Sfertul lor malefic

Culisele discuţiei telefonice de 15 minute care a bulversat alegerile. Sau poate nu. Vom vedea

vineri, 4 decembrie 2009, 3:21

Culisele discuţiei telefonice de 15 minute care a bulversat alegerile. Sau poate nu. Vom vedea

1,4 milioane de români, conform audienţei all national, au asistat la momentul în care Sorin Ovidiu Vântu a intrat în direct la Realitatea TV. Au fost aproape 15 minute în care logica televiziunii s-a răsturnat, de vreme ce s-au uitat mai mulţi oameni decît cei care au urmărit, comparatie cu acelaşi post tv, repriza a doua a dezbaterii live dintre Băsescu şi Geoană! Publicul total al dezbaterii, pe toate statiile TV, fost de 5 milioane scrie Pagina de Media.

Într-o noapte de joi, 3 decembrie 2009, de la 11:00 la 11:15, audienţa a decontat în cifre seci ceea ce o întreagă ţară simte de 20 de ani. România e condusă, de fapt, nu de cei aleşi, ci de cei care-şi folosesc puterea economică pentru a-şi mări puterea politică dincolo de orice mandat, partid şi nume.

Interviul din Gazetă
Povestea începe miercuri, la prînz, cu un interviu pe care Mircea Geoană l-a acordat Gazetei Sporturilor. Răspunsurile candidatului deja le cunoaşteţi şi le găsiţi aici integral. Pe scurt, a spus că „nu-mi place domnul Vântu”, l-a declarat „malefic” şi a admis că s-au văzut „de două, trei ori” ca să discute despre „sistemul financiar-bancar” şi despre „cum să capitalizăm economia”. „Domnul Vântu e puţin cam turbulent”, a adăugat. Oooo, ceva mai mult turbulent, dar abia urmeaza!

Ca şi cum ar fi vrut să limpezească ceva
Dincolo de cuvinte. Ceea ce e mai greu. Am încercat să reconstitui felul în care Mircea Geoană a spus-o. Avem feţele la nici o jumătate de metru distanţă şi nu clipeşte. Între noi stă doar latul unui birou maroniu. Mitraliază cuvintele, aşa cum observă despre el Cristian Tudor Popescu. Pare decis, sincer şi pregătit să limpezească ceva ce-l rodea. În jur se face linişte, dar simt îngheţul staffului său tînăr, ci, mai degrabă, o uşurare surprinsă.

Întorc uşor coada ochiului ca să văd expresiile celor din jur. Nu arată ca martori la o gafă, ci precum nişte camarazi în faţa inevitabilului care trebuia spus, traversat, lăsat în urmă.

„Vântu malefic” apare pe net
Postez, în jur de ora 14, pasajul despre Vântu al interviului pe gsp.ro şi pe blog. Mi se pare secvenţa cea mai tare. La ora aceea, Geoană zboară spre Iaşi. Îşi începuse ziua devreme. Şedinţă cu stafful de campanie la prima oră. La 10 negociază îndelung o alianţă cu sindicatele. Apoi face o declaraţie de presă. Urmează interviul de o oră, terminat la 13:00, şi fuga la aeroport, unde se întîlneşte cu Crin Antonescu. Aterizează la Iasi.

Cursa epuizantă a unui candidat
Ajunge la Sala Sporturilor. 2.000 de oameni în tribune, cu steaguri PSD+PC, PNL şi drapelul ţării. Încheie în aplauze: „Şi vă spun, de aici, de  la Iaşi, că românii vor vota cu mintea şi cu inima”. Premoniţia unui om cu două rînduri de cearcăne.

O maşină îl duce la Hotel Romanda, unde ţine o conferinţă de presă. Se succede, iute, zborul spre Bucureşti. E frînt. Urcă treptele din clădirea Antenelor, de pe şoseaua Bucureşti – Ploieşti. E invitat la „Sinteza zilei” pe A3. Termină aproape în crucea nopţii. Şi acum se rostogolesc faptele!

Geoană urmărit de paparazii, dar SOV află
Cînd iese din sediu, maşina îi e urmărită de paparazzii de la Ziarul. „A fost jumătate noroc, jumătate insistenţă”, sună varianta jurnalistului Viorel Sima.

Maşina lui Geoană ajunge pe Kiseleff 10 şi lasă pe cineva din staff la sediul PSD, apoi se îndreaptă spre zona străzilor „cu nume de ambasade din Dorobanţi”, unde locuieşte Sorin Ovidiu Vântu.

E 12 noaptea cînd candidatul intră în casă. „Ziariştii au fost, la rîndul lor, filmaţi de oamenii lui Vântu”, spune Sima. SOV ştie aşadar că există imagini cu Geoană intrînd la el. Dacă i-a spus asta şi liderului PSD şi ce au discutat acolo, asta rămîne secretul dur al unei întîlniri care poate schimba soarta alegerilor.

Pozele apar pe net
Joi, ziua confruntării finale. După-amiază, fotografiile explodează pe Ziarul, Academia Caţavencu, Hotnews şi blogul zoso.ro. „Aflasem că există, le-am văzut şi ştiam că vor apărea”, povestesc oameni din stafful lui Băsescu. Pregătesc febril momentul de la dezbaterea directă. Echipa lui Geoană are şi ea două ore la dispoziţie pînă la începutul confruntării televizate, ca să pareze.

Încă o ştire conexată tulbură redacţiile. „Nicolae Popa, omul lui Vântu de la FNI, a fost arestat la Djakarta, în Indonezia, după 4 ani de urmărire internaţională„. „Popa a fost prietenul meu, normal că-mi pare rău”, declară Vântu pentru Hotnews.

Primul avertisment
Puţin peste 19 începe dezbaterea. Transmit mai multe televiziuni. Străzile Bucureştiului sînt pustii, în staţiile de metrou poţi să faci filme cu cai şi n-ai deranja pe nimeni.
Geoană are cîteva momente bune. Vorbeşte despre cei pe care Băsescu şi i-a îndepărtat. Rosteşte nume mari… Pleşu, Liiceanu… Băsescu îi spune că  „nu puteţi fi preşedinte pentru că sînteţi un om slab”. Geoană nu depozitează lovitura, trece ca şi cum n-ar fi existat. Nici n-o memorează.

Crăciunescu: „Lovitura lui Bute”
Şi, neanunţat de nimic, puţin înainte de pauză, se stîrneşte asaltul. Băsescu întreabă: „V-a chemat Vântu la el acasă aseară, cînd  a aflat că a fost arestat Nicolae Popa?”. Geoană arată ca şi cum Ilie Năstase, susţinătorul său din rîndul unu, i-ar fi dat un smash direct în pupitru. Recunoaşte că a fost la Vântu. Băsescu insistă. „M-a sunat pentru că apăruse într-o gazetă de sport un interviu al meu că e malefic şi turbulent  şi am vrut, ca doi oameni decenţi, să vorbim”, explică Geoană.

Siluetele suporterilor săi din Palatul Parlamentului se dau înapoi de parcă o maşină invizibilă ii stropeste cu balta de speranţe scursă în faţa lor. „E lovitura lui Bute”, şopteşte entuziasmat Ion Crăciunescu, în tabăra cealaltă. Fluturele care a dat din cătuşe la Djakarta a provocat tornada de la Bucureşti.

Geoană contraatacă. „Nu-l cunosc pe Popa. Cine e Popa?!”. Îl propagă în discurs pe soţul Elenei Udrea. E tîrziu. Se aude gongul. Şi simte corzile.

Pauza misterioasă
În pauză se întîmplă mai multe lucruri. Toate neclare. Se aude că Vântu ar vrea să intre telefonic în direct în dezbatere, dar oamenii lui îi spun că e o nebunie. PSD pune presiune pe Turcescu să-i potolească pe susţinătorii lui Băsescu, creatori de zgomot. „Turcescu nu i-a mai lăsat să dezbată activ în partea a doua” e varianta PD-L. Pentru telespectatori nu a părut aşa.

Ei l-au văzut, înainte de începerea reprizei, pe Geoană aproape livid, lîngă soţia sa, pe scaun. Surprinzător şi absolut unicat pentru el, Băsescu n-a mai exploatat subiectul Geoană – Vântu pînă la sfîrşit. „Ca tactică nu o înţeleg! Geoană era groggy, de ce n-a mai atacat Băsescu?!”, observă jurnalistul Daniel Nanu. Ce s-a petrecut în pauză?

Preşedintele face doar o referire trecătoare în peste o oră de dezbatere, timp în care Geoană se trezeşte din pumni, ca un boxer. Se termină cu jurăminte pe Biblie, cu o tulburare şi cu cîteva mari semne de întrebare.

