Cîteva gînduri din această presă cam de cacao

Citiţi-l pe Adrian Georgescu in Gazeta Sporturilor! Vă rog, citiţi-l! E talentat, are umor şi a ajuns la episodul o mie din ciclul „Presa sportivă, în care şi eu scriu, e de rahat!”.

marți, 11 ianuarie 2011, 6:42

Citiţi-l pe Adrian Georgescu in Gazeta Sporturilor! Vă rog, citiţi-l! E talentat, are umor şi a ajuns la episodul o mie din ciclul „Presa sportivă, în care şi eu scriu, e de rahat!”.

De rahat, de rahat, dar această presă găzduieşte săptămînal critici la adresa ei, făcîndu-şi sieşi doar concesia de a avea, uneori, opinii diferite de cele ale acuzatorilor ei profesionişti. Măcar atît! Această presă produce zilnic ştiri relevante pentru televiziuni, reportaje emoţionante cu foşti mari sportivi, interviuri care stîrnesc dispute şi, în general, o dezbatere despre sport. Această presă sportivă, nu alta!, a luptat împotriva blaturilor şi a mai făcut şi face cîteva investigaţii, ca să se afle în treabă, evident.

E un delict să-ţi susţii cauza, ca ziarist? Sigur că da! În lumea de exemplarităţi pure, vorba lui Radu Cosaşu, un scriitor căruia nu i-a fost niciodată ruşine să scrie în aceleaşi pagini cu Tudor Octavian, Ioaniţoaia, Andrieş, Botezatu, Udrea, Georgescu sau Geambaşu, dimpotrivă, Cosaşu consideră un privilegiu să sune dimineaţa după ce citeşte „ceva tare în Gazeta noastră”, în această lume a impecabilităţii e la modă să deteşti parţialitatea ameţiţilor care mişcă lucrurile în presă, încercînd să întreţină un foc, după cum îi lasă pasiunea şi, mult mai des, puterile.

Nu-mi fac iluzii. Şi acest text, ca oricare altul, va pierde meciul cu inchizitorii netului. Cunoaşteţi refrenul. Tot ce se scrie e o minciună, sportul a murit, felinarele s-au stins, noroc că avem nişte mici Nietzsche ai tastaturii, nişte conştiinţe 2.0 care postează sub nickname, belindu-i pe ziariştii vînduţi spectacolului facil şi anunţîndu-ne că civilizaţia a sfeclit-o; şi ofsaidul o dată cu ea.

A avut ieri Dorin Tudoran într-un ziar, desigur alt ziar de rahat între atîtea foi de rahat, o frază: „Pe net, oamenii te citesc ca să-ţi explice, sub anonimat, că tu, cel care semnezi, nu exişti”.

Nu că ar fi vreo comparaţie între evidenta stîngăcie stilistică a lui Dorin Tudoran şi geniul popular anonim al celor care se oferă să-l înveţe să scrie şi, bonus!, să fie curajos, dar, pe bune, între a culege aplauzele lor precum Adrian Georgescu, apelînd la conformismul de gîndire, camulfat gavrochian, al maselor, în articolul care m-a cam enervat, recunosc!, şi a fi înjurat precum Dorin Tudoran, mă resemnez cu a doua postură.

Comentarii (109)Adaugă comentariu

hehe  •  11 ianuarie 2011, 21:39

catalin, si eu intru in sfera celor „banali, care dau dreptate lui AG”. dar nu vreau sa te critic, ci sa dau niste posibile teme pentru un ziar de sport. stiu ca un articol cu jiji sau cu dodel se vinde mai bine, dar de ce nu faceti reportaje de genu „sa ne amintim de liga a 2-a sau a 3-a de acum x ani, sa facem serial din asta, sau echipe mari-ce au fost si ce au ajuns, perspective de viitor pt ele, exemple sunt destule: corvinul, resita, olimpia satu mare, asa, aro, uta, fc bihor, motru, etc”. e doar o parere.

Laz  •  11 ianuarie 2011, 21:54

@andrei: am avut unul recent cu tanase si bataia din club. citeste materialele despre caz si poti sa ti faci parere apoi…

Marc  •  11 ianuarie 2011, 22:00

titlu: SOC! GSP trage in in cel mai bun ziarist al ei!?!
subtitlu: Tolontan pus la zid de cititori pentru ca-si apara Gazeta

Dupa parerea mea, Tolontan e prea destept sa nu stie…
El este ca intr-un mariaj in care sti ce nu merge, dar nu poti recunoaste asta. In fapt alegi raul cel mai mic atat timp cat e mai bine decat fara…, eventual te straduiesti sa carpesti pe ici pe colo.
Nu ai cum sa recunosti in fata celorlalti, nu?!

Ii citesc pe amndoi. Unul serios, pertinent, competent, pe celalalt mirabolant, pezevenchi, savuros.
La amandoi le-am inteles pozitia, numai ca unul a fost la obiect, in nota obisnuita, iar celalalt in rolul de avocat al diavolului a dat prin balarii. Cred ca a scris la primul impuls, dar nu-l cred in stare de naivitate, ci mai degraba de o greseala calculata.
Totusi, daca ne uitam la cate posturi au obtinut, (macar) cu atat si si-a(au) atins scopul! In conditiile date, sunt sigur ca Tolontan

PS. De-abia acum ma intorc la titlu: Nu trageti in el fratilor. Tolo recunoaste evidenta, chiar si numai pentru ca nu s-a straduit sa-i dea o replica pe masura lui Georgescu.

