Ați mințit! Pompierii știau de clubul Colectiv cu cinci săptămîni înainte de incendiu! Pus în fața unui fax al Gazetei, Arafat a ordonat azi noapte o anchetă la ISU

Românilor li s-a ascuns adevărul. După trei săptămîni de investigație, ziarul a descoperit documentul pe care pompierii l-au primit pe 23 septembrie 2015: ”Veniți la clubul Colectiv că organizăm festivalul PLUM! Estimăm 2.000 de oameni pe seară”. Și nu s-au dus

miercuri, 25 noiembrie 2015, 6:59

UPDATE: Ministrul de interne Petre Tobă i-a cerut secretarului de stat Raed Arafat ca toată situaţia referitoare la implicarea conducerii ISU Bucureşti în cazul incendiului de la Clubul Colectiv să fie înaintată de urgenţă DNA pentru a fi valorificată la dosarul penal al cauzei, scrie stiripesurse.ro. „Domnul prim ministru vă informez că într-adevăr aseară domnul secretar de stat Raed Arafat a luat la cunoştinţă faptul că, încă de la sfârşitul lunii septembrie, o societate comercială care organiza manifestări în clubul respectiv a informat Inspectoratul general pentru situaţii de urgenţă şi conducerea ISU Bucureşti.”, a spus ministrul Tobă în ședința de Guvern din această dimineață

UPDATE: Premierul Dacian Cioloș a intervenit în ședința de guvern și a spus: ”Am înțeles că a fost suspendată conducerea, vreau să ma asigur că este demisă și că niciodată cei care au fost la conducerea ISU București nu se mai pot intoarce”.

UPDATE: Conducerea ISU București-Ilfov a fost ”pusă la dispoziție” în această dimineață la ordinul conducerii IGSU, după ce Raed Arafat solicitase o anchetă.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Azi noapte, ferestrele șefilor au stat luminate pînă tîrziu.

Cele două clădiri, cea a IGSU din ”Tei” și cea a ISU din ”Dealul Spirii”, și-au adunat toți comandații. Pentru că le-am amintit de o altă noapte.

Nu așa de demult. Pe 23 septembrie 2015, la 23:32:13, din calculatorul firmei de evenimente Emagic a pornit un fax către numărul 021.242.09.90 al dispeceratului IGSU.

”Organizăm un festival în datele de 25 și 26 septembrie a.c. în clubul Colectiv și la etajul 1 al fabricii Pionierul din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, București”, i-au anunțat cei de la Emagic pe pompieri.

Firma precizează și numărul estimat de participanți. O groază de oameni.

”La festivalul PLUM estimăm în fiecare dintre cele două zile un număr de 2.000 de persoane pe seară” fax de la firma Emagic către IGSU, 23 septembrie 2015

Emagic este una dintre cele mai mari firme de evenimente muzicale, dacă nu cea mai mare din România.

Pe lista sa scurtă sînt Depeche Mode, Shakira sau B’estfest Summer Camp.

În acea noapte de miercuri, 23 septembrie, transmisia lor către IGSU s-a făcut pe sistem Orange de mail-fax și a ajuns în 210 secunde la destinație.

Pe spatele faxului există confirmarea automată de primire de la numărul de fax al Inspectoratului General de Situații de Urgență.

Ce s-a întîmplat mai departe? Pe 25 și 26 septembrie festivalul de muzică electronică PLUM a avut loc la clubul Colectiv și, alături, la etajul 1 al fabricii Pionierul, dar n-a venit nimeni de la pompieri.

b copy

Ieri, puțin după prînz, am contactat, pe mail, sms și telefonic, conducerile IGSU și ISU. Le-am transmis și o cerere oficială.

Întrebarea: ați văzut faxul trimis de Emagic pe 23 septembrie 2015, ora 23:32? Ce ați făcut cu el?

De 25 de zile, de cînd oamenii au luat foc în club, IGSU și ISU susțin că ”noi nu știam despre clubul Colectiv, nu exista în baza noastră de date”.

Dar pe 23 septembrie, cu cinci săptămîni înainte de incendiul devastator, pompierii au fost chemați la un eveniment mare la Colectiv. Li s-a spus că vor fi 2.000 de oameni pe seară, timp de două zile consecutive.

De ce n-a intrat atunci clubul în baza de date a ISU?

Ieri după-amiază n-am primit nici un răspuns. Seara, în jurul orei 19, am mers la sediul ISU. Ferestrele erau luminate.

”Domnii comandanți nu vă pot primi pentru că sînt într-o acțiune cu IGSU”.

Acțiunea faxul.

Fax care, susțin sursele Gazetei, a ajuns ieri într-unul din dosarele penale deschise după tragedia de la ”Colectiv”.

Faxul care a devenit probă și la care un sistem întreg se uită mirat, ca la un djin acuzator, dintr-un trecut pe care toți îl credeau încapsulat. Vă amintiți?

1. ”ISU nu a știut niciodată de clubul Colectiv”

Flăcările nu se stinseseră.

Vineri, 30 octombrie 2015, pe cînd acțiunea de salvare se derula într-un ”Colectiv” jupuit de durere, Gabriel Oprea și Raed Arafat ies, umăr la umăr, în fața camerelor.

Oprea spune că totul e sub control. Ministrul de interne actualizează numărul morților și recită sacadat la fiecare jumătate de oră că-l ține la curent pe președintele Iohannis.

Apoi, Oprea se dă nițel mai în spate, lăsîndu-l pe Arafat în lumina camerelor.

Arafat, unul dintre cei mai iubiți oameni din România, este primul care anunță că  ”pompierii nu au clubul Colectiv în baza lor de date, cei de la IGSU și de la ISU nu știau nimic despre acest club”.

Informația străbate țara într-o noapte fără somn. Lumea se indignează.

Pe holurile Poliției Capitalei, acționarii clubului îngaimă, necrezuți de nimeni: ”Au venit la Colectiv pompierii de la ISU! Au venit de mai multe ori”. Lăsați vrăjeala! Huo, criminalilor!

