Sfertul lor malefic

Culisele discuţiei telefonice de 15 minute care a bulversat alegerile. Sau poate nu. Vom vedea

vineri, 4 decembrie 2009, 3:21

Culisele discuţiei telefonice de 15 minute care a bulversat alegerile. Sau poate nu. Vom vedea

1,4 milioane de români, conform audienţei all national, au asistat la momentul în care Sorin Ovidiu Vântu a intrat în direct la Realitatea TV. Au fost aproape 15 minute în care logica televiziunii s-a răsturnat, de vreme ce s-au uitat mai mulţi oameni decît cei care au urmărit, comparatie cu acelaşi post tv, repriza a doua a dezbaterii live dintre Băsescu şi Geoană! Publicul total al dezbaterii, pe toate statiile TV, fost de 5 milioane scrie Pagina de Media.

Într-o noapte de joi, 3 decembrie 2009, de la 11:00 la 11:15, audienţa a decontat în cifre seci ceea ce o întreagă ţară simte de 20 de ani. România e condusă, de fapt, nu de cei aleşi, ci de cei care-şi folosesc puterea economică pentru a-şi mări puterea politică dincolo de orice mandat, partid şi nume.

Interviul din Gazetă
Povestea începe miercuri, la prînz, cu un interviu pe care Mircea Geoană l-a acordat Gazetei Sporturilor. Răspunsurile candidatului deja le cunoaşteţi şi le găsiţi aici integral. Pe scurt, a spus că „nu-mi place domnul Vântu”, l-a declarat „malefic” şi a admis că s-au văzut „de două, trei ori” ca să discute despre „sistemul financiar-bancar” şi despre „cum să capitalizăm economia”. „Domnul Vântu e puţin cam turbulent”, a adăugat. Oooo, ceva mai mult turbulent, dar abia urmeaza!

Ca şi cum ar fi vrut să limpezească ceva
Dincolo de cuvinte. Ceea ce e mai greu. Am încercat să reconstitui felul în care Mircea Geoană a spus-o. Avem feţele la nici o jumătate de metru distanţă şi nu clipeşte. Între noi stă doar latul unui birou maroniu. Mitraliază cuvintele, aşa cum observă despre el Cristian Tudor Popescu. Pare decis, sincer şi pregătit să limpezească ceva ce-l rodea. În jur se face linişte, dar simt îngheţul staffului său tînăr, ci, mai degrabă, o uşurare surprinsă.

Întorc uşor coada ochiului ca să văd expresiile celor din jur. Nu arată ca martori la o gafă, ci precum nişte camarazi în faţa inevitabilului care trebuia spus, traversat, lăsat în urmă.

„Vântu malefic” apare pe net
Postez, în jur de ora 14, pasajul despre Vântu al interviului pe gsp.ro şi pe blog. Mi se pare secvenţa cea mai tare. La ora aceea, Geoană zboară spre Iaşi. Îşi începuse ziua devreme. Şedinţă cu stafful de campanie la prima oră. La 10 negociază îndelung o alianţă cu sindicatele. Apoi face o declaraţie de presă. Urmează interviul de o oră, terminat la 13:00, şi fuga la aeroport, unde se întîlneşte cu Crin Antonescu. Aterizează la Iasi.

Cursa epuizantă a unui candidat
Ajunge la Sala Sporturilor. 2.000 de oameni în tribune, cu steaguri PSD+PC, PNL şi drapelul ţării. Încheie în aplauze: „Şi vă spun, de aici, de  la Iaşi, că românii vor vota cu mintea şi cu inima”. Premoniţia unui om cu două rînduri de cearcăne.

O maşină îl duce la Hotel Romanda, unde ţine o conferinţă de presă. Se succede, iute, zborul spre Bucureşti. E frînt. Urcă treptele din clădirea Antenelor, de pe şoseaua Bucureşti – Ploieşti. E invitat la „Sinteza zilei” pe A3. Termină aproape în crucea nopţii. Şi acum se rostogolesc faptele!

Geoană urmărit de paparazii, dar SOV află
Cînd iese din sediu, maşina îi e urmărită de paparazzii de la Ziarul. „A fost jumătate noroc, jumătate insistenţă”, sună varianta jurnalistului Viorel Sima.

Maşina lui Geoană ajunge pe Kiseleff 10 şi lasă pe cineva din staff la sediul PSD, apoi se îndreaptă spre zona străzilor „cu nume de ambasade din Dorobanţi”, unde locuieşte Sorin Ovidiu Vântu.

E 12 noaptea cînd candidatul intră în casă. „Ziariştii au fost, la rîndul lor, filmaţi de oamenii lui Vântu”, spune Sima. SOV ştie aşadar că există imagini cu Geoană intrînd la el. Dacă i-a spus asta şi liderului PSD şi ce au discutat acolo, asta rămîne secretul dur al unei întîlniri care poate schimba soarta alegerilor.

Pozele apar pe net
Joi, ziua confruntării finale. După-amiază, fotografiile explodează pe Ziarul, Academia Caţavencu, Hotnews şi blogul zoso.ro. „Aflasem că există, le-am văzut şi ştiam că vor apărea”, povestesc oameni din stafful lui Băsescu. Pregătesc febril momentul de la dezbaterea directă. Echipa lui Geoană are şi ea două ore la dispoziţie pînă la începutul confruntării televizate, ca să pareze.

Încă o ştire conexată tulbură redacţiile. „Nicolae Popa, omul lui Vântu de la FNI, a fost arestat la Djakarta, în Indonezia, după 4 ani de urmărire internaţională„. „Popa a fost prietenul meu, normal că-mi pare rău”, declară Vântu pentru Hotnews.

Primul avertisment
Puţin peste 19 începe dezbaterea. Transmit mai multe televiziuni. Străzile Bucureştiului sînt pustii, în staţiile de metrou poţi să faci filme cu cai şi n-ai deranja pe nimeni.
Geoană are cîteva momente bune. Vorbeşte despre cei pe care Băsescu şi i-a îndepărtat. Rosteşte nume mari… Pleşu, Liiceanu… Băsescu îi spune că  „nu puteţi fi preşedinte pentru că sînteţi un om slab”. Geoană nu depozitează lovitura, trece ca şi cum n-ar fi existat. Nici n-o memorează.

Crăciunescu: „Lovitura lui Bute”
Şi, neanunţat de nimic, puţin înainte de pauză, se stîrneşte asaltul. Băsescu întreabă: „V-a chemat Vântu la el acasă aseară, cînd  a aflat că a fost arestat Nicolae Popa?”. Geoană arată ca şi cum Ilie Năstase, susţinătorul său din rîndul unu, i-ar fi dat un smash direct în pupitru. Recunoaşte că a fost la Vântu. Băsescu insistă. „M-a sunat pentru că apăruse într-o gazetă de sport un interviu al meu că e malefic şi turbulent  şi am vrut, ca doi oameni decenţi, să vorbim”, explică Geoană.

Siluetele suporterilor săi din Palatul Parlamentului se dau înapoi de parcă o maşină invizibilă ii stropeste cu balta de speranţe scursă în faţa lor. „E lovitura lui Bute”, şopteşte entuziasmat Ion Crăciunescu, în tabăra cealaltă. Fluturele care a dat din cătuşe la Djakarta a provocat tornada de la Bucureşti.

Geoană contraatacă. „Nu-l cunosc pe Popa. Cine e Popa?!”. Îl propagă în discurs pe soţul Elenei Udrea. E tîrziu. Se aude gongul. Şi simte corzile.

Pauza misterioasă
În pauză se întîmplă mai multe lucruri. Toate neclare. Se aude că Vântu ar vrea să intre telefonic în direct în dezbatere, dar oamenii lui îi spun că e o nebunie. PSD pune presiune pe Turcescu să-i potolească pe susţinătorii lui Băsescu, creatori de zgomot. „Turcescu nu i-a mai lăsat să dezbată activ în partea a doua” e varianta PD-L. Pentru telespectatori nu a părut aşa.

