Sursă judiciară: “Cercetările DNA pe fonduri europene sînt doar la început”

Urmărirea penală a lui Sebastian Ghiță și a unor membri ai familiei lui Victor Ponta face parte dintr-un vast plan de luptă împotriva corupției pe fonduri europene, categorie unde intră și Gala Bute

miercuri, 18 februarie 2015, 8:08

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Urmărirea penală a lui Sebastian Ghiță și a unor membri ai familiei lui Victor Ponta face parte dintr-un vast plan de luptă împotriva corupției pe fonduri europene, categorie unde intră și Gala Bute

ULTIMA ORĂ: În arestul poliției Capitalei se zugrăvește. Au început cu zona de primire. Nu e nici o glumă, ci o știre, eventual o pregătire pentru ceea ce urmează.

Descinderile de ieri ale DNA, unde sînt vizaţi, printre alţii, cumnatul lui Victor Ponta și Sebastian Ghiţă, reprezintă doar partea vizibilă a aisbergului. În spate stă decizia procurorilor și a serviciilor de informaţii de a lămuri enigma cinică a fondurilor europene.

Avertismentele erau multiple. Ziaristul Daniel Befu, fost la România Liberă și refugiat acum la inițiativaRomânia Curată, scrisese încă în 2012 despre implicarea lui Iulian Herțanu, cumnatul lui Ponta, în afacerile cu fonduri europene și bugetare, alături de un grup cu o reputație gris.

“România are o rată mică de absorbţie pentru că aparatul birocratic corupt asta își dorește. E mai rentabil să te faci că vrei să accesezi fonduri europene și, dacă nu-i poţi păcăli pe cei din Comisia Europeană, să tragi banii din bugetul naţional”, declarase o sursă a Gazetei Sporturilor într-un articol publicat în 4 decembrie 2013 și intitulat “Împăraţii fondurilor europene”.

Principiul e simplu și sadic. Ei încearcp să fraudeze fondurile europene. Dacă nu le iese, nu-i nici o nenorocire. Decontează din bugetul României. Să cheltuiești anapoda sau corupt de la bugetul naţional e mai ușor, că sînt mai puţine ziduri de protecţie a banului public-românesc, faţă de cel public-european.

Cu puțin timp înainte, pe 2 noiembrie 2013, CE comunica României că va primi o sancţiune de 1 miliard de euro pentru “folosirea defectuoasă a fondurilor”. Acesta a fost, susţin mai multe surse, momentul în care SRI și alte servicii, plus DNA, au decis să atace subiectul fondurilor la un alt nivel.

Gala Bute a fost prea pe față

Nu vrem să revendicăm nici un pionierat în materie. Vorba lui Răzvan Boanchiș, într-unul dintre numeroasele texte critice scrise de el la adresa investigaţiilor Gazetei, nu e nici o glorie să fii privit drept “creatorii de la cercetări penale”.

Dar adevărul e că fărîmiţarea reţelei lui Gabriel Friptu, una dintre somităţile fondurilor europene, și a tuturor colegilor săi din alte ministere și autorităţi locale a început în momentul Galei Bute. Iar sursele au fost bine informate. Începuse revolta din interior împotriva furtului fondurilor europene.

Iată un pasaj din ceea ce scria Gazeta pe 5 decembrie 2013:

”PASUL 9: Se încearcă păcălirea Comisiei Europene!
Pe 16 februarie 2012, la o săptămînă după ce Obreja lichidase creditul, ministerul Elenei Udrea transmite Cererea de Rambursare nr 2/16.02.2012 către Direcţia de Gestionare a Fondurilor Comunitare pentru Turism cerînd decontarea a 8.116.800 de lei.

”Funcţionarii ministerului au făcut cu știinţă afirmaţii inexacte în cuprinsul cererii de decontare”Procuror șef adjunct al DNA

Se încearcă păcălirea europenilor. Acești 8 milioane ceruţi spre decontare fuseseră pasămite cheltuiţi pentru promovarea frunzei la Gala Bute! Dar nu e așa și DNA a văzut, în sfîrșit, capul de aţă de care să tragă.

”Pe europeni i-a enervat sfidarea raportului DLAF și faptul că s-a comis frauda chiar și la un caz de o asemenea expunere”Sursă a Gazetei

Atunci au făcut-o gogonată!

Și iată ce spun procurorii acum, în ianuarie 2015:

“În luna mai 2011 a fost modificat Planul de achiziţii publice al ministerului pentru anul 2011, fiind introdusă o poziţie nouă «activităţi de promovare a României ca destinaţie turistică și a brandului turistic naţional în cadrul Galei Internaţionale de Box Profesionist organizate de Federaţia Română de Box». Suma alocată acestei achiziţii a fost de 2 milioane euro, în categoria Proiecte cu finanţare din fonduri europene nerambursabile (FEN) – programe din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR)”.

Minciuna era mare cît China. Federaţia de Box nu putea organiza o gală profesionistă.

Cap de acuzare

De altfel, una dintre acuzaţiile care i se aduc Elenei Udrea este încercarea de a prezenta documente false pentru decontarea banilor europeni cu care urma să finanţeze meciul de box dintre Bute și Mendy.