2. Remember PLUM!

A doua zi dimineață, cînd România se trezește cu cearcănele durerii și furiei la ochi, Raed Arafat iese translucid de oboseală de la ședința de guvern.

Cu toată autoritatea meritată a omului pentru care, în urmă cu aproape patru ani, o întreagă țară se punea pavăză, Arafat repetă: pompierii nu știau nimic de clubul Colectiv!

”La nivelul ISU, nu exista nici un document, nici o solicitare pentru autorizarea activității din locația respectivă” Raed Arafat, pe 31 octombrie, dimineața

Între timp, s-a aflat că doi pompieri știau. ”Dar ei au fost pe cont propriu. Noi, ca instituție, nu știam”, au spus șefii IGSU.

c copy

Astăzi este o altă dimineață, de 25 noiembrie 2015.

Cînd vor veni la serviciu, procurorii de la Parchetul General, secția de Criminalistică, vor găsi în dosar faxul trimis de Emagic prin care IGSU era înștiințat să vină pe 25 și 26 septembrie la Clubul Colectiv și la fabrica Pionierul. Acolo avea să aibă loc festivalul PLUM. Cu cinci săptămîni înaintea concertului trupei Goodbye to Gravity.

Se presupunea, că i-am crezut pe cuvînt, că aceste două nume proprii, ISU și Colectiv, nu au fost pe aceeași hîrtie pînă pe 30 octombrie.

Dar au fost.

Și faxul nu e singurul lucru nou.

3. Inspectorii tac, vorbesc avocații

În altă ramură a dosarului, cea militară, avocații celor doi pompieri arestați au început să vorbească în numele clienților lor, la contestația depusă în fața Curții Militare de Apel.

Asta pentru că George Matei și Antonia Radu au ales să nu declare nimic.

Acuzați de DNA că au făcut un control fictiv, cei doi au pledat, prin avocați, că nu este un caz izolat controlul la Platforma Pionierul, unde s-au controlat doar 2-3 chiriaşi”. 

Și au venit cu exemple.

”Pe Platforma Amiro, de pe Şoseaua Berceni, au fost controlaţi aproximativ 7 chiriaşi din cei 20”, susține unul dintre avocați, arătînd că ”aceste controale se făceau ziua, unde îi găseai sau nu la sediul respectiv”.

”La controalele în mall-uri, care se făceau în cele 2-3 zile, conform planificării din graficul stabilit anual, se verificau 3-4 chiriaşi, neputând verifica mai mulţi chiriaşi. Ca să nu mai vorbim de cele 2-3 etaje ale acestor puncte comerciale” Marius Cehan, avocatul Antoninei Radu, în fața Curții Militar de Apel

Ceea ce susțin apărătorii celor doi inspectori e că acestea erau ordinele și așa se făceau controalele.

Versiunea lor: din motive obiective, inspecțiile PSI erau superficiale în general, nu doar în cazul fabricii ”Pionierul”.   

4. Domnule judecător, aici e haosul!

Apărarea citează o mărturie a unuia dintre foștii șefi ai celor doi inspectori, colonelul Crăciun, ”care precizează un aspect foarte important: în baza ordinelor care funcţionează acest departament din cadrul lSU, nu există o listă cu chiriaşi, ci numai cu proprietarii care au fost controlaţi. Și nu există o listă cu societăţile care aveau aviz ISU”!

Judecătorul a făcut ochii mari.

Ca să minimizeze vina clienților, avocații dau vina pe un sistem de control dezordonat și efectuat fără centralizatoare riguroase. WTF?! Fără traducere!

Fie apărătorii bat cîmpii, fie descriu haosul în persoană.  

Dar, deocamdată, afirmațiile lor nu pot fi verificate. Pentru că, spun avocații, ISU n-a produs actele. 

”De ce ISU nu a depus pînă în acest moment toate registrele, toate documentele şi toate ordinele în cauză?!” Marius Cehan, avocatul Antoninei Radu în fața instanței

Judecătorul nu le-a dat dreptate inculpaților și i-a reținut pe cei doi inspectori.

Magistratul colonel Radu Stancu, de la Curtea Militară de Apel București, consideră că toată drama a pornit de la faptul că cei doi inspectori nu au anunțat ISU de ceea ce au găsit la ”Colectiv”.

”Dacă societatea Colectiv s-ar fi aflat în evidenţa ISU, ea ar fi fost silită în perioada de circa un an să ia măsuri de conformare la regulile de prevenire a incendiilor”, spune judecătorul.

El detaliază: ”Cunoscînd că sînt în atenţia ISU, patronii localului nu ar mai fi organizat evenimente cu număr foarte mare de persoane. Organele de control ISU ar fi dispus şi cu privire la materialele folosite la interior, care au dat amploare excepţională acelui incendiu şi care la ardere a generat substanţe care au provocat intoxicarea. De asemenea, organele ISU ar fi dispus, potrivit legii, şi alte măsuri privind organizarea şi realizarea evacuării în caz de incendiu prin creşterea numărului de uşi și/sau sporirea spaţiilor vitrate”.

Concluzia? ”Necunoaşterea de către ISU a situaţiei de care au luat la cunoştinţă cei doi inculpaţi a stat la originea lanţului cauzal care a permis unor persoane ahtiate după câştiguri cât mai mari să ignore măsuri legale de minimă siguranţă si să pună în pericol viaţa oamenilor”.

5. ”Unde să se piardă că ei sînt acolo 24/7?!”

Între timp, în celălalt dosar, de la tribunalul civil, a apărut faxul. Care ridică întrebarea dacă ISU a fost ”în necunoaștere a ceea ce se întîmpla la Colectiv” sau, dimpotrivă, a știut totul!

Ce s-a întîmplat cu faxul și care i-a fost circuitul vom afla cînd vor răspunde IGSU  și ISU.

