”Răniții sînt spălați cu apă de la robinet?”. ”Da. Cu filtru n-are debit. Dar vreți adevărul? De ce sîntem bruscați că nu i-am trimis în străinătate pe cei de la Colectiv, dar nu ne întrebați și ce s-a întîmplat cu muncitoarea arsă la Brașov?!”

Adrian Stănculea, șeful ATI de la Spitalul de Arși pune cîteva întrebări despre Colectiv ”pe care nu le veți suporta”

joi, 3 decembrie 2015, 6:13

UPDATE: „Dragul nostru băiat, hai să-ți spunem cum ți-ai petrecut ultimele 23 de zile pe pămînt”. Poți găsi pe facebook mesajul lui Narcis Hogea, tatăl care și-a pierdut fiul de 19 ani la 23 de zile după incendiul din Colectiv. Acesta se adaugă mesajului-manifest postat în urmă cu cîteva zile de un alt părinte îndoliat, Eugen Iancu

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Înainte de a trage în mesager, adică în medicul care a vorbit, băgați de seamă că oficialii Spitalului de Arși i-au confirmat spusele. Există, desigur, și diferențe de opinie, există și sentimente decontate între medici, dar faptele principale sînt asumate de toate părțile.

Cînd se ajunge în acest punct, înseamnă că nu mai e nimic de ascuns.

Și, orice iese la iveală, aia e! Ne convine sau nu, aia e.

Medicii din România par că au ajuns la limita răbdării și se comportă ca și cum nu mai au nimic de ascuns. Au început să dispară în fum iluzii precum faptul că avem cele mai curate județe din România, semnalate aici de Mixich.  Medicii înșiși ne aruncă în față adevărurile reci.

Precum această întrebare a unui medic: ”Vreți adevărul? De ce sîntem bruscați că nu i-am trimis în străinătate pe răniții de la Colectiv, dar nu sîntem întrebați ce s-a întîmplat cu muncitoarea arsă în incendiul de la Brașov?!”.

Tăcere.

Vom vorbi imediat și despre acest lucru.

Să le luăm pe rînd.

Ieri, într-o conferință de presă, Spitalul de Arși a confirmat majoritatea lucrurilor dezvăluite ieri pentru cititorii Gazetei de doctorul din interior.

”Da, trei răniți de la Colectiv spitalizați la noi au murit din cauza germenilor”, a spus Adrian Stănculea, șeful ATI și purtător de cuvînt al Spitalului de Arși.

E vorba doar de cei care au murit în Spitalul de Arși, dar situația suprainfecțiilor, potrivit lui Stănculea, ”este aceeași în toate spitalele”.

Oficialul spitalului a insistat pe ideea că ”răniții au primit cele mai bune îngrijiri posibile în România, dar evident că nu la nivel european”.

Reluăm discuția cu medicul care a dorit să i se păstreze anonimatul:

INTERVIU ”Unii dintre stagiari își făceau selfie cu marii arși”

”Am văzut cîteva hîrtii care circulă în spital de la INML. Am senzația că unele familii au realizat ce se întîmplă și au început să solicite informații” Medic de la Spitalul de Arși

De partea oficială a lucrurilor, Adrian Stănculea, purtătorul de cuvînt al Spitalului de Arși, are propriile răspunsuri. ”Dar și întrebări pe care să văd dacă le veți suporta”.

INTERVIU ”Ani de zile au ars amărîții și nu ați întrebat de ei! Și la ei erau bacterii!”

100.000 de euro, în medie, este costul tratamentului unui mare ars în România, cost pe care îl decontează Casa de Asigurări de Sănătate către Spitalul de Arși

”Realizez că e riscant ce spun, dar ascultați-mă: de ce un om ars acum trei luni n-ar avea și el dreptul să fie tratat în străinătate, iar cei de la Colectiv au? Toți sînt pacienții noștri”

 

”Nu ne întrebați pe noi de ce s-a făcut centrul modern de arși nu aici, ci la Floreasca. Și nu ne întrebați pe noi de ce nu funcționează. Am văzut că acolo s-a luat o cameră hiperbarică. Am fost și noi întrebați dacă vrem una. Cu 300.000 de euro luăm ceva cu adevărat util, nu o cameră hiperbarică, care nu are nici un studiu serios medical în spate”

 

”Ca să vedeți cît înseamnă condițiile de spital nou, cel mai mare succes al Spitalului de Arși a fost atunci cînd i-am salvat pe toți cei 5 mineri arși la Petrila, în 2008. Au fost cazuri grave, dar au avut șansa să fie internați într-o secție de terapie intensivă modernizată, practic nouă, necontaminată cu bacterii”  Adrian Stănculea, purtătorul de cuvînt al Spitalului de Arși

Guvernul Victor Ponta și-a asumat și a demisionat.

Dar bacteriile nu demisionează.

Ele sînt aici, cu noi, și, din cîte se pare, ne arată pe toți cu degetul.

 

PS: Muncitoarea a murit în Spitalul Județean Brașov.

 

 

sursa foto: Agerpres

Comentarii (128)Adaugă comentariu

horia  •  4 decembrie 2015, 12:21

Opt manipulari ordinare in cazul Colectiv: 1. A fost o mână criminală, incendiul a fost premeditat 2.Ambulanțele și medicii au venit prea târziu la fața locului. 3. Au fost morți ascunși la INML 4. INML a cerut șpagă familiilor îndoliate 5. Autoritățile ar fi refuzat transferul răniților în străinătate 6. Protestul Corupția ucide a fost confiscat din a doua seară de grupuri cu interese politice 7. Tinerii au ars din cauză că erau sataniști 8. Nu există aparatură și medicamente în spitalele din București: si cu asta am spus aproape tot despre presa din Romania;voi ziaristii nu sunteti mai presus decat noi ceilalti,dimpotriva.

