Ați mințit! Pompierii știau de clubul Colectiv cu cinci săptămîni înainte de incendiu! Pus în fața unui fax al Gazetei, Arafat a ordonat azi noapte o anchetă la ISU

Românilor li s-a ascuns adevărul. După trei săptămîni de investigație, ziarul a descoperit documentul pe care pompierii l-au primit pe 23 septembrie 2015: ”Veniți la clubul Colectiv că organizăm festivalul PLUM! Estimăm 2.000 de oameni pe seară”. Și nu s-au dus

miercuri, 25 noiembrie 2015, 6:59

UPDATE: Ministrul de interne Petre Tobă i-a cerut secretarului de stat Raed Arafat ca toată situaţia referitoare la implicarea conducerii ISU Bucureşti în cazul incendiului de la Clubul Colectiv să fie înaintată de urgenţă DNA pentru a fi valorificată la dosarul penal al cauzei, scrie stiripesurse.ro. „Domnul prim ministru vă informez că într-adevăr aseară domnul secretar de stat Raed Arafat a luat la cunoştinţă faptul că, încă de la sfârşitul lunii septembrie, o societate comercială care organiza manifestări în clubul respectiv a informat Inspectoratul general pentru situaţii de urgenţă şi conducerea ISU Bucureşti.”, a spus ministrul Tobă în ședința de Guvern din această dimineață

UPDATE: Premierul Dacian Cioloș a intervenit în ședința de guvern și a spus: ”Am înțeles că a fost suspendată conducerea, vreau să ma asigur că este demisă și că niciodată cei care au fost la conducerea ISU București nu se mai pot intoarce”.

UPDATE: Conducerea ISU București-Ilfov a fost ”pusă la dispoziție” în această dimineață la ordinul conducerii IGSU, după ce Raed Arafat solicitase o anchetă.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Azi noapte, ferestrele șefilor au stat luminate pînă tîrziu.

Cele două clădiri, cea a IGSU din ”Tei” și cea a ISU din ”Dealul Spirii”, și-au adunat toți comandații. Pentru că le-am amintit de o altă noapte.

Nu așa de demult. Pe 23 septembrie 2015, la 23:32:13, din calculatorul firmei de evenimente Emagic a pornit un fax către numărul 021.242.09.90 al dispeceratului IGSU.

”Organizăm un festival în datele de 25 și 26 septembrie a.c. în clubul Colectiv și la etajul 1 al fabricii Pionierul din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, București”, i-au anunțat cei de la Emagic pe pompieri.

Firma precizează și numărul estimat de participanți. O groază de oameni.

”La festivalul PLUM estimăm în fiecare dintre cele două zile un număr de 2.000 de persoane pe seară” fax de la firma Emagic către IGSU, 23 septembrie 2015

Emagic este una dintre cele mai mari firme de evenimente muzicale, dacă nu cea mai mare din România.

Pe lista sa scurtă sînt Depeche Mode, Shakira sau B’estfest Summer Camp.

În acea noapte de miercuri, 23 septembrie, transmisia lor către IGSU s-a făcut pe sistem Orange de mail-fax și a ajuns în 210 secunde la destinație.

Pe spatele faxului există confirmarea automată de primire de la numărul de fax al Inspectoratului General de Situații de Urgență.

Ce s-a întîmplat mai departe? Pe 25 și 26 septembrie festivalul de muzică electronică PLUM a avut loc la clubul Colectiv și, alături, la etajul 1 al fabricii Pionierul, dar n-a venit nimeni de la pompieri.

b copy

Ieri, puțin după prînz, am contactat, pe mail, sms și telefonic, conducerile IGSU și ISU. Le-am transmis și o cerere oficială.

Întrebarea: ați văzut faxul trimis de Emagic pe 23 septembrie 2015, ora 23:32? Ce ați făcut cu el?

De 25 de zile, de cînd oamenii au luat foc în club, IGSU și ISU susțin că ”noi nu știam despre clubul Colectiv, nu exista în baza noastră de date”.

Dar pe 23 septembrie, cu cinci săptămîni înainte de incendiul devastator, pompierii au fost chemați la un eveniment mare la Colectiv. Li s-a spus că vor fi 2.000 de oameni pe seară, timp de două zile consecutive.

