Unde e binele public? Un constructor finlandez de patinoare: „E teribil ce s-a intimplat la Brasov! Sa furi din banii cetatenilor e crima!”

UPDATE: Evenimentul Zilei arata cum fac americanii ca sa atentioneze si sa protesteze impotriva cheltuirii aiurea a banului public.

vineri, 16 aprilie 2010, 12:28

UPDATE: Evenimentul Zilei arata cum fac americanii ca sa atentioneze si sa protesteze impotriva cheltuirii aiurea a banului public.

Cazul patinoarului de 12 milioane de euro de la Braşov traversează zile interesante.

1. Guvernul s-a sesizat şi a trimis în cabinetul primarului George Scripcaru oameni de la Corpul de Control. Nu e o anchetă, ci doar adunare preliminară de informaţii, ca să vadă probabil dacă noi batem cîmpii, asta e ipoteza de lucru generală în România în faţa dezvăluirilor media, şi ca să calibreze atitudinea PD-L şi a executivului faţă de primar.

2. Şeful complexului din Miscolk, Ungaria, a primit un telefon de la Barna Tanczos, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării de la Bucureşti, ca să-l întrebe ce l-a apucat să vorbească cu Gazeta despre propriul patinoar, de 4 milioane de euro, devenit bază de comparaţie cu cel din Braşov, de 12 milioane de euro.

3. Gazeta s-a cumpărat în vrac ieri dimineaţă la Braşov, sperăm că nu şi asta tot din fonduri publice, ca să nu mai rămînă pe tarabe. Poate că aici stă viitorul presei scrise. Să nu poată ei cumpăra cît putem noi scrie şi dumneavoastră citi 🙂

4. Tot ieri, Jurnalul Naţional a descoperit pe site-ul Ministerului Dezvoltării un proiect de lege care vorbea despre trecerea la „Secret de Stat” a unor contracte de atribuire. Elena Udrea îi pasează răspunderea lui Laszlo Borbely, care se enervează. Şi tace, evident. Ar fi o premieră europeană ca publicul să nu mai aibă acces la felul în care sînt cheltuiţi propriii bani.

5. În fine, în timp ce Braşovul fierbe, avocaţi din umbră ai firmelor implicate şi Primăriei încep să calculeze în suprafaţă total construită, fier beton şi tot aşa. De asta să se ocupe Curtea de Conturi şi DNA, dacă  e cazul. E o capcană în care nu vom cădea! Pentru că observaţia care rezumă esenţa cazului sună aşa: nu există nici o justificare în sensul binelui public pentru ca la Braşov, în vreme de criză, un patinoar aproape identic ca funcţionalitate sportivă, pentru jucători, copii şi public, să coste de trei ori mai mult decît  cel construit în Ungaria în timpul expansiunii economice.


Interviu de Roxana Fleşeru

Arto Vahtero, directorul general al Hoccy Hall, firma finlandeza care a prezentat Braşovului o ofertă pentru patinoar, se declară „şocat de cîţiva bani s-au cheltuit”

– Domnule Arto Vahtero, cunoaşteţi ce s-a întîmplat cu patinoarul de la Brasov, cel pentru care aţi avut şi dumneavoastră o ofertă?
– Marian Negoiţă, fostul preşedinte al federaţiei de hochei din România, mi-a povestit despre ce s-a întîmplat. Şi mi-a trimis şi unul dintre ziarele voastre.

– Cînd aţi fost la Braşov?
– În urmă cu patru ani am vizitat oraşul şi m-am întîlnit cu  cineva din partea autorităţilor locale, am văzut locul unde se punea în discuţie să se construiască patinoarul. După doi ani, ne-am hotărît să prezentăm o ofertă. Eu n-am mai mers atunci, ci inginerul meu, pentru că eram foarte ocupat.

Între 4 şi 6 milioane de euro
– Care era oferta dumneavoastră?
– Noi am fi dat patinoarul la cheie, în funcţie de proiect, pornind de la la 4 milioane de euro şi în nici un caz mai mult de 6 milioane de euro. Noi am construit patinoare în Rusia, Letonia, Ungaria şi Finlanda. Cred că ştiu despre ce vorbesc.

– Poate să coste un patinoar de 2.000 de locuri atîţia bani?
– Ştiu preţurile de pe piaţă, iar preţul celui de la Braşov este incredibil. Am avut un şoc cînd am aflat depre acest preţ. În mod clar, cineva a avut bani de risipit, sînt prea mulţi bani. Un prieten din România a fost şi a vizitat patinoarul  şi mi-a spus că este vorba despre un patinoar standard cu dotări normale, deci nu se jutifică în nici un fel aceşti bani.