Catalin Bizdadea, 30 ani  •  11 ianuarie 2011, 22:04

Catalin,

Nu este cazul sa te superi inutil, AG are dreptate…dar nu e nevoie sa vina el si sa scrie pentru a vedea ceea ce este vizibil fara nici un fel de efort: presa sportiva din Romania s-a tabloidizat insuportabil si nu mai are decat tangential ceva in comun cu fenomenul sportiv (ceea ce este in sine foarte trist, dar si absurd…). Citesc L’Equipe de aproape 10 ani si, crede-ma, exista o diferenta stanjenitoare de fond intre acest jurnal adevarat de sport si gsp: este de fapt diferenta intre the guardian si libertatea…
E adevarat de asemenea ca materialul cu care lucreaza presa romana este de o asa natura incat e mult mai facil sa promovezi ultima aventura a lui tanase decat un campionat european de handbal…pentru ca aparent publicul cere…asta mananca, deci ii vom servi portii calde zi de zi; e prea mult, si acest prea mult va urateste: prea mult scandal, prea mult focus pe vietile intime ale oamenilor, prea multe parastase tratate in pagina2,3, prea multe stiri de tabloid, multe neverificate, si mai multe instigatoare…
E usor sa arunci pisica in gradina publicului care cere…el poarta ultima vina, nu? e mult mai greu sa faci presa sportiva reala, in care principiile jurnalistice nu sunt contorsionate de indicii de audienta si nice de preferintele muzicale ale taximetristilor din dristor…

Radu  •  11 ianuarie 2011, 22:18

Domnule Tolontan, as vrea sa prezentati un singur mail sau o scrisoare in care sa se spuna cu subiect si predicat ca vrea sa vada femei goale, titluri agresive etc.

Inclin sa cred ca nu vreti sa platiti niste polite cum a facut Radu Naum acum ceva timp. Totusi, daca ati avea un pic de timp sa cititi comentariile de la articolul lui AG, ati vedea ca unele dintre ele sunt extrem de pertinente.

Acum ceva timp am descoperit un site dedicat fotbalului. E genial, nu are pic de poze cu femei goale, nici titluri agresive, nu ne bombardeaza cu informatii slabe calitativ. Si nu pot decat sa ma felicit ca sunt unul din cei 500 de oameni care apreciza acel site la adevarata lui valoare

Filip Pindean  •  11 ianuarie 2011, 22:30

Aveti dreptate, stimate Catalin Tolontan!

Tovarasul Adrian Georgescu infiereaza viciile, care exista, e adevarat, dar, oare ele caracterizeaza presa sportiva?

Fireste ca nu, o caracterizeaza avantul si hotararea! De ce se scot in evidenta doar lipsurile si nu se vad si realizarile?

Probabil ca tovarasul Georgescu, tovarase Tolontan, sufera dupa esecul teribil (esec in munca, se intelege) care-l tine cu coloana dreapta si nu in patru labe, dar, fireste, nu pe mii – ca alti colegi merituosi, care apar la tv -, ci doar pe sute!

De aici si acest denunt calomnios cu iz de provocare! Pai el, la banii lui, isi permite sa vorbeasca de cacao?

L-ati combatut bine pe tovarasu` moftangiu! Sa se duca in invatamant daca nu-i convine! De fapt, daca nu-i pasa de sport! Ca altora…

dec  •  11 ianuarie 2011, 22:30

doar 2 intrebari:

1. de ce te-a enervat articolul. punctual, ce este in el neadevarat? sau ce alte motive ai? (sunt mai multe intrebari dar estenta e aceeasi)
2. AG apeleaza la conformismul in gandire sau restul presei, care pune acele articole de cacao, linkuri xxx, etc.?

– nu acu asa de mult gsp-ul care mi se pare cel mai decent ziar de sport, si cu cele mai multi editorialisti buni (AG, Tolo, Niculescu) restul uneori buni sau foarte buni, de multe ori mai putin inspirati, dar hei, nici eu nu sunt inspirat mereu la munca. o recunosc, sunt uman. dar prospport-ul unde nu poti citi o stire pana la capat si sa nu vezi 2 femei goale…sport.ro e sub orice critica si datorita celor care il acceseaza in proportie de 80% cred, copii needucati care se numesc sclavi unul pe celalt etc, dar si site-ul incita la asa ceva.

deci tolo nu fii suparat, gsp-ul sta cel mai sus in mocirla, de fapt sta pe celelalte 2 site-uri, dar are si el multa mocirla. mi se pare ciudata luarea ta de atitudine fata de articolul lui AG, sunt chestii chiar negative pe care le-ai putea ataca in schimb. articolul lui AG e genial, si crede-ma pt ca il aveti pe el in gsp, multa lume va citeste ziarul…

Cătălin Tolontan  •  11 ianuarie 2011, 22:38

dec: m-a iritat tipul acesta de retorica pentru ca mi se pare lipsit de proportionalitate sa sesizezi consecvent doar lucrurile rele din meseria pe care o faci. Sa nu vezi, de pilda, ca desenul animat pe care-l ironizezi, Kemy Curiosul, e, in fond, o scoala de cultura generala care ajunge direct la un public de pusti. Da, ziarele in general si ziarele de sport au probleme, dar sint infinit mai bune decit ziarele utopice, ziarele care nu mai exista, ziarele care au disparut, ziarele din imaginatie 🙂

all: si mai e ceva interesant. Cum de va enervati asa daca nu va e confirmata opinia? Cum de deveniti atit de radicali, de violenti unii dintre voi si de sententiosi? Suportati si alte puncte de vedere! 🙂 Eu cred ca presa nu e de rahat, asa cum credeti voi, atita tot

fanulumocanu  •  11 ianuarie 2011, 22:48

chiar daca nu sunt intotdeauna de acord cu ei, mironica si banciu au umor si exprima foarte fidel ce se intampla in ziarele sportive si in viata sportiva de la noi.

sunt stelist dar ei spuneau foarte frumos: daca scrii un articol laudativ despre un fotbalist nu-l citeste nimeni. dar daca in titlu adaugi: il vrei la steaua? lucrurile se schimba.
chipurile scrieti ce se cere, 99,8% sunt stelisti , scrieti pentru ei…oare?
presedintele spunea ca 90 % suntem manelisti si totusi au fost televiziuni care s-au abtinut… au ales calea mai putin facila…

Cristi  •  11 ianuarie 2011, 22:49

Catalin, eu am senzatia ca te ocupi prea putin de jurnalism sportiv si mai mult de alte anchete si investigatii cu trimiteri politice. Cred ca esti la o intersectie acum si trebuie sa hotarasti pe ce drum o apuci.
Eu te ascult si sunt de acord cu tine de cele mai multe ori, in sport si in politica, asa ca orice ai alege, tot ai fi printre cei mai buni.

