Contul de piatră s-a dărîmat

Ruta secretă a milioanelor din Gala Bute (IV). Ultimul episod

joi, 5 decembrie 2013, 9:47

Ruta secretă a milioanelor din Gala Bute (IV). Ultimul episod

După doi ani pierduți, DNA să se uite la plățile derulate din contul RO22TREZ7005069XXX001612 de la BRD Dorobanți, în perioada 1 – 8 februarie 2012! (Atenție, pericol de documente false!). Cum a schimbat investigația unui ziar soarta unui caz de fraudă din bani europeni trimis la casat.

Investigație de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Am ajuns în ultima cameră a secretelor. Și, în două zile, s-a fisurat scutul de protecţie care radia impenetrabil deasupra Galei Bute.

Două zile au schimbat doi ani de imunitate, cu o viteză care ne-a luat și pe noi prin surprindere. Iată ce s-a întîmplat.

Duminică, 1 decembrie, ziarul reia investigaţia și acuză DNA de mușamalizarea cazului de fraudă a fondurilor europene, ipoteză pe care Gazeta o publicase în clar acum o lună. Urma să o demonstrăm.

pagina1decembrieParada de 1 Decembrie
La parada de Ziua Naţională, înaltele oficialităţi își pasau ediţia specială a voastră pe la spate, ca o minge fierbinte de handbal. Citeau despre complicitatea minister – fonduri europene – bancheri – procurori și se întrebau cît de departe veţi merge”, ne-a relatat un martor prezent pe la ceremonii între mai marii statului.

Ce republică de rahat avem, ne-am zis atunci, de vreme ce ditamai demnitarii și militarii tremură cînd e vorba de bani, de Udrea și de foștii securiști care împărăţesc fondurile europene!

Nici azi nu știm ce să credem despre frica asta aproape animalică a lor.

Și apoi s-a rostogolit mingea de handbal împachetată în ziar. Ziarele care nu vor să moară și singurele care, în mod real, mai produc astfel de efecte în societate.

Acuze fără precedent la DNA
Luni, 2 decembrie 2013, DNA relansează dosarul Bute într-un mod dureros pentru instituţie și spectaculos pentru oameni. Procurorul șef adjunct Mariana Alexandru respinge rechizitoriul colegei sale Alina Florentina Stoica. Nu e ceva cu totul ieșit din comun, dar ceea ce urmează e fără precedent.

Cele 8 pagini ale Ordonanţei de respingere sînt de o duritate extremă. Procurorul șef spune că ”rechizitoriul e nelegal”. Că, nerespectîndu-se legea, au fost iertaţi de-a valma cei din ministerele Elenei Udrea, al lui Ion Ariton, din companiile de stat și din federaţia de box. Ordonanţa dezvăluie inclusiv un pasaj total jenant pentru cei care au întocmit vechiul rechizitoriu.

”Afirmaţia din rechizitoriu potrivit căreia valoarea contractului nu putea fi determinată decît în mod subiectiv este greșită”Procuror șef adjunct DNA

Incredibil cum îi scăpau!
Înţelegeţi? Procurorii susţineau că audienţa unui contract de publicitate nu poate fi stabilită cu cifre. Procurorii erau, faţă de cei pe care teoretic îi cercetau, mai blînzi decît ar fi îndrăznit să fie funcţionarii cu ei înșiși. Nu era un rechizitoriu, ci o indulgenţă!

Pe scurt, șefa le spune: voi, procurori de caz, îl acuzaţi doar pe Obreja și îi faceţi scăpaţi pe toţi ceilalţi! Ce spaimă trebuie să tragi ca să rasolești fără mustrări de conștiinţă un astfel un dosar!!! Sau ce protecţie ţi s-a promis.

Ce e în dosarul acela de a luat foc procurorul șef?
Și ce mult trebuie să te înfurii, ca șef, uitîndu-te în dosar, ca să vii cu o redactare atît de severă, cu siguranţă necolegială, și să o faci publică!

Mai ales că Alina Florentina Stoica, cea urecheată în plină zi, nu e un simplu procuror de caz, ci șefa serviciului de combatere a infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene. Reţineţi cuvintele ”anticorupţie” și ”Comunitatea Europeană” din titlul nobiliar pentru că sînt importante!

De fapt, am asistat nu la scoaterea de la sertar a dosarului Bute, ci la oprirea de la casat a acestui caz.

În mod aproape miraculos, dosarul a fost salvat chiar înainte să fie împins cu deștul în mașina de tocat hîrtie, așa cum fusese împachetat vreme de doi ani și vidat pe 6 noiembrie 2011. Pe de altă parte, e remarcabil, totuși, că DNA și-a mărturisit în public problemele. Va avea de muncă pentru a-și restaura încrederea celor care au susținut-o.

Cu zgomot și umilinţe, dosarul a renăscut în faţa românilor. Și nu numai în faţa lor.

Chestorul care a plătit
Marţi, 3 decembrie 2013, se petrece al doilea episod, mai puţin mediatizat. Ministrul de interne îl demite brusc și fără explicaţii pe Janică Arion Ţigănașu, șeful Direcţiei Generale Anticorupţie din MAI.

Nu spunem mai mult în acest moment, dar chestorul Ţigănașu poate vorbi despre blocarea vreme de doi ani a dosarului Galei Bute. Și a altor cazuri. Poate vorbește mai tîrziu, cînd i-o trece frica.

Cert e că și la el apare particula ”anticorupţie”. Și el trebuia să vegheze la ”corectitudinea absorbţiei fondurilor europene”.

Misiunea discretă a lui Michael Servoz
De fapt, episodul zero, aproape nebăgat în seamă, se înfipsese în inima sistemului în urmă cu o săptămînă.

Pe 25 noiembrie, cînd noi toţi ne uitam pe cer ca să pice banii de la chinezi, europenii au lansat o misiune MCV în România, în căutarea banilor cetăţenilor europeni.