”În mod normal, cînd IGSU recepționează o cerere care privește Bucureștiul, o trimite mai departe la ISU”, explică un pompier.

Putea să cadă hîrtie undeva pe jos, să se piardă faxul?

Omul zîmbește: ”Dispeceratul de la IGSU, ca și cel de la ISU, este activ 24 de ore, 7 zile din 7. Este imposibil ca cineva să nu fie acolo, în orice moment”.

Sunăm din nou la IGSU. E o zi lungă. ”Încă nu știm”, ni se răspunde.  ”Se cercetează”.

Revenim. ”Cercetăm. Deci pe 23 septembrie ziceți? Iar evenimentul a fost pe 25 și 26. Păi trebuiau să ne anunțe cu cel puțin 15 zile înainte. Cercetăm”.

Între timp, aproape de ora 22, vine un mail de la IGSU. Tresărim. Nu e răspunsul legat de fax, sînt documentele cerute acum o săptămînă, despre controlul cu sponsorizările de la Bacău. I-a convins premierul probabil.

Dar de ce ni-l trimit atît de tîrziu în noapte? Ce se întîmplă la IGSU, dincolo de luminile care ard?

Cineva de la firma Emagic își amintește noaptea faxului.

6. Răspunsul dinspre miezul nopții

Se face 23:41. Primim al doilea mail și un sms.

Ce noapte! S-a spart conducta cu documente.

S-au ținut de cuvînt.

E răspunsul așteptat:

„Bună seara,

În urma verificării informației transmisă instituției noastre, vă comunicăm faptul că documentul la care faceți referire a fost identificat în corespondența primită de IGSU la data de 23 septembrie 2015, în jurul orei 23.27.

Întrucât soluționarea documentului era în competenţa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, acesta a fost redirecționat acestei unităţi, la data de 24 septembrie 2015, ora 09.28.

În urma informării imediate a șefului Departamentului pentru Situații de Urgență cu privire la existența acestui document, s-a dispus efectuarea unui control la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov pentru identificarea documentului și a circuitului de soluționare a acestuia.

Concluziile rezultate în urma verificărilor vor face obiectul unei note raport ce va fi înaintată șefului Departamentului pentru Situații de Urgență”. 

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, cel care a fost imediat informat și care, azi noapte, a ordonat controlul, este Raed Arafat.

A venit dimineața.

S-a stins lumina de la etajele șefilor și s-a făcut, în sfîrșit, ceva mai multă lumină pe străzile udate de ploaie.

Vreme de 25 de zile ni s-a spus că pompierii n-au știut de Colectiv. Oricine s-a îndoit a fost numit conspiraționist. Și, vreme de 25 de zile, oameni din sistemul pentru Situații de Urgență au păstrat un secret apăsător: știau de Colectiv, știau și unde e clubul, știau că acolo se țin mari concerte, știau și nu s-au dus, știau nu doar cei doi inspectori, știau mai mulți, știau atît de bine!

E prea mult dacă spunem că putem fi în fața unei mușamalizări de proporții? Cine din sistem poate garanta acum că în noaptea de 30 spre 31 octombrie nu s-a umblat la baza de date?! 

Ceva crapă definitiv, cu zgomotul de ghețar al încrederii topite.

Ne vom lămuri ce s-a întîmplat cu faxul care face legătura interzisă pînă azi dintre ISU și tragedia de la Colectiv.

Clipboard01

Comentarii (246)Adaugă comentariu

Asamorgh  •  25 noiembrie 2015, 17:49

BA tontane sau tolontane, lasa-l pe Arafat in pace, jos labele alea *** de pe un om care a facut mult bine oamenilor.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Olar Adrian  •  25 noiembrie 2015, 17:52

Radu le nu mai abera frate. Intelegi ca ISU e cel mai vinovat pt ca rolul lui e tocmai eliberarea autorizatiei conform careia locul ala e sigur de frceventat si chiar daca s-ar intampla un incendiu masurile luate ar fi dus la evacuarea in siguranta si de ce limitarea pagubelor facute de incendiu. E o aberatie sa compari cu improvizatiile ce le faci tu in casa pt ca acolo tu ai cea mai mare sansa sa mori ca prostul, pe cand intr-un local unde tu desfasori o activitate cu un anumit numar de oameni trebuie sa ai niste reguli de baza, iar ultima veriga care iti da tie avizul si iti zice ca nu o sa mori ca prostul sau sansele sunt foarte mici e tocmai ISU.

Dana  •  25 noiembrie 2015, 17:52

Au raspuns la fax cei de la ISU: http://emagic.ro/pentru-o-informare-completa/

Ion  •  25 noiembrie 2015, 18:02

Și pompierii sunt oameni ...Trebuie să moară câțiva ca să vedem ca sunt exploatați precum *** câte 240 de ore lunar? Atunci poate se vor lua măsurile necesare pentru a se îndrepta abuzurile...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Jordan  •  25 noiembrie 2015, 18:21

@radu------ Ori nu te pricepi, ori ești rău intenționat!--------Pentru incendiile din locuințele particulare, responsabilitatea revine proprietarilor, iar până la Revoluție, cred că aceștia primeau și o amendă ---------În prezent, Proiectul unei NOI locuințe conține și un aviz din partea ISU, care atestă rezistența la foc a materialelor folosite.-------------În rest, toate instituțiile publice, firmele, în general persoanele juridice sunt obligate să obțină Avizul de funcționare, iar ISU este obligat să controleze respectarea normelor.-----------ISU era la curent cu activitatea din Colectiv și a închis ochii la încălcarea celor mai elementare norme PSI.

