Factura omului nou

Gazeta vă oferă azi o probă despre cum se cheltuiesc banii publici cu firmele agreate politic

vineri, 9 aprilie 2010, 2:02

Gazeta vă oferă azi o probă despre cum se cheltuiesc banii publici cu firmele agreate politic

Investigaţie de Mirela Neag, Radu Bichiş, Dan Brie, Marius Mărgărit, Ionuţ Petrişor şi Cătălin Tolontan

N-au reuşit cu experimentul Piteşti, dar le-a ieşit tocmai cînd nimeni nu se mai aştepta.

Au eşuat în a produce pe timpul vieţii oficiale a regimului omul nou, cel despre care Lucian Boia scria că în mitologia comunistă se naşte prin muncă fără bucurie, prin cedarea libertăţilor şi, în final, printr-o „omenire unificată şi uniformă”.

În decembrie 1989, tocmai generaţia „decreţeilor”, experimentul ginecologico-social destinată să confirme superioritatea numeric consacrată a omului nou, s-a răsculat, cerîndu-şi drepturile naturale.

Am crezut că am cîştigat. Am crezut prost!
E generaţia care a surprins Europa prin portretele din filmele lui Mungiu, Mitulescu, Puiu, Porumboiu şi Muntean. Sînt femeile şi bărbaţii de azi care, imediat după Revoluţie, au început să se pompeze pe ei înşişi în venele României, modernizînd-o într-un ritm devastator pentru viaţa proprie, dar asta părea puţin important, cuprinşi fiind de frenezia premonitorie a timpului scurt avut la dispoziţie.

E generaţia care a crezut că a cîştigat meciul.

Întîi factura, apoi contractul
Azi, Gazeta Sporturilor face publice confirmările oficiale ale unor nereguli flagrante în construcţia patinoarelor artificiale, despre care scriem de o săptămînă. E vorba, în total, de investiţii teleghidate politic în valoare de peste 1 milion de euro. Care au ajuns, în marea majoritate, la acelaşi consilier PD-L Gabriel Silagyi din Turda, ale cărui firme au strîns numai în ultimele 9 luni contracte de 70 de milioane de euro din bazine, patinoare sau drumuri.

Pe scurt. La Iaşi şi Călăraşi atribuirea s-a făcut prin cerere de ofertă, procedură interzisă de lege de vreme ce fiecare patinoar valorează 150.000 de euro.

La Suceava, contractul cu firma consilierului PD-L s-a semnat pe 23 decembrie 2009, dar banii fuseseră facturaţi din 21 decembrie. Cu două zile înainte de încheierea actelor.


Mulţimea oamenilor noi

Stranie lecţie de istorie a datelor!

Pe 21 decembrie, la 20 de ani de cînd Ceauşescu se baricadase în sediul CC pentru ultima zi a comunismului românesc, prin factura cu Seria MBSCJ Nr.030 / 21.12.2009 se stipulează consacrarea contabilă măruntă a omului nou. E un caz cît o furnică, desigur, dar aceasta este tactica omului nou!

Omul care nu se remarcă prin nimic. Omul care nu accede şi nici nu decade prin propriile fapte, omul pus de partid într-o funcţie pentru care nu are pregătire, dedicaţie şi pasiune, omul care se recomandă exclusiv prin faptul că aparţine unei entităţi care-l gestează ca personaj şi-l propulsează apoi în lume. Omul nou despre care scrie în Ziarul Financiar, Sorin Pîslaru.

Sînt zeci de mii de astfel de feţe indistincte în toate cluburile şi ministerele ţării. I-aţi văzut cu toţii la audierile parlamentare din cazul Ridzi. Veneau şi mărturiseau, senini, că nu ştiu ce fac şi de ce au fost angajaţi. Îi regăsiţi şi în această serie despre patinoarele făcute pe vremea Sorinei Plăcintă. Şi în vremea bazinelor care vor începe! Aceleaşi citate lipsite de răspundere, aceleaşi interviuri uluitoare cu oameni noi care nici nu clipesc atunci cînd sînt propuşi şefi peste companii cu bugete de sute de milioane de euro!