Delegaţia a fost condusă de un înalt oficial, Michael Servoz, adjunctul secretarului general Manuel Barosso.

Folosind surse, Hotnews anticipa că se va discuta despre îngrijorările serioase ale Comisiei legate de corupţia pe fonduri europene și, în general, pe achiziţii publice. Uite cum apar și aici termenii ”anticorupţie” și ”fonduri europene”!

Servoz a plecat în liniște, acoperit de artificiile trase pe cer la Snagov în cinstea oaspeţilor chinezi.

Imediat, au urmat cele două decapitări la vîrf.

Totul depinde de noi

Ar fi impresionant și ar fi greșit ca totul să se desfășoare atît de simplu. Să vină cineva de la Bruxelles și să reașeze lucrurile pe un curs decent. De fapt, totul e mult mai dificil. Pentru că, fără români, Gala Bute rămînea la stadiul de acum doi ani. Doi ani și jumătate a durat strădania ca acest caz să nu fie făcut fîșii. Și n-a fost macerat, datorită unor oameni de aici.

Român era inspectorul DLAF care, pe 1 februarie 2012, văzînd plata de 8.116.800 milioane de lei făcută de ministerul Elenei Udrea direct în contul de trezorerie al BRD, a întrebat ”Din ce bani aţi plătit?”.

”Din bani europeni nerambursabili, cum din ce bani?!”, răspunde ministerul pe 2 februarie 2012, nervos pe obraznicii de inspectori anticorupţie.

”Plata de 8.116.800 s-a făcut din buget, titlul 56 – Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, mai exact Fondul European de Dezvoltare Regională” Explicaţia MDRT către DLAF pe 2 februarie 2012.

Români sînt, desigur, și cei care au plătit deși, conform DLAF, ar fi trebuit să nu plătească. Dar români sătui de corupţie și, mai ales, sătui de frică sînt și cei cu ajutorul cărora am reconstituit ceea ce s-a întîmplat în continuare pe ruta banilor.

PASUL 7: Ministerul plătește în contul băncii
Pe 1 februarie 2012, MDRT varsă 8,1 milioane de lei din destinaţia bugetară a programului de bani europeni. Suma nu intră în contul de credit al lui Obreja ci, potrivit contractului de ipotecă, în contul de trezorerie, unde se derulează operaţiunile filialei Dorobanţi a BRD Societe Generale cu statul.

2012 avea să fie un an negru pentru BRD. Mai mulţi directori din BRD, printre care și numărul 2 al băncii, Claudiu Cercel, au fost reţinuţi în decembrie 2012. Consecinţa? Un lot de oameni de afaceri și bancheri a fost trimis în judecată în 2013 pentru păgubirea bugetului de stat printr-un mecanism de acordare de credite.

Deși derulată după alt algoritm, Gala Bute nimerise și ea în malaxor. Dragă DNA, înainte de arestările din decembrie 2012 din lotul bancherilor fusese șmecheria cu Gala Bute din februarie 2012!

Astăzi, cei 8.000 de oameni care lucrează în BRD ar pune bani de la ei ca să calce la intrarea în sediile băncii pe moaca tipărită poster a celor care au făcut combinaţiile. ”Atît de mult rău fac astfel de afaceri imaginii unei bănci și atît de mulţi nevinovaţi suferă!”, spune unul dintre ei.

”BRD a avut, începînd de prin 2007, cîţiva oameni care se ocupau de șmecherii cu politicienii. Acesta e adevărul oricît ar nega banca! Tot adevărul e că, după 2012, banca a încercat din răsputeri să scape de oamenii ăștia și să-și restaureze prestigiul” Sursă a Gazetei

PASUL 8: Obreja stinge creditul
Deși banii intră în bancă pe 2 februarie 2012, creditul se stinge pe 8 februarie. Dintre toate operaţiunile bancare petrecute în această săptămînă secretoasă, fără dubii e că, pe 8 februarie 2012, Obreja face ultima plată din Raiffeisen, cam de 2,2 milioane de lei, către contul de credit din BRD.

Astfel, contul de credit BRD Academiei din București colectează 10 milioane de lei, cît e nevoie ca banca să-și recupereze împrumutul oferit lui Obreja pe mînă cu ministerul în iulie 2011.

Datoria este, așadar, lichidată.

Obreja: ”E profitul meu, nu vă interesează”
Dar Gala înregistrase un profit de aproximativ 1,2 milioane de euro. Cam asta e suma, oricît s-au plimbat banii între bănci, firme și contracte. Există calcule, documente și urme. Unde e profitul?

Nici Obreja nu neagă ideea profitului, doar a repetat acum două zile că ”nu e treaba voastră cîţi bani am cîștigat eu, că am muncit pentru ei, și nu cred că se așteaptă cineva să organizezi un asemenea eveniment, care va rămîne și peste 100 de ani, fără să cîștigi bani!”.

Și, din acest moment, voi veţi alege dintre două finaluri. E ca o carte cu două variante de încheiere. Nu vă împingem către nici una dintre ele. Nu le credităm, vi le povestim.

FINALUL 1
Bani pentru Bute

Din cele 1,2 milioane de euro, Obreja rămîne cu mult mai puţin. El păstrează cîteva sute de mii, iar restul îi dă mai departe. De ce?

”Pentru că Bute nu se putea mulţumi doar cu cei 690.000 de euro care au fost plătiţi de către Obreja spre Canada Ltd, drept bursă a lui”, spune susţinătorul acestei variante.

Iniţial, campionul primise 1,86 milioane de euro de la Obreja, dar îi întorsese banii, ajutîndu-și prietenul în operaţiunea de golire rapidă a contului de credit. Au făcut asta pentru a banii să piardă, credea organizatorul galei, restricțiile de mișcare ale fondurilor europene. A fost o substituire fără efect legal, dar care a conservat secretul.

”În final, Obreja oprește cîteva sute de mii de euro pentru el, iar restul îi dă lui Bute, bani pe care nu o să-i recunoască niciodată, nici unul, nici celălalt”, spune sursa.

