Versiunea lui Avram


Şeful arbitrilor susține nu doar că e nevinovat, dar și că procurorii au încercat să-l convingă să-i înregistreze pe Sandu și pe Dragomir și că i-a refuzat.

marți, 27 septembrie 2011, 9:39


Şeful arbitrilor susține nu doar că e nevinovat, dar și că procurorii au încercat să-l convingă să-i înregistreze pe Sandu și pe Dragomir și că i-a refuzat.

Opinie de Catalin Tolontan

N-am nici o simpatie pentru Vasile Avram. Din contră. Numirea sa ca șef al arbitrilor mi s-a părut declarația resemnată prin care Mircea Sandu a renunțat la orice standarde, fie și mimate, de sănătate în arbitraj.

Iar dumneavoastră l-ați întîlnit pe Vasile Avram chiar dacă nu l-ați întîlnit niciodată. Este prototipul omului nou, rafinat prin polizare socială în decenii de comunism, ceva între șef minor de partid, securist care se tunde pe gratis la frizeria de cartier și gestionar descurcăreț de Alimentara.

Ajuns sef la CCA…

Nimeni nu și-l amintește pe bărbatul de  57 de ani ca știind să facă ceva semnificativ, dar toată lumea l-a surprins urcînd și anturîndu-i, primejdios și cînd era servil, pe mai marii fotbalului sau ai politicii. Director prin guvernele PSD, șefuleț prin ministere amușinînd privatizările, președinte al fotbalului bucureștean, cîh!

Poposit președinte la CCA, și-a scos fiul drept cel mai bun arbitru al țării de două ori, deși acesta nu era inițial nici măcar pe lista FIFA! În fine, să nu amestecăm băiatul în asta, deși chiar tatăl a făcut-o într-un mod nemaiîntîlnit în istoria arbitrajului românesc.

Dreptul oricărui cetăţean
Asta am scris mereu despre Avram, de aceea a și dat Gazeta în judecată și a pierdut. S-a judecat pînă și cu Ioanițoaia, rar strînge directorul ziarului cîte un proces. Avram susținea că își apăra reputația, grea sarcină după atîtea învîrteli personale și ale arbitrilor, ajunși într-un ultim stadiu de contestare și de decădere!

Ceea ce urmează n-are însă nici o legătură cu omul de fotbal și cu personajul soios Vasile Avram. Ci cu justiția și cu drepturile oricărui cetățean. Am intrat în posesia unor pasaje din documente și informații care deschid și alte explicații decît cele acuzate de procurori. Cel reținut are propria versiune, diferită, evident, de cea a DNA. Și, fără legătură cu raportul tensionat dintre Avram si ziar, le publicăm așa cum le-am aflat.

Un om ca Avram nu are ce căuta ca șef al arbitrilor. S-ar cuveni să stea departe de un teren de fotbal. Dar asta nu înseamnă că trebuie să fie în închisoare altfel decît dacă va fi găsit vinovat în urma unei judecăți imparțiale.

Motivul judecării
Ziaristul gsp Gabriel Berceanu a luat la mînă Încheierea de Ședință și Motivarea Judecătorească în urma cărora Vasile Avram a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. Dacă le pui cap la cap, sînt destule semne de întrebare, relatări confuze și neconcordanțe.

Ca jurnaliști, treaba noastră sînt faptele, indiferent care este opinia noastră despre cariera și metodele unor oameni. Avram nu este judecat pentru toxicitatea sa în fotbal sau pentru faptul că se comportă ca un șef corupt al unor arbitri corupți, ci pentru că ar fi luat o mită concretă de 19.000 de euro. Asta trebuie să dovedească DNA în fața instanței. Iată cîteva fapte din „Dosarul Elicopterul” în versiunea celor acuzați.

Semne de întrebare

Analiză de Gabriel Berceanu

Desfăşurarea şedinţei de judecată în urma căreia Vasile Avram şi Sorin Ţerbea au rămas în arest pentru 29 de zile naşte întrebări. Motivarea judecătorului, de asemenea.

1. Despre ce campionat vorbesc procurorii: acesta sau cel trecut?
Procurorii DNA şi instanţa au comis o eroare: au decis reţinerea lui Avram pentru că ar fi luat mită ca să ajute FCM Tîrgu-Mureş în sezonul 2011-2012. Judecătorul spune că scopul e confirmat de desfăşurarea campionatului în speţă (!?), la care echipa „participa”. Atunci cînd la meciurile lui FCM a fost delegat un număr redus de arbitri, printre care şi Marius Avram, fiul şefului CCA. Avram jr. nu a arbitrat vreun meci al lui FCM în actualul sezon, ci în cel din 2010-2011! Deci procurorii se referă la sezonul trecut.

2. De ce a luat mită, de fapt, Vasile Avram?
În faza de urmărire penală, procurorii precizează în iunie 2011 că Avram a luat mită de la Ţerbea ca să avantajeze FCM Tîrgu-Mureş în ultima etapă din sezonul trecut, la meciul de acasă cu U Cluj. FCM era salvată de la retrogradare, meciul nu mai avea nici o miză, atunci de ce ar fi făcut asta? Tot în cadrul urmăririi penale, dar în iulie 2011, peste o lună, procurorii modifică scopul dării şi luării de mită: Ţerbea ar fi plătit 19.000 de euro ca FCM Tîrgu-Mureş să fie DEFAVORIZATĂ. Ce interes ar fi avut Ţerbea? Şi, admiţînd asta, cînd să fie defavorizată şi cum? Probabil că este o eroare de redactare: a apărut „defavorizată” în loc de „favorizată”.

