Ați mințit! Pompierii știau de clubul Colectiv cu cinci săptămîni înainte de incendiu! Pus în fața unui fax al Gazetei, Arafat a ordonat azi noapte o anchetă la ISU

Românilor li s-a ascuns adevărul. După trei săptămîni de investigație, ziarul a descoperit documentul pe care pompierii l-au primit pe 23 septembrie 2015: ”Veniți la clubul Colectiv că organizăm festivalul PLUM! Estimăm 2.000 de oameni pe seară”. Și nu s-au dus

miercuri, 25 noiembrie 2015, 6:59

UPDATE: Ministrul de interne Petre Tobă i-a cerut secretarului de stat Raed Arafat ca toată situaţia referitoare la implicarea conducerii ISU Bucureşti în cazul incendiului de la Clubul Colectiv să fie înaintată de urgenţă DNA pentru a fi valorificată la dosarul penal al cauzei, scrie stiripesurse.ro. „Domnul prim ministru vă informez că într-adevăr aseară domnul secretar de stat Raed Arafat a luat la cunoştinţă faptul că, încă de la sfârşitul lunii septembrie, o societate comercială care organiza manifestări în clubul respectiv a informat Inspectoratul general pentru situaţii de urgenţă şi conducerea ISU Bucureşti.”, a spus ministrul Tobă în ședința de Guvern din această dimineață

UPDATE: Premierul Dacian Cioloș a intervenit în ședința de guvern și a spus: ”Am înțeles că a fost suspendată conducerea, vreau să ma asigur că este demisă și că niciodată cei care au fost la conducerea ISU București nu se mai pot intoarce”.

UPDATE: Conducerea ISU București-Ilfov a fost ”pusă la dispoziție” în această dimineață la ordinul conducerii IGSU, după ce Raed Arafat solicitase o anchetă.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Azi noapte, ferestrele șefilor au stat luminate pînă tîrziu.

Cele două clădiri, cea a IGSU din ”Tei” și cea a ISU din ”Dealul Spirii”, și-au adunat toți comandații. Pentru că le-am amintit de o altă noapte.

Nu așa de demult. Pe 23 septembrie 2015, la 23:32:13, din calculatorul firmei de evenimente Emagic a pornit un fax către numărul 021.242.09.90 al dispeceratului IGSU.

”Organizăm un festival în datele de 25 și 26 septembrie a.c. în clubul Colectiv și la etajul 1 al fabricii Pionierul din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, București”, i-au anunțat cei de la Emagic pe pompieri.

Firma precizează și numărul estimat de participanți. O groază de oameni.

”La festivalul PLUM estimăm în fiecare dintre cele două zile un număr de 2.000 de persoane pe seară” fax de la firma Emagic către IGSU, 23 septembrie 2015

Emagic este una dintre cele mai mari firme de evenimente muzicale, dacă nu cea mai mare din România.

Pe lista sa scurtă sînt Depeche Mode, Shakira sau B’estfest Summer Camp.

În acea noapte de miercuri, 23 septembrie, transmisia lor către IGSU s-a făcut pe sistem Orange de mail-fax și a ajuns în 210 secunde la destinație.

Pe spatele faxului există confirmarea automată de primire de la numărul de fax al Inspectoratului General de Situații de Urgență.

Ce s-a întîmplat mai departe? Pe 25 și 26 septembrie festivalul de muzică electronică PLUM a avut loc la clubul Colectiv și, alături, la etajul 1 al fabricii Pionierul, dar n-a venit nimeni de la pompieri.

b copy

Ieri, puțin după prînz, am contactat, pe mail, sms și telefonic, conducerile IGSU și ISU. Le-am transmis și o cerere oficială.

Întrebarea: ați văzut faxul trimis de Emagic pe 23 septembrie 2015, ora 23:32? Ce ați făcut cu el?

De 25 de zile, de cînd oamenii au luat foc în club, IGSU și ISU susțin că ”noi nu știam despre clubul Colectiv, nu exista în baza noastră de date”.

Dar pe 23 septembrie, cu cinci săptămîni înainte de incendiul devastator, pompierii au fost chemați la un eveniment mare la Colectiv. Li s-a spus că vor fi 2.000 de oameni pe seară, timp de două zile consecutive.

De ce n-a intrat atunci clubul în baza de date a ISU?

Ieri după-amiază n-am primit nici un răspuns. Seara, în jurul orei 19, am mers la sediul ISU. Ferestrele erau luminate.

”Domnii comandanți nu vă pot primi pentru că sînt într-o acțiune cu IGSU”.

Acțiunea faxul.

Fax care, susțin sursele Gazetei, a ajuns ieri într-unul din dosarele penale deschise după tragedia de la ”Colectiv”.

Faxul care a devenit probă și la care un sistem întreg se uită mirat, ca la un djin acuzator, dintr-un trecut pe care toți îl credeau încapsulat. Vă amintiți?

1. ”ISU nu a știut niciodată de clubul Colectiv”

Flăcările nu se stinseseră.

Vineri, 30 octombrie 2015, pe cînd acțiunea de salvare se derula într-un ”Colectiv” jupuit de durere, Gabriel Oprea și Raed Arafat ies, umăr la umăr, în fața camerelor.

Oprea spune că totul e sub control. Ministrul de interne actualizează numărul morților și recită sacadat la fiecare jumătate de oră că-l ține la curent pe președintele Iohannis.

Apoi, Oprea se dă nițel mai în spate, lăsîndu-l pe Arafat în lumina camerelor.

Arafat, unul dintre cei mai iubiți oameni din România, este primul care anunță că  ”pompierii nu au clubul Colectiv în baza lor de date, cei de la IGSU și de la ISU nu știau nimic despre acest club”.

Informația străbate țara într-o noapte fără somn. Lumea se indignează.

Pe holurile Poliției Capitalei, acționarii clubului îngaimă, necrezuți de nimeni: ”Au venit la Colectiv pompierii de la ISU! Au venit de mai multe ori”. Lăsați vrăjeala! Huo, criminalilor!

2. Remember PLUM!

A doua zi dimineață, cînd România se trezește cu cearcănele durerii și furiei la ochi, Raed Arafat iese translucid de oboseală de la ședința de guvern.

Cu toată autoritatea meritată a omului pentru care, în urmă cu aproape patru ani, o întreagă țară se punea pavăză, Arafat repetă: pompierii nu știau nimic de clubul Colectiv!

”La nivelul ISU, nu exista nici un document, nici o solicitare pentru autorizarea activității din locația respectivă” Raed Arafat, pe 31 octombrie, dimineața

Între timp, s-a aflat că doi pompieri știau. ”Dar ei au fost pe cont propriu. Noi, ca instituție, nu știam”, au spus șefii IGSU.

c copy

Astăzi este o altă dimineață, de 25 noiembrie 2015.

Cînd vor veni la serviciu, procurorii de la Parchetul General, secția de Criminalistică, vor găsi în dosar faxul trimis de Emagic prin care IGSU era înștiințat să vină pe 25 și 26 septembrie la Clubul Colectiv și la fabrica Pionierul. Acolo avea să aibă loc festivalul PLUM. Cu cinci săptămîni înaintea concertului trupei Goodbye to Gravity.

Se presupunea, că i-am crezut pe cuvînt, că aceste două nume proprii, ISU și Colectiv, nu au fost pe aceeași hîrtie pînă pe 30 octombrie.

Dar au fost.

Și faxul nu e singurul lucru nou.

3. Inspectorii tac, vorbesc avocații

În altă ramură a dosarului, cea militară, avocații celor doi pompieri arestați au început să vorbească în numele clienților lor, la contestația depusă în fața Curții Militare de Apel.

Asta pentru că George Matei și Antonia Radu au ales să nu declare nimic.

Acuzați de DNA că au făcut un control fictiv, cei doi au pledat, prin avocați, că nu este un caz izolat controlul la Platforma Pionierul, unde s-au controlat doar 2-3 chiriaşi”. 

Și au venit cu exemple.

”Pe Platforma Amiro, de pe Şoseaua Berceni, au fost controlaţi aproximativ 7 chiriaşi din cei 20”, susține unul dintre avocați, arătînd că ”aceste controale se făceau ziua, unde îi găseai sau nu la sediul respectiv”.

”La controalele în mall-uri, care se făceau în cele 2-3 zile, conform planificării din graficul stabilit anual, se verificau 3-4 chiriaşi, neputând verifica mai mulţi chiriaşi. Ca să nu mai vorbim de cele 2-3 etaje ale acestor puncte comerciale” Marius Cehan, avocatul Antoninei Radu, în fața Curții Militar de Apel

Ceea ce susțin apărătorii celor doi inspectori e că acestea erau ordinele și așa se făceau controalele.

