Părinții victimelor de la Colectiv: ”Ne-ați furat suficient 25 de ani, gata, lăsați-ne să trăim!”

Azi, peste 100 de rude ale victimelor au fondat Asociația Colectiv GTG 3010 și au venit pentru prima dată în fața presei. Mesajul lor e întâmpinat cu tăcere

duminică, 27 martie 2016, 7:12

UPDATE: Departamentul pentru Situații de Urgență a publicat pe propriul site răspunsul la raportul Corpului de Control al Guvernului, cel pe care Raed Arafat i l-a trimis lui Dacian Cioloș. 

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Așa i-a spus.

„Tată, mai stau două, trei săptămâni pe aici și apoi ies și îi distrugem pe toți!”.

Bărbatul flutură mâinile din spatele zidului format de camerele de luat vederi, își ridică brațele, le încrucișează cu simbolismul cătușelor și le arată celorlalți părinți care vorbesc de la pupitru.

Pe patul de spital

Bărbatul este „Jean”, tatăl lui Alexandru Chelba, unul dintre cei 64 de morți la „Colectiv”. ”

Mai stau două, trei săptămâni aici, ies și îi distrugem pe toți”, i-a spus fiul său, Alex, pe patul de spital. „Alex era supărat pentru că observase haosul operațiunii de salvare, era supărat pentru că deși ajunsese la spital pe picioare, starea lui se degrada”, explică tatăl.

Băiatul a murit și tatăl a venit astăzi, duminică, 27 martie 2016, ca să vorbească.

Cinci luni de tăcere. Și prima întâlnire cu presa a părinților celor morți și răniți la „Colectiv”.

În ciuda gesturilor apăsate ale bărbatului, în ciuda hotărârii surorii lui Alex, Irina a mers în față, traversând peretele de microfoane, nici familia Chelba și nici familiile Iancu, Hogea, Golu sau Istrate nu arată ca și cum ar dori să distrugă pe cineva.

Despre ei, psihologii ar spune că vor doar să-și găsească liniștea. Care vine doar odată cu adevărul.

Un avion în ocean

„Datoria noastră e să căutăm acest avion până când îl vom găsi pentru că altfel familiile nu vor avea liniște. Malaiezia nu poate și nu va abandona familiile”, a spus un oficial al guvernului de la Kuala Lumpur pe parcursul chinuitoarei căutări a cursei MH 370.

După doi ani, căutările continuă fără succes și fără liniște.

Avem și noi un avion dispărut prin Oceanul Indian de sud.

Avem un avion și numele său este „Colectiv”.

Azi, zeci de familii s-au strâns la hotelul Ibis – Parlament din Capitală. În fața presei au vorbit câțiva dintre părinți, răniți și rude. Zeci dintre ei au stat în sala alăturată, cu ochii pe un perete luminat de imagini.

A doua blocadă a informației?

Pe cine să distrugă acești oameni? Haida, de!

Sunt trași la față, vulnerabili, împuținați în durerea lor, cu atât de multe povești pe care atât de puțini pot să le ducă mai departe. Sunt tați, mame, frați. Sunt tineri care au reușit să iasă mai repede din clubul incendiat.

Priviți imaginea excelent surprinsă de Alex Tudor de la Agerpres, singura fotografie care există! Înșirați, stingheri și neobișnuiți în fața camerelor, în timp ce oamenii pe care-i amintesc și pe care-i acuză au un antrenament feroce, pe cine pot ei să distrugă, serios?

La două ore după ce părinții terminaseră de vorbit, pe internet era tăcere. Pe televiziuni, tăcere.

Doar poza aceasta pe Agerpres. Ei, oamenii care privesc pierduți, undeva către centrul lumii care tocmai le-a fost luată. Ei, înșirații de azi, sunt cei care au crezut „săptămâni în șir tot ce ne-au spus autoritățile” și sunt cei pe care, într-un mod interesant, cineva sau ceva îi blochează pentru a doua oară.

Sau, poate, pur și simplu, nu mai sunt relevanți.

„Nu ne-a căutat nimeni de la autorități”

Vreme de cinci luni, familiile au tăcut, adunând documente, dosare medicale și fapte.

Întrebare: „Cunoașteți vreun caz din asociația dumneavoastră de 100 de membri care să nu fi fost infectat cu bacterii intraspitalicești?”.

Răspuns: „Nu. Toate analizele pe care le știm arată că atunci când au fost transportați în străinătate, copiii noștri erau infectați”.

Întrebare: „În cele cinci luni v-a contactat cineva dintre autorități ca să vă spună că ar fi putut face mai mult sau că au greșit?”

Răspuns: „Nu”. Își plimbă privirea de la unul la celălalt și toți dau din cap, spunând: „Nu”.

„În afară de coroanele de flori pe care ni le-au trimis la înmormântare nu am fost contactați de autorități. Unii dintre mesageri nici nu s-au prezentat, au venit și au lăsat coroanele” Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru, 22 de ani

Vorbitori în numele morților

Vreme de cinci luni, cazul Colectiv a fost formulat pe „se spune”, „surse din familii susțin” și „unele dintre rudele victimelor”.

Acum, familiile vorbesc.

