Boii de la bicicletă și caii de la metrou

Dacă metroul nu-și prelungește programul pentru 40.000 de oameni, atunci cînd o face?

joi, 10 septembrie 2015, 8:52

Vorbim imediat și despre FRF.

Întîi însă despre RATB și Metrorex.

Luni noaptea, după meciul România – Grecia, oamenii au avut de ales între a o lua pe jos și a o lua pe jos. Cei mai norocoși au luat caii din melodia Angelei Similea. “Nici n-apuci să-l vezi că, vai!, trenul galben fără cai a pornit ușor și l-a înghițit pămîntul”.

Conform anunțului FRF, mii de spectatori, ca să nu zicem zeci de mii, deși ar fi mai aproape de adevăr de vreme ce pe stadion au fost 37.000, mizau să ia metroul sau autobuzele. Unii au venit cu mașinile personale, dar cei mai mulți au mers pe mîna anunțului federal. Metrorex și RATB se
angajaseră să-și prelungească programul cu două ore.

Cînd au ieșit din arenă, oricum cătrăniți că echipa joacă de parcă stă, oamenii au fost întîmpinați de taximetriști care le cereau peste 100 de lei de cursă, preț de Revelion. Revelionul păcălelii. În ultimul moment, FRF și cele două regii nu s-au înțeles la bani. Programul transportului în comun n-a mai fost prelungit. Metroul și autobuzele n-au mers. Și nici n-au anunțat asta!

Aici ajungem la discuția de principiu. Dacă nici la un eveniment care scoate din casă aproape 40.000 de bucureșteni cele două regii nu socotesc că e treaba lor să facă un serviciu public, atunci ce înțeleg ele prin interes public?

Un meci cu mare afluență al “naționalei” nu e ca și cum un magnat excentric își invită familionul la nuntă și trebuie să plătească pentru a-și duce mireasa și muzicanții acasă cu metroul după Periniță. E arestat Oprescu, dar s-a arestat și discernămîntul în Primăria Capitalei?

RATB și Metrorex cheltuiesc, împreună, o cotă enormă din bugetul orașului. Ele sînt, ambele,  subvenționate de cetățeni. Și e logic să fie subvenționate că numai libertarienii de week-end își pot imagina o metropolă ca Bucureștiul lăsată la mîna pieței, a prețului liber și a companiilor private. Plus că la metrou și la tramvaie lucrează zeci de mii de oameni.

Zău că e cam aiurea să faci pe precupețul cînd ești regie publică, lăsînd baltă timpul și siguranța a
zeci de mii dintre acționarii tăi reali! O să cerem bani și de la UEFA cînd organizăm cele cîteva meciuri de la CE 2020? Sau atunci va fi gratis și încercăm să facem pe managerii doar cînd îi putem înghesui pe “ai noștri”? Ce să spun, parcă lui Burleanu i-a făcut rău conducerea Metrorex, că-l și vedeți pe șeful federal înghesuindu-se cu Liviu Dragnea la burduf și chibițînd despre prestația lui Torje ca doi microbiști prieteni de o viață.

Am ajuns la Casa Fotbalului. FRF se comportă tot mai mult ca o Bancă a Favorurilor, detașată de consecințele faptelor sale. Pe site-ul său, unde apăruse informația despre prelungirea programului, retrasă între timp, nu a fost postată nici măcar schița unei scuze.

Organigrama federală a început să semene cu cea a Palatului Cotroceni, preluînd și aroganța specifică. Tipii care pînă ieri nu se uitaseră la nici un meci de fotbal dau senzația că totul li se cuvine.

Lui Răzvan Burleanu i s-au deschis repede cerurile. Bani în campanie, probleme pentru rivali, epurări la momentul potrivit, sponsorizări miraculoase… Nu e singurul care știe despre ele și lucrurile se vor pune la un moment dat cap la cap, în ciuda impresiei că forța care-l protejează stăpînește toată România.

Și-au mai făcut și alții fix același calcul, iar azi își plătesc aroganța. Cînd pui 37.000 de oameni să o ia pe jos prin trotuarele sfărîmate ale orașului, să fii convins că nici o mașinărie de intelligence din lume nu le poate șterge ocara de pe buze. O să ne ia boii de la bicicletă și caii de le metrou, asta o să ne facă ăia de au conceput “Planul Burleanu”!

Comentarii (54)Adaugă comentariu

Christiano  •  11 septembrie 2015, 11:30

Salut Sud Steaua. Excelenta mentiunea despre incendiul din Paraguay.
Ce-i drept, foarte veche stirea, din 2004, dar ca si moralã va intra in istorie.
Multumim,

Maxentiu  •  11 septembrie 2015, 15:18

Ma bucur sa vad libertarieni adevarati pe aici pe forum. @Alex a zis ca el e genul Mises si Rothbard, eu as fi zis ca e mai degraba genul dr. Seuss si fratii Grimm.

Alina  •  22 septembrie 2015, 11:48

Nici pentru 40.000, nici pentru 80.000. Vorbesc acum despre evenimentele din weekendul ce tocmai a trecut. Ironic mod de a serba zilele Bucureștiului. Ia și plimbă-te, plătitor de taxe. Cu ocazia asta vezi mai bine tot ce s-a făcut cu banii tăi în minunata ta metropolă.

b0gd4nx  •  29 septembrie 2015, 14:20

1. adica 1% din populatia bucurestiului a fost la meci. Extrem de putini. 2. de ce nu au pus meciul sa se termine la 22 ? 3. Nu doar cei 1% platesc, ci toti cei 4 milioane de angajati PRIVATI.

Comentează