Întrebări pentru Red Bull

1. O mare companie organizează un concurs de tăiat lemne, iar un participant se prezintă la faţa locului cu o drujbă legată la o butelie şi i se permite să ia startul. Improvizaţia ia foc şi-l pîrjoleşte pe concurent. În acel moment, compania se consideră legal absolvită pentru că omul a semnat în prealabil un acord prin care-şi asuma răspunderea?!

luni, 20 septembrie 2010, 4:03

1. O mare companie organizează un concurs de tăiat lemne, iar un participant se prezintă la faţa locului cu o drujbă legată la o butelie şi i se permite să ia startul. Improvizaţia ia foc şi-l pîrjoleşte pe concurent. În acel moment, compania se consideră legal absolvită pentru că omul a semnat în prealabil un acord prin care-şi asuma răspunderea?!

2. Cît ar costa-o pe Red Bull rezolvarea acestui caz în Statele Unite, dacă familia Mădălinei Drăgan, fata de 24 de ani cu coloana vertebrală ruptă după ce a căzut pe un pian improvizat, înscris şi admis în concursul Red Bull, ar da firma în judecată? Milioane sau zeci de milioane de dolari? Şi cît de repede s-ar încheia o înţelegere cu victima, astfel încît cazul să nu ajungă în faţa juraţilor şi să nu devină inspiraţie pentru următorul roman al lui John Grisham?

Lăsînd acum Red Bull deoparte, o nedumerire pentru oficialităţile din România: cînd veţi autoriza un trofeu Şi-Mai-Cool-Decît-Astea-Deja-Naşhpa, în care competitorii să sară în apă cu prăjitoare de pîine cablate la prize sau cu bile legate de glezne? Să le dăm ca lumea de lucru medicilor prea bine plătiti din România, nu o banală interventie chirurgicală  reuşită de patru ore pe coloană, ca in cazul Mădălinei!

Comentarii (119)Adaugă comentariu

dorin.fr  •  20 septembrie 2010, 17:27

Red Bull organizeaza asemenea evenimente peste tot in lume, mr Tolo…

Ce poti sa crezi cand stii ca o sa cazi cu curu’ pe pian de la 6 metri????? Intr-adevar este vina Red-Bull… sa se duca domnu’ Red Bull sa-i faca educatie la doamna (domnisoara) asta. Sa-i spuna domne redbulu’ asta ca daca dai cu curu’ de pian dupa o cadere de 6m s-ar putea sa te doara!

Stii? Cand eram copil se vorbea despre mitul cu saritul cap pe un ziar care plutea pe apa… cica puteai sa-ti lasi creierii pe ziarul ala… oare cati dintre noi au auzit povestea asta? Sincer n-am avut curaj sa incerc… Si atunci sa ne gandim ce soc si-a luat fautca asta, din prostia ei si nicidecum a lu’ Redbull.

In Franta se fac liste de asteptare ca sa participi la evenimentul asta!!! Ce treaba au autoritatile si organizatorii ca tu vii cu gandul sa te sinucizi? sai ca creierul tau ajuta doar la echilibrarea capului?

Valyk  •  20 septembrie 2010, 17:27

@meme Daca am fost atat de tont incat sa iau cea mai proasta decizie intr-un moment in care viata mi-a fost pusa in pericol si am iesit totusi in viata dar foarte sifonat este in totalitate vina mea si ma fac mic intr-un colt. Am fost atat de idiot incat sa cred ca impactul cu apa de la o asemenea inaltime este sigur, mai ales daca stau lipit de o cutie imensa. Pot chiar sa ma felicit ca am semnat hartia aia si ca am beneficiat de o asigurare, ca daca nu o semnam, trimitean mass-uri pe mess cerand bani sa nu raman intr-un carut cu rotile tot restul vietii. In fiecare an sunt sute de copii si tineri care sufera accidente grave la scaldat si nu mai e vina nici unei companii, sa nu incercam totusi sa facem mai multa tevatura decat este cazul. Chiar daca era o persoana draga mie as facut totul sa o ajut sa treaca peste momentul dificil dar in mod sigur i-as fi amintit cat de idioata a fost cand a facut asta.

misu  •  20 septembrie 2010, 17:35

Din cate stiu eu organizatorul trebuie sa intocmesca un caiet de sarcini si obtina cateva autorizatii pentru astfel de evenimente. Vinovati cred ca sunt cei care i-au autorizat si le-au eliberat avizele necesare (daca le-au avut !). Daca un nebun care vinde suc te pune sa sari cu pianu’ in apa si tu sari insemna ca esti mai nebun ca el dar atunci trebuie sa intervina o autoritate a statului probabil Inspectoratul Teritorial de Munca care sa impiedice acest lucru.

xolv  •  20 septembrie 2010, 17:40

Red Bull e de vina cand indobitoceste imprastiind cultura de consum (sau pop), si roboteii romani dornici de non-conformism se incoloneaza cat ai zice peste. E cool, e mai conteaza ??? Sa promovam skate, bike, decat atletism , baschet, etc. Prima cauza e boala numita non-conformism. Si corporatiile pompeaza miliarde in conturarea imaginii consumatorului fidel fara personalitate. Ce nevoie ai de moralitatate sau de instinct de auto-conservare cand esti cool ??

