(Precizare: bolduirile din text și indicațiile pentru vorbitor sînt redate după document.
De asemenea am pastrat si time-cod-urile originale)
miercuri, 25 ianuarie 2012, 2:08
(Precizare: bolduirile din text și indicațiile pentru vorbitor sînt redate după document.
De asemenea am pastrat si time-cod-urile originale)
Dragi compatrioți,
00:00:00:01
Astăzi, 25 ianuarie 2012, în România s-au născut 508 copii și au murit 701 oameni. În fiecare zi, devenim cu 200 de români mai puțini. Aceasta este cea mai puternică declarație de nemulțumire a voastră!
Tot astăzi, 25 ianuarie 2012, datoria externă a României a ajuns la aproape 100 de miliarde de euro. Aceeași sumă de 100 de milarde de euro au strîns-o ca economii, prin munca lor, cei 3 milioane de români plecați în străinătate în ultimii 10 ani. Aceasta este cea mai dură mustrare la adresa noastră, a celor care conducem România de două decenii!
În timp ce o țară rău gestionată a acumulat datorii, aceiași români, bine conduși, aceiași români încrezători în talentul și competența lor, aceiași români au reușit să producă în afara țării o valoare egală și uriașă pentru ei și pentru copiii lor.
00:00:42:28
(PAUZĂ DE ÎNTĂRIRE A MESAJULUI)
Dragi români,
Popoarele își aleg conducătorii, dar nu-și pot alege timpurile pe care le traversează.
Noi, românii, nu am căutat și nici nu am provocat această criză economică. Noi, românii, nu am dorit și nici nu am ezitat să ne confruntăm cu cea mai mare încercare financiară prin care trec statele lumii de la cel de-al Doilea Război Mondial. Însă adevărata putere a oamenilor se arată atunci cînd apar aceste momente și la înălțimea lor trebuie să ne ridicăm.
În ultimii doi ani, România a făcut eforturi pentru a-și păstra stabilitatea economică. Într-un climat de anxietate financiară și de nesiguranță în întreaga lume, Guvernul a încercat și a reușit să ia măsuri care să susțină speranța în economie.
Astăzi, avem stabilitate, avem un control al datoriilor, avem o ușoară creștere a Produsului Intern Brut și avem o încredere a investitorilor și a piețelor externe.
00:02:38:11
(PAUZĂ SCURTĂ PENTRU INTRODUCEREA NOII IDEI SOCIALE)
M-am gîndit îndelung și serios, în aceste zile, asistînd la nemulțumirile miilor de români din piețele orașelor. Am privit cererile oamenilor care au ieșit în stradă în aproape întreaga țară. Am ascultat și cererile milioanelor de români tăcuți, la fel de bine intenționați ca și cei din stradă.
Guvernul spune, pe bună dreptate, că înaintăm într-o direcție corectă. Oamenii spun, pe bună dreptate, că trăiesc prost.
Noi, politicienii care ne-am angajat să administrăm țara și să oferim generațiilor copiilor și nepoților noștri un viitor, susținem că lucrul suprem realizat în acești ani grei este stabilitatea. Dar există, într-o democrație, ceva mai important decît stabilitatea. Mai importantă este viața oamenilor, vital este felul în care ei trăiesc și, peste toate, domnește voința lor.
Românii au plătit în ultimii ani, prin reduceri, restrîngeri și privațiuni, această stabilitate. Ei vor acum un dialog nu împotriva stabilității, ci pentru ceea ce se va întîmpla în continuare. Ei doresc garanții că sacrificiul lor nu va fi inutil. Vocea românilor a fost auzită.
00:05:00:27
Dragi compatrioți,
Ca președinte al României, invit partidele, sindicatele și organizațiile nonguvernamentale, invit întreaga societate la responsabilitate și la încredere în capacitate acestei țări de a alege soluțiile cele mai bune pentru ea.