Criss  •  25 noiembrie 2015, 18:25

Am vrut sa vad cine iti sunt cititorii "reacţionari", draga d-le Tolontan. Si pentru a afla acest lucru, am recurs la parcurgerea mesajelor postate. Uluitor, Catalin Tolontan! Marea majoritate a celor care posteaza aici, respectiv au replici "destepte" si razvratiri împotriva angajatilor de la stat, in genere, şi din cadrul ISU, in concret, e formata din agramati, respectiv semidocti. Va dati seama cine critica "performanţele" educationale si profesionale ale angajatilor bugetari! Cu cine sa-i inlocuim pe cei "de la stat"? Cu agramatii, semidoctii si inclutii in varii domenii "din privat". Proportia de lipsa de educatie si profesionalism est egala in ambele domenii. Doar ca intr-unul dintre ele se mai adauga si "calitatea" de ipocrit. De acord cu demersul si ancheta jurnalistica initiate de catre tine si echipa ta, Catalin! Contribui într-o proportie covarsitoare la "dezlegarea" celor întamplate la Colectiv, ba chiar la "reconsiderarea" sitemului. Dar sunt total impotriva acestui efect generat in randul unora dintre cititorii tai, anume acela de "razmerita" verbala la adresa functionarilor lato sensu. Cu asupra de masura in contextul in care acesti "reactionari-razvratiti" dau proba, prin cele scrise, multor carente (de la cele educationale, la cele de logica elementara, ca sa nu mai vorbim de cultura specifica).

radu  •  25 noiembrie 2015, 18:26

pt. Olar Adrian Tocmai asta era ideea, ISU putea sa autorizeze acel spatiu doar daca patronii clubului solicitau acest lucru. Inainte de a se trece la amenajarea acelui spatiu erau obligati sa prezinte o documentatie spre avizare, avand in vedere faptul ca se schimba destinatia constructiei, respectiv din industriala in civila, iar dupa terminarea lucrarilor sa solicite autorizare de functionare. Nu cred ca exista un singur pompier in Romania care isi puna semnatura pe o autorizatie de functionare pentru un spatiu de genul celui de la clubul Colectiv, care nu respecta cele mai elementare norme de p.s.i. [ un singur exemplu: doar o singura cale de evacuare si aceea subdimensionata].

Jordan  •  25 noiembrie 2015, 18:26

@Asamorgh--------Corect!----------Arafat = ”un om care a facut mult bine oamenilor ”___ Mai ales celor din Apuseni, de la Constanța și mai nou celor din Colectiv!------------Un om de onoare și-ar fi dat DEMISIA.

Haita de Lupi  •  25 noiembrie 2015, 18:35

Dar despre voi, presa asta, care ar pune intr-o lumina onorabila pana si faptele mercenarilor din Antichitate, despre voi de ce nu ziceti nimic? Cum ati mintit poporu' asta de 25 de ani, cum ati manipulat masele, cum ati intoxicat populatia numai cu manelisti si ***, asta de ce nu spuneti? Sunteti faptasi principali la jaful savarsit asupra tarii noastre de 25 de ani incoace, pentru ca voi ati dezinformat poporul, voi ati ascuns de ochii lumi evenimentele reale prin manevre de distragere a atentiei publice, voi ati facut jocul acestor mercenari local numiti "politicieni". Cand o sa apara vreodata in presa vreun titlu de genul acesta? Ar face mai mult rating decat orice stire.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ioan  •  25 noiembrie 2015, 18:37

D.le Tolontan e doar varful aisbergului.... Intrati pe firul sutelor de ore suplimentate neplatite per subofiter care lucreaza pe Interventie....totul cu acordul tacit al inspectorilor sefi judeteni....acest lucru este recunosc in scris in nota raport din februarie 2015. Sefii ISU se comporta cu cei din operativ ca si cu ***...daca cineva face raport , i se arata poarta.....peste tot in tara subofiterii contribuie cu banii personali pt repararea masinilor, ustensile curatenie, zugravit, diverse reparatii, etc...iar sefii se lauda pe la diverse intruniri ca totul e perfect la pompieri. Printr.un ordin intern au modificat programul de lucru al operativilor, program care duce la acumularea de ore care nu se platesc si nu se acorda liber. Am speranta ca veti investiga si acest lucru....si veti avea multe surprize! Pe ei, pe mama lor!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefan  •  25 noiembrie 2015, 18:44

Ce aveti dragii mei cu ”Demisia, demisia!” Un om de onoare și-ar fi dat demisia!!! Auzi frate! Și cine să-i ia locul? Înainte de a striga: demisia, demisia, lămuriți-vă cine îl va înlocui. Ca și în cazul Colectiv, toți cei adunați în stradă au strigat: Demisia, demisia, și Ponta și-a dat demisia. Apoi toți au început să caute un ”tehnocrat” care să stea un an. L-au găsit pe Dacian Cioloș, dar după două zile nu mai este bun, nu a jurat pe Biblie, ci pe Constituție. Și iar strigăm: demisia, demisia. Uite că am ajuns și eu să fac comentarii stupide. Să-mi dau demisia?

Lucian  •  25 noiembrie 2015, 18:45

Partea proasta e ca Arafat in cei 8 ani de cand e in minister s-a molipsit de aroganta si auto-suficienta colegilor din politica, de la putere .Acum vorbeste rastit si apasat .E deasupra noastra... Si-a pierdut si el din modestia ce-l caracteriza. E acum doar unul dintre multii contestati, pe bune , cu probe, cu subiect si predicat. A uitat ca oamenii i-au stat alaturi cand Base dadea cu el de toate ecranele. Sau nu a realizat ca oamenii au empatizat nu atat cu ceea ce a facut cat mai ales cu modul lui de a fi... Ce a fost nu mai este, acum e un tip arogant pe care nu-l mai meritam si tine sa ne transmita asta. Pacat. Puterea corupe si el nu face exceptie. BTW, a a vut vreo reactie pe FB dupa ce era "scarbit de cei ce-i cauta nod in papura"?

Dr.Ervin Elias  •  25 noiembrie 2015, 18:49

TOLOLOIUL PRESSEI ROMÂNEȚTI CEARE E....LA gsp ARE UN SINGUR SCOP-SĂ-L VAdă plecat pe ARAFAT.EL ESTE SCOPUL DE MOMENT AL LUI.mAURUL ȘI-A FĂCUT DATORIA....POATE SĂ PLECE!TOLOLOIULE,DUMNEZEU NU BATE CU BÂTA!!!