3. Cînd minte Avram: la DNA sau la tribunal?
Avram a spus în şedinţa de judecată că nu-l cunoaşte nici pe recepţionerul de la hotelul lui Ţerbea, nici pe pilotul lui de elicopter. La audierile de la DNA a recunoscut însă faptul că a călătorit cu elicopterul lui Ţerbea de la Bucureşti la Tîrgu-Mureş şi retur.

4. Ce echipe din Liga 1 au fost ajutate de Avram?
Cine sînt acei „proprietari sau manageri de cluburi de fotbal” cu care Avram a discutat, conform interceptărilor anchetatorilor, „despre modul în care diverşi arbitri au condus meciurile, acceptînd recomandarea înlocuirii lor”?

5. Avram a luat banii şi nu s-a ţinut de cuvînt?
Judecătorul motivează: „Evident, finalitatea urmărită prin actul dării de mită (ocuparea unei poziţii mai bune de echipa favorizată) nu a fost îndeplinită”. Cum nu a fost îndeplinită? Dacă s-a salvat prin intervenţiile lui Avram, nu e îndeplinit scopul? Finalitatea nu e delegarea unor arbitri agreaţi, conform procurorilor? Dacă se referă la sezonul în curs, cine spune că FCM nu ar fi fost ajutată pînă la finalul campionatului?

6. Cu Ţerbea liber, DNA ar fi fost incomodată?
În cazul lui Ţerbea, instanţa îl consideră pericol social reţinînd împrejurarea că există „posibilitatea ca potenţa sa financiară să se datoreze unor legături nefiresc de apropiate cu instituţia primăriei locale”, Ţerbea acţionînd şi în calitate de „persoană ce poate influenţa deciziile unor reprezentanţi ai statului”. Ce înseamnă „nefiresc de apropiate”?

„Nu vreau să fiu ciuma societății!”

Reconstituire de Florin Gongu şi Cătălin Tolontan

Telefonul i-a sunat sîmbătă la 6:12, era o dimineață caldă în București, și totul s-a schimbat pentru Vasile Avram. Aceasta este versiunea lui.

„Vrem să ne vedem la sediul CCA”, i-a spus vocea la telefonul mobil, după ce s-a recomandat ca fiind de la DNA. S-a sculat din pat, s-a spălat și s-a îmbrăcat. Țîr din nou. „Ați plecat?”. „Nu, plec acum și ajung în 10 minute la sediu”. „Păi, atunci vă așteptăm noi jos și mergem împreună”. Erau, bineînțeles, deja acolo, în fața casei. Îl așteptau.

L-au invitat în dubă. „Nu pot merge cu mașina mea?”. „Nu, mai bine cu a noastră”.

Au ajuns la sediul CCA. Au debarcat cîteva cutii mari, goale, pline cu saci de plastic, folosiți la percheziții. Atunci și-a dat seama despre ce e vorba.

Întîlnirea cu Daniel Morar
Avram fusese la DNA, din proprie inițiativă, susține el, cu cîteva luni în urmă. S-a întîlnit cu Daniel Morar, șeful DNA. „Ajutați-mă să curățăm arbitrajele!”. I-au propus să poarte microfoane pe el, pentru discuțiile cu Sandu și cu Dragomir, țintele de rang zero. „Nu!”, a spus șeful arbitrilor. „De ce nu?”. „Nu, pentru că nu vreau să fiu ciuma și pegra societății!”. A plecat. Habar n-avea că există un dosar pe numele lui.

A scăpat de două ori de reținere
Pe 21 mai 2011, procurorii au încercat de două ori să-l ridice pe Vasile Avram. Venise de la București cu elicopterul prietenului său Sorin Țerbea, „ne vizităm des și cu familiile”.

Avram era observator de arbitri la meciul Tîrgu Mureș – U Cluj, în ultima etapă a campionatului. Partidă lejeră, fără miză, „Hai să vezi noul meu hotel”, i-a zis Țerbea, posesor al unor afaceri ample cu primăria și sponsor din umbră al mureșenilor. Regula clasică în lumea incorectă față de cetățean: „Patroane, îți dăm lucrări din bani publici, iar tu îi întorci la echipa de fotbal”. Procurorii cred însă că banii au ajuns și la Avram, și la arbitri, nu doar la echipă.

DNA s-a adresat unui judecător, ca să-l poată ridica pe Avram de la scara elicopterului la finalul meciului „pentru favorizarea gazdelor”. Dar gazdele au pierdut și, atunci, procurorii au mai făcut rapid o cerere în care au motivat că Avram i-ar fi defavorizat pe mureșeni. Judecătorul n-a fost de acord. Și Avram a plecat liber, cu elicopterul. Fîl-fîl.

Plicul cu 19.000 de euro
Dar erau ascultați. Înainte de meci, Țerbea vorbise cu recepționerul de la hotelul lui, cerîndu-i: „Pune 20 și ceva de mii de euro într-un plic și vine Nae să-l ia”. Nae era pilotul elicopterului. Țerbea  a mai sunat o dată: „Auzi? Pune-i într-un pachet frumos, de cadou”. Nițel vexat, doar atît cît își permite un recepționer în fața patronului, angajatul de la hotel a spus: „Nu mai pot, i-am dat deja plicul lui Nae”.