Ursu: „Aveţi un spa acasă?”
La Realitatea începe emisiunea post dezbatere. Accentul cade pe vizita lui Geoană la Vântu. „Inexplicabilă”, „aberantă”, „anormală”, „malignă pentru imaginea lui Geoană”. Emil Boc, care nu auzise nimic, pedalează pe reaua credinţă a presei care tocmai îi eviscerase duşmanul de moarte. Tipic pentru politicianul român. Ignoranţă şi violenţă cu presa. Cu alţii, imediat vedem.

Şi intră Vântu la telefon. Spune că e prieten cu Geoană. „De patru ani”, adaugă el. Pe ecranul minţii obosite, vezi cum cad voturile lui Geoană ca la Tetris. O exagerare, poate că electoratul e mai puţin senzitiv. „A fost la mine acasă ca să se relaxeze”, zice SOV. CTP e stupefiat. Adrian Ursu are o replică de Woody Allen: „Dar ţineţi un spa acasă?!”. E patronul lui, dar nu contează.

Vântu şi politicienii
Momentul e suprarealist. Oana Stancu îl taie şi ea pe SOV. „Lăsaţi-ne să punem şi noi nişte întrebări, domnule Vântu!”. Mircea Dinescu punctează: „Mogulul ăsta e tăvălit de vreo oră la propria televiziune!”. Corect.

În faţa unui Vântu dominator şi explicit, în faţa unui Vântu pus pe mărturisiri, politicienii din platou tac mîlc, mîlc, uitaţi-vă pe realitatea.net!, în timp ce întrebările curg de la jurnalişti spre SOV.

Personajul e teribil. Nemilos, viclean, inteligent, amoral. Are personalitate şi nu poate să-şi plîngă de milă. Minte el că sînt prieteni sau minte Geoană, care a zis în interviu să s-au întîlnit de două,trei ori? „Ce nebunie a început de la noi!”, se aude în hala Gazetei. Iar politicienii se pitesc în scaune şi în fotolii la televizor de parcă Vântu are pentru fiecare o amintire. O fi întors armele şi l-a chemat pe Geoană ca să-l îngroape? Rozoganu se intreaba si el.

Axa Tîncăbeşti – Cotroceni
SOV sare cu mărturisirile direct în calendarul secret al lui Băsescu! E o invenţie, ca să deplaseze şi spre Băsescu problema de imagine a coabitării lui Geoană cu el, sau, pur şi simplu, e sincer şi atunci istoria noastră e altfel decît o ştim.

Povesteşte că „am avut o relaţie de colaborare perfectă cu Traian Băsescu” şi aminteşte o întîlnire dintr-o parcare din Tîncăbeşti, în 2004, cînd l-ar fi ajutat să devină preşedinte.

Ziariştii se reped iar. Nu doar cei invitaţi, ci şi Oana şi Adi. „Da, v-am spus. M-am întîlnit cu Băsescu de mai multe ori„. „De cînd e preşedinte?”. „Da”. CTP insistă. S-au chemat unul pe altul, SOV si Basescu, cînd au vrut  şi au avut nevoie, de multe ori, e versiunea lui Vântu. Zice că această relaţie, care poate fi şi financiară, şi de influenţă, nu neagă nici una dintre variante, s-a stricat la un moment dat, dar nu detaliază.

SOV anunţă o conferinţă de presă, imediat după turul 2. Ziariştii cer reacţii de la Băsescu. Nimic. Iarăşi. Minte Vantu sau minte Băsescu.

Ironiile lui Badea
Celelalte televiziuni preiau momentul. Întîlnirea SOV-Geoană face turul României noctambule.

Mircea Badea nu iartă deloc marea eroare a candidatului PSD+PC. Probabil că nici în cele mai pesimiste dramatizări ale sale ţara nu arăta chiar aşa: politicieni îngenuncheaţi în faţa influenţei. Tipi care, cînd îi doare puterea, nu apelează la morfină, ci se aruncă în vîltoarea unei complicităţi palpitante.

Oameni şi voturi
E al naibii de tîrziu. Luminile se sting una după cealaltă în oraş. Inclusiv casele de pariuri de pe net coboara instant cota lui Geoana, favorit clar  inainte de dezbatere. Totul se încheie mult după miezul unei nopţi în care românii au crezut că se întîlnesc cu cei care le cer voturile şi au încheiat, buimaci, cu ideea că l-au auzit la telefon pe cel la care ajung voturile.

Comentarii (381)Adaugă comentariu

Anca  •  5 decembrie 2009, 17:32

Eu ce nu-nteleg e de ce se vorbeste despre ultimul episod,
intalnirea lui Geoana cu Vantu, ca despre o surpriza.

Am vorbit singura tot anul,
cand toata lumea zicea ca Vantu a intors armele
si-l mazileste pe Basescu.
Am zis inca de-atunci: NU Vantu a intors armele,
ci RTV, pentru a-l sustine pe Geoana — la comanda.

Planul lui Basescu pe 2009 a fost unul singur:
Crin Antonescu afara din competitie!

Si Vantu s-a executat, i l-a servit pe tava pe Geoana.
CINE DOAMNE SI-A IMAGINAT CA PE GUSA L-A LOVIT BRUSC
VOLUNTARIATU’ PRO-GEOANA??? E GUSA, DOMNILOR!

Am tot zis, atentie la Iliescu, ca nu degeaba sta deoparte!
Desteptii jurnalismului: „Nuuuuuuu are relevanta,
Iliescu E TINUT in spate ca sa nu-l incurce pe Geoana.”
MY ARSE!

In sensul asta, am zis mai departe:
cine vrea sa scape de Basescu, trebuie ca tot anul
sa-l sprijine si cu dintii pe Crin Antonescu.
Citez din creieru’ unui jurnalist „de marca”:
„Esti activista, esti activista!”
(Acu’ esti fericit sper, dashteptule,
te stii tu care esti, ca-l citesti de zor pe Catalin Tolontan
si bine faci, poate-ti da trezirea.)

In momentul de fatza avem niste sondaje
in care diferenta dintre cei doi este mica,
iar daca aplicam frauda masiva pentru corectie,
diferenta de procente nu mai exista.

Reglajul fin in favoarea lui Basescu
se va face din sectiile de votare din afara tarii.
Permiteti-mi sa-i „felicit” pe fruntasii presei
care au muscat si au facut tot anul activism PRO-BASESCU,
chiar in timp ce sustineau ca s-ar face praf sa-l vada dus.
Mult va duce capul…

Felicitari, Catalin! (astea-s felicitari sincere)

Lacrima  •  5 decembrie 2009, 17:46

Voi vota cu actualul Presedinte Basescu!! Sper sa castige duminica.Asa vom avea in fruntea tarii un barbat luptator-jucator si nu o „jucarie”!!!.Vom mai avea insa pe cineva cu care sa ne mandrim inca cinci ani…Pe actuala Prima Doamna a tarii care este cu adevarat o Prima Doamna!!!..Stiti si voi ca in intotdeauna „in spatele oricarui barbat puternic, sta o femeie”!!..Puternica si inteleapta femeie, as adauga!! ROMANI!!!MERGETI LA VOT!!!

catalin  •  5 decembrie 2009, 17:47

AR TREBUI SA FACEM O DIFERSNTA …UN PRESEDINTE CE SE INTALNESTE CU SOV DAR NU ACCEPTA CERERILE ACESTUIA SI SE DEZLANTUIE JIHADUL PE TELEVIZIUNI IMPOTRIVA LUI …SI UN PROSTANAC CE VREA SA FIE PRESEDINTE SI CARE MERGE LA 12 NOAPTEA SA-SI CEARA SCUZE …FIIND SUBORDONAT LUI SOV…ATENTIE !!!! …NU E ACELASI LUCRU…

val  •  5 decembrie 2009, 17:49

Domnule Tolontan,

Va rog foarte mult sa-mi spuneti daca, dupa parerea dumneavoastra, sprijinul dat de Crin Antonescu lui Mircea Geoana este (ar fi fost)spre binele Romaniei, sau nu?

Chiar daca n-am fost foarte cuminte, faceti-mi acest dare de Mos Nicolae rspunzandu-mi!

Scifi  •  5 decembrie 2009, 17:51

Remarc ca Tolontan nu mai raspunde nimanui. O fi ocupat sau plictisit?

