Se sparge gheaţa!

[tab:Capitolul 1]

joi, 1 aprilie 2010, 3:04

[tab:Capitolul 1]

Investigaţie realizată de Mirela Neag, Radu Bichiş, Dan Brie, Marius Mărgărit, Ionuţ Petrişor şi Cătălin Tolontan

» Unul dintre cele mai bine păstrate secrete din sport iese la iveală » În ultimele 6 luni, 50 de milioane de euro investiţi în patinoare şi bazine au mers către firma unui politician aflat la Putere » Anonimatul public al lui Gabriel Silagyi, consilier local PD-L la Turda, a fost cel mai bun camuflaj pentru discreţia afacerii

Întîi, două precizări.
1. Această serie de dezvăluiri nu se referă la Monica Iacob-Ridzi. Faptele care vor fi publicate azi şi în perioada următoare s-au petrecut începînd cu venirea Sorinei Plăcintă ca şefă a sportului şi continuă şi azi. Ridzi a plecat, metodele de distribuire a banilor publici au rămas. Pe mize crescute.

2. Personajul ale cărui firme au cîştigat în ultima vreme contracte uimitoare cu statul, în sport şi drumuri, în valoare de cel puţin 50 de milioane de euro, se numeşte Gabriel Silagyi şi este consilier local PD-L la Turda. Fiind din acelaşi judeţ cu premierul Emil Boc, enunţul comod ar suna aşa: „E omul lui Boc”. Dar pînă acum nu a apărut, nici în mediile de afaceri, nici dinspre sursele Gazetei, nici o referire la prezenţa prim-ministrului în zona de interese a lui Silagyi. Ar fi facil şi spectaculos să scriem asta, dar ar fi neadevărat. Dacă Silagyi e doar omul-faţadă, atunci în spatele lui, din informaţiile de pînă acum, nu se află Emil Boc.

Silagyi neagă „orice sprijin poltic în afaceri” într-un interviu pe care ziarul îl va publica în zilele următoare.
Şi acum, iată faptele descoperite.

Ascensiunea unui tînăr agent de vînzări
În vîrstă de 36 de ani, Gabriel Silagyi şi-a surprins cunoscuţii, care-l ştiu drept „un tip retras, care a început ca agent de vînzări la firmele de echipamente sportive din Cluj”, prin intrarea în politică şi, mai apoi, prin expansiunea stelară a afacerilor sale.

Fostul director de vînzări de la Artimex a fost ales în 2008 consilier local în Turda pe lista PD-L. În acel moment, MBS Group, firma unde deţine 60% din acţiuni, realizase o singură investiţie sportivă majoră: bazinul de la Oradea, care a costat aproximativ 4 milioane de euro.

Trei lovituri
În ultimele 6 luni, firmele lui Silagyi erup în afacerile din bani publici. Iau contracte în toată ţara, unele uriaşe.

1. Patinoarul olimpic din Braşov 10 mil €
Investiţia, inaugurată acum o lună şi jumătate, costa iniţial 8 milioane de euro, dar s-a ajuns la peste 10,5 milioane, deşi patinoarul s-a ridicat în trei luni pe o structură existentă. Atribuirea s-a făcut către MBS fără licitaţie şi fără anunţ de participare, de către Ministerul Dezvoltării, condus pe atunci de Vasile Blaga. Recent, „Jurnalul Naţional” a publicat o investigaţie pe această temă, în care voci din Braşov au numit afacerea „un jaf public”.

2. Bazinele din Otopeni 30 mil €
Pe 9 februarie 2010, MBS primeşte 30 de milioane de euro pentru construirea unui complex de nataţie undeva la marginea Otopeniului, între depozitele industriale şi calea ferată. Ordonatorul de credite este Compania Naţională de Investiţii, aflată acum în subordinea Elenei Udrea. Procesul de achiziţie a început pe cînd CNI se afla sub Vasile Blaga.

3. Patinoarele din plastic 1 mil €
MTS declanşează operaţiunea „patinoare în toată ţara”. Procesul începe în octombrie 2009, sub mandatul Sorinei Plăcintă. Din 7 patinoare a cîte 150.000 de euro fiecare, firmele lui Silagyi cîştigă 6.

În acest timp, Silagyi cîştigă modernizări de drumuri în valoare de alte zeci de milioane.

150.000 de euro pe un patinoar infim
Vreme de mai multe săptămîni, reporterii Gazetei au documentat pe teren fiecare caz de investiţie sportivă în parte, comparîndu-le cu documentele oficiale.

Începem cu patinoarele „cu gheaţă uscată” plătite de MTS. De fapt, nişte suprafeţe cît o jumătate de teren de baschet care pot fi folosite doar pentru agrement, dar nu pentru învăţare, antrenament sau competiţii. Patinoare aşa cum există în mall-uri, despre care specialiştii contactaţi susţin că „pot costa cel mult 40.000 de euro”.

Puse în aer liber, ele devin aproape imposibil de folosit. De fapt, „ele ne-au fost băgate practic pe gît”, după cum susţin şefii sportului judeţean.

Cum a început totul
Publicăm astăzi primele trei cazuri. La Călăraşi şi Suceava firmele lui Silagyi au cîştigat deşi au făcut oferta cea mai scumpă, iar la Cîmpulung Moldovenesc patinoarul nu a mai fost realizat pentru că o altă firmă cîştigase!