Irina Chelba povestește cum „domnul ministru Bănicioiu mi-a spus personal că au de toate și, în acest timp, aflam că spitalele primesc donații, dar fără știrea managerilor, care raportau în bloc că au de toate”.

Narcis Hogea spune că „fiul meu Alexandru a fost evaluat la un grad de ars de peste 50% zi de zi și, abia la plecarea în străinătate, în fișă apare că avea doar puțin peste 30% arsură. Vom afla în tribunal de ce au făcut asta”.

Laurențiu Istrate spune că „20 de ani mi-am văzut de treaba mea, dar așa nu se mai poate! Băiatul meu a murit de infecție și noi n-am știut nimic. Am hotărât să nu mai stau deoparte, să tac, pentru că vreau să nu se mai întâmple aşa ceva în România. Vreau să văd o schimbare în bine. Vreau ca fetiţei mele să nu-i fie frică atunci când va creşte şi va merge să se distreze”.

Eugen Iancu dezvăluie că „raportul Corpului de Control al Guvernului a beneficiat și de relatările, și de probele a zeci dintre familii și acum se spune că acel raport, care nu e complet, dar e cel mai corect dintre toate de până acum, ar fi, de fapt, politic și că vrea să-l dea jos pe Raed Arafat”.

Întrebat, Iancu neagă faptul că au ieșit sincronizându-se cu acel raport, devastator pentru Ministerul Sănătății, ISU, DSU și, mai ales, numele rostit repetat de el, negativ la adresa lui Raed Arafat.

„Când Tudor a murit la Birmingham, cei din spital nu ne-au lăsat să stăm lângă el după ce a murit. Îl închiseseră deja în sicriu sigilat și ne-au spus că era prea periculos pentru spital să-l lase deschis, din cauza atâtor bacterii” Ane Marie Golu, mama lui Tudor, 28 de ani

„Avem de toate”

Toți insistă, povestind că „în toate acele zile am fost mințiți sistematic. Ni s-a spus că totul e sub control, că pompierii au acționat organizat, că medicii își fac impecabil treaba, că fiii și fiicele noastre sunt îngrijiți la nivel de Germania, așa ni se spunea”.

Rândul ziariștilor tresare ca lovit de un bici invizibil.

„La nivel de Germania” este exact expresia pe care autoritățile au folosit-o și în comunicarea publică.

Cu o viteză și o forță remarcabile, în noaptea de 30 octombrie 2015 autoritățile au lansat masiv o tactică de Public Relations. Impecabil! Pe de o parte populația și presa și, pe de altă parte, familiile au primit asigurări că totul e sub control și că nimic mai mult nu se poate face.

Și când au devenit evidente erorile?

Părinții povestesc că au urcat pe net fragmentul dintr-o conferință de presă a lui Raed Arafat, când, întrebat despre deplasarea lui Alex Hogea, acesta răspunde, cu un ton agresiv: „S-a greşit. Şi care-i problema?”.

„Mi-aş dori ca medicii să nu mai mintă din orgoliu rudele pacientului spunând «Şi noi îi putem îngriji aici ca afară!» sau «Ce vreţi, să ne facem de râs că nu-i putem trata?». Mi-aş dori ca atunci când e în joc viaţa unui copil, cei responsabili să nu mai îndrăznească să spună «S-a greşit. Şi care-i problema?»” Narcis Hogea, tatăl lui Alexandru, 19 ani

 

„La incendiul de la Colectiv nu a fost vorba de greşeli, ci de incompetenţă, de iresponsabilitate” Laurențiu Istrate, tatăl lui Bogdan, 22 de ani

Tânărul care s-a certat cu Arafat

Alături de Ema Bărăscu, una dintre cele mai implicate dintre supraviețuitoare, Alin Pandaru, băiatul cu barbă care a apărut la TVR1 ca să se certe cu Raed Arafat la două zile după incident, se uită la presă: „V-am zis că aveam dreptate atunci!”.

L-am văzut, atunci, în studioul TVR, de la un metru distanță. Era tulburat și apucat. Dar fiecare dintre anxietățile lui s-a confirmat, pe puncte.

”Știm că v-a fost greu să scrieți pentru că v-au acuzat de cancanistică”, ne spune un părinte.

Luni în șir, ISU și SMURD au refuzat să comunice orele exacte de sosire ale echipajelor lor.

Când și-a alcătuit propriul raport, „Lecții învățate”, ISU a recunoscut că, spre deosebire de Ambulanța București, cei de la SMURD au așteptat să ajungă primul echipaj acolo și, abia când au primit confirmarea gravității de la fața locului, au trimis pe teren tot ce aveau disponibil.

„Asta explică, nu-i așa?, de ce SMURD n-a vrut să spună câte echipaje au ajuns și când. Au furnizat doar date amestecate cu cei de la Ambulanță”, spune Pandaru.

„Ne-ați furat suficient 25 de ani, gata, lăsați-ne să trăim!”, se aude, la microfon, Eugen Iancu.

 

Posted by Iancu Eugen on Tuesday, March 22, 2016

Aveau să treacă patru ore până când să apară prima știre pe o singură agenție: news.ro.

„Să lupte și bolnavul puțin!”

