Unde e binele public? Un constructor finlandez de patinoare: „E teribil ce s-a intimplat la Brasov! Sa furi din banii cetatenilor e crima!”

UPDATE: Evenimentul Zilei arata cum fac americanii ca sa atentioneze si sa protesteze impotriva cheltuirii aiurea a banului public.

vineri, 16 aprilie 2010, 12:28

UPDATE: Evenimentul Zilei arata cum fac americanii ca sa atentioneze si sa protesteze impotriva cheltuirii aiurea a banului public.

Cazul patinoarului de 12 milioane de euro de la Braşov traversează zile interesante.

1. Guvernul s-a sesizat şi a trimis în cabinetul primarului George Scripcaru oameni de la Corpul de Control. Nu e o anchetă, ci doar adunare preliminară de informaţii, ca să vadă probabil dacă noi batem cîmpii, asta e ipoteza de lucru generală în România în faţa dezvăluirilor media, şi ca să calibreze atitudinea PD-L şi a executivului faţă de primar.

2. Şeful complexului din Miscolk, Ungaria, a primit un telefon de la Barna Tanczos, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării de la Bucureşti, ca să-l întrebe ce l-a apucat să vorbească cu Gazeta despre propriul patinoar, de 4 milioane de euro, devenit bază de comparaţie cu cel din Braşov, de 12 milioane de euro.

3. Gazeta s-a cumpărat în vrac ieri dimineaţă la Braşov, sperăm că nu şi asta tot din fonduri publice, ca să nu mai rămînă pe tarabe. Poate că aici stă viitorul presei scrise. Să nu poată ei cumpăra cît putem noi scrie şi dumneavoastră citi 🙂

4. Tot ieri, Jurnalul Naţional a descoperit pe site-ul Ministerului Dezvoltării un proiect de lege care vorbea despre trecerea la „Secret de Stat” a unor contracte de atribuire. Elena Udrea îi pasează răspunderea lui Laszlo Borbely, care se enervează. Şi tace, evident. Ar fi o premieră europeană ca publicul să nu mai aibă acces la felul în care sînt cheltuiţi propriii bani.

5. În fine, în timp ce Braşovul fierbe, avocaţi din umbră ai firmelor implicate şi Primăriei încep să calculeze în suprafaţă total construită, fier beton şi tot aşa. De asta să se ocupe Curtea de Conturi şi DNA, dacă  e cazul. E o capcană în care nu vom cădea! Pentru că observaţia care rezumă esenţa cazului sună aşa: nu există nici o justificare în sensul binelui public pentru ca la Braşov, în vreme de criză, un patinoar aproape identic ca funcţionalitate sportivă, pentru jucători, copii şi public, să coste de trei ori mai mult decît  cel construit în Ungaria în timpul expansiunii economice.


Interviu de Roxana Fleşeru

Arto Vahtero, directorul general al Hoccy Hall, firma finlandeza care a prezentat Braşovului o ofertă pentru patinoar, se declară „şocat de cîţiva bani s-au cheltuit”

– Domnule Arto Vahtero, cunoaşteţi ce s-a întîmplat cu patinoarul de la Brasov, cel pentru care aţi avut şi dumneavoastră o ofertă?
– Marian Negoiţă, fostul preşedinte al federaţiei de hochei din România, mi-a povestit despre ce s-a întîmplat. Şi mi-a trimis şi unul dintre ziarele voastre.

– Cînd aţi fost la Braşov?
– În urmă cu patru ani am vizitat oraşul şi m-am întîlnit cu  cineva din partea autorităţilor locale, am văzut locul unde se punea în discuţie să se construiască patinoarul. După doi ani, ne-am hotărît să prezentăm o ofertă. Eu n-am mai mers atunci, ci inginerul meu, pentru că eram foarte ocupat.

Între 4 şi 6 milioane de euro
– Care era oferta dumneavoastră?
– Noi am fi dat patinoarul la cheie, în funcţie de proiect, pornind de la la 4 milioane de euro şi în nici un caz mai mult de 6 milioane de euro. Noi am construit patinoare în Rusia, Letonia, Ungaria şi Finlanda. Cred că ştiu despre ce vorbesc.

– Poate să coste un patinoar de 2.000 de locuri atîţia bani?
– Ştiu preţurile de pe piaţă, iar preţul celui de la Braşov este incredibil. Am avut un şoc cînd am aflat depre acest preţ. În mod clar, cineva a avut bani de risipit, sînt prea mulţi bani. Un prieten din România a fost şi a vizitat patinoarul  şi mi-a spus că este vorba despre un patinoar standard cu dotări normale, deci nu se jutifică în nici un fel aceşti bani.

