Elodia joacă extremă la Oltchim. Despre Ponta și DD

Știrea că Dan Diaconescu a cîștigat licitația pentru combinatul Oltchim nu e decît versiunea economică a știrii mondene că Victor Ponta l-a nășit pe fiul interlopului Vasile Gorun.

vineri, 21 septembrie 2012, 10:04

Știrea că Dan Diaconescu a cîștigat licitația pentru combinatul Oltchim nu e decît versiunea economică a știrii mondene că Victor Ponta l-a nășit pe fiul interlopului Vasile Gorun.

Cele două evenimente poartă același nume de oraș, Rîmnicu Vâlcea, și același nume de sentiment: teama.

Ați observat? Nu cred că mi s-a părut. Cînd oamenii au zărit panglicile galbene sau purpurii de breaking news pe televiziuni, ”DD A CÎȘTIGAT OLTCHIM”, amuzamentul a ținut puțin și frigul mai mult.

Parcă ni s-a făcut frică. Frică pentru că butaforia a mers prea departe, frică în fața evidenței că nebunii au ieșit din salon și au pus mîna pe oraș, frică pentru că am devenit o țară unde se poate întîmpla orice.

Da, sigur, situația e amuzantă în ridicolul ei, vorba colegilor mei de la Gazeta Sporturilor, în sfîrșit Elodia o să apară și o să joace extremă stînga la echipa de handbal Oltchim, dar în redacție nu predomină rîsul, ci stupoarea și frisonul aduse de absurdul instalat pe tron.

Plus amintirile. Ca jurnaliști sportivi, știm foarte bine cine e Vasile Gorun! La mijlocul anilor 90, socrul mare de la nunta lui Ponta stăpînea Vâlcea și echipa de fotbal cu metode mafiote și, după ce dictai în redacție cronica de meci, o luai la fugă spre gară ca să nu-ți rupă picioarele. Punea cîinii pe arbitri, caftea pe orișicine, numai Miron Cozma făcea la Petroșani ceea ce-și permitea Gorun la Vâlcea. Abia peste 10 ani intra în închisoare.

Închipuiți-vă ce sentiment au azi toți interlopii din țară cînd premierul României îl nășește pe băiatul unuia de-al lor. Ăștia sînt solidari și se respectă în lumea lor unde se supraviețuiește greu.

Sigur că a fost nevoie ca mafioții să se benocleze din greu ca să observe știrea, pentru că televiziunile au evitat-o aproape in corpore, excepție a făcut parcă Realitatea TV, datorită libertății nădușite care se pogoară asupra omului în fața plutonului de execuție, ”ia mai dă-te în mă-ta, dacă tot ne închizi și nu ne primim salariile, ia-o pe asta!”.

Să nu-și închipuie nimeni că nu se află: garda pretoriană a lui Ponta s-a ocupat personal de ocultarea informației!

Imaginați-vă, așadar, ce garanție de imunitate au primit găștile care practică meseria stresantă a lui Gorun. Ditamai premierul țării stă la masă cu al lor!!! Și ce îndemn să continue să se amestece cu politica, poliția și justiția.

Cu răbdarea treci marea. Poate le iese și lor o combinație la nivel înalt. Nici în Soprano n-au rulat secvențe precum cele cu Vasile și Victor, n-au rulat pentru că așa ceva nu îndrăznește să-și imagineze nici un scenarist de filme cu mafioți. I s-ar lua analize de sînge și ar fi concediat și trimis la secția ”ecranizări după Stephen King”, dacă tot îi arde de thrillere horror.

”DD A LUAT OLTCHIM”, scrie pe ecrane, colegii mei se întorc cu spatele ca atunci cînd nu poți suporta ridicolul, e o reacție fizică în fața inimaginabilului jenant și, totuși, alta mi se pare știrea zilei.

La începutul anului 2012, a apărut pe fundul oceanului, în apropierea coastelor Japoniei, o enigmatică formă regulată de o frumusețe delicată.

Yoji Ookata, un scafandru pasionat de imagini subacvatice, care face asta de 50 de ani, a surprins imaginea stranie, plasată de ființe necunoscute la 25 de metri adîncime, în albastrul Pacificului.

Oamenii de știință au tresărit. Construcția din nisip era atît de frumos elaborată și de simetrică, încît era imposibil să fie produsul întîmplător al naturii. Ce se ascunde sub desenul rafinat? Ce semnifică cele trei  ceruri simetrice, peste care vin striații atent calculate. Ufologii au spus că e posibil să fie vorba despre amprenta fuzelajului unui OZN, îngropat în nisip.

”Cunoaștem mai bine suprafața lui Marte decît fundul oceanelor”, a admis, încurcat și el, un specialist de la NASA.

Yoji a așteptat, a observat și azi lumea a primit știrea, cam la ora în care s-a aflat cîștigătorul Oltchim. Castelul misterios cu circumferința de 2 metri de pe fundul oceanului a fost creat, ”după o muncă de zile și nopți”, de un pește!

Masculul din specia puffer fish, peștele care arată ca un balon cu spini umplut cu aer și e otrăvitor de nu poate fi mîncat decît dacă e gătit de bucătari hiperspecializați, construiește cu migală aceste creneluri perfect circulare ca să atragă femela să-și depună ouăle.