Catalin  •  4 decembrie 2015, 12:24

Vaaiii,vai vai ci dureri,te uita colectivii cum cheri...da pe bune,cu ce sunt eu dator sa platesc din banii mei de contribuabil sute de mii de euro pt niste adulti care s-au dus ca *** intr un club identic ,cu un cavou? Da pt copilasi cu boli infinit mai grave plateste cineva?Ce-ti mai place Tolontane shaorma...ia ma si plateste tu cu Ciolos si cu minoritarul neamt spitalizarea rock-erilor si lasa-ne cu moralitatea asta ieftina

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

tudorica  •  4 decembrie 2015, 12:24

Tolo, toata stima! Eu te apreciez de mai multa vreme, nu neaparat din cauza articolelor bune din ultima perioada. Inca de pe vremea cand erai cu Vochin. Ce apreciez la tine este entuziasmul. Acelasi ca la inceput de cariera. Cel mai sugestiv, dramatic si cutremurator pasaj din tot articolul este cel referitor la tinerii stagiari. Cei de-si faceau selfie-uri cu pacientii cei mai afectati..... Atunci am avut un declic. Cu astia o sa ramanem noi in tara. Cu stagiarii astia zbanghii, multi dintre ei de la facultati d-astea particulare. Doctorii astia mai in varsta care au multe in cap o sa se pensioneze incet incet si atunci sa vezi. Selfie-urile astea de stagiari o sa ajunga sefi de sectie. Si sa te ti atunci. Noroc cu tehnologia mobila care permite cresterea capacitatii de stocare a informatiilor. Astia isi vor face milioane de selfie-uri cu noi intinsi pe paturile alea de fier din spitale. Plus ca o sa ne puna si coarne in poze!!!! Trist dar adevarat.

dan  •  4 decembrie 2015, 12:24

dupa cum vad in comentariile antrioare mai este un dan care a scris ,si cu care nu sunt de acord ,daca il huleste pe TOLONTAN ,de ce nu face el ancheta in asa fel sa se mai auda ce nedreptati sunt in tara asta si cum mor oamenii cu zile !!!

Cristi  •  4 decembrie 2015, 12:29

@razvan /@mihai +multi altii - "Asa...si cu ce bani?" Cu banii din care o sectie performanta de arsi (ultra moderna) era inchisa ...parca la Floreasca, ca nu mai erau bani pt. specialisti. Cu bani din furtul grosolan de 25 ani facut de baietii destepti din autostrazi/ energie/etc.... Cu banii pe care ii fura zi de zi din licitatii cu un singur licitator. Cu 30% din banii furati la construirea National Arena (- unde mai si aflii ca si-au batut joc de oameni). In incheiere la un salariu de 1000 ron- un angajator plateste 400 ron la stat taxe, iar tu mai platesti si tu 300 si ramai cu 700. Cu banii din TVA -ul asta, pe care prostimea il plateste la fiecare capac de suc cumparat, iar baietii destepti primesc returnari de TVA pe o simpla hirtie, ca are avizu lu` nu-stiu-cine. Pur si simplu nu inteleg, de ce unii tot insistati ca e un atac asupra medicilor, cand este clar un adevar ce doare, si doare din ce in ce mai tare. E un adevar ce arata lacunele din SISTEMUL MEDICAl, si nu impotriva medicilor. Si asta pt ca totul e politizat, in aceea seara fatidica, Banicioiu ne vorbea de dotarile de la noi si ca "avem tot ce ne trebuie"- iar asta pt ca asa era ordinul. Daca veti cauta emisiunea A3/ RT /RTV din a doua sau prima seara, cand spunea dl. ministru ca sunt suficiente fonduri ca deja s-a comandat nu-stiu-ce medicament scump si performant din Israel, iar la o zi distanta pe TVR -un doctor din Israel ce a invatat in Romania, a sunat si precizat ca in aceea seara cand a auzit a oferit ajutorul cu un container din acel medicament - GRATIS, iar la televizor ne vorbeau de sume de bani. A fost singura seara cand TVR si-a facut datoria, si daca va amintiti, tot dupa un reportaj marca T.

Razvan  •  4 decembrie 2015, 12:30

Mama a murit cu zile, acu 3 luni, in spitalele din Romania. A fost internata la spitalul judetean Alexandria, nu i-au acordat asistenta medicala pana nu au dat bani la medici, apoi au refuzat transferul la Bucuresti, insa l-au acceptat mult prea tarziu la Floreasca. Astfel, dupa 4 zile de chin de la criza de pancreatita acuta a decedat la spitalul Floreasca. Din pacate, in spitalele romanesti se moare cu zile, odata din cauza conditiilor grele din spitale si a lipsei medicamentelor si a atitudinii spagare a medicilor, care nu te trateaza pana nu le dai dreptul. Iar daca e vorba de o afectiune mai severa, imediat iti recomanda operatia, ca sa te induplece sa cotizezi la propriul buzunar. Domnule Tolontan, mergeti in spitalul judetean Alexandria la investigatii, sa vedeti cum mor oamenii cu zile, ca nu au medicamente si fiindca nu pot da spaga ii lasa in plata Domnului. E bine ca se face valva pentru pacientii din Colectiv, dar de ceilalti se pare ca nu le pasa nimanui, deoarece in fiecare zi mor pacienti fara sa afli vreodata daca ar fi putut fi salvati sau atat a fost sa fie.

Ghita  •  4 decembrie 2015, 12:31

Tolo, "a fost nevoie ca sa moara atatia oameni ca sa ...... aflam aceste stari de fapt?" Ce ghinion avem noi, romanii!

Jean  •  4 decembrie 2015, 12:36

Ne am saturat de colectiv... gata ajunge .. ***... vrem doar stiri din sport pe site-urile de sport...tolo ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cornel  •  4 decembrie 2015, 12:37

Ceea ce se intampla in spitalele din minunata tara este o crima si politicienii sau cei responsabili ar trebui judecati pentru aceste crime. In 2012 m-am imbolnavit subit de o afectiune foarte grava si am fost dus de urgenta la sf ioan din bucuresti. Am stat acolo 10 zile in salon doar cu niste perfuzii si toate asistentele si medicii au fost platiti de mine si de familia mea ca sa pot fi "tratat". Dupa 10 zile cand au hotarat ca este necesara o operatie pentru ca nu mai puteam sta in acele conditii, in ATI un medic de garda a hotarat sa nu intervina chirurgical pentru ca existau sanse sub 1% sa-mi revin dupa operatie datorita lipsei de medicamente si de aparatura din spital si a transmis familiei, bineintele neoficial, sa ma mute rapid intr-o unitate mai specializata ca sa am o sansa de supravietuire. A doua zi am fost transferat in alta tara si dupa 11 interventii chirurgicale acolo, 28 de zile de coma si in total 2 luni de terapie intensiva plus una de recuperare am ajuns iarasi pe picioarele mele. La intoarcerea in tara, un renumit profesor mi-a transmis urmatoarele dupa ce i-am povestit ceea ce mi s-a intamplat: "cu tot respectul pentru medicii din tara asta dar daca nu plecai din tara, nu exista nici macar o sansa ca tu sa ramai in viata daca te operau, avand in vedere ca pentru o singura fiola de albumina trebuie sa te duci in fata unei comisii si sa justifici folosirea ei". In acest moment, in aceasta tara stau cu frica pentru ca daca mi se intampla ceva, nu o sa poata sa ma salveze nimeni.

