UPDATE: Discursul pe care nu l-a rostit Traian Băsescu

(Precizare: bolduirile din text și indicațiile pentru vorbitor sînt redate după document.
De asemenea am pastrat si time-cod-urile originale)

miercuri, 25 ianuarie 2012, 2:08

(Precizare: bolduirile din text și indicațiile pentru vorbitor sînt redate după document.
De asemenea am pastrat si time-cod-urile originale)

Dragi compatrioți,

00:00:00:01

Astăzi, 25 ianuarie 2012, în România s-au născut 508 copii și au murit 701 oameni. În fiecare zi, devenim cu 200 de români mai puțini. Aceasta este cea mai puternică declarație de nemulțumire  a voastră!

Tot astăzi, 25 ianuarie 2012, datoria externă a României a ajuns la aproape 100 de miliarde de euro. Aceeași sumă de 100 de milarde de euro au strîns-o ca economii, prin munca lor, cei 3 milioane de români plecați în străinătate în ultimii 10 ani. Aceasta este cea mai dură mustrare la adresa noastră, a celor care conducem România de două decenii!

În timp ce o țară rău gestionată a acumulat datorii, aceiași români, bine conduși, aceiași români încrezători în talentul și competența lor, aceiași români au reușit să producă în afara țării o valoare egală și uriașă pentru ei și pentru copiii lor.

00:00:42:28

(PAUZĂ DE ÎNTĂRIRE A MESAJULUI)

Dragi români,

Popoarele își aleg conducătorii, dar nu-și pot alege timpurile pe care le traversează.

Noi, românii, nu am căutat și nici nu am provocat această criză economică. Noi, românii, nu am dorit și nici nu am ezitat să ne confruntăm cu cea mai mare încercare financiară prin care trec statele lumii de la cel de-al Doilea Război Mondial. Însă adevărata putere a oamenilor se arată atunci cînd apar aceste momente și la înălțimea lor trebuie să ne ridicăm.

În ultimii doi ani, România a făcut eforturi pentru a-și păstra stabilitatea economică. Într-un climat de anxietate financiară și de nesiguranță în întreaga lume, Guvernul a încercat și a reușit să ia măsuri care să susțină speranța în economie.

Astăzi, avem stabilitate, avem un control al datoriilor, avem o ușoară creștere a Produsului Intern Brut și avem o încredere a investitorilor și a piețelor externe.

00:02:38:11

(PAUZĂ SCURTĂ PENTRU INTRODUCEREA NOII IDEI SOCIALE)

M-am gîndit îndelung și serios, în aceste zile, asistînd la nemulțumirile miilor de români din piețele orașelor. Am privit cererile oamenilor care au ieșit în stradă în aproape întreaga țară. Am ascultat și cererile milioanelor de români tăcuți, la fel de bine intenționați ca și cei din stradă.

Guvernul spune, pe bună dreptate, că înaintăm într-o direcție corectă. Oamenii spun, pe bună dreptate, că trăiesc prost.

Noi, politicienii care ne-am angajat să administrăm țara și să oferim generațiilor copiilor și nepoților noștri un viitor, susținem că lucrul suprem realizat în acești ani grei este stabilitatea. Dar există, într-o democrație,  ceva mai important decît stabilitatea. Mai importantă este viața oamenilor, vital este felul în care ei trăiesc și, peste toate, domnește voința lor.

Românii au plătit în ultimii ani, prin reduceri, restrîngeri și privațiuni, această stabilitate. Ei vor acum un dialog nu împotriva stabilității, ci pentru ceea ce se va întîmpla în continuare. Ei doresc garanții că sacrificiul lor nu va fi inutil. Vocea românilor a fost auzită.

00:05:00:27

Dragi compatrioți,

Ca președinte al României, invit partidele, sindicatele și organizațiile nonguvernamentale, invit întreaga societate la responsabilitate și la încredere în capacitate acestei țări de a alege soluțiile cele mai bune pentru ea.

Ca președinte al României vă propun tuturor ca, indiferent de simpatiile politice, să găsim drept rezonabile următoarele măsuri imediate, cărora să le urmărim, împreună, aplicarea legală:

– Invit partidele politice parlamentare să negocieze un premier tehnocrat căruia să-i ofer atribuțiile de a-și forma un guvern de specialiști. Noul guvern va conduce țara în acest an important pentru consolidarea relansării noastre. Solicit partidelor ca noul cabinet să beneficieze de un moratoriu politic, asumat public în fața cetățenilor, pe întreaga derulare a mandatului guvernului de pînă la alegeri. Propun ca, în momentul numirii acestui guvern, să înceteze tactica ipocrită a salarizării cu 1.500 de euro pe lună a unor oameni cu funcții care cumulează o asemenea răspundere și să oferim acestor specialiști ajunși în fruntea ministerelor salarii comparabile cu cele din marile companii private. Acest principiu competitiv de salarizare va rămîn unul permanent în Guvernul României.