În lumea curenților submarini, cu cît zidurile sînt mai laborioase, cu atît icrele au mai multe șanse de a rezista. Peștele arhitect s-a freacat cu burta sa de nisip pînă cînd a construit splendoarea sa de castel ascuns de lume, dar deschis pentru mireasă.

Cu un ochi pe televizor, unde DD anunță că ”Oltchim a redevenit pămînt românesc” și cu celălalt sub apă, vă întreb direct: cînd ați întîlnit ultima oară un lucru frumos făcut în România? Cînd v-a surprins ultima oară plăcut țara oamenilor, nu cea creată de natură, cînd ați spus ”Wow!” în fața unui pod românesc, a unei construcții, a unei idei materializate, a unei lecții magistral predate, fie și a unui gest care să vă încînte, să vă bucure sau să vă stimuleze?!

Vă lipsește și ne lipsește tuturor frumosul, pentru ochi, mentru minte, pentru inimă. În schimb, l-am avut azi pe Remus Vulpescu, șeful privatizării Oltchim, care a transformat licitația în kitsch, într-o reprezentanție TV personală în care a murit de plăcere că s-a văzut la televizor, a fluturat hîrtii, a vorbit despre conceptul de privatizare în termeni de glumițe de șantier și s-a întrecut în miștouri cu Dan Diaconescu. Erau ca într-o reclamă cu Dorel la licitație.

Pînă la urmă, în ciuda faptului că ia spuma, DD e ultimul invitat la acest carnaval și, în nici un caz, principalul responsabil!

PD-L a numit miniștrii în vîrstă de 30 de ani peste economia țării, puști fără nici o experiență pe cartea de muncă. A instalat șefi care nu conduseseră pe nimeni în viața lor peste companii din industrii dure, vezi cazul Tarom. Acum  a venit USL care afișează alte fețe, dar același tupeu iresponsabil, pentru că despre asta e vorba: iresponsabilitatea mută a altor vremuri a fost înlocuită cu cea locvace.

Iresponsabilitatea de sertar a foștilor activiști care au preluat conducerea țării după 90 este succedată azi de iresponsabilitatea de prime time a generației multimedia. După aventurierii bătrîni de partid și de stat urmează, logic, aventurierul tînăr pur sînge. Asta e reforma statului: se dezetatizează aventurierii? Întineresc șmecherii? 

Vorba lui Dan Tapalagă, cu care am vorbit azi, uluiți amîndoi, ”parcă am asistat la Tele Eurobingo Show, nu la privatizarea Oltchim”. Vorbim despre o societate cotată la bursă, despre pierderi de miliarde de euro, despre zeci de mii de locuri de muncă, totul licitat fără garanții serioase, ce bătaie de joc!

Și, mai ales, ce urîțenie! Adrian Ursu spune imediat pe Antena 3 că a fost prima privatizare manea, iar Rareș Bogdan vorbește despre umilirea normalității pe Realitatea TV.

Cristian Tudor Popescu îl vede pe ”talentatul domn Vulpescu” într-un spot YouTube, iar Cristi Pantazi, redactorul-șef al Hotnews, scrie că are senzația că-i scapă ceva.

Nu cred că e un proiect genial și malefic, altul decît planul mereu agresiv al proștilor de a da lovitura și de a vedea ei apoi ce fac.

Aici gîndesc fix ca Rogozanu: ăștia sînt din categoria ”nu știi ce să faci, prostești cu televizorul!”.  Numai că mi-e teamă că ei nu știu, de fapt, să facă nimic! Acesta e nivelul la care s-a ajuns. Dacă-i scoți pe Raed Arafat și pe încă vreo doi, trei din lista cu sute de componenți ai ultimelor guverne, luați cîte vreți!, nu găsești oameni care să fi creat o instituție, o marcă, o cultură de organizație, o operă cu semnificație!

Aștept titlul Ziarului Financiar de luni, faceți o analiză a profilului de manager al lui DD!, na că a ajuns circul și în reduta corporatistă a cifrelor și a cotelor de piață, cum să tratezi serios o astfel de mascaradă?

Într-un fel, îmi pare rău s-o spun, dar și-o merită pe deplin elitista noastră castă a afacerilor! Prea multă lume din business-ul românesc sau străin prezent aici a luat de la stat, a făcut compromisuri uriașe, a dat șpagă, s-a lăsat șantajată de Secu sau de media murdară și a urmărit ceea ce pînă și fata lui Murdoch, nu e cea mai bună referință, dar citatul e corect, numea ”profitul fără alt scop, adică rețeta sigură a dezastrului”. Și circul nu s-a încheiat, să vedeți compoziția viitorului Parlament, o societate se reclădește nu doar cu implicarea cetățenilor, ci și cu cea a companiilor oneste și a antreprenorilor care au făcut bani și vor să-i dea înapoi pentru viitorul copiilor lor.

Am aceeași senzație ca și Vasile Dâncu, care simte cum se revarsă prostia în cazul urșilor.  Antologică imaginea cu Rovana Plumb cu urechea la pădure. Am avut-o ministru pe Elena Udrea, acum a venit Rovana Plumb, totuși ce păcat ispășim?!

