De ce publicăm caricaturi

Așa arată prima pagină de azi a Gazetei Sporturilor. Mai multe ziare din toată lumea vor construi astăzi, probabil, coperta sub forma unei caricaturi. Desenele au umplut încă de aseară rețelele de socializare

miercuri, 7 ianuarie 2015, 6:09

Așa arată prima pagină de azi a Gazetei Sporturilor.
Mai multe ziare din toată lumea vor construi astăzi, probabil, coperta sub forma unei caricaturi. Desenele au umplut încă de aseară rețelele de socializare.

În memoria celor 12 oameni asasinați ieri de teroriști la Paris, în redacția Charlie Hebdo, caricaturistul Gazetei, Emil Mierlă, a schițat această pagină 1, redesenînd inclusiv capul ziarului.

Emil se semnează de regulă nu cu numele, ci cu o mierlă, așa că a desenat 12 mierle care pleacă spre cer. Acesta este omagiul său pentru cei uciși pentru că au desenat niște caricaturi.

12 păsări pentru 12 suflete curajoase.

Discuțiile despre ”caricaturile profanatoare”  au început demult. În cazul ziarului danez Jyllands-Posten au fost voci care au spus că desenele nu trebuiau publicate. Pentru că îi lezează pe musulmani.

Dacă mergem pe această direcție de gîndire, chiar și Salman Rushdie ar fi fost bine să se abțină să tipărească „Versetele satanice”. Cu alte cuvinte, e provocator să scrii un volum de ficțiune, dar atunci cum e ca postul național de radio din Teheran să se citească o fatwa avînd ca destinatar un om real? Au recitat, vazăsică, condamnarea la moarte a romancierului pentru că el i-ar fi împins la asta.

În linie dreaptă, caricaturiștilor de la Charlie Hebdo li se spune ”provocatori”. Nu cumva au exagerat cu glumele la Mahomed?

E firesc să ne întrebăm, să ne îndoim și să ezităm. Seduși de ideea că mai bine ne abținem de la provocări, să amintim doar atît: omul este o specie de eretici. Civilizația s-a clădit pe ”aceste calități nemărginite care sînt curiozitatea și disidența și care reprezintă fermentul gîndirii” (David S. Landes).

Umanitatea a mers înainte, de fiecare dată, pentru că s-a pus pe sine în discuție, nu pentru că și-a turnat bariere și că a stat cuminte, ca să-și păzească fundul. Presa nu stă cuminte.

E dreptul oricui să se simtă ofensat de ideile noastre despre lume, dar asta nu-i dă dreptul să creadă că vom trăi așa cum vrea el. Eu nu-i dictez starea de spirit, el nu-mi dictează ce cred, ce spun sau ce scriu. Și reciproc.

Statul islamic nu are nici o treabă cu ceea ce gîndesc eu, după cum statul laic francez a greșit cînd a obligat femeile musulmane să nu poarte fața acoperită pe stradă. Cum vine, amendă pentru vestimentație? Sîntem perfecți așa cum sîntem, unii cu penițele ascuțite, alții cu burka.

”Dacă libertatea înseamnă ceva, atunci înseamnă că altul îți poate spune ceea ce nu vrei să auzi”, a postat azi noapte, pe twitter, o fată preluată de CNN.

Cît despre atacatorii de la Paris, islamul este compasiune și ei nu sînt islamul.

Islamul este lumina iubirii care învăluie Taj Mahal la ora cinci dimineața, în fiecare zi de patru secole, și ei nu sînt islamul. Islamul este privirea caldă a unui vînzător musulman de covoare, ațintită către înălțimile fulguite ale Cașmirului: ”Noi, indienii, ne gîndim la ceea ce avem, iar voi, europenii, la ceea ce nu aveți”.

Iar ei nu sînt islamul. Dimpotrivă. Caricaturali, atentatorii de ieri de la Paris sînt pentru islam ceea ce a fost Ku Klux Klan pentru creștinism.
01 (1)

Comentarii (139)Adaugă comentariu

paul cristian stefanescu  •  8 ianuarie 2015, 11:05

Ia publica matale o caricatura in care sa iti bati joc de homosexuali!

Ia sa vezi cum nu mai exista nicio libertate a presei si primesti o mare amenda de la Consiliul pentru Combaterea Discriminarii si pentru Risipirea Banilor Publici Aiurea!

Dar de Mahomed, pe care astia il venereaza, e voie. Reprezinta libertatea presei.
E josnic sa alegi asemenea subiect, sa iti bati joc de religia unor oameni, indiferent care este aceea.

Mihai Popa Popas, prieten bun cu 3 dintre caricaturistii ucisi a spus si el ca a fost depasita o limita a bunului simt de catre directorul saptamanalului,cel care era de fapt autorul caricaturilor cu Mahomed.

Popas spunea ca el este catolic si ca considera inadmisibil ce a facut directorul Charlie…

Presa romaneasca e mareata, iar Tolontan e profetul ei.
Si corespunzator maretiei ei.