Obreja agreează doar o parte a acestei variante. Cea potrivit căreia MDRT-ul i-a plătit 80% din credit, el a completat 2,2 milioane de lei, ”iar profitul și felul în care eu m-am stins cu Lucian nu privește pe nimeni”.

”Ce mă deranjează e că, prin ceea ce aţi scris, mi-aţi făcut rău nu doar pentru această gală, ci și pentru celelalte evenimente pe care doream să le organizez. Și încă vreau!”Rudel Obreja

FINALUL 2
Bani pentru clienții ministerului
Din cele 1,2 milioane de euro, Obreja rămîne cu mult mai puţin. El păstrează cîteva sute de mii, iar restul îi dă mai departe. De ce?

Pentru că știa că e dator ministerului… creditul… gala… plata…, toate favorurile care l-au făcut acum pe un procuror șef să izbucnească și să-i transforme din martori în inculpaţi!

”Din contul de trezorerie al BRD Dorobanți, RO22TREZ7005069XXX001612, unde ministerul a plătit 8,17 milioane de lei, nu pleacă spre stingerea creditului decît puţin peste jumătate”, spune o sursă a Gazetei.

Pînă la 10 milioane de lei, Obreja plătește el restul, din profit. Face două plăţi. Prima de aproximativ 3,3 milioane de lei, a doua de 2,2 milioane (pe aceasta o recunoaște oficial).

Mecanismul bancherului
Cam 3,5 milioane de lei, deturnaţi din plata iniţială către Obreja, rămîn în contul de trezorerie al BRD! Un bancher a gîndit mecanismul. E genial, admiteți! Cine să mai urmărească banii după ce creditul a fost plătit, iar ministerul anunță că totul e stins?!

Acești bani rămași în cont sînt, în mod normal, ai lui Obreja, pentru că el a achitat creditul. Dacă i-ar muta cineva fără voia lui e ”folos necuvenit”. Termen uzitat în Ordonanţa DNA!

Dar Obreja, ”printr-o operaţiune care poate semăna fie cu cedarea, fie cu neglijenţa uitucă, lasă ministerul să-i folosească banii așa cum vor directorii de acolo”, zice altă sursă. Un director din minister indică băncii unde să facă plata. Cu o acoperire legală. Astfel, suma de 3,5 milioane de lei decolează din contul de trezorerie între 1 și 8 februarie 2012. Aceasta e săptămîna secretelor!

Se fac plăţi și această sumă se găsește și acum, în alte conturi din BRD. De ce stau acolo de doi ani? ”Pentru că cei care au primit banii mor de frică de vreme ce scandalul n-a ieșit de pe scena publică”.

Protecția promisă și, pînă acum îndeplinită de DNA, nu a fost suficientă. Mereu mai există un grup de procurori sau de investigatori sau de martori intratabili.

3,5 milioane de lei stau de doi ani în bancă. Cîta mai frica le e! Iarăși frica, omniprezentă, frica în stare să ia banii, să-i mute, dar și să te facă să salivezi lîngă grămada de cash.

Chiar dacă au gîndit o acoperire legală și chiar dacă au ascuns și falsificat documente, bancherul și ceilalţi implicaţi au riscat un lucru: există documente reale (nu cele false prezentate pînă acum) și există urme stocate ale acestor operaţiuni.

Cum se întîmplă asta? Păi, cînd, după cum confirmă chiar azi o analiză a Gândului, România a dat 9 miliarde de euro la UE și am luat 4,8 miliarde în perioada 2007-2013, este evident că există oameni în stat care văd efectul devastator și-i caută pe cei care îl produc.

Iar mizeria este mult mai mare. Pentru că mai există alte miliarde de euro pierdute, nevidențiate la scara țării! Aceste deturnări provin din proiecte refuzate de europeni, dar plătite din buget. Exact cazul ilustrat, la scară mică, de Gala Bute! Miliarde de euro fraudate în cei 7 ani!

Al cui e contul unde s-au dus banii? Clientelism politic! Mai mult nu putem scrie acum.

”Nu cred ce-mi povestiţi! Să mă facă așa ministerul pe mine? Să-mi ia banii? Nici vorbă! Nici nu aveam de unde să pun mai mult. Am plătit doar 2,2 milioane de lei cînd am stins creditul”Rudel Obreja

 untitled


Ce va face Obreja?
Credincios lumii dure din care vine, unde onoarea e vitală pentru făurirea unui destin, fostul boxer n-a spus autorităţilor mai nimic pînă acum, faţă de ce putea să spună.

Obreja a acceptat statutul de unic vinovat, cu puţine capete de acuzare.

Dar, în acest moment, lucrurile o iau razna. Pentru că zeci de oameni vor reveni la DNA, de data asta nu ca martori, ci ca inculpaţi. Iar Obreja habar n-are unde s-a dus restul de bani, dacă versiunea a doua e cea pe care o credeţi. Oricum, grosul nu e la el!

Și, chiar dacă li se va promite din nou protecţie, cei rechemaţi la DNA știu un lucru: prima oară imunitatea n-a funcţionat.

Alegeți varianta!
E decizia voastră pe care dintre cele două variante de final mergeţi. Oricum, noi vom continua să relatăm despre acest caz și se va vedea cine a avut dreptate.

Acum, iată ultimul pas. Incontestabil.

PASUL 9: Se încearcă păcălirea Comisiei Europene!
Pe 16 februarie 2012, la o săptămînă după ce Obreja lichidase creditul, ministerul Elenei Udrea transmite Cererea de Rambursare nr 2/16.02.2012 către Direcţia de Gestionare a Fondurilor Comunitare pentru Turism cerînd decontarea a 8.116.800 de lei.

”Funcţionarii ministerului au făcut cu știinţă afirmaţii inexacte în cuprinsul cererii de decontare” – Procuror șef adjunct al DNA

Se încearcă păcălirea europenilor. Acești 8 milioane ceruţi spre decontare fuseseră pasămite cheltuiţi pentru promovarea frunzei la Gala Bute! Dar nu e așa și DNA a văzut, în sfîrșit, capul de aţă de care să tragă.

