Și stînga nu mai vine

Bună dimineața! Avem un campion mai puțin, dar un om mai împăcat cu sine.

duminică, 19 ianuarie 2014, 8:21

Bună dimineața! Avem un campion mai puțin, dar un om mai împăcat cu sine.

Lucian Bute a pierdut, cu o decizie unanimă a arbitrilor, meciul disputat azi în zori cu Jean Pascal. După masacrul din partida cu Froch, Bute și-a apărat onoarea și a dus o luptă onestă, însă insuficient de ofensivă.

Aproape de finalul carierei, s-a rezumat practic pe sine în cele 12 reprize pe care le-a terminat nedistrus. Bine pregătit fizic, tehnic și curat în lovituri, românul n-a riscat, folosind mai degrabă ”clasa economică”, așa cum l-a caracterizat la DigiSport comentatorul Costi Prună.

E puțin? Ca să cîștigi un meci cu Pascal, da. Ca să te aduci în situația de a alege între o continuare a carierei și o retragere demnă, e tot ce putea spera. Această înfrîngere pe picioare îi lasă opțiuni lui Lucian, ceea ce e enorm avînd în vedere groapa de unde s-a ridicat după Nottingham, cu cearceaful pe el.

Pascal a fost net mai bun. În reprizele 2 și 4, haitianul și-a fixat adversarul. ”Atacă pe finalul rundelor ca să facă impresie arbitrilor. E un hoț de reprize”, a spus antrenorul lui Bute despre Pascal și exact așa s-a întîmplat!

Dar Pascal n-a căzut după repriza a șasea, așa cum aștepta stafful Interbox. El a continuat să aștepte stînga lui Bute, care n-a mai venit. Și a atacat cît a fost nevoie. Nu prea mult, pentru că Bute n-a ieșit din matricea siguranței aparente. Niciodată un boxer cu lovituri puternice, acuratețea și inteligența au fost atuurile lui Bute, nu forța, românul pare să-și fi rătăcit agresivitatea mîinii sale favorite în sala de operație.

Pascal a simțit că adversarul nu are forță și l-a invitat să lovească, apelînd la o coregrafie enervantă, aproape de circar, dar asta e viața, și-a permis, a făcut-o!

Bute a luptat constant, cinstit, ca un metronom uman prea puțin periculos pentru categoria la care a urcat. Un excelent tehnician, cu siguranță unul dintre cei mai buni din istoria boxului nostru! Și un sportiv sincer cu sine și cu limitările sale. ”Am auzit din colț că trebuie să atac, dar n-am putut să-l lovesc mai mult, nu m-a ajutat brațul stîng”, a recunoscut el la final.

Doar în repriza a 12-a a avut un moment în care și-a fixat oponentul îndelung, dar abia cînd Pascal a acceptat dominarea, în așteptarea ripostei și, mai ales,  a finalului previzibil. ”I-am zis lui Lucian că stilul pe care îl vrea HBO pentru America e altceva! A fost un boxer bun, dar are o vîrstă, e timpul să se bucure de viață”, a declarat Leonard Doroftei, arătîndu-i drumul lui Bute, de data asta fără răutate.

Retragerea? E o alegere pe care Bute o va face. La primele minute după meci a cerut revanșa. Greu de crezut însă că Pascal i-o va acorda, pentru că el a demonstrat ce era de demonstrat.

La rîndul său, Lucian a parcurs un cerc complet al carierei. A jucat și rolul lui Lazăr. Rămîne de văzut cum va alege între tentația banilor și a egoului și varianta, atît de ușoară de pe margine!, de a mulțumi destinului pentru ceea ce are.

Ironici și, desigur, competenți, internauții puri ai dimineților pe care alții le termină însîngerați îi cer să se lase. Retragerea ceorlalți e atît de logică, ”se vede de pe Lună, frate!”, mai greu e atunci cînd ne privește. Noi, parcă nici din fața televizorului sau a calculatorului nu ne-am retrage.

Comentarii (74)Adaugă comentariu

sda  •  19 ianuarie 2014, 19:31

Doroftei sa taca din gura..Bute cel mai mare boxer roman..Doroftei cate meciuri a tinut centura ma intreb..cati adversari de top a avut..Gutti si cum a dat peste el si’a luat’o..nici nu exista termen de comparatie intre ei..Bute peste mosu cu 10 clase..