Nae și Avram s-au urcat în elicopter. DNA susține că plicul cu 19.000 de euro a ajuns la Avram, chiar dacă nu atît de frumos împachetat. Avram neagă.

DNA a pus la dosar pasaje din convorbiri în care Țerbea verifică întîi cu pilotul c-au ajuns cu bine și apoi cu Avram. „Nimic despre bani” e varianta șefului CCA. „Numai pasaje, nimic concludent”, spune apărarea. DNA insistă că e concludent.

„Atît au putut face băieții”
În dosar mai apar două discuții din vară, pe care Parchetul le socotește relevante. În prima, Vali Ioniță, fost arbitru, îi spune lui Țerbea: „Las că vorbesc io și o să punem arbitri de-ai noștri!”. Ioniță și Avram se cunosc bine. „Dar Ioniță nu are nici o poziție oficială la CCA”, susține apărarea. Se putea referi doar la arbitrajele noului campionat, cel vechi se încheiase.
A doua convorbire este între arbitrul Comănescu, rezervă la meciul din 9 septembrie 2011 dintre Tîrgu Mureș și Astra Ploiești, încheiat 2-2, și Claudiu Maior, viceprimarul de Tîrgu Mureș. Arbitrul îi spune viceprimarului: „Îmi pare rău, atîta au putut face băieții”. Cu arbitrul Comănescu la centru Mureșul fusese imbatabilă în alte trei meciuri. 3 victorii din 3 meciuri, dar nu pe 9 septembrie.

DNA: „Delegări la comanda lui Porumboiu și Borcea”
Telefoanele au fost ascultate, inițial, cu un „mandat de siguranță națională”. În dosar apar încă două nume, invocate de procurori prin următoarele fraze. DNA acuză:

„1. Instituționalizarea delegărilor la comanda președinților de club (Porumboiu, Borcea)
2. Pericol public: Avram deleagă arbitrii după bunul plac”.

Patru plicuri ridicate de la CCA
Cît despre mita în vin, Țerbea și Avram au susținut în fața judecătorului că primul i-a trimis prietenului său 10 baxuri de vin „urmînd să consum pentru nunta fiului, să returnez ce n-am consumat și să plătesc consumul”.

De la CCA, DNA a ridicat patru plicuri:
1. Copie după contractul de închiriere a sediului.
2. Copie după plîngerea penală a CCA și a lui Avram împotriva Gazetei Sporturilor și împotriva lui Dan Udrea, Andrei Crăițoiu și Ovidiu Ioanițoaia.
3. Hîrtiile rupte din coșul de gunoi.
4. 8 DVD-uri din etapa 34 a campionatului trecut și 2 DVD-uri din etapa a șaptea a campionatului actual, cu meciurile Dinamo – Rapid și Tîrgu Mureș – U Cluj.
Apoi au plecat, cu aceleași cutii de la sosire, la fel de goale, spune apărarea, fluturîndu-le în fața camerelor ca efect regizoral.

Pizza la comandă
La DNA, Avram n-a vorbit cu nimeni pînă la ora 22:35. „L-au ținut fără mîncare, iar ei haleau pizza, comandată din oraș”, spun apropiați ai șefului arbitrilor. Apoi totul s-a rostogolit cu viteză și, în cîteva minute, Vasile Avram era reținut pentru 24 de ore și, mai tîrziu, pentru 29 de zile.

Cu aceeași propunere de colaborare, din nou refuzată.

Comentarii (125)Adaugă comentariu

dragosblue-STIINTA  •  28 septembrie 2011, 3:28

Tolo, e clar ca locul acestora este unde nu doresti nimanui sa ajunga, MAI PUTIN CRIMINALILOR!
DAR EI SINT CRIMINALI, adica urmatorii: sandu mircea, dragomir dumitru, kassai adalbert, alexandru valentin, avram vasile, comitetul executiv al frf care voteaza totul LA COMANDA, comisiile ligii si toti cei care au participat la siluirea fotbalului romanesc de bunavoie.
(secretara care a completat dezlegarile in alb ale lui Gaman si Barboianu, „sclaviilui Mititelu”, a facut-o oare contra vointei sale???)

DREPTATE PENTRU STIINTA!!!

Asley  •  28 septembrie 2011, 3:38

E greu de spus ce va urma. Nici dosarul de acum 8 ani cu transferurile nu a avut rezultat. Am impresia ca este ceva doar de spectacol. Daca se vroia curatenie in fotbal cei 8 erau arestati. Nu cred ca se va intampla ceva ( din pacate ).Cineva acolo sus ” ii iubeste” pe unul sau mai multi din cei 8. Asa ca va mai dura pana sa cada ceva capete.Sunt multe persoane importante implicate asa ca va mai dura.

bogdan  •  28 septembrie 2011, 3:38

si care-i problema ca l-au tinut cateva ore fara mancare pe cel unul dintre groparii fotbalului? lasa ca mananca el mancarea din puscarie

The fool  •  28 septembrie 2011, 3:43

Mda, in loc sa vedem macar acum articole cu dezvaluiri despre matrapazlacurile din fotbal, primim detalii despre ‘nedreptatile’ suferite de sarmanul Avram si despre abuzurile ‘statului politienesc’.Si ne apucam sa inventam ‘reconstituiri’ din informatii primite ‘pe surse’. Pe bune, suntem chiar toti bolnavi?
Dezgustator articol!
Maine probabil vom citi articole despre cum li se insceneaza lui Sandu,Dragomir,Porumboiu ori Borcea tot felul de acuzatii, sarmanii de ei.