De ce n-a intrat atunci clubul în baza de date a ISU?

Ieri după-amiază n-am primit nici un răspuns. Seara, în jurul orei 19, am mers la sediul ISU. Ferestrele erau luminate.

”Domnii comandanți nu vă pot primi pentru că sînt într-o acțiune cu IGSU”.

Acțiunea faxul.

Fax care, susțin sursele Gazetei, a ajuns ieri într-unul din dosarele penale deschise după tragedia de la ”Colectiv”.

Faxul care a devenit probă și la care un sistem întreg se uită mirat, ca la un djin acuzator, dintr-un trecut pe care toți îl credeau încapsulat. Vă amintiți?

1. ”ISU nu a știut niciodată de clubul Colectiv”

Flăcările nu se stinseseră.

Vineri, 30 octombrie 2015, pe cînd acțiunea de salvare se derula într-un ”Colectiv” jupuit de durere, Gabriel Oprea și Raed Arafat ies, umăr la umăr, în fața camerelor.

Oprea spune că totul e sub control. Ministrul de interne actualizează numărul morților și recită sacadat la fiecare jumătate de oră că-l ține la curent pe președintele Iohannis.

Apoi, Oprea se dă nițel mai în spate, lăsîndu-l pe Arafat în lumina camerelor.

Arafat, unul dintre cei mai iubiți oameni din România, este primul care anunță că  ”pompierii nu au clubul Colectiv în baza lor de date, cei de la IGSU și de la ISU nu știau nimic despre acest club”.

Informația străbate țara într-o noapte fără somn. Lumea se indignează.

Pe holurile Poliției Capitalei, acționarii clubului îngaimă, necrezuți de nimeni: ”Au venit la Colectiv pompierii de la ISU! Au venit de mai multe ori”. Lăsați vrăjeala! Huo, criminalilor!

2. Remember PLUM!

A doua zi dimineață, cînd România se trezește cu cearcănele durerii și furiei la ochi, Raed Arafat iese translucid de oboseală de la ședința de guvern.

Cu toată autoritatea meritată a omului pentru care, în urmă cu aproape patru ani, o întreagă țară se punea pavăză, Arafat repetă: pompierii nu știau nimic de clubul Colectiv!

”La nivelul ISU, nu exista nici un document, nici o solicitare pentru autorizarea activității din locația respectivă” Raed Arafat, pe 31 octombrie, dimineața

Între timp, s-a aflat că doi pompieri știau. ”Dar ei au fost pe cont propriu. Noi, ca instituție, nu știam”, au spus șefii IGSU.

c copy

Astăzi este o altă dimineață, de 25 noiembrie 2015.

Cînd vor veni la serviciu, procurorii de la Parchetul General, secția de Criminalistică, vor găsi în dosar faxul trimis de Emagic prin care IGSU era înștiințat să vină pe 25 și 26 septembrie la Clubul Colectiv și la fabrica Pionierul. Acolo avea să aibă loc festivalul PLUM. Cu cinci săptămîni înaintea concertului trupei Goodbye to Gravity.

Se presupunea, că i-am crezut pe cuvînt, că aceste două nume proprii, ISU și Colectiv, nu au fost pe aceeași hîrtie pînă pe 30 octombrie.

Dar au fost.

Și faxul nu e singurul lucru nou.

3. Inspectorii tac, vorbesc avocații

În altă ramură a dosarului, cea militară, avocații celor doi pompieri arestați au început să vorbească în numele clienților lor, la contestația depusă în fața Curții Militare de Apel.

Asta pentru că George Matei și Antonia Radu au ales să nu declare nimic.

Acuzați de DNA că au făcut un control fictiv, cei doi au pledat, prin avocați, că nu este un caz izolat controlul la Platforma Pionierul, unde s-au controlat doar 2-3 chiriaşi”. 

Și au venit cu exemple.

”Pe Platforma Amiro, de pe Şoseaua Berceni, au fost controlaţi aproximativ 7 chiriaşi din cei 20”, susține unul dintre avocați, arătînd că ”aceste controale se făceau ziua, unde îi găseai sau nu la sediul respectiv”.

