Faptele fără semn de exclamare

UPDATE: Gazeta continuă  în ziarul de azi descîlcirea faptelor de pe Arena Național. Mai mulți cititori au cerut să vadă scaunele rupte, unul dintre motivele pentru care BGS susține că a intervenit în forță. Ziarul a întrebat autoritățile implicate. Apar contradicții și lipsesc scaunele rupte.

vineri, 2 martie 2012, 2:09

UPDATE: Gazeta continuă  în ziarul de azi descîlcirea faptelor de pe Arena Național. Mai mulți cititori au cerut să vadă scaunele rupte, unul dintre motivele pentru care BGS susține că a intervenit în forță. Ziarul a întrebat autoritățile implicate. Apar contradicții și lipsesc scaunele rupte.

“Jurnalismul e să tipăreşti ceea ce alţii nu vor să fie tipărit. Restul sînt relaţii publice”. (George Orwell). S-ar putea să nu convină nimănui ce vom scrie astăzi. Asta e! Nici nu e treaba noastră să fim simpatici Federaţiei, fanilor, Jandarmeriei sau BGS, sponsorilor, activiştilor Roşia Montană sau, dimpotrivă, companiei RMGC.

Misiunea noastră, ca jurnalişti, e să povestim ceea ce am văzut cu propriii ochi şi ce am cules din surse credibile. Verificăm, punem în context şi aducem aceste informaţii în faţa oamenilor. Cu alte cuvinte, faptele, nu noi. “Scriu cuvintele potrivite şi muncesc pentru a trece neobservat printre ele”, spune scriitorul israelian Amos Oz, cel care ne vizitează ţara chiar în aceste zile. E o frază care îmbracă şi meseria de ziarist.



Oltenii au provocat
Faptele de miercuri seară nu sînt simple. 18.000 de oameni au venit la amicalul România – Uruguay. Printre ei, aproximativ 50 de suporteri ai Universităţii Craiova, echipă dezafiliată dintr-o răzbunare federală cu fiecare zi mai evidentă. Conduşi de cei cunoscuţi drept Gabi Blondu şi Poştaşul, fanii erau nervoşi şi gata de harţă. Încă de la controlul corporal de la porţi au schimbat replici dure cu stewarzii de la BGS.

Oltenii s-au aşezat în Peluza Sud, între alţi aproximativ 200 de oameni, printre care au fost remarcaţi şi ultraşi dinamovişti. Cu cinci minute înainte de meci, zona a fost încercuită de stewarzii BGS. Forţele de ordine au fost şicanate. Dar n-au intervenit. Grupul de la Sud a scandat, nesusţinut de stadion, împotriva lui Sandu şi a lui Dragomir. Un reporter al Gazetei, plasat chiar deasupra zonei, a văzut perfect totul.

Apare bannerul
În minutul 60, scînteia s-a întins. La Peluza Sud a apărut un banner pe care scria “FRF=RMGC”. Stewarzii au încercat să intervină şi să confişte înscrisul. După cîteva împinsături, au renunţat.

“Eu am adus bannerul”, a declarat ieri pentru Gazetă un tînăr care s-a recomandat “Alex, activist Roşia Montană”. N-a vrut să-şi ofere numele întreg “ca să nu am probleme în viitor”.

La scurt timp, a apărut un alt banner pe care scria “Aceeaşi mizerie!”. BGS şi jandarmii au intervenit în forţă. Explicaţiile lor diferă. “Am fost loviţi şi s-au rupt scaunele. N-am avut nici o treabă cu bannerele”, povesteşte Antoniu Ungureanu, purtător de cuvînt la BGS. “Stewarzii erau depăşiţi şi ne-au cerut ajutorul. Plus că nu e voie cu bannere pe stadion, indiferent ce scrie pe ele” e versiunea lui Georgian Enache, de la Jandarmeria Bucureşti.

Violenţe împotriva spectatorilor
Sectorul a fost golit. Jos, în afara tribunelor, oameni care nu avuseseră legătură cu incidentele au căzut victime nevinovate ale forţelor de ordine. “Nicăieri în Europa nu există armate private la vedere, cum e BGS în România”, relatează un fan, iritat.

Reporterii au văzut familii prinse la mijloc şi oameni nevinovaţi bruscaţi de stewarzi şi de jandarmi.