gabriel  •  28 septembrie 2011, 3:51

Este foarte greu de probat coruptia din fotbal, dar asta nu inseamna ca nu sint corupti cu tot cu sandu si dragomir! Sa-i ia pe toti la parnaie! Ceausescu a stat 25 de ani in fruntea romaniei si a facut numai nenorociri pt 22 mil de oameni! sandu si dragomir,avram, constantin, comisiile si arbitrii sint la butoanele fotbalului de 20de ani si au enervat sute de mii de suporteri, au furat si s-au imbogatit. Ce vreti sa spuneti ca ceausescu a avut parte de un proces corect? Si totusi raul trebuia curmat de la radacina !

r.gabi  •  28 septembrie 2011, 3:52

Este adevarat , daca asa se scrie in incheierea de sedinta ca exista inadvertente intre actele dosarului si cele consemnate , care de fapt constituie motivele pentru care s-a dispus arestarea fostului sef al C.C.A..
Este posibil ca aceste inadvertente sa fie speculate de avocati in sustinerea motivelor de recurs si tot atat de posibil este ca dvs, dle.Tolontan sa le fi dat idei in acest sens.
Am niste ani de justitie si nu pot discuta despre motivele care au determinat magistratul sa ia masurile prevazute de art.18-149 c.pr.pen.
Este posibil ca inregistrarile convorbirilor , coroborate cu alte probatorii , dar tot atat de posibil este ca daca mandatul de interceptare a fost emis in baza Legii sigurantei nationale , acesta sa fie contestat.
In afara de problemele de drept , care ies in evidenta din cele scrise de dvs, transpare faptul ca fostul sef al arbitrilor s-a aflat mai tot timpul in mijlocul unei „increngaturi” infractionale.
Este posibil ca prin extinderea urmaririi penale sa se ajunga la constituirea unui grup in vederea savarsirii unor infractiuni(in masura in care se vor dovedi ingerintele altor persoane in „denaturarea” activitatii de arbitraj.
De fapt, este evidenta existenta unor arbitraje , de natura de a crea indoieli , este evidenta prietenia dintre fostul sef al arbitrilor si conducatorii unor cluburi , ca si relatiile dintre acesta si conducatorii FRF si ai Ligii.
In acest sens , declaratiile celor doi conducatori , cea a lui Ad.Porumboiu , vin parca sa se coroboreze cu fapte si posibile acte infractionale comise de Avram sau/si de acestia.
Nu cred totusi in minuni , nu vreau raul nimanui , dar totusi cred ca o curatenie ar trebui inceputa , insa fara a da fotbalul pe mana ceilalte arhicunoscute tabere

GiGi  •  28 septembrie 2011, 4:36

Da…o amestecatura de chestii ca sa mai ridici valuri contra Vasluiului si contra Dinamoului. Tolotane, te-au platit cei de la CFR Cluj sa scrii asemenea prostii?

Hitman  •  28 septembrie 2011, 4:55

Ce este interesant ca in caul acestui om trasaturile fizice spun multe despre carecterul lui. Cam tot ce simteam cand il vedeam pe acest om pe care l-ai descris perfect, aproape tot mi s-a adeverit zilele astea, cand am aflat mai multe despre trecutul, caracterul si obiceiurile acestui suflet trist.

necunoscutul  •  28 septembrie 2011, 5:19

inseamna ca mita era destinata campionatului in curs. vroiau sa pregateasca din timp terenul….. incercati si pe la Otelul anul trecut. Anul asta se pare ca Dinamo e pe lista favorizatelor….

Obiectivu_Vasile  •  28 septembrie 2011, 5:32

… e cam cusută cu aţă albă reţinerea… o fi altul motivul reţinerii…nu favorizarea unei echipe care a pierdut meciul…poate a fost reţinut pentru trecutul lui psed-ist şi pentru a tăia viitoarele donaţii către PSD. Părerea mea ! Omul este nevinovat! Daţi-i drumul miliţienilor şi securiştilor comunişti ce sunteţi ! Atenţie, nu mi-e rudă, nu-l cunosc, n-am treabă cu fotbalu, sunt pensionar.

blowjob.crow  •  28 septembrie 2011, 5:38

DINAMO si VASLUI TREBUIE RETROGRADATE!!!
MULTUMIM GSP MULTUMIM CATALIN TOLONTAN
GSP-ul o sa faca curatenie in fotbal
Urmeaza CFR-ul…

Terbea II  •  28 septembrie 2011, 5:43

Terbea a dorit sa DEFAVORIZEZE Targu Mures pentru U CLUJ. Muresul era deja scapata de griji, iar in acest fel, indiferent de rezultatul direct CFR Steaua – ultima etapa-, U CLUJ a sarit peste CFR in clasament.Orgoliu de roman prost, se pare…

sorin1986  •  28 septembrie 2011, 5:47

Nu trebuie sa favorieze FCM-UL din punct de vede sportiv, mafia pariurilor exista si in Romania si n-avem de unde sa stim noi exact care au fost interesele, probabil nici DNA-UL nu stie.