geo  •  4 decembrie 2015, 12:47

cunosc pe cineva care se opereaza in Elvetia ptr ca riscul de infectie spitaliceasca este de doar 5% nu 20% cum vorbea aiurea un medic pe la tv ,a avut probleme in Romania cu asa ceva si de atunci pa,norocul lui ca i-si permite financiar...eu cu tata am avut o problema la spitalul Fundeni i s-a montat un Pacemaker ,operatie ce a durat fix 30 min dar din nefericire a contactat nu stiu ce bacterie si a mai stat internat la Victor Babes o luna de zile cu antibiotice la greu....suntem o tara *** .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Romanul  •  4 decembrie 2015, 13:05

Concluzia celor discutate ar fi sa terminam cu spitalele de stat si trecem totul la privat, inclusiv SMURD si atunci scapa cine are bani restul sa-i ia dr acul, sper ca se intelege unde se bate cu acest articol al dlui tolontan;si apropos de asta, cu ce este statul obligat sa suporte niste cheltuieli imense pentru niste bolnavi neasigurati, care au patit ce au patit la o distractie.Domnule tolontan poate faceti o campanie pentru introducerea in codul muncii alaturi de accidentele colective de munca si accidentele colective produse in cluburi de distractii; va urez succes

Bobytza  •  4 decembrie 2015, 13:34

Scuze, dar parca Gazeta Sporturilor, asa cum reiese si din nume, este, sau ar trebui sa fie, cotidian de sport. Nu inteleg de ce sunt postate articole care nu au nicio legatura cu sportul!?! Toata compasiunea pentru ceea ce au patit oamenii aceia in Colectiv, chiar sincer nici acum nu-mi pot reveni cand imi revin in fata ochilor imaginile de cosmar, dar, revin, asta-i ziar de sport. Sa inteleg ca dl. Tolontan nu mai are nicio treaba cu sportul? Daca este asa poate ar fi bine sa se mute in alta redactie. De cand jurnalistii sportivi se ocupa de anchete ca nu au nimic, dar absolut nimic in comun cu sportul? Vad ca in ultima vreme dl. Tolontan se crede un fel de Sherlock Holmes dambovitean. Poate ar fi cazul sa se angajeze la Sherlock Holmes Museum din Londra. Sper ca nu incercati sa transformati Gazeta intr-un Can-Can sau mai stiu eu ce fituica ordinara. Sper sa reveniti la ceea ce trebuie si anume SPORTUL. In rest numai de bine domnilor!

silvia  •  4 decembrie 2015, 13:59

Aseara Mircea Badea era foarte indignat, ca domne ca ce s-a dat statul peste cap sa le plateasca transportul in strainatate acestor victime dar cu copiii bolnavi de leucemii si cancere cum ramane? Pe ei cine ii trimite in strainatate la singura sansa la viata? La fel si domnul doctor din interviu, domne dar ceilalti pacienti arsi? Copiii bolnavi incurabil sunt o tragedie imensa si groaznica insa nu este vina nimanui. Nu-i vina sistemului, nu-i vina statului. Pe cand ce s-a intamplat in Colectiv este 100% responsabilitatea acestui stat. Ignoranta si agenda romaneasca a omorat 60 de oameni si a distrus sute. Deci statul TREBUIE sa plateasca integral absolut toate cheltuielile acestor victime si punct. Restul situatiilor sunt zone gri, tin de context si de participanti. Insa aici nu exista zone gri.

Marius  •  4 decembrie 2015, 14:05

Tolo, cam cu cât se mai plătește porția de propagandă la Servicii? Nu l-am întrebat pe Turcescu *** :)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

George  •  4 decembrie 2015, 14:31

Nu exista doar COLECTIV in tara asta, de faptul ca de marti tot sistemul retetei informatice e picat si oamenii nu-si pot lua retetele si cumpara medicamente la pret intreg de ce nu scrieti ? Ei nu sunt importanti ?

coke  •  4 decembrie 2015, 14:40

Cazul Colectiv e un caz clasic de nepotism, specific acestui popor. De ce? Pai e simplu. Cei raniti in acea tragedie au fost trimisi pentru a fi tratati in strainatate nu pentru ca statul are bani pentru asta, ci datorita emotiei creata de aceasta tragedie. Avem sute, mii, poate zeci de mii de bolnavi pentru care o operatie in strainatate de 50-100.000 de euro ar face diferenta dintre viata si moarte. Ei accepta in tacere murind pe rand faptul ca statul n-are bani sa le deconteze tratamentul. Ei sunt ajutati uneori de ONG-uri care aduna bani prin campanii umanitare. Doar ca ei nu exista acum, ei au disparut. Acum avem doar ranitii din colectiv, multi dintre ei care nici nu aveau asigurari de sanatate. Sigur, asta n-a impiedicat statul sa-i trimita sa fie tratati in strainatate. Eu sunt curios in baza carei legi va deconta statul facturile pentru acei raniti fara asigurare sociala care sunt tratati in strainatate. Sau legile nu mai conteaza atunci cand e vorba ca "ai nostri" sa fie ajutati? Btw, acum cativa ani, in guvernarea Basescu, cand Duta era sef la Casa de Sanatate, bolnavii de cancer nu mai aveau citostatice. A fost o situatie tragica. Pe revoltatii de azi nu i-am zarit atunci. A, ba da, i-am zarit, tineau cu statul si cu guvernul de atunci. Sigur, situatia aberanta de atunci n-a atras dupa sine anchete de presa. Ele apar acum, acum cand domnul Arafat trebuie sa plece sub orice forma. Caci nu-i asa, sistemul de sanatate trebuie reformat prin privatizare.

coke  •  4 decembrie 2015, 14:46

@silvia, ce s-a intamplat in colectiv e intr-o mica masura vina statului. E in primul rand vina acelor patroni #dedreapta, care vreme de multi ani au castigat bani cu acea afacere. Pentru ca asta era acel club, o afacere. Ori acea afacere a generat acum o tragedie cumplita. Sigur ca e si vina statului, fara doar si poate. Doar ca statul n-are cum sa delege cate-un angajat la fiecare club, restaurant sau cafenea sa vada daca respecta niste norme minime de incendiu. Aici ar trebui sa intervina si buna credinta a noastra. Ori patronii acelui local au dat o declaratie pe PROPRIE RASPUNDERE in care spuneau ca spatiul e pentru 80 de persoane pe scaune. Atat. Cu totii vrem o birocratie mai mica, sa nu mai avem nevoie de sute de hartii pentru deschiderea unui SRL sau pentru a primi niste aprobari. Dar cand se-ntampla asta, cand dai o simpla declaratie pe PROPRIE RASPUNDERE, in care minti cu nerusinare, brusc e vina statului, nu? E vina statului ca patronii de la colectiv si-au angajat femeia de serviciu, moarta in incediu, la negru, nu? Eu zic c-ar fi cazul sa-ncepem sa ne asumam si noi niste culpe. C-asa, pe net suntem toti imaculati si cu cinstea in gura, dar in realitate facem evaziune, angajam la negru, si in general cautam orice prilej pentru a incalca legea, daca asta ne aduce vreun castig.