Dani  •  20 septembrie 2010, 17:41

Nu ,Catalin…profesia ta este sa scrii. Fiind ziarist sportiv, sa scrii despre sport. Daca vrei o implicare mai larga, scrii despre orice. Corect. Dar nu asa, bombastic. De ce trebuie sa fie totul senzational doar pentru ca s-a intimplat un accident? Nu mai am de mult timp virsta la care „trebuie sa fii cool”, dar apreciez asemenea concursuri. De regula medicii n-au altceva de tratat in afara citorva contuzii si echimoze. Ti-am spus, viata de zi cu zi in sine este la fel de periculoasa…in Romania e chiar mai periculoasa decit acel concurs. In fiecare zi avem parte de concursuri gen „Cine traverseaza strada pe zebra si scapa fara sa dea masina peste el” sau „Cine mai are portofelul in buzunar la coborirea din autobuz”…asta daca esti pieton. Vad ca s-au gasit o groaza de indivizi „mai catolici decit Papa” care sa se intrebe daca fata aia era intreaga la minte. Cred ca da, era…la fel cum au fost toti participantii. Poate prea intregi la minte pentru o societate nebuna, in care paparazzi ne sint prezentati ca eroi, iar victimele lor drept animalute tocmai bune de expus la Zoo. Nu este intimplatoare aceasta comparatie, exact asa te comporti si tu, ca un paparazzi fericit ca a putut fotografia o pata de singe pe caldarim. Tie nu ti-a pasat de accidentul asta decit in masura in care poti trage foloase de pe urma lui, intr-un fel sau altul. Ai doua optiuni: ori redevii gazetar sportiv, ori te iei de minuta cu personajul principal al zerotv si faceti cuplul „Fratii Senzationescu”. Crede-ma ca tara duce lipsa de ziaristi onesti, nu de mascarici …dar tu alegi incotro te indrepti in cariera.

alexadius  •  20 septembrie 2010, 17:41

Mda, problema nu e la Red Bull, daca ne gindim mai bine in toate „activitatile sportive”, mai mult sau mai putin extreme, exista un risc pe care competitorii si-l asuma; chiar si in sporturile recunoscute exista riscuri, citi sportivi nu au murit sau au ramas infirmi? „problema” -pentru ca de fapt nu este o problema- este a celor care, din proprie vointa, aleg sa faca asa ceva; cel mai teribilist sport practicat de mine a fost un zbor cu parapanta, agatat de un instructor; senzatia a fost colosala, adrenalina la maxim, dar apoi mi-am amintit ca am o sotie si un copil si nu e cazul sa ma joc cu viata si sanatatea mea. Multa sanatate Madalinei!

saureign  •  20 septembrie 2010, 17:44

„daca oamenii sunt ******, care e problema voastra? de e red bull de vina ca sare aia cu pianu? si nici nu o duce capu sa nu mai fie pe el cand atinge apa? era la mintea cocosului ca o sa cada ca pe ciment? intotdeauna prostia umana e de vina…si daca cineva reuseste sa le puna la dispozitie cadrul perfect pentru a se face de cacao, la mai mare…intotdeauna la romani altu e de vina…nu aia ca a sarit…in orice condtii…putea sa nu sara…nimeni nu te obliga”

RedBull e de vina pt ca organizeaza . Niste ****** care ar face orice sa-si vanda produsul.

agentul006  •  20 septembrie 2010, 17:45

Văd că părerile oscilează între a-i învinovăţi pe organizatori sau pe fătuca aceea cu prea mult testosteron.
Eu, dimpotrivă, sunt de părere că de vină… sunteţi dvs., domnule Tolontan. Să mă explic:
Organizatorii au ce şi-au dorit: publicitate-publicitate-publicitate, că şi cea negativă e mai bună decât deloc.
Domnişoara cu pricina, împreună cu echipa sa (că doar nu şi-a făcut numărul de una singură) au căpătat şi ei exact ce-au vrut: cele 5 minute de faimă, obţinute fără să conteze mijloacele… sau consecinţele.
Din fericire pentru fată (dar din păcate pentru fondul genetic universal), ea a ratat de puţin şansa de candida la premiile Darwin.

Şi-acum vine partea dvs. de vină: făcând „reclamă” la această nefericită întâmplare, i-aţi speriat cu siguranţă pe viitorii amatori de concursuri sportive de tăiat-copacii-cu-drujba-pe-gaz-lângă-un-foc-de-tabără, aşa încât ne-aţi diminuat şansele ca şi noi, românii, să obţinem premiul sus menţionat.

Păcat, domnule Tolontan.

dorin.fr  •  20 septembrie 2010, 17:55

@xolv, @tolo

ne spuneti ca astia de la redbull sunt sat… ana (vorba lu’ Jiji). hai sa vedem:

Acum cativa ani, o fatuca din Cluj i-a dat iubitului ei coltarii, a alunecat si a cazut intr-o rapa. A degerat si i-au amputat ceva degete de la picioare. Dat in judecata un montaniard mai experimentat care era in grupul lor!!!! Bineinteles ca nu s-a ajuns la nici o condamnare…
Tot acum cativa ani am participat la un concurs de Mountain-bike… Mi-am spart doi dinti, buza si arcada… ce era sa fi facut organizatorul? Sa tina ghidonul in locul meu sau sa traga un „jump” sa trec peste bolovanul ala????
In noiembrie anul trecut, competitie de fotbal pe teren redus. Un cunoscut in adidasi de alergare s-a oprit prea brusc, a facut fractura de tibie-peroneu… Vina organizatorilor ca l-au lasat sa joaca cu adidasi de alergare si nu speciali pentru sintetic? sau vina organizatorilor fiindca nu au insistat ca tipul sa faca incalzirea corespunzatoare?