Procurorii constată în referatele de arestare că Autoritatea de Management a fondurilor europene înghiţise minciunile decontului prezentat de oamenii de la MDRT!

“Acesta este sistemul general de operare. În numele patriotismului, așa își acoperă ei fărădelegile, încearcă să-i păcălească pe europeni”, spune o sursă a ziarului. Cine face asta? Ministerele, mînă în mînă cu Autorităţile de Management, fac asta.

Cum s-au salvat banii europeni

În cazul Bute schema s-a galvanizat pentru că scandalul se întinsese ca o văpaie publică.

Inspectorii DLAF s-au sesizat și controlul lor a relevat fapte penale. Ei au cerut intervenţia DNA. În acel moment, oamenii lui Friptu, care dă și el cu subsemnatul la DNA, în calitate de martor, au primit hîrtia de la DLAF pentru a bloca decontarea.

DNA descrie: “Rezultatul nu s-a produs, iar fondurile europene nu au fost fraudate, deoarece Autoritatea de Management a dispus suspendarea soluţionării cererii ca urmare a sesizării organelor de urmărire penală. Din datele și probele cauzei rezultă că și aceste fapte au fost săvîrșite la cererea ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului, Udrea Elena, care cunoștea împrejurările esenţiale ale cauzei și a acceptat posibilitatea producerii rezultatului”.

Spargerea de la fonduri europene eșuase, dar minciuna continua.

Udrea a aflat anul trecut că DNA o va incrimina!

De ce a mai durat aproape doi ani pînă cînd DNA să-i ia dosarul Alinei Stoica, procuroarea care era specializată chiar pe fonduri europene, dar care îi iertase pe toţi, mai puţin pe Rudel Obreja, aceasta este o discuţie pentru un viitor al lămuririlor.

Cert este că, pînă la procuroarea Mariana Alexandru și, mai apoi, Ana Dana, nu existase nici o învinuire a Elenei Udrea legată de fondurile europene. Și o altă știre de ultimă oră, care s-ar putea să folosească avocaților Elenei Udrea: Ana Dana a fost ajutată în dosarul Gala Bute de consilierul personal al lui Kovesi, Marius Bulancea.

Apropo de Udrea. Ea știa cel puţin din noiembrie 2014 că dosarul Gala Bute se îndreaptă în pas alergător spre ea. Cum?

Control pe traseul Lungu – Termogaz

Există la dosar un episod pînă acum nebăgat în seamă.

Procurorii urmăreau de pe parcursul anului 2014 ruta banilor publici plătiţi de minister.

La un moment dat, au aflat de existenţa firmei S.C. Last Time Studio S.R.L., unde Ștefan Lungu, consilierul Elenei Udrea, încasa mita din partea Termogaz. Compania lui Gărdean, Termogaz, lua bani de la MDRT.

DNA a cerut Antifraudei Fiscale, instituţie a ANAF, să facă cercetări. Lungu, o persoană extrem de apropiată de Udrea și care-i făcea tot felul de servicii pe internet din banii primiţi drept mită, a aflat imediat. Cum? De la părinţii săi, pe care-i băgase în faţă în firma care colecta șpaga de la Transgaz.

“Lungu a informat-o pe Udrea în noiembrie 2014 că DNA a descoperit banii”

Un pasaj din referatul DNA.
“Astfel, la data de 13.11.2014, ora 12:53:41, LUNGU ȘTEFAN a discutat cu părinţii săi Lungu Vasile și Lungu Elena, care figura ca administrator al societăţii la data săvîrșirii faptelor: 

LUNGU VASILE: Da!
LUNGU ȘTEFAN: Ce faci, măi tăticuţu’?
LUNGU VASILE: Ce să fac, măi tată! Uite, a venit cineva… cu firma, să ia niște acte de aici.
…………………………….
LUNGU ELENA: Ia, închide tu! Nu-mi aduc aminte de Transgaz, măi, contractul… mă întreabă de contractul ăla și nu-mi aduc aminte.
LUNGU ȘTEFAN: Ce contract? Trans?
LUNGU ELENA: Cu Transgaz, habar n-am. Și n-am… nu mai știu nici de procesul ăla verbal cu… eu am predat atunci actele în niște saci, i le-a dat Anei Maria și nu mai știu ce-am făcut.
LUNGU ȘTEFAN: Da. Nu mai știu.
LUNGU ELENA: Hai, că… Și…
LUNGU ȘTEFAN: Cine? Cine le cere, Last Time?
LUNGU ELENA: De… de la Deva, da sînt doi băieţi, au venit inspectori financiari, cu… și nu-mi aduc aminte de contractul cu Transgaz”.

Pe parcursul unei alte discuţii telefonice, Lungu își amintește exact că el realizase combinaţia cu o revînzare a unui utilaj către Termogaz. O chestiune complicată, prin care încerca să mascheze mita.

“În acel moment, Lungu a informat-o pe Elena Udrea. Lucrurile deveniseră primejdioase pentru ei. În Gazetă se publicase încă din primăvară că Transgaz a întors bani în Gala Bute. Fostului ministru i-a fost clar că procurorii vor ajunge la ea”, explică înregistrările o sursă a ziarului.

