Paszkany are 6 milioane și oftează după încă 10

Arpad Paszkany ar avea nevoie de 200.000 de euro pe zi, de acum și pînă la finalul lui ianuarie 2015, ca să poată plăti tranșa a doua a drepturilor TV de Liga 1

marți, 16 decembrie 2014, 10:10

Arpad Paszkany ar avea nevoie de 200.000 de euro pe zi, de acum și pînă la finalul  lui ianuarie 2015, ca să poată plăti tranșa a doua a drepturilor TV de Liga 1.

Calculul e simplu. El a adunat în conturi 6 mlioane de euro și, cu tot cu TVA, mai are de strîns încă aproape 10 milioane. Pentru afaceristul clujean, afacerea drepturilor s-a transformat din lovitura vieții în lovitura de măciucă pentru fotbalul românesc. Că, evident, n-a urmărit asta e secundar în raport cu furtuna care vine.

De ce s-a ajuns aici?

UPC, Romtelecom, din proprie voință sau împinse de la spate de un lobby oficial, se va vindeca vreodată statul român de favoritisme de genul acesta?, au dat ceva bani. Dar nu cît să acopere suma de 27,5 de milioane de euro, fără TVA, cît costă drepturile pe un an. RCS-RDS n-a cedat și, astfel, a asigurat nerentabilitatea investiției lui Paszkany. La disperare, omul din Cluj a încercat să vîndă celor de la RCS-RDS tot contractul, dar de ce să cumpere Teszari scump cînd poate lua nițel mai tîrziu mult mai ieftin?

Ce se va petrece în continuare. Dacă patronul lui CFR nu face rost de sumă într-o lună și jumătate, e probabil să rezilieze contractul, fără vreo penalizare. La prima vedere, scandalul pe Gino Iorgulescu va fi cît casa, dar el le poate spune cluburilor că, oricum, pe jumătate de an au luat mai mult decît sperau și decît vor lua de acum înainte. ”Vom reface licitația”, spun surse din Ligă. O să o faceți, vreți să spuneți, că prima oară n-a fost nici o licitație. Iar suma rezultată va fi mai mică.

Cu bugetele înfometate, cluburile susțin că doar un împrumut sindicalizat, luat de Ligă sau de FRF, le poate salva. Unele vorbesc și despre un ajutor de la stat, dar e greu de crezut că vreun guvern va cere cetățenilor să finanțeze cluburi ai căror conducători sînt jumătate în închisoare.

200.000 de euro pe zi ar fi salvarea. Dar e o sumă mare, aproape imposibil de atras de către un fotbal care de cînd e pitit pe televiziuni a ajuns miniatura unei pasiuni. Și din fildeș dacă ar fi sculptat și tot n-ar face banii.

 

Comentarii (63)Adaugă comentariu

Teo  •  16 decembrie 2014, 16:05

Domnul Tolontan,
Ce ati vrut sa spuneti prin:

„De ce s-a ajuns aici?

UPC, Romtelecom, din proprie voință sau împinse de la spate de un lobby oficial, se va vindeca vreodată statul român de favoritisme de genul acesta?, au dat ceva bani.”
Macar corectati articolul si asa e slabut.
Cred ca toata lumea cu putina minte stia despre asta…avand in vedere cati abonati au cei de la UPC, nu era greu de anticipat. Iar „migrarea” de la RDS la UPC …. nu cred ca avantajeaza pe abonat si nici nu este posibila, pe cablu, IN TOATA ROMANIA sunt orase care nu au UPC…

seyyku  •  16 decembrie 2014, 16:09

trebuie ajutat saracul a dus fotbalul in bezna a crezut ca se face cu buricu mare ,deci trebuie cetateni sa ajute niste hoti ma ce smecheri mai sint uni

Luc  •  16 decembrie 2014, 16:25

Asta inseamna sa fii calic!

Redmax  •  16 decembrie 2014, 16:34

Sa spunem povestea(fara ghilimele) a acestei afaceri. Primul lucru incredibil s-a petrecut atunci cand o firma din Malta, o tara in care 99% din locuitori nici nu stiu unde-i Romania, s-a interesat si chiar a cumparat drepturile pt Liga 1. Al doilea lucru senzational, din toate televiziunile consacrate de la noi,firma asta a ales sa vanda mai departe drepturile unei televiziuni foarte cunoscute pe plan international si cu audiente record, look tv.
Acum ca am terminat pe scurt povestea, Gino, ce dracu’ ma ne crezi chiar t a m p i t i sau chiar tie nu ti-e frica de nimeni si nimic, deci nici de DNA? Eu cred ca va veni timpul cand o sa vina scadenta, nu e departe.

