Păcat că n-a azvîrlit geanta spre Ridzi!

Ce bună și ce umană ar fi fost trezirea atunci! Au fost mai multe momente cînd Monica Iacob Ridzi ar fi putut să evite închisoarea. Pe la începutul scandalului, ministrul era gata să încaseze o poșetă în cap

marți, 17 februarie 2015, 7:54

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Ce bună și ce umană ar fi fost trezirea atunci! Au fost mai multe momente cînd Monica Iacob Ridzi ar fi putut să evite închisoarea. Pe la începutul scandalului, ministrul era gata să încaseze o poșetă în cap.

Vorba vine să încaseze, pentru că Mirela Neag, colega mea, era departe de prezidiu și geanta ei ar fi descris o parabolă înainte să cadă în fața mesei, ca o navetă rămasă fără combustibil, cu rujuri și creioane cu tot. Ministrul tineretului și sportului vorbea de la o masă cățărată pe un podium.

Eram în sala de conferințe de la etajul 8 al MTS, alături de alți zeci de jurnaliști. Ridzi repeta, exasperant, poezia. O oră am auzit aceleași lucruri: că ”se putea și mai scump” și că ”nu știu cît a costat scena”. Apăruse înconjurată de oamenii ei cei noi din minister, cu toții costumați sever. Unii purtau insignele steagului României la rever.

Cînd publicasem, pe 13 mai 2009, rezultatele unui concurs de la MTS, înainte ca acesta să aibă loc, nu se clintise nici o cută pe fața lor. Șefii politici ai sportului trecuseră impasibili peste șmenul evident dezvăluit de ziar. Afișînd un ego meseriaș, rataseră o altă ocazie să scape. Dar ei erau Stăpînii și vopsiseră tot sportul în portocaliu. Nimic nu le stătea în cale.

Apoi a venit iunie 2009. În sala ”Hagi” din MTS, Ridzi și echipa și-au conservat același aer superior, de tehnocrați care ar fi putut oricînd să lucreze la Chase Manhattan, dar ne fac un hatîr să ne explice cît de proști sîntem pentru că nu înțelegem cazul ”2 Mai”.

Îi arăt unuia dintre directori, Paul Diaconu, poza scenei exorbitante, formată din cîteva scînduri. Zice că nu sînt suficient de bărbat ca să pricep. Nici n-am scris asta atunci. Mi s-a părut ceva degradant pentru un demnitar.

Cînd Ridzi adaugă “Am realizat obiectivul şi l-am şi depăşit. Am scos în stradă 100.000 de tineri. Costurile nu sînt problema mea”, o văd pe Mirela că cedează.

Jurnalista se ridică și pleacă din sală, ”nu mai rezist, îmi vine să arunc cu geanta în ei!”, scrîșnind cîteva scaune în drumul ei către ieșire.

Eu eram imobil, ca și cum mi se injectase lidocaină în pleoape. Mă tot gîndeam să merg la Diaconu și să ne-o măsurăm pe masă.

Mirela, mai sinceră, își băgase picioarele în ea de conferință de presă.

Bine pentru Ridzi ar fi fost să i se arunce cu ceva! Poate că se trezeau din somnul puterii. Poate că nu se apucau, două săptămîni mai tîrziu, cînd bulgărele se mărea în fiecare zi, să falsifice contractele și să șteargă urmele din calculator!

Dacă nu cu poșeta, măcar cu balerinul din picior merita să arunce Mirela, ca în conferințele de presă din Orient, cînd se termină argumentele. A pățit-o Bush la Bagdad, i-ar fi folosit și lui Ridzi. Mai bine indignare decît închisoare!

Infracțiunile în achizițiile publice se comiseseră, dar chestia cu ștersul urmelor din calculator a pus capac apărării.

Procurorul Mariana Alexandru stă acum acasă. Ea a condus dosarul la DNA. N-am avut relații cordiale, la un moment dat au dat comunicate împotriva noastră. Fiecare și-a apărat meseria. Își amintește, desigur.

Putea să o aresteze pe Ridzi, dar a preferat să cableze doi angajați ai MTS, un director și omul de la IT. Așa a obțiut discuțiile din cabinetul Monicăi Ridzi și a pus la dosar probele ștergerii probelor. Numai avocatul apărării să nu fii!

Alexandru a fost pensionată ”la cerere” în toamna lui 2014, cînd ajunsese la Elena Udrea în cazul Gala Bute. N-a apucat să vadă din birourile modeste de la DNA sentința definitivă în lotul Ridzi: 11 oameni declarați vinovați cu sentință definitivă!

În ultimă instanță, ei au avut șanse să scape de închisoare recunoscînd faptele în fața procurorilor sau a judecătorilor. Doar unii au făcut-o. Ridzi, nu.