”Pe europeni i-a enervat sfidarea raportului DLAF și faptul că s-a comis frauda chiar și la un caz de o asemenea expunere”Sursă a Gazetei

Vom recupera banii pentru că i-am expus
Știţi cum se numea directorul general al autorizării plăţilor europene la MDRT? Doina Surcel, să reţinem numele că-l vom mai auzi.

DNA cere imperativ propriilor oameni ”continuarea urmăririi pentru identificarea și tragerea la răspundere penală a persoanelor responsabile” pentru prezentarea acestui decont fals.

De fapt, avertizaţi de DLAF că sînt probleme cu facturile de la Gală, cei de la fonduri au refuzat rambursarea. În aceste condiţii, banii rămîn plătiţi din bugetul României.

Dar îi vom recupera. Pentru că scopul final al banilor a fost decojit public.

Să nu absorbi e profitabil!
Prima parte a nevoii de secret din ruta banilor a ţinut, așadar, de păcălirea Comisiei Europene.

Farsa a eșuat. Atunci au intrat pe ruta bugetului naţional. Să nu absorbi fonduri europene e mișto! Banii au fost săltaţi din buget și afacerea murdară a fost acoperită vreme de doi ani.

Scopul final al combinaţiei era ca banii, europeni sau românești, ei n-au culoare, sînt produsul acelorași cetăţeni, să ajungă unde vor personaje din minister.

Acum, ambele scopuri au fost făcute publice și persoanele care au acoperit combinaţia au început să plătească.

De la Buffer la Makine
Ce e ilegal în asta vor cerceta procurorii. Dar dacă asta e legal, atunci voi aţi măsluit sistemul!

Dacă asta e legal, atunci e Europa caricaturală, despre care Jose Manuel Barosso scria recent într-un articol publicat în marile ziare ale continentului. Președintele CE îi invită pe cetăţeni să lupte împotriva tentaţiei instalării unei caricaturi de societate europeană și să creadă într-o construcţie meritorie și reală.

Acum două săptămîni, în România a venit un alt announcer celebru. Nu Michael Buffer, cel cu care am început această serie jurnalistică pe ruta banilor, ci altul.

La București a sosit un crainic al smintelii lumii – scriitorul Andrei Makine.

Atunci șarlatanul îl învie
Născut în Siberia și stabilit la Paris, Makine și-a lansat la București ultima sa carte, ”O femeie iubită”. În volumul apărut la Polirom este amintit un episod tulburător.

La curtea Ecaterinei a II-a, regina care a încins imaginaţia Europei și a modernizat Rusia, printre poeţi, astrologi, generali și bancheri, apare un șarlatan cuceritor. El pretinde că deţine formula nemuririi.

O prinţesă rusă își pierde copilul. Șarlatanul ia cadavrul. Makine scrie: ”După două săptămîni, bebelușul revine miraculos la viaţă! Părinţii sînt copleșiţi de bucurie și doar doica, o ţărancă neștiutoare de carte, denunţă substituirea. Pentru că doar ea este cu adevărat legată de copil”.

Ce nu se confundă niciodată
Cine este atașat de banii europeni? Cine simte adevărul banilor între cele două variante de final pe care le-am prezentat astăzi?

Cine știe cît de greu se fac banii cinstiţi și cine-i recunoaște, în fluxul de valute globale, după mirosul de baligă al canalelor olandeze sau după strălucirea neoanelor din buildingurile de birouri în care ”generaţia de decreţei” din România și-a lăsat tinereţea?

Cine face diferenţa între banii mincinoși și banii reali? Cine identifică banii europeni? Puternicii funcţionari din ministere? Elita fondurilor europene? Bancherii? Secţiunile scăpate de sub control ale serviciilor secrete, avide de business?

Banii orfani ai Europei
De fapt, cei cărora le pasă sînt chiar cetăţenii europeni. Chiar și cei mai săraci dintre ei, dar nu cei mai puţin impozitaţi: românii.

Cetățenii sînt neștiutorii mecanismelor subtile ale distribuirii fondurilor, dar se scoală zi de zi ca să meargă la muncă. Fac asta în întunericul de 6 luni pe an al Stockholmului, pe autostrăzile din Frankfurt sau în insulele cu pisici ale Greciei.

Orice om al acestui continent ar fi putut să denunţe substituirea banilor săi la Gala Bute încă de cînd a văzut că se aprind luminile ringului. Era un meci de box profesionist, ce legătură are asta cu banii munciţi de europeni?!

Indiferent în cîte conturi au fost mutaţi și cum au fost botezaţi, banii au rămas ai lor și îi recunosc. Nu le poate pune nimeni un copil străin în braţe! Fără acești oameni, banii Europei ar rămîne orfani.

Și încăpăţînarea lor a sfărîmat contul de piatră.

 

 

Citește primele trei părți ale investigației:

1. Banii orfani ai Europei
2.Profitul Galei: 1,2 mil. de euro
3. Împărații fondurilor europene

Comentarii (105)Adaugă comentariu

Dragos  •  5 decembrie 2013, 10:01

Felicitari pentru articole, mi-as dori sa fie publicate si in limba engleza, sa vada intreaga lume cum se fura pe la noi

rsn  •  5 decembrie 2013, 10:21

bravo.
jurnalistul anului fara indoiala. poate si articolul/investigatia anului ….

dan  •  5 decembrie 2013, 10:23

Catalin,

Cei de la BRD au multe bube in cap. Eu am aflat ca am cont la BRD desi NU AM SEMNAT NICI UN ACT CU EI. Nu trebuie sa te mire: in Romania francezii sunt la fel de corupti ca si romanii. Daca te vei apuca sa sapi dupa conturi deschise abuziv la ei vei fi surprins de ce vei descoperi!