Chestia cu Johannis e o mare gogomanie, domnilor. El e doar gardul vopsit. PSD-ul castiga 5 ani puterea in Romania (care se traduce in foarte multi bani pentru ei si in stoparea sau incetinirea din nou a tuturor reformelor), in timp ce Johannis castiga un mandat de premier de cateva luni.
L-am vazut cu cateva minute inainte de incheierea campaniei electorale pe Saftoiu, foarte emotionat, sfatuindu-ne: „Daca va e greu sa-l votati pe Geoana, imaginati-va ca-l votati pe Johannis!” Nu vi se pare minunat?

Spunea cineva ca nu stie pe cine sa aleaga intre unul care plesneste copii si unul care se intalneste noaptea cu un devalizator de banci. E foarte simplu, draga: gandeste-te care defect e mai daunator pentru economia Romaniei.

Va rog puneti-va toti urmatoarea intrebare: de ce a riscat Geoana sa piarda TOTUL vizitandu-l pe Vantu in noaptea de dinaintea unicei confruntari? Raspunsul nu poate fi decat unul: Riscul de a-l supara pe „amic” prin refuzul invitatiei era mai mare.

IN SOLAR a facut un sondaj de opinie pe acest blog.
Rezultatele sunt urmatoarele:
87 % este procentul sustinatorilor lui Geoana care scriu „sa” legat, fata de doar 23 % in cazul sustinatorilor lui Basescu.
Am glumit, nu stiu procentele, dar imaginea generala asta este.
Un candidat la presedintie de anul asta spunea ca el va face ca votul romanilor sa conteze in functie de educatie sau de IQ. Adica un taran analfabet si neinformat sa aiba 1 vot, iar un academician sa aiba, sa zicem, 10 voturi.
Imaginati-va ce procent ar mai avea PDS-ul in Romania intr-un astfel de scenariu utopic.

Brili  •  5 decembrie 2009, 17:55

Tolontane,nu te mai ocupi de sport?Ce treaba are Gazeta cu politica?

luter  •  5 decembrie 2009, 18:03

MULTI FORUMISTI SUNT CUPRINSI DE SENTIMENTE TRIBALE ,ADICA LIPSITE DE LOGICA SI BUN SIMT .CEI CE NU DORESC BASESCU AU MINTILE INTUNECATE DE BATELE MINERILOR SI SANGELE CELOR MORTI IN 89 DEGEABA ,REZULTATUL ACELEI LOVITURI DE STAT A FOST SI ESTE INGENUCHEREA POPORULUI ROMAN .CE SE VA ALEGE DE ACEASTA TARA DACA UNII NU AU MINIUM DE RATIONAMENT SI SA ASEZE IN ORDINE CARE CULOARE ESTE PATATA DE 20 DE ANI .GEOANA CINE ESTE PENTRU ROMANI, BINELE PENTRU TOTI ,NU EL ESTE DACA VA FI ALES PRESEDINTELE JUCARIE A UNORA DE CARE MII SE FACE GREATA SA LE PRONUNT NUMELE .

satul de prosti  •  5 decembrie 2009, 18:09

de cand a inceput aceasta mascarada de campanie auzi pe toate canalele media ba ca basescu -i mai bun si chiar frumos ba ca geoana nu e prost (anac) si ca este educat la moscova iar romanii s-au impartit repede in doua tabere in functie de cate pilote ,geci ,aparate de radio ,bani si alte foloase au primit.dar nimeni nu poate spune pe un canal media ca avem in fata doua marionete care nu sunt demni sa ne conduca.suntem un popor blestemat care la fiecare alegeri sa fim obligati sa alegem intre doua rele.am 36 de ani si doi copii si calculez cati ani vor avea ei cand vor putea sa aleaga macar un singur presedinte care merita respectsi care sa ne respecte, probabil ca foarte multisau niciodata.m-am luat cu vorba si era sa uit maine 6 decembrie 2009 la baicoi se pregateste una bucata frauda electorala 3 microbuze cu votanti cu suflete portocalii vor pleca se pare ca spre ploiesti pentru a vot plecare la ora 8 dintre blocuri de la liliesti . un fleac doar suntem obisnuiti

CASPER  •  5 decembrie 2009, 18:25

suntem incapabili de a avea o singura reactie ,daca si in gazeta ni se fac perfuzii politice ,ATUNCI CHIAR SUNTEM SLABI .MULTUMIM GAZETEI TOT AM INVATAT CEVA SPORT ,AGRICULTURA SI POLITICA FACE ORICE ROMAN SI MAI ALES ORICE JURNAL.

Eris  •  5 decembrie 2009, 18:33

Mda…..nu stiu, Catalin, dar parca am vazut cu aceeasi privire si judecat cu aceeasi minte…:)) ..te-am citit si parca rememoram intocmai ce am simtit in noaptea confruntarii…ce sa mai adaug?!?…

S-a inteles clar…adica NIMIC…Oricum ai da-o, tot acolo ajungem ,la o situatie care va fi grea si intr-o situatie, si-ntr-alta….Bine, hai sa fim obiectivi, una dintre ele e chiar dezastruoasa pentru Romania…E groaznica!…

Imi ramane vaga mangaiere ca aleg raul mai putin rau dintre doua ciume gretoase , cam fara leac pentru tara noastra

decaraiman  •  5 decembrie 2009, 19:02

RUSINE TOTLONTANE CA TE AMESTECI IN POLITICA UNDE ESTE DEONTOLOGIA TA? domnilor pagubiti de F.N.I va mai aduce-ti aminte cumva ce inseamna” DORMI LINISTIT F.N.I LUCREAZA PENTRU TINE. ” VOTATI GEOANA SI DORMITI LINISTIT CA VANTU SI FNI LUCREAZA PENTRU VOI

Liberalul Desteptat  •  5 decembrie 2009, 19:32

Sunati-va prietenii, rudele!
NU STATI ACASA !!
Este singura sansa sa scapam de dictatura mogulilor! Daca va castiga Geoana, asa cum au facut Realitatea & Antenele cu Basescu – trucaje, calomnii nesfarsite, minciuni sfruntate, manipulari a la Cornelius Rosiianu etc – vor face cu intreaga tara timp de cel putin 5 ani de aici inainte!
Votez Basescu – amintindu-mi:
(1) ca un Mare Prostanac care il viziteaza in momente cheie pentru cariera sa pe Vantu nu poate fi Presedintele Romaniei !!
(2) numai cu Basescu Presedinte sunt sigur ca este cineva care va lupta in continuare cu mogulii si oligarhii imbogatiti pe spinarea noastra
(3) pentru o relatie decenta cu rusii si nu de subordonare – precum vrea Geoana
(4) pentru ca nu pot uita cum o gasca de aventurieri
[care pretind insa ca fac o ALTFEL de politica!!!! ]
au incercat sa puna laba pe doua din simbolurile noastre sacre:
Piata Operei din Timisoara si Seniorul Corneliu Coposu!…
Hai la Vot !

Impartial  •  5 decembrie 2009, 19:41

Sunt curios cati din cei care au comentat pana acum fac parte din PDL sau PSD. Nu inteleg de ce intalnirea lui Geoana cu SOV este atat de importanta in momentul de fata si a fost mai putin importanta cea a lui Basescu cu SOV. Cred ca de fapt ambele intalniri sunt fara relevanta intrucat modul in care se guverneaza o tara nu depinde de faptul ca SOV ar putea fi arestat sau nu pe viitor in functie de cine va fi presedinte, asa cum in mod eronat sugereaza Basescu. De altfel, aceasta afirmatie este extrem de periculoasa, cat si cea in care Voiculescu si Patriciu sunt facuti „mafioti”, intrucat Presedintele Romaniei in functie nu repecta un principiu fundamental de drept intr-o tara democrata – „prezumtia de nevinovatie”.
In toata aceasta campanie electorala Basescu si partidul care il sustine nu au facut altceva decat sa distruga prin diferite afirmatii fara suport „tehnic” in spate, gen: Voiculescu a beneficiat de bani publici!!! Cum Domnule Presedinte? Nu ne-ati si spus. Din cate stiu eu afacerile acestuia se afla exclusiv in sectorul privat.
In alta ordine de idei, celalt candidat, din punctul meu de vedere, a cazut intr-o cursa intinsa chiar de SOV si trustul de presa detinut de acesta. Vedeti atitudinea acestui trust de presa inainte de turul I si dupa. O sa constatati ca SOV chiar incearca sa impuna noul Presedinte al Romaniei prin manevre dualiste si obscure cu care a pacalit si investitorii FNI. Oare de ce l-a invitat pe Geoana abia acum la el? Oare nu a simtit din interviul dat de Geoana dumneavoastra, precum si din celelate surse la care a avut acces in aceasta perioada de campanie electorala ca Mircea Geoana este candidatul, care daca ar fi ales Presedinte, ar fi cel mai periculos pentru el?
Domnule Tolontan, cred ca sunteti suficient de destept din tot ce am vazut eu in activitatea dumneavoastra profesionala de pana acum ca sa nu va fi gandit si la acest lucru. Mai ganditi-va si unde sau dus banii din contractele doamnei Ridzi si alte contracte asemanatoare pe care dumneavoastra le-ati investigat.
In final va spun ca sunt de acord cu opinia general exprimata, respectiv ca trebuie sa alegem din doua rele si sa votam pe cel mai putin rau. In ROMANIA est valabil inca proverbul „HOTUL striga HOTUL”. Oare care dintre cele doua tabere a procedat asa? Va las pe voi sa analizati. Important este totusi sa votam indiferent de optiune pentru a nu trai pe viitor cu regretul ca altii (care probabil vor vota Duminica de mai multe ori) au ales pentru noi.