[tab:Capitolul 2]


» Stadionul Municipal arată ca acum 20 de ani. Pista de atletism are 100 de metri de zgură, restul e pămînt! » În aceste condiţii, fostul MTS a decis să cheltuiască 150.000 de euro pe un patinoar » Licitaţia a fost cîştigată de firma care a cerut cei mai mulţi bani: MBS

Patinoarul cu gheaţă uscată din Călăraşi este amplasat lîngă Stadionul Municipal, pe terenul  bazei sportive Dunărea. Un lucru nou înconjurat de vechituri.

Pista de elan luată de vînt
Baza arată ca un muzeu în aer liber al comunismului: băncile vechi pe alei, clădirile scorojite, stadionul învechit şi neîngrijit. „N-au fost bani”, spune Mihai Stroe, directorul CSM Călăraşi.

Arată spre cele patru culoare de atletism, unde zgura se întinde doar pe 100 de metri. Restul a fost înghiţit de pămînt şi de iarbă. Pista de elan de la groapa cu nisip este compusă din bucăţi de cauciuc pe care le ia vîntul.

„Ca să nu se mai înece copiii”
Inaugurat abia pe 1 Martie, patinoarul este închis. Pentru că plouă. De fapt, pînă acum nimeni n-a văzut vreun copil cu patine aici. CSM Călăraşi nu are secţie de patinaj. Şi nici de hochei.

Oricum, astfel de suprafeţe sînt dedicate agrementului şi nu iniţierii sau antrenamentelor. Practic, sînt identice cu patinoarele amplasate de regulă de firme în mall-uri pentru acţiuni publicitare. Şi demontate apoi pentru alte evenimente.

Directorul Stroe explică dramatic care este rolul investiţiei celor 150.000 de euro. ” – „Ştiţi, în zonă sînt multe lacuri pe care, iarna, copiii merg să se dea cu patinele. Mulţi s-au înecat. Cu acest patinoar sperăm să prevenim aceste incidente tragice…”.

„A cîştigat MBS, care a dat preţul cel mai mare”

Şeful Clubului Sportiv Municipal explică investiţia

– Domnule Stroe, ce firme au participat la licitaţie?
– MBS şi Intersport.

– Cine a cîştigat?

– MBS.

– Cu oferta cea mai mică?
– (nu ezită deloc) Nu, cu oferta cea mai mare.

???
– Păi, cealaltă firmă a dat o ofertă prea mică. Era sub 85% din suma de pornire, deci nu se încadra în limitele legale. Ministerul din Bucureşti a stabilit caietul de sarcini şi preţul. Deci a cîştigat firma MBS, care a dat preţul cel mai mare. Dar aşa e legal.

– Şi ce faceţi cu patinoarul?
– Sperăm să vină profesorii de sport să facă lecţiile de educaţie fizică aici.

– În cei 150.000 de euro, care includ TVA, ce aţi primit?
– Suprafaţa pe care o vedeţi şi mantinelele.

– E adevărat că s-au mai plătit separat, pentru ghereta de lîngă, încă 50.000 lei?
(nu răspunde).

Directorul este membru PD-L
Şeful Direcţiei Judeţene pentru Sport Călăraşi, Mihai Stroe, a ajuns în această funcţie anul trecut, graţie Ordonanţei de Guvern 37/2009. El a avut recomandarea PD-L.

Stroe a organizat licitaţia pentru patinoar la sfîrşitul anului trecut, în octombrie, iar în noiembrie a fost anunţat rezultatul. Preţul de pornire a fost 600.000 de lei, cu TVA. Două firme din Cluj au venit cu oferte: MBS Group şi Intersport. A cîştigat prima. Cazul a fost relatat şi de „Jurnalul de Călăraşi”.

Suprafaţa patinoarului este de 320 de metri pătraţi.

[tab:Capitolul 3]

 

 

» Clubul Sportiv din Suceava a cerut bani pentru renovarea cantinei şi a hotelului » A primit în schimb un patinoar de 145.000 de euro realizat de firmele lui Silagyi

Se simte primăvara la Suceava. Întîi a fost un zvon, în decembrie. „Vom avea un patinoar”. Între timp, au aflat. Va fi un semipatinoar, cu suprafaţă de 320 de metri pătraţi. Şi, după trei luni, patinoarul are forma unor pachete într-o magazie.

Perspectiva politicoasă asupra lumii
Directorul adjunct al Clubului Sportiv, Băiţanu Vasilică, merge la intrarea în oraş dinspre Botoşani, lîngă stadionul de rugby. Pătrunde pe o alee îngustă, unde se zăreşte o groapă proaspăt săpată. „Aici va fi patinoarul!”, indică el. „Nu l-am putut face pînă acum din cauza vremii! Ştiţi, la noi iernile sînt lungi, e frig, cine se apuca să-l monteze?”.

Şi momentul în care izbucneşte
„Dar au trecut 3 luni şi el avea termen de realizare două zile!”. Ridică din umeri şi se ariceşte dintr-o dată. Ca şi cum  s-a plictisit de diplomaţie: „Să-i ia dracu’! Eu nu ştiu nimic, abia aştept să ies la pensie şi să scap de ei! Am cerut bani pentru cantină şi pentru hotel, dar ne-am ales cu un patinoar! Păi, ăsta ne trebuia nouă, domnule?”, se revoltă el.