„E teribil!”
– Cum credeţi că ar fi reacţionat presa şi oamenii din Finlanda dacă acest lucru s-ar fi întîmplat în Finlanda?
– E imposibil aşa ceva. Sîntem membrii Uniunii Europene, e imposibil, e de neconceput ca banii cetăţeanului să fie furaţi în asemenea hal. E teribil ce s-a întîmplat la voi în ţară! Aş spune că e criminal. Există o lege a concurenţei, unde toţi competitorii trebuie să aibă şanse egale.

– La vremea respectivă, aţi simţit ceva?
– Am crezut că avem o discuţie serioasă.Tibor e numele celui cu care am vorbit. Noi am aşteptat să ne dea un semn, să ne anunţe de licitaţie, dar n-a venit nici unul. Cînd am auzit că patinoarul e gata am fost foarte surprins. Nu ştiam că s-a pornit la construcţia lui.

„Sînt dezamăgit”
– De firma MBS, care s-a ocupat de construcţia patinoarului aţi auzit?
– Nu am auzit. Din curiozitate, am intrat pe site-ul firmei şi am văzut că au construit tot felul de hale, dar niciodată un patinoar.

– Sînteţi dezamăgit de ce s-a întîmplat?
– Foarte. Am crezut că putem face un lucru frumos la Braşov, dar după ce inginerul meu a prezentat oferta în urmă cu un an şi jumătate, n-am mai primt nici un semn.

„Nu mi s-a întîmplat asta niciodată”
– Aţi construit şi în Rusia, se spune că acolo se fac afacerile cu valiza cu bani. Aţi avut parte de un contract normal?
– Da am avut parte de un contract normal, o firmă locală a contractat proiectul, iar noi am fost subcontarctori. Ne-am luat totţi banii. N-au fost probleme.

– Aţi mai avut parte de o experienţă ca la Braşov şi în alte ţări?
– Nu mi s-a întîmplat asta niciodată de cînd fac afaceri.

Comentarii (118)Adaugă comentariu

Gregory  •  16 aprilie 2010, 1:59

Pe cuvant de onoare ca Romania ar trebui exclusa din UE. Ma doare in fiecare zi ceea ce citesc in ziarele din tara. Si in fiecare zi imi spun ca n-am gresit cand am ales sa plec. Am plecat din cauza sistemului, nicidecum din alte cauze. A, ba da! Si sa-i ofer copilului un trai normal, nu inconjurat de minciuni si furturi. Nici macar in vacanta n-am revenit in tara in ultimii 5 ani. Mi le petrec in locuri normale, cu oameni normali, servicii normale, si multe alte normalitati care la noi in tara au devenit anormalitati. In Romania, normalitatea e furtul, minciuna, „balacareala” publica, becali, dragormir, sandu, etc. A, da! Era sa uit manelele. Nu stiu daca mai exista vreo cale de revenire la normal, acolo, ACASA. Totusi, va urez bafta, nervi tari si sanatate tuturor. Mai ales mintala.
Semnat,
Un roman trist.

petre stelistu  •  16 aprilie 2010, 2:45

Sunt atat de bucuros pentru tot ceea ce faceti,domnilor ziaristi.Aceste articole sunt ca o raza de lumina pentru Romania si-mi da sperante pentru o reintoarcere,pe viitor.Mai merg in vacante,doar sa-mi duc copii la strabunici,ca bunicii mai vin ei la mine.Nu am plecat din tara datorita saraciei,ci datorita sistemului infect,care dupa ceva ani de strainatate pot spune ca suntem deja in lumea a treia.Pacat,mare pacat.Suntem o tara ce avem de toate(munti,litoral,pamant arabil,forta de munca,oameni destepti),dar nu avem nimic.