Versiunea lor: din motive obiective, inspecțiile PSI erau superficiale în general, nu doar în cazul fabricii ”Pionierul”.   

4. Domnule judecător, aici e haosul!

Apărarea citează o mărturie a unuia dintre foștii șefi ai celor doi inspectori, colonelul Crăciun, ”care precizează un aspect foarte important: în baza ordinelor care funcţionează acest departament din cadrul lSU, nu există o listă cu chiriaşi, ci numai cu proprietarii care au fost controlaţi. Și nu există o listă cu societăţile care aveau aviz ISU”!

Judecătorul a făcut ochii mari.

Ca să minimizeze vina clienților, avocații dau vina pe un sistem de control dezordonat și efectuat fără centralizatoare riguroase. WTF?! Fără traducere!

Fie apărătorii bat cîmpii, fie descriu haosul în persoană.  

Dar, deocamdată, afirmațiile lor nu pot fi verificate. Pentru că, spun avocații, ISU n-a produs actele. 

”De ce ISU nu a depus pînă în acest moment toate registrele, toate documentele şi toate ordinele în cauză?!” Marius Cehan, avocatul Antoninei Radu în fața instanței

Judecătorul nu le-a dat dreptate inculpaților și i-a reținut pe cei doi inspectori.

Magistratul colonel Radu Stancu, de la Curtea Militară de Apel București, consideră că toată drama a pornit de la faptul că cei doi inspectori nu au anunțat ISU de ceea ce au găsit la ”Colectiv”.

”Dacă societatea Colectiv s-ar fi aflat în evidenţa ISU, ea ar fi fost silită în perioada de circa un an să ia măsuri de conformare la regulile de prevenire a incendiilor”, spune judecătorul.

El detaliază: ”Cunoscînd că sînt în atenţia ISU, patronii localului nu ar mai fi organizat evenimente cu număr foarte mare de persoane. Organele de control ISU ar fi dispus şi cu privire la materialele folosite la interior, care au dat amploare excepţională acelui incendiu şi care la ardere a generat substanţe care au provocat intoxicarea. De asemenea, organele ISU ar fi dispus, potrivit legii, şi alte măsuri privind organizarea şi realizarea evacuării în caz de incendiu prin creşterea numărului de uşi și/sau sporirea spaţiilor vitrate”.

Concluzia? ”Necunoaşterea de către ISU a situaţiei de care au luat la cunoştinţă cei doi inculpaţi a stat la originea lanţului cauzal care a permis unor persoane ahtiate după câştiguri cât mai mari să ignore măsuri legale de minimă siguranţă si să pună în pericol viaţa oamenilor”.

5. ”Unde să se piardă că ei sînt acolo 24/7?!”

Între timp, în celălalt dosar, de la tribunalul civil, a apărut faxul. Care ridică întrebarea dacă ISU a fost ”în necunoaștere a ceea ce se întîmpla la Colectiv” sau, dimpotrivă, a știut totul!

Ce s-a întîmplat cu faxul și care i-a fost circuitul vom afla cînd vor răspunde IGSU  și ISU.

”În mod normal, cînd IGSU recepționează o cerere care privește Bucureștiul, o trimite mai departe la ISU”, explică un pompier.

Putea să cadă hîrtie undeva pe jos, să se piardă faxul?

Omul zîmbește: ”Dispeceratul de la IGSU, ca și cel de la ISU, este activ 24 de ore, 7 zile din 7. Este imposibil ca cineva să nu fie acolo, în orice moment”.

Sunăm din nou la IGSU. E o zi lungă. ”Încă nu știm”, ni se răspunde.  ”Se cercetează”.

Revenim. ”Cercetăm. Deci pe 23 septembrie ziceți? Iar evenimentul a fost pe 25 și 26. Păi trebuiau să ne anunțe cu cel puțin 15 zile înainte. Cercetăm”.

Între timp, aproape de ora 22, vine un mail de la IGSU. Tresărim. Nu e răspunsul legat de fax, sînt documentele cerute acum o săptămînă, despre controlul cu sponsorizările de la Bacău. I-a convins premierul probabil.

Dar de ce ni-l trimit atît de tîrziu în noapte? Ce se întîmplă la IGSU, dincolo de luminile care ard?

Cineva de la firma Emagic își amintește noaptea faxului.

6. Răspunsul dinspre miezul nopții

Se face 23:41. Primim al doilea mail și un sms.

Ce noapte! S-a spart conducta cu documente.

S-au ținut de cuvînt.

E răspunsul așteptat:

„Bună seara,

În urma verificării informației transmisă instituției noastre, vă comunicăm faptul că documentul la care faceți referire a fost identificat în corespondența primită de IGSU la data de 23 septembrie 2015, în jurul orei 23.27.

Întrucât soluționarea documentului era în competenţa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, acesta a fost redirecționat acestei unităţi, la data de 24 septembrie 2015, ora 09.28.

În urma informării imediate a șefului Departamentului pentru Situații de Urgență cu privire la existența acestui document, s-a dispus efectuarea unui control la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov pentru identificarea documentului și a circuitului de soluționare a acestuia.

Concluziile rezultate în urma verificărilor vor face obiectul unei note raport ce va fi înaintată șefului Departamentului pentru Situații de Urgență”. 

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, cel care a fost imediat informat și care, azi noapte, a ordonat controlul, este Raed Arafat.

A venit dimineața.

S-a stins lumina de la etajele șefilor și s-a făcut, în sfîrșit, ceva mai multă lumină pe străzile udate de ploaie.

Vreme de 25 de zile ni s-a spus că pompierii n-au știut de Colectiv. Oricine s-a îndoit a fost numit conspiraționist. Și, vreme de 25 de zile, oameni din sistemul pentru Situații de Urgență au păstrat un secret apăsător: știau de Colectiv, știau și unde e clubul, știau că acolo se țin mari concerte, știau și nu s-au dus, știau nu doar cei doi inspectori, știau mai mulți, știau atît de bine!

E prea mult dacă spunem că putem fi în fața unei mușamalizări de proporții? Cine din sistem poate garanta acum că în noaptea de 30 spre 31 octombrie nu s-a umblat la baza de date?! 

Ceva crapă definitiv, cu zgomotul de ghețar al încrederii topite.

Ne vom lămuri ce s-a întîmplat cu faxul care face legătura interzisă pînă azi dintre ISU și tragedia de la Colectiv.

Clipboard01

Comentarii (246)Adaugă comentariu

jap jap  •  25 noiembrie 2015, 12:59

puteti da alt update: premierul a cerut demisia "conducerii ISU". Il completez pe premier, in toata tara ar trebui cercetat cum a functionat ISU, macar buna credinta cu care s-au respectat obiectivele, cum s-a facut preventia, controalele, evidenta. Toti sefii care au stiut de sistem si de disfunctionalitatea lui ar trebui vanturati si pusi in pozitii de executie. Nu mutati "disciplinar". Sau dati afara. Dar mai ales, nu numai in ISU, ci si in Politie, la jandarmi, la magistrati, lipsa de buna credinta, greselile impardonabile in raport cu obiectivele institutiei si ale postului, cu legislatia specifica, sa fie pedepsite cu taierea de la privilegiile aprioric acordate lor de catre societate: salarii, pensii speciale, grupa de munca.

adrianpompier  •  25 noiembrie 2015, 13:01

Buna ziua!vreau sa punctez si eu cateva lucruri : sunt pompier-paramedic de 7 ani si cunosc si eu anumite lucruri!in primul rand nu faceti confuzia de a confunda pe cei de la biroruri cu cei operativi (din strada) care sunt alaturi de oameni in cele mai dificile conditii si atunci cand ajungem acasa dupa 24 de ore incercam sa uitam ce am vazut la munca.Si muncim : de paste ,craciun s.a. nonstop,nu conteaza ora din zi sau noapte....dormi si mananci cand apuci si daca ai timp.Si de bani sa nu vorbim caci salariile ne sunt plafonate la nivelul din 2009 iar singurul lucru bun dupa atatia ani a fost sporul din acest an de 75 % pt zilele de sarbatoare si weekend-uri, asta ca sa nu mai vorbim va suntem depasiti de tot ceea ce inseamna echipament de protectie!E adevarat ca in ultimii ani s-au mai cumparat anumite lucruri dar inca mai este mult de recuperat!Si inca ceva foarte important si incerx sa fiu obiectiv:Arafat nu este un om lipsitbde greseli,insa,a facut enorm de multe lucruri bine,a incercat atat cat i s-a pemis sa reformeze acwasra institutie.Credeti ca acesti ofiteri il inghit cu totii pe acest medic palestinian care a pornit de jos(era un simplu medic la upu tg mures) si a incercat sa implementeze ce a vazut afara:medicina de urgenta profesionista.Nici nu stiti cat de in urma eram daca acest om nu era!Poate a facut si greseli dar orice om care munceste mai si greseste!