Informată, a vrut să atace prima

Potrivit unor informaţii din DNA, Udrea a aflat, așadar, din noiembrie că va fi urmărită penal în Gala Bute. Procurorii susțin că minsitrul știa că banii veniseră prin Termogaz, pentru oamenii ei și pentru ea. Atunci au început ceea ce Udrea însăși a recunoscut: discuţiile cu șefii SRI, Maior și Coldea. Fără succes.

Și, în ianuarie 2015, a ieșit la atac.

“De fapt, nu Udrea a atacat și apoi au apărut cercetările penale, ci taman invers! Ea a știut de la Lungu că dosarul înaintează și a vrut să atace prima, ca mai apoi să spună că este vorba de o răzbunare a SRI și a DNA”, povestește cineva din sistem, desigur, cu rezerva subiectivităţii că face parte din instituţiile acuzate de Udrea.

“O suprareacţie nervoasă a SRI-DNA la adresa lui Udrea este clară, însă e la fel de clar că Udrea a știut și a lovit prima”, spune o altă sursă.

Sigur e că, aflăm asta din înregistrări, în noiembrie 2014 oamenii lui Udrea afla seră că hăitașii descoperiseră ruta banilor. Raportul de la Antifraudă a ajuns la DNA în ianuarie 2015. Atunci a fost anunţată începerea urmăririi penale.

Ghiță și Ponta nu vor fi cruțați

“Dacă cei din familia lui Ponta sau Sebastian Ghiţă au comis infracţiuni legate de fondurile europene, șansele să scape sînt inexistente”, susţin aceleași surse. Deocamdată s-a început urmărirea penală pentru rude ale premierului și pentru patronul RTV.

E mai bine de un an de cînd dosarele de fonduri europene sînt investigate cu prioritate. Și s-au adunat multe mărturii pe fiecare caz.

Gheorghe Nastasia e omul care a parafat 99% dintre documentele ministerului în locul Elenei Udrea. Ea i-a delegat dreptul de semnătură. Iar Nastasia e doar unul dintre cei care au vorbit. Nu toate declarațiile par coerente.

În primul referat, DNA  pretindea că politicianul ”i-a sugerat sponsorizări” lui Gărdean. În al doilea că ”i-a cerut”. O diferență seducătoare pentru avocați.

Udrea a schimbat aseară sediul poliției cu arestul la domiciliu. Pentru ea, Gala Bute acum începe. Cumnatul lui Ponta, Iulian Herțanu, e în arest.

La IGP se zugrăvește.

 

Comentarii (59)Adaugă comentariu

cata  •  18 februarie 2015, 7:11

Mult succes Cătălin si Mirela,
Multumim din suflet pentru ceea ce faceti.
Vrem sa ne întoarcem acasa de peste hotare,
Va admiram curajul! Nu va lasati!
Multumim

Calin  •  18 februarie 2015, 7:16

Fara sa fie nevoie sa approbi comentariul:

„Iată un pasaj din ceea ce scria Gazeta pe 5 decembrie 2015:”…n-are cum, e sigur 2014 acolo.

Calin  •  18 februarie 2015, 7:20

Nu ca sunt grammer nazi, da zgarie la urechi…

„“Astfel, la data de 13.11.2014, ora 12:53:41, LUNGU ȘTEFAN a discutat cu părinţii săi Lungu Vasile și Lungu Elena, care figura ca administrator al societăţii la data săvîrșirii faptelor:”

Care figura sau care figurau?

Calin  •  18 februarie 2015, 7:29

Treaba asta cu varuitul in arest, e fix ca bancul cu nevasta si Antonio Banderas…

„Cat eram in Venetia cu nevasta, trebuie sa ma duc si la intalnirea de afaceri pe care o aveam programata. Dupa cele cateva ore in care am lipsit de la hotel, ma intorc, nevasta nicaieri. Dau telefon la receptie si intreb de ea, receptionerul putin jenat imi spune ca e in camera lui Antonio Banderas. Cer numarul camerei si ma duc peste ei.

Ciocan la usa, deschide Banderas. Pieptul gol, musculos, brunet, drept, inalt. Cand deschide usa, iese si nevasta din dus. Fundul mare, sani lasati, calulita… Mi-a fost o rusine de om, sa-mi crape obrazul!”

Asa si baietilor astia de la arest…. li s-o fi facut rusine cu varul de pe pereti.

tiras  •  18 februarie 2015, 7:35

FELICITĂRI CELOR CARE AU DESCOPERIT ACEASTĂ MEGA AFACERE CU BANI EUROPENI ,NI SE PARE CĂ A FOST UN JURNALIST DE LA GAZETA SPORUTILOR D-UL
TOLONTAN.BRAVO LUI.CÎT DESPRE VINOVAŢI AR TRTEBUI PEDEPSIŢI EXEMPLAR INCLUSIV CONFISCAREA AVERILOR OBŢINUTE DIN ACEASTĂ ,,AFACERE,,
CARACATIŢA ACEASTĂ SE ÎNTINDE PE LA PERSOANE SUS PUSE DIN ADMINISTRAŢIE
SPORT ŞI ,,MULT IUBITUL NOSTRU,,SPECTRU POLITIC CARE DUPĂ MINE ESTE CEL
MAI VINOVAT.

gogu de la Orodel  •  18 februarie 2015, 7:56

Bas cere razbunarePtiu drace!!!!!

carmela  •  18 februarie 2015, 8:01

„Iată un pasaj din ceea ce scria Gazeta pe 5 decembrie 2015:
”PASUL 9: Se încearcă păcălirea Comisiei Europene!”

ma indoiesc ca VOR spune asta la sfarsitul acestui an!

atentie la neatentie!

