”Răniții sînt spălați cu apă de la robinet?”. ”Da. Cu filtru n-are debit. Dar vreți adevărul? De ce sîntem bruscați că nu i-am trimis în străinătate pe cei de la Colectiv, dar nu ne întrebați și ce s-a întîmplat cu muncitoarea arsă la Brașov?!”

Adrian Stănculea, șeful ATI de la Spitalul de Arși pune cîteva întrebări despre Colectiv ”pe care nu le veți suporta”

joi, 3 decembrie 2015, 6:13

UPDATE: „Dragul nostru băiat, hai să-ți spunem cum ți-ai petrecut ultimele 23 de zile pe pămînt”. Poți găsi pe facebook mesajul lui Narcis Hogea, tatăl care și-a pierdut fiul de 19 ani la 23 de zile după incendiul din Colectiv. Acesta se adaugă mesajului-manifest postat în urmă cu cîteva zile de un alt părinte îndoliat, Eugen Iancu

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Înainte de a trage în mesager, adică în medicul care a vorbit, băgați de seamă că oficialii Spitalului de Arși i-au confirmat spusele. Există, desigur, și diferențe de opinie, există și sentimente decontate între medici, dar faptele principale sînt asumate de toate părțile.

Cînd se ajunge în acest punct, înseamnă că nu mai e nimic de ascuns.

Și, orice iese la iveală, aia e! Ne convine sau nu, aia e.

Medicii din România par că au ajuns la limita răbdării și se comportă ca și cum nu mai au nimic de ascuns. Au început să dispară în fum iluzii precum faptul că avem cele mai curate județe din România, semnalate aici de Mixich.  Medicii înșiși ne aruncă în față adevărurile reci.

Precum această întrebare a unui medic: ”Vreți adevărul? De ce sîntem bruscați că nu i-am trimis în străinătate pe răniții de la Colectiv, dar nu sîntem întrebați ce s-a întîmplat cu muncitoarea arsă în incendiul de la Brașov?!”.

Tăcere.

Vom vorbi imediat și despre acest lucru.

Să le luăm pe rînd.

Ieri, într-o conferință de presă, Spitalul de Arși a confirmat majoritatea lucrurilor dezvăluite ieri pentru cititorii Gazetei de doctorul din interior.

”Da, trei răniți de la Colectiv spitalizați la noi au murit din cauza germenilor”, a spus Adrian Stănculea, șeful ATI și purtător de cuvînt al Spitalului de Arși.

E vorba doar de cei care au murit în Spitalul de Arși, dar situația suprainfecțiilor, potrivit lui Stănculea, ”este aceeași în toate spitalele”.

Oficialul spitalului a insistat pe ideea că ”răniții au primit cele mai bune îngrijiri posibile în România, dar evident că nu la nivel european”.

Reluăm discuția cu medicul care a dorit să i se păstreze anonimatul:

INTERVIU ”Unii dintre stagiari își făceau selfie cu marii arși”

”Am văzut cîteva hîrtii care circulă în spital de la INML. Am senzația că unele familii au realizat ce se întîmplă și au început să solicite informații” Medic de la Spitalul de Arși

De partea oficială a lucrurilor, Adrian Stănculea, purtătorul de cuvînt al Spitalului de Arși, are propriile răspunsuri. ”Dar și întrebări pe care să văd dacă le veți suporta”.

INTERVIU ”Ani de zile au ars amărîții și nu ați întrebat de ei! Și la ei erau bacterii!”

100.000 de euro, în medie, este costul tratamentului unui mare ars în România, cost pe care îl decontează Casa de Asigurări de Sănătate către Spitalul de Arși

”Realizez că e riscant ce spun, dar ascultați-mă: de ce un om ars acum trei luni n-ar avea și el dreptul să fie tratat în străinătate, iar cei de la Colectiv au? Toți sînt pacienții noștri”

 

”Nu ne întrebați pe noi de ce s-a făcut centrul modern de arși nu aici, ci la Floreasca. Și nu ne întrebați pe noi de ce nu funcționează. Am văzut că acolo s-a luat o cameră hiperbarică. Am fost și noi întrebați dacă vrem una. Cu 300.000 de euro luăm ceva cu adevărat util, nu o cameră hiperbarică, care nu are nici un studiu serios medical în spate”

 

”Ca să vedeți cît înseamnă condițiile de spital nou, cel mai mare succes al Spitalului de Arși a fost atunci cînd i-am salvat pe toți cei 5 mineri arși la Petrila, în 2008. Au fost cazuri grave, dar au avut șansa să fie internați într-o secție de terapie intensivă modernizată, practic nouă, necontaminată cu bacterii”  Adrian Stănculea, purtătorul de cuvînt al Spitalului de Arși

Guvernul Victor Ponta și-a asumat și a demisionat.

Dar bacteriile nu demisionează.

Ele sînt aici, cu noi, și, din cîte se pare, ne arată pe toți cu degetul.

 

PS: Muncitoarea a murit în Spitalul Județean Brașov.

 

 

sursa foto: Agerpres

Comentarii (128)Adaugă comentariu

razvan  •  4 decembrie 2015, 7:45

banicioiu si arafat sunt prieteni cu ponta [pinochio] si au acelasi comportament , scoala PCR mai precis cea sovietica ; minciuni, dezinformari, diversiuni si mult tupeu. oameni buni la revolutie, la mineriade la fiecare alegeri , acest tip de' oameni' au facut un popor intreg sa sufere pentru ca ei si ai lor sa fie la butoane si sa acumuleze averi imense. oameni buni asta este realitatea au preferat sa moara oameni ca sa iasa EI sistemul bine in fata maselor. si iliescu la revolutie a a avut nevoie de multi morti ca sa aibe legimitate asa zisa revolutie si a reusit atunci, dar astazi cu toate mijloacele de comunicare care sunt nu-mi vine sa cred ca mai sunt multi care sunt fani ai acestor politruci'' exceptand postacii care sunt angajati''bravo tolo tu si echipa ta jos palaria , mult noroc si sanatate