Marius U  •  8 ianuarie 2015, 11:07

Bagă-ţi articolul undeva, iubitorule de musulmani!

tardelli  •  8 ianuarie 2015, 11:36

Pe una dintre caricaturi, care apare chiar pe copertă, scrie ‘Le Coran c’est de la merde’. După care urmează o poantă cu nişte gloanţe care trec printr-un Coran.
Libertatea de expresie nu inseamna ca poti sa jignesti ,umilesti,injuri,batjocoresti grav pe cine vrei tu.
Daca ar fi existat o lege clara ce ar fi limitat aceste abuzuri de „libertate„ ziaristii erau in viata azi.Sper ca de acum toate tarile Europei sa priceapa asta si sa dea o lege pt bun simt in presa cu limitari clare .
Sa o iau altfel.Adica nu ai voie in Europa sa faci o gluma de homosexuali pe motiv ca incalci drepturile lor dar ai voie sa jignesti grav o religie.

LEFTER POPESCU  •  8 ianuarie 2015, 11:39

.
Ce tolerant sunteti domnule Tolontan !

Cand acesti francezi isi bateau joc de romani pe la emisiuni televizate doar pt ca ei se cred buricul pamantului , noi ne-am facut si mai mici inghitind jigniriile . Nimeni nu-ti da dreptul , in numele libertatii de expresie sa jignesti si sa caricaturizezi la nesfarsit popoare mai putin educate si o religie de care s-au folosit toti dictaorii in lumea araba doar pt a ramane la putere .

Nu suntem departe nici noi prin introducerea in scoli a „religiei” a se intelege religia lui Ponta si nu istoria religiilor din care elevii sa invete unde se afla aceasta lume in care traim dpdv religios.

Religia este o chestiune intima , a sufletului fiecaruia si nu trebuie bagata pe gat copiilor la scoala si nici in campanii electorale.

joicaru  •  8 ianuarie 2015, 11:43

Reactia presei internationale/nationale dupa ce niste incuiati omoara 12 jurnalisti este fireasca. Mai firesc totusi mi s-ar fi parut sa scrieti voi, s c l a v i i banilor (incluzandu-te si pe tine, tolo) despre cum stapanii vostri au plecat la cotropit resurse in tarile arabe si cum au semanat moarte printre FEMEI si COPII nevinovati; despre cum au ajuns niste oameni asupriti sa fie facuti teroristi doar pentru ca au curajul sa-si apere tara si pamantul. Marsaviile razboaielor sunt de datoria voastra sa fie demascate iar caricaturizarea unui lucru considerat sacru de catre altii e o gafa de proportii. Make love not war!
ps: Nu sunt musulman, nu cred in povesti si nici in dumnezei facuti sa imi spele creierul.

Antal  •  8 ianuarie 2015, 11:54

Involuntar am auzit o discutie la ambasada unei tari musulmane.
Un tanar arab spunea ca „este dornic sa ucida” pentru a-l servi pe Allah…
Compasiune la musulmani nu exista, iar poligamia genereaza o presiune sociala imensa si duce la aparitia unor persoane care se simt inutili…

Mircea  •  8 ianuarie 2015, 12:00

@ paul cristian stefanescu : cred ca nu intelegi: este o diferenta enorma intre a discrimina pe cineva pt ca are alta orientare sexuala sau pt ca este musulman si a-ti exprima opinia prin a satiriza o ideologie. O ideologie nu poti discrimina, un om da. !

L  •  8 ianuarie 2015, 12:04

Nu sunt de acord cu dumneavoastra! Nu cred ca libertate inseamna sa poti spune orice! Hai sa ne apucam sa ne injuram de mama ca e libertate!! Adica e posibil ca cineva cu multa scoala si educatie si autocontrol sa nu reactioneze, sa spuna ca respectivul e prost, etc… Dar nu toata lumea e asa culta ca matale!

Hai sa vedem in fiecare zi caricaturi cu sfinti si sefi de-ai lor de pe la noi… Dar dure, dure ca cele cu referire la cartea lor sfanta care e facuta de cacat! Stiu, si atunci ati sustine libertatea celor cae scriu, chiar daca i-ati condamna! Dar aici ne separam! Nu, asta nu e libertate!!!! Si nu trebuie doar condamnat! Trebuie interzis!! Chiar daca niste c r e t i n i ar suferi ca nu pot sa-si expuna c r e t i n i s m e l e si sa fie aparati de telectuali fara discernamant absolut!

alex  •  8 ianuarie 2015, 12:06

Facem eroi din niste extremisti, de parca extremismul nostru european e mai bun decit extremismul lor.