Adi  •  5 decembrie 2013, 10:28

Ultimul episod, un fel de sah si mat.

mimi  •  5 decembrie 2013, 10:29

Ne puneti sa alegem intre doua variante, dar una dintre ele este al naibii de detaliata. Sunteti smecheri. Felicitari

gogu frana  •  5 decembrie 2013, 10:33

@Dragos Says:stai calm,TOATA lumea stie cum se fura la noi!!!Lor le convine starea asta de fapt.Mituiesc cativa slujbasi,dau spaga pe la o comisie si au profit garantat.Nu conteaza ca la noi costurile si pierderile le suporta populatia prin biruri puse aiurea.Asa au aparut „privatizari”pe un leu,asa Bechtel ne-a”construit 3cm.autostrada cu preturi cat toata infrastructura Berlin-Hanburg,asa a aparut Rosia Montana,deaia flota e „sublima dar lipseste cu desavarsire”e.t.c!

Andrei  •  5 decembrie 2013, 10:34

Sa traiasca Catalin Tolontan si toti cei implicati in aceasta investigatie.

Am o retinere in privinta DNA-ului, pentru ca pare a fi controlat de catre aceeasi oameni care sunt acuzati, care nu se lasa unul pe altul la greu.

Dar cu cat se striga mai tare, cu atat presiunea este mai mare pe DNA si pe justitie, pe Ministerul de Justitie, pe puterea juridica care din rapoartele europene sufera. Asa ca haideti sa strigam si mai tare !

Felicitari ca v-ati ocupat de acest raport, si nu ati mai aparut asa des in media, cel putin eu nu v-am mai vazut asa des.

gigel  •  5 decembrie 2013, 10:35

Bine ca le dati totul pe tava procurorilor de la DNA! Bravo!

fanul  •  5 decembrie 2013, 10:40

Nu stiu ce sa zic despre acest sfarsit dublu. Banii s-au dus la Bute, pe sub mana, sau au luat-o pe un traseu politic? Inclin sa cred a doua varianta pentru ca e mai romaneasca. Multumim pentru investigatie. Sa vedem ce vor face procurorii DNA…
Felicitari

SORIN  •  5 decembrie 2013, 10:54

Atata inversunare pentru Gala Bute……
Nu am citit si nu ma intereseaza, dar am o intrebare:
– Chiar si cu bani de la guvern este atat de rau ca aceasta Gala a avut loc???????

Era atat de mare presiunea, ca noi romanii nu suntem in stare…. LOL, acuma ca s-a facut se cauta acul in carul cu fan.

NUI NIMICA—— RAMANETI LA ORDINUL LUI VOICULSCU— SLUGI

VOICULESCU O MIZERIE pe langa Basescu,

nu cred ca o sa ramana mesajul meu prea mult postat, dar macar cand il citesti si il stergi , poate trezeste in tine o urma de roman si nu de sluga.

valentin  •  5 decembrie 2013, 11:10

Lucrurile astea se intampla in fiecare zi in Romania, toti parlamentarii, deputatii, primarii, consilierii, presedintii de tot felul, fac escrocherii, hotii. Fiecare din toti aceasti oameni care ne conduc sunt niste escroci si hoti ordinari.
De fiecare data cand nu condamnam aceste mizerii, sau cand suntem neutrii fata de ei, de fapt ne batem joc de noi…
Inca mai sunt o multime de romani care dorm si nu observa asta…si merg la vot si voteaza un alt escroc…

marcel zadda  •  5 decembrie 2013, 11:16

felicitari!
multumim!

Hristu  •  5 decembrie 2013, 11:23

Clar ca lumina cerului – a doua varianta o imbratisaza cred toata lumea; ideea cea mai importanta este pana la CINE au ajuns acei bani murdari? Oare am reusi sa recunoastem in public personajele ( politice )urat mirositoare????

babuin  •  5 decembrie 2013, 11:27

Genial. Felicitari si la mai multe

Adrian ( Spania)  •  5 decembrie 2013, 11:30

Nu te lasa Tolontane,incoloneaza-i spre ghilotina ! Te admir pentru curajul tau,ca e nevoie de curaj sa lupti cu caracatita,te admir pe tine si echipa ta,pe fatuca aia care e urmarita de masini ale mafiotilor ! Asta e jurnalism de investigatie,poate faceti o conferinta la vreo facultate de jurnalism ca sa inteleaga studentii ca jurnalismul nu e bagarea sub nas a microfonului pentru a intreba cocotele vremii ce chiloti poarta si de cate ori s-a operat la sani. Probabil or sa te ameninte mai mult decat pana acum,daca ai sange in instalatie,vei continua sa-i scoti din sifoniere unde stau ascunsi tremurand sub haine Cred ca ar trebui sa sa deveniti un ziar serios de informare,investigatie si comentarii pertinente. Si inca ceva,cenzurati postarile nedemne de limba romana,deseori va aduc trafic dar sunt extrem de nocive. Succes in a-i demasca pe corupti,inca mai avem o sansa sa redevenim tara care am fost…..!

marian  •  5 decembrie 2013, 11:33

felicitari,catalin.ai avut articole cu care nu am fost in acord,dar cand e ceva atat de evident,nu ma dau in laturi sa te felicit.numai sa nu fie o alta petarda a dna care se inchide in cateva luni cu final pericit pentru toti hotii,ca de obicei in romania.pt ca nici europa nu e fara bube in cap si s-ar putea sa faca si compromisuri chiar in chestiuni din astea.si a mai facut,nu uita cazul basescu-referendum!