Varianta mai ieftină, refuzată şi la Suceava
La licitaţia organizată la finalul anului trecut, au participat două firme, ambele din Cluj: Intersport şi Asocierea MBS şi Vest Sport. Ca şi la Călăraşi: Intersport la concurenţă cu firmele lui Silagyi.

Prima a oferit suma de 516.922 lei pentru realizarea proiectului, adică aproximativ 126.000 de euro, în timp ce MBS Group şi Vest Sport au avut o ofertă de 582.731 de lei, adică 145.000 de euro. Cu aproape 20.000 de euro mai mult.

Deşi Intersport a făcut o ofertă mai bună, MBS Group a cîştigat licitaţia. Motivul? A oferit 20 de ani de garanţie faţă de doar 5, daţi de cei de la Intersport.

Păzit ca o comoară
Uşi vechi de lemn legate de un lanţ cu lacăt. Aici, pe nişte paleţi de lemn stau aşezate componentele patinoarului. „Uite, domnule! Aici îl ţinem, închis, să nu-l fure cineva! Atît îmi mai trebuie, să dispară, că mă omoară cei din minister!”, spune unul dintre angajaţi. În jur, gunoi mult. Foarte mult. Şi plăcile. Singurele părţi ale patinoarului ce au ajuns la Suceava. Fără mantinele sau alte materiale! „Ba nu, avem şi soluţie de curăţat gheaţa! Ne-au adus vreo 2 litri!”, intervine mîndru un alt angajat. Şi rîde.

Cînd Silagy a pierdut şi nu s-a mai făcut patinoar la Cîmpulung
Un alt patinoar artificial ar fi trebuit ridicat la Cîmpulung Moldovenesc. Licitaţia a avut loc pe 22 decembrie 2009 şi au participat două firme: Intersport din Cluj şi Asocierea Instcomp – Vest Sport. Alături de MBS, Vest Sport este altă firmă controlată de Gabriel Silagyi.

După analizarea ofertelor, Intersport a cîştigat licitaţia datorită sumei oferite, 449.640 de lei, adică 120.000 de euro. Vest Sport ceruse 509.796 de lei, aproximativ 125.000 de euro.

Totuşi, patinoarul nu s-a realizat! Motivul? Vest a făcut contestaţie privind anumite documente prezentate de Intersport. „Actele erau toate în regulă, a fost totul transparent. Cei de la Vest au făcut însă tot posibilul ca patinoarul să nu fie deloc construit dacă nu lucrarea nu este executată de ei!”, susţin surse din sportul sucevean care au fost la curent cu licitaţia.

Contestaţia Vest Sport a fost respinsă, dar pentru că răspunsul n-a venit în termen legal, licitaţia a fost anulată!

Director: „Aveţi grijă să cîştige Vest Sport”
Oameni importanţi din MTS au încercat influenţarea licitaţiei de la Suceava, susţin surse din sport ale Gazetei. „Suna telefonul aici ca la gară. Vedeţi ce faceţi acolo, aveţi grijă, Vest Sport trebuie să cîştige licitaţia!”. Acesta era mesajul venit de la capătul celălalt al firului. Cel care suna este unul dintre directorii din MTS, al cărui nume nu-l dezvăluim în acest moment. „Omul o ţinea pe a lui: trebuie să cîştige Vest, altfel, adio bani pe viitor! Aşa suna ameninţarea: faceţi patinoar acum, aveţi şanse ca în viitor să primiţi bani şi pentru altele! Altfel, adio!”, precizează aceiaşi sursă.

«Nu închideam bine că telefonul suna iar! De această dată era Doina Melinte, care ne avertiza să facem licitaţie corectă!»
[tab:END]

Comentarii (124)Adaugă comentariu

mihai stroe  •  1 aprilie 2010, 11:38

se poate sa ai iarasi dreptate inlegatura cu aceste nereguli,dar sa sti ca eu unul m-am saturat!!!!!!!!!!!!!!
nu inteleg de ce se trece la alt caz ,pana nu se face lumina in cazul RIDZI……..
dupa parerea mea ar trebui sa insisti mai mult pe cazul RIDZI,pana se va ajunge la finalizarea lui!!!

Costi  •  1 aprilie 2010, 11:49

ALO 13, BINE ZISESI
dar cine ne poate opri de la IMPREUNARE?
E ? Asta e razboiul pierdut….IN LARG

marius  •  1 aprilie 2010, 11:52

Cei din Misckolc si-au ridicat un patinoar de vreo 1000 de locuri cu 400000 euro si la Brasov unu de 1600 cu 10 milioane? Aici deja se imbogateste careva sau unii, si ar trebui sa ii cheme la parchet pe toti. La noi se fura dupa ’89 incoace tot ce poate. Au mai ramas numai prostii si hotii in tara asta.

marius  •  1 aprilie 2010, 11:53

Misckolc-Ungaria

bibi  •  1 aprilie 2010, 11:53

base ati votat nimic o sa mincati.Populismul,minciuna si incompetenta se afla la putere(pdl)

vali  •  1 aprilie 2010, 11:58

se va autosesiza cineva referitor la ceea ce scrie aici? sau parte din banii munciti „din greu” merg taman la cei care ar trebui sa investigheze penal ceea ce se intimpla?

miki  •  1 aprilie 2010, 12:12

Alo domnu, a-ti inceput iarasi cu investigatii dupa ce va dat flit Becalii si &?De ce nu analizati salile de sport ale lui Nastasefacute in sate unde nu sint copii?Se vede cu ochiul liber cu cine jucati.Nu va mai
strofocati ca nu iese nimic.Eventual dupa 2015.