Costica  •  8 ianuarie 2015, 12:08

In Libia sunt 17 triburidce se omora intre ele la greu, toate musulmane…Islamul este compasiune doar pentru vitrina unora, realitatea este cu totul alta…
Nu exista generatie de musulmani care sa nu aiba destui preocupati doar de „credinciosul este dator sa lupte cu lupta mare impotriva necredinciosului” si sa-i spuneti lui mutu ca asta e religia pacii, cea care te condaman la moarte daca vrei sa o schimbi. Sunt multe alte chestii pe langa imagini in Coran, este o doctrina de secol VII scrisa de un om ce nu a foast un sfant dar a propagat religia lui prin sangele a milione de victime. Islamistii sunt abia in evul mediu intunecat si acolo vor sa ne tina. Eu unul nu accept acest lucru. Sharia pentur mine este o lege profund nedreapta si nu ma refer numai la drepturile femeilor. Ma refer la sistemul social, la califat care insemna ceva in secolul VII la 1000 de indivizi dar nu are nici o relevanta azi la milioane. Apropo , toti califii nesangerosi au fost omorati de altii sangerosi…au avut prima universitate din lume, au deschis calea stiitei…si apoi au inecat-o in sange! Poateati uitat de ce sunt atatia in Europa, cum au venit spasiti…si ca fac dupa 2 generatii…

calorifer  •  8 ianuarie 2015, 12:11

Ku Klux Klan nu a avut la bază un argument religios pentru crime. Nu e o idee izbucnită din creștinism, ci o caracteristică a republicanilor, a oamenilor din sud. Nenorocirea din SUA nu are nici o treaba cu religia. Vizau clar ura rasială, pentru că victimele, în mare parte, erau de aceeași religie cu atacatorii. Aici vorbim de un lucru care este deja global, lumea omoară în numele islamului! Musulmanii au rămas ultimii fanatici într-o perioadă-n care oamenii sunt într-o continuă evoluție, e vorba de lipsa educației si de ignoranta. Ce s-a intamplat ieri e poate cel mai bun exemplu, Charlie Hebdo nu a vizat Islamul prin politica sa, a atins inclusiv creștinismul și iudaismul, de ce nu a venit atacul din alta directie? Civilizatie!

—–

”Statul islamic nu are nici o treabă cu ceea ce gîndesc eu, după cum statul laic francez a greșit cînd a obligat femeile musulmane să nu poarte fața acoperită pe stradă. Cum vine, amendă pentru vestimentație? Sîntem perfecți așa cum sîntem, unii cu penițele ascuțite, alții cu burka”

Trăiești la mine în țară, muncești la mine în țară, ai parte de egalitatea pe care o ofer oricărui cetățean, am simpla pretenție să faci același lucru. În momentul în care tu ceri pauze de la doua la patru să te rogi, mergi mascat!, ca pana la urma asta insemna sa porti jerpeliturile alea si sa ti se vada numai ochii, eu cum ar trebui sa investighez un furt sau o crima daca 80% din voi sunteti imbracati la fel? Nimic nu e gratis, totul trebuie sa vina cu un pret, cu o condite. Daca ar avea voie sa fie cum spui tu ca ar trebui sa fie si sa-si manifeste absolut toate apucaturile religioase (unele dintre ele complet fanteziste, neproductive), ar coloniza Franta in cateva decenii si tara si-ar pierde complet identitatea.

Marcel  •  8 ianuarie 2015, 12:17

O prima observatie, care ma macina demult: aproape toate caricaturile d-lui Mierla sint lipsite de umor. Faceti ceva cu omul ala, trimiteti-l la un curs de specializare, obligati-l sa se uite la Seinfeld, nu stiu…
A doua observatie: libertatea de expresie trebuie asociata si cu un anumit grad de respect si responsabilitate. Asa cum ne abtinem sa spunem chiar tot ce gindim ca sa nu-i jignim pe altii, tot asa ar trebui sa ne intrebam daca unele lucruri chiar merita publicate. Am luat la rind cam toate caricaturile publicate de Charlie Hebdo disponibile pe net. E evident ca cele mai multe dintre ele au fost publicate cu unicul scop de a jigni, nu pentru valoarea lor artistica sau pentru a genera dezbateri de idei. Nu as putea spune ca acei jurnalisti „si-au meritat-o”, nici o insulta nu justifica crima, dar cindva, dupa ce se mai linistesc lucrurile, va trebui sa abordati si subiectul responsabilitatii in presa. Chiar putem spune orice? Putem jigni in mod deliberat doar ca sa ne afirmam libertatea? De ce unele subiecte sint tabu, indiferent cit de liberi ne simtim?

Cătălin Tolontan  •  8 ianuarie 2015, 12:19

61, calorifer: „traiesti la mine in tara, conformeaza-te”, spui tu.

Tara aceea este o tara in schimbare, ca toate tarile, si a fi tolerant nu inseamna a-l obliga pe celalalt sa faca fix ce faci tu, ci a-l intelege in diferenta lui.

Inclusiv in felul diferit de a se imbraca, de a se ruga, de a munci.

