Cîteva gînduri din această presă cam de cacao

Citiţi-l pe Adrian Georgescu in Gazeta Sporturilor! Vă rog, citiţi-l! E talentat, are umor şi a ajuns la episodul o mie din ciclul „Presa sportivă, în care şi eu scriu, e de rahat!”.

marți, 11 ianuarie 2011, 6:42

Citiţi-l pe Adrian Georgescu in Gazeta Sporturilor! Vă rog, citiţi-l! E talentat, are umor şi a ajuns la episodul o mie din ciclul „Presa sportivă, în care şi eu scriu, e de rahat!”.

De rahat, de rahat, dar această presă găzduieşte săptămînal critici la adresa ei, făcîndu-şi sieşi doar concesia de a avea, uneori, opinii diferite de cele ale acuzatorilor ei profesionişti. Măcar atît! Această presă produce zilnic ştiri relevante pentru televiziuni, reportaje emoţionante cu foşti mari sportivi, interviuri care stîrnesc dispute şi, în general, o dezbatere despre sport. Această presă sportivă, nu alta!, a luptat împotriva blaturilor şi a mai făcut şi face cîteva investigaţii, ca să se afle în treabă, evident.

E un delict să-ţi susţii cauza, ca ziarist? Sigur că da! În lumea de exemplarităţi pure, vorba lui Radu Cosaşu, un scriitor căruia nu i-a fost niciodată ruşine să scrie în aceleaşi pagini cu Tudor Octavian, Ioaniţoaia, Andrieş, Botezatu, Udrea, Georgescu sau Geambaşu, dimpotrivă, Cosaşu consideră un privilegiu să sune dimineaţa după ce citeşte „ceva tare în Gazeta noastră”, în această lume a impecabilităţii e la modă să deteşti parţialitatea ameţiţilor care mişcă lucrurile în presă, încercînd să întreţină un foc, după cum îi lasă pasiunea şi, mult mai des, puterile.

Nu-mi fac iluzii. Şi acest text, ca oricare altul, va pierde meciul cu inchizitorii netului. Cunoaşteţi refrenul. Tot ce se scrie e o minciună, sportul a murit, felinarele s-au stins, noroc că avem nişte mici Nietzsche ai tastaturii, nişte conştiinţe 2.0 care postează sub nickname, belindu-i pe ziariştii vînduţi spectacolului facil şi anunţîndu-ne că civilizaţia a sfeclit-o; şi ofsaidul o dată cu ea.

A avut ieri Dorin Tudoran într-un ziar, desigur alt ziar de rahat între atîtea foi de rahat, o frază: „Pe net, oamenii te citesc ca să-ţi explice, sub anonimat, că tu, cel care semnezi, nu exişti”.

Nu că ar fi vreo comparaţie între evidenta stîngăcie stilistică a lui Dorin Tudoran şi geniul popular anonim al celor care se oferă să-l înveţe să scrie şi, bonus!, să fie curajos, dar, pe bune, între a culege aplauzele lor precum Adrian Georgescu, apelînd la conformismul de gîndire, camulfat gavrochian, al maselor, în articolul care m-a cam enervat, recunosc!, şi a fi înjurat precum Dorin Tudoran, mă resemnez cu a doua postură.

Comentarii (109)Adaugă comentariu

vasco  •  11 ianuarie 2011, 18:55

Avind in vedere ca nu exista editie GSP in care becali george sa nu apara de parca ar fi ziarul lui sau de parca ar fi vreo personalitate a sportului romanesc,care a adus mari performante sportului romanesc,parerea mea e ca exprimarea lui Adrian Georgescu e una prea eleganta,de baiat educat.Te-ai suparat cam degeaba,asta daca nu cumva aveti voi ceva polite intre voi…

adicristea  •  11 ianuarie 2011, 19:04

Recunosc ca nu am inteles nimic din ultimul paragraf. Ce reprezinta textul dupa „sa fie curajos”? Imi cer scuze pentru prostie.

alex marginean, 32 ani, roman  •  11 ianuarie 2011, 19:05

Pana acuma am spus-o in gand dar acum ma simt acuzat de lasitate.Da, presa din Romania este de cacao. Gsp in special este vinovata de nasterea unei generatii de tineri care va ingropa Romania in urmatorii zeci de ani. Eu, Alex Marginean va consider printre principalii vinovati.

ovidiu  •  11 ianuarie 2011, 19:06

V-a confundat AG pe voi cu Gazzeta italieneasca. Stati linistiti, voi faceti treaba buna.

Cătălin Tolontan  •  11 ianuarie 2011, 19:09

adicristea: dorin tudoran a fost un disident autentic, nu te scuza, probabil ca am facut eu o trimitere mult prea vaga

vasco: ce polite? scriem in acelasi ziar si sint situatii in care avem pareri diferite. Stiu ca asta pare greu de inteles in lumea teoriei conspiratiei

Sergiu  •  11 ianuarie 2011, 19:12

Hai, ca iar derapezi si nu înteleg de ce o faci (e prea mult înghet în iarna din spiritul tau?), de ce amesteci un grup (ma tenteaza sa scriu hoarda, dar: 1.poate fi cenzurat termenul si 2.se poate întelege ca sunt multi )de bezmetici, cu cei multi care au opinii pertinente, argumentate, chiar daca adeseori sunt contrare articolelor scrise de voi! Iar pomenind de Dorin Tudoran (chiar asa cine este? de Tolontan, Geambasu,Naum si mult laudatul Georgescu, nu numai ca am auzit dar îi si apreciez!), ne jignesti citând un paragraf care vrea sa arate cât de stupizi suntem noi cititorii. E grav daca te raliezi rabufnirilor de ziarist ratat…
Voi gresiti chiar din momentul în care ne considerati inamici buni numai de critica, în loc sa ne tratati drept parteneri de dialog si sa-i ignorati pe cei care bat câmpii (nici mie nu-mi place ca poate posta comment-uri orice analfabet, dar asta e democratia virtuala!).
Voi scrieti niste articole într-o lume nebuna: pe de o parte redactorii care vor sa vânda cât mai mult si cât mai scump (a dezvaluit acest lucru, într-o maniera ”plastica”, chiar un coleg de-al vostru atunci când a justificat stirea cu Ionel Ganea batut ”mar” de niste taximetristi), la mijloc voi care vreti sa împacati si varza si capra si pe cealalta parte a baricadei este publicul de calitate care va vâneaza cele mai mici greseli. Care e problema (aparte de existenta neavenitilor pe net printre cei onesti)? Voi trebuie sa va câstigati cumva pâinea, noi v-o facem mai amara încercând sa pastram în voi acele calitati care v-au facut remarcati în meseria asta ! Daca pt. asa ceva trebuie sa îi dai apa la moara unui ”Tudoran”…el chiar este inexistent ! Cel putin pt.mine…