Vuvuzelele şi teoria conspiraţiei
În acest timp, stadionul reacţiona verbal, solidar cu cei evacuaţi şi, mai ales, ostil făţiş lui Mircea Sandu şi lui Dumitru Dragomir. Marea majoritate a celor prezenţi au scandat “Mitică la puşcărie!” şi “Sandu eşti o mizerie!”.

Unii suporteri au acuzat că în acele momente la staţia de amplificare a fost pus un zgomot de vuvuzele, ca să acopere protestele. Sunetul vuvuzelelor a fost remarcat şi de către jucători, dar pe tot parcursul jocului, nu doar în timpul evenimentelor. “Forlan a venit la mine şi m-a întrebat ce se aude”, a mărturisit Torje, coleg în campionatul Italiei cu vedeta oaspete.

Întrebările Gazetei au arătat că, de fapt, zgomotul a fost provocat nu de staţia de amplificare, FRF şi Primăria au negat ferm, ci de vuvuzele care au fost distribuite în Peluza Nord de către firma de marketing SEG, partener al FRF, în numele Coca-Cola, sponsor al “naţionalei”. SEG a confirmat.

“Unii spectatori de acolo au suflat aproape nonstop în vuvuzele, dar n-au avut nici o legătură cu acoperirea protestelor. Aşa s-au distrat ei”, a descris unul dintre cei prezenţi în Peluza Nord.

Teoria conspiraţiei se dezamorsează, uneori, prin simple întrebări şi răspunsuri.

Final deschis
Conflictul include, de fapt, mai multe războaie colective sau personale. Ca şi România întreagă, patria fotbalistică este divizată pînă la sfîşiere.

În primăvara şi vara lui 1990 prindeau formă, printr-o coincidenţă de destin, România democratică şi Generaţia de Aur a echipei lui Hagi, Popescu, Răducioiu, Ilie Dumitrescu.

După 22 de ani, prin gaura steagului care povestea promisiunea renaşterii unei ţări şi unea o naţională glorioasă năvăleşte imaginea violenţei! Publicăm fotografia intoleranţei fanatice a tuturor taberelor. Microbişti împotriva şefilor fotbalului, ultraşi contra jandarmi, acti-vişti eco contra RMGC, BGS contra olteni; fiecare e convins că numai el are dreptate şi că celălalt trebuie schimbat sau anulat!

Dar ce e un fanatic? „Un fanatic e un semn de exclmare ambulant. Un fanatic este un bărbat sau o femeie care ştie toate răspunsurile şi nici măcar nu-l interesează întrebările”, spune Amos Oz. Am adresat întrebări, am obţinut răspunsuri şi le tipărim. Dincolo de căştile dure, prin gaura steagului se întrezăreşte ceva pentru care merită să pui întrebări. “Pentru că îmi iubesc ţara”, scrie Oz. “Chiar şi atunci cînd nu pot s-o sufăr”.

Comentarii (140)Adaugă comentariu

ady  •  2 martie 2012, 14:50

BGS desfiintat.

Cătălin Tolontan  •  2 martie 2012, 14:55

ultra_tei: eu nu fac emisiuni la tv, apar foarte rar la televizor, asa ca vorbeste, te rog, cu cei care fac asta. E ca si cum eu ti-as pretinde tie sa raspunzi pentru ce fac suporterii din Vaslui.

Raspund pentru ce scriu eu si pentru ziarul si siteul Gazetei Sporturilor.

Allez Rapid  •  2 martie 2012, 15:01

Si inca ceva. „Bannerele sunt interzise pe stadion.” ? S-a dus naibii dreptul la libera exprimare.

Mihail Andrei  •  2 martie 2012, 15:04

Bună Cătăline,

E bine că dai citatele scriitorului cel mai în vogă, dar ele nu prea spală articolul destul de insipid pe care ai încrecat să-l scrii. E clar că ai primit o sarcină să scrii pe subiectul respectiv şi te-a cam ros gulerul cămăşii.
Am deschis ziarul vostru electronic pentru prima dată. Am vrut să mă conving de ceea ce cam ştiam.

Orice activitate economică stă aşezată pe patru piloni:
1) Patronii
2) Salariaţii
3) Furnizorii
4) Clienţii

MANAGERII sunt cei care au ca obligaţie ca cei patru piloni să fie cam la acelaşi nivel (altfel există riscul ca activitatea să o ia la vale, să se prăbuşească) şi, în plus, acest nivel să fie cât mai sus.