– Solicit coaliției de guvernămînt să retragă legea privitoare la comasarea alegerilor, iar alegerile să se deruleze la datele normale. În primăvară vom avea alegeri locale, iar în toamnă, alegeri parlamentare. Optez pentru păstrarea datelor alegerilor și nu pentru anticipate, luînd în calcul și timpul necesar fondării unor soluții politice noi, cerute imperativ de societate. E obligatoriu să liberalizăm condițiile, astăzi restrictive, de formare a partidelor politice, astfel încît românii să aibă timpul și oportunitatea de a putea alege între mai multe variante la alegerile din acest an.

Salut propunerea societății civile de a constitui o agenție care să garanteze, împreună cu partidele, corectitudinea alegerilor. Consider că avem datoria să restaurăm încrederea oamenilor în gestul democratic al alegerilor, iar cei aleși în 2012 să aibă o cît mai mare reprezentativitate.

– Este timpul ca alegerile din 2012 să fie primele în care numărul parlamentarilor să fie redus la 300, traseismul politic să fie interzis, iar cei care vor fi aleși să nu mai beneficieze de imunitate în fața legii și să fie egali cu orice cetățean al României. Cer Parlamentului să adopte aceste legi în sesiune extraordinară.

Noul guvern tehnocrat va avea ca mandat prezentarea în fața Parlamentului a unui set de reguli noi sau întărite privitoare la transparență și la măsuri împotriva risipei banului public sau corupției. Propun inclusiv instituirea prin lege a principiului răspunderii materiale pentru proasta gestiune a banului contribuabililor. Insist ca standardele de integritate și de competență ale actului de guvernare să fie crescute, acesta fiind răspunsul nostru la dorința expresă și legitimă a românilor de a le fi folosiți banii cu eficiență și reținere.

00:14:17:33

Dragi români

Uneori am făcut erori, dar întotdeauna am acționat cu bună credință.

În calitate de președinte ales al României, înțeleg să-mi cer scuze, în numele meu și al statului, pentru greșelile comise, pentru lucrurile pe care nu le-am dus pînă la capăt și pentru efectele nedorite asupra vieții tuturor. Personal, regret excesele de limbaj și unele ieșiri publice sub spectrul tensiunii.

În același timp, să vă solicit tuturor să avem convingerea că răspunsul se află în soluțiile democratice, nu în radicalism, violență sau populism.

Măsurile propuse azi, 25 ianuarie 2012, înseamnă, de fapt, continuarea reformei, dar continuarea reformei într-o modalitate care să vă ofere mai mult control și mai multă speranță. România nu are altă cale decît modernizarea! Modernizarea țării în favoarea urmașilor noștri este nenegociabilă. Așa cum cred în cetățeni care să aibă pretenții de la statul lor, cred într-un stat de o fermitate modernă, care să aibă pretenții de la cetățenii săi. Sîntem a șaptea țară ca populație în Uniunea Europeană și avem dreptul și obligația de a ne ridica la nivelul acestei forțe.

Toate aceste măsuri, cerute de voi, au nevoie de participarea voastră. Nu sînteți mulțumiți de condițiile din spitale, de educația copiilor voștri, de tratamentul părinților și bunicilor noștri, de perspectivele tinerilor și de sprijinul pe care statul îl acordă antreprenorilor, salariaților sau angajaților săi. Aveți dreptate, în fiecare punct și în toate punctele! De aceea, pentru fiecare dintre ele și pentru toate la un loc vă invit să vă implicați ca niște cetățeni activi. Noi, politicienii, fără controlul vostru, greșim mai mult.

Azi am greși încă o dată dacă am considera că măsura noastră ca politicieni este cîștigarea alegerilor și nu lucrurile care rămîn după noi.

00:21:05:50

(PAUZĂ DE 2,5 SECUNDE ȘI CĂUTAREA ENERGIEI PENTRU FINAL)

Dragi români,

Aceste zile ne-au adus încordare, contraziceri și chiar teamă. Dar ele au fost și un exercițiu democratic, iar democrația nu este comodă. Eu însumi am neglijat uneori că sînt președintele României, nu președintele oamenilor care sînt de acord cu mine!

Lecția acestor zile, pentru noi toți, este aceea că merită să ne păstrăm credința în virtuțile libertății. Să ne păstrăm credința în dezbaterea publică a ideilor. Să privim cu optimism capacitatea democratică a românilor ca neam european. Dacă istoria nu e blîndă acum cu noi, noi putem să avem caracter!