Încă o dată, DD e ultimul pe listă, uitați-vă la toate agresivitățile instituționale din ultima vreme! Față de flăcăii care iau decizii economice naționale bătrînul Vadim Tudor e o amintire a unor vremuri romantice, cu pirați care amenință din vîrful catargului, dar care nu ajung niciodată la țărm.

Traian Băsescu se poate retrage liniștit cînd o vrea el. Lasă în urmă o nevroză națională, eșec teribil pentru un conducător, nu e nevoie să fii admirator al Buthanului ca să te gîndești că la ce naiba folosesc toate dacă starea de spirit a oamenilor e de rahat, zi de zi și ceas de ceas?!

Adevăratul extremism constă în prostia și incapacitatea de a face ceva frumos, ceva care să dureze, ceva care să-ți asigure traiul și să-ți bucure sufletul.

Nu că statul ar trebui să-ți ofere pe tavă armonia vieții tale, dar nici să creeze un climat toxic și disfuncțional de ți se înveninează ficatul mai rău decît cel al peștelui care găsește la 25 de metri sub apa rece a oceanului puterea de a-și construi mandala, precum călugării budiști care lucrează săptămîni întregi, la lumina Lunii, desenînd cercurile lor drage de nisip!

Puneți-l pe Vulpescu să facă ce-a făcut peștele, dați-i lopețele în fața Palatului Victoria și, dacă reușește, îmi retrag cuvintele. Cînd ați văzut ultimul lucru frumos în România?

 

 

Comentarii (117)Adaugă comentariu

vlad  •  21 septembrie 2012, 22:22

O studenta de-a mea zicea ca-i este rau cand a postat pe fb rezultatul licitatiei. Mie imi este greata. Greata pare ca va este si Dvs. (cel putin asta imi transmite acest articol).

Sunteti una din putinele persoane publice in care mai am incredere in tara asta, una din putinele persoane publice pe care le respect si asta in conditiile in care lucrez cu sute de oameni (f inteligenti) in fiecare an.

Ce credeti ca trebuie sa facem aceia dintre noi care mai avem pretentia ca inca suntem normali, ca inca gandim, ca inca procesam ce se intampla in preajma noastra?

Cateodata combat senzatia de rau renuntand complet sa citesc stirile si scufundandu-ma intr-o carte dar totusi nu ne putem detasa complet de tara in care traim (din pacate). Aveti un sfat? Multumesc

Tibi  •  21 septembrie 2012, 22:22

Si ca tot veni vorba: as vrea sa vad si eu cartea de munca a domnnului Ponta. Apropo de oameni cu experienta in fruntea tarii.

Bogdan Gherasim  •  21 septembrie 2012, 22:25

ultimul lurcru frumos vazut in Romania este biletul de avion dus

ossy  •  21 septembrie 2012, 22:26

bai tolontane mai lasa-ne tu cu aburelile tale, nu mai incerca sa ne manipulezi….,A FOST O LICITATIE CORECTA, AI O PROBLEMA CU ASTA?

matei.christian  •  21 septembrie 2012, 22:28

În primul rând felicitări pentru text deşi cam lung – nu ştiu câţi dintre cititorii GSP vor avea răbdare să-l citească în întregime – este excelent. Cred că a fost scris din dezamăgire, durere, disperare, lipsă de speranţă adică tot ceea ce simt românii în momentul de faţă. „Luminiţa de la capătul tunelului” de pe vremea lui Ciorbea este, parcă, mai palidă ca niciodată, pentru că, o Doamne, Ponta şi DD reprezintă alternativele la gaşca portocalie. Oare ce vremuri ne mai aşteaptă?

mihai  •  21 septembrie 2012, 22:29

Puneti-l pe Voiculescu sa faca ce-a facut pestele, si daca nu pleaca cu nisipul, imi retrag mailul.

Cătălin Tolontan  •  21 septembrie 2012, 22:32

vlad: citez din tudor octavian: ”nu exista viata, exista solutii de viata”.

mihai: cum ziceau catavencii, cititorii sint mai inteligenti decit ai lor si dect mine 🙂

Gabri  •  21 septembrie 2012, 22:37

Felicitari, prea putini gazetari obiectivi mai gasim. Dupa ce am vazut toate aliantele politice posibile, constat ca nu mai avem la ce spera, se schimba persoanele, generatiile, practicile raman la fel sau mai rau. Am distrus tara asta, nu se intrevede nimic bun la orizont, de fapt nu mai avem orizont, parca avem deasupra un scut care ne separa de civilizatie, de normalitate, scut ce l-am cladit singuri si acum nu-l mai putem sparge.

Tudor  •  21 septembrie 2012, 22:40

Intrebarea mea este de unde a avut asta atatia bani? El nu este afacerist, are o televiziune. Se confirma faptul ca este un santajist. El prin televiziune santaja diverse persoane sa nu-i dea in gat si asa primea bani cu caruta. De aceea are bani si de vile si de masini luxoase si de elicoptere si ce mai are. Daca nu sunt banii lui, atunci ai cui sunt? Cine este in spatele lui? Eu vad un om cu doua fete. Sper sa ma insel sa faca treaba buna pentru acei muncitori dar sunt sceptic.
Din pacate va creste si electoratul lui.