Andrei  •  25 noiembrie 2015, 18:56

Tolontan are dreptate, a demonstrat că Arafat este un pălăvrăgiu manipulat de nişte militari care-l minţesc când vor ei ! Acest sistem capitalist putred este principalul vinovat !

Lucka  •  25 noiembrie 2015, 19:02

Oprea Gabriel i-a ales pe oamenii acestia ? Au fost promovati politic cumva ? Trebuie sa se opreasca odata si odata numirile politice ! Zilele trecute comparam politistii din Praga cu politistii din Bucuresti . Dpdv fizic , normal . Mai trebuie sa va spun ca cehii sunt atleti , 180 cm minim ?! Probabil acolo nu functioneaza spaga la admitere ...

Blackdoor  •  25 noiembrie 2015, 19:06

Cum vine asta? Dl. Arafat a fost informat de Tolo? Si ministrul de interne la fel? Cu atatea servicii???

Edi  •  25 noiembrie 2015, 19:12

Bravo Tolo! Esti cel mai bun. RESPECT!!!

Jordan  •  25 noiembrie 2015, 19:20

Arafat să se întoarcă la Smurd. -----------Acoloa s-a afirmat și prin munca prestată acolo și-a atras respectul și aprecierea oamenilor.-----------Știm cine l-a făcut șef pe intervenție, după accidentul din Apuseni, știm și care a fost motivul, dar acum ar trebui să-i explice cineva că a fost păcălit.---------Cum a crezut el că vor respecta ”bravii nostri” ofițeri ordinele unui civil?

dragan  •  25 noiembrie 2015, 19:20

revin. UNA DIN MIZELE URIASE ALE ATACURILOR REPETATE ASUPRA LUI ARAFAT SI ISU, ESTE SERVICUL DE URGENTA - G R A T U I T - .MAINE, DUPA CE VOR FI DEMOLAT ACEST SERVICIU, NISTE BAIETI DESTEPTI OR SA INFIINTEZE MAI MULTE SERVICII DE URGENTA - PE B A N I -. De acord. Trebuie gasiti VINOVATII si modifiacat LEGEA. PUNCTUAL. Dar nu trebuie distrus ce este bun. Si din nou, verificati-va sursele si "informatiile" oferite de acestea. D e 10 ori. Ca sa nu ajungem sa punem pe tava unor profitori un serviciu de URGENTA care salveaza vieti cu adevarat.

radu  •  25 noiembrie 2015, 19:24

Vazand cu cata voiosie bat unii campul vizavi de o profesie despre care stiu foarte putine sau nimic, imi permit sa fac si eu un anunt de bun augur si anume ca in curand toate ISU -urile vor fi dotate cu globuri de cristal si dispozitive pentru teleportare.

Andi  •  25 noiembrie 2015, 19:29

@ Criss: tu vorbesti de agramati si semidocti? mai bine ai da tu o tura prin cartea de gramatica... *Marea majoritate* se incadreaza perfect la categoria PLEONASM! asta daca nu cumva ai inventat tu o alta gramatica in care exista si mica majoritate... la noi asta se cheama *minoritate*. @ Ioan: ca tare bine zici!

Lucian  •  25 noiembrie 2015, 19:52

@Andi Iată un subiect controversat: este expresia “marea majoritate” un pleonasm? Răspunsul la această întrebare a fost oferit de domnul George Pruteanu în emisiunea “Doar o vorbă SĂŢ-I mai spun”: Nu, “marea majoritate” nu e pleonasm, deoarece o majoritate poate fi mică, la limită (51%) sau mare (99%). Doar pentru că nu se foloseşte expresia “mica majoritate” nu înseamnă că opusa acesteia devine automat pleonasm.

Daniel Nitu  •  25 noiembrie 2015, 19:59

Jos, Arafat ! tolo, tu trebuie sa ii iei locul ! Felicitari ! Si vrem ca adjunct sa iti fie mariuca andries ! Vrei sa fii capitanul nostru? Sa fim cu toti o mare de tineri frumosi si liberi ce si-au luat tara inapoi, cu un leader pe masura !

pawn  •  25 noiembrie 2015, 20:11

@Andi dragul meu neprieten, las-o pe criss, te rog, ia-te de mine. ia bolboroseala idioata (plina de zgomot si furie) a unui bugetar la incercare. si adu-l si pe autorul solenoidului alaturi de tine. hai sa vedem. concurs, nu? asa cum propune ciolojos.

Jordan  •  25 noiembrie 2015, 20:18

@ dragan-----------Dezinformare și manipulare!------------Serviciile oferite de SMURD nu sunt gratuite, ele sunt decontate de Casa de asigurări de sănătate, la fel cum se procedează și cu Serviciile de Salvare particulare.-----------Atunci când se petrece un accident, ISU apelează mai întâi SMURD-ul și numai dacă nu sunt echipaje disponibile se aprobă intervenția Serviciilor private.-----------Deși amploarea tragediei de la Colectiv impunea solicitarea tuturor Echipajelor de intervenție, Salvările private nu au fost solicitate.

