Şi ce dacă sînt suporteri?! (qed: Doar 7% dintre vandalii reținuți sînt în baza de date a fanilor violenți)

UPDATE2: Jandarmeria  a comunicat oficial acum cîteva minute că din aproape 300 de persoane care au fost reținute pentru violențele din București, aproximativ 20 sînt în baza de date cu suporteri violenți. Asta înseamnă 7%. qed! Restul de 93% preocupă pe cineva?

duminică, 15 ianuarie 2012, 4:45

UPDATE2: Jandarmeria  a comunicat oficial acum cîteva minute că din aproape 300 de persoane care au fost reținute pentru violențele din București, aproximativ 20 sînt în baza de date cu suporteri violenți. Asta înseamnă 7%. qed! Restul de 93% preocupă pe cineva?

UPDATE1: Prima victimă a violențelor din această seară a fost o tarabă de ziare, incendiată în Piața Universității. Nu trageți în pianist, e ultimul 🙂

Am aflat. Ne împărţim în oameni şi în suporteri, cel puţin după judecata Jandarmeriei. Calculul autorităţilor e simplu! Dacă protestele au în miezul lor suporteri de fotbal, sînt imediat depreciate şi-i arată pe participanţi în autentica lor „mentalitate de viermi”, după cum i-a numit pe demonstranţi senatorul PD-L Iulian Urban, această combinaţie curajoasă între un ales al poporului şi un blogger de Ilfov.

Şi uite cum a fi suporter a devenit în România o culpă. Nu zice nimeni că stadioanele sînt falange ale civismului, dar nici leprozerii ambulante nu sînt, după cum apare azi în discursul oficial.

E o lipsă de respect neîntemeiată pe o minimă cunoaştere. În tribunele sportului, cultura protestatară are o lungă tradiţie. La meciurile de fotbal s-a auzit pentru prima dată „Galeria lui Rapid nu e membră de partid!” sau „Voi ni-l daţi pe Valentin, noi vi-l dăm pe Damaschin!”. Nicăieri altundeva decît pe stadion nu se putea scanda aşa ceva înainte de 1989. Tot în acei ani, galeria Stelei îl ironiza pe Postelnicu, iar cea a lui Dinamo, pe Valentin Ceauşescu. Suporterii erau cei care strigau la scenă deschisă!

Nu toate versurile prindeau ritmul iambic şi nu toate gesturile puteau concura la trofeul fair-play, dar oamenii s-au bucurat cînd Ioan Andone a schiţat semnul falic de protest către loja fiului lui Ceauşescu, gest uşor antologabil drept vulgaritate azi, dar pe deplin justificat avînd în vedere vremurile şi raportul de forţe dintre un sportiv şi un băiat de dictator. Ca să nu mai repetăm arhicunoscuta observaţie că la Revoluţia din decembrie 1989, înainte şi după căderea lui Ceauşescu, mulţimile au adaptat sloganele pe ritmurile şi melodiile cunoscute lor de pe stadioane. Ole, ole, unde ești memorie?!

Violenţa nu are ce căuta în stradă, e treaba jandarmilor să o blocheze şi a justiţiei s-o pedepsească. Nu am nici o simpatie pentru bădăranii tribunelor şi, ca ziarist sportiv, am o lungă şi complicată dispută cu ultraşii care mereu au senzaţia că iau partea jandarmilor și mă amenință repetat. Îi privește, nu dau un pas înapoi. Cei care au comis acte de violenţă să fie duşi în faţa instanţei!

Încă o dată: nu apăr violenţa, mă confrunt cu riscul ei profesional zi de zi, dar critic aici o generalizare stupidă comisă de autorități la adresa noţiunii de suporter. Cum bagatelizăm nemulțumirea reală a românilor?, s-au întrebat șefii țării, înghesuiți de ceea ce Costi Rogozanu numește efectele ”austerității aplicată cu sfidare”. O dăm pe suporteri, model de ”teroriști și reacționari”, inovație a Puterii după cum remarcă Alina Mungiu!

Pentru că să fluturi ideea de microbist ca pe cea de subom, să-i prezinţi pe fanii din piaţă ca pe nişte semicetăţeni, ca să încerci să minimalizezi o problemă socială, e un lucru pe care îl refuz cu unica mea putere, cea a vocii. Voce de suporter al sportului.

Comentarii (228)Adaugă comentariu

grivei  •  16 ianuarie 2012, 12:40

Faptul că sunt doar 7% în bazele de date nu înseamnă neapărat ca nu sunt suporteri. Şi eu sunt suporter (de galerie), dar nu sunt în baza de date. La fel de adevărat e că majoritatea suporterilor, cei adevăraţi, nu sunt violenţi şi îşi încurajează echipa în mod civilizat, la fel cum pot să şi protesteze decent. Dar aici e vorba de logica ta propoziţională care dă rateu…

Cătălin Tolontan  •  16 ianuarie 2012, 12:43

theo: nu ai dreptate. Baza de date se alcatuieste din 2008 in toata tara, la toate meciurile, deci in ea au intrat o mare parte a celor cu adevarat violenti de pe stadioane. Nu ma refer la sutele de interzisi, ci la miile de oameni aflati in baza de date.