„E teribil!”
– Cum credeţi că ar fi reacţionat presa şi oamenii din Finlanda dacă acest lucru s-ar fi întîmplat în Finlanda?
– E imposibil aşa ceva. Sîntem membrii Uniunii Europene, e imposibil, e de neconceput ca banii cetăţeanului să fie furaţi în asemenea hal. E teribil ce s-a întîmplat la voi în ţară! Aş spune că e criminal. Există o lege a concurenţei, unde toţi competitorii trebuie să aibă şanse egale.

– La vremea respectivă, aţi simţit ceva?
– Am crezut că avem o discuţie serioasă.Tibor e numele celui cu care am vorbit. Noi am aşteptat să ne dea un semn, să ne anunţe de licitaţie, dar n-a venit nici unul. Cînd am auzit că patinoarul e gata am fost foarte surprins. Nu ştiam că s-a pornit la construcţia lui.

„Sînt dezamăgit”
– De firma MBS, care s-a ocupat de construcţia patinoarului aţi auzit?
– Nu am auzit. Din curiozitate, am intrat pe site-ul firmei şi am văzut că au construit tot felul de hale, dar niciodată un patinoar.

– Sînteţi dezamăgit de ce s-a întîmplat?
– Foarte. Am crezut că putem face un lucru frumos la Braşov, dar după ce inginerul meu a prezentat oferta în urmă cu un an şi jumătate, n-am mai primt nici un semn.

„Nu mi s-a întîmplat asta niciodată”
– Aţi construit şi în Rusia, se spune că acolo se fac afacerile cu valiza cu bani. Aţi avut parte de un contract normal?
– Da am avut parte de un contract normal, o firmă locală a contractat proiectul, iar noi am fost subcontarctori. Ne-am luat totţi banii. N-au fost probleme.

– Aţi mai avut parte de o experienţă ca la Braşov şi în alte ţări?
– Nu mi s-a întîmplat asta niciodată de cînd fac afaceri.

Comentarii (118)Adaugă comentariu

kosz  •  16 aprilie 2010, 11:37

romanii sunt fraieri. PUNCT. stau si vorbesc degeaba fara sa faca nimic. in alte tzari toti ar iesii in strada.

am stat in brasov, si brasovenii par si mai fraieri. primaru si gaborii ii calca pe cap la orice cotitura si ei stau si-o iau.

am preferat sa fiu josnic si sa-mi vad de ale mele , am plecat din tzara si sper sa uit cum a fost.

apropo referitor la BV , cand m-am mutat in BV prin 2006 , se spunea ca o sa fie gata in 2008 1) autostrada , 2) aeroportul . sunt gata astea ? sau doar patinoarul ? 😀

Cristi  •  16 aprilie 2010, 11:49

Cataline, asteptam mai multe cazuri. Sunt o gramada de lucrari, in domeniul sportului facute pe bani nejustificat de multi. Eu doar din Oradea iti pot semnala lucrari foarte scumpe facute la noul Bazin olimpic, la Arena Antonio Alexe sau la stadionul fc bihor. In cazul ultimelor doua obiective probabil se puteau face sala, respectiv stadion, noi din banii investiti in „reabiulitare”.

mircea  •  16 aprilie 2010, 11:50

Gresit,foarte gresit.
In Europa „civilizata” exista onoare intre hoti.La noi nu! La noi se toarna!! La DNA,in presa s.a.m.d. de catre cei care nu le-a iesit pasienta.Invidia si apoi hotia sunt „sporturile” noastre nationale.

rapindacu’  •  16 aprilie 2010, 12:00

attn gazeta sporturilor!
daca in BV au disparut ziarele voastre, cumparate la kil, e clar ca cineva vrea sa nu ajunga informatia la oameni. in cazul asta mai publicati inca o data ancheta, pe o foaie separata, atasata la numerele distribuite in Brasov. si asta putei sa o faceti pina se satura…

marius  •  16 aprilie 2010, 12:14

Atât pot spune:” de asta nu are ursul coada!” sa ne uitam la cum arata Finlanda și la cum arata România-diferența consta în prețul patinoarului de la Brașov făcut cu 12 mil. și cel făcut de ei cu 4 mil. De ce asa: deoarece ei cu celelalte milioane au făcut: școli, infrastructura iar noi cele 8 mil. sau mai mult am băgat în buzunarul unuia sau la mai mulți sponsori de partide!