Am scris cele de mai sus pentru a arăta cât de departe sunt patronii noştri (patronul tău, patronii de cluburi, patronii de la federaţie) de această practică generală).

Din cauza lor managerii nu-şi pot pune întreaga capacitate în slujba activităţii pe care au primit misiunea să o conducă. Patronii adevăraţi au câteva întâlniri pe an cu managerii respectivi, întâlniri în care li se prezintă stadiul realizărilor obiectivelor din contractul de angajare. La noi, dacă nu îi substituie în totalitate, patronii se amestecă grav în activitatea lor, şi de cele mai multe ori cu rezultate nefaste.

Salariaţii, ce să mai zic, scriu şi ei articole, aşa ca tine, să fie pe placul patronului. Sau, în cazul celorlalţi patroni din fotbal, aceştia ar fi în stare să intre şi pe teren să joace, dar nu se prea pricep.

Pentru toţi aştia piloul patru – clienţii – nu există deloc.

Sportul, în general, şi fotbalul, în special, sunt adevărate spectacole, care sunt făcute pentru SPECTATORI. Ei ar trebui să fie, şi chiar sunt în tările civilizate, o sursă importantă de venit în activitatea clubului.
De unde dispreţul patronilor faţă de acest pilon?
Se pare că patronii noştri îşi sprijină activitatea pe alţi piloni, pe care îi ştii şi tu, şi pe care nu vreau să-i nominalizez.
Cât despre situaţia lui dragomir şi mircea sandu, pe care tu eviţi să o prezinţi cum trebuie, eu nu spun decât 2 lucruri:
1) Nu eu le-am pus numele de naşul şi corleone, nume de care, spre ruşinea lor (care n-o au), sunt foarte mândri;
2) Sper să nu ajungem la situaţia în care mitică să spună: au fost doar vreo 55.000 de derbedei care işi strigau nemulţumirea.

PS. Am 64 de ani şi sunt pensionar. Prin anii 67, am mers de zeci de ori cu Mircea Lucescu în tramvaiul 14 către Regie. Eu terminasem cursurile, iar el mergea la antrenament, la Sportul. Cu tramvaiul 14.

Sunt din ce în ce mai fericit când constat că nivelul intelectual şi organizatoric al suporterilor a crescut foarte mult în ultimul timp.

SUNT DIN CE IN CE MAI MANDRU DE EI.

BRAVO BAIETI!

Iar tu: Nu-i neglija.

Toate cele bune
Mihai Andrei

catalin  •  2 martie 2012, 15:11

Tolontane i-ai raspuns lui ic afirmand ca: „da, ai dreptate, dar pina cind regulile nu vor fi schimbate cei din fotbal vor veni si vor spune ca pe nici un stadion din europa nu ai voie cu mesaje din afara sportului tocmai pentru ca acestea evenimente au expunere maxima si organizatorii nu vor ca diverse grupuri sa profite ca sa-si promoveze mesajele”.
chair si asa cum este acum – dezafiliata samavolnic de catre mafiotii sandu si dragomir, UNIVERSITATEA CRAIOVA ESTE IN AFARA SPORTULUI????
sa intelegem ca un banner pe care scrie „STIINTA NU MOARE” nu are niciol legatura cu sportul, ba din contra este ofensator, aduce atingere vreunei valori protejate de lege sau incalca demnitatea cuiva????????
din moment ce costitutia romaniei garanteaza si ocroteste dreptul la libera exprimare, cum poate sandu/f.r.f/b.g.s. sau jandarmeria sa interzica unei persoane sa isi exprime opiniile (prin viu grai sau in scris) atata timp cat prin aceasta nu instiga la violenta, ura sau discriminare?

bogdan-m  •  2 martie 2012, 15:21

Catalin, eu nu inteleg cum este posibil ca in Elvetia, la Euro 2008, suporterii olteni sa aiba expus un banner mare alb-albastru „Craiova prezenta” iar in Romania nu ai voie cu un banner „Stiinta nu moare”.
Oare elvetienilor nu le era frica ca ar fi fost posibil ca in spatele banner-ului oltenii sa aprinda torte si sa le arunce in teren?

