Lăsați-ne să iertăm!

Furioasă pe toată lumea, Monica Ridzi cere clemență unei justiții pe care n-o recunoaște. La rîndu-i o victimă, Dan Diaconescu ne anunță cu mîinile încătușate că ”din acest moment, românii nu mai cred în justiție”

joi, 5 martie 2015, 5:36

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Tablou cu zei și fulgere.

Furioasă pe toată lumea, Monica Ridzi cere clemență unei justiții pe care n-o recunoaște. O numește ”o justiție profund dependentă”, formată din ”procurori și judecători care au abuzat” și au însăilat astfel condamnarea ei la închisoare, pe care fostul ministru o  consideră ”o mare eroare judiciară”.

La rîndu-i o victimă, Dan Diaconescu ne anunță cu mîinile încătușate că ”din acest moment, românii nu mai cred în justiție”. E furios și el. Și-și flutură deasupra capului brățările gloriei, cu gestul care l-a făcut pe jurnalistul Horațiu Peppine să observe că ”în România, cătuşele nu mai semnifică penitenţa, ci gloria persecutatului” (Deutsche Welle).

Pe televiziuni se derulează cererile Monicăi Ridzi și ale soțului său.

Mă sună Liviu Mihaiu. ”Chiar dacă ea nu-și înțelege vina, pe caz medical poate fi iertată. Cred că trebuie să avem, ca societate, o atitudine superioară”, spune el. Și întreabă: ”Voi ce credeți?”.

Păi, ce să credem? Vedem că noi, cei din libertate, ne punem probleme, avem dileme și îndemnăm la compasiune.

Sabina Fati a scris un text frumos în România liberă acum cîteva zile, despre riscul de a ne pierde umanitatea. Emil Hurezeanu a izbucnit omenește aseară la Digi24 împotriva exceselor DNA, amintindu-ne că “pe pămînt există înțelegere, clarificare, adevăr și iertare”. Dar cum poți să acorzi iertare cuiva care te disprețuiește, te atacă și te minimizează dincolo de al 12-lea ceas? Și care nu vrea iertare, ci răzbunare pe cei care l-au îndepărtat?! Uneori, ca să poți ierta, te ferești întîi de lovitură.

Întrebarea este: își doresc Dan Diaconescu și Monica Ridzi iertare?

Unul este condamnat pentru șantaj, iar celălalt pentru abuz în serviciu și ștergerea probelor infracțiunii. Au trecut ani de cînd sînt în instanțe și nu au recunoscut, niciodată, nimic. Dacă judecătorii lucrează la ordin, cum susține Ridzi, atunci în cazul ei 8 judecători din două instanțe au gîndit la ordin. Opt, nu unul!

”Inculpații au avut o atitudine constantă de negare a infracţiunilor imputate”, notează Înalta Curte în prima motivare a sentinței Monicăi Iacob Ridzi. ”Perseverență în infracțiuni”, ”încălcări grave ale legii” și un minister al sportului transformat ”într-un tablou infracţional dezolant al activităţilor infracţionale”. Despre asta vorbește justiția.

Despre ce vorbesc cei condamnați?

Într-una dintre interceptările din dosarul ”2 Mai”, Ridzi află că este înregistrată și folosește următoarea frază referitoare la viitoarele acțiuni ale MTS: “Să fim atenți cum cheltuim banii pentru alte acțiuni! La televizor se vede că profesorii nu au bani, pensionarii mor de foame și în spitale e dezastru. Să dăm bani doar la acțiuni sociale”. “Cum adică?”, întreabă un angajat MTS. “Să dăm bani la handicapați, la chestii care te apucă plânsu’, mila!“, explică Ridzi. Seamănă, nu-i așa, cu emoționanta campanie de azi de pe televiziuni?

Cînd a fost condamnată, prima instanță a explicat că o face pentru ca fostul parlamentar și ministru ”să se conformeze la valorile sociale”. Senzația e mai degrabă că mulți dintre cei care au probleme cu justiția, de la Udrea și pînă la DD, doresc ca noi să ne conformăm valorilor lor.

Aici nu discutăm despre rezolvarea situației medicale. Dacă o comisie medicală și, mai apoi, un judecător, ar decide că Monica Ridzi nu poate îndura detenția, nu cred că cineva ar avea ceva de comentat. Și dacă ar comenta, e treaba lui. Cruzimea nu e în fișa de post a justiției.  

Dar, pînă atunci, ceea ce aflăm noi este că nici Ridzi, nici DD și nici Udrea n-au greșit cu absolut nimic. Dimpotrivă, cei de dincoace de gratii au greșit, e limpede! Infractorii, spune Ridzi, sînt procurorii care i-au falsificat stenogramele și s-au apucat să recunoască abia acum faptul că au acționat la comandă! Să nu trecem atît de ușor peste aceste afirmații. Dacă ele ar fi adevărate, se vor deschide procese penale împotriva magistraților!

Infractorii sînt, așadar, cei din SRI și din DNA, de vreme ce lucrează cu ordin extrajudiciar, după cum susține Udrea. Infractorii sînt judecătorii și infractorii morali sînt jurnaliștii care relatează despre cazuri. Au început avocații și politicienii care migrează dintr-un studio TV în celălalt să-i certe pe jurnaliști că își fac meseria! Și au dreptate, căci e limpede ca un cristal: pe banda de alergat inserată în celula lui Borcea galopează dreptatea, în timp ce infractorii sînt altundeva.

Am ajuns în situația redată într-o glumă în ultimul număr din ”Cațavencii”, care scrie că ”nu condamnații sînt închiși pe dinăuntru, ci noi sîntem încuiați pe dinafară”. Aceasta este senzația care te cuprinde dacă îi asculți. Nu ei au făcut ceva rău, ci societatea e de vină că, pentru a se apăra, folosind mijloace legale, a decis să-i țină departe o vreme pe acești oameni.

Același lucru l-am scris la vremea potrivită și despre felul în care Dan Voiculescu nu-și înțelege condamnarea și față de răul pe care A3 i-l produce. Se vede treaba că apostolii statului de drept sînt la fel de reticenți în a accepta decizia justiției ca și cei pe care-i acuzau că dau lovituri de stat.

Ca jurnaliști care și-au dedicat ultimii 6 ani din viață ocupîndu-ne de cazurile Ridzi și Gala Bute știm destul de bine cîte mișmașuri, cîte complicități și cîte combinații sînt încrustate acolo. Ni se pare o nebunie a unor zei mînioși să pretinzi că toți sînt vinovați, procurori, judecători, colegi din ministere, oameni de afaceri, primari, numai tu, niciodată, tu n-ai greșit deloc!

Văzîndu-i cum își afișează nu căința, ci, bun e Horațiu Peppine!, ”superbia unui patriot învins de duşmani”, te întrebi dacă iertare, libertate și viață vor ei. Nu cumva, ei cer în continuare să fie crezuți, admirați și slăviți?

Dacă mîine le dai drumul, se vor înfige să ne conducă din nou. După ce a fost trimisă în judecată, Ridzi s-a întors în Parlament pentru încă un mandat, iar acum strigă, și nu poți să nu te simți tulburat, că tot ce-și dorește e să stea cu copiii.

Refuzul  condamnării și al ideii că au greșit, oricît de puțin, exprimă mai mult decît o tactică de apărare sau de emoționare colectivă. E ca și cum ei vor să le interpretăm cazurile așa cum și le interpretează ei înșiși și, în general, să ne reducem înțelegerea lumii la numitorul comun al felului în care ei o înțeleg.

Dar nu e nimic nou, să nu fim ipocriți!

Mulți dintre ei așa au guvernat. Așa au trăit. Așa le-am permis, cei care am făcut-o, ca să fim sinceri pînă la capăt.Ca ziarist, îmi reproșez că n-am fost mai aspru pînă în 2009 cu Traian Băsescu, apoi mi-am făcut mai just treaba, pentru că de la el au învățat acești curteni politici că au mereu dreptate. Și că nu sînt datori să explice nimic.

În  lupta lor cu justiția, acuzații trădează sindromul celor care au mereu dreptate. Cînd ajungi să stăpînești tot, orice contrazicere îți activează un gol ontologic. Dacă nu controlezi, nu mai exiști.

Ridzi, Udrea, Bica sînt niște oameni care au ajuns la o asemenea putere asupra semenilor lor încît acum nu fac decît să mute patologia lui ”am mereu dreptate” în închisoare.

Imperfecți și convinși că nu avem mereu dreptate, tot noi le sîntem datori cu ceva. Cu rugămintea: tăceți un pic! Nu mai dați bani ”la chestii care te apucă plânsu’, mila!“ și nu mai folosiți nenorocitele de tactici de PR ale consilierilor că multe dintre ele v-au dus dincolo de gratii, în goana după imagine. Lăsați-ne să ne vindecăm un pic, să ne treacă, să ne iertăm pe noi înșine și, într-un fel sau altul, veți simți și voi iertarea!

E mai greu să ierți în zgomot de șenile cu breaking news. Și Dalai Lama are nevoie de liniște cînd meditează, darămite noi, minți încordate în căutarea compasiunii rătăcite.

Există, pe lume, erori judiciare. Dar adevărata eroare judiciară națională se petrecea în România atunci cînd erau judecați doar cei mici, iar cei mari scăpau fără judecată, precum acum 10 ani. Nu întindeți la infinit răbdarea oamenilor și amintiți-vă de 16 noiembrie 2014! Chiar dacă vouă vi se pare că în aceste zile vă auziți doar voi și partizanii ideilor voastre, că lumea vă plînge de milă, reflectați măcar un pic că poate nu aveți dreptate.

Undeva se adună nemulțumirea oamenilor care asistă la acest proces de victimizare, pentru că și ei au probleme, și ei au bunici și părinți în spitale, și ei tremură pentru locul lor de muncă și sînt supărați că educația copiilor lor e amenințată. Lăsați-ne să iertăm din inimă și nu cu televizorul la tîmplă!

Comentarii (185)Adaugă comentariu

Alexandru  •  5 martie 2015, 15:30

Nu mi-e mila.
Banii pe care ii risipea cu nonsalanta doamna Ritzi si cu clica de hoti erau luati de la:
– Spitale , unde bolnavii mureau pe holuri din lipsa de doctori carora li s-a taiat salariul
– Politistii cinstiti care traiau numai din salariu
– Indemnizatiile de crestere a copilului pana in doi ani
– De pensionarii cu pensii mici.
– De toti cei 20 de milioane de romani care au platit orice cu TVA majorat cu 5% , adica orice , paine , medicamente , apa , caldura , malai, scutece pentru sugari si asa mai departe.
Pai cum va intrebati ce crima a comis ca sa merite asa ceva ? Au murit oameni de foame sau din lipsa de medicamente si de medici, unii bugetari si-au pus capat vietii pentru ca nu faceau fata cu ratele la banca dupa reducerea salariilor, au ars niste copii in maternitate pentru ca nu erau doua asistente pe tura dupa blocarea angajarilor, astea nu sunt crime? In timp ce cu banii lor ea promova o nulitate!

Copii mei au platit hainele si laptele si mancarea mai scump cu 5% TVA ca sa aiba ea ce risipi , s-a gandit la ei ? Atatia alti copii ai caror parinti nu au facut nimic rau sunt in situatii mult mai disperata decat ei si inca platesc pentru ce a risipit ea si cu gasca lui Basescu in fiecare zi.
De ce sa-mi fie mila ?

raspuns  •  5 martie 2015, 15:43

Pentru ca tu esti OM si pentru ca ai demonstra ca nu esti ca ei.
De aceea ar trebui sa ierti .

doina  •  5 martie 2015, 15:44

hai ca deja exageram!!!!! rizi mi se pare periculos de perversa.

Sint femeie, am 40 ani probabil osteoporoza ma pindeste si pemine, gastrita si multe altele am si eu, am 3 copii sin somera deocamdata! dupa 14 ani de munca) in prostia ei !!! dupa ce s-a facut pres in fata familiei basescu acum acuza justitia si cere clementa. eu una nu sint de accord! sint atitia amariti in tara care poate chiar in inchisoare sint la ora asta, care chiar au nevoie de clementa, ajutor si altele!! sa ne lase! sint jalnici si ea si sotul! mi se face greata!

da de Padureanu care are 80 ani si boli mai grave de ce nu vorbiti?da gica popescu care a avut bun simt si si-a recunoscut vina, a platit si sta in inchisoare? eu pe el l-as gratia ca are bun simt lucru care ii lipseste cu desavirsire lui rizi!!!!

oameni de genul ei mi se par mai periculosi ca aia care fura pt ei! sint genul de slugoi care ar face orice sa placa sefului!!!

dan  •  5 martie 2015, 15:48

Foarte foarte foarte bine zis Alexandru

Alex  •  5 martie 2015, 15:52

E o atitudine tipica de infractori primari. La urmatoarea condamnare dupa ceva ani deja petrecuti in spatele gratiilor vor recunoaste faptele si vor colabora cu organele de ancheta.

Ciprian  •  5 martie 2015, 15:54

Sa-i ignoram pe acesti infractori. Sa urle la peretii reci ai celulii.

Dupa un timp vor tacea si poate ca atunci vor avea timp sa gandeasca. Sa se reculeaga. Sa se indrepte.

Iar cand vor iesi, sa speram ca vor ramane retrasi din societate.

Paganus  •  5 martie 2015, 15:55

De-a dreptul jenant este ca se gasesc unele voci (avizate!) sa le ia apararea, pe considerente umanitare.

Odata ce avem o Justitie care functioneaza – nu perfect bineinteles, dar functioneaza – apar unii plini de intelegere si de compasiune sa-i apere pe corupti.

Pot intelege coruptul care se apara pana la capat, prin orice metode, oricat de josnice ar fi acelea, pentru ca acel corupt n-are onoare, n-are demnitate si n-are morala, dar nu pot intelege prostia unui om cinstit care, dupa ce i s-au prezentat amanuntit faptele coruptului, pune botu’ cu maiestrie la prefecatoria acestuia.

Universul si prostia sunt intr-adevar infinite

mario  •  5 martie 2015, 15:55

Dacă mîine le dai drumul, se vor înfige să ne conducă din nou. După ce a fost trimisă în judecată, Ridzi s-a întors în Parlament pentru încă un mandat, iar acum strigă, și nu poți să nu te simți tulburat, că tot ce-și dorește e să stea cu copiii.

Exact, si in dragostea ei pentru popor, pentru a da la h a n d icapati (termen peiorativ in societatea romaneasca) a fugit repede in barca PSD crezand ca Ponta o sa iasa presedinte si o sa-i ingroape dosarul.

Daca avea minimul de bun simt se retragea din viata politica, isi recunoastea vina poate ca altul era rezultatul.

Cat au fost la putere nu au inteles conditiile in care traiesc oamenii, in penitenciare sau in afara lor, sunt fonduri europene pe care doamna ministru Udrea le putea accesa pentru renovarea penitenciarelor, spitalelor, etc, dar preocuparile erau altele!

Marc  •  5 martie 2015, 15:57

Jos palaria, d-le Tolontan. Este cel mai bun articol pe care l-am citit despre ceea ce se intampla in prezent in Romania noastra. Multumesc.

LEFTER POPESCU  •  5 martie 2015, 15:58

.
Domnule Tolontan,

…”ceea ce aflăm noi este că nici Ridzi, nici DD și nici Udrea n-au greșit cu absolut nimic.”

Ce cauta UDREA in compania celor doi ,condamnati definitiv, atata timp cat ea nu a fost judecata. Sau poate dvs. sunteti judecator, iar noi nu stim, si deja ati dat sentinta .

Sunteti rautacios ca intodeauna . Se vede de la o posta ca aveti ceva personal cu UDREA. Pentru dvs. , ea trebuie sa fie bagata la inchisoare fara a mai fi judecata. Stricati un articol bun . Pacat !

flash  •  5 martie 2015, 15:58

problema este alta,de ce ridzi nu o da in gat pe eba?
asta nu inteleg.
daca ea este nevinovata inseamna ca recunoaste ca eba este vinovata.
oricum,Romania nu o sa aiba liniste pana nu intra toate s l ugile lui la inchisoare

dan  •  5 martie 2015, 15:59

Foarte bun articol, Catalin! Poate il citesc si unii si altii astfel incat sa le dea de gandit.

qpax  •  5 martie 2015, 16:01

Pana la o CONDAMNARE a cetateanului Traian Basescu … orice discutie despre ‘justitie independenta’ este propaganda de 2 … eurocenti!

Si btw … ce vreti voi sa spuneti este ‘veritcalitatea justitiei’ (sau in speta noastra lipsa de verticalitate si principii profesionale) … nu independenta … independenta se refera la cu totul altceva … si anume: gradul de dependenta fata de politic … care se poate proba si cuantifica … ca este foarte mare … si a fost MARIT prin ‘legile macovei’ care pune toate numirile in pozitii cheie din magistratura … in pixul unor organisme politice, cum este presedintele sau ministrul justitiei! Deci … faptul ca justitia nu este INDEPENDENTA … nu este o chestie de opinie, subiectiva … este o chestie obiectiva, de legislatie … si demonstrata! O justitie independenta … isi alege singura sefii de parchete, de curti … in propria breasla prin alegeri democratice periodice … ceea ce nu e cazul!

Deci ce voi vreti sa exprimati … este verticalitatea sau moralitatea, sau profesionismul justitiei … nu independenta! Nu ar strica … sa va mai familiarizati si voi cu … semantica limbii romane … si a unor notiuni juridice … pe care le folositi cu atata repetitie … daca gramatica … sa zicem ca ati stapanit-o! E bine sa stii si gramatica (ca am inteles ca asta este fundamentul meseriei de ziarist) … dar daca nu stii ce inseamna cuvintele pe care le folosesti … nu ai facut mare lucru! Just saying …:))

Mishu  •  5 martie 2015, 16:04

Ce ma uimeste este faptul ca acum, cand in inchisori au inceput sa isi faca locul asa numite „personalitati”, in fapt pungasi ca orice alt pungas, incepe toata lumea sa observe ca nu sunt adecvate conditiile din inchisori. Bineinteles ca nu sunt adecvate si ca trebuie sachimbate si imbunatatite, dar la fel de inadecvate sunt conditiile din spitale, din caminele studentesti, din multe scoli…este nevoie de un program cu prioritati. Nu stiu cand de bolnava este doamna Ridzi si inclin sa o cred (cu toate ca ar trebui ca spitalul penitenciarului sa dea o declaratie publica, daca tot vorbeste, pe presupuse si pe surse, toata lumea). Pe de alta parte, sunt convins ca in inchisori sunt multi oameni bolnavi dar acestia sunt „prostimea” lor nu li se da prezumptia de boala…ei trebuie sa suporte… Va intreb: este corect? Daca este bolnava, doamna Ridzi era bolnava si atunci cand a semnat „ca ministra” de fapt i-a placut sa se joace dea ministra…era pe val… Acum spune ca a gresit, ca nu a stiut…ce nu a stiut? Ca ar putea sa faca puscarie! A! Da! Asta sigur nu si-a imaginat… Imi pare rau pentru dansa, pentru famile, pentru copilasi…dar sunt multe familii la fel…Tata a fost inchis politic in anii 60 si il vizitam la Periprava…credeti ca erau conditii optime acolo in stuff, pe bacul Gironde? Tata, Dumnezeu sa il odihneasca, m-a invatat sa am garija ca in viata in tot ceea ce fac, semnez etc, sa am liniste sufletesca si sa pun linistit capul pe perna. Asta am respectat, am 56 de ani, nu sunt bogat, nu o sa fiu si nu am vrut sa fiu bogat…sunt bucuros ca am un loc de munca si o familie de care am grija ;i mai ales ca sunt sanatos, cat pot fi la aceasta varsta…altii au crezut ca sunt infailibili si unii chiar nemuritori… le este greu cand isi dau seama ca au trait o iluzie!
PS Ii doresc doamnei Ridzi sanatate si tarie, intelepciune sa inteleaga ca a gresit, inclusiv ca a avut incredere in cine nu trebuia si sa aiba o viata lunga si linistita, dupa ce va plati pentru greselile tineretii!

dino  •  5 martie 2015, 16:05

felicitari pt articol; e incredibil cat de repede uitam, cat de afectiv luam decizii, ce usor putem fi manipulati!
dl. Ciorbea observ ca e foarte ingrijorat acum de conditiile de arest preventiv, in conditiile in care ordonante de urgenta cu mari semne de neconstitutionalitate, l-au lasat complet rece; chiar devenim penibili!
e clar ca cei condamnati sunt oameni, au si calitati, si parti bune; nimeni nu le neaga; de aici, pana la a lua o pozitie de a apara pe cineva care nici macar nu cere clementa, ci cauta sa santajeze afectiv, e un pas greu de facut pentru o societate care accepta ca se lupta din rasputeri cu coruptia!

Carmen Felix  •  5 martie 2015, 16:06

Superb articol!

toma arnautu  •  5 martie 2015, 16:07

Dragă Tolo,

Corect ar fi cam așa :

Voiculescu, Ridzi, S.R.S, Năstase, Becali x 3, Udrea, și fostul ministru de la holdingul vostru !

Nationalistapolitic  •  5 martie 2015, 16:11

Bravo Cătăline!
Mila ?
Pt ce ar merita mila?

Absolut toti miniștri din cabinetul Boc și-au cumpărat posturile cu banii asa cum a scris în autodenunț fostul ministru Gabriel Sandu care plătise 5 milioane euro pt ministerul telecomunicațiilor.
La fel si Rizdi a cumpărat cu banii publici furați de soțul Tiberiu Iacob-Ridzi ca primar la Petroșani.
Guvernul Boc a închis 69 de spitale și au murit oameni, au tăiat fără mila din salarii si au impozitat si pensiile peste 1000 lei.
Mila?
Irina Jianu a fost condamnata împreuna cu fostul premier Adrian Năstase pt ca a strâns bani privați pt campania electorala .
Ridzi în plina criza a jefuit bani publici pt campania Elenei Basescu.
DE CE EBA ESTE LIBERA CÂND ADRIAN NĂSTASE A FOST CONDAMNAT?
Nu a fost Elena Băsescu beneficiarul faptelor Monicăi Ridzi?
Vrem ca Traian Băsescu, Blaga, Boc, Duta, Blejnar samd sa fie condamnați pt ruinarea României și averile confiscate.

Mila îmi este doar de romanii ce formează talpa tarii și de copiii noștri care nu niciun viitor din cauza regimului mafiot Băsescu PDL.

io  •  5 martie 2015, 16:11

ca si tata de copil mic, o compatimesc. nu imi e mila de ea sau de ceilalti. si ca paranteza …. eram pe plevnei in urma cu vreo 2 ani. vara. 35 de grade afara. eu cu un logan cu aer conditionat. geamurile inchise. pe sens opus un rolls cu geamuri fumurii, cu geamul soferului dat jos. DD vorbea la telefon. sa-l vada lumea. penibil. geamul din celula sper ca nu se da jos…
oamenii astia trebuie sa plateasca pt ce au facut.
si inca ceva. aseara am avut un disconfort la stomac (ca sa fiu elegant) vis-a-vis de emisiunea lui gadea. eu care ma uitam destul de frecvent la A3. ce s-a intampla acolo????
hai sa-i iertam pe toti !!!

George  •  5 martie 2015, 16:11

Catalin, stii si tu ca mereu auzim spunandu-se in presa si in emisiuni ca orice om beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, pana la o condamnare definitiva si irevocabila pronuntata de o instanta. Ceea ce este corect. Dar acum instanta s-a pronuntat, definitiv si irevocabil, in cazurile Ridzi si Dan Dianconescu. Asadar, cei doi sunt incepand de acum INFRACTORI CONDAMNATI.

De ce li se plange acum de mila celor doi, nu inteleg.. se strang cohortele de bocitoare, de parca numai Ridzi si Diaconescu ar avea dreptul sa sufere, dar si sa li se planga de mila. Pe condamnatii anonimi, cu miile si zecile de mii, societatea ii ignora complet. Li se ignora suferinta, li se refuza dreptul la compasiune. De ce? Doar pentru ca sunt niste anonimi. Si eu au familii, si ei sunt bolnavi, si ei au copii.

Aici, probabil este o atitudine si o mentalitate care tine de fibra miloasa a romanilor, care imediat se trezesc si empatizeaza cu asa-zisele victime, mai ales daca acestea sunt celebritati.

Cazul lui Dan Diaconescu nu il cunosc foarte bine, de aceea vreau sa ma refer doar la Ridzi. Aceasta femeie nu se caieste si nu se va cai niciodata. Este creata din acelasi aluat murdar cu Udrea, EBA, Ioana Basescu si alte femei tupeiste si de slaba factura, crescute in ograda lui Basescu. Sa se gandeasca la oamenii care nu au ce manca in tara asta din cauza ei si a guvernului din care a facut parte. Sa aiba zile si sa-si ispaseasca toata pedeapsa. Iar daca nu va avea zile, nu e nicio pierdere

DAN  •  5 martie 2015, 16:12

Nu e nimic iesit din comun …pana si cel mai amarat patron se comporta exact la fel cu angajatii -dau mii de euro la c, u, r ,ve, dar uita sa plateasca salariile la timp, banii-ochiul dracului-i-au transformat-nu vor recunoaste in veci ca au furat sau au gresit…

io  •  5 martie 2015, 16:13

am uitat sa spun: e prima data cand rezonez 100% cu editorialul tau

Lucian  •  5 martie 2015, 16:15

Iarta si vei fi iertat…parca asa suna ceva din Biblie…Cum putem noi sa judecam oamenii astia fara sa fi fost in locul lor ? Nu zic ca nu au gresit, poate au gresit, dar sunt atatea metode prin care pot plati. Cu ce ne incalzeste ca putrezesc intr o puscarie, tot pe banii platiti de noi, in timp ce nu avem autostrazi, nu avem atatea servicii cum trebuie…Haide sa ne mai gandim, sa fim noi aia care sa le dam o palma si sa i iertam, si in loc sa dam milioane de euro firmelor de salubrizare din oras, ii putem folosi pe ei…sau cate si mai cate.

Viorica  •  5 martie 2015, 16:15

Sa-mi fie cu iertare dar e cam patetic articolul si nu este corect sa spui ca ei au ceva cu societatea, ei au atacat mereu justitia si nu societatea.

Sunt total de acord cu Liviu Mihaiu cand spune
”Chiar dacă ea nu-și înțelege vina, pe caz medical poate fi iertată. Cred că trebuie să avem, ca societate, o atitudine superioară”.

Daca o tinem pe Monica Ridzi cinci ani in inchisoare, o distrugem nu numai pe ea dar si pe cei doi copii foarte bolnavi.
Eu personal nu sunt de acord sa-i platesc intretinerea in puscarie si cred ca adevarata detentie ar incepe in momentul in care s-ar recupera banii de la ea si nu ar mai avea voie in politica sau in functii de conducere toata viata ei.
Stand in puscarie ea invata sa urasca, nimic altceva. Daca mintea ei este ocupata cu aceasta ura atunci nu mai are timp si capacitate sa vada realitatea si sa se indoiasca de ceea ce a crezut si facut.

Tu spui
„Ca jurnaliști care și-au dedicat ultimii 6 ani din viață ocupîndu-ne de cazurile Ridzi și Gala Bute știm destul de bine cîte mișmașuri, cîte complicități și cîte combinații sînt încrustate acolo.”

Domnule Tolontan…am o curiozitate si sunteti liber sa dati un raspuns sau nu…
Daca cazurile Ridzi și Gala Bute nu existau, in ce v-ati fi investit viata/timpul in ultimii 6 ani?

Ar trebui sa le multumiti ca v-au dat un rost in viata… fara ei nu aveati despre cine sa scrieti si fara dumneavoastra ei nu erau super staruri astazi. 🙂 Impletirea destinelor….

Deci sunteti total implicat/interesat ca aceste anchete sa aibe un anumit rezultat si de aceea sustineri cu ardoare DNA-ul si justitia in general, pentru ca numai ei pot autentifica munca dumneavoastra.

Dar va rog din suflet nu uitati ca „the journey is the destination”…

Best regards!

catalin  •  5 martie 2015, 16:15

cred ca victimizam ticalosi fara scrupule,infractorii dovediti n-au demnitate iar interdictia unor drepturi e justificata chiar si la ziaristi,daca era malpraxis medical,fara deces,urlau toti sau daca unui inginer ii cadea un pod,tot fara decese,la fel de tare urlau.

Asteptam sa iasa dupa ispasirea pedepsei si poate ca intre timp apare si legea raspunderii magistratilor,care acum se cred asemenea lui Dumnezeu si indiferent ce decizie iau nu raspund

Cătălin Tolontan  •  5 martie 2015, 16:19

17, toma arnautu: am pus in text articolul pe care l-am scris atunci despre dan voiculescu

azet  •  5 martie 2015, 16:19

parerea mea este ca nu ei sunt vinovati ca incearca sa scape de inchisoare prin orice mijloace , ci cei care promoveaza aceste lucruri pentu audienta.
asta este nivelul presei din romania idiferent ca iti place sau nu sa recunosti.
ca exemplu :http://www.gsp.ro/sporturi/tenis/veste-excelenta-primita-de-simona-halep-inainte-de-indian-wells-o-jucatoare-din-top-5-a-anuntat-ca-nu-va-participa-la-turneul-din-sua-445325.html
daca ai timp citeste si comentariile sa vezi ca desi face audienta articolul, parerile despre autor si continut sunt dezastruoase.

Delta Dunarii  •  5 martie 2015, 16:21

Liviu Mihaiu se gandea la el. Nu-i asa dom’ Guvernator? Pregateste pixu’ si noi o sa avem o atitutine superioara.
Auzi, Sabina Fati. Mai ai d’astia Tolontane?

Cătălin Tolontan  •  5 martie 2015, 16:22

6, ciprian: nu sint de acord acolo unde spui ca, dupa efectuarea pedepsei, omul respectiv trebuie izolat de societate. In acel moment, el are aceleasi drepturi cu oricare dintre noi. Si-a ispasit pedeapsa.

25, catalin: da, sint corecte argumentele tale pentru care DD nu mai poate profesa un timp.

24, viorica: e patetic articolul, dar e patetic si ce spuneti dvs ca le datoram ani de viata 🙂

Maria  •  5 martie 2015, 16:23

Exista un moment de la care insusi Dumnezeu aplica justitia divina, care este implacabila. Se numeste punctul de non-retur. Adica, de aici incolo, indiferent ce ai face,regretele sunt tardive, se manifesta doar dreptatea. Justitia umana si-a spus si ea cuvantul in cazurile abordate (sa speram ca a fost corecta, eu nu am toate datele problemei). Insa noi, oamenii, suntem datori sa iertam. Merita sa ne punem intrebarea :” Daca am fi fost in locul lor, noi cum am fi procedat?” Asadar, sa nu mai judecam noi, caci au fost deja judecati si condamnati si platesc pentru ceea ce au facut. Sa nu uitam ca Dumnezeu nu vrea niciodata pierderea pacatosului, ci indreptarea lui. Haideti sa incercam sa simtim compasiune pentru situatia in care se afla aceste fiinte umane. Doar asa le putem ajuta sa se indrepte, nu cu ura si resentimente.

coriolan  •  5 martie 2015, 16:23

Eu i-am iertat pe toti,din pacate pentru ei nu sunt Dumnezeu!…

Mihai  •  5 martie 2015, 16:24

Domnule Tolontan, aproape perfect…multumesc, asa gindesc si eu. Gindesc la fel si cu majoritatea celor ce au postat inaintea mea. In consecinta sintem majoritari, numai buni pentru a contura decizia intr-o democratie. Sper din tot sufletul ca dupa ce se vor judeca toate faradelegile date pe fata astazi si in viitor, sa se ajunga la concluzia ca datorita lor (faradelegilor) ni s-au taiat pensiile, salariile, ajutoarele sociale…cu zimbetul onctuos pe chip, fostul presedinte ne anunta masurile de austeritate impuse de criza…NU DE CRIZA BESTIILOR, DE VOI IMPUSE PENTRU A VA IMBUIBA NERUSINAT!!!. Imi pare rau domnule Tolontan, nu pot ierta…sau macar nu inca, mai lasati-ne ceva timp

john.peris  •  5 martie 2015, 16:25

Exceptionala analiza, tot respectul Catalin !

Simona  •  5 martie 2015, 16:27

Un articol care exprima exact ceea ce simtim noi, cei furati, sfidati, batjocoriti!

Nu, asa ceva nu se poate ierta asa usor, nu e omeneste posibil. E usor de inteles ca de la extravaganta si lux din bani furati e al naibii de greu sa stai intr-o celula, care, putea arata mai bine daca n-ati fi furat!

Dar sunt spitale, gradinite care arata mult mai jalnic, sunt copii care mor inecati in haznaua scolilor, sunt oameni bolnavi de boli incurabile care se sting repede din cauza ca tu Ridzi, tu Udrea, tu Diaconescu le-ati furat sansa la viata si la un tratament decent! Asa ca n-avem cum sa iertam! Nu!

Cat de penibil a devenit si Gadea aparand-o pe aceasta penala! Luam cu lamaie sa ne treaca greata!

Dan  •  5 martie 2015, 16:31

Nu trebuie iertat nimic. Daca legal e bolnava si nu poate duce pedeapsa la bun sfarsit ok in rest numai falsuri si ifose.

Daca nu ii convin conditiile nu trebuia sa fure.

Trebuia sa se gandeasca la boli, copii si conditiile grele din inchisoare inainte sa faca abuzuri.

Si in plus pentru ce mila, ca se plange la TV de tot felul de boli care brusc s-au agravat si mai tare exact in ziua cand a aflat sentinta finala?? Sa fim seriosi…Merita tot ce i se intampla.

Si daca intr-adevar e bolnava nu trebuie sa se planga la TV ci sa o scuteasca un medic avizat. Punct

Emil  •  5 martie 2015, 16:34

Domnule Tolontan,

Felicitari pentru articol pentru ansamblu si in special pentru pasajele evidentiate. Cred ca sunteti in asentimentul meu ca acesta este produsul conducerii tarii din 1965 pana in prezent. Da, sa nu va mire ca am mers asa departe, da’ acesta este mentalitatea formata de toti conducatorii tarii (si aici nu ma refer doar la presedinte, ci la toata clasa politica cu putere de decizie) din aceasta perioada. Daca nu vom incepe sa lucram prin a schimba mentalitatea oamenilor, de a aduce din nou in centrul atentiei cinstea, onoarea, respectul fata de tot ce te inconjoara …….. vom avea in continuare doar exemple de oameni pedepsiti fara a se schimba nimic pe fond.

petru  •  5 martie 2015, 16:36

Da domnule,ai dreptate!Dar ani de zile nu te-ai deosebit cu nimic fata de ei !Cei care nu erau de acord cu ce scriaisi foloseau cuvinte mai dure le stergeai postarile .Acum recunosti ca ai mai gresit ,dar nu mult .Eu zic ca ai gresit mult de tot prin atitudinea umila uneori fata de fostul regim,aproape tot ce ai scris in acea perioada poate fi combatut cu argumente serioase.Asa ca si astia pomeniti in articol poate se vor cai.Da de iertat nu trebuie sa-i iertam.Au fost ca o ciuma.Toti trebuie sa plateasca ,pina si Base al dumitale trebuie pus la,, racoare „sa nu se strice.Sterge si postarea asta ca nu da bine!

make  •  5 martie 2015, 16:38

Imi pare rau sa spun, dar femeia asta, Ridzi, are o privire de reptila: rece, inexpresiva, fixa. Daca ochii sunt oglinda sufletului ma ingrozesc ce iad e in interiorul acestei muieruste parvenite, dornica sa pupe in dos seful cel mare si sa se faca utila. Daca dorea sa stea cu copiii ce dreaq a mai cautat al doilea mandat in parlament, sau s-a gandit ca parlamentul e pe Valea Jiului ?

nicu  •  5 martie 2015, 16:40

Nu întindeți la infinit răbdarea oamenilor și amintiți-vă de 16 noiembrie 2014″-COOOOOOORECT!!!

Costi  •  5 martie 2015, 16:41

Sharp! Buna si mea culpa cu Traian Basescu pana in 2009! Diseara ti se va pune iar „televizorul la tampla” :-). Stii ca sunt doar interese si ca nu exista coincidente. Eu nu mai privesc demult foarte implicat aceste drame, dramolete, urlete de disperare mai mult sau mai putin regizate.

Oamenii demni raman demni, oriunde si in orice situatie s-ar afla. Ceilalati plang pana le intinzi o mana, dupa care se salveaza si-ti dau eventual si o flegma in ochi ca sa nu cumva sa ai tupeul sa te gandesti ca i-ai ajutat vreodata. Gigi Becali avea gatul aproape rupt, urma sa faca pareza doar ca sa scape de inchisoare, dupa care a recunoscut (totusi) ca a facut si el o aroganta poate prindea la judecatori, ca la public prinsese. Din punctul asta de vedere verii sai sunt mult peste el! Cam atat despre subiect! Uite o drama a catorva milioane de romani despre care nu spune nimeni aproape nimic. Ma refer la cei imprumutati la banci inainte de 2010. OUG 50 din 2010, facuta de Boc si PDL, le-a consfintit, premeditat, dreptul bancilor la niste abuzuri imense – miliarde de euro luate abuziv din munca romanilor si repatriate la bancile mama. Cand vei scrie si despre asta asa cum ai scris de cazurile Ridzi, Udrea voi fi convins definitiv ca exista jurnalism de calitate si neinregimentat politico-economico-financiar in Romania! Pana atunci in ceea ce te priveste sunt aproape convins:-)

Radu Tanasescu  •  5 martie 2015, 16:43

Daca iertam unul, trebuie sa-i iertam pe toti. Si i-am iertat pe toti 20 de ani, ne uitam in jur si vedem cam cat de bine a fost.

nin  •  5 martie 2015, 16:46

Dumnezeule, Viorica, o asa logica, mai rar cineva! Dumneavoastra ilustrati perfect romanul care, de ce o pateste tot mai rau, parca vrea si mai rau. Nu purtati masca bunatatii, ca in acest caz nu sta bine!

Sa fie iertati? Pai da, sa ii ierte Dumnezeu, ca asta e treaba Sa! Si da, sa fie exemple, cei doi de care vorbeste domnul Tolontan, si toti ceilalti care sunt si care urmeaza sa fie luati la intrebari, sa le fie invatatura de minte, zic, si sa le fie frica de popor! Care le plateste si domnia, dar si puscaria!

p.s. tot pentru „omenoasa” doamna Viorica. Ia ganditi-va la urmatorul scenariu: copilul dvs., in munca lui cea de zi cu zi, se intersecteaza cu aceste doua mari doamne ale neamului, Ridzi si Udrea, si este amenintat ca „va fi arajat” „personal voi avea grija de tine” etc. E, cam cum ati gandi. Daca e, intreb …

rares p  •  5 martie 2015, 16:46

1. vinovata sau nu… nu merita pedeapsa de puscarie pe viata (daca moare asta inseamna) Leucemia nu-i gastrita.