Andrei  •  11 ianuarie 2011, 19:13

Sa inteleg domnule Tolontan ca reactia mea la articolul dumneavoastra scris despre domnul Antonescu v-a determinat sa scrieti prezentul articol? 🙂

Andrei  •  11 ianuarie 2011, 19:14

Catalin,
De ce Gazeta s-a tabloidizat atat de mult in ultimul timp(atat ca editorial, cat si ca forma)?
De ce incercati sa ne duceti de nas cu campanii gen „noua ne pasa de sport”, cand voi nu promovati cu adevarat alte sporturi in afara de fotbal(o masa de 4 oameni care sa se ocupe de alte sporturi in redactie unui ziar de sport mi se pare aberant)?
De ce nu v-ati pastrat traditia unui ziar sobru si impartial?
De ce nu ati incercat sa consultati managerii marilor ziare din strainatate? De ce nu incercati sa-i trimiteti pe jurnalisti la scurte traininguri de formare la ziarele din afara(asta era valabila mai ales inaintea crizei)?
De ce ziarul a ajuns in asa hal, cu poze pe 3/4 din pagina si doua paragrafe de text?
De ce exista atat de multe editoriale zilnice, desi subiectele adevarate lipsesc?
De ce, de ce, de ce…?

Cătălin Tolontan  •  11 ianuarie 2011, 19:16

sergiu: deci Tudoran e un anonim? aha.

Tudor  •  11 ianuarie 2011, 19:22

D-le Tolontan
V-am respectat intotdeauna chiar daca am avut deseori alte pareri ca dvs, si o voi face in continuare, pt ca am impresia, pana la proba contrara, ca sunteti un om integru.
Va citesc de mult, deasemenea si pe Adrian Georgescu, si trebuie sa spun ca de data asta, are dreptate 100%.
a fost de cand il citesc eu un pamfletar al presei „sportive” actuale, presa al carei continut si l-a asumat si Radu Naum in cateva randuri, sub cunoscutul pretext :”voi decideti ce se da”
fratilor, am inteles, ratingul, banii dicteaza, insa dupa aceea nu veniti sa va plangeti ca niste fecioare neprihanite ca lumea va ia de…altceva…
multa bafta pe mai departe

salim abdulkerim  •  11 ianuarie 2011, 19:27

Marturisesc ca nu inteleg de ce titlurile de pe net sunt atat de agresive cateodata,(chiar apropiate de stirile sportive de la protv).Sunt un cititor zilnic al gsp.ro dar trebuie sa recunosc ca in comparatie cu Marca.com ii prefer pe cei din urma pt ca la ei se pare ca exista un echilibru intre infotainment si sobrietatea cu care se refera la gesturile lui mourinho de ex.Poate nu toti deschid ziarul ca sa vada ce a mai zis sau ce a mai facut ala…poate cei care hotarasc sumarul ar trebui sa se gandeasca si la tatl meu de 60 de ani care citeste ziarele tot pe net…si suntem din ce in ce mai multi care ne dorim un ziar de sport care sa trateze echilibrat,sobru si pertinent un eveniment sportiv (asa cum faceti dumneavostra in toate aricolele de ex)

mrh  •  11 ianuarie 2011, 19:30

catalin, eu unul comentez extrem de rar pe blogul tau, desi il citesc si cred ca esti printre putinii jurnalisti care isi fac meseria asa cum trebuie. hai totusi sa fim seriosi – o parte importanta din ce se scrie in ziarele de sport (sa nu mai vorbim de „stirile” din sport pe tv) este sub orice critica. traficul (eternul trafic) pare a fi cel mai important criteriu. nu mai conteaza cine face traficul

ca sa fiu mai scurt, crede-ma, investigatiile de care vorbesti, precum si articolele cu sens se cam pierd in pasta incolora a smiley-urilor, semnelor de exclamare si titlurilor gen „Bianca si Adrian Cristea au probleme in amor”. who cares si cine dracu e bianca?

Sergiu  •  11 ianuarie 2011, 19:35

@Catalin, cu wikipedia si google rezolvi ”carentele” insinuate de tine, dar nu este deloc elegant ca un tip de calibrul tau sa-mi rastalmaceasca spusele…citind abia acum articolul lui GEORGESCU înclin sa dau dreptate unui ”postac” de pe aici ca articolul de fata nu face altceva decât sa plateasca niste polite…
Si nu uita: nu esti într-o batalie cu cineva decât daca singur pui baricade între tine si persoana sau persoanele respective ! Nu te consider inamicul meu si sunt convins ca nimeni nu se confrunta cu tine ci vrem doar sa va mai dati cu apa rece pe fata din când în când…

m  •  11 ianuarie 2011, 19:39

Pai daca te-a enervat, inseamna ca a fost un articol excelent!
Presa e precum in titlu ori scrie cineva desprea asta ori nu.
Din pacate, exemplele bune date nu prea se vad din cauza continutului(online, in special).
Si daca tot se poate face astfel de presa(vezi exemplele tale) de ce nu se intampla mai des, in mod organizat.
De ce sa te multumesti sa scormonesti dupa cateva exemple ca sa salvezi aparentele, cand ele ar putea striga singure de pe primele pagini, zi de zi?