Nu sint de acord cu violenta, dupa cum vezi exista si pe blog reactii de la hooligans care nu ma plac pentru asta. Dar eu spun altceva: ca jandarmii s-au grabit sa simplifice protestele prin aducerea in fata a suporterilor de fotbal. Numai ca nici partea violenta a protestelor, daramite toate protestele, nu pot fi explicate prin prezenta unor fani violenti. Repet, realitatea ii contrazice pe jandarmi.

daniel  •  16 ianuarie 2012, 12:48

Mi se pare mie sau te faci ca nu intelegi de ce 7% sunt mai semnificativi strict in cazul de fata decat restul datorita tocmai modului de implicare? Uite un exemplu – si te rog sa iei act de faptul ca vorbesc in nume personal, nu la plural sau folosind generalizari. Antenele (sau trustul Intact daca doresti) le consider drept pline de pseudo-ziaristi lipsiti de cel mai elementar bun-simt uman. Insa Catalin Tolontan si alti cativa formeaza acel sapte-la-suta care face totul sa fie mai suportabil si sa mai incerc sa aflu informatie onesta venita din zona asta. Asa ca lamureste-ma si pe mine, cam cum ar trebui sa vad lucrurile: ca si cand cei 93% trebuie sa conteze in primul rand sau nu?

Robert Marinescu  •  16 ianuarie 2012, 12:49

De ce spuneti ca se traieste mai rau decat in 89? Doar pt ca unii sunt inadaptati la realitatile economice de astazi? Am crezut ca atunci am obtinut libertatea de a ne conduce si, in caz ca alegem sa facem asta, sa avem posibilitatea de ne cauta fericire in alt loc. Ne-am castigat deci dreptul de a fi oameni! nu, coruptia, birocratia nu sunt normale dar exista ABSOLUT oriunde in lume. Daca insa nu avem consecventa in drumul pe care il urmam, nu ne vom indrepta catre tari precum cele care au minimalizat pe cat posibil astfel de anomalii ci catre cei care le-au legalizat (tari din lumea a 3-a). Este pacat pt tara merge pe un drum bun! suntem dati ca exemplu pozitiv in Financial Times si alte publicatii economice pt modul in care am reusit sa facem reforme in vremuri grele. Ne batem joc de toat ce am facut bine si in curand vom ajunge un soi de Grecia- o anarhie totala unde dreptatea ne-o facem cu pietre in mana.
apropo, parca mesajul nostu de ortodocsi era: „cel care nu a pacatuit sa arunce prima piatra” sunt curios cati din cei care arunca si vandalizeaza sunt „admirabili”?!? cati dintre ei nu traiesc din „combinatii” sau furturi marunte…

Mai bine asa  •  16 ianuarie 2012, 12:56

Mai bine sa platim stricaciunile „suporterilor” decat sa le intre in buzunar banii lu basescu si restul portocaliilor.

Muzica noua  •  16 ianuarie 2012, 12:59

Cred ca asta cu „ultrasii stelisti si dinamovisti sunt responsabili pentru protestele din Piata Universitatii” e folosita doar asa pentru a se scuza jandarmeria pentru faptul ca a lovit cu brutalitate atat de multe persoane.

Razvan  •  16 ianuarie 2012, 13:12

Nu inseamna ca nu sunt ultrasi sau ca nu fac parte din anumite brigazi daca nu se afla in baza de date a jandarmeriei. Asta ar mai lipsi, sa aiba jandarmeria dosare cu toti ultrasii. Totusi, modul in care au actionat presupune anumite canale de comunicare pe care organizarea de tip brigada le detine (grupuri mici, independente, cu 1-2 lideri care pot transmite usor informatia mai departe).