”La controalele în mall-uri, care se făceau în cele 2-3 zile, conform planificării din graficul stabilit anual, se verificau 3-4 chiriaşi, neputând verifica mai mulţi chiriaşi. Ca să nu mai vorbim de cele 2-3 etaje ale acestor puncte comerciale” Marius Cehan, avocatul Antoninei Radu, în fața Curții Militar de Apel

Ceea ce susțin apărătorii celor doi inspectori e că acestea erau ordinele și așa se făceau controalele.

Versiunea lor: din motive obiective, inspecțiile PSI erau superficiale în general, nu doar în cazul fabricii ”Pionierul”.   

4. Domnule judecător, aici e haosul!

Apărarea citează o mărturie a unuia dintre foștii șefi ai celor doi inspectori, colonelul Crăciun, ”care precizează un aspect foarte important: în baza ordinelor care funcţionează acest departament din cadrul lSU, nu există o listă cu chiriaşi, ci numai cu proprietarii care au fost controlaţi. Și nu există o listă cu societăţile care aveau aviz ISU”!

Judecătorul a făcut ochii mari.

Ca să minimizeze vina clienților, avocații dau vina pe un sistem de control dezordonat și efectuat fără centralizatoare riguroase. WTF?! Fără traducere!

Fie apărătorii bat cîmpii, fie descriu haosul în persoană.  

Dar, deocamdată, afirmațiile lor nu pot fi verificate. Pentru că, spun avocații, ISU n-a produs actele. 

”De ce ISU nu a depus pînă în acest moment toate registrele, toate documentele şi toate ordinele în cauză?!” Marius Cehan, avocatul Antoninei Radu în fața instanței

Judecătorul nu le-a dat dreptate inculpaților și i-a reținut pe cei doi inspectori.

Magistratul colonel Radu Stancu, de la Curtea Militară de Apel București, consideră că toată drama a pornit de la faptul că cei doi inspectori nu au anunțat ISU de ceea ce au găsit la ”Colectiv”.

”Dacă societatea Colectiv s-ar fi aflat în evidenţa ISU, ea ar fi fost silită în perioada de circa un an să ia măsuri de conformare la regulile de prevenire a incendiilor”, spune judecătorul.

El detaliază: ”Cunoscînd că sînt în atenţia ISU, patronii localului nu ar mai fi organizat evenimente cu număr foarte mare de persoane. Organele de control ISU ar fi dispus şi cu privire la materialele folosite la interior, care au dat amploare excepţională acelui incendiu şi care la ardere a generat substanţe care au provocat intoxicarea. De asemenea, organele ISU ar fi dispus, potrivit legii, şi alte măsuri privind organizarea şi realizarea evacuării în caz de incendiu prin creşterea numărului de uşi și/sau sporirea spaţiilor vitrate”.

Concluzia? ”Necunoaşterea de către ISU a situaţiei de care au luat la cunoştinţă cei doi inculpaţi a stat la originea lanţului cauzal care a permis unor persoane ahtiate după câştiguri cât mai mari să ignore măsuri legale de minimă siguranţă si să pună în pericol viaţa oamenilor”.

5. ”Unde să se piardă că ei sînt acolo 24/7?!”

Între timp, în celălalt dosar, de la tribunalul civil, a apărut faxul. Care ridică întrebarea dacă ISU a fost ”în necunoaștere a ceea ce se întîmpla la Colectiv” sau, dimpotrivă, a știut totul!

Ce s-a întîmplat cu faxul și care i-a fost circuitul vom afla cînd vor răspunde IGSU  și ISU.

”În mod normal, cînd IGSU recepționează o cerere care privește Bucureștiul, o trimite mai departe la ISU”, explică un pompier.

Putea să cadă hîrtie undeva pe jos, să se piardă faxul?

Omul zîmbește: ”Dispeceratul de la IGSU, ca și cel de la ISU, este activ 24 de ore, 7 zile din 7. Este imposibil ca cineva să nu fie acolo, în orice moment”.