Asteptam sa te hotarasti !

Cristi  •  11 ianuarie 2011, 22:53

Banciu si Mironica sunt de-a dreptul jenibili, in opinia mea. De la Mironica chiar nu ma asteptam!

Cataline, nu cred ca tre sa apelezi la prescurtari de genul dc=daca oriunde ai scrie!

dec  •  11 ianuarie 2011, 23:03

ok, poate la Klemy Curiosul a gresit, dar faza cu Pirlo, liber de contract, il vrei in liga 1, e mai mult decat patetica. ieri in sport.ro era un articol cu titlul: incredibil, o faza creata de hagi, a fost aleasa cea mai buna din istoria mondialelor. fals, erau multe faze memorabile, si mai erau si vechi…tu nu te-ai enerva daca cineva te-ar minti constant in fata? de asta rabufnesc unii la adresa ta acum, pt ca AG a scris un articol in care arata ca exista jurnalisti care nu sunt de acord cu minciuna asta fara sens, iar tu iei apararea, cel putin asta reiese, acelor articole de cacao…nu toata presa e de cacao, dar hai sa reducem cat mai mult posibil acest ingredient, daca tot ziceai ca de blaturi incercati sa scapati prin intermediul presei.

gs(p)  •  11 ianuarie 2011, 23:05

Catalin, eu inteleg din ultimul tau post ca este imperios necesar sa condimentati site-ul (si ziarul?, nu stiu) cu diverse cancanuri pentru ca sa avem in continuare gazeta sporturilor;
Adica, in RO, pt a avea acces la stiri si informatii pur sportive tb sa ingurgitam, sau macar sa cochetam, cu ceva suplimente din zona scandaluri, sexy etc
E corect?

Valentin  •  11 ianuarie 2011, 23:27

Ziarul, ala de hartie de-l iei de la chiosc, ala e ok.
In online actul jurnalistic se degradeaza pana ajungi la banuiala ca autorii articolului nu mai au intentia de a urma normele invatate in facultate si ca ei fac de fapt altceva (literatura S.F. etc vezi „Owen in Liga I”)

cosmo  •  11 ianuarie 2011, 23:45

articolul de fata reprezinta o opinie. e absolut ok, pot sa respect asta, dar ramane o opinie, nu e adevarul.
presa e sublima, cititorii care-si exprima parerea sunt de rahat.

radu  •  11 ianuarie 2011, 23:50

AG nu scrie niciodata ca alde tine si are tot dreptul sa critice. AG a sustinut presa sportiva scriind frumos si inteligent si cel mai important:despre toate sporturile. Este singuru colaborator al gazetei care merita citit. Tu sustii cica presa sportiva prin asemenea mesaje, dar o dai cu bata in balta la primu articol, contribuind la scaderea calitatii ei.

dominot  •  12 ianuarie 2011, 0:06

eu citesc intr-o parte si in cealalta

la AG am citit fix despre ce ma enerveaza in fiecare zi cand citesc GSP sau ProSport.
la CT am citit faptul ca nu il mai suporta pe AG ca ataca presa sportiva.

obiectiv vorbind, eu ca cititor apreciez articolul lui AG nu pentru ca a fost lingusitor cu mine (asta se insinueaza mai sus) ci pentru ca a scris despre o problema care ma deranjeaza si pe mine.

florin_at  •  12 ianuarie 2011, 0:07

Ca de obicei dreptatea e undeva la mijloc…aproape zilnic gasim in gsp asa-zise articole care sunt copy/paste ale unor abjectii debitate zilnic de favoritii presei: Borcica, Jiji, Turcu & co. Pai, nu e mai simplu sa-l suni pe x sa-i spui ca y a zis ca Z…cu reteta asta,un telefon si te-ai scos cu materiale pe o saptamina!ce munca de teren, surse samd..suna comunist, nu? In acelasi timp, nu e mai putin adevarat ca datoram gsp si materiale de jurnalism adevarat, din pacate, cel putin in editia online, obscurate de articole de genul: Vasile a dat gol cu ochii inchisi-Il vrei la Steaua?Cit despre fotbalul international, nu de putine ori redactorii gsp sau distins cu „traduceri si adaptari”de tot risul (mai ales italiana pare sa le intinda capcane baietilor de la international).Tabloid sau nu, vom citi in continuare gsp.ro, Technologia moderna aduce insa si un feedback major din partea cititorilor..ar tebui sa va obisnuiti..is it too strong for you?