Eu sunt un suporter al Stiintei din Constanta si am fost la Farul-Steaua unde am avut un mini banner „Incetati abuzurile impotriva Universitatii Craiova!”. Nu am fost nici scos din stadion si nici blamat de ceilalti suporteri. Nu inteleg de ce in Romania nu este permis un protest civilizat. Mie nu-mi place sa injur, nici persoane, nici echipe adverse si nu vad de ce nu pot protesta fata de o nedreptate flagranta, atata timp cat nu deranjez pe ceilalti suporteri din tribuna.

ic  •  2 martie 2012, 16:26

catline daca imi dai dreptate si esti de acord cu mine tu ca formator de opinie ce datorie ai? de ce nu poti condamna actiunile de violenta indiferent de cine sunt initiate? De ce presa permite asta? sunteti a 4a putere in stat. de la voi trebuie sa plece totul. dar inteleg ai o familie de hranit…….

„we are living in a culture of fear”

ceina  •  2 martie 2012, 16:41

Trecand peste toate, se mai mira cineva ca nu mai vine lumea la stadion?
Am fost un om al stadionului dar m-am saturat de toti: si de jandarmi imbecili care aproape m-au luat pe sus ca am venit cu steagul tricolor la Romania-Franta, de bgs-istii inculti care dau cu pumnul la orice, de toti conducatorii care sunt mai rau ca fotomodelele pe scena, si de ziaristii care promoveaza non-stop nonvaloarea si senzationalul dintr-o groapa de gunoi. prefer teatrul, la care eram la ora disputarii partidei minunate. Boicotati tot ce inseamna spectacole sportive. Se imbogatesc pe urma voastra si va mai si bat!!!

Mai batran  •  2 martie 2012, 16:57

Stau si ma uit la atatea comentarii unele cu rost altele fara rost.

Am citit si articolul, multa vorbarie,multe ipoteze nici o concluzie sau pardon „final deschis”

Domnule Tolontan daca nici acum in ultimul ceas nu vreti sa redati adevarul, dumneavoastra sau colegii dumneavoastra inseamna ca ne ducem de rapa cu totul.Pai cum puteti sa spuneti : ” Forţele de ordine au fost şicanate. Dar n-au intervenit”. Ati fost la un meci spectator sa cunoasteti metodele acestei armate in stat denumita generic bgs. Eu nu cred, altfel nu ati putea sa spuneti ca cineva are cum sa-i sicanezze. Cum sa sicanezi pe unii care iti pot opri accesul la meci pe motiv ca ai o cheie,un breloc,un steag sau eu stiu mai ce care contravine regulilor din capul lor. Cum ii sicanezi tu, un grup inferior numeric pe cateva sute de „badigarzi” ??? Care stii ca au in spate alte sute de jandarmi !!! Vorbiti niste aberatii

Exista filmari, cateva facute chiar la fata locului in care se vede actiunea oamenilor legii dublati de mercenarii bgs. Nu s-a aprins nici o torta,nu se batea nimeni cu nimeni,nu se rupeau scaune asa cum minte nenea de la bgs si totusi s-a intervenit in forta.Pantru un amarat de mesaj!!! Spuneti in articol ca exista meciuri vechi. Normal ca exista cand metodele sunt lesne de observat. Ah ca nu ati vrut pana acum si era mai simplu sa titrati soc si groaza asta e altceva.

Spuneti ca exista reglementari frf,uefa,fifa sau alte organizatii mafiote europene. Gresit exista o lege fundamentala a statului care garanteaza dreptul la LIBERA EXPRIMARE. Ca nu suntem in tara frf/fifa/uefa e ROMANIA ! De ce nu o respecta si nu o apara oamenii legii ?!

duralex  •  2 martie 2012, 19:16

ALO, DREPTURILE OMULUI???