dudu  •  25 noiembrie 2015, 13:03

E bine ca au iesait la iveala documentele, dar e tardiv si inca o data li se da smecherilor de la Pompieri timp sa stearga urmele. Procurorii ar fi trebuit sa mearga la ISU inca din noaptea incendiului, sau imediat dupa declaratiile date de patroni si de martori. Dar atunci ancheta era facuta de Parchetul general al lui Nitu - omul lui Ponta - si nimeni nu avea interesul sa agite apele in Imparatia lui Arafat. Logic ca Pompierii stiau. E articolul ala de pe Metropotam, daca mai periati netul o sa gasiti si alte articole de pe vremea cand in aceeasi locatie, inainte de Colectiv, functiona Guantanamo. Faceti o solicitare la ISU Buc sa va spuna daca in evidentele lor functioneaza clubul Salsa. Salsa are aceeasi adresa cu Colectiv, iar Guantanamo avea aceiasi patroni ca Salsa. Salsa functioneaza acolo de ani de zile. Usa a doua din Colectiv - aia care era blocata - dadea spre Salsa si fusese blocata (conform declaratiilor) de cei de la Salsa. La o luna dupa incendiu, Salsa a dat drumul iarasi la afacere, deci are toate autorizatiile si e sigur in evidenta ISU. Cum naiba vine asta - Salsa e in evidenta, dar vecinul lor e invizibil?? Pompierii stiau toti de la primul la ultimul sef de existenta Colectiv. La fel cum stiu ca 99% din bisericile din Bucuresti nu au autorizatie. Mergeti la orice biserica din Bucuresti sau de aiurea si vedeti daca usa de la intrare se deschide spre inauntru sau spre afara. Daca se deschide spre inauntru, biserica aia nu are autorizatie si ar trebui inchisa pe loc. Incendiul cu cel mai mare numar de victime din Romania a fost la o biserica, tocmai pentru ca usile se deschideau spre inauntru. Fiti sigur ca va trebui sa se repete tragedia la vreo biserica, si ca cu ocazia aia sefii ISU in frunte cu Arafat o sa declare ca nu stiau de existenta ei. De ce le dau procurorii DNA zile si saptamani celor de la ISU sa ascunda dovezile? Cu amaratii aia doi de inspectori au facut imediat sedinta si acum aia isi tin gura, nu declara nimic. E Omerta de la ISU - le e frica sa spuna mai multe, ca sa nu o pateasca. Bine ca i-au bagat pe patroni in puscarie, iar pe astia de la ISU ii lasa DNA sa isi potriveasca declaratiile si sa arda faxurile si dosarele...

ion d  •  25 noiembrie 2015, 13:04

domnule tolontan,draga echipa gsp:desi cred ca nu va plac complimentele si felicitarile,totusi ,vreau sa va felicit si eu ..cred ca sinteti mai mult de un ziar .am impresia ca ati ajuns la un nivel atit de sus cu anchetele incit un simplu telefon al gsp sau o aintrebare adresate unei institutii publice sau unei persoane angajate in functie publica le da frisoane si nopti nedormite...bravo inca o data si abia astept urmatoarea ancheta ...

Silviu  •  25 noiembrie 2015, 13:05

Cat de penibile sunt *** "de birou" ale ISU !!! Acum le tremura izmenele pentru "afacerile" pe care le-au supervizat si prin care si-au pus in pericol camarazii operativi ! Dar "putregaiul" asta este in toate sectoarele Min.de Interne ! "Operativii" sunt haituiti iar "hartogarii" , protejati politic , stau la caldurica pe solde mult mai mari !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gicapuia  •  25 noiembrie 2015, 13:20

Nu au nici o vina pentru ca ei nu stiau ca stiau !

dudu  •  25 noiembrie 2015, 13:26

Inca o chestie. Uitati-va cu atentia la declaratia lui Arafat de dupa incendiu. El nu spune ca Colectiv nu exista in evidenta ISU. Declaratia lui exacta este "La nivelul ISU, nu exista nici un document, nici o solicitare PENTRU AUTORIZAREA activității din locația respectivă". Efectul scontat s-a produs, toata lumea inclusiv dvs. ati preluat ideea ca "nu exista in evidenta ISU". Nu era ceea ce a declarat el, dar era ce se dorea a se transmite, pentru ca ISU sa scape basma curata. Oricum, Arafat e acoperit, pentru ca el a spus ca in evidenta ISU nu exista "solicitare pentru autorizare" din partea Colectiv. La fel e si rapsunsul referitor la sponsorizarile Fundatiei SMURD. Arafat nu declara ca nu a existat niciodata o sponsorizare in bani, ci ca "pentru proiectele enumerate mai sus" s-au facut doar sponsorizari in natura. Daca cineva va avea curiozitatea, va descoperi (stiu sigur, pentru ca am descoperit eu insumi) sponsorizari in bani catre ISu sau in beneficiul ISU Bucuresti. Dar si in situatia aia Arafat va fi acoperit. Arafat are o echipe de imagine, niste baieti cu ample cunostinte care ii redacteaza raspunsurile astea cu dublu sens. Cautati prin arhivele televiziunilor si o sa vedeti ca Arafat nu merge niciodata singur la emisiuni (exceptand emisiunile disputate pe teren propriu - la Gadea sau la Media PRO). Intotdeauna are pe langa el un trepadus cu stele care sa preia din zbor intrebarile incomode. Eu imi aduc aminte de o emisiune la Marina Almasan, la care doctorul Oprita a raspuns in locul lui Arafat pana si la intrebarea "De ce nu v-ati insurat, dle Arafat?"

Dumitrescu Mihail  •  25 noiembrie 2015, 13:28

Felicitari Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan! Excelenta ancheta. Doleanta si va rog sa tinti cont de ea, eliminati toti ofiterii care au studii la SH neacreditate si sunt in varful ierarhiei militare. Cum poate sa fie sef unul care nu are studii militare si sa aiba in suborfine ofiteri cu academie. Ma inclin in fata dumnevoastră echipei cu dl.Tolontan in frunte. Felicitări.

Dan  •  25 noiembrie 2015, 13:32

Va rog să faceți diferenta, cei despre care vorbiți sunt angajați ISU, pompieri sunt cei care îi vedeți la inundații, incendii ,accidente, sunt cei care își risca propria viață pentru a o salva pe a altora , sunt cei fără de care numărul morților din colectiv ar fii fost mult mai mare , sunt cei care nu cunosc aceste mizerii din sistem , sunt cei pe spatele cărora s a ridicat și arafat și acuma se comporta cu ei ca și cu niște sclavi ( smurdul nu merge bine datorită lui arafat , smurdul merge bine datorită acestor oameni care nu știu ce i aia atenție , nu știu ce i aia mită , acestor militari care tac și fac , singurul merit al lui arafat este de ai folosi pe aceștia) .

Dubhe  •  25 noiembrie 2015, 13:36

Cred ca Tolontan e singurul din presa de la noi (audio, vizuala si scrisa) care a facut niste anchete decente in ultima luna si care a pus problema asa cum trebuie pusa intr-o tara care se pretinde a fi civilizata. Recunosc ca sunt surprins, dar si fericit. Oamenii aia merita macar sa li se faca dreptate.

Dumi  •  25 noiembrie 2015, 13:42

Unde e faxul? De ce nu e public?

Dragut Marius  •  25 noiembrie 2015, 13:42

Mii de oameni de la ISU dei din operativ isi pun zilnic viata si sanatatea in pericol sa ajute oameni, si o mana de jepcari de prin birouri fac praf imaginea lor castigata in ani de truda.

dfvfd  •  25 noiembrie 2015, 13:43

Domnul Dan a rezumat totul. Nu trageti in eroi in valtoarea dreptatii!