Drepturile tv din Liga 1: Paszkany are 6 milioane si ofteaza dupa inca 10 – Ziarul Profit  •  16 decembrie 2014, 17:36

[…] UPC, Romtelecom, din proprie voință sau împinse de la spate de un lobby oficial, se va vindeca vreodată statul român de favoritisme de genul acesta?, au dat ceva bani. Dar nu cît să acopere suma de 27,5 de milioane de euro, fără TVA, cît costă drepturile pe un an. RCS-RDS n-a cedat și, astfel, a asigurat nerentabilitatea investiției lui Paszkany. La disperare, omul din Cluj a încercat să vîndă celor de la RCS-RDS tot contractul, dar de ce să cumpere Teszari scump cînd poate lua nițel mai tîrziu mult mai ieftin?Citeste continuarea pe blog-ul jurnalistului Catalin Tolontan. […]

qpax  •  16 decembrie 2014, 19:43

Sorry … eu nu mai platesc niciodata indemnizatia de meci a ‘arbitrului’ Istvan Kovacs! Gasiti bani din alta parte…:))

divizia Onoare  •  16 decembrie 2014, 20:50

tot ce inteleg e ca se pregatesc bani publici pentru finantarea circului judetean.

De unde? De la TVR, o companie la fel de valoroasa ca si fotbalul mioritic. De unde sa aiba TVr bani? De la buget, of course….
Cum? Pai nu urla Stalica sa se mareasca anonamentul ca nu face fata la costuri?
Sa se mareasca, va zice Guvernu, dar sa faceti ceva cu banii… de exemplu, sa dati fotbalul romanesc la poporul romanesc, sa fim mindri ca suntem romani!

Ura, va zice presa, se da fotbal moca, va vedea poporu si mai mincam si noi o piine scriind si vorbind despre ratatii astia!
Ura, va striga poporul, avem circul moca! Fraierii nu stiu ca de fapt vor plati, fotbalul privat devenind un fel de impozit.

De ce ar ar fi toti „decidentii” interesati de asa o prostie comunistoida? Komision!

BD la munte si la mare  •  16 decembrie 2014, 22:00

Salut Tolo, este o situatie delicata creatta si de audiente… Presa tot spune ca audientele sunt mici la Look TV, insa Digi de 2-3 ani nu livreaza audiente… Strict legat de audientele facute de Liga 1, te rog frumos sa comentezi cum evaluezi audientele Look TV vs Digi (cand aveam L1) sau sa spunem in ultimii 3-4 ani (daca ai date). Numai bine si mult succes

Ion  •  16 decembrie 2014, 22:37

Dl. Tolontan, pe bune Rcs-ul nu a cedat? Hai sa fim seriosi…
de ce nu va puneti intrebarea cum de Bendei in dosarul cu Mitica nu este achetat de ce nu va punteti intrebarea cum a cumparat data trecuta Rcs-ul drepturile, bineinteles ca nu avea farmen sa plateasca milioane de euro pe ceva ce aveau de impartit si cu restul si mai ales cu DNA-ul la usa.
Va rog sapati subiectul si vedeti si restul detaliilor…

FOTBAL DE RAHAT  •  17 decembrie 2014, 11:57

PENTRU CATA CALITATE ARE FOTBALUL NOSTRU SALARIILE FOTBALISTILOR SUNT ENORME , DACA PUNEM LA SOCOTEALA TATUAJELE SI FRIZURILE DE SMECHERI

gyl  •  17 decembrie 2014, 12:09

Solutia ptr salvarea fotbalului cu 14 ecipe in Liga 1 nu este buna !Buba nu era la nr pre mare de echipe ci tocmai la aceasta firma care a castigat drepturile TV. Paskani ,in idiotenia sa , a crezut ca un nr mai mic de ecipe ii va asigura o audienta mai mare dar va vedea ca este exact contrariul. Daca acum la meciuri gen Chiajna – Navodari nu se uita nici dracul sa vedem de la anul cine se va mai uita la FC Voluntari -Viitorul Voluntari sau Chiajna-F c Voluntari! Ca sa nu mai vorbim de suporterii ecipelor de traditie din fotbalul romanesc ,care nemaiavind ecipa de suflet in prima liga, nu vor mai fi interesati absolut de loc sa faca audiente judetului Ilfov !

Mangolescu  •  17 decembrie 2014, 17:04

Era de așteptat că așa se va întâmpla, și că ăștia de la UPC și Romtelefn nu vor avea de unde să plătească banii. Românu nu se va abona niciodată să plătească bani în plus. Mai ales pe liga asta de 2 lei. Strategia pe care a avut-o RDS-u’, a fost cea mai bună și productivă. Prin nr de abonați a reușit să plătească dreptul de retransmisie atâția ani la rând. Restu’ e faliment.

Digi Sport a început acțiunea de preluare a drepturilor TV  •  18 decembrie 2014, 20:25

[…] ultima vreme și Gazeta a venit cu informații interesante legate de subiect. Un exemplu este chiar textul recent al lui Cătălin Tolontan, care vorbește despre un deficit de 10 milioane Euro în ceea ce […]

Comentează