Şi ce dacă sînt suporteri?! (qed: Doar 7% dintre vandalii reținuți sînt în baza de date a fanilor violenți)

UPDATE2: Jandarmeria  a comunicat oficial acum cîteva minute că din aproape 300 de persoane care au fost reținute pentru violențele din București, aproximativ 20 sînt în baza de date cu suporteri violenți. Asta înseamnă 7%. qed! Restul de 93% preocupă pe cineva?

duminică, 15 ianuarie 2012, 4:45

UPDATE2: Jandarmeria  a comunicat oficial acum cîteva minute că din aproape 300 de persoane care au fost reținute pentru violențele din București, aproximativ 20 sînt în baza de date cu suporteri violenți. Asta înseamnă 7%. qed! Restul de 93% preocupă pe cineva?

UPDATE1: Prima victimă a violențelor din această seară a fost o tarabă de ziare, incendiată în Piața Universității. Nu trageți în pianist, e ultimul 🙂

Am aflat. Ne împărţim în oameni şi în suporteri, cel puţin după judecata Jandarmeriei. Calculul autorităţilor e simplu! Dacă protestele au în miezul lor suporteri de fotbal, sînt imediat depreciate şi-i arată pe participanţi în autentica lor „mentalitate de viermi”, după cum i-a numit pe demonstranţi senatorul PD-L Iulian Urban, această combinaţie curajoasă între un ales al poporului şi un blogger de Ilfov.

Şi uite cum a fi suporter a devenit în România o culpă. Nu zice nimeni că stadioanele sînt falange ale civismului, dar nici leprozerii ambulante nu sînt, după cum apare azi în discursul oficial.

E o lipsă de respect neîntemeiată pe o minimă cunoaştere. În tribunele sportului, cultura protestatară are o lungă tradiţie. La meciurile de fotbal s-a auzit pentru prima dată „Galeria lui Rapid nu e membră de partid!” sau „Voi ni-l daţi pe Valentin, noi vi-l dăm pe Damaschin!”. Nicăieri altundeva decît pe stadion nu se putea scanda aşa ceva înainte de 1989. Tot în acei ani, galeria Stelei îl ironiza pe Postelnicu, iar cea a lui Dinamo, pe Valentin Ceauşescu. Suporterii erau cei care strigau la scenă deschisă!

Nu toate versurile prindeau ritmul iambic şi nu toate gesturile puteau concura la trofeul fair-play, dar oamenii s-au bucurat cînd Ioan Andone a schiţat semnul falic de protest către loja fiului lui Ceauşescu, gest uşor antologabil drept vulgaritate azi, dar pe deplin justificat avînd în vedere vremurile şi raportul de forţe dintre un sportiv şi un băiat de dictator. Ca să nu mai repetăm arhicunoscuta observaţie că la Revoluţia din decembrie 1989, înainte şi după căderea lui Ceauşescu, mulţimile au adaptat sloganele pe ritmurile şi melodiile cunoscute lor de pe stadioane. Ole, ole, unde ești memorie?!

Violenţa nu are ce căuta în stradă, e treaba jandarmilor să o blocheze şi a justiţiei s-o pedepsească. Nu am nici o simpatie pentru bădăranii tribunelor şi, ca ziarist sportiv, am o lungă şi complicată dispută cu ultraşii care mereu au senzaţia că iau partea jandarmilor și mă amenință repetat. Îi privește, nu dau un pas înapoi. Cei care au comis acte de violenţă să fie duşi în faţa instanţei!

Încă o dată: nu apăr violenţa, mă confrunt cu riscul ei profesional zi de zi, dar critic aici o generalizare stupidă comisă de autorități la adresa noţiunii de suporter. Cum bagatelizăm nemulțumirea reală a românilor?, s-au întrebat șefii țării, înghesuiți de ceea ce Costi Rogozanu numește efectele ”austerității aplicată cu sfidare”. O dăm pe suporteri, model de ”teroriști și reacționari”, inovație a Puterii după cum remarcă Alina Mungiu!

Pentru că să fluturi ideea de microbist ca pe cea de subom, să-i prezinţi pe fanii din piaţă ca pe nişte semicetăţeni, ca să încerci să minimalizezi o problemă socială, e un lucru pe care îl refuz cu unica mea putere, cea a vocii. Voce de suporter al sportului.