Constantin  •  16 aprilie 2010, 3:06

Domnilor,acest pseudo presedinte( care a furat si falsificat alegerile) iar acum baga pumnul in gura si incearca sa ne intorca in timp cu partidul unic, iese in fata natiunii si spune ca nu a vazut bugetari disponibilizati!!! ca vrea someri si oameni pe drumuri….de ce nu a iesit sa spuna ca nu vede noi locuri d emunca create? asta ac reactie a faptului ca opinia publica a reactionat impotriva numirii frauduloase a gagiului fiicei sale la paris.asta e om? asta e presedintele romaniei? oare idiotii care l-au votat nici acum nu realizeaza ce monstru au creat? oricum am speranta ca si ******** asta ca orice dictator ,atunci cand ii este lumea mai draga va pica in mainile poporului. acum cu cazul acesta de coruptie de ce tace? ori sunt de ai lui ,de ai partidului unic? nu ma intereseaza cine ca urma la putere,dar ma rog la D-zeu sa fie altii si ****** acestia in frunte cu Basescu sa infunde puscariile

ciulimistu  •  16 aprilie 2010, 3:46

Gregory,tare comentariu!Nimic de adaugat……

acs  •  16 aprilie 2010, 4:17

Gregory,
Frumost spus, frumos scris! Nimic de adaugat> Suntem sute de mii care gindim asa si vor fi milioane pina cind, la un moment dat nu vor mai avea de unde fura decit de la unul la ltul, intre ei cei citeva sute care sunt de 20 de ani in virf, Vintu de la Patriciu, Patriciu de la Basescu, Basescu de la Voiculescu si tot asa…
Unde ati dus tara noastra Romania domnilor cu *** in constiinta?

romeo  •  16 aprilie 2010, 5:59

cataline, am mai zis odata, dar ma repet…daca asa ceva, pe fata, fara pic de rusine, s-ar fi intamplat unde locuiesc actualmente(si nu e vorba de europa) oamenii i-ar fi ******..si inca un exemplu ,nu in aceiasi idee, dar care spune multe…sotul unei doamne ministru a fost prins de politie beat la volan si in masina cu ceva droguri…dupa o saptamana doamna ministru demisa din functie si data afara din partid…ce s-ar fi intamplat la noi in aceiasi situatie?..raspuns simplu : situatie musamalizata, raspunsuri de genul ”dar ce domne’ ,a facut o crima?”…nimeni nu sustine ca e o societate perfecta ,dar cel putin esti respectat ca OM si la fel de respectat ca si contribuabil(si aici ma refer la cei ce lucreaza in administratia publica si stiu ca isi intretin familiile din banii tuturor si nu ca aceaste functii le dau puteri sau pozitii in care se cred zei!)

Geo  •  16 aprilie 2010, 6:03

Furtul e ceva in singele poporului roman. Mai ales din banii publici.
cind chestia asta se va eradica….. multe lucruri bune se vor intimpla

vyo  •  16 aprilie 2010, 7:36

Este terifiant ca se intampla in tara asta,am ajuns la concluzia ca mai bine este sa muncesti ca gunoier in strainatate decat ca un prost in tara ta,daaa este „criza”,doar pentru noi fraierii,domnule Basescu,domnilor guvernanti,parlamentari si altii,daca mai aveti un pic de bun simt,de omenie{bat campii}TREZITI-VA !!!!!!!!!!!!

justice  •  16 aprilie 2010, 7:55

MAREA PROBLEMA A ASA-ZISEI DEMOCRATII ESTE CA NU POATE FI SCHIMBATA CU UN ALT REGIM DE GUVERNARE DECAT PRIN „ANARHIE”!ASTA REDUCE DRASTIC SPERANTA CA VREODATA IN ROMANIA VA FI DREPTATE SOCIALA SI DECENTA POLITICA.IN CONSECINTA VOM FI MINTITI CU NERUSINARE,VOM FI ROBITI DE TAXE SI IMPOZITE,BANCILE NE VOR TRANSFORMA IN SCLAVUL MODERN FARA PUTINTA DE A NE ELIBERA, COPIII VOR PRELUA DATORIILE NOASTRE SI POLITICIENII,DE LA INALTIMEA FUNCTIEI LOR VOR FI DISTRUGATORII PROPRIULUI POPOR!NU SE INTREZARESTE NICI O SPERANTA DE MAI BINE,PROBABIL NI SE VOR IMPUNE IMPLANTARILE DE CIP-URI SI ATUNCI NE VOM PIERDE SI IDENTITATEA SI VOM FI DOAR UN NUMAR PE UN M0NITOR DE SUPRAVEGHERE!TRIST!

inos  •  16 aprilie 2010, 8:11

Foarte bune articolele! Ma bucur ca cineva se sesizeaza aratand romanilor problemele si motivele din cauza carora cei care sunt in aparatul de stat nu fac nimic pentru tara asta si cetatenii ei.