Andi  •  25 noiembrie 2015, 20:24

@ Pawn: bolborosim aceeasi limba, aceea de bugetari. asa ca stiu cum e... referitor la criss, am facut acea remarca doar pentru faptul ca grija ei cu privire la acest articol a fost sa vada cati agramati posteaza sau isi dau cu parerea. oricine are dreptul la opinie, agramat sau intelectual, scolit sau nu.

punct  •  25 noiembrie 2015, 20:25

Profit de momentul care îl readuce în atenție pe dr. Arafat, precum și de valurile de pareri împărțite și conchid prin a-i aduce aprecierile bine meritate doctorului, pentru ce a făcut în domeniul medicinei de urgență, modul de implementare a acesteia fiind demn de recunoastere mondială, însă faptul că a contribuit la organizarea unei instituții militare, fără o pregătire specială în domeniu, i se imputa cu desăvârșire. Susțin o părere anterioară, cum că nu era străin de numirile acestor dovediți incapabili șefi ai ISu, ba mai mult, cred că a avut un cuvânt bine pus pentru aceștia, chit că recunoaște sau nu, iar acest eșec îi aparține, chit că și-l asumă sau nu. Nu consider demisia o soluție, pentru că omul și-a dovedit calitățile, însă decât să facă multe lucruri prost, mai bine unul și bun. Susțin o trasnparență în organizarea acestei instituții precum și o imparțialitate în desemnarea/concurcul conducerii.

Skelt  •  25 noiembrie 2015, 20:31

Ăsta e genul de lucruri care se întâmplă când ISU e condus de Guță, Giani și Orlando.

Andi  •  25 noiembrie 2015, 20:31

@ Lucian: desi risc sa fiu "impuscat", da-mi voie sa nu fiu de acord cu tine si deci implicit cu regretatul domn Pruteanu. Exemplul dat nu are nici o relevanta. cele doua majoritati exemplificate nu au vreo legatura directa intre ele deci nu pot fi comparate. 51% din ceva reprezinta majoritatea acelui ceva, iar 99% din altceva reprezinta majoritatea acelui altceva. daca aceste doua majoritati ar avea ceva de impartit la un moment dat, atunci cea de 51% nu ar mai fi majoritate in comparatie cu cea de 99%. ar deveni minoritate.

ixulescu  •  25 noiembrie 2015, 20:34

raed poate transmite ordine la isu? ne explicati, va rog, legatura intre functia de scretar de stat la sanatate si ordinele date la isu? isu este in subordinea M A I, nu?

teo  •  25 noiembrie 2015, 20:36

cataline eu am plecat scarbit din isu buc.in 2006.ca amuzment iti spun ca erau perioade cand plecam la un incendiu eu ca si conducator autospeciale si un singur militar in termen,de care trebuia sa am grija ca de sfintele moaste,sa nu se raneasca sau doamne fereste mai rau si saream de la pompe la furtun si invers de-mi sareau capacele.acum ma amuza aceste amintiri,dar la vremea respectiva crede-ma ca era un stres si un efort de neimaginat.in 2006 s-a desfiintat stagiul militar obligatoriu si au inceput sefii sa-si angajeze neamurile intr-o veselie,neveste,amante,fiice culmea pe functii de servanti.cate femei ai vazut la interventii la incendii,inundatii,descarcerari etc?afla ca cea mai mare parte din acele doamne,domnisoare astazi ingroasa numarul inspectorilor psi,marea majoritate au facut facultati gen spiru haret si au devenit vajnice ofiterese ale armiei romane.mai te miri ca o sa arda romanii ca soarecii cu asemenea incompetenti,pilosi,spagari la conducerea institutiei?sincer imi pare rau de fostii colegi ofiteri si subofiteri cu adevarat profesionisti , competenti,dedicati meseriei ca nu au nicio sansa sa acceada la conducerea acestor institutii deoarece numirile in aceste functii tin tot de politic.sincer,imi pare rau de orlando schiopu,l-am cunoscut personal si era un baiat de toata isprava,curajos,meserias,intra primul in incendii .cred ca singura sa vina in acest caz este ca s-a aflat la locul(functia) nepotrivit intr-un moment nepotrivit.din pacate insa la inspectie te "lovesti" de multe tentatii in fata carora nu stiu cati au puterea sa reziste ,desi tuturor le e teama de doi s-un sfert,uite ca banul invinge orice temere si duce la nenorociri.apropo,faptele celor de la protectia martorilor de o gravitate imensa au trecut aproape neobservate.coruptia este infioratoare si nu cred sa fie vreodata redusa in romania,cu toti tehnocratii din lume.

Mari  •  25 noiembrie 2015, 20:51

Arafat este vinovatul principal-este seful de la ISU, deci raspunde de ce intampla in subordinea lui. Asa este in orice institutie. Sa nu mai spunem despre legea sponzorizarilor - sunt convinsa ca acest mare cvasitehnocrat Arafat le-a ordonat subalternilor (dar fara a da ceva scris) sa adune cat mai multe" sponsorizari". Asa proceda si cand era seful pe tara Al serviciilor de urgenta medicale(SAJ-urile)...le ordona(dar nu in scris) sa cumpere de la firma prietenului sau(DELTAMED) consumabile medicale.

Eddie  •  25 noiembrie 2015, 20:54

Felicitari pt investigatie si articol! Am ramas blocat! WTF!

Un simplu pompier  •  25 noiembrie 2015, 20:58

Te rog sa ceri si listele celor care sunt propusi pentru avansare in urma incidentului de la Colectiv si vei fi surprins sa constati ca sunt multi "soferi de Logan", ofiteri ce nu au legatura cu interventia si vestitii "soareci de birouri" care fac munca comandantilor. Noi cei din prima linie suntem lasati in spate cand vine vorba despre avansari, sunt foarte multi cei care se vor avansati pe spatele celor care muncesc cu adevarat. AUDACIA ET DEVOTIO

Quidam  •  25 noiembrie 2015, 21:04

Mai Tolo, sunt sedii in care pompierii isi desfasoara activitatea, si care nu au niciun fel de aviz, nici macar de la ISU. Stiu eu una care a ars la un an dupa ce a fost inaugurata... Da!