Laurentiu  •  21 septembrie 2012, 22:40

Subscriu la ce a spus matei.christian.
Din dezamagiri si suferinte se nasc cele mai frumoase si emotionante texte. Asta o spun din experienta.
Pe de alta parte, abia astept sa-mi iasa viza de canada sa parasesc dracului tara asta pt totdeauna, sa le ofer copiilor mei o alta educatie. Mi-e teama sa-i vad ca vor creste cu tv-ul in fata ochilor, printre smecheri de bani gata din scoli samd.
Am romania in suflet, roman voi fi toata viata, dar ce se intampla acum la noi nu face altceva decat sa ma faca sa ma simt ca un adolescent inselat de prima lui iubire stiind ca trebuie sa o paraseasca desi o iubeste.

mihai  •  21 septembrie 2012, 22:41

un alt articol basist…trist tolo..erai odata un om cerebral…dar se pare ca portocalii te-au mancat si pe tine…

razvan  •  21 septembrie 2012, 22:44

Am vazut o cana intoarsa, pe un birou dintr-o data. A ramas acolo, neatinsa. Posesoarea ei, nu s-a mai intors, iar cana asteapta de parca ar fi o poveste induiosatoare cu un caine care isi asteapta stapanul, refuzand mancarea. Ea e in Germania. Cica definitiv. Ce chestie, de 5 ani invata franceza, timp in care s-a mai dus si la vot. Chiar daca politica era straina de tzara ei preferata. Oricare, doar Romania, nu.

Liviu  •  21 septembrie 2012, 22:53

Un articol care suprinde foarte obiectiv realitatea pe care o traim. Referitor la nunta la care Ponta este nas…Ponta asta chiar nu a invatat nimic din gresela pe care a facut-o fratele lui Basescu Traian cand l-a nasit pe Bercea Mondialu’ … ? E vorbga de imaginea lui ca politician. Adica nu poti sa girezi un interlop ca V. Gorun. E ca si cum pe fruntea lui Gorun s-ar scrie „garantat de Ponta” !

panconecaca2  •  21 septembrie 2012, 22:59

…Ce sa faci ??? Daca exista multi PROSTI in Romania …cineva le-a facut partid :)))
RIP Olchim !!!

NICIODATAPROSTIT  •  21 septembrie 2012, 23:04

DIACONESCU ESTE SAGEATA LUI BASESCU-NU MAI DUCETI OAMENII IN EROARE-ESTE OMUL GUVERNATORULUI BASESCU

nea tolontan  •  21 septembrie 2012, 23:09

daca castiga PCC cu 3 milioane? tapalaga&co ziceau ca asta e situatia la oltchim…DD a venit cu 45 de milioane. restul e cancan pt ca nici pcc nu dadeau garantii ca ar fi facut ceva la oltchim

marian  •  21 septembrie 2012, 23:13

Bravo Tolo! Inca un articol din seria: Ce frumos scriu eu si ce de rahat e clasa politica! Dar voi baieti, care ati tras la greu pt tarisoara asta, vedeti ca ati facut-o degeaba.Afirmatii de genul „Iresponsabilitatea de sertar a foștilor activiști … aventurierii? Întineresc șmecherii?” suna bine dar e foarte generala. Boala romaneasca: vedem lucrurile prea de sus, iar amanuntele ne scapa. Alta boala romaneasca: ne iubim conducatorii; dupa Ilici a urmat Base, dragostea ta („Traian Băsescu se poate retrage liniștit cînd o vrea el”).
Intr-un film de duzina, un american ii spunea unui rus: Voi (rusilor) vedeti numai partea goala a paharului. E si cazul tau, Tolo.
Schimbati placa baieti, poate asa o sa va iasa!

fanulumocanu  •  21 septembrie 2012, 23:16

Curios cum va apuca greata cand e vorba de circul asta simpatic si oarecum inofensiv dar nu v-a revoltat faptul ca managerii de la Oltchim au petrecut 750.000.000 EUR in cativa ani . Nu, talharia e normala ,e un dat, circul ne stirbeste statutul nostru aristocratic.
Oltchimul, echipa de handbal e sora buna cu Pandurii despre care ai scris. Economic,echipa aia e un nonsens.

PS grecii n-au dat foc pe-acolo din partizanate politice ci pentru ca voiau sa le taie privilegiile (aberante) inainte de a-si taia clasa politica avantul de a talhari.

kerry  •  21 septembrie 2012, 23:17

Sunt mai prost asa…o intrebare simpla…de atat cat esti de destept de ce nu ai cumparat tu?

Filbert  •  21 septembrie 2012, 23:17

Pestele-arhitect/toxic/delicatesa se numeste fugu. Oltchim-DD se numeste ţeapa (electorala sau gazprom).

desant  •  21 septembrie 2012, 23:18

nimic mai adevarat…

mircea  •  21 septembrie 2012, 23:19

La intrebarea din final as raspunde categoric, azi! Si in fiecare zi!Doar ca nu in politica, in viata sociala sau in presa. Acolo ii vad pe Ponta, Antonescu, Basescu, Sova, Iliescu, Voiculescu si mi se face greta. Ii mai vad pe expuscariasa lui Nastase , pe Becali, pe Lutu, pe Bianca, Simona, Andeea si iar mi se face greata.Toate lepadaturile au ajuns vedete si toti alienatii ocupa paginile ziarelorsi-atunci unde sa mai incapa frumosul? Ca frumosul nu vinde!? Vinde uratul, scandalul, tigania c-asa-i normal, nu? Dar ce poate fi mai frumos decat un prim ministru la brat cu un puscarias si un nebun-Gorun-Ponta-Dogaru! Doamne, cata maretie!!!