FRF SI LPF,, BGS SI JANDARMERIAau incalcat cu rea vointa si acte de violenta, dreptul la exprimare, libertatea de opinie, protectia copiilor si tinerilor, dreptul persoanei vatamate. complicitate, instigare, tainuire si favorizarea infractorilor prin gura presedintelui lpf, dragomir , prin tacerea presedintelui frf, dar ]ndemnul tacit si contractul ilergal cu clauze abuzive dintre FRF si BGS, obiect de plingere penala la parchetul de pe linga Inalta curte de casatioe si justitie, LA COMISIILE PARLAMENTULUI, la UEFA SI FIFA.

cattany rominul  •  2 martie 2012, 19:24

CEI 2 CAPI AI MAFIEI FOTBALULUI ROMINESC CATARATI PE UMERII GIOVANEILOR, BECALIONILOR, BORCILOR, COPOSILOR, PINATYLOR, avrameilor, mititeilor, creditorilor hulpavi si bolnavi de inavurire prin fotbal, notorietate, analfabetism si betia puterii si a notorietatii prin incalcarea legii nu vor putea fi NICIODATA, NICIODATA dati jos prin demnisie, alegeri, presiunea opiniei publice pt ca in peste 20 de ani si-au ultraperfectionat scaunele aduse de acasa, pe viata, mijloacele de divide et impera, de regulat craiova, timisoara, fotbalul in general. ierahiile le stabilesc in vara si dupa 9 luni iese cine au hotarit ei, cercul vicios.

Cătălin Tolontan  •  2 martie 2012, 20:25

ic: uite articolul de ieri cind la cald mi-am spus parerea despre legitimitatea protestelor oamenilor

https://www.tolo.ro/2012/02/29/zapada-leilor/

nu e deloc greu sa citesti, te rog, ce am scris ieri

astazi am enuntat un rezumat al faptelor

multumesc!

catalin  •  2 martie 2012, 20:42

tolo, tie ti se pare normal ca cei 50 de suporteri ai craiovei + ceilalti 150 de dinamovisti sa fie INCERCUITI de gorilele bgs ab initio (inainte de inceperea partidei) pentru simplul motiv ca erau „nervosi si pusi pe harta”???
nu cumva s-a dorit ca suporterii sa fie provocati, s-a asteptat cel mai mic pas gresit pt a se pune pumnul in gura si a fi astfel suprimata orice forma de protest????
in articol citezi afirmatia unui nene de la jandarmerie precum ca n-ar fi voie cu bannere la stadion – cum de isi permite cineva (frf, jandarmeria) sa ingradeasca DREPTUL LA LIBERA EXPRIMARE obtinut cu sacrificii si sange in decembrie 1989???????
afirmarea DRAGOSTEI PENTRU CRAIOVA A DEVENIT CUMVA O INFRACTIUNE IN OCHII FEDERATIEI MAFIOTE SI A SLUGILOR SALE (bgs si jandarmeria)??????

andu  •  2 martie 2012, 21:23

Eu unul JUR ca nu voi mai avea de a face cu firma BGS. Conduc cateva firme si voi rezilia contractele cu ei.
CE-AR FI DACA PE VIITOR UNDE VEDEM CATE O CEAFA LATA FARA MINTE DE LA BGS, SOFER FIIND, SA-I CLAXONAM IN SEMN DE SCARBA FATA DE EI.
Falimentul lor este rasplata noastra.

Dorin  •  3 martie 2012, 0:01

Buuuun, bannerele interzise pe stadion.

1. Cred ca e un atentat la libera exprimare.
2. Acceptand ipoteza ca bannerele ar putea pune vieti in pericol sau alte scuze de 2 lei, se naste intrebarea: cum au intrat dom’le aia cu bannerele? Ca doar nu erau batiste sa le bage in buzunarul de la piept??? Cine trebuia sa-i controleze? de ce nu au fost confiscate bannerele la intrare?
3. Fiecare striga ce vrea pe un stadion (mai putin injurii), cu atat mai mult cu cat are legatura cu echipa care joaca. Pai ce s-a intamplat la acest meci ii da dreptate lu’ Jiji cand a evacuat tribune, nu? e cam acelasi gest, doar ca mai brutal…

gica contra  •  3 martie 2012, 0:18

Domnul Tolo…,trebuie sa fie mereu originalsi mereu contra.!

ic  •  3 martie 2012, 2:51

vreau sa vad asta pe prima pagina a ziarului. vreau sa vad asta de la toti colegii pe care ii coordonezi. sunt sigur ca esti constient de puterea ta si sunt sigur ca realizezi ca lucrurile nu se fac cu jumatate de masura. violenta si coruptia trebuie condamnate nu folosite pt a vinde ziare. dreptul la liberea exprimare trebuie protejat nu ingradit, e ultima noastra sansa.
sunt prea putine articolele care promoveaza valori morale. ne-am saturat de becali bomba sexi si curduta, de copos si borcea de sandu si dragomir si de toate ‘stirile’ legate de ei. nu ma intereseaza nimic din viata lor privata. nu ii mai promovati. rolul vostru este sa educati masele nu sa le indobitociti si mai rau.
cuvantul fituica apare din ce in ce mai des in comentariile cititorilor. s-ar putea sa ii subestimati si sa pierdeti bani facand asta.