Christian Cristescu  •  19 ianuarie 2014, 20:34

Lucian a luptat intr-o mana, pentru ca isi atarnase manusa in cui, dupa meciul cu Froch.

fco  •  19 ianuarie 2014, 21:30

Bute felicitari si asta a fost sa terminat.Bute nu a fost un mare boxer dar a avut parte de un bun management care a reusit sa il tina pe val mult timp fara sa ii dea adversari de calibru si fara sa boxeze in USA.Doroftei a fost mai spectaculos dar a avut parte de un management dezastruos.asa e in sport nu e indeajuns numai talentul iti trebuie si o echipa in jurul tau sa te puna in valoare.inca o data felicitari Bute

Stanciu Aurelian  •  19 ianuarie 2014, 21:44

Nu cred ca TREBUIA sa boxeze la alta categorie (superioara)…
A fost o lupta inegala, din pacate. EL avea (are?!) o lupta cu FROCH.
DACA vrea sa continuie trebuie sa STEA in categoria lui de CAMPION MONDIAL IBF(titlu pus in joc de 10 ori, 9 reusite la rand)
Nu totdeanuna banii aduc fericirea….avea destui pana la acesti 2 mil primiti astazi. Deh, in rest numai de bine.

Indiferent de ce DECIZIE ia, noi o RESPECTAM!

Lucian esti Campionul NOSTRU for ever!

RESPECT!
aurelian

motanul incaltat  •  19 ianuarie 2014, 22:49

Ai facut o MARE EROARE la sfirsit… Cel mai bun lucru pe care-l putem face e sa multumim destinului pt. ceea ce avem. Apoi, eu cred , ca destinul ne va da mai mult….Revenind la Bute, cel mai bine e sa atea pe margine….

Stau in Montreal si am fost la Centre Bell la 4 meciuri .La inceput incepea cu artificii si un spectacol reusit. Aseara n-a mai fost chiar asa…. Probabil sponsorii incep usor-usor sa se retraga…. Asta inseamna capitalism. Nu e vorba ce credem noi ca suntem romani ci ce cred cei multi si cei ce dau banul…. Asa ca pt,el ar fi mai bine sa se retraga.N-o sa-mai ia never 2 milioane o bursa pe meci ca n-are cum…..Iar tot staff-ul ala trebuie platit,ca daca nu se va indrepta spre altcineva ,exact ca o prostituata….La vie c’est pas facile….

Lally  •  19 ianuarie 2014, 22:52

E din cauza arbitrilor, firește, au fluierat tot timpul cu încăpățînare fault în atac la Bute. 😀 😀 😀

ioninh  •  19 ianuarie 2014, 23:57

De data asta dle tolontan ati scris un rticol slab si ati crezut ca impuscati doua tinte. Rusine .

mihai  •  20 ianuarie 2014, 0:01

fituica asta scrisa de tolo este echivalenta cu scamatoria de azi dimineata a lui bute. Tolontane , suntem toti impotriva nemernicilor PDL dar revino-ti tata. nu asa se face treaba. daca recurgi la manipulare de ultima speta nu pot fi cu tine chiar daca uram acelasi sistem. Nu fi nesimtit. Ma indoiesc ca acest coment va fi afisat. Oricum o sa-l salvez. Pastrati moralitatea fratilor

Ady  •  20 ianuarie 2014, 0:31

Vad si eu comentariile de tot felul. Lucian ne-a facut mandri de cate ori a boxat. Daca spuneti multi ca deja e batran, va contrazic! E doar cu 2 ani mai verstnic decat Pascal si nu asta l-a facut sa piarda.
A pierdut si in fata lui Froch, iar acesta este cu 3 ani mai batran decat Luncian…
Este firesc ca luptator sa ai si pierderi. Toti marii pugilisti au avut. Cat de spectaculos si bun a fost Tyson, a primit si el bataie.
Lucian a cerut revansa. Daca Pascal nu i-o acorda, inseamna ca se teme si e super multumit ca l-a invins pe Lucian o data.
E firesc sa se si retraga, dar sa o faca atunci cand stie si simte el!
Mult succes Lucian in continuare! Ai purtat steagul tarii cu multa demnitate ori de cate ori ai avut ocazia. Sa faca si altii la fel in domeniile lor de activitate.

decameron  •  20 ianuarie 2014, 0:38

de fapt, numele pugilistului la care faci referire e Arturo Gatti (RIP)

valentin  •  20 ianuarie 2014, 0:57

„După masacrul din partida cu Froch, Bute și-a apărat onoarea și a dus o luptă onestă, însă insuficient de ofensivă.”