Ieri, în momentul sentinței, justiția a vorbit pentru magistratul Mariana Alexandru și pentru ofițerii judiciari cu care a lucrat în dosarul ”2 Mai”.

Judecătorii au vorbit și pentru zecile noastre de surse din tot soiul de locuri, ministere, justiție și lumea afacerilor, care au trecut dincolo de bariera fricii. Amintiți-vă cum era în 2009, nu acum, cînd ne e tuturor clar că justiția lucrează. Oamenii și-au riscat slujba și mai mult decît atît.

Au vorbit magistrații și pentru ziariștii Marius Mărgărit, Cristi Scutariu, toți cei din DTP, marketing și din întreaga redacție gsp, care au pus umărul. Au vorbit judecătorii pentru ”Cotidianul”, publicația cu care ne-am concurat în acei ani pe cazul Ridzi.

A vorbit Înalta Curte și pentru telespectatorii  trași pe sfoară de televiziuni. N-am avut nimic ieri cu ziariștii de pe televizor, cînd m-am contrat la Realitatea TV cu Andra Miron. E un prezentator venit dintr-un reporter pe cinste, are școala curajului pe teren și știe exact despre ce vorbim.

Căci așa va rămîne acest caz. Pe 2 Mai 2009, trei televiziuni, ProTV, Antena 3 și Realitatea TV, au vîndut sute de știri Monicăi Iacob Ridzi pe bani publici. EBA a profitat de asemenea. Una din cinci știri video a fost cu fata președintelui.

Și, șase ani mai tîrziu, 11 oameni au fost condamnați la închisoare, doi dintre ei, Monica Iacob Ridzi și Ioana Vârstă, cu executare.

Cînd am ieșit pe ”Vasile Conta” din sediul MTS, cerul de iunie era albastru și disperat ca noi.

Păcat că n-a azvîrlit geanta!1

 

Comentarii (68)Adaugă comentariu

ervin  •  17 februarie 2015, 16:53

Zambesc, zambesc,zambesc,zambesc……. un alt jeg cu fata de om la puscarie,,,,uraaaaaa!

alidinamo  •  17 februarie 2015, 16:55

parerea mea este ca dl.tolontan pierde timpul cu aceste asa-zise anchete.Nu este nici o victorie pentru societate ca ridzi sau udrea sunt arestate.Cei care vin in locul lor fac la fel.Si vor continua atata timp cat nivelul de trai din Romania este foarte jos.In toate tarile sarace nivelul coruptiei este mare.Poti sa iei la intamplare un ministru,parlamentar,prima,consilier,fost sau actual,sa ii urmaresti activitatea si vei descoperi potlogarii.Nu e nicio realizare draga tolo.Mai bine ati pune presiune pe acesti conducatori sa adopte masuri care sa duca la performanta in sport,sa veniti cu solutii care sa rezolve ingrozitoarele probleme cu care se confrunta sportul romanesc.

Bogdan  •  17 februarie 2015, 16:57

Pacat, ar fi iesit o spaga frumoasa :)))

silicon_v  •  17 februarie 2015, 17:29

Degeaba azvarlea cu geanta, nu obtinea nimic. Oamenii erau in transa, aveau impresia ca pot face orice si ca sunt intangibili. Nu s-ar fi trezit.

Trezirea e doar cand ajungi in celula si gardianul tranteste usa aia metalica dupa tine. Cred ca doar sunetul asta poate sa te trezeasca.

Da, confiscarea eventualelor prejudicii e foarte importanta. Dar condamnarea cu executare, atunci cand e cazul, e mai importanta de atat.

doina  •  17 februarie 2015, 17:54

e genial interviul udrei din 2006 prezentat de a3 aseara!!!!!! ce profesoara in ale furatului era ea, apropos de altii si cum a ajun peste ani… parca vorbea despre ea dupa 9 ani!!!

sycophantus  •  17 februarie 2015, 18:10

Nu am nici un fel de conexiuni, dar din ce am urmarit stirile mi s-a dat sa inteleg ca plecarea doamnei procuror Mariana Alexandru a fost cumva legata de faptul ca un colaborator de-al dumneai facea pe sifonul cu informatii despre urmariri si interceptari care ajungeau in cele din urma la Viorel Hrebenciuc. Acum, Catalin spune ca sta acasa din cauza ca ajunsese prea aproape de Udrea. Care e adevarul (poate ambele?)

Cătălin Tolontan  •  17 februarie 2015, 18:17

56, syconphantus: vom vedea. Deocamdata, ofiterul acela judiciar nu a fost pus sub acuzare. Si, daca dadea secrete catre cei urmariti, ar fi fost. E o situatie bizara si neclara, dar vom afla mai multe.