nu am nimic personal cu tine sau cu ziarul pt care lucrezi. lucrurile trebuie sa se schimbe iar aceasta schimbare trebuie sa inceapa de undeva……

p.s. nu trebuie sa iti asumi acesta responsabilitate. pana la urma rolul tau de jurnalist e doar sa relatezi faptele. dar ai grija pt ca si kevin carter a crezut asta…..

EO  •  3 martie 2012, 6:29

acest articol este unul care se VREA impartial, insa povestea e lunga. sunt multe abuzuri. dar nu ai cum sa le sesizezi exact din relatarile altora, e musai sa fi fost tu acolo, sa fi ascultat tu gluma, sa fi vorbit tu cu omul. e ca o incercare de traducere a unei glume cu ion si maria unui cetatean englez (sa zicem). va zambi oarecum politicos, dar nu va intelege. asa si cu articolul „impartial”.
am stat pe margine, am fost pur si simplu schimonosit sufleteste de lucrul pe care l-am relatat, 5-6 begesisti loveau cu o ura de nedescris o singura persoana, care era intinsa intre ei. repet, INTINSA.
am vazut si ultrasi facand asta, nu neg.
dar spuneti-mi, va rog, domnnule tolontan, lucrurile absurde nu atrag reactii absurde? cum sa mai indepartezi un basescu & clica, un sandu sau un dragomir & clica, daca ei sunt si legiuitorii, si beneficiarii, si proprietarii uneltelor de punere a pumnului in gura?
stiu ca raul se hraneste cu opozitia noastra, prin endosmoza, dar cum sa facem, sa fluturam batiste albe ca sa plece astia?
care e solutia?

EO  •  3 martie 2012, 6:32

cum facem daca gresim culoarea batistelor de protest si fluturam rosu in fata taurului? si mai plastic, e ca si cum ai vrea sa alungi un roi de viespi facandu-le „papa” 🙂

McAnton  •  3 martie 2012, 6:33

@Mihail Andrei , este o nedreptate sa spui ca articolul Tolontanului este insipid . In my opinion , randurile asternute in aceasta rubrica sunt corecte spre remarcabile , citatele din Amos Oz sunt inspirate si denota eruditie . Acuzele tale sunt deplasate si ne lasa un gust amar cand un ziarist curajos este atacat astfel .

ps daca vrei sa citesti ceva insipid ,din pacate , exista TRU .

EO  •  3 martie 2012, 6:40

fanaticul e un copil al sistemului. cu cat sistemul e mai prost, cu atat fanaticul e mai fanatic. xenofobul si homofobul sunt incurajati de formatorii de opinie absurzi, lasati sa-si dea cu parerea in numele democratiei! ce vor face francezii de pe stadion, cand vor juca impotriva romaniei, vazand ca presedintele lor ifranj zice de romani lucruri, iar lucrurile sunt distorsionate pamfletaresc, chipurile, de media? vor striga „tiganii” si vor rade cu clabuci.
fanaticul este societatea. in absurdizarea asta sustinuta, cu totii o sa devenim fanatici.

ic  •  3 martie 2012, 10:45

Eo in curand cu toti o sa devenim fanatici, de asta imi e frica, am mai trecut o data prin asta in 89 si uite unde am ajuns. evolutia trebuie sa vina prin educatie nu prin ura..