Mos Mielache  •  28 septembrie 2011, 5:55

Chapeau D-lor! Dupa parerea mea asta e tinuta morala a unui jurnalist care-si ia meseria in serios. Cit despre cele relatate, e greu de imaginat atita amatorism si abjectie in rindul unei institutii publice. Poarta amprenta „fauritorului”, facuta dupa chipul si infatisarea primului politist politic al tarii! Cita mizerie Doamne!

lambada  •  28 septembrie 2011, 6:58

“L-au ținut fără mîncare, iar ei haleau pizza, comandată din oraș”…asa si ???…trebuiau aia sa-i comande si lui avram o pizza din banii lor !!!???….avram ar trebui bagat la puscarie si numai pt faptul cum si-a scos odrasla cel mai bun arbitru din Romania si cum i-a dat sa arbitreze toate meciurile Dinamo – Steaua din campionat si din finala cupei !!…avram se comporta de parca el era buricul pamantului iar CCA un mosia lui !!!

Darie  •  28 septembrie 2011, 7:19

Salut Catalin!
Crezi ca se va face curatenie?
Cum ti se pare reactia presedintelui F.R.F in legatura cu pierderea de memorie a domnului Avram?!
As vrea sa apuc timpul cand tara va fi curatata de securisti notorii ,smecherii societatii,care pozeaza in oameni cinstiti si buni samariteni!

SS  •  28 septembrie 2011, 7:36

Instituționalizarea delegărilor la comanda președinților de club (Porumboiu, Borcea)
2. Pericol public: Avram deleagă arbitrii după bunul plac”.

————————–

Asta spune in dosarul DNA sau e doar supozitia (dorinta) voastra la GSP, pe filiera Gigi Becali, finantatorul din umbra al GSP!!?

Sa fim seriosi!!

Daca dosarul e inca in instrumentare, nu trebuia sa stiti voi nimic!!
Daca stiti, atunci e o MARE NEREGULA LA DNA!!

Instruimentarea si probatoriul se fac extrem de freu, cu multa migala, cu multe zile fara rezultate deosebite, ehhehhheii, nestiutorii chitatie si ei pe net!!

Tolontane, daca nu o sa-mi stergeti si acest mesaj , cum faceti deobiciei, desi eu nu jignesc ca turma ai carei sclavi sunteti voi la GSP, iti spun ca totul e o poveste de adormit copiii!!

Toti or sa-i injure pe Porumboiu si Borcea, iar Gigi o sa stea cocotat pe Maibach cu valiza fluturind in mina dreapta! Cea alui Mache…. :mrgreen:

Jean  •  28 septembrie 2011, 7:37

Dle. Tolontan,
E clar ca lumina zilei ca Sandu si Dragomir au oplisit toti bansitii astia, la fel cum si Iliesu a procedat. E si mai clar ca si ei sunt implicati pana in gat. De ce nu sunt arestati, nu s-a gasit in tara asta un procuror capabil sa faca ordine?
Justita e comandata de politic (vezi avocatul lui Bercea Mondial si a lui Basescu). Si ne mai miram ca opccidentalii se uita la noi ca la niste insecte?? Ce vina au oamenii obisnuiti care sunt furati, mintiti si sfidati zilnic de 20 de ani de acesti banditi? E incredibil cum in Romania dupa 20 de ani parghiile puterii sunt detinute de catre fosti securisti.
Nu ne mai ramane decat sa punem mana pe par si pe pietre si sa facem singuri dreptate!

Dan  •  28 septembrie 2011, 7:38

Acum se explica de ce Porumboiu a facut acel scandal monstruos si penibil, aproape halucinant, de dinaintea meciului CFR-Otelul si pana dupa CFR-Vaslui, de nu se mai putea opri si toata lumea era consternata ca ce-o fi chiar asa de grav, ce-o fi ce stie el si nimeni altcineva nu stie. Ei uite ce era. Vorba aia, „hotul, striga hotii”!

andrei  •  28 septembrie 2011, 7:51

Tot timpul hotul striga hotul. Exact cum ma asteptam, marele Porumboiu face circ ca sunt altii ajutati.Sa-ti fie rusine!

cristi  •  28 septembrie 2011, 7:57

Avram are multe bube si sper ca anchetatorii sa apese pe acceleratie si sa-i infunde si pe altii.

altfel, foarte buna descrierea lui de la inceputul textului. in plus, sa observam cum ala l-a chemat sa-i vada noul hotel, iar el s-a trecut observator, sa-si scoata benzina si diurna :)))

mng  •  28 septembrie 2011, 8:00

Este prototipul omului nou, rafinat prin polizare socială în decenii de comunism, ceva între șef minor de partid, securist care se tunde pe gratis la frizeria de cartier și gestionar descurcăreț de Alimentara.