Ca președinte al României vă propun tuturor ca, indiferent de simpatiile politice, să găsim drept rezonabile următoarele măsuri imediate, cărora să le urmărim, împreună, aplicarea legală:
– Invit partidele politice parlamentare să negocieze un premier tehnocrat căruia să-i ofer atribuțiile de a-și forma un guvern de specialiști. Noul guvern va conduce țara în acest an important pentru consolidarea relansării noastre. Solicit partidelor ca noul cabinet să beneficieze de un moratoriu politic, asumat public în fața cetățenilor, pe întreaga derulare a mandatului guvernului de pînă la alegeri. Propun ca, în momentul numirii acestui guvern, să înceteze tactica ipocrită a salarizării cu 1.500 de euro pe lună a unor oameni cu funcții care cumulează o asemenea răspundere și să oferim acestor specialiști ajunși în fruntea ministerelor salarii comparabile cu cele din marile companii private. Acest principiu competitiv de salarizare va rămîn unul permanent în Guvernul României.
– Solicit coaliției de guvernămînt să retragă legea privitoare la comasarea alegerilor, iar alegerile să se deruleze la datele normale. În primăvară vom avea alegeri locale, iar în toamnă, alegeri parlamentare. Optez pentru păstrarea datelor alegerilor și nu pentru anticipate, luînd în calcul și timpul necesar fondării unor soluții politice noi, cerute imperativ de societate. E obligatoriu să liberalizăm condițiile, astăzi restrictive, de formare a partidelor politice, astfel încît românii să aibă timpul și oportunitatea de a putea alege între mai multe variante la alegerile din acest an.
– Salut propunerea societății civile de a constitui o agenție care să garanteze, împreună cu partidele, corectitudinea alegerilor. Consider că avem datoria să restaurăm încrederea oamenilor în gestul democratic al alegerilor, iar cei aleși în 2012 să aibă o cît mai mare reprezentativitate.
– Este timpul ca alegerile din 2012 să fie primele în care numărul parlamentarilor să fie redus la 300, traseismul politic să fie interzis, iar cei care vor fi aleși să nu mai beneficieze de imunitate în fața legii și să fie egali cu orice cetățean al României. Cer Parlamentului să adopte aceste legi în sesiune extraordinară.
– Noul guvern tehnocrat va avea ca mandat prezentarea în fața Parlamentului a unui set de reguli noi sau întărite privitoare la transparență și la măsuri împotriva risipei banului public sau corupției. Propun inclusiv instituirea prin lege a principiului răspunderii materiale pentru proasta gestiune a banului contribuabililor. Insist ca standardele de integritate și de competență ale actului de guvernare să fie crescute, acesta fiind răspunsul nostru la dorința expresă și legitimă a românilor de a le fi folosiți banii cu eficiență și reținere.
00:14:17:33
Dragi români
Uneori am făcut erori, dar întotdeauna am acționat cu bună credință.
În calitate de președinte ales al României, înțeleg să-mi cer scuze, în numele meu și al statului, pentru greșelile comise, pentru lucrurile pe care nu le-am dus pînă la capăt și pentru efectele nedorite asupra vieții tuturor. Personal, regret excesele de limbaj și unele ieșiri publice sub spectrul tensiunii.
În același timp, să vă solicit tuturor să avem convingerea că răspunsul se află în soluțiile democratice, nu în radicalism, violență sau populism.
Măsurile propuse azi, 25 ianuarie 2012, înseamnă, de fapt, continuarea reformei, dar continuarea reformei într-o modalitate care să vă ofere mai mult control și mai multă speranță. România nu are altă cale decît modernizarea! Modernizarea țării în favoarea urmașilor noștri este nenegociabilă. Așa cum cred în cetățeni care să aibă pretenții de la statul lor, cred într-un stat de o fermitate modernă, care să aibă pretenții de la cetățenii săi. Sîntem a șaptea țară ca populație în Uniunea Europeană și avem dreptul și obligația de a ne ridica la nivelul acestei forțe.
Toate aceste măsuri, cerute de voi, au nevoie de participarea voastră. Nu sînteți mulțumiți de condițiile din spitale, de educația copiilor voștri, de tratamentul părinților și bunicilor noștri, de perspectivele tinerilor și de sprijinul pe care statul îl acordă antreprenorilor, salariaților sau angajaților săi. Aveți dreptate, în fiecare punct și în toate punctele! De aceea, pentru fiecare dintre ele și pentru toate la un loc vă invit să vă implicați ca niște cetățeni activi. Noi, politicienii, fără controlul vostru, greșim mai mult.