tactic-zone  •  11 ianuarie 2011, 19:40

ma numesc tudor marian. iti pot da si adresa daca asta te face sa te simti mai bine si ma scoate pe mine din anonimat. citesc gsp, am o colectie URIASA de ziare prosport din vremea cand voi il conduceati si m-am mutat la gazeta cu voi odata. nu aveam net si am sunat la nr din caseta ziarului, sa te intreb daca e adevarat ca plecati de la prosport. tu mi-ai raspuns. eram dezamagit pt ca dupa incercari de a citi sport XXI si altele, gasisem in voi un ziar de sport. aveam primul nr prosport, cred ca prin 96 ,am (prin gramada de ziare din dulap ) primul nr gsp cu voi la conducere.
noi, ca cititori, am scazut calitativ. voi ati coborat dupa noi. sau voi ati scazut si noi am acceptat.nu pot sa-mi dau seama, problema oului si gainii, cine a fost primul. dar calitatea a scazut, a scazut ,a scazut ! daca negi asta, te minti singur. dar eu nu va condamn, eu va citesc in continuare tocmai pt ca „Această presă produce zilnic ştiri relevante pentru televiziuni, reportaje emoţionante cu foşti mari sportivi, interviuri care stîrnesc dispute … a luptat împotriva blaturilor şi a mai făcut şi face cîteva investigaţii…” eu va citesc pt ca cel putin voi, inca aveti o proportie rezonabila. dar concurenta nu are !
AG are deptate, oricat de mult te revolta asta. sau poate tocmai de asta !

flavius  •  11 ianuarie 2011, 19:41

tolontane,candva erai chiar tu ziarist sportiv si iti satea foarte bine

Tudor  •  11 ianuarie 2011, 19:42

p.s.
despre ce vorbeam…?
apare titlu ” disputa la varf despre presa sportiva”…sincer, ma mir ca nu au aparut si de data asta chestii de genul „tu cu cine tii?”
„cine are dreptate?”
d-le Tolontan, sunt convins ca ati avut ocazia sa cititi printre altele si l’equipe; sesizati vreo diferenta cu gsp-ul?
lor se pare ca le pasa de SPORT. Dvs?
cu respect
Tudor Pintea

iadhu  •  11 ianuarie 2011, 19:42

domnule tolotan, cate semne contine gazeta, in medie, pe aparitie (la editia cu 24 de pagini)???

faceti un calcul si intrebati-va daca nu cumva sunt prea putine… probabil acelasi numar de semne ar incapea in 12 pagini cu poze potrivite…

in momentul de fata gazeta a devenit un tabloid de sport… aveti grija sa nu „furati” subiectele celor de la libertatea si click…

Robygiulesti  •  11 ianuarie 2011, 19:45

Cand o sa faceti presa adevarata, atunci sa scrii un asa articol Tolo. Sincer, nu iti e, doar putin, rusine de ce ai scris ? Spui ca Georgescu face pact cu masele deoarece e mai simplu. Dar te-ai gandit oare de ce masele sunt de aceeasi parere unanima ? Care e cel care vede acum teoria conspiratiei, noi sau tu care vezi dusmani in noi ? Voi stii ce sunteti Tolo, dusmanii sportului sunteti. Citeste fiecare fraza scrisa de Georgescu si simte-o e parerea unanima a 80 % dintre cei carora CHIAR LE PASA DE SPORT. Tocmai am vazut un slalom urias, iar acum vad in reluare niste sarituri. Cand o sa vad headline dintr-acesta in locul unuia ca acesta : ” Scandal monstru între Dinamo şi Astra din cauza lui Bogdan Rusu! Află detalii „, atunci sa indraznesti sa comentezi. Esti bun, dar esti arogant, mai arogant decat iti permite statutul. Incercati putin, doar putin sa faceti presa de calitate si veti vedea si reactii pozitive multe. Dar e mai simplu asa nu ? E libera alegere, Tolo iar eu aleg sa ma uit la Eurosport si la Digisport nu la GSP, sa-l citesc pe Georgescu nu pe Tudoran sa ma uit la un meci de curling decat la o femeie goala. E dreptul meu da, dar tre sa te intrebi de ce aleg aceste lucruri, si daca sunt doar un exemplar…

vali  •  11 ianuarie 2011, 19:46

Te-ai suparat degeaba, ai dat cu bata in balta, ai varsat sistarul etc. In primul rand, nu reusesti sa scapi de subiectivism si patetism sub nicio forma. Iar asta s-a transferat si ziarului pe care il conduci. Nu-mi place nici tenta de „intelectualism” pe care incerci sa o impui. Cu atat mai putin incursiunile tale in politica de tejghea. Ziceam de subiectivism, iata un argument, ca asta vrei: ai citat intr-un articol parerea nu stiu carui critic: ” cartile adevarul sunt infipte in biblioteca”. E frumos spus, dar nu aveai dreptul sa citezi tu asta. Cartile laudate si raslaudate ale gazetei sunt niste maculaturi, totusi. Nu mai vorbim de cd-urile cu bitza, tritza si fanitza. Mi-a venit o idee anul trecut, tot iarna, cand vedeam minciunile livrate in ciuda zi de zi in gazeta. Ideea era sa cumpar toate ziarele decembrie-februarie. Apoi sa fac un colaj, sa vad daca voi sau prosportul ati fost mai Pinocchio. Am renuntat, dar o tineti la fel si anul asta. E adevarat ca acum cu un plus de greseli banale de gramatica pe hartie.
In al doilea rand, Georgescu se refera exclusiv la presa online si tv, cel putin asta am retinut la prima citire. Ce nu e adevarat in ce spune? Hai, argumente, nu filosofie.
In al treilea rand, a scris frumos Sergiu mai sus, fara public nu exista nimic, iar cel online e ultimul intrat in joc. De ce nu ati putea face abstractie de analfabeti si drogati, tu, Dorin Tudoran ( pe care il banuiesc de neofobie) sau alti formatori de opinie. Coborati frumos din litiera si acceptati dialogul, cu critici sau sugestii, nu va incarcati negativ de la unul sau altul si apoi improscati-i pe toti.