Gregory  •  16 aprilie 2010, 12:23

Haideti sa va spun o scurta istorioara: Locul, o comuna dintr-o tara membra a UE. Comuna are in jur de 10.000 locuitori, din care aproximativ 4000 in satul principal, 2000 in al doilea sat ca marime, iar restul imprastiati in mai multe sate miculute. Personajul principal, primarul comunei (ma rog, el nu poarta denumirea de primar, insa pentru o mai simpla identificare l-am numit asa) , personaje secundare, cativa cetateni si 2 politisti.
Primarul nostru, un om venerabil, a reusit demararea unor proiecte fabuloase pentru zona respectiva prin atragerea de fonduri private in colaborare cu Primaria. Oamenii erau extrem de multumiti de performantele si activitatea sa. Asta pana in 2009. Ceva s-a intamplat atunci, Michiduta si-a varat coada.
Primarul merge la o „petrecere” locala cu oameni de afaceri, politicieni si reprezentanti ai comunitatii locale (oameni simpli). Omul nostru bea 2-3 beri dupa care se urca la volanul masinii si pleaca spre casa. La nici 30 minute dupa ce ajunge acasa isi face aparitia Politia. Il aduce la cunostinta ca au fost informati despre faptul ca a baut inainte de a se urca la volanul masinii si il intreaba daca informatia este corecta. Primarul nostru spune: DA!
In urmatoarele zile isi cere scuze public si isi anunta demisia din motive de … MORALITATE. Le cere sa nu faca niciodata ceea ce el a facut, ca lider al comunitatii.
Cetatenii simpli l-au pus sa-i conduca (dar nu baut), tot ei l-au acuzat si parat, tot ei l-au schimbat. Dupa un an de la eveniment, oamenii il regreta, dar il si respecta pentru lectia oferita generatiei care vine din urma (adolescentii). Omul nostru iese pe strada si isi indreapta privirea spre pamant atunci cand se intalneste cu oamenii care au avut incredere in el. Si asa s-a sfarsit cariera politica a celui cunoscut ca unul dintre cei mai de succes primari ai comunei.
Sfarsit.
P.S. Unii romani (si nu numai) ar spune: CE TAMPIT!De ce a recunoscut fapta? Va las pe voi sa raspundeti la aceasta intrebare.

Elton  •  16 aprilie 2010, 12:27

Mi-e sila de tara asta *****…doamne cat imi doresc sa termin facultatea mai repede si sa plec din ***** tara.

Gregory  •  16 aprilie 2010, 12:37

Raspund celor care nu inteleg de ce cer excluderea Romaniei din UE. Eu platesc impozit care se distribuie in felul urmator: o parte se ramane local, o parte se duce la centru (guvern) si o parte la bugetul UE. Iar politicienii romani il fura. Vedeti cumva analogia cu plecarea mea din tara? Am ajuns de unde am plecat, cu diferenta ca-mi fura mai putin. Referitor la vot, nu m-am dus. De ce? Din cauza sentimentului de deja-vu. 🙂

fane  •  16 aprilie 2010, 12:46

totul pleaca de la justitie, puteti sa spuneti orice intr-o tara democratica justitia isi face treba. dar daca astia sunt aserviti total, coruptia in floare, CSM-ul condus de una ca Bejenariu, Pivniceru, aia din cazul Voicu, Craiova, etc…. e clar totul este corupt. Si voi sperati ca genul asta de afacere sa fie corect??? In Romania dai spaga in spitale, in primarii, la Politie, la judecatori si chiar sperati ca mediul de afaceri sa fie „Alba ca Zapada”. Toti sunt legati prin MITA, nu va denunta nici unul afacerile astea, avem un stat paralel, chiar si la nivelul jurnalistic sunt trusturi (Antena, Realitatea, cam toate…) care denatureaza evident adevarul dupa propriul interes. la modul serios numai o dictatura gen Franco ne poate salva…..

drumul spre colaps  •  16 aprilie 2010, 13:03

ESTE O SITUATZIE NORMALA IN TZARA, DE 700 DE ANI CONDUCATORII ACESTEI TZARI FURA INCONTINUU SI ISI FAC CONCESII, DE PE VREMEA DE CAND SE CUMPARAU TRONURILE DOMNITORILE LA „STAMBUL”, REGIMUL COMUNIST A FOST CEL MAI POTRIVIT PENTRU NISTE ESCROCI CUM S-AU DEZVOLTAT DUPA REVOLUTIE.

Tavi_bv  •  16 aprilie 2010, 13:07

Domnule Tolontan, felicitari pentru ancheta dumneavoastra, aveti 101% dreptate, dar aca sa fiu sincer, acest pationoar este doar o musculita fata de adevaratele tunuri care se trag in sportul romanesc. Este OK, patinoar in Bv, dar cel mai mare tun este la Stadionul National. Acolo ar fi trebuit sa faceti o ancheta cum se cheltuiesc banii.

mariusteaua  •  16 aprilie 2010, 13:09

intr-o tara normala e o crima sa furi bani in felul asta, la noi e o stare de fapt. astia trebuie trasi in teapa in fata tuturor!

dennis brown  •  16 aprilie 2010, 13:49

sa traiti bine!!!!