Cum poti sa spui asa ceva Cataline???
Cum adica Bute si-a pastrat onoarea si a dus o lupta onesta…
Cataline, banuiesc ca ai vazut si tu meciuri adevarate de box…meciul asta de 12 reprize a fost super plictisitor, fara nimic interesant, s-a mimat boxul, si pun pariu ca a fost cel mai slab meci ca spectaculozitate dintre toate meciurile care au avut asemenea bursa de mare…
Eu am vazut un Bute care pana la seria aceea din repriza 12 nu a dat nici macar o lovitura puternica, care sa ii creeze probleme lui Pascal…ce naiba ala ridica mainile in ring la misto, ala se uita in public uneori si boxa, era cu privirea in alta parte decat la lucian si tu cataline spui ca a facut un meci onest si si-a aparat onoarea???
Pai pascal a avut momente cand s-a distrat in ring pur si simplu…tie ti s-a parut ca bute a pus probleme serioase vreodata?
Concluzia eu am mai spus-o, bute atata poate, el vrea, se pregateste intens, are vointa, dar ATATA POATE…nivelul lui nu este de top…
Ii multumim pt ce a facut pana acum, ne-am bucurat la fiecare victorie cu acei adversari mai slabi, dar el pur si simplu nu poate cu adversari mai puternici…pt asta nu trebuie condamnat…

Victor UZUM  •  20 ianuarie 2014, 1:02

Salut Catalin!

Asa este, dezamagire crunta… Noroc ca am vazut chiar inainte duelul dintre Serena si Ana Ivanovici… Asta mi-a salvat noaptea… 🙂

http://victoruzum.wordpress.com/2014/01/20/tenis-magic-si-box-infect/

Hai Simona!!!

Leana  •  20 ianuarie 2014, 2:19

Catalin,
Nu stiu de ce am avut un sentiment de deja-vu vizionand meciul de ieri. Aceeasi tactica am vazut-o si la nationala de fotbal, acea idioata tactica de temporizare, nimic din filozofia incalecarii adversarului. Nu iesim la bataie fiindca nu suntem buni incasatori (nici la box, nici la fotbal..) cum spunea Gica Popescu, nu avem acea determinare care sa inghete sangele in venele adversarului doar scrutandu-l cu privirea. Imi pare rau pentru Bute, dar Pascal l-a umilit rau atat cu declaratiile, cat mai ales atitudinea din ring, I-a dat de inteles ca nici nu vrea sa se puna cu el…
Bute a castigat ce a castigat din box, dar nu a fost niciodata un boxer adevarat, din pacate.

DAN  •  20 ianuarie 2014, 2:48

NU TREBUIE SA NE SUPARAM NOI ROMANII BUTE ATAT POATE SI GATA.DE FAPT BUTE AL NOSTRU A FOST UN CAMPION MEDIOCRU PE CARE NOI TREBUIE SA-L RESPECTAM PENTRU TOT CE A FACUT IN BOX.BAI FRATILOR OMUL ATAT POATE SI NU M-AI MULT

Ovidiu  •  20 ianuarie 2014, 4:12

Noi,romanii din Montréal ii cunoastem foarte bine pe amandoi. Stim cum boxeaza fiecare. Si mai stim ca, Bute, a pierdut din avantajul de popularitate, in fata lui Pascal. Pentru Lucian, trecerea la o alta categorie a fost oarecum ca o ambitie sau un orgoliu, in a-i arata lui Pascal ca aroganta ”de cartier” trebuie corectata. Mai era si o polita de platitit, vis-à-vis de dubla infrangere a lui Adrian Diaconu (care, sunt convins, astepta din partea lui Lucian, o victorie …la pas). Nu s-a intamplat asa! Ba mai mult, aroganta lui Pascal s-a transformat, in ring, in ”luare la misto” fata de Bute. Urat din partea lui ! Un boxeur care se respecta, lupta si isi demnonstreaza calitatile de luptator profesionist, fara a apela la asfel de gesturi. Bute este un boxeur galant, poate prea elegant, intr-o lume (sportiva – a boxului) plina de siretlicuri. Noi ii dorim lui Bute ”bonne chance” in viitor si sa reflecteze bine daca sa mai continue sau nu. Noi vom fi alaturi de el. Merci pentru tot, Lucian Bute!