Cătălin Tolontan  •  1 aprilie 2010, 12:26

miki: cind noi scriam, in 2004, despre salile de sport ale lui Nastase si eram presati economic de PSD dumneavoastra va ascundeati sub un pseudonim, ca si azi 🙂 Uitati-va in colectia ziarului!

Vasile Racoviţan » Blog Archive » De ce-mi place GSP  •  1 aprilie 2010, 12:29

[…] De ce îmi place Gazeta Sporturilor? E simplu: pentru că face presă de calitate. Încă o dovadă, după investigaţia legată de fostul ministru Monica Iacob Ridzi, în ediţia de azi a GSP. […]

Constantin  •  1 aprilie 2010, 12:33

Nu va faceti nici un fel de iluzuii, cainii latra caravana trece. Oricare ar fi fost la putere ar fi facut la fel. Uitati-va la ce am avut si ce a mai ramas, de vandut nu mai este nimic asa ca trebuie sa profite din investitii, atatea cate se mai fac. Lacomia si incompetenta lor ne pulverizeza ca popor si nu putem face nimic. Speram ca politicienii tineri vor fi altfel, dar, sunt mai lacomi si mai inculti, latra toata ziua uni la altii doar vor prinde si ei un os.Mai mergeti la vot cu succes!

webber  •  1 aprilie 2010, 12:42

pe bune, nu ma mai uimeste nimic in tara asta. de la astia te poti astepta la orice.

Cătălin Tolontan  •  1 aprilie 2010, 12:57

dragomir: aveti o memorie selectiva si incorecta: pe cind eram la prosport, noi am fost cei care am facut o invstigatie pe tema ierbii stadionului national. Noi am publicat poze cu nastase si fratele baronului oprisan pe gazon, noi am sustinut ca se ja juca pe nisip si asa a fost!!!

Adrian B  •  1 aprilie 2010, 13:15

Foarte bine, felicit pe domnul intreprinzator particular si guvernul de care apartine ministrul ce a aprobat aceste cheltuieli. De asemenea vreau sa felicit poporul care a votat acest guvern, pe presedintele Basescu si culoarea portocalie in Romania. AVEM CEEA CE A DORIT POPORUL. PASTE FERICIT TUUROR si mult spor la munca pentru plata datoriilor facute de guvernul PD-L. Sanatate si virtute ….. poporului muncitor.

MARIAN  •  1 aprilie 2010, 13:24

NU STIU DC VA MAI MIRA ACESTE LUCRURI… S-A FINALIZAT VREO ANCHETA CU PEDEPSIREA VINOVATILOR ORICARE AR FI ACEIA? DOAR DUMNEZEU O SA II MAI PEDEPSEASCA PE MULTI DINTRE EI CA NOI NU SUNTEM IN SATARE DE NIMIC…

MARIAN  •  1 aprilie 2010, 13:27

APROPO TOLO, FELICITARI… DACA O SA RAMAI CU COLOANA VERTEBRALA PANA LA SFARSIT O SA AI PARTE DE APRECIEREA MULTOR OAMENI, …..

radu  •  1 aprilie 2010, 13:33

felicitari pt munca depusa! chiar daca multi credem ca oricum nu se va face nimic, e bine sa mai existe si optimisti 🙂 cei ca miki sunt amuzanti, dar multi, din pacate!

Cetateanul_turmentat  •  1 aprilie 2010, 13:45

Domnule Tolontan, daca tot ati luat-o pe calea asta, nu ati putea sa cercetati putin si afacerea reabilitarilor termice? Eu mi-am raebilitat apartamentul cu aprox 7000 de lei anul trecut. Devizul pe apartament la firmele pdl-iste care castiga pe banda rulanta licitatiile pentru reabilitare este in jur de 42000 de lei per apartament. Unde se scurg banii astia?

vasile  •  1 aprilie 2010, 13:46

Este clar ca avem de-a face cu un grup infractional organizat care conduce Romania. De ce nu se vede absolut nimic si tara se scufunda pe zi ce trece ? Deoarece acest grup organizat sifoneaza banii publici intr-un mod sfidator, crezand ca nimic nu li se poate intampla. Avem un presedinte jucator ( el joaca pe la nunti si petreceri dansante ) care nu spune nimic, un premier de paie care, atunci cand vorbeste foloseste viitorul ( este in functie de 1 an si ceva de zile, dar nu l-am auzit sa fi folosit trecutul, cu privire la activitatea sa ). Domnule Tolontan, daca poti sa afli de la presedinte sau Boc pe ce s-au cheltuit punctual zecile de miliarde de euro cu care suntem datori,o sa ai mari surprize. sunt bani care s-au transferat in buzunarele unora cred, deoarece nu se vad investitii mari in tara, facute de stat.