STEAUA.LIBERA  •  16 ianuarie 2012, 13:12

Iti multumim, Tolo! Esti singurul ziarist care scrie corect si impartial!

vulpoiul  •  16 ianuarie 2012, 13:14

D-le Tolontan,credeam ca ai lucruri serioase de facut(scris),nu sa aperi derbedeii din Romania..important este ca au fost ultrasi acolo..ca 1 sau 1000 deja nu mai conteaza..

kob y  •  16 ianuarie 2012, 13:21

1.Jandarmeria (trupele),pt. a interveni impotriva manifestantilor,trebuia sa ceara in prealabil si sa obtina o aprobare in acest sens SAU poate sa intervina fara nici o aprobare DACA ESTE ATACATA de manifestanti/protestatari (AVIZ tuturor manifestantilor).
2.Conditia si pretextul pt. o interventie cu justficarea de mai sus au oferit-o ,,protestatarii” care au venit in acest scop iar pt. a nu ne intreba ,,cine i-a mobilizat si trimis?” am fost informati de la bun inceput cam cine ar fi dumnealor.
3.Accentul nu cade si nu vrea nimeni sa-l puna pe nemultumirile ce i-au scos spontan in strada pe romani ci se pune pe domnii huligani(desi toti stim a cui ,,coloana a 5-a” sau ,,cozi de topor” sunt) iar stirea externa care a caracterizat evenimentele ultimelor zile din Romania este: confruntari intre jandarmi si…huligani.
4.In imaginile de aseara s-au vazut cateva focuri(Bucurestiul in flacari!)atat de bine individualizate/izolate incat se puteau stinge cu un stingator fara a vorbi de utilitarele ce patrulau si alte furtunuri.La cererea regizorilor de transmisie si Jandarmeriei si cu aprobarea pompierului de serviciu,foculetele au fost mentinute pana la sfarsit.

gen  •  16 ianuarie 2012, 13:22

„doar 7 % sunt in baza de date”, pai si ce toti ultrasii violenti sunt in baza de date? asta nu inseamna ca nu erau majoritatea drogatilor din peluze care nu incurajeaza niciodata echipa favorita ci doar sunt pusi pe scandal. Catalin , te inseli…QED

Undo  •  16 ianuarie 2012, 13:23

suporterii rapidisti scandau impotriva comunismului, iar cei ai lui steaua si dinamo scandau fiecare, impotriva „protectorului” celeilalte :))

magiun  •  16 ianuarie 2012, 13:29

Errare humanum est, perseverare diabolicum…

replicant  •  16 ianuarie 2012, 13:37

Iar restul de 93% sunt in baza de date a Bibliotecii Centrale Universitare.
Repet: Jandarmeria din Romania (si nu numai de la noi) are doar doi „inamici” in Romania de mult timp deja.
Clanurile tiganesti si grupurile violente din sport. Fact!

Adevarat  •  16 ianuarie 2012, 13:40

Incalcarea de catre puterea actuala a preverilor Legii nr 215/2001 si a Constituiei tarii si stabilirea de alegeri ilegale, incalcand grav STATUL DE DREPT sunt fapte mult mai grave decat ce au facut tinerii azi noapte.
Art. 72.
(1) Mandatul primarului este de 4 ani si se exercita pana la depunerea juramantului de primarul nou-ales. Mandatul primarului poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi sau de catastrofa.
IN MOMENTUL IN CARE PUTEREA PRELUNGESTE ILEGAL MANDATUL PRIMARILOR INSEAMAN CA PUTEREA VREA SA STEA ACOLO MAI MULT DECAT PRECEDEA LEGEA SI ASTA INSEAMNA LOVITURA DE STAT.
RAMANAREA LA PUTERE PESTE PREVEDERILE LEGALE ALE STATULUI DE DREPT=LOVITURA DE STAT

kindersuprise  •  16 ianuarie 2012, 13:53

Grivei@daca esti persoana la care ma gandesc eu inca o data mi-ai demonstrat cat de deficitar mintal esti.Te dai suporter dar arunci cu noroi in ei,ideea acestui articol e faptul ca nu doar ”galeriile” au provocat incidentele de ieri…ci si oameni satuli de tot rahatul care se intampla in Romania.

Traian  •  16 ianuarie 2012, 13:54

Multumesc pentru aceasta stire, de cateva zile numai spalare pe creier se face in legatura cu natura protestatantilor. Daca ne mai gandim ca va aparea si noua lege patru…. derby-ul Dinamo-Steaua va arata ca cel din tur de acum incolo. Frustrarea suporterilor de fotbal este ca pe plan juridic sunt impuscati, pe plan mediatic asasinati, si pe urma mai sunt batjocoriti si de jucatori sau conducerea de cluburi. In mediul asta iti vine sa iti bagi picioarele si sa nu mai dai pe la un meci….. A stai, de aia avem o medie de cateva mii pe etapa 🙂

Ilie  •  16 ianuarie 2012, 13:56

Dl Tolontan, in aceeasi masura in care in 90 un badaran bataus, daca se declara miner, il luai drept miner, la fel astazi un derbedeu hooligan daca se declara suporter, sa zicem, Dinamo, nu poti decit sa-l iei ca atare. Ce vina au jandarmii in treaba asta ? Ca nu le-au lefitimat cartea de membru de galerie ?
Ah, ca nu convine stigmatizarea soportului de rind in hooligan, asta este altceva.
La fel nu convine nici stigmatizarea, injusta, a guvernului si a presedintelui in a unor dictatori calai de salvari publice.
Dar hai sa putem degetul pe rana : cine a facut in asa fel incit aceasta (falsa) cauza sa aibe aceste reale efete ? Ei sint vinovatii, nicidecum jandarmii ori ‘suporterii’.

