#Colectiv: Serviciile secrete puse să stabilească cine are intenții serioase cu statul

Ministerul de Interne vrea să rezolve tema fierbinte a sponsorizărilor oferind un glob de cristal Departamentului de Informații și Protecție Internă

luni, 28 decembrie 2015, 8:04

Ministerul de Interne nu va mai accepta sponsorizări decît dacă vor fi avizate de DGIPI, serviciul său secret, scrie profit.ro.

Potrivit sursei citate, schimbarea vine după ce sponsorizările de la pompieri au ieșit la iveală în urma catastrofei de la ”Colectiv”.

Nu e clar cui aparține decizia. Clar e altceva.

Decizia reprezintă genul de ucaz emis la repezeală de o gîndire care nu rezolvă problema, ci o accentuează.

De ce?

Pentru că tema pusă de drama ”Colectiv” nu e cine aprobă sponsorizările ci dacă sponsorizările trebuie să existe în cazul organismelor care îi controlează pe cei care fac sponsorizări!

Guvernul Cioloș, prin ministerul său de interne, pare să fi depășit dezbaterea esențială, trecînd direct la instrumente. Să înțelegem că e gata, s-a hotărît, statul-controlor va culege în continuare netulburat donații de la contribuabilul-controlat?! Ministrul Tobă a decis că șoricelul Jerry îi dă benevol din bucata sa de brînză motanului Tom.

O nelămurire, totuși. Asta a fost tot dialogul social că nu degeaba avem un minister dedicat? Rămîne cum s-a stabilit de cînd ne știm? Cel puternic îl avizează pe cel slab și culege un peșcheș din poziția sa de forță?! Mimăm dezbaterea pe cum, sărind-o pe cea în jurul lui dacă.

Exploatarea relației asimetrice dintre autoritatea care emite norme și supraveghează un domeniu și actorii domeniului respectiv numai o îmbunătățire a relației stat-cetățean nu se poate numi. Fie că actorii sînt companii sau contribuabili, inegalitatea în fața puterii autorităților este aceeași.

Al doilea pas al discuției e și mai interesant.

Românii nu plătesc serviciile secrete pentru ca ele să decidă care sponsorizări sînt bune și care sînt rele. Altul e rolul serviciilor, numai avize pe sponsorizări nu puneau deși, potrivit unor surse de la ISU, cei de la DGIPI ar fi fost obligați să facă acest lucru și înainte.

Dacă tot ne-am pornit pe acest drum, hai să-l parcurgem pînă la capăt!

La o adică, de ce să implicăm doar DGIPI? De ce să nu vină, ca în trenurile lui Ion Băieșu dinspre Copșa Mică, un supracontrol al SRI care să pipăie la înghesuială agentul economic și să verifice dacă are intenții serioase cu Ministerul de Interne sau vrea doar să profite de slăbiciunea romantică a acestuia!

Nu e nici o exagerare jurnalistică la mijloc. Căci nu pe cei din MAI îi va supraveghea serviciul secret, ci tot pe agentul economic care dorește să facă, de frică, vă dați seama, sponsorizarea!

Virtutea statului va fi protejată prin scotocirea rufelor privatului.

Genul acesta de măsură care are următorul efect: dacă se mărginește la scrutarea în interiorul MAI va fi de ochii lumii, dacă se extinde și la sursa donației poate deveni anticonstituțională.

Probabil că nici nu e legal ca DGIPI să adune date despre o companie despre care crede aprioric că e rău intenționată, asta pare targetare cît China! Se vede de pe Lună, vorba astronautului britanic greșind numărul: ”Alo, scuzați-mă, am sunat pe Pămînt?!”.

Pe Pămînt ai sunat, dar cine va mai avea puterea să protesteze față de această scotocire în contabilitate, în trecut și, cu ajutorul clarvăzătorilor, în emisfera stîngă a creierului antreprenorial?

Dacă măsura intră în vigoare așa cum avertizează profit.ro, serviciile primesc mînă liberă să controleze nu doar situația contabilă a celui care sponsorizează, ci și ”intenția”, indiferent ce înseamnă asta și cît de ipotetică se va dovedi încercarea.