Rentele nu s-au dat nici azi
Sună telefonul chiar înainte de încheierea textului. E o fostă mare campioană. „Nu ne-au dat rentele viagere înainte de Paşte! Nici pînă azi nu le-au plătit. Am colege care trăiesc exclusiv din aceşti bani!”.

Aproximativ 500 de sportivi români, doar medaliaţii olimpici şi campionii  mondiali şi europeni, unii dintre ei altfel muritori de foame, primesc 9 milioane lei vechi sau 12 sau 30 sau mai mult prin lege. Efortul lunar total al statului este de 300.000 de euro.

De la jumătatea lui 2009, se tot întîrzie. Banii pentru februarie, care trebuiau plătiţi pe 24 martie, nu au sosit nici azi.
„Am ajuns să simţim că cerşim renta! Sunăm în fiecare zi la minister, unde chiar şi lui Gabi Szabo i-au închis telefonul”, povesteşte, enervată, sportiva.

Altora, ca Iolanda Balaj sau Ivan Patzaichin, le e pur şi simplu jenă să sune. „Sînt Ivan, am 7 medalii olimpice şi 22 la Mondiale, ştiţi am încercat pe card şi…”.

Proşti am fost! Ei fac parte din generaţia despre care am crezut că va preda ştafeta biologică şi, în acel moment, România se va schimba. Duru Buşcu a scris în Caţavencu un text admirabil de sincer în care am crezut 100%. Proşti am fost!

Ce mai e de spus?
Se schimbă, dar altfel decît am sperat. Se schimbă sub stăpînirea fără trăsături a omului nou. Ce mai e de spus, între facturi, zeci de milioane de euro cheltuite şi vocea stinsă a foştilor boxeri, gimnaste sau atlete?

Cînd nimeni nu se mai aştepta, a apărut omul nou, triumful postum al comunismului. La capătul celălalt al firului, sportiva îngînă: „Pînă la urmă, pe cuvînt, mi-a mai rămas să mă rog la Dumnezeu, cum făceam înainte de concurs”.
Asta ar fi, într-adevăr, o altă surpriză! Ca omul nou să factureze şi să se trezească că sportivei i se împlineşte ruga.

Pentru că, dacă nu ştiaţi, „Dumnezeu vine la timp, dar niciodată cînd îl chemi”.

Comentarii (59)Adaugă comentariu

Teo  •  9 aprilie 2010, 14:12

Ce vreti sa demonstrati cu asta. Daca nu stiti campania electorala a costat destul demult asa ca trebuie sa ne recuperam banii. Oricum in Romania noi conducem si nu ne e frica de nimic. Pe romani daca nu ii jecmanesti nu se simt bine si noi dorim sa ii facem pe romani sa se simta bine.

Adrian  •  9 aprilie 2010, 14:19

Dar prin Dambovita cand faceti o investigatie din asta? Ca judetul asta e praf de 20 de ani, iar interesele locale de natura politica nu il lasa sa se dezvolte?

MoneyWatch  •  9 aprilie 2010, 14:19

Cutremurator. Cred ca ne trebuie o noua Revolutie, de data aceasta 100% a noastra, ca sa ne luam viitorul inapoi.

www.presacaoprada.blogspot.com  •  9 aprilie 2010, 14:20

Cataline, prefectul de Arges, Gogu Davidescu, membru PDL, declara senin, intr-o conferinta de presa,ca directorii portocalii din institutii au cotizat in campanie la partid, pentru a fi ulterior numiti in functii. Acum sunt ca lacustele. Vor sa scoata ce-au bagat si inca de n ori pe-atat! Politicianul de tip nou, promis de Basescu, e prima generatie in pantofi. De-aici dorinta arzatoare de parvenire.