Ce v-am descris mai sus sunt niste accidente de la niste evenimente sportive… sau activitati fizice, cum vreti voi. sunt sigur ca toti stiu chestii de astea…
Tolo, ai dat vreodata scoala in judecata sa-ti coasa pantalonii de la uniforma pe care i-ai rupt in genunchi cand jucai in Campionatul Scolii contra alora din „B”? Sau ai sesizat vreodata Inspectoratul sa interzica asemenea manifestari???

Hai sa fim seriosi, e acelasi lucru!

Alex  •  20 septembrie 2010, 17:55

Pe mine nu m-a socat atat tonul de manie proletara al articolului lui Tolo, deh doar suntem in Romania. Cel mai tare lucru mi s-a parut modul in care Tolontan a raspuns unuia din multele commenturi care apara organizatorii: si anume ca ii va verifica IP-ul si daca e de la Red Bull o sa o faca public ! Cred ca asta deja incepe sa semene a paranoia.

Cătălin Tolontan  •  20 septembrie 2010, 18:01

alex: nu e deloc paranoia. Dc Red Bull refuza sa comenteze oficial, dar isi trimite postacii pe bloguri, e normal sa se stie. In al doilea rind, acum nu discut despre Red Bull, probabil ca nu stii, dar exista multe firme de net care asta fac: posteza comentarii negative/pozitive la adresa competitorilor sau despre propriile actiuni ale clientilor lor.

win  •  20 septembrie 2010, 18:03

sunt sigur ca madalina isi va lua zeci de mii de euro de la red bull cu ocazia asta,ca sa isi tina fermoarul strans la gura…chiar ma gandesc sa particip si eu data viit. dar o sa fiu precaut, o sa incerc ceva care sa nu ajunga sa-mi rupa coloana 🙂 jesus god! ce lume! f.bun articol in rest…sanse slabe insa sa-l citeasca si acele persoane care se vor arunca cu prăjitoare de pîine cablate la prize sau cu bile legate de glezne 🙂 as maia dauga eu cu feonul cablat la 220v sau un „upies” de 3kw si cam 80kg legat de gat,incarcat full(poate tine cateva calculatoare sa functioneze fara probleme vreo 25min)

ionut  •  20 septembrie 2010, 18:11

Tolontane te stiam un om cu capul pe umeri?
ai ramas in pana de idei si nu stii ce sa mai scrii ?
ce vina are red bull daca fata e idioata si nu si`a luat nici o masura de precautie?

Dani  •  20 septembrie 2010, 18:15

Alexadius, cam asta era ideea…senzatia de libertate pe care ti-o ofera un salt cu parasuta, un zbor cu parapanta sau un „fleosc” cu pianul in balta! Asta e placerea in sine, si e mult mai importanta decit banii luati sau nu de la diverse firme organizatoare…cel putin pina ai parte de un accident. E adevarat, una din diferente intre saritura cu parapanta si cea cu pianul este ca parapanta e proiectata sa zboare, nu sa cinte…dar la fel de adevarat este ca in aceste sporturi extreme riscurile sint mult reduse datorita masurilor de siguranta luate. Am o cunostinta care a stat ceva timp intr-un scaun cu rotile in urma unei sarituri cu parapanta…acum de-abia asteapta sa scape de cirje ca sa incerce alt sport extrem. Sau alt sport, pur si simplu. Fiecare actiune e extrema intr-o directie sau alta. Daca toate ar fi usoare, nimeni nu s-ar mai inghesui sa le faca. Nu ar exista motivatie. Acea motivatie pe care a expus-o George Leigh Mallory cind a fost intrebat de ce vrea sa escaladeze Everestul: „Pentru ca exista!”

dorin.fr  •  20 septembrie 2010, 18:16

Tolo ar avea dreptatea sa verifice identitatea postacilor :)) Chiar si pe a mea… daca postacii aia ar apara pe cineva acuzat „pe bune”. Am mai postat aici si stiu ca Tolo citeste comentariile, de aia ma si obosesc sa scriu :))
Pur si simplu de data asta nu vad rostul sa acuzi organizatorul, primaria, fortele de Munca, NATO, poporul roman ala prost care preia toate extravagantele occidentale, ONU, Parlamentul European fiindca o fatuca nesabuita NU a respectat regulamentul si/sau indicatiile organizatorilor (dupa cum scriu unii care zic ca au participat.

alexadius  •  20 septembrie 2010, 18:16

Ma bucur ca traiesc intro tara democratica, in care libertatea cuvintului este garantata de constitutie, deci, consider ca stergerea mesajului meu anterior a fost o greseala din partea adminilor si moderatorilor acestui site, o gresela scuzabila, omeneasca, deoarece nu pot sa cred in ruptul capului ca tocmai PRESA, cainele de paza al democratiei, uzeaza de cenzura, tinand cont de faptul ca in comentariul sters de dvs nu am uzitat de cuvinte injurioase sau de un mod de adresare susceptibil de a fi cenzurat.