Unele lucruri sînt greu de înțeles. ”Scuzați-mă, am sunat pe Pămînt?!”.

Cel mai nereprezentativ politic guvern imaginabil, cel venit la Palatul Victoria direct din Lună cu brasarda ”Colectiv” pe braț, un cabinet teoretic de civili înrăiți, că nu degeaba ne iritaseră Gabi Oprea și gașca după ce ne scoseseră militarizarea și ”interesul național” pe nas, acest guvern vrea să dea cheile protecției cetățeanului către serviciile secrete.

În curînd, DGIPI se va prezenta drept ONG care luptă în numele libertății de exprimare. Și va milita pentru libertatea robului de a se întoarce  în lanțurile pe care le-a sponsorizat de bună voie. Aferim!

 

Citește și:

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Emil  •  28 decembrie 2015, 20:26

Aştia de la doi şi-un sfert trebuie, în primul rând, să fie primii care să dea socoteală pentru sponsorizările de până acum, alea despre care ar fi trebuit să ştie. Nu credeţi? Nu să se transforme, printr-un hocus-pocus din ăsta, românesc, în gardienii problemelor pe care trebuia, de ani de zile, să le reprime. Restul e gargară şi perdele de fum securiste.

#Colectiv: Serviciile secrete puse să stabilească cine are intenții serioase cu statul | Ziarul Profit  •  28 decembrie 2015, 20:38

[…] Ministerul de Interne nu va mai accepta sponsorizări decît dacă vor fi avizate de DGIPI, serviciul său secret, scrie profit.ro. Potrivit sursei citate, schimbarea vine după ce sponsorizările de la pompieri au ieșit la iveală în urma catastrofei de la […]… citeste mai mult […]

Chiritescu  •  28 decembrie 2015, 21:23

Mirajul asta al serviciilor secrete fascineaza aparent poporul nostru cu o slaba cultura a meritocratiei. Noi nu mai formam profesionisti in domeniile relevante, nu ne mai bazam pe generatii de meseriasi care traiesc in si pentru domeniul in care lucreaza ci avem panaceul universal. Ceva nu merge ca e justitie, colectarea taxelor, sponsorizare, incendii, blocuri, autostrazi, drumuri comunale, medicina - avem solutia, punem serviciile de informatii sa supervizeze problema. Adica punem niste structuri complet netransparente, cu un nivel de profesionalism ce nu poate fi evaluat obiectiv decat de ele, cu personal nespecializat, sa ne rezolve probleme structurale ce nu le privesc, dar pe care poate chiar ele le-au provocat. Pentru ca in distrugerea meritocratiei, a competentelor si a unei ierarhii normale in societate au avut un cuvant greu de spus. Si serviciile nu se retrag in impartialitatea ce ar trebui sa le caracterizeze, nu se concentreaza pe misiunea si crezul ce ar trebui sa le guverneze activitatea, nu, ele se implica in orice, poate pentru ca deja erau acolo cu rezultatele pe care le traim. Ca sa nu mai vorbim de costurile operationale generate de angrenarea resurselor unui serviciu de informatii pentru a aviza sponsorizari constand in bancute de lemn si sosete pentru pompieri.

Cătălin Tolontan  •  28 decembrie 2015, 22:29

@Chiritescu: ”Ceva nu merge ca e justitie, colectarea taxelor, sponsorizare, incendii, blocuri, autostrazi, drumuri comunale, medicina - avem solutia, punem serviciile de informatii sa supervizeze problema”. Aveti dreptate, in tipul acesta de gindire sta foarte mult din impasul nostru ca societate. Nu doar ca asteptam salvatori, dar ni-i si imaginam ca pe niste 007.