nicu  •  9 aprilie 2010, 14:30

Paradoxal, esti cel mai bun comisar al DNA, cel mai bun contabil al Curtii de Conturi, cel mai bun inspector al corpului de control al primului-ministru, ba chiar si al corpului de control al institutiei prezidentiale, desi pregatirea ta ‘ascunde’ alte domenii… Mai mult, nici nu esti bugetar, precum functiile celor amintiti mai sus, adanc angrenati in sistemul ticalosit. Am urmarit, de-a lungul anilor, o serie de investigatii bine facute de jurnalisti, ramase insa fara nicio reactie a institutiilor care ar fi trebuit ‘sa se autosesizeze’. Ca sa te dau doar pe tine exemplu, cazul ridzi a intrat intr-un labirint in care nimeni nu-i va mai da de urma, iar cazul udrea a primit nup inainte de formularea rechizitoriului (ha!).
Toate astea in timp ce oameni simpli traiesc adevarate drame, chinuiti de cei care se erijeaza in aparatorii lor. Putem avea sperante ca aceasta piesa va ajunge la final? ca sistemul se mai poate curata? ca vinovatii vor raspunde in fata legii?

un om…  •  9 aprilie 2010, 14:35

…fara cuvinte
Am plecat de 1 an de zile din tara cu tot familie si regret ca n-am facut-o acum 10 ani. Eu lucrez in IT de aproximativ 18 ani si vreau sa va zic ca in acest domeniu, as putea scrie cel putin o brosura despre „banii publici”. Totul e bolnav. Intreg sistemul, inclusiv cel de licitatii publice. N-as condamna foarte mult, luarea sau darea de spaga, directa sau indirecta, daca acest lucru ar fi urmat de o relizare. Din pacate, realizarile tind spre 0. Aproape totul se face doar pt a incasa comisioane..
Felicitari pt atitudine si pt curaj

I R  •  9 aprilie 2010, 14:37

Tot profesorii, invatatorii si medicii ar trebui numiti EROI NATIONALI… Profesori batuti, invatatori care trebuie sa faca fata generatiei hororr comando la 7 ani, medici chirurgi care doar in Romania se gandesc pe masa de operatie inainte de a taia cu bisturiul:”Oare maine copii mei ce mananca?” etc. Dar noua ne place sa privim la b1, otv poate poate mai zice presedintele ceva de moguli la spritz.

andrei  •  9 aprilie 2010, 14:40

Duru Bucsu = Doru Buscu

florenta  •  9 aprilie 2010, 14:46

Catalin, ai perfecta dreptate, am fost prosti, am crezut ca am castigat dar e fapt am pierdut si ce mai aveam in 1989.Pe de alta parte, indraznesc sa constat ca marea majoritate a celor care fac parte din sistemul de „privatizare” a banilor publici au intre 35 si 45 de ani, unii dintre ei au participat la Revolutie si Piata Universitatii. Generatia noastra s-a lasat foarte usor dusa de val si s-a invatat sa traiasca din „smecherie” decat din munca desteapta. Poate ca lipsesc modelele de succes, ca intotdeauna…

a.a.  •  9 aprilie 2010, 14:48

Desi am stiut de la inceput ca MTS n-a fost creat pentru sportivi ci pentru a rasplati pe unii si pe altii, ma asteptam totusi sa fure mai cu perdea, mai inteligent si macar printre degete sa mai scape cate ceva si sportivilor care se antreneaza multi dintre ei, in sali mai mult decat insalubre. Fura fara nicio jena, n-au grija nici macar sa fie acoperiti de acte

cosmin  •  9 aprilie 2010, 14:56

Domnule Tolontan,

Articolul de ieri mi s-a parut socant/cutremurator, insa da-ti voie sa va marturisesc ca, dupa ce-l parcurgi pe cel de azi, ceva te doare. U poti spune ce/unde/cum, ci doar ca, pur si simplu, te doare.

Scarbit  •  9 aprilie 2010, 14:57

Sper ca acum PDL sa fie transant si sa retraga sprijinul membrilor implicati in anchete de orice fel, spun asta ca pedelist, dar eu stiu unde ajung banii ?

Bogdan  •  9 aprilie 2010, 15:02

“Dumnezeu vine la timp, dar niciodată cînd îl chemi”.

NU il chem dar sper sa vina timpul ala mai repede

Vgl  •  9 aprilie 2010, 15:06

Catalin,
Ca sa te credem, da si restul contractului pentru a putea vedea legatura juridica dintre el si factura. Mi se pare cam multa „vorbarie” pentru aceste „probe zdrobitoare”. O diferenta de 2 zile intre factura si contract nu e neaparat proba unei infractiuni. O factura poate fi emisa, dar plata se face la termenul specificat in contract. Asa cum este prezentat cazul rezulta ca MBS a luat banii fara sa livreze nimic, ceea ce, zic eu, ar fi prea mult chiar si pentru PDl-sti..

aecrim  •  9 aprilie 2010, 15:56

Asta e facuta ca o telenovela a furaciunii romane, atat. In rest nu o sa se rezolve nimic.