Depinde de noi ca, peste ani, să ne amintim aceste zile de ianuarie 2012 ca pe o renaștere. Să facem din dialogul dintre noi o regulă! Să reținem aceste zile ca date fondatoare ale ideii că România are ceva unic în cetățenii ei, valoros în tinerii săi și că trebuie să investim în această direcție!

Astăzi, sîntem cu 200 de români mai puțini decît ieri, dar sîntem mai uniți. 

Merităm mai mult, trebuie să facem mai mult!

Dumnezeu să binecuvînteze România și pe români!

 

—————————————————————-

UPDATE1: Discursul este imaginar. L-am scris singur. Unii cititori au intuit inclusiv zonele de inspirație stilistică ale ”agenturilor străine” de la Hollywood 🙂 Am preluat cifre și idei din mesajele manifestanților, din ziarele din România (în special din Ziarul Financiar), din studiile Fundației Soros, din documentele Alianței pentru România Curată și din cartea ”Marketing pe frontul de Est” a Anetei Bogdan. Cei care au considerat discursul real nu e cazul să fie supărați! Au fost atît de mulți tocmai pentru că ne-am dori să auzim așa ceva și pentru că a apărut efectul de wishful thinking. Și, la urma urmei,  poate că ar trebui să avem așteptări mai mari de la cei care ne conduc și de la noi. De ce să nu sperăm într-o astfel de atitudine de la președintele Traian Băsescu? Poate că, de fapt, sensul discursului, nu forma, se va dovedi real de vreme ce lucrurile din el sînt autentice, iar soluțiile par rezonabile și sînt dorite de atît de mulți dintre români!

UPDATE2: Fumurescu spune că am greșit și aduce argumente interesante. Cititi aici si critica lui Mircea Marian la adresa discursului.

 

Comentarii (342)Adaugă comentariu

Costelica  •  25 ianuarie 2012, 11:05

Astia de aici nu au inteles nimic Tolo. Suntem si multi prosti TOLO! Aia e buba. Chiar daca am merge in directia asta, NU NE PLACE. Suntem complet idioti.

Vector  •  25 ianuarie 2012, 11:05

Felicitari, domnule Tolontan! Pare un discurs credibil pentru cineva care si-a regasit o parte din onestitate. Din nefericire, Basescu nu e in stare sa gandeasca astfel, nici sa se exprime astfel!
Credeti ca ar fi in stare sa rosteasca un astfel de discurs, fara sa se smiorcaie si sa rosteasca cu voce sugrumata si cu lacrimi in nas : comunistii, Iliescu, Antonescu, Ponta, Voronin?
Eu nu cred.
Inca o data, felicitari!

un gazetar batran  •  25 ianuarie 2012, 11:06

…Si ca sa vezi ce pleasca de noroc pe capul jurnalistilor !!!!!Cum de a intrat Realitatea in posesia acestui document gratulat cu victoriosul Exclusiv??? Din Cotroceni nu iese musca si nici macar soarele nu intra fara viza CELUI BEAT, cum ar zice catavencii.Mai draga mai, nici macar voi nu ati invatat nimic din ce se intampla azi pe strazi..Tot cu smenuri , socoteli, jocuri, ridicat plase la fileu.. ASA CA TOT JURNALISTUL IMPARTIAL..Documentul vi s-a servit sa fie citit din vreme si tot din vreme sa se obisnuiasca romanul ca mortul. Cu gandul si pozitia!!!!! Succesuri similare si pe viitor.

ATEULABSOLUT  •  25 ianuarie 2012, 11:06

Lasind gluma la o parte, cine va veni la conducerea Romaniei si va vrea sa faca CRIMELE MORALE, ECONOMICE SI SOCIALE pe care le-au facut si guvernele precedente, adica sa dea din banii publici sume IMENSE pentru INUTILELE BISERICI SI CATEDRALE mai bine nu

Barosanul  •  25 ianuarie 2012, 11:10

Bravo Cataline,

La sport ai scris asa si asa, dar investigatiile economice si acest discurs imaginar sunt de o calitate pe care o apreciez f mult.

Bravo!

Eu daca as fi fost intr-o situatie e negociere, pt ca Basescu si toti Guvernatii de la Consilieri, Primarie, Sefi de toate felurile (de la deconcentrate si consilii de conducere la Sponsori si afaceristii din primii 1000 ai tarii, interlopi etc), Parlamentari Ministri sunt niste animale incoltite le-as oferi o cale rezonabila de iesire si o satisfactie Cetatenilor Nemultumiti in acelasi timp.