Marian  •  25 noiembrie 2015, 21:15

Deci stia si IGSU !!! Inseamna ca si domnul colonel Dragne Daniel-Marian de la IGSU a mintit pe la toate televiziunile, zile la rand, cot la cot cu ARAFAT !!! Lasati-ne Baieti !!!

bodo  •  25 noiembrie 2015, 21:20

Corect, ca toată conducerea ISU să nu mai fie vreodată în sistem.Mergeți la Aeroport ,acolo toți foștii directori sunt acum consilieri,mai nou daca pleacă in alt loc ,își suspenda actualul loc,ca să se poata întoarce oricand.

valentina  •  25 noiembrie 2015, 21:28

Buna seara, Va rog sa investigati de ce nu a fost acceptat ajutorul din partea salvariilor private BGS si Puls. Multumesc

Ioan  •  25 noiembrie 2015, 21:32

Bulgarele am luat.o la vale si se face tot mai mare si mai mare.... Daca ati avea rabdare sa parcurgeti forumul semperfidelis.ro la sectiunea pompieri ve.ti gasii toate matrapazlacurile ce le fac sefii penali de la ISU. Habar nu aveti ce lovitura le.ati dat !!! Multe vor iesi la iveala in zilele urmatoare...

Fainaru  •  25 noiembrie 2015, 21:41

Va rog sa verificati cum IGSU l-a numit ilegal pe dl.Mihalcea Iulian adjunct la un judet si cum dupa desfiintarea Serviciului Psihologie unde era incadrat acesta a ajuns (fara examen) din psiholog mare specialist in coordonarea activitatii de prevenire fara a indeplini cerintele obligatorii din fisa postului. Psihologii conduc si organizeaza prevenirea incendiilor???

unu  •  25 noiembrie 2015, 21:45

Draga Tolo, Tu stii ce vorbesti? Eu spun ca nu. Si pe deasupra mai esti si rau intentionat. Nu ai spus nimic despre dezmintirea de aici http://emagic.ro/pentru-o-informare-completa/ Pe asta cum o comentezi? Ca sa ai imaginea completa: Orice ISU este organizat astfel: un inspector sef si doi adjuncti. Prim-adjunctul este seful ceor de la interventie iar Adjunctul este seful celor de la prevenire. sunt doua directii complet diferite intr-un inspectorat. Prevenirea se ocupa de controale, avizari, servicii private, etc. iar cei de la Interventie se subintelege. Explicatia faptului ca, in ciuda primirii faxului, clubul Colectiv nu se afla in evidenta pompierior este urmatoarea: 1. controalele celor de la prevenire se fac in baza unui plan anual. 2.In acest plan se trec obiectivele importante, cu risc ridicat, CELE CARE AU FOST AUTORIZATE RECENT sau cele la care au fost inregistrate evenimente(incendii). 3.Colectivul nu a fost autorizat pentru ca nu s-a dorit acest lucru(este foarte costisitor - am explicat anterior) si nu a avut evenimente(nu se pun a socoteala cele de langa), astfel, Colectiv nu se afla in evidenta celor de la control. 4.Faxul a fost trimis la ISU dar, pentru ca aspectele operative ajung la Centrul operational(care este diferit de control), acesta a fost tratat ca o interventie. La fax s-a raspuns ca beneficiarul are obligatia sa isi asigure masurile de securitate la incendiu(inca un lucru ce ii incrimineaza pe proprietari). Acestea fiind spuse, se poate intelege usor de ce acest club nu era in evidenta ISU(presa a intrebat de ce nu a fost controlat si raspunsul a fost cat se poate de adevarat). Nu a mintit nimeni dar noi cautam senzationalul in orice. Documentati-va inainte sa faceti afirmatii pentru ca tara e plina de *** priceputi la toate care halesc orice stire senzationala si isi dau cu parerea. Sistemul are slabiciunile lui, multe poate, dar cautati-le pe acelea si faceti-le publice. Cu respect!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lulutz  •  25 noiembrie 2015, 21:54

Felicitări, dle.Catalin Tolontan, când aveți timp, revedeți afirmațiile Col. Dragne de la IGSU la Antena 3 si B1, in care susținea deosebit de sus si tare ca pompierii nu au știut de existența clubului Colectiv, pentru ca nici măcar "nu au primit o sesizare sau reclamație despre aceasta". Dacă nu a demisionat, merita demis... Chiar dacă anterior, in zona au fost executate intervenții de stins incendii in imediata apropiere a incintei clubului... Se poate documenta la detaliu... Despre sponsorizări, de ex. La ISU MM inspectorul șef de după Iunie 2011, a trimis ani de zile inspectorii după sponsorizări grase, pentru a darama si reconstrui pereți, a tencui, a plăti statui, a repara mașini distruse in accidente (inclusiv vw Touareg). Merita si aici documentare...

Totusi  •  25 noiembrie 2015, 21:57

Nu inteleg cum de mai este tinut in functie Arafat. Nu inteleg de ce ,inca, nu este demis. Are pe constiinta numeroase dezastre si acum s-a dovedit a fi un mincinos patentat. Iar conducerea ISU Bucuresti a pus-o de curand in functie dupa ce i s-a dat sarcina sa reformeze ISU. Pai astfel de oameni a ales el sa puna in functii de conducere, care dezinformeaza? Inseamna ca este un incapabil si trebuie demis!

monica iliescu  •  25 noiembrie 2015, 22:00

Toata presa e corupta si acum se vrea capul lui Arafat, cel iubit de popor. Cat mi-as dori o presa independenta!!!