Ovidiu  •  1 aprilie 2010, 13:46

Tolo presedinte! 🙂

nelu  •  1 aprilie 2010, 13:57

Bravo Catalin! Te-am urmarit si aseara ,in direct cu madam Strudel…pardon Placinta!Nu vreau sa fiu rautacios(mai ales in sapt. asta)dar prea se fura din toate partile!Mergi te rog pana la capat…o sa intampini multe obstacole..dar NU te lasa!Si Ridzi si Placinta si multi altii trebuie sa plateasca…eu nu am nici bani de paine si ei fura….milioane de euro.Nu e drept!Sa fie judecati.Acum treaba asta trebuie mediatizata pana se sesizeaza cineva.Altfel….Pentru tine si familie si pt. toti credinciosii din lume Paste Fericit!

jan  •  1 aprilie 2010, 13:58

Domnule Tolontan!Ceea ce dumneavoastra incercati sa dezvaluiti cu privire la hotiile facute de clica PDL-ista instalata in fruntea tarii dupa alegerile din 2008 ,dar mai cu seama dupa prezidentialele din 2009 este doar varful icebergului.In realitate se fura aproape jumatate din bugetul public ,chiar si acolo unde toti spun ca nu sunt bani,respectiv :cultura ,invatamant ,sanatate ,etc.Am vazut la regia apelor romane,in anul trecut o hotie de nedescris.De la centru s-au achizitionat o serie de materiale si obiecte de inventar ce nu se vor folosi la nimic,niciodata si niciunde.Furnizori 2 firme de apartament infiintate in iulie 2009, care au livrat produse cu preturi umflate de peste 10-15 fata de preturile cu amanuntul.Exemplu 😮 trusa sanitare in care se aflau 2 cutii de aspirine si o fasa de tifon ,la pretul de 1100 lei , fata de un pret corect de 9 -10 lei.O pereche de cisme de cauciuc la pretul de 130 fata de un pret de 30 lei .Un lighian de plastic( la ce le-o fi trebuit?) la pretul de 90 lei fata de 9 lei etc.Milioane de lei au fost jefuite in acest mod fara sa se sesizeze cineva ,care mai tarziu vor umfla artificial costurile acestei activitati si nu vor ramane bani pentru diguri,cosolidari etc si ne mai miram ca la orice ploaie se produc inundatii. Nu mai exista Curte de Conturi,garda financiara,politie economica, audit intern etc.etc.?Cum trec neobservate aceste practici?Romania ar putea iesi din criza daca s-ar face un moratoriu ca in urmatorii 3 ani sa nu mai jefuiasca nimeni bugetul public. Ar ramane bani si de salarii si de pensii,bineinteles de salarii si pensii normale ,

Anca  •  1 aprilie 2010, 13:59

Catalin, pe langa felicitarile usor de intuit,
stiind care sunt posibilitatile de a se pune presiune pe tine,
am un singur lucru sa-ti reamintesc:
ori de cate ori se va incerca franarea demersului tau,
sa nu-ti scape din vedere ca e mult mai periculos sa te opresti acum
decat sa mergi pana la capat cu informarea publicului.
Atata timp cat mesajul tau ajunge la noi, pe toti nu ne pot opri.
Tot ce ramane in umbra insa va lucra impotriva ta,
din punctul lor de vedere, raul e deja facut.
Nici un moment sa nu-ti inchipui
ca ai vreo sansa de a ramane singur pe traseu.
Poti sa te bazezi inclusiv pe colegii tai critici din presa,
dar care, dincolo de divergentele de opinie,
nu s-au indepartat nici un moment de principiile verticalitatii.
********** pe care le descoperi alaturi de echipa cu care lucrezi
nu s-au terminat cand am sperat noi ca se vor termina —
dar asta e departe de a insemna ca n-au sa-si vada capatul.

Andrei 2/3  •  1 aprilie 2010, 13:59

Caietul de sarcini a venit de la MTS cu suma aia mare deoarece domnii de acolo si-au zis…daca e mai scump, sigur e mai bun. l-au facut asa de mic sa fie clar ca e pt copii, sa nu intre peste ei haimanalele alea mari si ..a castigat cel din Turda…desigur… ca e de-al casei. doar nu or sa il dea la vreo unu din PSD.
Si cine sa se sesizeze ? Blaga ?o sa ii zica lui Base: sefu am aflat ca am furat acum un an..ma autosesizez?

Tundrea Adrian-Costin  •  1 aprilie 2010, 13:59

Domnule Tolontan… Desi o sa par antipatic mai tuturor eu o sa spun ca este vina noastra si numai a noastra! Si aici nu ma refer la voturi (desi se potriveste foarte bine zicala ca avem exact conducatorii pe care ii meritam… ca sa nu se discute – am votat cu cealalta tabara… eu i-as zice raul cel mai mic, dar si asta e foarte discutabil). Ci la faptul ca odata citite aceste anchete (si altele asemanatoare) nu se strang 100-200-300 de mii de persoane (cel putin) in Piata Victoriei si sa blocheze activitatea acestui mafii… pardon guvern. Si nu pentru acte de huliganism ci pur si simplu sa nu isi mai faca ei treaba. ***

Noi romanii sunt obisnuiti sa fim furati… Nu mai misca nimic in noi decat poate putina indignare cand suntem in fata televizorului. Imi aduc aminte la vecinii nostri unguri acum cativa ani cand premierul lor a recunoscut ca a mintit in campanie cum s-au mutat cu catel si purcel in fata Parlamentului si nu au plecat de acolo cu saptamanile.