**

gorne  •  16 aprilie 2010, 8:22

pentru gregory
ai dreptate dar eu iti dau un sfat sa nu mai citesti presa pentru ca exagereaza amarnic si adevarul e undeva la mijloc.

Claudiu  •  16 aprilie 2010, 8:24

Nu ne-am nascut in locul potrivit, mie scarba sa vad atata prostie si indiferenta care sunt luate din banii nostri. In 89, cand am facut revolutie pentru democratie, de fapt a fost numai schimbarea conducerii PCR. Si astazi este viu comunismul, numai ca diferenta este ca e de cea mai proasta calitate.

GARDA VECHE,STIINTAe  •  16 aprilie 2010, 8:43

Se intelege foarte bine cine conduce Tara!!(adica oameni lipsiti de raspundere),*cu ideii de insusire.Este necesar inlaturarea acestor achingii ? desigur,atat timp cat ei nu realizeaza ca fac parte din UE…cred ca este necesar sa fie adusi in Tara adevaratii functionari ai UE,(?)sa vedem adevarata Lege,si aplicatiile ei.

Marius  •  16 aprilie 2010, 8:48

Astia au uitat ca sunt angajatii nostrii.De la presedinte pana la primari procurori si politisti sa stie toata lumea ca ei raspund in fata noastra,ca noi le dam salariile,ca noi i-am ales si noi putem sa-i dam jos,macar,daca nu sa-i judecam.Isi bat joc de noi,in Romania se moare de foame,se fura de foame pentru ca ei fura milioane de euro si nimeni nu ia masuri.Am avut curaj de a iesi in strada impotriva unui dictator si nu avem curajul sa cerem explicatii unor talhari,mincinosi…..

iuliu niedermeir  •  16 aprilie 2010, 8:48

Tipic sa spui strainilor ce este in tara ta si la cine la niste finlandezi, ei sa-si vada de necazurile lor, cat despre noi , de ce urmam calea lui vadim de defaimare a Romaniei, voi ziaristilor nu faceti decat sa vanati aspectele negative de la noi !

adriani  •  16 aprilie 2010, 8:54

E incredibil ce se intampla. Nu cred ca mai este nimic de comentat. Doar ca asta e grav, pentru ca ei de fapt asta doresc. Bravo Cataline! Si multa bafta in ceea ce faci desi am senzatia ca ai pierdut acest razboi cu mult inainte de a-l incepe.

ovidiu  •  16 aprilie 2010, 8:55

Acum se plateste campania electorala! E ca o investitie la bursa: bag banii in partidul castigator si, dupa alegeri, imi trag profitul. toata lumea castiga. (bineinteles in afara de amaratii de noi).

G.I.  •  16 aprilie 2010, 9:24

Jekaterinburg sau Ekaterinburg? Vai si amar de voi!
Deci, astia fac ce fac. Maine sau poimaine vine PSD- ul sau PNL- ul la conducere. Folosesc acelasi scenariu ca doar nu s-au purificat peste noapte. Si… unde ajungem? Tot acolo. Noi, contribuabilii, ramanem fraierii. Vad ca unii activisti dau vina pe un anumit partid. Degeaba. Problema e generala, e a clasei politice din Romania si a functionarului public din ce in ce mai nesimtit. Si cine sunt vinovatii? Noi, fiindca noi ii alegem si ii ungem in functii.

eugen  •  16 aprilie 2010, 9:26

FELICITARI DOMNULE TOLONTAN……..FACETI UN LUCRU EXTRAORDINAR…..SPER CA CEI VINOVATI SA PLATEASCA IN VREUN FEL….DESI..

tud  •  16 aprilie 2010, 9:36

pai hai fratilor sa iesim in strada ca asa nu se mai poate. nu e normal sa stam la calculator si doar sa scriem vorbe mari, dar de facut nu facem nimic. HAI SA IESIM IN STRADA TOTI !!!

Descopera  •  16 aprilie 2010, 9:41

Este greu de imaginat cum se poate intampla asa ceva la noi in tara, membra UE, in plina criza… dar e greu de imaginat pentru noi si se pare, usor de realizat pentru cei care folosesc banii cetateanului 🙂 Sper sa nu mai vad astfel de hotii in viitor si astept cu nerabdare toate descoperirile pe care le puteti face despre cum se fura banii publici in Romania. Succes!