din New Jersey  •  20 septembrie 2010, 18:17

Cataline , iti spun eu , daca asa ceva se intampla in USA Red Bull n-at fi platit…1 cent , macar !!!…intr-adevar se platesc aici neglijentele dar nu face Red Bull raspunzator pt prostia fetei !!!…eu unul nu m-as fi suit NICIODATA pe pianul ala sa fiu aruncat in apa si cred ca nici TU si niciun om normal n-ar fi acceptat asa ceva !!!…in primul rand ca din start asta a fost un….concurs ANORMAL si pt oameni ANORMALI !!!…concurs inseamna COMPETITIE !!!..si ce-are de-a face competitia cu…tembelismul !?…daca spun ca nu am nicio compasiune pt fata o sa spui si tu si lumea poate ca sunt nebun , sadic , nemilos sau mai stiu eu cum , dar sa ai compasiune pt cineva care si-o cauta cu lumanarea mi se pare aiurea !!!…numai ca in Romania e o compasiune si o solidaritate cu nebunii cum a fost si cazul madalinei manole care dintr-o bautoare de pesticide a fost martirizata !!!…penibil !…asa si acum se cauta sa se faca o drama nationala dintr-una care din teribilism a ajuns la spital !!!…cu riscul de a ma repeta , compasiune ar trebui sa inspire doar cei care sufera accidente care n-au depins de ei !!!…nu celor care-si pun viata in pericol din teribilism !!!

dragos  •  20 septembrie 2010, 18:20

din pacate catalin titlul tau este unul gresit si incorect. fata de noi cei carora ne este promovata o marca iresponsabila. despre asta este acest concurs si marca ce-l sponsorizeaza. prmovarea comportamentelor iresponsabile, bravade care frizeaza fatalul. iar tu catalin si altii care au folosit numele marcii nu ati facut decat sa ii faceti o imensa si nemeritata publicitate. pana la urma lumea va uita accidentul, dar numele va rasuna in capul ei, pt ca asa e omul creat, uita relele, dar retine lucrurile care ii sunt repetate de multe ori, ca de ex un nume de marca, si tu stii bine asta pt ca stiu ca te pricepi la marketing. aceasta marca iresponsabila nu doar ca traieste din promovarea unei substante care induce comportamente la limita fiziologicului deci la limita sanatatii, dar face atat de multi bani din asta incat isi permite sa sponsorizeze echipe de f1. putem pana la urma sa banam aceasta marca? iresponsabila! ce-ai face daca au cumpara prima pagina a gsp si front pageul siteului pe o suma enorma. le-ai da-o? despre asta e catalin si despre faptul ca voi jurnalistii n-ati banat acest nume cand era normal si de bun simt (british common sense) sa o faceti. din contra ati ajutat-o sa isi expuna numele la si mai multi pentru mai multa notorietate, deci mai multi bani, mai multe concursuri de copii imaturi care sar de la 6 m cu aparate improvizate. pacat!

alexadius  •  20 septembrie 2010, 18:21

Cu permisiunea moderatorilor, redau inca o data mesajul adresat d-lui C. Tolontan: „Inca ceva pt Catalin Tolontan: replica aia de la nr. 12, adresata user-ului “ion”, cea cu Ip de la Red Bull denota faptul ca esti stapanit da mania conspiratiei, mania persecutiei si alte manii, in afara de faptul ca ai cunostinte mediocre despre IT si mediul Internet; de proxy-uri ai auzit? ce te face sa crezi ca poti descoperi cine foloseste un IP? poti doar sa-l blochezi, IP-ul sau user-ul respectiv, nu si sa vezi cine il foloseste; cel putin, intrun stat de drept, tu, ca ziarist, comiti o infractiune daca fortezi accesul la aceste date. deci, daca vei publica un articol in acest sens, te vei denunta ca infractor… dar ce sa mai vorbim… ziaristii din Romania nu au mama, nu au tata… sunt toti rezultatul unui experiment esuat, in care s-a incercat crearea unor fiinte cu aparenta umana.
PS: cred ca v-a deranjat chestia aia cu pitipoanca… adevarul doare…

Andrei M.  •  20 septembrie 2010, 18:24

Pentru consumatorii de carbogazoase: RedBull (ca si CocaCola,Pepsi,etc.) – otrava servita la pret de lichid cu gust.
Pentru cei care se aliniaza sa cumpere astfel de produse (fast-food,carbo,ultimul gadget,ultima fitza in moda) – ii intreb cat de fericiti sunt…? 🙂
Pentru mintile „luminate” care pompeaza mesaje „luminoase” in campaniile de publicitate: nu toti suntem fraierii pe care ii credeti voi, paharul se umple incet-incet.
Pentru amatorii de activitati fara rost: exista activitati CU rost la care te poti accidenta la fel de grav, sau mai rau, diferentele sunt ca pe de o parte poti avea grija de tine, te feresti de pericol (ceea ce nu s-a intimplat in studiul nostru de caz :p), apoi poti castiga f multi bani, f multa sanatate, f multa glorie sau satisfactie personala; o alta diferenta e urmatoare: intr-un amarat de „concurs” de-o ora-doua sau cat a tinut, si-a rupt coloana un om – intr-un sport facut cu mintea limpede fracturile sunt aproape inexistente comparativ cu multitudinea intrecerilor.

SS  •  20 septembrie 2010, 18:26

Domnisoara sau cel caruia i-a venit ideea de a sari cu pianul in apa, cu fatuca pe post de bibelou, a dovedit lumii intregi ce inteligenta are. La fel, cei care au permis intrarea in concurs a acelui „aparat de zbor”. Eu inteleg ca e distractie, vin tot felul de trasniti, unii sunt haiosii, altii mai putin, dar daca in concursul tau (al lui Red Bull in cazul asta) are loc un accident grav deoarece ai permis accesul unui prostovan, cred ca macar o parte din vina iti revine.
Daca vine unul cu un bolovan legat de git si se arunca in apa, i-ar permite organizatorii accesul doar pentru ca i-ar distra pe unii? Banuiesc ca nu. Asa si aici. S-a mers pe ideea „lasa, ba, ca nu poate sa se intample nimic, fata aia doar nu o sa stea pe pian ca la o prezentare de moda”. Ei bine, uite ca nu a dus-o capul sa sara… Sau, ma rog, a fost o „eroare umana”, cum declara „unul dintre participanti” intr-un alt articol.