Alexandru  •  9 aprilie 2010, 16:10

Cine organizeaza o revolutie ? :)) , ceva frumos! :))

kyfi  •  9 aprilie 2010, 16:25

D-le Tolontan,ca tot sunteti cuprins de o vreme incoace de o sfanta indignare proletara la adresa ciocoilor noi,ce ar fi daca ati incerca sa lamuriti si cum se face ca pe vremea PSD-PNL-PC -ETC toate drumurile din Moldova s-au asfaltat cu o anumita firma a unui fost ministru de atunci.Sau cum se face ca spatiile Loteriei s-au volatilizat la fel sub atenta indrumare a unui anumit domn fost ministru secretar de stat al PUR-ului viitor PC?????Sau mai bine spuneti-ne cum se imparteau reclamele de la stat pe vremea lui Nastase.Asta asa ,de amorul artei si pentru echidistanta clamata de ziaristii deontologi.Face rau la coloana daca va aplecati doar spre dreapta ,daca vantul sufla numai din stanga,nu credeti???

ora exacta  •  9 aprilie 2010, 16:48

Oare va avea ecou pe undeva aceste „povesti”? cand citesc astea , Tolontane, parca citesc de sfarsitul lumii…realizam pe masura ce trece timpul, de ce investesc cei din PD-L fffffff multi bani in campaniile electorale : ca sa nu aiba parte prea curand de soarta lui Voicu. pedelistii, evident, sa nu aiba soarta lui Voicu.

Ady  •  9 aprilie 2010, 17:05

Votati PD-L!Votati Basescu!……Un leac ne-au ciuruit si mai au cartuse inca ne trase.Vai de noi si de tara asta.Dar ca masochisti cum suntem nu e mare lucru sa o vedem pe Udrea presedinte.

oly  •  9 aprilie 2010, 17:22

Dle Tolo, acesta este si rezultatul modelelor promovate de mass media. Oameni fara o pregatire elementara, fara o minima educatie si pe care viata i-a „ajutat”, au fost scosi obsesiv in fata si ni s-au prezentat drept modele de scucces. Unii, din pacate foarte multi, le-au urmat. De ce sa nu incerci, cand respectarea legilor este ceva aleatoriu in Romania, daca parchezi regulamentar esti fraier. Ori acest tip de oameni au auns in varful puterii. Unii, cei cu scoala vietii, si-au luat rolul de lideri (chiar daca au facut sa dispara chiar si flote) si creeaza o increngatura de vor trebui multi ani de acum incolo sa poata fi distrusa. In curand vom auzi destul de des expresia „pai, bai, tata a muncit, nu ca taicatu, care n-a facut nimic la viata lui…”. Unii dintre noi inca mai au ideea ca suntem un popor harnic, destept, inteligent etc. Da de unde, am mari indoieli ca am (mai) avea ceva virtuti.

tudor  •  9 aprilie 2010, 17:24

Asta e Romania reala. Nu avem drumuri, nu avem scoli, nu ne platim sportivii, dar ce facem ??? FURAM!!! mi-e jena de politicienii astia. Toti se bat pentru ciolan, isi lasa afacerile si vin in politica pt ca se fac bani usor. Acesta e misterul. Nimeni dintre acestia care sunt astazi nu au alt tel decat sa fure. Zic asa, stau 4 ani si nu-mi mai trebuie nimic. M-am realizat!!! Si firmele private o duc din ce in ce mai rau. La privat s-au facut restructurari din 2008. iar statul ?!!! Statul prin oamenii sai, ne trage si pielea de pe noi iar banii ajung la unii ca Silagyi. Romania trebuie resuscitata incepand cu clasa politica. Cu astfel de oamenii ajungem de nu ne mai scoate nimeni.

andrei  •  9 aprilie 2010, 17:36

excelent articol si excelenta investigatie. nu-i lasati!

