10:16

Pentru Anna 158
Mai draga, decat cu o alianta de hoti mai bine cu unu singur,inteleg ca nu prea da numai in ograda lui, dar pe cei lipsiti de daruri ia privat fiind avuti din mandatul Iliescu si o mai pot duce linistit inka 2 mandate fara sa le dea Base.
Nu are rost sa ne tii prelegeri despre cum se tina stampila la vot.
Vezi-ti de gaste, vorba regionalismului.
In speranta ca nu voi scrie in zadar, multumesc din timp cititorului Tolo.

G. Serban  •  4 decembrie 2009, 10:21

„E ceva ciudat la Dragnea, dar îţi scapă … iar Dragnea, asta e!, are ceva din mustaţa lui Labiş.”

Eu as spune ca e chiar luata de la Nikita Mihalkov. (si nu numai mustata, ochii umezi etc.)

Mano  •  4 decembrie 2009, 10:22

Sunt dezamagit de confruntare. De Geoana. Desi nu-mi faceam multe iluzii. Oricum, prestatia lui Tolo, alaturi de cea a lui CTP au fost la superlativ. IAR vANTU s-a sucit. S-au juca oricum la 2 capete…
O sa il votez in continuare pe Geoana. Cu inima indoita. Desi de replici iscusite si inspirate m-am saturat. Emil Constantinescu vorbea asa de frumos… Si a condus execrabil tara… Geoana ar putea fi altfel. Sau nu.. Am o singura curiozitate – Dragnea joaca la Dinamo, la Dinamo Victoria sau la Dinamo Tibilisi ? :))

marius  •  4 decembrie 2009, 10:44

votati fratilor Geoana si o sa aveti ce va doriti: Hrebe, Vanghelie, Paturiciu la comanda! Daca voi credeti ca va fi altfel, va inselati amarnic. Observ, de asemenea, cu aceeasi amaraciune, ca manipularea anti-Base a functionat! Brava romani! si inca o intrebare: OARE de ce nu merge site-ul catavencu in dimineata asta??? Eu incerc de o ora sa intru si… nimic!!! Asa ca va rog sa ma lasati cu Geoana cel independent de interese!

Corina  •  4 decembrie 2009, 10:47

Aseara am inteles si eu ce este cu dedesubturile alegerilor:
1. exista un film discutabil despre pumnul lui Basescu si al carui original nu se stie unde este si, probabil, este bine pazit;
2. exista o vizita nocturna a lui Geoana la maleficul Vantu, dovedita.
Amandoua elementele il ajuta cu aplomb pe Basescu.
Multumesc presei libere din Romania pentru clarificari.

Roza Vanturilor  •  4 decembrie 2009, 10:52

Atata lipsa de coloana vertebrala ca la Realitatea nu s-a mai pomenit. Parca la comanda, dupa catalogarea drept „MALEFIC” facuta de Prostanac la adresa lui Vantu in interviul luat de dvs., moderatorii Realitatea si-au amintit brusc de echilibru si echidistanta si au inceput sa-si faca meseria. Acelasi declic l-a avut si CTP aseara care, alaturi de dvs., l-a desfiintat pe Geoana cu aceleasi cuvinte mestesugite folosite pana acum impotriva lui Basescu. Jenant!
In ceea ce priveste intalnirea lui Base cu Vantu in parcarea de la Tancabesti, trebuie sesizat faptul ca Vantu cu gura lui a spus ca nu s-a mai intalnit cu Base de atunci. Ceea ce inseamna pe durata mandatului de 5 ani Base si Vantu nu au mai intrat in contact. Daca a fost ceva de platit, s-a intamplat atunci. Ceea ce a facut Geoana insa, este incalificabil. Cum sa te duci ca sluga credincioasa la ordine, la miezul noptii, eventual in halat de casa si cu fes de noapte in cap, la Vantu??? Ce denota acest lucru??? Cine are cap, sa traga concluziile!

laur  •  4 decembrie 2009, 11:17

salut cataline ! jos palaria ptr demersul jurnalistic in ceea ce ii priveste pe cei doi candidati . la fel , jos palaria ptr. prestatia ta de aseara de la realitatea . o singura problema am . dl.vantu spunea acum ceva timp intr-un interviu in EZ. (la testul de sinceritate) ca nu a vorbit si nu s-a intalnit NICIODATA cu basescu . aseara , la intrebarile tale pertinente a raspuns ca l-a ajutat(sustinut) pe basescu in 2004 si ca s-a intalnit cu el prin parcari de frica lui nastase si apoi de mai multe ori pe timpul mandatului acestuia de presedinte . eu unul recunosc , sant votant basescu . te intreb cam ce ar fi putut sa ma faca pe mine sa-mi schimb optiunea si sa-l votez pe geoana ? crezi ca in urma confruntarii de aseara imi poate parea rau sau rusine ca-l voi vota pe basescu in 6 dec.? inca o data felicitari ptr demersurile tale jurnalistice (chiar daca uneori , vezi cazul ritzi , n-am fot pe aceeasi lungime de unda ).toate cele bune cataline !