Neuer  •  16 ianuarie 2012, 14:00

@vulpoiul
Si suporterii sunt tot oameni bai comunistule.

Neuer  •  16 ianuarie 2012, 14:05

@Robert Marinescu

Pai daca tu traiesti bine asta nu inseamna,ca toti romani traiesc bine.
Tu sigur esti un Basist!

BONANO  •  16 ianuarie 2012, 14:06

D-le Tolontan ,
in vechiul regim, galeria echipei Rapid, intr-adevar striga asa ( ale Steaua si Dinamo nu aveau galerii in sensul real), insa nu s-au dedat la violente . Consider tendentios articolul dumneavoastra si trebuie sa fii rau intentionat ca sa nu recunosti ca acei tineri nu venisera decat pentru a se lupta cu jandarmii(spiritul de turma este apanajul oilor) iar daca doar 7% dintre cei retinuti sunt inscrisi in datele jandarmeriei asta nu inseamna ca aceasta(jandarmeria) incearca sa compromita mitingul- au pomenit doar 7% si nu 70%. Protestul meu este impotriva tutror celor care au condus aceasta tara timp de 22 de ani, si de aceea spun ca intreaga clasa politica trebuie sa dispara pentru ca nu a facut nimic pentru acest popor. Este de rasul curcilor sa-l auzi, astazi pe Iliescu , ridicandu-l in slavi pe ARAFAT ,uitand sa spuna ca pe timpul sau, Vacaroiu , primul ministru de atunci, il critica vehement la televizor pe acest „arab-necrestin” care incerca in 1993, cu o singura ambulanta, sa faca ceva iar pentru asta era criticat pentru pentru ca intervine in sistemul medical de stat.

Cristi  •  16 ianuarie 2012, 14:16

qed? Ma faci sa rad.

OK, 7% dintre cei retinuti sunt in baza de date a fanilor violenti. Dar a zis cineva ca au fost prinsi toti fanii violenti care au iesit in strada? Oricum astia sunt obisnuiti cu jandarmii si cu manevrele lor, deci foarte probabil multi au scapat.

In plus, oricine stie ca pentru o explozie, e nevoie de o scanteie. Intr-o multime usor de manipulat, cum e cea care a iesit in strada zilele astea, e suficient 1 (UN) singur om care sa declanseze violentele.

Hai sa respectam procentul asta de 7%, pe care il scoti in fata cu atata patos. Daca din 1.000 de oameni, 70 erau huligani si astia toti au sarit sa se bata cu jandarmii, nu crezi ca e suficient pentru a provoca haosul care a iesit?

Hai sa fim seriosi, suporterii (la noi, suporter=huligan) n-au iesit sa-l sustina pe Arafat, sa ceara scoaterea taxei auto si nici macar sa-l dea jos pe Basescu. Au iesit sa se bata cu jandarmii, ca n-au mai avut o etapa de Liga I de mai bine de o luna, iar urmatoarea e tot peste o luna si ceva.

Ma asteptam la mai mult de la tine. Uneori, sa fii impotriva curentului chiar nu se justifica.

jos_cenzura  •  16 ianuarie 2012, 14:25

Robert Marinescu, subscriu 100%. Problema esta ca, cel putin in presa occidentala, apare ca un protest al celor angajati de stat (parazitii) care simt ca li se datoreaza mai mult.

BONANO  •  16 ianuarie 2012, 14:34

D-le Tolontan ,
in vechiul regim, galeria echipei Rapid, intr-adevar striga asa ( Steaua si Dinamo nu aveau galerii in sensul real), insa nu s-au dedat la violente . Consider tendentios articolul dumneavoastra si trebuie sa fii rau intentionat ca sa nu recunosti ca acei tineri nu venisera decat pentru a se lupta cu jandarmii (spiritul de turma este apanajul oilor) iar daca doar 7% dintre cei retinuti sunt inscrisi in datele jandarmeriei asta nu inseamna ca aceasta(jandarmeria) incearca sa compromita mitingul- au pomenit doar 7% si nu 70%. Protestul meu este impotriva tuturor celor care au condus aceasta tara timp de 22 de ani, si de aceea spun ca intreaga clasa politica trebuie sa dispara pentru ca nu a facut nimic pentru acest popor. Este de rasul curcilor sa-l auzi, astazi pe Iliescu , ridicandu-l in slavi pe ARAFAT ,uitand sa spuna ca pe timpul sau, Vacaroiu , primul ministru de atunci, il critica vehement la televizor pe acest “arab-necrestin” care incerca in 1993, cu o singura ambulanta, sa faca ceva iar pentru asta era criticat pentru pentru ca intervine in sistemul medical de stat.
ps- ca intotdeauna imi „curatati” mesajul de lucrurile care nu va convin. Eu spun, din nou, sa aveti „putintica rabdare” , ca la alegeri ,aceasta putere sa fie schimba prin vot democratic si nu prin violente de strada .