Problema normal sunt banii si le-as da pe perioada moratoriului posibilitatea declararii modalitatii de producere averilor si afacerilor, ingineriilor financiare etc in schimbul amnistierii si patrarii jumatate din tot ceea ce declara ca au achizitionat poate necuvenit. Ceilelti care vor fi ulterior dovediti vor fi pedepsiti cu minimum 15 ani de puscarie cu executare si confiscarea bunurilor ilicite ( un fel de legea 18 mai tii minte banuiesc).

Bunurile acumulate vor intrind in patrimoniul statului.

Suplimentar toti guvernatii locali, nationali (inclusiv consilieri si parlamentari, ministrii presedinti vor trebui sa dea o decalratie personala cu privire la toate actiunile lor sau altor persoane care au fraudat sau au ajutat la fraudare in schimbul unei amnistii totale).

Marius  •  25 ianuarie 2012, 11:10

Tolo as vrea sa cred, ca tine, ca „speranta moare ultima”, dar mi-e teama ca e tardiv. Nu pot sa nu ma intreb totusi, daca cei care s-au pronuntat pentru neimplicarea ta in afara domeniului sportiv, au aceeasi parere si despre incursiunile in penibil ale colegului Cartianu de pe la anumite asa-zise canale de informare. Bafta!

Cetateanul Turmentat  •  25 ianuarie 2012, 11:12

„datoria externă a României a ajuns la aproape 100 de miliarde de euro. Aceeași sumă de 100 de milarde de euro au strîns-o ca economii, prin munca lor, cei 3 milioane de români plecați în străinătate în ultimii 10 ani. ”
vine in contraargument cu
„Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati!”
Dati-mi o lamaie, va rog! Mi-e greata…

eu eu  •  25 ianuarie 2012, 11:13

toti sunteti ca o turma de oi ce isi urmeaza stapanul…opozitia…care v-a bagat in cap ca basescu si guvernul trebuie dat jos…daca lasau salariile asa si la sfarsitului acestui an eram ultima tara din lume care nu iesise din criza era mai bine…sunteti niste inconstienti…sunt bugetar…mi s-a micsorat salariul si sa nu credeti ca eu f mult…1300 lei pe luna si nu imi ajung dar ma chinui…nu am iesit in strada pentru ca nu am dreptul dar chiar daca l-as fi avut nu as fi iesit…nu faceti opozitia niste eroi fiindca nu sunt…nu vor face nimic…vreti sau nu, cu deciziile bune sau gresite pe care le-au luat, cei de la putere ne-au scos din criza si cand vor veni urmatorii vor gasi o Romanie in ascensiune si isi vor atribui lor acest merit. spuneti ca basescu nu ar fi in stare de asa discurs…sunteti voi? aveti respect pentru primul om al statului indiferent de ce greseli face. pentru asta are cine sa il judece. nu mai comentati voi si va dati mari stiutori ca nu va fi mai bine. va invit pe toti la o discutie peste 2 ani cand vor fi altii la conducere sa vedem ce schimbari vor fi dar retineti, iesirea din criza o datoram ideilor, gresite cum spuneti voi, si masurilor care s-au luat de marire a taxelor si impozitelor si micsorare a salariilor.

Eu  •  25 ianuarie 2012, 11:13

Alo! Alo! Ramaneti asezati la locurile voastre…

mobuster  •  25 ianuarie 2012, 11:13

Un discurs capabil sa stoarca lacrimi de crocodil in 2005 sau chiar in 2009…. unui PDL-ist probabil….
Nu i-as recomanda acum decat o ” Baie de multime” care sa-i spele putin creierii de aburioi alcoolului …
Jos, presedinte al rusinii, jos si sa nu te mai intorci niciodata!
Ne este scarba rau de tot si de tine si de acolitii tai!
Valea!!!

jean  •  25 ianuarie 2012, 11:15

daca lui Base i s-ar da sa citeasca asa ceva in secunda 2 va face infarct!