Liviu  •  25 noiembrie 2015, 13:55

Raspuns pt. Dan . Sunt pompieri , ambulantieri , medici , politisti pt ca asa au vrut ei asta le este meseria , merita mai mult respect decat alte meserii ? Binenteles ca da dar de aici si pana la eroi e mare diferenta , la noi toti sunt eroi si femeia de servici e erou , mai lasati-o jos cu asta cu eroi ca macane.Uitate cum intervin pompieri de afara si uitate la ai nostri si aici nu vorbim de dotari care sunt asa cum sunt , smurdul doarme pe el in multe cazuri dar nimeni nu zice nimic ca na sunt eroi , de salvare ce vorbim ... Politia a pierdut in 25 de ani la DATORIE cati 10 - 20 de politisti? Stii cati soferi , muncitori , brutari mor la DATORIE anual in Romania? Mult mai multi .Dar na ei au meserii riscante dar asa sunt de riscate de procentul de decese la locul de munca este cel mai mic la politisti , pompieri , militari si alte meserii de erou . Deci nu nu isi fac treaba corespunzator in majoritate cazurilor . Sunt si exceptii? Binenteles ca da dar majoritate sunt ca si restul societati noastre. Indolenti , nepasatori , abrutizati, neprofesionisti , spagari .Am vazut f. multe interventii . Smurd, Ambulanta , Pompieri ,Politie si e vax albina fata de de SUA de exemplu unde am trait multi ani .Doar vorbe, laude si pupat in fund in special de presa si prin extensie de public.Si da oamenii cand se pun in pat seara dupa ce au fost la interventii chiar se cred eroi , ca fara ei acei pacienti ar fi fost morti ca asa le spune toata lumea. Nu fratilor va faceti MESERIA. .Meritati respect ? Da binenteles ca da dar nu osanale si pupat in fund.Faptele de eroism inseamna altceva si sti si voi .

iod  •  25 noiembrie 2015, 13:58

Pute tara de generali si colonei tampiti, platiti cu 6000-10000 si ei dorm in post. Dar responsabilitatea sa inceapa cu cei care s-au jucat cu focul: tot felul de firmulete facute de cei iesiti la pensie la 40 de ani din armata, politie. pompieri si jandarmi

Dan  •  25 noiembrie 2015, 14:07

Eu nu am zis ca sunt eroi..nici nu i consider astfel ..îi consider doar niște oameni integrii, mult mai integrii decât restul populației și ca să te convingi de asta intreaba ți prietenii și poate o să vezi ca dacă au încercat să le dea o atenție sau ceva l au refuzat...atât. Sunt oameni care fac o meserie , cum o fi ea, fără o remuneratie extraordinară și care merită respectul și delimitarea de alte specimene..atat

Anonim…deocamdata  •  25 noiembrie 2015, 14:10

Mda...din nou vor cadea in picioare toti mentionatii zilei in articolele domniei voastre ! Cel putin asta e convingerea mea , in ciuda primelor masuri anuntate... Ar fi interesant , totusi , daca s-ar sapa ceva mai adinc in acest organism ce devine pe zi ce trece mamut , recte IGSU. Nu cred ca veti fi surprinsi sa aflati , uitindu-va la origini , ce reprezinta , inca , IGSU in aceasta lume greu controlabila atat din interior , daramite din exterior , in esenta structura miitara a unei tari ! Caci in esenta cam despre asta e vorba , structurile militare , fie ele reale , fie doar de complezenta si o traditie prost promovata, inadaptata situatiei si realitatii sociale existente recte IGSU , aceste structuri spuneam sunt o mina de aur pt ce a mai ramas de ”completat” din fondurile publice , cat si un locsor caldut de tragere pe linie moarta a diversilor potentati ai zilei din randul VIP-urilor cazone sau cu ceva tinichele de coada in viziunea superiorilor ierarhici ! Sa ma explic : la origine , 2 structuri din tabere diferite , recte M.Ap.N si M.A.I. au fost comasate sub titulatura de Inspectorate pt situatii de urgenta , e vorba de Aparaea Civila - MApN si Pompierii - MAI . Imediat dup rotatia cadrelor din Decembrie 89 , tot ce a insemnat sef de BOB , secretari organizatorici si activisti de partid din cele 2 structuri au fost plasati cu pastrarea gradelor si remuneratiilor in cadrul nou infiintatei structuri , asta pe langa cei care nu-si mai gaseau locul sau rostul in noile organigrame si realitati informative chiar - a se vedea ofiteri CI , protectie informativa samd. E o realitate stiuta ca nu-ti poti justifica gradele si pe cale de consecinta nici soldele frumusele daca nu ai ce comanda , prin urmare desfiintarea armei in sine ca si adaptare la realitatile socio economice romanesti , ar fi fost justificata . raportat la numarul de interventii efective /an , dar catastrofala evident pt cei vizati , si ma refer strictamente la corpul de asa zisi ofiteri ! Verificarile disponibile oricui - caci sunt informatii publice - ar arata o realitate interesanta : mai putin de 1 interventie /24 de ore /an pt acest IGSU.... Asta pana la infiintarea acestei noi gaselnite financiare , in esenta , pe fondul unei grandomanii greu depistabile , recunosc, chiar si pt un expert in comportament , recte SMURD... De la acel moment , cu o perseverenta demna de invidiat , cu largul concurs si directa cointeresare a acelorasi ofiteri , nr de interventii creste in raportari intr-un mod exponential de la un an la altul , ba chiar , pe alocuri de la un trimestru la altul , asta incluzind si salvari de jivine din copaci, canale , gropi , santuri samd... Pt cei avizati , la raportarile curente de care se ocupa din greu armatele de raportori , mai multi decat personalu operativ insusi , se va descoperi un nr dublu de interventii , defalcate distinct , desi fac parte din aceeasi operatiune , recte descarcerarea si interventia paramedicilor pe de alta parte ! Da bine la final , numeric , nu-i asa , tovarasi !? Revenind la ceea ce sustineam mai sus , apare astfel necesitatea maririi nr de personal , pt ca vezi doamne , interventiie cresc de la o zi la alta si structura devine insuficienta numeric , desi esenta si obiectivul principal de activitate este stingerea si prevenirea incendiilor , nicidecum medicina de urgenta .... drept dovada scolile de subofiteri si ofiteri - Academia I.Cuza - nu au in programa pregatirea de pompieri paramedici , aceasta latura figurind distinct si separat ca pregatire in cadrul procesului de pregatire si supraspecializare , cu finantare separata de catre IGSU via MAI in conturile unei fundatii...ghiciti care !? Fundatia pt SMURD , Societatea de Medicina de Urgenta si Catastrofe , Fundatia 2 % pt SMURD cumva ?! ele pun la dispozitie lectorii , curicula si suportul tehnic specific - platite desigur - iar plata este de cca 2.000 Euro / paramedic/curs Se spune mai discret ca nu sunt cadre medicale , dar li se da dreptul de a performa manevre medicale la indicatie , dupa 146 de ore de pregatire teoretica si practica...primul modul cel putin .... Sunt reintorsi la unitati , imbracati frumos colorat , li se mai dau niste masini la fel de frumos colorate si apoi sunt alergati obligatoriu cu girofar si sirena la tot soiul de interventii , indiferent ca e caz social beat lemn sau scandalagiu cu luxatie de deget la mina samd....din cand in cand a cate un accident unde tre sa fie cat mai multi , ca da bine , nu ca ar fi si nevoie sau ca ar stii prea bine ce sa faca... In esenta executa ordine m chit ca munca este in zadar in situatii reale - a se vedea #Colectiv ,unde , apropo , cate stopuri cardio respiratorii au fost cu suucces resuscitate , stie cineva !? Ma tem ca raspunsul e 0 , dar raportarile inca nedeclarate , caci sunt secret de serviciu , ar putea sa arate altceva.... Revenind , aceasta structura si onor sefii ei sunt la aceasta ora o imensa supapa de banuti publici , legal si faraonic cheltuiti pt eficacitate indoielnica , am in vedere atat fondurile alocate pt inzestrare , pregatire si formare profesionala cat si structura si ordinul de marime al soldelor cadrelor componente ! Se vor supara unii si altii , ma refer la talpasii acestei institutii , nu pe ei ii am in vedere ci *** de genul celor 2 retinuti de Parchetul Militar , sefii acestora , aplaudacii si plimbatorii de hartii cu denumiri pompoase si grade complet nemeritate, nemaivorbind de salariile lor.. Se vor mai supara si asa zisii istorici de conjunctura si sustinatori ai armei , dar nu ma intereseaza nici acestia , e dreptul lor ca si al meu de a crede si a sustine ceva , dar tot ceea ce se intampla este doar varf de iceberg daca nu vom avea taria sa mergem pana la capat , fara patima si fara prejudecati , in a vedea daca ceea ce se intampla este necesar si benefic ! Cine este responsabil si care este resortul adevarat a ceea ce s-a intamplat , care este mecanismul de scurgere al banutilor si cine beneficiaza direc si in ce scop !?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cristi  •  25 noiembrie 2015, 14:12

felicitari pentru ancheta! Acum se vad efectele angajarilor din 2006, 2007 de la ISU, au fost luati de pe strada si facuti ofiteri, fara ca studiile lor sa aiba vreo legatura cu pompierii! Ar trebui sa faceti o ancheta pe linia asta, in toata tara. De vazut cazurile ISU Constanta si ISU Calarasi, la fel e in toata tara, cati comandanti si-au angajat rudele?! In felul acesta s-ar ajunge la cauza tuturor acestor deficiente.....care devin uneori criminale!