geocluj  •  16 ianuarie 2012, 14:43

aici chestia e clara. s-a strans lumea in piata apoi au venit baietii din galerii ( steaua , dinamo, petrolul etc) cu chef de bataie si a inceput haosul. nu cred ca poti sa-i numesti suporteri. acuma tu incerci sa maschezi o chestie evidenta ( in numele antipatiei tale fata de pdl) cu tot fel de statistici si tertipuri de vocabular ( ca-s suporteri, ca-s pe liste ca nu-s pe liste) demne de Caragiale

Proteste ianuarie 2012 – Page 28  •  16 ianuarie 2012, 14:44

[…] 2008 Şi ce dacă sînt suporteri?! (qed: Doar 7% dintre vandalii reținuți sînt în baza de date a fan… Luck is the residue of design Reply With […]

grivei  •  16 ianuarie 2012, 14:46

@kindersurprise: Sigur nu mă cunoşti, iar eu nu m-am luat de suporteri, ci de logica debilă a lui tolo. Mai mult, am luat apărarea suporterilor, dacă reuşeşti să înţelegi limba română… Si incidentele de ieri au fost provocate de nişte imbecili, care nu au nimic de a face cu protestatarii şi nici cu suporterii. Sunt nişte disperaţi după dorinţa de recunoaştere şi de apartenţă la orice i-ar legitima în lumea lor îngustă, a celor care nu posedă cuvântul şi care apelează la violenţă fizică sau verbală.

Boier Bibescu  •  16 ianuarie 2012, 14:47

Domnule Tolontan
Mă întreb cum ar fi sunat articolul ăsta dacă aţi fi fost proprietarul vreunui spaţiu vandalizat de către manifestanţi.
Ups, acuma i-am generalizat pe manifestanţi.
Şi uite aşa avem o problemă.
Nu putem să numim în vre-un fel sau altul pe aceia care au creat dezordine şi haos, pentru că supărăm pe cineva.
Cum facem?

Arthur  •  16 ianuarie 2012, 14:49

Asa zisii suporteri „ultras” traiesc din aceasta”activitate” si probabil ca iau bani si alte foloase de la Politie si/sau jandarmerie ca sa le justifice existenta si agresivitatea generala!Ce legatura are protestul politic cu furtul de telefoane de la Vodafone? Chiar ne cred prosti pe toti?Si mai trista este lipsa de imaginatie a „organelor” care au aplicat aceiasi „tactica” de la mineriade si au avut partial succes!Vad ca un fanatic basescian isi manifest „admiratia” pentru calmul TVR. Si asta seamana cu „ceata” de la mitigul Opozitiei din 1990! La fel de penibil ca si atunci!

yuly  •  16 ianuarie 2012, 14:51

clasa politica-hoti de prima mana care au dus tara asta intr-un haos total,oamenii cinstiti–sunt oamenii de la care fura clasa politica,clasa bogata–oamenii care sustin clasa politica si lucreaza impreuna,huligani–oamenii de rand care nu permit clasei politice sa se extinda si cer extirparea lor,DECAT UN HOT BOGAT MAI BINE UN HULIGAN CINSTIT,DACA PENTRU A FACE UN BINE COPIILOR NOSTRI TREBUIE SA NE BATEM CU JANDARMII ATUNCI SA VINA SI ARMATA SI AMERICANII,PENTRU COPII NOSTRI FACEM CRIMA,IN ACEASTA SEARA ANUNTAM JIHADUL.REVOLUTIEEEEEEEEEEE

dan  •  16 ianuarie 2012, 14:59

lasati, dragi cetateni, ca momentul in care va va ajunge cutitul la os va va scoate si pe voi in strada si atunci veti cunoaste si voi fata adevarata a organelor represive.

atunci sa va autoacuzati de huliganism si violenta cand veti lua pulane pe spate si gaze in plamani pentru ca protestati non-pasnic.
si daca va imaginati ca un individ ca carmaciul pleace la rugamintile voastre pasnice……somn usor.

Pana una alta, in seara asta e pace. Iesiti din case.