Nadler Cristian  •  25 noiembrie 2015, 22:03

Arafat este un erou. A reusit ,intr-o tara de ignoranti , sa constuiasca unul din cele mai performante servicii de urgenta din Europa . Acest lucru nu il absolva de nici o potentiala , ipotetica vina .Sa lasam organele competente sa faca lumina in acest caz . Senzatia mea este ca investigatiile GSP sunt in spiritul acestui ziar si anume goana dupa senzational,rating ...OTV-isme...GSP.ro este o mare dezamagire . Citesc presa de mai bine de 25 de ani si cred ca in momentul de fata avem cea mai slaba presa sportiva din ultimii 50 de ani...

doi  •  25 noiembrie 2015, 22:09

@unu: Draga unu, eu zic ca tu esti rau intentionat. Sustii una si buna ca ISU nu stia de Colectiv. Tu chiar crezi ca cei 2 amarati de capitani au fost de capul lor acolo, bani nu au cerut (au certificat chiar patronii de la Colectiv) ?Este foarte clar ca dava sau dus acolo in control au avut ordin. Cum sa nu cunoasca seful unde se duce subalternul in timpul orelor de serviviu, cand echiar el ii trimiteau sa faca norma de sponsorizari ? Stai sa dea declaratii cei 2, sa vezi ce show iese. Imi este foarte clar de ce tot mentioneaza Araf pe cei 2 ca sunt vinovati, doar el la "pus" pe Aldoiu. Dat ce sa vezi, faxul Emagic catre ISU este in 23 septembrie, si ghici cand au fost cei 2 in control ? Iti spun eu in 2014, asa ca despre ce vorbim ...

Mircea Ordean  •  25 noiembrie 2015, 22:14

„Ministrul de interne Petre Tobă i-a cerut secretarului de stat Raed Arafat ca toată situaţia referitoare la implicarea conducerii ISU Bucureşti în cazul incendiului de la Clubul Colectiv...” șcl. E INTERESANT, cred eu, că-n țara asta toți funcționăm vai de steaua noastră. În genul sucursalei băncii X, din Crîngași, din al cărei personal ieșea vreunul cu mătură pe trotuarul aferent cam la trei săptămîni o dată... . Așa ne aflăm toți. Căci, vorba unui clasic, ne-am născut obosiți. . DAR AGRESIVITATEA DIN NOI vrea țap ispășitor.. . TOȚI AVEM, OGLINZI pe-acasă. Dar sînt rarisimi ăi de apucă a întreba mutra reflectată: „Bă, da' io-s perfect??”

unul mic  •  25 noiembrie 2015, 22:29

Foarte multi isi dau cu parerea in necunostinta de cauza, indusi in eroare fie de pseudopompierul arafat, fie de alti pseudospecialisti care apar pe diferite canale de stiri doar pentru a face rating sau din rautate si frustrare, inclusiv de dumneavoastra domnule Tolontan. De ce nu ati completat articolul cu raspunsul celor de la emagic cu privire la aceasta notificare? Ce baza de date credeti ca exista in igsu? Oare exista o platforma informatica ce ar avea posibilitatea sa iti returneze rezultatul dorit? Nu cunoasteti acest aspect. Nu exista asa ceva. Ce se intampla cu sponsorizarile? Va place sa vedeti tot felul de activitati organizate de igsu, dar oare de unde vin acesti bani? Din buzunarele angajatilor si din sponsorizari. Nu. Subt bani pentru reparatii, nu sunt bani penyru utilitati, tremuram precum catelusii in strada iarna, nu sunt bani pentru echipament, nu sunt bani pentru aproape nimic. Sunt mute nemultumiri din toate pynctele de vedere, foarte multi pompieri care scriu pe aici ca sa-si manifeste nemultumirea, aceeavcare exista la toate nivelurile si pentru toate clasele sociale. Au aparut alti specialisti pe la tv care crezand ca daca sunt arhitecti ceea ce cunosc ei este si corect. Nu sunteti capabilu ca dupa atata munca depusa sa faceti diferenta intre un aviz o autorizatie, s vedeti cine trebuie sa o obtina sibin ce situatii, precum si ce inplica aceasta. Sunt multe lucruri discutate de catre oameni nepregatiti, lucruri care nu corespund cu realitaea, si partea cea mai dureroasa ca cei care asculta, in necunostinta de cauza sau din prostie, iau aceste aberatii drept adevar universal valabil. As puteabscrie foarte multe, dar oncluzia va fi aceeasi. Suntem un popor balcanic, ne aprindem precum gazul ne evaporam la fel, si nu suntem capabili ca inainte de a vorbi sa gandim. Mult succes in a realiza o analiza prtinenta la tot ceea ce s-a intamplat. Pana acum ati avut mai mult can can...

georgica  •  25 noiembrie 2015, 22:37

Mi se par cam tineri comandantii ISU. E ceva necurat in promovarile acestor oameni in functii atat de inalte.

unu  •  25 noiembrie 2015, 22:39

@doi: nu sustin nimic, doar am explicat cum merge treaba la ISU, asa ca sa inteleaga lumea ca faxul a ajuns la unii iar controlul se face de catre altii. In rest, daca cei doi chiar au fost in control la cub sau doar pe platforma industriala, daca au cerut si au luat ceva, se va stabili de catre organele abilitate. Daca sunt vinovati, sa plateasca. Cat despre sponsorizari, mi-as dori sa se afle adevarul. Asta ar fi cu adevarat interesant. Faptul si mai interesant este ca sponsorizarie astea nu au inceput de curand. Se practica de multi ani. Ar trebui anchetati sute de angajati ISU din toata tara, in activitate dar mai ales pensionari. Este pacat ca oamenii astia 3 din conducerea ISU Bucuresti-Ilfov platesc acum tot ce au facut cei de dinaintea lor. Este o situatie la care au fost martori/partasi de-a lungul timpului subofiteri, ofiteri, Inspectori sefi, Inspectori generali, politicieni, oameni cu functii publice, patroni, oameni de rand. Nimeni nu a spus nimic...pana acum. De sponsorizari stiam toti. Numai ca unii cereau pentru unitati, pentru ca aproape ca nu aveau motorina pentru interventii(deh...vina statului) iar altii se plimbau in tari straine. Revin, nu stiu daca e corect ca oamenii astia sa plateasca pentru toti, mai ales Orlando care s-a opus mai tot timpul asociatiilor, le-a cerut socoteala, transparenta, respectarea scopului pentru care au fost create, etc. si nici la prevenire nu a fost. Cine il cunoaste poate confirma. Mai bine cautati-i pe plimbareti - participanti la concursuri ale pompierilor sau alte evenimente, aproape aceiasi de fiecare data. Mai vorbim...

Comentează