Emiru  •  4 decembrie 2009, 11:24

In timp ce Vantu i-a facut masaj thailandez lui Geoana, Mircea i-a facut o frectie la picior de lemn. Cata pasiune!
Plus ca oamenii astia nu s-au vazut decat de 2-3 ori in viata si sunt prieteni de 4 ani. Probabil ca se cunosc de pe mess, sau chiar de aici de pe blogul lui Tolo 😀
Votezi cu Geoana, votezi cu Vantu.
Votezi cu Base, votezi cu Vantu.
Nu se poate sa avem si noi o optiune fara Vantu? Nu de altceva, dar vine iarna si-o sa bata un Crivat de la rasarit…..

kopite  •  4 decembrie 2009, 11:26

Cataline, cu toata consideratia… ce mufa ti-a dat (si tie) prostanacu’….

Cornel  •  4 decembrie 2009, 11:27

Sunt dezamăgit de această campanie interminabilă,de faptul că alegătorii sunt făcuţi în fel şi chip,funcţie de votul la primul tur sau sondaje.Am senzaţia de masă de manevră,de băgat în seamă numai la alegeri.Urăsc atacurile la persoană,urăsc faptul că s-a ajuns ca oamenii acestei ţări să nu se mai înţeleagă între ei datorită politicului.”Mogulii” vor exista oricum ar fi,oriunde în lumea asta,cu orice preşedinte sau rege(regină)ar fi la conducere dar,este timpul ca muritorul de rând să fie respectat şi să-i fie respectate drepturile nu numai obligaţiile!Trebuie să votăm şi să ne exprimăm opiniile(votul)aşa cum dorim fiecare,fără încrâncenare,fără să ne lăsăm pradă emoţiilor sau temei că avem ceva de pierdut.Succes ROMÂNILOR,oriunde ar fi ei!

BogdanPetrescu  •  4 decembrie 2009, 12:10

Domnule Tolontan,

Va scriu aceste rinduri pentru ca de la dvs. inca mai am pretentii, de la dl. Cristian Tudor Popescu, nu mai am, asa ca nu ii scriu.

Acest lucru se numeste dublu standard. Mi-l asum.

Adrian Nastase are o problema cu justitia. Adrian Nastase se teme de justitie. Adrian Nastase este protejat, la cerere, de catre PSD, in fata justitiei. Adrian Nastase este, in mod oficial, unul din cei trei lideri ai partidului. Aici dvs. nu aveti nimic de comentat. Bun.

Monica Iacob Ridzi are o problema cu justitia. Monica Iacob Ridzi nu este protejata de PLD, in fata justitiei. Monica Iacob Ridzi face parte din conducerea partidului, reprezentantul tinerilor. Aici dvs. aveti de comentat.

Nu sesizati nici o problema, nici un dublu standard?

Referitor la acest dublu standard vreau sa va intreb, vi-l asumati ca atare, sau, continuati sa jucati/scrieti/comentati la alibi?
Aveti pretentia de la PDL, pentru ca ii credeati mai curati, mai buni, nu aveti pretentia de la PSD, pentru ca ii considerati … patati?
Daca este asa, ar cam trebui sa va asumati acest dublu standard. Nu ati facut-o, inca nu o faceti? Vorbiti inca in termeni absoluti, cu standard unic.

Domnul Cristian Tudor Popescu are un stil cunoscut. BOLSEVIC. Imi permit sa exemplific.

O viata intreaga spune ceva, in cazul nostru „Basescu este o mizerie”. Intr-o editie de simbata, daca se poate si mare sarbatoare, spune/scrie altceva, in cazul nostru „Nastase este corupt, Geoana este de plastic, Iliescu este.. vechi.” Intrebat despre tendinta dumnealui de a vedea lucrurile, spune, „Atentie, uite ce spuneam eu despre subiectul respectiv la data de 32/13/anul trecut.. „.