Don Basilio  •  5 decembrie 2009, 19:58

Domnule Tolontan, dumneavoastra sunteti jurnalist sportiv sau analist politic?
Ce nu pot intelege e urmatorul lucru: vreti schimbare dar nu va place stilul lui Geoana si-l tot acuzati ca nu-i poate face fata lui Basescu. Lui ‘escu poate sa-i faca fata doar unul de teapa lui, asta e clar. Ce-ati vrea, sa hahahie ca si basescu, sa spuna doar 30 de cuvinte pe secunda…
Apropo de juramantul pe Biblie. Nu e nicio indoiala ca Base a mintit. Uitati-va cum a pus mana pe Biblie: doar cu podul palmei si cu varful degetelor. Parca ii era frica.
Cineva spunea mai jos ca il pupam in fund pe Tolu cu dosarul Ridzi. Ala chiar era un subiect legat de sport, stimabile.
Faptul ca bagati GSP in politica ma dezamageste profund. Chiar nici aici nu putem fara ea. Sau ne facem imagine, domnule Tolontan? Ne creste audienta, nu? Pacat.

Plano  •  5 decembrie 2009, 20:01

Dati prea mare importanta unui moment securistic, specific lui Basescu, din dezbatere.
Decizia de vot se luase inainte de confruntare!
S-au entuziasmat si vad ca inca se entuziasmeaza simpatizantii lui Basescu.
In final… a iesit mai rau Basescu care a mintit cu nerusinare ca el nu s-a intalnit cu Vantu!
Era catastrofal pentru Geoana daca nu recunostea.
Cred ca a jucat intentionat cartea naivului. Stia ce va intreba Basescu din moment ce, la intrarea in Parlament, Hrebenciuc a declarat pe televiziuni ca basescu va marsa pe cartea Vantu.

Coco  •  5 decembrie 2009, 20:06

Ce spuneti despre asta domnule Tolontan? V-ati gandit macar o secunda ca este de fapt invers?

„05 December 2009 12:16
Băsescu şi Vântu şi-au dat mâna să-l “lucreze” pe Geoană

M-am tot gândit în aceste zile la episodul Vântu şi cum a fost folosită vizita nocturnă a liderului PSD. Evident… multora li s-a parut inexplicabila “intoarcerea armelor” celor de la Realitatea TV impotriva lui Geoana, chiar in seara dezbaterii de dinaintea turului II. Si mai halucinanta a fost interventia telefonica a lui Vantu, pe propriul post de televiziune, in aceeasi seara, care a simtit nevoia sa confirme “prietenia” lui cu Mircea Geoana. A aruncat petarda si apoi nu a vrut sa mai zica nimic despre ce s-a intamplat in realitate, motivand ca …nu vrea sa se amestece in campania electorala. S-a schimbat ceva peste noapte sau totul a fost doar un episod din filmul relatiei speciale a lui Traian Basescu cu Sorin Ovidiu Vantu?

Ce a cautat Geoana la Vantu?

Geoana s-a dus la acesta dupa ce a iesit de la o emisiune TV, dupa ce Vantu l-a sunat de mai multe ori, insistent. Ce i-a zis Vantu ca sa-l momeasca pe candidatul PSD sa il viziteze? Cu atat mai mult cu cat Geoana stia probabil ca e ascultat, inregistrat, fotografiat, iar staff-ul lui de campanie e monitorizat non-stop. I-a promis ca ii va povesti cum l-a sustinut pe Basescu cu bani si cu consultanta la alegerile din 2004? Sau l-a chemat Vantu sa ii ofere sustinere in schimbul Postei si al CEC-ului?

Intalnirea a durat doar o jumatate de ora. In intervalul asta sa îi fi promis Geoana ca îi da lui Vantu tot ce “ii doreste sufletelul”, asa cum zice Basescu? Atunci de ce a iesit Geoana nervos si a plecat in tromba, asa cum relateaza martorii oculari? Si de ce, chiar inaintea dezbaterii, pe site-ul Academiei Catavencu (ziar aflat in proprietatea lui Vantu) au fost postate niste fotografii despre aceasta vizita? Mai mult, in timpul dezbaterii, oamenii din staff-ul lui Basescu aveau pregatite niste materiale pe care sa i le dea acestuia in cazul in care Geoana ar fi negat acea vizita.(vezi foto cu ofiţerul SPP care purta în servietă documentele).Oamenii lui Vantu au cantat dupa partitura lui Basescu

Din acel moment, lucrurile au inceput sa se puna in miscare mecanismul impotriva lui Geoana. Basescu aflase imediat despre intalnirea lui Vantu cu Geoana si l-a sunat imediat pe mogul. De aici, lucrurile au decurs conform planului. Imediat dupa confruntare, in studioul de la Realitatea TV au aparut basescienii trasi pentru o vreme pe linie moarta: Rodica Culcer, Patrasconiu, Rogozanu. Cu o singura treaba: sa il toace marunt pe Geoana, pe tema Vantu. Culmea, mogulul nu s-a suparat deloc ca s-a “devoalat” aceasta intalnire, dimpotriva, a turnat gaz pe foc.

Cum incercat Vantu sa il atraga in capcana pe Geoana

Semne ca totul a fost un plan pus la punct au aparut tot mai des in ultima vreme. Surse din anturajul liderului PSD mi-au marturisit ca, in mai multe randuri, l-au atentionat pe Mircea Geoana ca partenerul de afaceri al lui Vantu, Cozmin Gusa (cel care a lucrat pentru Basescu in 2004) il intoxica cu tot felul de lucruri. De altfel, plantarea lui Gusa in coasta lui Geoana a fost doar o parte a planului lui Vantu, care era astfel la curent cu tot ce se intampla in Kiseleff, imi spun aceeasi oameni.

Dezvaluirile facute de Sorin Ovidiu Vantu, care sustine ca are o relatie de prietenie cu Mircea Geoana, nu reprezinta decat o capcana intinsa acestuia din urma. Traian Basescu si-a fixat tinta campaniei recente pe dezvaluirea asa-ziselor relatii existente intre Geoana si mogulul Vantu. Dar declaratiile lui Vantu ne demonstreaza ipocrizia lui Traian Basescu care a avut o relatie privilegiata cu Vantu, dar si cu toti ceilalti moguli.

Cum l-a “convins” Basescu pe Vantu sa il ajute si in actuala campanie

Disperat ca a ramas izolat politic, dupa ce a aparut proiectul Iohannis, Basescu si-a dat seama ca are nevoie de un glont de argint pentru a mai recupera teren. Ca sa fie sigur ca Vantu il asculta, a scos din joben o noua fumigena: presupusa arestare in Indonezia a lui Nicolae Popa, mana cu care Vantu a semnat toate actele legate de FNI (dupa 7 ani in care nu l-a deranjat nimeni) . De fapt, inca de acum patru luni, Basescu l-ar avertizat pe Vantu ca, daca nu se “cuminteste”, o sa pateasca la fel ca Becali.

Vantu, omul lui Basescu

Pana la urma, atacurile verbale ale lui Basescu la adresa lui Vantu din ultima vreme nu au fost decat o perdea de fum care acopere adevarata relatie dintre cei doi. Asa cum se stie ca (si chiar si mogulul a fost obligat sa recunoasca) Vantu l-a sustinut de multa vreme pe Traian Basescu. In campania din 2004, cei doi se intalneau pe ascuns prin parcari la Tancabesti si schimbau masinile sa nu fie vazuti de oamenii lui Nastase. De ce faceau asta daca nu aveau nimic de ascuns? Mai mult, si dupa ce a ajuns presedinte, Traian Basescu s-a intalnit de mai multe ori cu SOV, acesta din urma recunoscand ca l-a ajutat pe Basescu in campanie.

Le-a iesit lui Basescu si lui Vantu manipularea alegatorilor?