„Medicii ne comunicau că ei au făcut tot ce se putea face și că de acum e rândul celor arși să lupte”, povestește Irina Chelba, sora lui Alexandru, 33 de ani.

Pentru generații de români, replica „Să lupte și bolnavul!” este expresia comună și implacabilă a unui fel de a privi relația cu autoritățile și viața. Primele nu sunt niciodată responsabile, iar viața e posibilă în măsura în care metabolizezi sentimentul vinovăției că n-ai luptat suficient.

N-ai făcut suficient nici măcar atunci când arzi de viu într-un club, ajungi într-un spital lipsit de protocoale, te infestezi cu bacterii unice în Europa prin intensitatea efectului lor negativ și, apoi, ți se transmite, prin ai tăi, că e timpul să te lupți.

Să tragi, Dumnezeului, și tu, nițel de tine!

Cu febră din ce în ce mai mare, deschizi ochii și printre ultimele lucruri pe care le spui tatălui e că o să-i spargi pe cei care ți-au făcut asta. Că o să ieși tu de acolo, din apa care se pune pe răni, te acoperă, până când devii amintirea unui avion sigilat în tăcerea oceanului.

Comentarii (110)Adaugă comentariu

zzzz  •  27 martie 2016, 19:26

Ce legatura are sportul cu aceasta stire?Va puteti transforma fara nici o problema intr un ziar gen cancan......sunteti jalnici

Marcel  •  27 martie 2016, 19:48

Doar o constatare amară. Arafat de azi e altul decât cel care stătea alături de doamna Eugenia Vodă la "Profesioniştii", altul decât cel pentru care ieşeau românii în stradă... să fie mediul în care lucrează atât de toxic?

Cătălin Tolontan  •  27 martie 2016, 19:49

@zzz: cum spunea un parinte... acuze ca relatam subiecte de cancan

BALOG  •  27 martie 2016, 19:51

Tolo cu tot respectul ptr tine !!!!!!!!! Dar tu ai un conflict cu Raed Arafat

Mihai Marian  •  27 martie 2016, 19:52

Nimeni nu a furat nimic de la nimeni!Noi singuri le am oferit acestor celor care ne conduc anii astia.Noi i am hranit cu nesimitrea asta,Nu i am invatat sa ne minta.Noi le am dat voie sa ne fure.Noi ne am facut ca nu vedem ce se intampla.Noi suntem de vina ca doar am vociferat pe la colturi.Noi i am transformat in ce sunt astaziNoi,noi noi!Ei doar au facut ce li s a dat voie.Vina ne apartine si ne va apartine daca nu restabilim ordinea fireasca a lucrurilor!"Nepasarea naste tirani!"Asta spunea Albert Einstein...Nu am creat sistemul asta mizerabl,lipsit de umanitate,corupt,etc,etc,pentru ca am fost nepasatori!

Schimbare  •  27 martie 2016, 20:00

Nu o sa se schimbe nimic, Romanii stiu doar sa dea din gura pe retele de socializare.Vreti schimbare? iesiti in strada, protestati, daca doar stati si comentati ,nu rezolvati nimic.

Cătălin Tolontan  •  27 martie 2016, 20:02

@BALOG: nu am nimic cu nimeni, nu gindesc in acesti termeni. Cit despre Raed Arafat, nu mai departe de acum citeva zile, noi ne-am straduit sa aflam, si am aflat, care sint argumentele sale in fata raportului Corpului de Control. Atunci nu mai aveam ceva cu el?

asa  •  27 martie 2016, 20:03

@ Catalin : pai asa e, nu are nici o treaba cu sportul...nu m-am putut abtine sa nu intru pe articol, desi am descoperit ca sport e si pe alte site-uri, deci nu mai citesc si alte articole *** cu titluri mincinoase, aici la voi

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

colin  •  27 martie 2016, 20:06

Oameni buni, sa incepem sa votam independenti(in caz ca nu stiati, se pare ca o sa devina obligatoriu votul), macar acolo nu mai face partidul ce vrea, iar cat de curand nu or sa mai faca...*** "***", ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

io  •  27 martie 2016, 20:09

Banuiesc ca si parintii bebelusilor din Arges au ceva de spus, nu? Dar vad o suspecta tacere in cazul ala. Sunt doua variante. ori viata acelor bebelusi nu conteaza, ori interesele nu sunt la fel de mari ca in cazul Colectiv.

its1134  •  27 martie 2016, 20:13

Tolontan & Geambașu, prieteni de cataramă, hămesiți după click-uri își postează mâzgâliturile pe GSP. Să-mi fie scuzată franceza dar, *** hai nici să nu postăm articole despre evenimente interne sau externe pe site-uri de sport. Vă suiți pe valuri de atentate sau tragedii să vă faceți trafic, apoi cu seninătate vă declarați deontologi. Păi deontologia jurnalistică nu spune că trebuie să-ți semnezi articolul? Pe GSP nu se întâmplă asta, iar tu 'Tolo' ești cel puțin afiliat GSP-ului. Păi atunci, cum să fii tu deontolog?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003  •  27 martie 2016, 20:20

...imi pare rau de ce s a intamplat ...dar traim intrt o tara saraca unde oamenii au cel mai mic I.Q. din U.E. ...ce putem face ?...suntem prosti si saraci ...si oricine se crede altfel ...inseamna ca a furat destul ...de aceea nu ne suporta niciun popor din lume ...