Mike  •  21 septembrie 2012, 23:24

Intrebarea este: cati dintre voi detineti suficienti neuroni pentru a gandi singuri?

dan  •  21 septembrie 2012, 23:29

D-le Tolontan, aveti tot respectul meu pt ceea ce scrieti, dar sunt putini ca dvs. V-am admirat intodeauna pentru sinceritatea si gandirea limpede si va admir si acum, dar din pacate cred ca e prea tarziu sa mai schimbati ceva, va luptai practic impotriva morilor de vant. Acelasi sentiment de greata si tristete ma incerca si pe mine cand vad in ce hal a ajuns societatea roamanesca, complet lipsita de valori, incapabila parca sa pricepa, ca drumul pe care a apucat-o e fara intoarcere.

daniel  •  21 septembrie 2012, 23:34

eu astept profilul de manager al lui G. Becali si MiMi Stoica 🙂 .. tot de la Ziarul Financiar…

lazio44  •  21 septembrie 2012, 23:42

Ultima oara cand am vazut ceva frumos facut in Romania a fost atunci cand Bogdan Aurescu a castigat procesul cu Ucraina privind delimitarea Platoului continental al Marii Negre.

l0gan  •  21 septembrie 2012, 23:45

te rog frumos ocupa te mai mult de sport !!nu de alta dar te prinde mult mai bine lasa i pe altii sa faca politica !!!politica e ptr mincinosi si …..aia care put!!nu e ptr tine

ion  •  22 septembrie 2012, 0:00

îmi revine speranţa..

NELUdedeparte  •  22 septembrie 2012, 0:02

Frumos articol. O realizare gazetareasca, caracteristica dumneavoastra.
Nu stati cam prea departe de linia mediana? De ce nu ati facut pana acum nici cel mai mic demers gazetaresc pentru a descoperi gauroiul unde se scurgeau banii si, totodata cine manuia sita prin care se scurgea maruntisul aruncat handbalului. Poate ca acum se va FURA cu masura impusa de controlul lui Catalin Tolontan. Numai bine si investigatii amanuntite, pentru ca fenomenul strict sportiv l-ati indepartat de la suflet. Oare de ce?

Perken  •  22 septembrie 2012, 0:07

Sa-ti strigi disperarea e un inceput de Speranta! (din nefericire doar un cuvant dulce, o dulce amagire). Felicitari si Curaj in continuare! Pentru ca avem nevoie de curaj sa ne putem continua drumul si sa nu renuntam…

Deleanu  •  22 septembrie 2012, 0:09

Un articol dezlanat, prost scris, care te plimba aiuristic de la Diaconescu la Ponta, la Victor, la pestele cu ghimpi care face nu stiu ce pe fundul marii; apoi trece pe la Vulpescu, pe la Popescu, pe la Pantazi, pe la Rogozanu; amesteca mandala cu Ziarul Financiar si cu Dorel, baga si ceva Ramnicu Valcea pe-acolo, ca sa localizeze, apoi se raporteaza la Tapalaga si la Dancu; dupa care aminteste de Basescu si de Palatul Victoria. Mai ramanea sa ne spuna despre ursii periculosi din Dambovita si din Arges, despre bacteria e-coli si despre filmul care a incendiat islamul, si am fi avut imaginea completa a incoerentei si a lipsei de logica cu care poti sa crezi ca ai scris un articol. Jalnic.

f  •  22 septembrie 2012, 0:11

Mă tem că greşeşti, Cătăline… Şi cumva, fără să-ţi dai seama, deşi scris foarte frumos şi, aparent, din suflet, textul tău e unul ipocrit. Am să încerc să mă explic şi, totodată, să fiu mai scurt decît tine :), convins că măcar tu o să citeşti ce zic.

Se întîmplă zilnic lucruri minunate în România, făcute de români. Eu – şi-s convins că nu doar eu – văd măcar săptămînal minunăţii făcute de noi. Ştiu, din alea care par minore, dar care puse laolaltă alcătuiesc majorul. Problema e că nu se dau la televizor sau în presa scrisă, că nu se vorbeşte despre ele la scară largă, că nu sînt scoase în evidenţă ca modele.

Degeaba îl arăţi cu degetul pe Diaconescu. Degeaba te oripilează. Chiar şi ziarul vostru funcţionează după princiile oteviste: să profităm de prostime, să o cultivăm.