Fotbal  •  16 ianuarie 2012, 15:01

Acum vreo 1-2 zile, au explodat toti. Nu mai e ceva politic, pentru ca s-a trecut la suporterii de la fotbal. Impartasesc din plin ideea ca fanii agresivi sau/si violenti sa fie pedepsiti. Dar de ce se mira toti ca printre manifesstanti sunt suporteri? Acum serios, cine ne asteptam sa iasa in strada? Managerii de la multinationale, elevii, adolescentele?

Robert Marinescu  •  16 ianuarie 2012, 15:05

@Neuer: nu, nu sunt Basist, nu sunt fan si nu l-am votat. Nu ma intereseaza cine conduce tara atata vreme cat drepturile elementare gen dreptul la siguranta si dreptul la proprietatea imi sunt respectate. cand insa se incalca flagrant cum sunt in aceste momente, nu pot sa fiu de acord cu manifestarile violente.
Traisesc mai bine decat inainte de 89 pt ca am dreptul sa imi aleg locul de munca si sunt platit corespunzator muncii pe care o fac (de la 7 seara la 6 dupa amiaza). daca am timp si pot, at muncesc mai mult si incerc sa imi castig traiul mai bun astfel. Insa statul actual (democratic) imi da posibilitatea sa o fac. Mai ales din acest motiv, cred ca este mult mai bine de 89 iar evenimentele actuale nu au niciun soi de comparatie cu 89. pot fi comparate doar cu ce se intampla in Grecia sau Ungaria. Tari pe care incepusem sa le ajungem…

Cristian  •  16 ianuarie 2012, 15:17

Domnule Tolontan, de aceasta data nu pot sa fiu de acord cu dumneavoastra. Sunt sigur ca jandarmii nu s-au referit la acei suporteri care vin de obicei pe National Arena. Bineinteles ca exista riscul unor confuzii periculoase, dar cei care au fost pe un stadion din Bucuresti au recunoscut in ceea ce s-a intamplat ieri modul de „lucru” al galeriilor bucurestene. E pacat ca un grup de tineri (cu nemultumiri poate legitime), sa deturneze sensul unor demonstratii de care depinde, poate, viitorul tuturor. Violenta naste violenta, si 7% membri violenti (si influenti) intr-un grup sudat, organizat mi se pare mult prea mult.

Iguanas  •  16 ianuarie 2012, 15:24

http://www.youtube.com/watch?v=oOj83oHeDrs oare baieti astia cu bastoane din a cui galerie or face parte ?

red  •  16 ianuarie 2012, 15:43

Daca in baza de date au fost 7%, nu inseamna automat ca nu au fost prezenti mai mult decit 7% infractori din rindul ultrasilor. Mai mult ca sigur ca au fost, dar au scapat, fiind antrenati si mai iuti de picior. Sau poate ca baza de date era incompleta. Ceea ce conteaza cel mai mult e ca acesti 7% au devalizat 100%. Ceea ce inseamna ca nici nu mai conteaza procentul de 7%, putea fi 99,9% iar daunele erau aceleasi. De fapt tu iei apararea imaginii de microbist „ultras” al carui profil este: papagal de 18-23 ani, fumator si bautor, hanorac cu gluga, fara ocupatie, si care se crede mare scula in arte martiale (adica datul cu piatra sau din picioare si citeodata cu pumnul).S-a vazut clar la fata locului diferenta intre manifestarea pasnica a oamenilor civilizati si cea devastatoare a celor citeva sute de pusti handicapati teribilisti.

mihailescu  •  16 ianuarie 2012, 15:53

@grivei.Stai linistit,ca daca vii in vreo galerie,daca mergi si in deplasare,atunci esti in baza de date,cu poza,cu tot ce trebuie.Sunt total de acord cu domnul Tolontan.

mihai  •  16 ianuarie 2012, 15:56

Domnule Tolontan,

ca un om care va are drept reper de opinie de ani buni, imi permit sa ma declar dezamagit. Pare doar o pozitie de dragul de a aduce ziarul in planul conflictului.

E clar ca cei care au incins spiritele si au creat violente sunt membri ai galeriilor. Nu dupa cifra de 7 la suta mentionata de Jandarmerie. Ci dupa fularele de pe fata, a modului specific de a actiona, a declaratiilor celor prezenti la proteste pana la caderea serii, a reporterilor de teren.

Nu pune nimeni egal intre suporter si huligan. Una e spectatorul de la un meci de fotbal care isi incurajeaza echipa si alta membrul galeriei care cauta confruntarile violente ca pe o forma de a fi.

Cristi  •  16 ianuarie 2012, 15:57

Catalin, doar 7% pentru ca atat de putini au fost identificati pe stadioane pana acum. Nu confunda atitudinea jandarmilor de la un meci de fotbal, unde scopul este sa treaca seara cu bine si sa ajunga toti acasa cu bine cu ce va fi legat de aceste violente. Sunt aceiasi jandarmi, dar ordinele si scopul vor fi scihmbate: acum chiar ii vor aresta si legitima si amenda pentru ca altfel risca in urmatoarea seara sa fie mult mai mult decat o toneta de ziare afectata. Si sunt aceiasi huligani, s-au plictisit acasa ca nu’s mecuri.