Traian Basescu spera ca, manipularea pusa la cale impreuna cu prietenul sau S.O. Vantu il va ajuta sa mai castige putin din diferenta care-l desparte de Mircea Geoana. Insa sondajele arata ca oamenii nu s-au lasat dusi de nas, chiar daca distanta dintre cei doi a mai scazut putin, la 53% pentru Geoana fata de 47% Basescu (sondaj telefonic realizat ieri de Insomar). Oamenii lui Basescu spera insa ca aceasta uriasa manipulare ii va demobiliza pe o parte dintre sustinatorii lui Geoana sa nu mai mearga la vot sau sa nu mai fie la fel de vigilenti, astfel incat portocalii sa poata fura mai usor voturi pentru candidatul lor.”

ninel  •  5 decembrie 2009, 20:07

Nu stiu de ce unii de pe aici se cred mai inteligenti si mai anticomunisti decat Mircea Ionescu Quintus, Diaconu, Visan, Dinescu si nu-i mai enumar pe toti din spatele lui Geoana. Ca sa nu mai vorbim de Doina Cornea care a avut o interventie televizata si a explicat ca intre cei doi Geoana e o solutie mai buna.
Dupa 20 de ani e usor sa lupti impotriva comunismului!

barbie  •  5 decembrie 2009, 20:26

Mare descoperire: Romania e condusa, de fapt, nu de cei alesi, ci de cei care-si folosesc puterea economica, pentru a-si spori puterea politica, dincolo de orice mandat, partid si nume. Pai ce? Obama e de capul lui in fruntea SUA?! Hai sa fim seriosi! Mare rahat ca s-a intalnit la 12 noaptea Geoana cu SOV!? Era in timpul lui liber, dupa o zi extrem de obositoare, putea sa se duca, asa cum a fost ironizat si la un club de spa. Si daca se intalnea cu amanta si pe urma il apuca criza de sciatica, era mai bine?! Nu-l apar pe Geoana, Basescu imi displace total, asa ca nu voi vota, cum nu votez de 10 ani incoace, pentru ca vom avea presedintele dorit de licuricii din vest si din est, si nu pe cel ales de popor.

SOCRATE  •  5 decembrie 2009, 20:39

Cred ca este prea mult sa se afirme, in urma unei dezvaluiri privind vizita lui M.Groana la S.O.Vantu,ca ” România e condusă, de fapt, nu de cei aleşi, ci de cei care-şi folosesc puterea economică pentru a-şi mări puterea politică dincolo de orice mandat, partid şi nume”.
Cred ca Romania a fost condusa/necondusa cu varf si indesat de Traian Basescu.Dovada, ca nu avem un guvern,ca nu s/au putut continua negocierile cu FMI,etc,etc.Romania si romanii in cea mai mare parte, sunt departe de a avea o constiinta politica pragmatica.Judeca dupa ce apare pe sticla,dupa ce spun vectorii de imagine,sentimental si nu rational.De fapt judecam ce au insemnat cei cinci ani de mandat Basescu sau doar ce a reprezentat intalnirea televizata dintre cei doi? Si totusi sper ca cei mai multi vor fi pragmatici si vor urma exemplul natiei americane care au votat pragmatic, adica,pentru schimbare.

antonescu  •  5 decembrie 2009, 21:14

Vantu e dumnezeul Romaniei ! Mai exact al impotentilor de la putere. E tatucul, nasul, stapanul lor. Nu exista Basescu Geoana sau Antonescu, exista acest Vantu care-i plaseaza la inaintare dupa poftele lui. Exact cum face un peste cu tarfele din dotare ! Vantu ne prezinta noua, poporului diverse fete. Vrei comunista sau democrata ? Nu-ti surade o liberala ? Le dau ieftin. Au experienta, sunt trecute prin toate, si mai presus de astea, sunt ascultatoare si docile. Acum le-am pus sa se bata intre ele. De ce ? Pentru ca vreau sa va vad cum le sustineti, cum va omorati intre voi pentru ele ! Imi place sa va miscati asa cum vreau eu ! Realitatea este ca suntem niste marionete menite sa satisfacem poftele voyeuriste ale „maleficului” Cele 15 minute m-au convins de inutilitatea votului acordat

Eris  •  5 decembrie 2009, 21:29

Decaraiman, da’ cine naiba sunt aia care fac politica in tara asta?!?

Le-a dat cineva vreo diploma,au ei vreo stampila ca ar fi singurii in masura sa-si dea cu parerea?

Cine dumnezeu sunt indivizii astia care fac spume la gura pe la televiziuni si prin ziare?!? Toti dinestii, tudorii, teodorestii, mircisorii, ursii, stancii, etc, etc…nu mai vorbesc de „politicienii” romani…

De ce, ma rog, sa fiu intoxicata in fiece seara de indivizi fara morala, vanduti care pe unde a apucat sa se aciueze, si sa nu am dreptul sa aud si alte opinii?!?..

Scrie undeva ca Tolontan Catalin e inapt pentru asa ceva?!?

Care e sigur pe creierasul lui, sigur nu va fi influentat de nimeni…care e slab, asa ramane pe vecie!…poti tu sa-i aduci deontologul lu’ peste prajit,el o da tot ca vantu’…cand la dreapta, cand la stanga…in functie de care vorbeste mai mestesugit si-l pacaleste mai bine…

Si pare-mi-se mie ca ai cam inteles gresit pozitia lui Catalin…

Oricum, succes maine la vot, fie ce-o fi, ca asta ne-a mai ramas….sunt atat de scarbita si inca indecisa, incat pana in ultima clipa o sa stau cu stampila-n mana si o s-o plimb de sus in jos , si iarasi de sus in jos, de vreo cateva ori, pana m-oi hotari.

Ma duc maine la urne cu cateva sentimente de:

GREATA, GREATA, GREATA, GROAZA DE CE VA URMA, indiferent de rezultate.

ccc  •  5 decembrie 2009, 22:05

geoana e demn de toata mila! nu a noastra, a colegilor lui de coalitie, bineinteles! si acolitii lui la fel!
eram foarte decis sa nu merg la vot, preferand sa nu particip la alegerea nici unuia dintre cei 2. dupa seara de joi, m-am hotarat sa merg la vot, pentru ca intre doua rele, prefer sa o aleg pe cea mai mica!
faptul ca sunt inca oameni verticali in tara asta, care se mai pot opune comnenzilor interesate ale sefilor, imi mai da sperante ca se mai poate schimba ceva! nu foarte multe si nu foarte repede, dar poate, poate ……!

este prima data cind va felicit (in rest…mai mult critica!) dar va doresc din tot sufletul sa imi mai dati ocazia sa o fac!!

dan  •  5 decembrie 2009, 22:22

Teoria conspiratie (parodie)
Basescu i-a facut cunostinta lui Geoana cu Vantu. Totul s-a intamplat intr-o parcare de tiruri. Era inserat, erau si multe curve acolo… mi-am dat seama tarziu ca erau acolo, era foarte greu sa-i distingi in multime. Imi era foarte frica sa nu fiu recunoscut. Basescu le-a facut doar cunostinta el nu a participat la intalnire. Aveam sa aflu la 3 zile dupa ce l-am vazut ca nu a fost acolo.

…mai multe pe http://www.deliric.ro

nicu  •  5 decembrie 2009, 22:29

voi vota cu mircea geoana. sfatuiesc pe toti cetatenii de buna credinta sa voteze cu geoana.

pt lacrima  •  5 decembrie 2009, 22:40

problema este ca in spatele marinelului care loveste copii sta nutzi udrea….sau pardon,ea sta in genunchi si ia masa de la traian..

cri  •  5 decembrie 2009, 23:05

de acord cu majoritatea afirmatiilor din articol, draga tolo, cu o exceptie: au fost mai multe momente de panica la geoana, nu doar acela cu vantu. in fapt, a incasat ceva goluri… uite aici: http://www.youtube.com/watch?v=pJYvMni4648. a reusit un gol de onoare, care lipseste din montaj (faza cu oprea), dar, in ansamblu, s-a automutilat.

Irina  •  5 decembrie 2009, 23:49

este foarte corect :”România e condusă, de fapt, nu de cei aleşi, ci de cei care-şi folosesc puterea economică pentru a-şi mări puterea politică dincolo de orice mandat, partid şi nume”
Si de aceea il voi vota pe BASESCU pentru ca a fost primul si singurul politician care a avut curajul si puterea de a spune asta in gura mare!