Byby  •  20 ianuarie 2014, 8:06

Sda…esti praf.. habar nu ai ce vorbesti

bika  •  20 ianuarie 2014, 9:20

plagiatorul incaseaza k.o dupa k.o si tot nu se retrage…asteapta sa fie luat de smurdu’ lu’ arafatu!!!

Lucian Bute, la jumatatea drumului spre Absolut. | Calin Diaconu  •  20 ianuarie 2014, 9:56

[…] Nu mica mi-a fost mirarea cand am constatat ca Domnul Tolontan scrisese exact acelasi titlu – m-am frecat la ochi, se-nserase de-a binelea, dar am inteles cat de grea e de fapt meseria de jurnalist, cat de greu este sa ramai autentic in conditiile in care cu totii vedem acelasi spectacol sportiv … Sa fii primul care o spune: e parte din mecanismul presei, si conteaza la fel de mult cat ceea ce ai de spus! (https://www.tolo.ro/2014/01/19/si-stinga-nu-mai-vine/) […]

athos  •  20 ianuarie 2014, 10:39

Eu am trait cu impresia ca Bute nu si-a respectat blazonul,sau statutul de fost campion mondial.Indiferent de rezultatul luptei ,tu,fost campion mondiAl,nu poti urca in ring doar cu gandul de a ramane in picioare,si sa refuzi practic lupta.Timp de 10 reprize nu am vazut o lovitura din partea lui Bute,parca nu a vrut sa boxeze.Sincer,ma asteptam sa piarda ,dar nu asa.Il aplaudam in picioare daca incerca,chiar cu riscul de a pierde prin TKO.Pe de alta parte,in cazul in care vrea sa mai continue,sper sa renunte la interbox.Si-a castigat centura pe fortele proprii,pe talentul lui,dar apoi ,in ultimii 2-3 ani,nu am vazut nici o imbunatatire in jocul lui ,ba din contra .Froch l-a trezit la realitate,si l-a surprins total nepregatit pentru o lupta mare..Asta este si vina stafului sau ,care trebuiau sa stie cum sa-l pregateasca pentru un meci cu un boxer foarte bun cum este Froch.Ce s-a intamplat duminica,mare parte este problema lui Bute..din partea mea si-a pierdut tot respectul.Oricum ,ii doresc sanatate multa,multumiri pentru iluziile create,si succes in continuare,daca doreste sa mai boxeze.

turbo  •  20 ianuarie 2014, 13:55

a facut un meci foarte slab, tot meciul s-a ferit si s-a speriat de atitudinea lui Pascal…ar fi meritat K.O. nu sa piarda la puncte

Mihai  •  21 ianuarie 2014, 1:58

Asta e Romania , nu o sa ajungem niciodata sa avem boxeri ca americanii

motanul incaltat  •  21 ianuarie 2014, 4:13

Pt. nr 59—-Ai vazut alt meci sau ce?????” Daca Pascal nu-I va acorda revansa inseamna ca se teme”… Frate trezeste-te:intr-un ziar din Montreal-aici locuiesc—antrenorul lui Pascal Yves…. a declarat ca o revansa ar fi posibila daca intre timp, Bute va reusi sa bata ceva adversari de valoare…. Pai pe cine ar mai putea sa bata Bute de valoare…..Iar Pascal deja e in alt nivel :asteapta lupta -intr-un an cu Adonis „Superman” care e un Killer…..Dupa meciul asta,eu am avut „norocul” sa-l vad pe viu, Pascal s-ar bate din nou cu el in orice moment,numai ca confruntarea nu mai prezinta interes pt.nimeni…..Cind Steaua de ex , e umilita de Chelsea,chiar e nevoie de revansa????????

bianca  •  21 ianuarie 2014, 8:27

Bute, un campion de carton!

Cristi  •  21 ianuarie 2014, 8:49

S-a mai stins un campion, i s-a dus vremea, dar tot campion ramane si ttrebuie sa fim mandri de ce a facut pentru Romania!

Comentează