Ceea ce vreau sa spun este ca ei fura tot ce se poate si asta pentru CA II LASAM. Nu se ridica nimeni de la televizor sau din studiouri sa puna mana pe ei – doar ne indignam. Daca justitia nu face nimic este dreptul nostru sa intervenim. Celor pentru care afirmatia mea suna a populism ar trebui sa le aduc aminte ca in Declaratia de Independenta a SUA se spune ca atunci cand guvernele incalca drepturile oamenilor este de datoria acestuia sa le inlocuiasca.

MihI  •  1 aprilie 2010, 14:04

ca si in cazul ridzi, doamna o sa ramana insarcinata pana uita toata lumea de proces si apare alt mare caz de coruptie. am 26 de ani si mi-am dat seama in ce tara traiesc. numai smecherii si hotii au un viitor in tara asta.
totul se construieste pe hartie si cu f multi bani, iar in realitatea apar afaceri profitoare pentru ******* celor de la putere. asta e, nu ne-am nascut in locul potrivit.

dannyro  •  1 aprilie 2010, 14:20

Oare credeti ca doar in sport sunt astfel de nereguli?! Aici ati facut investigatii si ati aflat cateceva. Si ce daca ati aflat, oricum nu pueti face nimic. Acesti oamni corupti care ne conduc sunt prea bine acoperiti. Licitatile sunt de ochii presei, ca oricum castiga cine vor ei. Suntem prea mici sa fim bagati in seama, opinia noastra nu conteaza, doar atunci cand suntem ademeniti cu 10 lei sa mergem la vot. Nu se va schimba nimic si asta ma doare. Trebuie sa mai treaca 20 de ani sa ni se schimbe mentalitatea. Bafta in rezolvarea cazurilor de hotie, si sper sa nu fiti adusi la tacerea prin mituire.

Un cunoscator  •  1 aprilie 2010, 14:21

Domnule Catalin Tolontan, am si eu o nelamurire! De ce pana acum presa din Turda si din Cluj a tacut malc ori de cate ori cineva a vorbit de la nivel local de aceste biznisuri? Poate ar trebui spuse unele lucruri si despre marea increngatura de afaceri intre patronii de media locali, deveniti catelusi portocalii, si oamenii de casa ai PD-L. Sunt multe lucruri pe care toata lumea le stie, dar nimeni nu are curajul sau interesul sa le dezvaluie. Verificati contractele intre primaria Turda si presa locala, intre presa din Cluj si institutiile aflate in subordinea Consiliului Judetean condus de finul lui Boc, Alin Tise. Tudor Stefanie e un Voicu local, cu mari increngaturi in justitie, in presa si in instutiile publice locale sau nationale. Daca doriti, va rog sa imi raspundeti pe blog si va pot da niste legaturi utile de la oameni la care le-a fost teama pana acum sa vorbeasca. Succes!

doru  •  1 aprilie 2010, 14:24

D-l Tolontan
este ok ca sezisati asa numite „fraude” cu privire la licitatiile sau incredintarile directe, insa pot sa va pun si eu niste intrebari ce alt patinoar s-a mai construit in ultimii 20 de ani in tara asta, dar vreun stadion olimpic cunoasteti, ori vre-o baza sportiva completa.
hai sa fim totusi seriosi acele sali de sport care s-au construit pe timpul lui Nastase cum s-au acordat spre construire ?!!!.
La noi cind se face totusi ceva mai gasim acolo un leu doi pusi in plus (care poate ca aveti dreptate ca sunt ), dar ramine ceva facut in urma .
Ati prins timpul lui Ceausescu cind la nivel local toate intreprinderile participau cu cite ceva (materiale, forta de munca)- toate gratis- la construirea unui edificiu in folosul comunitatii, acum acest lucru nu mai este posibil, cineva insa trebuie sa le faca si pe acestea si chiar trebuie URGENT.

cluj  •  1 aprilie 2010, 14:32

Cataline, multumim frumos pentru informatii, sunt 100% convins ca tot ce ai scris e adevarat, inclusiv cazul Ridzi etc. Am o singura intrebare: SO WHAT ?!?!?!?!?!?!? WHO THE **** CARES???????
Cainii latra, caravana trece. Nu o sa se intample absolut nimic. Pana cand ****** din tara asta (din pacate cu drept de vot) o sa mai voteze oameni gen basescu (am scris intentionat cu b mic pentru ca nu merita altceva) o sa se tot fure la greu in tara asta. Si inca o intrebare si am terminat: CE S-A FACUT CU ADEVARAT IN ULTIMII 20 DE ANI IN ROMANIA? Raspunsul meu: mai nimic!

NMIH  •  1 aprilie 2010, 14:44

Cunoasteti OG pe baza careia se organizeaza licitatiile pentru achizitii publice?
prezentati va rog conditiile impuse prin caietul de sarcini , criteriile de selectie , modalitatile de punctaj – procesul verbal incheiat pe baza caruia a fost selectat ofertantul.
Asta pentru a fi credibili – altfel – totul aflat si sustinut poate creea doar o stare emotionala si atat!