Cristi_tm  •  9 aprilie 2010, 18:16

am pus si eu un comentariu si nu apare … 😮

Cătălin Tolontan  •  9 aprilie 2010, 18:26

kyfi : voi fi direct, sinteti si violent si ignorant. Echipa aceasta de jurnalisti a scris inca de acum 10 ani despre cazul Loteria, schimbul dintre Copos si Loterie. De aici a plecat totul, apoi au preluat RL si B1TV! Si de aceea Copos este judecat de ani de zile pt k am scris noi la inceput despre ce se intimpla! Dvs nu va amintiti toate acestea pt k sinteti subiectiv

Cătălin Tolontan  •  9 aprilie 2010, 18:28

Vgl: cum puteti spune ca e legal sa facturezi cu statul inainte de semnarea contractului?!!! Mai ales ca intelegerea nu prevede asa ceva. Va dati seama ce spuneti?

Cristi  •  9 aprilie 2010, 19:12

Va felicit pentru initiativa pe care o aveti.

Sunt presedintele unui ONG din judetul Timis care s-a infiintat datorita situatiei actuale din Romania.
In primul rand pentru cei care nu stiu cum sta treaba cu ONG-urile va spun ca majoritatea au devenit parte a sistemului actual.
Initial am avut cateva proiecte pe care am vrut sa le derulez pentru anumite ONG-uri … insa a picat repede treaba deoarece „capi” erau tot cei de la putere…deoarece este o mica sursa de distribuire a unor fonduri sa o duca mai bine anumiti prieteni…rude….etc.
Dezamagit de situatie si intelegat altceva dintr-un scop al unui ONG…am considerat ca este mai bine..sa incep incet incet de jos…pentru a schimba ceva la nivel zonal.

Initiativa Gazetei este dovada clara ca aveam de a face o un grup infractional organizat aflat la putere ( poate la fel ar fi fost si cu alt partid) care aplica fel si fel de inginerii financiare pentru a delapida statul de anumite fonduri. Aceste fonduri care la prima vedere pentru majoritatea populatiei par a nu fi importante …sunt cele care nu ne lasa sa evoluam noi…si generatiile care vor urma.

Desigur…impactul nu este foarte mare (de altfel recunoascand si autorii ca sunt doar niste furnicutze)si urmarile sunt de genul caz Ritzi … in care mai mult ca sigur va scapa cu basma curata….si ulterior cazul Placinta…unde se vede clar ca aceste acte continua oricine ar fi la conducere.

Eu unul m-am saturat sa vad diferiti oameni incapabili pe anumite posturi care, datorita acceptarii diferitelor posturi….ingreuneaza bunul mers al evolutiei si da posibilitatea celor care vor sa speculeze sa o faca in liniste.
Ganditi-va la prietenisme, nepotisme, si alte astfel de practici…..eu daca as fi angajat pe pile…pot demasca mana omului care ma ajuta ? … clar NU …. de aceea trebuie sa avem oameni pregatiti acolo unde este nevoie de ei.
In parlament suntem reprezentati de diferiti afaceristi…care nu vor decat sa-si dezvolte afacerile.
Primariile sunt luate la fel…de diferiiti afaceristi…mai mici sau mai mari care au ajuns acolo datorita inconstientei.
Sa nu mai amintesc de majoritatea consilierilor din localitati mai mici.

Astfel nu putem sta cu mainile in san asteptat la mai bine….asteptand ca sa vina salvatorul omenirii sa ne scoata din rahat.
Revolutia … este solutia … dupa parerea mea… revolutia intelectuala.
Sunt multi care sunt prostiti pe fata….dar nu putem fi prostiti toti…de fiecare data.
Solutii exista, idei sunt multe, potential avem, organizarea va venii de la sine…ne trebuie insa vointa….vointa multa….si pasiunea de a face un bine…fara a obtine foloase materiale in exces.
Voi revenii….