Raluca  •  4 decembrie 2015, 14:49

Sunt cateva grupuri de initiativa care au incercat inca din prima zi sa transfere raniti in afara asa cum reiese si din postul dlui Hogea. Ei s-au lovit de rezistenta directorilor de spital si a oficialilor din Ministerul Sanatatii. Pentru Alex, baiatul transferat la AKH, cei care incercau sa-l ajute au fost pasati de la directorul de spital la Minister si invers. Nimeni nu voia sa-si asume responsabilitatea dupa ce ministrul Banicioiu declarase sus si tare ca nu e nevoie de nimic, ranitii primesc cele mai bune ingrijiri etc Parintii celor care au murit in urma infectiilor intraspitalicesti au tot dreptul sa ceara socoteala in instanta celor ca Baniciou sau Cirstoiu de la Universitar. Pana atunci, actualul cabinet ar trebui sa dispuna o ancheta si sa actioneze disciplinar si/sau in instanta responsabilii fie ca ei mai sunt sau au iesit din sistem. Faptul ca toti pacientii vor fi transferati in afara cum a anuntat Min San nu este de ajuns. Trebuie sa sistemul sa-si asume vina din interior.

Amricanul  •  4 decembrie 2015, 15:20

Bravo Catalin, articol exceptional, continua-ti seria de investigatii si scoate mizeria la suprafata !. Sunt insa INDIGNAT de sirul de comentarii la articol, dar nu te da batut, pentru ca oamenii astia or sunt postaci si scriu pe interes, ori au trait in prea multa mizerie si coruptie de 25 de ani si nu stiu ce inseamna normalitate ! Sa va fie rusine mai gloabelor , DA , oamenii astia avea dreptul la SPERANTA si atat cat era de mica , aveau dreptul de a fi tratati in alte conditii la clinici din strainatate. Muriti ca prostii prin spitalele mizere si pe soselele neterminate si acceptati mizeria, impostura si coruptia, ca " normale ", NU, NU SUNT NORMALE si trebuie sa luati atitudine daca nu va pasa de voi e ok, macar pentru copii vostrii.

Americanul  •  4 decembrie 2015, 15:30

Da de Cyanokit ati auzit ? Stiti cu ce se mananca? Acest antidot impotriva inhalarii ceanurii se gaseste standard in dotarea tuturor ambulanelor in occident si America. Oamenii trebuiau tratati din primele minute cu acest antidot, de aia au iesit oamenii pe picioare din club si au murit ulterior. Iar cei care au scapat cu viata dar au inhalat acel fum, sunt in mare pericol de a dezvolta cancer in viitor, acele cianuri sunt f periculoase si trebuia luate masurile de rigoare. Au murit oameni cu zile iar voi va faceti ca nu-i vedeti.

Cătălin Tolontan  •  4 decembrie 2015, 15:36

@silvia: inteleg distinctia pe care o operezi intre cazuri, dar cred ca atit intrebarea medicului, cit si cele ale lui mircea badea sint justificate. Colectiv a stirnit emotie si pentru ca oamenii care isi pot face simtita opinia s-au pus instinctiv in locul celor morti si raniti. Cind e vorba de marginali, de saraci, vocea lor nu se aude. Si mi se pare normal sa meditam la aceste intrebari.

Lucian  •  4 decembrie 2015, 15:50

Is curios cat timp o sa mocneasca focul starnit. Eu zic ca in 3 luni lumea uita si o sa ne reintoarcem in rutina, cu un sistem sanitar de toata jena fara nici o schimbare majora.

alex2  •  4 decembrie 2015, 15:51

In 25 de ani guvernele nu au reusit sa construiasca macar 1 (una bucata) spital nou, modern. Cat ar fi costat? 50, poate 100 milioane euro? Avem de-a face cu incompetenta criminala - au omorat zeci, poate sute de mii de oameni cu zile.

luciana  •  4 decembrie 2015, 16:01

toti medicii incearca sa se scuze....sunt intr-adevar si medici foarte buni, jos palaria pentru ei, insa sunt destui care isi fac meseria superficial.mama mea a murit anul trecut in spitalul de arsi...dl. doctor Adrian Stanculea, un super medic, singurul care a stat de vb cu noi si ne-a explicat situatia, fara ocolisuri, fata de ceilalti doctori pe care ii intrebai ceva si se faceau ca nu aud si treceau pe langa tine ca si cand nu erai acolo.Mai era o asistenta sau nu stiu ce era pe acolo...care avea un limbaj de colt de strada.Am fost intr-o zi sa o vedem pe mama(ea fiind in coma indusa din cauza arsurilor foarte mari), si acea angajata s-a exprimat "au venit fetele lu'asta de aici, le las sa intre?" . nu zic ca ar trebui sa le stie numele pacientilor pe de rost,este imposibil sa tii minte, insa se putea exprima cu "fetele pacientei" sau in alt mod, mai ales in conditiile in care ne despartea un geam si se auzea totul.asta e, traim in Romania si fiecare isi face datoria(sau nu) dupa bunul plac.Dumnezeu sa ii ierte pe toti cei urcati la EL si sa aiba grija de cei in suferinta

popa bogdan  •  4 decembrie 2015, 16:33

o singura intrebare am pt domnul Tolontan: de ce ar trebui sa credem declaratia unui doctor anonim? P.S Am tot respectul pt jurnalistul sportiv Tolontan,in schimb am indoieli in privinta detectivului Tolontan. Sunt sigur ca jurnalistul Tolontan n-ar fi inceput o ancheta de la declaratia unui "anonim",cel mult poate de la un "anonymus".