Cristian  •  16 aprilie 2010, 9:43

Sunt membru PDL dar as vrea ca in fiecare zi sa citesc o astfel de stire. Asta trebuie sa faca ziaristii. Nu se mai poate sa tot spunem ca se fura fara sa vedem si hotii.
Pacat ca restul colegilor din grupul Intact (antenele) se multumesc sa bata din gura fara rost.
Bravo, Catalin Tolontan! Din nou!

sasu c.  •  16 aprilie 2010, 9:45

daca si cand a construit NASTASE zeci de sali de sport se faceaau investigatii de genu asta [de omeni platiti de FELIX,PATRICI]poate erati mai credibili,dar ceia ce faceti voi nu este decat o comanda politica de a discredita tot ce se face in tara asta. zeci de sali de sport au fost construite pe vremea lui NASTASE dar jumate din ele sunt nefunctionale,nu am vazut atunci TOLONTANE sa fi spus cum sau cheltuit banii publici,pentru ca FELIX facea parte

dan tm  •  16 aprilie 2010, 9:45

incredibil!4 km de autostrada costa cat un circuit de f1,un patinoar cat trei !nu se poate!

bogdan  •  16 aprilie 2010, 9:46

Felicitari Tolo in primul rand . In al doilea rand „felicitari” Scripcaru’ . In timp ce eu ca brasovean imi rup spatele cu munca 12 ore pe zi , primarul meu isi baga in sac 8 milioane de euro . Foarte interesant .Sunt scarbit de tara asta incat abia astept sa plec si sa nu ma mai intorc din gaura asta neagra de pe globul pamantesc .Suntem un popor de ****** , betivi , inculti , ******, pitipoance si suntem in urma cu 100 de ani decat orice tara din europa .Acum am 22 de ani iar cand am iesit prima oara din tara acum 2 ani mi-am deschis noi orizonturi si mi-am dat seama de vagauna in care traiesc . O sa fiti socati cand o sa treceti granita .Ungurii aia pe care ii hulesc sudistii , moldoglotii si alte specii din vagauna Romania sunt cu 100 de ani inaintea noastra la toate capitolele .Nu zic ca altii de dincolo nu fura , dar fura frate cu masura . ce se putea face cu 8 milioane de euro pe care i-a bagat Scripcarul in buzunar?? . mi-e scarba , a ajuns sa-mi fie scarba si de mancarea sigilata pe care o bag in gura din supermarketuri . Plecati din tara asta cat inca mai aveti sansa , nu dati cu piciorul .. noua o sa ne mai trebuiasca cateva sute de ani sa ajungem la nivelul altor tari .

madalin  •  16 aprilie 2010, 9:49

Daca aveti timp si nervi, verificati si cat au costat si vor costa salile de sport din mediul rural si mai ales cine le construieste. Salile de sport de la tara sunt cu sutele, asa ca adunate, depasesc tunul dat cu patinoarele.

Andrei  •  16 aprilie 2010, 9:55

imi vine sa plang de furie!

mda  •  16 aprilie 2010, 9:56

pt gregory si altii de dincolo
„f frumoase” comentariile dvoastra….e bine sa stai in occident cu mana intr-un loc anume si sa te ingrozesti de ce e in tzara… fitzi linishtiti, din fericire in tzara au ramas multi oameni ca tolontan. va promitem ca nu vom sta cu mainile in san si sa-i lasam pe politruci sa-si faca mendrele in romania. chiar daca vom muri cu ei de gat. o sa mai iesim si noi in vacantze prin occident sa ne relaxam putin, dar ne vom intoarce in romania, pt ca avem al naibii de mult de munca. in rest va dorim bloggarit usor si relaxant

Cătălin Tolontan  •  16 aprilie 2010, 10:00

Marius : ai dreptate. Ca ei au uitat ca sint angajatii romanilor e clar, mai rau e insa ca multi romani nici nu stiu acest lucru. Sa atentionezi public autoritatile si sa protestezi e dreptul oricarui cetatean. vezi ca am postat mai sus un link dintr-un articol interesant din EVZ.