sorind  •  11 ianuarie 2011, 19:50

ca sa poti scrie despre fenomenul sport si sa si castigi bani din asta ai nevoie de talent, vointa si multa, f multa munca de documentare
este mult mai simplu sa umpli paginile cu poze si cancanuri despre parasutele care-l insotesc pe „dodel” sa inventezi tot felul de interviuri luate lui gigi becali ( de parca anagramatul asta nu are ce face toata ziua decat sa astepte telefonul de la samuila)sa iei de o tuica si sa aduci osanale nustiucarei epave de mutu care se afla pe staul de plata al fratilor becali
si mai cred ca pentru a avea cu adevarat presa sportiva in primul rand conteaza cine este in fruntea unui ziar de sport.
din pacate ziaristica sportiva a dat f putini meseriasi; pe vremea lui ceasca multi din purtatorii de stilou prin arenele sportive aveau si altfel de ocupatii ( nu vreau sa le mai amintesc ca se stiu bine)
ps ultima oara cand am scris pe acest blog desi nu am folosit nici un cuvant jignitor am fost banat mult timp si nu am mai reusit sa-mi exprim opinia pe tot ce inseamna gsp (inca o dovada in sustinerea celor scrise mai sus)

Dan Sergiu  •  11 ianuarie 2011, 19:52

Gsp a devenit un tabloid. Citesc zilnic de scandaluri, de becali, de cine s-a mai certat cu cine, cine s-a mai combinat cu cine, de becali iar. Un fel de Can-Can sunteti. Mai nou si cu emoticonurile alea. Cui va adresati? Asta e publicu tinta? o adunatura de retardati cu 4 clase?
Dar despre alte sporturi de ce nu spuneti? Ati decazut foarte mult. Si cand vi se spune (indiferent in ce forma) abordati o atitudine defensiva in loc sa o luati ca pe o critica constructiva. Zi de zi sunteti injurati ca scrieti de toate proastele care se combina cu nustiu cine, despre ce a mai facut familia becali si alte rahaturi de genu. Unde is subiectele sportive? Urmariti o cronica a unui meci pe un site adevarat de sport (eurosport de exemplu).Luati editiile mai vechi ale gazetei. Vedeti ce inseamna cronica sportiva. Nu mai vanati scandaluri pentru ca balacareala din sport vi se datoreaza. Voi le dati apa la moara la toti incultii din fotbal.

Sa va fie rusine pentru ca ati adus presa sportiva la un asa nivel scazut.

Semnat,
Un anonim care se ascunde in spatele unui nick

teo  •  11 ianuarie 2011, 20:07

nu zice nimeni ca nu existi.
1. becali e tot timpul la voi la gsp.
2. ai facut o ancheta si nu mai zici nimic de ea.
3. esti foarte inganfat
4. nu te vad un ziarist extraordinar
5. nu ma ascund in spatele monitorului ci doar comentez la ce ai comentat dumneata pe un blog care este al tau oferit de cei de la gsp.ro
fara nici o suparare daca vrei poti sa imi raspunzi pe mail ce parere ai despre comment… ceea ce nu cred ca o sa faci pentru ca noi suntem niste anonimi care ne ascundem in spatele monitorului deci pentru tine nu contam. atunci de ce mai scrii? tu scrii pentru tine, prietenii tai, sau pentru cei 25ron care ii luati pentru fiecare articol publicat???

Dan Sergiu  •  11 ianuarie 2011, 20:08

Revin cu comentariu dupa ce am citit titlurile din acest moment de pe gsp.ro. Am sa insir titluri: „Rapid şi Steaua SE BAT pe fundaşul golgheter! Iliev a marcat cît Bilaşco sau Surdu! :)”, „ÎNCEPE RĂZBUNAREA PENTRU MONDIAL! Englezii şi-au anulat amicalul cu Thailanda”, „SCANDAL monstru între Dinamo şi Astra din cauza lui Bogdan Rusu!”, „Iubita lui Cristi Tanase povesteste cum a decurs bataia din club”, „Guresoaia a premeditat scandalul cu Tanase! Stia toata Oltenita ca Dodel va veni la discoteca”, „INCREDIBIL! Alex FERGUSON, ameninţat cu ARMA în birou de un fotbalist de la MANCHESTER!”, „Adrian Mititelu pregăteşte bomba la Craiova dacă pleacă Piţurcă: îl vrea pe Cosmin Olăroiu!”, „Turcu despre cazul Mutu: „Jocuri murdare, nu sîntem doriţi în Europa”. Si azi e subtire. Cu parere de rau, dar ati ajuns Tabloid.

Doream sa-mi si argumentez postul anterior sa nu cad in pacatul de a „arunca acuze” fara o baza de argumentare.
Repet, e critica constructiva. Luati-o ca atare si faceti ceva. Pentru ca in momentul de fata eu personal va citesc pentru ca nu exista o alternativa (Prosport e mai Can-Can ca voi). Dar va aparea cat de curand o alternativa nascuta din frustrarea publicului sau din ideea cuiva de a profita de nivelul scazut la care se afla presa sportiva in acest moment. Si o sa ajungeti pe drumuri.

O seara placuta si la mai multe articole bune

sorind  •  11 ianuarie 2011, 20:10

Dan Sergiu,
scuzama! cine ai vrea sa scrie cronica sportiva?
numeste unul dintre cei care sa faca asta? lanseazai o provcare in acest sens sa vezi ce iese?

cezar  •  11 ianuarie 2011, 20:13

Eu nu citesc presa sportiva. Nu ma intereseaza fotbalul, dar consider ca sunteti un om de calitate si cred ca aveti si principii. In rest, da, in umbra netului stau si frustrati, dar asta este o situatie pe care trebuie sa v-o asumati cand acceptati comentarii. E o forma de interactiune si asta, un feedback ca cineva te citeste.

John John Gonzales  •  11 ianuarie 2011, 20:14

e o vorbă veche: „adevărul doare”. doare tocmai pentru că e adevăr!
niciun alt articol nu ar fi generat o asemenea reacţie decât dacă puncta lucruri pe care şi tu le consideri a fi reale.

gazeta a scris şi articole bune (un exemplu ar fi invetigaţiile), dar e prea puţin când pui doar o bucăţică de caviar peste un rahat. pentru că în rest, asta se găseşte în presa sportivă.

ar mai fi două lucuri pe care Adrian Georgescu nu le-a punctat. nu orice manifestare sportivă a unei vedete poate intra în categoria de presă sportivă (a fost la baschet cu prietenii). la fel cum nu face nici ultima maşina cumpărată de vreun fotbalist.
al doilea, lansăm cd-uri cu muzică şi filme?