Mihai  •  4 decembrie 2015, 16:40

Lucrurile astea se stiu de foarte mult timp si au fost spuse si pe facebook in cazul colectiv de catre cei implicati direct sau indirect, prin rude si prieteni. Asa ca nu vad care-i cauza acestor articole. Probabil faima pentru ca e un caz mediatizat si urmarit. ***, ***. Vad ca revolutia morala in presa intarzie. Macar una culturala n-ar strica, ptr ca s-au aciuat toti *** si needucatii in presa. Maxim doi din 10 jurnalisti sunt in stare sa scrie o pagina fara gresala daca li se dicteaza.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

jap jap  •  4 decembrie 2015, 16:47

@Andy, @vlad, bune obsrvatiile. Bag si eu cateva chestii offtopice, nu cititi. 1. Nu inteleg de ce exista bani europeni pentru tot felul de sandramale inutile sau pentru tzepe dar cand este vorba de modernizat spitale asteptam dupa primari. Care e explicatia, cei care cunosc? Chiar nu exista bani europeni pentru asta? Daca pentru dotarile medicale nu se dau, atunci pentru ce? Nu era UE comunista sau umanista, sau ce? Salvam inecatii altora, dar bolnavii nostri, nu? 2. Mai e problema doctorilor racolati. Asta e o chestie care demasca perfect demagogia comunismului comunitar. Adica libertate de miscare, dar nu pentru romi, dar da pentru doctori, pentru cei calificati in general, dispusi sa se tocmeasca robi si dezradacinati pe la ei. Ca e clar ca intra pe lefuri modice acolo, ca sa nu mai zic de viata personala, sacrificata, suspendata. Nu s-ar putea oare aranja, MAE, ca in cadrul cotelor obligatorii de refugiati sa ni se bage pe gat romanii calificati care au plecat in UE, doctori, ingineri? Iar refugiatii sa-i ia ei, in contrapartida. Si toata lumea e multumita, luam si cate 100000 de refugiati romani pe an. Si se face loc in UE pentru sirieni si libieni. Sa ne dea si fondurile pentru integrarea refugiatilor si garantat ii integram. Desi, si romi ar fi mai avantajos sa-i luam inapoi decat imigranti musulmani. Chiar in proportie de 3 la 1. O propunere valabila pentru MAE. 3. Trebuie rezolvata problema asta cu exodul medicilor si a altor specialisti. Ca nu prea primim nimic inapoi, in afara de lectii sfruntate si aroganta, putin justificate. A ridicat cineva problema in CE? Sa plateasca pentru oamenii care ni-i iau, scoala costa, sa cresti un om costa, lipsa de doctori costa, chiar daca el urmeaza sa fie folosit de UE, sa zicem, doar ca sa-si consume pe el un cartus din munitia sa un comunitar la Paris, in loc sa-l consume pe alt francez sau chiar sa ciobeasca un perete, tot francez. Asta e alta idee pentru MAE, cum se regleaza chestia asta, ca mergem pe deficit an de an, si nu e din vina noastra, noi dam ceva, iar UE ne ia ceva, si nu ne da nimica, nu tine la nesfarsit, macar sa ne scuteasca cu cicaleala. Nu e un targ corect. Nu conteaza ca nu e in tratat. Nu e corect, nu e cinstit, nu e moral, ca tot umbla cu valorile in gura si Merkel si Hollande si Juncker. 4. Am citit si eu niste stiri, comentarii si am urmarit niste emisiuni. Nu inteleg cateva chestii. De ce sunt vinovati oamenii bolnavi ca apar acesti germeni multirezistenti in situatia in care zootehnia indoapa continuu animalele cu antibiotice. Adica acolo nu se selectioneaza si nu se cultiva germeni, si mai sistematic decat in spitale, pe langa pasari, vaci, porci? Ti se si recomanda: gaina o scoti din tipla si o arunci direct in cuptor, n-o speli, ca te infectezi. Nu mai zic ca o friptura sau o supa inseamna y compris o lingura de antibiotice, nu trebuie sa consumi neautorizat antibiotice. La farmacie cheama politia daca ceri penicilina. Ce faci, cultivi pioceanic acasa? Iar daca faci friptura in sange, atunci e si gata condimentata cu ceva germeni, selectionati in fermele alea sinistre. 5. Mi se pare aiurea sa darami spitale ca sa scapi de bacterii multirezistente. Peretii sunt pentru ca sa ofere rezistenta si protectie mecanica, termica, nu sunt ca sa-si ascuta chirurgul bisturiul, ca sa taie bucatareasa painea pe el, sau bolnavii sa se scarpine pe spate. Da, stiu, dar si noul spital o sa se infesteze rapid, dupa 1 an, de exact aceiasi germeni multirezistenti! Eu zic ca construirea de spitale ca sa scapi de germeni nu e o solutie. Nu renteaza, mi se pare o utopie. Trebuie sa fie alta solutie. Chiar daca zic unii medici si chiar daca asa ar face si americanii, desi eu cred ca au alte motive, aia nu fac un pas daca nu renteaza. Se foloseste macar sterilizare cu UV? Se controleaza umiditatea? Alea de 200 de ani daramate ca au bulina, au devenit inadecvate. La fiecare 10 saptamani cat dureaza un tratament sau o refacere, mai bine adaptezi cladirea, camerele. Ieftin, rapid. Iei o punga si o umfli in camere. Folia sterila, fara pori, lipita etans pe geam (nu pe toc), pe tocul usii si pe plafoniere, astea dezinfectate manual, usor, ieftin, scurt. Umflata cu un aspirator nou, dedicat, cu filtre de aer, pana folia se muleaza pe pereti si pe podea. Folia mentinuta lipita de pereti facand vacuum intre folie si pereti cu acelasi aspirator (auto), inversat. Raman geamul, plafonierele, prizele si usa care se sterilizeaza inainte de fiecare nou pacient cu plagi deschise sau fara imunitate. Usi automate glisante, nu batante, sa nu faca curenti. Asta daca nu faceti ecluze cu vestiar si dus in fiecare usa. Pres umed cu dezinfectant. Bagata aparatura si mobilierul, dezinfectate anterior. Lasata o lampa cu UV sa dezinfecteze ce-a mai venit cu aerul. Intr-o zi, doi tehnicieni pregatesc 20 saloane individuale perfect sterile cu sub 1000 EUR. Aer conditionat steril, filtre, dezumidificare, ca folia nu absoarbe umiditatea din aer precum peretele. 6. Jurnalistii, daca tot o dati cu pioceanicul, cu klebsiella si clostridium, fara sa explicati prostimii ce sunt de fapt, o sa daramati guvernul, nu mai intra nimeni in spital. Eu stiu ca bacteria de aia e bacterie ca sa fie mica dar a dracu', invizibila, usoara, peste tot, sa traiasca mult, cu putin, dar sa manance mult, fara mofturi cand gaseste, sa se inmulteasca exponential si fara sa intrebe sau sa ceara de la buget. Dar majoritatea nu stiu. Pentru majoritatea nu e ceva banal, omniprezent, e paranormal, vin extraterestrii, e ca si cu "Razboiul Lumilor" al lui Orson Welles. Sa dezamorseze cineva bacteriile alea ca iese lumea in strada. 7. Bun, ii spala -daca si cum ii spala- pe arsi la exterior. Dar leziunile pulmonare cum le spala, cum le dezinfecteaza? Au proceduri, aparatura? Ca pioceanicul n-are preferinte pe unde intra in organism. Poate l-a primit de pe trotuar, la resuscitare, de la servant, n-a asteptat pana la spital sa-l ia de pe bisturiu, din asternut sau din "intubare". 8. Nu stiu ce sa zic de Arafat. Poate face treaba acolo, doi ani jumate cat a avut el e putin pentru un sistem sa-l epureze si sa-l puna pe roate. Dar e suficient sa vezi daca a inceput. Daca a schimbat oameni, sefi. In bine. Daca a eliminat clientela, neamuri, daca a impus niste exigente, niste standarde, niste proceduri, macar ici si colo. Astea s-ar vedea. Ciolos ar trebui sa aprecieze daca trendul impus de Arafat e vizibil, benefic, suficient, ca nu putem astepta 12 ani sa evaluam ce face, daca face. Si cu cei trei demisi, ar trebui poate sa revina public, ca nu cred ca au fost demisi. Dar nu pot fi lasati sa conduca daca exista o suspiciune ca nu-si fac treaba corect. Dar nici nu pot fi pedepsiti. Si nici nu se poate astepta cu ei pe post 2-3 ani pana Justitia hotaraste cine, cat e de vina. Suspendati, trecuti in posturi de executie, dar nu demisi. La fel si cu Piedone. Trebuie sa inteleaga toata lumea momentul si trebuie (auto)cenzurate masurile aleatorii, voluntare. Justitia decide. E drept ca si stabilitatea e necesara, acum s-a asigurat, dar in aceeasi masura si populatia trebuie invatata ca justitia nu tine cont de umorile ei. E o buna ocazie sa se arate public cum trebuie procedat, chiar daca s-au facut niste pasi din emotie. Schiopu il lauda e drept, dar nu pentru management, e un om de actiune pe un post de management. E mai bine totusi sa previi decat sa intervii, oricat de pasionanta ar fi ultima ipostaza pentru unii. Ii lipseste adrenalina, poate. Sa dovedeasca management, imbunatatirea sistemului, sa invete sistemul sa faca in foc cat zeci ca el, fara el. Kovesi prinde hoti cu sistemul ei, cu satisfactie, dar cere tot timpul legi care sa previna coruptia, pentru PREVENTIE, desi tocmai lupta cu coruptia ii justifica profesia. Cum se explica acest paradox? Prin aceea ca obiectivul ei primordial este eradicarea coruptiei, nu lupta impotriva ei. Ea lupta efectiv pentru ca postul ei sa nu se mai justifice. Are viziune, se ridica deasupra meseriei, conditiei. Schiopu de ce ar zice "vreau un foc mare" si nu zice cum ar zice Kovesi in locul lui, "vreau sa nu mai fie focuri, vreau intarita preventia"? Coruptia, pioceanicul si focul se pot toate preveni foarte bine. Nu trebuie combatute punctual, pompieristic. Iar pompierii sa nu se lase impinsi la greva si proteste de sefi care n-au ce cauta acolo si care se agata de scaune, pompierii trebuie sa fie si ei solidari nu doar cu colegii ci mai ales cu potentialele victime ale focului si ale preventiei dezastruoase. Adica, atunci cand stiau ce corupta, ineficienta, e partea de inspectie, de ce nu s-au auzit ei protestand? De ce protesteaza dupa incendiu si morti, si nu din durere pentru acestia ci pentru niste sefi carora li se clatina scaunul. Uitati-va la doctori, si ei sunt solidari intre ei, dar sunt tot mai multi care sunt solidari mai mult cu pacientii. Pompierii, militarii, de ce nu pot? Parca e gradinita acolo la pompieri. Fiti barbati, ce naiba. N-ati vazut-o pe Udrea cand colegii au bagat-o in puscarie. N-a scapat o lacrima, aveti un model de barbatie. Inapoi. A fost in interviul cu Arafat o faza. Il asigurau sefii ca totul este ok, nu e nicio problema in sistem. Le venise degeaba sef, lucrurile mergeau. La metrou pompierii era varza, date ioc. As vrea sa stiu ce-a facut Arafat cu seful ala habarnist dar optimist. Un optimism criminal. Fiindca asta ar arata daca Arafat imbunatateste sistemul sau doar il dojeneste. Iar schimbarea oamenilor n-ar fi nici macar ea suficienta, caci daca Arafat pleaca sau pateste ceva, lucrurile aluneca inapoi in balcanism, la origine. Trebuie sa inoculeze organizatiei niste reguli, proceduri scrise, niste obiective si indicatori de performanta, de care sa lege avansarile, concursurile de angajare, demiterile, premierile, transparent, ca sa se poata verifica si confirma de catre toti membrii organizatiei si ai societatii. O cultura organizationala, scrisa, dar vie, traita. 9. LMGTFY, cei care incearca sa acrediteze ca e normal ca arsii fara zile sunt condamnati la septicemie si e normal ca spitalul sa fie doldora de bacterii rezistente, le zic cateva din istorie (ramase pe Google din acele timpuri - in cache). Hipocrate spala ranile cu apa fiarta sau vin. Acum vreo 2500 de ani. Ii permitea bugetul sanatatii. Gladiatorii raniti erau ingrijiti de doctori care-si fierbeau instrumentele (Galen, acum vreo 1800 de ani). Microbii sunt demascati in 1683 cand apare microscopul. 1758, se folosesc prima data manusi chirurgicale. 1847, un obstetrician descopera ca are rezultate mai bune daca se spala pe maini si-si scobeste *** de sub unghii. 1867, Lister, un chirurg observa ca daca da cu o anume substanta pe rana, instrumente si pe mainile echipei, atunci pacientii au zile mai multe de la Dumnezeu, si de atunci a decis sa urmeze intotdeauna ceremonialul respectiv. 1876, autoclava. 1881, 1885 incep sa sterilizeze tot, de la instrumente la imbracaminte. 1886, dezinfecteaza mobilierul bolnavului. 1889, manusi de cauciuc. "In 2010 in April FDA approved the Steris System 1E – however since the rinse water is TAP WATER that has been filtered and exposed to UV, IT IS NOT STERILE. Therefore, the final processed devices are not considered sterile." Atat pentru astazi, multumesc pentru atentie.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dudu  •  4 decembrie 2015, 16:57