DECI DAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!! Superba caracterizarea acestei sulfe securiste

vasi  •  28 septembrie 2011, 8:13

si ce vroiati bai nemernicilor sai comande si friptura ,ca de asa era omu invatat si eventual si un bax de vin sa prinda curaj

zizu  •  28 septembrie 2011, 8:16

de aceea in ultimele campionate Dinamo era articulata de arbitrii,cand le era lumea mai draga? ..:)) suntetyi de coma

red77  •  28 septembrie 2011, 8:18

ce te pricepi la diversiuni tolontane. scrii numai tampenii de la colt de strada fara nimic concret. si cum naiba citeste reporterul ala incheierea ? ce judecatorul ala a dat incheierea la unu din coltul strazii? ce e berceanu ala de pune el mana pe incheiere fara sa aiba nici o calitate in dosar? cumva voi dati spaga sa cititi astea si apoi faceti pe virginii? scrii acolo niste variante agreate de tine si cum au zis si altii mai sus pare un articol facut la comanda de la arpi

ioan  •  28 septembrie 2011, 8:19

voi inca nu ati inteles cum se face justitia la noi ! se asculta telefoane si cam atat , prea putin pentru a avea dovezi solide .

ioan  •  28 septembrie 2011, 8:28

As intelege daca Borcea comanda arbitraje numai uitandu-ne la cate penaltiuri inexistente au avut iar doi , cum drq porumboiu comanda arbitraje cand ei au pierdut titlul pe astfel de greseli de arbitraj ? iar unii oameni probabil fani ai cfr=ului au vazut scris numele lui porumboiu in articol si gata au sarit in sus .

Dragos FRD  •  28 septembrie 2011, 8:28

Sunt curios care sunt arbitrii aia delegati la comanda lui Borcea. O fi Kovacs, la meciul cu Tg. Mures din sezonul trecut (ca sa vezi….), când, in prima repriza, Moti a primit un ‘rosu’ gratis si FCM un penalty la fel de gratuit? Meciul s-a terminat 6-2 pentru Dinamo, Kovacs n-a putut scoate mingea din plasa. Sau te pomenesti ca o fi Robert Dumitru la meciul cu Vaslui, care n-a acordat lui Dinamo un penalty extrem de clar in minutul 2? Plus un ‘rosu’ vasluienilor…Sau o fi Coltescu la meciul cu Rapid, desi ‘rosul’ dat lui Herea nu a fost pus la indoiala nici macar de Dinu Spaga Vama…

valy  •  28 septembrie 2011, 8:38

Tolontane,ce faci frate de dai impartial si scrii la comanda?Cum au fost facute delegarile dupa placul lui Porumboiu si Borcea cand echipele astea nu au castigat nimic campionatul trecut?Ba din contra,au fost dezavantajate clar.Aaaa,inteleg,e o razbunare ca v-a dat in judecata(chiar daca a pierdut),si ati pierdut din imagine…p.s.Din inregistrari reise ca Terbea ia spus receptionerului sa-i impacheteze 20 de mii,procurorii spun ca Avram a primit 19 mii!!!!!????Probabil 1000 a lasat-o pilotului sa cumpere kerosen pentru elicopter….haha

Nu mai sterge comentarii  •  28 septembrie 2011, 8:38

E clar, dinamo si Vaslui trebuie retrogradate!!!

mihnea  •  28 septembrie 2011, 8:41

Avram este genul de sectorist, om fara posibilitatea dea construi ceva deosebit pentru ca nu are de unde si din ce – Dumnezeu i-a dat manute si picioare dar nu a putut face ceva si cu mintea lui, nu i-a putut „baga” in cap nimic in plus . Dumnezeu il iubeste dar eu nu .

dimitri  •  28 septembrie 2011, 8:52

In vara am fost la Mogosoaia la Campionatul European de Tineret, nu mai tin minte cine juca. Tin minte insa ca l-am vazut pe Vasile Avram coborind dintr-un Porsche Cayanne moment in care o intrebam contrariat pe nevasta-mea de unde are Vasile Avram 60k EUR de Cayenne….

Geo  •  28 septembrie 2011, 8:55

Daca FC ARGES a fost retrogradata pentru fapte asemanatoare,oare nu este normal ca si echipele asupra carora planeaza suspiciuni,gen FCM Targu Mures sa aibe aceasi soarta? Asa mi se pare normal ai incercat sa-ti creezi avantaje cu arbitrii aut din liga I.

Baghera27  •  28 septembrie 2011, 8:55

Tolo esti penibil cu presupunerile tale bazate pe ” surse”.

radu  •  28 septembrie 2011, 9:12

pai ce facusi Porumboiule? tu care ii acuzai pe altii ca umbla la arbitri? pai bine ma, chiar asa? sa ai grija sa scrii frumos, citet si exprimarea sa fie clara……

alex  •  28 septembrie 2011, 9:13

nu se va intampla mare lucru ptr. ca toti sunt corupti si se va merge pana la un punct si de acolo se vor intelege in asa fel incat sa l-e fie bine tuturor , adica avramica tata ve-i iesii si nu o sa suflii nicio vorba . asta e si suporterul adevarat asteapta mult si bine sa vada fotbal adevarat in rom. nu osa fie nic un fotbal de calitate la noi , la noi s-a terminat cu fotbalul .

Cătălin Tolontan  •  28 septembrie 2011, 9:19

red77: astazi e ziua in care ma amuz. Pt k tu si nu numai tu ma acuzati ca scriu in favoare lui CFR Cluj, in timp ce acum trei zile suporterii, sau postacii in anumite cazuri, ai lui CFR spuneau ca scriu la comanda lui Porumboiu.