Tudor amintea de pretextul invocat de Radu Naum. asta e probabil cea mai penibilă scuză pe care un jurnalist de presă sportivă o poate invoca. totuşi, presa are un rol important şi în a educa cititorii. dacă voi îi consideraţi proşti şi doritori de cancan, soluţia ar fi să redirecţionaţi traficul pe cancan.ro (vă daţi seama ce trafic ar avea?) şi gazeta să fie doar un supliment al tabloidului.

cu părere de rău, în continuare o să încerc să-mi fac loc printre articolele care nu au ce căuta într-un astfel de ziar sau ediţie online. oricum nu există altceva mai bun.

p.s. singurul jurnal sportiv care merită e urmărit e cel de pe TVR.

Marius  •  11 ianuarie 2011, 20:14

Din pacate, asta este sinuciderea editoriala a marelui Catalin Tolontan. Pacat! Ii sedea mai bine ca editorialist, decat ca manager de ziar.

PS: „gsp.ro NEWS ALERT Asta da criza: 2.625.000 de euro pentru Dinamo din vanzari de jucatori” –> in josul blogului tau. Te rog sa faci un exercitiu de imaginatie: gandeste un titlu al carui obiectiv sa fie transmiterea informatiei, nu atragerea atentiei!

GRadu  •  11 ianuarie 2011, 20:14

Adrian are dreptate.

Cataline, adevarul supara, dar trebuie spus. Cotidienele de sport romanesti sint formate 90% din can-can din fotbal, 8% din fotbal, 1% din restul sporturilor si 1% este reprezentat de comentarii decente. Problema mare nu-i ca asa sta situatia, ci ca voi considerati a fi reprezentativ acel 1% care merita citit, asta in timp ce turnati hectare de materiale agramate pe site-uri si cultivati agresiunea, rivalitatea, dusmania intre suporterii diferitelor echipe.

Un lucru te rog: nu-i confunda pe cei care iti raspund politicos si argumentat cu targetul vostru de public.

Radu Iordache  •  11 ianuarie 2011, 20:15

Este adevarat ca mai exista articole sportive foarte bune in presa sportiva romaneasca in general si in GSP in special. Insa iti trebuie multa rabdare sa gasesti asa niste raritati intr-o padure deasa de „articole” care numai sportive nu sunt: cat a dat Becali la colindatori, ce i-a spus Bianca in club lui Cristea, cat de lunga era sabia lui Dodel, cu cine nu mai iese Piti junior, etc.
In plus, mai exista si obstacolul reclamelor absolut nesimtite care iti sar in ochi de 1000 de ori pe minut. Trebuie sa fii foarte rapid dupa ce inchizi una pentru ca, imperturbabil, in cateva secunde se intoarce, probabil nefiind convinsa ca ai observat-o de prima data.
Apoi, sa recunoastem, site-urile ziarelor de sport seamana din ce in ce mai mult cu o fereastra de messenger. Emoticoane peste emoticoane, toate emotiile Pamantului exprimate pe fete galbene. Oare asta nu ascunde anumite lipsuri ale textului? Nu stiu, intreb si eu. Am vazut un emoticon chiar si la anuntul unui deces. Este absolut penibil.
De cate ori ai citit in presa sportiva a ultimilor ani expresia „a dat lovitura pe piata transferurilor”? Eu, de sute de ori ca sa nu zic mii.
Adrian a scris „iute si piperat” si ma gandesc ca poate stilul lui, desi plin de umor, te-a enervat. Are insa dreptate si cred ca tu chiar poti schimba lucrurile in bine, cel putin la GSP. Asta daca vei recunoaste ca acum nu stati chiar bine.

PS In timpul in care am scris acest comentariu am inchis reclama cu GDF Suez de cel putin 10-12 ori. Pe cuvant.

Dr@Gosh  •  11 ianuarie 2011, 20:17

Bravo Tolo! O lovitura de maestru articolul tau! Ai reusit sa produci trafic enorm cu aceasta asa-zisa confruntare de opinii dintre voi! Sunt convins ca nici tu nu crezi prea tare in ceea ce ai scris, ci ai facut-o special pentru a crea o polemica aducatoare de cititori! Felicitari!

durden  •  11 ianuarie 2011, 20:22

Ce-mi place autovictimizarea asta a ta:”Nu-mi fac iluzii. Şi acest text, ca oricare altul, va pierde meciul cu inchizitorii netului”.Deci, din start, ai respins orice posibilitate ca unul dintre noi sa aiba dreptate,pt ca,nu-i asa,noi suntem niste paranoici.Avem fite,pretentii prea mari…Ideea e urmatoarea:tu chiar crezi ca e normal sa am cate un emoticon la sfarsitul fiecarui articol si indemnuri gen:”comenteaza”,”spune-ne ce crezi”,plus juma de articol zilnic din cancan(sau direct poze cu femei dezbracate ca pe prosport.ro in caz ca nu le-ai vazut)?Daca ti se pare normal atunci ai sa fi surprins ca nici Marca, nici As, nici Gazzetta dello Sport nu beneficiaza de astfel de penibilitati.Eu atat vreau sa spun.Daca voi va considerati mai smecheri decat ei,asa sa fie

PS:sper ca justificarea ta sa nu fie ca dati ce se cere.M-am interesat, si in Spania si in Anglia si Italia cele mai bine vandute ziare sunt tabloide gen Libertatea.Poti sa intri pe wikipedia sa verifici.INSA LA EI ZIARUL DE SPORT RAMANE DE SPORT,NU SE TABLOIDIZEAZA

PPS:Ma numesc Adrian Iliesi.N-am realizat niciodata ca numele meu e atat de important pt vreun jurnalist.Pe net postam sub alte nume pt ca e singurul mod in care putem sa evadam in afara realitatii.Presupunand ca stii cine e Tyler Durden,intelegi de ce nu ma voi apuca sa ma bat prin subsoluri in viata reala…

As aprecia un raspuns la randurile de mai sus,sa stiu ca nu m-am chinuit degeaba 😀