Zero76  •  27 martie 2016, 20:22

Astia macar au murit dansand, un unchi a murit muncind in fabrica si nu a mai iesit nimeni in presa...*** se intampla, dar de la un accident stupid sa incepi sa dai vina pe toti ceilalti mi se pare DEJA deplasat...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

max01  •  27 martie 2016, 20:28

Acum va treziti???? Voi ce ati intreprins pentru voi insiva? Ce educatie ati oferit copiilor vostri?? Aveti aceste rexultate, precum rominasului de la izvor.....altii sunt de vina*** *** ***, ***. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Traian  •  27 martie 2016, 20:31

Domnule Tolonan! Din banii furati si de Voiculescu se putea construi un spital ?

cornel  •  27 martie 2016, 20:33

As fi curios sa stiu cati din pariti stiau unde sunt copiii lor la ora cand erau in spelunca aia nenorocita si daca stiau cam ce se petrece acolo......

Ion  •  27 martie 2016, 20:38

Dupa ce am distrus tot ce era bun in Romania, acum a venit si randul lui Raed Arafat. Suntem niste imbecili.

vio  •  27 martie 2016, 20:39

Articol bun, consistent, subiect greu, care nu merită citit de oricine. Cred că ar trebui să cauti un alt site pe care să publici investigația despre ,,Colectiv". *** vrea pâine şi circ, ,,They can't handle the truth", vorba lui Jack.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie  •  27 martie 2016, 20:42

Foarte frumos scris! Relatare intr-adevar emotionanta. Dar e doar atit si in felul asta nu prea util. Macar niste linkuri la ce ati scris voi mai argumentat. Ca asa ce putem sa intelegem in afara de ca isu nu i perfect si arafat e arogant? Si cum putem intelege ce anume concret ca are furatul cu tragedia asta?

eu  •  27 martie 2016, 20:47

Cum sa mai jefuim statul de bani

Celestine  •  27 martie 2016, 20:48

Subscriu D-lui Mihai Marian "noi suntem cei care i-am lasat sa ne distruga". Cand am spus asta raspicat pe facebook mi-au sarit la gat domnite care ma amenitau cu legea. Domnilor... Romania este, a fost si va fi o tara corupta PENTRU CA NOI AM PERMIS! Indiferent cat de dur suna.. noi suntem cei care permitem unui parlament ajuns la senectute sa doarma la intruniri. Noi sintem cei care dam spaga asistentelor sau medicilor sa-si faca datoria in spitale. Noi suntem cei care privim *** din Romania pline de focare de infectie si gandaci si sobolani si ne culcam bolnavii cate 2 in pat si platim o fasha sterila din buzunarul nostru, in timp ce preamarim *** precum DANIEL care ridica MALL-CATEDRALE... cand n-avem unde sa ne ducem ranitii. E un mare semnal de alarma COLECTIV: Ganditi-va ce-o sa faceti cand o sa va plangeti mii de morti la un cataclism care va aduce ranitii in corturi sau pe strazi, in timp ce visteria statului e goala ptr ca ei isi fac vacantele in Bermude. Va-ntreb ce ONG mai faceti atunci? De depozitat victimile in Parlament sau Catedrala lumii? Coruptia exista pentru ca noi o hranim de peste 2 decenii... de zeci de secole. Iar istoria se repeta tocmai ptr ca nu invatam nimic din ea. Dati jos coruptia de la radacina... legile scrie de ei ptr ei. Schimbati parlamentul si tot ce pute in jur, apoi vedeti vinovatii. Fara sa faceti nimic ... e ca si cu mergeti cu jalba-n protap degeaba!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Luca  •  27 martie 2016, 20:48

Anul trecut , o persoana de 65 ani din Sibiu , a fost operata de "pietre la rinichi" . Dupa operatie a stat 3 saptamani in coma , la reanimare . Se pare ca a fost vorba tot de o bacterie ... spun se pare , pentru ca medicii nu au fost precisi , intentionat sau nu ! Atunci , am scris un mail Dlui Arafat . Raspuns nu am primit . Se poate sa fi fost adresa gresita , nu am de unde sa stiu . Cred ca problema este mult mai grava decat banuim noi ...

sandu anghel  •  27 martie 2016, 20:51

1.constat ca "potstacii"(platiti au ba)intra imediat !ZZZZ.dupa prerea lor,ce cautau in club,cand puteau sa se duca la biserica? 2.de acord cu marcel. 3.ma deranjeaza articolele nesemnate,dar ce legatura are cu subiectul?

calorifer  •  27 martie 2016, 20:54

Parintii astia l-au ascultat prea mult pe Tudor Chirila si prea putin pe Mirca Badea. Va place sau nu, Badea a avut dreptate in cazul Colectiv. Mi-e sila de propaganda asta *** in care unii au numai drepturi, iar ceilalti au numai obligatii.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Laurentiu  •  27 martie 2016, 20:59

Problema este ca majoritatea oamenilor sunt slab competenti acolo unde isi fac treaba. La majoritatea institutiilor si ghiseelor unde ai treaba iti dai seama de acest lucru. Medicii sunt la fel ca majoritatea celorlalte bresle, nici mai slabi nici mai buni, as spune ca sunt chiar mai buni ca multe alte bresle. Iar principala problema este ca incompetenta creste la varf (la oamenii politici care conduc tara/orasele/sectoarele/etc) ceea ce nu e normal.