Voi, media – scuze, că-mi adresez obida pentru media către tine, dar, totuşi, şi tu eşti un reprezentant de frunte al fenomenului – sînteţi captivii unor publicuri minoritare, dînd impresia că acelea reprezintă majoritatea. Urmăreşte audienţele dintr-o zi la toate posturile de televiziune. O primă păcăleală se insinuează din start: ele includ doar oamenii care se uită la televizor. Deci, din prima, o bună parte dintre români e dată la o parte. Apoi urmează: la Antena 3 s-au uitat x procente (exprimate în puncte de audienţe), la Realitatea, Y, La B1 TV, Z. Pe urmă, în funcţie de audienţe, fiecare canal se laudă că „românii au preferat emisiunea noastră”. În fapt, chiar şi cumulînd toate publicurile televiziunilor respective, se obţine un procent minor, aproape nesemnificativ faţă de marea majoritate care „preferă” altceva: uitîndu-se sau neuitîndu-se la televizor. Dar expresia „românii (ne) preferă…” rămîne, iar fiecare canal îşi face grila în funcţie de minoritatea captivă care îi priveşte, fără să fie vreodată interesată cu adevărat de majoritate.

Sau să dau un exemplu cu ziarul tău şi cu pasiunea mea. Sînt stelist, dar n-am cum să nu observ asta: ştiind cît de mulţi stelişti există, majoritar vă adresaţi nouă. Dar oricît de mulţi om fi, noi tot sîntem o minoritate la nivelul României. Ştiu, pe fotbal, niciodată n-o să recunoşti că vă faceţi politica editorială în funcţie de Steaua, dar sînt convinşi că există milioane de suporteri nestelişti (mai mulţi ca noi, dar mai împrăştiaţi) care simt asta. Şi cum Steaua e un club – e drept – important, dar nu un izvor nesecat de ştiri, l-aţi inventat, şi apelaţi perpetuu la el, pe Gigi Becali. Aşa aţi lansat ideea că “românii îl preferă pe Gigi Becali… N-ai ce face, dacă asta se vinde, asta băgăm… Vrei să dăm faliment vorbind despre fotbal?… etc. etc.” (în treacăt fie spus, şi voi, şi canalele de sport l-aţi mai inventat recent pe Porumboiu, dar tocmai pentru că adaugă dramatism personajului Becali).

Nu ştiu cît de coerent mai pot fi după miezul nopţii, dar ideea e asta: schema de mai sus se aplică în tot ce înseamnă media românească: nimănui, în niciun domeniu, nu-i pasă decît de minorităţi care pot fi controlate comod.

Si-apoi, după ce publicurile minoritate (pe care le ţineţi şi vă ţin captivi, pe care le abrutizaţi şi mai mult, cultivîndu-le brutalitatea lor naturală) se adună şi încep să dicteze majorităţii, daţi vina pe români.

Nu. Românii pot fi frumoşi şi de multe ori fac lucruri minunate pe care nu le luaţi în seamă. Voi, cei din media, aveţi dreptul şi libertatea să vă faceţi politicile editoriale cum vreţi, că trebuie să vă cîştigaţi, cum puteţi, salariile, dar, prin cercul vicios pe care îl întreţineţi, nu aveţi dreptul să vă plîngeţi niciodată de români. Lăsaţi-ne pe noi, majoritatea care „preferă” lucruri diferite, să se plîngă de voi şi de lumea minoră, gonflată major, pe care aţi creat-o şi ne-o băgaţi pe gît zilnic.

one77  •  22 septembrie 2012, 0:14

Din FERICIRE pt mine sunt un roman care traieste in afara Romaniei,din pacate ma doare sufletul ca Romania nu se desteapta!!! Cum este posibil sa-l pui pe Ponta Prim Ministru cand se stie foarte bine ca este *copilul* lui Iliescu si al lui Nastase, acesti-a din urma care au vandut toate COMBINATELE din Romania si au distrus tara!!! Cum a ajuns Ponta la putere HOP un alt Combinat vandut!!!ESTE INADMISIBIL,din pacate masa majoritara din Romania este fara indoiala alcatuita din PROSTI!
RIP Romania!!!

Adi  •  22 septembrie 2012, 0:16

Dar daca totusi Diaconescu vine cu banii? Si, mai departe, reuseste sa puna pe picioare Oltchimul? Oare tot asa inversunati veti fi impotriva sa? Oricum am lua-o, DD este mult mai inteligent si mai bine intentionat decat toata sleahta de politicieni corupti, idioti si incompetenti cu care am defilat timp de 23 de ani! Omul a avut de departe cea mai mare oferta, asa ca a castigat cinstit! Ramane sa plateasca, ceea ce se va fi intampla, pentru ca prin subscriptie publica va face usor banii necesari, pentru ca multi romani sunt constienti de potentialul mare pe care il are Oltchimul! In rest, Tolontan ar trebui sa isi vada de sport…

Protoss  •  22 septembrie 2012, 0:28

Cea mai limpede analiza a lucrurilor care ne inconjuara pe care mi-a fost dat sa o citesc in ultimul timp. Multumesc

r.gabi  •  22 septembrie 2012, 0:30

Respect realitatea acestor randuri , dar mai ales, verticalitatea jurnalistului, calitate gasita din ce in ce mai greu la jurnalistii din anumite „medii de presa”.
De altfel, vazand licitati si pe „castigatorul acestea , dar si pe actualul preemier nas sau pe alti nasi de aceasta teapa ,vad presonaje grotesti din benzile desenate.
De fapt , traim intr-o tara grotesca , intr-o lume a nonvalorii , a minciunii poleite , a manipularii urat zornaitoare , dar mai ales intr-o lume butaforica ,cu arome pestilentiale .
Cand „bucatrioara jegoasa ” a unei biete garsoniere devine televiziune si cand „unii” se prosterneaza sau platesc in diferite moduri pentru niste „mititei’ umflati , cu valabilitatea expirata , dar umpluti cu banalul bicarbonat de sodiu , zicand ca le place „mancarea” si ca se si hranesc bine , imi repugna pentru ca toata aceasta murdarie este „made in Romania” ,dar mai ales ma doare ca unii dintre noi chiar nu stiu nici ce vor , dar mai ales nici ce fac.
Trebuie tinute totusi minte cuvintele lui Goya :
„Somnul ratiunii zamisleste monstri”
Dar si somnul al natiunii