Mihu  •  17 februarie 2015, 18:51

Tolo, fii pe faza, a inceput circul „DNA vs mama si cumnatul lui Ponta!”
Citeste si articolul: „Ponta, incepe gala du-te!”

Ion  •  17 februarie 2015, 19:29

Legea 18 (confiscarea veniturilor ilicite) mai exista, Tolo? Si daca da, de ce nu se aplica in cazul tuturor jegurilor de politicieni si asa zisi oameni de afaceri?

vasglo  •  17 februarie 2015, 19:53

„Nu procurorii decid vinovatia!!…. ci noi,tolontanistii!!..:)))

miron ilie  •  17 februarie 2015, 20:39

bai tolo stii proverbul acela cainii mor de drum lung si prostul de grija altora
ce dracu mai vrei acum de la madam ridzi sa faci ceva pe cadavrul ei, nu esti multumit ca si-a primit pedeapsa
daca vreau sa citesc despre arestari sau condamnari am alte site-uri pentru asta
cind aceesez un site de sport vreau sa citesc stiri sportive

mistervd  •  17 februarie 2015, 20:49

Traim intr`o tara corupta .. problema nu e doar in politica .. problema suntem noi cetatenii …cand noi dam spaga si ca sa luam painea inaintea vecinului ce poti sa ceri ? suntem dezbinati suntem varzaaaa !!! tolontan .. ai dreptate ce zici in tot .. Ridzi merita puscarie … pacat ca o face doar ca sa se razbune adversarii … nu pentru justitie la fel ca si`n cazul udrea .. doar o minte bolnava nu vede ca e linsaj politic …daca e so luam pe justitie .. si eu merit sa fac puscarie ..cum prind o combinatie o fac … ca deh nu pot trai din salariu asta mizerabil .. sunt convins ca si tu tolontan ai articole scrise la comanda … si ca toti politicienii merita puscrie .. aici ma refer la 8de la cel mai mic politician pana la cel mai mare , de la cel mai mic partid la cel mai mare) . pe ridzi am prinso nu mai scapa … elena udrea are 15 dosare … dar voi tot de astia scrieti .. mai sunt tone de infractori in tara .. de varujan nimic ?de mazare ? nastase care a distrus tara asta ? o sa fiu bucuros cand o sa fie arestat cineva ca a dat in noi cetatenii si nu ca la suparat pe ponta sau nush ce alt manglitor ..in rest voie buna !! sa fiti sanatosi si sa tineti coloana dreapta .. cel mai bun exemplu poti fi tu …(cel ce citeste aceste randuri )

mihai  •  17 februarie 2015, 22:40

Voi ati deschis drumul demnitarilor catre inchisoare.

Ridzi a fost primul ministru din gasca PDL care a ajuns sa fie urmatit penal si dosarul s-a incheiat in justitie cu inchisoare.

Ati ajuns acum la Udrea. Ambele au facut parte din anturajul lui Basescu. Bravo!

Nimeni nu credea ca o sa se ajunga pana aici!

daniela  •  17 februarie 2015, 23:41

Mai bine ca s-a abtinut si nu a aruncat cu poseta dupa minitrul Pentru ca nu am mai fi avut parte de o investigatie jurbalistica adevarata, presarata cu momente de satira si umor.

Protestul din fata MTS o sa ramana in amintirea multor angajati de atunci, care au ras o data cu voi.

Ridzi a coborat acum de pe scena definitiv.

Felicitari tie si colegei tale

alex  •  18 februarie 2015, 4:51

Da’ Udrea? Unde-i aticolul de azi cu Udrea! Nici o zi fara Udrea, va rog!
Miza se pare ca este Ponta printr-o cale foarte intortocheata!
Pina atunci nu uita: microfonul si dantura! Deja se apropie de buze!Sper ca amindoi sa o infunde si sa te salvezi de rusine.
Nota; printr-o metoda jurnalistica de exceptie, mi-ati devenit foarte antipatic deoarece a-ti pierdut echidistanta, desi, din ce-mi spun unii sis altii, a-ti fi inca OK. Dar nu se vede. Deci: microfonul si dantura!

nicu  •  18 februarie 2015, 8:49

Daca eram eu, aruncam cu o valiza inspre demnitarul corupt fara rusine si fara minte. Ridzi isi merita soarta si arata ca justitia nu tine cont ca e vorba de o femeie sau barbat. Toti sunt egali in fata legii.
Succes

Stiri Targoviste  •  18 februarie 2015, 16:04

la mititica cu ei! Hai!

eu  •  2 martie 2015, 10:47

Ia zi, d-le Tolontan, do you have any doubt ?

http://www.mediafax.ro/social/ani-nu-a-constatat-avere-nejustificata-in-cazul-monicai-iacob-ridzi-13914864

PS. Este vorba despre acest gen de doubt http://www.imdb.com/title/tt0918927/

Comentează