nime.n.lume  •  12 ianuarie 2011, 0:40

Respect Dl Tolontan!
Va respect pentru articolele bune si ff bune scrise, pentru investigatiile curajoase si pertinente, unice in presa romana.
Si cred ca nu santeti promotorul tabloitizarii GSP.
Cred ca incercati sa balansati realitatea (data de „trafic”) cu idealul: puritatea presei sportive.
Eu nu vad diferente mari intre AG si Tolo. Ei doar sant in pozitii differite la gsp. Deci au vederi diferite.
Articolele astea doua de discutam noi despre ele sant excelente (si char au adus trafic!)
Dar articolele astea doua nu definesc pe cei doi ziaristi.
Trebuie priviti prin prisma intregii lor activitati.
Tole e nucleul GSP. El e centrul de greutate.
Articolele lui sant despre sport sau despre probleme sociale / politice grave din viata societatii.
El nu se bazeaza pe articole facile, poze frivole si stiri de bodega.
Tole e un ziarist si un om de caracter. El face cititorul sa se simta mai responsabil, mai interogativ. El e un om al cetatii!
AG e un ziarist talentat si intr-un fel oportunist. E oportunist caci e in pozitia de a scrie despre ce il misca pe el.
Asa cum zice el: scrie iute si piperat!
AG aduce multi users pe site si starneste discutii aprinse.
E savuros si usor de citit, facand cititorul sa se simta mai destept, mai emancipat.
Pozitia in care e AG pare mai lejera dar nu poate fi ocupata de cineva fara mult talent. AG il are.
Deci sant doi ziaristi diferiti ca structura, aproach, scriitura si fel de manifestare. Dar sant doi ziaristi extrem de buni! Sant doua cele doua fete ale aceleiasi monede: ziaristi de calitate!
Fara ei massmedia din Romania ar fi un ShowBiz etern!
Multumim amandorora!

dz  •  12 ianuarie 2011, 0:41

stii care i problema..? …tu spui ca daca un articol din 50 e excelent, presa sportiva romana e buna! … eu spun, poate si AG, gandeste tot in directia asta…ca daca un articol din 50 e de rahat, atunci presa sportiva romaneasca e buna. …rumega asupra chestiunii asteia, si dupa aia enerveaza te, nu pentru ca AG srie chestii fondate, ci pentru ca realitatea in care traiesti e foarte trista.

john  •  12 ianuarie 2011, 0:45

Lumea se plange degeaba. Cred ca Romania si Spania sunt singurele tari din Europa cu 2 cotidiane de sport. Hai, ca Spania are 2 ziare de sport e de inteles, ca au si sport in tara aia. Romania e o tara cu ziare de sport, dar fara sport. Anglia n-are nici un ziar de sport, Germania la fel. Totusi tarile astea parca au ceva mai mult sport ca Romania. Ce-ati vrea sa scrie astia in Gazeta si in Prosport? Despre ce? Sportul romanesc fiind in coma, scriu si ei despre Becali, Bianca, Dodel si alte alea. Aceeasi chestie se intampla si in presa generalista sau in televiziuni. Sunt prea multe ziare in Romania, prea putzine subiecte serioase. Asa ca se publica stiri de cacao.
Normal ar fi ca in Romania sa nu existe nici un ziar de sport si cotidienele mari sa aiba sectii solide de sport.

George  •  12 ianuarie 2011, 0:48

Adrian Georgescu nu este „talentat” domnule Tolontan!Este JURNALIST.Si..din acest motiv..sigur ca are simtul umorului si sigur ca a ajuns la episodul o mie din ciclul „presa sportiva in care si eu scriu e de rahat”.Numai de dumneavoastra,de sefii si de multi dintre ceilalti colegi ai dumneavoastra depinde daca acest CICLU(PRESA DE RAHAT IN CARE DIN FERICIRE PT MULTI DINTRE NOI SI EL SCRIE)va avea cam tot atatea episoade cat Dallas,Santa Barbara si Sclava Isaura la un loc!Va doresc sanatate si inca o data(pentru ca am mai spus-o cu ani in urma) chiar foarte sincer FELICITARI SI MULTUMIRI PT ANCHETELE REALIZATE in decursul timpului..dar nu la acestea se referea Adrian Georgescu.E destul de clar,cred eu.

adrian  •  12 ianuarie 2011, 0:50

cataline, eu cred ca tu uiti rolul presei sportive, si anume de a educa si forma caractere. ce vor intelege copii sau tinerii oare cand pe un site de sport vor gasi informatii despre dodel si prietena sa „stramba”, sau cand alaturat stirilor vor gasi linkuri xxx. oare rolul unui ziar serios nu e de a informa, educa si a forma opinii??? sau poate ca mai nou un ziar trebuie sa prosteasca si sa indobitoceasca in mod constant cititorul, prin tot felul de stiri false sau prin titluri obtinute cu forcepsul. mi se pare ca practici o prostitutie intelectuala foarte periculoasa. deci cu alte cuvinte tu ne spui ca ceea ce este decent, normal si conventional este periculos iar mizeria, minciuna, ipocrizia si prostia sunt noile valori in care trebuie sa ne incredem
(c.m.d.a.)

ionutz6  •  12 ianuarie 2011, 1:13

sincer, eu in afara de articolele tale, pe care chiar le citesc cu interes, ale lui AG, dar pe care am inceput sa le citesc direct pe blogul sau (unde, apropo, sunt o gasca de oameni fff interesanti, poate ar trebui sa citesti comentariile de acolo chiar mai mult decat articolele lui), mai gasesc foarte rar cate o stire la care sa dau click sa o citesc de-a-ntregul. in general pe cele din sportul international, ca cu asta din ro m-am lamurit.
culmea e ca de aproape 10 ani, cum ziceam, nu reusesc sa ma desprind si sa nu mai deschid gsp.ro din nu-se-stie-ce motive.. 🙂