Mihnea  •  5 decembrie 2013, 11:36

Salut,
felicitari pentru o treaba bine facuta.
🙂 nu vreau sa fiu carcotas dar :

„Nu spunem mai mult în acest moment, dar chestorul Ţigănașu poate vorbi despre blocarea vreme de doi ani a dosarului Galei Bute”

„Al cui e contul unde s-au dus banii? Clientelism politic! Mai mult nu putem scrie acum.”

de ce nu puteti spune mai mult ? aflarea numelui titularului contului e cireasa de pe tort.

vasile  •  5 decembrie 2013, 11:42

nu inteleg de ce s-a bagat banca in afacerea asta

Justme  •  5 decembrie 2013, 11:42

BRD e banca de casa a „famigliei„ Basescu-Udrea. Programul Prima casă a fost aprobat în vara lui 2009, prin Ordonanţa de urgenţă nr. 60/2009. Guvernul ajuta BRD sa fie banca prin care se deruleaza acest proiect,iar BRD intoarce favorul :cabinetul notarial al Ioanei Basescu,alaturi de inca unul, sunt singurele 2 agreate de BRD unde solicitantii de casa sa incheie actele necesare .Asta in conditiile in care Ioana Băsescu a obţinut în 2007 titularizarea pentru un post de notar în comuna Păuneşti din Vrancea, după ce luase nota 5,70 la proba scrisa si a fost ridicata, normal , la proba practica. http://www.ziare.com/brd/stiri-brd/brd-are-notar-agreat-fiica-presedintelui-ioana-basescu-1082322 . Mai departe, prin BRD se deruleaza si magaria cu Gala Bute, sub directa obladuire a Elenei Udrea . Sper sa nu fie ultimul episod , ci sa continuati ancheta pana la adevaratele varfuri penale din magaria asta.

flipper  •  5 decembrie 2013, 11:49

@Catalin Tolontan,

Daca voi nu dati numele Clientilor politici care au beneficiat de furaciunea din Gala Bute, ar trebui ca in cateva zile sa vedem niste arestari preventive spectaculoase la TV facute de DNA, cu tot tam-tamul, asa cum fac de obicei! NU? Asta daca procurorii isi vor lua meseria in serios si vor incerca sa se spele de cacao de care s-au acoperit de 2 ani incoace pe acest subiect!

Daca in max. 2 saptamani nu vedem nimic, @Catalin Tolontan ai DATORIA civica sa faci PUBLIC cunoscute numele/persoanele, pentru ca , este clar, se incearca tot o musamalizare, dar sub un alt tipic!

dan  •  5 decembrie 2013, 11:53

Catalin,

Daca primim cireasa de pe tort(titularul contului) atunci pot sa spun ca a inceput sa vina si Mos Craciun prin Romania. Numa’ vezi sa n-o manace Rudolf! Ca am mai vazut din astea!!

Claudia  •  5 decembrie 2013, 11:53

And now we wait. DNA, ai legatura!
ps: lipsa de reactie ne va duce la universitate 🙂

k  •  5 decembrie 2013, 11:53

Dl. Tolontan nu inteleg o faza:”2012 avea să fie un an negru pentru BRD. Mai mulţi directori din BRD, printre care și numărul 2 al băncii, Claudiu Cercel, au fost reţinuţi în decembrie 2012. Consecinţa? Un lot de oameni de afaceri și bancheri a fost trimis în judecată în 2013 pentru păgubirea bugetului de stat printr-un mecanism de acordare de credite.”
Marţi, 25 Iunie 2013 14:14
„România nu este o ţară care să îşi permită foarte mult spaţiu fiscal pentru investiţii publice masive iar singura soluţie în cazul acesteia este crearea unui mediu economic, financiar şi legal care să fie prietenos pieţelor, a arătat marţi, într-o conferinţă de specialitate, directorul general adjunct din BRD, Claudiu Cercel”.
http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/205613-Claudiu-Cercel-BRD-Romania-nu-isi-permite-foarte-mult-spatiu-fiscal-pentru-investitii-publice-masive.html

Andrei  •  5 decembrie 2013, 11:55

Hai ma ba daca si ministerul de interne s-a bagat. Dar de fapt daca nu ma insel ministerul de interne intra in atributiile presedintelui.

Nu mai scapam de caracatita asta a lui de rahat, sa si-o ia si sa sio bage in… Ce mai vrea omu asta de la noi, vrea sasi faca pile prin America si Italia,Germania, sau unde vreti. In caz ca merge ceva rau. Sau ce vrea el de fapt de tine cu dintii de presedentie si de justitie. De fapt cred ca e destul de clar. Sa vedem ce se va intampla cand nu va mai fi presedinte. Nastase a patito dupa ce na mai fost la putere.

Oricum la anu scapam de el asa ca sa nu se mai agite. Sa nu mai apara cu tot felul de vrajeli bine tintite catre public referitor la celelalte partide. PDL-ul va disparea sau se va reorganiza.

Sunt dezamagit de cele doua finaluri, pe cel de-al doilea nu l-am citit in intregime. Cereti prea putin de la dumneavoastra. Nu am vazut mentionat pe nimeni care sa faca o vizita la „mititica” sa simta si el racoarea, briza.

Lui Anca Florentina Stoica ii dam viza direct la felicitati.

Sa vedem ce se va intampla.

Pana atunci, Forza DNA !!

sceptic  •  5 decembrie 2013, 11:56

Ceva nu se leaga in noianul de informatii livrate, in final aflam ca UE a refuzat cererea de rambursare a banilor dar aflam ca a sosit un emisar special care sa vada ce s-a facut cu banii lor ?? Daca nu au platit nimic ce treaba are emisarul??? Asta a sarit in ochi la prima citire. Si doi, s-au furat zeci si sute de mii de euro prin diferite metode si vrei sa spui ca aia au frica de un tun de mai putin de 1 mil de euro, chiar asa au ramas banii in banca atatia ani, chiar crezi asta? Pana la urma cine a fost organizatorul galei: Obreja sau ministerul? Daca Obreja a fost organizatorul ce treaba aveti cum a impartit el banii din profit, mai repede fiscul ar trebui sa verifice care a fost profitul real si daca s-a platit impozit corect??? Daca ministerul este organizator profitul trebuia sa ajunga in conturile ministerului!! Daca atat Obreja cat si ministerul sunt organizatori profitul trebuia impartit functie de cota de participare, respectiv 80% ministerul si 20% Obreja. Nu stiu ce a fost cu gala asta, nu urmaresc meciurile de box, din cate am mai citit nu cred ca Bute, care era campion la vremea aceea, ar fi boxat ptr 650.000 euro prima, toata manevra s-a facut sa ocoleasca Bute putin fiscul canadian si din firimituri s-au platit ceva prime de Pasti … Nu stiu de ce a costat organizare aprox 2 mil euro si din ce s-a castigat 3,3 mil euro? Suma este ridicola ptr galagia care se face!

unu  •  5 decembrie 2013, 12:04

@Sorine tata,datorita unora ca tine am ajuns unde am ajuns,si suntem unde suntem.
Cat priveste ancheta viitoare a DNA ului..sa fim seriosi..CSM ul pana acum trebuia sa i puna sub ancheta pe procurorii care au vrut sa „topeasaca” dosarul ,daca eram intr un stat normal.Stiu,intr un tarziu o s o faca,si asta la presiunea mediei,dar o sa ramana o anchetare si nimc mai mult.A fi procuror e sinonim cu interlop,hot,masluitor,santazist etc.Imicer scuze pt cei care au meseria asta si chiar si o fac asa cum trebuie.Cand mai vad la tv ca se prezinta un caz cu nuante penale si se spune” sa se autosesizeze procuratura ” CE FACE MA?!Sa se autosesizeze aia care santaseaza,care sunt mana in mana cu interlopii care ii acopera pe aia de sus?! Sunt toti mana in mana.Voi ati vazut cine e seful comsisei de anchetare a terenului lu’ Basescu?…Vai de capu’ nostru..
daca au ajuns ca ziaristii de SPORT sa faca anchete mai bune ca cei care sunt platiti si au toate intrumentele la indemana sa o faca..cum zice Mircea Badea, ” ne meritam soarta”.
Imi cer mii de scuze ca am fost off topic Simteam si eu nevoia sa ma descarc

Cătălin Tolontan  •  5 decembrie 2013, 12:13

20, flipper: si speram sa nu se musamalizeze a doua oara. Urmarim cazul indeaproape!

25, sceptic: UE are grija de toti banii, nu doar de banii din gala bute. Iar faptul ca ei au sesizat frauda si n-au decontat nu inseamna ca nu-i intereseaza. Pentru ca se gindesc ca in alte cazuri n-au sesizat si au fost pacaliti. Asa apar penalizarile de sistem! Prima am incasat-o: 1 miliard de euro!

jianu  •  5 decembrie 2013, 12:31

Cea mai tare investigatie, de la cum a fost facuta, documentata, pana la modul in care a fost scrisa. Iar finalul e de fapt un inceput.
Felicitari celor doi autori: Neag si Tolontan

sadrainbow  •  5 decembrie 2013, 12:31

@sorin – sa nu mai spui ca esti roman. Daca ai fi citit, poate ca ai fi inteles ce a fost in neregula la „Gala Bute”, dar cum tot spui ca nu ai citit, iti spun eu: S AU FURAT BANI din buzunarele romanilor!!!
daca nici asta nu pricepi, e grav!

Catalin, din nou va felicit!
Cred ca raspunsul la intrebarea de zilele trecute, cea cu 2 milioane de euro, este: sa platim niste oameni corecti, care sa guverneze tara si poporul asta, care a ajuns bataia de joc a celor ce ajung la conducere!

zorba grecul  •  5 decembrie 2013, 12:34

DNA sa continue ceea ce ati facut voi pentru ca dosarul e aproape terminat. procurorilor le-a mai ramas saumble putin in niste conturi si sa trimita apoi dosarul in instanta, eventual cu niste arestari preventive. Merita si acest dosar putin circ la televizor.
Felicitari

Cătălin Tolontan  •  5 decembrie 2013, 12:58

zorba grecul: sa nu o luam asa, totusi. DNA are mult de lucru la dosar, pentru ca acest circuit al banilor, pe care noi l-am descris cu documente, nume si cifre, trebuie pus intr-un limbaj juridic si evidentiate faptele dupa alte criterii.
Ei fac cercetari, noi facem relatari.

Si, mai e ceva important. Ceea ce prezinta DNA este o versiune a realitatii. Totul se transeaza in instanta, unde si acesti oameni, ca oricare dintre cetatenii europeni, au dreptul la un proces corect.

dan  •  5 decembrie 2013, 13:02

totul ok, mai putin finalul cu banii.
Obreja a imprumutat 10 mil lei, din care el si-a trimis singur din Raiff 2,2 mil lei, iar ministerul a trimis in contul de trezo al brd cei 8,1 mil lei. Doar asa se putea inchide creditul. Atunci, cum de doar jumatate din 8,1 au inchis creditul, adica 4+2,2 = 6,2 mil lei.
In acest caz, bancherul a mai facut o smecherie.

MIHAI ALEXANDRU  •  5 decembrie 2013, 13:18

Sper sa se mediatizeze din ce in ce mai mult,acte de coruptie din Romania!daca se va intampla asta presa straina va intra si ea pe fir si atunci sa vedeti ce se mai autosezisizeaza DNA-UL.

bratu  •  5 decembrie 2013, 13:22

De furat e clar pentru toata lumea ca s-a furat. La deconturi supraevaluate, la servicii fictive, dar toata hotia a fost premeditata pentru ca o parte din bani sa ajuga in conturile unor nenorociti. Este un dosar atat de complex desi banii nu sunt cine stie ce in comparatie cu alte proiecte de sute de milioane de euro. Dar sunt multi care au dat o mana de ajutor pentru ca aceasta afacere sa se concretizeze.
Bravo si sanatate pentru ca avem nevoie de jurnalisti ca Tolontan si Neag

guralivul  •  5 decembrie 2013, 13:32

Nota 10 cu felicitari! Dar nu pricep un lucru. Cum a ajuns ca un ziar de sport sa produca cele mai bune investigatii jurnalistice?

Cătălin Tolontan  •  5 decembrie 2013, 13:33

32, dan: Nu. Conform celui de-al doilea final, creditul era de 10,1, ministerul a platit 8,1, dar doar 4,6 din acest 8,1 a plecat din contul de trezorerie catre contul de credit. Iar Obreja a pus 10,1 – 4,6, adica aproximativ 5,5 milioane.

Vezi in grafic circuitul.

35, guralivul: multumim, dar nu exagerati! Mai sint investigatii bune in presa noastra. In ziare si pe siteuri. Nu pe TV, unde se striga.

papura voda  •  5 decembrie 2013, 13:39

Nu cred ca tara asta mai are vreo sansa la normalitate, la o viata mai buna. Suntem o generatie cu viitor compromis. Poate ca avem si noi o vina, ca suntem lasi si nepasatori… De aceea, am toata admiratia pentru jurnalisti ca Tolo & echipa

bianca  •  5 decembrie 2013, 13:46

Eu nici acum nu sunt convinsa ca cei care au coordonat toata aceasta afacere vor pati ceva. Oricum, felicitari

iulian  •  5 decembrie 2013, 13:53

Ce legatura are contul RO22TREZ7005069XXX001612, cont de trezorerie (TREZ)cu BRD-ul? Cum adica e cont de la BRD Dorobanti. BRD-ul are in IBAN BRDE.

tristan  •  5 decembrie 2013, 14:01

Domnule Tolontan cred ca ati stricat relatia de prietenie cu R.Moraru dupa aceasta ancheta. Tin minte cum incerca sa ne abureasca in cazul anchetei cu patinuarul din Brasov, cand „va interzicea sa va legati de Scripcaru”

Viorel Preda  •  5 decembrie 2013, 14:10

Ramai tablou de ce se poate face cu banii europeni in Romania. Am dat de multe ori peste comentariile lui Torontan ,dar daca este asa cum spune el ,eu am o vorba olteneasca : „ne-am dat dracu de tot „.Sper ca se va termina cu acesti hoti odata ,am sperante ca Ponta rumega ceva . Altfel ,revin la butada olteneasca.

doremi  •  5 decembrie 2013, 14:20

cataline, este adevarat ca voi scrieti ceva din surse apropiate de cei care le vor cerceta numai si numai pt a avea ei motiv de autosesizare? multumesc, desi cred k nu imi vei raspunde!

Lucian  •  5 decembrie 2013, 14:24

Excelent Catalin, felicitari!
Ai vreo speranta ca se va face si ceva concret impotriva celor implicati?

Cătălin Tolontan  •  5 decembrie 2013, 14:29

42, doremi: teoria ta nu sta in picioare. Am inceput investigatia ironizind DNA, apoi am acuzat direct DNA de musamalizare. De luni de zile atacam felul in care DNA a ascuns dosarul. Si tu spui ca sintem mina in mina cu DNA? 🙂 Nu e logic, sper ca iti dai seama.

43, lucian: noi credem ca se vor recupera banii 🙂

pur sange  •  5 decembrie 2013, 14:39

daca totul este adevarat inseamna ca traim in tara nimanui. Suntem condusi de hoti. Cine mai lauda DNA de corectitudine sa citeasca naibii ancheta asta si sa vada ca in prima faza aceasta institutie a incercat sa musamalizeze aceasta hotie si apoi s-a trezit. Dar ce naiba s-a intamplat de s-a trezit? Stie cineva?

mos nicolae  •  5 decembrie 2013, 14:41

Ne-ati facut un cadou frumos de Mos Nicolae. O ancheta adevarata. Voi insa ce primiti? Ah, da! Respectele noastre!

Cătălin Tolontan  •  5 decembrie 2013, 14:42

45, pur singe: faptul ca au musamalizat ancheta e dincolo de orice dubiu. Au recunoscut-o chiar ei si aceasta recunoastere ne face, cred, sa avem sperante. Pentru ca sint putine institutiile care sa aiba puterea sa-si asume erorile si sa incerce sa-si redobindeasca prestigiul. Sa vedem!

Adrian ( Spania)  •  5 decembrie 2013, 14:46

Cataline,mi-ai sters din comentariu fraza in care spuneam sa te dezlipesti de senzationalistii din ziarul tau ,de cei pentru care totul e socant,incredibil,etc….. Te admir pentru ancheta ,asa cum am spus in comentariul initial dar te dezaprob pentru cenzura de tip comunist in care critica negativa la adresa voastra dispare subit. Textul meu de mai sus a ramas doar o simpla lauda la adresa voastra si nu e doar atat…. Pacat,eu te apreciez dar a sterge fragmentele din comentariul meu (dealfel scrise cu bun simt si fara vulgaritate),injoseste conditia ta de jurnalist. Poate ti-am supraevaluat cinstea si corectitudinea…Daca faci lucruri bune nu inseamna ca esti fara de prihana. Urat din partea ta !

Mihai Rusu  •  5 decembrie 2013, 15:03

Investigatia dlui Tolontan este de nota 10 in materie de jurnalism civic/ofensiv si trebuie trecuta in „Starea Natiunii 2013”! Intelegeti acum reteaua conceputa pentru deturnarea, fraudarea si inselarea „oficiala” a banilor publici (romanesti/europeni) de catre
„Sistemul” parvenit, imbogatit si autoprotejat de oameni „cheie” pusi politic in posturi „cheie”.Nu intimplator, natiunile civilizate ne considera hoti si mincinosi, in ciuda faptului ca cei buni trebuie sa suporte aceiasi stampila ca si cei rai. La 23 de ani dupa decembrie 89, nu am invatat inca lectia democratiei.

Lucian  •  5 decembrie 2013, 15:10

Multumesc Catalin pentru ca mi-ai adus aminte in ultima saptamana, zi de zi, de ce am plecat din tara.
Felicitari pentru toate eforturile depuse si pentru articole.

Lucian

Comentează