Voinea Corneliu  •  3 martie 2012, 11:07

Vai de noi, suporterii care inca mai venim pe stadioane. Am ajuns ca pe vremea lui Ceausescu. O sa ne oblige sa venim cu bannere cu „Traiasca Dragomir”, „Cinste gloriosului conducator Mireca Sandu” si sa anunte clubul, jandarmeria, ca s-a mai vandut un bilet (sa isi redimensioneze efectivul, eventual cu inca 5 jandarmi)si clubul sa dea obligatoriu datele din buletin ale suporterului.
Am ajuns in ultimul hal. Eu nu mai vin la nici un meci pe National (Dictaorii) Arena, eu care merg cu sotia si copii pe Giulesti aproape la fiecare meci si nu am vazut nici o data asa ceva.
Va rog sa continuati tot asa pentru ca se pare ca presa a ramas singurul pilon democratic din aceasta tara. Asta pana FRF si LPF vor da o directiva prin care: Jandarmeria ,Mitica si Sandu trebuie sa isi dea acordul (obligatoriu sa aiba si drept de cenzura) daca ziarele sportive sa publice articolele sau nu.

promotii2012  •  3 martie 2012, 13:03

articolul este ok, dar observ in mass media un fel de informatii ghiveci, asta in general, pai sunt doua lucruri clare, avem huligani care nu vin pentru spectacol (una din cauzele) cauza a numarului mic de spectatori „normali” si care ar trebuie sanctinati adevarat luand exemplul Angliei, dar la noi asta nu se intampla, iar al doilea aspect este ca oricine din romania are dreptul de a prostesta fara violenta, iar prezentarea benerelor contra puterii nu ar trebui sa determine agresiunea fortelor de ordine, care par a fi protectoare a unei anumite „clase” a romaniei, desi sunt platite in majoritate de „celelalte clase” din romania.

Satu Mare  •  3 martie 2012, 13:30

Nu-i putem bate decat cu armele lor: politica. Suntem suficienti suporteri ca sa intram in parlament cu un partid al nostru. Raul trebuie distrus de la radacina, si doar de acolo se poate face ceva. Principiul in baza caruia ultrasii nu fac politica si dezbinarea (tot mai putin evidenta) suporterilor stau in calea acestui deziderat. Baietii de la Honor et Patria pot fi catalizatorii unei asemenea miscari. Mai este timp, dar nu mult pana la urmatoarele alegeri. InSatu Mare un jandarm a fost demis si acum se afla in proces la Tribunalul militar Cluj pentru ca a incatusat viceprimarul orasului la un meci de baschet. Daca nu era un oficial, credeti ca patea ceva? Si asa ziarele centrale nu au scris nimic! Singura putere si autoritate pe care o cunosc acesti indivizi este in sfera politicului. Acolo trebuie lucrat, nu proteste, scandaluri si mesaje care nu rezolva nimic.

Alin  •  3 martie 2012, 14:14

FC Vaslui – Dacia Mioveni (3-0)
23.02.2008

http://www.dorobantii.net/foto/2007-2008/retur/mioveni/mari/FCVaslui%20-%20mioveni%2001.jpg

In cinstea omului! CULMEA si la acest meci ni s-a cerut sa predam mesajele!

EO  •  3 martie 2012, 15:56

ic, ciao: ce interes au dinozaurii astia?…
…care educatie?

Radu  •  3 martie 2012, 17:14

Mare noroc ca mai exista si gazetari ca tine, Cataline.

http://ionescul.wordpress.com/

marius  •  3 martie 2012, 21:24

salut,
am fost la meci si din intamplare am nimerit pe inelul 2, in peluza unde au fost incidentele, in primul rand de unde puteam sa vad perfect ce s-a intamplat.
pt inceput vreau sa precizez ca desi am ajuns cu peste 1 ora inainte de meci si tribunele erau aproape goale, vuvuzelele se auzeau la aceeasi intensitate ca in timpul meciului.
in legatura cu incidentele vreau sa precizez ca nu am vazut niciun scaun rupt si aruncat de „derbedei”.
de la inceput, la atitudinea pe care o aveau pandarii de la bgs eram convins ca asteapta cel mai mic motiv pt a interveni cum ii duce pe ei capul mai bine, cu pumnii si bastoanele iar banerele au fost exact ce aveau nevoie. cand in final parea ca turma de pandari se potoleste, fericiti de ceea ce au facut s-au gasit 2-3 de la aceeasi firma, bgs, sa ne arate cat de smecheri sunt ei si sa dea cu gaze indiferent ca in fata lor erau mai mult femei, batrani si copii decat „derbedei”, gaze pe care le-am resimtit si cei din zona unde am stat.
daca pana acum eram impotriva huliganilor, ce s-a intamplat la acest meci ma face sa-mi schimb total parerea si sa strig alaturi de ceilalti: LA PUCARIE, MITICA LA PUSCARIE si MIRCEA SANDU ESTI O MIZERIE