tavi  •  12 ianuarie 2011, 3:01

CAtaline,

Mai incerc inca o data cu speranta ca de aceasta data nu ma vei mai cenzura asa cum ai facut-o in prima mea postare la articoulul de ieri. Spui ca, in opinia ta, presa sportiva nu este chiar asa de cacao pe cat o percepem noi cititorii.
Eu imi permit sa te contrazic. Presa sportiva de astazi si-a castigat un renume de presa de cacao de-a lungul multor ani de pseudo-stiri pe care le-a publicat zilnic.
Realitatea este ca ani si ani la rand prim planul presei sportive romanesti a fost luat de scandaluri si barfe.
Am avut cateva realizari pe plan sportic ca natiune in ultimii ani: titlurile luate de Bute, realizarile echipei de rugby, putin handbal etc. Ei bine, spatiul alocat acestor oameni, singuri oameni care mai mentin in viata speranta ca si in Romania, se mai poate face performanta, este aproape inexistent in comparatie cu spatiul alocat rahaturilor, scandalurilor, moizeriilor din sportul romanesc.
Hagi, unul dintre cei mai mari fotbalisti pe care Romania i-a avut in ultimul deceniu, este bagat in seama cu adevarat numai atunci cand esueaza. ” camasa de antrenor e prea mare pentru Hagi” este unul din comentariile care si-au facut loc in prim planul gazetei zilele trecute. Ce mare somitate in materie de fotbal este autorul comentariului de a trebuit sa ii postati comentariile veninoase atat voi cat si celalalt ziar cu care va bateti la titlut de „cal mai bun ziar…” ?
Ti-am dat exemplele cu Lacatus, asemanatoare oarecum, in comentariul meu de ieri. Ai ales sa il ascunzi, din respect pentru cetateanul in slujba caruia sustii ca te afli.
Pentru a scurta putin povestea, am ajuns la concluzia ca daca pe planeta Pamant rasare un scandal in care este implicat un personaj din sport sau conectat cu lumea sportului, hop si voi cu articolele in jurul lui.
Sincer acum, tie nu ti-e greata uneori de atata mizerie publicata in paginile gazetei pe care o conduci?
Te invit sa faci o scurta analiza a presei sportive din Romania ultimilor ani pentru a vedea cat la suta din articolele scrise de voi au la baza urmnatoarele subiecte: sex, puscarie, blat, demitere.
Vezi cat la suta din analizele GSP sunt denigratorii si cat la suta analizeaza CONSTRUCTIV orice subiect dezbatut.
Dupa ce termini aceste analize te invit sa arunci o privire in oglinda si sa te intrebi pe tine insuti, de ce mai stai in meseria asta?

Cu sinceritate,
Tavi

PS: Fa-ti o favoare tie, ca individ nu ca ziarist, si lasa comentariul sa apara. Pe mine ma poti cenzura la nesfarsit, realitatea insa nu o pozi ascunde sub pres. CUu sau fara comentariul meu, majoritatea celor care va citesc a inteles demult ce ati ajuns.
Pacat.

radu  •  12 ianuarie 2011, 5:45

Sigur ca AG are dreptate. Si CT are dreptate. Prostimea cere si el nu face decat sa-i dea. Nu e nevoie sa te deranjeze ceea ce a scris AG, domnule Tolontan. Are dreptate, dar el nu raspunde unora interesati de numarul de click-uri. E norocos.

Paul  •  12 ianuarie 2011, 7:02

Asi dori sa ne explicati, noua parintilor care ne straduim sa-i facem pe copii sa parctice sau sa indrageasca sportul, ce ar trebui sa le spunem baietilor si fetelor care , atunci cand deschid pagina gsp.ro sunt intampinati de poze sau clipuri cu femei( nu le pot zice dive ci mai degraba prostituate de lux)dezbracate, in pozitii dubioase sau chiar mimand sexul ?
Apreciati ca este normal sa apelati la astfel de solutii pentru a atrage cititori? Sau , din prospectarea pietii, cititorii dvs sunt dependenti sexual? Pe noi ne intereseaza sportul, cum se antreneaza sprtivii, ce planuri au in plan sportiv, ce sacrificii fac pentru performanta, ce preocupari au sa-si atraga fanii , etc.
Dar dvs. promovati scandalurile din viata particulara, provocati declaratii contradictorii intre antrenori,sportivi si conducatori de cluburi pentru a le ridica ulterior la rang de „scandal”.
Pacat ca mai vorbiti de deotologie ….

adriana  •  12 ianuarie 2011, 7:49

nu vom putea ucide niciodata amatorismul feroce si diletantismul din presa romaneasca, indiferent de semnalele de alarma pe care le mai trag unii gen Adrian Georgescu. Asta-i realitatea!

Radu  •  12 ianuarie 2011, 8:42

domnule tolontan, va citesc frecvent. uneori aveti dreptate, alteori nu. acum e un „alteori”:)
adrian georgescu, pe care nu il citesc atat de des, acum are dreptate. dar adevarul este relativ.

Cristian  •  12 ianuarie 2011, 9:29

La faza asta nu te deosebesti cu nimic de cei care apara sistemul! Dar in sinea ta sunt convins ca stii adevarul, si ca AG are dreptate! Uite ca mi-am dat numele, pfff….

csongi  •  12 ianuarie 2011, 10:28

Ori va inselati, ori sunteti ipocriti, cand ne imputati noua, cititorilor/spectatorilor faptul ca ne intereseaza mai mult scandalul decat sportul, si ca atare sunteti nevoiti sa ne satisfaceti apetitul pentru gigi, pitipoance etc.
Cititorii/spectatorii nu sunt greu de influentati si condusi in materie de preferinte – exista o sumedenie de studii in acest sens.
Nu spun sa se elimine total componenta de maidan din presa sportiva, dar ar fi imperios necesar sa se inverseze proportiile.
Eu va cred, ca pe termen scurt este mult mai ieftin si mai eficient sa produci un continut care are tangente superficiale si minime cu sportul in sine, dar pe termen lung este sinucidere curata.
Personal prefer sa urmaresc campionate de taiat lemne sau de poker – care intre noi sa fie vorba nu au nimic in comun cu idea de sport – decat sa ma holbez la niste tipi intr-un studiou, care dau din cap la ineptiile debitate de interlocutorii lor prin telefon.
Este o diferenta uriasa intre infotainmentul atat de popular, si ceea ce se produce la noi sub titul de presa „sportiva”. De parca ati fi uitat ca sportul in sine este „entertainment.”

camouflage  •  12 ianuarie 2011, 10:34

Oameni buni, cine e Dodel????