@Americanul: Si sa fi avut cyanokit, tot degeaba. Colectiv s-a transformat, ca mai toate dezastrele romanesti, intr-un SMURD Show. Paramedicii SMURD nu au voie, prin lege, sa administreze niciun tratament. Stiu asta inclusiv de la o prietena "preluata" la o urgenta de SMURD, careia paramedicii i-au explicat ca nu au voie sa ii dea macar un algocalmin sa ii taie durerea. La Colectiv au venit inclusiv cu magaoaiele alea inutile de "transport victime multiple", care au costat o gramada de bani, dar sunt in fond niste autocare pentru pacienti - fara dotari, fara personal medical etc. Si la transferul pacientilor in strainatate s-a repetat aceeasi poveste - SMURD Show. Aveai pacienti in stare grava, iar de ei avea grija personalul SMURD - cu cursul lor de prim ajutor de o luna si care inafara de masaj cardiac si luat tensiunea nu pot si nici nu au voie sa faca nimic. Si la repatrierea ranitilor din Muntenegru a fost aceeasi situatie. Mai tineti minte cum se aliniasera la poza ambulante 100% SMURD la venirea avionului? Cu show-ul am ramas, restul sunt vise... Pentru ca pacientii sa fi fost tratati cu cyanokit, trebuia ca la fata locului sa se deplaseze personal medical antrenat, care sa evalueze rapid situatia si sa decida folosirea lui. Acum, dupa scandalul creat, Arafat va decide cel mai probabil achizitia acestui cyanokit - ca la capitolul achizitii nu il depaseste nimeni... In realitate insa, nu se va schimba nimic.