O saptamana cat mai buna in continuare

danycostin  •  11 ianuarie 2011, 20:22

ciudata si curioasa pare presa sportiva romaneasca la prima vedere.dar dc ne uitam in tara asta,la ce se intampla atunci ne lamurim ca cei din presa sportiva nu au cum sa fie altfel.pt a vinde “marfa” apar tot felul de asa zis articole.nu e zi in care fie in ziare fie la televizor sa nu apara zeci de informatii despre diverse personaje lipsite de importanta.aflam astfel ca becali a dat cateva mii de euro la colindatori dar nu aflam de nicaieri cat profit a scos in ultimii ani din fotbal.se mediatizeaza intens certuri penibile intre diversi indivizi, se preiau de pe surse “sigure”diverse stiri cu neveste de fotbalisti etc.am fost abonat la ziarul “sportul” inainde de revolutie.aflam de acolo mult mai multe stiri interesante despre fotbal si din fotbal decat din toata presa si tv de azi.nu am vazut multe articole in care sa se faca o analiza clara a jocului vreunei echipe sau a vreunui jucator.de ce e mai bun traore decat moraes?sau poate s-a scris dar nu am vazut eu fiind atras mai mult de articolul destul de amplu si documentat despre nevasta lui neaga…ne intrebam de ce copii care se duc pe stadion se comporta golaneste?pai ei sunt mai interesati de noul tatuaj a lui tanase,despre care au citit ieri in ziar decat de jocul acestuia.dupa meciuri cronicile despre jocul propriu-zis sunt de cateva randuri in timp ce declaratiile patronilor se intind pe toata pagina.poate ne explica ziaristii care scriu despre gainile ce nasc pui vii in curtea lui becali, din ce cauza scartaie jocul stelei si unde greseste lacatus.iar daca ar scrie despre asa ceva, ar fi bine sa nu faca referiri strct tehnice si nu la vreo alta cauza .

Dan Sergiu  •  11 ianuarie 2011, 20:26

@Sorind . nu pot sa-ti dau un raspuns. Postul meu era mai mult o dorinta. As vrea sa se scrie cronica sportiva din nou.

Problema a punctat`-o foarte bine colegul de mai sus: „presa are un rol important şi în a educa cititorii.”. Presa trebuie sa isi asume rolul de mentor(coach) in societate. Sa educe publicul. Sa ridice nivelul de cultura. Daca avem in momentu lde fata un nivel scazut nu trebuie sa se coboare acolo pentru ca „asta cere publicul asta le dam”. Uramarind aceasta directie o luam tot in jos, involuam. Educati-va publicul. Voi gazetarii sunteti profesionsitii in ale sportului. Aratati-ne ce inseamna presa sportiva. E o chestiune de optica, de abordare.

horatiu  •  11 ianuarie 2011, 20:28

dl.Tolontan sigur cititi cate o cronica sportiva in marca sau gazzeta dello sport….si tot acceptati in ziarul dvs cronici ale partidelor de la noi scrise in dorul lelii…pe pagini colorate (mult prea colorate)de reclame….
mereu ne luati de prosti si imitati ”libertatea” crezand ca astaa vrem noi cititorii…
noroc cu situl vostru care este foarte bun….ziarul pe suport de hartie este un gunoi si dvs.stiti asta chiar daca nu recunoasteti si puteti invoca pretul mic si alte vrajeli din astea….
daca ar fi un ziar bun cititorii ar plati un euro ca in UE asa cum o fac pentru mancare,benzina etc….
P.S…..de ce credeti ca unul cum e Radu Banciu are asa mult succes…chiar daca injura pe toti….
Eu ca si multi prieteni te considaram un mare ziarist,apreciem toate editorialele,,dar tabloidizata cum arata gazeta cred ca e si vina ….si adrian are dreptate…nu scuipa in farfuria din care mananca…cum sugerezi tu!!!..cred ca esti un pic invidios pe independenti….dar pana la urma nu faci si tu tot ce vrei in relatia cu mogulul….????

AlexF  •  11 ianuarie 2011, 20:35

Traim un fel de dictatura astazi , dictatura can-canului sa-i zicem , sau scandalului.E ca si cum inainte de ’89 aveam numai emisiuni comuniste si de partid impreuna cu Ceausescu in media exitenta atunci.Probabil ca si atunci era vina noastra ca ne uitam numai la congresul al 13-14-lea.Si atunci comentam si il injuram pe Ceausescu.Diferenta o facea cele 30min cu desene animate si ocazional un film sau telenciclopedia. Si in ziua de azi mai vedem cate o exceptie un film ,sau desen animat prin presa ,insa exact ca si atunci ne-am dori cat mai multe exceptii.

Robert  •  11 ianuarie 2011, 20:36

Sper ca esti inca un jurnalist de calitate, dar acest articol nu-ti face cinste. Chiar nu e cazul sa negi evidenta. Anume ca presa e intr-adevar de o calitate indoielnica si ca asta vine din faptul ca are cititori, si inca multi, pentru asa ceva. Suntem o tara de oameni educati precar si jurnalismul (jurnalistul) sau politicul de exemplu nu face decat sa ne reprezinte. Cum ar putea fi altfel?. Cred ca am citit, ca si tine desigur, destula presa sportiva decenta, nici pe departe perfecta, in Franta sau Marea Britanie de exemplu, ca sa stiu unde sta presa romanesca de sport.

Unele idei prezentate sau articole scrise, majoritatea din pacate, sunt de-a dreptul hilare si ma fac sa ma gandesc daca sunt scrise fie de adolescenti, fie de jurnalisti cu o educatie injositoare pentru o astfel de meserie. Mie mi-ar fi rusine sa scriu astfel de articole si uneori imi e, cu sinceritate, si rusine sa le citesc. Ce-i drept, concurenta de la ProSport nu va da nici o sansa in acest sens, dar se vede ca vreti sa recuperati.

Cat despre investigatiile voastre si lupta cu blaturile, sa fim seriosi… cand se va vedea si o finalitate a unei investigatii inceputa de presa, atunci da, tot respectul. Pana atunci, eu n-as deschide nici macar subiectul.