JC  •  5 decembrie 2009, 23:51

@Geo VL Says:
Dl. Geo, va respect parerea, dar nu sunt de acord cu dumneavoastra. Recent am vazut un filmulet, care a fost ca un dus rece pentru mine. Mi-a raspuns la multe intrebari care nu aveau raspuns de foarte multi ani.

Nu pot sa spun ca am trait revolutia din plin sau ca am realizat la momentul respectiv ce inseamna. Mi-a duc aminte de imaginile de la TVR, de executia sotilor Ceausecu. Nu aveam decat 8 ani. La varsta aia visam frumos la viitor stralucitor. Cu fiecare an ce trece viitorul nu mai parea asa stralucitor. Incet incet am realizat ca ni se vanduse o iluzie, o minciuna impacheta frumos si data cadou de Craciun unui popor avid de libertate. Eram condusi de un om bolnav de putere. Nu a avut nevoie de bani, de proprietati. Aceste lucruri pentru el nu contau. Tot ceea ce a contat a fost puterea. In 2000, a fost prima data cand am votat. In turul 2 culmea, am votat aceasta persoana doar pentru ca adversarul parea raul cel mare. Oare asa sa fi fost? Sau asa ni s-a spus iar noi popor cuminte am luat-o de buna?

Au urmat inca 4 ani, 4 ani care pentru conducere a fost o adevarata dezvoltare economica personala, 4 ani in care noi romanii eram ca pestii pe uscat. In 2004 mi-am vazut visul implinit, aceea persoana pe care o condamnam pentru multe mizerii din tara asta a pierdut. In urmatorii 5 ani pentru mine lucrurile s-au schimbat. Am vazut o presa mult mai libera. Am avut acces la mult mai multe informatii. Situatia se apropia de ceea ce credeam eu despre democratie. Speram ca noi romanii intram intr-un ritm normal si ca am reuusit sa ne debarasam de un trecut in gri.

Anul acesta m-am trezit la „realitate”. Se pare ca totul a fost doar in imaginatia mea. Au avut grija domnii jurnalisti de la doua mari trusturi sa ma trezeasca si sa-mi spuna ca nu exista libertate de exprimare. Da, presa care pentru mine este un reper foarte important intr-o tara democratica. Au tinut sa-mi spuna ca acei oameni, de care credeam ca am scapat sunt inca prezenti si inca trag sforile, si ca vor face orice sa ajunga iar la putere.

Pentru mine a fost suficient. Pentru mine nu Geoana candideaza ci Iliescu. Pentru mine nu Geoana este presedintele partidului ci Iliescu. Am tot auzit: Basescu este un dictator, este un tiran. Dar Iliescu cum este? Poate imi raspunde si mie cineva la intrebarea asta?

Vazand comentariile despre oamenii care au iesit la Timisoara, mi-am adus aminte ca am mai vazut undeva asa ceva in 89, ’90. In aceasta minunata tara in 2009, la 20 de ani de la „revolutie” daca iesi si iti spui opinia esti „necivilizat”. Imi pare rau pentru cei care isi doresc „liniste”, dar eu nu vreau. Vreau scandal, vreau galagie ca sa vad ca nu suntem un popor mort. Imi pare rau dar nu ma pot intoarce cu 20 de ani inapoi.

Dl. Tolontan scuze pentru acest post.

Irina  •  5 decembrie 2009, 23:52

Si inca ceva- cei din politica au ce sa invete de la cei din sport. In sport joci cinstit , cel mai bun castiga, iar trucurile si jocul murdar te scoate definitiv din competitie!

bubu  •  6 decembrie 2009, 0:08

GEOANA E FFFF.SLAB,MASA DE MANEVRA PENTRU COMUNISTII CARE „ESTE”,ESTE BUN POATE IN SANTIER,UNDE CICA A FOST.

bubu  •  6 decembrie 2009, 0:14

MA MIR SI NU VREAU SA CRED CA DINESCU &CO SUNT CU ASA ZISUL DIPLOMAT,
INSEAMNA CA TOT CE NE-A SPUS DINESCU DESPRE COMUNISTI E O MARE GOGOASA,
MAMA LUI DE CIOLAN,MULTE CURVE MAI AVEM,PAZITI MORMINTELE BRATIENILOR,TARA DE KKO

Cristi  •  6 decembrie 2009, 0:54

OLE! OLE ! OLE !
Va fi liniste , vai ce liniste ,
Parlamentul PSD ,
Presedinte PSD ,
Guvernul tot PSD
chiar si Media PSD
Romania linistita va dormii
si mult mai saraca se va trezii
daca Geoana va iesii .

Aceasta este opinia mea in urma evenimentelor din ultima vreme.

Bodorin Romica  •  6 decembrie 2009, 1:04

Toata aceasta poveste nu are decat un singur efect!! Si anume: cetatenii de rand nu se vor mai prezenta la vot. Si ce segment al populatiei?Cel care are acces la media .. internet.. tv.. ziare.Cine sunt acestia?Oare cei de la sat care sunt in mare parte sustinatori PSD, sau aria urbana.. care inclina catre PDL? Deci ce candidat are de pierdut cateva procente?

MIKI II  •  6 decembrie 2009, 3:56

TOLONTAN ZIARIST LA O PUBLICATIE DE SPORT ?!?!?!?!?!?!?!?!

johnny  •  6 decembrie 2009, 9:14

Vantu ca vantu’, dar ce-a cautat inainte de alegeri Geoana la Moscova. Pai asta se crede mare diplomat si bun strateg pe probleme externe… Asta a fost gafa lui cea mai mare! E clar ca Geoana nu e capabil sa ia decizii importante si se pare ca cei din jurul lui nu sunt in stare sa-l consilieze spre binele partidului iubit sau poate fac asta intentionat. PSD-ul a gresit cand s-a descotorosit de Vasile Dancu. Strategiile lui l-ar fi facut presedinte pe Geoana! Asa, Geoana va primi voturi doar de la necunoscatori, comunisti inraiti si moldoveni.

Tiberiu  •  6 decembrie 2009, 9:21

Indiferent de neghiobia „prostanacului” nu mai pot vota cu Basescu.
In ultimii 4 ani de mandat a fost o sursa permanenta de scandal fara nici un efect pozitiv. Chiar daca trebuie sa vomit inainte de a pune stampila voi vota cu Geoana.

Clujean din State  •  6 decembrie 2009, 9:33

Bestial. Scris fain, limpede, cu miez. Tot respectul!

bronson  •  6 decembrie 2009, 9:59

…subscriu cu stima la cele spuse de Impartial, bravo as fi spus aceleasi lucruri!dovediti ca Vantu e corupt si mare papusar de presedinti si apoi politica nu e fotbal, aici firele se intrepatrund!daca sunt doua variante controlate de aceiasi puternici, ca in fond campaniile au fost prea dezmatate, prea mult interes pe campanie, prea subtirele programele pt. un cincinal!Tolontan, nu s-a votat inca, nu te baza pe recunostinta romanilor!Votul asta poate fi si ultimul pt. ca baselu nu are alta perspectiva decat propriile perspective…deci ceea ce votam a fost oricum creat dupa ceea ce vor mogulii astia ipotetici!votati cum doriti si ganditi-va ca nu prea sunt oameni curati in politica!

bronson  •  6 decembrie 2009, 10:00

…daca se va merge pe fraudarea alegerilor, cine va frauda mai mult?intrebam Vantu?

radu vasile  •  6 decembrie 2009, 10:02

bat un pariu simplu vantu cumpara deja posta

Eris  •  6 decembrie 2009, 10:02

Un singur lucru va spun:nu votati DICTATURA ! Asta ne asteapta daca nu votati ce trebuie azi!

dsc  •  6 decembrie 2009, 10:30

Sa va fie rusine domnilor de la Gazeta ca va amestecati in politica!Voi sunteti un ziar de sport,nu trebuia sa va murdariti numele.Oricum de acum incolo nu o sa vreau sa am de a face cu voi,sub nici o forma.Sunt atatea site-uri sportive CARE NU FAC POLITICA!Respect parerile celorlalti de pe acest forum,dar pentru mine,Basescu nu e decat o sursa de dezbinare,un om care nu stie sa faca echipa cu cei din jurul lui,decat cu cei pe care ii protejeaza,care vorbeste in numele poporului ,dar acest popor a ajuns sa traiasca la limita saraciei,care renunta la tine ca la o masea stricata daca nu ii mai esti de folos.Pentru mine ,ramane parerea politica a dlui Octavian Paler despre Basescu,Dumnezeu sa il odihneasca!,care si-a dat seama de potentialul lui politic din timp,si care si-a mentinut punctul de vedere.Probabil ca se vrea in continuare ,scandal si instabilitate politica,unde o minoritate politica vrea sa conduca o majoritate,iar daca nu se poate poate si o dictatura,care sa stie totul despre toti adversarii sai si sa-i santajeze.Inchei spunind ca,decat un presedinte spectacol dar lipsit de eficienta politica(ce izolat era la summitul NATO,intre presedinti,nu il baga nimeni in seama),prefer un presedinte care sa isi faca treaba,si sa nu stea doar de barfe si petarde interne!Doamne Ajuta!