Comentarii (228)Adaugă comentariu

Cristi  •  15 ianuarie 2012, 21:14

Tolontane, stii sigut care e problema aici. Cu un singur lucruu sunt de acord, nu toti suporterii sunt la fel, dar din cauza celor care nu fac nimic si stau deoparte suporterii aceasta imagine o au de huligani frustrati in viata de zi cu zi care nu cauta decat sa isi spele frustrarea prin violenta

„Suporterii” nu stiu sa fie pasnici si sa protesteze, suporterii arunca
cu borduri si materiale pirotehnice. Acolo ar trebui tu, ca ziarist de sport, sa intervii si sa studiezi / faci reportaje: de unde frustrarea asta? de ce violenta? de ce sunt ignoratiu si lasati sa faca de rusine un sport national.

Dar, voua va pasa de sport, pra mult ca sa puteti chiar face ceva.

terente  •  15 ianuarie 2012, 21:15

eu nu am vazut suporteri, eu am vazut ultrasi.

fanulumocanu  •  15 ianuarie 2012, 21:16

Am uitat ce era mai important. Ai perfecta dreptate, ce daca sunt suporteri n-au dreptul la viata publica? Astia-s blanzi pe langa greci… Inca ceva. Fara „golani” de genul asta , fara oameni care sunt in stare sa joace si pe langa reguli , nu aveam noi nicio revolutie in 89′.Nu intamplator intre revolutionari sunt multi valutisti , smenari , curve si oameni fara servici. Ei au mai mult curaj decat omul obisnuit care a fost la scoala de dresaj a decentei.

Mihai  •  15 ianuarie 2012, 21:19

Galeria lui Rapid a a fot, este si va fi una dintre cele mai frumoase din tara. Pt. ca nu erau cu Ceausescu echipa a stat 10 ani in B, dar au cea mai curata istorie!! Bravo lor!! -F.C.R.B.-

E.C.  •  15 ianuarie 2012, 21:34

Daca acei indivizi care rup borduri si se bat cu jandarmeria se numesc suporteri atunci „sustinatorii” echipelor din Anglia care simpatizeaza cu o echipa si participa la meciurile acelei echipe, atat pe teren propriu cat si in deplasare cum se numesc? „Suporter” este una si „ultras” este alta. Acea manifestatie este a unor oameni pasnici care sunt nemultumiti de presedinte si de guvern si nu sunt preocupati de a arunca pietre si „cocteil”-uri Molotov in jandarmi. Sunteti un jurnalist sportiv apreciat si nu terbuie sa incurajati debandada, golania si iesirile violente a unor „suporteri”. Maine-poimaine ne trezim cu masini incendiate, magazine sparte si devastate si atunci e foarte bine ca toate astea vin de la „suporteri”.
A-ti mai fi tinut partea „suporterilor” daca a-ti fi fost un ziarist si v-ati fi trezit cu un pitroi in cap? Scuze, e miscare de protest sociala nu sportiva, deci evenimentele le vedeti in mod sigur la Antena 3.
A, era sa uit, si la Timisoara au fost suporterii Politehnicii dar nu au nimic cu jandarmeria, de ce oare?

radu  •  15 ianuarie 2012, 21:43

D-le Tolontan, stiti bine ca uneori galeriile au chef de cate o cafteala si asa se pare ca e cazul si acum. Nu cred ca Jandarmeria a generalizat si a spus „suporterii aia sunt de vina”, doar nu va asteptati ca ei sa fie politically corect si sa spuna ultrasi, nu suporteri.

vaslui  •  15 ianuarie 2012, 21:48

si eu sunt un suporter,si sunt tot om care am off-urile mele,taxe, impozite, taierea pensiilor,salariilor si multe alte chestii.
sunt tot om si am dreptul meu prin constitutie la libera exprimare, si a cere socoteala celor ce sunt alesi de poporul nostru prin vot democrat.
asa ca sa fie revolutie, jos basescu.

Danutz  •  15 ianuarie 2012, 21:49

Tolontane pana acum te citeam cu placere… dar asta e cel mai prost articol al tau

george  •  15 ianuarie 2012, 22:07

O adunătură de trepanaţi cu 4 clase, tot ce are mai mizer societatea românească, acea parte a societăţii utilă doar să vândă shaworma toată noaptea. Vitele astea de pe stadioane au distrus ideea unui protest care se anunţa util societăţii româneşti. Dar când maimuţele nu sunt închise la Zoo şi umblă libere pe stradă, n-ai ce face. De aia am renunţat să mai calc pe stadioane, de aia nu mi-am mai dus prietena pe stadioane, pentru că mă confundam cu nenorociţii ăştia.

Silvia  •  15 ianuarie 2012, 22:11

Domnule Tolo, credeti ca Tararache a citit Legea Sanatatii ca sa stie de ce protesteaza ?

Florin  •  15 ianuarie 2012, 22:18

„FELICITARI” DOMNULE TOLONTAN, :FELICITARI:

Bebe  •  15 ianuarie 2012, 22:19

N-ai dreptate! Te-ai pripit. Eu cred ca sunt asa cum le-ai descris:”leprozerii ambulante”. Ai curaj sa mergi pe stadion cu sotia si copii? NU cred! Cam asta e atmosfera pe stadioane: limbaj obscen, violenta si agresivitate. Gata s-a terminat cu suporterul decent. NU mai exista. Iar aici, chiar dk nu-ti place are dreptate jandarmeria. Punct!

ROMANIA  •  15 ianuarie 2012, 22:24

Romania trezeste-te !!! … In 2012 ungurii vor sa ne fure ardealul !!!

DNA  •  15 ianuarie 2012, 22:30

Da d-le Tolontan ,aveti dreptate, suporterii sunt sau nu de vina pentru toate relele din aceasta democratie basesciana. Dar despre creeatorul moral si sustinatorul materiala al acestor grupari nu spuneti nimic. Atacul meschin al unui presedinte oier asupra unui doctor arab nu se poate critica in publicatia pastorita de d-voastra , posibil fisa postului sa nu va permita acest lucru. Daca gresescc , va rog retractati pro si retroactiv ( nonsens ) peste 80% din aricolele publicate in aceasta gazeta. Ce reprezinta aceste articole , simple meschinarii pentru care v-ati vandut profesia de ziarist.

Narcis  •  15 ianuarie 2012, 23:07

Mulțumesc, domnule Tolontan!

Broscuţa Oac  •  15 ianuarie 2012, 23:24

Ora 23.00: Aşa e, ce dacă sunt suporteri?
Cine n-a dat măcar o dată în viaţă foc la o maşină şi n-a spart un cap cu o piatră? La urma urmelor, oameni suntem.

E adevărat că euro o să ajungă la 6 RON, benzina la 7 şi România o să se împrumute cu 12% pe an. Dar ce contează? Suntem tineri, frumoşi şi liberi. Bum!

valy04  •  15 ianuarie 2012, 23:45

golanii astia pot fii numiti fiii golanilor din 89 fara de care nu ar fii existat nici o revolutie… acum cateva luni au fost proteste pasnice in care s-a exercitat Dansul Pinguinul, s-a rezolvat ceva? in timp ce lumea protesteaza pasnic zdreantaaaa Basesciana se relaxeaza la munte. Chiar nu credeti ca e nevoie de mai mult decat de un protest pasnic?? Chiar trebuie sa ne supunem ca oile?? Sa fim calcati in picioare de cei ce cred in libertatea imorala?? O gandire dreapta ne face ca in momente de dificile sa luam masuri extreme. Nu vreau sa-mi traiesc viata uitanduma cum altii isi bat joc de mine si decat sa traiesc in mizerie mai bine pun mana pe sabie fie de-ar fii sa mor de ea.

bujika  •  15 ianuarie 2012, 23:58

terente Says:
January 15th, 2012 at 9:15 pm
eu nu am vazut suporteri, eu am vazut ultrasi.
tu esti cam prostut pentru ca nu stii ce inseamna ultras!! cauta definitia si o sa-ti dai seama, si poate altadata o sa te documentezi inainte sa vorbesti!!!

rodica  •  16 ianuarie 2012, 0:23

Dle Tolontan , oare TBasescu i-a dat un cap in gura unui comerciant pt ca era suporter sau golan ? Problema e ca sunt multi suporteri tineri care nu au prea multa scoala , n-au serviciu , deci n-au venituri. Saracia duce la frustrari care , combinate cu putin alcool si sau etno…,duc la violenta .Acum ii alearga jandarmii , maine sunt poate infractori.Ce a facut clasa politica pt astfel de categorii ?Unde sunt programele ? ATENTIE ! Sunt multi si vin din urma din ce in ce mai multi .

ultrasTM  •  16 ianuarie 2012, 0:30

ULTRASII NU SUNT HOOLIGANI ! punct

Şi ce dacă sînt suporteri?! | Critic Atac  •  16 ianuarie 2012, 0:36

[…] Catalin Tolontan pe blogul sau […]

Andrei  •  16 ianuarie 2012, 1:06

sincer sunt impotriva violentei dar situatia din tara ne impinge la gesturi extreme deoarece mitingurile si manifestatiile pasnice nu mai duc la nimic deoarece clasa politica si mediul de asa zise afaceri care ii sustin sunt prea tabaciti la obraz sa mai simta puterea vorbei doar pumnul poate sa mai aduca frica ca respectul fata de masa a disparut de cel putin 20 ani. amintitiva de mitigurile din vara , la ce au dus ? in afara de taieri de salarii, disponibilizari, scumpiri,jafuri si furturi?sau amintitiva de toate declaratiile si fenomenele din politica , gen nemernicul ala beat care explica in fata camerelor ca intram in UE si MUE , inregistrari cu vanghelie , basescu si alti nemernici si alti asa zisi oameni de afaceri, aceste animale credeti ca au macar un sentiment de mila macar pentru o manifestare pasnica ?in 89 nu erau ultrasi si golani ? au fost facuti eroi ai revolutiei parca si tot pe violenta.
si revenind la participanti erau cetateni ai Romaniei nu ultrasi pentru ca nu am auzit striganduse sau plancarte cu M… Steaua,Dinamo,Rapid, Becali,Borcea sau mai stiu eu ce legat de fenomenul sportiv , totul era im potriva jegurilor politice.
scuze ptr limbajul violent , ma repet nu e caracterul meu asta dar legat de stuatia in care a ajuns tara si clasa politica simt ca as putea deveni tortionar fara nici un regret sau vreo umbra de remuscare

grigs1981  •  16 ianuarie 2012, 1:13

In ultima vreme,grupuri de suporteri(nu toata lumea face diferenta de termeni ca Ultras si Hooligan)au mai fost folosite cu diferite ocazii pentru a semana groaza,violenta…Aminteste-ti paradele gay…Oare de ce nu i-ar fi venit cuiva ideea de a se folosi de acele grupari cu organizare paramilitara pentru a starni o multime prea pasnica sau pentru a evidentia la TV violentza represiva a dictaturii basesciene,nu-i asa?Dar domnia-ta te gandesti numai la sport nu prea ai treaba cu politica…

Andrei  •  16 ianuarie 2012, 1:21

si pentru unii de aici sa nu uite ca tot datorita unor animale nu va mai uitati de la 20 la 22 la cantarea romaniei sui nu va mai luati jumatate de paine cuvenita pe cartela si cu bucatica de salam sa o chivenisesti sa iti ajunga toata ziua , sa nu mai fii luat la intrebari la ora 22 ce cauti pe strada si alte avantaje ale vietii de dinainte de 89, si am fi avut o manifestare la moartea tatucului nicolae si l-am fi incoronat pe nicu sau valentin intr-o sarbatoare nationala ca si fratii nostri din coreea de nord.tot niste golani au schimbat si situatia aia in timp ce altii nici macar de dupa perdea nu aveau curajul sa se uite

adi  •  16 ianuarie 2012, 1:58

Romania se autodistruge.
Mai fratilor nu inteleg care este problema voastra cu suporterii..
Trebuie sa intelegeti anumite lucruri:

1/ Esti in tribune esti suporter -esti alaturi de echipa favorita
2/ Esti in Piata Universitatii esti protestatar -iti ceri drepturile
sau cel putin iti aperi ceea ce ti-a mai ramas.

Nu conteaza ce meserie am sau ce meserie practic ,am anumite drepturii…
Daca dupa atatia ani de zile tu inca continui sa imi spui sa traiesc bine cu zambetul pe gura,daca tu inca continui sa fi nepasator atunci sa cazi tu mai bine
de cat sa moara un popor..Si vreau sa ma privesti in ochii TU si
Iliescu si toti ce-i care au condus tara dupa Ceausescu

Marian  •  16 ianuarie 2012, 8:13

Bai domnu’ Tolontan, acum 14 ani ma intorceam de la un meci din Ghencea. Niste animale de suporteri au sparte geamuri ale mijloacelor de transport in comun, o dacie in care erau doua femei si geamuri ale unor magazine.
Urlau, vandalizau, niste descreierati.
Ce s-a intamplat aseara, seamana foarte mult cu ce am vazut atunci, numai ca mult mai rau, doar pentru ca aseara au fost mai multi.
Adevarul e, si toti cei care se mai duc pe stadion o stiu, ca majoritatea celor care se duc acolo sunt in mare parte analfabeti cocalari. Sefii de galerie sunt infractori.
Ce rahat de articol e asta? Te-ai gasit tu sa scrii un articol foarte prost si sa le iei apararea.

ucluj2011  •  16 ianuarie 2012, 8:36

Tolontane sunt deacord cu tine 1005 , CU MENTIUNEA CA in Bucuresti A FOST ESTE SI VA FI numai o galerie: cea a Rapidului. Ceilalti nu sunt decit niste mercenari angajati de Borcea sau Becali si masa de manevra pentru cine „plateste” mai bine. Aia din Giulesti au galerie si UPRTERI DE SUPORTERI DE CIND E LUMEA. Steaua si Dinamo nici nu se poate spune ca aveau galerie inainte de 1989 , iar la un moment dat , au aparut „la orizont” de nicaieri. Suporteri ADEVARATI in Rominia nu are decit Rapidul , „U” Cluj si Petrolul Ploiesti , si intr-o masura mai mica (NU ma refer la numar aici) „U” Craiova , Poli Timisoara si UTA. Ceilalti sunt de conjunctura , de trofee , de interes…

bazileon  •  16 ianuarie 2012, 8:41

Sigur ca suporterii sunt oameni ca noi toti si vin in Pta Universitatii nu ca sa-si afirme sustinerea fata de o echipa ci dezacordul cu actuala putere scandaloasa.
Beleaua e ca printre ei se afla destui cu o propensiune spre violenta ce sunt utilizati (in ciuda lor, banuiesc) spre a deturna o demonstratie pasnica; astfel organele de represiune isi genereaza oportunitatea de a interveni in forta si de a inabusi manifestatia.
Fiindca acesti jandarmi habar nu au de democratie ori drepturi ale omului si, departe de a fi o forta de ordine, sunt niste mardeiasi institutionali.
Cred ca daca Ceausescu avea aceste forte nu pierdea in veci puterea; asa, nenorocitul, a fost nevoit sa apeleze la o armata de amatori ce mai intai si-a tras toate gloantele, dupa care a dat bir cu fugitii.
In dosarul acestei puteri dizgratierea lui Arafat este o bagatele pe langa incidentele produse de jandarmerie si asociatii ei in ultimele doua zile.

anisoara tomescu  •  16 ianuarie 2012, 8:51

Si totusi, domnule Tolontan, s-au dovedit ca sunt suboameni!!!

Marius  •  16 ianuarie 2012, 9:52

E clar!Multi dintre voi nici macar nu ati citit articolul(omul nu sustine violenta).La revolutie au murit cei care au avut curajul sa lupte(tineri,studenti,golani,suporteri_),NU A MURIT NICI UN „DESTEPT” au profitat de pe urma prostilor astia.DACA NU ERAU EI,acum nu mai comentati pe blog,asteptati la coada sa bage „adidasi”.

azbest  •  16 ianuarie 2012, 10:30

Unde vezi tu suporteri, ziaristule? Distrusii aia de la peluze nu sunt suporteri, n-au fost suporteri si nici nu vor fi vreodata suporteri. (Apropo, am impresia ca si un jurnalist de la Antena 3 si-a luat-o de la acesti „suporteri”).

adevarat  •  16 ianuarie 2012, 10:31

Cristian Borcea a fost chemat urgent in tara, din Miami, de catre Serviciile Secrete, promitaindu-i-se ca nu va mai fi urmarit de catre DNA! Acesta, impreuna cu Gigi Becali, au fost convocati in secret si le-a fost ceruta baza de date cu ultrasii celor doua galerii. In miez de noapte(vineri spre sambata) toti ultrasii celor doua galerii care erau atat in baza de date a Jandarmeriei, cat si a celor doua cluburi, au fost contactati in secret de oamenii Serviciilor Secrete care le-au cerut sa participe la diversiuni promitandu-li-se ca vor fi stersi din baza de date si nu vor mai fi acuzati niciodata de ultraje, daca partuipa la diversiunea pusa la cale. Se spera ca, in urma vandalizarii vitrinelor si a incendierii de masini(era in plan incendierea a 10-15 masini!), Basescu sa fie „obligat” sa declare Situatie de Urgenta si sa interzica orice demonstratie sau mers in grupuri mai mari de 3 persoane pe strada. Erau pregatite si cateva „echipe de asalt” ale PDL care sa pregateasca o contra-demonstratie. Din pacate pentru Basescu, planul nu a reusit in totalitate datorita celorlalti demonstranti(si, in special revolutionari!) care au sesizat diversiunea si nu au marsat. Iata, acesta este Statul Politienesc al lui Basescu si al Serviciilor Secrete care ii sunt obediente. Romani, nu va lasati pacaliti de acesti vanzatori de tara! Nu dezarmati si nu dati inapoi! Demonstrati pasnic, dar vehement, spunandu-va clar punctele de vedere. Si, nu uitati: DESCHIDETI LARG OCHII ATUNCI CAND VETI VOTA!

azbest  •  16 ianuarie 2012, 10:33

„Suporterii” astia sunt identici cu minerii din anii ’90. In trecut ei au venit in Bucuresti sa „apere democratia” cu bata, azi au venit astia de pe stadioane sa „apere democratia” cu bata.

Frankie  •  16 ianuarie 2012, 11:01

Cel mai indobitocit popor este cel roman, fara nicio indoiala.
Sambata seara s-a protestat pasnic. Ce s-a intamplat? s-a spart gasca cand a dorit jandarmeria si i-a trimis la culcare impingandu-i de pe trotuare. DE CE? au batut oameni in dubele lor, ASTA FAC EI CU FIECARE OCAZIE, cetateanul de rand nu stie, nu vede, deci zice ca nu exista asa ceva. Erau pline imaginile cu 3-4-5 JANDARMI care bateau oameni cu bestialitate, oameni cazuti deja la pamant in care ei dadeau cu picioarele si bastoanele. ASTA CUM SE NUMESTE!? cumva ABUZ? daca exista o riposta, acei oameni sunt considerati huligani sau si mai rau: ULTRASI. SUNTETI PARALELI CU FENOMENUL! TOATA MEDIA IN FRUNTE CU GADEA SI ANTENA 3 + TOTI TRISTII DE ACEEASI PARERE. O singura doamna care era invitata la Romania TV (nu stiu cine era pentru ca nu aratau imagini din studio) spunea exact ce sa intampla si nu se arunca la vorbe pripite si punea accentul pe ideea ca TOTI ACEI CARE RIPOSTAU SUNT CETATENI CARE VOR SA CADA GUVERNUL! Aveti impresia ca banditii Basescu, Boc si Udrea vor pleca cu dansul pinguinului sau flori? In ce tara credeti voi ca traim? DESCHIDETI OCHII!!!

Frankie  •  16 ianuarie 2012, 11:13

aratati si asta pe TV, nu doar ce doresc MOGULII. O mica mostra a JANDARMERIEI care instiga la violenta http://www.youtube.com/watch?v=WWuPw8-C9sA

Iguanas  •  16 ianuarie 2012, 11:32

Acum a fost o conferinta de presa cu seful jandarmeriei s-au arestat sau condus la sectie 287 de persoane din care 28 sunt in baza de date ca huligani ai galeriilor. Pai si eu sunt suporter si poate 60% din populatia roamaniei poate fi considerata ca suporter.

SILVIU  •  16 ianuarie 2012, 11:39

BRAVO DOMNULE / HAI SA NU AMESTECAM LUCRURILE SI CEEA CE SUSTIN GALERIILE ,SUSTINE TOATA TARA ASTA INGENUCHIATA DE NISTE MASURI ABERANTE.NU VIOLENTEI/ CORECT ,DAR CAND ;URLA FOAMEA IN TINE; CAND COPII TE PRIVESC FLAMANZI SI UNNII STAU SI SE UITA LA TELEVIZOR ,PARCA SUNT MAI BUNI ‘GOLANII’.TINETI MINTE; REDUCEREA CU 25% A SALARIILOR CAT SI A PENSIILOR AU FOST DEGEABA SI NU S-AU LUAT NICAIERI IN LUME.AVEAU OARECE EFECT DACA ERAU COROBORATE CU MASURI ECONOMICE DE RELANSARE ,ASA SUFERIM DEGEABA SI NE AFUNDAM MAI JOS.SALVAREA ;SA IESIM IN STRADA CU TOTII ,CU GALERII ,DAR FARA VIOLENTA

Adevarat  •  16 ianuarie 2012, 11:49

Pe 21 dec 1989 am facut impotriva trupelor lui Ceausescu exact ce au facut suporterii de aseara desi incalcam legea.
De ce eu am fost condisederat erou al revolutiei si un aparator al democratiei si tinerii de aseara sunt considerati huligani?
Nu uitati ca azi se traieste mult mai rau decat in 1989 si sute de mii de copii nu mai pot merge deloc la scoala din cauza saraciei maxime.

Cătălin Tolontan  •  16 ianuarie 2012, 12:00

adevarat: nu sint de acord ca acum se traieste mai rau decit inainte de 1989. Deloc nu sint de acord!

catalina  •  16 ianuarie 2012, 12:00

Nu va mai citesc de mult… O colega de serviciu mi-a povestit despre reactia dvs. de la tv. Eram in piata. Am gindit aseara, fara sa aud pareri de ziaristi, ca suporterii au o cultura a protestului. Fara ei, poate in societatea noastra nu s-ar intimpla nimic. Poate exagerez. Dar stiu sigur ca noi, care suntem doar cetateni, nu avem in momentul asta exercitiul reactiei. Si asta se invata, dar noi suntem niste elevi indaratnici, desi ni s-a oferit material didactic din belsug. Nu stiu daca printre cei care dadeau tonul strigatelor de nemultumire erau suporteri. Oricum, se striga pe mai multe voci, in functie de grupul in care ajunsesei. Am strigat zilele astea la Universitate tot ce ma nemultumeste pe mine ca cetatean, dar nu ma vedeam luind conducerea unui grup si dind tonul strigatelor de nemultumire. Merg pe stadion si imi place la nebunie „viata” tribunelor. Si desi n/am fost niciodata suporter din galerie, mi/ar fi placut sa am experienta si lipsa de jena a cetatenilor din peluze. Ma delimitez de luptele de strada, de violente, asta cu siguranta. Insa ce voi incerca sa invat mereu de la ei, oriunde s/ar afla, este dezinvoltura, firescul exprimarii pasnice a unor idei.

Şi ce dacă sînt suporteri?! by Catalin Tolontan « Once a student, always a student! – CEL MAI MINUNAT BLOG!  •  16 ianuarie 2012, 12:01

[…] sursa […]

Adevar  •  16 ianuarie 2012, 12:05

Domnule Tolontan, cati copii nu mai merg azi deloc la scoala pt ca parintii nu au un ban in buzunar si sunt obligati sa munceasca la camp?
Nu este mai rau, azi este mult mai rau decat in 1989.
Mergeti in mediul rural si in periferia oraselor.
Bezina va atinge anul asta 9 lei si pretul alimentelor va exploda.
Stiu ca munciti in redactie de la colegi de ai dvs. 12 ore pe zi, mai iesiti prin tara sa vedeti cum traiesc azi romanii.
Cu mult respect!

Bebe  •  16 ianuarie 2012, 12:08

Cel mai important lucru intr-o pozitie de management este: „follow up”! adik sa te mentii pe pozitie si sa fii determinat sa sustii ceea ce ai decis. Dk azi spui ceva si maine ai uitat, autoritatea ta devine bascalie. Dk ai gresit si ai fost pripit trebuie sa-ti asumi consecintele. Ia sa vedem tu ai curajul asta? Analizeaza comentariile trage linie si vezi ce zic oamenii. E simplu nu e asa greu: ne dorim prea mult sa fim ceea ce meritam, dar ne scaldam prea mult in mizeriile voastre( media si politicieni – TOTI), (aici si ale tale – ce vrei tu sa faci pace cu dilii astia aqm pe carca noastra?) Tot noi platim pt toate pagubele astea, fraierii astia de politicieni o sa-i lase sa scape ca deh e an electoral, iar tu o tii tare ca nu numai suporterii arunca cu pietre. Ei bine ai sa razi: NUMAI suporterii (ink o paranteza: chiar nu ma intereseaza def de ultras vs suporter) arunca cu pietre se bat cu jandarmii din plictiseala si tot ei distrug idea de suporter. Culmea, vii tu, si ne spui noua cum sa ne comportam. Nu vreau s-o lungesc prea mult: citeste ia pulsul, analizeaza vz cine are 8 clase, iar analizeaza, trage concluzii, si dk ai curaj spune cva. Dk nu, fa pace cu „suporterii” si bafta! Eu unul nu te mai citesc!

tom  •  16 ianuarie 2012, 12:13

daca la un meci de fotbal se intampla incidente tot cam 7% sunt huligani trecuti in baza de date, restu sunt tot huligani netrecuti in baza de date…la fel si aseara, probabil erau mult mai multi huligani din fotbal, oricum 7% e o cifra f mare

cezar prusac  •  16 ianuarie 2012, 12:20

Cataline restul de 93% pentru jandarmerie e cantitate neglijabila si de-aia nu vorbesc nimic de ei. ii baga la inaintare pe nefericitii aia care isi merita soarta.

tavy  •  16 ianuarie 2012, 12:24

este adevarat intr-o multime daca unul arunca cu piatra arunca toti dupa aia, domnul tolontan?atunci de ce le luati apararea?au aruncat sa plateasca,au injurat sa plateasca,

Theo  •  16 ianuarie 2012, 12:25

Catalin, iti scapa din vedere un aspect. Poate nici 10% din suporterii ultra violenti si vandali, nu sunt la ora actuala in baza de date a jandarmeriei.

In lumina acestui adevar, faptul ca 7% din protestatari erau vandali din baza de date a jandarmeriei poate indica faptul ca 70% dintre protestatarii violenti erau din galerii fotbalistice – cum se stie, foarte usor de manipulat in Romania de azi (vezi o parte din fractiunile dure ale fanilor lui Steaua si Dinamo, folosite de Gigi Becali sau Cristi Borcea in razboiul cu inamici din stadion sau din afara lui). De ce oare manifestarile s-au sfarsit violent doar in Bucuresti si doar seara tarziu?

Legat de cei 300 retinuti, ar fi interesant sa aflam media de varsta si nivelul de scolarizare. Vrei sa punem un pariu pe rezultat? 🙂 Nu-mi spune ca un batran pensionar care protesta impotriva conducerii se afla la 22:00 seara in strada, aruncand caramizi in masina de pompieri, vandalizand chioscuri si incendiind sosele. Admit ca tinerii aia au o lupta a lor invizibila cu jandarmeria, dar sa arunci cu pietre in masina de pompieri? Oricare din huliganii aia ar implora in genunchi pompierii sa vina, daca le-ar lua foc casa si inauntru li s-ar afla familia si copiii, sau daca o inundatie ar lovi satul parintilor lor! Iar pompierii aia ar veni si si-ar risca viata sa le salveze familiile, si asta practic aproape gratis, avand in vedere salariile lor „bugetare”. Si totusi, desi sunt categorie la fel de greu lovita de conducerea bolnava a Romaniei, ei nu erau in strada aruncand borduri in alti oameni, ci isi faceau datoria, ce stiu ei sa faca mai bine, chiar si gratis: sa stinga un foc. Si acei (ne)oameni (cu varste probabil intre 12 si 20 ani) aruncand cu pietre in ei si masina lor. Nu mi se va misca o geana de mila sau compasiune daca vor sfarsi toti in inchisoare pentru acte de violenta, instigare la violenta si atac la siguranta statului! O fi statul roman unul putred si corupt, de sus in jos si invers, dar suntem in anul 2012 si asemenea manifestari nu isi au locul si nu trebuiesc tolerate sau scuzate!

Nu este un defect, dar esti ziarist, nu matematician si nici statistician, asa ca articolul tau are valoare tinzand spre zero.

libertate  •  16 ianuarie 2012, 12:31

nu sunt un fan al tau nici pe departe, insa tin sa-ti comentez articolul pentru ca multi din cei care te contesta aici o fac doar din fata tastaturii. multi nu cunosc detaliile decat doar pe cele afisate pe sticla. FALS! as vrea sa stiu cati dintre contestatarii tai au protestat sau au recurs la o modalitate de revolta verbala la adresa celor ce ne conduc acum sau pe vremea PSD-ul … probabil ca prea putini, pentru ca sunteti niste lasi care va ascundeti in spatele calculatoarelor. de final PACE sa fie pe pamant insa iadul ne asteapta pe toti

Robert Marinescu  •  16 ianuarie 2012, 12:37

Ne batem joc de cele mai elementare drepturi castigate: dreptul la siguranta si proprietate. Sportul nu este al suporterilor de fotbal, al celor care se aduna pe stadion doar pt conflict (verbal sau fizic). Sportul este al celor care il practica si a celor care se uita la el cu placerea confruntarii din teren. fara nicio legatura cu fanii echipei adverse. Vezi stadioanele de rugby. Ai vazut acolo vreodata suporteri (in definitia fotbalistica a cuvantului)? sunt oameni care vin la stadion pt placerea spectacolului si doar placerea de a comunica un limbaj comun cu cei din jur. Orice alta forma este imorala si deci condamnabila. Cultura fotbalistica este suburbana si din pacate situatia economica o alimenteaza…
Voi jurnalistii obsedati de fotbal, direct sau indirect (in cazul tau)aparatori ai miscarii nu sunteti altceva decat voci patetice ale acestei miscarii golanesti.
Sunteti intocmai un soi de ziar „Click” sau „Can Can” al acestor tipologii de tineri confuzi, agresivi si beligeranti.

sandu ciorba  •  16 ianuarie 2012, 12:40

si daca sunt suporteti ce ma nene cand o sa vi se bage pumnu in gura sa nu tipati dupa ultrasi.ca si la 89 tot ultrasi si huligani vau eliberat de comunism.cei care comenteaza aiurea sun ochelaristi sau oameni care prefera sa ste in ftza televizorului si sa priveasca cu alti lupta pentru libertatea lor.TOLONTAN e singurul jurnalist care vede si in spatele camerelor de luat vederi.nu vedeti comunismul mascat,parinti nostri au luptat in 89 pentru libertatea noastra bbbbbbaaaaaaaaa nenorocitilor care comentati ce vedeti la tv

Comentează