Murmurel  •  3 martie 2012, 23:06

Sarmana Constitutie e calcata in picioare. Partea proasta e ca poate nici 2% din populatie n-a citit-o! Legea o fac cei care au puterea asa ca Legea fundamentala e un moft. Uitati-va ce au facut americanii din constitutia lor! Abuzurile puterii sint din ce in ce mai vizibile, peste tot in lume!

bogdan  •  3 martie 2012, 23:27

domnule tolontan, 2 intrebari, apropo de presa libera:
1. ce ziceti de amenintarile voalate facute de un politician prezumtiv presedinte la adresa unor jurnalisti care au publicat imagini cu noua sa locuinta?
2. ce ziceti de interzicerea pe stadioane a unui ziar care publica o lista de motive pentru care cei doi capi ai fotbalului trebuie sa plece?

mountytoma  •  4 martie 2012, 1:50

de ce isi permite jandarmul / stewardul roman sa bata suporterii ca la fasole? pentru ca e protejat de anonimat. nu pot sa depun plangere penala impotriva unuia imbracat in negru, cu cagula pe ochi. daca ar avea inscris pe piept un numar unic, pe baza caruia sa poata fi identificat de la mare distanta, sunt convins ca jandarmul si stewardul nu ar mai fi violent decat atunci cand chiar are acoperire legala. ei nu au nici o raspundere, raspunderea se evapora prin diluare asupra tuturor.
asa castadioanele Romaniei vor fi in continuare din ce in ce mai goale. nu va intrebati de ce? poate si pentru ca eu nu vreau sa fiu batut pe banii mei!

ravi  •  4 martie 2012, 7:38

Rezultatele sunt cele care recomanda sau nu o conducere.Aceste rezultate sunt sublime dar lipsesc cu desavarsire.
P.S.Ce legatura are RMGC cu FRF si cu sportul in general? Cine are ambitii politice sa faca numai politica.

florinox  •  4 martie 2012, 9:20

d.zeu catre sf. petru .lasa petre ca le am dat caracter

buzescu  •  5 martie 2012, 10:38

Jos monopolul BGS

drogbanel  •  5 martie 2012, 11:51

Nu trebuie sa va mire modul de actiune al BGS.Si ei sunt parte din Mafia care suge la stat.TREBUIE SA RASPUNDA LA ORDINUL MAFIOTILOR.
Nici o companie privata SERIOASA nu apeleaza la serviciile lor pentru ca se stie ca intre lumea interlopa si aceasta companie nu este nici o diferenta.BGS traieste din contracte cu sectorul public si A OBTINUT CEL MAI MARE PROFIT dintre toate companiile de paza din Romania.

laurentiu  •  5 martie 2012, 19:36

Bgs este parte a mafiei .Jandarmeria este o forta de opresiune asupra propiului popor 49 000 de jandarmi care nu produc nimic.Cerem dupa venirea USL la guvernare condamnarea sefilor jandarmeriei si revizuirea legii care reglementeaza firmele de paza.

mercador  •  22 martie 2012, 17:16

Mi-ar place sa citesc in gsp reportaje de genul asta http://www.formula-as.ro/2012/1006/societate-37/dosarul-umilintei-14740 . Sportul eu zic ca e despre oameni nu doar despre competitie in sine. Un articol despre cum vad jandarmii ce se intimpla in tribune ar fi interesant. Important e sa ne intelegem unii pe altii nu sa ridicam ziduri de ura.

Mase plastice  •  22 iulie 2013, 15:22

Odata cu Arena Nationala, multi oameni au reinceput sa vina la spectacole de fotbal. Inclusiv mai multe femei si mai multi copii. Daca fortele de ordine nu isi schimba tactica, de a nu mai actiona “la gramada”, noul stadion va fi, la randul sau, abandonat de oamenii normali. Nu suporterii agresivi sunt principalii responsabili pentru ceea ce se intampla, ci fortele de ordine, care reprezinta autoritatea statului sunt cele care trebuie sa dea socoteala.

Despre libertate în tribună | CCEA  •  24 septembrie 2013, 9:45

[…] sau persoane care conduc fotbalul în România. Textul primului (în ordine cronologică) era „FRF=RMGC” (aluzie la o posibilă relație comercială între federația de fotbal și o mare companie), […]

Comentează