Fata Morgana  •  6 decembrie 2009, 10:46

Poate nu ne dam seama, si multi cred ca sunt in aceasta situatie, ca de votul nostru de maine depinde viitorul Romaniei. Poate mai corect ar fi 5 ani din viitorul Romaniei.
Vrem democratie, reformarea si modernizarea tarii,aceasta inseamna Basescu Presedinte.Vreti revenire la stilul Iliescu-Constantinescu, vreti stagnare si liniste pentru ca cei de la FNI sau Grivco sa lucreze pentru ei votati-l pe Geoana, cel care duce steagul lui Iliescun inainte, steagul postcomunismului fara sfarsit, al saraciei si injustitiei.
Se pune problema daca lunga perioada a tranzitiei poate lua sfarsit. Aceasta perioada care a produs o clasa politica execrabila, cotata de public pe ultimul loc nu mai poate face fata cerintelor unei Romaniii europene.
Cine mai crede ca un parlament cu o majoritate PSD-PNL care se lupta doar pentru ei, va mai fi capabil sa faca Romania sa progreseze se inseala amarnic.
Capacitatea celor de tipul celor 322 de a inova, de a reforma sau de a conduce Romania spre Europa este epuizat. Acesti oameni, umpland salile DNA ne dovedeste ca tinta lor este pur materiala, este imbogatirea din banii publici.
Nu ar fi greu sa demonstram, enumerand tunurile, legile pentru infractori, pavaza imunitatii etc pentru a face aceasta demonstratie, dar nu acesta este scopul postarii noastre.
Dl.Presedinte Basescu este decis de a pune in aplicare o transformare radicala a Romaniei.
Romania tarata de o perioada de tranzitie fara de sfarsit, in care indivizii care compun diferite partide s-au folosit de politica pentru imbogatire necesita o alta politica.
Este vorba de o politica noua in care Tara sa treaca de la balmajeala tranzitiei la o politica europeana care sa aduca Romania in conclavul tarilor europene.
Ce doreste presedintele si PD-L se vede clar din programul politic al acestora:

1. Reforma sistemului politic
a.Clasa noastra politica din trecut si actuala nu indeplineste conditiile de onestitate si nu sunt impinse de idei mesianice sau de altruism social. Din contra clasa noastra politica apare ca o grupare mercantile in care interesele personale si chiar un adapost de imunitate in fata legilor primeaza.
Fara a spune ca in totalitate, totusi din clasa politica s-au tras coruptii (evident cei prinsi) care au facut politica pentru imbogatire, sociopati sau fanatici ai puterii cu orice pret, ramasite ale mentalitatilor comuniste si chiar securisti sadea. (la TV dl.Turcu afirma ca 14 membri ai primului guvern dupa 1989 erau securisti).

b.Clasa politica nu este impinsa de ideologii, de doctrine politice, ba chiar nici nu stiu ce sunt acelea. Altfel nu s-ar explica traseimul politic, plonajarea de la un partid la alt partid care poate sa fie opusul politic al primului.Unii totalizeaza traseisme de 5-6 partide.

c.Insetati de putere,fanatiici mai degraba definiti de termenul aproape psihiatric de sociopati sau personalitati sociopate.

d.Indivizi care fie si-au platit posturile fie au posturi de parlamentari platite de un jupan oligarh si care deci nu face ce vrea el ci a celui care l-a trimis .

e.Bogati care doresc ca distractie o functie politica, sau care pur si simplu si-au facut partide personale, pentru ca dispun de bani si organe mass media(Vadim,Felix,Becali etc).

f.Unii emigranti care pretind ca pot sa-i invete democratia pe romani dupa ce ei au stat in Occident 20-30 de ani.

a) Modificarea legii electorale pentru introducerea votului uninominal, ca instrument de imbunatatire a calitatii vietii democratice si responsabilizare a politicienilor in fata cetateanului.

b) Revizuirea Constitutiei, pentru a forma cadrul institutional capabil sa garanteze functionarea Statului roman la standardele Uniunii Europene.

c) Reformarea clasei politice,asa cum au aratat rezultatele regetendumului.

d) Adoptarea legii lustratiei, ca urmare fireasca a gestului de condamnare a crimelor comunismului si desecretizare a arhivelor fostei Securitati.

2. Extinderea reformei in sistemul de educatie,lucru inceput prin pactul de educatie propus de presedinte dar care trebuie continuat de politicieni responsabili.

a) Alocarea a 6 % din PIB pentru educatie, incepand cu anul 2008, potrivit angajamentului electoral din 2004.

b) Aplicarea reformei curiculare, in contextul procesului Bologna, astfel incat pregatirea tinerilor din sistemul de educatie romanesc sa creasca sansele lor de angajare pe piata interna si europeana a fortei de munca.

c) Trecerea scolilor sub autoritatea administratiilor locale si a comitetelor de parinti, precum si transferul fondurilor corespunzatoare de la bugetul de stat.

3. Continuarea reformei in sistemul de sanatate publica prin reforma reala a sistemului,a modelului de boala si de institutie de tratament, reorganizarea invatamantului medical si nu reducerea reformei ca pana in present doar la cat mai multi bani.
Elaborarea strategiei din domeniul sanatatii trebuie sa reflecte urmatoarele prioritati:

a) Dezvoltarea medicinei de familie si a tratamentului ambulator, intr-o formula nebirocratica si mai accesibila pentru pacient.

b) Elaborarea unor programe de reabilitare si dotare a spitalelor, care sa asigure conditii de tratament si spitalizare civilizate.

c) Trecerea spitalelor in coordonarea administratiilor locale, concomitent cu transferul fondurilor.

d) Reglementari transparente pentru achizitia de medicamente si materiale sanitare.

e) Incurajarea dezvoltarii sistemului privat, mai ales pe planul asistentei spitalicesti si al
asigurarilor de sanatate.

4. Continuarea reformei in Justitie, lucru inceput de dna Macovei dar avortata si chiar contrareforma a dlui Chiuariu si a PNL

a) Consolidarea independentei justitiei, ameliorarea sistemului judiciar prin introducerea noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala, precum si prin continua perfectionare profesionala a magistratilor.

b) Cresterea eficientei institutiilor publice (politie, servicii de informatii, justitie, administratie centrala si locala) in prevenirea si combaterea actelor de mare coruptie.

c) Accelerarea programelor de informatizare si modernizarea cladirilor destinate Parchetelor si Tribunalelor.

5. Sistemul de pensii si de protectie sociala este prost conceput si necesita o schimbare radicala de viziune, recunoasterea tuturor activitatilor si de asemenea terminarea cu grupurile privilegiate cu pensii astronomice,de la parlamentari la fostii activisti si nomenclaturisti comunisto-securisti

a) Ridicarea gradului de protectie sociala a pensionarilor, prin raportarea pensiei medii la salariul mediu pe economie si cresterea pensiei medii de la 32 % , cat este in prezent – dupa patru majorari – pana la circa 40 % din salariul mediu, in etape succesive, dintre care prima vizeaza atingerea pragului de 35 % din salariul mediu pe economie, in 2008-2009.

b) Dezvoltarea programelor de incurajare a natalitatii si sustinere a categoriilor vulnerabile (varstnici, persoane cu dizabilitati, copii abandonati si familii cu multi copii).

c) Diversificarea programelor vizand incluziunea sociala minoritatii de etnie rroma.