cornel  •  4 decembrie 2015, 8:00

...da, un om care a avut curajul sa spuna si sa isi asume cele spuse si petrecute in spital*(nu ca cel din anteriorul interviu), tot respectul. Totusi mi se pare ca prea mult se bate moneda pe acest subiect, in conditiile in care sunt si alti arsi in tara si nu tipa nimeni pe la TV pentru a li se oferi o sansa in plus, e pacat ca un ziarist nu da dovada de obiectivitate de 100%, dar e de inteles, luicreaza la un patron care are anumite interese politice si economice, si astfel orice articol scris in tara asta este directionat dupa "nevoi". Sistemul sufera, sufera in lipsa de fonduri , din cauza incompetentei, din cauza politicului care infecteaza orice structura, insa cred ca oricine are dreptul la aceleasi sanse, indiferent ca este unul dintre victimele din Colectiv, fie ca este un muncitor cazut de pe o schela in timpul lucrului, dar in ceea ce priveste victimele din clubul cu pricina, se profita de acestea la maximum pentru a atrage capital de simpatie, de imagine, si nu in ultimul rand rating ridicat. De ce niciun post TV sau publicatie de presa nu vorbeste despre victima accidentului de la Brasov? -Raspuns: este una singura, nu facem rating, ca asa este din pacate, nenorocirea oamenilor este exploatata de rechinii media, si aici nu vorbesc de simpli editorialisti ci de marile companii de presa.

benaflek  •  4 decembrie 2015, 8:01

daca li se pune pata si ne pleaca si medicii astia buni care au mai ramaschiar ca ne ia gaia.ministrul de resort si prim ministrul ar trebui sa se poarte cu ei la fel ca si cu niste sefi de stat.sa le indeplineasca orice cerere

Călin  •  4 decembrie 2015, 8:11

Mda, trebuia cumva dusa discuția și spre Arafat. N-a mers cu acuzele directe, trecem la cele indirecte. Apoi la apropo-uri și la Cancan. Încep să devin un suporter total al lui Arafat.

Gabi  •  4 decembrie 2015, 8:14

Trist dar adevarat ! Sunt multe probleme care or sa iasa usor la suprafata.Avem bolnavi internati care is-i cumpara medicamentele pe bani lor altfel stau degeaba in spital.Daca nu bagi mana in buzunar nu ti se da nici o sansa(cazul bunici mele),dupa ce dai onorariul i se ofera si medicamente "gratis"care dealtfel pana la acel moment in spital nu existau si dintr-o data nu trebuia sa ne mai pregatim pt decesul ei (in doua saptamani va fi ca nouă chiar incurajati sa mergem linistiti ca se ocupa personal),in timp ce alti batranei stateau in spital fara nici un fel de tratament ca nu aveau bani de onorari si cate doi in pat.Medici sunt foarte buni ,salarile mizere si conditile stie toata lumea!Sa nu uitam ca avem spitale care cu greu si-au luat autorizatia de functionare ,cazul spitalului jud din Valcea.O reforma a sistemului sanitar la nivel national ar fi binevenita ca ramanem si ... si cu bani luati!

Cip  •  4 decembrie 2015, 8:27

Tolo, cu genul asta de articole....s-ar putea sa te loveasca o masina neagra.... intr-o seara... foarte tare si foarte bun articolul. Traim intr-o bula de sapun, unde ni se pare ca totul e perfect, dar nu ne dam seama ca nu ustura ochii. Stim sa dam din gura,sa facem blog-uri, emisiun la radio si tv, dar NIMENI nu pune mana. Cand Chirila cerea lamuriri, au sarit multi ciumpalaci sa-i dea in cap "lasa dom'le doctorii sa-si faca treaba". Ei na.... acum e dureros... sa sti ca au murit oameni care cel putin teoretic....mai aveau o sansa! Tot respectul pentru medicii, asistentele, infirmierele, soferii de pe ambulanta, care probabil au facut tot ce e posibil ( cu echipamentele din dotare).

Botizan  •  4 decembrie 2015, 8:28

Dureros Dar adevarat Mai ales ultima parte cu restul arsilor ... Noi dam la Cas cam 22 € din 400... Astea sunt Si conditiile ...nici ca in Africa nici ca in Franta... Sa nu spuna nimeni ca se fura , se fura Si aici ... Des aud de Medici care sunt acuzati ca deconteaza pacienti falsi de la NHS ul englezesc ( Nu noi am inventat nici metida asta ) ... Aici parca daca e grav , Te exclud din medicina , daca nu doar suspendare plus o amenda mare

horia  •  4 decembrie 2015, 8:29

Astept raspunsul la intrebarea de ce nu sunt la fel de importanti toti arsii?Cine decide pe care raniti ii tratam in strainatate si pe care nu?Din ce bani ii tratam in strainatate? Astept si raspunsul la intrebarea cine e vinovat pentru ceea ce s-a intamplat?patronii clubului,organizatorii concertului,cei cu artificiile,ISU sau guvernul?Vina "colectiva" e un raspuns din perioada ceausista,nu se accepta de la niste ziaristi de investigatie.