Georgel  •  18 februarie 2015, 8:01

a spune că a fost presat de ministru să facă o șmecherie nu prea este o probă, omul dă vina pe șef să scape. Este o vorbă românească: dacă îți spune să sari în fântână, nu ești obligat s-o faci. Îmi aduc aminte dintr-o discuție, că Băse a scris pe o cerere: a se rezolva după verificare, dar faptul respectiv era ilegal, deci trebuia refuzat. Cel care semna era acoperit. Șopârle!
În ceea ce privește banii europeni, ar trebui analizată eficiența cursurilor sau lucrărilor făcute, dacă populația le-a solicitat (sensuri giratorii, parcuri, băncuțe) și așa vom ajunge la concluzia că noi am cheltuit fondurile europene numai ca să le luăm banii, eventual mai dăm și la oameni ceva, restul a fost jaf. Din nefericire, românul foarte rar gândește economic, de fiecare dată se cheltuie bani in folosul firmelor, nicidecum al populației (vezi conducte de gaze sau apă la sate în care locatarii nu se racordează pentru că nu au bani nici măcar pentru racord la conductă).

L  •  18 februarie 2015, 8:17

Domle, deci fac si eu un tur de stiri de dimineata, vad mare cu galben ca ne spui cine sta in spatele arestarii sportivilor Cumnatu si Ghita si in articol numai de Udrea. Baaai, cred ca dimineata te trezesti cu asta in cap, nu-mi dau seama ce zice prietene/ sotia sau langa cine te trezesti fizic… In fine,… Deci daca Udrea a profitat de banii lu’ Cocos si matale de-ai varanului, atunci… in fine… 🙂

Cip  •  18 februarie 2015, 8:36

Articolul Dvs este singurul care pomeneste de Ponta / Ghita pe site-ul rtv.
Motivul? link – exchange 🙂

Cătălin Tolontan  •  18 februarie 2015, 8:39

2, calin, 7, carmela: era decembrie 2013, multumesc, am rectificat.

doina  •  18 februarie 2015, 8:41

si uite asa iese mai bine la suprafata marea famiglie-ponta-ghita-udrea-basescu-maior!!!!

caci ei erau siguri ca ponta va fi presedinte si vor fura in continuare. repet intrebarea: de ce nimeni nu il ia la intrebari pe maior? si base acum vrea civili la servicii de parca pina acum au fost civili!!!

asta da tupeu! mafiotii lui nastase au fost preluati de base si adusi pe cele mai inalte culmi de „civilizatie”. nu vedeti?

in ultimul timp nu mai luau spaga prin banci ci direct, cash, nimeni nu a monitorizat-o pe infractoarea de udrea!!! normal ca nu prea au si astia de la dna probe!

totul s-a facut fata in fata, nu la telefon…nici la nastase nu prea aveau, au avut noroc de prostia lui ca s-a lasat inregistrat, udrea e perversa nu or s-o mai prinda!

zzz  •  18 februarie 2015, 8:51

remeber ce spunea si vanghelie despre ghita:

https://www.youtube.com/watch?v=00qvS1DPzfg

numai  •  18 februarie 2015, 8:54

hei rupisti pe aici !! Inteleg off topicul dar deja exagerezi . Asta e un ziar de sport unde comenteaza mai ales multi iubitori de fotbal . Culmea e ca nici macar nu moderi ci pur si simplu ce nu iti convine stergi mai ales cind cineva critica articolul . Invata sa fi om de la maestru Ioanitoaia care cu orice pret respecta dreptul la exprimare ca nu esti tu dumnezeul ziarului !!

Nicoleta  •  18 februarie 2015, 8:55

cata nedreptate,,, Gica Popescu e inchis…iar udrea libera? ce-a facut Popescu de merita sa stea inchis atatia ani???a muncit,nu? iar udrea numai a furat …rusine justitie!Ah, unde esti dreptate???