pomponiu  •  9 aprilie 2010, 19:20

Asa de tare au suprins Mungiu, Mitulescu, Puiu, Porumboiu şi Muntean toata Europa si SUA ca macar un videoclip n-au facut in alta parte decat aici…

rav  •  9 aprilie 2010, 19:27

plin de incredere am vrut sa citesc tot articolul, dar ati inceput printr-o greseala. „Pe scurt. La Iaşi şi Călăraşi atribuirea s-a făcut prin cerere de ofertă, procedură interzisă de lege de vreme ce fiecare patinoar valorează 150.000 de euro.”. daca citeati putin legea achizitiilor publice, puteati constata ca la valoarea de 150 000 procedura legala de atribuire se numeste „cerere de oferte”, care nu e deloc interzisa prin lege pana la valoarea de 750 000 de euro in cazul lucrarilor.
OUG 34/2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
nu am rabdare sa caut acum, ca va ziceam si articolele legii.

gigi47  •  9 aprilie 2010, 19:51

Zicale romanesti au fost actuale si in 16o1 si in1918 si 1n 1939 si in 1944 si in 1989, …… si vor fi valabile si in viitor !!!!!!!!
Fa-te frate ca dracul pana treci puntea(dar daca nu mai scapi de el??)
Cui pe cui se scoate !(dar ramane gaura !)
etc, etc,…..
Totusi, DA DOAMNE ROMANULUI MINTEA DE PE URMA !!!!!!!

petre stelistu  •  9 aprilie 2010, 20:25

Se fac foarte multe magarii si la nivel de comuna,dar din pacate lumea este foarte inapoiata.DE exemplu,in comuna mea,acum 10 ani de zile, sa varuit o scoala mica cu un miliard de lei.Tata a fost viceprimar dupa aceea si deasta cunosc unele situatii.Dupa 4 ani de zile de munca,unde a incercat sa gospodareasca comuna asa cum se face in strainatate(daca era reales,trimiteam o pomperie comunei,socrul meu fiind comandant de unitate de pompieri) si dupa multe certuri cu unul din capii mafiei de la Consiliul Judetean Suceava,pe nume MARZA,populatia din comuna nu au ales primar pe cine sustinea el(tatal meu,neavand studii inalte nu a vrut sa candideze si a sustinut o persoana de 40 de ani ce are studii superioare si cunoaste foarte bine randuielile comunii si legile statului,avand Dreptul),ci au ales fosti infractori ai comunei.De ce?Cei ce luau social trebuiau sa-si faca orele in folosul comunei.Pe jandarmi i-a scos din comuna,fiindca oricum erau politaii si gardienii.Pe gardieni i-a pus la treaba.Nu mai puteau sa stea pe la centru sa „frece menta”,ci trebuiau sa pazeasca comuna,de infractori,de oameni ce aruncau gunoaiele la marginea raului.Ar fi tare multe de spus,dar eu unul am ajuns la o concluzie,mai ales ca sunt in strainatate de multa vreme.Si populatia are vina ei.La noi mentalitatea omului e la pamant.Problema cea mare e ca acel bisnitar PDL din Turda este destul de tanar.Deci nici viitorul nu suna bine.

cluj  •  9 aprilie 2010, 22:25

avem nevoie de o revolutie adevarata!!! asa nu s emai poate!!!

gunti  •  9 aprilie 2010, 23:11

Doamne ajuta! dar prima oara trebuie sa ne ajutam noi in primul rind.
Am auzit ca pe 22 mai la Brasov se organizeaza o mare demonstratie de protest.

MIKI II  •  9 aprilie 2010, 23:30

NO COMMENT!
HAI DINAMO!

Nade  •  9 aprilie 2010, 23:54

F trist articol, cum spunea cineva mai sus, ”nu poti spune ce/unde/cum, ci doar ca, pur si simplu, te doare”. Continuati, va rog, nu va lasati!

toby  •  10 aprilie 2010, 0:57

referitor la ritzi.a mai fost vazuta in ultimul timp?de cand a anuntat ca este insarcinata ,nu a mai aparut in presa.sper ca sarcina dansei sa nu fie o minciuna.sa nu fie doar o minciuna pentru a musamaliza cazul.nu dorim un control ginecologic, dar macar o poza.mi se pare destul de ciudat cum toata lumea inchide ochi cand e vorba de ritzi.suntem obisnuiti sa ne dreseze cei de la putere.nu stim sa reactionam.intr-o tara normala , basescu si pd-l erau linsati.dormiti linistiti.basescu si pd-l vegheaza:)

cornel  •  10 aprilie 2010, 7:16

hai odata, cand incepem Revolutia II?