Sunăm din nou la IGSU. E o zi lungă. ”Încă nu știm”, ni se răspunde.  ”Se cercetează”.

Revenim. ”Cercetăm. Deci pe 23 septembrie ziceți? Iar evenimentul a fost pe 25 și 26. Păi trebuiau să ne anunțe cu cel puțin 15 zile înainte. Cercetăm”.

Între timp, aproape de ora 22, vine un mail de la IGSU. Tresărim. Nu e răspunsul legat de fax, sînt documentele cerute acum o săptămînă, despre controlul cu sponsorizările de la Bacău. I-a convins premierul probabil.

Dar de ce ni-l trimit atît de tîrziu în noapte? Ce se întîmplă la IGSU, dincolo de luminile care ard?

Cineva de la firma Emagic își amintește noaptea faxului.

6. Răspunsul dinspre miezul nopții

Se face 23:41. Primim al doilea mail și un sms.

Ce noapte! S-a spart conducta cu documente.

S-au ținut de cuvînt.

E răspunsul așteptat:

„Bună seara,

În urma verificării informației transmisă instituției noastre, vă comunicăm faptul că documentul la care faceți referire a fost identificat în corespondența primită de IGSU la data de 23 septembrie 2015, în jurul orei 23.27.

Întrucât soluționarea documentului era în competenţa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, acesta a fost redirecționat acestei unităţi, la data de 24 septembrie 2015, ora 09.28.

În urma informării imediate a șefului Departamentului pentru Situații de Urgență cu privire la existența acestui document, s-a dispus efectuarea unui control la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov pentru identificarea documentului și a circuitului de soluționare a acestuia.

Concluziile rezultate în urma verificărilor vor face obiectul unei note raport ce va fi înaintată șefului Departamentului pentru Situații de Urgență”. 

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, cel care a fost imediat informat și care, azi noapte, a ordonat controlul, este Raed Arafat.

A venit dimineața.

S-a stins lumina de la etajele șefilor și s-a făcut, în sfîrșit, ceva mai multă lumină pe străzile udate de ploaie.

Vreme de 25 de zile ni s-a spus că pompierii n-au știut de Colectiv. Oricine s-a îndoit a fost numit conspiraționist. Și, vreme de 25 de zile, oameni din sistemul pentru Situații de Urgență au păstrat un secret apăsător: știau de Colectiv, știau și unde e clubul, știau că acolo se țin mari concerte, știau și nu s-au dus, știau nu doar cei doi inspectori, știau mai mulți, știau atît de bine!

E prea mult dacă spunem că putem fi în fața unei mușamalizări de proporții? Cine din sistem poate garanta acum că în noaptea de 30 spre 31 octombrie nu s-a umblat la baza de date?! 

Ceva crapă definitiv, cu zgomotul de ghețar al încrederii topite.

Ne vom lămuri ce s-a întîmplat cu faxul care face legătura interzisă pînă azi dintre ISU și tragedia de la Colectiv.

Clipboard01

Comentarii (246)Adaugă comentariu

catio  •  25 noiembrie 2015, 7:12

Undeva, in Romania...

razvan  •  25 noiembrie 2015, 7:36

bravo tolo , sus in ceruri sunt 60 de suflete care asteapta ceva mai mult decat raspunsul hidos de pana acum al lui arafat,oprea si restul personajelor toxice care odata ce se vad cocotati pe scaune mari se cred dumnezei si ne cred prosti pe toti. multa sanatate tie , echipei tale si tuturor oamenilor de bine

John Milne  •  25 noiembrie 2015, 7:46

Romania a devenit Mexicul din Balkani .

axel  •  25 noiembrie 2015, 7:53

Orlando. Giani. Guta

adib  •  25 noiembrie 2015, 8:14

"WTF?! Fără traducere!" - serios ?? Nu sunt un grammar nazi, dar parca nu se pupa cu restul articolului.

koll  •  25 noiembrie 2015, 8:17

No comments!!! Adevarata presa se investigatii. Jos palaria!