GOE  •  16 aprilie 2010, 14:19

D-le Tolontan eu zic ca ar fi de luat in calcul si cum se construieste stationul din Cluj-Napoca care dupa ce a fost licitat la o anumita suma acum deja se pare ca nu mai corespunde ca cica s-au modificat standardele Uefa si Fifa insa se surprinderea tuturor nimeni din cei implicati nu au putut specifica care sunt modificarile ceva nu miroase bine acolo!!!!

kolea  •  16 aprilie 2010, 14:31

Din Protocoalele maeştrilor francmasoni
“Pentru a fi stăpâni pe opinia publică trebuie să o aducem într-o stare de zăpăceală. Noi vom folosi presa ca să prezinte oamenilor ştiri diverse, încât ei să se piardă în labirintul acestor informaţii. Oamenii vor ajunge la concluzia că este mai bine să nu aibă nici o părere…”
De fapt ei nu folosesc doar presa ci intreaga mass-media : presa,radioul si televiziunea.
Richard Salant, fost preşedinte al CBS (Columbia Broadcasting System) a spus :
“Treaba noastră este nu să îi dăm publicului ceea ce el doreşte, ci ceea ce noi hotărâm ca el să primească.”
Sa va spun si ce a declarat decanul ziaristilor din America “tara adevaratei democratii”,John Swinton, în timpul unui banchet de la New York Press Club :
“Nu există în istoria Americii o presă independentă. O ştiţi şi voi şi o ştiu şi eu. Nici unul dintre voi nu îndrăzneşte să îşi exprime cinstit părerile în ziarul la care scrie. Sunt plătit tocmai pentru a nu-mi exprima opiniile cinstite în ziarul pentru care scriu. Voi, ceilalţi, sunteţi plătiţi ca să faceţi la fel, şi oricare dintre voi ar face nebunia de a-şi scrie părerile în mod cinstit ar fi imediat expediat pe stradă, căutând de lucru. Dacă mi-aş permite o părere cinstită într-unul din numerele ziarului meu, slujba mea ar dispărea în 24 de ore. Treaba jurnalistului este să distrugă adevărul, să mintă sfruntat, să pervertească, să denigreze, să lingă cizmele lui Mamon, să îşi vândă ţara şi neamul pentru pâinea cea de toate zilele. O ştiţi şi voi şi o ştiu şi eu, şi atunci de ce să închinăm pentru presa independentă? Suntem uneltele supuse şi slugile bogătaşilor din culise. Suntem Hopa-Mitică, ei trag sforile şi noi dansăm. Talentele, posibilităţile şi vieţile noastre aparţin altor oameni.
Suntem doar nişte prostituaţi intelectuali.”
——————————————
Comenteaza si analizeaza marturiile de mai jos daca vrei sa contrazici cele de mai sus!!!!
http://www.youtube.com/watch?v=njE6dAvmSoM
http://www.youtube.com/watch?v=rcHPXKsUKhk&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=gbAHlm5oLf0&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=6P6CAdSosiU&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=9qg18zLMsmE&feature=related
Sa traiesti bine!!!

Arbok  •  16 aprilie 2010, 14:52

Domnule Tolontan si care ati mai deschis si ocupat de aceasta ancheta stiti cum ar trebui noi sa facem sa trezim oamenii, sa le scoatem capul bagat in pamant ca strutii? Sunt fratilor oameni, tineri, persoane care cred ca de buna voi ar iesi pe strada si ar imparti fluturasi ( dar din aceia grosi cu multe informatii clare ca aceasta data de dumneavoastra )la oameni si explicat la mai multi cum ne fura „unii” si de la om la om se duce vorba si poate vom face si noi ceva concret ca suntem o Romanie in momentul asta care se duce dupa mici si bere cand vine vorba de vot si propaganda electorala. Poate ne vom trezi si noi ca prea suntem luati de prosti si va zic eu ca avem in tara si oameni capabili si foarte destepti dar nu au cum sa ajunga in locurile care trebuie sa poata face ceva fara sustinere. De exmplu cred ca ajungi in vreun partid daca arati ca ai bani si cu ce sponsoriza………..

Ovidiu  •  16 aprilie 2010, 15:04

Cred ca ar fi mai decent pentru romanii stabiliti in straiatate sa nu isi mai exprime atat de zgomotos bucuria ca au plecat. Esecul generalizat al Romaniei de azi se datoreaza atat prestatiei celor de aici, cat si usurintei cu care au „defectat” cei de afara.

Mai bine ne gandim cum sa scoatem caruta din sant. Asta daca mai dam 2 bani pe soarta carutei, desigur.

grizli  •  16 aprilie 2010, 15:05

In decursu istoriei se poate constata ca nici o data nam stiut sa ne conducem si cine a incercat sa o faca de mana noastra a sfarsit. Suntem o natie condamnata PROSTIEI…..NE MERITAM SOARTA

Cătălin Tolontan  •  16 aprilie 2010, 15:08

kolea: „Nu există în istoria Americii o presă independentă”. Ba exista. Presa care a construit, cu migala, Watergate, presa care a publicat dosarele Pentagonului, presa care merge in tribunal si nu-si dezvaluie sursele, presa care a aflabetizat, impreuna cu Biblia, jumatate din glob. Dar tu ai nishte teorii prea ferme pentru a asculta si cealalta parte