Azi am greși încă o dată dacă am considera că măsura noastră ca politicieni este cîștigarea alegerilor și nu lucrurile care rămîn după noi.
00:21:05:50
(PAUZĂ DE 2,5 SECUNDE ȘI CĂUTAREA ENERGIEI PENTRU FINAL)
Dragi români,
Aceste zile ne-au adus încordare, contraziceri și chiar teamă. Dar ele au fost și un exercițiu democratic, iar democrația nu este comodă. Eu însumi am neglijat uneori că sînt președintele României, nu președintele oamenilor care sînt de acord cu mine!
Lecția acestor zile, pentru noi toți, este aceea că merită să ne păstrăm credința în virtuțile libertății. Să ne păstrăm credința în dezbaterea publică a ideilor. Să privim cu optimism capacitatea democratică a românilor ca neam european. Dacă istoria nu e blîndă acum cu noi, noi putem să avem caracter!
Depinde de noi ca, peste ani, să ne amintim aceste zile de ianuarie 2012 ca pe o renaștere. Să facem din dialogul dintre noi o regulă! Să reținem aceste zile ca date fondatoare ale ideii că România are ceva unic în cetățenii ei, valoros în tinerii săi și că trebuie să investim în această direcție!
Astăzi, sîntem cu 200 de români mai puțini decît ieri, dar sîntem mai uniți.
Merităm mai mult, trebuie să facem mai mult!
Dumnezeu să binecuvînteze România și pe români!
—————————————————————-
UPDATE1: Discursul este imaginar. L-am scris singur. Unii cititori au intuit inclusiv zonele de inspirație stilistică ale ”agenturilor străine” de la Hollywood 🙂 Am preluat cifre și idei din mesajele manifestanților, din ziarele din România (în special din Ziarul Financiar), din studiile Fundației Soros, din documentele Alianței pentru România Curată și din cartea ”Marketing pe frontul de Est” a Anetei Bogdan. Cei care au considerat discursul real nu e cazul să fie supărați! Au fost atît de mulți tocmai pentru că ne-am dori să auzim așa ceva și pentru că a apărut efectul de wishful thinking. Și, la urma urmei, poate că ar trebui să avem așteptări mai mari de la cei care ne conduc și de la noi. De ce să nu sperăm într-o astfel de atitudine de la președintele Traian Băsescu? Poate că, de fapt, sensul discursului, nu forma, se va dovedi real de vreme ce lucrurile din el sînt autentice, iar soluțiile par rezonabile și sînt dorite de atît de mulți dintre români!
UPDATE2: Fumurescu spune că am greșit și aduce argumente interesante. Cititi aici si critica lui Mircea Marian la adresa discursului.
dd • 25 ianuarie 2012, 15:27
In your dreams, baby …
Cristi • 25 ianuarie 2012, 15:33
Vaaaaiiiii…. ce-i facusiiiii….
Mesajul lui de inspiratie si motivare la care a lucrate de doo saptamani zi si noapte sa treaca ca un fas inainte de a exploda? 🙂
EXCELENT! Felicitari domnule Tolontan pentru acest articol. Felicitari nu pentru ca ati fi facut vreun rau lui basescu ci pentru ca ati dat ocazia oamenilor sa se pregateasca, sa deschida ochii, unui nou mesaj populist, demagog si manipulator.