ockiu  •  10 aprilie 2010, 7:30

asa si?! ce e cu treaba asta!?
ce mare descoperire ati facut?! o factura care are o valoare enorma :)) asta`i tot?! da? bine

GT  •  10 aprilie 2010, 8:03

Din pacate acest sistem este generalizat, TOTI fac asa, marea majoritate a celor din politica sint parte a unui sistem ticalosit. Totul incepe de la momentul candidaturii. Exista o suma valabila pentru orice partid care trebuie adusa pentru a prinde un post politic. Si INTOTDEAUNA acei bani trebuie returnati, cu o dobinda MULT mai mare decit creditareaq bancara sau a institutiilor financiare. Si asta se face prin capusharea banului public, muncit de privati cu destula greutate, impozitat de stat, taxat de stat apoi comisionat de politicieni prin atribuirea unor contracte cu statul acolo unde trebuie si de unde stiu ei SIGUR ca li se intoarce inapoi o suma, cit mai sigura, atit din punct de vedere a recuperarii cit si a discretiei… Si asa exista escroci gen Szilagy, care dorm bine ca au siguranta materiala a zilei de miine. Sint doar niste unelte a „marionetarilor” zilei gen Basescu, Blaga, Boc, Videanu, Berceanu… Oare cum s-a strecurat si un V in ecuatie? Ii plac marinarului extremele probabil, ca tot de acolo, din capatul alfabetului, provine si Udrea, nu? Si sa fiti convinsi ca asa s-a intimplat si inainte, cind au fost ceilalti la putere… La fel s-a „manevrat” cu „shmecherie”… Candidez, dau banul, luat de la un grup de interese, apoi cind „ma numesc” in „fonctie” ma apuc de atribuit contracte cu statul… Asa platesc si banii luati, cu dobinda mare, asa isi fac si lor interesele si ale prietenilor si ale celorlalti… Totul se invirte in comisioane, de la 10% la 50%, functie de tupeu, functie de importanta pe scara sistemului, functie de „shmecheria” pe care o gaseste in a face pititi ceva bani de la buget, ceva fonduri europene, etc…
Asta este Romania…

GT  •  10 aprilie 2010, 8:11

Si inca un comentariu… Comentariile @kyfi si @vgl denota apartenenta la sistemul ticalosit. Au pindaci media, care flutura prin blogurile si site-urile care au vizibilitate, si sar cu tot felul de comentarii stupide, incercind sa mute discutia in alta parte, pe o pista falsa. 🙂

Daca verifici IP-urile calculatorului de unde vine comentariu pun ramasag pe un suc ca este aceeasi sursa. Macar sa fi avut inteligenta sa nu insire citeva taste ca nume, identice ca stil, ca si semnatura… Dar probabil se grabea pindacul sa gaseasca alt blog, alt site, unde sa mai lanseze citeva fumingene sa mute interesul catre alte piste, false…
Chestiunea cu factura facuta inainte de semnarea contractului denota cu claritate SIGURANTA tovarasului din sistem ca banii vor ajunge. Si graba de scoate banii, aveau probabil de platit o spaga ceva…

Mihai  •  10 aprilie 2010, 9:41

Nu stiu de ce te plangi Tolo. Plangeai de mama focului cand conducea Geoana in sondaje. Nu zic ca aia sunt mai cu stea in frunte dar macar nu aveam senzatia ca sunt furat pe fata, mai se miscau cat de cat.
Pacat, nici acum nu stiu cati au votat de 2 sau mai multe ori si cu cine au votat. Nu s-a concretizat nici un caz de mita electorala. Acum vrei sa se intample ceva?
NUmai la noi se face justitie in ziare si la TV, ca in rest e vai si amar de noi.
bafta !

dasnny  •  10 aprilie 2010, 10:30

m as revolta,dar singur as fi un nebun…fara rezultat…

constantin  •  10 aprilie 2010, 10:47

Ce e cel mai dureros ca acest sistem de risipire al banului public se intalneste in toate ministerele. As fi foarte curios care este porcentul de milionari din Romania ajunsi dupa furturi de acest gen. Parerea mea ca peste 90%.