Gabor Oliviu Albert  •  16 aprilie 2010, 15:14

Foarte tare acest subiect si pot spune ca ati pus degetul pe o rana foarte adanca a societati in care traim legati la ochii incatusate .
Voi care ati descoperit aceasta ilegalitate ati dat dovada de curaj,barbatie si capitalism! Felicitari

flotop  •  16 aprilie 2010, 15:24

Am si eu o curiozitate: ce vor schimba aceste dezvaluiri? Raspuns: Nimic. Ce s-a schimbat atunci cu Ridzi? Doar Ridzi, adica persoana, care a fost inlocuita, iar sistemul merge mai departe si se fura in acelasi hal. Nici aici nu se va intimpla nimic. Nimeni nu-i va pune pe vinovati sa aduca banii inapoi!!!
Cineva care a scris aici avea dreptate, noi luam atitudine doar vorbind, iar aceasta nu produce schimbari majore.
Poate ar trebui ca la urmatoarele alegeri sa nu mai mearga absolut nimeni la vot!!!

Cătălin Tolontan  •  16 aprilie 2010, 15:34

flotop: dc nu merge nimeni la vot decid ei in locul celor care nu merg

Valentin  •  16 aprilie 2010, 15:42

Raspuns:
Poate ar trebui la urmatoarele alegeri sa nu mai fiti in tara…. cred ca e mai corect asa..
Incearca… o sa te simti mult mai bine
Mult noroc

uvals  •  16 aprilie 2010, 15:45

Domnule Tolontan, felicitari si continuati cu dezvaluirile, daca puteti. Mergeti si la Stadionul National, la Cluj si unde va mai sugereaza cei de aici. Pana la urma mamaliga tot va exploda…
Sistemul de furat bani publici adus in lumina de cazul patinoarelor e brevet national romanesc si se aplica in mai toate achizitiile publice. Sa speram ca pana la urma mlastina se va mai asana cat de cat.

Marte  •  16 aprilie 2010, 15:51

Banii in plus dak au iesit sau au fost furati sunt pt campaniile elctorale de anu trecut…trebuie sa-si scoata si ei banii cumva.Asa va tebuie la toti fraierii care l-au votat pe Basescu si toti fraierii de langa el.
In BV numai promisiuni au fost cu aeroportul,cu autostrada..de patinuar nu ma intereseaza,dar de cand e Base pe tron nu se mai misk nik…cum sa se fak aeroport international k sa-i ia fata clujului…BOC din c mai manank kkt pe urma…totul e un lant al nesimtirii..cel mai bine plecati din tara si lasati-o sa se duk de rapa k asta-i viitorul pt romania

opio  •  16 aprilie 2010, 15:59

De ce nu faceti o ancheta si la viitorul stadion municipal de la Cluj? Au fost 5 firme la licitatie, a castigat a 6 a care are culorile politice PDL.

Hink pt. „Tolo”  •  16 aprilie 2010, 16:09

Catalin, ma adresez tie, ca vad ca unii cititori sunt din pacate de nesalvat in viziunea lor scurta asupra lucrurilor. M-as bucura sa imi dai si un raspuns.
Eu sunt in Germania de 9 ani, nu am fugit de coruptie, ci doar sa studiez in alta tara si sa vad si altceva, cu gandul sa ma intorc dupa studii acasa. Problema e ca din cauza acestor ******* nu ma lasa sufletul sa ma intorc inapoi, gandindu-ma la viitor si la familie si la ce riscuri mi-as asuma de fapt sa ma intorc in Romania.
Problema este ca foarte multi traiesc si urmeaza instinctul turmei, adica dau vina pe PDL. Nu am nici o culoare politica si sunt total neutru. Dar toata clasa politica, adica intreaga clica de politicieni sunt niste afaceristi pe banii saracilor de contribuabili si pe banii romanilor care traiesc in tara asta atat de jegmanita.
Ce solutii avem??? Toata clasa politica este corupta! Ca e PSD, PDL sau PNL, toti au modele asemanatoare de actiune.
Eu sunt exasperat in cautarea unor solutii cu adevarat realiste.
Daca urmam turma , inlaturam PDL ca sa aducem altii care au aceleasi jocuri. Este un sistem creat in 20 de ani, cum scapam de el?
Spiritul civic e la pamant, presa promoveaza si traiesc din creaturi gen Becali.
Eu nu vad o alta solutie, decat conducatori straini si serviciu secret mercenar si profesionist!!!!!
Ceea ce faceti voi ma unge la suflet, si are dreptul sa o faca orice cetatean daca e vorba de bugetul tarii.
Dar ce solutii viabile avem cand ne luptam cu o gloata de politicieni care sunt fixati sa isi faca averi din buget si problema e ca acesti politicieni nici nu sunt prosti, din pacate sunt romani inteligenti dusmani ai Romaniei!
Din pacate tu Cataline, poate din motive profesionale nici nu ai voie sa iti exprimi o parere sincera.