viorel • 25 ianuarie 2012, 15:34
D-le Tolontan! Sunteţi cel mai bun ziarist sportiv dintre analiştii politici şi, din păcate, cel mai „bun” analist politic dintre ziariştii sportivi. Aveţi o gândire şi un comportament de- a dreptul maniheiste. Oare de ce focalizaţi „tirul” jurnalistic, justificat de altfel, numai pe Preşedintele Republicii România? Eu cred că românii, în marea lor majoritate, ştiu care sunt prerogativele conferite de Constituţie şefului statului. Sunt câteva. Le ştim cu toţii. Probabil că vă aflaţi, încă, în etapa în care România avea, din păcate, un „tătuc” ( N.C.). Poate ar fi fost interesant să ne explicaţi cum se face că în România, de peste 20 de ani, se votează, exclusiv, negativ ( să- l dăm jos pe x, nu- l mai vrem pe y) şi, pe de altă parte, nu a reuşit nici o formaţiune politică să obţină o majoritate simplă pentru a- şi asuma politic conducerea acestei ţări. De peste 20 de ani există o asociaţie culturală care se autodefineşte partid ( nu există nicăieri în Europa partid constituit pe criterii etnice, pe cale de consecinţă este, într- adevăr, o asociaţie culturală), asociaţie care decide, în ultimă instanţă, formarea a tot felul de „majorităţi”, mai mult sau mai puţin reprezentative. Probabil că aceasta ar fi una dintre marile problemă pe care le are România, problemă pe marginea căreia noi, cu toţii ( inclusiv d- vstră), am avea ce discuta. În opinia mea nu este foarte important ca Tolontan să ne spună nouă cât de rău şi de periculos este Traian Băsescu. Să ne spună formatorul de opinie Tolontan, lăsând deoparte orgoliile şi „meciurile” personale pe care le are cu Traian Băsescu, care ar fi soluţiile pentru România. În afară de jos cutare avem vreo variantă de SUS? Adică, pe cine punem în loc? Ohhhh, Caragiale, Caragiale, cât eşti de actual! Să trăiţi că ne trebuiţi, d- le Tolontan!?!
cnanbv • 25 ianuarie 2012, 15:35
Jos Basescu!
Sa vina Antonescu si sa munceasca 2% din timpul de lucru.
Va fi suficient pentru a trimite Romania pe culmile culmilor culmilor culmilor! Traiasca Antonescu !
LENEA SALVEAZA ROMANIA !!!
alexis • 25 ianuarie 2012, 15:39
Senzational,
Mai ales ca inteligentul purtator de cuvant al Presedentiei s-a grabit sa dezminta. Sa ne traiesti.
oldman • 25 ianuarie 2012, 15:43
salut,
o mica mentiune, de zeci de miliarde de euro.
datoria de 100 miliarde de euro include toate imprumuturile statului si persoanelor de orice fel din Romania.
adica si al bancilor private, societatilor comerciale, etc.
putem face statul raspunzator numai pentru imprumuturile in numele statului sau garantate de stat.
bnr publica aici structura datoriei externe
http://www.bnr.ro/Datoria-externa–5711.aspx
maverick • 25 ianuarie 2012, 15:44
http://www.youtube.com/watch?v=XQWxgnFc1fk – asta ar fi sursa de insipratie Hollywodiana pentru paragraful doi. Mie imi placea asta cu: acum e vremea eroilor:)
iar pe vremea asta merge si aia cu iarna axietatilor si a fricii noastre:)
leana mare • 25 ianuarie 2012, 15:50
destept te mai crezi !
Valentyn • 25 ianuarie 2012, 15:51
Adevărul despre ce se întâmplă acum în România. Treziţi-vă dragi români până nu e prea târziu!!!
http://www.blogulluivalentyn.blogspot.com/2012/01/ceea-ce-se-intampla-acum-in-romania-ne.html
alex • 25 ianuarie 2012, 15:51
da e un discurs de om corect ce folos ca omul asta e un ipocrit cu zeci de fete, cred ca in cel mai bun caz ar putea sa-ti copie discursul, din pacate…….
Muzica noua • 25 ianuarie 2012, 15:52
Fabulos!
banks • 25 ianuarie 2012, 15:53
@BlueEyes (doi?)…Daca Romania ar avea un Presedinte, acela nu ar fi ajuns in situatia sa tina acest discurs.
Daca Romania nu are un Presedinte este, din pacate, din cauza ca nu au existat Candidati si, mai rau, nici nu exista.
Altminteri, excelenta „fapta” gazetareasca a lui Tolo, jos palaria.
pavarotti • 25 ianuarie 2012, 15:57
UF!! Ce spaima am tras!!Chiar incepusem sa cred!Macar citeva frinturi si tot era un inceput!!Noroc cu vremea care m-a adus la realitate!!
Maica sa nu mai faceti ghidusii d”astea ca eu cu inimioara mea si la mintea mea chiar o sa cred!!Si pot face naibii vreun INFACT si ma duccc..si nu mai apuc sa vad Minunea!!
Purtator de cuvant Cotro` • 25 ianuarie 2012, 16:01
Nu recunosc ca am scris aceste lucruri desi al dracului de mult mi-as fi dorit ….