Vali  •  28 decembrie 2015, 22:42

0fff,astept revolutia precum parinti mei sa ma razbun ! Ca jandarmul satului a furat cum vroia el ,ca politistu lua spaga de la cine vroia el ,ca securistu face afaceri cu paartidu sa sufle ce face ala si ala ,o face acuma si mao toate companiile de telefonie (cititi contractul ,are dreptu de a inregistra si mentine datele si logarile ,pt facturare sau alte contestati ). Dar razbunarea mea este in vot ,CAND VOI VOTA UN INDEPENDENT NU O CULOARE POLITICA. Ptr ca toti hoti securisti nu fac alceva decat fura si atat timp cat jandarmeria ,securitatea si politia fura ,justitia nu vede !!

Tavi  •  28 decembrie 2015, 23:43

Catalin, In urma cu ceva timp am avut un dialog foarte interesant cu tine pe marginea felului in care se schimb societatea romaneasca si nu numai. Statul, in ultimul timp, foloseste orice motiv pentru a creste puterile SS-ului (a se citi servicii secrete, dar ce coincidenta macabra de nume), prin erodarea drepturilor propriilor cetateni. Intr-o tara care a trait ani si ani de zile cu teama securitatii in san, acceptarea cu senitatea a acestui tip de masuri, complet dictatoriale prin natura lor, mi se pare terifianta. In rest, as sugera sa lasam mortii in pace, si sa privim constructiv spre viitor. Cum poate fi imbunatatita Romania? Care sunt, principial vorbind, schimbarile necesare la nivel de nomenclatura pentru a progresa, fara a ingradi drepturile celor care au creat acest stat, romanii de rand? Ce puteri pot avea atat alesii cat si numitii Romaniei si ce puteri nu trebuie sa aiba, no matter what? Iata cateva intrebari la care ar cam fi timpul sa raspundem. Asta daca nu vrem sa ajungem sa-l consideram pe Ceasca un democrat prin comparatie cu cei ce vor urma...

Andrei  •  29 decembrie 2015, 8:47

Un banc celebru in Ardeal spune ca intr-o dimineata Vasile este foarte suparat pe IOSKA si nu mai vrea sa mearga cu el la coasa in acea zi. - Dar de ce suparat pe mine ca aseara am fost prieteni Vasile? -Voi ungurii l-ati omorat pe Mihai Viteazul ! -Dar Vasile s-a intamplat acum peste 600 de ani ! - Da, dar eu numai acum am fost informat ! Avizarea aceasta este ceruta, necesara si se face de peste 15 ani. Cei de la Profit doar acum au fost informati!!!

Alex  •  29 decembrie 2015, 9:00

O mică remarcă, de dragul atenției la detalii... Astronautul nu era britanic? :-)

Cătălin Tolontan  •  29 decembrie 2015, 9:15

@Andrei: am scris si noi ca se face, dar acum nu doar profit, ci si mediafax au furnizat stirea ca MAI a lansat in dezvatere noi metode de obligativitate a avizarii. Asa ca nu ai dreptate, e o stire, dar ai dreptate cind atragi atentia ca se practica, tocmai ca sa fie clar ca e o reesapare. De fapt, alta e intentia MAI. @Tavi: puterea de a nu tine cont de cetateni, asta e genul de putere cu care nu i-a delegat nimeni, niciodata.

Bibicul  •  29 decembrie 2015, 9:21

Care este situatia cu sponsorizarile institutiilor de stat in UE si SUA? Care este situatia indemnizatiilor si pensiilor pentru parlamentari in UE si SUA? Din ce fonduri si din ce bugete sunt platite serviciile secrete in UE si SUA? Controlul lor parlamentar este eficient? Controlul parlamentului de catre societate este eficient? Pentru a ne da seama exact de situatia de la noi ar fi utila o raportare la altii.

Cătălin Tolontan  •  29 decembrie 2015, 9:34

@Alex: ai dreptate, imi cer scuze, era britanic, am corectat.

Grasu  •  30 decembrie 2015, 9:35

Pot sa va confirm faptul , care nu este un secret pentru nimeni , ca de multa vreme Serviciile Secrete (mai bine spus oamenii din Serviciile Screte) folosesc informatii despre firme si fac recrutari din ele ,pentru a santaja si a se "sponsoriza" personal! Asa cum arata Dl Tolontan , guvernul a pus lupul paznic la oi.

Comentează