@xolv – acu’, nu ca roboteii, daca ar vrea sa faca un sport adevarat, ar avea pe unde. Dar sunt de acord cu tine, care mai de care e mai nonconformist, pe bicla sau pe skate, dar daca ii incolonezi pe bulevard, sunt ca chinezii, nu-i mai poti deosebi intre ei.

Nikko  •  20 septembrie 2010, 18:30

Daca respectiva facea tampenia in afara oricarui concurs, se schimba cu ceva problema? Ah, nu mai avea pe cine sa dea vina… Haideti sa fim seriosi: responsabilitatea e la noi, nu la altii.

ney  •  20 septembrie 2010, 18:30

Tocmai de asta se semneaza acele acte inainte 😉 pentru ca se intampla astfel de evenimente

jerry seinfeld  •  20 septembrie 2010, 18:34

exact dintr-un motiv ca acesta exista legi care te obliga sa porti casca la mersul cu motocicleta: ca sa protejeze creierul care functioneaza suficient de prost incat sa se angajeze la diverse activitati spargatoare de capete

lambada  •  20 septembrie 2010, 18:36

tipic romanesc , sa-i scoatem pe altii tzapi ispasitori pt…prostia altora !!!…citind acuzele la adresa RED BULL zici ca au suit-o aia cu forta pe fraiera pe pian !!!….Cataline , prostia se plateste de cele mai multe ori si toanta asta a platit-o !!!…nu inteleg , care-i vina lui RED BULL !!!???

callromania  •  20 septembrie 2010, 18:47

d-le tolontan, spectacolul acela este considerat cascadorie si cascadoriile nu se asigura nicaieri in lume! nici macar in america! sau mai ales acolo. sunt cazuri celebre de wresleri care au avut accidente si au ramas pe drumuri.

Dani  •  20 septembrie 2010, 18:49

67, sansele ca un asemenea accident sa se intimple sint extraordinar de mici. La schi ai parte de cazaturi mult mai zdravene, iar zapada inghetata nu amortizeaza o cazatura precum apa. Nu e vorba de prostie din partea acelei fete. Toti care spun asta sint probabil enervati de faptul ca ei, masculi feroce in fata tastaturii, n-au avut tupeul de a face o astfel de saritura ,pe cind o fata a avut acest curaj. Vorba lui Caragiale: „Zoe, fii barbata!”… doar ca Miss Pi(ggy)ano a fost mai barbata decit multi asa-zisi „barbati”. Mai mult, presa face din tintar armasar pentru a minca si ei o piine…la ei dictonul „scopul scuza mijloacele” functioneaza ,mai ales ca n-au nici un fel de scrupule. Deja ma indoiesc ca a fost vorba de o operatie asa grea…in fine,sa speram ca fata isi revine complet,iar Red Bull, la cita reclama a avut parte de pe urma acestui accident, sa o trimita si pe ea intr-o excursie de recuperare.

jerry  •  20 septembrie 2010, 18:56

faza e complicata…aici vina este impartita, organizatori si concurenta. teoretic, organizatorul s-a asigurat ca nu i se poate imputa nimic in cazul unui eccident. moral si „marketing wise”, ei ar trebui sa gaseasca un echilibru intre notorietatea data de incercarile „la limita” ale concurentilor si siguranta acestora. siguranta care se rasfrange si asupra imaginii de brand. peste cativa ani, nu va sti nimeni ce inceracre nebuneasca a facut un participant ci doar ca acesta a murit la un eveniment red-bull…in cuvinte putine, eu as fi mai responsabil cu genul asta de evenimente, in primul rand pentru a evita accidente stupide si apoi pentru a nu mazgali imaginea brand-ului…da’ bine ca-i bine…si la anul mai multa atentie…

drakoo  •  20 septembrie 2010, 19:13

@ dorin.fr

nu stiu cum e in fr, dar in RO sinuciderea nu este legala. Organizatorii au obligatia sa previna cazurile de sinucidere si sa previna accidentele !

Andrei  •  20 septembrie 2010, 19:15

Catalin de ce ai impresia ca toata lumea care nu e de acord cu articolul tau lucreaza la Red Bull? Eu imi mentin parerea ca este un accident ciudat…ceva de genul cand isi baga dracu coada. In alta ordine de idei nu stiam ca ala chiar era un pian adevarat…eu unul nu o lasam decat cu un pian din carton.

milici  •  20 septembrie 2010, 19:22

E vreun ‘apropont’ la Dinamo , ca tot e subiectul zilei?

jaja  •  20 septembrie 2010, 19:31

amuzant mod de a privi lucrurile, domnule Tolontan.

trecand peste partea amuzanta, as fi curios daca ai verificat deja ce ti-a transmis una din participantele la concurs. pentru ca ar rezolva destul de repede problemele pe care ti le pui, intr-un mod destul de fals.

mai departe am 2 intrebari care tin de sport, deci banuiesc ca o sa treci destul de usor peste ele.

1. legat de red bull, ce zici despre furtul echipei Austria(Casino) Saszburg din inimile suporterilor ei??