teddy  •  22 septembrie 2012, 0:36

nu am vazut niciun lucru frumos de mai bine de 2 ani in Romania … chiar si azi mi-am blestemat soarta ca sunt roman si traiesc in Romania …

ziua a inceput fabulos cand am fost la procuratura si mi s-a spus in fata ca desi legea este foarte clara totusi in cazul meu nu se aplica inca desi au trecut 70 de zile de la expirarea unui termen … pur si simplu cei care au depus o plangere impotriva mea refuza sa se mai duca la politie sa semneze plangerea iar politia si procuratura ma cheama acum luna de luna sa dau cu subsemnatul desi acuzatorii nu au dovezi fiindca mintisera cu nerusinare …

mi-am sugrumat dezamagirea crunta si am zis …. lasa, zambeste, e vineri, mai muncesti 8-9 ore si apoi iti strangi copilul in brate si uiti de prosti …

am plecat grabit spre sediul unui client ca sa ii rezolv niste probleme … am intrat la metrou si am avut pe una in fata care nu a vrut sa se dea sa prind si eu metroul … pur si simplu nu s-a dat … cand am ajuns pe peron si s-a intors spre mine am fost socat … era o angajata a clientului … ea nu se grabea sa prinda metroul care o ducea fix la sediu … la locul de munca … la locul de unde isi ia salariul luna de luna …

pentru a doua oara mi-am blestemat soarta si am vazut negru in fata ochilor …

se intampla lucruri naspa in Romania si mergem in directia gresita ? soarta !

acum 3-4 ani toti aratau spre OTV si Cancan ca baga cu nerusinare Exclusiv si Fenomenal si Scandalos ! … regret sa va spun domnule Tolontan insa ati deschis in ultima vreme siteul GSP.ro ? din pacate astfel de titluri sunt facute pentru oamenii din aceasta tara … asta e cultura noastra si atat avem de oferit / primit …

mi-as dori sa imi cresc copilul in alta tara dar imi este greu sa imi las in urma rudele si limba … am trait afara si stiu cat de greu este fara cei dragi iar cel mai greu este sa zici … „imi este DOR de …” … pana la urma, pentru ca vreau ca sa aiba parte copilul de o viata si de un mediu sanatos, voi renunta la tot si voi incepe de la zero in alta tara in care sa nu fie nimic scandalos, nimic senzational ci pur si simplu sa intalnesti oameni normali care fac lucruri firesti !

Henrich  •  22 septembrie 2012, 0:38

Atata timp cat personaje precum DjiBi, nu sunt lasati sa-si duca veacul prin palatele si grajdurile lor si paginile ziarelor sunt pline cu ei si la fel si la tv, asemenea articole vor ramane simple cuvinte in aer. Trebuie sa existe anumite principii, daca vrem sa ne batem in piept si sa incercam sa schimbam ceva.

starchild  •  22 septembrie 2012, 0:48

Eu cred ca Basescu merita mai mult de o replica stearsa, pe la final de episod …:)) Pana la urma vorbim de Guvernatorul acestei tari frumoase pe care ati descris-o, main casting, leading role, producer and writer, simply said … oscar material! Hai sa-i lasam si pe astialalti sa reespire si ei, macar pana la alegeri … dupa calculele mele partidul de guvernamat votat cu mandrie nationala repetitiva, mai are mandat de cateva luni … iar guvernul asta care ar trebui sa-l faca din nou popular pe d-l guvernator si pe clica lui de macro-tupeisti, nu trebuie sa incaseze toata frustrarea oamenilor adunata in 8 ani de basism consfiintit si mandatat (de buna voie si nesiliti de nimeni, ok?) … hai sa nu calarim opozitia din ultimii 8 ani, si sa ne credem dupa aia mari deontologi, pentru ca nu tine (nu tine nici cu CTP, nu tine nici cu altcineva). Avem vreo 8 ani in care Oltchim NU a fost privatizat, nu a fost manageriat corect (loses) … acum el a fost privatizat, in cateva luni, in short notice, vedem in continuare cu ce rezultate … DD-u este si el acolo cu papagalu, cu politica, cu extremismul (nostalgigi basisti, nu pot decat sa cada in melacolia inceputurilor pdl-iste … ce vremuri, tinerete draga tinerete … si nimeni nu avea sa stie), in schimb daca omul (subiectul de drepturi si obligatii)liciteaza si respecta regulile licitatiei publice, si ofera garantiile necesare, nu ai cum sa-l refuzi, doar pentru ca nu iti place moaca sa, si cu ce scop l-ai refuza? Ca sa-i dam PCC-ului pe gratis? Ok, luam si asta in copnsiderare … alt motiv mai aveti?

Derek  •  22 septembrie 2012, 0:54

Pentru toti cei care nu puteti digera ce s-a intamplat astazi cu Oltchimul, toate ciudateniile care se intampla si s-au intamplat in ultimii 22 de ani in Romania, va dau un sfat: Iubiti Romania dar de la distanta.

Cătălin Tolontan  •  22 septembrie 2012, 1:00

derek: ok si cei care ne sculam miine dimineata tot aici, in ro?

protoss: eu multumesc

f: nici o problema ca ai scris mult,eu am scris si mai mult. Nu lua in calcul doar lucrurile pe care le pomenesti, ia in calcul si eforturile si reportajele si interviurile si editorialele de calitate

2shy  •  22 septembrie 2012, 1:38

Intrebarea se pune pana la urma:

EXISTA VREUN ROMAN CINSTIT, DESTEPT SI PLIN DE BANI IN TARA PENTRU A CUMPARA ASA CEVA?

Nu!

Sorin  •  22 septembrie 2012, 1:52

Eu unul vad un lucru frumos la fiecare alegeri: romani capabili sa vada ca lucrurile nu merg asa cum ar trebui, romani care nu digera starea in care a ajuns Romania si care ies la vot si incearca sa schimbe ceva prin votul lor.
Asta e ceea ce se poate cere de la romani si romanii au facut-o de fiecare data cand au fost chemati la urne.
Nu e vina lor ca NU MAI EXISTA ALTERNATIVE. Rand pe rand i-au votat si i-au instalat la putere pe fiecare in incercarea de a da peste unii capabili sa instaureze NORMALITATEA si de fiecare data au sfarsit intr-o crunta dezamagire.

Pentru cei care ne sculam maine dimineata tot aici, in Romania, mai ramane SPERANTA. Daca nu cumva vom fi siliti s-o privatizam si pe aia…

f  •  22 septembrie 2012, 2:00

Cătălin, le iau, că de-aia şi citesc/am scris pe-aici. Apreciez o mulţime de lucruri în Gazetă, care trec uneori neobservate ca munca depusă de peştele pomenit de tine. Din păcate, tot pe fundul unui abis rămîn. Cel puţin în seara asta, mi s-a părut că te-ai transformat şi tu într-un părinte care îi spune repetat copilului ce hidos e şi pe urmă se miră că n-a crescut frumos. La asta m-a dus cu gîndul insinuarea ta că în România nu e nimic frumos, că românii nu-s în stare de nimic bun. Poate ca te-am acuzat exagerat. Scuze. Cele bune.

daniel  •  22 septembrie 2012, 2:16

Respect omul Tolontan,exact la obiect,multi oameni in ziua de azi raman insesibili in fata adevarului si a lucurilor spuse direct in fata,a crudului adevar.”Profitul” este tot ceea ce conteaza azi in mintea majoritatii.Dezastrul e doar la inceput.A trebuit sa plec in alta tara ca sa mi se deschida ochii,ne batem cu noi insine mai mult decat cu altii!

Marc  •  22 septembrie 2012, 3:15

„f”, ai mare dreptate! Numai ca stirile nu se fac cu lucruri normale. Din pacate!

GabiR  •  22 septembrie 2012, 7:10

„Traian Băsescu se poate retrage liniștit cînd o vrea el. Lasă în urmă o nevroză națională, eșec teribil pentru un conducător…”. Partial corect. La starea de „nevroza nationala” a contribuit si contribuie zi de zi si trustul la care prestezi. Trebuie sa fi corect.

pecola nera  •  22 septembrie 2012, 7:21

Umor negru, scenariu horror, scene cu zombies, sau toate la un loc. Ai dreptate, ce pacat ispasim? Poate crima de Craciun de care numai un popor crestin prin nastere, ca noi, era capabil? De fapt explicatia e simpla: demult nu mai suntem condusi de „ai nostri” ci de ai lor. Marionetele cocotate pe picioronge politice vopsite care mai de care in tot spectrul vizibil sunt manevrate abil dar cu forta de catre Occident. Alde Barosso, Merkel, Rompuy sau care o mai fi sunt papusarii de dupa cortina albastra cu stele galbene care ne fac jocurile. Jocuri cu munca, suferintele si sacrificiile unui popor pe care parintii lor il abandonasera in 1945 la sovietici. Acum dicteaza iar noi alegem. Alegem din ce ne pun ei pe masa: democratie acrita, libertate flamanda si bunastare diluata. Eventual la pachet cu tot ce ne-a mai ramas de privatizat, pardon, de furat. Imaginea cocosata si umila a lui Basescu pe holurile Bruxelului bagat in seama cu spatele de toti, spune totul. Aici am ajuns. Quo vadis Domine?

holostencu  •  22 septembrie 2012, 7:22

si daca de fapt ei stiu exact ce fac?

ALEX  •  22 septembrie 2012, 7:35

D-l Tolontan,pe multi ii deranjeaza cand cineva castiga o licitatie in mod corect si transparent.N-aveti decat sa-l criticati pe Diaconescu,omu’ are intentii reale,dar voi sunteti buni numa’ sa criticati,in general,nu doar in cazul asta…Daca castigau PCC-ul,articolul asta poate ca nici nu v-ati mai fi chinuit sa-l scrieti.

Comentează