Sau, pe scurt, spune cinstit ca citind doar titlurile de pe site-urile gsp sau prosport (nu mai vorbesc de televiziunile de „specialitate”), tie personal nu ti se face de cele mai multe ori rusine. Pe de alta parte, daca asta se vinde si produce…

Cătălin Tolontan  •  11 ianuarie 2011, 20:37

durden: dc un ziar romanesc ar fi titrat ce a tritat l’equipe din vestiarul nationalei frantei pe timpul cm ce s-ar fi spus? ai vazut articolele despre posete si pantofi cu tot din ziarele italiene de sport? inteleg ce spui, eu nu contest o anume tabloidizare generala, dar in nici un caz nu imi place stilul sententios

horatiu  •  11 ianuarie 2011, 20:38

tolo……hai sa-ti propun ceva…deschide un spatiu pe net unde dupa fiecare partida cititorii sa va posteze cronicile meciurilor..le alegi pe cele mai bune si le tiparesti pe gazeta…numai ai salarii de platit si probabil gasesti si ceva calitate 🙂

Vox  •  11 ianuarie 2011, 20:45

10-0 pentru Dl. Georgescu in meciul cu dl. Tolontan. De ce ?

1- „…găzduieşte săptămînal critici la adresa ei” da, dar zilnic sterge postari respectoase contra (scrie opinia ca Oprisan nu are umor, iti place doar cum scrie si se va sterge);
2- „…Această presă produce zilnic ştiri relevante pentru televiziuni, reportaje emoţionante cu foşti mari sportivi…”
Zilnic, zau ? Mult mai rar, zilnic e adulat clanul Becali, azi ce reportaj emotionant este despre marii sportivi ? Dar ieri, alaltaieri ?

3- „… Această presă sportivă… a luptat împotriva blaturilor şi a mai făcut şi face cîteva investigaţii” Majoritatea subiective si subordonate „principiilor” : asta e poporul, asta cere, asta e nivelul, ratingul, audienta cere; Dinamo, CFR sunt cei rai, de Steaua ne pasa (prea mult-puneti batista pe tambal cind o comit);

4- „… şi a fi înjurat precum Dorin Tudoran, mă resemnez cu a doua postură.” E doar o optiune personala aceata pozitie, nu un merit !

Si tot asa pana la 10.

Andrei  •  11 ianuarie 2011, 20:46

Catalin,
Cred ca stii a tratat l’equipe-ul subiectul Ribery si prostituata. Oare cum ar fi aratat Gazeta si in special gsp.ro, intr-un caz similar. Asa ca sa nu comparam noi presa sportiva autohtona, cu cea care respecta niste principii de baza ale jurnalismului.

ergo  •  11 ianuarie 2011, 20:46

daca spuneam noi asa ceva..eram banati.
AG are dreptate 100%

ilpadrino  •  11 ianuarie 2011, 20:57

domnule tolontan, te rugam, srie despre fotbal, despre sport, despre sportivi. de la o vreme doar dai replici, doar cauti gargara cu diversi .. e pacat.nu am nimic cu ziaristii zau asa dimpotriva mi-s dragi, m-am atasat de ei de mic copil.

DISS  •  11 ianuarie 2011, 21:06

Cataline, eu zic ca erai cam abatut cand ai scris acest articol !
Avem nevoie de ziaristi ca tine, ca Maria, ca Decebal si multi alti pe care ii rog sa ma scuze daca nu le-am amintit numele !
Dar si voi sau cei care decid ce si cum apare intr-un ziar pe prima pagina ne-ati distrus sistematic puterea de intelegere cu nulitatile gen Becali si toata gasca lor!
Eu stiu ca stirile astea se vand dar prea ne credeti tampiti!
Sti ca e o vorba: vant semeni, furtuna culegi!
Eu prefer sa raman sub semnatura de pana acum si iti urez,de acum binecunoscuta urare, sanatate maxima!

claudiu moran  •  11 ianuarie 2011, 21:14

@durden: cele mai bine vandute/citite ziare in tarile in care nu exista tabloide „gen libertatea”, sunt ziarele de sport. exemplele date de tine cu gazzetta dello sport si marca, reflecta situatia actuala din italia, respectiv spania. in anglia, ziarul nr.1 este un tabloid, asta si pentru ca la ei ziarul de sport a fost asimilat ziarelor generaliste si pt ca daily sport, de exemplu, e doar prono. dar, desigur, fiecare dintre noi ar trebui sa fim datori cu mai mult decat un search pe wikipedia.