Gino  •  27 martie 2016, 21:02

Domnule Tolontan, sa-mi fie cu iertare, dar in țara asta numai cei care au pătimit la Colectiv conteaza? Toti intr-un moment sau altul al vieții ne lovim de sistemul sanitar, mulți cu cazuri nerezolvabile in țara , pe noi nu se grăbește nimeni sa ne trimită in alta țara... Sa știți ca prin abordarea repetata si oarecum obsesivă a subiectului "Colectiv" cred eu ca începeți chiar sa le faceți un rau celor prejudiciati acolo , pt ca lumea incepe sa-i perceapă ca pe niște privilegiați ai sortii pt ca totusi au fost ingrijiti mult mai bine fata de nivelul la care suntem ingrijiti in spitale noi ceilalți ... Eu din nefericire in viata asta am avut parte de multe spitalizări :( si îmi pare rau sincer pt tinerii care au fost răniți acolo sau si-au pierdut viata, dar chiar ceilalți nu mai contam? Ne faceți sa prindem o oarecare invidie pe ei si nu le faceți bine, cred eu. In alta ordine de idei: domnul Arafat poate a mai si gresit, in exprimări sau altfel, dar oare cat bine a facut in aceasta țara nu se mai contabilizeaza? El trebuie sa fie perfect? Fara absolut nici o greșeala? O suta de lucruri bune făcute nu se mai pun dar o greșeala sau doua șterg tot binele facut cu buretele? Sper ca nu v-am deranjat si suparat, cu respect un pacient necajit!

zidane92  •  27 martie 2016, 21:04

Pot sa stiu si eu de ce comentariul meu de la ora 19 :36 este inca in asteptare, de ce nu este postat daca nu contine nimic injurios? Multumesc

Marote  •  27 martie 2016, 21:06

Postaci sau nu, sunt de o prostie cum rar ne-a fost dat sa vedem. Tolo, bravo frate, tu si Patratel intr-o mai mica masura, ati spus lucrurilor pe nume. Bravo! Dati-le cu sanatatea in cap!

robert  •  27 martie 2016, 21:10

astia de la putere au ce au cu Germania....oamenii au murit desi erau ingrijiti "la nivel de Germania", in sectorul 3 sunt "scoli ca in Germania" dar copiii stau claie peste gramada in mai multe scoli (sunt scoli unde spatiul pe cap copil nu depaseste 2 mp, desi media europeana este intre 4-6mp/cap elev)...sunt scoli situate pe strazi unde nu poti sa intri cu autospeciala la orele de intrare sau iesire elevi...Doamne fereste de un incident la acele ore ca e dezastru

Cristian  •  27 martie 2016, 21:10

Zzz!***Nu ți-e rușine să spui că strigătul durerii unor părinți la te unor autorități incompetente și a unui *** arogant, făcut "erou"de Antena 3, este can-can?***Tolontan este printre puținii jurnaliști care su semnalat frustrările bieților părinți.În rest nimic.Televiziunile de toată jena nu au dat nimic.E mai interesant să stai în fațaDNA-ului și să pui întrebări *** de genul"Ați furat?"sau "Faceți parte dintr-un grup mafiot?"(cum am auzit eu ***Este strigător la cer cum în câteva luni oamenii ăia care au murit în chinuri groaznice sunt mințiți și ignorați, pe de o parte de autorități și pe de alta de societatea de rahat din România!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

veniamin  •  27 martie 2016, 21:35

Înţeleg durerea dar am înţeles că unii nu aveau nici un leu achitat pentru Casa de Asigurări! Dacă vreţi condiţii bune în spitale, atunci, achitaţi-vă datoriile fraţilor! Şi apoi nu uitaţi: unii au suferit accidente la muncă pentru pâinea zilnică, şi nu fac atâta tam-tam.

wub  •  27 martie 2016, 21:54

Am fost in Piata Univrsitatii in timpul protestelor de strada legata de tragedia copiilor de la Colectiv. La un moment dat, niste persoane au vrut sa nasca un dialog de la microfonul de pe scena din fata Nationalului. Intr-o clipa au izbucnit huiduieli frenetice de pe micul scuar din mijlocul bulevardului. Dupa vreun sfert de ceas se aplauda taierea firului de alimentare a scenei. Un fel de cacofonie asurzitoare se mai auzea in spatele meu dupa ce am parasit zona. De 26 de ani e la fel, aceleasi adunari, aceiasi oameni. Ne strangem doar ca sa ne vaitam patetic, fara proiect, fara organizare. E un deja vu. Canva, prin anii '90imi facusem un prieten brazilian. Era ceva profesor in Salvador de Bahia. Calatorise mult, mi-a zis, dar stat asa e Copiii aceia, din pacate, au murit degeaba. Ca si cei din decembrie '89 sau cei de la mineriade, etc. Tara asta n-are nicio sansa. Care puteti, plecati fara sa va mai uitati inapoi - nostalgia dupa sarmale si neputinta mioritica trece repede. Cioran avea dreptate, e doar un spatiu al ratarii, nu o tara. Iar patrie, nici atat.

Cristian  •  27 martie 2016, 22:01

Tolo, publică art.în altă parte.Văd că aici intră mulți *** gen veniamin, zzz și mai ales calorifer***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mishulescu  •  27 martie 2016, 22:03

Pesemne ca durerea *** Rusine celor care ii manipuleaza , ca sa se razbune politic pe Arafat. Basescu a crapat de ciuda ca nu l-a putut demite atunci pe Arafat s***. Acuma au gandit cica ,victimile de la Colectiv ,ca Arafat i-a furat 25 de ani. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Obito  •  27 martie 2016, 22:08

"Irina Chelba povestește cum „domnul ministru Bănicioiu mi-a spus personal că au de toate și, în acest timp, aflam că spitalele primesc donații, dar fără știrea managerilor, care raportau în bloc că au de toate”. Asta asa, cand se mai intreba niste unii ce a avut lumea cu guvernul Ponta.

petre  •  27 martie 2016, 22:11

Ei da, bine ca au facut acum asociatie, asta le mai lipsea, ***, ce-ar fi ca toti cei care am trecut prin experienta unei tragedii totale sa urlam in strada... toata povestea asta imi miroase a circ, un pic de dignitate nu ar strica, ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gino  •  27 martie 2016, 22:16

Veniamin, f bine punctat cred eu: altii pățesc accidente la locul de munca pt o pâine si nu se face tam-tam-ul asta! Incepe sa fie deranjant...Am mai scris, am avut si am parte din păcate de necazuri mari cu sănătatea si am avut ocazia sa vad in spitale cazuri poate mult mai dureroase ca a celor din "colectiv" in sensul ca erau copii mici mici sau femei gravide făcând septicemie, oameni cu nevoie de transplant chinuindu-se pt o gura de aer si nu pt ca au fumat sau au fost la o distractie ca cei de la Colectiv, dar ei si noi ceilalți nu contam se pare, deși suntem asigurați , pt ca subiectul nostru nu poate fi exploatat in nici un fel(politic). Pe șosele se moare de nu-ti mai vine sa ieși cu mașina, pt ca drumurile sunt cum sunt, dar iarasi nu se face atâta tam-tam, pt ca nu e de notorietatea "Colectivului"....Sincere condoleanțe si însănătoșire cat mai buna le doresc sincer celor implicați acolo fara voia lor dupa nevoia fiecăruia, dar de aici si pana la a incepe sa-i facem "eroi ai neamului" e cale lunga...Sincer as vrea sa vad articole despre mizeria si problemele din spitale dar la general si pt toti năpăstuiții de soarta a acestei tari! Dar despre "Colectiv" as vrea sa mai vad ceva articole scrise decent doar la pomenirea de un an. Ca sincer ce-i prea mult provoacă o reacție inversa fata de ce a dorit autorul acestui articol, pe care-l respect mult! Cu stima un pacient domnule Tolontan!

Luminita  •  27 martie 2016, 22:19

64 de tineri nu mai sunt si sute de raniti si familii distruse pe viata Aveti tupeul sa-i vedeti pe ranitii din colectiv? Sa le vedeti mainile mutilate, pe care unii dintre ei nu le mai pot folosi (sunt f multi care au 2,3,4 degete nefunctionale sau amputate la o mana sau chiar la ambele), tineri fara urechi, fara par (si, ca sa stiti si voi, peste grefe nu creste parul in veci), sa le vedeti fetele schimonosite de cicatrici? Aveti curajul sa va intalniti cu ei si sa le spuneti ca v-ati saturat de subiectul colectiv? Nu, nu cred. Interesati-va ce meserii aveau, ce studii, ce proiecte. De ce atatea rautati? Indiferent ca au fost sau nu raniti, cei care au scapat de acolo, sunt afectati psihic. Au cosmaruri, retraiesc acea noapte, isi plang iubitii, prietenii, sotii, noi ne plangem copiii. Cu ce au gresit si cu ce am gresit noi? Au fost la un concert, sa asculte muzica si sa fie impreuna cu prietenii, nimic mai mult. Putea fi oricare dintre noi acolo sau in alt club, teatru, cinema, restaurant, sala de concert. Incepeti sa ganditi nu sa plagiati vorbele si sa incurajati interesele altora

Tavi  •  27 martie 2016, 22:51

Catalin, Atat timp cat vom continua sa credem in notiunea de "autoritate" nimic nu se va schimba in bine. M-am saturat de romani, fie ei ziaristi sau cetateni, care merg cu miloaga la "autoritati" pentru o "schimbare in mai bine". Ne pierdem timpul ca niste cretini urmarindu-i si investigand furturi de acum 10-20 de ani, suntem disperati sa schimbam figuri (pe Iliescu cu Basescu, pe Basescu cu Iohannis etc.), imaginandu-se naivi ca problema este in acesti oameni si ca odata inlocuiti va fi putin mai bine, doar pentru a fi dezamagiti din nou de noul ales, iesim in strada si "demonstram" cersind putina mila de la cei care "ne conduc", fara a intelege ca adevarata problema se regaseste tocmai in aceasta convingere stupida. Poate a sosit momentul *** si sa intelegem odata pentru totdeauna ca adevarata autoritate e in noi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Woswaldo  •  27 martie 2016, 22:56

Foarte bine zis Tolo,keep it up si nu te descuraja ***Ce le doresc familiilor si victimilor e sa fie puternice si sa lupte in continuare.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gino  •  27 martie 2016, 22:58

Luminița , inteleg si respect punctul tau de vedere! Dar sa stii ca eu as putea sa vad oricand un rănit din colectiv si nu pt ca sunt insensibil sau am ceva cu ei(sunt oameni nevinovați , e clar asta)dar pot sa-i vad, pt ca am vazut grozavii mult mai mari si nerusinate in spitale pt care nu a raspuns nimeni si pt care nu s-au scris doua rânduri . Si erau tot oameni de valoare si asigurați , dar au avut ghinionul sa nu chinuie un număr asa mare deodată încât sa se facă atâta vâlvă:( Sistemul de sanatate e la pământ , asta e clar! Dar nu numai pt cei de la Colectiv....:( As vrea ca oamenii sănătoși sa iasa in strada chiar maine pt ce se intampla in țara cu sistemul medical si nu numai, dar nu numai cum am mai vazut scris, ca acolo erau oameni de valoare...adica o luam acum pe calea *** numai pt cei care cred unii ca sunt valoroși trebuie sa fie corectitudine si bine? Sa ne gândim putin...suntem stat social, nu jungla sa-l mănânce lupul pe cel mai slab(nevaloros) sau nedescurcaret...Fara urma de dușmănie, dar se supralicitează pe cazul asta si nu cred ca face bine! Părerea mea! Cu respect si pt domnul Tolontan, care vad ca e un om corect care accepta păreri diferite de ale lui, daca sunt scrise decent!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marius  •  27 martie 2016, 23:07

Intrebarea mea stă este următoarea: Cei care au fost responsabili de accident, patronul si firma pirotehnica, ce mai știți de ei? Sunt acasa? Sunt în arest? Dar șefii de secție în care au murit oamenii aceia și care sunt răspunzători pentru îngrijirile spitalicești, ce știți de ei? Am trecut de la guvern corupt, politicieni corupți, primari corupți, ISUBIF corupt, la amatorismul și incompetența salvatorilor. Prietene, ăștia incompetenți au văzut mai multă moarte și viață de cât ai văzut tu unghii rupte și ojă sărită.

borsec  •  27 martie 2016, 23:14

Doamna Luminita, ati multumit statului roman pentru efortrile financiare si umane pe care le-a facut pentru a trimite ranitii in strainatate? Deja e prea mult, mai opriti-va cu patetismele astea, deveniti enervanti. La raniti sa se uite cei care au avut ideea de a pune artificii in spatiu inchis. La moartea copiilor de la Giulesti n-am vazut niciun tanar frumos si liber facand manifestatii. Si nu statul e raspunzator pentru noi, asa ca nu trebuie sa cerem statului prea multe. E capitalism, e economie de piata, cine e sarac, sa devina bogat si sa se trateze in strainatate daca nu ii place in Romania.

Ush  •  27 martie 2016, 23:53

Infiorator de multe comentarii care incearca sa distraga atentia de la ideea de baza a acestui articol. Felicitari Tolo! Pentru cel care vrea mai multa atentie si celor din spital in detrimentul celor din Colectiv: nu intelegeti ca de fapt cei din Colectiv reprezinta un vector de schimbare pentru intreg sistemul sanitar asa cum e el la noi? Si ca in esenta daca se intelege ideea din acest articol: si dumneavoastra si eu si multi altii care inevitabil ajungem acolo vom avea de castigat? Schimbarile din sistem sunt generate, ca peste tot, de picatura care umple paharul. In acest caz, picatura este "Colectiv". Daca lasam sa se iroseasca acum acest moment, nu se va chimba nimic inca multi ani. Asta este lupta de care spun altii in comentariile lor. Unii se duc la o manifestatie, altii scriu. Important este ca actioneaza. Pentru mine cel mai dureros a fost sa citesc si sa recunosc mentalitatea unora (nu vreau sa generalizez) „Mi-aş dori ca medicii să nu mai mintă din orgoliu rudele pacientului spunând «Şi noi îi putem îngriji aici ca afară!» sau «Ce vreţi, să ne facem de râs că nu-i putem trata?». Mi-aş dori ca atunci când e în joc viaţa unui copil, cei responsabili să nu mai îndrăznească să spună «S-a greşit. Şi care-i problema?»” Pentru mine a fost un moment de "wow" - a pus omul punctul pe i. Poate unii dintre voi nu v-ati lovit de sistem in viata voastra. Nu va doresc sa va loviti de el. va doresc sa fiti tratati cum trebuie. Eu am intalnit sistemul in viata asta. Si sistemul a zis, prin gura unuia dintre doctorii care icearca sa isi castige painea intr-un spital, ca o anumita persona trebuie externata dupa 5 zile de internare, nu conteaza ca a luat-o salvarea de nu stiu cate ori din cauza unor probleme; si fiindca nu intelegeam din punct de vedere uman si medical de ce... am intrebat si mi s-a raspuns ca spitalul primeste niste indici de performanta si o internare mai lunga pe acel caz strica acei indecsi si managerul de spital nu le permite ca altfel nu mai primesc aceeasi bani de la stat (cam asta era in mare ideea, nu mai retin exact, au trecut cativa ani). Mie nu mi-a venit sa cred ca de fapt scopul nu este vindecarea (intr-un spital) ci sunt niste indicatori pe care ministrul Nicolaescu (la acel moment) ii gandise pentru super-eficientizarea/salvarea sistemului. Salvezi sistemul dar moare pacientul... Si uite asa ne intoarcem la metehnele din comunim cand trebuia sa dam bine la "planul cinicinal", desi toti stiam care e starea de fapt. dar cifrele sunt cifre. Si cifrele sunt mai importante pentru cei din conducere decat oamenii. Poate doar orgoliul e mai mare.