Vasile  •  25 noiembrie 2015, 8:39

Buna ziua...foarte bine faceți cu investigatia dar am o rugaminte MARE la dv.eu sunt pompieri si ma doare sufletul sa vad câte nedreptate exista!!dar va rog ,pompierii suntem noi, cei de pe intervenții , atât...ceilalți sunt "șefii de la ISU" .deci ,in principiu, ne fac numele de ocara cei de la ISU ,nume pentru care noi cei depe intervenții am muncit...sa le fie RUSINE!!!!daca se poate ,folosiți doar cuvântul CEI DE LA ISU....cu respect...

Mihai  •  25 noiembrie 2015, 8:43

Las fierbinti: Guta, Giani si Orlando :))

alexbibirica1  •  25 noiembrie 2015, 8:46

numai hoti in institutiile statului ! jos tirania !

Eugenia  •  25 noiembrie 2015, 8:55

Nu te lasa , Tolo!

Ardeleanu’  •  25 noiembrie 2015, 8:56

Bravo! Mergeți până la capăt, ca și-n cazul Bute.

unul  •  25 noiembrie 2015, 8:57

Bravo pentru articol ! Insa, sunt in dilema, ce legatura are cu sportul ?

Alex  •  25 noiembrie 2015, 9:14

Felicitari pentru perseverenta!

Ion  •  25 noiembrie 2015, 9:16

Haideti sa-i dam in judecata pe toti cei implicati, sa le confiscam averile si sa faca ani multi de puscarie, pentru ca asa merita! Poate asa se vor trezi toti la realitate si nu vor mai dormi cu salarii marite, ca doar sant bugetari!

Luk  •  25 noiembrie 2015, 9:18

Mi-au dat lacrimile. Atunci si acum...

Cătălin Tolontan  •  25 noiembrie 2015, 9:19

@unul: nu are legatura cu sportul, ai dreptate. Tragedia de la Colectiv a trecut insa granitele unui domeniu anume, a devenit o durere nationala si, pentru ca oamenii au simtit nevoia sa ne vorbeasca, si noi am simtit ca e nevoie sa aflam ce s-a intimplat, alaturi de colegii din presa generalista.

Cristi  •  25 noiembrie 2015, 9:20

Bravo Tolo, mi se face pielea de gaina cand citesc articolele tale. Din pacate esti cam singurul care vrea sa faca lumina, nu te opri!

geo  •  25 noiembrie 2015, 9:21

Felicitari! Esti singurul roman care vede ca imparatul e gol? Noi, cei care scriem in subsoluri de pagini, suntem alaturi de tine. Dar cat contam? 60 de morti si o cohorta de functionari platiti din banii nostri care sunt criminalii morali ale acestei tragedii. Felicitari guvernule, iohanisule, pentru inca o palma data prostilor - marirea cu 10% a salariilor bugetarilor. Inclusiv a ***. Tineti- o tot asa!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

geo  •  25 noiembrie 2015, 9:23

..ai acestei tragedii (scuze)

Cătălin Tolontan  •  25 noiembrie 2015, 9:35

@cristi: nu sint singur. La aceasta ancheta muncesc si Mirela Neag si Razvan Lutac. Iar o investigatie este produsul unei redactii intregi, ca nu lucram pe strada, in ploaie, ci intre oameni care muncesc alaturi de noi, la grafica, la net, la documentare. Multumim!

stefanescu liviu  •  25 noiembrie 2015, 9:36

Catalin Tolontan, multumim, multumim pentru rabdare. Tot inainte si succes.

radu  •  25 noiembrie 2015, 9:36

LEGE Nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sanatatii art. 98 (10) Asistenta medicala de urgenta la spectacole în aer liber, festivaluri si manifestari sportive se solicita obligatoriu de catre organizator, pe baza unor contracte încheiate cu serviciile private sau publice de urgenta prespitaliceasca. Autoritatile publice aproba desfasurarea acestor evenimente numai în cazul în care asistenta medicala de urgenta este asigurata în mod adecvat, conform normelor în vigoare. Intrebare: a fost solicititata si obtinuta aprobare pentru desfasurarea festivalului si, daca da,exista un contract incheiat cu un serviciu de ambulanta, conform legii ? Am pus aceasta intrebare deoarece daca se solicita avizare, reprezentantul jandarmeriei in comisia de avizare este cel care informeaza ISU despre desfasurarea evenimentului si nu organizatorul evenimentului, printr-un fax trimis la miezul noptii.

koll  •  25 noiembrie 2015, 9:36

#unul Nu ai inteles, esti pe blogul Ziaristului Tolontan! Pentru sport, citeste-l pe gazetarul sportiv Tolontan.