Danny B • 25 ianuarie 2012, 16:09
Simpatic articolul , dar NU mai merge … tara arde si baba se cheaptana , s-au acumulat o multime de probleme pe care noi nu vom face fata daca nu se schimba ceva ! Romania , este tara mea , locul unde m-am nascut , unde am copilarit , am facut o scoala etc – o tara BOGATA , dar cu milioane de oameni saraci – de ce ? – foarte simplu din ’90 majoritatea oamenilor normali , am crezut ca Dumnezeu ne-a sortit sa construim cea mai frumoasa si bogata tara din Europa … plecam propiuzis de la zero , fara datorii , c-un relief pe care multi si-lar dori in tara lor , cu dorinta unora ,ca din Romania sa facem a doua Elvetie … cand colo privind in oglinda , avem parte de un vis urat care parca nu se mai termina – ha de pamant lasat-e de izbeliste , furturi ca-n codru si pe fata , somaj , droguri , etnobotanice , prostitutie , mahari care cred ca daca au pus mana pe bani , asa cum au facut-o ei prin frauda si hotie , nu li se intampla nimic , ba chiar asteapta si favoruri … toate astea dandu-ne impresia ca suntem controlati pas cu pas , in ce facem , ce simtim , urmand probabil sa ni se puna si-un cip in c.., gripa porcina , aviara , medicamentele necontrolate care li se administreaza bolnavilor , sa fie oare o solutie de-a ne face sa disparem mai devreme din aceasta tara . Cine face CARTILE , in aceasta afacere murdara . Stiu ca nu suntem iubiti inafara , istoria ne-a dovedit-o de multe ori , nu ne facem iluzii dar ne-am saturat de OAMENI DE CARTON !
real • 25 ianuarie 2012, 16:11
da, acesta este discursul pe care il asteptam, si chiar cred ca e una din variantele de discurs pentru care se testeaza aici reactia internautilor – care de fapt, au declansat „miscarea ianuarie2012”.
Oricum, suna bine.
Bancheru • 25 ianuarie 2012, 16:16
Domnule Oldman: Dar datoria externa pe termen scurt a cui este? Din tabelul BNR nu rezulta.
Cristi • 25 ianuarie 2012, 16:20
Are dreptate „oldman” în privinţa datoriei externe care se ridică, mai exact la 97 miliarde de euro ! Din aceştia doar 30 de miliarde sunt datoria statului, 10 miliarde din cele 30 aflându-se în contul Băncii Nţionale a României, ca rezervă strategică ! Rezultă că statul este dator, practic, la ora acuală cu numai 20 miliarde de euro ! Restul datoriilor, până la 97 miliarde euro sunt reprezentate de împrumuturile din sectorul privat: bănci, societăţi comerciale, multinaţionale, proiecte pe diverse fonduri aflate în derulare, dobânzi…etc!!Din păcate nimeni nu a ieşit să explice populaţiei acest lucru, posibil pentru a fi mai uşor de manipulat oamenii, care în necunoştiinţă de cauză pleacă urechea la ceea ce văd şi aud urmărind ştirile la TV !
fabio • 25 ianuarie 2012, 16:23
nu ne intereseaza ce discurs va avea basescu,este apa de ploaie pentru noi,el sa faca nu sa tina discursuri dupa ce a nenorocit o tara,pe cine sa dea vina doar ei au guvernat cum au vrut,au cumparat parlamentul ,curtea constitutionala,serviciile secrete,jandarmii,au incalcat constitutia de atatea ori ,nimeni nu le-a stat in cale,au facut ce au vrut,acu sa plateasca nota de plata nu sa dea vina pe chelner.
dan • 25 ianuarie 2012, 16:29
Nu inteleg de ce dorintele si problemele catorva sute de oameni sunt considerate semnificative la nivel national?
Eu nu ma regasesc de nici o culoare in cererile lor.
JOS JOS JOS……..adica sa daramam ceva ?de ce ? pentru ce ?De ce jos Basescu?
-oare pentru ca a indraznit sa infrunte mafia din vami,din politie din justitie?
-pentru ca a stopat plata banilor nostrii catre revolutionarii imaginari fabricati pe spagi?
-pentru ca incearca sa elimine pensiile unor handicapati imaginari?
