Contul de piatră s-a dărîmat

Ruta secretă a milioanelor din Gala Bute (IV). Ultimul episod

joi, 5 decembrie 2013, 9:47

Ruta secretă a milioanelor din Gala Bute (IV). Ultimul episod

După doi ani pierduți, DNA să se uite la plățile derulate din contul RO22TREZ7005069XXX001612 de la BRD Dorobanți, în perioada 1 – 8 februarie 2012! (Atenție, pericol de documente false!). Cum a schimbat investigația unui ziar soarta unui caz de fraudă din bani europeni trimis la casat.

Investigație de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Am ajuns în ultima cameră a secretelor. Și, în două zile, s-a fisurat scutul de protecţie care radia impenetrabil deasupra Galei Bute.

Două zile au schimbat doi ani de imunitate, cu o viteză care ne-a luat și pe noi prin surprindere. Iată ce s-a întîmplat.

Duminică, 1 decembrie, ziarul reia investigaţia și acuză DNA de mușamalizarea cazului de fraudă a fondurilor europene, ipoteză pe care Gazeta o publicase în clar acum o lună. Urma să o demonstrăm.

pagina1decembrieParada de 1 Decembrie
La parada de Ziua Naţională, înaltele oficialităţi își pasau ediţia specială a voastră pe la spate, ca o minge fierbinte de handbal. Citeau despre complicitatea minister – fonduri europene – bancheri – procurori și se întrebau cît de departe veţi merge”, ne-a relatat un martor prezent pe la ceremonii între mai marii statului.

Ce republică de rahat avem, ne-am zis atunci, de vreme ce ditamai demnitarii și militarii tremură cînd e vorba de bani, de Udrea și de foștii securiști care împărăţesc fondurile europene!

Nici azi nu știm ce să credem despre frica asta aproape animalică a lor.

Și apoi s-a rostogolit mingea de handbal împachetată în ziar. Ziarele care nu vor să moară și singurele care, în mod real, mai produc astfel de efecte în societate.

Acuze fără precedent la DNA
Luni, 2 decembrie 2013, DNA relansează dosarul Bute într-un mod dureros pentru instituţie și spectaculos pentru oameni. Procurorul șef adjunct Mariana Alexandru respinge rechizitoriul colegei sale Alina Florentina Stoica. Nu e ceva cu totul ieșit din comun, dar ceea ce urmează e fără precedent.

Cele 8 pagini ale Ordonanţei de respingere sînt de o duritate extremă. Procurorul șef spune că ”rechizitoriul e nelegal”. Că, nerespectîndu-se legea, au fost iertaţi de-a valma cei din ministerele Elenei Udrea, al lui Ion Ariton, din companiile de stat și din federaţia de box. Ordonanţa dezvăluie inclusiv un pasaj total jenant pentru cei care au întocmit vechiul rechizitoriu.

”Afirmaţia din rechizitoriu potrivit căreia valoarea contractului nu putea fi determinată decît în mod subiectiv este greșită”Procuror șef adjunct DNA

Incredibil cum îi scăpau!
Înţelegeţi? Procurorii susţineau că audienţa unui contract de publicitate nu poate fi stabilită cu cifre. Procurorii erau, faţă de cei pe care teoretic îi cercetau, mai blînzi decît ar fi îndrăznit să fie funcţionarii cu ei înșiși. Nu era un rechizitoriu, ci o indulgenţă!

Pe scurt, șefa le spune: voi, procurori de caz, îl acuzaţi doar pe Obreja și îi faceţi scăpaţi pe toţi ceilalţi! Ce spaimă trebuie să tragi ca să rasolești fără mustrări de conștiinţă un astfel un dosar!!! Sau ce protecţie ţi s-a promis.

Ce e în dosarul acela de a luat foc procurorul șef?
Și ce mult trebuie să te înfurii, ca șef, uitîndu-te în dosar, ca să vii cu o redactare atît de severă, cu siguranţă necolegială, și să o faci publică!

Mai ales că Alina Florentina Stoica, cea urecheată în plină zi, nu e un simplu procuror de caz, ci șefa serviciului de combatere a infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene. Reţineţi cuvintele ”anticorupţie” și ”Comunitatea Europeană” din titlul nobiliar pentru că sînt importante!

De fapt, am asistat nu la scoaterea de la sertar a dosarului Bute, ci la oprirea de la casat a acestui caz.

În mod aproape miraculos, dosarul a fost salvat chiar înainte să fie împins cu deștul în mașina de tocat hîrtie, așa cum fusese împachetat vreme de doi ani și vidat pe 6 noiembrie 2011. Pe de altă parte, e remarcabil, totuși, că DNA și-a mărturisit în public problemele. Va avea de muncă pentru a-și restaura încrederea celor care au susținut-o.

Cu zgomot și umilinţe, dosarul a renăscut în faţa românilor. Și nu numai în faţa lor.

Chestorul care a plătit
Marţi, 3 decembrie 2013, se petrece al doilea episod, mai puţin mediatizat. Ministrul de interne îl demite brusc și fără explicaţii pe Janică Arion Ţigănașu, șeful Direcţiei Generale Anticorupţie din MAI.

Nu spunem mai mult în acest moment, dar chestorul Ţigănașu poate vorbi despre blocarea vreme de doi ani a dosarului Galei Bute. Și a altor cazuri. Poate vorbește mai tîrziu, cînd i-o trece frica.

Cert e că și la el apare particula ”anticorupţie”. Și el trebuia să vegheze la ”corectitudinea absorbţiei fondurilor europene”.

Misiunea discretă a lui Michael Servoz
De fapt, episodul zero, aproape nebăgat în seamă, se înfipsese în inima sistemului în urmă cu o săptămînă.

Pe 25 noiembrie, cînd noi toţi ne uitam pe cer ca să pice banii de la chinezi, europenii au lansat o misiune MCV în România, în căutarea banilor cetăţenilor europeni.

Delegaţia a fost condusă de un înalt oficial, Michael Servoz, adjunctul secretarului general Manuel Barosso.

Folosind surse, Hotnews anticipa că se va discuta despre îngrijorările serioase ale Comisiei legate de corupţia pe fonduri europene și, în general, pe achiziţii publice. Uite cum apar și aici termenii ”anticorupţie” și ”fonduri europene”!

Servoz a plecat în liniște, acoperit de artificiile trase pe cer la Snagov în cinstea oaspeţilor chinezi.

Imediat, au urmat cele două decapitări la vîrf.

Totul depinde de noi

Ar fi impresionant și ar fi greșit ca totul să se desfășoare atît de simplu. Să vină cineva de la Bruxelles și să reașeze lucrurile pe un curs decent. De fapt, totul e mult mai dificil. Pentru că, fără români, Gala Bute rămînea la stadiul de acum doi ani. Doi ani și jumătate a durat strădania ca acest caz să nu fie făcut fîșii. Și n-a fost macerat, datorită unor oameni de aici.

Român era inspectorul DLAF care, pe 1 februarie 2012, văzînd plata de 8.116.800 milioane de lei făcută de ministerul Elenei Udrea direct în contul de trezorerie al BRD, a întrebat ”Din ce bani aţi plătit?”.

”Din bani europeni nerambursabili, cum din ce bani?!”, răspunde ministerul pe 2 februarie 2012, nervos pe obraznicii de inspectori anticorupţie.

”Plata de 8.116.800 s-a făcut din buget, titlul 56 – Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, mai exact Fondul European de Dezvoltare Regională” Explicaţia MDRT către DLAF pe 2 februarie 2012.

Români sînt, desigur, și cei care au plătit deși, conform DLAF, ar fi trebuit să nu plătească. Dar români sătui de corupţie și, mai ales, sătui de frică sînt și cei cu ajutorul cărora am reconstituit ceea ce s-a întîmplat în continuare pe ruta banilor.

PASUL 7: Ministerul plătește în contul băncii
Pe 1 februarie 2012, MDRT varsă 8,1 milioane de lei din destinaţia bugetară a programului de bani europeni. Suma nu intră în contul de credit al lui Obreja ci, potrivit contractului de ipotecă, în contul de trezorerie, unde se derulează operaţiunile filialei Dorobanţi a BRD Societe Generale cu statul.

2012 avea să fie un an negru pentru BRD. Mai mulţi directori din BRD, printre care și numărul 2 al băncii, Claudiu Cercel, au fost reţinuţi în decembrie 2012. Consecinţa? Un lot de oameni de afaceri și bancheri a fost trimis în judecată în 2013 pentru păgubirea bugetului de stat printr-un mecanism de acordare de credite.

Deși derulată după alt algoritm, Gala Bute nimerise și ea în malaxor. Dragă DNA, înainte de arestările din decembrie 2012 din lotul bancherilor fusese șmecheria cu Gala Bute din februarie 2012!

Astăzi, cei 8.000 de oameni care lucrează în BRD ar pune bani de la ei ca să calce la intrarea în sediile băncii pe moaca tipărită poster a celor care au făcut combinaţiile. ”Atît de mult rău fac astfel de afaceri imaginii unei bănci și atît de mulţi nevinovaţi suferă!”, spune unul dintre ei.

”BRD a avut, începînd de prin 2007, cîţiva oameni care se ocupau de șmecherii cu politicienii. Acesta e adevărul oricît ar nega banca! Tot adevărul e că, după 2012, banca a încercat din răsputeri să scape de oamenii ăștia și să-și restaureze prestigiul” Sursă a Gazetei

PASUL 8: Obreja stinge creditul
Deși banii intră în bancă pe 2 februarie 2012, creditul se stinge pe 8 februarie. Dintre toate operaţiunile bancare petrecute în această săptămînă secretoasă, fără dubii e că, pe 8 februarie 2012, Obreja face ultima plată din Raiffeisen, cam de 2,2 milioane de lei, către contul de credit din BRD.

Astfel, contul de credit BRD Academiei din București colectează 10 milioane de lei, cît e nevoie ca banca să-și recupereze împrumutul oferit lui Obreja pe mînă cu ministerul în iulie 2011.

Datoria este, așadar, lichidată.

Obreja: ”E profitul meu, nu vă interesează”
Dar Gala înregistrase un profit de aproximativ 1,2 milioane de euro. Cam asta e suma, oricît s-au plimbat banii între bănci, firme și contracte. Există calcule, documente și urme. Unde e profitul?

Nici Obreja nu neagă ideea profitului, doar a repetat acum două zile că ”nu e treaba voastră cîţi bani am cîștigat eu, că am muncit pentru ei, și nu cred că se așteaptă cineva să organizezi un asemenea eveniment, care va rămîne și peste 100 de ani, fără să cîștigi bani!”.

Și, din acest moment, voi veţi alege dintre două finaluri. E ca o carte cu două variante de încheiere. Nu vă împingem către nici una dintre ele. Nu le credităm, vi le povestim.

FINALUL 1
Bani pentru Bute

Din cele 1,2 milioane de euro, Obreja rămîne cu mult mai puţin. El păstrează cîteva sute de mii, iar restul îi dă mai departe. De ce?

”Pentru că Bute nu se putea mulţumi doar cu cei 690.000 de euro care au fost plătiţi de către Obreja spre Canada Ltd, drept bursă a lui”, spune susţinătorul acestei variante.

Iniţial, campionul primise 1,86 milioane de euro de la Obreja, dar îi întorsese banii, ajutîndu-și prietenul în operaţiunea de golire rapidă a contului de credit. Au făcut asta pentru a banii să piardă, credea organizatorul galei, restricțiile de mișcare ale fondurilor europene. A fost o substituire fără efect legal, dar care a conservat secretul.

”În final, Obreja oprește cîteva sute de mii de euro pentru el, iar restul îi dă lui Bute, bani pe care nu o să-i recunoască niciodată, nici unul, nici celălalt”, spune sursa.

Obreja agreează doar o parte a acestei variante. Cea potrivit căreia MDRT-ul i-a plătit 80% din credit, el a completat 2,2 milioane de lei, ”iar profitul și felul în care eu m-am stins cu Lucian nu privește pe nimeni”.

”Ce mă deranjează e că, prin ceea ce aţi scris, mi-aţi făcut rău nu doar pentru această gală, ci și pentru celelalte evenimente pe care doream să le organizez. Și încă vreau!”Rudel Obreja

FINALUL 2
Bani pentru clienții ministerului
Din cele 1,2 milioane de euro, Obreja rămîne cu mult mai puţin. El păstrează cîteva sute de mii, iar restul îi dă mai departe. De ce?

Pentru că știa că e dator ministerului… creditul… gala… plata…, toate favorurile care l-au făcut acum pe un procuror șef să izbucnească și să-i transforme din martori în inculpaţi!

”Din contul de trezorerie al BRD Dorobanți, RO22TREZ7005069XXX001612, unde ministerul a plătit 8,17 milioane de lei, nu pleacă spre stingerea creditului decît puţin peste jumătate”, spune o sursă a Gazetei.

Pînă la 10 milioane de lei, Obreja plătește el restul, din profit. Face două plăţi. Prima de aproximativ 3,3 milioane de lei, a doua de 2,2 milioane (pe aceasta o recunoaște oficial).

Mecanismul bancherului
Cam 3,5 milioane de lei, deturnaţi din plata iniţială către Obreja, rămîn în contul de trezorerie al BRD! Un bancher a gîndit mecanismul. E genial, admiteți! Cine să mai urmărească banii după ce creditul a fost plătit, iar ministerul anunță că totul e stins?!

Acești bani rămași în cont sînt, în mod normal, ai lui Obreja, pentru că el a achitat creditul. Dacă i-ar muta cineva fără voia lui e ”folos necuvenit”. Termen uzitat în Ordonanţa DNA!

Dar Obreja, ”printr-o operaţiune care poate semăna fie cu cedarea, fie cu neglijenţa uitucă, lasă ministerul să-i folosească banii așa cum vor directorii de acolo”, zice altă sursă. Un director din minister indică băncii unde să facă plata. Cu o acoperire legală. Astfel, suma de 3,5 milioane de lei decolează din contul de trezorerie între 1 și 8 februarie 2012. Aceasta e săptămîna secretelor!

Se fac plăţi și această sumă se găsește și acum, în alte conturi din BRD. De ce stau acolo de doi ani? ”Pentru că cei care au primit banii mor de frică de vreme ce scandalul n-a ieșit de pe scena publică”.

Protecția promisă și, pînă acum îndeplinită de DNA, nu a fost suficientă. Mereu mai există un grup de procurori sau de investigatori sau de martori intratabili.

3,5 milioane de lei stau de doi ani în bancă. Cîta mai frica le e! Iarăși frica, omniprezentă, frica în stare să ia banii, să-i mute, dar și să te facă să salivezi lîngă grămada de cash.

Chiar dacă au gîndit o acoperire legală și chiar dacă au ascuns și falsificat documente, bancherul și ceilalţi implicaţi au riscat un lucru: există documente reale (nu cele false prezentate pînă acum) și există urme stocate ale acestor operaţiuni.

Cum se întîmplă asta? Păi, cînd, după cum confirmă chiar azi o analiză a Gândului, România a dat 9 miliarde de euro la UE și am luat 4,8 miliarde în perioada 2007-2013, este evident că există oameni în stat care văd efectul devastator și-i caută pe cei care îl produc.

Iar mizeria este mult mai mare. Pentru că mai există alte miliarde de euro pierdute, nevidențiate la scara țării! Aceste deturnări provin din proiecte refuzate de europeni, dar plătite din buget. Exact cazul ilustrat, la scară mică, de Gala Bute! Miliarde de euro fraudate în cei 7 ani!

Al cui e contul unde s-au dus banii? Clientelism politic! Mai mult nu putem scrie acum.

”Nu cred ce-mi povestiţi! Să mă facă așa ministerul pe mine? Să-mi ia banii? Nici vorbă! Nici nu aveam de unde să pun mai mult. Am plătit doar 2,2 milioane de lei cînd am stins creditul”Rudel Obreja

 untitled


Ce va face Obreja?
Credincios lumii dure din care vine, unde onoarea e vitală pentru făurirea unui destin, fostul boxer n-a spus autorităţilor mai nimic pînă acum, faţă de ce putea să spună.

Obreja a acceptat statutul de unic vinovat, cu puţine capete de acuzare.

Dar, în acest moment, lucrurile o iau razna. Pentru că zeci de oameni vor reveni la DNA, de data asta nu ca martori, ci ca inculpaţi. Iar Obreja habar n-are unde s-a dus restul de bani, dacă versiunea a doua e cea pe care o credeţi. Oricum, grosul nu e la el!

Și, chiar dacă li se va promite din nou protecţie, cei rechemaţi la DNA știu un lucru: prima oară imunitatea n-a funcţionat.

Alegeți varianta!
E decizia voastră pe care dintre cele două variante de final mergeţi. Oricum, noi vom continua să relatăm despre acest caz și se va vedea cine a avut dreptate.

Acum, iată ultimul pas. Incontestabil.

PASUL 9: Se încearcă păcălirea Comisiei Europene!
Pe 16 februarie 2012, la o săptămînă după ce Obreja lichidase creditul, ministerul Elenei Udrea transmite Cererea de Rambursare nr 2/16.02.2012 către Direcţia de Gestionare a Fondurilor Comunitare pentru Turism cerînd decontarea a 8.116.800 de lei.

”Funcţionarii ministerului au făcut cu știinţă afirmaţii inexacte în cuprinsul cererii de decontare” – Procuror șef adjunct al DNA

Se încearcă păcălirea europenilor. Acești 8 milioane ceruţi spre decontare fuseseră pasămite cheltuiţi pentru promovarea frunzei la Gala Bute! Dar nu e așa și DNA a văzut, în sfîrșit, capul de aţă de care să tragă.

”Pe europeni i-a enervat sfidarea raportului DLAF și faptul că s-a comis frauda chiar și la un caz de o asemenea expunere”Sursă a Gazetei

Vom recupera banii pentru că i-am expus
Știţi cum se numea directorul general al autorizării plăţilor europene la MDRT? Doina Surcel, să reţinem numele că-l vom mai auzi.

DNA cere imperativ propriilor oameni ”continuarea urmăririi pentru identificarea și tragerea la răspundere penală a persoanelor responsabile” pentru prezentarea acestui decont fals.

De fapt, avertizaţi de DLAF că sînt probleme cu facturile de la Gală, cei de la fonduri au refuzat rambursarea. În aceste condiţii, banii rămîn plătiţi din bugetul României.

Dar îi vom recupera. Pentru că scopul final al banilor a fost decojit public.

Să nu absorbi e profitabil!
Prima parte a nevoii de secret din ruta banilor a ţinut, așadar, de păcălirea Comisiei Europene.

Farsa a eșuat. Atunci au intrat pe ruta bugetului naţional. Să nu absorbi fonduri europene e mișto! Banii au fost săltaţi din buget și afacerea murdară a fost acoperită vreme de doi ani.

Scopul final al combinaţiei era ca banii, europeni sau românești, ei n-au culoare, sînt produsul acelorași cetăţeni, să ajungă unde vor personaje din minister.

Acum, ambele scopuri au fost făcute publice și persoanele care au acoperit combinaţia au început să plătească.

De la Buffer la Makine
Ce e ilegal în asta vor cerceta procurorii. Dar dacă asta e legal, atunci voi aţi măsluit sistemul!

Dacă asta e legal, atunci e Europa caricaturală, despre care Jose Manuel Barosso scria recent într-un articol publicat în marile ziare ale continentului. Președintele CE îi invită pe cetăţeni să lupte împotriva tentaţiei instalării unei caricaturi de societate europeană și să creadă într-o construcţie meritorie și reală.

Acum două săptămîni, în România a venit un alt announcer celebru. Nu Michael Buffer, cel cu care am început această serie jurnalistică pe ruta banilor, ci altul.

La București a sosit un crainic al smintelii lumii – scriitorul Andrei Makine.

Atunci șarlatanul îl învie
Născut în Siberia și stabilit la Paris, Makine și-a lansat la București ultima sa carte, ”O femeie iubită”. În volumul apărut la Polirom este amintit un episod tulburător.

La curtea Ecaterinei a II-a, regina care a încins imaginaţia Europei și a modernizat Rusia, printre poeţi, astrologi, generali și bancheri, apare un șarlatan cuceritor. El pretinde că deţine formula nemuririi.

O prinţesă rusă își pierde copilul. Șarlatanul ia cadavrul. Makine scrie: ”După două săptămîni, bebelușul revine miraculos la viaţă! Părinţii sînt copleșiţi de bucurie și doar doica, o ţărancă neștiutoare de carte, denunţă substituirea. Pentru că doar ea este cu adevărat legată de copil”.

Ce nu se confundă niciodată
Cine este atașat de banii europeni? Cine simte adevărul banilor între cele două variante de final pe care le-am prezentat astăzi?

Cine știe cît de greu se fac banii cinstiţi și cine-i recunoaște, în fluxul de valute globale, după mirosul de baligă al canalelor olandeze sau după strălucirea neoanelor din buildingurile de birouri în care ”generaţia de decreţei” din România și-a lăsat tinereţea?

Cine face diferenţa între banii mincinoși și banii reali? Cine identifică banii europeni? Puternicii funcţionari din ministere? Elita fondurilor europene? Bancherii? Secţiunile scăpate de sub control ale serviciilor secrete, avide de business?

Banii orfani ai Europei
De fapt, cei cărora le pasă sînt chiar cetăţenii europeni. Chiar și cei mai săraci dintre ei, dar nu cei mai puţin impozitaţi: românii.

Cetățenii sînt neștiutorii mecanismelor subtile ale distribuirii fondurilor, dar se scoală zi de zi ca să meargă la muncă. Fac asta în întunericul de 6 luni pe an al Stockholmului, pe autostrăzile din Frankfurt sau în insulele cu pisici ale Greciei.

Orice om al acestui continent ar fi putut să denunţe substituirea banilor săi la Gala Bute încă de cînd a văzut că se aprind luminile ringului. Era un meci de box profesionist, ce legătură are asta cu banii munciţi de europeni?!

Indiferent în cîte conturi au fost mutaţi și cum au fost botezaţi, banii au rămas ai lor și îi recunosc. Nu le poate pune nimeni un copil străin în braţe! Fără acești oameni, banii Europei ar rămîne orfani.

Și încăpăţînarea lor a sfărîmat contul de piatră.

 

 

Citește primele trei părți ale investigației:

1. Banii orfani ai Europei
2.Profitul Galei: 1,2 mil. de euro
3. Împărații fondurilor europene

Comentarii (105)Adaugă comentariu

nae  •  5 decembrie 2013, 15:19

Ce inseamna gena hotiei ……………….. cu ce salarii imense sunt platiti indivizii astia din justitie , dar gena golaniei nu le permite sa fie corecti . PENTRU CE SUNT PLATITI CU SALARIILE ALEA IMENSE ???????????????

Tagore  •  5 decembrie 2013, 15:31

Bun,moshule!Dar Bute,Lucian Bute ce face,el e baiatul ala cinstit pe care il admira o tara intreaga,de ce tace? Zi-i ceva,Luciane,ca esti la mijloc,mai vrei sa-i multumim „lu’ Doamna”? Si Obreja nu are cum sa taca,chit ca e un mare fricos(a propos de „mediul din care provine”),stai sa viziteze putin mititik,sa vezi ce o sa-i mai turuie gura.Dar,asa cum inca mai sustin,sa vedeti cand si-o da seama „doamna” ca nu mai are sustinere la Tr…ica,sa vezi atunci mahala,regrete,tradari si…breaking news.

Arsenal FC  •  5 decembrie 2013, 15:32

AWESOME!!!
Felicitari Catalin Tolontan si Mirela Neag! Mi s-a parut atat de bine facuta toata investigatia incat o voi citi din nou de la inceput la sfarsit ca pe cartea politista preferata.
meritati toate premiile de jurnalism din Romania

repyx  •  5 decembrie 2013, 15:36

@ sorin. Stii ce mi se pare superb? Atitudinea tuturor celor care au comentat acest articol. Daca nu intelegi [si, la cat te duce neoronul, cred ca nu esti in stare]… te-a ignorat TOATA LUMEA! Toti au facut un pas in …spate, si te-au lasat pe tine sa fii trompeta ofilita. Dar tot am inteles ceva din ce ai scris…ca noi TREBUIE SA FIM ORBI, MUTI SI SURZI. Asa, ca tine. Un „adevarat cetatean roman”. Cu alte cuvinte, trebuie sa fim un popor de „sorin”-ei si lumea va fi mai buna si mai dreapta.
P.S. stimez pe toti „sorin”-eii intregi la cap, cinstiti si care cred intr-o Romanie CURATA !!!

un roman  •  5 decembrie 2013, 15:51

BRAVO!

un curios  •  5 decembrie 2013, 16:15

O ancheta adevarata. la inceput mi s-a parut un pic cam mare, mult text, dar pe parcurs a reusit sa-mi captee interesul si am ajuns sa astept cu nerabdare finalul. Se simte efortul imens depus si sper, dar nu nu numai pentru mine, ci pentru toata lumea si in special pentru Tolo si Neag ca institutiile statului isi vor face face treaba pana la capat. meritam cu totii acest lucru.
felicitari

Broscuţa Oac  •  5 decembrie 2013, 16:32

Articolul nu e lipsit de interes, deşi se bazează prea mult pe lucruri nespuse clar. Şi are mult prea multe semne de exclamare, deşi deocamdată n-a fost nimeni ”demascat”. Exclamaţiile ar fi trebuit păstrate pentru momentul adevăratei dezvăluiri (cine sunt marii demnitari care au furat etc.). Dacă el va veni…

Păcat şi de referirile inutile şi fade la chinezi sau la… Makine. Într-o luptă pentru adevăr şi justiţie, probele de spirit sau cultură sunt derizorii. La fel ca într-un dosar penal, contează doar investigaţia, restul e balast verbal, de care trebuie să se ferească şi procurorul şi gazetarul.

unu”750  •  5 decembrie 2013, 16:49

Numai inteligenti in conducerea BRD:

http://ziaruldevalcea.ro/2013/10/22/directorul-brd-valcea-constantin-georgescu-a-intrat-pe-mana-procurorilor/

(ii da afara pe directorii prinsi de alti si concediaza la greu personalul de executie sa mai scada din piederi… )

BRD – „Banca ta, echipa ta (lor)??! „

Cătălin Tolontan  •  5 decembrie 2013, 17:18

unu’750: nu apar BRD. Dupa cum vedeti, de citeva zile expunem amestecul bancherilor de la BRD in ruta banilor din Gala Bute.

Dar, apropo de exemplul dvs, orice organizatie de asemenea dimensiuni are oameni-problema in interiorul sau.

Pe de alta parte, sint cu totul de acord ca bancile si corporatiile, in general, trebuie sa fie subiect de presa, tocmai pentru ca au ajuns sa detina o asemenea putere in lumea contemporana.

Mihai  •  5 decembrie 2013, 18:01

Bravo Tolo,oameni ca tine ar trebui sa fie cat mai multi in tara asta,sa schimbam ceva in bine!

dinamovistul  •  5 decembrie 2013, 18:02

O investigatie care m-a determinat sa cumpar din nou de la chiosc Gazeta. Din respect pentru autori

cristina  •  5 decembrie 2013, 18:04

Dar de ce menajati numele celor la care au ajuns banii, asta in varianta a doua? Pentru ca eu cred ca le stiti…

cezar  •  5 decembrie 2013, 18:25

Domnule Tolontan,jos palaria!
Face-ti parte dintr-o categorie de
jurnalisti si de oameni in primul rind,
care-i numeri pe degete in aceasta perioada
a „dezvoltarii” Romaniei!
De urmarit daca justitia din tara asta
isi va face treaba „legata la ochi”.
Felicitari pentru aceasta ancheta!
Sa auzim de bine!

fata morgana  •  5 decembrie 2013, 18:57

Multe lucruri adevarate, dar triste in acelasi timp. Pentru netrebnicia unora acum vor plati si cei a caror singura vina este aceea ca au fost de buna credinta. Adica prosti

@Catalin Tolontan:
AI DREPTATE 100%. Scrie-ne, te rugam, pe catalin.tolontan@gsp.ro sau mirela.neag@gsp.ro. Multumim!

OM  •  5 decembrie 2013, 19:02

Foarte tare, simtim toti ca asta se intampla, dar e cu totul si cu totul altceva cand vezi negru pe alb. Chapeau bas in fata intregii echipe, imi inchipui ca in spatele acestor articole sta un volum urias de munca si nu doar munca, multe riscuri, tenacitate, multe altele.

Dar d-le Catalin Tolontan, am inteles eu bine, in tara noastra un minister al dezvoltarii regionale (???!!!!) finanteaza evenimente sportive ? Admirabil, sunt impresionat de pasiunea mistuitoare a acestor oameni pentru sport. Cata solicitudine la niste functionari de stat, sa te ajute ei chiar si pe la banci, sa nu care cumva sa te-ncurci cu incasatul banilor… Extraordinar, noi stiam ca e greu sa decontezi si un top de hartie prin ministerele astea. Lume rea, uite ca se poate daca e bunavointa si mai ales interes :-)))

Si Ministerul Sportului din Romania cam cu ce se mai ocupa, d-le Tolontan, daca evenimentele sportive sunt pastorite de MDRT ?

Sigur, pana si eu am inteles ca nu s-a facut prin federatie si ca de fapt o firma de computere a fost organizatorul evenimentului…sportiv (sic!) si ca se baga mereu frunza la’naintare !
Te doare capul, frate ! Prosteala pe fatza !

el_capitan  •  5 decembrie 2013, 19:23

catalin, la anul sunt alegeri…cu asta am spus totul despre banii din cont pe care nu-i ridica nimeni „de frica”

wef  •  5 decembrie 2013, 19:39

cenzurind ceea ce-am postat, zeci de linkuri despre coruptia si adevaratele tunuri din vest cu miliarde, bilioane si trilioane, ca sa inteleaga si romanul pe ce lume traieste, maretele tale descoperiri de firimituri pe sub o masa oarecare sint un zero barat care nu fac altceva decit sa-i induca in eroare pe romanii care, prin comentariile lor puerile, il confirma pe neamtul care a declarat, pt revista forbes, ca romanii sint un „popor naiv care se crede destept si smecher” sau pe dumitru costin care a afirmat ca este buna lor credinta ca tot ce zboara se maninca.

Un Roman  •  5 decembrie 2013, 20:06

Esti ZIARIST!
Felicitari. Ai trecut la un alt nivel. Acela in care oamenii au incredere in tine si nu in ce scrii.

unu”750  •  5 decembrie 2013, 20:09

pt post 39 iulian:
apare cont de trezorerie si nu de BRD pt ca statu’ livreaza banii numai in conturile din trezorie ale beneficiarului(asa e procedura pt creditele cu fonduri europene – benificiarul isi deschide cont in trezorerie), urmand ca apoi beneficiarul sa se faca transfer in contul din BRD pt a se rambursa creditul
BRD a dat credit beneficiarului creditului avand garantie si cesiunea de creanta pe sumele incasate in contul din trezorerie al beneficiarului

Cum a analizat si aprobat creditul, cum s-a pus la dispozitie benificiarului creditului sumele de bani din credit, cum a justificat platile din credit si unde au fost transferati banii din credit sunt problemele BRD-ului!

BRD – “Banca ta, echipa ta (lor)??! “

Stefan  •  5 decembrie 2013, 21:03

Felicitari ! Nu sint sigur cit de multe va schimba ancheta voastra, implicatiile par a fi profunde, insa cu siguranta va mai da o farima de speranta oamenilor din tara ca totusi lucrurile se pot schimba in bine intr-o buna zi. Numai bine, mult succes !

ion  •  5 decembrie 2013, 21:06

Ma bucur cand citesc astfel de investigatii. Imi sau seama ca mai sunt ceva sperante pentru mai bine. Felicitari pentru Tolontan si copilot

Mircea Dragan  •  5 decembrie 2013, 21:30

Iata observatiile mele la finalul acestei serii:
1. Cat de sigura este informatia potrivit careia Obreja ar fi cheltuit doar 5,9 mil .
lei ceea ce ar insemna cam 1,3 mil. euro, pentru realizarea Galei.
2. Nu accept in ruptul capului ideea de profit a lui Obreja. Tocmai datorita faptului ca aceasta Gala nu se putea sustine comercial Obreja a apelat la sprijin guvernamental. In astfel de conditii, cand nu poti sustine comercial un proiect si primesti finantari, nu te poti lauda ca ai realizat profit, ci se constata doar ca finantarile au fost mai mari decat era necesar.
3. Ar fi bine de stiut cat din cei 500.000 de € sponsorizari au fost rodul muncii lui Obreja (adica au fost private) si cat a fost de la companiile de stat.
4. Ati scris ca Bute a primit 543.000 € de la Obreja si 147.000 € de la FRB. Deci din banii lui Obreja se scad doar 543.000 €.
5. Repet, idea ca Obreja a cheltuit pentru promovare doar 1% din suma primita este o aberatie comunistoido-contabila.
6. Este o deosebire intre audienta si valoarea unui contract de publicitate? Cum credeti ca ar fi trebuit stabilita valoarea contractului de publicitate (promovare a brandului tutistic)? Care ar fi trebuit sa fie criteriile principale?

claudiu  •  5 decembrie 2013, 21:34

Excelenta investigatie si sincer asa imi doresc sa aflu cum decurge o zi de munca cand lucrati la un astfel de material. Nu pot decat sa-mi imaginez cum stati la birou ingropat in documente, cum apelati la informatiile de pe net si cum va agitati cu colega in a pune lucrurile cap la cap. Mai suna telefonul, mai aranjati un interviu sau o intalnire la coltul strazii, pe-nserat. Mancare pe fuga si multa cafea. Frumoasa meserie, dar riscanta, din ce am auzit la TV ca a patit colega d-voastra. Dar cu satisfactii cand vezi ca poti intoarce „un dosar de la topit”.
Cu respect, un cititor fidel al investigatiilor Gazetei

fizicianul  •  5 decembrie 2013, 21:37

Respect Tolontan si Neag

Gicu  •  5 decembrie 2013, 21:50

Ca se fura in stil mare stie toata lumea. Dar nu toata lumea stie ca si banii pot fi orfani. Superba incheiere. Felicitari.

Americanul  •  5 decembrie 2013, 21:53

Cataline, eu te apreciez pentru curajul si munca ta. Dar cred ca merita o cauza mai buna, nu crezi? Va cramponati si faceti atata tevatura pentru 2 mil de euro, care probabil jumate sau 3 sferturi sau cheltuit oricum corect, dar celelalte miliarde care s-au risipit de la revolutie si pana acum unde sunt? Nastase a venit cu 75o mii euro banii cash sa platesca desbagubiri, intro singura zii, de unde are nastase bani cash din salariu de bugetar?
Gata, ati gasit hotul, eu n-am nimic cu Obreja dar e unul dintre putinii oameni care cat de cat au facut ceva real pentru imaginea romaniei.
Cataline, Gala Bute n-a fost organizata sa se imbogateasca cineva ci a fost organizata pentru imaginea romanaie, fraierul de Bute trebuia sa boxeze in Canada, ca oricum lua aceeasi bani, nu sa vina la prosti sa le faca gala in romania ca oricum nu merita. eu sa fiu in locul lui, dupa evenimentele astea eu as renunta sa mi se mai cante imnul romanesc.
Intorcandu-ma la Obreja, eu stiu multe, el a fost cel ca l-a dus pe Doroftei catre performanta, a stat in spatele lui in Atlantic city , si lui si lui Bute, chiar daca nesimtitul de Doroftei are alta parere. Datorita lui si al catorva oameni ca el ( ca nu sunt multi) mai aude cineva si de tarisoara asta a noastra cu oameni fara caracter si usor manipulabili precum oitele.
Astia sunt oameni adevarati Cataline, astia pot face diferenta, astia trebuie incurajati si sprijiniti nu dati in cap, si daca i-a ramas 500 mii dol in buzunar care este problema? Nu face nimeni nimic gratis, oricum serviciul facut romaniei a fost enorm, cine a mai organizat astfel de evenimente in romania pana acum?
La ce alt sport in afara de box si gimnastica mai sunteti campioni mondiali?
Tu Cataline esti un roman veritabil, asa sunteti voi, dati in cap la cei care mai fac ceva bun , sa-i aduceti la zero. In comparatie cu alte natii tot Balcanice care sunt mai nationaliste si isi incurajeaza si protejeaza valorile. Ar trebuii sa iesi si tu mai mult prin strainatate. Pe romani nu trebuie sa-i faulteze nimeni ca se faulteaza singuri.
Daca se intampla in america, n-ar fi facut atata tevatura pentru 2 mil, ba chiar s-ar fi facut si donatii, la ei cand se canta imnul , se ridica toti in picioare, dar la voi cand se canta imnul va doare in palarie.

Americanul  •  5 decembrie 2013, 22:01

Ar trebuii sa-ti fie rusine Cataline pentru ancheta asta. sati ceri scuze fata de toti cei care reprezinta romania si interesele romaniei de pretutundeni. Ancheta asta nu va face cinste.

Cătălin Tolontan  •  5 decembrie 2013, 22:32

72, mircea dragan: cheltuielile sint cele declarate de obreja si verificate ca plati din conturi. A prezentat facturi pe 33% dintre cheltuieli.

In privinta sponsorizarii, 430.000 de euro din 500.000 de euro sint de la companiile de stat

73, claudiu: da, cam asa arata o zi )))

laur  •  5 decembrie 2013, 22:49

Nu sunt genul care sa ma bag la comentarii, dar de data aceasta vreau sa-mi prezint admiratia pentru munca d-voastra. Sincere felicitari

lord belial  •  5 decembrie 2013, 22:55

deci cine a furat, ca nu scrie?
jos basescu, ponta si antonescu!

lord belial  •  5 decembrie 2013, 22:56

@Americanul: nu ti-e, ba, rusine?

Cătălin Tolontan  •  5 decembrie 2013, 23:00

64, fata morgana: da, ai dreptate 100%. Scrie-ne, te rugam, pe mirela.neag@gsp.ro sau catalin.tolontan@gsp.ro. Serverul nostru e sigur 🙂 Multumim!

canadianul  •  5 decembrie 2013, 23:22

Sa plateasca toti cei care sunt vinovati. Iar daca Bute a facut parte din schema, atunci si el. Dar nu-mi dau seama daca a stiut ce face cand a primit 1,8 milioane de euro de la Obreja pentru ca peste cateva zile sa-i dea inapoi, dar in alt cont. A fost pacalit sau nu?!

mqpm  •  6 decembrie 2013, 1:26

O asemenea caracatita poate fi construita de putine institutii din Romania.Pentru ca se vede ca au lucrat cu protectie.Serviciile,cei cu sorturi si inca o asociatie din care a facut parte si Catalin Voicu.Partidele,m-as mira.
La modus operandi creierul care a gadit totul parca-parca ar fi cineva care a invatat la scoala UM 0107/AVS.
N-as excude nici o operatiune pour la raison d’etat.
Nu exista sectiuni scapate de sub control in servicii,n-ar avea cum opera.

Mihai Rusu  •  6 decembrie 2013, 8:48

Gala Bute arata cum „pierderile planificate” se transforma in „cistiguri calculate” cu bani publici. Gala Bute este un nou exemplu de „inginerie financiara” in prezentarea unui deviz si plata unei facturi cu sume diferite, tot asa cum s-au desfasurat „afacerile” cu patinoarele, cu Arena Nationala si cu Festivalul Olimpic de la Brasov. „Aici sunt banii dvs”!
Tot „undeva acolo si la citiva” se vor duce banii dvs, daca in 2020, din motive de imagine nationala, Romania va fi gazda a 4 jocuri la CE de fotbal. Atunci sa vezi deviz si factura la plata si deconturi!

gusterul rosu  •  6 decembrie 2013, 9:03

dna este prinsa cu conturile intact, momentan. cu santajul si etajul, cu oameni importanti.:)
deci, dac’ar fi sa se recupereze banii poporului, ar trebui ca dna si toata procuratura sa scormoneasca ce s’a intamplat de la crescent incoace, cu milioanele lui al batran.
e vorba de muuult mai mult.

flipper  •  6 decembrie 2013, 10:09

@Catalin Tolontan,

Acum ca ai deja vizibilitate in anchete complicate (si primesti felicitari la scena deschisa!) ar fi momentul sa incerci sa faci lumina si in hotia scandaloasa intre Mitica Dragomir si RCS/RDS pe drepturile de televizare. Vad ca acesta teapa data de Mitica este in continuare neanchetata de DNA, ramanand doar povestea cu santajul celor. de la Antene. Nu ma intereseaza santajul, procesul e pe rol, va duce la un final, cumva. Dar „lovitura”/spaga uriasa de peste 3 mil Euro a lui Mitica platita sub forma de asociere/sponsorizare (nu e clar) la o firma de nunti si botezuri, in schimbul drepturilor televizate date RCS/Rds asta nu socheaza pe nimeni? Cat vom mai accepta aceste mizerii in fotbal, cat timp se vor face autoritatile ca nu vad nimic???
Cum sa asteptam sa se intample ceva bun in fotbalul romanesc cand aceste hotii/magarii se fac la lumina zilei, fara rusine si fara teama de nimeni?

Matei  •  6 decembrie 2013, 10:40

In ritmul asta, DNA va deveni cel mai mare angajator din Romania

mimi  •  6 decembrie 2013, 10:48

felicitari si bafta in contiuare

Mircea Albulescu  •  6 decembrie 2013, 11:06

Extraordinar articol.
Din pacate, ma uit pe fetele oamenilor de pe strada, oameni obisnuiti care „se duc la munca” si observ o resemnare vis-a-vis a tot ceea ce li (ni) se intampla. Intr-un stat normal, cu cetateni neindusi in panica, saracire, culminand cu degradarea starii de sanatate ar fi condus la o revolta. Un astfel de exemplu probat + multe alte exemple probate sau nu de bataie de joc (coruptie, hotie, salarii si pensii execrabile) ar fi trebuit sa mai trezeasca un dram de orgoliu si personalitate. In schimb, in timp ce vorbim aici, BRD suna insistent pe cineva cu o restanta de 40 de bani…

hobytul  •  6 decembrie 2013, 11:27

Buna investigatie. Pacat de Bute. Succes si sanatate in continuare, Neag si Tolontan

Ion Popescu  •  6 decembrie 2013, 12:01

Pe mine ca platitor de taxe ma intereseaza doar sa se recupereze prejudiciul impreuna cu dobanzile si penalitatile ( 32% pe an daca nu ma insel, exact cum face statul in relatia cu contribuabilii )de la cei care au ordonat platile in numele statului roman. Eu nu am auzit inca de un caz, in afara de Nastase care a platit voluntar, in care prejudiciul sa fi fost recuperat integral .Latura penala e fix 0, undeva in lant se va gasi o veriga slaba astfel incat oamenii sa fie medical incompatibili cu regimul de detentie.

stafia  •  6 decembrie 2013, 12:30

Sa se recupereze banii si vinovatii sa primeasca ani de inchisoare cu executare. felicitari

nicol  •  6 decembrie 2013, 13:07

Succes in continuare cu investigatii de acest gen pentru ca trebuie sa se stie ca adevarul nu a murit in tara asta

fanulumocanu  •  6 decembrie 2013, 13:39

Cand ati publicat ordinul de plata , era un comentator care parea ca se pricepe si vazuse niste inadvertente. Speram ca OP-ul primit sa nu fie intoxicare ca sa va decredibilizeze.
Oricum ,eu as promova o lege in Parlament care sa stipuleze ca functionarii publici implicati in anchete penale legate de serviciu , care se dovedesc vinovati in orice masura, sa nu mai aiba dreptul sa lucreze in administratie publica niciodata. Acelasi lucru sa se aplice si angajatilor administrativi din societatile cu capital majoritar de Stat. As merge mai departe si, expluzarea din sistem sa fie posibila si pe baza unei rezolutii data in urma unui control al corpului de control al guvernului sau a altei institutii guvernamentale abilitate . Evident,angajatul respectiv sa aiba dreptul la contestatie in instanta. Si nu e nimic neconstitutional in treaba asta.

ticbis  •  6 decembrie 2013, 14:14

In comentariile pe care le-am facut pe marginea episodului 2 al anchetei publicate de catre dl. Tolontan, mi-am exprimat pe larg si cu argumente logice rezervele personale cu privire la exactitatea si veridicitatea probelor prezentate de catre dl. jurnalist in cazul „galei Bute”.

Ma vad nevoit sa repet: este clar ca lumina zilei ca s-au facut nereguli in acte si in traseul banilor, dar acest lucru este o „normalitate” patologica a oricarui contract al unei firme private cu statul si care vizeaza bani publici sau fonduri europene.
Daca iau la puricat oricare dintre contractele de publicitate incheiate de catre GSP cu ministere sau cu societati comerciale de stat si care deruleaza bani publici, pot sa pun pariu pe un miliard de euro ca voi gasi exact aceleasi nereguli: bani platiti catre firme capusa, decontari pentru lucrari sau servicii fictive, facturi ante sau post datate, devize pentru lucrari inexistente, materiale si servicii care nu se regasesc faptic in realitate, bani plimbati prin conturi de la o banca la alta, de la un srl la altul, etc.
Nu vreau sa fiu inteles gresit, dar astfel de practici au devenit, din pacate, „obligatorii” pentru supravietuirea firmelor private si chiar pentru societatile de stat, care sunt obligate sa-si cheltuie bugetul pana la sfarsitul anului, altfel pierd banii. Am intalnit in activitatea mea sute de cazuri in care companiile de stat s-au vazut constranse sa achite firmelor private contravaloarea contractelor in luna decembrie chiar daca proiectele erau intarziate si nefinalizate, pentru ca altfel pierdeau banii si finantarea de la buget. Astfel au rezultat o gramada de nereguli: procese verbale false, deconturi si plati antedatate, receptii fictive ale lucrarilor si serviciilor, tot felul de artificii contabile, financiare si juridice, etc. Nu spun ca e bine, dar asta e rezultatul unui sistem greoi si obstructionist.

Ca sa revin la subiect, orice fel de analiza contabila sau financiara trebuie sa urmareasca toate aspectele unei afaceri: creditare, aport propriu de capital, sponsorizari, cheltuieli, incasari, taxe si impozite catre stat (inclusiv TVA, CAS si CASS), profit, impozit pe profit, pierderi, dobanzi, etc. Toate aceste componente, adunate sau scazute ar trebui sa dea in final ZERO, adica sa „se puncteze” la leu (dupa cum spun economistii). Aceasta ar fi exemplul ideal al unei afaceri 100% corecte!

Din punctul asta de vedere, ancheta d-lui Tolontan ridica multe semne de intrebare; semnalez doar cateva:
1. Se specifica in mod clar care a fost „partea” de bani incasata de Bute, dar n-am vazut nicaieri specificata suma de bani pe care a incasat-o Jean Paul Mendy; cine l-a platit, cu cat l-a platit si de unde? Daca cineva crede ca asta a venit la Bucuresti ca sa boxeze pe gratis, se inseala amarnic!
2. Din cate stiu eu, au fost cam 8000 de spectatori platitori de bilet care au asistat la aceasta gala. Nicaieri nu am vazut o cifra estimativa a incasarilor realizate din bilete, nici unde au intrat acesti bani: la Obreja, la BRD, la MDRT, la Udrea, la Bute, la Mendy,…, unde s-au dus banii astia, ca eu nu-i vad prezenti in ancheta asta jurnalistica…!!!
3. Sponsorizarile firmelor particulare nu apar in mod clar aici. Au fost televiziuni particulare din Romania, Canada, Europa, America care au platit pentru transmisii live; unde au intrat banii astia si cine i-a incasat? Si nu numai televiziunile, dar toate firmele care au platit publicitate pe durata transmisiei… unde apar banii astia in ancheta d-lui Tolontan?
4. Conform dezvaluirilor din ancheta GSP, exista un rest de un milion de euro care zace de doi ani intr-un cont al BRD (dl. Tolontan afirma ca stie cine e titularul contului, dar nu ne dezvaluie numele acestuia). Pai daca cineva dorea sa fraudeze, credeti ca acest cont ar mai fi fost vizibil intr-o banca romaneasca? Nici pomeneala, sunt sigur ca banii ar fi fost imediat transferati printr-un offshore dintr-un paradis fiscal, de exemplu in Cipru si li s-ar fi pierdut definitiv urma!

In lipsa acestor date, toata ancheta d-lui Tolontan este doar o simpla „bomba” de presa! Ma bucur ca procuratura a reluat investigatiile si anchetele, dar sunt sigur ca toate aspectele mentionate de mine vor fi luate in calcul si ca rezultatul va fi un mare „fas”!

In final as vrea sa adaug doua consideratii personale (100% subiective) despre ceea ce cred eu ca s-a intamplat cu adevarat:
1. Elena Udrea a sustinut si a sponsorizat acesta gala de box exclusiv pentru imaginea sa publica, pentru castigarea de capital politic si pentru promovarea proiectului brandului de tara pe care l-a initiat. Nu cred ca a castigat si nici nu cred ca si-a insusit macar un cent din afacerea asta. Sunt insa convins ca alti functionari din minister au profitat si si-au „tras” spagile cu care s-au obisnuit de 20 de ani de activitate in sistem;
2. Cred ca atat Bute cat si Mendy au acceptat sa primeasca o parte din bursa de meci in „bani negri”. Cred ca au fost ademeniti de posibilitatea de a plati cat mai putin din castigurile lor pentru taxe si impozite. Oferta le-a fost facuta de catre Obreja. Cred ca asta este si motivul pentru care au acceptat sa boxeze in Romania (probabil in Canada nu este posibil asa ceva). Asta poate justifica si existenta contului de un milion de euro de la BRD, de doi ani de zile. Astia sunt banii negri pe care Obreja se angajase initial sa-i vireze catre Bute si Mendy, scutiti de taxe. Anchetele si scandalurile izbucnite insa pe marginea acestei gale a facut ca nici Obreja sa nu-si mai poata onora promisiunile, dar nici Bute sau Mendy sa nu-si mai revendice banii promisi!

Anonimii  •  6 decembrie 2013, 15:41

respect gsp pentru aceasta ancheta
Romania are nevoie de ziaristi ca voi care strica unele „combinatii”

ticbis  •  6 decembrie 2013, 16:32

Revin cu cateva consideratii si promit ca astea vor fi si ultimile mele comentarii pe aceasta tema:

1. Toti iubitorii boxului au fost profund nemultumuti ca n-au putut sa urmareasca transmisiile in direct ale celor 7-8 meciuri de box in care Bute si-a aparat centura mondiala la profesionisti pe parcursul a doi-trei ani de zile. GSP-ul n-a fost in stare sa plateasca transmisiile acestor gale si sa faca fericiti cateva zeci de mii de romani. Probabil ca daca ministerul d-nei Udrea ar fi sponsorizat GSP-ul cu bani de la buget ca sa poata transmite live aceste meciuri, indiferent cate nereguli financiare s-ar fi produs, ancheta d-lui Tolontan n-ar mai fi existat niciodata.

2. In 2013 au fost sase finale WTA castigate de Simona Halep la tenis de camp. GSP-ul (ziar, radio, televiziune si site de sport) n-a fost in stare sa ofere romanilor bucuria transmisiei in direct a macar uneia dintre acestea. Dar probabil ca daca ar fi fost sponsorizati de catre Elena Udrea ar fi facut-o. Daca nu, bagam niste anchete…!!!

3. Acum, in decembrie 2013 incepe turneul final al CM de handbal feminin. GSP-ul nu transmite nimic, niciun meci al nationalei Romaniei! Dar daca madam Udrea le-ar fi dat niste banuti, sunt convins ca acum dl Tolontan i-ar fi cantat osanale si s-ar fi laudat cu transmisii in direct. Daca nu, atunci facem anchete!

4. In 2014 va fi CM de fotbal din Brazilia. Chiar daca Romania nu e prezenta acolo, GSP-ul nu transmite nimic. Probabil ca o sponsorizare din partea MDRT-ului, la fel ca si in cazul galei Bute, ar fi rezolvat problema. Si nici „ancheta” n-ar mai fi existat!

D-le Tolontan, ziarul si postul de televiziune GSP nu mai transmit sport pentru public de trei-patru ani de zile. Niciun eveniment important in care este implicat sportul romanesc la nivel inalt nu este prezent in transmisiunile directe ale acestui post de televiziune. Daca maine se va mai naste un Doroftei sau un Bute, prosti ar fi sa-si doreasca sa boxeze vreodata intr-un ring din Romania. Astia au sustinut 20-30 de meciuri pentru centura mondiala in toate colturile lumii; a fost insa suficient ca sa boxeze o singura data in Romania ca sa fie acuzati de furt si anchetati de catre justitie pentru frauda financiara. Nu mi se pare corect, cel putin NU atata timp cat cei ca Voiculescu umbla liberi!

Cred ca daca Simona Halep sau Sorana Carstea ar participa la un turneu organizat in Romania, si-ar compromite definitiv carierele.
Ganditi-va ce e acum in sufletul lui Lucian Bute; a fost distrus practic de Carl Froch si incearca sa-si revina in conditiile in care este acuzat de dl. Tolontan de FURT, cu dovezi pe care eu, un simplu cetatean, le-am demontat simplu si concret, punct cu punct.

Avem performantele sportive pe care le meritam din plin; doar suntem romani, nu-i asa?

ticbis  •  6 decembrie 2013, 18:17

O simpla remarca:

Nadia Comaneci, Gheorghe Hagi, Ilie Nastase, Gicu Dobrin, Marius Lacatus, Ilie Balaci, Stefan Birtalan, Gruia, Gatu, etc. pot sa se declare realmente extrem de fericiti ca au activat si au performat intr-o epoca in care erau evaluati strict din punct de vedere al performantelor lor sportive.

Daca ar fi evoluat in timpul zilor noastre, sunt absolut convins ca jurnalistii romani n-ar fi ezitat sa descrie cu lux de amanunte aventurile amoroase ale lui Nastase, combinatiile Nadiei cu Nicu Ceausescu, cancanurile despre Balaci si Lacatus si amantele lui Gatu si Gruia. Ca sa nu mai vorbim despre dezvaluirile „incendiare” cu privire la evaziunile fiscale si furturile din banul public ale acestora!
Ne place sau nu, asta este realitatea sportului si a jurnalismului romanesc din ziua de azi!

mihnea  •  6 decembrie 2013, 21:29

Aceasta ancheta ar putea fi curs de predare in facultatile de jurnalism din Romania. Jos palaria!

Comentează