PS: Daca te-ai intalni cu cei care au avut masinile parcate pe la unirii aseara si le-ai spune ca doar o toneta a avut de suferit, ti-ar trage si tie o cheie si ti-ar sparge o oglinda.. ca doar nu conteaza, cat timp nu le-au incendiat nu e important nu?

Bogdan  •  16 ianuarie 2012, 16:06

Domnule Tolontan,

Este o mare diferenta intre suporteri (categorie in care as vrea sa cred ca ma inscriu si eu) si acei badarani ce fac parte din anumite galerii, si care se duc pe un teren de fotbal doar pentru violente si trivialitati. Avand in vedere mersul protestelor in ziua de ieri nu pot decat sa ma gandesc ca jandarmeria a avut dreptate impartind multimea in protestatari si suporterii din galeriile de fotbal. As fi vrut sa scriu, ca acei oameni au fost animale, insa am stat sa ma gandesc ca animalele nu mi-au facut nimic si se dovedesc mult mai civilizate decat acei neoameni.

Cătălin Tolontan  •  16 ianuarie 2012, 16:06

red: 7% dintre cei violenti sint hooligans, dintre cei retinuti de jandarmi, nu dintre demonstranti!

Theo  •  16 ianuarie 2012, 16:22

@Catalin – da, si au fost retinuti 247 de oameni din 300 de demonstranti, hahahaha. Vorbesti de parca au fost retinuti 247 de oameni din 50’000 de protestanti !!! Noi nici macar proteste ca in lumea araba sau rusia nu stim sa facem ! Daca eram in stare sa iesim 150’000 oameni in centrul Bucurestiului sa protestam, categoric am fi avut un alt gen de conducere politica: cu „oua”.

Au fost 8’500 de demonstranti in 41 de orase – calculeaza tu media de participanti 😉

In alta ordine de idei, asta e un articol cu punctul pe i: http://www.evz.ro/detalii/stiri/cronica-tv-evolutia-darwiniana-de-la-miner-la-ultras-jardarmul-imuabil-nevoia-de-tom-s-961761.html

Nici o secunda nu se pune problema daca Jandarmeria a procedat corect, daca demonstrantii sunt sau nu ultrasi si asa mai departe. Astea sunt discutii pe langa subiect. Demonstrantii violenti trebuiesc anihilati, poa’ sa fie ei pensionari, pictori, ziaristi, poeti, actori, profesori sau huligani de pe stadioane. In momentul in care, orice sau oricine ai fi tu in viata de zi cu zi, iei bordura de la trotuar si o ridici catre cineva – locul tau e la zdup, cu binisorul sau cu fortza. Singura discutie este, ca in articolul de mai sus, cum este sa faci asta cat mai eficient. Tunurile de apa ar fi fost o solutie de nota 10 sau politie calare sa intre in ei.

Jandarmeria este o institutie care arata prostia generalizata care a cuprins Romania. Intr-o tara democrata – pustanii astia costelivi nici n-apucau sa faca o poza cu telefonu’ mobil si deja isi chemau avocatul din inchisoare. E suficient sa intrebati cum au fost evacuate centrele Zurich-ului si Wall Street-ul New York-ului, ca sa intelegeti ca problema nu este cine sunt protestatarii, ci cat de prosti sunt jandarmii nostri in comparatie cu politistii lor 😉

daniel  •  16 ianuarie 2012, 16:23

@catalin tolontan (mesaj 190): Din nou nu inteleg precizarea pe care ai facut-o, ca sunt 7% dintre cei retinuti de jandarmi, nu dintre demonstranti! Adica per total sunt mai putin vandali in numarul total al demonstrantilor? Echivalent cu a spune ca jandarmii i-au prins pe toti vandalii din piata, sau in orice caz pe majoritatea dintre ei. Deci, extrapolam procentul sau nu?

Pe bune, dar argumentatia din articol mi se pare slaba. Una-i una si alta-i alta. La Universitate au fost mai multe categorii de oameni, inclusiv cei bine-intentionati, inclusiv vandali. Ce sens are sa te joci cu procente? Un comentator a punctat mai devreme foarte clar ca nu e nevoie de multi agitatori ca sa amorsezi o masa de oameni. Serios, ce discutam aici?