-pentru ca a incercat sa taie din pensiile de zeci si sute de milioane obtinute pe nedrept de unele categorii de pensionari?
De aia jos Basesecu???
De ce jos Boc?
Ce sa punem in loc?
….sa fie mafia psd cu iliescu nastase etc
….sa fie prostituata liberala?
….sa alegem impostorii lui diaconescu?
Nu tin cu pdeleii. M au suparat ca au furat ca si ceilalti
Dar fereasca dumnezeu sa avem la putere din nou mafia psd cu pnl- ganditi va cat de flamanzi trebuie sa fie ei si haitele din preajma lor dupa ce au stat pe tusa opt ani!!!???
Ganditi va cat de mult rau pot face tarii populismele ieftine ale lor si o eventuala revenire la politica sociala in Romania ,in contextul crizei generale in care se afla toate statele lumii.
Fereasca dumnezeu sa ajungem din nou ,ca tara sa fie condusa de lolek si bolek, secundati din umbra de iliescu si compania!!!
bhuttu • 25 ianuarie 2012, 16:46
Stiam ca Tolo are talent, e minunat cand il si foloseste! 🙂
dibaciu • 25 ianuarie 2012, 16:52
ihi, waaau, hip hip ura
si cand zicea base ca isi da demisia?!!!
inima_de_caine • 25 ianuarie 2012, 17:03
Acesta nu e un ART-ICOL! Acesta e un RID-ICOL!
kami • 25 ianuarie 2012, 17:06
aveam pretentii la dvs domnule Tolontan.
un consilier demis • 25 ianuarie 2012, 17:18
Ce tare ar fi ca peste o ora chiar asta sa fie discursul… As simti ca am castigat la loto…( in ciuda mizeriilor de la Loteria Romana)
florin.b • 25 ianuarie 2012, 17:25
@Dan,intrebi de ce sa-l dam jos pe Basescu ? Iti raspund .
-Pentru ca intr-o societate democratica,adica fix cuvintul pe care dv,cei care il sustineti pe Basescu ,nu-l intelegeti,sint oameni care au dreptul sa strige ” Jos ” asa cum altii au dreptul sa sustina un personaj.
-Pentru ca a mintit ,constant vreme de 8 ani si pentru ca a tinut in barate un partid PDL care asa cum chiar tu recunosti a furat.
-Pentru ca nici acum dupa atitia ani nu a clarificat situatia in cazul casei din Mihaileanu,sau pentru ca nici acum fica lui nu a clarificat de unde a avut banii sa isi cumpere o casa de 800 mii de euro.
-Pentru ca a incalcat mereu Constitutia,nu a reformat sistemul judiciar ,ci a incercat sa-l controleze,nu s-a luptat cu mafia din vami sau din politie ci a vrut sa isi aseze oamenii lui in punctele importante.
-Pentru ca in aceasta clipa Romania ca tara e cea mai izolata din intreaga UE Relatiile cu Rusia sint glaciare,la fel si cele cu Franta sau Germania.Ai vazut tu vreun lider important din Occident care sa viziteze Roamnia in ultimii ani ?
-Pentru ca niciodata el,Basescu ,nu a fost vinovat de nimic.mereu altii..Iliescu,minerii,rusii,presa ,”Agenturili straine ” ..etc..etc
-Pentru ca niciodata nu a incercat sa fie un mediator ,ci doar un declansator de scandaluri..de ura si toate astea in numele unei reforme care nu a reformat nimic.
-Pentru ca s-a cntrazis mereu in orice decizie importanta,de la majorarea salariilor profesorilor ,reorganizarea teritoriala,taierile salariale,aliantele politice ( Iti amintesti ce declara in 2008 ? Ca alinta PDL-PSD e visul sau implinit ,atunci PSD-ul nu era un partid corupt ? ).
-Pentru ca a incurajat traseismul politic pe care il infiera cu patos prin 2004-2005.
Astea sint doar citeva motive draga domn portocaliu .Si inca ceva,daca dv credeti ca presedintele a facut doar lucruri bune,atunci de ce ,ca un adevarat purtator de cuvint al sau ,nu ii recomandati sa se intoarca la popor .Sau acum dorinta poporului nu-i mai convine ?
frumos • 25 ianuarie 2012, 17:25
Mi-a placut remarca unui alt comentator, sunt de acord cu ea si de aceea o scriu din nou:
Tolontan este cel mai bun analist politic dintre toti comentatorii sportivi!