pawn  •  4 decembrie 2015, 17:02

prognostic non-medical: domnul catalin tolontan va ajunge, in cel mult mult 2 saptamani, la trustul (si in curand monopolul) domnului zoltan teszari, noul stapan al romaniei. neintrebat de nimeni de sanatate (inclusiv de asa-zisii nationalisti din SRI, politisti, procurori etc).

axel  •  4 decembrie 2015, 17:17

un medic anonim dar de la un spital nenonim spitalul de arsi ne asigura ca "ranile sunt normale pentru arsi, ceilalti probabil nu s au confruntat cu asta si nu isi dau seama". EPIC FAIL! Va rog sa repetati cursurile. Va dau si solutia: cumparati un medic (nu Dvs., ci... organizatia) si dati-i numele. Not a big fuss. Vrba maestrului Dinica: Fiti profesionisti, ce dracu! Asa stricati tot. Am aflat de aici ca ranile de la Colectiv sunt neobisnuite pentru un incendiu. Asta era scopul? Asta era?

fred  •  4 decembrie 2015, 17:23

se pare ca si Tolontan joaca pe sarma , tot manipulare face ..........

fred  •  4 decembrie 2015, 17:31

Ai uitat de Arafat , ISU , Oprea , Ponta si se pare ca nu ai ochi pentru CIOLOS care a scos jandarmii in strada . Sa inteleg ca acum e altfel ?!!!!!!!!

Jalnik  •  4 decembrie 2015, 17:33

S-a intrat in etapa 2 de privatizare SMURD. Sunt folosite disperarea parintilor si socul pierderii copiilor in colectiv. Se fac acuze nominale in special la Arafat si la medicii care au lucrat pina la epuizare. Ma revolta folosirea de tolon tan a parintilor disperati , fiindca eu cunosc perfect acest tip de jale parinteasca care a durat 23 ani - cit a trait Bogdan cu tetrapareza spastica- ca urmare a greselilor unui medic. Parintii copiilor morti la colectiv (vadeti ce nume aiurea) ar trebui sa fie lasati in jalea lor fara a fi zgindariti cu bacterii, politica, birfe sau dorinte pecuniare de PR sau vise de statui din ziare. D-le tolontan sa-l mai criticati pe Arafat cind ve-ti face pentru Romania ceva care sa semene ca inportanta cu ceea ce a fact el[ SMURD].

io  •  4 decembrie 2015, 17:39

wow...se pare ca si companiile farmaceutice au postacii lor...au aparut ca ciupercile dupa ploaie sa faca reclama mascata unor otravuri.

tanase m.  •  4 decembrie 2015, 17:50

@offtopic :Eu sunt de vreo 20 ani plecat din tara, iar in ultimii 10 vin in tara la fiecare 3-4 spatamani ( cu munca :ma trimit sefii pe mine sa-i controlez pe managerii dela sucursala din Ro, pt ca eu stiu ce le poate mintea @ontopic: situatia creata de tragicul eveniment de la Colectiv a scos la iveala ' ce emai bun' in romani : de la priveghiul 24/7 de la posturile de stiri, pana la multimea ce a demonstat in strada pt ' o viata mai buna' ' resetarea sistemului' si alte idealuri ... Adevarul e ca copiii care au leucemie /cancer , sutele de arsi care au murit prin spitale sau sufera in continuare nu au in spate masina de propaganda: nu le face nimeni pagina de facebook, nu fac rating la tv sau alte talkshowuri ; In Romania oamenii fac treaba doar de frica sau cu recompense ( carot and stick approach )

Sabin  •  4 decembrie 2015, 17:58

OARE DE CE DOARE SI NE DOARE ACESTI MORTI SUNT DATORITA FAPTULUI CA NU S-AU BAGAT BANI IN SPITALE BANII AU DISPARUT , SUBIT NOI AVEM CEL MAI BOLNAV SISTEM DE DE GUVERNARE DIN EUROPA CE PLATIM LA CAS SE FURA DE SUS , DE LA GUVERN SI MINISTERE VAI SI AMAR DE CAPUL NOSTRU

ioan marin  •  4 decembrie 2015, 17:59

In spitalul de arsi nu exista medici stagiari si nici camere sterile

Dana  •  4 decembrie 2015, 18:28

Deja totul capata un iz puternic al proverbului dupa razboi multi viteji se arata....toata lumea stie acum mai bine ce trebuia facut..de ce nu s-a facut?..pareri multe mai ales din partea unor pers neavizate..jurnalisti care s-au facut medici peste noapte..jurnalisti care scriu dupa criteria politece, simtiri de moment, educatie precara et...si iar se arunca cu noroi in doctori...si ne intrebam de ce au devenit acrii...de ce nu se mai implica...de ce pleaca....inchipiti va ca in fiecare zi cineva v-ar critica si ar considera ca stie mult mai bine meserie decat omul care a invatat 6 ani la facultate si ani de rezidenta cum sa salveze viata cuiva..uitam din nou ca medicii nu sunt dumnezei..ei pacalesc moartea dar nu o pot invinge intotdeanu...sunt oameni si ei ca si noi..mai e si materialul clientului cum s ar spune...repet dupa razboi multi viteji se arata...recunosc ca spitalele de stat sunt in degradare..dar aceste manevre nu fac decat sa alimenteze trandul de privatizare a sist sanitar..si pe pe urma scapa cine poate....PS...spitalele din afara nu sunt chiar atat de grozave..poate doctorii si asistentele sunt mai dragute, mai communicative...dar foarte lingai si mai putin profesionisti..eu am experimentat pe pielea mea la Paris...am inceut un tratament acolo si am terminat in Romania pt ca desi eram bolnava ei imi sugerau o vizita la psiholog..la fel a patit si o prietena cu copilul ei de un an care avea problem digestive..iar doctorii din Paris ii sugerau ca a fost traumatizat pentru ca a tot fost indopat si din cauza asta vomita..sicnad colo avea problem pe esofac pe care doctorii din Romania le au descoperit, operat si tratat iar acum este perfect normal...asa ca lasati o mai moale cu strainatatea..nu umbla cainii cu covrigii in coada..iar victimele de la colectiv desi constituie o tragedie nu au fost singurii..au murit minieri in mina la munca arsi si nu sa fasai atata lume..si erau capi de familie..