2. si cum mi-au placut jocurile cu comparatiile, ma inscriu si eu: ce ai fi avut de zis daca la evenimentul despre care ne vorbesti in articol, dupa accident s-ar fi trezit niste privitori sa protesteze impotriva red bull si compania ar fi trimis peste ei oameni de ordine cu sarcina de a-i lua la bataie fara nicio discutie?

aldyx  •  20 septembrie 2010, 19:43

Un lucru e clar,Anul viitor nu se mai tine asa ceva in Bucuresti.
Sper ca va veni o zi cand se vor interzice bauturile astea ..energizante, dar de fapt cancerigene cand sunt consumate in exces.
Ne miram de cresterea diabeticilor in randul tinerilor cu atatea bauturi nesanatoase din comert.

George  •  20 septembrie 2010, 19:46

Draga domn Tolontan, dau un copy/paste despre concursul Red Bull. Cititi cu atentie ultimele randuri!
„Flugtag is the brainchild of Red Bull owner Dietrich Mateschitz.[1] Although the format was originally invented in a small seaside town in the south of England under the name „Birdman Rally” in 1971 [2] The first Red Bull Flugtag competition was held in 1991 in Vienna, Austria. It was such a success that it has been held every year since and in over 35 cities all over the world [3]. Anyone is eligible to compete in the Flugtag event. To participate, each team must submit an application and their contraption must meet the criteria set forth by Red Bull. The criteria varies with location. In the USA each flying machine must have a maximum wingspan of 30 feet (9.14 m) and a maximum weight (including pilot) of 450 lbs. (204 kg). In Australian Flugtags the wingspan is limited to 26.25 feet (8.0 m) and the weight (NOT including pilot) to 396.8 lb (180.0 kg).[4] The craft must be powered by muscle, gravity, and imagination. Because the aircraft will ultimately end up in the water, it must be unsinkable and constructed entirely of environmentally friendly materials. The aircraft may not have any loose parts and advertising space is limited to 1-square-foot (0.093 m2). Teams that enter the Flugtag competition are judged in three categories; distance, creativity, and showmanship.”

Bogdan  •  20 septembrie 2010, 19:50

In Romanica totul este posibil. Mana de lucru ieftina, investitii mici pentru orice eveniment, basca mai primesti si ceva de la stat ca suntem bagati in seama.

catalin  •  20 septembrie 2010, 20:28

Ar trebui sa continui cu INTREBARI PTR SORIN OPRESCU SI PRIMARIA CAPITALEI ,PTR POLITIA ROMANA,PTR ISU,PTR APELE ROMANE…SI ptr toti cei care au autorizat (daca au facut-o? ,e de vazut)acest circ macabru .

Nebuni sa faca orice ptr bani ,adrenalina sau de’ amoru artei’,gasesti oricand si oriunde ,in orice tara de pe acest glob.

Intrebarea este daca ai voie sa organizezi ,sau mai mult sa autorizezi astfel de concursuri in care unii oameni pot fi grav raniti sau chiar muri.

Daca acea fata era lovita de pian in cap ?…

DACA O FIRMA DE PROTEZE AR OFERI 100 000 E SAU 500 000 E PTR UN CONCURS DE AMPUTARE A UNUI BRAT …CE CREZI ,AM AVEA 100 000 DE CONCURENTI ?…

…’ITI DA ARIPI’, DAR CE FACEM CU CONSTIINTA????….

Alegz  •  20 septembrie 2010, 21:18

Cand Englezii alearga ca nebunii la vale dupa roata de cascaval de isi rup maini si picioare .. cine ii acuza ??
Cand Spaniolii alerga „curajosi” in fata taurilor, imbracati si in rosu, unde chiar au MURIT vreo 15 persoane .. cine ii acuza ??
Ceea ce organizeaza RED BULL este un eveniment, nu poti sa il numesti competitie, pt distractie in principal. Un eveniment la care, desi se desfasoara de atatia ani, in atatea tari, noi romanii am reusit o premiera!
Am reusit sa aratam cat de prosti suntem si sa ne accidentam singuri!
Ca la fotbal .. unde ne impiedicam de primul adversar si cerem fault!

red.red  •  20 septembrie 2010, 21:33

Domnule Catalin, nu are absolut nicio treaba ca Red Bull a pus concurentii sa semneze o foaie pt asigurare.

Sunr foarte multe competitii in care aceasta asigurare este semnata si nu organizatorul este vinovat, pt ca tu, ca si concurent iti doresti acest lucru sa participi, asigurarea aceea este una prin care organizatorul este disculpat, in orice competitie este asa.
Acum 2 weekenduri, Shoya Tomizawa a murit pe circuitul de la Rimini, in campionaul mondial de moto-viteza, unde sunt cele mai bune conditii de siguranta posibile din motociclism si cu toate astea pe fondul unui ghinion teribil. Federatia de motociclism nu are nicio vina ca acel accident s-a intamplat, orice pilot, orice concurent isi asuma un risc, fie ca e el fotbalist si a decedat, sau pilot, sau participant de concursuri extreme, nu Red Bull este de vina.

Sa gasesti un IP, inseamna ca la gsp nu sunt ziaristi sunt agenti de la sri si lucreaza in paralel la STS=ul de la crangasi, nu o sa gasiti acel ip niciodata iar daca tu ca om nu accepti o replica si incepi sa crezi in paranoia, ca cine e contra ta, e de la red bull, te inseli, exista ip uri dinamice, ip uri generate la fiecare intrare pe net……greu sa reusiti voi asa ceva, si ma surprinde aceasta atitudine a ta legata de red bull.