Baghera27: Procurorii au scris in dosar exact acele cuvinte la adresa lui Avram, Porumboiu si Borcea. Deci sintem penibili pt k vi le-am adus in fata ochilor?

sandi  •  28 septembrie 2011, 9:21

nici nu m-am obosit sa citesc fantasmagoriile din acest articol. mi-a ajuns sa citesc titlul. si argumentez ceeea ce zic: dinamo si vaslui nu au castigat nimic de cand este avram( ex. o cupa, un campionat), ia aducetiva aminte cum a pierdut dinamo campionatul inpotriva unirii sau anul trecut vasluiul cu otelu. eu cred ca nu ati ales bine vinovatii. mai cautati si nu mai invanteti lucruri ca va decredibilizati. tolontane am ajuns sa nu mai citesc ce scrii…..:(

Groucho  •  28 septembrie 2011, 9:27

Salut !
Ma bag si eu in ciorba …
Eu sint de parerea ca, datorita sistemului, in cadrul organelor de ancheta sunt numai INCOMPETENTI !!!
Cine poate fi procuror ? Toti care nu sunt pregatiti pentru functii si „meserii” banoase, adicalea: avocati, judecatori, notari, etc., ….
Ca procuror esti alergat,muncesti mult (ai cam 2000 -3000 de dosare pe luna, peste cele vechi care nu s-au rezolvat in instanta), cistigi putin (daca nu esti corupt) si te mai alegi si cu oprobiul public (…mostenire de la vechiul regim … ca doar bine nu faci).
Si uite asa se compromit toate cauzele, hotii nu sunt hoti, onestii nu sint onesti …. si nu suntem primiti in Schengen, adicalea fuge toata lumea de noi ca de niste ciumati …

silviu  •  28 septembrie 2011, 9:29

astia fac misto pai TG Mures ma e spaima fotbalului pana nu dispare taranul de dragomir nu va fi fotbal

RAUL  •  28 septembrie 2011, 9:30

Mda a’ti pus un titlu asa doar pt” fraieri” tolo ce ai patit tata de nu te ei cu adevarat de cine trebuie, CFR CLUJ si OTELU GALATI, nu cred ca porumboiu e implicat in asa’ceva poate are el gura mare e enervant dar nu cred ca ar participa la asa’ceva si din cate sa vazut nici dinamo nu a fost avantajata asa ca……

lontontan  •  28 septembrie 2011, 9:34

cum ma tolontane tu poti sa zambesti,tu in viata n-ai scris un articol favorabil cfr-ului

firentze  •  28 septembrie 2011, 9:34

In Romania,s-a ajuns la o situatie comica,dar pe atat cat e de ilara,pe atat e de periculoasa,sa intocmesti rechizitorii,pe baza unor „stenograme”,interceptari telefonice,note informative,fara insa nici un document sau martori reali si credibili(nu soferul sau receptionerul de la club).E foarte greu de crezut ca Avram si cu atat mai putin alti conducatori de cluburi sau conducatori de institutii din fotbalul romanesc,ex. FRF sau LPF,vor fii condamnatii,fara lipsa unor probe „grele”(concludente),iar motivul principal pt care aceste personaje,nu vor fii condamnate niciodata,(poate doar anchetate sau in calitate de martori)e faptul ca justitia romana e corupta,politizata intru totul,incapabila sa dea solutii sau condamnari definitive in vreun dosar de corutie nu numai din fotbalul romanesc…!E aproape imposibil sa dovedeste ca un om a luat mita,dc. cel care a dat si cel care a luat nu recunosc acest lucru si tu nu i-ai prins in „flagrant”,deci exista toate sansele ca Avram sa scape „nepedepsit”!Probabil singura „PROBA”,pe care mizeaza procurorii e faptul ca Avram va ceda psihic si va marturisii si se va adancii singu in „rahat”,ceea ce e putin probabil…,asa mafiotii si adevaratii coruptii var ramane in continuare in fruntea fotbalului romanesc!!!

amne  •  28 septembrie 2011, 9:41

@Catalin Tolontan – puteti preciza exact ce vreti sa spuneti cand catalogati unii suporteri ai CFR-ului „postaci”? La care va referiti? Din cate tin minte cele peste 100 de comentarii la articolul dumneavoastra erau facute cu bun simt, un bun simt la care nu ati simtit nevoia sa replicati, desi intrebarile care va erau puse se refereau concret la articolul in cauza si erau cat se poate de pertinente.
Sau pertinenta va enerveaza?

Laci  •  28 septembrie 2011, 9:45

Draga Tolo!
Fiecare arbitru primeste barem dublu pentru a favoriza echipa gazdă. Trebuie umblat la arbitri care nu sunt corupţi.:)începe din divizia a 4.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Deveanu Silviu  •  28 septembrie 2011, 9:47

Coruptia generalizata este atotputernica in Romania, nu de ieri, de azi…Fenomenul FOTBAL invarte sume colosale in raport cu salariul minim si cel mediu oficial, situatie pe care o gasim si in alte sectoare. Fotbalul profesionist este in esenta CIRC, pe care cei cocotati la putere il ofera prostimii in loc sa ofere PAINE. Pentru simplul motiv ca asa se pot cumpara voturi la pretul de doi mici si-o bere. Si, peste toate, o justitie care imparte dreptatea la comanda. Dar, coruptie in fotbal nu exista doar in Romania! In Romania fenomenul are insa caracteristici carpato-danubiano-pontice. Se plateste nu doar pentru avantaje, de orice fel ci, mai ales ca cel vizat sa fie corect. O recunostea Becali si, are dreptate. Nicio speranta in inlaturarea fenomenului coruptiei deoarece el se potriveste ca o manusa celor de la Gurile Dunarii si chiar celor pripasiti de pe alte meleaguri, de peste mari si tari, chiar din Cosmos, prin ”Bucurestiul iubit”. Daca ati fotografia parcarile din fata ministerelor veti constata existenta unor automobile de mare lux conduse de personaje a caror salarii abea le ajung sa-si plateasca intretinerea la bloc! Si situatia este similara la Consilii judetene, Prefecturi, deconcentrate…Nu mai vorbim de imaginea parcarii de la… Casa fotbalului! Cat despre FRF, o treaba inceputa prost(ca o smechereala marca Sandu-Dragomir-Kassai-femeia de serviciu-usier), in anii ’90, ea nu se poate sfarsi decat foarte prost.