58, L: si unde tragem linia la a interzice. Cine vede caricaturile inainte de publicare ca sa decida daca ele sint ofensatoare sau nu?

adr  •  8 ianuarie 2015, 12:20

Ba gresesti de data asta. De exagerat au exagerat. Asta nu inseamna ca trebuiau impuscati. Simplu.

magus1349  •  8 ianuarie 2015, 12:21

Cataline, de ce nu incerci un raspuns si la comentariul 14?

giani163  •  8 ianuarie 2015, 12:24

Tolontane,in numele libertatii de expresie,te bag undeva. sunt totusi unul care te apreciaza.

calorifer  •  8 ianuarie 2015, 12:26

62, Cătălin Tolontan
Trebuie să existe limită ș-n toleranță, am dat exemplu prin vestimentatie, care îngreunează legea (in cazul de fata). Te-ai simti in siguranta daca in Romania, mergand pe strada, oamenii ar avea chipul acoperit? Sincer…

Tango  •  8 ianuarie 2015, 12:26

D-le Tolontan, va rog vedeti ce a declarat in iunie 2008 John Howard, prim-ministrul de atunci al Australiei in speech-ul sau „The right to Leave”.

joicaru  •  8 ianuarie 2015, 12:26

@56 @58 Pentru cei care au inteles ca religia (oricare) = rasism, toata stima mea. Pentru care inca dezbateti CARE din religiile cu care ati avut contact este mai „buna”, sa tineti minte ca nu exista asa ceva. Toate sunt menite sa va tina in ‘cusca’, sunt opresive si produc monstrii care au facut fapta dezbatuta aici. Bucurati-va totusi ca aveti parte de cunoastere si informatie (daca o doriti), altfel ati fi ajuns sa-l votati pe ponta pt ca e ortodocs 😉

giani163  •  8 ianuarie 2015, 12:29

In numele libertatii de expresie tu ai voie sa scrii ce vrei,dar pe mine ma cenzurezi. unele expresii silentioase sunt mult mai putin jignitoare decat alte expresii cumintele. Si nu ne mai minti cu islamul iubirii.Pentagonul are multe scenarii in care Islamul ca alianta va ataca crestinismul

Liviu Ș  •  8 ianuarie 2015, 12:30

Fiecare are libertatea de a avea, de a exprima și de a argumenta părerea proprie. Dar a lua în râs, în batjocură, lucruri care sunt sacre pentru cei de lângă tine, nu este constructiv.
Nu este bine să răspunzi cu violență, dar nu este bine nici să o provoci.
Dacă e cineva deranjat de creștinism, ar avea ca țintă o biserică (Doamne ferește). Dar când ești deranjat de a fi luat în râs, ai ca țintă entitatea care te ia în râs.
Una e să impui punctul tău de vedere (e.g. islamul), alta e să oprești batjocura la adresa ta. În ambele cazuri, rezultatul e tragic, dar mecanismele declanșatoare diferă total.

L  •  8 ianuarie 2015, 12:35

Revin, caci mi-ai adresat o intrebare in postul tau numarul 62

Important este sa se traga linia! Ca inainte, ca dupa publicare, daca s-ar traege linia nu s-ar mai trage unele gloante! La noi au ajutat la trasatul liniei Base cu CTP, asta e, ca iti convine, ca nu. Deci linia se trage de catre cei ca tine, formatori de opinie! Dar daca libertatea presei te face sa uiti de linii chiar si dupa ce se trag gloante, probabil ca da, e greu pentru cei ca mine… Asta e…

Sper sa nu fie caricaturizati cei 12 m o r t i, caci te vad in stare sa comentezi ceva deplasat si atunci. Sau ma insel? Nu, nu cred… Ia-ti macar 5 minute sa te gandesti la asta, nu raspunde imediat… Multumesc!

calorifer  •  8 ianuarie 2015, 12:52

24, Gambeta
Tie daca ti-ar desena Mierla mama in posturi indecente ai impusca toata redactia? Cica sa ne asteptam la lucruri si mai rele.

Iar referitor la caricaturi, atentia-ti sta pe suprafata, nu pe mesaj, la fel ca boii satului care au omorat ieri 12 oameni din dementa.

Pai tocmai asta e diversitatea in esenta pura, sa poti sa judeci orice, atata timp cat nu ranesti pe nimeni.

Teroristii puteau la fel de bine sa-i deseneze pe caricaturisti in #$@! goala. Atacul putea fi oriunde in alta parte, s-a cautat doar pretext, d.asta spun ca nici n-ar trebui sa ne mai referim la caricaturi daca vorbim despre incident.

Mihai  •  8 ianuarie 2015, 12:57

58, L: nu stiu ce varsta aveti, dar daca nu va amintiti direct, intrebati pe cineva mai batran cum functiona cenzura pana in ’89. Daca vi se pare o idee asa buna, va puteti oricand muta intr-o tara care functioneaza inca dupa aceleasi principii. Corea de Nord e un bun exemplu. Va asigur ca acolo nu exista nici un ziar care sa publice caricaturi cu Mahomed.

Vasile  •  8 ianuarie 2015, 13:17

„atentatorii de ieri de la Paris sînt pentru islam ceea ce a fost Ku Klux Klan pentru creștinism.”

Ei nu mai spune. In Siria si pretutindeni se ucid intre ei si sunt nefericiti. KKK a facut asta? KKK a avut un profet si care macelarit sute de mii de crestinii si evrei? A poruncit KKK uciderea paganilor, decapitarea lor precum Coranul o cere?

Hai Tolo ca de data asta ai dat-o in bara.

In USA musulmanii se simt ofensati si daca le spui „Craciun fericit!”

Unde sunt condamnarile „moderatilor” islamisti?

De ce toti islamistii celebreaza crima asta impotriva libertatii de expresie?

Eu de fapt cred ca acesta este purul islam. Cel al expansiunii si al impunerii. Ziaristii slabi sunt gloantele oarbe ale acestei puteri, presa, impotriva extremismului. Va recomand sa o cititi Pamella Geller.

Cătălin Tolontan: E dreptul oricui să se simtă ofensat de ideile noastre despre lume, dar asta nu-i dă dreptul să creadă că vom trăi așa cum vrea el – Agenda Primarului  •  8 ianuarie 2015, 13:18

[…] Cătălin Tolontan a scris, pe blogul său personal, despre atacul de la Charlie Hebdo, afirmând că nimeni nu are dreptul să ”creadă că vom […]

Camil  •  8 ianuarie 2015, 13:37

Draga domnule Tolontan, ma tem ca sunteti intr-o eroare profunda. Din pacate, Islamul de azi are mult mai putina legatura cu apusurile de la Taj Mahal si versurile lui Omar Khayyam decat cu cele intamplate ieri.
Dintre toate religiile monoteiste, este singura care regreseaza cu pasi mari spre evul intunecat in loc sa priveasca spre un viitor al pacii si civilizatiei. Macar crestinismul si iudaismul au mai trecut de-a lungul secolelor prin procese de secularizare, s-au mai debarasat de violenta si primitivism, s-au mai periat si au invatat sa existe pasnic in societati laice. Islamul insa nu-si poate concepe istoria de azi fara bombe si kalahnikov.
Uitati-va putin la tarile arabe, la mediul de acolo. Majoritatea au astazi conduceri radicale, sunt tari conduse practic de sefi religiosi cu mase enorme de manevra. Grosul populatiilor este format din oameni saraci si bine spalati pe creier, invatati cu faptul ca dusmanul din alte religii trebuie starpit si ca pentru asta vor fi desfatati de multe virgine in paradis. De inteles altminteri mecanismul manipularii pentru niste barbati primitivi care umbla toata viata inconjurati de femei acoperite complet. Ah, si sa nu mai mentionam si statutul femeii in lumea islamica, cred ca stim cu totii cum stau lucrurile. Si nu-s premize sa se imbunatateasca ceva in directia asta. Sau pentru orice alt tip de minoritati.
Daca ar mai trai astazi Christopher Hitchens ar sti sa ne explice mult mai bine de ce Islamul in sine este o mare problema a zilelor noastre si ca treaba cu „religia pacii” este doar o utopie, o metafora care nu descrie realitatea, din pacate.
Sa nu ne amagim; privirea blanda a vanzatorului de covoare sau a shaormarului din Marsilia care isi duce zilnic nepotii la gradinita franceza nu reprezinta decat o minoritate. Realitatea care vine dinspre marea masa a populatiilor islamice musteste de violenta, de intoleranta, de ura, de pericol iminent.
Acest Islam nereformat, insetat de sange si mai ales pus in mainile celor ce conduc in zilele noastre tarile arabe nu va aduce decat dezastru in lumea contemporana.

pawn  •  8 ianuarie 2015, 13:38

bun, si? ati publicat caricaturile si textele francezilor?? ASTA e solidarizare adevarata, nu „curaj” marca tolontan, sa te dai mare cu cei mici (gen politicieni de doi bani din romania) si mic cu cei care nu stiu de gluma. hai, tolontane, incuie-te in casa, iti spunem noi cand nu se mai trage :))

mako  •  8 ianuarie 2015, 13:39

Presa trebuie sa primeasca un CNA al presei,nu este posibil sa iti bati joc de coran, de biblie in caricaturi.Daca ar fi existat o limita a presei,daca ar exista un fel de CNA al presei care sa interzica publicari ofensatoare la adresa unor persoane,religii,etc atunci nu vor mai exista atentate ca cel de ieri…jurnalistii omorati ieri stiau ce risc suporta si se asteptau mai ales ca nu e prima data cand redactia a fost atacata.Nu interzice nimeni dreptul de a rade printr-o caricatura insa ce faceau acesti jurnalisti nu era presa normala si morala.Logic,nu meritau asa ceva si sunt total impotriva acestor rezolvari teroriste dar cand faci o caricatura cu coranul ciuruit de gloante la ce te astepti oare in zilele urmatoare?Sa vina musulmanu in redactie linistit si cu o sticla de
vin si sa felicite redactia pt gluma buna facuta?

Moise Madalin  •  8 ianuarie 2015, 13:40

„[…]Push this generation
Of kids to stand and fight for the right to say something you might not like” – zice unul dintre cei mai mari sustinatori actuali ai libertatii de exprimare.
Umanitatea nu se opreste aici cu degradarea, va merge inainte, cu atat mai rapid cu cat vom impune mai multe restrictii.

Doar statul prin legile sale poate atenta la libertatea de exprimare. Doar el poate face legi care sa incrimineze ceea ce spui, sau sa te condamne penal.
Esti liber sa te exprimi dar trebuie sa stii ca pot fi oameni ofensati de ceea ce ai exprimat tu si ei pot avea diverse actiuni impotriva ta.

Sa nu ne mai ipocrizam spunand ca traim intr-o lume care pretuieste libertatea de exprimare. Tocmai noi, romanii, carora ni se interzice sa purtam insemne naziste dar putem sta cu secera si ciocanul pe piept, insulta si calomnia sunt/au fost termeni din codul penal, esti urmarit penal daca pui un status gresit pe facebook.

Condamn si eu ce s-a intamplat insa nu mai puneti orice subiect in seama libertatii de exprimare.

L  •  8 ianuarie 2015, 13:44

@ Mihai, # 74

Am 42 de ani. Eu nu judec lucrurile atat de simplist si nu le impart in „lumea noastra perfecta” si „restul lumii”. E mult mai bine la noi decat in Corea de Nord, chiar daca nu sunt de acord cu dl Tolo sau cu dumneavoastra in ceea ce priveste limitele admisibile intr-o democratie. Tocmai segregarea asta sugerata de dumneavoastra e periculoasa.

Co  •  8 ianuarie 2015, 13:45

Catalin,

Daca esti tolerant asa cum sustii, publica acest comentariu considerandu-l unul negativ.
Trecand peste faptul ca am fost candva subalternul tau…

eugen  •  8 ianuarie 2015, 13:48

avem tot mai multe dovezi ca religiile inseamna toleranta si compasiune.

atita timp cit religiile vor exista , atita timp cit dumnezei inexistenti ne vor umple inimiile de minie, atita timp oamenii se vor urii unii pe altzi in baza unor motive imaginare.

sandi  •  8 ianuarie 2015, 13:52

Eroare mare!!! Ku Klux Klan nu erau crestini sau mai bine zis nu aparau crestinismul. citatul de mai jos e din definitia a ceea ce inseamna acest clan.
„Official name Knights of the Ku Klux Klan. a secret organization inspired by the former, founded in 1915 and active in the southern and other parts of the U.S., directed against blacks, Catholics, Jews, and the foreign-born.”
Va rog sa rectificati articolul sa nu mai dati informatii eronate.

gogoasa lui Mo  •  8 ianuarie 2015, 14:00

cred ca e prea tarziu sa scapam de doctrina islamica,au impinzit continuntul….vom plati de acum incolo pretul,IN EUROPA,pentru simplul fapt ca nu gandim asemeni lor…e frustrant

florin  •  8 ianuarie 2015, 14:16

„…ceea ce a fost Ku Klux Klan pentru creștinism.” Frumoasa analogie, via Aaron Sorkin / West Wing / Isaac and Ishmael.

Daniel  •  8 ianuarie 2015, 14:22

Poate sa-mi explice si mie cineva care este sensul caricaturii religioase ? Cui se adreseaza si care e scopul ei ?
Si de ce americanii au interzis asa ceva ?
Daca stie cineva… 🙂

pop anton  •  8 ianuarie 2015, 14:35

Europa este crestina. Cui nu ii place in Europa sa plece. Alti necanimeni din mahalalele lumii au venit la dea-gata sa se imbuibe din munca de secole a Europenilor. Au venit cu mentalitati de epoca de piatra si acum vor s-o impuna si celor care au facut Europa ceea ce este.

Adriana Nica  •  8 ianuarie 2015, 14:43

Citesc comentariile și mă îngrozesc mai mult de cum gândesc acești oameni civilizați.
1. Nu cunosc nimic despre Islam, dar susțin cu fanatism că Islamul înseamnă lipsă de civilizație, terorism, crimă.
2. Sunt oameni educați prin școli, știu să scrie, să citească, dar au aceleași impulsuri extremiste ca și cei care n-au fost educați ori civilizați.
3. Dacă au fost în Occident au auzit sau au trăit etichetarea „românii sunt țigani, hoți etc”

Aș vrea să am o baghetă magică și să-i trimit pe acești comentatori educați și civilizați să trăiască în Franța, într-o comunitate de francezi, unde ei să muncească la fel de bine și de mult ca orice francez, iar în ziua de salariu să-i spună seful: ce țigane, vrei bani cât francezul? Cum nu ești țigan, vii din România, toți sunteți țigani. Ia de aici un sfert din sumă și zi mersi că nu te dau afară.

Asta a trăit un român. Asta trăiesc (și chiar mai rău) toți musulmanii azi, când teroriștii lor comit aceste crime inutile.

Octavian Stăncioiu  •  8 ianuarie 2015, 14:52

Cumplitul atentat de ieri, de la Paris, din redacția săptămânalului satiric ”Charlie Hebdo”, soldat cu moartea a 12 persoane, majoritatea gazetari, redeschide discuția despre extremism și deontologie profesională.

Pentru că, de-a lungul timpului, ”Charlie Hebdo” a publicat, cu o consecvență demnă de o cauză mai bună, caricaturi ofensatoare la adresa islamului (și a multor altora, dar acum despre asta vorbim).

În numele libertății de exprimare, media, ca și întreaga societate, occidentală își permite să șteargă pe joc cu valori, credințe, simboluri. Ei bine, 7 ianuarie 2015 d.Hr. poate că este o dată ce va schimba repere și caractere.

Religie, naționalitate, patrie au devenit, pentru occidentalii ateizați și deznaționalizați, lucruri abstracte. De care îți poți bate joc, când și cum vrei. 7 ianuarie ne arată că lucrurile au mers prea departe, și într-un sens și-n altul, și că lucrurile nu mai pot continua așa.

În numele libertății de exprimare, poți scrie și publica orice, despre oricine, oricând. În numele libertății de exprimare, poți da de pământ, pamfletând sau nu, cu profetul Mahomed și cu Iisus Hristos, cu islamismul și creștinismul. Serios? Cei care fac asta vor răspunde că poți să le răspunzi la fel. Nu poți. N-ai cum, ei nu au nimic sfânt. Religie, naționalitate, patrie? ”Don’t be crazy, man, what the fuck is this?”.

Nimeni nu are curajul să publice ceva similar despre religia mozaică sau despre Holocaust, pentru că ar intra sub incidența gravă și penală a antisemitismului. Dar despre creștini sau musulmani poți publica orice, nu? Ei bine, și creștinii, și musulmanii, și toți ceilalți, trebuie să ia exemplu de la felul în care evreii își apără propriile valori.

***

Acum câțiva ani, nu sunt mulți de-atunci, un așa-zis artist plastic din Timișoara, etnic maghiar, a desenat România sub forma unui vagin (ca să nu o spun de-a dreptul). Trăiască libertatea de exprimare!

grig silviu  •  8 ianuarie 2015, 15:05

Aveam 11 ani cand mi-am pierdut mama…pentru mine a fost o sfanta!Si totusi cand am fost injurat de mama nu m-am luat niciodata la bataie,cum faceau multi,cu mame vii,care justificau ca nu suporta injuratura de mama(era candva frecventa”chestia”asta)…probabil ca sunt mai prost…cu totii injuram de paste,d-zeu,christos…dar sa nu ne jigneasca altii crestinismul…asa e si la musulmani…unii suporta,altii fac din asta un motiv pentru a-si exprima violent frustrarile…un roman adevarat,cu mult creier,a spus”lupt pentru dreptul tau de a nu fi de acord cu mine”…asta da lupta!Sa fii violent(excluzand dreptul la autoaparare),sa bati,sa ucizi,nu poate avea nici-un motiv religios,umanist(caracteristica principala a religiilor este iubirea,nu ura)ci pur si simplu pentru ca omul este cel mai feroce animal si ucide de multe ori de placer…sa gasesti scuze unor crime inseamna sa fii de acord cu ele fie ca recunoastem fie ca nu…unii dau exemple,fac comparatii,e absurd si fara sens…daca suntem crestini ar trebui sa stim”sa nu ucizi”,unde scrie asta nu exista explicatii,nu exista comparatii…

Gabri  •  8 ianuarie 2015, 15:06

Cata ipocrizie… uite acuma va fi aprobata legea “Big Brother” care o sa iti incalce libertatile. Cand protestam impotriva gazelor de sist sau Rosia Montana, si puneau jandarmii sa ne dea cu pumnu in gura, unde a fost libera exprimare!? Atunci politicienii nu au spus nimic, acum toti exclameaza “Je suis Charlie”… ce facea presa atunci!? ne facea huligani, hipsteri si mai stiu eu cum, si politicienii plateu niste mineri sa intre intr-o mina istorica. Julian Assange, Edward Snowden si Chelsea Manning nu au dreptul sa se exprime pentru ca asa spune SUA si presa care e autonoma si libera sa se exprime nu scoate o vorba. Cand Gary Webb a desconspirat CIA, ca face trafic de droguri pentru a finanta revolte, presa care isi exprima liber opinia ce facea!? Nu sunt de acord cu crimele, dar de la a spune ca Charlie Hebdo se lupta pentru libera exprimare este o ipocrizie foarte mare. In Marea Britanie, cetatetenii daca scriu ceva ofensator pe retelele de socializare sunt imediat arestati, acolo unde e libertatea? Si pot continua cu nenumarate exemple…

paul cristian stefanescu  •  8 ianuarie 2015, 15:19

@mircea, comentariul 57

Deci, ai vrea tu sa raspandesti in lumea larga ca o caricatura cu homosexuali inseamna discriminarea omului, pe cand atacarea simbolurilor sacre ale unei religii, oricare ar fi asta, inseamna „a satiriza o ideologie”?

N’est pas?
Ei bine, nu merge!

De ce nu ti-ai scris numele complet?
Ce te costa sa mai adaugi numele de familie, Solcanu, sau poate Zara?