Paul  •  20 septembrie 2010, 21:47

Cataline,fi sigur ca toti cei care i-ti contesta articolul sunt de la Red Bull

fanulumocanu  •  20 septembrie 2010, 21:47

a mai fost unul care a dat cu figura rau de tot…totusi nu inteleg cum oameni in toata firea se cred in filme de desene animate… ma bucur ca fata e bine… nu pot sa zic decat: USOR CU PIANUL PE SCARI!

mircea  •  20 septembrie 2010, 22:26

@Tolo & @Bogdan:
„In Romanica totul este posibil”
Inclusiv prostie multa,mai multa decat poate cara marfarurile de la SNCFR.Prostie multa la toate nivelurile.
Si apoi intr-un fel Tolo are dreptate.Parafrazand reclama:”Red Bull iti da aripi..” in cazul de fata Red Bull incurajeaza prostia.
Q.E.D.

cynic  •  20 septembrie 2010, 22:36

acesta este exact modul de gandire de-aici din SUA,unde daca lesini pe strada nu iti acorda nimeni primul ajutor pentru ca nu vrea sa raspunda in caz ca ti se intampla ceva. totul este legalizat la maxim,exista 1 miliard de legi,iar oamenii nu fac un lucru bun din constiinta ci mai degraba din frica fata de lege… dupa parerea mea se pierde toata substanta umana.

domnisoara cu pricina este vaccinata,are 18 ani si in plus a mai semnat si un contract. a fost total constienta la ce riscuri s-a expus,punct.

astept cu interes ca si in Romania sa se ajunga la situatii ridicole in care cineva sa dea in judecata un restaurant pentru ca s-a ars cu mancarea comandata,altcineva o firma de electrocasnice pentru ca si-a uscat pisica in cuptorul cu microunde,si cineva chiar mai destept o companie de chimicale pentru ca a facut antigelul dulce si foarte frumos colorat astfel ca citind pe eticheta „lichid de racire” nu s-a putut abtine sa nu se racoreasca cu licoarea in mijlocul verii…

jiji  •  20 septembrie 2010, 22:44

Se vede ca esti roman.daca a semnat un contract restul e poveste damboviteana

adrian  •  20 septembrie 2010, 23:05

catalin, ai dat-o in bara cu articolul asta….toti care au scris deplora cum prezinti situatia, si ma alatur de ei…
inainte sa pui intrebari, poate trebuia sa te uiti pe ce s-a semnat, cine a semnat, sa te informezi, etc. m-as mira daca la un astfel de eveniment nu s-au semnta „waivers”. se pare ca iti lipsesc ceva „amanunte” de cum sint desfasurate astfel de evenimente in USA sau alte tari referitor la obligatiile si responsabilitatile participantului si organizatorului. te rog revin-o cu un nou articol, red bull ar putea chiar sa te dea in judecata pt. defaimare…
cheers…

monis  •  20 septembrie 2010, 23:42

Asa cum mai multi au spus mai sus, nu cred ca este in totalitatea vine Red Bull sau mai bine zis cred ca mica parte din vina apartine companiei.. Vina ii apartine d-soarei care nu a avut un neuron functionabil in momentul in care s-a aruncat.. Ce o fi fost in capul ei? Se vede ca a lipsit la lectiile de fizica de la liceu si de vede ce cultura generala avea.. Nu cred ca a vazut in viata ei o emisiune pe Discovery pentru ca sigur nu mai facea asta..

Asa ca d-nule Tolo eu zic sa va mai ganditi cand faceti unele afirmatii.

matei  •  21 septembrie 2010, 0:11

dorine, tolontan are dreptate! e simplu. nu poti lasa sa concureze un inconstient. organizatorii aveau experienta cit sa-si dea seama ca fata aia e victima sigura!

Sergiu  •  21 septembrie 2010, 0:38

Vad pe aici comentarii aiuritoare pur si simplu,unele din rea credinta altele din pura nestiinta ! Am sa exemplific începând cu un banal exemplu: locatie-Spania( o tara nu din cale afara de civilizata),distractia-un parc acvatic;sute de oameni asteptând la intrare minute bune, motivul ? Lipsa medicului coordonator al echipei medicale SPECIALIZATE ! FIN de prim capitol…Capitolul II: înauntru, la fiecare ”aparat” pt. distractii personal calificat caruia trebuia sa-i urmezi instructiunile CU SFINTENIE ! Eventualii amatori de senzatii prea tari, erau stopati imediat chiar sub amenintarea de a fi EVACUATI din incinta parcului desi platisera un pret de acces destul de piperat !
Ce vrea sa însemne mica ”povestioara” ? Ca exista niste legi si reglementari clare RESPECTATE cu sfintenie ! Acolo NIMENI nu-si permite sa se joace cu integritatea corporala a celor veniti la destindere si distractie, exista instructaje clare pt. evitarea nedoritelor accidente fara ca cineva sa fie pus sa semneze pe propria raspundere…si sa nu va legati de evenimentele în care taurii alearga pe strazi asmutiti de oameni fiindca acolo este cu totul si cu totul altceva !
Sunt niste întrebari punctuale la care trebuie sa raspunda organizatorii:
1. Cât de documentate erau informatile organizatorilor asupra celor care participau ?
2. Aveau date complete asupra starii lor de sanatate ?
3. Stiau ce fel de experienta avea fiecare participant la astfel de evenimente sau activitati ce implicau risc extrem ?
4. Aveau idee despre ce cuprindea ”scenariul” fiecarei echipe ?
5. S-au asigurat ca participantii au instructiunile de prevenire ale eventualelor riscuri si sunt bine informati asupra a ceea ce li se poate întâmpla în cazul unui accident…?
6. Si nu în ultimul rând avea vreunul dintre participanti o evaluare psihologica ? Fiindca e clar ca daca fatuca stia ce are de facut, frica a fost cea care a împiedicat-o sa execute ceea ce era prescris în ”scenariu”. Sa spui cu nonsalanta ca vina îi apartine fiindca a facut eroarea sa NU se arunce în lateral, fara a avea certitudinea ca între afirmatia ei de bravada si capacitatea de autocontrol nu sunt diferente notabile, este o inconstienta CONDAMNABILA pe care un avocat abil o poate specula într-un proces ÎMPOTRIVA organizatorilor.