Martiana  •  1 aprilie 2010, 14:45

Esti genial!
Totodata si un bun model pentru (viitorii) jurnalisti! Spor la treaba in continuare!

vladimirescu  •  1 aprilie 2010, 14:56

Acum stim de ce se bat toti *** pe politica, se fura usor si cu acte in ,,regula”. Cum sa coste un patinuar 11 mil de euro ?? am innebunit cu totii fratilor daca credem asa ceva. Asa se imbagatesc unii si altii platesc ca *****. Vai de noi cu clasa asta politica care fura tot ce apuca. toti vin in politica sa fureeeeeeeeeeeee. Rusine!!!!!! Bai boc unde esti ???? vezi unde se duc banii ???? ne trebuia patinuar ??? autostrazi nu faci.. **

adrian  •  1 aprilie 2010, 15:07

Cainii latra….. jigodiile se imbogatesc.

La ce folos aceste investigatii?… se pot recupera banii?…. intra cineva la puscrie?….as vrea din suflet sa-mi spuneti care este rostul si cum vedeti voi finalitatea anchetei.

PS: asta nu inseamna ca nu apreciez munca voastra, ba din contra

PDL  •  1 aprilie 2010, 15:17

PDL ati votat….suportati…nu e vina lor…e vina noastra….
acum o sa apara intrebarea dar Geoana ce facea?Nu „fura” si el? Cine stie, poate nu sau poate da. Nu e de ajuns ce a facut Base 5 ani? De ce l-ati mai votat inca 5? Sa mai fure? Bine va face…Sper sa fure 100 de mld de euro ca meritam. Sa FURE cat poate. Oricum Geoana mai avea in spate pe Crin Antonesc, Johanis etc…se fura mai greu…in fine…eu as vrea sa fure base in astia 5 ani cat n-au furat toti hotii din Romania. FURATI ca de-aia v-am votat? Nu?

watcher  •  1 aprilie 2010, 15:23

bravo tolo, desi e trist ca doar un ziar cu profil sportiv face investigatii… unde sunt ceilalti jurnalisti?

Uneori, vremurile grele produc presa de calitate — blog de analiza sportiva 3Surse  •  1 aprilie 2010, 15:23

[…] Gazeta Sporturilor a publicat in ultimele zile doua materiale din categoria  “presa grea” – amanunte aici si aici. […]

black  •  1 aprilie 2010, 15:51

bun, ai prezentat stirea! si mai departe? Pe astia o sa ii doara *********, noi o sa uitam, ziarul are cititori, si in rest nimic altceva! i scurt timp mergem iar la vot

Dan,captain de play  •  1 aprilie 2010, 15:53

Bravo,pertinenta ancheta, as usual!Din pacate,vorba unuia de mai sus:finalitatea unde e? Cainii latra,shmecherii umfla banu gross!Si noi …citim gazeta!Gazeta sporturilor!

omu rau  •  1 aprilie 2010, 16:01

cica se fura in romania…
nu e adevarat. se fura la greu. in cluj directorii de spitale pusi de pdl au cotizat fiecare 100 de milioane lei vechi pentru campania lui base, firme care aveau contracte cu primaria (constructii, servicii, etc) si aveau bani de recuperat (sume de ordinul sutelor de milioane) au lasat 15-20% „comision” daca voiau sa vada banii rapid si li se cerea asta in fata. tonetele de pe b-dul eroilor din cluj sunt datorii platite catre sustinatorii pdl. iar prin primaria cluj se vorbeste ca dl apostu(primarul clujului) e unul din spagarii fruntasi. suntem de jena. asta au ales romanii. in loc de „comunisti” au ales hotii. felicitari. primim ceea ce meritam acum. psd fura de la stat si din bugete. astia fura de peste tot

ionel  •  1 aprilie 2010, 16:30

ar fi bine sa stim cum sa punctat, daca o garantie mai mare are un punctaj mai bun atunci… e normal sa o ia chiar oferta financiara mai mare si inca ceva inter sport e constructorul(vanzatorul de echipament sportiv) al bazei de la izvorani(nu strica putina documentare)pe care o critica toti. parca de la ei bate vantul.

Accidutzu  •  1 aprilie 2010, 16:43

Fratilor, asta nu-i nimic ! Acum vreo cateva zile am ascultat la stiri ceva stupefiant ! In primele luni din 2010 cheltuielile guvernului au fost cu vreo 15 – 20% mai MARI decat cele din aceeasi perioada a anului trecut !!!
DE UNDE ?!?
In conditii de „criza” cu o rata a somajului deja alarmanta si previziuni sumbre, cu investitii aproape nule, cu o economie subterana de peste 30% ( guvernul nostru „drag” o estimeaza la 20%, dar eu cred ca cei 20% reprezinta doar varful aisbergului ), guvernantii Romaniei isi permit sa-si bata joc de toata tara asta si de cei care din munca lor ii intretin pe parazitii astia care au impanzit structurile statului roman !
Sumele delapidate de Ridzi sau Silagyi sunt nimicuri pe langa jaful facut de Berceanu cu autostrazile ! Acest mafiot ar fi usor de dovedit ca a produs deturnare de fonduri, jumulind companiile feroviare de stat si „transferand” banii in conturile Bechtel !!!
A dat astfel o dubla lovitura ! Una mai „maruntica” , legata strict de comisioanele de la Bechtel si una mai zdravana, favorizand companii feroviare private, ale caror stapani sunt mahari politici !
Pun pariu ca nu stiati de faptul ca pentru activitatea de transport feroviar de calatori se practica o metoda „originala” de subventionare : Compania de stat, CFR Calatori primeste subventia in functie de cupoanele decontate ( de la pensionari, veterani, handicapati, etc) iar Regiotrans-ul de exemplu, primeste subventia la kilometrul parcurs chiar si cu trenul gol !!!
Nu credeti domnule Tolontan ca pontul asta merita sa fie investigat ? Desi dvs. personal sunteti un jurnalist sportiv si poate nu va intereseaza subiectul, poate cunoasteti alti ziaristi de ancheta care ar avea destul sange in instalatie pentru o galusca asa de mare !
Cu stima,
Paste fericit tuturor romanilor !