Tolontan prost informat  •  4 decembrie 2015, 18:28

Vezi mai Tolontane ( si da nu dl Tolontan) ca in Romania a fost desfintata stagiatura la medici inca din 2004-2005. Deci clar asa zisele declaratii ale medicului sursa sun false. Din 2005 numai exista decat rezidentiat. https://www.umftgm.ro/fileadmin/orientare/activ_stagiat.pdf Asa ca esti tare prost sfatuit de SRI. Vezi in fond si la urma urmei tot incompetenta crasa de va manca si pe tine

denethor  •  4 decembrie 2015, 18:44

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristi  •  4 decembrie 2015, 19:21

Urmaresc si citesc cu atentie tot ce ai scris / cercetat / dezbatut , ai dreptate dar nu pot sa ti.o asumi in proportie de 100%. Pai dc ? Pai simplu: ai descoperit niste chestii pentru ca asa a fost sa fie, legatura cu colectiv. Altfel, nici macar nu te interesa de arena national, de pompieri sau arafat. Si spre rusinea mea , la fel si eu, posibil 80. % din romani. Ca pe restul de 20 % pe care ar tb sa.i intereseze -gen adminiatratii, politicieni, etc - nu o fac ca nu.i intereseaza. Acum vin si intreb, fara a te acuza sau..de ceva: oare nu folosesti toata imaginea asta ca sa iesi un pic in fata ? Oare nu iei pozitie ca poate ai simtit si tu ca ai gresit undeva , candva si poti sa.ti exprimi acea idee.. Nu te blamez dar nici bravez. Poate ca omului ii sta mai bine sa taca si sa faca.... Multumiri pentru articole

Nero  •  4 decembrie 2015, 19:30

Nu mai scrieti cu "î" in interiorul cuvintelor! De douazeci de ani s-a schimbat regula de morfologie, iar daca nu va puteti adapta, inchideti *** fituica si nu mai perpetuati greseala!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Xrite  •  4 decembrie 2015, 19:39

http://www.antena3.ro/actualitate/teledon-colectiv-incendiu-victime-ajutor-322015.html Ce s-a facut cu banii mr. Tolontan?

Cristi  •  4 decembrie 2015, 19:40

Cate stadioane s-au construit in ultimi ani in Romania pe banii statului? (Nu spun ca-i un lucru rau) dar spitale sau scoli??? ...probabil v-a apuca generatia urmatoare.....sigur apuca( vor fi de mult plecati din tara lu papura voda)

Ștefan Țiudic  •  4 decembrie 2015, 20:42

Daca nu erau certati cu Biserica atunci ii spala cu aghiasma..... jurnalistii lui pește nu stiu sa puna intrebari atunci cind un nou nascut este prajit in incubator pentru ca nu putea sa fuga calcand pe cadavre inca vii...

ervin  •  4 decembrie 2015, 21:23

Sunt din Brasov, ar trebui sa vedeti spitalul Judetean Brasov, construit in anii ' 70, pur si simplu o epava....am fost la urgenta la triere cu preinfarct cu o ruda, si am stat pe holuri pana la 10 seara, asta dupa ce am ajuns la 3 dupa-amiaza. Vedeti asta e un motiv ptr care un Sova si alti indivizi ca el sunt pericol social. Ptr ca oamenii mor azi cu zile ptr fiecare leu pe care l-au furat aceste fiinte pline de putreziciuni in mintea lor. Nu in suflet, ptr ca pur si simplu nu il au.Au doar minte sa numere. Atat.

gigelos  •  4 decembrie 2015, 21:55

Nu-mi vine sa cred ce reactii apar dupa ancheta ta . e foarte simplu , poate bunicii , strabunicii ,Doamne fereste ,celor ce comenteaza pe aici au murit din cauza infectiilor si li s-a comunicat altceva . se vorbeste , daca ajungi pe intubare esti terminat . Bunica mea la fel .Oficial ,pneumonia bla.bla neoficial altceva .Poate si voi ati patit la fel .Nu vi s-a spus .E corect ? De ce va suparati .Un doctor are curaj sa vorbeasca si toata lumea da cu pietre . O sa mai vorbeasca altcineva altadata ? Prost sa fie .Ne-o meritam

Vasile  •  4 decembrie 2015, 22:00

"Potrivit unui raport al Centrului European al Bolilor Transmisibile, anual, aproximativ 3 milioane de persoane din Uniunea Europeană se îmbolnăvesc cu o infecţie asociată îngrijirilor medicale, iar în jur de 50.000 de persoane mor anual din această cauză. România lipseşte cu desăvârşire din statisticile privind infecţiile nosocomiale pur şi simplu pentru că, în România, astfel de îmbolnăviri nu sunt raportate de către spitale." Se mai moare si pe la altii din cauza infectiilor nosocomiale (intraspitalicesti). La noi e insa o campanie extrem de agresiva pentru demonizarea spitalelor de stat in scopul privatizarii lor. Multi se lasa manipulati... pacat mare... asistenta medicala privata e o URIASA AFACERE. O cauza importanta a saraciei din spitale este SIFONAREA BANILOR din sanatate de catre clinicile private, care incarca in mod grotesc notele de plata cu investigatii NENECESARE, multe din ele fictive.

manole daniel  •  4 decembrie 2015, 22:05

***. In toate spitalele din lumea asta sunt infectii. Chiar si spitalele noi.Primul pacient sau angajat , intrat pe usa spitalului, a infectat acel spital. ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dr  •  4 decembrie 2015, 22:22

"Peștele de la cap se impute si se curată de la coada"!!! Politicienii sunt cei care dau tonul la tot ce se întâmpla negativ de 25 de ani in ROMÂNIA...toate instituțiile statului au probleme. Medicii tineri pleacă pt bani si condiții mai bune... Presa vrea spectacol si circ, La TV avem emisiuni tâmpite si ... F tare!!! Cand are loc o tragedie "gen Colectiv sau autocarul prăbușit in Muntenegru" se fac campanii de strângere fonduri... Dl Tolontan suntem tampiti si cretini cu toții??????cu ce e mai presus unul din Colectiv decât altul care a fost călcat de masina???bolnav de cancer si nu are acces la tratament??? Copil maltratat...??? Si lista continua...

Comentează