De citit azi – 18 februarie 2015 – DragosU.ro  •  18 februarie 2015, 8:55

[…] ACTUAL “Cercetările DNA pe fonduri europene sînt doar la început” […]

marin  •  18 februarie 2015, 9:19

Varuiti, varuiti, ca nimeni nu scapa! E tare asta cu zugraveala!

deziluzia  •  18 februarie 2015, 9:25

ziarul asta incepe mai degraba sa arate ca lumea justitiei nu ca lumea sportului . In plus printre useri apar si tot felul de hei rupisti care aplauda la orice . O caracteristica a poporului roman . Aplaudatul !!
Apropo justitia asta partinica sau nu a aparut cam tirziu . Probabil se va mai adauga un ic la PIB daca li se confisca averile actor mafioti dar mai mult de atit nu cred . Industria si agricultura sunt praf la fel cum vor fi si viitorii guvernanti . Demagogii PNL-listi . Si aia niste demagogi notorii . Tara aia 2 generatii de acum incolo nu va imbunatii nivelul de trai nimanui cu exceptia bogatilor care vor scapa ghilotinei DNA-ului .Asa ca nu mai vinde iluzii la naivi . Ocupa-te de sport ca de aia ai fost numit „tartor” acolo nu sa faci politica !

gelu  •  18 februarie 2015, 9:38

felicitari, poate scoateti la iveala si ce s-a facut cu subventiile pe pasune la primaria Hoghiz!!!si cum s-au obtinut, pasunea scadea subventia ramanea

Cronco  •  18 februarie 2015, 9:48

incredibil.cum ati reusit sa transformati un rand despre ghita si monta intr-o mancatorie de rahat despre Udrea…probabil de aseara aveti frisoane,greturi,ameteli ,de cand ati vazut-o pe Udrea plecand din arest…

Robert_Vulcan  •  18 februarie 2015, 9:49

Cred ca atunci cand erai mic iti placea sa te joci cu chibrituri. Aveti o rabdare fantastica sa puneti litera langa litera, fapta langa fapta. Traim in mod cert vremuri interesante.
PS. E ziua unui amic comun, sa nu uiti sa-i spui ‘La Multi Ani’ 🙂

victor  •  18 februarie 2015, 9:50

pentru nr.15
popescu si-a batut joc de cariera lui facand evaziune fiscala; alaturi de el si alti hoti , unii cu ceva scoala , altii niste jigodii analfabete ; procesul a durat 6 ani.
peste 6 ani va fi pedepsita si udrea.

Constantin cel mic  •  18 februarie 2015, 10:18

Io inteleg ideea cu clica lui Ponta si ai lu’ Basescu si ai lu’ Iliescu da’ pana la urma cine e si cum il cheama pe „cumnatu’ lu’ Ponta”?! Presupun ca exista un nume la care se face referire, nu? Treaba cu bagatul in fata a unor nume pentru publicul avid de lupta anti „copruptii de la putere” este mai mult pentru cei care nu citesc bloguri ci se uita la serialele de dupa ora 17:00…

dudu  •  18 februarie 2015, 10:23

Intrebare de baraj: Se poate un articol de investigatii marca Tolo, fara cele doua cuvinte magice – „surse judiciare”?

liza  •  18 februarie 2015, 10:27

MIRCEA DRĂGHICI

ionut  •  18 februarie 2015, 10:30

Gala Pute este numele real a acelei mascarade.

Dovezile din „Microsoft” erau subtiri impotriva blondei din Plescoi, but the worst is yet to come for her. Adica greul abia acum incepe cu dosarul Gala Pute.

Aici da, se pare ca procurorii au dovezi irefutabile, denunturi pe probe, nu pe biletele cu E.U.

Asa ca schimbarea arestului cu arestul la domiciliu de ieri e apa de ploaie.

fotbal  •  18 februarie 2015, 10:33

boanchis e baietel simpatic si daca as fi tu i-as trimite un buchet de gladiole :-p

eu  •  18 februarie 2015, 10:37

De acord ca o presa independenta si cu onoare este esentiala pentru democratie …. dar …. mai sus este pasajul urmator :

„“În acel moment, Lungu a informat-o pe Elena Udrea. Lucrurile deveniseră primejdioase pentru ei. În Gazetă se publicase încă din primăvară că Transgaz a întors bani în Gala Bute. Fostului ministru i-a fost clar că procurorii vor ajunge la ea”, explică înregistrările o sursă a ziarului.”

„Lungu a informat-o pe Elena Udrea” …. UNDE SUNT DOVEZILE ???? !!!!

Romica_Bunica  •  18 februarie 2015, 10:38

15, Popescu a facut lucruri extraordinare pt noi, cei ce iubim fotbalul, dar acum sta acolo unde ii este locul;
19, senzational ce se intampla la Hoghiz!

Florian  •  18 februarie 2015, 10:39

Cum este posibil asa ceva ? In ziua in care o trimiti pe Udrea acasa salti membrii ai familiei Ponta !!! O mica observatie : isi da demisia Ponta acum cand cei dragi sant urmariti penal ? Ca parca asa cerea cand M.Basescu a fost arestat ” Pres. Basescu trebuie sa demisioneze ” Nu cred . Ponta are pielea groasa. Anyway Udrea ( ca o adevarata Doamna ) face ceace a promis – varuieste stabilimentul -.Simt in vezica jubiliara ca vor urma oaspeti de seama in acel loc. Noi , micimea , trebuie in continuare sa infieram cu manie proletara ceace am citit in articolul maestrului Tolontan. Inainte tovarasi !!!!

elena marin  •  18 februarie 2015, 11:05

Domnule Tolontan,va felicit pentru consecventa si modul dvs.,de a descoperi ce se mai intampla in Romania noastra mica,dar inca bogata,ca sa fie furata.Va intreb,oare abuzurile pe care le face Biserica Ortodoxa Romana,cand se vor descoperi si vor iesi la iveala?Cred ca dreptatea oamenilor care au pierdut procese in urma retrocedarilor este in fundul marii,cu toate ca sunt acte si titluri de proprietate,justitia da castig de cauza tot celor care NU SUNT PROPRIETARI.De ce,oare?