Catalin Tolontan face din Gazeta Sporturilor cel mai bun jucator pe piata investigatiilor – BlogMeAway  •  10 aprilie 2010, 14:24

[…] aveti timp, parcurgeti pe blogul lui Tolo episoadele dedicate afacerilor din jurul patinoarelor si salilor de sport iar ca bonus, articolele nu foarte vechi cu personagiul intitulat doamna […]

Vgl  •  10 aprilie 2010, 16:42

@Catalin Tolontan
Sa va lamuresc. O factura poate fi emisa si fara existenta unui contract. In acest caz, factura imbraca forma unei facturi proforma, a unei oferte. Cel care primeste factura o poate refuza, zicand ca nu are obiect,sau o accepta si o plateste, caz in care se prezuma ca s-a realizat un acord de vointa intre parti, deci un contract, conform principiului comercial „oferta acceptata devine contract”. Prin urmare, emiterea unei facturi inaintea formalizarii unui contract scris nu poate fi infractiune si nu are nimic ilegal. Altceva cred ca vreti dvs sa sugerati, respectiv ca partile, dintre care una este statul, erau sigure ca se face „afacerea”, dar si asta in esenta nu poate fi culpabil penal, decat daca se dovedeste existenta unor incalcari la legea achizitiilor publice, adica ceva mult mai mult decat emitera unei facturi cu 2 zile inaintea semnarii contractului. Cred ca am fost clar acum..

Vgl  •  10 aprilie 2010, 16:53

@GT

Cititi va rog cele ce mai sus si poate va lamuriti si dvs. In rest aberati, domnule!

Cătălin Tolontan  •  10 aprilie 2010, 17:05

vgl: inteleg la fel de bine ca dvs ce inseamna o factura. revolutia m-a prins ca student la cea mai buna facultate din ase 🙂 de fapt, ati inteles exact ce s-a intimplat. nu e o factura proforma, ci o factura emisa inainte de semnarea contractului. veti vedea ce nereguli au fost in procesul de atribuire. si nu doar la acest patinoar. Cit despre dc e cupabil penal, asta e treaba procurorilor. Dar noi putem proba ca un asemenea patinoar costa real sub 75.000 de euro, fata de 150.000 de euro cit s-a platit. Si dc dvs vreti sa traiti intr-un stat in care, cu legea, sa ni se fure banii, eu nu vreau

Vgl  •  10 aprilie 2010, 17:31

Domnule Tolontan
Felicitari, intr-adevar REI era cea mai buna facultate. Au absolvit-o oameni ajunsi „mari” in stat sau in politica, dar si sportivi ca Mircea Sandu, Iordanescu s.a. Replica cu „daca tu vrei…eu nu vreau” e malitioasa, credeti-ma! Ce am vrut eu sa spun este ca „proba facturii antedatate” e cam subtire, subreda pentru a sustine „coloana” ideilor care merge de la „revolutie” la „rentele sportivilor”…

Pirlo  •  10 aprilie 2010, 20:57

Stimate domnule Tolontan,
Mai credeti ca presedintele este omul providential pentru Romania?

abanos  •  10 aprilie 2010, 21:34

Pt. @vgl

Se pare ca tu tii cu ursu acum.Sau cu altcineva!
Statul, la asemenea sume, fiind implicat si un minister(cel putin), nu poate face afaceri de acest gen fara un contract prealabil.Iar unul din motive ar fi tocmai pentru evitarea problemelor de acest fel!!!Nu crezi ?

gabidutu  •  10 aprilie 2010, 21:59

O natie de oameni atat de slabi nu poate fi condusa decat de o mana forte precum Ceausescu (Securitatea), altfel ajunge tara asta atat de frumoasa sa semene cu o imensa groapa de gunoi. Frustrant si totodata iritant … iar ca forma de protest pt ceeace se intampla in tara noastra am decis sa imi cresc copiii in Elvetia, sa ma chinui atat eu cat si sotia mea aici, sa muncim printre straini dar cu satisfactia ca primim ceeace meritam dpdv financiar… departe de golania de acasa !

Comentează