Maria  •  25 noiembrie 2015, 14:13

Stiti ce e interesant ca oamenii acestia sunt militari si eventual vor pierde niste functii si ii trece in rezerva dar se pot pensiona cu o pensie tripla, poate fata de cea a altora, multe mii de lei pe luna si apoi se pot angaja in mediul privat. Ei nu pierd nimic cu adevarat pe cand 60 de oameni sunt morti si inca cel putin triplu afectati pe viata. Daca ar trebui iesit pentru ceva in strada ar fi pentru ca acesti oameni sa fie degradrati si sa fie penalizati financiar toata viata. Sa-si piarda pensia militara la fel ca si magistratii condamnati pentru coruptie.

Dan  •  25 noiembrie 2015, 14:17

Va rog să faceți o anchetă referitoare și la schimbarea programului pompierilor. Dacă angajații ISU de care vorbiți lucrează câte 160 , 168 de ore lunar, adevărații pompieri lucrează câte 216 , 240 lunar acumulând într un an sute de ore suplimentare NEPLATITE și NERECUPERATE. O să vedeți ca arafat nu poate să mai spună ca nu știe nimic de acest aspect fiind și el responsabil . O să vedeți multe neconcordante cu codul muncii . O să vedeti ca la fiecare 40 de ore lucrate suplimentar un pompier primește libere doar 24 și multe altele ..O să vedeți bătaia de joc la care sunt supuși aceștia și o da vedeți adevarata față a unui om care nu da doi bani pe cei datorită cărora s a făcut atât de iubit și de respectat.

Cătălin Tolontan  •  25 noiembrie 2015, 14:38

@Dubhe: sint multi jurnalisti care si-au facut treaba, nu doar noi.

popa  •  25 noiembrie 2015, 14:40

Cu tot respectul pt. cei care COMENTEAZA, dar vreau sa va spun ca nu trebuie sa generalizam ca tot ISU este incompetent,,, si credeti-ma ce va spun..Observ in ultimul timp ca tot ma-i multi comenteaza la adresa ISU ca fiind vinovatii DE ce sa intamplat in clubul ,,COLECTIV,, EU nu spun ca acei salariati ai ISU sunt sau nu vinovati aceste aspecte le va stabilii PROCURORII, dar suntem multe persoane care admira POMPIERII. NU CRED CA MULTE PERSOANE AU CURAJUL CELOR DE LA I.S.U .SA INTERVINA IN ANUMITE SITUATII DE URGENTA CHIAR DACA SALARIUL AR FI DE 2000EURO.Este usor sa comentezi negativ sau sa-ti dai cu parerea, la GENERAL. Sunt de acord ca ce-i care au gresit sa dea socotela ,dar va rog nu ma-i denigrati acele persoane care isi risca viata pt.totii cetatenii acestei tarii.

Cătălin Tolontan  •  25 noiembrie 2015, 14:42

@Maria: stati sa vedem ca e important ce a facut fiecare. Pentru ca nu exista pedepse la gramada si nu e normal sa sufere oameni care nu au avut amestec sau responsabilitati.

florin  •  25 noiembrie 2015, 14:42

MA UIT SIDERAT ...NU IMI VINE SA CRED ...DESI CRITIC , NU POT OMITE FAPTUL CA AM INTRAT IN TROACA ( ASTA FAC CITIND CE SCRIU CEILALTI PE FORUMURI ...) ....CRITICATI , REPROSATI ACUZATI , ,,OSANALIZATI " ...INSA VA INTREB , PE TOTI , INCLUSIV PE CEI CARE AU SCRIS ARTICOLUL |... DE CE TREBUIE SA SE INTAMPLE CEVA ...ORICE ..PENTRU A SCOATE LA IVEALA TOATE ACESTE NENOROCIRI ALE NEAMULUI NOSTRU ? DE CE NUMAI DUPA ......? DACA VREI SA CONSTRUIESTI , SA INDREPTI , SA PREVII , SA FACI CEVA PT TARA ASTA , PT NEAMUL ASTA , SCRIETI , INVESTIGATI , ..PARATI" , ,,SIFONATI " ,,PRADUITI " , DELATIONATI INAINTE SA AVEM UN MORMAN DE CADAVRE PE CARE SA NE CATARAM PT A ARATA TUTUROR CEEA CE STIAU CU MULT INAINTE ...DAR PENTRU ASTA ITI TREBUIE CURAJ , BARBATIE , CARACTER , INTEGRITATE , DEONTOLOGIE PROFESIONALA .... PESTE TOT EXISTA O ,,ANA" ......FARA DE CARE MANOLE AR FI UN ZIDAR ANONIM , PLATIT CU CATIVA ,,euroi" AMARATI ... PS nu ma pot abtine ...tolontane , nu stiai de mafia din fotbalul romanesc ...? sau ,,agentii" si,, agenturili" nu iti dadeau ok-ul ? ...in rest , toata stima si respectul ...celor care merita !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  25 noiembrie 2015, 14:43

@popa: de acord, exista in corpul pompierilor o majoritate exceptionala

Aurora Parv  •  25 noiembrie 2015, 14:57

Felicitari pentru ancheta!Am de dat 2% din taxele pe anul asta ; exista vreo asociatie non profit a GSP sa-i donez? Cu mare drag de la Cluj , mai am si cativa prieteni

Liviu  •  25 noiembrie 2015, 14:58

Vad ca multa lume pana si acum pun intrebarea DA UNDE E FAXUL DE CE NU E PUBLIC? Nu stiu si nu conteaza dar daca ai fii citit ce a scris D. nul Tolontal ai fii vazut ca ISU a recunoscut existenta acelui fax dar na sunt eroi si trebuie sa le luam apararea.

marian stanciu  •  25 noiembrie 2015, 15:03

băi fraţilor, lucrez în sistem de 21 ani, un alt neBUN Liviu Andrei, (şi eu fiind unul), scriitor, om de presă , pe la Craiova parcă spunea că un procentaj PREA MARE dintre angajaţii de la stat sunt INCOMPATIBILI, HABARNISTI, NEPOTI, RUDE etc , ţi-e frică să te mai duci pe la anumite ghişee, dacă ai o spetă mai complexă de rezolvat şi ai neşansa ca şeful direct răspunzător să nu fie prin zonă, te-ai lins pe bot, nu rezolvi nimic, revii în altă zi pe banii şi nervii tăi

Tarja  •  25 noiembrie 2015, 15:06

Bravo Tolo! Astept cu interes anchetele tale referitoare la ce s-a intamplat mai departe- interventie la fata locului, de ce nu au fost lasate sa intervina echipajele BGS si Sanador sa ajute( din moment ce pacienti raniti grav , care ulterior au decedat- vezi cetateanul turc, au ajuns la spital cu taxiul!), de ce nu s-a cerut ajutor inernational cat pacientii au fost stabili, de ce nu au fost consultati specialisti in tratarea arsilor - plasticieni si medici de terapie intensiva in cadrul celulei de criza si care a fost numarul real al mortilor la locul tragediei! Gaseste surse medicale Tolo! Rupe-le capetele!

Andrei Manue  •  25 noiembrie 2015, 15:08

Giani si Orlando. Baieti de baieti. Nume din astea aveau/au si smenarii din targurile Romaniei. Indivizi dispusi sa faca orice "combinatie" pentru a mai castiga cativa parai.