Ariana  •  18 februarie 2015, 11:25

Incredibil cate lepre hoate sunt in tara asta….vai de tara asta!!!!!!
trebuie sa luam atitudine dragilor,asa nu se mai poate,poporul moare de foame si alte lipsuri si politicienii sunt mai muuult decat bine!!!!jegurile naibii!!!! Atitudine,e singura care ne scapa de aceste lepre …

Milici  •  18 februarie 2015, 11:43

Teknică de manipulare tipic băsistă –Afară-i vopsit gardu , înăuntru-i leopardu.
Titlul scurt referă ţinte permanente băsiste- Ponta , prin cumnat (!) şi Ghiţă.
La interior aceleaşi poveşti nemuritoare arhicunoscute despre coana Nuţi , spaima constituţii .
Evident e vorba despre jocurile de putere ale cuplului de forţă bielă-manivelă , DNA-Secu ca să se dea imparţial şi să prindă la plebe !
Nimic despre cazul minor al cumnatului , început din 2011 şi scos oportunistic de la naftalină de cuplul comico fantezist Coldea- Kovesi , ca trădarea să nu pută prea rău !
Concluzia e una singură:
S-a insinuat şi Tolo în aparatul de propagandă care primeşte marfă proaspătă pe filiera DNA-Secu , a devenit şi el jucător , dacă Mircea Marean , Măling P Bot , Rarbăs Bogdan , coloneiii Turcalete şi Soneria Matei au fost desconspiraţi !
Să fi infiltrat iar organili trustul Intact ?

Fla  •  18 februarie 2015, 11:50

Bravo Catalin si Mirela!
Dupa ce citesc textele voastre, imi vine sa musc din corupti.
Nu va lasati!

Nasul TV » În arest se zugrăvește | Previziune sumbră pentru Sebastian Ghiță și cumnatul lui Ponta  •  18 februarie 2015, 11:51

[…] intr-un dosar de coruptie ce vizeaza afaceri cu fonduri europene.Catalin Tolontan aminteste pe blogul personal ca tot o fraudare a fondurilor europene este vizata si in dosarul Elenei Udrea – Gala Bute, […]

banatean  •  18 februarie 2015, 11:53

e bine ca s-a inceput curatarea „sistemului”. Coruptia e prea prea mare in Rom. Sperantele sint minime ca vre-o data v-a fii altfel. Chiar si asa e bine ca se mai reduce lista faptasilor. Sau poate totusi mai prinde cite unul frica si nu se mai intind asa departe. Intrebarea e ce se face totusi cu banii „recuperati” de la faptasi. In cazul ca se recupereaza ceva. Meandrele sint prea intortocheate ca sa se mearga pe un fir pina la capat. Bine ar fii ca si membrilor de familie sa li se controleze proveninta bunurilor. O nevasta care nu lucreaza, consuma intreit, lux pur, si cu o avere si conturi in banca pentru trei generatii. Neamuri de a x-speta cu donatii sau inscrieri de averi picate din cer…Unei asemenea a doua,sau terta…etc.persoana nu i se confisca nimic. Vinovatul face 2-3 ani de puscarie sau iese pt. buna purtare mult mai devreme (cit cazuri nu se stiu!) si mai departe milionar-multimilionar, bine merci. Dreptate nu gluma ! Si cind se ia la puricat Timisul, Timisoara in special ? In perioada 2004-2014 sau rulat fonduri europene sau nu , de puteai face zece autostrazi din valoare. Ghinionul e ca rulajul a dus spre conturile personale ale conducerii judetului si acolitilor lor. Proprietati de zeci de mii de ha, (in cazul in care localnicii mai asteapta si azi sa li se elibereze certificatul pe un petec de pamint care probabil de mult nu mai exista), vile, case la tara, firme… In Timis se mergea mai mult pe filiera Blaga (frontierele spre vest erau doar de el controlate). Pina acum Vasile Blaga nu a innoptat a DNA. Poate i se face si lui un loc la hotelul DNA. Dar si actualii in Timisoara beneficiaza de fonduri Eu. Si nu uitati de Timis. Tat Banatu’i fruncea !

Cătălin Tolontan  •  18 februarie 2015, 12:19

24, dudu: toate investigatiile noastre incep fara surse judiciare. Nu e trufie, asa au stat lucrurile.

Uita-te la Ridzi ca au fost zeci de articole fara surse din justitie. Si la Gala Bute au fost ani cind am relatat pe alte surse. E simplu de ce.

Pentru ca, atunci cind incepem investigatiile, justitia habar n-are de infractiunile acelea.