calin  •  28 septembrie 2011, 9:50

Am citit tot articolul sa vad cum se faceau delegarile la comanda lui Porumboiu si Borcea (asa cum scria in titlu)…din pacate niciun detaliu!

Nu inteleg, cele de mai jos sunt capetele de acuzare pentru care a fost arestat Avram, sau unde acuza DNA ul lucrurile astea?

DNA acuză:
“1. Instituționalizarea delegărilor la comanda președinților de club (Porumboiu, Borcea)
2. Pericol public: Avram deleagă arbitrii după bunul plac”.

Cred ca astia de la DNA sunt penibili: cum sa acuzi un om de pericol public fiindca deleaga arbitri dupa bunul plac? Pai daca in fisa postului are sarcina de a delega arbitri, dupa bunul plac al cui ar fi trebuit delegati ca sa nu fie pericol public? Al DNA ului?

Totusi, ma indoiesc ca acuzatiile astea sunt reale, cred mai degraba ca sunt inventii gazetaresti, menite sa ne faca pe noi sa citim articole.

TT  •  28 septembrie 2011, 9:50

se pare ca activitatea la dna este la fel de confuza ca arbitrajul si ca fotbalul si ca intreaga societate ! totusi cei de la DNA au sigur dreptate !!! o simt si eu ca si noi toti care mirosim in aer smecheria asta teribila care se intampla in arbitraj! iar avram e unul din elementele facute sa innoate intr un asemenea mediu!!! s-a inconjurat de locotenenti perfecti care sa i cresca PIB-UL, de la arbitrii si observatori pana la colaboratorii din birou. faceau presdintii presiuni???? pai daca aveau cu cine !!!! ce personalitate si pretentii putea sa ridice avram in fata lui porumboiu? care cred ca nici nu avea nevoie sa i schimbe brigazile, ci doar se zburlea putin pe la televizor si avram lua pozitie de drepti si incerca sa aduca ofrande!! stiti asa da bine,ca sa nu supere pe…si pe…! am auzit ca huzu nici nu le raspundea la telefon !!! motiv care l a facut pe borcea sa turbeze….! si atunci ce s-antamplat! huzu a plecat la paltinis ca sa nu mai aiba semnal deloc…

Uriil  •  28 septembrie 2011, 9:53

Dle. Tolontan la fel ati procedat si in cazul Ritzi, unde ati actionat la comanda Elenei Udrea, poate fara sa stiti ca in spatele surselor dvst. se afla ‘Blonda’ din Plescoi! In acel caz a fost vorba de invidia Elenei Udrea, ca Ritzi are relatii foarte prietenesti cu EBA, acum despre ce este vorba!?????
Toata tara stie ca Paskany are la activ afaceri suspecte de coruptie la cel mai inalt nivel si terenuri in valoare de 10 miliarde Euro au fost pur si simplu talharite la un pret de batjocura!
Toata tara stie ca acelasi Paskany a CONTRIBUIT la campania prezidentiala a lui Basescu in 2009, CU O SUMA ASTRONOMICA DE BANI. Este oficial si apare si in controlul Curtii de Conturi!
Singurul om din fotbal care a bagat saci de bani lui Basescu in buzunar este Arpad Paskany!
DUPA DESTITUIREA LUI CRACIUNESCU DIN 2006 CINE A CASTIGAT CELE MAI MY
ULTE CAMPIONATE SI CUPE, DIN ROMANIA!?
CINE A AVUT CELE MAI GROSOLANE SI MARSAVE ERORI DE ARBIRTRAJ DIN 2006 SI PANA IN PREZENT???
Se vede si din avion ca scrieti la comanda lui Paskany!
Sa va fie rusine! Nu stiu cum de Ovidiu Ionitoaia nu va spune asta in fata, ce faceti aici este la limita legii si moralei Dle. Tolontan!
Ce trofee au luat Dinamo (apropo eu sunt stelist)si Vaslui din 2006 si pana in prezent!
Ce stiam despre moralitatea dvst. dupa cazul Ritzi se confirma: SUNTETI O COADA DE TOPOR IN PRESA CE ACTIONEAZA LA COMANDA PORTOCALIE!
Acest regim se va prabusi intr-un fel sau altul, dar va promit ca activitatea dvstr. de merceanar portocaliu, NU SE VA UITA!
Dle. Tolontan meritati sa fiti deportat, pe viata, in Tinutul Secuiesc si sa fiti fortat sa scrieti articole numai in limba maghiara!

mwietolo  •  28 septembrie 2011, 9:54

tolontane devii penibil ,cum drk porcea si porumbacul comandau arbitrajele cand eI chiar au avut de suferit din cauza arbitrajelor.

esti babalau rau,aparitia acestui articol sa facut la comanda(cred) dar nu ma mira nimic

Comentează