6. Dezvoltarea economiei si a mediului de afaceri in maniera liberala si dupa principiile economiei de piata cu eliminarea coruptilor fie ei oameni politici sau nu.

a) Mecanisme institutionale mai transparente pentru politici publice menite sa asigure dezvoltarea afacerilor si a economiei (la nivel local, regional si national) prin sprijin pentru:
– Rationalizarea institutionala si flexibilizarea mecanismelor de programare (planuri coerente de dezvoltare nationala, regionala, locala).
– Descentralizare (pentru a corela mai strans resursele si nevoile de dezvoltare cu decizia comunitatilor si autoritatilor locale).
– Imbunatatirea mecanismelor de atragere, evaluare si excludere din sistem in cariera functionarilor publici. Definirea unui plan pe termen mediu privind cresterea capacitatii profesionale a functionarilor publici.

b) Dialogul autoritatilor cu patronatele si alte organizatii care sprijina sectorul IMM – ca baza pentru politici publice cu suport social amplu. Intarirea organizatiilor patronale prin diversificarea reprezentarii sectoriale si coagularea acestora – in acord cu interesul intreprinzatorilor.

c) Concurenta si piete functionale si transparente prin:
– sustinerea privatizarii, mai ales in domeniul energiei, prin intermediul Bursei
– ajutoare de stat in acord cu reglementarile UE
– sisteme transparente de achizitie publica

d) Competitivitatea firmei si a economiei. Sprijinirea dezvoltarii sectorului IMM prin:
– Reducerea birocratiei si stabilitate legislativa.
– Evitarea derapajului macroeconomic – deficit, inflatie, cont curent – in intervalul 2007 si 2008.
– Cresterea exporturilor.
– Inovare si aplicarea mai rapida a rezultatelor cercetarii-dezvoltarii.
– O noua cultura a calitatii.
– E-intreprinderea (domeniul virtual ofera noi tehnici si metode de organizare, desfacere, recrutare etc).

7. Cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor UE dupa o impotenta toptala a ministrilor guvernului Tariceanu-Iliescu.

a) Prioritate pentru mediul rural:
– Dezvoltarea IMM-uri in mediul rural, pentru valorificarea productiei agricole si dezvoltarea agroturismului.
– Informarea locuitorilor si autoritatilor rurale cu privire la mecanismul de accesare a fondurilor europene.
– Liberalizarea pietei de consultanta (prin eliminarea monopolului statal in acordarea de asistenta tehnica pentru elaborarea proiectelor).

b) Infrastructura de transport si turismul
– Stimularea asocierii intre firme romanesti, pentru a le spori capacitatea de a participa la licitatii pentru proiecte cu finantare din fonduri europene si marirea sanselor de indeplinire a criteriilor de eligibilitate (constructii, IT, consultanta).
– Initierea, in anul 2008, a lucrarilor la autostrada Nadlac – Deva – Sibiu – Pitesti, pentru conectarea sistemului rutier romanesc la principalele Magistrale de Transport European, urmand ca in anul 2009 sa debuteze si modernizarea retelei feroviare pe Coridorul IV Paneuropean.
– Stimularea asocierii firmelor din domeniul turismului pentru diversificarea ofertei si cresterea competitivitatii, in vederea valorificarii depline a potentialului turistic autohton.
– Dezvoltarea infrastructurii rurale (drumuri, canalizare, apa curenta).

8. Mediul inconjurator va trebui abordat dupa principii ecologice si nu ca metoda de favorizarea unor firme
– Aplicarea unui program masiv de impadurire in Sudul tarii si Dobrogea, pentru a preveni si limita efectele desertificarii.
– Program de reabilitare si extindere a sistemului de irigatii, pentru garantarea unor productii agricole sigure, in pofida schimbarilor climatice.

9. Politica energetica trebuie proiectata dupa un plan de luinga durata
Realizarea strategiei de politici energetice pentru a reduce dependenta Romaniei fata de importul de gaze si titei, dar si pentru a diminua emisiile de oxid de carbon in atmosfera, conform deciziilor adoptate la Consiliul European din martie 2007.

10. Politica externa trebuie facuta de profesionisti, cu principii clare.

11.Descentralizarea administratiei locale, debirocratizarea si luarea deciziilor la nivel local si nu ca pe timpul comunistilor cand pentru un bec trebuia ceruta aprobarea de la minister
Pentru toate aceste lucruri dl.Presedinte are nevoie de o majoritate parlamentara calificata. Iata deci, de ce dl.Presedinte cere electoratului sa-i dea o majoritate parlamentara pentru ca aceasta tara sa poata fi condusa de o clasa politica responsabila.

Din pacate, azi, doar PD-L poate intruni aceste conditii, iar garant doar Traian Basescu.

EMIL  •  6 decembrie 2009, 11:06

nu stiu de ce va zbateti atata. nu noi suntem cei care ne alegem presedintele. acesta este pus de „agenturili straine”. nici acum nu ati observat? presedintele este pus de marile puteri pentru a fi aservitii lor. americanii au doborat turnurile pentru a pleca in asia dupa petrol si a face export de armament. rusia in compensare a inchis gazul europei pentru asi arata suprematia in europa. daca unul din acesti titani nu il mai vor pe basescu, acesta nu va mai fi presedinte, indiferent care este rezultatul real al votului, pentru ca nu conteaza cine voteaza ci cine numara voturile. s-a publicat vreodata toate procesele verbale de vot de la toate sectiile de votare pentru a vedea daca da acelasi total cu cel din procesul verbal final? aici se fac smecheriile, la BEC.

daniel  •  6 decembrie 2009, 11:19

dl tlontan eu credeam ca comentat-ti sport nu politica vezi ca pe timpu lui raposatu se discuta politica in ziar de sport si inca ceva cred ca nai treaba ca ziarit sportiv

milici  •  6 decembrie 2009, 11:24

@ Irina
Irinuco tata, ALEGAND la INTAMPLARE orice persoana din orice multime doresti (Trecatori oarecare, tarani, ******, moguli ,nu mai vorbesc de intelectuali) PROBABILITATEA de a nimeri un mai SLAB conducator de tara decat Basescu e NULA.
Carmaciul n-are scoala, are un IQ de 0,epsilon, e ZERO in economie, politica externa, diplomatie, n-a facut absolut nimic de cand e in politica, e COMUNIST, presupus SECURIST, nu se consulta niciodata cu nimeni, s-a certat si a INVRAJBIT cu/pe toata lumea, e de dreapta/stanga/centru dupa interes, a distrus PNTCD si urma si PNL, ne imbarliga cu FALSE TEME, n-a respectat nici 1% fisa postului de presedinte facandu-ne de RAS in lume, MINTE permanent si vorbeste ca o mahalagioaica, e inconjurat de un anturaj asemanator cu cei pe care-i acuza,avand relatii chiar cu MOGULII incriminati.
Daca VANTU, daramite PATRICIU ar conduce personal tara poti sa fi sigura ca toti am DUCE-o mult mai BINE.
Nu mai suntem in vremea ciocoilor care sa ia pielea de pe om, evident ca orice MOGUL chiar daca ar urmari numai sa-si creasca AVEREA ar fi , in primul rand, interesat de o tara cu o CLASA MIJLOCIE PUTERNICA ca sa aiba de la cine sa ia bani fara sa se simta prea mult.

dani  •  6 decembrie 2009, 12:25

multi nu vad adevaratii rechini din spatele lui geoana.sa ne aducem aminte cum domnu crin antonescu mai ca nu il injura pe geoana in campanie iar apoi dupa primul tur repede s-aaliat cu geoana si gasca.iar treaba cu johannis e vrajeala,doar pentru niste voturi in plus.ni se promite liniste?pai da ,daca iese geoana presedinte televiziunile mogulilor il vor prezenta intr-o lumina buna,el va fi plecat in vizite iar in tara baietii destepti isi vor spori averile si vor imparti ce mai este de impartit.decat o jucarie la cotroceni mai bine un jucator.sa iesim romani la vot si sa votam cu ratiune

georgian manea  •  6 decembrie 2009, 13:32

Cititorii tai Cataline,pot observa,ca prima care a postat e Anca,da Anca Radu,cea care pe toate sit-urile de socializare te bombarda pana ”mai deunazi” cu Grupul Sustinatorilor lui Crin Antonescu,aceasta propagandista[care nu raspunde la intrebarea daca are vreo legatura cu dushmanu de moarte a lui Base,jurnalistu Radu Tudor de la antenutele lui felix si de la jurnalul national]care era capabila sa mearga pana in panzele albe cu Crin,acu bineinteles ca a trecut in tabara lui Geoana,pe care il afurisea inainte de primul tur de scrutin si il umplea de invective si multe ,multe alte lucruri oribile pur si simplu’…..acum procedeaza la fel si cu Base,dar daca o sa castige base si ”imaculatu” crin la ordinele lui patriciu o sa-l pupe pe base,aceasta domnita va infiinta ”Grupul Admiratorilor lui Traian Basescu”.
Chiar nu ai pic de jena ,Anca Radu???

Sorin  •  6 decembrie 2009, 13:48

Foarte bune articolele. Imi place ca sunteti un jurnalist jucator si nu o marioneta. Tineti-o tot asa domnule Tolontan !!! Banuiti deja cu cine votez.

cosmin  •  6 decembrie 2009, 14:32

Daca Iliescu zice de Geoana ca e „prostanac” eu il cred pe cuvant.Chiar n-are rost sa-l contrazic:)

Comentează