Cătălin Tolontan  •  12 ianuarie 2011, 11:04

csongi: confuzi cu veselie ziarele cu televiziunile

levi  •  12 ianuarie 2011, 11:19

Tolo, nu inteleg de ce iei la modul personal problema ! Caci, da , este o problema cu presa sportiva, dupa parerea unora ca mine. Spun „presa”, caci nu-l pot numi pe acela care pune titlurile (anapoda sau idioate) articolelor, care „face” „stirile sportive”,cu titlurile si continutul lor…

dasichh  •  12 ianuarie 2011, 11:44

exista o constanta in toata mass-media romaneasca, un vanticel care sufla prin toate articolele inclusiv in cele exceptionale, ale lui tolo sau adrian georgescu. e vorba de “instigarea” la revolta: orice subiect tratat naste in cititor o revolta: impotriva sistemului, a ziaristilor, a ppoliticienilor etc. orice scufundare in cotidian urmareste ca efect revolta. ne luam portia zilnica de revolta, injuram ce e de injurat si gata. ne-am tocit orice simt real al lumii in care traim. diferenta este insa urmatoarea: seriozitatea plata si mediocra a lui totlontan este bazait de muste pe langa ironia de clasa a domnului georgescu. dincolo de revolta inerenta pe care o trezesc articolele celui din urma raman cateva metafore superbe, cateva imagini calde care iti fac de multe ori ziua suportabila. tehnica rara a katharsis-ului: asta are domnul georgescu in plus.

Razvan Prepelita  •  12 ianuarie 2011, 11:51

Cred ca Andrei Niculescu este cel mai fericit gazetar din redactie. El scrie despre alta lume.

mihnea  •  12 ianuarie 2011, 12:46

domnule tolontan, mi se pare mie sau te cam rusineaza compromisul pe care alegi sa il faci zi de zi? sau exista alte cauze nestiute publicului pentru virulenta raspunsului dvs?
si inca ceva: il citim pe adrian georgescu, dar nu in gazeta. dimpotriva, de multe ori am citit gazeta ca sa ajungem la adrian.

GentleGiant  •  12 ianuarie 2011, 13:31

Tolo, ma surprind doua lucruri:

1. falia imensa dintre principiile pe care le tot invoci si realitatea ziarului pe care, intr-un fel sau altul, il conduci. Imi pare foarte aproape de un soi de schizoidie.
2. selectivitatea frauduloasa. Preferi sa joci cartea unei persoane ale carei realizari nu sunt, in mod ingrat, recunoscute (ba sint! la mai mare!) si treci ciudat sub tacere toata mocirla asta, sa nu ne mai ascundem dupa cuvinte, INCURAJATA de GSP. Chiar ai un blind side atit de mare? Sau nu stii ce se intimpla in ziarul tau? Sau numesti cultivarea jegului altfel decit cultivarea jegului?

Nu inteleg aceste doua lucruri la o persoana si un profesionist ca tine. Daca scot din vedere motivatia profitului cu orice pret (repet, cu orice pret), situatia e de neinteles.

Cum spunea aseara Ed Murrow in Good Night and Good Luck, „History is what we make of it”. Voi, ca ziar, faceti implicit istoria, oricit v-ati descotorosi de rolul de formatori, directOri, educatori.

brod  •  12 ianuarie 2011, 13:53

sa nu exageram, domnule tolontan! nici intr-un sens, nici in celalalt… dumneavoastra stiti ce vreau sa spun. dar si cat de inutil este acest lucru. nu zicea eugen barbu (preluandu-l pe pamfil seicaru) ca „scandalul vinde ziarul”?

Lexus  •  12 ianuarie 2011, 14:10

Tabloidizare si derizoriu. E greu sa discerni intre eufemistic si trivial. Ne-am cunoscut personal pe vremea Sportului Romanesc, ar fi interesant sa faci o comparatie „editoriala” intre trecut si prezent. Presim surprize mari 🙂

Cătălin Tolontan  •  12 ianuarie 2011, 14:33

lexus: dc tu spui ca sportul romanesc era un ziar mai bun decit cele de azi inseamna ca avem opinii diferite

fotbal  •  12 ianuarie 2011, 14:39

stii ce as face? o pagina de site premium, asa cum idealizeaza mult prea indignatii comentatori de continut, dar cu abonament. asa, ca studiu de caz. mi se pare de bun simt, daca vrei sa consumi continut impecabil platesti, alegi, chestii de-astea de proba practica

abc  •  12 ianuarie 2011, 14:52

De ce stergi comentariile in care esti criticat? (admin: comentariile facute in limita bunului simt nu sunt moderate sau sterse. multumesc)

ionutz6  •  12 ianuarie 2011, 18:09

constat cu surprindere ca nu mi-au aparut 2 comentarii la articol. refuz insa sa cred ca sunt cenzurate in mod expres, sau, ma rog, mi s-ar parea o stupizenie extrema, avand in vedere ca tu insuti, tolo, soliciti sa afli parerile noastre. bineinteles, comentariile nu erau nici pe departe injurioase, desi critice.
ai idee ce s-a intamplat? tu faci filtrarea a ceea ce apare si ce nu aici pe blog? (admin: dacă au fost moderate comentariile, înseamnă că au avut un conţinut neadecvat. mulţumesc)