@opio  •  16 aprilie 2010, 16:12

ala care a castigat nu-i Pascanel de la CFR?

socului  •  16 aprilie 2010, 16:14

Tolo , daca tot ai facut trecerea de la can can sportic la jurnalism de investigatie , poate ne spui si noua care-ti sunt sursele … exista voci, destul de sonore de altfel , care invoca aservirea ta unor interese destul de obscure . adica, dl base rezolva tot ceea ce nu-i convine prin portavocea tolo… este adevarat , ti se servesc cazuri reale din romania … dar dincolo de asta ramane ideea ( neverificata e drept ) ca te prezinti cu servite la examen !!

adas  •  16 aprilie 2010, 16:28

la noi si ******e mai scump.dar cand derbedei ca boc ,si tot guvernul in frunte cu basescu ne conduc atunci ne meritam soarta.imi pare rau de tara asta.mie imi rusine de aceste elemente.avem o tara atat de frumoasa si am putea face atat de multe lucruri frumoase dar din pacat suntem blestemati.ungaria si ma doare sufletul cand o spun e o tata atat de frumoasa si bine pusa la punct si nu are nici macar 10% din potentialul romaniei.budapesta e o bijuterie de capitala , pe cand la noi bucurestiul e un sat fara stapani.imi pare rau….

@kolea+Cata’-de la mircea  •  16 aprilie 2010, 16:33

Ai dreprate Kolea,degeaba vrea Cata’ sa ia apararea breslei sale.
Un ziarist scrie in primul rand ca sa traiasca,nu ca sa se afle in treaba.Cum sa traiasca? El decide.Onest sau mai putin onest,dupa cum circula banii.In societate, azi totul e dictat de bani,bani si iar bani.
Cata’ cat despre treaba ce alfabetizarea populatiei de catre presa las-o ca macane.Cel putin la noi in Romania.La noi, presa iti face praf nervii.La noi e in primul rand o prghie de manevrare a maselor de catre politic.
Face-ti o ancheta despre traficul de influenta de la LPF si FRF despre care toata lumea stie,vede dar tace.De ce crezi ca majoritate presedintilor de club s-au dat „disparuti” la incercare de mazilire a lui Mitica? Toti vor sa se scape de Mitica dar nu au sange.

ue  •  16 aprilie 2010, 16:42

Fratilor peste tot se fura doar ca nu ca la noi, asta e diferenta. Au furat de doua ori cat face patinoarul este adevarat, darla cum zicea finlandezul ca ar putea sa coste maxim 6 milioane, deci se restrange suma probabil o sa ajungem pe la 8, totusi ramane o suma mare „pierduta” dar macar s-a facut ceva. Nu vreau sa zic ca sunt deacord, dar cand politia romana plateste 70.000 de euro pe un logan iar 55 de km de autostarada costa 1,5 miliarde ce mai conteasa 1-2 milioane cand cladirea e deja construita. Sunt sigur ca multi o sa tipe ca PD-ist ca nu stiu ce, dar va spun ca brasovean plecat departe, intr-o tara mult mai civilizata si corecta, poate prea corecta si care nu vrea sa intre in UE, ca de fiecare data cand ma intorc in Brasov raman surprins de cat de frumos evolueaza. Domnilor decat un primar cinstit si prost (adica unu care nu face nimic si doar se cearta pt ca e bun de gura) mai bine unu hot si destept care face treaba.

Craiovean  •  16 aprilie 2010, 16:56

In Romania nu e o crima sa furi din banii cetatenilor, este un obicei apreciat de guvernanti, pt ca ei fura. Chiar daca ar fi o crima, in Romania crimele nu sunt pedepsite. Guvernantii dau legi care sa ii protejeze de leg si cer imunitate in fata legii ca si cum legea ar fi o boala.

Many  •  16 aprilie 2010, 17:00

Pentru ca atunci cand e arestat cineva, sar oamenii politici sa strige ca Basescu, ca politie politica, ca dosare la comanda, ca nu e constitutional, ca ANI nu e constitutional, ca DNA nu e constitutional, etc. etc. Si-atunci? Ce-si spun astia? Cainii latra, ursul merge… Judecatorii sunt corupti, majoritatea judecatorilor si procurorilor in functii de conducere din Romania, conduc masini si stau in case achizitionate respectiv construite de interlopi. Cazul Voicu e asa o chestie la suprafatza, in teritoriul situatia e dezastru. Toti sunt mana-n mana. Da asa a fost mereu… De la Burebista incoace.