Cătălin Tolontan  •  16 ianuarie 2012, 16:30

daniel: OK, reiau.
1. Jandarmii au insistat duminica dimineata pe ideea ca miezul dur al tulburarilor este reprezentat de suporterii de fotbal.
2. S-au batut cu vandalii duminica seara.
3. Cind i-au retinut si i-au identificat au observat ca doar 7% dintre vandalii retinuti erau suporterii violenti la care faceau referire. Pt k ei se refereau duminica dimineata la acestia din baza de date ca pe astia ii cunosteau.
4. Mi se pare ca s-au hazardat aruncindu-i pe suporteri in fata, asta-i tot.

bogdan: pentru asta am scris si eu, ca sa nu se mai foloseasca abuziv de catre jandarmi ideea de suporteri de fotbal ca nucleu al celor care creeaza dezordine. Unu ca suporterii sint altii decit huliganii sportivi, exact ce spui si tu, si doi ca pina si huliganii sportivi la care s-au referit ei nu au reprezentat decit un procent mic in totalul celor violenti

Oby  •  16 ianuarie 2012, 16:55

Fapt este ca dupa sosirea grupurilor organizate din galerii au inceput violentele. Una este sa merge impreuna cu vecinul sa protestezi pasnic, alta e sa vii organizat cu rucsacele pline de pietre, petarde, fumigene, doar cu scopul de a crea haos si violenta. Ajunge si acei 7% pentru a aprinde scanteia dezastrului, insa bineinteles ca sunt si multi iresponsabili care au profitat si ei de haosul creat pentru a vandaliza. Manifestantii pasnici trebuiau sa se delimiteze de cei violenti, sa paraseasca zona cand au inceput violentele, nu sa se amestece cu ei. Jandarmeria a fost ezitanta ca de obicei, trebuiau sa actioneze ferm la primele semne de violenta. Ia sa fi fost cei din opozitie la putere, sa vezi cum chemau minerii la contra-manifestatie sa-i linisteasca pe portocalii…

harry porker  •  16 ianuarie 2012, 17:08

http://webtv.realitatea.net/actual/jandarmii-au-agresat-un-trecator-si-pe-familia-acestuia

nu mai faceti presupuneri bazate pe zvonuri, mai sus puteti vedea o mostra de comportament a la jandarmeria romana

sincer incep sa am serioase dubii in privinta celor care au inceput violentele

replicant  •  16 ianuarie 2012, 17:12

Adolescentii aia de la Cluj, care i-au dat in cap jandarmului aluia ce filma marsul suporterilor lui U Cluj, nu erau pe nicio lista a violentilor. Probabil nici in ziua de azi nu le este interzis accesul pe vreun stadion.
Asadar, dintr-o data 7% mi se pare mult. Creme de la creme.

dinARAD  •  16 ianuarie 2012, 17:36

Bravo Dle. Tolontan , ati pus punctul pe „i”. Altfel sunt TOTAL DEACORD cu cei ce afirma ca in Bucuresti NUMAI Rapidul are GALERIE SI FANI ADEVARATI , Steaua si Dinamo neavind o galerie propriuzisa inainte de 1989 , pentru ca apoi sa apara de niciunde , INREGIMENTATI de catre conducatorii celor doua cluburi. Astia sunt O MASA DE MANEVRA pentru cine plateste mai bine. SUPORTERI in Rominia are (dupa cum mai spuneau si altii) doar Rapid , Petrolul , „U” Cluj , Craiova , UTA si Timisoara. Restul sunt „suporteri” DE CONJUNCTURA , sau pentru „CUPE SI FLORI” , sau DE INTERES.

Cătălin Tolontan  •  16 ianuarie 2012, 18:08

replicant: au fost condamnati

Adrian Dragomir  •  16 ianuarie 2012, 18:20

Din punctul meu de vedere, am tot respectul pentru oamenii care au iesit in strada sa isi exprime parerea deoarece la mijloc este interesul lor: o viata mai buna. Respect pentru faptul ca, spre deosebire de mitingurile din anii trecuti, cand erau adusi cu autocarele din toata tara sa protesteze in fata Guvernului, in aceste zile acestia NU au fost constransi de nimeni, nici de opozitie, nici de sindicate, doar pentru ca ne-am saturat cu totii. A ajuns sa se vorbeasca tot mai des de jandarmi in civili care sfatuiesc oamenii sa plece, de abuzuri asupra protestatarilor care nu sunt violenti, si multe alte abuzuri. In acest moment sunt sigur ca si jandarmii urasc ceea ce fac, dar sunt nevoiti sa isi faca meseria chiar daca si ei au avut de suferit datorita msurilor Guvernului. Si toate se intampla dintr-un singur motiv: demisia presedintelui Traian Basescu. Respect tuturor romanilor care au curajul si timpul sa-si spuna doleantele in strada si care si-au dat seama ca ASA NU SE MAI POATE!!! Rusine puterii care se ascunde de poporul care le-a acordat votul si increderea lor…

Comentează