Acest stil de a juca la alibi este cunoscut/utilizat si de domnul Antonescu. Cind partidul are o pozitie, in cazul nostru, retragerea trupelor din Irak, dumnealui are o pozitie contra, o contra pozitie. Daca faptele ulterioare sint favorabile partidului, partidul cistiga prin pozitia sa, mesajul contra este insignifiant. Daca situatia ulterioara este defavorabila, exista un om PROVIDENTIAL, in cazul nostru Crin Antonescu, care sa preia partidul, tara, galaxia, si sa le repuna pe fagasul natural/normal. De la Lenin incoace, situatie WIN-WIN.

Chiar daca in precedentul mesaj spuneati ca nu va simtiti magulit, aseara v-am simtit aproape (COPY/PASTE!?) de DISTINSUL DOMN Cristian Tudor Popescu.

Referitor la rusinea pe care ar trebui sa o simt, datorita atacurilor mele necinstite la adresa jurnalistilor care m-au/ne au luminat in privinta regimului Nastase, vreau sa va spun ca nu este cazul. Sotia mea, jurnalist fiind, a primit amenintari din partea politicianului Adrian Paunescu, in urma unui articol de presa, in care descria prezenta ficei acestuia AnaMaria, in cadrul delegatiei oficiale a Romaniei la Beijing, in 2001. Va rog, nu imi bateti obrazul pe aceasta tema.

In incheiere, va multumesc atit pentru rabdarea cu care cititi toate prostiile care va sint adresate, cit si pentru faptul ca raspundeti la ele.

Cătălin Tolontan  •  4 decembrie 2009, 12:17

BogdanPetrescu : aseara am avut multe momente, mai ales in chestiunea geoana vantu si in dialogul telefonic cu sov in care am pus aceleasi intrebari si am avut aceleasi curiozitati ca si ctp. Si nu consider asta o rusine, dimpotriva 🙂

PNL  •  4 decembrie 2009, 12:22

BASELUL VOSTRU ELOGIAT MAI RAU CA CEAUSESCU LA B1,ETNO,TARAF,OTV,UNDE IN AFARA DE PORTOCALI ALCEVA NU VEZI ERA NORMAL SA FIE SI 2 TELEVIZIUNI INDEPENDENTE….STIU CA NU PREA VA PLACE DAR ASTA-I DEMOCRATIA .
ORICUM BASELUL VOSTRU PLEACA…5 ANI DE ESECURI SI DEZAMAGIRI ESTE PREA MULT…PREFER SA FAC ALTA GRESEALA VOTAND ALTI OAMENI SI NU ACEEASI…CHESTIE DE GUST

vasco  •  4 decembrie 2009, 12:33

Sunt un roman bulversat pur si simplu de ceeace se intimpla cu tara noastra de douazeci de ani incoace.Nu am nici o simpatie politica,am visat doar ca vor fi si vremuri mai bune dupa cominism dar ce traim se poate incadra doar la cosmaruri.S-a ajuns prea departe cu mizeria si s-a ajuns pentru ca in fruntea tarii au ajuns niste mizerabili in stare de orice pentru a ramine acolo.Si vor acolo doar pentru a se imbogati,ei si familiile si camarilele lor.De noi,romanii simpli ,cui ii pasa?Liber la capsuni in Spania in timp ce ei isi pun fiicele si **** europarlamentari sau ministri…Apoi culmea ipocriziei vin si o fac pe luptatorii pentru binele nostru.O lehamite infinita…Il acuza pe Geoana ca s-a intilnit cu Vintu.Dar cine stabileste ca asta e o vina?Basescu?Dar cind se intilneste el cu Casuneanu sau Cocos e spre binele tarii?Nu am fost de mult la vot dar voi merge acum sa votez impotriva acestui individ profund imoral si in stare de orice pentru a ramine cocotat la putere?Pentru binele meu o face?Nu,pentru poftele lui Nuti si ale camarilei.Nu ma astept ca daca vine altul,oricine ar fi,dar vreau sa nu mai vad mizerie si scandal.

Seven  •  4 decembrie 2009, 12:33

Am asteptat aceasta confruntare, si Dl. Geoana a reusit in sfarsit sa-mi trezeasca un sentiment favorabil lui – de mila.In cazul in care va iesi presedinte nu-mi va mai parea atat de rau. In schimb asteptam o reactie mai fireasca a D-lui Antonescu, insa si acesta se dovedeste a fi previzibil – lamentabil. Succes tuturor Romanilor, da, cu toate ca numai putini il vor avea.

BogdanPetrescu  •  4 decembrie 2009, 12:41

A props de intrebari, de curiozitati:

Sorin Ovidiu Vintu nu este interesat ca Mircea Geana sa cistige cursa prezidentiala.
Sorin Ovidiu Vintu este interesat ca cel care cistiga aceasta cursa sa ii fie indatorat.