Cătălin Tolontan  •  16 aprilie 2010, 17:15

socului : adika ne-a spus cineva sa facem comparatia intre cele 4 mil din ungaria si cele 12 din brasov? 🙂 esti ff inteligent dc tu crezi ca asa merg lucrurile in jurnalism. Sau ne-a spus cineva ca e o problema cu investitiile din Romania? Sursele ne sint acele investitii si sumele uriase, care sint publice. Acestea nu sint subiecte servite, ti-o poate spune orice jurnalist care stie cu ce se maninca meseria asta. Cit despre surse, da, ele exista in anumite momente ale investigatiei si nu, nu vei afla niciodata care sint!

raven11  •  16 aprilie 2010, 17:50

Romani haideti in strada, nu mai dormiti atat!!!!!!!!!!!! >>>;>>>>Treziti-va!!!<<<<<<<

din New Jersey  •  16 aprilie 2010, 17:54

In Martie `98 am fugit din tara in SUA hartuit de politie pt evaziune fiscala(neplata taxelor).Atunci ca si acum cetateanul roman era sfidat de cei pe mana carora ajung banii de la taxe !!!…sa platesti taxe pt ce ????….ca sa-i ingrasi pe cei care le fura ???…si pe urma te sfideaza….si-si etaleaza casele si masinile de lux….in SUA se plaesc taxe mai mari ca valoare dar nu si procentual mai mari decat in Romania(in New Jersey TVA`ul este 7% si 0(zero) taxe la alimente si imbracaminte) dar se merita platite pana la …ultimul cent !!!…autostrazi cum nu mai vezi nicaieri in lumea asta !!!…suni la 911 iti vine Politia , Salvare , Pompieri in 2-3 minute si multe , multe altele…in Romania totul e doar bataie de joc si sfidare !!!!….banii din taxe ii imbogatesc pe altii iar daca nu platesti taxele te baga la puscarie !!!….sa fie la ei acolo !!!…Romania a ajuns rusinea Europei si nu numai…

bogdan  •  16 aprilie 2010, 18:06

ce sa mai faci, ce sa mai zici, cu cine sa te mai certi !!! Ii doare undeva de noi contribuabilii. E total inadmisibil sa-ti bati in asa hal joc de bani. La ce te poti astepta de la mai marii societatii noastre ???

p.s: cataline te rog sa continui astfel de anchete. Poate ca nu se va rezolva nimic concret, doar asa de ochii lumii, dar macar sa stim si noi in ce lume traim.
Mult noroc in continuare si merci pt tot ceea ce faci.

Cătălin Tolontan  •  16 aprilie 2010, 18:24

bogdan: da, vom continua

sarko  •  16 aprilie 2010, 18:33

Parca erau numai miticii corupti, hoti si lenesi. Sau ma insel eu ? Nici cu voi ardelenii nu mi-e frica. „Unirea” a reusit !

kazim  •  16 aprilie 2010, 18:57

Romanii sunt mamaligari…bine a spus cineva, in loc sa iesim in strada noi ne uitam ca fraierii cum vampirii astia isi bat joc de noi si ne iau banii. In alta tara europeana nu s-ar fi tolerat asa ceva, dar ma rog, aici se poate, pentru ca ei vad ca noi nu facem nimic si continua. Totul depinde de noi, doar noi putem sa facem ceva, dar cum suntem niste mamaligari nu cred ca vom reusi;)

bogdan  •  16 aprilie 2010, 21:09

cu banii astia si inca cativa cam inca jumatate se putea face un teren de fotbal de vreo 30000 -40000 locuri … jof la drumul mare !!! Nu se autosesizeaza autoritatile …sau au luat si astia o felie din tort ????

sunt curios ce o sa faca cei de la corpul de control …. ??!!

Probabil o sa caute ramasite din cei 12 mil. Euro si o sa ii duca la partid la Base sau alti d’astia .

Leon  •  16 aprilie 2010, 21:27

a) „Sa furi din banii cetatenilor e crima.” Asta o fi valabil oriunde in lume, NU IN ROMANIA ! Aici asta e adevarata afacere : cu cat umfli mai mult un pret, cu atat esti mai tare .
b) „Sa nu poata ei cumpara cat putem noi scrie”. Asa credea si Ponta,cand se referea la alegeri, dar s-a dovedit contrarul, prin zicerea pusa in practica : Nu pot ei vota cat furam noi !

george  •  16 aprilie 2010, 21:46

Santem niste oameni care-si aleg conducatorii pt o amarata de plasa de 20ron cadou electoral si ne meritam soarta….intr-un fel ma bucur ca PDL-istii fura si barjocoresc aceasta tara….nicaieri in lumea asta nu mai exista cazuri similare , adica sa furi 70% din banii publici folositi pt lucrari si achizitii publice …care sant facute la pret triplu nici macar dublu…triplu…Nesimtirea si hotia celor care conduc tara este fara margini si Romania este o vaca extraordinara de muls si este bussinesul perfect pt cei care ne conduc si ne reprezinta….vai de mama noastra…pt o singura zi santem si noi importanti adica in ziua alegerilor si noi le dam votul la excroci pt o punga de faina si un pui cumparate tot din banii furati de la noi…ne meritam soarta iar cei care gandim altfel si nu acceptam astfel de compromisuri nu avem decat sa emigram urgent…sa-i lasam pe cei care i-au prostit cei de la PDL sa-i voteze pe un pui si-o punga de faina ….Tara de excroci si nesimtiti unde nu se mai poate face absolut nimic….Adrian Nastase e apostolul Pavel in comparatie cu Basescu ,Blaga, Videanu sau Berceanu cei care au jefuit si ingenuncheat Romania fara scrupule….