Nicu  •  25 noiembrie 2015, 9:37

Stii care e greseala noastra?!...pe cei de sus i-am crezut prea destepti si ei pe noi prea prosti.Deaceea am ajuns unde suntem acum .

Darius  •  25 noiembrie 2015, 9:39

De ce nu te axezi doar pe asa ceva ? De ce amesteci GSP-ul in aceasta vendetta a ta ? Vreau sa citesc o presa sportive nu sa te vad pe tine cum te lupti cu Nuti ISU si cu morile de vant .

Cristian Gheorghe  •  25 noiembrie 2015, 9:39

Respect!

Watcher  •  25 noiembrie 2015, 9:41

Săpaţi, fratilor, săpaţi! Numai cine n-a lucrat in administratie poate să se îndoiască de cele relatate. Bravo, Tolo!!

Dan  •  25 noiembrie 2015, 9:46

”Veniți la clubul Colectiv PENTRU CA organizăm festivalul PLUM!"

Cristi  •  25 noiembrie 2015, 9:48

Ok, am inteles. Unde e faxul? Si sa stii ca gramatica aia are un rost, nu sa *** *** folosind i in loc de a in cuvant, jurnalistu' ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Traian  •  25 noiembrie 2015, 9:55

Felicitari Tolo!! Cat le mai permitem *** astora ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Nicolae Costin  •  25 noiembrie 2015, 9:56

Felicitari domnule Tolontan, felicitari! Sunt prea tanar ca sa-mi permit critici, pot spune ca-mi doresc in general ca oamenii de media (cei bine intentionati desigur) sa pastreze un nivel elevat al limbajului ca sa-i mai ridice si pe altii mai neinstruiti la un nivel mai elevat. Oricum va doresc mult succes si putere dumneavoastra si colegilor dumneavoastra!

Dan  •  25 noiembrie 2015, 9:58

Chiar mai demult se stia. Iata acum un an un incendiu la care au fost prezenti si pompierii si smurd. Dupa ce au stins nu s au uitat si ei cine/ce mai fiinteaza acolo? http://m.mediafax.ro/social/incendiu-la-fosta-fabrica-pionierul-din-capitala-13664723

fotbal  •  25 noiembrie 2015, 10:01

e inca greu de rumegat faptul ca ditamai oamenii, intr-o institutie militarizata, au ajuns sa reactioneze exclusiv la frica. au plimbat un "nu" pe brate atata timp. prelucrez investigatia voastra ca pe un semn concret palpabil ca ne putem maturiza ca natie! ne copilarim de 2000 de ani. ar fi vremea. felicitari echipei!

Guest  •  25 noiembrie 2015, 10:02

Nu pot sa inteleg, cum intr-o tara civilzata (??) din Europa de azi in care toti vobesc de pe smartphone chiar si de la WC, un organizator de concerte anunta pompierii prin fax cu 2 zile inaintea concertului (mult prea tarziu, tinand cont ca trebuie asigurata disponibiltatatea personalului) si nu cu 1-2 saptamani in avans. Exista o legislatie in RO care impune prezenta pompierilor la anumite evenimente publice? O cunoaste cineva. Cum poti planifica un astfel de eveniment, fara o confirmare scrisa - fie ea venita prin fax, mail sau pe cale postala - din partea celor a caror prezenta este necesara si obligatorie, dar care nu au un contingent limitat? Incredibil. Iar acum pompierii sunt de vina. Dupa logica mea - poate am trait prea mult in strainatate si am vazut cum fac altii - proprietarul de club, casa particulara, firma, organizatorul evenimentului are obligatia nu doar sa strige in codru, ci sa asigure conditiile de securitate. Asta inseamna - printe altele - sa-i anunti din timp pe toti implicatii si sa te asiguri, in avans!!, de ex. printr-o confirmare, (care, daca nu vine automat, se solicita), ca totul va fi in regula. Corectati-ma, daca gresesc. (Procedura mi se pare la fel de absurda si nescuzabila, ca si cand cineva ar cumpara teren, material de consturctii etc. sa-si faca o casa si apoi trimite cu 2 zile inainte un fax unei firme de constructii si spera/crede ca in 2 zile aceasta va trimite niste muncitori si se va incepe lucrare. Okay, exemplul asta nu poate fi comparat cu neglijenta si lipsa de responsabilitate a oraganizatorilor, doar o ilustare poate mai plastica a faptului ca omul "normal", vrea sa stie pe ce si mai ales pe cine se bazeaza cand are nevoie de altii intr-o chestiune importanta. ) Just my 2 cents, Cora

Bogdan  •  25 noiembrie 2015, 10:03

Va multumesc din suflet ca existati si faceti lucruri minunate pentru tara asta. Va doresc sanatate, inspiratie, putere de munca si numai bine!

SilviaZ  •  25 noiembrie 2015, 10:07

Felicitari pentru tot ceea ce faceti Catalin Tolontan, Mirela Neag si Razvan Lutac! Daca nu ati fi voi, noi nu am avea idee de caracatita asta din spate.... multumim!

Costi B.  •  25 noiembrie 2015, 10:08

Ia intrebati-l pe nea Guta asta cat are salariu (in mii de euro) pe luna? In tarile civilizate cine se afla in functii de genul de mai sus are intr-adevar un salariu foarte mare, dar stiti de ce? Pentru ca aceasta functie implica o foarte mare RESPONSABILITATE prin prisma faptului ca nu te joci cu viata oamenilor. Si tot intr-o tara civilizata daca Doamne fereste se intampla o tragedie, cei ca nea Guta asta fac PUSCARIE si mai si platesc daune. Ei, acuma va intreb eu: Ce-o sa se intample in frumoasa tara Romania cu vinovatii? Raspunsul il stiti si voi: APROAPE NIMIC! *** nesimtitlor si imbuibatilor!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Costin  •  25 noiembrie 2015, 10:09

Cataline, felicitari si multumiri pt initiativa si efort, tie si colegilor tai! Am avut un amic ce s-a prapadit in tragicul eveniment si iti pot spune ca pedepsirea tuturor celor vinovati ar fi o mica alinare pt toti cei ce eu pierdut pe cineva acolo. Decat deloc, o mica alinare e mai buna! Daca situatia se va musamaliza, cu siguranta tragicul eveniment se va repeta, cu alti actori pe post de victime. Multumim!

Assamorgh  •  25 noiembrie 2015, 10:10

Baaaaa tolontan, Cate 11 clase a absolvit "ziaristul de investigatii" mirela neag, CARE ESTE EA PE POST ACUM LA POSTU' BASIST RAITARU TV? CARE ESTE EA *** CARE ESTE EA CU TINE NISTE ZIARISTI CARE ESTE EI ZIARISTI DE INVESTIGATII? SI CARE ESTE EI NISTE *** ce ai cu Arafat, *** NU ARAFAT E DE VINA PENTRU TRAGEDIA DE LA COLECTIV, LUI ARAFAT TREBUIE SA I SE RIDICE STATUIE... si tu *** BAAAAA ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

lucian  •  25 noiembrie 2015, 10:13

E foarte haios comentariul lui Cristi • 25 noiembrie 2015, 9:48, nu pentru text in sine, ci pentru ca "Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului." E adevarat sunt niste stelute de cenzura in ultima fraza, dar ultimele cuvinte au trecut testul moderarii : "***' ***" . :)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

viorel  •  25 noiembrie 2015, 10:13

foarte bine. ce imi place cel mai mult este ca in romania se mai scriu si articole documentate cu dovezi clare, nu doar cancan pe surse false. partea urata este ca ele dor foarte mult. ne arata o realitatate meschina

seby  •  25 noiembrie 2015, 10:17

felicitari Tolo...insa crezi ca o sa reusesti ceva in afara de a gasi adevarul??? vinovatii nu se vor gasi niciodata pentru ca traim in Romania !!!