radu  •  21 septembrie 2010, 0:39

Am si eu o intrebare oare de ce nu sprijina REDBULL un sport, sau sa organizeze o competitie reala. Oare de ce face REDBULL ******* asta in care toti timpitii sar cu diferite obiecte in diferite rauri, lacuri etc.
Oare de ce nu sprijina REDBULL un concurs de sarituri in apa, sau unul de CLIFF DIVING. De altfel din cate stiu REDBULL mai spijina si alte evenimente cat de cat cu teme sportive (concursul acela aeronautic de F1 in aer), ceva competii de sport extrem si parca spijinea chiar cupa mondiala de CLIFF DINVING.

Asta ar trebui sa organizeze REDBULL in Romania, competitii de genul asta.

Referitor la vina organizatorii, dupa mine ea exista, dar nu cum a subliniat-o Catalin, ci intr-o mai mica masura, anume ca oamenii ce erau in charge cu controlul obiectelor nu ar fi trebuit niciodata sa lase sa se arunce un obiect cu un placaj ca intaritor era mai mult decat clar ca nu era in regula.

Daca asta se intampla in State asa cum a spus Catalin era f grav pentru companie, care fara vreo 2 mil daune nu scapa.
Dar noi suntem in Romania unde reprez REDBULL distribuie licoare la un pret dublu fata de cel din Ungaria, de altfel proprietarul marcii de aici este un miliardar tipic romaniei.
Dar asta e.

Sergiu  •  21 septembrie 2010, 0:45

Mai vad neaveniti care îsi dau cu parerea oferind, culmea ! drept exemplu ceea ce se întâmpla în SUA…pai, acolo chiar poti obtine despagubiri importante daca te-ai fript cu mâncarea servita la restaurant (cum se baga unul în seama pe aici)! Iar ”juristilor” de ocazie care îi tot trag înainte cu semnarea contractului, îi anunt ca în astfel de cazuri, daca o virgula din contract nu este în cadrul legal prevazut, —– pe contractul ala si esti bun de plata chiar daca tu crezi ca te-ai acoperit cu semnatura unui naiv ! Acolo naivii chiar sunt protejati de speculantii fara scrupule !

Lucian Mindruta  •  21 septembrie 2010, 0:51

Buna seara! Salut pe aceasta cale compania care se ocupa de imaginea Red Bull in Romania si ii dau cateva sfaturi gratuite in legatura cu operatiunea de PR cu posturi anonime pe care o desfasoara in acest moment pe blogul lui Catalin Tolontan.
Greseli evidente:
– numarul prea mare al posturilor. Stiu ca dorinta de a raporta la client cifre e irezistibila, insa deja ati sarit de vreo 3 ori media reactiilor „naturale” pe blogul lui Catalin. Asta trezeste suspiciuni.
– Diversitate a ideilor redusa. Toti cei care scriu sunt extrem de bine informati in legatura cu accidente din sport (sau au suferit unul). Miroase a google si nu a experienta personala.
– Idei fixe si necredibile. Oamenii nu sunt in mod natural avocatii companiilor, nu in Romania cel putin. Stiu ca se lucreaza pe brief, insa un mesaj credibil are si o doza de indoiala in el. Postacii vostri sunt prea siguri ca Red Bull e ok si o spun de fiecare data. Pe oamenii normali nu-i … grija pentru o multinationala.

Iata, deci, Catalin, ca nu e nevoie de IP (oricum se lucreaza cu rerutare si modemuri 3G), ci doar de o mica privire pe text.

Nu comentez aici cine are dreptate si cine nu. Mi-e greu sa iau in brate pe cineva, pentru ca ii cunosc pe cei din companie, ba chiar am fost la ei cu un proiect de curand (nu s-a aprobat, nu-mi pare rau, au fost altii care au marsat!).

Dar cred ca, dincolo de asta, o iesire in public a managementului romanesc, cu un mesaj uman (da-i incolo de avocati, nu va vind ei marfa!) ar fi creat un capital de simpatie mai mare si cu costuri mult mai mici. Asa, va ramane mereu sentimentul ca, daca e o problema cu brandul, compania se retrage si te lasa sa te descurci singur. Nu uitati de cazul Danone, caruia i-a luat mult sa recupereze cota de piata, lovita mai mult de mutenie decat de dioxina.

Sigur, aici e altceva, intrucit accidentul pare a fi parte a promisiunii marcii))) si deci s-ar putea chiar sa foloseasca!

Acestea fiind spuse, va doresc succes in continuare in intrecerea de sarit cu comentariul schiop in pagina lui Tolo!

Comentează