popa  •  12 ianuarie 2011, 18:21

inca o data demonstrezi ca esti prea mandru ca sa intelegi ceva. tu ai macar bunul simt sa rasfoiesti fituica numita gazeta sporturilor? am avut proasta insipratie de a da 1,8 lei (adica pretul a doua paini in termeni reali) pe un exemplar din gazeta. sunt foarte dezamagit de continut, parca ar fi redactat de niste oameni cu probleme de personalitate si cu o intelegere redusa a realitatii. atat timp cat veti trata cititorii cu doar 20 de pagini zilnic, din care 2 pagini in care prezentati carti si cd-uri cu asterix, kemy, etc (apropo, care este legatura intre ce dati voi cu ziarul si sportul?), 12-15 pagini cu ce a spus becali, mititelu, paskany sau ce masini si-a cumparat fotbalisstul x sau y, nu o sa ajungeti departe. ii cunosc foarte bine pe cei de teapa ta, va dati in stamba la intalniri ale breselei, va ofticati si aruncati cu laturi in cititori, cat de manelisti, inculti si tampiti sunt, cum nu inteleg si nu cumpara o stire buna, dar uiti sa amintesti calitatea sub orice limita de bun simt a produsului vostru. o bataie de joc la adresa presei, a copacilor sacrificati ptr tiparirea ziarului si a cititorilor. nu mai amintesc de brat, o asociatie creata sa va scoata din rahatul in care lipsa voastra de interes si pregatire profesionala v-a adus. cum e posibil ca o asociatie ce auditeaza vanzarile ziarelor sa fie condusa de un om care detine o regie de publicitate si lucreaza pentru majoritatea ziarelor membre? cum sa mai fiee atunci cifrele brat reale si nu umflate artificial in functie de interese? nu cred ca o sa-mi raspunzi, dar incerc: cand tu si ceilalti asa-zisi jurnalisti o sa renuntati sa tratati cititorul ca pe o carpa si o sa incepeti sa faceti cu adevarat presa?

sandmann  •  12 ianuarie 2011, 18:23

Articolul e incredibil….
orice pot sa inteleg dar sa mustruluiesti pe cei care vor mai mult sport si mai putin can-can ….
exact ca tatal care vine obosit si un pic spritzuit de la servici si se rasteste la copii:”voi nu aveti habar cat muncesc eu sa va pun painea asta neagra si tare pe masa!”
Ar trebui sa-i multumim d-lui Tolontan, dar noi , niste copii nerecunoscatori , sub protectia (!) anonimatului nu facem altceva decat sa aruncam cu noroi….
Rusine copii!
Vivat dolarii ,can-canul si diazepamul!

E.T.  •  12 ianuarie 2011, 20:24

Buna seara,

Citind cele doua articole (AG si CT), m-am intrebat daca acesti doi domni s-au mai vazut/auzit din ziua in care unul a intervievat pe celalalt (daca retin bine).

CT – un justitiar sub acoperire (mai mult agent dublu, in ultima vreme) care lucreaza in asociatia „Treaba noastra” – iese mult mai sifonat – dupa numaratul voturilor democratic exprimate, decat mai usorul sau coleg AG – cavaler fara prihana al ordinului „Lancierilor Liberi”. Ce naiv si-ar fi inchipuit ca justitiarii isi vor da tacit mana ? Nu, ei au iesit la „turnirul turnirurilor”, in vazul publicului avid de circ.

25 Ani-Lumina nu au convins cat acesti 21-22 ani postlumina. Un republican inrait (de viata buna din Paradis) remarca odata ca Estul ar fi facut bine sa ia lectii de la Vest si in materie de mass-media! Ce usor era atunci sa te uiti in sus si sa vezi la varf vinovatul zambind dintre blacheuri … nu ca acum, cand la varf nu e nimeni, decat vestita „mana nevazuta” (fara legatura cu Maradona).

Lui CT am incercat sa ii dau pace in ultima vreme si din cauza ca suport tot mai greu publicatia asociata – nu il invinovatesc pentru asta; cei care o fac sunt probabil oameni care cred in Superman mai mult decat stiu despre „Treaba noastra”. Uneori a raspuns, uneori (cred; inexistenta e mai greu de tratat/demonstrat decat existenta) a blocat. Uneori poate am dat eu „pe langa”; nu ma astept sa aiba el timpul sa lamureasca. Dar omul imi pare mai serios.

Si lui AG am incercat sa ii dau pace. Talent (probabil) mare, probabil mai superficial (lancier usor fiind), AG a adunat si el ceva suporteri, multi si de multe ori afisand nesanctionati o adulatie bolnava. Profitand de usurinta armurii sale de „Lancier Liber”, el pare sa fi cules de aceasta data aplauzele nebunilor din arena circului. Dar „motto”-ul incalificabil (ca sa treaca de cenzura automatizata) „CONSTAT CĂ NU EŞTI DE ACORD CU CEI CARE NU SUNT DE ACORD CU OPINIILE TALE – un cititor” este tot acolo, ca avertismentul dantesc pe poarta lui Hades. Si asta nu ca ar fi lipsit de sens ori tautologic, doar infricosator de „inalt” ca standard. L-am invitat deja in mod repetat sa lucreze la portfoliul Nobel. Nu se vede – din … punctul meu de vedere. Nicicand cu vreo vorba buna (aici ma poate arata cu degetul), m-a onorat cu un raspuns personal (ce merita palme)
doar cand l-am intrebat naiv despre un coleg de breasla.

O multime de comentatori la acest turnir duplex. Greu de spus daca vreunul spune clar ca circul nu e chiar specific romanesc. Ca imperiile (la propriu ori la figurat) au mentinut o alta fata a „democratiei” datorita unor resurse superioare, dar ca prin pauperizare par sa isi reveleze tot mai clar fetele de amarasteni.

N-a remarcat nimeni sintagmele „democratice” „cine iti plateste salariul” ori „mana care te hraneste” ? Poate ele ne-ar fi lamurit rapid, ne-ar fi scutit de inflamarea ego-urilor si ne-am fi vazut de treburi – bune ori rele.