FYRY  •  4 decembrie 2015, 8:31

ca sa vezi pt cine minti si bagi la puscarie

kjaa7  •  4 decembrie 2015, 8:32

Ok, o să încerc să îi răspund eu dlui doctor. Nu e nicio ipocrizie în inflamarea opiniei publice în legătură cu ultimele dezvăluiri. Dramatismul evenimentului de la clubul Colectiv (prin impactul numeric al victimelor) a întors privirea tuturor către acel punct. Am vrut să aflăm mai multe. Să aflăm ce ni se poate întâmpla. La naiba, ce ni se întămplă deja! Dl doctor ne întreabă de ce nu ne-am inflamat și la alte întămplări de acest gen. Întrebarea este pusă prost. Corect ar fi: de ce ei, doctorii nu au urlat asta, pentru fiecare caz în parte. Nu noi suntem vinovați că am auzit doar un strigăt #colectiv și nu fiecare tânguire izolată care l-a precedat. Dar ei auzeau asta și ar fi putut să zică ceva! Dar au tăcut! Exact așa cum, în cazul de față, au tăcut toți, plini de respect pentru suferința colectivă, nevrând să ne "supere"cu detalii care să ne agraveze starea! Am fost asigurați că s-a făcut totul! Au fost drăguți cu noi! Preferăm adevărul! În așa fel încât astfel de tragedii să se termine cu un altfel de bilanț. Despre asta e vorba. Nu noi trebuie să mergem după fiecare dric ce iese pe poarta spitalului și să întrebăm "cum a fost posibil?" Ei trebuie să ne spună asta și să tragă, dacă trebuie, semnalele de alarmă necesare! Și mai e ceva: 1. Nimeni nu îi face călăi. E logic să îți dorești să lucrezi în cele mai bune condiții, presupunem, prin urmare, cu toții, că medicii au cerut să fie dotați decent cu cele necesare și posibile unui spital în acest secol. Dar au făcut-o în liniște și au lăsat-o baltă când le-a fost clar că își periclitează, poate, postul. Cu timpul, toate aceste voci s-au stins în eternul "asta e, așa merg lucrurile!". Toate aceste voci tăcute au devenit un cortegiu funerar al intențiilor bune! 2. Nimeni nu le ia statutul de eroi: în condițiile date, știm că au făcut ce se putea face! Dar dacă ei tac și nu ne explică nimic, cum am putea să ne revoltăm ? Și să cerem, de exemplu, premierea #colectivă într-un bar a tuturor miniștrilor "Sănătății".

FYRY  •  4 decembrie 2015, 8:33

stiu ca nu vei lasa link ul dar ca sa nu zici ca nu stii pt cine lucrezi

FYRY  •  4 decembrie 2015, 8:40

http://itmakessenseblog.com/2011/04/28/one-evil-man-soros-by-steve-kroft-60-minute-4-years-of-research/

Dan  •  4 decembrie 2015, 8:41

Nu insist sa`mi fie publicat comentariul, deoarece contine un link. http://daniel.ursu.***/ploaia-din-spitalul-din-botosani/ Mediu steril zici? (lasand la o parte coruptia prin care s-a facut renovarea spitalului)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  4 decembrie 2015, 8:44

@kjaa7: nu avem de unde sa stim ca medicii n-au protestat in interiorul sistemului. Apoi. Ii intrebi pe medici de ce nu au urlat pentru fiecare caz in parte. Din acelasi motiv pentru care pe noi ne-a tulburat Colectiv si nu fiecare caz in parte. Un astfel de caz uneste punctele. Si, nu in ultimul rind, cred ca observatia dr Adrian Stanculea este esentiala si grava. Marginalii nu sint bagati in seama. Sa ne punem, sincer, intrebarea: "Daca accidentul ar fi avut loc la o fabrica de la Brasov, cu acelasi numar de victime, aveam aceeasi reactie noi, ca societate?". Nu va indignati din cauza intrebarii. Pur si simplu meditati un pic asupra sensului ei.

george  •  4 decembrie 2015, 8:52

va mirati ca nu sunt conditii pentru pacienti de parca nici unul nu a ajuns in spitalele noastre si nu cunoasteti realitatea.dezastrul este general.cu exceptia sectiilor performante ( unde plicul este gros....) si atunci interesul fata de pacient este crescut, in restul sectiilor este ca dupa razboi.si da, pacientul ars nu a reprezentat o prioritate pentru ca provine din familiile sarace, cu exceptia colectiv...la cati bani se aloca sanatatii conditiile sunt totusi bune fata de alte tari bananiere.cu europa nici gand sa ne comparam

Vlad Biro  •  4 decembrie 2015, 8:56

Ok omul este clar afectat. Cu remuscari. Dar intreb si eu acest medic anonim : De cand lucrati dvs in acest spital? Dupa spusele si rationamentul dvs(perfect normal) cei de la Colectiv nu sunt cu nimic mai presus decat restul de sute, poate mii, care au murit in spitalul dvs din cauza conditiilor precare. Dar daca a murit unul, zece, o suta...de ce nu ati iesit public, atunci, sa semnalati aceasta problema? De ce ati asteptat sa semnaleze aceasta problema familiile mortilor, presa?! Poate se facea ceva. Poate exista un program de finantare nationala, ma refer la donatii, cum a fost pentru modernizarea Institutului Inimii. Dar de ce sa iesiti dvs? Era "cald si bine" acolo nu?! Un pliculet, poate o sunculita bine afumata de la "oamenii saraci carora le arde casa din temelii". Sau poate atunci cand ati depus juramantul, ati adaptat fraza "orice voi vedea sau voi auzi in timpul unui tratament voi pastra in secret, pentru ca aici tacerea este o datorie" cum ati vrut dvs. !

Cătălin Tolontan  •  4 decembrie 2015, 9:03

@george, Vlad Biro: despre plic. Pina cind nu-i vom plati corect pentru munca lor pe medici sau pe primari nu vom putea sa le cerem sa se sacrifice. Cu ce drept indemnam noi la sacrificiul altora ca sa ne serveasca pe noi?! Nici o tara din lume nu si-a consolidat un corp profesional platindu-l prost. Nu e patetism, e sociologie.

Dan  •  4 decembrie 2015, 9:05

Tolontan demn urmas al "impuscatului" specialist in toate domeniile !!!!! Lasa-neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Adrian  •  4 decembrie 2015, 9:11

Ma asteptam ca, la prima ora , sa oferiti o replica pe masura la atacul furibund a lui Mihai Gadea din seara zilei de 12.03.2015. E destul de frustrant (pentru mine cel putin) sa asist la un razboi al stirilor intre doua surse in care cred si pe care le respect. Nu e noemal ce se intampla; daca doua surse credibile, poate ultimile doua ramase intra in razboi deschis cum e acesta, noua ce ne mai ramane ? Lasand la o parte titlurile bombastice pe care le uzati amandoi, "incredibil", "exploziv", "de neimaginat", s.a.m.d. si care devin penibile pentru cititorii cu mai mult de un neuron dupa citirea articolului, respectiv, urmarirea emisiunii, chiar credeam ca ati ramas cu o oarece profesionalitate in jurnalism. Ce ma uimeste este faptul ca in aceasta dimineata am vazut un reprtaj la Antena 3 cu interviuri luate de ...Tolontan. Sa inteleg ca e ceva personal dintre Gadea si Tolontan ? Pentru ca in restul zilei v-am vazut la Antena cu interventii telefonice. Ce-ar fi sa puneti cartile pe masa si sa lamuriti controversa. Nu stiu cine dar, cineva trebuie sa-si ceara scuze; ori unul altuia ori noua, cititorilor.

Dorin  •  4 decembrie 2015, 9:13

Cătălin: am vorbit despre lucrurile astea încă de la început. Nu toți, doar eu și încă o mână de alți bloggeri. Când am vorbit, când am amintit de ipocrizia lor, s-au dat toți cu fundul de pământ. Și atunci mi-am dat seama că nu rentează pentru mine să scriu în continuare. :)

Cătălin Tolontan  •  4 decembrie 2015, 9:15

@Adrian: Cartile puse pe masa sint urmatoarele: traim intr-o lume diversa si e normal sa vedem diferit lucrurile. Ce razboi? Vedeti undeva la noi atacata pozitia lor in acest caz? Cit despre emisiunea de aseara a A3, foarte bine ca m-au criticat, libertatea presei e un lucru minunat.

Andy  •  4 decembrie 2015, 9:18

Calaul, tot calau e, char si atunci cand multi l-au facut erou. Din pacate asta ne-a mai ramas. Sa ne rugam sa ne salveze calaii. ,,Oamenii'' astia ,,sefi'' de pe la spitale au ajuns calai pentru ca stiind in ce situatie au spitalele au continuat sa *** banii din sistem in detrimentul aducerii spitalelor la standarde cat de cat acceptabile. Totu-i capusat la noi. Daca veti cerceta, veti vedea de exemplu in ce case stau amaratii astia de ,,sefi'' la stat al ,,bombelor chimice''. Daca veti cerceta, veti descoperi de ex. ca majoritatea ,,sefilor'' peste distrugatorul piocianic au clinici private sau sunt in spatele unor clinici private prin care sug tot ce mai e pompat in ,,sistemul de sanatate''. Deaia o parte importanta din medici au ales sa plece sa lucreze afara. Cata lume-i in strada inainte de votarea bugetului pentru a cere guvernantilor ca sa dubleze bugetul alocat sanatatii. Niciunul. Nici macar ,,sefii'' peste piocianic nu ies sa declare ca e prea putin. De ce? Pentru ca din prea putinul asta ,,sefii'' isi fac plinul (case, masini,, vacante scumpe etc.). Si atunci prefera sa taca tocmai pentru ca sa se poata plange ca n-ai cu ce d-le. ,,Eroii' astia se laudau ca fac minuni cu arsii din bomba aia. Ar fi spus adevarurile astea daca totul era lasat balta? Sigur ca nu. Ne-ar fi cerut, cu tupeul care-l au, sa le facem si statui in fata cladirilor alea suprainfectate cu piocianic si nu numai. Ca le spui eroi sau calai tot aia sunt. Indivizii care-s acolo de zeci de ani si care s-au adaptat mai ceva ca piocianic-ul la sistemul asta infect. Indivizii astia care controleaza sistemul evident ca n-au dorinta de schimbare. Le convine sa ramana ,,sefi'' peste piocianic ca doar e capitalism. Si ,,bombele'' peste care-s sefi produc inca bani.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei C  •  4 decembrie 2015, 9:24

Orice student la medicina iti poate spune ca pe arsi ii omoara infectiile. Apoi, eu stiu un medic ATI la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) care a vorbit si apoi a ramas fara sectie. Fratilor, traiti in comunism si cenzura. Cine vorbeste se poate astepta la sanctiuni schimbatoare de stil de viata.

gabriel  •  4 decembrie 2015, 9:39

Niste intrbari simple. Pana acum nu sa stiut de aceste bacteri? Medicul care va dezvaluit acest lucru de ce nu a spus-o abia acum? Ce a facut acest medic ca sa sesize acest lucru inainte sa va dezvaluie acest lucru in presa? Poate vin si niste raspunsuri

dr. b  •  4 decembrie 2015, 9:41

Domnule Tolontan, daca Dumneata crezi ca reusesti prin povestea asta cu bacteriile sa arati ca demisia lui Ponta e justificata, gasind Guvernul Romaniei ca principal responsabil, esti foarte subtire... Nu se leaga deloc argumentatia, in plus, generezi un precedent foarte periculos. La fiecare situatie de acelasi fel din tara va trebui ca guvernul in functie sa-si dea demisia. Desigur au institutiile unei tari responsabilitatile lor, dar trebuie sa existe o asumare rezonabila a acestora; mi se pare arbitrar sa spui ca vina ajunge pana la seful guvernului, de ce nu si la presedinte? Ce anume face diferenta?

pompier  •  4 decembrie 2015, 9:44

Sa va spun una tare de tot ! Am auzit ca, ISU s-a constituit parte civila in procesul celor 2 inspectori ! Cer despagubiri! Cum este posibil acest lucru, cand s-a dovedit ca ei nu si-au facut treaba ca urmare a faxului din 23 septembrie ? Vor sa-i scape basma curate pe sefii ISU, profita de momentul cu scandalul cu spitalele.

vlad  •  4 decembrie 2015, 9:46

Pai stai putin in 2008 nu aveu bacterii, sectia era noua si au salvat minerii... dupa 7 ani s-a contaminat. OK, toata lumea intelege ca spitalele trebuie refacute din temelii periodic tocmai pt a se evita treaba asta.... dar din asta eu inteleg ca durata de viata a unei sectii ar trebui sa fie de doar 10-15 ani??? Scuzati-ma, dar in vest nu reconstruiesc spitalele la fiecare 10 ani... ceva e in neregula aici. Cu masurile de izolare din spitale, cu modul in care dau antibioticele, ceva unde nu mai e neaparat o problema de bani ci de proceduri

Steiu Flaviu  •  4 decembrie 2015, 9:50

Bravo D. Tolontan pt articol.toata stima pt dl dr de la spitalul de arsi.sper sa nu ramana fara sectie cum a patit conf Copaciu care a vorbit despre deficientele din sistemul medical. Un coleg de la ATI

iuhas  •  4 decembrie 2015, 9:51

Fiecare cu tema lui. Unii atacă, ceilalţi contraatacă. Ca-n fotbal, că tot suntem pe blogul unui "numărător de cornere", expresia îi aparţine "reputatului" Mircia Badea. Adevărul e probabil la mijloc. Nu vom ştii niciodată exact pentru că fiecare manipulează cât poate de mult. Că avem medici buni şi dotări tehnice slabe, asta-i deja informaţie veche. Că Tolontan e privit ca "băsist" de către fostele colege de trust, de asemenea ştim. Că pastorul sectant Gâdea Mihai se poziţionează mereu invers decât îs "băsiştii" e de asemenea cunoscut! Dacă Tolontan dezvăluia că "au şi eu doo piceoare, mingea e rotundă şi că arversaru şea dori' mai mult victorea", ceea domeniul său de expertiză dealtfe, sigur venea Gâdea şi ne arăta cu sprijinul unor laureaţi Nobel, experţi Harvard şi Mugur Giuvică cum că de fapt au 4 picioare, mingea e triunghiulară şi toate astea DIN CAUZA LUI BĂSESCU!!! Bonus, Voiculescu e nevinovat (dl. profesor). Avem nevoie de ziarişti în ţara asta şi să ne vedem de meseriile noastre. Dragă Tolo să numere cornere şi Gâdea să le predice la adventiştii lui protestanţi baptişti. P.S. Cred că n-a fost penalty!

elena  •  4 decembrie 2015, 9:53

Tot ce se spune de catre medici este adevarat. Nu stiu ce varsta are medicul anonim dar daca vorbesti cu medicii tineri, vezi ca stiu ce vorbesc si incep sa aiba alte pretentii, normale, de la sistem Am lucrat in sistem, la varf, o perioda, cunosc aproape toate hibele. Sunt mai multe cauze, printre care:politizarea structurilor, indepartarea profesionistilor, clientela, lipsa de raspundere la centru. Vreau sa intreb: STIE CINEVA CE FACE CENTRUL NATIONAL DE SUPRAVEGHERE AL BOLILOR DIN BUCURESTI?, STITI CA EXISTA ASA CEVA SI ESTE PRIMUL RESPONSABIL ? Nu vorbeste nimeni de aceasta structura stufoasa din cadrul Institutului de igiena...........ALO....DOMNILOR.....TREZITI-VA, A VENIT VREMEA SA DATI SOCOTEALA

Gigi  •  4 decembrie 2015, 9:58

Tolontane, *** te mai crezi si specialist in toate domeniile, mai rau ca impuscatu'. Daca citeai putin pe goagal ai fi vazut (daca ai sti sa citesti) ca in toate spitalele din lume, sin in cele mai modern dotate, de departe principala cauza a mortii pacientilor arsi o reprezinta infectiile. Cum, si in cele mai moderne din lume ?? De ce crezi ca au murit si multi din pacientii transportati in strainatate si aflati in cele mai moderne spitale ? Pai tocmai de la ... infectii. Rolul cel mai important al pielii e sa protejeze organismul de infectii, iar in lipsa ei pe mari portiuni e clar *** ce se intampla, mai putin pentru marele specialist Tolontan.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nosferatu  •  4 decembrie 2015, 10:14

Pai daca tot ii spala cu apa de la robinet poate trimite Preafericitul (fara motiv) niste reprezentanti s-o sfinteasca, si asa sigur n-are bacterii.

Simion Ciolponea  •  4 decembrie 2015, 10:18

Spitalele au dotari tinute sub cheie de directori, de sefii de sectie. Se fac programari cu lunile pentru RMN, CT sau alte investigatii decontate. Alternativa este plata la privat, de la 3-400 de lei la 1400 de lei/examinare. Centrele de dializa rotesc pacientii din lipsa de consumabile. La Institutul Oncologic, uneori stau si doi, chiar trei bolnavi intr-un pat. Insa declaratiile publice spun altceva. Pentru minciuna, se poate face puscarie - abuz in serviciu, fals intelectual, complicitate la ucidere din culpa. Bolnavii mor cu zile - oare exista aceasta expresie in franceza, germana, engleza sau italiana? Am aderat la UE in 2007, doar cu numele....

paul cristian stefanescu  •  4 decembrie 2015, 10:19

Draga Tolo, incerc sa vad partea plina a paharului, in tot demersul tau. Tocmai am citit un interviu cu un fost mare smecher la CIA, care povestea cum au facut ei in Yugoslavia haos, prin intermediul ONG-urilor lor, prin agentii de influenta din presa, etc. Exact ONG-urile alea sunt si la noi, avem Ioniti, Corni, Gusteri, Macovei, te avem pe tine. Parca poti schimba intre ele numele tarilor fara nicio problema. Cu naivitate, sper sa observ ca tu, de fapt, distrugi pentru a construi ceva mai bun. Fiului tau, atunci cand mai facea boacane, ii ziceai mereu ca e prost, ca e un ratat, ca nu e bun de nimic? Sper ca nu, ca l-ai fi distrus. Asa e si cu tara asta. Sunt multe lucruri care pot fi perfectionate. Dar trebuie distruse fara cap? Eu as fi vrut sa vad si niste idei ca, dupa cum am mai spus, orice maimuta lasata intr-o camera, o poate distruge. Nu e deloc greu. Tu, desi coafura nu te avantajeaza, am convingerea ca esti diferit de un cimpanzeu. Deci, trebuie o cladire noua? E un turn-bigudiu in Baneasa. L-a confiscat justitia echidistanta ca ochii lui Basescu. Sa se mute acolo spitalul. Tot nu se mai poate face nimic cu circoteca aia de proces, iar Voiculescu ar fi mandru ca in urma lui sa ramana o chestie de valoare pentru Romania, chiar daca a fost luata cu forta de MAREA FORTA (in care te includ si pe tine). Hai, noroc! Uniti salvam! Traiasca lupta pentru pace!

Viorel  •  4 decembrie 2015, 10:38

Citesc , citesc si nu inteleg cine scrie comentariile. Unde traiesc acesti oameni? Sunt oare traitori in Romania reala? Tara in care aproape am ajuns sa spune ca "era mai bine decat pe timplu' lu Nea Nicu". Sa nu uitam ca suntem si, dupa cum merg treburile vom fi inca multi o tara saraca. Pentru ca trecerea de la comunism la capitalism nu a facut altceva decat sa scindeze tara in doua parti inegale: unii care au avut capacitatea si tupeul sa fure si altii care nu au putut face lucrul asta. Cum vreti sa aratam altfel? Cum credeti ca am putea sa fie altfel? Bani, care ar fi putut fi investiti acolo unde este nevoie de modernizare, s-au transferat in conturi ascunse in strainatate or s-au transformat in resedinte de lux, masini asisderea si o intreaga pleiada de oameni care traiesc mai bine decat restul populatiei. In conditiile astea ce voiati sa se faca mai inainte scoli sau spitale, sa se repare cladirile care stau sa se prabusasca la un cutremur mai marisor or sa se construiasca autostrazile ca in occident? Oricat de indignati am fi noi atatia bani ne-au lasat cei care au condus tara asta blestemata de Dumnezeu. Cati dintre cei "mari" care au furat au intrat la puscarie si li s-a confiscat averea facuta de pe urma functiilor? Hai sa ne revoltam, sa protestam ca avem spitale in care infectiile nosocomiale, ca scolile stau sa cada peste copii dar ne este "jena" sa recunoastem ca sunt destui care abia asteapta sa duca ceva acasa dupa ce "s-a aranjat" cu cine trebuie. Decat sa ne indignam aiurea nu credeti ca ar fi mai bine sa ne facem curatenie in propria tara si sa nu mai furam. Or, macar, sa furam mai putin. Pentru ca un spital se poate curata de infectiile nosocomiale doar dupa ce se curata toata tencuiala de pe el si se reface de la innceput. Avem bani pentru asta? Dati solutii, fratilor, nu mai injurati pe altii atata timp cat voi nu faceti nimic decta rating!

iuhas  •  4 decembrie 2015, 10:38

elena, care medici au dreptate? Cei care-i dau informaţii sub protecţia firavă a anonimatului reputatului ziarist sportiv Tolontan sau medicii lui Gâdea, care susţin contrariul şi contrazic "bomba" domnului Tolo? "Bombă" a scris dumnealui în articol, nu-i vreo pocnitoare? E drept, când un medic de la Spitalul Judeţean din Ploieşti a "dat din casă" despre măgăriile lui Mircea Cozma care se răsfrâng asupra pacienţilor, Antenele erau cu "demisiaaa!"-n dinţi, aici au sărit în apărare. Lumea medicală, ca să folosesc o expresie dragă presei fără jurnalişti din zilele noastre, e împărţită, unii spun că stimabilul domn Tolo a fost prins în off-side cu o manipulare jegoasă (doar e trecut prin şcoala de "jurnalism" voiculescu-antene-intact), altă parte îi dă dreptate cu "dezvăluirile" şi "bombele" lui jurnalistice. Drept urmare, nu există aşa ceva, nu există "medicii are dreptate", că nu-s toţi tolontanişti sau gâdişti la unison. Chiar există unii cărora le pasă de pacienţi, fără să fie în vreo tabără a *** politice care toacă din gură la tv şi din taste pe blog, în opinia mea, ăia-s "MEDICII", nici cei care sar să apere sistemul cu orice preţ, nici dezvăluitorii de bombe, care au lucrat 17 ani în condiţiile alea descrise de inteligentul articol al tolo.ro, da' amu' i-o apucat limbariţa...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ramon  •  4 decembrie 2015, 10:48

Nu este corecta afirmatia ca au existat su alte cazuri, asemanatoare celor din Colectiv, carr au fost tratate in aceleasi conditii spitalicesti si ca nu se intelege de ce se mediatizeaza acest caz. Acest caz, Colectiv, e "capat de linie", este asa nu se mai poate, este trebuie facut ceva, este de ce altii pot si noi nu putem sa facem ceva mai bun...Nu putem sa sta sa ascultam scuzele unor oameni care nu au avut curajul sa spuna nimic cand Banicioiu si ai lui se bateau cu caramida in piept pe la TV (in special antenele domnului Tolontan) ca nu avem nevoie de ajutor, ca spitalele noastre fac fata, avem destul personal, medicamente... Tot respectul in schimb pentru d-ul Tolontan ca tineti in "viata" acest subiect, pentru ca trebuie reformat si trebuie inteles ca s-a gresit, si mai important cine a gresit sa plateasca. Sper ca parintii celor decedati sa puna presiune in continuare si mai ales pe cai legale pentru aducerea in justitie a tuturor celor vinovati.

Mihai  •  4 decembrie 2015, 10:58

Din pacate deja o dai in "acces direct" si "la maruta", cataline. Exagerari...punerea lupei pe situatii minore ce dureaza de ani de zile ((poate dintotdeauna))...contextualizari absolut ridicole...etc. E greu cand servitele nu mai vin sau vin subtirele. Va aruncati in povesti d'astea. Ar trebui sa fie o stupefactie generala acum ca traim in romania si asta implica inclusiv conditiile din spitale? Sa mai punem si frana ***. Hopa vrem conditii in spitale ca in tarile europene...dar cu ce dracu de bani? Cotizam noi...fiecare din noi..cu atatia bani incat sa se poata face conditii europene in spitale? Cu salarii de 1000 de lei poti cotiza sa ai conditii ca in germania? Parca suntem chiar idioti cu totii. Ca saracul care nu are ce manca...dar se arata mirat ca nu are si el avion ca nu stiu ce bogatas. Ca doar si el e cetatean european si are drepturi. Dar creier si bun simt ca sa ne pastram cu picioarele pe pamant avem? Sa ne constientizam odata conditia. Suntem in romania...avem conditiile pe masura tarii. Asta este. Nu e de vina nimeni punctual si nu exista solutii punctuale. Hai sa scoatem bacteriile din spitale...sa le daramam. Asa...si cu ce bani? Inventam bani? Ca din cotizatiile celor cu 1000 de lei salariu nu iti ajunge nici sa tii aprins un bec de 60W.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Miguel  •  4 decembrie 2015, 11:00

Hip-hip, Uraaaaa!!!!!!!!!!! Inca un pas facut spre un sistem de sanatate totalmente privat. Ca n-o sa avem bani pentru el? Care-i problema, ca oricum noi, romanii, trebuie sa fim cit mai putini, nu de alta dar sa nu-i deranjam pe altii. Priveste in perspectiva Cataline, incearca sa vezi "the big picture" nu doar un colt.

Divort Rapid  •  4 decembrie 2015, 11:09

Vai de mine, ce tara trista! Este nevoie sa moara zeci de oameni ca sa aflam ca sunt alte sute de morti din acelasi motiv al infectiilor spitalicesti? Pentru moartea celor de pana acum cine se duce la puscarie?

un cetatean  •  4 decembrie 2015, 11:13

in anul 2010 in luna octombrie am fost nevoit ca la orele 1.diminieat sa-mi transport sotia cu taxiul peste 60.km pentru a putea salva copilasul cu care era insarcinata in 6.luni, si asta dupa ce luni de zile sa chinuit in dureri groaznice ce apareau mai ales noaptea, si surpriza cea mare a fost raspunsul medicilor unde a fost internata in acel moment si anume ca numai Dumnezeu a facut sa scape din acele chinuri. in concluzie daca smurdul are ambulante ca sa nu mai vorim de elicoptere doar pentru a face poze marele erou, daca in spitale numai Dumnezeu te poate salva atunci de mai platim miliarde de euro anual doar ca sa avem unde sa ni se ia analize si sa ni se dea o aspirina

Razvan  •  4 decembrie 2015, 11:23

De ce nu a iesit marele medic sa urle ca din gura de sarpe atunci cand acei tineri erau spalati cu apa de la robinet si se mai putea face ceva? Ma indoiesc ca voi sau medicul respectiv nu stiati care este situatia reala in spitale si ca lucrurile se fac in limitele banilor si dotarilor care exista in tara asta.E clar ca amestecati *** atunci cand e momentul potrivit ca sa puteti sa va folositi de probleme si vulnerabilitatea oamenilor legat de subiectul asta si sa mai faceti si voi un ban. ***... in loc sa investigati si sa cautati adevarul va folositi doar de afirmatiile unui singure persoane si de parerea voastra care este deja facuta. Toti medicii care "au recunoscut" situatia nu aveau de ce sa minta pentru simplul motiv ca in cazul victimelor cu arsuri grave principala cauza de deces este septicemia... da, fara pielea care este pe noi am muri in cateva zile din cauza infectiilor. Asa cum a spus Adrian Stanculea nu va intereseaza decat soarta celor care va cresc audienta, restul motilor din spitale si cauzele lor sunt pierderi colaterale.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

misa  •  4 decembrie 2015, 11:25

Nu il mai urmariti *** .Se pricepe la toate,de la sport a ajuns si la alte tipuri de investigati!. Se crede mare publicist,dar este un zero barat. .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Che Guevara  •  4 decembrie 2015, 11:27

D-le Tolontan, am facut eforturi uriase sa aducem pacienti romani la tratament in strainatate. Am obtinut cel putin 10 locuri in spitale de top din Occident. Dupa aceea a urmat partea cea mai grea: discutia cu partea romana. 1. Ne-au spus ca oferta de tatament in strainatate este mult mai mare decat necesarul pe care il au ei. Cu toate astea pacientii romani au continuat sa moara. Atunci am luat legatura cu d-l Sandesc si i-am comunicat ca o sa aiba pe constiinta fiecare decedat din acel moment inainte. La ora cand am inceput aceste demersuri erau 37 de morti proveniti din Colectiv. Azi sunt 60. 2. Ni s-a spus ca exista pacienti gravi care au fost deja trimisi afara (majoritatea au murit pe drum) si pacienti a caror situatie este sub control si deci nu este necesar sa fie transportati in strainatate. Lucrurile stau in realitate asa: pacientii care nu mai puteau fi salvati au fost trimisi afara pentru ca sa nu apara in evidentele spitalelor romanesti ca si decedati. Astfel anumiti sefi de pe acolo se vor impauna la sfarsit de an cu statistici care sa arate, din nou, cat de grozava e medicina romaneasca. Eu vreau sa stiu: CATI PACIENTI TRATABILI (care nu au fost trimisi in afara) AU MURIT IN SPITALELE ROAMNESTI ? Pentru ca acesti oameni eu murit cu zile. Si vreau sa stiu cine raspunde pentru ca li s-a refuzat accesul la spitalele europene. 3. Un medic adevarat salveaza vieti, nu isi salveaza postul sau.