Darius  •  16 aprilie 2010, 10:01

RUSINE….SI AR MAI FI CEVA AR TREBUI PEDEPSITI SI CEI CARE JUDECA ACESTE CAZURI SI II GASESC PE ACESTI OAMENI NEVINOVATI!!!!
HAI IN STRADA

Cătălin Tolontan  •  16 aprilie 2010, 10:07

sasu c. :noi am facut atunci investigatia 400 de sali de sport. Si s-au enervat cei din PSD atit de tare incit ziarul a ajuns pe lista neagra si au sperat ca vom muri pt k dadeau publicitate de stat ziarelor cuminti. N-am murit. Si avem memorie. Corecteza-ti-o si tu pe a ta! Noi sintem cei care am scris despre cele 400 de sali ale lui Nastase!

stefanita  •  16 aprilie 2010, 10:07

BRAVO CATALINE, DIN CE IN CE MAI BINE VA DESCURCATI…NOI ABIA ASTEPTAM SA VEDEM CE ATI MAI DESCOPERIT…VREAU SA ITI MULTUMESC SI SA TE ASIGUR CA DACA VREODATA VEI AVEA NEVOIE DE AJUTORUL NOSTRU, AL CITITORILOR, IN VREUN FEL SAU ALTUL, NOI VOM FI ALATURI DE VOI…MULTUMIM SI PUTERE DE MUNCA!

ne-ati luat TOTUL  •  16 aprilie 2010, 10:09

tot ce se intampla in brasov la ora actuala este trist…autoritati care ne-au distrus integritatea morala,politicieni drogati de mirajul banilor,pensionari dezhumanizati…nu vom stii niciodata cat de bine ar fii putut fi…speranta a murit demult…se repeta aceleeasi intamplari precum intr-un film prost regizat…luati-ne tot ma****

Fenestela  •  16 aprilie 2010, 10:23

In romania oricum se fura. Se fura pentru integrarea tiganiilor, se fura pentru innoirea parcului de auto a politicieniilor, se fura ca in codru. Eu sincer prefer furtul, cand mai si ramane ceva pentru noi… oameni de rand…

visu  •  16 aprilie 2010, 10:26

O mare rusine ce se intampla la BRASOV .
Sunt din BRASOV si stiu care sunt interesele in acest oras „portocaliu ”
In campanie orasul a fost total ” portocaliu” De unde credeti ca au venit aceste fonduri ? …..
In timp ce sportul BRASOVEAN este reprezentat la un nivel JOSNIC primarul nostru isi permite sa cheltuie o asemenea suma pentru interesul lui .
Ar trebuii ca DNA , PARCHETUL si alte institutii abilitate sa se sesizeze si toti cei vinovati sa plateasca
BraVo CATALIN

Cătălin Tolontan  •  16 aprilie 2010, 10:29

all: va rog ceva. Dc gasiti ca ancheta e corecta, tineti cont ca nu e facuta doar de mine, ci produsul muncii unei echipe. 7 jurnalisti au lucrat pina acum la ea si probabil se vor mai adauga. Multumesc!

Hink  •  16 aprilie 2010, 10:40

Unii cititori arunca pe un partid anume, acestia nu inteleg de fapt nimic si cu acesti cetateni nu putem ajunge mai departe. NU , oameni buni, toata clasa politica actuala este formata din infractori si din jocuri de culise pe banul public. Este un sistem format de toate partidele PDL, PSD si PNL impreuna toate. Asta e durerea mea si nu vad sincer nici o iesire din aceasta situatie. Locuiesc in Germania de aproape 10 ani si as vrea sa ma intorc candva acasa, dar acest candva se tot prelungeste exact din aceste motive. Nu pot sa ma mint si sa vin acasa doar de dragul de a locui in Romania.

Lord Gaga  •  16 aprilie 2010, 10:58

„Nu puteti voi vota cat pot eu minti”, parca asa zicea Conducatorul Statului acum cativa ani. Ca multe alte vorbe de ale lui, si asta a intrat in istorie si e parafrazata intens de jurnalisti. Au de la cine sa invete, tipul e mai destept decat ei. A, tot el a zis si: „Cainii latra, vaporul trece”.