dragomir  •  16 aprilie 2010, 21:55

hai gata ne-ai convins ca sunt corupti.hai gata termin-o ca ne-am plictisit de acum.hai gata gaseste ceva despre sport de scris,daca nu i-a urma lui cartianu si scrie despre politica pe la jurnalul national,ca asta e ziar de sport.nu-mi spune mie ca te doare burta de cum sunt cheltuiti banii publici ca pe vremea psd nu te-a interesat ce firme au castigat licitatiile la salile de sport la repararea gazonului de pe national si alte magarii pe care nu le-ai vazut la timpul lor.daca vedeai la timp sau te interesa la timp nu se ajungea aici.hai stergel repede ca sa nu vada altii.

Elton  •  16 aprilie 2010, 21:58

vreau sa plec din scarba asta de tara…m-am saturat de hotii astia care nu se mai satura sa fure…nu avem nici macar 300km de autostrada facuti ca la carte…drumurile sunt vai de steaua lor…Varsovia, capitala poloneza distrusa aproape complet dupa al doilea razboi mondia, este inaintea Bucurestiului cu ani lumina !

s  •  16 aprilie 2010, 22:03

Sunteti investigatori de exceptie.Felicitari.

Radu  •  16 aprilie 2010, 22:16

Nivelul coruptiei unei tari determina nivelul de trai al populatiei ei. Cu cat mai mica coruptia cu atat mai mare nivelul de trai. Banii publici sunt bine investiti si mai multi oameni au asigurate medicamentele, spitalele, strazile, scolile etc de care au nevoie.
Propunerile mele sunt:
1. Constructia a 5 puscarii noi speciale pentru corupti.
2. condamnarea la 20 de ani pentru corupti si cei care incearca sa corupa.
3.Condamnarea pe viata pentru politistii corupti.
4. Premierea cu 1500 de euro a oricarui politist implicat in arestarea unui corupt.
5. Instructie speciala de pe bancile scolilor a noilor generatii pt a infrunta coruptia.
6. declararea situatiei de urgenta la toate nivele organelor de control ale statului, si declararea coruptiei , dusmanul numarul 1 al tarii.

salutari

LA  •  16 aprilie 2010, 22:30

WOW.E f dureros si frustrant in acelasi timp sa ai faptele concrete si sa nu poti sa faci nimic. Nu cred ca se va rezolva ceva in tara asta pana nu se iese in strada, se pare ca numai asa se poate face progres in Romania. In primul rand toata „clasa politica” actuala trebuie sa dispara. Am crezut ca noi astia care eram tineri la revolutie vom fi „generatia de sacrificiu” dar se pare ca toate generatiile ce vor urma vor fi in aceeasi oala daca nu se schimba ceva iar acel ceva trebuie sa vina de la actuala generatie tanara. Din pacate majoritatea tinerilor sunt prea preocupati de peisajele hollywoodiene si de dorinta de a se imbogati peste noapte(care nu se poate indeplini decat daca se castiga vreo loterie) pentru ca intr-un mediu normal de afaceri este imposibil. Dar sa nu uitam totusi ca in Romania este posibil orice.
PT OVIDIU- Apropo de cei care au „defectat”, sunt printre singurii romani care sunt obiectivi si necorupti si carora le pasa cu adevarat de Romania, romani care au incercat sa-si pastrze principiile de verticalitate intr-o tara total pe orizontala. A existat posibilitatea ca sa alegeti o romanca-americanca pt presedentie acum cativa ani in urma si ce s-a intamplat? Nimic bun pt ca nici un independent cu oricati de multi bani ar avea nu va putea vreo data sa fie la conducerea Romaniei pt ca tot systemul este corupt. Poate nu ar fi rau sa va mai ganditi din cand in cand ca in general de afara se vede mult mai bine si mai limpede decat din interior asa ca nu va mai simtiti lezati in patriotismul vostru exacerbat cand cineva din afara isi exprima parearea intr-o anumita problema, pt ca daca stam bine si ne gandim la 2-3 miliarde de euro care intra in tara (si se cheltuie) in fiecare an de la cei plecati TVA-ul se ridica destul de sus, asa ca pentru cultura voastra generala – NE PASA.
P.S. Solutiile chiar daca vin de pretutindeni, in final trebuie implementate tot de cei din tara asa ca scuza-mi pesimismul dar stiu foarte bine ce spun, este o cale foarte lunga dar nu imposibila. HAI ROMANIA

garcea  •  16 aprilie 2010, 23:37

bv lor , daca fura pe fata si nimeni nu FACE nimic , asta este

Comentează