Serban Mihail  •  25 noiembrie 2015, 15:09

Mai intai citez: -------------------------------------------------------------------------------------------- <<>> -------------------------------------------------------------------------------------------- In primul rand trebuie precizat ca acest fax nu se refera la evenimentul cu urmari tragice ce a avut loc pe data de 30 octombrie 2015. Dar desi nu are nici o legatura cu o eventuala instiintare a IGSU cu privire la eveninentul ce urma sa aiba loc la Clubul Colectiv pe 30 octombrie 2015, eveniment ce s-a finalizat din pacate cu urmari foarte tragice, voi incerca sa analizez aceasta stire. Oricum acel fax a fost trimis cu ocazia altui eveniment mai vechi si in care nu numai nuse spunea nimic de efecte pirotehnice, dar poate ca nici nu au avut loc si efecte pirotehnice. Evenimentul cu urmari tragice a fost insa anuntat, specificandu-se si utilizarea efectelor pirotehnice? Daca ultimul eveniment nu a fost anuntat la ISU, atunci este normal ca pompierii sa spuna ca nu stiau nimic de el. Eu consider ca faxul (ce se refera la cu totul alt eveniment) a fost trimis tardiv, doar ca organizatorii sa aiba acoperire, deoarece clubul nu avea autorizatie PSI de functionare. Desi data este 23 septembrie 2015, dat fiind ora (23:32:13), acesta nu avea de cine sa fie citit decat cel mult a doua zi, deci cel mai devreme, cu o zi inaintea evenimentului din 25-26 septembrie 2015, deci practic nu mai aveau timp sa fie alcatuita si trimisa o echipa de control. Nu trebuie confunat aceasta activitate care are regim de lucru normal de 8 ore, cu activitatea de stingere a incendiilor care are program de lucru permanent. De fapt acea echipa nu putea decat sa dea amenzi, pentru ca nu exista Autorizatie PSI de functionare, acel control neputand sa fie substituit autorizatiei. Autorizatia PSI se elibereaza in urma unei documentatii ce nu se poate face intr-o zi, documentatia fiind un proiect ce analizeaza foarte amanuntit (din punct de vedere PSI) cladirea in functie de activitatea desfasurata, la elaborarea documentatiei lucrand mai multe specialitati. Inainte de depunerea documentatiei la ISU, aceasta mai trebuie verificata si de verificatori si experti PSI. Aceasta documentatie odata depusa, nu poate sa fie insa analizata imediat, inceperea analizarii ei urmand sa tina cont de ordinea primirii si a altor documentatii, deci trebuie sa stea la rand. Analiza documentatiei necesita si ea tip... Pana a se da avizul ISU poate cere introducerea in documentatie a unor noi conditii, etc. Deci cei de la IGSU fara aceasta documentatie pot sustine ca nu stiu nimic despre cladire, deoarece ei nu sunt in masura sa intocmeasca aceasta documentatie. Practic acest fax a fost trimis de organizatori ca sa aiba acoperire pentru ceva care oricum era facut ilegal. Toate masurile de prevenire si stingere a incendiilor pentru o cladire, functie de activitatea dasfasurata in ea, sunt analizate conform normelor si specificate in aceasta documentatie, altfel totul este facut dupa ureche... Pot sa am si mii de extictoare, pentru ca acestea nu vor rezolva nimic, daca sunt gresit alese si gresit amplasate, iar cladirea nu corespunde din puct de vedere PSI cu functiunea desfasurata in ea. Este ca si cum te pregatesti de o excurie in Sahara si-ti cumperi echipament pentru polul nord, sau invers. Numai prin aceasta documentatie se poate vedea daca o cladire, in functie de activitatea dasfasurata in ea, corespunde din punct de vedere PSI. Daca in acea cladire se schimba fuctiunea, trebuie intocmita o noua documentatie, deoarece normele PSI dupa care se analizeaza cladirea sunt si ele altele. Un control nu poate analiza in mod complet din punct de vedere PSI o cladire, deoarece prin control pot fi observate doar unele incalcari ale legislatiei. Practic activitatea clubului trebuia suspendata pana la obtinerea autorizatia de functionare, un eventual contol neputand sa se substituie autorizatiei de functionare. Functionarea clubului a fost ilegala, indiferent de existenta sau inexistenta acestui fax. Din pacate controalele probabil nu pot face practic altceva decat sa dea niste amenzi. Daca o cladire desi nu are autorizatie PSI, totusi functioneaza, trebuie vazut de ce este posibil acest lucru si in alta parte, mult mai influenta, nu numai la IGSU sau ISU. Stau si ma intreb daca investigatia celor de la Gazeta Sporturilor nu este oare urmarea opririi recente a functionarii (datorita lipsei autorizatiei PSI de functionare) a Arenei Nationale si a altor obiective sportive?! Ar fi bine sa se investigheze si cine din sport a permis functionarea acestora fara aviz si poate ca asa s-ar descoperi si alti vinovati pentru toate incalcarile legislatiei (cel putin pe linie PSI). Poate ca acest fax a fost "descoperit" si ca sa se abata atenta de scandalul din lumea sportului, ca sa nu fie descoperiti vinovatii...