Nu conteaza numele, nu conteaza persoana, conteaza ca SATUL/LUMEA sa stie, sa vada ca el este omul decisiv. In cazul Traian Basescu, aceasta perceptie este mai greu de format, in cazul Mircea Geoana este aproape naturala. De accea si preferinta pentru Mircea Geana, nu omul in sine a dictat, ci dificultatea demersului.

Sorin Ovidiu Vintu se certifica in fata LUMII, in fata natiunii. Are loc un ritual cristic, Sorin Ovidiu Vintu il boteaza in apa acestor alegeri pe Mircea Geoana, purificarea dorindu-se insa in ambele sensuri.

Insa, pe Sorin Ovidiu Vintu nu il intereseaza pe cine boteaza, intereseaza ca el sa boteze. Pe oricine, pe oricare. Acest lucru reiese din neglijarea interesului electoral al candidatului Geoana. Mai mult, Sorin Ovidiu Vintu a avut o miscare perfecta: nu a mai asteptat rezultatul votului, pentru a isi asuma, cu risc, acest rol ritualic, a EFECTUAT ritualul, fara nici o diferentiere, innecindu-i in cristelnita pe amindoi, deodata.

De urmarit acest DISTINS DOMN, Sorin Ovidiu Vintu.

Multumesc.

bill  •  4 decembrie 2009, 13:09

Sufla „VANTU”-n PSD
Geoana prinde-a tremura
Hai Ihanis ,lasa-ne
Pana trece iarna grea

Corina  •  4 decembrie 2009, 13:11

La orice problema, folositi cu incredere solutia Iohannis!
Iohannis in sus, Iohannis in jos.
Aseara, la confruntare, a fost inflatie de Iohannis.
Iar atunci cand este inflatie, lucrurile nu mai au pret.
Insa Iohannis a avut un pret, initial.
Altfel nu se poate explica de ce s-a bagat in mizeria asta.

ratoiu  •  4 decembrie 2009, 13:33

fratilor, chiar nu pot intelege de unde atata ura, atat de o parte, cat si de cealalta????? lasati-i, doamne iarta-i, in pacea lor, ca amandoi sunt niste jeguri: unul este un cvasi-despot, un control freak, iar celalalt o loaza fara personalitate si fara pareri proprii.

indiferent care din ei va ajunge presedinte pentru urmatorii ani, romania o va duce la fel de prost. si o va duce la fel de prost nu pentru ca presedintele va fi unul de calitate indoielnica, ci pentru ca suntem un popor de mici basesti si de mici geoana, facuti parca la pantograf dupa chipul si asemanarea celor pe care ii votam.

poporul asta, care se dezice de titulatura de „balcanic”, va ramane de-a pururi tributar fanarului. pentru ca intotdeauna se vor gasi unii care sa linga unde au scuipat, iar altii sa scuipe unde au lins. si din compromisuri nu iese niciodata ceva de calitate!

leroiv  •  4 decembrie 2009, 13:50

parca prefer un om…al dracu’…decit un prostanac!!!
ca viitor presedinte…asa cum se vrea Geoana…sa te duci la ordinele unui om controversat…
grava greseala!!!!

levin ct  •  4 decembrie 2009, 14:35

aseara am inteles de ce a fost tinut departe de dezbateri directe,Geoana. stie sa raspunda doar la intrbarile puse cu cel putin o zi inainte! este intrebat CUM va face intr-un domeniu, el raspunde ca VA FACE ! ca sef al senatului, nu stie de legi deja existente! in plus are tot timpul ceva de ascuns( ba a fost,ba n-a fost la moscova,ba nu merge,ba merge pe la vintu). Iar ultima explicatie ca a fost in toiul noptii la Vintu ca sa-i spuna ca l-a numit „malefic” chiar in acest interviu, doar asa,nuantat, atinge culmea obrazniciei!!! Obraznicia de a ne crede pe toti prosti !!!! Acest personaj i-mi cere sa-l pun sef al tarii???

aitilop  •  4 decembrie 2009, 14:49

N-am fost in primul tur la vot si mi-e greu sa cred ca ma duc duminica. Mi s-a acrit in a lua „tepe” sau a vota „raul cel mai mic”. Aici imi amintesc reactia media la alegerile din 2000, cand au trecut toti de partea lui nea nelu. Istoria se repeta…De aceasta data se lupta un demagog cu un dictator. Doamne, ce-i mai pot uri!Dupa 20 de ani sa nu avem o persoana capabila, o optiune viabila…Constantinescu se plangea ca nu a putut face nimic ca nu-l lasau securistii. Base a incercat sa-si plaseze oamenii ca sa schimbe din aceste lucruri,dar nu prea i-a iesit pentru ca nu-s persoane de calitate si au iesit nenumarate scandaluri. Oarecum, prefer scandalurile in locul „omertei” de care sunt sigur ca va aduceti aminte din perioada 2000-2004, dar, pe de alta parte nu accept nici ca tara MEA sa nu fie guvernata o buna perioada de timp. De cealalta parte, ma tot minunez de cât substrat e in cel mai scurt banc politic „Geoana presedinte!”…Mi-e foarte clar ca oricine ar iesi nu o voi duce mai bine ci tot mai rau, ingrozindu-ma mereu cum clientela politicienilor (oricare ar fi ei) se imbuiba pe spatele alegatorilor/contribuabililor/poporului, intr-un cuvant pe seama fraierilor care permit ca Vantu si altii ca el sa fie liberi indiferent de guvernare. Asa, ca, stimati candidati, sa va voteze cine v-o facut!

blackangel  •  4 decembrie 2009, 15:58

GEOANA ITI TIN PUMNII!!!!! nu vreau ca basescu sa ii mai cumpere la EBA in urmatorii 5 ani inca 10 apartamente de 900 000 euro in PARIS !!!

un cetatzean  •  4 decembrie 2009, 17:34

VORBITI ASTAZI, DOMNULE GEOANA!

Aduceti-va aminte de Clinton!

Poate a mai ramas o picatura de speranta. Mi-a fost frica astazi dimineata sa deschid fluxurile de stiri, ziare, televiziuni. Dupa cea mai trista si demoralizatoare seara a ultimilor ani, mi-a fost frica sa vad cum jubileaza. Mi-a fost scarba si mila, si de mine si de dumneavostra. Am vazut ceva ce nu se poate explica, ceva ce mintea mea, predispusa la ratiune chiar si in cele mai emotionale momente, a blocat. Am vazut o tradare fara seaman, o inimaginabila “greseala”? Nu stiu. Insa in mod sigur am asistat la prabusirea unui urias schelet firav al sperantei. Am vazut cel mai cutremurator moment al istoriei noastre recente, pentru ca daca eu existat secunde in trecut care s-au remarcat prin dramatismul optiunilor inclestate, daca alteori au murit oameni, s-au prabusit sisteme, acum s-a intamplat altceva.

Ceva mult mai profund prin ilaritatea sa. Ceva mult mai debusolant, mult mai greu de imaginat. Pentru ca in toate celelalte momente au existat explicatii si vinovati chiar daca inca nu se pot devoala sau demonstra, ei exista, stim asta, au existat resorturi, ascunse sau nu, cineva a castigat, cineva a construit un plan, oricat de malefic dar in tot cazul rational, argumentat… cineva a urmarit un scop, a pus in miscare evenimente, oamenii au fost mintiti si inselati in numele unor interese, idealuri, obiective precise, reale sau imaginare. Greselile istoriei au avut la origine un argument care nu a functionat, a tinut de conjuncturi neasteptate, de perfidia sau fermitatea adversarilor, de soarta, destin sau de mana lui Dumnezeu… Se spune ca Napoleon a piedut la Waterloo din cauza unui norisor care a adus o ploaie de 15 minute, suficienta insa sa inmoaie terenul si sa impiedice deplasarea tunurilor cateva ore, intarziere care a permis interventia lui Blucher…

Orice astfel de fenomen a putut fi explicat insa intr-un fel sau altul, domnule Geoana

Ceea ce s-a intamplat aseara insa… nu!

Am marsat la teoria tradarii lui Vantu, sunt aproape suta la suta vis a vis de tradarea staff-ului dumneavoastra, a partidului, a apropiatilor. Accept si presupun ca viabila orice formula posibila de ticalosie, de cutit infipt in spate, cred si il vad pe adversarul dumneavoastra suficient de disperat si de nemernic ca sa apeleze la absolut orice intelegere/cumparare/promisiune pentru a nu fi aruncat afara din istorie. Sunt aproape convins ca pentru a obtine alonja pentru croseul pe care vi l-a aplicat, a vandut cu mult mai mult din avutia tarii decat ati fi facut o dumneavoastra in contul sprijinului primit. Dar indiferent de toate acestea, este inimaginabil cum ati putut pica intr-o astfel de capcana. Sfideaza orice, inteligenta, bunul simt, orice, orice, orice! Absurd, acesta este singurul cuvant care mi se repeta automat in creier. Si intrebarea obsesiva: DE CE?