Cristijansen  •  4 decembrie 2015, 11:39

De unde bani pentru sectii noi ,aparatura a mancat-o pedeleul cu anerepeul , unde mai pui ca covesi si stanciuca sunt platite cu 5OOO euroi pe luna ,oamenii din sistemul lui soros trebuie platiti bine si nu mai raman bani pentru spitale sau autostrazi , ceva ,, malai ,, mai ramane in pungile lui udrea care se duc la prosttv,,gandurescu, evezeaua, .....Stati ca vi se rezolva toate problemele , a venit gasca bolsevica Gushethha ,, sponsorizata,, de afara sa latre anticolonie . Hai pa, lasati-ma cu chinezariile nemtesti sau occidentale ca dau in *** .... SWEINHOFER VA PUPA , bancile la fel , gazele, petrolul , apa care curge pe rauri si pe Dunare , salutari de la Agigea . Occidentul ar trebui sa va premieze mai bine decat pe mufa comunista moaca vei .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sebi  •  4 decembrie 2015, 11:42

Salut Catalin, e foarte util si de apreciat ce investigatii faci dar mi se pare foarte condamnabil cum colega ta de trust Simona Gherghe s-a dus sa ia interviu unui ranit in acel mediu steril pe care il acuzam ca nu e respectat.

Mihai  •  4 decembrie 2015, 11:42

Partea de incheiere cu "Guvernul Ponta a demisionat...dar bacteriile nu demisioneaza" mi se pare ca este strict o sageata subiectiva. Nu sunt suporterul nimanui din politica, insa mi se pare ca un jurnalist ca dumneavoastra, care vrea sa fie detasat de taberele politice (asta dupa propriile dumneavoastra opinii si declaratii) ar trebui sa spuna corect ca tot ce a fost la guvernare in ultimii 10-15-20 de ani sunt vinovati ca nu exista innoiri de spitale , sectii si astfel sa se ajunga la imbunatatirea ingrijirii si tratarii bolnavilor din spitale. Cam in 10-15-20 de ani consider eu ca se puteau face mari schimbari, nu in doar in ultimii 2-3 ani cat a fost Ponta. Ceea ce vreau sa spun este ca trebuie sa fim mai echilibrati in gandire si sa ne dam seama corect ca nu trebuie sa fim subiectivi...sau daca suntem subiectivi, sa insiram o lista de nume ale persoanelor care ne-au guvernat dupa revolutie si care au lasat sistemul de sanatate asa cum era el la nivelul anilor comunismului, cu conditii, spitale si proceduri ca in vremuri de mult apuse. Si vreau sa tineti seama, ca in conditiile date, acesti medici, din toate spitalele au facut tot ce au putut pentru a salva ranitii, iar transferurile in strainatate nu se pot face asa repede pe cat credeti dumneavoastra, ca nu puteti trimite pacienti nestabilizati. Haideti ca sa nu ne credem toti specialisti in medicina de urgenta si tot ce implica ea. Acolo e vorba de multe chestiuni care trebuie luate in vedere, atunci cand trebuie facut un transfer aerian. Sunt oameni specialisti in aceste probleme, asa cum si dumneavoastra sunteti specialist in jurnalism sau sunt altii specialisti in montarea si gestionarea de sisteme electrice, iar noi nu suntem. Mi se pare ca noi ca popor, ne dam prea mult cu parearea, in domenii pe care nu le-am studiat in adevaratul sens si tindem sa tragem concluzii doar pe oarecare cunostiinte si intrepretandu-le in sensul nostru, nespecializat. Sunt barbat, dar am plans zile intregi din cauza acestei tragedii, tragedie care si eu , ca oricine, nu mai doresc ca sa se mai intample. Dar haideti ca sa ne respectam cu totii si fiecare meseria celuilalt si sa nu mai aruncam cu bolovani in niste oameni care sunt convins ca sunt specialisti si si-au dat toata silinta ca sa salveze cat mai multi pacienti. Cuvintele noastre sunt de prisos, orice se mai spune si descopera, orice se acuza sau orice se imbunatateste acum, e de prisos pentru cei 60 de oameni care acum ne privesc de sus. Dumnezeu sa-i ierte !

Vali  •  4 decembrie 2015, 11:47

Aseara ma uitam la Antena 3 (un post pe care il urmaresc foarte rar datorita informatiilor manipulatoare si dezinformarilor) si am fost revoltata de modul cum i-au ”linsat” pe C. Tolontan si pe medicul care si-a pastrat anonimatul. Orice adevar care duce la pierderea din electoratul gastilor apropiate lui Voiculescu, este transformat intr-o mare minciuna. De ani de zile, acest post tv transforma coruptia, smecheria, minciuna in virtuti si spala creierele celor mai putin instruiti si creduli.

ana  •  4 decembrie 2015, 12:18

Multumesc d-le Tolontan pt. adevarul scris. Suntem o natie de ipocriti si mincinosi. Stiam din seara tragediei ca nu avem cum sa gestionam asa o nenorocire. Suntem ramasi in urma cu f f multe. De ce se minte mereu d-le Tolontan ??? Oare nu mai scapam de aceste obiceiuri care ni se intorc impotriva? Oare chiar natia acesta trebuie sa fure mereu? De ziua romaniei am avut asa o lehamite combinata cu nedumerire. Inca noi d-le Tolontan, ne batem pt. o farfurie de fasole !!! Ma doare sufletul pt. toti tinerii care au murit si pt. cei care sufera inca. Ce putem face noi cei care vedem aceste minciuni? Suntem probabil putini. De multi ani sunt dezamagita de acesta natie de ipocriti si hoti, nu mai am sperante si sunt realista. Oare materialul acesta care l-ati scris va avea ecou si constiinta ???

dan  •  4 decembrie 2015, 12:19

MARE ADEVAR -de ce nu sunt toti oameni tratati la fel de ce trebui sa se faca o astfel de selectie ????? rusine stat roman, tatal meu a murit anul trecut in acest infect spital unde nu a fost tratat cum trebui ,cu toate ca a avut arsuri de gradul 1,2 pe maini si doar 10% .In cele 9 zile cat a fost internat nu am reusit sa stau de vorba cu nici un doctor cat a stat in salon si erau zile cand nici asistentele nu erau de gasit ,trebuia sa le faca treaba infirmierele,iar cand a fost trecut la terapie intensiva cu mare greutate am putut sta de vorba o singura data cu doctorul ANDREI STANCULEA ,care nu a putut sa-mi dea nici un raspuns in privinta stari tatalui meu.

Comentează