velcata iosif  •  25 ianuarie 2012, 11:18

nu mai jigniţi pe Băsescu,că dacă nu era el ,eram cu toţii în kk.
Este un om special şi va pregăti o surpriză pentru întreaga clasă politică,care trebuie schimbată în totalitate,cu foarte mici excepţii.
Şi totuşi cei care s-au îmbogaţit şi nu pot justifica ceea ce au ,,agonisit,, să dea înapoi tot şi să facă şi muncă ani de zile gratis în folosul poporului,nu mai spun că doresc să fie băgaţi la puşcărie pentrucă acolo,trebuie bani investiţi cu haine şi măncare etc
asta să cereţi dragi cetăţeni care staţi în stradă,acolo sunt banii şi nu avem decăt să-i luăm.!!!!!!!!!!!!
Dacă reuşim împreună cu Băsescu şi noul guvern care desigur se va instala,să recuperăm banii furaţi ,pentrucă sunt multe multe miliarde de dolari,nu cred că mai avem o bună perioadă de timp ,nevoie de bani împreumutaţi dew la străini,care ne impun ce vor ei şi ce le convine.
Ce credeţi că dacă vine la putere ,iarăşi ai lui Iliescu,Crin sau Spin şi celălalt…ponta ,oameni slabi,pentru care politica este o măncare foarte grea,ce vor face???..Nimic…pentrucă nu au soluţii decăt doar să jicnească,să dea dovadă de comportament neadecvat,şi lipsit de coerenţă.De ce nu au fost la congresul lor 1 milion de cetăţeni,dacă sunt atăt de căutaţi ,de ce au fost doar căteva mii???
Pentrucă sunt marionetele lui nea Iliescu ,CARE SĂRACU…..a privatizat ţara,a împărţit toate bunurile CAP-URILOR,DISTRUGĂND AGRICULTURA,etc.
Trebuie să găndiţi că la revoluţie au murit peste 1000 de persoane
,dat .celor care au tras şi nu au fost pedepsiţi,la mineriada,nea Iliescu a adus minierii ,dar nu a plătit .Sperăm că mai are timp să plătească ,aşa ca fiecare muritor .
stimă şi judecaţi cu dreptate ,nu cu ce auziti de la alţii.

lumi  •  25 ianuarie 2012, 11:20

basescu ne-a dat de inteles inca de aseara ca vinovatii pentru situatia din Romania sunt Burebista, Vlad Tepes, Mihai Viteazu,Carol I, Carol II, Mihai I, Ceausescu, Iliescu, Constantinescu, Voiculescu, Tariceanu, Ponta, Antonescu, Stalin, Putin, Voronin si multi altii (pe ca nu si i-a mai adus aminte). El a picat ca musca in lapte, intr-un moment prost al istoriei. A avut ghinion. Viata e grea, ce sa-i faci. Norocul lui ca are, totusi, niste acoperisuri deasupra capului, ca sa aiba unde sa gindeasca asupra binelui natiei, si-a aranjat copiii, ca sa nu aiba si aia ceva de reprosat… Asa ca, norocul nostru ca el este un om rabdator, un intelept care nu se amesteca in nimicuri si ne putem baza pe el ca va trimite DNA-ul la usile si in casele vinovatilor!

ALECU SANDU  •  25 ianuarie 2012, 11:21

SE POT INFAPTUI ACUM CERINTELE DIN ’89?
SE POATE ALEGE IN CONDUCEREA TARII ELITA GENERATIEI TINERE?
DACA DA ATUNCI ACESTA VA FI MERITUL LUI BASE.
DACA CINEVA CREDE CA DACA IN LOCUL LUI SE AFLA UN NASTASE,GEOANA
PNL PRM PP PC SE INSEALA.
AM FI AVUT CONTINUITATEA SI CONSENSUL DORIT DE ILICI.
SUCCES

ina barbu  •  25 ianuarie 2012, 11:26

Si apoi a sunat ceasul si a trebuit sa mergem la munca…..:)….sa fim seriosi!!!!

Niciodata un om atins de morbul puterii nu va declara asa ceva…..dream on….

IoMircea  •  25 ianuarie 2012, 11:29

he…he…
nu o sa vorbeasca asa…
discursul presedintelui o sa fie o urmare la cel de aseara!

Relu  •  25 ianuarie 2012, 11:29

tare,foarte tare,am ras cu lacrimi.
Tolo,iti faci iluzii desarte,Basescu o sa tune si fulgere si nu-l va schimba pe Boc nici ars cu ceara.Omul nu numai ca nu stie sa piarda dar este plin de ura si fara onoare.Nu va iesi de la Cotroceni decat daca fuge sau este arestat.V-a face uz de toate mijloacele legale si ilegale,morale sau imorale pentru a-si pastra scaunul.
Fi realist.
Oricum ,m-am distrat.

dan  •  25 ianuarie 2012, 11:30

uau! fara cuvinte! cum ar fi sa-si schimbe discursul de astazi si sa-l citeasca pe acesta???? mai mult, sa-l si urmeze pas cu pas dupa aceea!!!

Freesys  •  25 ianuarie 2012, 11:37

Aveti o reclama la demararea proiectului Rosia Montana cat jumatatate de site, asta va scade total credibilitatea ca jurnalist !