amne  •  11 ianuarie 2011, 21:17

@ Tolontan – sunt un „purist” si un individ care nu tolereaza derapaje de la standardele pe care le impun, sau de la parametrii in care consider ca sunt acceptabile variatiunile.
Tabloidele pe care voi si cei de la „concurenta” ni le serviti pe post de presa sportiva au depasit de mult si stadiul de gluma proasta, aveti tot atata legatura cu sportul (chiar si cu fotbalul) cat au domnisoarele pe care ni le tot varati pe retina.
Tonul self-righteous pe care dumneavoastra, Naum sau Mironica (apropos, si colegul de la concurenta il mentiona pe Nietzsche, la fel de ireverentios, astept o paralela intre teoria monadelor a lui Husserl si sabiile ninja ale lui dodel…) il folositi in asemenea articole imi pare cel al unui haituit, prins la colt si descoperit, care da orbeste in toate directiile fiindca nu mai are solutii.
Practic, discursul dumneavoastra tip ca replica la constatari (NU acuze) precum cele ale lui AG este: „asta se cere, publicul e needucat, noi am vrea, ba mai si putem din cand in cand” etcaetera etcaetera, repetati ad nauseam inserand diverse alte scuze pe acelasi calapod.
Problema e, cum am mai scris-o de nenumarate ori, ca mass-media din Romania si, in special, cea (pretinzand a fi) din zona sportului e incapabila sa atraga un public premium, si NU, asa cum ati dori sa credem, ca public premium consumator de sport nu exista sau e insignifiant ca procent in tara noastra. Cred ca numarul din ce in ce mai mare de consumatori de sport pe care ii atrage Eurosportul e o dovada, sunt o multime de oameni care urmaresc ciclism, sporturi de iarna si alte „ciudatenii”, chiar si analize de fotbal, cand sunt facute de Wenger (expert Eurosport) si nu de catre jiji (expertul lui Naum).
Este adevarat ca si organe media serioase abordeaza subiecte mai triviale sau/si cele cu priza la public: si The Guardian are tendinta zilele acestea sa scrie cam mult despre Liverpool, Eurosport au si ei Wrestling Mania (sau cum s-o mai fi numind maimutareala aia), L’Equipe mai scapa cate-un editorial scris la repezeala, dar acestea sunt exceptii, nu regula. Si, evident, nici publicul consumator de sport din Romania nu are aceleasi caracteristici precum cel vizat de institutiile de presa antementionate.
Totusi, disproportia intre % articole tip tabloid / % articole premium si % consumatori de tabloid / % potentiali consumatori de articole premium in presa mioritica, disproportia aceasta, cum spuneam, este uriasa. Si asta, in primul rand, pentru ca articolele premium sunt rara avis si nu sunt promovate deloc. L-ati mentionat pe domnul Cosasu, unul dintre cei care produce des articole de prima mana, dar ati uitat sa spuneti ca, vorba lui AG, iti trebuie muuulta rabdare si perseverenta sa-i descoperi articolele domniei sale in maldarul de non stiri, domnisoare sumar echipate si reclame agresive cu care ne stresati monitoarele.
Un alt „argument” folosit de cei care, ca si dvs., apara acest stil de a face presa, in speta Naum, pentru prezumtiva lipsa de public premium este cel legat de numarul mic de accesari ale sporadicelor articole despre sport per se: „am scris un articol despre biatlon/ciclism si n-a intrat mai nimeni sa-l citeasca”, mai concret, Naum se plangea ca nu i-a citit nimeni un articol despre gimnastica. Ar fi amuzant daca n-ar fi trist – dar chiar se asteapta cineva ca eu, sa nu vorbesc de altii, sa caut pe gsp stiri despre biatlon? Sau ski fond? Dupa ce am avut ani de zile sa constat ca nici macar la fotbal nu puteti face niste analize serioase?

Domnule Tolontan, nu noi, cititorii interesati de sport, suntem de blamat pentru ca nu gasim ceea ce ne intereseaza in ziarul pe care-l conduceti. Unicul motiv pentru care mai imi toc nervii ca sa intru aici sau la vecinii de la mediapro este ca The Guardian, L’Equipe, BBC s.cl. nu scriu nimic despre fotbalul romanesc sau despre echipa al carei suporter sunt. Dar toate sunt marturii ca se poate face presa sportiva si altfel, dupa cum rating-ul Eurosport in Romania este o marturie ferma pentru existenta unui public premium. Acelasi public premium pe care-l certati acum pentru tupeul inimaginabil de a va critica. Dar pentru care continuati sa scrieti zi de zi, sincer am indoieli ca, in momentul in care va asezati in fata monitorului pentru a publica un articol, va doriti sa produceti ceva pentru cei care constituie publicul tinta al gsp.
Altfel? Numa’ binie die la Cluuuj!

dasiba  •  11 ianuarie 2011, 21:25

Sunt de parere ca domnul Adrian Georgescu a semnalat niste probleme reale ale presei sportive romanesti. Nu cred ca ele ar fi fost sanctionate astfel daca apareau doar sporadic. Pe de alta parte, nu se pot trece cu vederea excelente investigatii – precum cea in cazul Ridzi – si articole/editoriale cu un standard similar. Poate opinia domnului Georgescu pare putin dezechilibrata prin lipsa unei discutii mai amanuntite in ceea ce priveste meritele acestei prese sportive.

Mai sunt de parere ca domnul Tolontan a scris articolul de fata la nervi. Articolul caruia ii raspunde nu se neaga merite, ci doar se trage un semnal de alarma in ceea ce priveste scaderea nivelului din presa sportiva. Domnul Tolontan apara pe cei care nu au fost in nici un fel atacati. As fi curios sa aflu parerea dumnealui in ceea ce priveste titlurile banale, articolele de „senzatie”/umplutura sau stirile de genul „se transfera prilo la gloria bistrita?”

Epigonul  •  11 ianuarie 2011, 21:27

Tolo, l-am citit pe AG şi nu m-am enervat deloc. Dimpotrivă, mi-am adus aminte de acest titlu de ştire sportivă (îl voi purta pretutindeni cu mine 🙂 ): Steaua e Uj…pest(e) ei!
N-am înţeles de ce te-a enervat pe tine, ceea ce n-a izbutit nici Mircea Badea! Dacă AG spunea că NUMAI asta înseamnă presa sportivă, atunci da, înţelegeam. Sigur că presa sportivă mai înseamnă şi ce-ai spus tu, dar strict în ce enumeră el acolo, nu prea poate fi combătut.
A, dacă te-ai enervat ca să faci trafic, atunci da, pot pricepe… 🙂
Să nu uit, respect Dorin Tudoran!

cristi  •  11 ianuarie 2011, 21:30

In ultimul timp cele 2 cotidiene de sport, impreuna cu televiziunile de sport (care, oricum par prea multe pentru un sport romanesc atat de anemic) promoveaza atatea „valori” contemporane cu noi, cu motivatia ca „sunt un rau necesar”, asa ca, in aceasta disputa il sprijin pe AG. Chiar daca, voi rata de acum incolo stirile pur sportive despre varza facuta de mama, sau de pestele crud mancat si care iti creste nivelul de mercur din corp (!!!! – cred ca de asta intreg poporul japonez este la mii de ani distanta de noi).
Da chiar, ce parere aveti despre iubita lui cristi tanase, care a fost batuta de mama unui fost prieten? sunteti de acord sau nu?

Alex OPR  •  11 ianuarie 2011, 21:31

Cu tot respectul cuvenit, domnule Tolontan, dar AG, care este genial, are dreptate de data asta. pe GSP, din pacate 90% din stiri sunt aberatii sau neadevaruri, ca sa folosesc o exprimare mai cizelata. Nu zic nimic legat de anchete sau alte articole in care dvs. luptati impotriva jafului din sport, dar in rest GSP-ul, ca sa nu mai zic de sport.ro sau PROSport nu prea mai au mare legatura cu ceea ce ar trebui sa insemne un ziar sportiv…

O seara buna.

Comentează