Luc  •  25 noiembrie 2015, 10:20

Bun, inteleg ca astia au zis ca n-au stiut cand de fapt stiau. Ii dam jos, ii bagam in puscarie, dar ce facem apoi? Alti oameni, alt sistem care nu difera prea mult. N-am lucrat la stat pana acum, dar va pot spune ca si in firmele private sunt destule scapari. Nu neaparat din cauza procedurilor deficitare, ci a oamenilor care nu le respecta. Astia suntem noi, tara lui "las-o ba ca merge asa". Trist. Dar adevarat.

elvira  •  25 noiembrie 2015, 10:25

Ei da ce ati descoperit voi o nimica toata unu care a trimis un fax in miezul nopti, si cred ca o cam umflati, sa va dea DUMNEZEU si doua nelinistea pe care o traiesc oamenii asta care de când au venit pe functiile astea muncesc zi si noapte sa aduca llucrurile la normal. Rusine sa va fie .. mai bine investigatii cu adevarat.

FYRY  •  25 noiembrie 2015, 10:27

tolo ministrul justitiei,neag la dna,lutac la igsu,ce mare filozofie...nu glumesc,BRAVO FRATILOR SUNTETI DE MULTI ANI LUCEAFARUL JUSTITIEI DIN TARA ASTA ,cel putin al DNA ului,n au pornit o ancheta inaintea articoledlor dv ,BRAVO BRAVISSIMMO

Siderat  •  25 noiembrie 2015, 10:27

Tot bugetarii, sefii. De sapt viitoare +10%. 1. De ce Parchetul nu a facut perchezitii la ISU, pana azi? Ei trebuie sa verifice pana si ce spune un borfas.Uite cazul Becali- Judecatoare 2. sper ca azi sa fie adusi cu mandat, cei de la isu! Inspectia judiciara, acum ar trebui sa se sesizeze! Vezi: avocati, acest fax, etc. Isu KO, daca este pe noi cinene apara? Cui platim taxe +impozite? De ce? Nu cumva OUG cu amenzi si inchideri de locaruri eate un abuz,pentru a dormi ISU in pace? ISU = management , nu simpli pompieri operativi!

unu  •  25 noiembrie 2015, 10:28

Ancheta dvs. ar trebui sa urmareasca si urmatoarele : Clubul Colectiv se afla in sect.4, se afla in zona de interventie a subunitatii de la Pieptanari, ce apartine Grupului nr. 5 , condus de col Dumitrescu Dan, pana anul trecut presedintele Asociatiei Sportive Pompierul Bucuresti, in acest moment presedinte cica onorific, desi am aflat ca toate deciziile si contractele de sponsorizare se fac de catre acest presedinte onorific, ceilalti semneaza la ordin

Mircea  •  25 noiembrie 2015, 10:30

Foarte buna investigatia, felicitari echipei! Raman insa cu o mare nedumerire: De ce dl. arafat nu este inca la "beciul domnesc" ? Amintesc numai de avionul din Apuseni, elicopterul din lacul Mamaia, planorul prabusit in jud. Brasov, evenimente la care ISU, ca si alte institutii, trebuia sa aibe o atitudine "pro activa" (adica sa actioneze conform unor norme, proceduri, planuri, strategii, etc., deja existente) si nu sa "constate" pagubele dupa producerea evnimentului si sa "reactioneze" cu viteza melcului, lasand la vedere lipsa de resurse si indolenta, inconstienta si, mai ales, incompetenta conducatorilor.

FYRY  •  25 noiembrie 2015, 10:31

Pt elvira...vai de copiii tai,asta daca ai...***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

caineadevarat  •  25 noiembrie 2015, 10:33

bravo,catalin si co!!!! credeam ca ai ramas blocat pe elena udrea,dar constat ca le vezi si pe celelalte...e un inceput,mai sunt multe de investigat in tara asta si daca mai ai dezvaluiri cu udrea,e foarte bine,arata-le,dar cauta-le si pe celelalte,ancheta colectiv e un bun exemplu,victimele si rudele simt ca au un aliat care lupta cu sistemul pentru ei...felicitatari!!!!

Comentează