Tolontan este cel mai bun comentator sportiv dintre toti analistii politici! Am zis.
mosh waldorf • 25 ianuarie 2012, 17:37
Mie mi se pare tot circul asta un prilej numai bun sa scriam tot felul de tampenii (inclusiv eu). Brusc am descoperit ca: Romania e o tara saraca si ca politicienii sunt corupti. Am senzatia ca suntem o maimuta care intr-o dimineata e nemultumita ca are coada.
Avocat.ro • 25 ianuarie 2012, 17:48
Ar trebuii sa fii dat in judecata pentru calomnie si inducere in eroare ( art.266 ) din Codul Penal sau pentru dezinformare – propaganda – manipulare! (ADMIN: Nu insista. „javre”, „dobitoci” si alte exprimari similare nu intra)
Gabriel • 25 ianuarie 2012, 17:58
D-le Tolontan, inteleg conceptul de wishful thinking, dar ca sa nu fiti acuzat de naivitate nu vreti va rog sa scrieti si discursul de raspuns al lui Antonescu la cele de mai sus?
Am avea atunci cu totii raspunsul la intrebarea „de ce nu”.
Danny B • 25 ianuarie 2012, 18:11
Nici dupa 22 de ani nu scapam de dezinformare , dezbinare si ” mesaje” pe care le intelegem gresit – Va aduceti vorbele lui Iliescu in ’90 – in Romania nu este democratie , ci comunism cu fata umana si cand promitea ca un singur membru de familie va putea intretine toata familia ??
emil • 25 ianuarie 2012, 18:20
Ar fi prea frumos sa fie adevarat. E un discurs excelent, il adopt in totalitate. Cel care l-a scris trebie sa fie chemat in calitate de consilier prezidential.
SUCCES.
ion ionescu • 25 ianuarie 2012, 18:22
Oricat s-ar stradui cineva sa-l imite, nu iese…….
Incercati dupa un tratament cu multa bautura, multa hotie, perversitate si incultura.
Si pedeasupra cu badaranie si rautate fata de popor.
Neamtu • 25 ianuarie 2012, 18:22
Esti un mare mincinos! Nimic din ce scrie mai sus nu s-a regasit in discursul lui Basescu care e acum in direct pe toate posturile TV 🙂
Cum sa minti asa? Iti e putin rusine?
mirabela • 25 ianuarie 2012, 18:42
„” Am privit cererile oamenilor care au ieșit în stradă în aproape întreaga țară.”” pai si atunci de ce nu iti dai demisia si ne aburesti cu discursuri si declaratii care nu-si mai au rostul acum??? pana acum ce plm ai facut??? te-ai gandit cum sa te scoti tu basma curata??? dispari
Marius • 25 ianuarie 2012, 19:09
Deci da! Se confirma ca pana si un ziarist sportiv poate avea un discurs, fie el si imaginar mai bun decat Basescu. Deci ce mai cauta?
io • 25 ianuarie 2012, 19:11
ai fost parsiv azi cu articolul asta..
robert • 25 ianuarie 2012, 19:14
doamne, ce bine suna
florin • 25 ianuarie 2012, 19:16
Eu, in mare prostia mea am inteles de la dom’ presedinte urmatoarele :
1. trebuie sa ne bagam mintile in cap cu scandalul asta , ca sefu’ sustine stucturili. Asa ca baieti, lustruiti-va bastoanele ca sefu va tine de sase si nici n-o sa va traga de urechi!
2. fata de iliescu, care a adus pe aia mici si negri cu furtune la gat si nimic in cap sa ne potolesca , base ne baga in mina. Ca este si bine pentru economie, si pentru el / ei.Dupa ce au dat dracului toate minele, au platit firme de securitate se le pazeasca ca nu cumva sa mai fure si altii din ele, acum se apuca sa le retehnologizeze?
3. si dom’le , desi trist e totusi tare baselu’: n-a plans . Ne-a facut pe noi sa hohotim…
robert • 25 ianuarie 2012, 19:16
la ora asta titlul este DISCURSUL PE CARE NU L-A ROSTIT TRAIAN BASESCU
Alin • 25 ianuarie 2012, 19:34
Ce valoare pot avea zicerile unui subordonat al lui Voiculescu?