nausea  •  8 ianuarie 2015, 15:26

Pot sa iau la mishto musulmani, evrei, catolici, protestanti, surzi, orbi, politicieni, olteni, stelisti – cata vremea nu incalc legea, pot sa imi bat joc de orice ideea, fie ea religioasa sau de alta natura. Si daca incalc legea, exista pedepse pentru asa ceva.
Cei de la Charlie Hebdo n-au incalcat legile Frantei, deci restul e cancan.
Si nu ii lua nimeni la mishto pe musulmani daca nu sareau calu cu multe lucruri. ca si muslumanii, romanii se ataca cand occidentalii ne fac tigani cersatori (dar mergi in vest si ti-e rusine si tie sa recunosti ca esti roman cand vezi sleahta de tigani vorbind romaneste prin toate mijloacele de transport), acu gata, mandria asta nationalista ne da dreptul sa le luam gatul mistocarilor?
islamu are drept credinta aducerea in legea lor prin foc si sabie daca altfel nnu se poate, ce sa ceri de la asa ceva?
Brancovenii au pierdut cu capul faptul ca nu s-au dat in legea lor, si io nu pot sa ii iau la mishto? si cum basca mea sa nu iei macar in ras o religie care da dreptul barbatului sa omoare femeia daca i se nazare lui>

si la dreaqu cu toate legiile, va manipuleaza pe toti, treziti-va, d-zeu a murit, a spus-o un neamtz long time ago, intr-o galaxie indepartata …io sunt jedy, va ia mama dreaqu daca ziceti ceva de Yoda, kiar daca e mic si verde!

QCD  •  8 ianuarie 2015, 15:42

locuiesc in tara in care romanii sunt atacati constant ori de cate ori nu exista subiecte interesante, cand ploua mai des sau cand printesa Kate nu are greturi. Sunt roman si trag ponoasele facute de niste minoritari din tara mea, incercand sa explic si sa schimb mentalitati zilnic, cu oarecare succes, caci am observat cum localnicii incep sa faca diferenta.

Dar, asta nu mi-a dat niciodata idei de genul, hai sa pun mana pe arma si sa fac o vizita la Daily Mail sa ma ocup de cativa tipi de pe acolo (cativa dintre cei mai inversunati sunt indieni de origine-ironic, nu ?).

In acelasi timp, fac o observatie simpla : minoritarii nostri, arhietipul omului simplu, cvasi-primitiv, bazat mai ales pe instincte si fara educatie in general, nu fac totusi grozavii, sunt enervanti, te fura si te deranjeaza prin comportament, dar nu sunt niste masini de ucis sau care sa imprime teroare.

Astia din Paris, crescuti si educati in sanul unei societati civilizate, in care au beneficiat de sanse, ajutor si asistenta, sunt capabili de teroare mai ceva decat in filmele violente. Care este diferenta dintre cele doua categorii ? Raspunsul este simplu, se numeste Islam, iar acest soft religios poate avea o multime de nuante sau versiuni, in functie de loc, vremuri si circumstante. Dar, tot Islam se numeste domnule Tolontan.

Octavian  •  8 ianuarie 2015, 15:42

M-am trezit, pe 8 ianuarie 2015, cu un breaking-news personal: exista oameni care gasesc justificari si scuze teroristilor din Paris. Ati vazut secventa in care politistul este asasinat? Este ranit, intins pe asfalt, cu spatele catre atacatori, cand unul dintre cei doi teroristi se apropie de el si il impusca in cap. Spuneti-mi, va rog, ca terositul acela de gandea, fix in acea secunda, la niste caricaturi. Spuneti-mi ca gandul acela il „mana in lupta” si apoi pariati tot ce aveti pe asta. Malala Yousafzai, laureata Premiului Nobel pentru pace 2014, impuscata in cap pentru ca s-a incapatanat sa mearga la scoala, NU ar paria.

Bocanci  •  8 ianuarie 2015, 15:47

Hai sa-ti fac o analogie, ca sa pricepi. Tu esti bogat si primesti la tine in casa niste servitori. Apoi ii injuri cum iti vine la gura, le zici ca mamele lor fac amor pe bani si tatii lor sunt necunoscuti. Zilnic. Intr-o zi vine unul la tine si te bate de te lasa lat. Pe ala il leaga politia, dar pe ceilalti nu poti sa-i scoti de la tine din casa, ca locuiesc cu forme legale. Ce faci? Continui sa-i injuri sa risti bataia, sau te lasi injosit de niste servitori? Ai gresit de la bun inceput ca i-ai primit, acum e prea tarziu, ei iti ocupa casa iar tu dormi in bucatarie. Ai inteles acum?

Cazul Charlie Hebdo este un 11 septembrie al presei | Tiberiu Fărcaş  •  8 ianuarie 2015, 15:55

[…] din opiniile argumentate, nuanţate este aici, o alta […]

Cătălin Tolontan  •  8 ianuarie 2015, 15:56

97, bocanci: dupa tine oamenii se impart in oameni superiori si slujitori. Nasol! Restul este sofism, nu te supara.

joicaru  •  8 ianuarie 2015, 16:00

@85 nu iti este impusa doctrina islamica, ci doar crestina. De ce nu ati urlat cand STAPANU’ v-a luat fratii si tatii sa lupte pentru cotropirea altor popoare mai sub-dezvoltate militar?
@88 Europa nu e a ta, cum nici petrolul nu (mai) e al lor. Tineti steagu’ crestinismului care a facut mai multe victime decat orice alceva, holocaust decalat in secole. Cartea aia la care va inchinati cu 3 maini a produs indolenta si rasism in oamenii slabi. Uitati-va in jurul vostru si daca vedeti cu adevarat, veti observa un singur lucru: diversitate. Live with it!!

Comentează