2. Nu inteleg e legatura are voiculescu si psd-ul, prin comentarii. MIRizdi era PDL-ista si a trecut la PPDD. Actele pentru care este acuzata sunt tangentiale Elenei Basescu.

Comentatorii manipuleaza…..

mihail-ploiesti  •  5 martie 2015, 16:52

pina acum , niciunul nu a dat semne de boala, numai acum cind au fost arestati cer clementa. oare cei carora d-na ridzi si guvernul ei le-au taiat pensiile , salariile, au desfiintat spitale, policlinici si scoli vor cere clementa ptr. un hot sau un criminal? ptr. ca ceea ce a facut ridzi si ceilalti ca ea se numeste crima impotriva umanitatii si ar trebui pedepsiti drastic. ia asewmenea situatii nu trebuie sa avem mila decit de noi. asta este societatea: ai gresit, trebuie sa platesti. si asa justitia d-abia isi face datoria, daca si-o face. cred ca cea mai buna lege ar fi cea cu ” raspunderea magistratilor”, prin care acestia , in cazul unei greseli intentionate, sa fie pedepsiti. acum ei chiar daca gresesc, nu au pur si simplu nici o responsibilitate daca dau o hotarire gresita si nu mi se pare normal.

Dragos C.  •  5 martie 2015, 16:53

Draga Catalin,

Asa cum bine ai intuit cand ai afirmat ca „de la Traian Basescu au invatat acesti curteni politici ca au mereu dreptate”, ei bine, fostul Presedinte simte ca-i fuge pamantul de sub picioare! Minciunile spuse timp de 10 ani de zile se darama ca un castel din acrti de joc!

In vizitele zilnice (dupa cum el insusi a afirmat) la Udrea acasa, atunci cand a fost eliberata din inchisoare, au pus probabil la punct aceasta strategie: de a acuza cu toata puterea SRI si DNA ca lucreaza la ordin politic. deja au reusit ceva important: au subrezit increderea in SRI si chiar si in DNA si au mutat o parte din atentia opiniei publice de la el si „curtenii sai politici” asupra SRI si DNA… Evident, atacul este concertat. Pe posturile TV au aparut o groaza de fosti PDL-isti care au prins din zbor ideea si care, ca si Basescu, se simt amenintati de eventualele dezvaluiri. Unul dintre ei este chiar Blaga. Dar mai sunt si altii, o groaza, chiar si fosti ziaristi de TV care pana acum cateva luni ii cantau osanale lui Basescu (oare pe gratis? 😉 )

Pericolul este ca SRI si DNA sa-si piarda credibilitatea si sa devina tinte! Atunci se va alege praful de intreaga justitie din Romania si ne putem lua adio de la o tara normala! Romania se va transforma intr-o mica Rusie, in care mafia politica controleaza totul, iar cine indrazneste sa se opuna sau sa critice este eliminat fizic!
Mare atentie!

Articolul tau este mai mult decat binevenit si sper sa inspire si alti ziaristi de forta ai Romaniei, oameni care sa-i puna la punct pe cei care, in acest moment, incearca o bombardare a justitiei romane!

tudorica  •  5 martie 2015, 16:58

Tolo,

Am apreciat intotdeauna vivacitatea, verva si determinarea jurnalistica + cinstea si corectitudinea.
Intreb totusi, fiind din ramura sportiva:

Este bine sa lovesti un om cazut? Un om aflat la pamant sa mai sari si cu picioarele pe el?

jay  •  5 martie 2015, 16:59

Acum 10 ani erau judecati doar cei mici si aia mari scapau fara judecata.
Va intreb, cati dintre cei mari au fost judecati dupa aceea, pentru fapte de acum 10-15 ani? Ca nu s-au prescris… Eu stiu doar unul.

Cătălin Tolontan  •  5 martie 2015, 17:01

46, tudorica: sincer, nu ni se pare ca am sarit cu picioarele pe nimeni. Dimpotriva.

Dar fiecare vede in felul sau un articol.

maigret  •  5 martie 2015, 17:05

N-am gasit intelegere pentru Jean Padureanu,care are 79 de ani si e sarac lipit,n-am gasit intelegere pentru Gica Popescu care valoreaza cat toti basistii plus matrozul-infractor la un loc si mult mai mult,sa gasim pentru astia?Rusine ar trebui sa ne fie numai ca-i ascultam!Pai Gica Popescu si-a platit banii datorati,si-a recunoscut greseala si n-am auzit sa ceara eliberarea!Mai alde base,udrea,bica,ridzi voi chiar nu aveti niciun fel de rusine???SPECIFIC BASISMULUI!

cucu  •  5 martie 2015, 17:06

Excelent articolul.

Am ramas profund dezamagit de circul de la a3 de aseara.

Nu stiu ce s-a intamplat cu ei de au ajuns sa ii apere pe ridzi si diaconescu.

Mai rau este ca tehnica de manipulare folosita de a3 ma face sa imi pierd respectul care il aveam pentru ei pentru lupta curajoasa dusa impotriva lui Basescu. Este clar acum ca au fost curajosi pentru ca erau pionii lui Voiculescu, alt politician cu multe semne de intrebare in privinta activitatilor prin care s-a imbogatit pe care ei il pupa in spate si ni-l prezinta ca pe un sfant, un adevarat model de onestitate, integritate, bun simt. Mare prostie.

Comentează