„Sursele judiciare” apar mai tirziu, cind cazurile se muta in justitie. Si cind, in mod normal, cei din justitie afla mai multe decit noi.

dudu  •  18 februarie 2015, 12:24

Tolo, inteleg sa stergi comentariile injurioase, obscene, sau care contin atacuri la persoana. Sa inteleg ca intrebarea mea anterioara te-a deranjat? 😀
A, si sa nu spui ca era offtopic. Vad aici comentarii de lauda, despre Ghe Popescu, despre Basescu, despre primaria Hoghiz etc etc. Sau cumva parafrazezi vorba dramaturgului „Offtopic sa fie, dar sa-mi convina mie!”

cpt.ahab  •  18 februarie 2015, 12:33

Saracii europeni! Asa mi-e mila de ei! Cum ii mai pacalim noi! Hotii striga hotii!

sorina  •  18 februarie 2015, 12:37

Daca asta-i inceputul unei campanii adevarate anticoruptie ma bucur. O singura nedumerire imi intuneca senzatia de bine ce m-a cuprins: de ce acum, dupa plecarea lui Basescu? Sa inteleg ca Udrea a fost atat de toxica incat daca s-ar fi luat cineva de ea o lua razna Basescu?!
Bravo pentru consecventa pentru ca sunteti de admirat.

PS Faza cu zugraveala de la arestul Politiei Capitalei e stirea zilei si e un semn

dudu  •  18 februarie 2015, 12:44

A, sorry, adineauri nu imi mai aparea comentariul, probabil ca am postat in acelasi timp 😀

Ref raspunsul de la Nr 38

OK, ok, dar eu ma refeream la altceva. Cand incepeti o investigatie, citati „surse”. Cand treburile ajung in instanta, citati „surse judiciare”. E o diferenta de termeni, pentru ca in realitate senzatia cititorului este ca sunteti „serviti” permanent cu ponturi de organele de ancheta (de unde si acuzatiile – de exemplu, alea ale lui Basescu – ca sunteti pe telecomanda Serviciilor).
Eu unul am mai multa incredere intr-o investigatie jurnalistica, decat intr-una a procurorilor. Pentru ca jurnalistul isi asuma raspunderea, in timp ce procurorul face o poveste si daca povestea prinde bine, daca nu prinde, asta este.
Vezi cazul arbitrului Savaniu, arestat si compromis de procurori, apoi achitat de Justitie si plans deunazi de Ioanitoaia. Savaniu e distrus, procurorii sunt ok.
In concluzie, m-ar bucura sa vad la voi mai multe dovezi si articole construite pe surse multiple si pe documente, decat pe vorbe (si alea din surse „apropiate anchetei” 😀 ). Oricum, remarc cu placere faptul ca (in premiera?) ati notat faptul ca unul din punctele de vedere al unei surse judiciare poate fi considerat subiectiv.
Apropo, zilele trecute ii povesteam unei colege cum era sa ne intepam cu un pont in urma cu multi ani. O sursa, altfel de incredere, si care ne adusese multe documente si povesti verificate ca fiind ok, ne-a livrat informatia (cu documentele aferente) cum ca Viorel Catarama ar fi fost urmarit penal cand se alesese ultima oara in Parlament. Dupa jumate de zi de verificari, in care toate informatiile – nume, fapte, documentele de la Politie etc. pareau sa se pupe, am descoperit ca era vora de alt Viorel Catarama, nascut pe aceeasi data, dar in alt loc, sau nascut in acelasi loc, dar la una-doua zile distanta (nu mai stiu exact care din cele doua variante). Apropo de povestea asta, nu te temi ca, intr-o zi, una din sursele voastre de incredere sa va dea un pont beton, care sa se dovedeasca a fi o dezinformare?

gala bute  •  18 februarie 2015, 12:48

Domnule Tolontan,

Probele DNA-ului impotriva vidrei au fost foarte subtiri, asa ca nu stiu ce vi se pare dumneavoastra acel caz mare pionierat.Deocamdata conform DNA-ului gala bute e un mare fas.Concluzia, ori gsp-ul vede furt unde e cinste sau dna-ul e inapt.Personal cred in a doua varianta dar prolema e ca dumneavoastra credeti ca gsp-ul a avut dreptate si dna-ul este apt.

Cătălin Tolontan  •  18 februarie 2015, 13:00

41, dudu: nu e asa. Daca cititorii ar avea senzatia ca ne sint servite, n-ar crede in ele.

Explic inca o data…

Investigatia Piatra Arsa, de pilda, nu exista pina nu am descoperit noi gardul acela exorbitant de pe Platoul Bucegilor. Abia apoi a venit Curtea de Conturi. Iar procurorii n-au venit niciodata.

Tu spui ca „Eu unul am mai multa incredere intr-o investigatie jurnalistica, decat intr-una a procurorilor. Pentru ca jurnalistul isi asuma raspunderea, in timp ce procurorul face o poveste si daca povestea prinde bine, daca nu prinde, asta este”. Ai o opinie pe cit de radicala, pe atit de simplista despre munca procurorilor.