De ce acest individ, Vantu, complet diavolizat si diavolizant reuseste sa decida cine va fi presedintele Romaniei. Cum lasati sa se intample asa ceva? Stiu, este un basm despre oligarhi pe care toate democratiile tinere l au cunoscut prea bine, stiu ca perfidia celuilalt reuseste sa curete creierele oamenilor printr o retorica de o mediocritate si demagogie cutremuratoare, mai absurda si neadevarata decat a lui Chavez sau Ahmadinejad. Cand minti, trebuie sa minti grosolan de mult ca sa reusesti, stiu asta! Stiu ca nu-i puteti face fata la fel cum Batista nu i-a putut face fata lui Fidel Castro si Guevara. Stiu ca avem de ales intre oligarhi disciplinati si condusi cu mana de fier si alti oligarhi mult mai zburdalnici si ca in ciuda aparentelor construite de alti mediocrii si diletanti absoluti, primii sunt mult mai periculosi decat ceilalti pentru ca nu se vor devora intre ei niciodata. Stiu ce gasti haotice si corupte patronati dar le prefer oricand organizatiilor de tip Sicherheitsdienst (SD, precursor al SS, politia politica a Partidului National Socialist) in care ordinele se propaga si se executa in sistem militarizat si securizat perfect.

Stiu ca parlamentul unicameral intr-o republica semiprezidentiala echivaleaza cu debalansarea echilibrului puterilor in stat pana la transformarea presedintelui in autoritate suprema cu mult mai clar legitimata si reprezentativa, lucru pe care nu l a spus nimeni dintre jalnicii dumneavoastra purtatori de mesaj. Stiu si ca asa ceva NU EXISTA in nicio alta tara democratica, pentru ca parlamentele unicamerale exista DOAR IN REGIMURI PARLAMENTARE. Stiu si ca ceea ce am scris eu aici si multe alte lucruri nici macar nu v-au trecut prin cap sa le includeti printre mesaje. Stiu, si asta ma doare cel mai mult, ce vor insemna INCA 5 ANI! Inca 5 ani de vanatoare de vrajitoare comuniste, exact ca pe vremea lui Douglas MacArthur condusa acum insa nu de cei care au luptat impotriva comunismului ci de cei care au profitat de el. Si nimic nu va fi facut din convingere ci din calcul. Stiu ca in ciuda celor 9 ani in care guvernele anti PSD au condus, revolutia si mineriadele nu au fost lamurite dintr-un alt calcul rece si terifiant: ca sa poate fi in continuare santajati si manipulati enorm de multi oameni. Da, l-as fi vrut pe Iliescu inchis pentru crimele comise, daca el le-a provocat nu pastrat in libertate pentru a servi pe post de sperietoare. Pentru ca aceasta tema sa persiste in mentalul colectiv fara vinovati demonstrati ci doar indusi. Pentru ca aceasta stafie sa fie aratata oamenilor inselati si mintiti, pentru a starni din nou valuri de revolta, dar doar in momente cheie…

Si ce daca, a mai ramas de spus, ce daca stim toate astea, si nu din arhive secrete, nu din eterna aroganta a scornelilor dibacite si intelectualiste pe care o avem multi dintre noi atunci cand spunem fluturand din mana superior: stiu! Ci din minima cunoastere a evenimentelor – nici macar a interpretarilor – trecutului. Sunteti gata sa distrugeti orice urma de sansa? Se pare ca da, probabil ati si facut o pentru multi, foarte multi oameni care au crezut/indraznit sa spere in dumneavoastra

Si totusi…poate a mai ramas o picatura de speranta

VORBITI ASTAZI, DOMNULE GEOANA! Iesiti si aruncati masca catastrofal de prost plasata de cel mai slab si/sau rauvoitor staff de marketing pe care l am vazut vreodata. Aveti sansa sa recuperati absolut tot daca veti spune exact ce s a intamplat si ce resorturi v au impins sa faceti aceasta greseala inimaginabila. Daca intradevar Vantu v-a chemat pentru situatia lui Popa, iesiti si spuneti asta!

Asumati-va acest episod absolut dramatic si, va implor sa ma credeti, veti castiga si alegerile si demnitatea risipita si stima tuturor. Veti fi presedintele Romaniei si nu va mai conta ce socoteala va vor cere acesti ticalosi pe care i-ati cultivat.

Stiu, sunt idealist, dar dupa 20 de ani de Romania , VREAU SA MAI AM O PICATURA DE SPERANTA.

Dr. Zhivago  •  4 decembrie 2009, 17:57

Geaoana, aha din partidul lu nea Nelu, tiparnitza de bani, aha, Tolo draga sa folosesc un aproximativ apelativ il sustii pe fiul trompetist la americani, al carui tat a fost aghiotantul lui Nea Nicu, D-zeu sa-l odihneasca, acest individ pui de tortzionar, care binenteles aum pozeaza indomn? Tolo draga ramai la sport nu mai fi lingau ca acel analist mulitar si politic Tudor si nu mai stiu cum de la antena 3, care s-a nascut saracu nemultumit, in opozitie. Tolo fi tu reporterul si jurnalistul sportiv nu fi tinicheaua si trompeta bolseviciilor, ramai om cu verticalitate nu fi lacheul gastii astura de jivine rosii. Mersi Tolo si Dumnezeu sa te lumineze la minte ca sa nu cazi prada tornadei anticriste.

roberta  •  4 decembrie 2009, 18:47

Băsescu ne consideră proşti. Am scris asta nu o dată în aceşti ani. Reiau subiectul, însă cu un amănunt care mi-a scăpat. Nu cumva Traian Băsescu are dreptate? Succesul lui politic şi public s-a bazat mereu pe credinţa că unii suntem proşti. Şi a avut mereu succes. A fost crezut şi când a spus că albul este negru şi negrul este alb. A fost crezut şi atunci când a spus despre un om că este un nemernic şi a fost de asemenea crezut când a doua zi a spus despre acelaşi om că este un erou. L-am văzut în corzi într-o emisiune dirijată excelent de Răzvan Dumitrescu, în care a fost cuplat şi un reportaj de la un miting ploieştean. Traian Băsescu aplică scurt, profesionist, cu experienţă de miliţian o lovitură în faţă unui copil. Înţeleg că acel copil fusese mai devreme pe scenă şi din greşeală rostise la microfonul pe care chiar Băsescu i-l dăduse „Trăiască Iliescu!”, în loc de „Trăiască Băsescu!”. L-a urmărit ca un animal de pradă şi atunci când i-a venit bine, aşa cum a făcut cu toţi adversarii lui, a lovit. A lovit cu o mişcare exersată pe lângă umărul unei femei concentrate pe amărăciunile ei. L-am văzut pe Băsescu bâlbâindu-se. Poate copilul m-a înjurat, poate a spus ceva urât. E totuşi un copil, zice realizatorul. Da, dar o să mă mai gândesc, nu îmi aduc bine aminte. Peste trei ore, Traian Băsescu îşi aminteşte că nu a bătut în viaţa lui un copil, că n-a bătut în viaţa lui o femeie, că nu şi-a lovit niciodată nevasta. Filmul este trucat, urlă Traian Băsescu. Filmul este contrafăcut. Aiurea! Orice fiinţă care a lucrat la montaj în tv sau cinematografie îşi dă seama că nu se poate opera o adăugire pe fotogramele acelui filmuleţ. Priviţi cum chelia preşedintelui se clatină în clipa în care izbeşte cu sete faţa acelui copil! Pe scenă, Roberta Anastase exclamă înmărmurită: „Dacă cineva a filmat asta, s-a terminat”. În maşina cu care pleacă de la locul mitingului, Băsescu se confesează celor prezenţi spunând că a pleznit un puşti. Iată-l însă declarând, la trei ore după evenimentul televizistic de la Bucureşti, că totul este o minciună. Pe ce se bazează? Pe credinţa că unii suntem proşti. Şi dacă unii suntem cu adevărat proşti?

9i  •  5 decembrie 2009, 0:04

[…] după ce a declarat că Vîntu e un personaj “malefic”, Mircea Geoană s-a dus în vizită fix la […]

goldy  •  5 decembrie 2009, 4:35

chiar azi am auzit niste studenti cum ziceau de Geoana cat de slab este fata de Basescu… slab la caracter… cat despre Antena 1 si Realitatea… e normal sa fie vay de mama lor… posturi slabe finantate de oameni slabi… din toate posturile TV singurul care a fost corect este OTV… post care a fost mai corect chiar ca TVR care se vrea televiziune nationala!
Daca iasa Base presedinte… a picat dintr-un sut Vantu si Patriciu… si atunci sa vedeti circ… acolo e adevarata lupta. Daca iasa Geoana cu siguranta se amana plata lui Patriciu si Vantu scapa nepedepsit… asa ca pe 6 decembrie aratati ca va pasa si mai ales aratati ca aveti bun simt si ganditi… nu votati rosu… pentru ca PSD a dus tara de rapa… 12 ani… sute de privatizari frauduloase… sute de procese rezolvate fraudulos… mineriade… minciuni cu carul

ion  •  5 decembrie 2009, 8:03

Domnule Tolontan,chiar ii credeti pe romani asa de prosti? cine crede acest „prostanac” ce spune? poate ciinii comunitari! va rog sa nu ne confundatii! se vede clar ca este disperat. Daca ar fi capabil s-ar fi anagajat singur sa-si faca campanie,nu inconjurat de oamenii dubiosi,si de asa zisi oamenii de bine ai Romaniei! un penibil de antonesc, si betivanul de poet mascarici- mircea dinescu.RUSINE! RUSINE PENTRU CE-I CARE CRED CA ROMANII SINT PROSTI!