IEU  •  1 aprilie 2010, 16:50

de furturi si alte prostii stim … dar nu stim cand vom scapa de ei …
mai bine ati incerca sa investigati pe aia care trebuie sai traga la raspundere 😉

Ovidiu  •  1 aprilie 2010, 16:51

Pentru cei care se tot agita legat de finalitatea acestui demers: MATURIZATI-VA! Ce vreti, sa faca Tolontan dosarul de urmarire penala, tot el sa-l judece si tot el sa-i pazeasca la usa penitenciarului?

Omul (cu echipa lui cu tot) si-a facut treaba, de-aici incolo e problema altora. Nu e vina lui Tolontan daca nu se va intampla ceva cu cazul acesta. E posibil ca toate manevrele astea nici sa nu fie ilegale, sau sa fie foarte greu de dovedit ilegalitatea lor. ASTA NU STIRBESTE CU NIMIC IMPORTANTA DEMERSULUI JURNALISTIC. Tolontan nu da sentinte, aduce informatii. Treaba lui e sa aduca informatii corecte si complete.

Marius  •  1 aprilie 2010, 16:53

Tolo da trebuia sa mai astepti si tu sa treaca greva „spontana” de la ratb ca uite acum nu -ti bag nimeni in seama „ancheta”.

Catalin Voicu  •  1 aprilie 2010, 16:56

Unde esti BASESCULE cu coruptia si mogulii?
dece taci BASESCULE?
Unde sunt SERVICIILE SECRETE si DNA cu inregistrarile de coruptie?
Dece nu arestati pe nimeni/ Legea va permite?
Unde sunt toti prostii care i-au votat?
Sa vedem daca mai au tupeu sa scoata o vorba ca ii spulber!
Aloo , mai este cineva in tara lui Basescu care se gandeste la profesori?

brick  •  1 aprilie 2010, 17:10

Ceea ce faci seamana cu intrminabilele scandaluri dintre oamenii puterii. Aratam tot timpul catre CEILALTI. Simtim Tolo toate mizeriile astea,spuse sau nespuse de tine. Cauta solutii si fi sigur de binele pe care-l vei face TUTUROR .

jos_cenzura  •  1 aprilie 2010, 17:21

in continuare sustineti ca sportul si asemenea lucruri trebuie sa fie in domeniul public si nu cel privat? mai adinioara cerseati bani de la guvern pentru „sport” – poftim rezultatul

solutia intr-o tara ca Romania este foarte simpla: un guvern cu scopuri mai reduse (de a apara tara si mentine legea); cat timp guvernul se baga in sport, religie, industrie, dezvoltare si altele, nereguli din astea vor exista

radu  •  1 aprilie 2010, 17:57

aceste afaceri se fac peste tot in lume. depinde cat de mare este comisionul politic.
un ex; stadionul olimpic din montreal. un jaf adevarat. se fura de la cui pina la cimentul din betoniera.
de platit , s-a platit in 30 de ani de catre contribuabil. nimeni pedepsit.
asa ca !
dreptate nu va fi nicoiodata!

Owi SB  •  1 aprilie 2010, 17:59

Nici nu-mi vin cuvintele ,nici nu stiu ca sa mai scriu,sunt pur si simplu stupefiat de aceste lucruri care se intampla zi de zi,care dupa destituirea lui Ridzi au fost preluate si chiar dezvoltate de doamna Placinta!!!Societatea civila din Romania e paralizata,e lipsita de reactie,e moarta!!Domnule Tolontan,trebuie neaparat sa colaborati cu sindicatele si alti reprezentanti ai societatii civile sa se faca presiuni asupra justitiei,prin demonstratii si miscari de strada pt. a-i determina pe acesti oameni sa renunte la practicile astea si sa inceapa in sfarsit sa dea socoteala pt. ceea ce fac!!Am votat PDL cu speranta si incredere,apoi am votat Basescu(raul cel mai mic),dar acum inteleg ca am facut o mare greseala.Miscarile de masa sunt singura solutie in tara asta,o noua Revolutie,chiar daca suna pompos,societatea trebuie sa reactioneze,nu se mai poate asa!!Trebuie sa faceti ceva domnule Tolontan in aceasta privinta,aveti populariatatea si puterea mediatica de a misca lucrurile mai mult decat pana acum.Va felicit pt. tot ceea ce faceti si pt. ca rezistati presiunii la care sigur sunteti supus din partea grupurilor de interese,dar va rog implicati-va mai mult,faceti oamenii sa se urneasca din letargia care i-a cuprins!!!

unu  •  1 aprilie 2010, 18:06

sapati pe langa fostul primar pdl de oradea

Comentează