Sigur ca putem fi dezinformati. De aceea, niciodata nu mergem pe mina unei sinure surse. Niciodata!

vlad  •  18 februarie 2015, 13:03

@Nicoleta Gica Popescu este evazionist dovedit, e normal sa fie in inchisoare. Ce rost au comparatiile astea??? Asa pot face si eu niste comparatii deplasate: cum pot fi atatia oameni in inchisori doar pt coruptie, pt furturi, violuri, cand Iliescu responsabil pt mortii de la mineriade este in libertate??? Hai sa-i eliberam pe toti pentru ca nu putem sa-l dovedim pe ala mai rau.

E penibila mentalitatea asta.

George Maior  •  18 februarie 2015, 14:04

Ea a descalecat in vremea ministeriatului de dezvoltare in multe orasele, de pilda in Lipova jud.Arad. Orasul avea strazi seculare pavate inca din vremea Marei a lui Slavici cu cuburi din granit si bazalt cu latura de 25x25x25 cm. Impreuna cu primaria PDL-ista din acea vreme( anul 2009), au hotarat asfaltarea strazilor din oras dupa efectuarea unor lucrari de refacere a canalizarii, au scos toata piatra cubica ( cca 12 km de pavaj ), au exportat piatra sau au vandut-o, iar strazile au ramas siluite si desfundate total pana luni 16.02.2015. Ce credeti ca s-a intamplat luni: AU INCEPUT SA ASFALTEZE STRAZILE ! O fi din cauza smenului de la Comarnic?

gigel  •  18 februarie 2015, 14:24

Eu, unul, daca-i baga pe toti dupa gratii nu ma deranjeaza deloc daca zugravesc arestul, locul de asteptare al mafiotilor in drumul spre inchisoare.
Cat despre fondurile europene, cei cu decizia in mana au intrezarit in acesti bani solutia de a fura in continuare. Un alt sac cu bani de golit.

Depui dosarul, smecherii il aproba in cardasie cu tine, tu te faci ca derulezi contractul, iar statul te plateste de la buget.

Europenii vad porcaria, nu mai dau banii, dar pe nimeni nu intereseaza. Pentru ca ce era de furat s-a furat.

Adevarata manevra care devoreaza banii publici, fie ei romanesti sau europeni.

Bravo pentru aceasta developare a fraudarii bugetului de stat sub acoperirea fondurilor europene!
BRAVO!

dudu  •  18 februarie 2015, 15:24

43, Catalin Tolontan

Citez: „Ai o opinie pe cit de radicala, pe atit de simplista despre munca procurorilor.”

M-ai lasat cu gura cascata. Ma asteptam, ca ziarist, sa fii de acord cu mine, sau, daca nu erai, sa ai o parere mai nuantata. Cand colo, se pare ca admiri munca procurorilor mai mult decat pe cea de ziarist, ceea ce mie mi se pare.. nu stiu cum sa zic… jenant?
Parerea mea despre procurori mi-am format-o pe propria piele. Am fost urmarit penal 3 ani de zile, si pentru ca nu mi-au gasit nimic, procurorii m-au scos de sub urmarire, dar mi-au aplicat o amenda de doi lei, pe baza unei dovezi inventate. Au scris in dosar ca mi-am recunoscut vinovatia (ceea ce nu facusem). Am platit amenda, pentru ca era mai ieftin decat sa-mi angajez avocat si sa contest, si pentru ca oricum procurorul si politia nu ar fi patit nimic.
Nu intamplator am dat exemplul lui Savaniu. Sa presupunem (prin absurd) ca Elena Udrea ar fi achitata la finalul procesului Gala Bute. Ea ar putea atunci sa te dea in judecata pentru, sa zicem, calomnie, inclusiv pentru acest articol, in care scrie ca s-a incercat fraudarea fondurilor europene la cererea ei. In atare situatie, ar fi vizati de acuzatie: Gazeta Sporturilor (care a preluat si publicat articolul), autorii articolului si sursele citate. Poti folosi Legea drepturilor de autor ca sa iti protejezi sursele anonime, dar nu poti face acelasi lucru pentru citatele luate din referatul DNA. Insa cel mai important lucru este ca procurorul este scutit de raspunderea civila. In cazul in care Udrea ar fi nevinovata si v-ar actiona in instanta, ar fi condamnati in solidar Gazeta, tu si… Statul Roman (in locul procurorului).
Ziaristul isi asuma raspunderea, procurorul – nu. De asta eu am mai multa incredere in articolul tau, decat in referatul procurorului. Tu, in schimb, se pare ca esti de alta parere…

Mihnea  •  18 februarie 2015, 15:30

Doua filme noi pe piata:
1. Alo, Ponta, urmeaza Gala DU-TE!
2. Ponta catre Ghita: Ghita, te-astept deseara la Portita (Poarta Alba!)

Cătălin Tolontan  •  18 februarie 2015, 15:33

47, dudu: imi pare rau, dar n-am spus nicaieri ca pretuiesc munca procurorilor mai mult decit cea a ziaristilor. Sint ziarist. Dar, in general, nu desconsider profesiile. Nici o profesie.

Tudor  •  18 februarie 2015, 16:12

nici ziariştii nu au nicio răspundere, ce răspundere să aibă Tolontan ?
o să zică că a fost dezinformat de surse, eventual …ce răspundere au cei de la postul ăla dezgustător, cu o cifră la urmă ?

Comentează