Coco  •  25 noiembrie 2015, 15:12

Această scrisoare deschisă nu vreau să fie o critică adusă unor persoane sau statului, ci vreau să fie un semnal de alarmă asupra unor probleme reale, prezente şi stringente cu care se confruntă Ministerul Afacerilor Interne în general, şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţe în special, pentru a fi rezolvate cât mai rapid. 1. Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă se confruntă cu un deficit de personal, care este rezultatul în parte al restructurării din ultimii ani, cât şi datorită faptului că foarte multe cadre au ieşit la pensie sau au ieşit de bună voie, pentru că motivarea financiară nu mai exista, iar locurile libere nu au mai fost completate. S-a mers pe principiul românesc, „ Atâta vreme cât nu se plânge nimeni, merge şi aşa !!! ”. Mai este o problemă, care este chiar ridicolă, s-au achiziţionat autospeciale de intervenţie noi, un lucru extraordinar, dar nu este suficient personal să le deservească. Nu ştii dacă să râzi sau să plângi !! Acest aspect poate prezenta un risc pe termen lung în a asigura îndeplinirea misiunilor cu succes. Cazul de la ISU Constanţa este un exemplu edificator. 2. Referitor la programul 24/48, este ilegal faptul că acesta nu este ratificat printr-un ordin de ministru, ci atenţie prin ordin al Secretar de Stat/Inspectorului General !!!! Codul muncii (legea) nu poate fi modificat pe fond decât de emiţător (parlament) nu de Secretar de Stat sau Inspectorul General !!! Asta înseamnă că nimeni nu îşi asumă răspunderea pentru ceva ce nu este statuat prin ordine ministeriale. ILEGALITATE. Şi mai mult STATELE DE ORGANIZARE ALE TUTUROR ISUJ-URILOR ÎNTRZIE SĂ FIE TRANSMISE ÎN TERITORIU, lucru făcut cu bună ştiinţă, ceea ce prelungeşte şi mai mult ilegalitatea. Aceste state de organizare trebuiau transmise din luna , ATENŢIE, .... IANUARIE 2015 !!!!!! Aceste state de organizare erau singurele care puteau să îndrepte ilegalitatea, însă nimeni nu îşi asumă răspunderea. Aştia sunt şefii care ne conduc, dau ordine, dar nu şi le asumă !!!! Să nu mai vorbim de faptul că nimeni nu a făcut o analiză de impact a ceea ce presupune programul 24/48, dacă este viabil, ce resurse financiare şi umane presupune, dacă se pretează pentru toate ISUJ-urile, dacă respectă prevederile CODULUI MUNCII, dacă s-a facut în urma unei consultări prealabile......? Cred că este facută din birou, pe genunchi, de persoane care habar nu au cu se „se manancă” managementul resurselor umane şi nu cunosc realitatea din teren. E MOMENTUL SĂ NE TREZIM !!! În plus există o secretomanie „bolnavă” în ceea ce priveşte aceste state de organizare, existând suspiciunea (din nou) că se încearcă „umflarea” funcţiilor de la nivel central, iar structurile judeţene să fie din nou prevalate de funcţii importante ( şoferi autospeciale, servanţi, scafandrii, jurişti, purtători de cuvânt, psihologi, paramedici, etc.) 3. Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă se confruntă cu o lipsă acută a dotării în ceea ce priveşte protecţia personalului propriu pe timpul intervenţiei, aici amintind: aparate de respiraţie cu aer comprimat, echipamente de protecţie anticalorice, echipamente de lucru la înălţime, echipamente de scafandru, etc. Conducerea inspectoratelor judeţene „se dă peste cap” să asigure toate condiţiile de securitate şi siguranţă pentru personalul din subordine, însă nu acelaşi lucru putem afirma şi despre conducerea de la Bucureşti, fie ea de la IGSU, fie de la minister. Consider că o mai eficientă împărţire a fondurilor la nivelul întregului minister poate, în decursul câtorva ani, să acopere la un nivel satisfăcător echipamentele enumerate mai sus. Trebuie pus accent în primul rând pe siguranţa celor care salvează „ Avem nevoie de salvatori anonimi vii, nu de eroi morţi ”. 4. Numeroase cadre din cadrul Ministerul Afacerilor Interne prezintă probleme medicale ca : hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea, cancerul, sistemul imunitar alterat, ulcerul digestiv, astmul şi alergiile etc. Nu este un secret faptul că majoritatea acestor afecţiuni sunt datorate stresului ( în special cel profesional ) sau predispoziţiei genetice. Ce este revoltator este faptul că un procent foarte mic din aceste cadre primeşte asistenţă medicală adecvată, ajutor din partea structurilor medicale ale MAI. Multe „asociaţii” aşa zise de întrajutorare din cadrul ministerului, unde se colectează bani tocmai în scopuri umanitare, în loc să ajute aceste cazuri, se prevalează de aceste fonduri pentru a satisface plăcerile conducerii centrale : călătorii în afara ţării, sponsorizări în dotări care nu prezintă prioritate, bonusuri/premieri la sfârşit de an, cadouri pentru ofiţerii din structurile IGSU (telefoane, laptop-uri,...) etc; cu alte cuvinte se folosesc de banii noştrii în scopuri personale. Dorim să vedem cazuri reale rezolvate şi nu vorbe frumoase în bilanţuri. 5. O treime din Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă nu au încadrat psiholog ca urmare a unei decizii din anul 2014 când aceste funcţii au fost radiate/şterse. De fapt aceste funcţii nu au dispărut, au fost deturnate, pentru a fi folosite în alte scopuri, pentru a creea funcţii „călduţe” în aparatul central al MAI. Consider că este mai stringentă starea de sănătate a efectivelor de intervenţie din teritoriu decât satisfacerea unor dorinţe ale „ unor persoane importante din minister ”. Ministerul Afacerilor Interne nu sprijină aceasta activitate, aceea de psiholog, toti psihologii din MAI fiind obligaţi să folosească banii personali pentru a-şi menţine şi asigura pregătirea profesională (participarea la convocări, simpozioane, achiziţia de cărţi şi materiale statistice, baterii de teste, etc.), bani care ar trebui decontaţi de MAI, conform prevederilor legale. Mulţi psihologi fac aceasta activitate din pasiune şi din compasiune pentru colegi, ministerul tratând cu indiferenţă apelurile venite din aceasta arie profesională. Singurul semnal pe care îl face ministerul este să găsească vinovaţi atunci când un eveniment nefericit se petrece. 6. Structura de relaţii cu mass-media din MAI este stereotipă şi birocratizată ca urmare a faptului că nu se intervine de fiecare dată când apar informaţii eronate sau incorecte pe spaţiul media pentru a fi combătute, lăsând cetăţeanul să îşi formeze o părere greşită şi terfelind munca miilor de angajaţi MAI, ca urmare a unui incident singular. Mă refer la cazul „elicopterului căzut în lacul Siutghiol” când toate posturile tv transmiteau date şi informaţii care mai de care mai „înflorate”. Nu am vazut nici un comandant de armă să apară periodic la o oră de maximă audienţă, să facă intervenţii prin care să arate că salvatorii ( fie ei poliţişti, jandarmi sau pompieri) chiar îşi fac treaba în pofida neajunsurilor de ordin financiar, profesional sau personal. Ca să spun drept, nu e nimeni în IGSU cu „cojones”. 7. Majoritatea ISUJ-urilor primesc fonduri insuficiente în ceea ce priveşte pregătirea profesională, nu puţine fiind cazurile când s-a apelat la bunavoinţa autorităţilor administraţiei locale pentru asigurarea carburanţilor/lubrefianţilor, pieselor de schimb pentru autospeciale, repararea clădirilor, asigurarea consumabilelor de strictă necesitate etc. De exerciţii/aplicaţii de amploare nici măcar nu se pune problema; acestea fiind cele mai realiste metode de pregătire, unde sunt identificate la cald eventualele deficienţe, pentru ca pe viitor să fie eliminate. Nici până în ultimul ceas nu s-a înţeles că siguranţa oamenilor costă, prevenirea este mai ieftină decât intervenţia, însă atunci când evenimente nefericite se produc, intervenţia implică alocarea de fonduri. Nu s-a gândit nimeni să creeze cadrul legal prin care o parte din banii care sunt plătiţi pentru asigurări să fie viraţi în bugetul MAI – cu adresă privind gentionarea situaţiilor de urgenţă. 8. Relaţia IGSU cu structurile din teritoriu (ISUJ-urile) este una în care comunicarea se face doar într-o direcţie, de la centru către teritoriu, de cele mai multe ori opinia sau părerea celor din teritoriu fiind ignorată sau reprimată ( sunt încă „comandanţi” care nu acceptă opiniile subordonaţilor, indiferent dacă sunt justificate sau nu ). Ar trebui gândită „înfiinţarea” unui tel verde unde cei care nu pot să işi spună ofurile să poată suna sau trimite un mesaj, şi cel mai important să existe şi un feedback. Nu se acceptă comunicarea şi opiniile decât din aparenţă. Multe au fost situaţiile când au fost solicitate puncte de vedere pentru probleme strict profesionale, care au rămas fără ecou (au fost transmise adrese către IGSU, dar nu s-au primit răspunsuri). Nu acelaşi lucru putem spune despre practicile IGSU, care atunci cand transmite un ordin în teritoriu, pe lângă faptul că fixează de multe ori termene nerealiste, nu de puţine ori s-a finalizat cu avertismente, în special atunci când răspunsurile nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor sau s-a întârziat (s-a depăşit termenul). Într-o structură modernă Respectul se câştigă, nu se impune !!! ( sau noi încă nu suntem aceea structură ? ). Ceea ce am dorit prin acest mesaj este să conştientizez conducerea Ministerului Afacerilor Interne asupra câtorva probleme, care au rezolvări simple, doar dacă se vrea. Să nu „pasăm” aceste probleme de la o structură la alta, să vedem realitatea şi să nu o ascundem „sub preş”; bilanţurile anuale să aducă în discuţie şi aceste deficienţe, cu termene reale de remediere – faptele să primeze, nu vorbele frumoase ! Consider că şi salvatorii au nevoie de protecţie, de asistenţă, de pregătire, lucruri fără de care nu se poate îndeplini o misiune. Chiar şi ei au nevoie de ajutor, şi ei sunt oameni, şi ei sunt CETĂŢENI. Am tot auzit sintagma : MAI este în slujba cetăţeanului – 100 % de acord. În acest context aş dori să ridic câteva întrebări: pe salvatori cine ii ajută când au nevoie ?, când au probleme cine îi ascultă ?, când sunt denigraţi cine îi apără? Domnule ministru, domnilor secretari de stat, aş dori să vă aplecaţi şi asupra problemelor subordonaţilor. Sunt conştient că optimismul meu va fi rapid redus la tăcere datorită impasivităţii şi imobilităţii sistemului, însă am speranţa că este cineva acolo sus ( un CETĂŢEAN ) care va asculta o voce din mulţime. Respectul şi încrederea se câştigă, nu se impun ! Haideţi să avem o ţară ca afară, haideţi să ne concentram şi pe problemele angajaţilor, să rezolvam mai întâi problemele interne şi apoi putem privi către cetăţean cu mai multă încredere şi optimism. POMPIERI - DISFUNCTIONALITATI IN IGSU ! Această scrisoare deschisă nu vreau să fie o critică adusă unor persoane sau statului, ci vreau să fie un semnal de alarmă asupra unor probleme reale, prezente şi stringente cu care se confruntă Ministerul Afacerilor Interne în general, şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţe în special,… petitieonline.com

consecvent  •  25 noiembrie 2015, 15:24

Arafat cred ca nu stie vorba aia romaneasca , ca ce-si face omul cu mana lui nici dracul nu desface, astfel; col. Dragne Marian prim adj. al IGSU a fost propus si sustinut de el (cel care si-a adus amanta de la Constanta si a facut-o peste noapte din subofiter-ofiter la IGSU) col. Guta Mihai, impus la conducerea ISU Bucuresti-inainte consilier al lui interes national- Oprea Lt. col. Schiopu Orlando-prim adjunct- inainte consilier al lui Arafat Lt. col Aldoiu Giani -adjunct- adus din provincie de catre Arafat si Dragne Asa ca de ce se mai mira, de dezinformare cand el cu mana lui si-a facut-o?

raut ioana  •  25 noiembrie 2015, 15:51

Oare nimeni nu are curajul sa-l demita pe ARAFAT? CHIAR SE CREDE DE NEINLOCUIT? Nu vede nimeni ca in afara de a numara mortii si a mintii poporul roman cu nerusinare nu stie altceva sa faca? Am uitat, stie sa cumpere elicoptere Poate primul ministru are aceasta putere sa-l schimbe, daca nu invers, cine stie ce pot face agenturilii

Catalin  •  25 noiembrie 2015, 15:51

Felicitari! Keep walking ...!