Ei l-au văzut, înainte de începerea reprizei, pe Geoană aproape livid, lîngă soţia sa, pe scaun. Surprinzător şi absolut unicat pentru el, Băsescu n-a mai exploatat subiectul Geoană – Vântu pînă la sfîrşit. „Ca tactică nu o înţeleg! Geoană era groggy, de ce n-a mai atacat Băsescu?!”, observă jurnalistul Daniel Nanu. Ce s-a petrecut în pauză?

Preşedintele face doar o referire trecătoare în peste o oră de dezbatere, timp în care Geoană se trezeşte din pumni, ca un boxer. Se termină cu jurăminte pe Biblie, cu o tulburare şi cu cîteva mari semne de întrebare.

Ursu: „Aveţi un spa acasă?”
La Realitatea începe emisiunea post dezbatere. Accentul cade pe vizita lui Geoană la Vântu. „Inexplicabilă”, „aberantă”, „anormală”, „malignă pentru imaginea lui Geoană”. Emil Boc, care nu auzise nimic, pedalează pe reaua credinţă a presei care tocmai îi eviscerase duşmanul de moarte. Tipic pentru politicianul român. Ignoranţă şi violenţă cu presa. Cu alţii, imediat vedem.

Şi intră Vântu la telefon. Spune că e prieten cu Geoană. „De patru ani”, adaugă el. Pe ecranul minţii obosite, vezi cum cad voturile lui Geoană ca la Tetris. O exagerare, poate că electoratul e mai puţin senzitiv. „A fost la mine acasă ca să se relaxeze”, zice SOV. CTP e stupefiat. Adrian Ursu are o replică de Woody Allen: „Dar ţineţi un spa acasă?!”. E patronul lui, dar nu contează.

Vântu şi politicienii
Momentul e suprarealist. Oana Stancu îl taie şi ea pe SOV. „Lăsaţi-ne să punem şi noi nişte întrebări, domnule Vântu!”. Mircea Dinescu punctează: „Mogulul ăsta e tăvălit de vreo oră la propria televiziune!”. Corect.

În faţa unui Vântu dominator şi explicit, în faţa unui Vântu pus pe mărturisiri, politicienii din platou tac mîlc, mîlc, uitaţi-vă pe realitatea.net!, în timp ce întrebările curg de la jurnalişti spre SOV.

Personajul e teribil. Nemilos, viclean, inteligent, amoral. Are personalitate şi nu poate să-şi plîngă de milă. Minte el că sînt prieteni sau minte Geoană, care a zis în interviu să s-au întîlnit de două,trei ori? „Ce nebunie a început de la noi!”, se aude în hala Gazetei. Iar politicienii se pitesc în scaune şi în fotolii la televizor de parcă Vântu are pentru fiecare o amintire. O fi întors armele şi l-a chemat pe Geoană ca să-l îngroape? Rozoganu se intreaba si el.

Axa Tîncăbeşti – Cotroceni
SOV sare cu mărturisirile direct în calendarul secret al lui Băsescu! E o invenţie, ca să deplaseze şi spre Băsescu problema de imagine a coabitării lui Geoană cu el, sau, pur şi simplu, e sincer şi atunci istoria noastră e altfel decît o ştim.

Povesteşte că „am avut o relaţie de colaborare perfectă cu Traian Băsescu” şi aminteşte o întîlnire dintr-o parcare din Tîncăbeşti, în 2004, cînd l-ar fi ajutat să devină preşedinte.

Ziariştii se reped iar. Nu doar cei invitaţi, ci şi Oana şi Adi. „Da, v-am spus. M-am întîlnit cu Băsescu de mai multe ori„. „De cînd e preşedinte?”. „Da”. CTP insistă. S-au chemat unul pe altul, SOV si Basescu, cînd au vrut  şi au avut nevoie, de multe ori, e versiunea lui Vântu. Zice că această relaţie, care poate fi şi financiară, şi de influenţă, nu neagă nici una dintre variante, s-a stricat la un moment dat, dar nu detaliază.

SOV anunţă o conferinţă de presă, imediat după turul 2. Ziariştii cer reacţii de la Băsescu. Nimic. Iarăşi. Minte Vantu sau minte Băsescu.

Ironiile lui Badea
Celelalte televiziuni preiau momentul. Întîlnirea SOV-Geoană face turul României noctambule.

Mircea Badea nu iartă deloc marea eroare a candidatului PSD+PC. Probabil că nici în cele mai pesimiste dramatizări ale sale ţara nu arăta chiar aşa: politicieni îngenuncheaţi în faţa influenţei. Tipi care, cînd îi doare puterea, nu apelează la morfină, ci se aruncă în vîltoarea unei complicităţi palpitante.

Oameni şi voturi
E al naibii de tîrziu. Luminile se sting una după cealaltă în oraş. Inclusiv casele de pariuri de pe net coboara instant cota lui Geoana, favorit clar  inainte de dezbatere. Totul se încheie mult după miezul unei nopţi în care românii au crezut că se întîlnesc cu cei care le cer voturile şi au încheiat, buimaci, cu ideea că l-au auzit la telefon pe cel la care ajung voturile.

Comentarii (381)Adaugă comentariu

Nicu  •  5 decembrie 2009, 6:18

Laudat fie Isus!

@gabi 243
Da, are dreptate dl. Buhaciuc ca aceasta tara e condusa de masonerie din 2004, dar in privinta politicienilor romani nu poti da informatii daca nu esti si tu mason; dar poate ca esti pentru ca prin ce spui vrei sa-l acoperi pe Traian care a dovedit deja ca este si el.
Structura de conducere a masoneriei(unde se duc banii cei multi) este in ocident(daca nu stii, incearca sa te informezi, daca poti); asadar, daca tot „mulge” cineva tara asta, prefer s-o mulga romanii.
In fata masonilor de elita, „contribuabilii” sunt doar niste goimi(un fel de animale rationale de care se feresc).

bogdan  •  5 decembrie 2009, 6:44

In 2004 c.t popescu l-a facut presedinte la ultima dezbatere intre nastase si basescu, acum tu l-ai facut presedinte tolo, prin interviul cu geoana care a dus la vizita lui geoana la vantu acasa si asa mai departe:)

ciupi  •  5 decembrie 2009, 6:59

verticalitatea unui jurnalist iese la suprafata atunci cand atat amicii lui X, cat si prietenii lui Y lui il acuza de il de subiectivitate.

macy  •  5 decembrie 2009, 7:45

Nu va mai certati,oamenilor,votati-l pe Vantu,pentru ca,numai asa,o sa fi-ti fericiti…(Oricum…Base+Prostanacu=Vantu=LOVE)

serban leonide  •  5 decembrie 2009, 10:16

Ca si in 2000 ,am sa votez pentru a 2 oara in viata candidatul PSD.
Doar fiindca simt nevoia sa aleg raul mai mic.Doar ca sa incercam sa avem putina liniste si un guvern functional.Mogulii ma lasa rece,fiindca controleaza orice candidat din lume.Diferenta o face doar candidatul iesit presedinte ,prin modul cum va stii sa puna interesele tarii inaintea celor personale sau ale mogulilor.Respect.

raudemic  •  5 decembrie 2009, 10:46

Mai astia care sunteti scandalizati ca tolo se baga in politica pina mai ieri il pupati in ***** pentru artyicolele despre ridzi ! acum nu mai e bun ca da in geoana mincinosul prostalau ? multa dreptate are tata : fiule ,totul are o margine in aceasta lume inafara de…prostie ! VOTEZ BASESCU !

dany  •  5 decembrie 2009, 11:15

dar trebuie sa-l credem toti pe cuvant pe sov. de ce nu l-a intrebat nimeni daca are vreo dovada ca s-a intalnit cu basescu??? nimeni din platou nu l-a intrebat. daca asa ced ei ca ne pot manipula imi pare rau dar pe mine nu m-a prins. jenanta emisiune…….

Emil Preda  •  5 decembrie 2009, 11:24

Salariatii de pe Platforma Chimica Ramnicu Valcea nu stiu ce sa mai creada. Au de ales intre un baiat cuminte, educat, dar fara putere si un om puternic, avand scoala vietii, care se considera cel mai tare.
Asteptam, sa vedem ce spune POPORUL !

BB  •  5 decembrie 2009, 11:27

Cataline,cred ca Geoana s-a dus la SOV sa vada daca are intrebarile si raspunsurile pentru emisiunea lui Turcescu.Cred ca nu i le-a dat.

Base  •  5 decembrie 2009, 11:45

Te-ai dat cu Geoana in loc sa ti cu sportul roamanesc. Punct.

Geo VL  •  5 decembrie 2009, 11:46

@adrians:
Domnule la nr. 182 îl întrebați pe Tolontan dacă știa ca Geoană este francmason. Ce relevanta are ptr. dvs. acest aspect? Eu sunt de acord cu ideea ca Geoană nu este cel mai potrivit pentru a fi președintele acestei tari, dar la momentul actual este „răul cel mai mic” La postul 184 aveți impresia ca eu sunt mulțumit de ultimii 20 de ani. Nu, domnule sunt absolut nemulțumit! Tocmai de asta nu mai doresc încă 5 ani ca cei scurși pana acum. Da, domnule se pare ca poporul asta nu prea a înțeles nimic din ultimii 20 de ani. Dacă ar fi înțeles mai de mult alta ar fi fost situația acum. Eu locuiesc undeva la țară și cunosc oameni care habar nu au ce votează sau de ce-l votează pe unul sau pe altul. Sunt oameni fără nici-o pregătire (adesea nu au nici 4 clase), sunt oameni săraci care pentru o plasa de mâncare se vând fără remușcare. Acestora nu ai ce le face și, deși sunt mulți, nu acestora ma adresez ci acelora care au ceva carte și care votează emoțional. Uitați-va la toate comentariile scrise pe acest blog legat de acest subiect și sper sa-mi dați dreptate. Ei asa vad, ei asa înțeleg viitorul acestei tari, chiar dacă simt pe pielea lor sărăcia si necazurile de zi cu zi. Dacă acest popor avea minte acum puteam sa-l avem pe Antonescu în turul II, sau, de ce nu? sa fi ieșit din primul tur și nu mai aveam de ales acum intre doi ce nu merita postul de președinte. Sper sa nu fiți supărat pe mine dacă nu suntem pe aceeași lungime de unda.
@danete:
In legătură cu cele scrise de dvs. la nr.189 va dau perfecta dreptate! Dacă va aduceți aminte pana acum câtva timp postul tv Realitatea era clar de partea lui Băsescu, iar Tolontan de câte ori venea ca invitat își exprima clar ideile pro Băsescu. Acum postul respectiv de televiziune a dat-o la întors cum se spune. Vântu este un om periculos pentru oricine. Geoană a făcut o imensa greșeală ca s-a dus acolo, ce se ascunde in spatele acestui scandal poate nu vom ști niciodată. Băsescu si ai lui sunt disperați ca e posibil sa piardă alegerile si sunt in stare de orice. Sper ca acest popor in ceasul al 12-lea sa voteze binele României. Tolontan? Un chibiț care se amesteca ca musca in lapte. Obedient cum spuneți, ezitant in ultima perioada, dar cu pretenția ca le stie pe toate si mie mi-e groaza de astfel de oameni. De altfel, încet, încet el se va descalifica singur in asa măsura încât va trebui sa se retragă (păcat, ca gazetar sportiv este destul de bun). Ati remarcat ce figura de încrâncenat are?
Sper din tot sufletul ca de mâine seara sa se intre pe făgașul normal. normal.

Gabi  •  5 decembrie 2009, 11:49

Domnule Tolontan,
Cu tot respectul si admiratia pentru articolele scrise in ultima vreme va atrag atentia ca publicarea lor intr-un ziar de sport nu face decat sa creasca dezgustul cititorilor fata de ideea de politic care ajunge sa se infiltreze inclusiv in sport.Faceti,va rog,DOAR politica sportului ; daca nu puteti sa va abtineti „emigrati” cu arme si bagaje catre atatea alte publicatii ne-sportive care,sunt convins, va asteapta cu bratele deschise…Sincer sa fiu nu as putea vreo clipa sa mi-l imaginez pe Nea Vanea(Ioan Chirila)ca ar fi scris in „Sportul” despre vizita lui Ceausescu la…Kinshasa !? Dumneavoastra ati putea ?

Ifrim  •  5 decembrie 2009, 12:12

Oricare lucru rau are si o parte buna.
La sfarsitul confruntarii totusi am putut trage o singura concluzie:
Romania are nevoie de un conducator, un om care are stinta si practica / experienta de a-si fixa obiective si de a ajunge la ele.

Un candidat slab, elegant, formal, civilizat dar superficial si neconvingator, incapabil sa-si restructureze propriul partid, (sa-l transforme dintr-un partid al nostalgicilor si al capuselor peste-noapte-imbogatite ce se doresc a forma noua categorie oamenilor de afaceri, stalpii economici ai societatii, intr-un adevarat partid social-democrat de standard european)
… si un alt candidat, cu o multime de defecte si imperfectiuni, dar care stie bine un lucru: sa conduca… pentru ca stie ce vrea.
Reformarea clasei politice si adaptarea / modernizarea sistemului numit ROMANIA, inseamna schimbare, lucrul cel mai greu posibil cand principala forta antischimbare este insusi parlamentul, clasa politica, care ar trebui sa mai renunte la multe dintre privilegiile ce timp de 20 de ani si le-a propus si rezervat.
De nu ar fi marinarul, acest proiect, la aceste vremuri ar putea fi considerat chiar intruchiparea perfecta a unui proiect UTOPIC. Cu el, marinarul, asa cum este, macar putem sa speram ca in conflict deschis cu intreaga clasa politica, din acest proiect utopic, chiar se se mai poate intampla cateceva.
Altfel vom retrai efectele discretionare ale unor banditi aszati sub pulpana / umbrela ingaduitorea si interate ale unui partid rosu ca sorginte si metehne.

sevilla86  •  5 decembrie 2009, 12:40

Sarac popor Roman!

nicolaie  •  5 decembrie 2009, 12:48

toti sunt niste jigodii ordinare ,hoti ,mincinosi ,avuti dupa putere ,cat mai putetzi sa rabdatzi asa? de ce nu i spanzuratzi in centrul orasului? iesitzi in strada si facetzi o revolutzie adevarata . refuzatzi sa mai fitzi condusi de UE

geta  •  5 decembrie 2009, 13:19

Sunt de-a dreptul impietrita de spaima!!! ce credeti ca se va intampla cu noi si cu tara asta care se duce de rapa pe zi ce trece?
Ce mare lucru si bun putem sa alegem intre unul care plesneste copiii si un altul care zboara de nebun noaptea sa se intalneasca cu un devalizator de fonduri si banci? cum am mai putea iesi din marasmul asta economic si politic??? Hotarasem sa nu mai merg la vot dar nu pot sta pe margina si sa privesc cum ne prabusim…
Care o fi raul cel mai putin rau dintre cei doi deplorabili?
Ati auzit vreun program de combatere a crizei inafara de promisiuni de relaxare fiscala putin probabila si fara sustinere economica?
L-ati auzit pe Stolojan spunand ca ritmul de scadere economica s-a incetinit in timp ce eu si multi ca mine au buzunarele tot mai goale?
Stiati ca statul nu achita lucrarile si serviciile contractate si prestate dar trimite somatie pentru impozite si taxe si blocheaza conturile agentilor economici la doua zile de la scadenta???

Dolby  •  5 decembrie 2009, 13:27

Marinarul e invechit si nereshapat. Merg pe mana lui Crin.

paulo  •  5 decembrie 2009, 13:28

pai cum sa nu scrie tolo aceste articole. cred ca mai exista putina rusine si in tara asta. cind vezi asa nedreptate pe toate antenele si pe realitatea. de 1500 de ori au difuzat acele imagini de k1 trucate si nimeni dintre mari nostri analisti politici nu au luat atitudine. unde ati fost domnilor ctp,dinescu,si toti aceia care se dau jurnalisti. sa va fie rusine sunteti vinduti domnilor. bravo domnule tolontan.

MaNO  •  5 decembrie 2009, 13:59

Iti multumesc Tolo pentru implicare, impartialitate si curaj. si pentru ca te-ai expus!!! Altfel, raman la Iohannis. Cred ca e raul cel mai mic. Sper. Doamne ajuta! Mi-ar fi placut sa stiu cam votezi 🙂 Chiar daca din anumite ratiuni probabil ca nu o sa dezvalui acest lucru.. Succes!

cornelflore  •  5 decembrie 2009, 14:12

NE MERITAM SOARTA SANT OAMENI CARE PUN STAMPILA PE UN ANUMIT CANDIDAT SI NU STIU DE CE IL VOTEAZA ,LA EI TOTUL TRECE PRIN STOMAC ,DACA II INTREBI DACA ERA MAI BINE DECAT PE TIMPUL LUI RAPOSATUL, VOR ZICE DA PENTRU CA EI NU AU CUNOSCUT O ASTFEL DE VIATA .ACESTIA SANT BATRANII DE, 60 ANI IN SUS CARE SE DUC LA VOT SI VOTEAZA PE CEL CARE MINTE MAI MULT SI NE MAI MIRAM UNDE AM AJUNS!!!!!!DAR CE MA LASAT MASCA ESTE ANTONESCU CARE A VANDUT PARTIDUL LUI GEOANA SI ILIESCU ,ADICA CEA MAI RAMAS DIN EL ASA CUM CANPEANU L-A VANDUT LUI ILIESCU RUSINE ,MARE RUSINE .DACA CASTIGA JOHANIS,VANTU,PATRICIU SI VOICULESCU TINERILOR ADIO LOCURI DE MUNCA ,VETI MAI AVEA 20 ANI DE TRANZITIE ,PENTRUCA MAI ESTE DE PRIVATIZAT ROMGAZ,POSTA ELECTRICA ,OLTCHIM ETC VA RAMANA SA PLECATI IN ITALIA ,SPAMIA ,GERMANIA ETC

BONANO  •  5 decembrie 2009, 14:13

…in 2004 ,d-l Basescu nu era primit de nicio televiziune pentru ca asa doreau cei de la PSD, era perioada in care nimeni nu misca in front , OTV era inchisa ; ASTAZI, in 2009 cand d-l Basescu este Presedinte , cand libetatea presei a ajuns la apogeul ei ,acesta nu e primit de principalele televiziuni , ba este „tocat” marunt in fiecare minut .
Chiar daca e libera , presa a ramas aservita PSD -ului .Nu s-a schimbat nimic fata de 2004 .
.
In ceea ce il priveste pe d-l Vantu , acesta a recunoscut ca odata cu prietenia de 4 ani cu domnul Geoana, s-a incheiat „colaborarea” cu d-l Basescu . Oare de ce ? Odata , ajuns Presedinte , acesta a refuzat sa foloseasca Institutia Prezidentiala in intereseul celor certati cu legegea . Interventia de la inceputul anului 2005 a lui Tariceanu,la Presedintele Basescu , cu acel bilet , in favoarea d-lui Patriciu ,ne arata astazi foarte clar ca refuzul Presedintelui Basescu nu a fost singular , ci TOTI milionarii certati cu legea au primit acelasi refuz . De aici si URA si UNIREA lor iMPOTRIVA p

BONANO  •  5 decembrie 2009, 14:15

…De aici si URA si UNIREA lor impotriva Presedintelui Basescu .

ciprian blidaru  •  5 decembrie 2009, 14:37

INSOMAR: Traian Băsescu (PD-L) 52,1%, Mircea Geoană (PSD+PC) 47,9%;

CURS: Traian Băsescu (PD-L) 51,2%, Mircea Geoană (PSD+PC) 48,8%;

CSOP: Traian Băsescu (PD-L) 51,1%, Mircea Geoană (PSD+PC) 48,9%;

CCSB: Traian Băsescu (PD-L) 51%, Mircea Geoană (PSD+PC) 49%.

TomaN  •  5 decembrie 2009, 14:39

Ma minunez cand vad ca se descopera ca „iarna nu-i ca vara”: adica ce era vizibil pentru orice om de bun simt si anume ca in spatele TUTUROR politicienilor sta cineva… uneori acelasi „cineva”.
Elementar: campaniile costa bani, din ce in ce mai multi bani, afisele care acopera pana si semnele de circulatie le-a tiparit cineva, sacosele cu ulei si pixurile costa si ele. Iar la sfarsit se deconteaza: depinde cat de asculatori sunt cei care deconteaza. In 2004 Basescu n-a fost prea ascultator. Poate ca sunt semne ca nici Geona nu va dori sa fie si i se arata „pisica” cu 3 zile inainte de alegeri.
Vantu este doar unul dintre „papusari” care are mai mult apetit pentru media, ceilalti prefera sa fie mai discreti. Oricum tot pe EI ii alegem indiferent unde se pune stampila.

ilici  •  5 decembrie 2009, 14:48

@serban leonide

esti psd-ist.

Catalin 27  •  5 decembrie 2009, 14:50

D-le Tolontan, daca s-ar publica in presa ca undeva in Romania, un profesor ar tine prelegeri politice in locul unei ore de sport, probabil ati sari ca ars. Ce treaba are Gazeta sporturilor cu politica damboviteana din Romania, cumva politicienii nostri participa la vreo competitie sportiva? De la Becali n-am nici o pretentie cand amesteca fotbalul cu politica sau chiar Biserica, pentru ca vorba lui, „asa mama l-a facut” , dar dumneavoastra?
Daca apelati la astfel de implicatii doar pentru a va vinde ziarul, cred ca nu mai e decat un pas sa introduceti si dvs. celebra „fata de la pagina 5”.
Pentru inclinatiile dvs. spre anchetele politice ati putea fi colaborator la oricare alt ziar „generalist” sau la chiar la TV, la o emisiune de profil.
Va multumesc.

Doru Bușcu  •  5 decembrie 2009, 15:02

Un prost

Dacă cineva mai avea un dubiu, nu mai e cazul: Mircea Geoană e un prost. “Prostănac” e un alint nemeritat, Iliescu a fost drăguţ cu el. O fi vrut să-l relaxeze
În întâlnirea directă, Geoană nu şi-a arătat prostia. Nu, în astfel de apariţii el se încadrează, de regulă, în limitele alintului. La limita de jos a sensurilor sale, “prostănac” e un Geoană timid, iar la limita de sus poate fi interpretat ca un Geoană superficial. Oscilaţiile cuminţi ale prostănacismului au reuşit mai întotdeauna să livreze un Geoană anost, dar comestibil.
Numai că Mircea Geoană a ţinut să joace în liga mare. A vrut să intre în liga proştilor fermi, cerţi, indiscutabili. Şi, ca să obţină asta, l-a vizitat pe Vântu cu o zi înainte ca destinul lui să se intersecteze cu manualele alea alternative de istorie nemeritată. Cu o zi în urmă, după sondaje, era preşedinte. Cu o zi după, nu prea mai e.
Dacă prostia astfel dobândită se cerea întărită, Geoană a rezolvat şi capitolul ăsta. Ştiind că a fost la Vântu şi că lucrul ăsta s-a aflat – Academia Caţavencu a publicat pozele ÎNAINTE de confruntare -, nu şi-a pregătit nici un fel de ripostă şi s-a mărginit să-l roage pe Băsescu la început să fie blând.
Mai e ceva: în spatele lui Mircea Geoană au stat susţinătorii. Personaje importante, figuri publice, oameni care şi-au lăsat treburile la o parte, şi-au abandonat reţinerile şi au venit să-şi expună reputaţia în folosul candidatului Geoană. M-am uitat la Crin Antonescu şi am văzut, sub zâmbetul forţat de încurajare şi aplauzele rituale, un om stânjenit. Klaus Jonannis a rămas împietrit. Cristian Ţopescu s-a uitat în pământ. Dinescu şi-a pus mâinile în cap. Mircea Geoană nu a spus niciunuia că l-a vizitat pe Vântu cu o zi înainte, aşa că niciunul n-a ştiut că vine să susţină în public un prost.
Cine va ieşi preşedinte duminică o vor stabili trupele din teritoriu. Autobuzele, alegătorii încolonaţi, forţa logistică a celor două partide. Cele câteva procente avans pe care INSOMAR-ul le atribuia lui Geoană la începutul săptămânii cred că s-au evaporat. Nehotărâţii şi liberalii care l-au urmat pe Crin Antonescu în “formula Johannis” e posibil s-o lase baltă.

Doru Bușcu

Adrians  •  5 decembrie 2009, 15:05

Dl.Vlad GL ,respectuos va rog sa cititi Protocoalele francmasoneriei si apoi mai stam de vorba.Din nefericire ei conduc si Romania in momentul de fata reusind sa penetreze absolut toate partidele si toate institutiile importante,toata mass media.Dna Geo-ana se afla la conducerea unei organizatii care promoveaza vaccinurile produse de una dintre firmele care ne-au indus pericolul gripei porcine.
Dl.Strainu Cercel este si el un francmason notoriu care va cistiga sume uriase dupa ce noi si copii nostri vom fi cobaii unor vaccinuri netestate suficient.Lista francmasonilor importanti este extrem de lunga si daca va intereseaza am sa v-o pun la dispozitie.Va doresc o zi buna si vot inspirat.

Florin  •  5 decembrie 2009, 15:10

Viata este ca parul din cur,scurta si plina de ‘hemoroizi’!

liviu  •  5 decembrie 2009, 15:17

iar am pus-o!pe de-o parte gasca din spatele lui Base,pe de alta parte papusarii care coordoneaza fiecare miscare a lui Geoana.In concluzie eu cu cine votez?Ghinionul meu ca sunt prea batrin ca sa emigrez.Pina la urma,cred ca e de preferat unul care sa ia decizii,chiar daca unele sunt gresite,cel putin ii apartin si si le asuma,deci cred ca voi vota Basescu.

klm  •  5 decembrie 2009, 15:25

ok sa vazut Base cu ala in 2004 insqa acum e clar ca vrea sai taie capul,nu ca Gioana care sa dus la el sa se „relaxeze”..romani fiti lucizi PSD eul a distrus tot sistemul in Romaniapina sa vina Base el nu avea cum sa repare totul in 4 ani sistemul pesedist ii apara palde Nastase in fatza legi Base a spus clar ca 10 15 dosare de politicieni corupti si moguli sunt oprite de sistem de 2 3 ani…asta astepte si Europa sa cada citeva capete mari…si cred ca daca o sa iasa base le va da drumul dupa mocirla prin care la tirit PSD ul..iar Antonescu se vede clar la tv e o marioneta fara nici o directie ieri jos Geoana aaaazi sus geoana VOTEZ BASESCU

costi  •  5 decembrie 2009, 15:26

Catalin,

Maine, 06.12.2009, de ziua “Sf. Nicolae”, mergem la vot.
Mergem sa votam asa cum ne dicteaza constiinta fiecaruia dintre noi.
Mergem sa votam cu speranta unei vieti mai bune si a unei sanse in plus.
Mergem sa votam cu increderea intr-o tara normala, cu oameni respectuosi, cu politicieni care stiu sa impuna si, totodata, sa ofere, semenilor lor, cetatenii acestei tari, BUNUL SIMT, COMPETENTA si RESPECTUL neconditionat.

Totusi, maine este si o zi de sarbatoare, ziua in care “mosul” aduce daruri, atatea cate mai poate, in fiecare casa de roman.
Nu stiu, pot doar sa presupun, din punct de vedere electoral, cine va fi sa primeasca darul asteptat, seara pe la 9, dar stiu ca noi toti trebuie sa primim un dar simplu, anume OPTIMISMUL!

Optimism pe care, de prea multa vreme nu-l mai avem si nu-l mai simtim. E, totusi, vremea lui!

Si cum, in cursul diminetii, in bisericile noastre se spune “Crezul”, tot asa, inainte de a merge sa votam, cred ca ar fi util si necesar sa inlaturam patima, rautatea, agresivitatea, s.a.m.d., amintindu-ne ca exista si CREZUL OPTIMISTULUI. Cititi-l si apoi votati!

Doamne ajuta!

P.S. E un fel de LEAPSA. Daca vrei, da-o mai departe!

http://constantin-brincus.blogspot.com/2009/12/crezul-optimistului.html

Anotak  •  5 decembrie 2009, 15:31

Nu stiu de ce va atacati atat din cauza politicienilor,ei sunt cei pusi la inaintare,in prim-plan,iar cei care trag cu adevarat sforile si foloasele,sunt oamenii cu bani,multi bani.Acestia sunt si au fost de la ’89 incoace adevaratii conducatori al acestei tari,char daca au facuto din umbra,ei au fost marii beneficiiari.Daca nu s-ar fi intamplat episodulBerevoiesti,in momentul de fata,toti cei care conduc tarisoara din spatele perdelei de fum,ar avea dosarele si trecutul la vedere,fapt care,ar deschide ochii celor cu drept se vot.Sincer,parerea mea esteca,nici Mircea Geoana,nici Traian Basescu,nu merita sa fie ales in functia de Presedinte,si nici o alta persoana care face parte din clasa politica actuala.In concluzie,ma alatur milioanelor de persoane cu drept de vot,care nu se vor prezenta la aceasta mascarada,numita,vot prezidential.

catalin  •  5 decembrie 2009, 15:39

Dintre 2 candidati rai, trebuie ales cel mai putin rau! Cred ca geoana alaturi de antonescu pot reforma aceasta tara. Basescu este mult mai malefic decat vantu, chiar daca ascundeasta sub o masca de om moral, victimizat. Vantu joaca la doua capete, vrea sa fie asigurat , indiferent cine iese presedinte. Ce a facut basescu in 5 ani de mandat? Zice ca are nevoie de inca 5 ani ca sa taie coruptia si mogulii, dar pana acuma de ce nu a facut nimic in privinta asta? % ani a avut puterea si parghiile necesare sa faca ordine in tara asta macinata de saracie si scandal. Si totusi nici un mogul nu a avut de suferit. Inca 5 ani cu Basescu mi se pare prea mult, sunt tanar si ma zbat sa-mi gasesc de munca, si ei traiesc in case de milioane de euro. Mi se pare atat de ipocrit cand spune „o sa scot tara din rahat”! dar el nu stie cum e in rahat, pentru ca niciodata nu a ajuns atat de jos. Spune ca va reforma sistemul medical , dar se opereaza in austria, pe banii nostrii. Trimite copii in strada de 18 ani sa strige „Jos comunismul” dar acei copii nu erau nascuti la revolutie. Mi se pare ca acuma ca ne-am reintors cu 20 de ani in urma, iarasi se asculta telefoane, sunt verificate mail-urile, se fac poze compromitatoare, tot pentru a denigra, nu pentru siguranta nationala. Vrea sa traiesc linistit, nu cu teama ca mi se asculta telefonul, in 89 pentru asta s-a murit, pentru libertate. Basescu a reinviat securitatea, care, chipurile, actioneaza pentru siguranta nationala! Securitate cu chip democratic. M-a dezamagit geoana de gestul sau, dar am incredere inca in el. Crin nu se alia cu el daca geoana era atat de patat! O sa merg la vot duminica si o sa-l votez pe geoana, pentru ca in acelasi timp il votez si pe crin , pe johannis!

Ionu  •  5 decembrie 2009, 15:44

Nu-mi place in mod special Geoana dar o sa votez cu el pentru ca n-o sa aiba toata puterea-n mana, adica el si psd-istii lui o sa fie tinuti in frau de Antonescu si de Iohanis in care am incredere maxima.
In schimb, daca iasa Basescu asta o sa calce in picioare chiar si constitutia doar ca sa aiba el si pdl-ul lui puterea suprema….Oare asta vrem , oameni buni? Ca la 20 de ani de la revolutie un singur om si un singur partid sa detina puterea deplina in tara?? Sa nu fie controlati de nimeni si sa faca ce vor? In timpul lui Basescu am ajuns sa ne fie ascultate telefoanele si sa ne fie citite mail-urile, si tocmai ei vorbeau de comunism…TREZITI-VA oameni buni!!!

AGONY AUNT  •  5 decembrie 2009, 15:46

Niciodată nu mi-a fost atât de greu să fac o alegere.Niciunul dintre cei doi candidați nu este mai breaz decât celălalt, amândoi sunt o apă și-un pământ, evident, din motive diferite. Încrengătura de interese economico-financiare este atât de densă, de compactă și de cronicizată, în cei 20 de ani de capitalism, încât nimeni și nimic nu o pot disloca sau fragmenta. O zicere din înțelepciunea orientală spune că DACĂ TREBUIE SĂ ALEGI ÎNTRE DOUĂ RELE, ALEGE-L PE CEL PE CARE NU L-AI MAI ÎNCERCAT PÂNĂ ATUNCI. Aș avea un imens sentiment de vinovăție , dacă aș vota pentru oricare dintre cele două variante.Ambele mi se par, în egală măsură, la fel de riscante, de toxice, de amorale și de nocive pentru România. Așadar, va fi pentru prima dată când nu voi vota.

Blacksphera  •  5 decembrie 2009, 15:56

Pentru a veni de hac ´´maleficului„ Vantu,trebuie unul pervers si ´´diabolic´´ ca Basescu ,nu un ´´prostanac´´ ca Geoana…parerea mea.

Andrei 2/3  •  5 decembrie 2009, 15:57

In aceste momente ma bucur ca am fost lovit de masina si nu ma pot deplasa la o sectie de votare

Andrei 2/3  •  5 decembrie 2009, 15:59

A…si sa nu uit…jumatate noroc, jumatate insistenta ??? sa fim seriosi. a fost 100% la sigur

viorel  •  5 decembrie 2009, 16:08

Sintem vai de noi! Nu am reusit, noi românii, in ultimii 20 de ani sa votam in conformitate cu principiul de baza al democratiei, votul PENTRU! Am votat în permanenta împotriva cuiva: 1996 împotriva lui Iliescu, 2000 împotriva lui Constantinescu, 2004 împotriva lui Iliescu….acum am ajus sa votam „raul cel mai mic”. Cind vom ajunge sa votam pentru „binele cel mai mare?”. În opinia mea unul dintre cele mai tragice momente a fost acela cind Doina Cornea, si nu numai ea, ne „împingea” sa- l votam pe Iliescu ( în 2000)desi era unul dintre cei mai importanti dizidenti pe care i- a avut România, pe acelasi asa- zis criteriu,al raului cel mai mic. Cred, în naivitatea mea, ca o solutie ar fi ca, pe o perioada de 16- 20 de ani, votul sa fie OBLIGATORIU. Unele state europene au procedat asa dupa razboi ( cel de-al doilea), unele mai au si acum acest sistem, Grecia- de exemplu. S- ar crea astfel o imagine mult mai clara a spectrului politic si nu ar mai exista situatia halucinanta, de- a dreptul, ca unii sa spuna ca au 75 de procente pentru a se legitima ca si cistigatori, si cind colo vezi ca au 75 de procente, dar din 30 la suta prezenta la urne.D- le Tolontan, poate cititi aceste rinduri. Noi cei din Ardeal ( sint din Arad) vrem si autonomie locala si reforme si bugetari mai putini dar mai eficienti si….probabil, nu ne prea intereseaza ce fac cei de peste munti. „Miticii”, nu in sens peiorativ ci, doar caragielesc ma anunta pe mine ardeleanul ca trebuie sa ma reconciliez cu ungurii, de exemplu, cind logic eu nu ma pot reconcilia cu nimeni daca nu sint ( sau am fost) suparat. De 20 de ani aud aceasta traznaie pe care politicienii ( cu preponderenta cei din Moldova si Muntenia, zone care sustin un anumit candidat) o sustin cu o incapatinare demna de o cauza mai buna cum ca Ardealul este in pericol, ne fura ungurii tara etc. Am o intrebare: oare noi, cei din Ardeal, avem dreptul sa simtim daca sintem in pericol sau nu? De ce credeti ca cei din Moldova si Muntenia stiu mai bine decit noi care este situatia in ograda noastra. Totul se face numai pentru capital politic, dar, pentru ca exista si un dar, ne simtim jigniti. De aceea Transilvania, Banatul, aceasta zona, in general nu mai doreste „un stat paternalist”, „centralism miticismo- bucurestean” si multe altele. Probabil ca de aceea un anumit candidat, care evident ca nu este perfectiunea intruchipata , dar promoveaza decizii bune pentru noi ardelenii, este agreat in raport cu „elegantul”, „diplomatul” si „facatorul” de minuni care da in stinga si in dreapta numai lapte si miere. In concluzie, cred eu, nu ne vom putea dezvolta decit lasind energiile sa se manifeste liber, cu un rol minimal al statului. Cei care cred ca, in continuare, statul „le va da”, se inseala amarnic. De aceea cred ca, revenind la intilnirea dintre SOV si „prostanac”, Vintu a ales, a decis viitorul presedinte al Republicii. Vom afla miine…..

Rambo  •  5 decembrie 2009, 16:14

Sunt nevoit să-i dau dreptate lui Iliescu: Geoană e realmente Prostănac si nu merita sa fie Presedinte al României…Să ai victoria in mâna şi să faci asemenea gafe…ce mai poţi spune despre el? Sau, mai şti?…poate că nu se simte omu’ in stare de asemenea funcţie! Ce deranjază enorm – si văd ca ziaristii nu sesizeaza – e faptul că prostănacu’ numarul doi (C. Antonescu), prin consecvenţa de care dă dovadă in susţinerea pe mai departe a lui Geoană, işi ingroapă partidul. Nicolae Iorga spunea că… „doar boul este consecvent” !

arsene  •  5 decembrie 2009, 16:18

Foarte grav ce s-a imtimplat ,vor fi mari probleme in structurile statului , inca odata s-a dovedit a cita oara ca Basescu are dreptate ,spre nemultumirea echipei Gidea ,si ora de foc de la realitatea ,politicul este condus de oamenii puternici ai momentului , care dicteaza in contextul actual ,ce a spus Vintu cu ce s-a intimplat in 2004 nu pare concludent ,trebuia spus mai demult ce spune acum este un santaj eftin care nu mai da la public [nu mai are efect] iar acest lucru va esii la iveala istoria o va demonstra , ca actuala coalitie ce s-a format si semnat murdarind simbolul Timisoarei a demonstrat ce-a mai mare mizerie de la revolutie si pina in prezent ,iar Crin Antonescu acest Guta Tatarescu este cel mai jalnic personaj politic avut din 2000 si pina in prezent o nulitate in politica , oare acest partid istoric care este PNL nu detine niste valori liberale autenice chia asa de puternici sunt acesti fripturisti care conduc partidul ,pacat .Mult respect ptr. D_l Tolontan.

wripper  •  5 decembrie 2009, 16:25

Doamne Fereste sa ajunga iar PSD la putere o sa patim ca ungurii… exact asa au patit si ei… au facut gresala sa readuca „social-democratii” iar la putere si acum isi roaga moartea: I-au nenorocit!
astia stiu doar sa promita ca maresc salariile si pensiile si ca dau locuri de munca… sa fim realisti! : din ce bani de unde?.. ca suntem ingropati in datorii… o sa faca ca ucrainienii?: cer de la U.E. sa faca maririle promise iar acum nu mai au din ce le plati pt ca U.E. nu le mai da bani…
Fiti Realisti!: lasati-l pe Base sa ne ajute pe noi e singurul care le-a mai taiat macaroana si portia( de acee nu il suporta) si care ia de la bogati si mai da si saracilor… Base e omul nostru!

alexx  •  5 decembrie 2009, 16:33

care intelege cate ceva din ce se intampla in rom o sa voteze cu basescu care nu o sa voteze cu geoana,oricum ne meritam soarta

xbs  •  5 decembrie 2009, 16:34

nu stiu de ce va consumati energia, basescu o sa iasa presedinte..62,8 basescu 37,2 geoana

marius  •  5 decembrie 2009, 16:40

Indiferent ce parere aveti. Indiferent daca sunteti satui de aceasta clasa politica. Am un singur sfat : MERGETI LA VOT. Chiar daca va anulati votul. Nu le faceti pe plac.EI VOR SA STAM ACASA. MERGETI LA VOT.

elena  •  5 decembrie 2009, 16:59

dupa cum arata si sondajele Basescu e in frunte…sper ca asa va ramane si maine dupa anuntarea rezultatelor..

fotbal  •  5 decembrie 2009, 17:10

am pariat, acum vreo doi ani, pe un cal de rasa, fara experienta in curse politice. zilele astea am dat lovitura! m-am imbogatit! felicitari Catalin Tolontan pentru tratarea impecabila a subiectului!

Eunescu  •  5 decembrie 2009, 17:15

De ce trebuie sa castige Basescu

Poate nu ne dam seama, si multi cred ca sunt in aceasta situatie, ca de votul nostru de maine depinde viitorul Romaniei. Poate mai corect ar fi 5 ani din viitorul Romaniei.
Vrem democratie,reformarea si modernizarea tarii,aceasta inseamna Basescu Presedinte.Vreti revenire la stilul Iliescu-Constantinescu, vreti stagnare si liniste pentru ca cei de la FNI sau Grivco sa lucreze pentru ei votati-l pe Geoana, cel care duce steagul lui Iliescun inainte, steagul postcomunismului fara sfarsit, al saraciei si injustitiei.
Se pune problema daca lunga perioada a tranzitiei poate lua sfarsit. Aceasta perioada care a produs o clasa politica execrabila, cotata de public pe ultimul loc nu mai poate face fata cerintelor unei Romaniii europene.
Cine mai crede ca un parlament cu o majoritate PSD-PNL care se lupta doar pentru ei, va mai fi capabil sa faca Romania sa progreseze se inseala amarnic.
Capacitatea celor de tipul celor 322 de a inova, de a reforma sau de a conduce Romania spre Europa este epuizat. Acesti oameni, umpland salile DNA ne dovedeste ca tinta lor este pur materiala, este imbogatirea din banii publici.
Nu ar fi greu sa demonstram, enumerand tunurile, legile pentru infractori, pavaza imunitatii etc pentru a face aceasta demonstratie, dar nu acesta este scopul postarii noastre.
Dl.Presedinte Basescu este decis de a pune in aplicare o transformare radicala a Romaniei.
Romania tarata de o perioada de tranzitie fara de sfarsit, in care indivizii care compun diferite partide s-au folosit de politica pentru imbogatire necesita o alta politica.
Este vorba de o politica noua in care Tara sa treaca de la balmajeala tranzitiei la o politica europeana care sa aduca Romania in conclavul tarilor europene.
Ce doreste presedintele si PD-L se vede clar din programul politic al acestora:

1. Reforma sistemului politic
a.Clasa noastra politica din trecut si actuala nu indeplineste conditiile de onestitate si nu sunt impinse de idei mesianice sau de altruism social. Din contra clasa noastra politica apare ca o grupare mercantile in care interesele personale si chiar un adapost de imunitate in fata legilor primeaza.
Fara a spune ca in totalitate, totusi din clasa politica s-au tras coruptii (evident cei prinsi) care au facut politica pentru imbogatire, sociopati sau fanatici ai puterii cu orice pret, ramasite ale mentalitatilor comuniste si chiar securisti sadea. (la TV dl.Turcu afirma ca 14 membri ai primului guvern dupa 1989 erau securisti).

b.Clasa politica nu este impinsa de ideologii, de doctrine politice, ba chiar nici nu stiu ce sunt acelea. Altfel nu s-ar explica traseimul politic, plonajarea de la un partid la alt partid care poate sa fie opusul politic al primului.Unii totalizeaza traseisme de 5-6 partide.

c.Insetati de putere,fanatiici mai degraba definiti de termenul aproape psihiatric de sociopati sau personalitati sociopate.

d.Indivizi care fie si-au platit posturile fie au posturi de parlamentari platite de un jupan oligarh si care deci nu face ce vrea el ci a celui care l-a trimis .

e.Bogati care doresc ca distractie o functie politica, sau care pur si simplu si-au facut partide personale, pentru ca dispun de bani si organe mass media(Vadim,Felix,Becali etc).

f.Unii emigranti care pretind ca pot sa-i invete democratia pe romani dupa ce ei au stat in Occident 20-30 de ani.
a) Modificarea legii electorale pentru introducerea votului uninominal, ca instrument de imbunatatire a calitatii vietii democratice si responsabilizare a politicienilor in fata cetateanului.

b) Revizuirea Constitutiei, pentru a forma cadrul institutional capabil sa garanteze functionarea Statului roman la standardele Uniunii Europene.

c) Reformarea clasei politice,asa cum au aratat rezultatele regetendumului.
d) Adoptarea legii lustratiei, ca urmare fireasca a gestului de condamnare a crimelor comunismului si desecretizare a arhivelor fostei Securitati.
2. Extinderea reformei in sistemul de educatie,lucru inceput prin pactul de educatie propus de presedinte dar care trebuie continuat de politicieni responsabili.
a) Alocarea a 6 % din PIB pentru educatie, incepand cu anul 2008, potrivit angajamentului electoral din 2004.

b) Aplicarea reformei curiculare, in contextul procesului Bologna, astfel incat pregatirea tinerilor din sistemul de educatie romanesc sa creasca sansele lor de angajare pe piata interna si europeana a fortei de munca.

c) Trecerea scolilor sub autoritatea administratiilor locale si a comitetelor de parinti, precum si transferul fondurilor corespunzatoare de la bugetul de stat.
3. Continuarea reformei in sistemul de sanatate publica prin reforma reala a sistemului,a modelului de boala si de institutie de tratament, reorganizarea invatamantului medical si nu reducerea reformei ca pana in present doar la cat mai multi bani.
Elaborarea strategiei din domeniul sanatatii trebuie sa reflecte urmatoarele prioritati:
a) Dezvoltarea medicinei de familie si a tratamentului ambulator, intr-o formula nebirocratica si mai accesibila pentru pacient.

b) Elaborarea unor programe de reabilitare si dotare a spitalelor, care sa asigure conditii de tratament si spitalizare civilizate.

c) Trecerea spitalelor in coordonarea administratiilor locale, concomitent cu transferul fondurilor.

d) Reglementari transparente pentru achizitia de medicamente si materiale sanitare.

e) Incurajarea dezvoltarii sistemului privat, mai ales pe planul asistentei spitalicesti si al
asigurarilor de sanatate.
4. Continuarea reformei in Justitie, lucru inceput de dna Macovei dar avortata si chiar contrareforma a dlui Chiuariu si a PNL
a) Consolidarea independentei justitiei, ameliorarea sistemului judiciar prin introducerea noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala, precum si prin continua perfectionare profesionala a magistratilor.

b) Cresterea eficientei institutiilor publice (politie, servicii de informatii, justitie, administratie centrala si locala) in prevenirea si combaterea actelor de mare coruptie.

c) Accelerarea programelor de informatizare si modernizarea cladirilor destinate Parchetelor si Tribunalelor.
5. Sistemul de pensii si de protectie sociala este prost conceput si necesita o schimbare radicala de viziune, recunoasterea tuturor activitatilor si de asemenea terminarea cu grupurile privilegiate cu pensii astronomice,de la parlamentari la fostii activisti si nomenclaturisti comunisto-securisti
a) Ridicarea gradului de protectie sociala a pensionarilor, prin raportarea pensiei medii la salariul mediu pe economie si cresterea pensiei medii de la 32 % , cat este in prezent – dupa patru majorari – pana la circa 40 % din salariul mediu, in etape succesive, dintre care prima vizeaza atingerea pragului de 35 % din salariul mediu pe economie, in 2008-2009.

b) Dezvoltarea programelor de incurajare a natalitatii si sustinere a categoriilor vulnerabile (varstnici, persoane cu dizabilitati, copii abandonati si familii cu multi copii).

c) Diversificarea programelor vizand incluziunea sociala minoritatii de etnie rroma.
6. Dezvoltarea economiei si a mediului de afaceri in maniera liberala si dupa principiile economiei de piata cu eliminarea coruptilor fie ei oameni politici sau nu.
a) Mecanisme institutionale mai transparente pentru politici publice menite sa asigure dezvoltarea afacerilor si a economiei (la nivel local, regional si national) prin sprijin pentru:
– Rationalizarea institutionala si flexibilizarea mecanismelor de programare (planuri coerente de dezvoltare nationala, regionala, locala).
– Descentralizare (pentru a corela mai strans resursele si nevoile de dezvoltare cu decizia comunitatilor si autoritatilor locale).
– Imbunatatirea mecanismelor de atragere, evaluare si excludere din sistem in cariera functionarilor publici. Definirea unui plan pe termen mediu privind cresterea capacitatii profesionale a functionarilor publici.

b) Dialogul autoritatilor cu patronatele si alte organizatii care sprijina sectorul IMM – ca baza pentru politici publice cu suport social amplu. Intarirea organizatiilor patronale prin diversificarea reprezentarii sectoriale si coagularea acestora – in acord cu interesul intreprinzatorilor.

c) Concurenta si piete functionale si transparente prin:
– sustinerea privatizarii, mai ales in domeniul energiei, prin intermediul Bursei
– ajutoare de stat in acord cu reglementarile UE
– sisteme transparente de achizitie publica

d) Competitivitatea firmei si a economiei. Sprijinirea dezvoltarii sectorului IMM prin:
– Reducerea birocratiei si stabilitate legislativa.
– Evitarea derapajului macroeconomic – deficit, inflatie, cont curent – in intervalul 2007 si 2008.
– Cresterea exporturilor.
– Inovare si aplicarea mai rapida a rezultatelor cercetarii-dezvoltarii.
– O noua cultura a calitatii.
– E-intreprinderea (domeniul virtual ofera noi tehnici si metode de organizare, desfacere, recrutare etc).
7. Cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor UE dupa o impotenta toptala a ministrilor guvernului Tariceanu-Iliescu.
a) Prioritate pentru mediul rural:
– Dezvoltarea IMM-uri in mediul rural, pentru valorificarea productiei agricole si dezvoltarea agroturismului.
– Informarea locuitorilor si autoritatilor rurale cu privire la mecanismul de accesare a fondurilor europene.
– Liberalizarea pietei de consultanta (prin eliminarea monopolului statal in acordarea de asistenta tehnica pentru elaborarea proiectelor).

b) Infrastructura de transport si turismul
– Stimularea asocierii intre firme romanesti, pentru a le spori capacitatea de a participa la licitatii pentru proiecte cu finantare din fonduri europene si marirea sanselor de indeplinire a criteriilor de eligibilitate (constructii, IT, consultanta).
– Initierea, in anul 2008, a lucrarilor la autostrada Nadlac – Deva – Sibiu – Pitesti, pentru conectarea sistemului rutier romanesc la principalele Magistrale de Transport European, urmand ca in anul 2009 sa debuteze si modernizarea retelei feroviare pe Coridorul IV Paneuropean.
– Stimularea asocierii firmelor din domeniul turismului pentru diversificarea ofertei si cresterea competitivitatii, in vederea valorificarii depline a potentialului turistic autohton.
– Dezvoltarea infrastructurii rurale (drumuri, canalizare, apa curenta).
8. Mediul inconjurator va trebui abordat dupa principii ecologice si nu ca metoda de favorizarea unor firme
– Aplicarea unui program masiv de impadurire in Sudul tarii si Dobrogea, pentru a preveni si limita efectele desertificarii.
– Program de reabilitare si extindere a sistemului de irigatii, pentru garantarea unor productii agricole sigure, in pofida schimbarilor climatice.
9. Politica energetica trebuie proiectata dupa un plan de luinga durata
Realizarea strategiei de politici energetice pentru a reduce dependenta Romaniei fata de importul de gaze si titei, dar si pentru a diminua emisiile de oxid de carbon in atmosfera, conform deciziilor adoptate la Consiliul European din martie 2007.
10. Politica externa trebuie facuta de profesionisti, cu principii clare.
11.Descentralizarea administratiei locale,debirocratizarea si luarea deciziilor la nivel local si nu ca pe timpul comunistilor cand pentru un bec trebuia ceruta aprobarea de la minister
Pentru toate aceste lucruri dl.Presedinte are nevoie de o majoritate parlamentara calificata. Iata deci, de ce dl.Presedinte cere electoratului sa-i dea o majoritate parlamentara pentru ca aceasta tara sa poata fi condusa de o clasa politica responsabila.
Din pacate, azi, doar PD-L poate intruni aceste conditii, iar garant doar Traian Basescu.

adela  •  5 decembrie 2009, 17:21

Il voi vota pe GEoana ptr. ca il vreau pe Johanis premier si pe Antonescu in guvern( in primul tur l-am votat pe Antonescu).In plus de asta, sa fim seriosi si Basescu e manevrabil.Voi vota nu in functie de o replica data intr-o dezbatere ci in functie de ce a fost Romania in ultimii ani sub conducerea lui Basescu.Nu vreau sa mai vad pitipoance in conducerea tarii.Eu cred ca aceasta manipulare Vantu-Basescu se va intoarce impotriva lor. Nu vreau sa ma mai intorc in dictatura, daca acum face Basescu asa ceva imi inchipui ce va fi cand va avea puterea absoluta.

Comentează