0
zass • 25 ianuarie 2012, 19:34
Era bine sa fi facut copy-paste. A ratat o sansa mare.
Flora • 25 ianuarie 2012, 19:38
Nu a fost sa fie……
Flora • 25 ianuarie 2012, 19:41
De unde ati avut acest discurs? Cum ati ajuns in posesia acestuia? Ceea ce am ascultat si vazut la TV este cu totul altceva….Hmmm….
Petre Panait • 25 ianuarie 2012, 20:50
Tot respectul d-le Tolontan. Imi amintesc ca in 2008 l-ati sprijinit subtil pe Basescu in articolele dumneavoastra, probabil ca inca mai sperati ca poate (mai corect vrea) sa realizeze ceva din sperantele cu care a fost votat in 2004. Ei bine, acest al doilea mandat ne-a demonstrat ca nu a vrut niciodata sa faca ceva bun pentru tara asta, ci doar sa-si satisfaca nevoia de a controla totul. Recunosc ca l-am votat si eu cu multa speranta in 2004, si acum imi e rusine cand vad ce oameni a promovat in tot acest timp: Roberta, Udrea, Eba sunt personaje care nu pot induce decat greata. Din pacate a compromis pe termen lung orice sansa ca o femeie sa poata fi respectata in politica noastra …
Tiganca Imputita • 25 ianuarie 2012, 21:23
„În timp ce o țară rău gestionată a acumulat datorii, aceiași români, bine conduși, aceiași români încrezători în talentul și competența lor, aceiași români au reușit să producă în afara țării o valoare egală și uriașă pentru ei și pentru copiii lor.”
Nu Bula, nu aceeasi romani
simy • 25 ianuarie 2012, 21:29
Cataline sunt satul pana peste cap de politica .Toata ziua la TV politica-politica-politica !!! Ma asez la calculator, sa mai citesc un ziar de sport ,o ancheta ,o dezvaluire si dau iar de politica !!!
Putem noi sa ne dam peste cap de zece ori.Nu se va schimba nimic in tara asta ,nici peste 20 de ani.
PENTRU CA SUNTEM ROMANI !!!
A 13-A ZI PENTRU ROMÂNIA « PELERIN ORTODOX • 25 ianuarie 2012, 21:45
[…] Cătălin Tolontan gândește românește…sau despre cum ar trebuie să fie unadevărat discurs prezidențial în vremuri de adâncă încordare socială. […]
Administraţia Prezidenţială neagă veridicitatea discursului prezentat de Cătălin Tolontan. – InfoStiri.eu • 25 ianuarie 2012, 21:49
[…] Valeriu Turcan, a precizat, pentru Rl, că textul publicat de ziaristul Cătălin Tolontan, pe blogul său, ca fiind discursul în exclusivitate pe care-l va rosti astăzi preşedintele Traian Băsescu, […]
Oby • 25 ianuarie 2012, 22:00
Tolo, esti un ziarist magnific, pacat inca ca esti aservit intereselor lui Felix (ca si tot trustul Intact de altfel). E foarte usor de criticat in contextul crizei financiare mondiale ce a reclamat aplicarea masurilor de austeritate ce ne-au afectat pe toti. Sunt foarte curios care ar fi fost starea curenta a natiunii daca „rotatia cadrelor” nu se intampla si ramanea PSD-ul la conducere… N-ar fi luat masurile necesare supravietuirii de teama ca nu vor mai fi populari la urmatoarele alegeri, iar tarisoara noastra ar fi ajuns mai rau decat Grecia. Baronii bineinteles n-ar fi simtit nici o schimbare. Eu vad regimul Base’ ca unul de sacrificiu, carne de tun… insa toate cuvintele de lauda pentru ca au avut curajul sa ia masurile necesare, chiar daca stiau ca pretul ce-l vor plati sunt urmatoarele alegeri. Atentie insa la candidatii independenti. Cu toata campania de dezimformare dusa de trustul Intact in principal, efectul nu prea e cel scontat. Lumea n-a uitat prapadul facut de hienele din opozitie cand au fost la ciolan.