Iura  •  16 aprilie 2010, 11:01

@Tolo, uita-te cum in jurul orei 9 a inceput propaganda pro PDL sa functioneze… Din pacate esti singur… Pt a putea reusi, cred ca e nevoie de inca 100 ca tine si de inca 1000 de astfel de articole pt ca romanul (natie sinonima cu „merge si asa’) sa se trezeasca… Urmaresc viata politica romaneasca de foarte multa vreme si trebuie s-o recunosc ca partidul cu cea mai buna viziune economica este culmea… UDMR. Fratilor din Romania, votul uninominal nu va aduce niciodata nimic bun in tara. Tara trebuie guvernata in primul rand printr-un program rezultat din idei. Iar ideile vin din ideologiile partidelor, nu din ale unor nume individuale. La alegeri e bine sa votati idei si programe – numele sunt mai putin importante, atata vreme cat programele sunt puse in practica. Nu ii mai puneti sa cheltuie sute de milioane si miliarde in campanii electorale, pt ca timp de 4 ani sa le platiti x 10 sau x 100 plus inca alt milion de „combinatii”. Votati un program de guvernare coerent si atat de care trebuie sa va asigurati ca este pus in practica. Vremea cu un singur conducator si cu nume individuale a apus. Presedintele statului trebuie sa aiba un rol minor si doar in politica externa… Cand trimiteti nume si nu partide in Parlament, ganditi-va ca ori ei direct, ori prin interpusi, au cheltuit sau s-au obligat sa cheltuiasca milioane si sute de milioane pt a intoarce favoruri, mult mai mult decat ar fi cheltuit doar 3, 4 sau 5 partide. Si de aici, o multiplicare pe verticala in Guvern si in toata Administratia centrala si locala, rezultand caracatita economica pe care Tolo incearca sa o evidentieze… Din cate vad, caracatita s-a intins pana acolo incat doar o Administratie straina si impartiala mai poate salva ceva. Propun ca bugetul central al Romaniei sa fie cheltuit de o echipa de experti solicitata de Romania, Uniunii Europene, infiintandu-se un nou Minister (al Cheltuirii Banilor Publici) care sa si propuna de anul acesta Parlamentului, bugetul pt anul viitor. Daca ideea functioneaza, poate fi aplicata ideea si pt bugetele locale, in prima faza cele importante cum este cazul Brasovului. Daca nu aveti incredere in aceasta idee, ganditi-va de ce companiile multinationale din Romania au directori financiari expati si nu din Romania…
@no.15 Iuliu – Fii bun si nu mai purta grija romanilor, pt ca dupa nume pari a fi din cei a carui natie avem de suferit nu numai noi, dar si altii. Bancile internationale si marile corporatii sunt vinovate pt criza internationala. Iar principalii actionari nu sunt romani, ci din natia ta…

R  •  16 aprilie 2010, 11:03

domnule Tolontan, de 20 de ani citim aceleasi mizerii. De la revolutia furata, in care (fireste) Iliescu nu are niciun rol negativ, pana la furaciunile zilnice. Toti care au ajuns la putere si-au favorizat relatiile si, voalat, pe ei. Ce putem noi sa le facem ? De ce trebuie sa vedem zilnic jaful lor ? Nu ne ajunge ca fura, mai trebuie sa si citim cat fura ? Anul trecut am avut de ales intre un ‘bun actor’ si un prostanac. Suntem, oare, naivi sa credem ca al doilea a fost puternic sustinut dezinteresat ? Trebuie sa renuntam la ziarele care le mai cumparam ca sa nu mai citim toate furaciunile ? Un ‘destept’ scrie mai sus ca trebuie sa fim dati afara din UE, probabil se vor inzeci furaciunile atunci. Solutiile sunt doua: ori suportam, ori plecam, cel putin apartenenta la UE ne da dreptul la varianta a doua. Din pacate multi o ducem inca bine aici sa alegem a doua varianta.

cos  •  16 aprilie 2010, 11:06

Singura solutie pentru a iesii din aceasta situatie este o noua revolutie si aducerea unor conducatori straini.Nu mai putem suporta o astfel de batjocura,nu suntem prosti,nu suntem inculti,totul se petrece in fata noastra, de ce nu luam o masura?Unde este spiritul civic al romanului?Daca o sa continuam in ritmul acesta in 20 de ani majoritatea romanilor care gandesc ca noi vor parasii tara iar 30% din populatie va fi de etnie romma….ce vom mai face atunci..?va fi prea tarziu

Departe  •  16 aprilie 2010, 11:08

Ma cutremur cand citesc ce se intampla in Romania. Sunt plecat din tara de mai mult de 7 ani de zile. Va spun sincer, de ficare data cand citesc presa, ma felicit de unul singur pentru alegerea facuta. Mi se intoarce pur si simplu stomacul pe dos. Chiar daca de 7 ani de zile nu mai platesc taxe in Romania, frustrarea exista inca si ma doare…ma doare enorm de mult pentru cei ramasi acasa, ma doare pentru parintii mei,rudele mele, prieteni..etc ma doare enorm de mult cand vad ca de 20 de ani incoace cei de la putere nu se mai satura de muls. Multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat sansa sa nu traiesc in acest sistem iar imediat dupa terminarea facultatii am reusit sa prind un contract afara, dar oare cati au aceasta sansa?. Pe de alta parte e si vina electoratului, pentru ca cei care sunt acolo sus au ajuns acolo pe mana voastra. Au ajuns acolo pentru ca romanul isi vinde votul in schimbul unei pungi cu orez si a unei sticle cu ulei….
Trist, foarte trist.
La fel ca Gregory. Va urez si eu la randul meu, bafta, nervi tari si sanatate tuturor. Mai ales mintala. Intr-o tara ca Romania cred ca sanatatea mintala si stapanirea de sine sunt lucrurile cele mai importane.

radu  •  16 aprilie 2010, 11:11

Bravo Tolo! Bravo toti cei implicati. Daca am avea un jurnalist de ancheta la fel de incisiv in fiecare domeniu , personal cred ca s-ar face curatenie!

sevilla86  •  16 aprilie 2010, 11:13

‘Sa furi din banii cetatenilor e crima”Ma apuca risul ce naiv este acest domn! El inca nu stie ca a fura din banii cetatenilor,in Romania inseamna…sport national! Singura dorinta a celor care ne guverneaza este cum sa puna mina pe banii cetatenilor!

faith no more  •  16 aprilie 2010, 11:27

dragi cetateni ai lumii,asta se intimpla cind va duceti la vot!Sunteti luati drept ceia ce sunteti OI!!!!! oricum enjoy!

kiki  •  16 aprilie 2010, 11:31

Dragilor,

Daca pana acum 2-3ani ma gandeam la revenirea in tara, la gandul de a face ceva intro tara membra UE, acum ma felicit ca nu am facut tampenia de a vietii. Nu este posibil ca romanii sa fie furati si mintiti in halul asta. Tovarasi guvernanti, nu uitati un lucru, Romanii pot duce multe, pot suporta multe, dar cand se sparge buba e jale mare. Nu uitati de ceea ce a patit Ceausescu. Cum este posibil ca in Romania anului 2010 sa va bateti joc de o natiune intreaga? Partea dureroasa este ca nu reactionam la timp, preferam sa fim cai de cursa lunga si biciuiti, in loc sa mergem elegant la trap, iar Romania sa se dezvolte in galop. Au ajuns niste HOTI, INCULTI si INFRACTORI sa-si bata joc de o tara intreaga. Din pacate domnilor gazetari, nimenii nu se alatuara eforturilor dumneavoastra de a scapa de mizeria, balacareala si manelotresharaia din Romania. Nu-i lasati sa continuee,… . Suntem de rasul curcilor. Nu ne fura strainii si ne furam unii pe altii. RUSINE celor care reprezinta „interesele romanilor si ale Romaniei”. Tovarase Basescu, i-ati echipajul si naufragiati. Cu durere si rusine un biet roman scapat din „glorioasa epoca basesciana”.

marian  •  16 aprilie 2010, 11:32

la un popor care se lasa cumparat cu o galeata,doi mici si o bere ne meritam soarta.sistemul (politicieni,judecatori,politisti,procurori)e corupt aproape in intregime(vezi cazul voicu)asa ca nu prea ne mai ramane decat atat de spus ,,NOAPTE BUNA ROMANIA”AVEM NOI GRIJA DE VOI.

catalin s.  •  16 aprilie 2010, 11:32

gregory esti trist pentru tot ceea ce se intampla, dar cand a fost ales „base” cu voturile din diaspora nu ai mai fost !!???

se stia deja ce poate face pdl.ul .. astia au ajuns sa fure mai mult decat au facut.o psd.ul intre ’90 si 2004

nimic mai mult de zis !

culegeti roadele !!!

harghiteanul  •  16 aprilie 2010, 11:35

Ma Negoita ma. ce ai facut ai stricat ploile lu Tanczos si Florea. I-ai ruinat.

mahrian  •  16 aprilie 2010, 11:36

RUSINEEEEEEEEE!am hotarat sa plec din tara pt simplul fapt ca nu mai suportam sa vad atata coruptie.am ajuns de rasul lumii,mai nou contractele sunt strict secrete,ca sa nu mai poata vedea nimeni cum se fura banii nostri.este INACCEPTABIL oameni buni!!!!!!suntem condusi de Hoti,care la randul lor sunt judecati de Corupti,iar la final,toata lumea e fericita,mai putin noi,contribuabilii!!!!rusine….sincer nu stiu cum am putea stopa acesti *********..

Comentează