“Intervenția cu românii” a președintelui | Jurnal roz de cazarmă și nu numai  •  25 ianuarie 2012, 11:37

[…] Tolontan publică discursul pe care îl va ține președintele azi. Sau discursul pe care și l-a imaginat el, Tolo, ca ieșind […]

albescu  •  25 ianuarie 2012, 11:38

Ar fi poate cel mai bun discurs al unui Presedinte in aceste conditii. Din nefericire noi nu avem un presedinte si, in plus, el nu va fi insusit de TB si numai pentru simplu fapt ca e scris de altcineva. Adevarul e ca dl Tolontan face literatura SF fara sa vrea intrand serios in zona utopiei politice…. Noi insa traim o antiutopie in toata regula si asta cand o sa comparam discursul real cu cel imaginar.

dorina  •  25 ianuarie 2012, 11:40

Niciodata nu va avea un asemenea discurs,sincer.A trecut vremea sa-i prosteasca pe” prosti”.Indiferent de ce va zice,pentru mine va ramine cel mai jalnic presedinte.Intruchipeaza tot ce au avut ceilalti rau la un loc.Nu l-am votat,am intuit de multi,multi ani ce smenar este.Sper din tot sufletul sa primeasca ce merita,mai devreme sau mai tirziu.

Old bear  •  25 ianuarie 2012, 11:40

Pe când o anchetă ca la Brașov,la Arena Național?

Andrei T  •  25 ianuarie 2012, 11:40

Inteligent si temperat. Exact cum nu sunt cei ce antureaza puterea. Sa ne imaginam cam cum ar trebui sa fie echipa de speechwriting si consilieri care lucreaza la asta intr-o administratie normala si responsabila. E mai simplu cand nimic nu te tine de maneca. Exercitiul jurnalistic este cu atat mai semnificativ cu cat apare simultan cu speech-ul privind starea natiunii al presedintelui Obama. Din pacte asteptarile mele de la speech-ul prezidential romanesc sunt net mai joase.

dimitrie  •  25 ianuarie 2012, 11:42

Nu…nu…nu, nu ma pacalesti, amice Tolontan!!!

In primul rand, nimeni din staful lui basescu nu poate(nu il duce mintea) sa compuna un discurs coerent, simplu, resemnato-sentimental… de tip american…In al doilea rand, nici cu paharul de tarie in mana Base nu poate rosti aceste cuvinte umane….NU e STILUL lui …

pentru tine, Tolo, bravo, e un exercitiu jurnalistic amuzant!!!

mihnea  •  25 ianuarie 2012, 11:42

Din pacate este doar un basm frumos intr- o zi de iarna cu care iti adormi copii.Realitatea este este mult cruda.Imi numar banii de hrana,rate si utilitati si vad ca si un mare minus.Poate cu economiile facute la comasarea alegerilor o sa o ducem mult mai bine.

bilu  •  25 ianuarie 2012, 11:46

fain discurs, domnu presedinte Tolontan!

VISHNU  •  25 ianuarie 2012, 11:48

HAI BASE!

bilu  •  25 ianuarie 2012, 11:49

n-avem noi asemenea presedinte, si din pacate nici popor care sa inteleaga un asemenea discurs.la asa popor, asa presedinte.

alex  •  25 ianuarie 2012, 11:50

Bravooooooooooo !!!
Subscriu.Textul formidabil.Dar nu cred in bunul simt basescian.Este ancorat in minciuna,coruptie si dorinta de putere incat nu are forta unei gandiri logice.

vineri13  •  25 ianuarie 2012, 11:51

Extraordinar! Am considerat intotdeauna ca celor care ne conduc le-a lipsit cel mai important ingredient in ralierea acestui popor catre o cauza mai buna: DISCURSUL. Aceste cuvinte scrise de tine au rezonat puternic in sinele meu, in constiinta mea de om liber al acestei tari.

incomod  •  25 ianuarie 2012, 11:55

Pai daca intr-adevar asta e discursul, si daca se si aplica, e sentinta finala pentru PDL. Fara alegeri comasate, fara sa fie la butoane, nu va mai apuca alegerile 🙂 Deci, daca intr-adevar asta e discursul si daca intr-adevar ar fi sincer… nu cred ca va fi lasat sa fie pus in aplicare. Pe de alta parte, vazand iesirea de ieri a lui Base, ma indoiesc sincer ca va spune asa ceva…

Mihai  •  25 ianuarie 2012, 11:55

Si DEMISIA? Unde e DEMISIA?

opozant  •  25 ianuarie 2012, 11:55

TOLO (ca si ponta, care o face in favoarea lui) propune sfârșitul democrației! Aceste 3 cuvinte -interzicerea traseismului poltic-decisa scurt, in sesiune extraordinara, asta inseamna. doi sau trei oameni -liderii de partid urmeaza sa controleze, discretionar, un intreg parlament O astfel de tara nu poate ramane membra a ue. oricand un parlamentar ales de cetateni poate fi dat afara de seful de partid? Dac pleaca la alt partid? Pai e ca la alesii locali- primarii pot fidemisi dca pleaca la lat partid, nu si daca sunt dati afara – daca stie ca va fi dat afara, nu pleaca, ramane formal, dar daca isi piede mandatul ca asa vrea seful de partid, atunci maine un om poate sa schimbe jumate din parlamentarii sau din primarii unei tari! Mai are vreo legatura tara aia cu democratia? plus ca in practica se mai intampla ceva. Uneori nu parlamentarii, ci conducerea partidlui „tradeaza”, cum a facut pc-ul in 2004 sau psd-ul (sau pdl, cum vrei so iei) insusi in 2008? Adica eu in campanie ma bat cu pdl, iar partidul decide, cum zice lazaroiu, sa fac alianta dupa alegeri fix cu pdl. eu parlmentar, daca vreu sa respect ce am zi in campanie, imi pierd mandatul?

Cornel  •  25 ianuarie 2012, 11:58

Aiurea,discursul lui basescu ! Este scris de Tolontan (care este inca un roman normal la cap) si exprima idei de bun simt (nu ii sint comune presedintelui – scuze ??????),iar finalul este demn de Rege !
Azi „plingaul national” ne comunica primele impresii si consideratii sigur favorabile dezastrului national (esi asta daca doreste muschiul sau – a mai demisionat el in 5 min.),ale FMI si guvern,si nimic altceva.

mihai  •  25 ianuarie 2012, 12:00

cataline ai reusit ce ti-ai propus de fapt..cred ca azi bati recordul la trafic ever!!

leyla  •  25 ianuarie 2012, 12:02

-Ma intreb oare, lacrimile ce-i jucau in barba aseara, au fost de mila poporului sau de mila lui si a gastii lui, ca au fost demascati in sfarsit ???
– A uitat cand cu ranjetul ala arogant ne-a spus ” Sa ne iasa din cap ca Statul Roman trebuie sa aiba grija de toti cetatenii lui ” ?
– Ieri a fost ziua mea de nastere si tare as fi vrut sa primesc de la presedintele meu – un mare cadou DEMISIA !!
…dar cum nu poate avea grija de toti cetatenii lui… l-am inteles !!
– S-a declarat socat de cuvantarile lui Iliescu, Ponta, etc, dar NU S-A DECLARAT SOCAT DE CE SCRIE PE PANCARDELE DEMONSTRANTILOR !! INCREDIBIL !

sabou dumitru(mitru)  •  25 ianuarie 2012, 12:03

D-le Tolontan, seful statului este seful Statului si trebuie respectat pentru acest lucru, idiferent ca l-ati votat sau nu l-ati votat; ca va place ori nu va place de dumnealui. Sarcasmul si ironiile d-voastra nu-si au rostul, mai ales acum. Tirania din Romania este , in momentul de fata formata din mass-media nu, din politicieni care de fapt nici nu exista( asa-zisii politicieni sunt parveniti si oportunisti ai Revolutiei din 1989, cu exceptia singurului politician ce se zbate in adevaratul sens al cuvintului sa fie politician si sa-i faca si pe ceilalti: politicieni, adica d-l Presedinte Traian Basescu.)Sau poate nu stiti ce inseamna politician, dupa DEX: persoana care, activind pe plan politic, urmareste indeosebi „satisfacerea intereselor sale personale, obtinerea de foloase personale”!!!D-l Presedinte Traian Basescu a fost singurul care in campaniile sale electorale si-a afirmat dorinta personala de a reforma statul roman. Toti ceilalti au promis „marea cu sarea”, adica prosperitatea oamenilor, a poporului si n-au facut si nu fac nimic in acest sens! Toti se lauda cu mentinerea „statului de drept” dar poate nu stiti ca „statul de drept” nu este ceea ce viseaza toti, adica asigurarea dreptatii care, oricum, nu exista nici in instantele de judecata, pentru ca si acolo hotararile judecatoresti se dau pe baza probelor din dosare nu, pe ce s-a intimplat in realitate.STATUL DE DREPT inseamna mentinerea ordinii publice prin „CONSTRANGERE” a populatiei, aplicata de institutiile statului respectiv.Iar toti parlamentarii si alesii de toate tipurile cu asta ne amagesc:prin „CONVINGERE” ca sa ne F… prin CONSTRANGERE!!! D-l Presedinte Traian Basescu asta vrea sa ne arate si sa ne deschida ochii si noi timpiti si idioti si cretini, ne luam dupa adevaratul tiran din Romania: MASS_MEDIA( cu televizorul prostiti poporul!)

SORIN  •  25 ianuarie 2012, 12:06

Fain exerciţiu de imaginaţie! Numai că Băselu’ e prea cherchelit ca să
judece. Înşişi consilierii săi nu pot scrie aşa ceva, fiindcă ar trezi
beţivanul şi, nevenindu-i să creadă, s-ar îmbăta la loc. Cred că are
creierul precum pielea capului, adică neted şi lucios. Vai de capul nostru, iată cine a ajuns să ne „conducă”!

Bogdan  •  25 ianuarie 2012, 12:09

Excelenta compunere de clasa a IV-a. Merita un 10.

delphi  •  25 ianuarie 2012, 12:10

bun articol, inspirat probabil de discursurile lui obama.
lui basescu o sa-i fie greu sa bata asta 🙂

savu  •  25 ianuarie 2012, 12:15

JOS CU TURNATORII !! GUVRNELE SE FAC LA URNELE DE VOT NU IN STRADA.

englezu  •  25 ianuarie 2012, 12:16

Cred ca discursul ” chiorului ” trebuie sa contina si urmatoarele:
– toti politicienii, de rangul 1, 2, 3 ( poate si mai jos!) din 1990 si pana azi, sa fie ARESTATI, JUDECATI, CONDAMNATI si CONFISCAREA AVERILOR dobandite fraudulos.
– cei din top „300” sau „500” sau „1000” sa „imprumute” statul roman cu minim 50% din banii depusi in diferite banci, inclusi cele de peste hotare ( mai ales acestea!).
– alegeri anticipate, cu excluderea de pe liste a tuturor celor de la primele doua puncte !
– introducerea in Constitutie a obligativitatii Referendumului la jumatatea mandatului parlamentarilor/presedintelui;
– elaborarea unui PROGRAM NATIONAL de dezvoltarea economica a ROMANIEI pentru perioada urmatoare;
– un indemn pentru romani: la munca !
Dumnezeu sa ajute pe romani !!!

andra  •  25 ianuarie 2012, 12:17

Ne meritam soarta….daca dupa cinci ani de mandat (dezastru) Basescu a fost reales, despre ce vorbim? Cat de dus cu capu trebuie sa fii ca sa-l realegi??? Uita atat de dus…asta e …L-a votat o mare parte din populatie plus ce s-a mai furat , iata ca a reiesit presedinte si ? acum ce vrem??????? Oricum sunt sigura ca Base va profita de vreme si ca oamenii numai ies in strada si se va fofila, va „uita” sa apara la TV…..cacealma….

HAI BASE  •  25 ianuarie 2012, 12:17

INTRE DOUA RELE I L PREFER PE BASE
USL? VAI DE MAMA LOR
DOAMNE FERESTE SA AJUNGA JEGURILE ASTEA LA PUTERE

somn  •  25 ianuarie 2012, 12:17

Draga TOLO, eu inteleg ca vrei sa-l speli pe Base, dar intreb si eu asa ca ciumpalacul, ce l-a oprit pe tov Presedinte pana acum sa fie un mediator al societatii si nu un creator de conflicte si mai intreb ce inseamna pentru tov Presedinte dialogul, cumva eu dau ordin si voi executati.
Draga TOLO eu observ ca tu il asezi pe tov Base in galeria oamenilor cu bun simt,te inseli amarnic, nu este decat un tovaras care ne URASTE.

marius constantin  •  25 ianuarie 2012, 12:18

Frumos si bun discurs. Sa speram ca il va rosti urmatorul conducator al tarii, sper eu ASR Principesa Margareta, sau macar un presedinte.

Multumim frumos pentru insiratie.

cucu  •  25 ianuarie 2012, 12:18

Ai uitat paragraful :

” De asemenea mentionz ca imi dau demisia din functia de presedinte si pe viitor ma voi dedica afacerilor. Am cumparat Golden Blizz. „

BaaZooKaa  •  25 ianuarie 2012, 12:21

Base o sa foloseasca cuvintele popor si tara mai mult de 15x. Sa vedeti cum se adeveresc previziunile mele. Pai NOstradamus nu tot asa a facut? A folosit cuvintele cele mai uzuale intr-un context, a amestecat si a scris previziunile. Asta suna exact ca: „Iarna nu-i ca vara.” Nuantele face diferenta intre o platitudine si o prviziune buna.

kuki  •  25 ianuarie 2012, 12:26

Administrația Prezidențiala a dat un comunicat pe tema asta. Așa cum am bănuit și am precizat într-o postare anterioară, ați fost lăsat… în offside d-le.Tolontan. Păcat, căci veți ieși cam șifonat și, zău, nu cred că nu meritați asta!

Comentează