Salam  •  25 noiembrie 2015, 15:53

... Guță, Șchiopu și cu Giani ... de astăzi 10 % în plus la salariu ... *** ... vi-l meritați din plin ... pușcăria pe viață ar fi prea puțin , pentru dimensiunea catastrofei pe care ați provocato ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

alex  •  25 noiembrie 2015, 15:59

Domule Tolontan poate reusiti sa investigati si schimbarea programului la pompieri (ordinul de ministru sau de inspector general, de ce nu se platesc orele suplimentare,de ce nu se acorda libere pentru orele suplimentare,de ce nu primim echipamente si alte nereguli) cu tot respectul.

ion ionescu  •  25 noiembrie 2015, 16:11

Update din stiri pe surse? Really? La asa o munca de saptamini vi se pare potrivit sa popularizati site-uri fantoma?!?!? E in interesul publicului sa afle lucruri repede insa doar daca sint verificate! Pe urma va mirati ca voi astia care faceti investigatii si jurnalism nu aveti bani sa le mai faceti... Cum sa discearna omul obisnuit ce e jurnalism de calitate si ce nu daca dvs considerati asa un site ca jurnalism credibil :(

utraian  •  25 noiembrie 2015, 16:13

Dar ce, chiar credea cineva ca autoritatile nu stiau de existenta clubului? Cand e rost de luat spaga sau sponsorizari, te gasesc aia si daca functionezi intr-o gaura de sarpe. Macar atata lucru, daca au facut prostia, puteau sa-si dea demisia de onoare. Ti-ai gasit.... Bine ca nu s-a intamplat o tragedie pe National Arena, ca si-atunci venea ISU sa ne spuna ca nu stiau de existenta arenei.

angelik  •  25 noiembrie 2015, 16:17

Serban Mihail bine punctat ma bucur ca mai exista oamenii ca tine, si ce mama dracului cauta Aarafat la Ministerul Sanatatii, si daca aia de la isu stiau de adresa o distrugeau pana acum, in registre se înregistrează denumirea solicitantului, ori solicitantul aici fiind emagic, si arafat trebuia sa se duca el la pompieri sa caute ca sa nu mai fie asa de dus in eroare, si nu are nici o treaba evenimentul din septembrie cu ce sa intamplat in octombrie, daca stau sa ma gândesc faxul a ajuns la isu in ziua de vineri cu câteva ore inainte sa inceapa festivalul, ori daca suntem drepti hai sa ii anchetat fratilor pe toti, adica pe aia care au organizat de-a lungul timpului evenimente acolo ca au încurajat o ilegalitate, ca daca nu mai erau căutati patroni fiindca nu asigura siguranta utilizatorilor ar fi miscat un deget, si mai vad atîta polemica cu cluburile din centrul vechii, nu va mai duceţi fratilor ca nu va obliga nimeni sa intrati acolo.

Adi  •  25 noiembrie 2015, 16:39

Verificat si serviciul Smurd.. Sunt oameni care nu au habar cum se lucrează cum se face o injecție sa nu mai spunem de primul ajutor.:( Este foarte trist ca s-a ajuns asa departe cu Șpăgile si Corupția..:(

doi  •  25 noiembrie 2015, 16:39

@Serban Mihail : in sfarsit un comentariu pertinent, al unui om ancorat inca in realitate. Păcat că esti unul intre atatia " cunoscători"

docia  •  25 noiembrie 2015, 17:03

Dar..de programul de lucru al pompierului..care intra in foc...ca face 230..240 ore pe luna ..nota raport din ianuarie 2015..semnata de arafat...Oare trebuie sa moara si citiva pompieri...sa se schimve

Jordan  •  25 noiembrie 2015, 17:07

Am urmărit conferința de presă a Ministrului sănătății!-------- Penibil!--------A răspuns numai la întrebările care se încadrau în tema Conferinței – Situația răniților de la Colectiv----------Arafat?-------Penibil!------Iar a făcut apel la oamenii care îi apreciază munca și a recunoscut că a fost mințit.----------De 4 ani tot este mițit, dar el tot are încredere în subordonați.

docia  •  25 noiembrie 2015, 17:15

Dar..de programul de lucru al pompierului..care intra in foc...ca face 230..240 ore pe luna ..nota raport din ianuarie 2015..semnata de arafat...Oare trebuie sa moara si citiva pompieri...sa fie schimbat

Oana Ursache  •  25 noiembrie 2015, 17:17

Cel mai mult imi place individul de la Prevenire si Control!!!!! Si persoana si postul lui! O sleahta de inutili, capuse care au doar beneficii si nicio sfanta obligatie!

edi  •  25 noiembrie 2015, 17:19

Deci au si raspuns la fax!!!!!..... http://emagic.ro/pentru-o-informare-completa/ "Am primit si un raspuns pe email din partea IGSU in legatura cu festivalul PLUM, livrat prompt a doua zi dupa trimiterea adresei noastre, care a confirmat faptul ca evenimentul nu se incadreaza in categoria adunarilor publice cu grad de risc ridicat si a reiterat masurile aplicabile conform legii mentionate mai sus"

radu  •  25 noiembrie 2015, 17:27

Am inca o intrebare simpla pentru domnia voastra. Cine este responsabil ca dumneavoatra alegeti sa improvizati instalatia electrica a casei si se produce un incendiu? Este vinovat ISU ca intervine pentru stingerea acestuia, dar nu v-a controlat, nefiind obligat legal, sau proprietarul care din neglijenta sau cu reacredinta a ales calea improvizatiei. Prin demersul jurnalistic de fata nu faceti decat sa inoculati ideea ca ISU este principalul vinovat de producerea tragediei de la clubul Colectiv si nu proprietarii acestuia, care poarta, dupa parerea mea o dubla vinovatie si anume ca nu au respectat nici o norma legala la amenajarea spatiului [nu au solicitat autorizare convinsi fiind ca nu o vor obtine] si impunerea, prin clauzele contractuale, organizatorilor de evenimente sa depaseasca numarul de persoane maxim admis pentru a nu plati chirie.

Dan  •  25 noiembrie 2015, 17:29

Cine "ati mintit" tovarasul Tolontan ?????????????????

pawn  •  25 noiembrie 2015, 17:49

mai...am si eu o mica intrebare: "sistemul basescu", cel care a taiat in carnea vie a bugetarilor, a prostilor alora lenesi, cel care a redus aparatul de interventie dezinteresata (daca pricepi si admiti conceptul asta, poate ca esti inteligent, tolontane) la minimum, chiar n-are nicio vina? pentru ca discursurile astea, maimutarite unul dupa altul in noul new speak, potrivit carora un pompier care se arunca in foc sa salveze oameni (neintrebandu-se daca ala pe care-l salveaza e un privat care nu si-a platit darile dar care-l injura din gros, sau e o pensionara care a platit toata viata ei contributiile), sau un politist care se bate cu golanii pe stadion (cumnatul meu, jandarm cu 900 de lei lasati de basescu, are jumatate de fata taiata de o sticla sparta pe dinamo, la un dinamo-rapid) sunt mai jos ca demnitate umana si sociala fata de un *** corporatist, al carui singur efort e convertirea unor word-uri in pdf. "cops are the chosen people", spunea denzel intr-un film (prost, altfel. unul din putinele lui filme proaste). politistii, pompierii si profesorii. n-o spun ca sa va schimb convingerile, domnule tolontan. stiu ca n-o sa vi le clintesc nici cu un milimetru, asa cum nici dvs. nu veti reusi sa mi le miscati.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează