Copos și-a cumpărat cartea și libertatea

Care e serviciul public al unei cărți compilate ca să te poată scoate din închisoare?

miercuri, 8 aprilie 2015, 6:43

UPDATE: Vlad Petreanu remarcă viteza în care a scris Copos și dă și o soluție pentru stoparea circului.

UPDATE: Crud dar bun. Avocatura.ro despre cărțile scrise în închisoare.

”Deci autorul următorului manual de limba romana de clasa a VIII-a lansat de Editura Niculescu va fi Vanghelie?”, întreabă un cititor mai inteligent decît ziaristul. Pentru că aceasta este, în fond, tema corectă.

În ce măsură, o carte alcătuită aparent din colaje, poate fi considerată un bine public? Este o lucrare cîrpită din diverse surse un serviciu în folosul comunității ca să te poată scoate din închisoare mai devreme? Dacă e științifică, atunci o recunoaște comunitatea științifică. Dar e?

Și nu e nici un pic de îndîrjire în aceste întrebări. Chiar acum, colegul meu Răzvan Luțac este la Biblioteca Națională, împreună cu absolventul Facultății de Istorie, Cătălin Parfene. Fost ziarist, Parfene este cel care a semnalat similitudinea titlurilor între lucrarea lui de diplomă de acum 10 ani și cartea de anul trecut a lui George Copos.

Imaginea lui Parfene în fața Bibliotecii Naționale, comparîndu-și lucrarea de diplomă cu volumul lui Copos e o formă de a-ți cere drepturile.

Iată două momente din lucrări:

„Totuși prima sa soție a fost o catolică Margareta, fiica unui voievod al Transilvaniei, Ladislau de Losonczi (1376-1391) sau Stibor de Stiborita (1395-1401, 1410-1414), acesta din urmă un nobil polon” – Parfene

„Prima soție a lui Alexandru cel bun, Margareta, pare să fie fiica unui voievod ardelean, Ladislau de Losonczi, sau a lui Stibor de Siboritza, se pare un nobil polon” – Copos

”Documentul, un hrisov domnesc din 1492, rezumă un veritabil program politico-cultural al domnilor români” – Parfene

”Actul domnesc se constituie într-un veritabil program politic și cultural al principilor români medievali” – Copos

Seamănă, dar e prea devreme să ne pronunțăm. După reguli strict academice, chiar și o simplă înlănțuire similară de acest gen este socotită plagiat. Vor vorbi, în timp, specialiștii.

Noi putem discuta, acum, despre altceva. Să remarcăm că presa s-a mobilizat într-o concurență ca pe vremuri. Gazeta, ProSport și România Liberă, le-am înșirat alfabetic, au alergat umăr la umăr după cartea lui Copos, după citate și după declarațiile personajelor implicate. Pînă și Copos ne-a oferit un ”Nu vreau să vorbesc despre ce am scris, vedeți ce a declarat profesorul Brezeanu!”.

Brezeanu îl absolvise în ProSport pe Copos ”care n-a plagiat ca Ponta”. Nu știm dacă a plagiat, vom vedea.

Dar pînă la plagiat rămîne confuzia totală, bine scoasă în evidență de colegii de la România liberă. Nimeni din statul român nu pare a fi în stare să explice esențialul: cine constată că o carte scrisă de un om închis îndeplinește condițiile pentru a îi oferi acestuia temeiul eliberării condiționate?

Înregistrăm o premieră. Așa cum o premieră a fost și condamnarea marilor corupți, o premieră este și întrebarea: cum ies ei din închisoare?

Sînt multe întrebări, dar așa se întîmplă cînd se fondează o lume, cu migrene, păcăleli și urmărirea anevoiasă a faptelor. Copos și-a plătit singur cărțile la editura Niculescu, apoi a cumpărat tot tirajul. Și asta poate fi discutat.

Ceea ce refuză pînă la urmă oamenii este să revenim la bășcălia absolută: ignoranța.

Comentarii (84)Adaugă comentariu

Max  •  9 aprilie 2015, 10:30

Intrebarea care se pune e daca lucrarea d-lui Parfene e la rindul ei originala sau compilata in acelasi stil, din aceleasi surse. Referitor la serviciul public, nu inteleg cum poate fi „public” efectul unei carti care nu va ajunge vreodata in librarii sau biblioteci, din cauza ca intregul tiraj a fost cumparat de autor.

Vali  •  9 aprilie 2015, 10:58

Partea comica este ca atat jorjica utecistul cat si catalin parfene au plagiat. Lucrarea unuia liviu pilat publicata in iasi prin 2002. Nimic nou sub soare.

17 Nentolae Tiranicioiu, sport sanatate si tutun, ca va spun  •  9 aprilie 2015, 11:21

pentru Crimson Veritas (2 comentarii) 8 aprilie 2015, 20:14, care zice:
„George Copos a fost eliberat conditionat, pentru ca a indeplinit criterile eliberarii … „ iar comentatorii ar puti. Put de prosti, put de nespalati, put cu totii a DNA, le fac reclama la hingherii astia.

Dar de unde vine geniul asta ? Nu cumva de la bulau ? Ai vrea tu sa fim milosi, macar de sarbatori, sa tragem noi apa dupa unul ca Copos ! Trage-i tu apa ca cam as spune ca pari sa te pricepi si vezi sa-l salvezi data viitoare.
Iar despre operele lui, trimite-ne tata si noua cite o carte. Speram sa nu se mai ia negrul, ca cazul primei pagini din Scinteia, care bine mototolita avea totusi o valoare sociala remarcabila.

Un nedumerit  •  9 aprilie 2015, 11:22

O intrebare, foarte simpla: De ce se ocupa GSP de acest subiect, numit Copos ? Ce legatura are acesta cu sportul ? Omul nu mai are nimic in comun cu fotbalul, este un simplu infractor. De ce scrieti despre el ? Poate pentru ca a fost candva legat de fenomenul fotbalistic ??? Pai in acest fel, putem scrie si despre mosnegii de 100 ani, intr-un articol legat de maternitati, pentru ca si mosnegii au fost bebelusi candva, nu ?

tanasejohn  •  9 aprilie 2015, 11:31

Dar cartile analfabetului cioban pe care il ustura ochii de la citit nu le I a nimeni la puricat virgula cu virgula?fiti corecti

tanasejohn  •  9 aprilie 2015, 11:33

Sau cand e vorba de ceva legat de fcsb e liniste si orice are legatura cu Rapidu e intransigenta maxima?

marius  •  9 aprilie 2015, 11:51

Cataline, ati „reusit” sa stricati site-ul gsp.ro. Ati schimbat ceva care functiona f bine( ma refer la viteza si acces la stirea in sine) intr-o penibilitate de site atat cu privire la grafica si asezare cat mai ales cu privire la accesibilitate ( paginile nu se incarca, se deschid link-uri aiurea si efectiv nu reusesti sa citesti o stire fara sa intampini greutati de accesare!

AndreiDinGalati  •  9 aprilie 2015, 11:57

baiatul unui vecin avea 17 ani a baut o bere , s-au umflat muschii pe el si a furat o geanta cu o moneda de 100 lei pe timpul ala. instanta i-a dat 5 ani. credeti ca a iesit dupa 400 zile?
eram la tribunalul focsani cand au adus un copil de 16 ani incatusat de maini si picioare. cand a inceput procurorul sa citeasca rechizitoriul : „numitul x in seara zile de y a intrat prin efractie in camera de camin z de unde a sustras o pereche de blugi marca k si un borcan de zacusca. a inceput sala sa huiduie sa il descatuseze.
sunt mii de cazuri de genul acesta care sunt judecati in arest si primesc pedepse drastice si cei care au distrus o natiune si o tara intreaga timp de 25 ani sunt judecati in libertate timp de 15 ani si apoi fac un sejur de cateva luni la inchisoare unde mazgalesc 3 prostii chiar nici alea ale lor.
tara deja este impartita in 3 : ei , noi si vreo cativa platiti de ei

Maria  •  9 aprilie 2015, 13:23

Intrebare care nu i-a trecut pana acum nimanui prin minte: DACA PARFENE A COPIAT/PLAGIAT, LA RANDUL SAU, DIN ALTE CARTI, ASA CUM SE OBISNUIESTE DE MAJORITATEA ABSOLVENTILOR UNEI FACULTATI DIN ROMANIA, CONFORM MAXIMEI DEJA DE-ACUM HIPERFOLOSITE: cartile din carti se scriu????

gannicus  •  9 aprilie 2015, 13:39

dle Tolontan , in calitate de ziarist de investigatii de mare anvergura , aveti datoria , fata de opinia publica , sa interpelati conducerile FRF si LPF in legatura cu recenta condamnare definitiva a lui Avram Vasile , ce urmari si cum vor sanctiona (pe linie sportiva) conducerile fotbalului profesionist de la noi partile implicate … pentru fapte similare in care a fost implicat Penescu Cornel , FC Arges a platit

doru  •  9 aprilie 2015, 15:01

Prevederea asta e evident o aiureala si e discriminatorie la adresa celor fara vocatie academica, ma mir ca niciun ONG nu a atacat-o. Dar dincolo de gluma asta cu carti scrise in inchisoare (multumesc Tolo pentru ca ai luat atitudine, sper sa mai insisti pe subiect ca altfel cainii latra, caravana parnaiasilor academicieni trece) problema e mult mai profunda. Am fost consul intr-o tara araba si cand ii intrebam pe arabii cu bani, cand aplicau pentru viza de student, de ce merg la doctorat in Romania in loc sa mearga in Anglia, ziceau: „pentru ca putem cumpara doctoratul, fetele sunt ieftine, si exista cazinouri”

Cătălin Tolontan  •  9 aprilie 2015, 16:15

doru: vom insista, chiar in ziarul de miine publicam mai multe lucruri interesante despre lucrarea lui Copos

LEFTER POPESCU  •  9 aprilie 2015, 16:41

Domnule Tolontan,
.
este adevarat ca prima sotie a voievodului moldovean, Alexandru cel Bun, a fost catolica si s-a numit Margareta ?
Este adevarat ca aceasta era fica unui voievod transilvanean cu numele istoric de Ladislau de Loaonczi sau a unui nobil polon cunoscut conteporanilor sai ca Stibor de Stiborita ?

Daca raspunsurile sunt afirmative inseamna ca:
.
– domnul Parfenie , istoric prin studiu dar fost ziarist, infocat sustinator al ghencenilor iar apoi ,pentru merite deosebite , ridicat la gradul de angajat al FRF (intre noi fir vorba , FRF-ul si GSP-ul sunt pline de ghencisti ),
.
-cat si George Copos , profesor de sport prin studiu , fost finantator al rapidistilor ( in opozitie cu dragostea sincera a dl-ui Parfenie), iar in perioada petrecuta la racoare , mare scriitor in pas cu tendintele ce se ascund in noul cod penal favorabil borfasilor ,
…atunci , cei doi – Parfenie si Copos , au plagiat realitatea timpurilor stravechi iar pentru acest lucru trebuie pedepsiti negresit prin biciuire, pentru ca nimeni nu are voie sa scrie decat despre sine insusi…si numai la DNA .
.\.
Domnule Tolontan, sper sa nu-mi creasca pantofii asteptand ca dvs. sa scrieti , MACAR IN GLUMA , o fraza despre „lucrarile stiintifice despre nemurirea sufletului neprihanit ” a lui GIGI BECALU dar si despre modul in care el a avut acces la cei de „sus” pentru documentare .

LEFTER POPESCU  •  9 aprilie 2015, 17:05

bravo lui NICU !
mare adevar ai grait prin scris . Dar sa stii un lucru …”ai plagiat realitatea” , ceea ce nu-i ingaduit . Eu te sustin .
.
„Ce popor suntem? Cum reusim sa stricam orice intentie buna. Deci Copos a stat in inchisoare 400 de zile. A mincit la tamplarie 8 ore pe zi. A dormit 4 ore pe zi. La 26 de zile a scris cate o carte. In concluzie, dupa ce se finalizeaza cumva ancheta, nu mai conteaza daca vei scrie in inchisoare ( a inceput Nastase, apoi Becali si sare calul Copos si veti vedea biblioteca Voiculescu).
La fel am desfiintat ,,Gheata de Aur”. Am inceput cu Dudu Georgescu, Camataru si am sarit calul cu Mateut.”…
.
Nicule , aici il putem trece si pe Piturca cu a sa gheata de bronz !

Dan  •  9 aprilie 2015, 17:57

Cum zice o vorba: totul are un pret! 🙂

LEFTER POPESCU  •  9 aprilie 2015, 19:04

Domnule Tolontan,
v-ati pierdut simtul umorului . „M-ati sters” doar pentru ca opiniile mele nu corespund 100% cu ale dvs. ? Fiecare are logica sa de a-si prezenta punctul sau de vedere . Uneori, cu putin umor, sunt mai acid in exprimare dar nu am injurat, nu am jignit, nu am folosit cuvinte obscene.

nea caisa  •  9 aprilie 2015, 20:08

Copos medievalist? Ohohoooo! Poate ca afaceristul care o trimitea pe Maria la cratita, cu nesimtire, ar fi trebuit sa stie ca Evul Mediu lasa mai multe libertati de a scrie fara a plagia: de exemplu, o istorica americana semnaleaza ca o nobila burgunda, Margareta, este descrisa de unele surse ca inalta si blonda iar de alte surse ca scunda si bruneta. Dar decat sa se faca de ras in istorie, jupan Copos putea sa scrie destule titluri despre: fotbal, management sportiv, management industrial, management in servicii, inginerie financiara, memorii, autobiografie, colectie de interviuri,… Insa probabil ca, terorizat de ideea de a sta in inchisoare, s-a aruncat asupra subiectelor care i-au iesit primele de-a gata, in cale. Posibil sa ajunga din nou la ocna iar noi sa cumparam de la Alimentara sare taiata de Copos.

pablo  •  9 aprilie 2015, 21:05

Copos tot Copos ramane cu un sfert de lacrima ne povesteste cum a stat el noapte de noapte sa scrie carti. Un circar sensibil care timp de 25 de ani a „tradus” pe oricine a putut.

remember me  •  9 aprilie 2015, 21:19

Puscaria e pentru ”fraieri”,nu pt .”smecheri”……dragi conducatori ai tarii,pe lumea asta puteti ”fenta” absolut orice :bunul -simt, legile(vi le faceti dupa propriul interes),puteti pacali oamenii simpli de buna credinta , dar ganditi-va ca dupa viata asta plina de ”bunatati” vine IADUL …….. ma intreb :puteti ”fenta” si cazanulcu smoala????

Crimson Veritas  •  9 aprilie 2015, 22:35

Eu doar v-am CORECT informat cat cantareste ‘scrierea si / sau publicarea de carti’ intr-o decizie de … eliberare conditionata, si in practica judiciara! Nu am apelat la mila voastra, ci la cultura voastrea, care va lipseste cu desavarsire! Dar … ma rog … continuati … sa macaniti cat vreti pe un subiect fals, care exista doar in mintea voastra! Asta nu este de Copos, Becali … asta este un subiect care va priveste pe voi ca si cetateni … eliberarea conditionata nu se dicteaza pe criterii de IQ, sau pe criterii de clultura … ci pe criterii de varsta, buna purtare si ispasirea unei fractiuni din pedeapsa! De ce sunteti atat de penibli, atunci? Dar ipocriti? Dupa ce autorul acestui articol … scria ca prioritarara este ‘recuperaraea prejudiciului’ … acum nu-l mai intereseaza deloc de acest aspect, ci de tinerea in inchisoare, a unui cetatean … care indeplineste toate conditile prevazute de lege, ca sa fie eliberat … si face din asta … un subiect lacrimogen de tabloid si trafic! Urat, foarte urat! Nu va suprati … dar eu nu vreau sa impart aceeasi tara … si drepturi si obligatii … cu voi! Voi care nici macar nu va cunoasteti proprile drepturi si obligatii … imi vine greu sa cred ca le resoectati … in viata de zi cu zi!

Ramon  •  10 aprilie 2015, 8:44

orice editură îți publică, dacă-ți plătești integral lucrarea și este perfect normal așa, tu trebuie să analizezi dacă merită să tipărețti sau nu. Era o vorbă acum vreo 20 de ani cu Ilie Dobre care avea foarte multe cărțulii, dar nu știu cine dăduse bani pe ele.
În cazul lui Copos, sunteți răi. Firmele lui ori au dat faliment, ori sunt foarte aproape, dar nu uitați că el s-a implicat emoțional, dar mai ales financiar în susținerea unei echipe care a fost, cândva, cea mai iubită din România și a readus performanța la această echipă, atunci când doar Steaua avea lot să ia titlul. Copos s-a chinuit mulți ani să aducă bani pentru Rapid, nu stătea pe un munte de aur să aducă tot felul de jucători și a ținut această echipă până în ultimul moment, nu a îngropat-o precum Iancu, Mititelu, Șiman și mulți alți patroni de carton presat. A profitat el personal de banii șmecheriți de pe la Loterie sau a trebuit să-i dea Rapidului ? Bun, legea stabilește cum trebuie să se aducă bani în fotbal și Copo a fost condamnat pentru că a adus mai mulți bani, dar să nu uităm că pe baza acestei legi s-au desființat zeci de echipe cu nume. Chiar dacă este populist, nu cred că trebuie criticat un om de afaceri că-și face vacanța pe vreo insulă, nu din banii de la loterie s-a recreat, avea destule firme care să-l ajute.

Ramon  •  10 aprilie 2015, 8:48

o cate o poți tipări în 50 exemplare sau chiar în 2 (pe imprimantă, de exemplu, aviz celor doritori să-și facă o cate pe care să nu-și cheltuie nshpe salarii). Sunte mii de titluri de cărți pe piață, unele bune, pe care nu le ia nimeni, altele cu oarecare publicitate. Cel mai iubit dintre pământeni a avut o publicitate foarte eficace față de Marele Singuratic, de exemplu. Nu or fi fost la fel de bune ? Sau acțiunea din Cel mai iubit a fost ceva care încălca cenzura ?

andrei  •  10 aprilie 2015, 9:09

Cu nimic nu la schimbat puscaria pe copos.acelasi om marsav.fara scrupule.excroc de prim rang.impostor.etc…sper ca in dosarul care al mai are pe rol sa i se dea sentinta care i se cuvine

Godot  •  10 aprilie 2015, 15:13

Copos chiar mi-a devenit simpatic dupa faza asta.

Spre deosebire de plagiatori grosolani, precum Ponta, care luau zeci de pagini fara sa modifice o virgula, el n-a luat copy-paste, a avut minimul bun-simt sa rescrie lucrarea. Bineinteles ca e plagiat, dar e facut cu bun-simt. In subsidiar, Parfene nu e niciun „istoric”, e un simplu master in istorie. Ca sa fii istoric, trebuie sa faci publice rezultatele muncii tale si sa le supui judecatii publice. Parfenie asta mi se pare un semi-escroc la randul lui.

Doua obsrvatii mam:
1. Nu intelege de ce Copos a abordat o tema atat de specioasa, cand putea ca din 5 carti de Buzatu, Scurtu, Constantiniu, Musat si Ardelean, Bulei, si un tratat al Academiei, scotea carti despre zeci de teme generala de istorie interbelica. S-a expus ca un fraier.

2. Adevarate furturi fac aia care scot carti pe care nu le-au scris ei. Becali nu stie nici gramatica de clasa a II-a. Iar adevarat discrepanta e la faza cu „stiintific”. Si cum e „stiintifica” o lucrare de-a lui Becali despre muntele Athos?

Copos a cazut ca musca in lapte, iar inainte sa fie acuzat cu atata vehementa el, ar trebui acuzat primul-ministru al tarii. Daca nu o facem cu el, atunci sa nu o facem nici cu utcila.

toni  •  10 aprilie 2015, 16:29

Cred ca referinte istorice precum perioada de domnie, situatii civile cat si alte aspecte ale unor Domnitori Romani, nu pot face obiectul propietatii intelectuale personale. In plus lucrarea de masterat a reclamanului, nu este o lucrare publica cu atat mai mult sa poata fi folosita in bibiografia cartii.
Probabil in cautarea notorietatii, aruncam tot felul de speculatii.

radu43  •  10 aprilie 2015, 16:32

Cartea e geniala, o caramida la regasirea identitatii de sine a poporului roman. Cred ca autorul ar trebui sa-si continue efortul. Cum pare sa aiba inspiratie doar in anumite conditii, ar trebui sa i se re-creeze acele conditii.

cata  •  10 aprilie 2015, 22:05

Domnule Tolontan, faci misto de Copos, el nu a cumparat o carte in viata lui.
Nu Copos e vinovatul, noi suntem vinovati ca am lasat sa prospere el si altii ca el.

Marius  •  11 aprilie 2015, 0:45

Daca nu reusesti sa il bagi la puscarie a doua oara sa stii ca ma dezamagesti in rolul tau de Gelu Ruscanu. 🙂 De parca mai trebuie sa vorbim de plagiatura, e foarte simplu. Ia cautati voi (si e o cerere cat se poate de politicoasa, chiar sper cu sufletul la gura sa o faceti ca sa ne amuzam cat mai bine) cate lucrari de teza de masterat/doctorat ori carti mai sunt in Romania desrpe aliante matrimoniale ale domnitorilor romanesti fix intre sec XIV si XVI. Sigur o sa le putem numara pe degete (daca nu cumva, surprize surprize nu sunt decat doua). Fiind tema atat de specializata, in mod normal toate aceste lucrari ar trebui sa semene intre ele nu? Ca doar sunt aceiasi domnitori, aceleasi sotii, aceiasi ani. 🙂 Ori toate o sa para un plagiat imens, ori o sa constatam ca analiza personala si interpretarea umana specifica fiecarui autor duce la concluzii si interpretari diferite, poate neasteptate: din nou, surprize surprize, cu exceptia a doua dintre ele 🙂

JImmy  •  11 aprilie 2015, 9:01

Catalin,
Spui ca „seaman dar e prea devreme sa ne pronuntam” . Standardele de definire a plagiatului in Romania sunt foarte, foarte laxe.
A plagia, in engleza inseamna a folosi”cuvintele sau IDEILE altuia” ca fiind ale tale. Definitia in lba. romana se opreste la cuvinte, nu si la idei. CArtea asta e un plagiat care se vede din avion. A luat idea si a invartit putin cuvintele hotul asta de Copos. Un mare bandit este daca se p[reteaza, pe langa fraude fiscal, si la fraude intelectuale. Un jeg!

JImmy  •  11 aprilie 2015, 9:05

Bun prieten cu George Copos, Ion Ţiriac a povestit un episod amuzant cu fostul patron al Rapidului.

La un meci de tenis, cei doi oameni de afaceri au făcut un pariu, iar Copos l-a „ţepuit” pe fostul mare jucător de tenis.

„Eu făcusem un pariu cu George Copos acum vreo sută de ani, cînd aveam vreo 120 de kile. Dacă poţi să crezi că atîta minte are încît să facă un pariu cu mine la tenis. Am pus pariu pe maşini. Eu am venit cu maşina mea, ca un om cinstit. Dar el cumpărase din talcioc un Trabant, dăduse 100 de dolari pe el.

A fost un meci greu, a făcut doar un game, şi ăla i l-am dat eu, ca să nu arate urît. Iar după meci am luat cheile de la Trabant şi i le-am dat şoferului şi i-am zis: «Să nu cumva să i le dai, că eu îl cunosc pe om, ăsta îţi fuge cu Trabantul». Ce face Copos? Îi cere cheile că are pantofii în maşină, dar se suie şi pleacă cu Trabantul. 😀

Eu sper să scape de problemele pe care le are. O să-i iau eu o maşină, sper că a trecut de Trabant…Mi se pare că a ajuns la Dacie :)”, a povestit Ţiriac la televiziunea sportro

nea caisa  •  11 aprilie 2015, 9:31

Draga Tolo, imi pare rau, cel mai bun blog e al meu si nu al tau! Pot insa fi de acord ca tot tiganul isi lauda ciocanul.
Nu inteleg de ce incerci sa implici editura in aceasta poveste a unui plagiat care, semnaleaza un coleg comentator, ar putea fi dublu. O editura tipareste carti, iar daca autorul isi plateste tiparirea atunci editura nu mai pune intrebari deoarece responsabilitatea a ceea ce apare este a autorului, daca el este identificat. In acest caz, este clar ca autorul fie si-a platit in avans tiparirea fie a achitat-o dupa tiparire prin achizitionarea tirajului. De aceea, achizitionarea tirajului ar putea sa nu fie o forma de asa zisa recunoastere a unei vinovatii cat ar putea fi o formula de plata a serviciului de tiparire. Ceea ce scoti tu la lumina, cu claritate, este faptul ca nu Copos a scris acea carte, ci a folosit, utilizez termenul consacrat, un negru. Deoarece Copos a ajuns sa utilizeze un program pentru a determina procentul de plagiat. Ori, ca autor, el ar fi trebuit sa stie acest procent, tot asa cum, la graba, este posibil sa pui un citat fara a specifica aceasta, totul e sa discutam despre un citat de mica intindere. Asadar, ceea ce scriam intr-un comentariu anterior se confirma, nu Copos a scris cartea, ci a platit pe cineva sa i-o scrie: sa fie oare Cioroianu, tu ce crezi? Cum zice cu satisfactie Copos, nu cred ca discutam de un plagiat de intindere, riscul ar fi prea mare: Copos intra din nou la puscarie fara sanse de a mai iesi inainte de termen, ba s-ar putea alege si cu un proces pentru alte infractiuni legate de aparitia cartii, iar autorul adevarat, ar intra si la alte necazuri decat neplata taxelor pentru banii incasati pentru asta. Insa, inca o data, nu vad un sens de a implica aici editura, orice editura ar fi facut la fel: carti cu tiparirea platita si cu vanzarea asigurata mai rar in ziua de azi. Insa ati putea lua initiativa ca GSP sa intemeieze editura „Puscaria” (imi dati si mie 5% din actiuni, pentru idee) in care sa tiparit cartile scrise de detinuti; cu vanzarea asigurata a tirajului, desgur.
Domnule Tolontan, Paste Fericit!

cristian007  •  11 aprilie 2015, 13:57

Se insista pe lucruri care sunt la mintea cocosului :
– Copos, Becali au plagiat, au platit pentru tiparire …ce descoperire epocala. Mintea mea nu poate sa cuprinde imensitatea acestor revelatii. Sunt asa de retardat, incat am crezut ca d-nii Copos, Becali etc au scris aceste opere literare si apoi niste edituri au publicat aceste opere pe banii lor, mizand pe faptul ca aceste carti se vor vinde ca painea calda, si ele editurile, vor da o lovitura financiara. Propun sa trecem peste aceste revalatii si sa incepem sa ne intrebam :
– de ce legea permite o CUMULARE a modalitatilor in care o pedeapsa poate fi scurtata : Copos a obtinut reduceri ale pedepsei prin :
– munca la atelierul de tamplarie,
-participare la activitatile cercului de literatura,
-publicarea pe numele lui al unor carti,
Nu cred ca initiatorul legii a avut in gand ca o singura persoana sa poata obtine reduceri ale pedepsei folosindu-se de toate aceste facilitati simultan. Probabil un detinut ar trebui sa aleaga o SINGURA modalitate : cel care nu poate scrie, lucreaza la atelierul de tamplarie, cel care nu poate lucra la tamplarie se apuca sa scrie o carte. Ar trebui citita mai atent legea, interpretat spiritul legii. Posibil ca abuzarea ei de catre detinuti(si judecatori imo) sa fie reversibila.

Mihai  •  13 aprilie 2015, 0:30

godot, boss, specios nu inseamna nici pe departe special. Si in contextul tau nu vad ce legatura are intelesul corect al cuvantului – inselator, amagitor, aparent placut, etc.

tu si multi altii nu ati inteles. Copos nu a scris nimic. Nu el a reformulat, ca nu avea de unde sa reformuleze. Cartea e scrisa, evident, contra-cost de catre profesorasul respectiv…care a luat ce i-a picat in mana si a transpus intr-o carte. De unde sa isi imagineze el ca un student o sa se prinda ca teza lui de master a fost folosita? S-au dat de gol cu titlul, ca altfel nu putea verifica nimeni niciodata. Aici a fost marea eroare a d-lui profesor, ca a pastrat si titlul asta cat se poate de specific si batator la ochi.

Zelist Blog » Blog Archive » Care au fost cele mai viralizate subiecte in presa online si pe bloguri in perioada 6-12 aprilie 2015?  •  16 aprilie 2015, 16:26

[…] Copos si-a cumparat cartea si libertatea – tolo.ro 11 tw. trackbacks 7242 tw. followers […]

Comentează