Horvath Arpad  •  28 martie 2016, 0:05

Buna ziua.la Tg.Mures la spitalul de urgenta nu era un antitetanus cand a avut nevoie fetita de 6 ani al unui prieten...cazu-se cu bicicleta,si a trebuit sa astepte a doua zi pt. Un vaccin... Inchipuiti-va o catastrofa intamplatoare...murim cu zilele intr-o lume haotica!!!

Laurentiu  •  28 martie 2016, 0:23

Domnule Tolontan, nu este vina politicienilor, este vina întregii tari - romanii sunt campioni mondiali la furatul propriei căciuli. Mama soției mele imi spunea cum viitorul primar de unde locuiește ea a mers la diferite familii si le-au oferit 5mil de lei sa-l voteze; oamenii aia au luat banii, l-au votat, si-au umplut doua sacosi de mâncare si după aceea timp de cinci ani au avut un primar care nu a făcut nimic pentru ei. Nici dispensar, nici școala, nici drum asfaltat, nici canalizare - nimic, nimic... Iar lucrul asta se întâmpla peste tot. O alta doamna imi spunea ca ea o sa voteze PSD-ul la următoarele alegeri pentru ca au invitat-o la o petrecere si i-au servit cu sarmale si cornulețe... Imi pare rău, dar simt ca România este o țara de lași, trădători si oameni fără ambiție - bineînțeles, "in general". Ați văzut-o pe fata aia de 16 ani campioana europeană la lupte? Este moarta de foame... Dacă Nadia si Hagi s-ar fi născut in ultimii 20 de ani n-ar fi avut nicio șansa. Tot ce se întâmpla bun in țara aia este numai printr-un imens efort individual sau la întâmplare, altfel cum va explicați ca DNA-ul raporteaza peste €430 mil date șpagă anul trecut in timp ce țara aia a ajuns o dărăpănătura?

Radu9  •  28 martie 2016, 0:28

"...Raed Arafat... raspunde pe un ton agresiv" cine a hotarat ca e agresiv tonul? nu mi s-a parut. Ce conta destinatia finala a pacientului cat timp primea ajutor? Mai bine nu puneai video ala daca tot ai ceva cu Arafat. E clar ca tara e cum e dar sa dai si in singurii oameni care mai fac ceva chiar nu are finalitate. Exact ca in "American Hustle" cand s-a ambitionat politistul ala sa-l infunde pe primar, singurul care voia binele comunitatii. Ma rog... exact cum zicea cineva mai sus. Vina e doar a noastra, a celor care am lasar sa se ajunga aici. Si atunci ori spargem oglinzile si ne mintim ca suntem "frumosi" ori ne schimbam.

gheorghe  •  28 martie 2016, 0:33

Toata compasiunea pentru parintii care au pierdut un copil in aceasta tragedie si pentru acei tineri care vor ramane marcati pe viata,dar sa profiti de durerea oamenilor si sa le dirijezi furia in scopuri politice sau pentru a sustine un sistem de urgenta privat in conditiile in care peste 80% din cetatenii acestei tari sunt saraci sau in pragul saraciei este o ticalosie.Oare sunt singurii parinti in suferinta?Statul Roman ,asa sarac cum este a mobilizat fonduri importante in acest caz.Oare pentru copii care mor de cancer nu erau necesari bani?Pentru ei nu protestati?Pentru dotarile precare din spitale sau pentru salariile de mizerie ale cadrelor medicale nu protestati?Singurile victime ale unui sistem mancat de coruptie sunt numai cei din COLECTIV?Nu,dar aceste victime sunt vizibile si bune de exploatat iar parintii lor manevrati.Va incurca domnul ARAFAT,poate maine auzim din diverse "SURSE" ca este islamist.Este O RUSINE ca prin diverse canale media incercati sa manevrati OAMENII (nu societatea civila!!!!!!!!!)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ics  •  28 martie 2016, 1:03

Felicitari pt. ca ati remarcat boicotul media de azi. Cu respect si admiratie pentru d-voastra si dna Mirela Neag

Shtazian  •  28 martie 2016, 7:37

Din păcate lumea, în general și România, în special, are nevoie mai multă de morți decât de vii. Ăsta este motivul pentru care construim catedrale/moschei total nefolositoare pentru viii cu un pic de creier... Niciodată nu este destul să scrii despre un astfel de subiect!

Comentează