Sa va „vad”/aud.

aladin  •  12 ianuarie 2011, 21:18

AG are dreptate , presa este de slaba calitate. Am stat ani de zile afara si am urmarit presa sportiva. Noi stam foarte prost din toate puctele de vedere. Pot sa zic ca presa sportiva din Romania este incremenita in proiect…si sportul romanesc in general. De exemplu cunosc termeni , procedee tehnice, care nici nu au traducere in romana. De asta ar trebui sa fie mai preocupata presa si sportul, de a fi in rand cu lumea. O presa adevarata este o presa profesionista. Va dau un expemplu. In Spania exista 2 mari cotidiene de sport Marca si AS, de ani de zile Marca surclaseaza As-ul in fiecare luna…are un tiraj aproape dublu.Stiti de ce? Pt ca in Marca exista o echipa profesionista…comentarii execente, statisticieni perfecti,colaboratori de marca si nu se dau zvonuri aiurea…se controleaza din 2-3 surse inainte sa se dea in ziar..In schimb AS, desi exista oameni foarte buni si acolo , dau prioritate zvonului, bombei, care merge pt o zi, dar pe termen lung pierzi toata credibilitatea. Un ultim amanunt, As pe ultima pagina are o tipa dezbracata.
Domnul Tolontan, nu va suparati acum pe toata lumea. Am stat ani de zile la coada in frig ca sa prind Sportul si-l citeam din scoarta in scoarta desi pe prima pagina era Ceausescu iar articolele erau cenzurate. Ani de zile este f probabil ca nici un ziarist sa nu cunoasca opinia acelei mase nevazute, acei care merg la chiosc zilnic si pun acele monede, baga ziarul in geanta si infrigurati merg mai departe la lucru . Acum aveti posibilitatea sa-i si ascultati si chiar sa-i simtiti. Probabil zilnic vedeti tirajul si vanzarile. Eu cred chiar ca e bine ca aveti aceasta sansa sa aflati opiniile oamenilor. Daca sunt de acord e ok, daca nu sunt de acord, iar vanzarile scad inseamna ca ceva nu e in regula.Eu personal nu-mi doresc decat profesionalism. Atat.

E.T.  •  12 ianuarie 2011, 21:42

D-le Georgescu,

Multumesc pentru raspuns.

E posibil sa nu retin bine. Retin vag o replica pe care o dadeati unui cititor care dorea si el sa scrie la GSp si caruia i-ati evocat – parca – intalnirea in care l-ati „convins” pe CT.

Citatul pe care mi-l comentati era in primul rand adresat oamenilor infiltrati in „Treaba noastra”, nu celor care se vad „liberi”. Daca veti ajunge vreodata sa constatati ca banii pe care ii folositi nu sunt tipariti de dvs., poate veti reevalua „libertatea”.

Am scris fara diacritice; „merita” era la trecut, nu la prezent – vina e a mea. Nici eu nu cred ca se va ajunge acolo, din mai multe motive – unul fiind deja enuntat. Un altul este ca doar am „plagiat” o exprimare plastica, cu scop artistic. As fi putut incerca – de m-ar fi tinut talentul – sa fac aluzie la mangaierea unei manusi de velur pe obraz, daca as fi tinut foarte tare la eleganta. Motivul cel mai de seama ramane – asa cum dvs. ati observat, iar eu subliniez de fiecare data cand „semnez”- ca eu sunt … (citat aproximativ) „(foarte) departe”.

Naiv sau mai putin, am pretentii mari de la amandoi – AG si CT. Faceti dvs. de unul singur ori cu oameni selectati de dvs. o activitate de amploarea celei de care se face „vinovat” CT si atunci vom pune de bunavoie sub semnul intrebarii dubiile pe care le exprimam fata de convingerile dvs. „democratice”. Mai grosolan spus, CT „boxeaza” la o categorie superioara, adica are in fata un adversar de alt gabarit.

Iar daca si aici gresesc, nu vad de ce nu i-ati fi intins o mana lui CT, explicandu-i anume cum se pot insoti democratia cu onorabilitatea, sub blagoslovirea pietei. Ori i-ati intins-o, l-ati consiliat si ati fost ingnorat/refuzat. Pacat.

P.S.

Blocati ? Ca prima incercare a esuat.

Asa se pare: a esuat si a doua. Poate publica CT.

RMN  •  12 ianuarie 2011, 22:27

gasesc, Catalin ca te victimizezi putin. Nu e un delict sa-ti aperi cauza dar poate fi o greseala sa nu incerci sa faci un efort in a intelege ca sunt si pe bune comentariile care exprima dezamagirea fata de continutul gazetei. Clientii iti spun ca nu le place, tu le spui ca-i buna c-alta nu-i 🙂
Gazeta nu mai e ziar de sport. Are si sport. Daca raspunsul tau e cel exprimat undeva mai sus, ca presa din prezent e mai buna decat cea utopica, cea inexistenta atunci inteleg care sunt obiectivele ziarului. Sunt similare cu cele pe care le au echipele noaste in CL: „sa faca o figura frumoasa”. Iar e clar pentru toata lumea ca expresia asta se dezice de sensul cuvantului „frumos” si imbraca lacom sensul ambitiilor marunte si (cel putin) indoielnice.

Eu pot sa respect o alta parere dar acorda-ne si noua prezumtia de experienta in consumul de presa sportiva:). Eu te citesc de la primul numar: ” Dinamo ia tot „, tii minte?

Alte sugestii :
Se poate ca reclamele care ne sar in fata sa aiba INTOTDEAUNA butonul de „close” vizibil ? Daca vreau s-o servesc, o servesc dar vreau sa am posibilitatea de a alege s-o inchid in secunda 2 in cazul in care nu vreau si nu sa astept 10-15 secunde pana apare si optiunea.
Se poate ca la video-urile care contin publicitate, reclamele sa fie puse la finalul clipurilor sau sa existe optinea de a sari peste reclama daca nu vreau s-o vad ?
Se poate sa fie eliminate insertii din can can ?
Se poate sa fie eliminate astfel de stupiditati : „O blondă sexy cu sâni uriaşi vorbeşte goală la telefon – ” ?!
Se poate mai mult continut similar ygsp in gsp ?

Multumesc

Comentează