dan  •  5 decembrie 2009, 10:28

Vintu l-a „facut” pe Geoana impreuna cu basescu,au fost pe „felie”,base i-a promis lui Vintu multe pe seama lui Popa,dar, TEAPA,Popa nici macar nu e arestat,a fost o cacialma care l-a „speriat” pe Vintu care a cedat lui basescu. Acum,lumea poate judeca „cine” ne conduce si cum iar Vintu isi va primi „portia”

bogdan  •  5 decembrie 2009, 11:07

Distractivi acesti pesedisti:s-au apucat sa faca un guvern apoi sa schimbe procurorul general.Si cine stie cate alte schimbari vor sa faca;ne pregatesc surprize.Parca toata furia lui A Nastase s-a reincarnat in fiinta lui Geoana,care a avut ghinion joi seara pentru ca imbracase chilotii pe dos.Un tip cu pretentii de diplomat sa nu stie cum sa se comporte intr-un dialog? Iar „capcana Vantu” a pus capac la toate si ne-a aratat ca Iliescu l-a caracterizat corect.

giovani  •  5 decembrie 2009, 11:55

Alegeri prezidentiale, turul 1 , comuna Gogosu din jud Mehedinti :
La 50 de metri distanta de sectia de votare un domn ma interpeleazza:
– Domnule, doriti sa castigati 100 lei ?
Intru in joc , fiind curios ce vrea sa-mi propuna !
-Spuneti despre ce este vorba, domnule !
-Va ofer 100 lei daca votati cu domnul Geoana !
– Pai cum o sa stiti ca am votat cu Geoana ?
Ranjeste !
– Sunteti interesat de acesti bani sau nu ?
– Da, domnule !
– Luati acest buletin de vot ( primesc un buletin de vot gata stampilat pe Mircea geoana ) .
– Vedeti , acest buletin de vot are un semn , o sa va rog sa introduceti acest buletin de vot in urna si sa-mi aduceti buletinul de vot primit in sectia de votare votat Mircea Geoana ! In momentul in care i-mi inmanati buletinul de vot o sa primiti si cei 100 lei !
Grea situatie, cum sa fac sa le iau banii !
Intru in sectia de votare, primesc buletinul de vot , scot buletinul deja stampilat , aplic inca o stampila pe un alt candidat , stampilez si buletinul pe care trebuie sa-l inmanez la iesire domnului cu banii.
Nu am votat cu cel care doream dar am reusit performanta de a anula un vot al contracandidatului pe banii lui 😀

Razboiul electoral in mediul online | FocusBlog  •  5 decembrie 2009, 21:52

[…] rol foarte important au jucat si interviurile cu candidatii realizate de Tolo (mai ales): Geoana, Basescu; si de Istodor: Basescu, […]

La oglindă | bucurenci.ro  •  6 decembrie 2009, 11:19

[…] ale acestei campanii, vreau să punctez interviurile luate de Tolo lui Traian Băsescu şi lui Mircea Geoană. Avem nevoie ca de aer de oameni politici care să merite astfel de […]

wick gabriel Timisora  •  6 decembrie 2009, 13:31

dle Tolontan cumpar GAZETA SPORTURILOR si VA CITESC ARTICOLELE . Acest interviu cu M.G.a fost bine venit bine gantit cu intrebari TABU pt M.G.ACEST candidat la prezidentiale sa facut de RAS LA MAREA confruntare.SA VAZUT CLAR CA m.g.SE SUBORDONEAZA LUI iliescu,HREBENCIUC VOICULESCU PATRICIU LA VANTU,MERGE LA RAPORT LA 12 NOAPTEA jenant.FOARTE MULTA MINCIUNA E PREGATIT cu VORBE IN VANT DAR POPORUL NU MAI POATE FI PACALIT CA PE VREMEA LUI ILICIESCU SI A PSD_-PCR ACEST CANCER AL POLITICI ROMANESTI

  Cătălin Tolontan – ziaristul care a numit preşedintele — hyperliteratura  •  8 decembrie 2009, 10:58

[…] Iar pe 3 decembrie, cel cu Geoană: link […]

ciprian  •  20 decembrie 2009, 22:03

Pai sa schimbe procurorul general.

Comentează